Read the Documents from the Ministries of Foreign Affairs of Greece & Turkey on the Imia Issue Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 97-10-24

From: Macedonian Press Agency <mpa@philippos.mpa.gr>

Macedonian Press Agency: News in Elot928 Greek Directory

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ

Θεσσαλονίκη 24 Οκτωβρίου 1997


ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ

[Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

[Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ


ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

[Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [01] ΝΕΑ ΕΝΤΑΣΗ ΣΤΙΣ ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΕΠΙΧΕΙΡΕΙ Η ΑΓΚΥΡΑ

  • [02] ΡΕΠΠΑΣ: ΕΝΤΑΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ, ΓΙΑ ΝΑ ΕΠΙΤΥΧΕΙ ΤΟΥΣ ΣΤΟΧΟΥΣ ΤΗΣ

  • [03] ΑΣΗΜΑΝΤΟ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΕ Ο Θ. ΠΑΓΚΑΛΟΣ ΤΟ ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ ΜΕ ΤΟ ΤΟΥΡΚΙΚΟ ΥΠΟΒΡΥΧΙΟ

  • [04] Α. ΤΣΟΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ: ΠΡΟΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΜΕΝΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΤΟ ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ

  • [05] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ - Σ. ΤΑΛΜΠΟΤ

  • [06] ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΑ ΣΤΟ ΠΑΡΙΣΙ

  • [07] ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΕΠΙΔΙΩΚΟΥΝ ΕΛΛΗΝΟΚΥΠΡΙΟΙ ΚΑΙ ΤΟΥΡΚΟΚΥΠΡΙΟΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΕΣ

  • [08] ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΔΑΦΟΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΔΗΛΩΝΟΥΝ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΙ ΤΟΥΡΚΟΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΕΣ

  • [09] ΤΟ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΤΟΥ ΔΗΚΚΙ Γ.ΚΑΡΑΚΩΣΤΑ ΔΙΕΓΡΑΨΕ Ο Δ.ΤΣΟΒΟΛΑΣ

  • [10] ΕΠΙΒΑΤΙΚΗ ΑΜΑΞΟΣΤΟΙΧΙΑ ΕΚΤΡΟΧΙΑΣΤΗΚΕ ΣΤΗ ΣΙΝΔΟ - ΔΥΟ ΤΡΑΥΜΑΤΙΕΣ

  • [11] ΑΡΧΙΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΟΙ ΕΟΡΤΑΣΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΤΕΤΡΑΗΜΕΡΟΥ


  • [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [12] ΠΑΓΩΝΟΥΝ ΚΟΙΝΟΤΙΚΑ ΚΟΝΔΥΛΙΑ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΥΨΟΥΣ 17 ΔΙΣ ΔΡΑΧΜΩΝ

  • [13] ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΕΙΝΑΣ ΤΕΣΣΑΡΩΝ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ ΣΤΑ ΤΙΡΑΝΑ

  • [14] ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ: ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΣΤΕΝΟΥ ΣΥΝΕΡΓΑΤΗ ΤΗΣ ΣΥΖΥΓΟΥ ΤΟΥ ΜΙΛΟΣΕΒΙΤΣ

  • [15] ΒΟΣΝΙΑ: ΑΥΞΗΣΗ ΤΗΣ ΝΑΤΟΪΚΗΣ ΔΥΝΑΜΗΣ

  • [16] Ο Τ. ΜΙΛΛΕΡ ΚΑΤΕΘΕΣΕ ΣΤΗΝ ΓΕΡΟΥΣΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ

  • [17] ΠΑΡΑΙΤΗΘΗΚΑΝ ΤΡΕΙΣ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΙ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΚΟΣΤΟΦ


  • ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

    [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [01] ΝΕΑ ΕΝΤΑΣΗ ΣΤΙΣ ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΕΠΙΧΕΙΡΕΙ Η ΑΓΚΥΡΑ

    Σε απόπειρα δημιουργίας κλίματος σύγκρουσης στο Αιγαίο και ως αντιπερισπασμό στις αρνητικές εντυπώσεις που προκάλεσαν οι πρόσφατες τουρκικές παρενοχλήσεις στο αεροσκάφος C -130 που μετέφερε τον Άκη Τσοχατζόπουλο, αποδίδει η Αθήνα, το νέο επεισόδιο που δημιούργησε η Αγκυρα.

    Οι Τούρκοι στρατηγοί προσπάθησαν να εμφανίσουν την πλεύση ελληνικού ναρκαλιευτικού νοτίως της Λέσβου, ως επιθετική ενέργεια σε βάρος τουρκικού υποβρυχίου, την ύπαρξη του οποίου διαψεύδει κατηγορηματικά η ελληνική πλευρά.

    Με το πρόσχημα της προστασίας του υποβρυχίου τουρκικό περιπολικό σκάφος παρενεβλήθη και παρενόχλησε το ελληνικό ναρκαλιευτικό, με αποτέλεσμα να σημειωθεί ελαφρά σύγκρουση.

    Σε νέα δήλωση του, ο αρχηγός των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων, στρατηγός Καρανταγί, ισχυρίστηκε ότι το τουρκικό υποβρύχιο βρισκόταν εν καταδύσει, αλλά φαινόταν η κεραία του ασύρματου του, όταν το ελληνικό ναρκαλιευτικό προσπάθησε, όπως είπε, να περάσει από πάνω του.

    Απαντώντας το ελληνικό Γενικό Επιτελείο Ναυτικού, τόνισε ότι τουρκικό πολεμικό πλοίο παρενόχλησε το ελληνικό ναρκαλιευτικό, που παρακολουθούσε διακριτικά ναυτική άσκηση των Τούρκων στα διεθνή χωρικά ύδατα, 7 ναυτικά μίλια από τη Λέσβο.

    Μετά και τις νέες μαζικές παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου από τουρκικά μαχητικά F-16, πραγματοποιήθηκε χθες το απόγευμα στο Πεντάγωνο πολύωρη συνεδρίαση του συμβουλίου Αμυνας υπό τον Άκη Τσοχατζόπουλο και τη συμμετοχή των αρχηγών των γενικών επιτελείων.

    Ο εκπρόσωπος του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών Κωνσταντίνος Μπίκας, δήλωσε ότι το ενιαίο αμυντικό δόγμα δημιουργεί νέα δεδομένα, ισχυροποιεί την αποτρεπτική δυνατότητα της Ελλάδας και απέδωσε σε αυτό το γεγονός την επιθετικότητα της Τουρκίας. Διαβεβαίωσε επίσης, ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν θα αλλάξει την πολιτική.

    [02] ΡΕΠΠΑΣ: ΕΝΤΑΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ, ΓΙΑ ΝΑ ΕΠΙΤΥΧΕΙ ΤΟΥΣ ΣΤΟΧΟΥΣ ΤΗΣ

    Ευρεία αναφορά έκανε στο επεισόδιο που δημιουργήθηκε μεταξύ ελληνικού ναρκαλιευτικού και τουρκικού περιπολικού στο Αιγαίο, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Ρέππας, κατά τη σημερινή ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

    Ο κ. Ρέππας υπογράμμισε ότι το επεισόδιο είναι μικρής σημασίας, τονίζοντας ταυτόχρονα ότι η Ελλάδα δεν έχει λόγους να αναδεικνύει τέτοια περιστατικά ως μέγιστα, όπως κάνει η Τουρκία. “Το επεισόδιο δηλώνει την προκλητική στάση της Τουρκίας, η οποία παρουσίασε ψευδή στοιχεία”, είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

    Εξάλλου, σε ό,τι αφορά στις δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών, Ισμαήλ Τζέμ και τις παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου, επισήμανε ότι επιβεβαιώνουν την ανάλυση που έχει κάνει η κυβέρνηση σχετικά με το ρόλο και τη συμπεριφορά της Τουρκίας.

    Επίσης, σημείωσε ότι στο σημερινό υπουργικό συμβούλιο, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην ένταση των ελληνοτουρκικών σχέσεων, τονίζοντας ότι η Τουρκία επιθυμεί την ένταση στην περιοχή, αλλά παράλληλα προσπαθεί να αποσείσει τις ευθύνες της για την ένταση που υπάρχει. “Προσπαθεί να θεσμοποιήσει την ένταση ως μοχλό πίεσης για να πετύχει τους στόχους της”, είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και συνέστησε ψυχραιμία.

    Παράλληλα, διευκρίνισε ότι ο υπουργός Εξωτερικών, Θεόδωρος P\cjakor, στο Συμβούλιο Υπουργών στο Λουξεμβούργο, θα ζητήσει να μην απελευθερωθεί ο χρηματοδοτικός κανονισμός.

    [03] ΑΣΗΜΑΝΤΟ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΕ Ο Θ. ΠΑΓΚΑΛΟΣ ΤΟ ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ ΜΕ ΤΟ ΤΟΥΡΚΙΚΟ ΥΠΟΒΡΥΧΙΟ

    “Οποιος κάνει θερμό επεισόδιο εκ προθέσεως θα ανοίξει την πόρτα του φρενοκομείου. Θα το θεωρούσαμε απίθανο οι Τούρκοι να ανοίξουν την πόρτα αυτή. Πιστεύω ότι στην Τουρκία, που είναι μια μεγάλη χώρα, έχει υπεύθυνους ανθρώπους σε υπεύθυνες θέσεις”.

    Τη δήλωση αυτή έκανε ο υπουργός Εξωτερικών, Θεόδωρος Πάγκαλος, στη διάρκεια συνέντευξης τύπου, σημειώνοντας ότι η Ελλάδα παραμένει σταθερή και αμετακίνητη στις θέσεις της.

    Σε ότι αφορά το τελευταίο επεισόδιο με το τουρκικό υποβρύχιο και το ελληνικό ναρκαλιευτικό, ο κ. Πάγκαλος το χαρακτήρισε ασήμαντο επεισόδιο στο οποίο δόθηκε υπερβολική έκταση και σημασία. Ταυτόχρονα, είπε, ότι έχουν γίνει άλλα 20-40 τέτοια παρόμοια επεισόδια το χρόνο αυτό και το απέδωσε στο ότι οι Τούρκοι έψαχναν για ένα αντιπερισπασμό στην πολύ κακή εντύπωση που είχαν δημιουργήσει με τις παρενοχλήσεις του αεροσκάφους που μετέφερε τον Ακη Τσοχατζόπουλο.

    Ο υπουργός Εξωτερικών αναρωτήθηκε πως μπορεί να καταφέρει ένα ξύλινο ναρκαλιευτικό, με μέση ταχύτητα 6-9 μιλίων, να ακουμπήσει με την πρύμνη του ένα τελευταίας τεχνολογίας πλοίο και μεγάλης δύναμης πυρός και μετά να σηκωθεί να φύγει με μεγάλη ταχύτητα. Στο σημείο αυτό ο κ. Πάγκαλος κάλεσε τους Τούρκους να είναι σοβαρότεροι και να καταδικάσουν το γεγονός που συνέβη και σημείωσε ότι μπορεί πράγματι, από κάποιο τυχαίο γεγονός, να ξεφύγει κάποια στιγμή η κατάσταση, και σ αυτή τη βάση είμαστε ανήσυχοι. Πάντως ο κ. Πάγκαλος παραδέχτηκε ότι υπήρξε κάποια καθυστέρηση σε ότι αφορά στην ενημέρωση από το υπουργείο Εθνικής Αμυνας, την οποία όμως απέδωσε στη γραφειοκρατική διαδικασία.

    Συμπλήρωσε ότι το πρωί της Πέμπτης έγινε διάβημα του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών για παραβιάσεις και άλλα θέματα και ο εκπρόσωπος του κ. Μπατού έθεσε τη διαμαρτυρία της Τουρκίας. Μάλιστα με σκωπτικό ύφος τόνισε ότι ελέχθη πως το δικό μας ναρκαλιευτικό προσπαθούσε να καταβυθίσει το υποβρύχιο.

    Σε ερώτηση για τη Διαβαλκανική Διάσκεψη Κορυφής στην Κρήτη και αν θα συναντηθεί ο κ. Σημίτης με τον κ. Γιλμάζ, ο υπουργός Εξωτερικών απάντησε ότι αν θα γίνει η συνάντηση θα είναι στο πλαίσιο των διμερών επαφών που θα έχει ο ελληνας πρωθυπουργός ως οικοδεσπότης.Τα θέματα που θα συζητηθούν στη Διάσκεψη καλύπτουν τρεις ενότητες: Οικονομική κατάσταση στα Βαλκάνια, οι υποδομές, οι συνεργασίες, καταπολέμηση οργανωμένου εγκλήματος και σχέσεις καλής γειτονίας και καλής συμπεριφοράς.

    Αναφερόμενος στο άτυπο Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε. που θα συνέλθει την Κυριακή στο Λουξεμβούργο ο κ. Πάγκαλος είπε ότι η Ελλάδα είναι υπέρ της έναρξης διαπραγματεύσεων με όλες τις χώρες (δέκα) που έχουν υποβάλλει αίτηση ένταξης και όχι μόνο των πέντε όπως προωθεί η Ευρωπαική Επιτροπή. Υποστηρίζει τη θέση αυτή λέγοντας ότι oi διακρίσεις είναι αυθαίρετες και μπορεί να δημιουργήσουν σοβαρό πολιτικό πρόβλημα. “Η Ευρώπη δεν είναι ένα σύστημα πελατείας αλλά μιας ακριβοδίκαιης αρχής και κανόνων συμπεριφοράς. Οσο για την Τουρκία έχει προταθεί μια προχωρημένη θέση αλλά πρέπει να καλυφθούν οι όροι που έχει θέσει η Ε.Ε. με απόλυτη σαφήνεια”.

    [04] Α. ΤΣΟΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ: ΠΡΟΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΜΕΝΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΤΟ ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ

    “Πρόκειται για κατασκευασμένο επεισόδιο και η κυβέρνηση πρέπει να αντιδράσει ψύχραιμα στην κλιμακούμενη ένταση”, δήλωσε ο υπουργός Εθνικής Αμυνας, Ακης Τσοχατζόπουλος, σχολιάζοντας τους ισχυρισμούς του αρχηγού του Γενικού Επιτελείου Στρατού της Τουρκίας, Καρανταγι, για δήθεν παρενόχληση τουρκικού υποβρυχίου από ελληνικό σκάφος.

    Με αυτό το προκατασκευασμένο επεισόδιο η Αγκυρα προσπάθησε να καλύψει την αποκλειστική ευθύνη για την ένταση που δημιουργεί τους τελευταίους μήνες στο Αιγαίο, είπε ο κ. Τσοχατζόπουλος, ενώ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Ρέππας, επισήμανε ότι η προτεραιότητα της Τουρκίας είναι η ανατροπή του νομικού στάτους κβο στο Αιγαίο και προσπαθεί να το επιτύχει μέσα από την ένταση.

    [05] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ - Σ. ΤΑΛΜΠΟΤ

    Με τον Αμερικανό αναπληρωτή υπουργό εξωτερικών Στρόουμπ Τάλμποτ συναντήθηκε χθες στην Ουάσιγκτον ο κ. Γ. Παπανδρέου και συζήτησε τις εξελίξεις στο κυπριακό, αλλά και την πορεία των ελληνοτουρκικών σχέσεων. “ Κάναμε μια σε βάθος ανασκόπηση, όχι μόνον των τελευταίων γεγονότων, αλλά της γενικότερης κατάστασης, που επικρατεί στην περιοχή” είπε ο κ. Παπανδρέου, μετά τη συνάντησή του με τον Αμερικανό ομόλογό του. Ο αναπληρωτής υπουργός εξωτερικών δήλωσε, πώς “θα μπορούσε να πεί κανείς , ότι οι Αμερικανοί είναι υπέρ της έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Κύπρου με την Ευρωπαϊκή Ενωση και θεωρούν, ότι υπάρχει περιθώριο να προβούν και αυτοί από την πλευρά τους σε ορισμένες ενέργειες, για την επίλυση του κυπριακού”. Ο κ. Παπανδρέου επανέλαβε τις προτάσεις του προέδρου της Κύπρου κ. Γλ. Κληρίδη, για συμμετοχή των Τουρκοκυπρίων στην αντιπροσωπεία, των διαπραγματεύσεων, πράγμα που δεν αποδέχεται η Τουρκία. Οσον αφορά στο προχθεσινό επεισόδιο που προσπάθησαν να δημιουργήσουν και πάλι οι Τούρκοι , με την απόπειρα διεμβολισμού του ναρκαλιευτικού “Αύρα”, στα ανοιχτά της Χίου, ο κ.Παπανδρέου είπε, ότι “ δεν έγινε καμμιά συζήτηση στο θέμα αυτό, το οποίο ,όμως, εντάσσεται στην όλη λογική, που έχουμε δεί τις τελευταίες μέρες, η οποία στόχο έχει τη δημιουργία έντασης, από την πλευρά της Τουρκίας.” Ο κ. Παπανδρέου είπε ακόμη, πώς “ η εξωτερική πολιτική της Τουρκίας έχει περιέλθει σε αδιέξοδο και πρέπει η τουρκική κυβέρνηση να προβληματιστεί σοβαρά. Παράλληλα, όμως, πρέπει να υπάρξει ανάλογος προβληματισμός και από τις άλλες χώρες, που πρέπει να σκεφθούν που οδηγεί την κατάσταση η γειτονική χώρα, τόσο στο κυπριακό, όσο και stir ελληνοτουρκικές σχέσεις, ωθώντας την σε ενέργειες επικίνδυνες και σπασμωδικές”. Ο Ελληνας υπουργός είπε ακόμη, ότι δεν συζητήθηκε ιδιαίτερα το θέμα των Ιμίων και επανέλαβε, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ότι “ η σύνοδος κορυφής της Κρήτης είναι βαλκανική διάσκεψη και δεν είναι, καθαρά, ελληνοτουρκική συνάντηση”. “ Είναι η πρώτη φορά που γίνεται μια συνάντηση τόσο υψηλού επιπέδου στα Βαλκάνια. Θα γίνουν βεβαίως, πολλές διμερείς συναντήσεις, όχι μόνον ελληνοτουρκικές. Αλλά , όπως είπα, από μια τέτοια συνάντηση εξαρτάται κατά πόσο η Τουρκία έχει την πολιτική βούληση, πράγματι να διαφοροποιήσει τη στάση της. Εχουμε κοινή αντίληψη των κινήσεων της Τουρκίας τον τελευταίο καιρό. Εάν δεν αλλάξουν θέση, δεν μπορεί να περιμένει κανείς, ότι η Κρήτη θα αποτελέσει κάποιο ιδιαίτερα θετικά γεγονός, σε σχέση με τις ελληνοτουρκικές σχέσεις.”

    [06] ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΑ ΣΤΟ ΠΑΡΙΣΙ

    Με τον Γάλλο αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών, υπεύθυνο για ευρωπαϊκά θέματα, κ.Μοσκοβισί, συναντήθηκαν τα μέλη της ελληνικής κοινοβουλευτικής ομάδας φιλίας Ελλάδας-Γαλλίας, στο πλαίσιο της εξαήμερης επίσημης επίσκεψης που πραγματοποιούν στο Παρίσι.

    Στη συνάντηση που έγινε σε πολύ φιλικό κλίμα κυριάρχησαν, εκτός από τις προοπτικές ανάπτυξης των διμερών σχέσεων το κυπριακό και οι ελληνοτουρκικές σχέσεις.

    Σύμφωνα με δηλώσεις των μελών της ελληνικής αντιπροσωπείας, Ι.Μιχελογιάννη, Β.Κοντογιαννόπουλου και Απόστολου Σταύρου, ο κ.Μοσκοβισί ξεκαθάρισε τη θέση της Γαλλίας όσον αφορά στην ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση, λέγοντας ότι πρέπει να ξεκινήσουν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις και “κανείς δεν μπορεί να σταματήσει αυτές τις διαδικασίες”. Επισήμανε ωστόσο, ότι στις συζητήσεις, όπως άλλωστε δέχεται και ο κ.Κληρίδης, θα υπάρχουν και εκπρόσωποι της τουρκοκυπριακής κοινότητας.

    Ακόμη, ο κ.Μοσκοβισί ξεκαθάρισε ότι η Γαλλία θεωρεί απαραίτητο το γαλλογερμανικό άξονα για να μπορέσει η Ευρώπη να φθάσει στην ολοκλήρωσή της, αλλά δεν αγνοεί το μεσογειακό μέρος αυτής της πολιτικής και ότι η Γαλλία θα συμβάλλει τα μέγιστα σε αυτή τη μεσογειακή πολιτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης για να υπάρξει μια ισορροπία την οποία και αυτός θεωρεί απαραίτητη μεταξύ Βορρά και Νότου της Ευρώπης.

    [07] ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΕΠΙΔΙΩΚΟΥΝ ΕΛΛΗΝΟΚΥΠΡΙΟΙ ΚΑΙ ΤΟΥΡΚΟΚΥΠΡΙΟΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΕΣ

    Την προώθηση της συνεργασίας μεταξύ όλων των ενδιαφερόμενων μερών θα συζητήσουν σήμερα στην Αθήνα, κατά τη δεύτερη ημέρα συνάντησής τους οι αντιπροσωπείες Ελληνοκύπριων και Τουρκοκύπριων επιχειρηματιών.

    Κατά την αναχώρησή του από την Κύπρο ο κ. Φάνος Επιφανείου, μέλος της ελληνοκυπριακής αποστολής, δήλωσε ότι στόχο όλων αποτελεί g προώθηση των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων και η αναζήτηση λύσεων στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι δύο κοινότητες της Κύπρου.

    Ο κ. Επιφανείου σημείωσε ότι προς το παρόν δεν βρίσκεται σε εξέλιξη καμία κοινή επιχειρηματική δραστηριότητα μεταξύ των δύο πλευρών και ξεκαθάρισε ότι αντικειμενικός στόχος είναι η ίδρυση νέων επιχειρήσεων. Τόνισε ακόμα ότι το αποτέλεσμα της συνάντησης δεν είναι ακόμα ορατό, υπάρχει όμως επιθυμία και από τις δύο πλευρές για θετική εξέλιξη.

    “Αν και όταν βρεθεί λύση στο Κυπριακό, δήλωσε ο κ. Επιφανείου, οι δύο πλευρές θα πρέπει να συνεργαστούν” και πρόσθεσε ότι πρέπει να μελετηθεί η διαφορά στους ρυθμούς ανάπτυξης των οικονομιών των δύο πλευρών του νησιού ώστε στο μέλλον να καλυφθεί το οικονομικό χάσμα.

    [08] ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΔΑΦΟΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΔΗΛΩΝΟΥΝ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΙ ΤΟΥΡΚΟΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΕΣ

    Υπάρχει έδαφος συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, δήλωσαν επιχειρηματίες των δύο χωρών, στο περιθώριο του διήμερου επιχειρηματικού συνεδρίου που συνεχίζεται σήμερα στην Αθήνα.

    Όπως επισημαίνει στην ομιλία του ο πρόεδρος της Ενωσης Τούρκων επιχειρηματιών Ραχμί Κοτς, 15 δισεκατομμύρια δολάρια μπορούν να επενδυθούν τα επόμενα χρόνια από Έλληνες και Τούρκους για την ανάπτυξη της τουριστικής υποδομής στο Αιγαίο.

    Ο Τούρκος επιχειρηματίας Σαρίκ Ταρά, απαντώντας σε ερώτηση για τις προοπτικές εξομάλυνσης των ελληνοτουρκικών σχέσεων, τόνισε ότι θεωρεί την κρίση αδικαιολόγητη. Πρόσθεσε δε ότι θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό Μεσούτ Γιλμάζ, προκειμένου να του ανακοινώσει τα αποτελέσματα του συνεδρίου.

    Στο επιχειρηματικό συνέδριο μετέχουν Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι επιχειρηματίες.

    [09] ΤΟ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΤΟΥ ΔΗΚΚΙ Γ.ΚΑΡΑΚΩΣΤΑ ΔΙΕΓΡΑΨΕ Ο Δ.ΤΣΟΒΟΛΑΣ

    Τη διαγραφή του βουλευτή Αιτωλοακαρνανίας Γιάννη Καρακώστα από την κοινοβουλευτική ομάδα του ΔΗΚΚΙ, αποφάσισε ο Δημήτρης Τσοβόλας και γνωστοποίησε με σημερινή επιστολή τους προς τον πρόεδρο της Βουλής, Απόστολο Κακλαμάνη.

    Ο κ.Τσοβόλας στην επιστολή του αναφέρει ότι αποφάσισε τη διαγραφή του κ.Καρακώστα, μετά τη διαφοροποίηση του βουλευτή από τις θέσεις του ΔΗΚΚΙ κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου “Ι.Καποδίστριας” στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή.

    [10] ΕΠΙΒΑΤΙΚΗ ΑΜΑΞΟΣΤΟΙΧΙΑ ΕΚΤΡΟΧΙΑΣΤΗΚΕ ΣΤΗ ΣΙΝΔΟ - ΔΥΟ ΤΡΑΥΜΑΤΙΕΣ

    Δύο επιβάτες τραυματίστηκαν, όταν υπερταχεία επιβατική αμαξοστοιχία του ΟΣΕ (Ιντερσίτι) που εκτελούσε το δρομολόγιο Θεσσαλονίκη - Αθήνα, εκτροχιάστηκε έξω από το σιδηροδρομικό σταθμό της Σίνδου.

    Στον τόπο του ατυχήματος έσπευσαν επτά ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ, sumeqce_a του ΟΣΕ, αστυνομικοί, αλλά και κάτοικοι της περιοχής. Στα βαγόνια που εκτροχιάστηκαν, είχαν εγκλωβιστεί δύο επιβάτες ελαφρά τραυματισμένοι, οι οποίοι μεταφέρθηκαν σε νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης.

    Μετά τον εκτροχιασμό επικράτησε πανικός και πολλοί επιβάτες, σύμφωνα με πληροφορίες, απεγκλωβίστηκαν από τα βαγόνια βγαίνοντας από τα παράθυρα, ενώ μέχρι στιγμής δεν έγινε γνωστό πόσα βαγόνια εκτροχιάστηκαν, καθώς επίσης και ο αριθμός των επιβατών που βρίσκονταν στην υπερταχεία.

    Η αμαξοστοιχία αναχώρησε στις 11 το πρωί από το σταθμό της Θεσσαλονίκης και την ώρα που σημειώθηκε ο εκτροχιασμός, το τρένο βρισκόταν κοντά στο σιδηροδρομικό σταθμό της Σίνδου και είχε ελαττώσει ταχύτητα.

    [11] ΑΡΧΙΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΟΙ ΕΟΡΤΑΣΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΤΕΤΡΑΗΜΕΡΟΥ

    “Είναι βαριά η ελληνική σημαία, γιατί είναι ποτισμένη με αίμα και φορτωμένη με αγώνες και νίκες. Θέλει νάχεις κουράγιο και δύναμη για την κρατήσεις” με αυτά τα λόγια η διευθύντρια ενός από τα δεκάδες δημοτικά σχολεία της Θεσσαλονίκης παρέδωσε το εθνικό μας σύμβολο στη φετινή σημαιοφόρο του σχολείου που προσπαθούσε αδέξια να το κρατήσει. Εκατοντάδες μικροί μαθητές σε όλα τα σχολεία της πόλης τίμησαν με συγκινητικές εκδηλώσεις την τριπλή γιορτή : του πολιούχου Αγίου Δημητρίου, τα 85 χρόνια από την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης, αλλά και την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου. Εμβατήρια, ποιήματα, σκέτς από όλα τα παιδιά και ομιλίες από τους δασκάλους.

    Στο 83ο δημοτικό σχολείο οι μαθητές ζωντάνεψαν τις ημέρες του “ΟΧΙ” με ένα σκέτς που διαδραματιζόταν στα γραφεία μιας εφημερίδας. Ο δημοσιογράφος κατέγραψε την είδηση για την κήρυξη του πολέμου, τα διαγγέλματα του βασιλιά και του πρωθυπουργού και φωνάζει τον αρχιεργάτη του τυπογραφείου να τυπώσει αμέσως τη μεγάλη είδηση χωρίς καν να περιμένει τον αρχισυντάκτη. Ύστερα ζωντάνεψαν στην φαντασία του όλα τα γεωγραφικά διαμερίσματα της χώρας με τη μορφή κοριτσιών που έσπευσαν να πολεμήσουν για την πατρίδα.

    Παρόμοιες γιορτές έγιναν σε όλα τα σχολεία. Οι μικρότεροι μαθητές έχουν μπερδέψει λίγο τα πράγματα και όταν τους ρωτά κανείς τι γιορτάζουμε απαντούν ότι πολεμήσαμε τους Τούρκους και τους Γερμανούς σε έναν πόλεμο, ενώ οι μεγαλύτεροι ξέρουν καλύτερα την ιστορία και μιλούν με λεπτομέρειες για την επέτειο του “ΟΧΙ”


    [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [12] ΠΑΓΩΝΟΥΝ ΚΟΙΝΟΤΙΚΑ ΚΟΝΔΥΛΙΑ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΥΨΟΥΣ 17 ΔΙΣ ΔΡΑΧΜΩΝ

    Το πάγωμα των κοινοτικών κονδυλίων ύψους άνω των 17 δισεκατομμυρίων δραχμών προς την Τουρκία για το 1998 από το πρόγραμμα MEDA, αποφάσισε ομόφωνα το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο.

    Η ολομέλεια ενέκρινε τις δύο τροπολογίες του ευρωβουλευτή της Νέας Δημοκρατίας Ευθύμιου Χριστοδούλου, οι οποίες είχαν υιοθετηθεί στις 9 Οκτωβρίου από την επιτροπή προϋπολογισμών, κατά τη διάρκεια της πρώτης ανάγνωσης του κοινοτικού προϋπολογισμού.

    Σύμφωνα με την πρώτη τροπολογία προβλέπεται η μη εκταμίευση 53 εκατομμυρίων ECU που είχε εγγράψει το συμβούλιο, διότι “η Τουρκία δεν έχει επιδείξει σεβασμό των δημοκρατικών αρχών της ευρωπαϊκής σύνδεσης των δικαιωμάτων του ανθρώπου, καθώς και των κανόνων του διεθνούς δικαίου”.

    Με τη δεύτερη τροπολογία, ποσοστό 10% των κονδυλίων του προγράμματος MEDA, ύψους 29,2 δισεκατομμύρια δραχμές, μεταφέρεται στο αποθεματικό του προϋπολογισμού και δεν εκταμιεύεται, μέχρις ότου η ευρωπαϊκή επιτροπή προβεί σε σωστή αξιολόγηση των σχεδίων χρηματοδότησης που υποβάλλει η Τουρκία και το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο.

    [13] ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΕΙΝΑΣ ΤΕΣΣΑΡΩΝ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ ΣΤΑ ΤΙΡΑΝΑ

    Ενισχυμένες αστυνομικές δυνάμεις συνεχίζουν να εμποδίζουν την ελεύθερη κυκλοφορία ανθρώπων και αυτοκινήτων στην περιοχή γύρω από το κτίριο της Κρατικής Τηλεόρασης και της Ιταλικής Πρεσβείας όπου οι 4 βουλευτές του Δημοκρατικού Κόμματος συνεχίζουν την απεργία πείνας. Οι τέσσερις βρίσκονται μέσα σε ένα αυτοκίνητο.

    Καμία επαφή με δημοσιογράφους και συγγενείς των απεργών, που προσπαθούν μάταια από το πρωί να περάσουν από τον κλοιό των αστυνομικών δυνάμεων, δεν επιτρέπεται. Το ιδιωτικό ραδιόφωνο “Κόχα Γιον” μετέδωσε τηλεφωνική συνέντευξη του απεργού βουλευτή Αζέμ Χαϊντάρι που δήλωσε: “είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε την απεργία. Υπάρχουν μόνο δύο δρόμοι: είτε η νίκη, είτε ο θάνατός μας”. Ο κ. Χαϊντάρι διαμαρτυρήθηκε για τα αυστηρά μέτρα της αλβανικής αστυνομίας τονίζοντας ότι “μάλλον εμποδίζουν και την γυναίκα μου να μου φέρει τα φάρμακα που παίρνω για τις πληγές που έχω στο σώμα μου από το πολιτικό έγκλημα που έγινε στο αλβανικό Κοινοβούλιο”.

    Ο αρχηγός του Δημοκρατικού Κόμματος Σαλί Μπερίσα, σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε μετά τη συνάντηση που είχε με τους τέσσερις βουλευτές δήλωσε: “αν οι αλβανικές αρχές δεν απαντήσουν θετικά στις απαιτήσεις των απεργών μας τότε οι απεργίες θα επεκταθούν σε ολόκληρη τη χώρα”.

    [14] ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ: ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΣΤΕΝΟΥ ΣΥΝΕΡΓΑΤΗ ΤΗΣ ΣΥΖΥΓΟΥ ΤΟΥ ΜΙΛΟΣΕΒΙΤΣ

    Ένας στενός συνεργάτης της Μίρα Μάρκοβιτς, συζύγου του προέδρου της Γιουγκοσλαβίας Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς και προέδρου του κόμματος της Γιουγκοσλαβικής Αριστεράς, δολοφονήθηκε σήμερα στο Βελιγράδι όπως μετέδωσε ο ραδιοφωνικός σταθμός της αντιπολίτευσης Β92 επικαλούμενος πηγές της αστυνομίας.

    Όπως μεταδίδει το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων AFP, ο νεκρός, Ζόραν Τοντόροβιτς Κούντακ, ήταν μέλος της ηγεσίας του κόμματος, το οποίο συμμετέχει στις εκλογές σε συνασπισμό με το Σοσιαλιστικό Κόμμα και τη Νέα Δημοκρατία.

    [15] ΒΟΣΝΙΑ: ΑΥΞΗΣΗ ΤΗΣ ΝΑΤΟΪΚΗΣ ΔΥΝΑΜΗΣ

    Η δύναμη της νατοϊκής δύναμης σταθεροποίησης SFOR στη Βοσνία, θα ενισχυθεί με την αποστολή 1.000 στρατιωτών, προκειμένου να διασφαλιστεί η ομαλή διεξαγωγή των σερβοβοσνιακών κοινοβουλευτικών εκλογών, που έχουν προγραμματιστεί για τις 23 Νοεμβρίου.

    Σύμφωνα με κύκλους της συμμαχίας η δύναμη αυτή, θα έχει μεικτή σύνθεση με τη συμμετοχή στρατιωτών νατοϊκών και μη, χωρών, που συμμετέχουν στο πρόγραμμα “Συνεργασία για την Ειρήνη”.

    Υπενθυμίζεται ότι της εξέλιξης αυτής, προηγήθηκε η μείωση του αριθμού των αμερικανών στρατιωτών που σταθμεύουν στα Σκόπια, από 500 σε 350, κατόπιν σχετικής εντολής που δόθηκε από τον αμερικανό υπουργό Άμυνας, Ουίλιαμ Κοεν.

    Είναι αξιοσημείωτο ότι στην Ουάσιγκτον επικρατεί έντονος προβληματισμός γύρω από τη συνέχιση ή μη της αμερικανικής στρατιωτικής παρουσίας στη Βοσνία, κατόπιν “ισχυρών” πιέσεων που ασκούνται από πολιτικούς κύκλους, αλλά και από συγκεκριμένη τακτική του αμερικανικού Πενταγώνου.

    Οι πιέσεις αυτές προκαλούνται κυρίως από την περικοπή των αμυντικών δαπανών και από την προσπάθεια ανακατανομής που γίνεται, με κεντρικό στόχο την εξοικονόμηση κεφαλαίων για την ανάπτυξη της έρευνας στην παραγωγή υπερσύγχρονων οπλικών συστημάτων. Ν.Χ.

    [16] Ο Τ. ΜΙΛΛΕΡ ΚΑΤΕΘΕΣΕ ΣΤΗΝ ΓΕΡΟΥΣΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ

    Ο ειδικός συντονιστής για το κυπριακό Τόμας Μίλλερ κατέθεσε χθές στην επιτροπή διεθνών σχέσεων της Γερουσίας τις απόψεις του για την κατάσταση που επικρατεί στην Κύπρο. Υπογράμμισε, ότι αποτελεί προτεραιότητα για την αμερικανική εξωτερική πολιτική η εξεύρεση μιας δίκαιης και μόνιμης λύσης του κυπριακού προβλήματος, υπό τη μορφή μιας διζωνικής και δικοινοτικής ομοσπονδίας. Αφού σημείωσε, ότι διαβλέπει νέες ευκαιρίες για τον τερματισμό της διακοινοτικής σύγκρουσης στην Κύπρο, ανέφερε ότι ο άμεσος στόχος των ηνωμένων Πολιτειών είναι να μειώσουν την ένταση και εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη συζήτηση που είχαν πρόσφατα ο Πρόεδρος της Κύπρου Γλαύκος Κληρίδης και ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς, σε θέματα ασφαλείας της Κύπρου. Ο Τ. Μίλλερ υπενθύμισε στα μέλη της επιτροπής τις επισκέψεις του Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ στην Αγκυρα και τη δική του στην Αθήνα, που σκοπό είχαν να αποκρυσταλλώσουν τις θέσεις των δύο κυβερνήσεων, ενώ επεσήμανε, ότι σημαντικός παράγοντας για την επίλυση του προβλήματος είναι και οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Ενωση, που θα αρχίσει η Κύπρος, τους πρώτους μήνες του 1998 και οι οποίες, όπως τόνισε, ‘προσφέρουν θετικά κίνητρα για τη διευθέτηση του προβλήματος”. Πρόσθεσε ακόμη, ότι η αμερικανική κυβέρνηση υποστηρίζει την ανάπτυξη “στενότερης σχέσης της Τουρκίας με την Ευρωπαϊκή Ενωση”.

    [17] ΠΑΡΑΙΤΗΘΗΚΑΝ ΤΡΕΙΣ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΙ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΚΟΣΤΟΦ

    Τρεις υφυπουργοί της κυβέρνησης Κόστοφ της Βουλγαρίας έχουν υποβάλει τις παραιτήσεις τους. Αυτό ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κόστοφ σήμερα στους διαδρόμους της Βουλής, σημειώνοντας πως πρόκειται για τον υφυπουργό Γεωργίας, Μπόγκνταν Κεντέροφ και τους υφυπουργούς Εμπορίου και Τουρισμού, Ρούμεν Ντραγκάνοφ και Ιβάν Φίλιποφ.

    “Δεν ήξερα και τώρα δεν ξέρω ποιοι από αυτούς είχαν προσωπικούς φακέλους στην πρώην Κρατική Ασφάλεια, ο νόμος δεν μου δίνει δυνατότητα να μάθω”, είπε ο κ.Κόστοφ, απαντώντας σε ερώτηση εάν οι παραιτήσεις αυτές έχουν σχέση με το νόμο για το άνοιγμα των αρχείων των μυστικών υπηρεσιών του πρώην κομμουνιστικού καθεστώτος.


    Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/

    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute
    mpa2html v3.04 run on Friday, 24 October 1997 - 12:54:51