Browse through our Interesting Nodes on Internet Service Providers in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 25 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 97-10-14

From: Macedonian Press Agency <mpa@philippos.mpa.gr>

Macedonian Press Agency: News in Elot928 Greek Directory

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ

Θεσσαλονίκη 14 Οκτωβρίου 1997


ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ

[Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

[Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

[Γ] ΕΙΔΙΚΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ (της Αγγέλας Φωτοπούλου)


ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

[Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [01] ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΚΥΠΡΟΣ ΕΠΙΔΙΩΚΟΥΝ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΗΣ ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑΣ ΚΑΙ ΕΔΑΦΙΚΗΣ ΤΟΥΣ ΑΚΕΡΑΙΟΤΗΤΑΣ, ΔΗΛΩΝΟΥΝ Κ. ΣΗΜΙΤΗΣ ΚΑΙ Γ. ΚΛΗΡΙΔΗΣ

  • [02] Δηλώσεις Τσοχατζόπουλου στην Κύπρο

  • [03] Δηλώσεις κυβερνητικού εκπροσώπου

  • [04] ΤΗ ΜΟΝΗ ΒΑΤΟΠΕΔΙΟΥ ΕΠΙΣΚΕΦΘΗΚΕ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

  • [05] ΑΥΡΙΟ Ο Κ.ΣΗΜΙΤΗΣ ΣΤΑ ΤΙΡΑΝΑ

  • [06] ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΜΕΝΗ Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ ΤΗΣ ΚΟΜΙΣΙΟΝ

  • [07] Γ. ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ: ΣΦΙΧΤΟΣ ΣΤΟΥΣ ΦΟΡΟΥΣ Ο ΝΕΟΣ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ

  • [08] Φ. ΠΕΤΣΑΛΝΙΚΟΣ: ΜΕΜΟΝΩΜΕΝΕΣ ΟΙ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΣΤΟ ΣΧΕΔΙΟ "ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ"

  • [09] ΣΤΗ ΣΟΦΙΑ Ο Γ.ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ

  • [10] Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΕΛΛΑΔΑΣ-ΚΥΠΡΟΥ ΤΟ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ ΕΠΑΦΩΝ Α.ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ-Χ.ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ

  • [11] ΝΕΟΣ ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΤΟΥ ΥΜΑ - Θ, Ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΛΥΣΑΡΙΔΗΣ

  • [12] Γ. ΣΠΡΑΟΣ: ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ ΠΙΣΩ ΑΠΌ ΤΙΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ

  • [13] ΔΙΗΜΕΡΗ ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΠΡΟΕΔΡΩΝ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΩΝ ΤΗΣ Ν.Α ΕΥΡΩΠΗΣ

  • [14] ΣΑΡΑΝΤΑ ΥΠΟΤΡΟΦΙΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΥΜΑΘ ΓΙΑ ΝΕΟΥΣ ΒΑΛΚΑΝΙΚΩΝ ΧΩΡΩΝ

  • [15] ΧΩΡΙΣ ΚΑΥΣΙΜΑ ΚΙΝΔΥΝΕΥΕΙ ΝΑ ΜΕΙΝΕΙ Η Β.ΕΛΛΑΔΑ ΛΟΓΩ ΤΩΝ 48ΩΡΩΝ ΑΠΕΡΓΙΩΝ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΗΝ ΕΚΟ

  • [16] ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΠΛΕΟΝ ΟΙ ΘΕΩΡΗΣΕΙΣ ΔΙΑΒΑΤΗΡΙΩΝ ΓΙΑ ΠΓΔΜ

  • [17] ΝΕΟΣ ΣΕΙΣΜΟΣ 4,9 ΒΑΘΜΩΝ ΣΤΗΝ ΚΑΛΑΜΑΤΑ


  • [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [18] ΤΟΥΡΚΙΚΟΣ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΟΣ ΣΤΑΘΜΟΣ ΠΑΡΑΔΕΧΤΗΚΕ ΟΤΙ ΑΕΡΟΣΚΑΦΗ ΠΑΡΑΒΙΑΣΑΝ ΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΑΙ ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΧΩΡΟ

  • [19] ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΕ Η ΑΣΚΗΣΗ "ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ '97"

  • [20] ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟ ΝΑ ΕΠΙΛΥΘΕΙ ΜΕ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΑ ΜΕΣΑ ΔΗΛΩΣΕ Ο ΜΕΧΜΕΤ ΑΛΙ ΤΑΛΑΤ

  • [21] ΧΟΛΜΠΡΟΥΚ: ΑΝ ΕΙΧΑ ΜΑΓΙΚΟ ΡΑΒΔΙ ΘΑ ΕΞΑΦΑΝΙΖΑ ΤΙΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΣΤΗ ΝΟΤΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟ

  • [22] ΚΡΑΪΣΝΙΚ: ΟΙ ΠΡΟΕΔΡΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΗ ΣΕΡΒΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΘΑ ΓΙΝΟΥΝ ΣΤΙΣ 7 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ

  • [23] ΑΝΑΠΟΦΑΣΙΣΤΗ Η ΣΟΦΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΚΟΡΥΦΗΣ ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ

  • [24] ΣΗΜΕΡΑ Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΤΑΞΗ ΤΗΣ ΠΓΔΜ ΣΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ

  • [25] ΑΡΧΙΣΕ Η ΔΙΚΗ ΤΟΥ ΑΛΒΑΝΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΤΟΥ ΤΕΤΟΒΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΘΕΣΗ ΤΩΝ ΣΗΜΑΙΩΝ


  • [Γ] ΕΙΔΙΚΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ (της Αγγέλας Φωτοπούλου)

  • [26] ΚΕΝΤΡΟ ΜΕΛΕΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ "ΣΠΥΡΟΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΒΡΥΩΝΗΣ"-ΔΩΔΕΚΑ ΧΡΟΝΙΑ ΠΡΟΣΦΟΡΑΣ ΣΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟ


  • ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

    [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [01] ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΚΥΠΡΟΣ ΕΠΙΔΙΩΚΟΥΝ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΗΣ ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑΣ ΚΑΙ ΕΔΑΦΙΚΗΣ ΤΟΥΣ ΑΚΕΡΑΙΟΤΗΤΑΣ, ΔΗΛΩΝΟΥΝ Κ. ΣΗΜΙΤΗΣ ΚΑΙ Γ. ΚΛΗΡΙΔΗΣ

    Η Ελλάδα και η Κύπρος δεν επιδιώκουν την ένταση και την αντιπαράθεση με την Τουρκία, αλλά την προστασία της ανεξαρτησίας και της εδαφικής ακεραιότητάς τους. Αυτό υπογράμμισε ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, μετά από την κοινή σύσκεψη που είχε με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Γλαύκο Κληρίδη, για το Κυπριακό, τα ελληνοτουρκικά και την πορεία ένταξης της Μεγαλονήσου στην Κοινότητα.

    Ο πρωθυπουργός χαιρέτισε την ετοιμότητα, το θάρρος και την προσπάθεια που κατέβαλε η ελληνική αεροπορία απέναντι στις τουρκικές προκλήσεις και τόνισε ότι οι ένοπλες δυνάμεις έδειξαν ιδιαίτερη ικανότητα.

    "Επαναλαμβάνουμε ότι αν δεν καταγραφεί ουσιαστική πρόοδος στο Κυπριακό και αν δεν γίνουν αποδεκτές οι προτάσεις Κληρίδη για το σταδιακό αφοπλισμό, με στόχο την αποστρατικοποίηση του νησιού, θα έχουμε δυσκολίες και οι δυσκολίες αυτές θα πρέπει να αποτραπούν", είπε ο πρωθυπουργός και σημείωσε ότι Ελλάδα και Κύπρος είναι πρόθυμες να επανεξετάσουν τους αμυντικούς τους σχεδιασμούς, εφόσον οι προτάσεις του Προέδρου Κληρίδη και οι προτάσεις που θα γίνουν στη συνέχεια των διαπραγματεύσεων γίνουν δεκτές.

    Ο πρωθυπουργός επισήμανε ακόμη ότι τους επόμενους μήνες αναμένονται σημαντικές εξελίξεις, κυρίως στο θέμα των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Κύπρου.

    Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Γλαύκος Κληρίδης δήλωσε κατηγορηματικά ότι η κυβέρνηση της Μεγαλονήσου θα επιμείνει στο θέμα της εγκατάστασης των ρωσικών πυραύλων S-300.

    [02] Δηλώσεις Τσοχατζόπουλου στην Κύπρο

    Σαφή προειδοποίηση στην Άγκυρα ότι τα σχέδιά της δεν θα περάσουν, απηύθυνε το μεσημέρι από την Κύπρο, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Άκης Τσοχατζόπουλος, ο οποίος τόνισε ότι η επιτυχής ολοκλήρωση της Ελληνοκυπριακής άσκησης "Νικηφόρος - Τοξότης 97" αποτελεί μήνυμα προς την Τουρκία να εγκαταλείψει την επιθετικότητα και τους ψευτοπαλικαρισμούς στο Αιγαίο και την Κύπρο.

    "Ελληνικά μαχητικά αεροπλάνα διασφάλισαν την αποτροπή και την εκδίωξη των τουρκικών αεροπλάνων. Τα σχέδια της Τουρκίας δεν θα peq\soum. Είμαστε αρκετά δυνατοί για το εγγυηθούμε", είπε ο κ. Τσοχατζόπουλος.

    Ωστόσο, οι τουρκικές παραβιάσεις του FIR Αθηνών και Λευκωσίας συνεχίστηκαν και σήμερα. Η πολεμική μας αεροπορία αντιμετώπισε επιτυχώς και τις νέες προκλήσεις της Άγκυρας. Μόνο το πρωί, κατά το πρώτο τμήμα των ελληνοκυπριακών ασκήσεων "Νικηφόρος" και "Τοξότης" 28 τουρκικά F-16 πραγματοποίησαν παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου. Ακολούθησε το δεύτερο τμήμα των σημερινών γυμνασίων. Συνολικά τις δύο τελευταίες μέρες σημειώθηκαν πάνω από 130 παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου, ενώ τα ελληνικά και κυπριακά F-16 και Μιράζ - 2000, στην προσπάθειά τους να αναχαιτίσουν τα τουρκικά ενεπλάκησαν πάνω από 70 φορές σε εικονικές αερομαχίες.

    Το απόγευμα ο κ. Τσοχατζόπουλος θα επιθεωρήσει την νέα αεροπορική βάση στην Πάφο όπου χθες προσγειώθηκαν για ανεφοδιασμό δύο ελληνικά "Φαντομ" που συμμετείχαν στην άσκηση.

    [03] Δηλώσεις κυβερνητικού εκπροσώπου

    Η πυκνότητα και η ένταση των τουρκικών παρενοχλήσεων αποδεικνύουν ότι η ένταση αυτή είναι πολιτική επιλογή της Άγκυρας που πάντως δεν της δίνει κανένα πλεονέκτημα αντιθέτως την οδηγεί σε δυσμενέστερη θέση. Αυτό δήλωσε το μεσημέρι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Ρέππας, ο οποίος γνωστοποίησε τις περαιτέρω κινήσεις της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της τουρκικής προκλητικότητας. Συγκεκριμένα, ο Έλληνας πρεσβευτής στην Άγκυρα θα επισκεφθεί το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών και θα εκφράσει την έντονη διαμαρτυρία του για το γεγονός ότι η Τουρκία συνεχίζει να προκαλεί ένταση στην περιοχή. Εξάλλου, ο Γενικός Γραμματέας του υπουργείου Εξωτερικών κ. Φίλωνας θα συναντηθεί με τους πρέσβεις των χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης και θα τους δώσει στοιχεία που θα αποδεικνύουν την συνεχιζόμενη τουρκική προκλητικότητα, ενώ ο κ. Φίλωνας θα συναντηθεί και με τον επιτετραμμένο της αμερικανικής πρεσβείας στην Αθήνα.

    Ο Υπουργός Τύπου καταδίκασε την τακτική της Τουρκίας, η οποία συντηρεί το κλίμα έντασης στην περιοχή και έφτασε στο σημείο να παρενοχλήσει και το C-130 που μετέφερε τον Έλληνα υπουργό Άμυνας, Άκη Τσοχατζόπουλο στην Κύπρο. Για έλλειψη πολιτικής στα εξωτερικά ζητήματα κατηγόρησε, εξάλλου, τη Νέα Δημοκρατία, ο κ. Ρέππας, ο οποίος τόνισε ότι η αξιωματική αντιπολίτευση κινείται εκτός τόπου και χρόνου και ασκεί κριτική μόνο για αντιπολιτευτικούς λόγους.

    [04] ΤΗ ΜΟΝΗ ΒΑΤΟΠΕΔΙΟΥ ΕΠΙΣΚΕΦΘΗΚΕ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

    Με επισκέψεις σε μοναστήρια συνεχίζει για δεύτερη μέρα την περιοδεία του στο Αγιο Ορος ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωστής Στεφανόπουλος.

    Το πρωί ο κ. Στεφανόπουλος επισκέφθηκε τη Μονή Βατοπεδίου και το υπόλοιπο πρόγραμμα περιλαμβάνει επισκέψεις στις Μονές Αγίου Παντελεήμονα και Αγίου Παύλου, στην οποία θα διανυκτερεύσει.

    Αύριο θα αναχωρήσει από το Αγιο Ορος και θα μεταβεί στη Βέροια |pou θα παραστεί στις εκδηλώσεις για την απελευθέρωση της πόλης.

    [05] ΑΥΡΙΟ Ο Κ.ΣΗΜΙΤΗΣ ΣΤΑ ΤΙΡΑΝΑ

    Τα Τίρανα αποτελούν την πρώτη βαλκανική πρωτεύουσα που επισκέπτεται αύριο ο Πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, συνοδευόμενος από ομάδα υπουργών, στα πλαίσια της βαλκανικής περιοδείας.

    Ο Πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της Αλβανίας Ρετζέπ Μεϊντάνι, και τον Πρωθυπουργό Φάτος Νάνο.

    Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Αλβανίας δήλωσε ότι "βασικός στόχος της επίσκεψης του Έλληνα Πρωθυπουργού είναι να δώσει νέα ώθηση στη διμερή συνεργασία".

    Η επίσκεψη Σημίτη πραγματοποιείται, ενώ στην Αλβανία βρίσκεται σε έξαρση το θέμα των τριών μητροπολιτών και πληροφορίες αναφέρουν ότι θα ζητηθεί η απομάκρυνση του αρχιεπισκόπου Αναστασίου "λόγω της μη αλβανικής υπηκοότητάς του", σύμφωνα με την αλβανική εφημερίδα "Αλμπάνια".

    Τα βασικά θέματα των συζητήσεων του Πρωθυπουργού στα Τίρανα αύριο θα είναι: ζητήματα οικονομίας και ανάπτυξης, στρατιωτικής και αστυνομικής συνεργασίας γενικότερα αμυντικής συνεργασίας, το μέλλον των Αλβανών που ζουν και εργάζονται στην Ελλάδα και η νομιμοποίηση τους, η κατάσταση στα Βαλκάνια, θέματα κατασκευής συνοριακών σταθμών, ενέργειας και μεταφορών. Ως γνωστόν ήδη έχουν ξεκινήσει οι συζητήσεις για αναδιάρθρωση από τις ελληνικές ένοπλες δυνάμεις του αλβανικού στρατού.

    Με τον αλβανό Πρωθυπουργό Φάτος Νάνο, ο κ.Σημίτης θα συζητήσει και για το ζήτημα της οριοθέτησης της ελληνοαλβανικής υφαλοκρηπίδας, όπως επίσης και για το φλέγον θέμα του Κοσσυφοπεδίου. Οι δύο πρωθυπουργοί εκτιμάται ότι θα συζητήσουν και για τη συνάντηση των βαλκάνιων ηγετών, που θα γίνει στην Κρήτη στις αρχές του Νοέμβρη.

    Εντατικά εργάστηκαν για το θέμα της Πρωθυπουργικής επίσκεψης τα μέλη του προεδρείου της Ομόνοιας στην Αλβανία, τα οποία βρίσκονται από σήμερα στα Τίρανα. Με την ευκαιρία αυτή τα μέλη της Ομόνοιας είχαν συναντήσεις με διανοουμένους και κατοίκους των Τιράνων, με ελληνικής καταγωγής βουλευτές όλων των κομμάτων στην Αλβανία και με την ελληνική πρεσβεία στα Τίρανα.

    Εξάλλου σε συνέντευξη που έδωσε στην κυβερνητική εφημερίδα "Ζέρι ι Πόπουλιτ" ο υπουργός Προεδρίας της Αλβανίας Καστριότ Ισλάμι, μετά τη συνάντηση που είχε στα Τίρανα με την αντιπροσωπεία του Πατριαρχείου δήλωσε ότι ανέπτυξε τις θέσεις της κυβέρνησής του για την υπεράσπιση του αυτοκέφαλου χαρακτήρα της ορθόδοξης εκκλησίας της Αλβανίας: "πρόκειται για μια παραδοσιακή τοποθέτηση του αλβανικού κράτους".

    Σημειώνεται ότι από τις 6 - 10 Οκτωβρίου είχε πραγματοποιήσει επίσκεψη στα Τίρανα, ομάδα εμπειρογνωμόνων του ΝΑΤΟ, με επικεφαλής τον Γεώργιο Γκατσιρδάκη και μέλη από τη Δανία, τη Γαλλία, την Ελλάδα, την Ιταλία, την Τουρκία και τις Ηνωμένες Πολιτείες με βασικά θέματα συζήτησης τα θεσμικά προβλήματα των ενόπλων δυνάμεων της Αλβανίας, την ανάπτυξης αντίληψης της πολιτικής ασφάλειας και άμυνας και το m]o στρατιωτικό δόγμα.

    [06] ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΜΕΝΗ Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ ΤΗΣ ΚΟΜΙΣΙΟΝ

    Την ιδιαίτερη ικανοποίηση της κυβέρνησης για την έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σχετικά με την Ελληνική οικονομία, εξέφρασε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας, Γιάννος Παπαντωνίου, σε δηλώσεις του μετά από σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε, υπό τον πρωθυπουργό, Κώστα Σημίτη, με αντικείμενο τις τελικές κατευθύνσεις του προϋπολογισμού του 1998.

    "Είναι η πρώτη φορά που υπάρχει μια απόλυτη σύμπτωση ανάμεσα στις προβλέψεις της ελληνικής κυβέρνησης για την πορεία της οικονομίας και τις αντίστοιχες προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής", είπε ο κ. Παπαντωνίου.

    Πρόσθεσε ότι σε ό,τι αφορά στο κρίσιμο μέγεθος του ελλείμματος του κρατικού προϋπολογισμού, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συμφωνεί απόλυτα με την κυβέρνηση της Ελλάδας ότι φέτος το έλλειμμα θα κλείσει στο 4,2% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος και του χρόνου θα πέσει στο 3%.

    Με τον τρόπο αυτό, συνέχισε ο κ. Παπαντωνίου, η Ελλάδα θα ικανοποιήσει το κριτήριο της συνθήκης του Μάαστριχτ για να είναι υποψήφια να ενταχθεί στην οικονομική και νομισματική ενοποίηση.

    Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας διευκρίνισε, εξάλλου, ότι ο νέος προϋπολογισμός θα δώσει ιδιαίτερη έμφαση στην περιστολή των δαπανών και λιγότερη στην επιβολή φορολογίας.

    [07] Γ. ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ: ΣΦΙΧΤΟΣ ΣΤΟΥΣ ΦΟΡΟΥΣ Ο ΝΕΟΣ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ

    Οι τελικές κατευθύνσεις του προϋπολογισμού του 1998 εξετάστηκαν το μεσημέρι σε ευρεία σύσκεψη του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης, υπό τον πρωθυπουργό, Κώστα Σημίτη.

    Σε δηλώσεις του μετά τη σύσκεψη, ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Γιάννος Παπαντωνίου, δήλωσε ότι ο προϋπολογισμός θα είναι ρηξικέλευθος στις δαπάνες και σφιχτός στους φόρους.

    Ο κ. Παπαντωνίου εξέφρασε, ακόμη, την ικανοποίησή του για την έκθεση της Κομισιόν, σχετικά με την εικόνα της ελληνικής οικονομίας στην πορεία προς την Οικονομική και Νομισματική Ενωση.

    Σύμφωνα με την έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η ελληνική οικονομία χαρακτηρίζεται από μια βελτίωση βασικών μακροοικονομικών μεγεθών. Βελτίωση που, αν συνεχιστεί με τους ίδιους ρυθμούς, εξασφαλίζει την ένταξη της χώρας στην οικονομική και νομισματική ενοποίηση, όχι βέβαια από το 1999, αλλά μέσα στα επόμενα χρόνια.

    [08] Φ. ΠΕΤΣΑΛΝΙΚΟΣ: ΜΕΜΟΝΩΜΕΝΕΣ ΟΙ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΣΤΟ ΣΧΕΔΙΟ "ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ"

    Η συντριπτική πλειοψηφία των κατοίκων και των κοινοταρχών της Βόρειας Ελλάδας τάσσονται υπέρ του σχεδίου "Καποδίστριας", δήλωσε σήμερα ο υπουργός Μακεδονίας-Θράκης, Φίλιππος Πετσάλνικος, και χαρακτήρισε μεμονωμένες τις όποιες αντιδράσεις εκδηλώνονται.

    Σχολιάζοντας την παρεμπόδιση του την Κυριακή, από κατοίκους της κοινότητας Μελά του νομού Καστοριάς, όπου είχε πάει για τις εκδηλώσεις με αφορμή την επέτειο του Μακεδονικού Αγώνα, είπε ότι η διαμαρτυρία των κατοίκων του χωριού έγινε σε λάθος χρόνο και λάθος τόπο. Επισήμανε ότι το χωριό Μελάς έχει 100 κατοίκους και η συνένωση με άλλες 5 κοινότητες στο Δήμο Κορεστίων, θα δώσει νέα πνοή, γιατί σε διαφορετική περίπτωση κινδυνεύει να ερημώσει.

    [09] ΣΤΗ ΣΟΦΙΑ Ο Γ.ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ

    "Οι σχέσεις μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ενωσης και της Βουλγαρίας και ειδικότερα η ενταξιακή πορεία της Βουλγαρίας προς την Ενωση, υπήρξαν κύριο θέμα της συνομιλίας μας", σημείωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, Γεώργιος Παπανδρέου, μετά τη σημερινή του συνάντηση στη Σόφια, με την υφυπουργό Εξωτερικών και αρμόδια για θέματα ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, Αντοανέτα Πριματάροβα.

    Ο Ελληνας αξιωματούχος επιβεβαίωσε την ελληνική θέση υπέρ της "κοινής αφετηρίας" των διαπραγματεύσεων για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ενωση των 11 χωρών της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης, και υπογράμμισε την υποστήριξη της Αθήνας για την ενταξιακή πορεία της Σόφιας.

    [10] Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΕΛΛΑΔΑΣ-ΚΥΠΡΟΥ ΤΟ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ ΕΠΑΦΩΝ Α.ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ-Χ.ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ

    Οι προοπτικές ανάπτυξης διακρατικών συνεργασιών σε εμπορικό, βιομηχανικό, τουριστικό και ναυτιλιακό επίπεδο, αποτέλεσαν το αντικείμενο των επαφών που είχε στη Μεγαλόνησο η υφυπουργός Ανάπτυξης, Άννα Διαμαντοπούλου, με μέλη του υπουργικού συμβουλίου της Κύπρου.

    Κατά τη διάρκεια της συνάντησής της κ.Διαμαντοπούλου με τον Κύπριο Υπουργό Οικονομικών, Χριστόδουλο Χριστοδούλου, διαπιστώθηκαν ευκαιρίες συνεργασίας σε τρία επίπεδα. Αναλυτικότερα, η μεγάλη εμπειρία που διαθέτει η Ελλάδα στο θέμα της ποιοτικής τυποποίησης των αγαθών, εκτιμήθηκε ότι θα μπορούσε να μεταφερθεί στην Κύπρο, ενώ οι δύο χώρες θα μπορούσαν επίσης να έχουν αγαστή συνεργασία και στον τομέα της ναυτιλίας και των ναυπηγείων, ειδικά σε ό, τι αφορά την κατασκευή και επισκευή πλοίων.

    Παράλληλα, συζητήθηκαν οι δυνατότητες ένταξης της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση "με τις ευνοϊκότερες δυνατές συνθήκες" και η σταδιακή μετατροπή της Μεγαλονήσου σε ηλεκτρονικό κέντρο παροχής υπηρεσιών. Έμφαση δόθηκε επίσης στις ευκαιρίες συνεργασίας στον τομέα της πληροφόρησης, ιδιαίτερα μεταξύ επιχειρηματιών, στα ευρωμεσογειακά πλαίσια, ώστε να μπορέσει η Κύπρος να καταστεί περιφερειακό κέντρο σε θέματα πληροφορίας.

    "Θα δώσουμε συνέχεια στη συνεργασία μας και πιστεύω ότι οι δυνατότητες που υπάρχουν είναι τεράστιες", τόνισε ο κ.Χριστοδούλου μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης.

    Η κ.Διαμαντοπούλου συναντήθηκε ακόμη με τον Κύπριο Υπουργό Elpoq_ou, Βιομηχανίας και Τουρισμού, Κυριάκο Χριστοφή.

    [11] ΝΕΟΣ ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΤΟΥ ΥΜΑ - Θ, Ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΛΥΣΑΡΙΔΗΣ

    Καθήκοντα Γενικού Γραμματέα του υπουργείου Μακεδονίας - Θράκης, ανέλαβε ο Γιώργος Λυσαρίδης, μετά από την παραίτηση της Χρύσας Μανωλιά. Ο κ. Λυσαρίδης γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1950, όπου αργότερα σπούδασε με υποτροφία στη Φυσικομαθηματική Σχολή του ΑΠΘ.

    Είναι έγγαμος με δύο παιδιά και από το 1974 διδάσκει ως καθηγητής Μαθηματικών στο Αμερικανικό Κολέγιο Θεσσαλονίκης "Ανατόλια".

    Ανέπτυξε ιδιαίτερη δραστηριότητα στα θέματα του ποντιακού ελληνισμού και ήταν μέλος πολλών ποντιακών σωματείων, επιστημονικών συλλόγων και αθλητικών συλλόγων.

    Το 1996 διετέλεσε Γενικός Γραμματέας Αθλητισμού, είναι μέλος του Δ.Σ της ΕΠΟ, ενώ από τον Ιανουάριο του 1997, είναι μέλος της Επιτροπής Ολυμπιακών Αγώνων (ΕΟΑ).

    [12] Γ. ΣΠΡΑΟΣ: ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ ΠΙΣΩ ΑΠΌ ΤΙΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ

    Σε προσωπικά συμφέροντα που θίγονται απέδωσε τις αντιδράσεις που προκάλεσε η έκθεσή του για το ασφαλιστικό ο καθηγητής, Γιάννης Σπράος.

    Ο Πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Χρήστος Πολυζωγόπουλος, δήλωσε ότι η ομοσπονδία δεν δέχεται ανατροπές στα όρια της συνταξιοδότησης και κατ' επέκταση περικοπή ή μείωση των παροχών.

    Υπενθυμίζεται ότι η επιτροπή εισηγείται, μεταξύ άλλων, αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης από το 2005, περικοπή όλων των πρόωρων συντάξεων, καθώς και εξίσωση των ορίων συνταξιοδότησης για άνδρες και γυναίκες.

    Ο κ. Σπράος απάντησε χαρακτηριστικά "όποιος πιστεύει ότι θίγονται τα προσωπικά του συμφέροντα ή θέλει να εφαρμόσει κάποια πολιτική που είναι αιωρούμενη και δεν είναι προσγειωμένη, βεβαίως θα πει τέτοιου είδους πράγματα. Δεν μου προξενεί απορία αυτός ο τρόπος αντιμετώπισης".

    Ο σύμβουλος του πρωθυπουργού Πλάτων Τίμιος αναφέρθηκε στα μέτρα που εισηγείται με τον κ. Σπράο και διευκρίνισε ότι πρόκειται για ένα 18μηνο πρόγραμμα λειτουργικής αναβάθμισης των ταμείων.

    Ο υπουργός Εργασίας Μιλτιάδης Παπαϊωάννου χαρακτήρισε ρεαλιστικές τις προτάσεις του καθηγητή Γιάννη Σπράου.

    [13] ΔΙΗΜΕΡΗ ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΠΡΟΕΔΡΩΝ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΩΝ ΤΗΣ Ν.Α ΕΥΡΩΠΗΣ

    Συνέρχεται αύριο στην Αθήνα, η διήμερη Διάσκεψη των προέδρων των Κοινοβουλίων των χωρών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, μετά από πρωτοβουλία του προέδρου της Ελληνικής Βουλής, Απόστολου Κακλαμάνη.

    Πρόκειται για την πρώτη Διάσκεψη των κοινοβουλίων της περιοχής, που πραγματοποιείται στο επίπεδο αυτό. Οι αντιπροσωπείες αναμένεται ma εστιάσουν το ενδιαφέρον τους στο ρόλο των Κοινοβουλίων για την ανάπτυξη των σχέσεων των λαών, καθώς και στην ανάγκη δημιουργίας ενός πιο ουσιαστικού διαλόγου μεταξύ τους, στην ανάπτυξη συνεργασίας σε περιφερειακό επίπεδο, στη θεσμοθέτηση συναντήσεων προέδρων σε πιο τακτική βάση και στην εξέταση της δυνατότητας δημιουργίας μονιμότερου οργάνου συνεργασίας.

    Στη Διάσκεψη έχουν προσκληθεί να συμμετέχουν τα Κοινοβούλια της Αλβανίας, Βοσνίας, Βουλγαρίας, Γιουγκοσλαβίας, ΠΓΔΜ, Ρουμανίας, Τουρκίας, Κροατίας και Σλοβενίας, καθώς και παρατηρητές κοινοβουλευτικών συνελεύσεων Διεθνών Οργανισμών (ΔΕΕ, ΟΣΕΠ κλπ).

    Οι εργασίες της Διάσκεψης θα αρχίσουν με ομιλία του προέδρου της Βουλής, ενώ την Πέμπτη θα απευθύνει χαιρετισμό προς τους συμμετέχοντες ο πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης και θα μιλήσει ο υπουργός Εξωτερικών, Θεόδωρος Πάγκαλος.

    Σημειώνεται ότι στο περιθώριο της Διάσκεψης ο κ. Κακλαμάνης θα έχει συνομιλίες με ομολόγους του άλλων χωρών.

    [14] ΣΑΡΑΝΤΑ ΥΠΟΤΡΟΦΙΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΥΜΑΘ ΓΙΑ ΝΕΟΥΣ ΒΑΛΚΑΝΙΚΩΝ ΧΩΡΩΝ

    Σαράντα υποτροφίες θα χρηματοδοτήσει το υπουργείο Μακεδονίας- Θράκης προκειμένου να δοθεί η δυνατότητα σε νέους και νέες από 8 χώρες της βαλκανικής και της ευρύτερης περιοχής (Αλβανία, Βουλγαρία, FYROM, Γιουγκοσλαβία, Βοσνία, Ρουμανία, Αρμενία, Γεωργία) να φοιτήσουν στα Πανεπιστήμια της Βόρειας Ελλάδας.

    Όπως είπε, στη διάρκεια συνέντευξης τύπου, ο υπουργός Μακεδονίας- Θράκης, Φίλιππος Πετσάλνικος, η πρωτοβουλία αυτή ενισχύει τη διαβαλκανική συνεργασία και προσφέρει νέες δυνατότητες στους νέους της Ελλάδας για σύσφιξη των σχέσεων με τους νέους των βαλκανικών χωρών.

    Η υποτροφία ανέρχεται περίπου σε 120.000 δραχμές το μήνα και τα Πανεπιστήμια ανέλαβαν να εξασφαλίσουν τη δωρεάν σίτιση των υποτρόφων. Η επιλογή τους θα γίνει σε συνεννόηση με το υπουργείο Παιδείας και με το σύστημα εξετάσεων που προβλέπεται για τους αλλοδαπούς. Στόχος του υπουργείου είναι να ξεκινήσει από τον προσεχή Μάρτιο η εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας στο Σχολείο Ελληνικής Γλώσσας, ώστε να είναι δυνατή η κανονική φοίτηση τους τον επόμενο Οκτώβριο. Οι τομείς στους οποίους θα γίνει η φοίτηση είναι η ελληνική γλώσσα, οι νομικές, οικονομικές και πολιτικές επιστήμες, οι διεθνείς σχέσεις, η διοίκηση επιχειρήσεων και οι εφαρμοσμένες επιστήμες.

    Παρόντες στη συνέντευξη ήταν ο πρύτανης του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου, Μιχάλης Παπαδόπουλος, ο πρύτανης του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, Κωνσταντίνος Σιμόπουλος, και ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, Μιχάλης Χατζηπροκοπίου, οι οποίοι επικρότησαν την πρωτοβουλία του κ. Πετσάλνικου και βεβαίωσαν ότι τα τρία πανεπιστήμια είναι έτοιμα να δεχτούν τους υπότροφους.

    [15] ΧΩΡΙΣ ΚΑΥΣΙΜΑ ΚΙΝΔΥΝΕΥΕΙ ΝΑ ΜΕΙΝΕΙ Η Β.ΕΛΛΑΔΑ ΛΟΓΩ ΤΩΝ 48ΩΡΩΝ ΑΠΕΡΓΙΩΝ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΗΝ ΕΚΟ

    Παραλύει η λειτουργία του βιομηχανικού συγκροτήματος της ΕΚΟ στη Θεσσαλονίκη, καθώς οι εργατοτεχνίτες και οι υπάλληλοι κατέρχονται σε δύο 48ωρες απεργίες στις 16 και 18 Οκτωβρίου, διαμαρτυρόμενοι για το κλείσιμο τεσσάρων χημικών εργοστασίων του ομίλου ΔΕΠ και για τον εσωτερικό κανονισμό εργασίας που επιβάλλει η διοίκηση.

    Αναλυτικότερα, στις 16 του μηνός θα πραγματοποιηθεί 48ωρη προειδοποιητική απεργία στα τμήματα φορτοεκφόρτωσης και διακίνησης προϊόντων και πρώτων υλών, ενώ στις 18 θα σταματήσει για 48 ώρες η λειτουργία όλων των μονάδων παραγωγής του βιομηχανικού συγκροτήματος, γεγονός που αναμένεται να προκαλέσει προβλήματα στην τροφοδοσία της αγοράς με καύσιμα.

    Τον φόβο ότι η παύση της λειτουργίας των χημικών εργοστασίων αιθυλενίου, EDC και VCM, που προωθεί η διοίκηση της ΕΚΟ, θα έχει ως συνέπεια, εκτός από την κατάργηση θέσεων εργασίας και την απώλεια συναλλάγματος, εξέφρασε ο πρόεδρος της Ένωσης Εργατοτεχνιτών και Υπαλλήλων της ΕΚΟ ΑΒΕΕ Βορείου Ελλάδος, Θ.Ακριτίδης, κατά τη διάρκεια σημερινής συνέντευξης τύπου. Σημειώνεται ότι το εργοστάσιο παραγωγής VCM έχει προγραμματιστεί να κλείσει μέχρι τον Δεκέμβριο του 1997. Σύμφωνα δε, με τον κ.Ακριτίδη, εάν το εργοστάσιο κλείσει θα πρέπει να δοθούν 3,5 δισ. δρχ για την αγορά -από το εξωτερικό- του 40% της πρώτης ύλης του πλαστικού VCM, που σήμερα παράγεται στη χώρα μας.

    "Το κλείσιμο των τριών αυτών εργοστασίων, που θα συμπαρασύρει και τέταρτο εργοστάσιο παραγωγής καυστικής σόδας, θα έχει ως αποτέλεσμα την απώλεια 15 δισ.δρχ σε συνάλλαγμα, αφού η χώρα μας θα αναγκαστεί να εισάγει από το εξωτερικό τα προϊόντα και τις πρώτες ύλες που σήμερα κατασκευάζονται εδώ. Επιπλέον, ο όμιλος ΔΕΠ, με κέρδη προ φόρων 30 δισ.δρχ ετησίως, δεν μπορεί να μιλάει για ζημιογόνες μονάδες, από τη στιγμή που το παθητικό αυτών των εργοστασίων δεν ξεπερνά το 1,5 δισ.δρχ", τόνισε ο κ.Ακριτίδης και πρόσθεσε ότι είναι σίγουρος πως τα τρία αυτά εργοστάσια είναι παραγωγικά και μπορούν να προσφέρουν έργο. Σύμφωνα πάντα με στοιχεία που παραθέτει η Ένωση, οι δυσμενείς προβλέψεις για την εξέλιξη των τριών μονάδων διαψεύδονται από τα οικονομικά αποτελέσματα του πρώτου εξαμήνου του '97, που εμφανίστηκαν βελτιωμένα κατά 100%.

    Ως εναλλακτική λύση για τα χημικά εργοστάσια, η Ένωση των εργαζομένων στην ΕΚΟ προτείνει την εκπόνηση μιας σοβαρής μελέτης, η οποία θα έχει ως πρώτο στόχο την εξυγίανση των μονάδων αυτών και όχι κατ' ανάγκη το κλείσιμό τους. Η μελέτη αυτή προτείνεται να στηρίζεται σε δεδομένα που αφορούν όλα τα χημικά εργοστάσια και να γίνει από αναγνωρισμένο οίκο του εξωτερικού, με εμπειρία σε μελέτες παρόμοιων βιομηχανικών συγκροτημάτων. Στο πλαίσιο της μελέτης, η Ένωση προτείνει, π.χ, την καθετοποίηση των σημερινών μονάδων παραγωγής.

    Όσον αφορά το δεύτερο αίτημα των απεργών, που σχετίζεται με τον εσωτερικό κανονισμό εργασίας, στον ορίζοντα διαφαίνονται ευνοϊκές προοπτικές εκτόνωσης της υπάρχουσας διαφωνίας, αφού οι εκπρόσωποι των δύο πλευρών θα συναντηθούν στις 16 Οκτωβρίου, ύστερα από πρόσκληση της διοίκησης, ώστε να αρχίσουν οι σχετικές διαπραγματεύσεις.

    [16] ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΠΛΕΟΝ ΟΙ ΘΕΩΡΗΣΕΙΣ ΔΙΑΒΑΤΗΡΙΩΝ ΓΙΑ ΠΓΔΜ

    Νέο καθεστώς στον τρόπο χορήγησης θεωρήσεων διαβατηρίων για όσους εισέρχονται στην ΠΓΔΜ τίθεται σε ισχύ, από το μήνα που διανύουμε. Συγκεκριμένα, η χορήγηση θεωρήσεων σε κατόχους ελληνικών διαβατηρίων θα πραγματοποιείται πλέον, όχι στις μεθοριακές διαβάσεις, όπως γινόταν προσωρινά μέχρι σήμερα, αλλά στο Γραφείο Συνδέσμου της ΠΓΔΜ στην Αθήνα. Παράλληλα, για τη διευκόλυνση του επιχειρηματικού κόσμου της Βόρειας Ελλάδας, έχει προβλεφθεί να χορηγείται θεώρηση διαβατηρίων διάρκειας ενός χρόνου, με δυνατότητα για πολλά ταξίδια, για όσους αναπτύσσουν επιχειρηματικές δραστηριότητες στη γειτονική χώρα. Για μικρό χρονικό διάστημα θα χορηγούνται θεωρήσεις διαβατηρίων τόσο από το Γραφείο Συνδέσμου στην Αθήνα, όσο και από τις μεθοριακές διαβάσεις.

    [17] ΝΕΟΣ ΣΕΙΣΜΟΣ 4,9 ΒΑΘΜΩΝ ΣΤΗΝ ΚΑΛΑΜΑΤΑ

    Νέα ισχυρή σεισμική δόνηση εντάσεως 4,9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε στις 6:04 το πρωί με επίκεντρο 100 χιλιόμετρα νότια της Καλαμάτας.

    Ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθηνών Γιώργος Σταυρακάκης, τόνισε ότι ακόμη και αν σημειωθεί νέος μεγάλος σεισμός δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας γιατί το επίκεντρο είναι μακριά από κατοικημένες περιοχές. Πρόσθεσε πάντως ότι η μετασεισμική περίοδος είναι πιθανόν να διαρκέσει μήνες.

    Υπενθυμίζεται ότι ο χθεσινός ισχυρότατος σεισμός μεγέθους 5,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ προκάλεσε ρωγμές σε σπίτια στην Κορώνη.


    [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [18] ΤΟΥΡΚΙΚΟΣ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΟΣ ΣΤΑΘΜΟΣ ΠΑΡΑΔΕΧΤΗΚΕ ΟΤΙ ΑΕΡΟΣΚΑΦΗ ΠΑΡΑΒΙΑΣΑΝ ΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΑΙ ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΧΩΡΟ

    Ο ιδιωτικός τηλεοπτικός σταθμός της Τουρκίας "Interstar", αναφερόμενος στην άσκηση "Νικηφόρος ΄97", παραδέχθηκε ότι τουρκικά πολεμικά αεροσκάφη παραβίασαν τον ελληνικό και κυπριακό εναέριο χώρο, παρά την διάψευση της Αγκυρας. Ο τουρκοκυπριακός τύπος προβάλλει και σήμερα την άσκηση "Νικηφόρος". Η εφημερίδα "Ορτάμ", έχει ως κύριο τίτλο "Έχουμε ανάγκη από ειρήνη. Τερματίστε τα πολεμικά σενάρια". Η "Μπιρλίκ" με τίτλο "Δηλητήριο από την εκκλησία" γράφει ότι ο Αρχιεπίσκοπος της Κύπρου Χρυσόστομος αναφέρθηκε στην απελευθέρωση των κατεχομένων εδαφών. Σύμφωνα με την εφημερίδα "Κίπρις", η άσκηση "Νικηφόρος" συζητήθηκε χθες στο γραφείο του Ντενκτάς με αξιωματούχους του ψευδοκράτους.

    [19] ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΕ Η ΑΣΚΗΣΗ "ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ '97"

    Με τη συμμετοχή και φέτος ελληνικών πολεμικών αεροπλάνων και ναυτικών μονάδων και παρουσία -από χθες- του υπουργού Αμυνας της Ελλάδας Ακη Τσοχατζόπουλου διεξήχθη σήμερα η τελευταία φάση της στρατιωτικής άσκησης "Νικηφόρος '97 " η οποία άρχισε στις 10 Ojtybq_ou.

    Ο κ. Τσοχατζόπουλος ο οποίος ήρθε στην Κύπρο χθες και συναντήθηκε διαδοχικά με τον Κύπριο ομόλογό του κ. Ηλιάδη, τον Προεδρεύοντα της Κυπριακής Δημοκρατίας Σπύρο Κυπριανού, την Επιτροπή Αμυνας της Κυπριακής Βουλής και τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου κ. Χρυσόστομο, παρακολούθησε σήμερα την τελική φάση της άσκησης "Νικηφόρος '97" που διεξήχθη στα όρια της Λευκωσίας με τη συμμετοχή αεροπορικών δυνάμεων της Ελλάδας.

    Στην τελική φάση της άσκησης, υριάρχησαν αυστηρά κριτήρια σε σχέση με πέρυσι για την κάλυψη από τα ΜΜΕ της "Νικηφόρος '97". Μεγάλο μέρος της δεν καλύφθηκε δημοσιογραφικά, προκειμένου όπως είπαν οι υπεύθυνοι να ασκηθούν οι μονάδες ανεπηρέαστες.

    Στην άσκηση συμμετείχε σημαντικός αριθμός εφέδρων. Περίπου 9 χιλιάδες σύμφωνα με τον αρμόδιο επιτελάρχη του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Φρουράς της Κύπρου, Ταξίαρχο Δημήτρη Φάσαρη.

    Στο πλαίσιο της φετινής άσκησης χρησιμοποιήθηκε και το στρατιωτικό αεροδρόμιο της Πάφου. Το σενάριο της άσκησης προέβλεπε όξυνση στις σχέσεις με τον αντίπαλο και μετά από πολεμική επίθεση του αντιπάλου, σε ένοπλη σύγκρουση.

    Έγινε ρήψη αλεξιπτωτιστών της Εθνικής Φρουράς σε μεγαλύτερο αριθμό από αυτόν της περσινής άσκησης.

    Το 75% των ανδρών που συμμετείχαν ήταν έφεδροι. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Υπουργός Εθνικής Αμυνας, Ακης Τσοχατζόπουλος με αφορμή τη μείωση των τουρκικών παραβιάσεων σε 15 σήμερα έναντι 70 περίπου χθες του ελληνικού εναέριου χώρου, δήλωσε ότι η Αγκυρα έλαβε το μήνυμα, κατάλαβε ότι με μικροπαλικαρισμούς δεν γίνεται τίποτε.

    Στις 3.30 ο κ. Τσοχατζόπουλος πετά απο τη Λάρνακα για την Πάφο όπου θα συνεχίσει την περιοδεία του στην Κύπρο συμμετέχοντας σε διάφορες εκδηλώσεις. Ενω αύριο στο πρόγραμμά του σημαντικότερη επαφή είναι με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας τον κ. Γλαύκο Κληρίδη.

    [20] ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟ ΝΑ ΕΠΙΛΥΘΕΙ ΜΕ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΑ ΜΕΣΑ ΔΗΛΩΣΕ Ο ΜΕΧΜΕΤ ΑΛΙ ΤΑΛΑΤ

    Το κυπριακό δεν είναι δυνατό να επιλυθεί με στρατιωτικά μέσα, δήλωσε ο αρχηγός του Ρεπουμπλικανικού κόμματος Μεχμέτ Αλί Ταλάτ.

    Ο Ταλάτ, αναφερόμενος στην άσκηση "Νικηφόρος ΄97" επέκρινε την ελληνοκυπριακή πλευρά, γιατί όπως είπε, στοχεύει στην απελευθέρωση της Κερύνειας σε μια εποχή που συζητείται η ομοσπονδιακή λύση.

    "Δεν έχουμε ανάγκη αεροσκάφη, πυραύλους και πυροβόλα. Μας χρειάζεται ειρήνη και θα την πετύχουμε μέσω του πάρε - δώσε", δήλωσε ο Ταλάτ.

    [21] ΧΟΛΜΠΡΟΥΚ: ΑΝ ΕΙΧΑ ΜΑΓΙΚΟ ΡΑΒΔΙ ΘΑ ΕΞΑΦΑΝΙΖΑ ΤΙΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΣΤΗ ΝΟΤΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟ

    Έκκληση στην Ελλάδα και την Τουρκία να ελαττώσουν τις στρατιωτικές ασκήσεις, ώστε να εκτονωθεί η ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο απηύθυνε χθες ο ειδικός απεσταλμένος των Ηνωμένων Πολιτειών στην Κύπρο Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ. "Θα ήθελα να δω τις τρεις χώρες (την Ελλάδα, την Τουρκία και την Κύπρο) να ελαττώνουν τις ασκήσεις γενικά, νομίζω ότι είναι σπατάλη χρόνου και χρήματος", δήλωσε ο κ. Χόλμπρουκ στους δημοσιογράφους στο τέλος των συνομιλιών του με τους Τούρκους αξιωματούχους στην Άγκυρα σχετικά με το ζήτημα της Κύπρου. "Δεν θα 'πρεπε ν' αυξάνουν τις εντάσεις", συνέχισε ο κ. Χόλμπρουκ. "Αυτές τις ασκήσεις Νικηφόρος και Ταύρος…αν είχα ένα μαγικό ραβδί θα τις εξαφάνιζα όλες", είπε χαρακτηριστικά. Ο κ. Χόλμπρουκ αναφερόταν στην υπό εξέλιξη άσκηση Νικηφόρος που γίνεται από κοινού από τις ελληνικές και κυπριακές δυνάμεις και στην σχεδιαζόμενη τουρκική άσκηση Ταύρος.

    [22] ΚΡΑΪΣΝΙΚ: ΟΙ ΠΡΟΕΔΡΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΗ ΣΕΡΒΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΘΑ ΓΙΝΟΥΝ ΣΤΙΣ 7 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ

    Την 7η Δεκεμβρίου, όρισε ως ημερομηνία για τη διεξαγωγή των διπλών προεδρικών εκλογών για την ανάδειξη των πολιτικών αρχηγών των Σέρβων της Βοσνίας, ο αρχηγός των Σερβοβόσνιων σκληροπυρηνικών Mόμτσιλο Κράισνικ, σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων. Οι εκλογές αυτές, οι οποίες θα αναδείξουν τον αντιπρόσωπο των Σερβοβόσνιων στη συλλογική προεδρία της χώρας, καθώς επίσης και τον πρόεδρο της Σερβικής Δημοκρατίας, είχαν συμφωνήσει οι τωρινοί κάτοχοι των αξιωμάτων και αντίπαλοι ΚράΙσνικ και Πλάφσιτς να γίνουν το Δεκέμβριο, υπό την επίβλεψη του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη, αν και την απόφαση αυτή δεν έχει επιβεβαιώσει ο ΟΑΣΕ. Όμως, σύμφωνα με τις νέες δηλώσεις του κ. Κράισνικ στο επίσημο πρακτορείο ειδήσεων των Σερβοβοσνίων SRNA, οι εκλογές θα γίνουν στις 7 Δεκεμβρίου και μάλιστα "θα οργανωθούν σύμφωνα με τους κανονισμούς της Σερβικής Δημοκρατίας κι όχι του ΟΑΣΕ". Ο Οργανισμός για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη θα μπορεί μόνο να επιβλέπει τις εκλογές, σύμφωνα με τον αρχηγό των σκληροπυρηνικών, γιατί "η Σερβική Δημοκρατία δεν μπορεί να αμελήσει τους νόμους της".

    [23] ΑΝΑΠΟΦΑΣΙΣΤΗ Η ΣΟΦΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΚΟΡΥΦΗΣ ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ

    Τρεις εβδομάδες πριν από τη διαβαλκανική διάσκεψη κορυφής στην Κρήτη, η Βουλγαρία δεν έχει αποφασίσει ακόμη εάν θα λάβει μέρος και σε τί επίπεδο.

    Αυτό ισχυρίζεται η εφημερίδα "Κοντινέντ" της Σόφιας, επικαλούμενη πηγές της Προεδρίας και του υπουργείου Εξωτερικών της Βουλγαρίας. Η εφημερίδα επισημαίνει ότι στην Κρήτη ο Ελληνας πρωθυπουργός Κ. Σημίτης θα προτείνει τη δημιουργία βαλκανικής ένωσης συνεργασίας μεταξύ των χωρών της περιοχής, ενώ η διάσκεψη θεωρείται πρώτο βήμα για την προετοιμασία της συνάντησης κορυφής των βαλκανικών προέδρων.

    Μέχρι αργά χθες βράδυ συνεχίστηκε η συνεδρίαση των αρμοδίων παραγόντων για την εθνική ασφάλεια της Βουλγαρίας, συντονιστής της οποίας ήταν ο Πρόεδρος της χώρας, Πέταρ Στογιάνοφ. Αναφερόμενη στο γεγονός αυτό η προσκείμενη στο αντιπολιτευόμενο σοσιαλιστικό κόμμα εφημερίδα "Ντούμα", γράφει ότι "Στα πρόθυρα της σύγκρουσης Ελλάδας και Τουρκίας, το βουλγαρικό υπουργείο Αμυνας δεν έχει id]a", ενώ προσθέτει ότι ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, στρατηγός Μϊχο Μίχοφ, είναι σε άδεια και κανένας δεν θεωρεί σκόπιμο να διακόψει τις διακοπές του.

    "Σε παρόμοιες περιφερειακές κρίσεις στο παρελθόν λειτούργησαν ειδικά επιτελεία παρακολούθησης της κατάστασης και η σημερινή άγνοια είναι ανησυχητική", σχολιάζει η "Ντούμα".

    Ολα τα ΜΜΕ της Βουλγαρίας καλύπτουν σήμερα με εκτενή ρεπορτάζ τις τελευταίες εξελίξεις μετά τις μαζικές παραβιάσεις του εναερίου χώρου της Ελλάδας από τουρκικά πολεμικά αεροσκάφη.

    [24] ΣΗΜΕΡΑ Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΤΑΞΗ ΤΗΣ ΠΓΔΜ ΣΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ

    Αισιοδοξία επικρατεί στα Σκόπια ενόψει της ψηφοφορίας που θα γίνει σήμερα στην έδρα του ΟΗΕ για την εκλογή μη μόνιμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας για τη διετία 1998-1999.

    Σύμφωνα με δημοσιεύματα του τύπου, οι πιθανότητες της ΠΓΔΜ να κερδίσει τους 120 απαραίτητους ψήφους που θα της χαρίσουν το εισιτήριο για το Συμβούλιο Ασφαλείας αυξήθηκαν με την αποχώρηση της Λευκορωσίας, καθώς τώρα η πρώην αυτή δημοκρατία της Γιουγκοσλαβίας έχει ως αντίπαλό της μόνο τη Σλοβενία, ενώ, παράλληλα, υπάρχουν εκτιμήσεις πως θα πάρει με το μέρος της και τους ψήφους της Λευκορωσίας.

    Το μοναδικό ζήτημα, το οποίο φαίνεται να απασχολεί τους επίσημους κύκλους των Σκοπίων είναι το γεγονός ότι η διένεξη με την Ελλάδα για την ονομασία της χώρας μπορεί να δράσει ανασταλτικά κατά την ψηφοφορία, καθώς το Συμβούλιο της Ασφαλείας είναι αυτό που θα αποφανθεί επί της διαφοράς.

    [25] ΑΡΧΙΣΕ Η ΔΙΚΗ ΤΟΥ ΑΛΒΑΝΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΤΟΥ ΤΕΤΟΒΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΘΕΣΗ ΤΩΝ ΣΗΜΑΙΩΝ

    Σήμερα άρχισε στο δικαστήριο του Τετόβου η δίκη του Αλβανού δημάρχου Αλαϊντίν Ντεμίρι, ο οποίος κατηγορείται για μη εκτέλεση της απόφασης του Συνταγματικού Δικαστηρίου των Σκοπίων για υποστολή της αλβανικής και τουρκικής σημαίας από το κτίριο του δημαρχείου.

    Σύμφωνα με τον νόμο, σε περίπτωση που το δικαστήριο κρίνει ένοχο τον κ.Ντεμίρι, θα του επιβληθεί ποινή φυλάκισης 3 ετών. Σύμφωνα με σχόλια του σκοπιανού τύπου, ο Ντεμίρι βρίσκεται σε πλεονεκτική θέση σε σχέση με τον δήμαρχο του Γκοστιβαρ, Ρούφι Οσμάνι, ο οποίος καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης 13 ετών και οκτώ μηνών, καθώς στις 9 Ιουλίου, την ημέρα που στο Γκόστιβαρ είχαν ξεσπάσει τα αιματηρά επεισόδια, στο γειτονικό Τέτοβο η αστυνομία υπέστειλε ανενόχλητη της δύο σημαίες από το δημαρχείο.

    Σε δηλώσεις του ο Αλβανός δήμαρχος του Τετόβου υποστήριξε ότι παρόλο που θα είναι παρών στη δίκη, δεν θα συμμετέχει σ' αυτήν, καθώς σύμφωνα με την άποψή του κατηγορείται "για ένα ζήτημα το οποίο δεν είναι νομικό αλλά πολιτικό".

    Στο μεταξύ, ο πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος "Μακεδονίας", Τόμισλαβ Στογιάνωφ, το οποίο είναι το μοναδικό μη αλβανόφωνο κόμμα της ΠΓΔΜ που έχει εκλέξει εκπροσώπους στα όργανα της τοπικής αυτοδιοίκησης του Τετόβου, κατηγόρησε τον Αλβανό d^laqwo της πόλης ότι ενδιαφέρεται μόνο για τους Αλβανούς κατοίκους και τον τελευταίο καιρό μάλιστα αντικαθιστά τους Σλαβόφωνους υπάλλήλους του δήμου με Αλβανούς.


    [Γ] ΕΙΔΙΚΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ (της Αγγέλας Φωτοπούλου)

    [26] ΚΕΝΤΡΟ ΜΕΛΕΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ "ΣΠΥΡΟΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΒΡΥΩΝΗΣ"-ΔΩΔΕΚΑ ΧΡΟΝΙΑ ΠΡΟΣΦΟΡΑΣ ΣΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟ

    Την ιστορική και πολιτισμική εμπειρία των ελληνόφωνων από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα ερευνά εδώ και 12 χρόνια το Κέντρο Μελετών του Ελληνισμού "Σπύρος Βασίλειος Βρυώνης" που λειτουργεί στο Σακραμέντο της Καλιφόρνια. Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος του Ιδρύματος είναι και οι γειτονικοί με την Ελλάδα λαοί με τους οποίους η χώρα μας είχε για αιώνες σχέσεις πολεμικές ,οικονομικές, θρησκευτικές, πολιτισμικές.

    "Το Κέντρο αυτό ιδρύθηκε με σκοπό την έρευνα και την παραγωγή νέων γνώσεων γύρω από την ιστορική και πολιτισμική εμπειρία των ελληνοφώνων από την αρχαιότητα μέχρι και σήμερα" λέει μιλώντας στο Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο καταγόμενος από την Κεφαλλονιά αλλά γεννημένος στο Μέμφις, ομογενής δεύτερης γενιάς, καθηγητής Σπύρος Βρυώνης που είναι και ο πρόεδρος του ιδρύματος.

    "Το Κέντρο δίνει μεγάλη σημασία στις σχέσεις του ελληνισμού με τους Τούρκους και με τους άλλους ισλαμικούς λαούς, όπως τους Αραβες και τους Πέρσες, με τους σλαβικούς λαούς και ιδιαιτέρως με τους λαούς των Βαλκανίων και τελικά δίνει μεγάλη βάρος στην έρευνα πάνω σε θέματα της διασποράς" αναφέρει ο κ Βρυώνης τονίζοντας παράλληλα ότι το Κέντρο ιδρύθηκε στη μνήμη του πρόωρα χαμένου γιού του Σπύρου Βασιλείου.

    Η υλοποίηση των σκοπών απαίτησε και απαιτεί μία οικονομική υποστήριξη την οποία παρέχει ένας κύκλος Ελλήνων επιχειρηματιών του Σακραμέντο και κυρίως ο Εντζελ Τσακόπουλος, ο οποίος, όπως τονίζει ο κ Βρυώνης, είναι και από τα μεγάλα οικονομικά στελέχη του ελληνισμού της διασπορά και έχει παίξει ενεργό ρόλο στην πολιτική της Αμερικής στα θέματα της διασποράς και τα θέματα που αφορούν τις 600 ελληνοαμερικανικές κοινότητες. Το προσωπικό του Κέντρου αποτελείται από εννέα ενεργά μέλη εκ των οποίων οι πέντε είναι επιστήμονες, που ειδικεύονται σε διάφορες φάσεις του ελληνισμού καθώς και του ισλαμικού και του σλαβικού κόσμου, οι τρεις είναι βιβλιοθηκάριοι και η μία γραμματέας.

    Το Κέντρο έχει θέσει τις βάσεις για μια πολύ μεγάλη βιβλιοθήκη η οποία αποτελεί τον πυρήνα της ερευνητικής δουλειάς και αποτελείται από περίπου 50.000 βιβλία . Ο κυριότερος όγκος των βιβλίων αυτών αφορά τον ελληνισμό ενώ υπάρχουν περίπου 3.000 τούρκικα βιβλία, 2.000 βουλγάρικα καθώς επίσης και σερβικά, ρουμάνικα και ρωσικά, τα οποία αφορούν όλα τα θέματα και όλους τους κλάδους της επιστήμης και της ανθρώπινης εμπειρίας. "

    Πιστεύουμε ότι μία σωστή εξερεύνηση του ελληνισμού απαιτεί και μια βαθιά γνώση των λαών αυτών, πράγμα που άργησε να υλοποιηθεί στην Ελλάδα αλλά γίνεται τώρα. Τα αποτελέσματα της έρευνας που εκπονείται στο Κέντρο έχουν αποτυπωθεί σε μία σειρά από επιστημονικά συγγράμματα" συνεχίζει ο κ Βρυώνης. Ετσι από τον καιρό που ιδρύθηκε το Κέντρο έχουν εκδοθεί 27 τόμοι σε δύο σειρές.

    G πρώτη σειρά αναφέρεται στον ελληνισμό (αρχαίο, βυζαντινό, τουρκοκρατούμενο και σύγχρονο) και η δεύτερη αναφέρεται στους βαλκανικούς λαούς ,τους Τούρκους και τους ισλαμικούς λαούς.

    Όπως επισημαίνει ο κ Βρυώνης το Κέντρο έχει δημιουργήσει διασυνδέσεις με ερευνητικά ιδρύματα και κέντρα σε όλο τον κόσμο κυρίως στην Αυστραλία την Αμερική και τον Καναδά, τα οποία έχουν σχέση με τη διασπορά ή με ελληνικά φαινόμενα ή φαινόμενα ευρυτέρης σημασίας που αναφέρονται στη Μέση Ανατολή και τα Βαλκάνια. Εχει σχέσεις με το ΙΜΧΑ, το ιστορικό και αρχαιολογικό τμήμα του ΑΠΘ, το ΕΛΙΑΜΕΠ, το Ιδρυμα Ελληνικού Πολιτισμού, το Ιδρυμα Μείζονος Ελληνισμού και το Κέντρο Βυζαντινών Ερευνών του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών. Επίσης έχει επαφές με τον Κέντρο Ιστορικής Πληροφόρησης για τις Βαλκανικές Χώρες που εδρεύει στη Σόφια μέσω τη καθηγητή Νικολάι Τόντοροφ ο οποίος ήταν πρέσβης στην Αμερική και κατείχε θέση κλειδί όταν διαμορφώθηκε η νέα φάση των σχέσεων Βουλγαρίας και Ελλάδας. Ακόμη έχει επαφές και με Βαλκανικό και Βυζαντινό Ινστιτούτο της Μόσχας.

    "Ετσι έχουμε αναπτύξει σε πολύ λίγα χρόνια αυτή τη δράση. Διοργανώνουμε επιστημονικά συνέδρια με σκοπό τη διαφώτιση και την προώθηση της έρευνας σε ορισμένα θέματα που είτε αφορούν τον ελληνισμό ή τις σχέσεις του ελληνισμού με αυτούς τους λαούς και αυτές τις παραδόσεις" συνεχίζει ο κ Βρυώνης. Το Κέντρο έχει δημιουργήσει ένα εκλαϊκευμένο πρόγραμμα που απευθύνεται στον αμερικανικό λαό και περιλαμβάνει εκθέσεις, ομιλίες και επισκέψεις στο ίδρυμα με στόχο την ενημέρωση για τον ελληνισμό και την Ελλάδα. "Ιδιαιτέρως έχουμε ένα πρόγραμμα για τις ελληνοαμερικανικές κοινότητες στο οποίο εν μέρει συνεργαζόμαστε με τον επίσκοπο Αντώνιο του Αγίου Φρανγκίσκου ο οποίος έχει ενορία αποτελούμενη από 71 κοινότητες. Εχουμε ακόμη προγράμματα για τους ιερείς για τους ιθύνοντες στις κοινότητες αλλά και για τα μέλη.

    Ο στόχος μας είναι η δυναμική εδραίωση όλων των προγραμμάτων αυτών και η επέκτασή τους στο σημείο που οι οικονομικοί πόροι μας επιτρέψουν να προσλάβουμε περισσότερο προσωπικό" καταλήγει ο κ Βρυώνης.


    Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/

    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute
    mpa2html v3.04 run on Tuesday, 14 October 1997 - 12:10:12