Read the Treaty of Sevres (10 August 1920) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Monday, 25 November 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 97-10-29

From: Macedonian Press Agency <mpa@philippos.mpa.gr>

Macedonian Press Agency: News in Elot928 Greek Directory

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ

Θεσσαλονίκη 29 Οκτωβρίου 1997


ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ

[Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

[Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ


ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

[Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [01] ΑΙΣΙΟΔΟΞΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΗΜΙΤΗ - ΓΙΛΜΑΖ ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ

  • [02] ΣΥΣΚΕΨΗ ΤΡΙΩΝ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ ΤΩΝ ΦΑΡΜΑΚΟΠΟΙΩΝ

  • [03] ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΣΤΗΝ ΕΝΤΑΞΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΣΤΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΑ ΔΙΚΤΥΑ ΔΙΑΠΙΣΤΩΝΕΙ ΤΟ ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ

  • [04] ΨΗΦΙΣΤΗΚΕ ΕΠΙ ΤΗΣ ΑΡΧΗΣ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ “ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ”

  • [05] Ν.ΣΚΟΥΛΑΣ: Η PHILOXENIA ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΕΦΑΛΤΗΡΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ


  • [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [06] ΚΑΙ Η ΒΟΣΝΙΑ ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΣΤΗ ΔΙΑΒΑΛΚΑΝΙΚΗ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ

  • [07] ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΝΤΕΝΚΤΑΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΤΟΝ ΡΙΤΣΑΡΝΤ ΧΟΛΜΠΡΟΥΚ

  • [08] Ι.ΤΖΕΜ: ΔΕΝ ΘΑ ΕΡΘΕΙ Η ΣΥΝΤΕΛΕΙΑ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ ΑΝ Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΔΕΝ ΕΝΤΑΧΘΕΙ ΣΤΗΝ Ε.Ε.

  • [09] ΔΙΕΚΟΨΑΝ ΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΕΙΝΑΣ ΟΙ ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ ΑΛΒΑΝΙΑΣ

  • [10] ΣΕΡΒΙΑ: ΕΝΕΡΓΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΕΩΝ

  • [11] ΒΟΣΝΙΑ: ΣΕ ΕΠΙΦΥΛΑΚΗ ΟΙ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΙ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΟΥ ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ

  • [12] ΜΙΚΤΕΣ ΒΟΥΛΓΑΡΟΡΟΥΜΑΝΙΚΕΣ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΕΣ ΜΟΝΑΔΕΣ


  • ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

    [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [01] ΑΙΣΙΟΔΟΞΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΗΜΙΤΗ - ΓΙΛΜΑΖ ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ

    Η γενική αίσθηση είναι ότι πρέπει να υπάρχει φιλία μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας και να αποκλιμακωθεί η υψηλή ένταση δήλωσε ο Τούρκος μεγαλοεπιχειρηματίας και πρόεδρος του Ελληνοτουρκικού Επιχειρηματικού Συμβουλίου, Ραχμί Κότς, αναφερόμενος στη συνάντηση που είχε πρόσφατα με τον κ. Σημίτη. Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφων αν μετέφερε μήνυμα του κ. Σημίτη προς τον Τούρκο ομόλογό του Μεσούτ Γιλμάζ είπε ότι ο Ελληνας πρωθυπουργός του έδωσε κάποιο μήνυμα, του οποίου απέφυγε να αποκαλύψει το περιεχόμενο. Ο υπουργός τύπου Δημήτρης Ρέππας, όμως, διέψευσε σήμερα την ύπαρξη μηνύματος Σημίτη προς Γιλμάζ.

    Σε συνέντευξη τύπου, που δόθηκε με αφορμή το συνέδριο με θέμα “Θεσσαλονίκη: Ατατούρκ - Βενιζέλος”, που διοργανώνει η Ένωση για τη Δημοκρατία στα Βαλκάνια σε συνεργασία με του Ελληνοτουρκικό Επιχειρηματικό Συμβούλιο και την Ένωση Τουρκικών Βιομηχανιών και Επιχειρηματιών, ο κ. Κοτς ανέφερε ότι συζήτησε με τον Ελληνα πρωθυπουργό το θέμα της διπλής φορολόγησης που εμποδίζει την ανάπτυξη των εμπορικών σχέσεων των δύο χωρών. Παράλληλα επισήμανε ότι συζητήθηκε και το θέμα της χορήγησης πολλαπλών θεωρήσεων στους Τούρκους, που θέλουν να επισκεφτούν την Ελλάδα, τονίζοντας ότι ο κ. Σημίτης ανέθεσε το θέμα στον βοηθό του. Ο Τούρκος μεγαλοεπιχειρηματίας απαντώντας σε σχετική ερώτηση δήλωσε ότι είναι σίγουρος πως οι κ.κ. Σημίτης και Γιλμάζ θα συναντηθούν στην Κρήτη τονίζοντας ότι πιστεύει πως αυτό θα φέρει εξομάλυνση των σχέσεων. Οσον αφορά τις στρατιωτικές ασκήσεις που προγραμματίζεται να γίνουν στην κατεχόμενη Κύπρο και τη Νότια Τουρκία ο κ. Κοτς είπε ότι έχουν προγραμματιστεί εδώ και καιρό και ότι φυσικά δεν είναι ο ίδιος αυτός που τις προγραμμάτισε. Πρόσθεσε όμως ότι όταν υπάρχει ηλεκτρισμένη ατμόσφαιρα όλοι αισθάνονται την ανάγκη να κάνουν επίδειξη ισχύος, αλλά , τόνισε, έχει περάσει ο καιρός που οι διαφορές λύνονταν με πυραύλους.

    Ο κ. Κοτς απέφυγε να απαντήσει σε ερώτηση σχετική με την επιστολή του αρχηγού του τουρκικού Γενικού Επιτελείου Στρατού, Ισμαήλ Χακί Καρανταγί, προς το αρχηγείο του ΝΑΤΟ και τους υπουργούς Αμυνας των χωρών μελών του, λέγοντας ότι δεν είδε το γράμμα ούτε και έχει μιλήσει με τον στρατηγό Καρανταγί. Ο Τούρκος μεγαλοεπιχειρηματίας αρκέστηκε να πει ότι η το περιεχόμενο της επιστολής έχει δημοσιευτεί και όσο ο ίδιος γνωρίζει, ο κ. Καρανταγί αναφέρει ότι οι πύραυλοι S- 300 που αγοράζει η Κύπρος από τη Ρωσία δεν είναι αμυντικού χαρακτήρα, αλλά έχουν σκοπό να πλήξουν τη Νότια Τουρκία και προειδοποιεί το ΝΑΤΟ ότι η κατάσταση είναι δυσάρεστη.

    Σε ερώτηση αν έχει προχωρήσει η επιχειρησιακή συνεργασία Ελλάδας - Τουρκίας στους μήνες που πέρασαν ο κ. Κοτς δήλωσε ότι οι πωλήσεις τροφίμων από τις επιχειρήσεις του προς την Ελλάδα πέρσι ανήλθαν στα 1,7 εκατομμύρια δολάρια, ενώ φέτος έφτασαν τα 2 εκατομμύρια. Ο πρόεδρος της Ένωσης Τουρκικών Βιομηχανιών και Επιχειρηματιών, Μουχαρέμ Καϊχάν από την πλευρά του δήλωσε ότι είναι λίγοι αυτοί που μπορούν να ξεπεράσουν τις πωλήσεις του κ. Κοτς, πρόσθεσε ωστόσο ότι οι δικές του πωλήσεις στην Ελλάδα φτάνουν τα 10 εκατομμύρια δολάρια. Ο πρόεδρος της Ενωσης για τη Δημοκρατία στα Βαλκάνια, Νίκος Ευθυμιάδης από την πλευρά του επισήμανε ότι δεν υπήρξαν θεαματικές αλλαγές στις ελληνοτουρκικές σχέσεις επιχειρησιακής συνεργασίας το τελευταίο εξάμηνο. “Η βελτίωση που υπάρχει στους αριθμούς δεν είναι αντιπροσωπευτική” είπε ο κ. Ευθυμιάδης προσθέτοντας ότι οι επιχειρησιακές σχέσεις έχουν τεράστιες δυνατότητες από τις οποίες, όμως, απέχουμε πολύ.

    Όσον φορά το θέμα της ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ ο κ. Κοτς τόνισε ότι η ΕΕ τηρεί δύο μέτρα και δύο σταθμά και πρόσθεσε ότι αδυνατεί να κατανοήσει τη συμπεριφορά της, ενώ χαρακτήρισε ανεξήγητες τις κατηγορίες που δέχεται η χώρα του για το θέμα των ανθρωπίνων dijaiyl\tym και δημοκρατίας. Πρόσθεσε ακόμη ότι παρόμοια προβλήματα αντιμετώπιζαν Ελλάδα και η Ισπανία πριν την ένταξη στην ΕΕ και τόνισε ότι η ένταξη και της Τουρκίας θα επέφερε τη λύση τους.

    Αναφερόμενοι στο θέμα του συμποσίου που θα πραγματοποιηθεί αύριο τόσο οι κ.κ. Κότς και Καϊχάν όσο και οι κ.κ. Ευθυμιάδης και Πέτρος Παπασαραντόπουλος, που εκπροσώπησαν την Ενωση για τη Δημοκρατία στα Βαλκάνια, τόνισαν ότι πρόκειται για μια επιστημονική και πολιτισμική συνάντηση που έχει σκοπό την εμπέδωση του κλίματος αμοιβαίας εμπιστοσύνης και κατανόησης. Παράλληλα επισήμαναν ότι πρόκειται για μία πρωτοβουλία που δεν έχει πολιτικό περιεχόμενο, αλλά στοχεύει στο να δώσει στους πολίτες γειτονικών χωρών την ευκαιρία να εκφράσουν την επιθυμία τους για καλές σχέσεις στα Βαλκάνια. Ο κ. Κότς τόνισε ότι πρόκειται για μια πολιτισμική συνάντηση αλληλογνωριμίας των λαών και πρόσθεσε ότι έχουν έρθει από την Τουρκία φοιτητές, μαθητές, επιχειρηματίες, δημοσιογράφοι, τραπεζικοί και αγρότες, δηλαδή ένα αντιπροσωπευτικό δείγμα του τουρκικού λαού, για να γνωρίσουν την Ελλάδα. “Είναι μια συνάντηση μοναδική που όμοιά της δεν έχει ξαναγίνει. Πρέπει να την αξιοποιήσουμε στο μέγιστο βαθμό” είπε. Από την πλευρά του ο κ. Καϊχάν χαρακτήρισε τους επιχειρηματίες ως πρεσβευτές πολιτισμού. “Είμαστε εδώ ως επιχειρηματίες και ως πρεσβευτές πολιτισμού προσπαθώντας να σφυρηλατήσουμε τις σχέσεις, τους δεσμούς φιλίας και συνεργασίας”, είπε ο κ Καϊχάν.

    Οι φήμες περί μετονομασίας της οδού Αγίου Δημητρίου σε οδό Κεμάλ Ατατούρκ, διαψεύστηκαν κατηγορηματικά από τους εκπροσώπους της Ενωσης για τη Δημοκρατία στα Βαλκάνια, ενώ ο κ. Παπασαραντόπουλος απαντώντας σε ερώτηση για τις αντιδράσεις που έχουν προκληθεί είπε ότι οφείλονται σε παραπληροφόρηση και προέρχονται από ποντιακά σωματεία, που θεωρούν υπεύθυνο τον Κεμάλ για την γενοκτονία των Ποντίων, καθώς και από άτομα που πρωτοστάτησαν σε εθνικιστικού περιεχομένου πρωτοβουλίες. Ο κ. Ευθυμιάδης από την πλευρά του έκανε λόγο για παρεξηγήσεις και παρερμηνείες και τόνισε ότι τα περί μετονομασίας της οδού Αγίου Δημητρίου ανάγονται στη σφαίρα της φαντασίας.

    [02] ΣΥΣΚΕΨΗ ΤΡΙΩΝ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ ΤΩΝ ΦΑΡΜΑΚΟΠΟΙΩΝ

    Τα αιτήματα και η απεργία διαρκείας των φαρμακοποιών είναι το αντικείμενο της κοινής σύσκεψης το μεσημέρι της πολιτικής ηγεσίας, των υπουργείων Υγείας, Οικονομικών και Ανάπτυξης.

    Τα αποτελέσματα της σύσκεψης θα ανακοινωθούν στους συλλόγους των φαρμακοποιών, οι οποίοι και θα αποφασίσουν οριστικά αν θα προχωρήσουν στις κινητοποιήσεις.

    Ο υφυπουργός Υγείας Μανώλης Σκουλάκης, ζήτησε με εγκύκλιο του προς τους νομάρχες να καλυφθούν με κάθε τρόπο οι ανάγκες των καταναλωτών σε φάρμακα ακόμη και με παρέμβαση του εισαγγελέα.

    Εκτός από τα λιγοστά φαρμακεία που θα μείνουν ανοιχτά κατά τη διάρκεια της απεργίας, εφόσον πραγματοποιηθεί, οι καταναλωτές θα μπορούν να προμηθεύονται φάρμακα από είκοσι νοσοκομεία και νομαρχιακές μονάδες σε όλη τη χώρα.

    [03] ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΣΤΗΝ ΕΝΤΑΞΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΣΤΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΑ ΔΙΚΤΥΑ ΔΙΑΠΙΣΤΩΝΕΙ ΤΟ ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ

    Εκτός των διευρωπαϊκών ενεργειακών δικτύων παραμένει η Ελλάδα και άλλες βαλκανικές χώρες, όπως η Αλβανία, η Βουλγαρία και μέρος της πρώην Γιουγκοσλαβίας, τη στιγμή που η υπόλοιπη Ευρώπη επεκτείνει και συμπληρώνει τις διασυνδέσεις της και το 50% των κονδυλίων του PHARE δε χρησιμοποιούνται στην πράξη, τονίζεται σε εκθέσεις του Ευρωκοινοβουλίου.

    Συγκεκριμένα, έκθεση της επιτροπής εξωτερικών οικονομικών σχέσεων διαπιστώνει καθυστερήσεις στην ένταξη της Ελλάδας και άλλων βαλκανικών χωρών στα ενεργειακά δίκτυα, ενώ το μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης, από την Πορτογαλία έως την Πολωνία και από την Δανία έως την Ιταλία, καλύπτεται σήμερα από δίκτυο TESIS. Δίκτυο που συνδέει τα συστήματα CENTREL (Πολωνία, Τσεχία, Σλοβακία, Ουγγαρία), UCPTE (δυτικοευρωπαϊκές χώρες) και NORDEL (Δανία, Νορβηγία, Σουηδία, Φιλανδία), το ρωσικό δίκτυο, ενώ επίκειται και σύνδεση με το Μαρόκο.

    Η ίδια επιτροπή καλεί άλλωστε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να αιτιολογήσει “το πάγωμα” της σχεδιαζόμενης ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας-Ιταλίας, μέσω υποθαλάσσιου αγωγού, που έχει σταματήσει για περιβαλλοντικούς λόγους και δε συμπεριλαμβάνεται στα 28 προγράμματα της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΕΕ) για τα διευρωπαϊκά δίκτυα. Επιπλέον, ζητά να εξετασθεί η δυνατότητα οικονομικής στήριξης μέτρων για την προστασία του περιβάλλοντος, με στόχο την υλοποίηση προγραμμάτων διαπεριφερειακής συνεργασίας.

    Μη ικανοποιητικό χαρακτηρίζει, άλλωστε, το σημερινό επίπεδο συνδέσεων ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου, μεταξύ της ΕΕ και τρίτων χωρών στη βαλκανική χερσόνησο και η επιτροπή προϋπολογισμών του Ευρωκοινοβουλίου. Για την ενίσχυση των ρυθμών υλοποίησης ενεργειακών διασυνδέσεων η επιτροπή προτείνει τη χρηματοδότηση μελετών σκοπιμότητας από το ενεργειακό πρόγραμμα TEN και για τις τρίτες χώρες από τα προγράμματα PHARE, TACIS ή MEDA. Πόροι για την εκτέλεση των έργων μπορούν να εξευρεθούν, σύμφωνα με την επιτροπή, όχι μόνο από το PHARE, αλλά και από δάνεια της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ) και δανειοδοτικές εγγυήσεις.

    Καλύτερη διαχείριση των πόρων που προέρχονται από τα κοινοτικά προγράμματα PHARE, TACIS, MEDΑ και SYNERGY, από δάνεια της ΕΤΕπ και εγγυήσεις του Ευρωπαϊκού Ταμείου Επενδύσεων, με στόχο την υλοποίηση περιφερειακών δικτύων πετρελαιαγωγών, φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας ζητά από την πλευρά της η επιτροπή ενέργειας και τεχνολογίας.

    [04] ΨΗΦΙΣΤΗΚΕ ΕΠΙ ΤΗΣ ΑΡΧΗΣ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ “ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ”

    Το νέο σχέδιο “Καποδίστριας Νο 2” που θα αφορά στην οργάνωση και λειτουργία των ευρύτερων περιοχών Αθήνας και Θεσσαλονίκης αναμένεται να δρομολογηθεί αμέσως μετά την ψήφιση στη Βουλή του νομοσχεδίου για τις αναγκαστικές συνενώσεις δήμων και κοινοτήτων.

    Αυτό ανακοίνωσε σήμερα ο υφυπουργός Εσωτερικών, Λάμπρος Papad^lar, στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής που επεξεργάζεται το σχέδιο νόμου. Ο υφυπουργός κατηγόρησε την αξιωματική αντιπολίτευση ότι κάνει στείρα αντιπαράθεση, ενώ ο υπουργός Εσωτερικών, Αλέκος Παπαδόπουλος, επισήμανε ότι θα υπάρξουν δύο φάσεις μέχρι να κατατεθεί το νομοσχέδιο “Καποδίστριας Νο 2”. Σε πρώτη φάση θα ανατεθεί σε κορυφαίο πανεπιστημιακό ίδρυμα της χώρας η μελέτη για την οργάνωση των μητροπολιτικών περιοχών και σε δεύτερη θα ξεκινήσει ένας ευρύτατος διάλογος σε επίπεδο κοινωνίας και πολιτικών κομμάτων.

    Αναφερόμενος στο νομοσχέδιο για τις αναγκαστικές συνενώσεις ο κ. Παπαδήμας άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξει τροποποίηση στην κατ άρθρο συζήτηση στη Βουλή ως προς την εκπροσώπηση των τοπικών κοινοτήτων στα δημοτικά συμβούλια.

    Ωστόσο, οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας επέκριναν έντονα την κυβέρνηση για την απόφαση της να επιβάλλει κομματική πειθαρχία στην ψηφοφορία για το άρθρο που αφορά τον χωροταξικό σχεδιασμό. Όπως είπαν “η ενέργεια αυτή αποτελεί προσβολή για το βουλευτή και το θεσμό του κοινοβουλίου, ενώ δημιουργεί τεράστια προβλήματα στον ελληνικό λαό.

    Από την πλευρά του ο κ. Παπαδήμας τόνισε ότι πολλοί βουλευτές της Ν.Δ. τάχθηκαν υπέρ του νομοσχεδίου και σημείωσε ότι και η ΚΕΔΚΕ τάχθηκε ομόφωνα υπέρ των αναγκαστικών συνενώσεων, στο πρόσφατο συνέδριο της. Το νομοσχέδιο ψηφίστηκε επί της αρχής κατά πλειοψηφία και η συζήτηση του θα συνεχιστεί το απόγευμα.

    [05] Ν.ΣΚΟΥΛΑΣ: Η PHILOXENIA ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΕΦΑΛΤΗΡΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ

    Ως αποτελεσματικό όργανο τουριστικής πολιτικής και προσέγγισης της διεθνούς αγοράς, θα λειτουργήσει και φέτος στη Θεσσαλονίκη, από τις 6 έως τις 9 Νοεμβρίου, η 13η έκθεση “PHILOXENIA”, που ακολουθεί την τελευταία διετία συνεχή ανοδική πορεία, παρακάμπτοντας τα εμπόδια του παρελθόντος.

    Τριακόσιοι εξήντα Έλληνες και ξένοι εκθέτες -έναντι 308 πέρυσι- προερχόμενοι από τους κλάδους των αεροπορικών, διαφημιστικών και ναυτιλιακών εταιριών, των ταξιδιωτικών πρακτορείων και των ξενοδοχείων, αλλά και από τον χώρο της τοπικής αυτοδιοίκησης, θα συγκεντρωθούν στη Θεσσαλονίκη, επιβεβαιώνοντας το κύρος της πρώτης σε αριθμό εκθετών και εμπορικών επισκεπτών διεθνούς έκθεσης τουριστικών προϊόντων και υπηρεσιών.

    Αυτά τονίστηκαν κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης τύπου, που έδωσαν σήμερα στη Θεσσαλονίκη για την παρουσίαση της διοργάνωσης, ο Γενικός Γραμματέας του ΕΟΤ, Νικόλαος Σκουλάς και ο πρόεδρος της HELEXPO-ΔΕΘ, Αντώνης Κούρτης

    Ως εφαλτήριο για την περαιτέρω ανάπτυξη του ελληνικού τουρισμού, χαρακτήρισε την έκθεση ο κ.Σκουλάς, επισημαίνοντας ότι το ξεκίνημα της προσπάθειας του ΕΟΤ για την υιοθέτηση νέων κατευθύνσεων στον τουρισμό στη χώρα μας, θα γίνει αντιληπτό στη PHILOXENIA.

    Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε ο κ.Σκουλάς σε δύο προγράμματα που θα παρουσιαστούν κατά τη διάρκεια της 13ης διεθνούς έκθεσης τουρισμού. Πρόκειται για το πιλοτικό πρόγραμμα επιμήκυνσης της τουριστικής peqi|dou με τίτλο “Κρήτη-12 μήνες τουρισμός” και για ένα σχέδιο που αφορά τη χορήγηση του ειδικού σήματος για την ελληνική κουζίνα, τα οποία αναμένεται να δώσουν νέα πνοή στον ελληνικό τουρισμό.

    “Ο ελληνικός τουρισμός τη θέλει και τη χρειάζεται τη PHILOXENIA”, τόνισε ο κ.Κούρτης και πρόσθεσε: “Η PHILOXENIA μπορεί να γίνει το διεθνές τουριστικό χρηματιστήριο στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και της Μεσογείου. Πέρυσι είχαμε τα πρώτα καλά αποτελέσματα, που της έδωσαν δικαιωματικά τη θέση της μεγαλύτερης έκθεσης τουρισμού στην ευρύτερη περιοχή. Φέτος τα πράγματα εμφανίζονται ακόμη καλύτερα”.

    Αναλύοντας τους λόγους που δρομολόγησαν την ανέλιξη της έκθεσης, ο κ.Κούρτης αναφέρθηκε στη δραστηριότητα της νέας διευρυμένης οργανωτικής επιτροπής για τη PHILOXENIA, που θεσμοθετήθηκε φέτος υπό την προεδρία του κ.Σκουλά.

    Σημειώνεται ότι η 13η PHILOXENIA εμφανίζεται σαφώς μεγαλύτερη από την περσινή διοργάνωση, επιβεβαιώνοντας την ανοδική πορεία που εγκαινιάστηκε το 1995 και ενισχύθηκε πέρυσι, οπότε οι επισκέπτες της έκθεσης έφτασαν τους 12.604, έναντι 7.420 το 1995. Στην ανάκαμψη της διοργάνωσης συνέβαλαν η ιδιαίτερη προβολή της στις χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης, η εφαρμογή νέων τεχνικών προσέλκυσης εκθετών, η συνεχής συνεργασία με τις υπηρεσίες του ΕΟΤ και η συμμετοχή σε διεθνείς εκθέσεις και οργανισμούς (Υπενθυμίζεται ότι η PHILOXENIA είναι από το 1995 πλήρες μέλος της ETTFA).

    Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι παράλληλες εκδηλώσεις, που περιλαμβάνουν εκπαιδευτικά σεμινάρια για τον συνεδριακό τουρισμό, εκδηλώσεις της Ολυμπιακής αεροπορίας κτλ. Τα εγκαίνια θα γίνουν από την Υπουργό Ανάπτυξης, Βάσω Παπανδρέου και αναμένεται να παραστούν στην τελετή οι υφυπουργοί τουρισμού της Αρμενίας και της Σερβίας και άλλα υψηλόβαθμα στελέχη των γειτονικών χωρών.


    [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [06] ΚΑΙ Η ΒΟΣΝΙΑ ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΣΤΗ ΔΙΑΒΑΛΚΑΝΙΚΗ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ

    Και η Βοσνία-Ερζεγοβίνη θα συμμετάσχει στη Διαβαλκανική Συνάντηση Κορυφής για πρώτη φορά. Σύμφωνα με έγκυρες και απολύτως ενήμερες πηγές του Υπουργείου Εξωτερικών, η συμμετοχή της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης αποκτά ιδιαίτερη σημασία και επειδή είναι η πρώτη φορά που θα συμμετέχει σε παρόμοια συνάντηση, αλλά και επειδή θα εκπροσωπηθεί ως ενιαίο κράτος. Στην Κρήτη θα μεταβεί για τη συνάντηση κορυφής ως εκπρόσωπος της πολύπαθης χώρας ο Χάρυ Σιλάϊτζιτς, συμπρωθυπουργός. Στην προηγούμενη συνάντηση της Θεσσαλονίκης η Βοσνία συμμετείχε με το καθεστώς του παρατηρητή. Ετσι για πρώτη φορά θα καθήσουν μαζί στην Κρήτη, εννέα ηγέτες βαλκανικών χωρών: Ελλάδας, Τουρκίας, Βουλγαρίας, Ρουμανίας, Νέας Γιουγκοσλαβίας, Κροατίας, Βοσνίας, ΠΓΔΜ και Αλβανίας.

    [07] ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΝΤΕΝΚΤΑΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΤΟΝ ΡΙΤΣΑΡΝΤ ΧΟΛΜΠΡΟΥΚ

    Πιέσεις φέρεται να ασκεί ο ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ για το κυπριακό, Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ, στον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς να υποστηρίξει το αίτημα της Κύπρου για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

    Οπως μετέδωσε η ραδιοφωνική υπηρεσία του BBC, σε δηλώσεις του κατά τη διάρκεια δείπνου στην Ουάσιγκτον, όπου πραγματοποιεί επίσκεψη, ο Ραούφ Ντενκτάς ανέφερε ότι οι ΗΠΑ πιέζουν τους Τουρκοκυπρίους να υποστηρίξουν την ένταξη της Κύπρου στην Ενωση επειδή εκτιμούν ότι έχουν υποχρέωση να βοηθήσουν την Τουρκία όσον αφορά την επίλυση του κυπριακού. Την παραίνεση της αμερικανικής κυβέρνησης, όπως είπε ο Ντενκτάς, δεν την αποδέχθηκε.

    Ο ίδιος γνωστοποίησε ότι αύριο θα συναντηθεί για δεύτερη φορά με τον Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ και θα ακούσει τις προτάσεις του και τις ιδέες του για μια επίλυση του προβλήματος. Ο Ντενκτάς φέρεται να είπε ότι “το πρόβλημα είναι αν είναι δυνατόν να υπάρξει συμβιβασμός χωρίς να επηρεαστεί η θέση του, την οποία διατηρεί επί 34 ολόκληρα χρόνια και μετά από μεγάλες θυσίες”.

    Οσον αφορά τις εκτιμήσεις του για το τι προτίθεται να του προτείνει ο Χόλμπρουκ για την άρση του αδιεξόδου, ο Ντενκτάς είπε. “Η πρόταση είναι, ότι αν αποδεχθώ μια συμβιβαστική λύση τότε θα βοηθήσουν την Τουρκία να γίνει αποδεκτή στην Ευρωπαϊκή Ενωση”. Κατά τον Τουρκοκύπριο ηγέτη στην αποστολή Χόλμπρουκ σημαντική θέση έχουν τα ελληνοτουρκικά. “Ο Χόλμπρουκ προσπάθησε να με κάνει να δω το κυπριακό μέσα από το πρίσμα της Τουρκίας των ελληνοτουρκικών σχέσεων και των κινδύνων που ελλοχεύουν στην περιοχή λόγω του προβλήματος”, είπε και πρόσθεσε: “Εγώ όμως βλέπω τα πράγματα από την πλευρά της τουρκοκυπριακής κοινότητας. Η βασική μου φροντίδα είναι τα συμφέροντα των τουρκοκυπρίων, τα δικαιώματά τους, οι ελευθερίες τους και το μέλλον τους”.

    Για πιέσεις που ασκούνται στον Ραούφ Ντενκτάς από τον Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ κάνει λόγο και η τουρκική εφημερίδα “Τζουμχουρριέτ”. Σύμφωνα με την εφημερίδα, ο Χόλμπρουκ δήλωσε στον Ντενκτάς στην πρόσφατη συνάντησή τους ότι σε περίπτωση που υπάρξει λύση στο κυπριακό, η Ευρωπαϊκή Ενωση θα μεταβάλει τη στάση της έναντι της Τουρκίας. “Για το λόγο αυτό απαιτούνται ορισμένες παραχωρήσεις. Εμείς ως ΗΠΑ προσπαθούμε να πάρει η Τουρκία τη θέση της στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Για το λόγο αυτό φερθείτε απλόχερα και μη παρεμβάλλετε εμπόδια σ΄αυτό”, φέρεται να είπε ο κ.Χόλμπρουκ.

    [08] Ι.ΤΖΕΜ: ΔΕΝ ΘΑ ΕΡΘΕΙ Η ΣΥΝΤΕΛΕΙΑ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ ΑΝ Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΔΕΝ ΕΝΤΑΧΘΕΙ ΣΤΗΝ Ε.Ε.

    “Δεν θα έρθει η συντέλεια του κόσμου, για την Τουρκία, αν δεν ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ενωση”. Στην παραπάνω δήλωση, προέβη σύμφωνα με δημοσιεύματα του τουρκοκυπριακού τύπου, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Ισμαήλ Τζεμ.

    Ο κ.Τζεμ αναφερόμενος στις σχέσεις της χώρας του με την Ευρωπαϊκή Ενωση ισχυρίστηκε ότι “τώρα πλέον απομένει στην Ε.Ε. να σκεφτεί την περαιτέρω πορεία των σχέσεων με την Τουρκία”, ενώ upocq\llise ότι η ανάπτυξη των σχέσεων Ευρωπαϊκής Ενωσης - Τουρκίας είναι προς το συμφέρον αμφότερων των πλευρών.

    [09] ΔΙΕΚΟΨΑΝ ΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΕΙΝΑΣ ΟΙ ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ ΑΛΒΑΝΙΑΣ

    Διέκοψαν αργά χθες το βράδυ την απεργία πείνας που είχαν ξεκινήσει στις 23 Οκτωβρίου τέσσερις βουλευτές του Δημοκρατικού Κόμματος, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη μη μετάδοση, όπως ισχυρίζονταν, από την αλβανική κρατική τηλεόραση των δραστηριοτήτων του κόμματός τους.

    Οι τέσσερις βουλευτές της αντιπολίτευσης, Αζέμ Χαϊντάρι, Βίλι Μιναρόλι, Σαμπάν Μιμία και Ιλι Βεχίου ανακοίνωσαν τον τερματισμό της απεργίας τους αμέσως μετά την υπογραφή συμφωνίας κυβέρνησης και αντιπολίτευσης για τον καταμερισμό του τηλεοπτικού χρόνου σε όλα τα κόμματα και την προβολή των δραστηριοτήτων τους.

    Η συμφωνία επιτεύχθηκε μετά από επτάωρη συζήτηση των αρχηγών εννέα πολιτικών κομμάτων και προβλέπει την κατάρτιση, εντός δύο εβδομάδων, από το διοικητικό συμβούλιο της κρατικής ραδιοτηλεόρασης, προγράμματος για τον καταμερισμό του τηλεοπτικού χρόνου στα πολιτικά κόμματα της Αλβανίας.

    Ο Αζέμ Χαϊντάρι σε δηλώσεις του τόνισε ότι “το Δημοκρατικό Κόμμα θα συνεχίσει τον αγώνα του εναντίον του Νάνο και της κυβέρνησής του μέχρι την κατάρρευσή της”.

    Στη συμφωνία που επιτεύχθηκε αναφέρεται η εφημερίδα “Κόχα Γιον” υπογραμμίζοντας το γεγονός ότι για πρώτη φορά από την περίοδο της μεγάλης κρίσης στη χώρα, οι πολιτικές δυνάμεις της Αλβανίας κατόρθωσαν να συμφωνήσουν χωρίς την παρέμβαση ξένου μεσολαβητή.

    Η “Ριλίντια Ντεμοκρατίκε”, κομματικό όργανο του Δημοκρατικού Κόμματος χαιρετίζει τον αγώνα των τεσσάρων βουλευτών, ενώ χαρακτηρίζει τη συμφωνία που επιτεύχθηκε μεγάλη νίκη του κόμματος.

    [10] ΣΕΡΒΙΑ: ΕΝΕΡΓΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΕΩΝ

    Μετά τη διεθνή κριτική που ασκήθηκε τον τελευταίο καιρό έναντι της κυβέρνησης του Βελιγραδίου, αναφορικά με τη στασιμότητα στη διαδικασία των ιδιωτικοποιήσεων, η σερβική κυβέρνηση ανακοίνωσε την ενεργοποίηση νέου προγράμματος, που ξεκινά μεθαύριο Παρασκευή (31 Οκτωβρίου) και στοχεύει στην δημιουργία χαρτοφυλακίου ιδιωτικοποιήσεων, συνολικής αξίας 100 δις μάρκων (50 δις δολαρίων).

    Η θέση αυτή της σερβικής κυβέρνησης γνωστοποιήθηκε μετά τη χορήγηση σχετικής άδειας σε 49 κρατικές εταιρίες να προχωρήσουν σε αξιολόγηση των περιουσιακών τους στοιχείων, ώστε να είναι δυνατή η άμεση ιδιωτικοποίηση τους.

    Τα περιουσιακά στοιχεία των κρατικών επιχειρήσεων θα υπολογίζονται σε δηνάρια και στη συνέχεια θα μετατρέπονται σε αντίστοιχη αξία σκληρού συναλλάγματος. Σημειώνεται ότι η επίσημη ισοτιμία του δηναρίου έναντι του μάρκου βρίσκεται στο 3,3/1 την περίοδο αυτή, ενώ στη μαύρη αγορά φτάνει τα 4/1.

    Ουσιαστική εξέλιξη στην όλη διαδικασία αποτελεί η απόφαση σχετικά με τα χρέη των κρατικών επιχειρήσεων, τα οποία θα αφαιρούνται από τη συνολική αξία κεφαλαίου των περιουσιακών στοιχείων της (υπό ιδιωτικοποίηση) επιχείρησης και στη συνέχεια το υπόλοιπο της καθαρής αξίας της επιχείρησης, θα αποτελεί αντικείμενο της ιδιωτικοποίησης.

    Αξίζει να αναφερθεί η έντονη κριτική που ασκήθηκε κατά του Βελιγραδίου από τη δυτική οικονομική κοινότητα, η οποία και μετέφρασε την στασιμότητα των ιδιωτικοποιήσεων ως ουσιαστική αιτία “αποθάρρυνσης” των ξένων επιχειρηματιών να επενδύσουν κεφάλαια στη σερβική οικονομία. Ν.Χ.

    [11] ΒΟΣΝΙΑ: ΣΕ ΕΠΙΦΥΛΑΚΗ ΟΙ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΙ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΟΥ ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ

    Με την προσοχή τους στραμμένη στις επικείμενες εκλογές στη σερβική Δημοκρατία της Βοσνίας (23 Νοεμβρίου), οι ευρωπαϊκοί οργανισμοί παρακολουθούν από κοντά τις εξελίξεις, ενώ προετοιμάζεται (για πρώτη φορά) η ακρόαση εκπροσώπων των πολιτικών κομμάτων των δύο οντοτήτων της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, ενώπιον της πολιτικής επιτροπής της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΚΣΣΕ), την επόμενη βδομάδα (6/11) στο Στρασβούργο.

    Στην ακρόαση αυτή συμμετέχουν και τα πέντε μέλη της βοσνιακής αντιπροσωπείας που έχουν καθεστώς “ειδικού παρατηρητή” στην ΚΣΣΕ. Τα θέματα που θα αναπτυχθούν εντοπίζονται στα κριτήρια που έχουν τεθεί στην Βοσνία-Ερζεγοβίνη, ώστε να γίνει πλήρες μέλος και αναλύονται στην επιστροφή των προσφύγων, την βελτίωση της κατάστασης στα ΜΜΕ, αλλά και τη γενικότερη πορεία της εκλογικής διαδικασίας.

    Στο μεταξύ, διήμερη περιοδεία στη Βοσνία και την ανατολική Σλαβονία, ολοκληρώνει ο Επίτροπος Βαν Ντεν Μπρουκ, επισκεπτόμενος τη Μπανια Λουκα, το Μοσταρ, το Σεραγεβο και το Βουκοβαρ.

    Κατά τη γενική εκτίμηση, ουσιαστικό κριτήριο ρύθμισης της συμπεριφοράς του Συμβουλίου της Ευρώπης έναντι της Βοσνίας, αποτελεί η σταδιακή υλοποίηση των προβλεπομένων από τη Συνθήκη του Ντεϊτον, που θα εξεταστεί σε ειδική διάσκεψη που θα πραγματοποιηθεί το Δεκέμβριο στη Βόννη. Ν.Χ.

    [12] ΜΙΚΤΕΣ ΒΟΥΛΓΑΡΟΡΟΥΜΑΝΙΚΕΣ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΕΣ ΜΟΝΑΔΕΣ

    Τον σχηματισμό μικτών βουλγαρορουμανικών στρατιωτικών μονάδων για συμμετοχή σε ειρηνευτικές και ανθρωπιστικές αποστολές, θα εξετάσουν αύριο οι αρχηγοί ΓΕΕΘΑ της Βουλγαρίας, Μίχο Μίχοφ και της Ρουμανίας, Κονσταντίν Ντεντζεράτου.

    Οι δυο αξιωματούχοι θα συναντηθούν στη βουλγαρική παραδουνάβια πόλη Ρούσε και θα συζητήσουν θέματα σχετικά με τη διμερή συνεργασία στον τομέα της άμυνας.


    Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/

    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute
    mpa2html v3.04 run on Wednesday, 29 October 1997 - 15:34:31