Browse through our Interesting Nodes for Legal Services in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 97-10-07

From: Macedonian Press Agency <mpa@philippos.mpa.gr>

Macedonian Press Agency: News in Elot928 Greek Directory

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ

Θεσσαλονίκη 7 Οκτωβρίου 1997


ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ

[Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

[Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

[Γ] ΕΙΔΙΚΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ (των Α. Γούτα, Μ.Ναλτσατζιάδου)


ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

[Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [01] ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΚΑΙ ΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ ΣΥΝΑΝΤΗΘΗΚΕ Η ΒΑΣΙΛΙΣΣΑ ΤΗΣ ΟΛΛΑΝΔΙΑΣ

  • [02] ΟΙ ΘΕΣΕΙΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΓΙΑ ΤΗ ΝΕΑ ΔΟΜΗ ΤΟΥ ΝΑΤΟ ΕΞΕΤΑΣΤΗΚΑΝ ΣΕ ΣΥΣΚΕΨΗ ΣΤΟ ΠΕΝΤΑΓΩΝΟ

  • [03] ΣΤ.ΣΟΥΜΑΚΗΣ: ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΠΡΩΤΕΥΟΝ ΖΗΤΗΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

  • [04] Ο ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ

  • [05] ΣΤΟΧΟΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ Ο ΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟΣ ΣΤΟ 2,5% ΤΟ 1998

  • [06] ΠΡΟΩΡΟ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ ΤΟΥ ΟΠΠΕΘ ΖΗΤΑ Ο Κ.ΚΟΣΜΟΠΟΥΛΟΣ-ΒΟΛΕΣ ΚΑΤΑ ΣΗΜΙΤΗ ΓΙΑ ΜΑΤΑΙΩΣΗ ΤΟΥ ΜΕΤΡΟ

  • [07] ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ ΘΕΣΗ ΜΕΤΑΞΥ ΤΩΝ ΕΜΠΟΡΙΚΩΝ ΕΤΑΙΡΩΝ ΤΩΝ ΣΚΟΠΙΩΝ ΚΑΤΕΙΧΕ Η ΕΛΛΑΔΑ ΤΟ 1Ο ΕΞΑΜΗΝΟ ΄97

  • [08] ΜΕΙΩΣΗ ΤΩΝ ΕΠΙΤΟΚΙΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ

  • [09] ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟ ΠΟΛΥΤΕΛΕΙΑΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΖΕΙ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ Η HYATT REGENCY

  • [10] ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ ΚΑΙ ΑΠΟΛΛΩΝ ΠΑΤΡΩΝ ΣΗΜΕΡΑ ΓΙΑ ΤΟ ΕΥΡΩΚΥΠΕΛΛΟ ΣΤΟ ΜΠΑΣΚΕΤ


  • [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [11] ΠΡΟΣ ΚΟΙΝΗ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗ ΠΡΟΩΡΩΝ ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΠΡΟΕΔΡΙΚΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ ΣΤΗ ΣΕΡΒΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΤΗΣ ΒΟΣΝΙΑΣ

  • [12] ΑΝΗΣΥΧΙΑ ΣΤΟ ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ ΜΕΤΑ ΤΙΣ ΠΡΟΕΔΡΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ

  • [13] ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΗΜΕΡΑ ΤΩΝ ΕΡΓΑΣΙΩΝ ΤΗΣ ΑΤΛΑΝΤΙΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΣΤΗ ΣΟΦΙΑ

  • [14] ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΣΥΖΗΤΕΙΤΑΙ ΣΤΙΣ ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ

  • [015] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΚΛΗΡΙΔΗ ΜΕ ΤΑ ΠΕΝΤΕ ΜΟΝΙΜΑ ΜΕΛΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ

  • [16] ΑΙΣΙΟΔΟΞΟΣ Ο ΧΟΛΜΠΡΟΥΚ ΓΙΑ ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ - ΝΕΑ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΗΜΕΡΑ ΜΕ ΤΟ Γ.ΚΛΗΡΙΔΗ

  • [17] ΠΑΡΑΓΩΝ ΑΝΑΣΦΑΛΕΙΑΣ Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ Ε.Ε, ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΓΕΡΜΑΝΟ ΒΟΥΛΕΥΤΗ

  • [18] ΕΡΩΤΗΜΑΤΙΚΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΤΡΟΠΟ ΕΞΟΔΟΥ ΤΟΥ Σ. ΧΑΖΑΡ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ


  • [Γ] ΕΙΔΙΚΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ (των Α. Γούτα, Μ.Ναλτσατζιάδου)

  • [19] ΟΠΕ ΚΑΙ ΔΕΘ ΣΕ ΑΓΩΝΑ ΔΡΟΜΟΥ ΓΙΑ ΕΠΙΒΙΩΣΗ


  • ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

    [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [01] ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΚΑΙ ΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ ΣΥΝΑΝΤΗΘΗΚΕ Η ΒΑΣΙΛΙΣΣΑ ΤΗΣ ΟΛΛΑΝΔΙΑΣ

    Διαδοχικές συναντήσεις με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κωστή Στεφανόπουλο, και τον πρωθυπουργό, Κώστα Σημίτη, είχε σήμερα η Βασίλισσα της Ολλανδίας, Βεατρίκη, η οποία συνοδεύεται από τον Πρίγκηπα Κλάους και τον υπουργό Εξωτερικών Χανς Βαν Μίρλο. Το μεσημέρι ο πρωθυπουργός παρέθεσε γεύμα προς τιμή της ενώ στις 5.40' το απόγευμα θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της Βουλής Απόστολο Κακλαμάνη. Στις 10.50' το πρωί της Πέμπτης, η Βασίλισσα, ο Πρίγκηπας και ο υπουργός Εξωτερικών της Ολλανδίας θα φτάσουν στο αεροδρόμιο "Μακεδονία" της Θεσσαλονίκης, όπου θα τους υποδεχτούν ο υπουργός Μακεδονίας-Θράκης, Φίλιππος Πετσάλνικος, και εκπρόσωποι των τοπικών αρχών. Αμέσως μετά θα επισκεφθούν την Εκθεση Κειμηλίων του Αγίου Ορους στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού και στη συνέχεια θα παραστούν στην τελετή εγκαινίων Εκθεσης Εργων Ολλανδών Χαρακτών του 20ου αιώνα, στον εκθεσιακό χώρο "Βίλλα Μέλισσα".Στις 2 το μεσημέρι θα αναχωρήσουν αεροπορικώς για την Ολλανδία. Στο μεταξύ το μεσημέρι κατέπλευσαν στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης δύο πολεμικά πλοία της Ολλανδίας τα οποία θα παραμείνουν εθιμοτυπικά και στο πλαίσιο της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης μέχρι τις 11 Οκτωβρίου.

    [02] ΟΙ ΘΕΣΕΙΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΓΙΑ ΤΗ ΝΕΑ ΔΟΜΗ ΤΟΥ ΝΑΤΟ ΕΞΕΤΑΣΤΗΚΑΝ ΣΕ ΣΥΣΚΕΨΗ ΣΤΟ ΠΕΝΤΑΓΩΝΟ

    Επανάληψη των τουρκικών διεκδικήσεων που δεν αξίζει οποιαδήποτε συζήτηση χαρακτήρισαν τη δήλωση του Τούρκου υπουργού Προεδρίας Σ. Γκιουρέλ για διχοτόμηση του Αιγαίου, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Άκης Τσοχατζόπουλος και ο υφυπουργός Εξωτερικών, Γιάννος Κρανιδιώτης, μετά από σύσκεψη που είχαν. Κατά τη σύσκεψη αυτή στην οποία μετείχαν επιτελείς της κυβέρνησης, εξετάστηκαν οι θέσεις της χώρας μας για τη νέα δομή του ΝΑΤΟ. Ο Τούρκος αξιωματούχος σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται σήμερα στην ομογενειακή εφημερίδα της Νέας Υόρκης "Πρωινή" δηλώνει ότι το θέμα των Ιμίων δεν είναι το μοναδικό πρόβλημα και ότι μπορεί να αποτελέσει θέμα συζήτησης μόνο υπό την προϋπόθεση ότι όλα τα ζητήματα που εκκρεμούν να συζητηθούν ως πακέτο. Ισχυρίζεται ακόμη ότι υπάρχουν μικρά νησιά και βραχονησίδες στο Αιγαίο η ταυτότητα των οποίων δεν αποσαφηνίζεται από τις διεθνείς συμφωνίες. Ο Τούρκος υπουργός αρνείται το δικαίωμα της χώρας μας να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα πέραν των 6 ναυτικών μιλίων και εκτιμά ότι δεν είναι λαμπρή η προοπτική για τη βελτίωση των Ελληνοτουρκικών σχέσεων στο άμεσο μέλλον.

    [03] ΣΤ.ΣΟΥΜΑΚΗΣ: ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΠΡΩΤΕΥΟΝ ΖΗΤΗΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

    Τη διαβεβαίωση ότι το κυπριακό αποτελεί πρωτεύον ζήτημα για την ελληνική κυβέρνηση, έδωσε ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας Σταύρος Σουμάκης, κατά τη διάρκεια συνάντησης που είχε στη Λευκωσία, με τον πρόεδρο της κυπριακής Βουλής Σπύρο Κυπριανού.

    Ο κ.Σουμάκης σε δηλώσεις του ανέφερε ότι η Ελλάδα θα παράσχει κάθε δυνατή βοήθεια στην Κύπρο στον τομέα της ναυτιλίας και ιδιαίτερα στις προσπάθειες του νησιού να προσαρμοστεί στον τομέα αυτό με τα ευρωπαϊκά πρότυπα.

    "Πιστεύω ότι οι δύο χώρες, όπως σε όλους τους τομείς, έτσι και σε αυτόν της οικονομίας, θα μπορέσουμε να συνεργαστούμε και να πετύχουμε ακόμη περισσότερα", υποστήριξε ο κ.Σουμάκης.

    Ο κ.Κυπριανού, από την πλευρά του αναφέρθηκε στη μεγάλη σημασίας συμβολή της Ελλάδας στην ανάπτυξη της εμπορικής ναυτιλίας, η οποία όπως είπε είναι δεδομένη και θα συνεχιστεί.

    Ο Έλληνας υπουργός, κληθείς να σχολιάσει το θέμα παρενόχλησης πλοίων από την Τουρκία, στα στενά του Βοσπόρου, δήλωσε ότι είχε την ευκαιρία να αναφέρει το θέμα αυτό στο Γ.Γ. του Διεθνούς Οργανισμού Ναυτιλίας, Ουίλιαμ Ο' Νιλ.

    [04] Ο ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ

    Ευκαιρία για την ελληνική κυβέρνηση να αλλάξει το κλίμα που διακατέχει τις ελληνοτουρκικές σχέσεις μετά τη Νέα Υόρκη, χαρακτήρισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Ρέππας, την επίσκεψη του πρωθυπουργού της Τουρκίας, Μεσούτ Γιλμάζ και του υπουργού Εξωτερικών, Ισμαήλ Τζεμ, στην Κρήτη για τη Διαβαλκανική Διάσκεψη. Ο κ. Ρέππας, δήλωσε ότι είναι μια ευκαιρία στα πλαίσια μιας συνάντησης με την ελληνική ηγεσία, να αλλάξει το κλίμα που έμεινε από τη Νέα Υόρκη, αναφέροντας ότι αυτό που έμεινε είναι η αναποτελεσματικότητα στην προσέγγιση, αφού με ευθύνη της Τουρκίας δεν υπήρχε δυνατότητα προσέγγισης. Σε ότι αφορά της δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών, Θεόδωρου Πάγκαλου στη Νέα Υόρκη,ο κ. Ρέππας τόνισε ότι ο κ. Πάγκαλος έκανε μια γενική αναφορά και δεν αναφέρονταν σε συγκεκριμένης πολιτικής για τον τρόπο συνεννόησης. Αναφερόμενος στο νέο δημοσίευμα της εφημερίδας "Observer", ο κυβερνητικός εκπρόσωπος το χαρακτήρισε απαράδεκτο πάρα το γεγονός ότι ήταν πιο χαλαρό όπως ενδεικτικά σημείωσε.

    [05] ΣΤΟΧΟΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ Ο ΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟΣ ΣΤΟ 2,5% ΤΟ 1998

    Πληθωρισμός 2,5% στο τέλος του 1998, αύξηση των δημοσίων εσόδων κατά 11% και των δαπανών κατά 6% είναι σύμφωνα με πληροφορίες ορισμένοι από τους βασικούς στόχους του νέου κρατικού προϋπολογισμού τον οποίο καταρτίζει η κυβένρηση.

    Προβλέπεται επίσης πτώση του μέσου επιτοκίου δανεισμού του δημοσιου στο 8,1%. Αύξηση της παραγωγής στο 3,7 με 4% και πρόγραμμα Dglos_ym Επενδύσεων της τάξης των δύο τρισεκατομμυρίων δραχμών.

    Οι βασικές κατευθύνσεις της οικονομικής πολιτικής του 1998 αναμένονται να οριστικοποιηθούν στην ευρεία σύσκεψη του πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη με το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης την Πέμπτη, παρουσία και του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας.

    [06] ΠΡΟΩΡΟ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ ΤΟΥ ΟΠΠΕΘ ΖΗΤΑ Ο Κ.ΚΟΣΜΟΠΟΥΛΟΣ-ΒΟΛΕΣ ΚΑΤΑ ΣΗΜΙΤΗ ΓΙΑ ΜΑΤΑΙΩΣΗ ΤΟΥ ΜΕΤΡΟ

    Πρόωρη αποτίμηση του έργου της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας ζητά με επιστολή που καταθέτει σήμερα στο Διοικητικό Συμβούλιο του ΟΠΠΕΘ ο πρόεδρος του Οργανισμού και δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Κοσμόπουλος ενώ με δήλωση του για την επιχειρούμενη ματαίωση του έργου του μετρό επισημαίνει ότι "βρισκόμαστε το τελευταίο διάστημα μπροστά στην πιο καλοστημένη επιχείρηση εξαπάτησης της Θεσσαλονίκης". Ο κ Κοσμόπουλος κατά τη διάρκεια συνέντευξη τύπου που έδωσε τόνισε ότι ήρθε η στιγμή να ανοίξει η διαδικασία της απόλυτης ενημέρωσης του λαού της Θεσσαλονίκης και της αποτίμησης του έργου που επιτελέστηκε τώρα που το 1997 πλησιάζει προς το τέλος του και ο ΟΠΠΕΘ βρίσκεται ακόμη εν λειτουργία. "Ήρθε η στιγμή να κριθούν οι συνολικές προσπάθειες αλλά και η ατομική στάση του καθενός και να αποτιμηθούν τα αποτελέσματα που αναμφίβολα θα αποτελέσουν την πιο πολύτιμη εμπειρία στους μελλοντικούς σχεδιασμούς της πόλης" τόνισε ο κ Κοσμόπουλος προσθέτοντας ότι πρόσωπα και φορείς που συμμετείχαν, συμμετέχουν ή εκπροσωπούνται στο Διοικητικό Συμβούλιο ανεξαρτήτως αν παραιτήθηκαν στην πορεία έχουν υποχρέωση να συμμετάσχουν σε μία πλήρη αποτίμηση και ένα ουσιαστικό απολογισμό ώστε να ενημερωθεί ο λαός της Θεσσαλονίκης . Επισήμανε ακόμη ότι η διαδικασία της ενημέρωσης και του απολογισμού θα έχει ολοκληρωθεί πριν ολοκληρωθεί η θητεία το Διοικητικού Συμβουλίου του ΟΠΠΕΘ. Αναφερόμενος στο θέμα του μετρό υπογράμμισε ότι ο πρωθυπουργός στα εγκαίνια της ΔΕΘ προσπάθησε φραστικά να υποβαθμίσει το μετρό χαρακτηρίζοντάς το μέτρο σταθερής τροχιάς και έκανε λόγο για "κάποιο μελλοντικό και κατά πάσα πιθανότητα φανταστικό πακέτο Σαντέρ" που θα ακολουθήσει τα πακέτα Ντελόρ και θα δώσει παράταση στις ελπίδες των πολιτών. Παράλληλα χαρακτήρισε άστοχη τη δήλωση τοπικού παράγοντα του ΠΑΣΟΚ ο οποίος είπε ότι τα κονδύλια των ευρωπαϊκών χρηματοδοτήσεων δεν απορροφώνται στη Μακεδονία και είναι φυσικό να μεταφέρονται στην Αθήνα.

    [07] ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ ΘΕΣΗ ΜΕΤΑΞΥ ΤΩΝ ΕΜΠΟΡΙΚΩΝ ΕΤΑΙΡΩΝ ΤΩΝ ΣΚΟΠΙΩΝ ΚΑΤΕΙΧΕ Η ΕΛΛΑΔΑ ΤΟ 1Ο ΕΞΑΜΗΝΟ ΄97

    Την τρίτη θέση μεταξύ των εμπορικών εταίρων των Σκοπίων κατείχε η χώρα μας κατά το εξάμηνο Ιανουαρίου-Ιουνίου 1997, καθώς ο όγκος των συναλλαγών των δύο κρατών ξεπέρασε αυτό το διάστημα τα 119.530 δολάρια ΗΠΑ, έναντι 179.838 δολαρίων ολόκληρο το 1996 (οπότε η χώρα μας κατείχε την τέταρτη θέση, μετά τη Γερμανία, την Ο.Δ της Γιουγκοσλαβίας και τη Σλοβενία).

    Σημειώνεται ότι ο όγκος των σκοπιανών εξαγωγών προς τη χώρα μας δεν ξεπέρασε κατά το πρώτο εξάμηνο του ΄97 τα 46.400 δολάρια, ενώ το 1996 το σχετικό ποσό ανήλθε σε 102.409 δολάρια. Όσον αφορά τις ελληνικές εξαγωγές προς την ΠΓΔΜ, αυτές διαμορφώθηκαν στα 73.128 δολάρια κατά το διάστημα Ιανουαρίου-Ιουνίου 1997, ενώ το 1996 έφτασαν τα 77.429 δολάρια.

    Σύμφωνα με στοιχεία του Γραφείου Συντονισμού Διμερούς Οικονομικής Συνεργασίας, επίσημα καταγεγραμμένα στοιχεία για τη δραστηριοποίηση των ελληνικών επιχειρήσεων στην ΠΓΔΜ δεν υπάρχουν. Ωστόσο, είναι γνωστές οι μεγάλες ελληνικές επενδύσεις που έχουν υλοποιηθεί στη γειτονική χώρα, καθώς και τα συμβόλαια που έχουν υπογραφεί.

    Αναλυτικότερα, ο όμιλος Λεβέντη (εταιρία "3Ε") έχει κλείσει συμφωνία οκτώ εκατομμυρίων δολαρίων με την κρατική ποτοποιία- ζυθοποιία της ΠΓΔΜ "Scopsko", για την παραγωγή και διανομή στην επικράτεια αναψυκτικών και μεταλλικών νερών. Επιπλέον, η "ΔΕΛΤΑ" (τρόφιμα, γαλακτοκομικά, παγωτά) έκλεισε συμφωνία με την σκοπιανή εταιρία "Pivara Skopsco", σε μετοχικό σχήμα 50%-50%, για την παραγωγή και διάθεση των παγωτών της σε ολόκληρη τη χώρα, ενώ για το 1998 αναμένεται να τροφοδοτείται η παραγωγή της από το άλλο εργοστάσιο που η εταιρία έχει ανοίξει η Σερβία.

    Συμφωνία, εξάλλου, 22 εκατομμυρίων δολαρίων έκλεισε η ελληνική εταιρία "Μυτηλιναίος" με σκοπιανή κρατική εταιρία εξόρυξης ψευδαργύρου, για την απορρόφηση όλης της παραγωγής της χώρας σε ψευδάργυρο και μόλυβδο. Παράλληλα, η καπνοβιομηχανία "Α. Μιχαηλίδης Α.Ε" έκλεισε συμφωνία για την εξαγορά της εταιρίας "Strumica Tabak), για την εκμετάλλευση φύλλων καπνού, ενώ η "JETOIL"του Κυριάκου Μαμιδάκη είναι από το 1964 ο αποκλειστικός προμηθευτής -σε αργό πετρέλαιο- των κρατικών διϋλιστηρίων "ΟΚΤΑ".

    Επιπλέον, στην ελληνο-ρωσική εταιρία "East Power Corporation"έχει ήδη κατακυρωθεί και τον Φεβρουάριο υπεγράφη το προκαταρκτικό συμβόλαιο για την προμήθεια του υδροηλεκτρικού σταθμού "Kosijak" με ηλεκτρομηχανολογικό εξοπλισμό. Η προμήθεια του εξοπλισμού του εργοστασίου χρηματοδοτείται με 40 εκατ. δολάρια από τον προϋπολογισμό της ΠΓΔΜ και από την EBRD.

    Τη θέση τους στην αγορά των Σκοπίων εδραιώνουν σταδιακά και τα σούπερ μάρκετ "Βερόπουλος", που έχουν υπογράψει συμβόλαιο ύψους 8 εκατομμυρίων δολαρίων για εγκατάσταση σε κεντρική περιοχή της πρωτεύουσας της γειτονικής χώρας και διοχέτευση των ελληνικών προϊόντων στην αγορά.

    Τον περασμένο Ιούλιο, εξάλλου, συναντήσεις με κυβερνητικούς παράγοντες των Σκοπίων είχαν οι επικεφαλής της Ιονικής Τράπεζας και του ΟΤΕ, προκειμένου να εξετάσουν τις προοπτικές διείσδυσής τους στην αγορά της FYROM, επωφελούμενοι από τις ιδιωτικοποιήσεις που λαμβάνουν χώρα στο γειτονικό κράτος. Τον Αύγουστο, άλλωστε, αντιπροσωπεία της ελληνικής τσιμεντοβιομηχανίας ΤΙΤΑΝ υπέβαλε προσφορά εξαγοράς του 51% τουλάχιστον της υπό ιδιωτικοποίησης σκοπιανής τσιμεντοβιομηχανίας. Αναμένονται οι αποφάσεις της διοίκησης και των δύο πλευρών.

    Υπενθυμίζεται τέλος ότι στη γειτονική χώρα εξάγουν τα προϊόντα τους τα "Λατομεία Μαρμάρων Διονύσου Πεντέλης Α.Ε", η "Σ.Η και Α. Μεταξάς", η Ελληνική Εταιρία Χημικών Προϊόντων και Λιπασμάτων, η Ελληνική Βιομηχανία Δαντελών και Κουρτινών, η "Φαρμακευτικαί Βιομηχανίαι Α.Ε", η "Λαζαρίδης, Μάρμαρα Δράμας Α.Ε", η Σωληνουργεία Κορίνθου, η "Λακομάρ, Βιομηχανικαί και Εμπορικαί Επιχειρήσεις ΕΠΕ", η "Καρτόνπακ ΑΕ", η "Shell Company Hellas ΕΠΕ", η "Ηρακλής Συσκευασία Α.Ε", η Ελληνική Υφαντουργία, τα "Πλαστικά Θράκης Α.Ε" και η "Ελληνικές Βιομηχανικές Εξαγωγές ΕΠΕ".

    [08] ΜΕΙΩΣΗ ΤΩΝ ΕΠΙΤΟΚΙΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ

    Σε μείωση των επιτοκίων καταθέσεων και χορηγήσεων από 0,25% έως 0,95% της μονάδας προχωράει από σήμερα η Εθνική Τράπεζα, αντιδρώντας έτσι άμεσα στην πτώση του πληθωρισμού το μήνα Σεπτέμβριο στο 4,9%, και η κίνηση αυτή του ιδρύματος αναμένεται να προκαλέσει "αλυσιδωτές αντιδράσεις" και των υπόλοιπων τραπεζών.

    Αναλυτικά, η τράπεζα προβαίνει σε μείωση κατά μισή μονάδα του επιτοκίου των καταθετικών της λογαριασμών. Ετσι, το επιτόκιο ταμιευτηρίου διαμορφώνεται στο 8,50%, από 9% και των τρεχούμενων συναλλαγών στο 7% από 7,50%.

    Ανάλογη είναι η μείωση και στα επιτόκια χορηγήσεων της Τράπεζας. Το βασικό επιτόκιο για κεφάλαια κίνησης υποχωρεί στο 14,50% από 15%. Το σταθερό επιτόκιο του "Εθνοαναπτυξιακού" στο 10% από 10,25%, το σταθερό επιτόκιο χορηγήσεων για πάγια στο 12% από 12,75%, το βασικό επιτόκιο χορηγήσεων για πάγιες εγκαταστάσεις και εξοπλισμό στο 12,50% από 13% και το κυμαινόμενο επιτόκιο στεγαστικών δανείων στο 12,50% από 13%.

    Σε ό,τι αφορά τα δάνεια καταναλωτικής πίστης, το επιτόκιο των καταναλωτικών δανείων διαμορφώνεται στο 20% από 20,70%, το επιτόκιο των προσωπικών δανείων στο 21,50% από 21,95%, το επιτόκιο για αγορά αυτοκινήτου στο 17,50% από 18,20%, το επιτόκιο του δανείου για αγορά οικιακού εξοπλισμού στο 17% από 17,70% και το επιτόκιο των πιστωτικών καρτών στο 23% από 23,95%.

    Στο μεταξύ, χθες εγκρίθηκε η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Εθνικής κατά 80,37 δισ. δρχ. Πρόκειται να εκδοθούν 3.494.337 νέες μετοχές, ονομαστικής αξίας 5.800 δρχ. Οι μετοχές αυτές θα διατεθούν στους παλαιούς μετόχους, σε τιμή 23.000 δρχ η καθεμία και αναλογία δύο νέες προς δέκα παλιές.

    [09] ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟ ΠΟΛΥΤΕΛΕΙΑΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΖΕΙ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ Η HYATT REGENCY

    Ξενοδοχείο πολυτελείας 150 δωματίων θα κατασκευάσει κοντά στο καζίνο της ιδιοκτησίας της στη Θεσσαλονίκη η εταιρία "Hyatt Regency Hotels and Tourism", αφού υπεγράφη χτες η σύμβαση συμμετοχικού δανείου, ύψους 70 εκατομμυρίων δραχμών, για τη χρηματοδότηση της εν λόγω επένδυσης και ενός μεγάλου συνεδριακού κέντρου.

    Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των στελεχών της εταιρίας το nemodowe_o θα είναι έτοιμο πριν το τέλος του 1998. Το συνολικό ύψος του προϋπολογισμού του επενδυτικού σχεδίου ανέρχεται σε 9 δισεκατομμύρια δραχμές.

    [10] ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ ΚΑΙ ΑΠΟΛΛΩΝ ΠΑΤΡΩΝ ΣΗΜΕΡΑ ΓΙΑ ΤΟ ΕΥΡΩΚΥΠΕΛΛΟ ΣΤΟ ΜΠΑΣΚΕΤ

    Την ουκρανική Μπουντιβέλνικ Κιέβου, υποδέχεται σήμερα στο ΟΑΚΑ στις 9 το βράδυ ο Παναθηναϊκός, για την 4η αγωνιστική του Κυπέλλου Κυπελλούχων Ευρώπης στο μπάσκετ. Μοναδικό πρόβλημα για το Λευτέρη Σούμποτιτς, αποτελεί η απουσία του διεθνή Κώστα Παταβούκα. Όμως οι "πράσινοι" έχοντας στη σύνθεση τους κορυφαίους παίχτες, δεν αναμένεται να αντιμετωπίσουν προβλήματα. Μέχρι στιγμής, η ομάδα του Παναθηναϊκού είναι αήττητη στο θεσμό και βρίσκεται μόνη στην κορυφή της βαθμολογίας, με 6 βαθμούς. Σε παιχνίδι για την ίδια διοργάνωση, ο Απόλλων Πατρών, φιλοξενεί στην αχαϊκή πρωτεύουσα στις 7 το βράδυ τη Βελγική Σαρλερουά, με στόχο να διατηρήσει το αήττητο της έδρας του. Ο Απόλλων, ισοβαθμεί στην βαθμολογία του ομίλου του με τις Σαρλερουά, Πολζέλα και Ντεν Μπος, έχοντας 5 βαθμούς, ενώ ο σημερινός αγώνας, θα κρίνει κατά πόσο η ελληνική ομάδα θα συνεχίσει να βρίσκεται στις πρώτες θέσεις του πίνακα.

    [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [11] ΠΡΟΣ ΚΟΙΝΗ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗ ΠΡΟΩΡΩΝ ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΠΡΟΕΔΡΙΚΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ ΣΤΗ ΣΕΡΒΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΤΗΣ ΒΟΣΝΙΑΣ

    Το συνδυασμό των βουλευτικών και προεδρικών εκλογών στη Σερβική Δημοκρατία της Βοσνίας πρότεινε η επιτροπή του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη που προετοιμάζει τις εκλογές.

    Τη σχετική πρόταση έκανε ο επικεφαλής της αποστολής του ΟΑΣΕ στη Βοσνία, Ρόμπερτ Φρόγουικ κατά τη διάρκεια συνομιλιών με το σερβοβόσνιο αντιπρόσωπο στη συλλογική προεδρία της Βοσνίας Μομτσίλο Κράισνικ στο Πάλε.

    Όπως δήλωσε ο κ. Φρόγουικ, ο ΟΑΣΕ προσπαθεί να βρει μια συμβιβαστική λύση ανάμεσα στις αντιμαχόμενες πλευρές των σερβοβοσνίων, οι οποίες συμφώνησαν τον προηγούμενο μήνα ότι τις βουλευτικές εκλογές πρέπει να ακολουθήσουν και πρόωρες προεδρικές εκλογές.

    Ο ΟΑΣΕ που θα διοργανώσει τις εκλογές στη σερβοβοσνιακή δημοκρατία είχε ορίσει με ανακοίνωσή του την προηγούμενη εβδομάδα την 23η Νοεμβρίου ως ημερομηνία για τη διενέργεια των βουλευτικών εκλογών, ενώ οι προεδρικές εκλογές ήταν προγραμματισμένες για τις 7 Δεκεμβρίου.

    Ο απεσταλμένος των Ηνωμένων Πολιτειών Ρόμπερτ Γκέλμπαρντ είπε τη Δευτέρα, ύστερα από συνομιλίες με τον κ. Κράσνικ ότι η Ουάσινγκτον διατηρεί τις επιφυλάξεις της σχετικά με τη διεξαγωγή πρόωρων προεδρικών εκλογών.

    Σύμφωνα με τον Κράισνικ, όμως, η κρίση στη Σερβική Δημοκρατία της Βοσνίας δεν πρόκειται να επιλυθεί αν δεν γίνουν και προεδρικές εκλογές, οι οποίες αναμένεται να ξεκαθαρίσουν τη διαμάχη ανάμεσα στην πρόεδρο Πλάφσιτς και τους σκληροπυρηνικούς εθνικιστές, διαμάχη που έχει διαιρέσει τη Σερβική Δημοκρατία.

    [12] ΑΝΗΣΥΧΙΑ ΣΤΟ ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ ΜΕΤΑ ΤΙΣ ΠΡΟΕΔΡΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ

    Μετά και το δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών στη Σερβία, η χώρα παραμένει χωρίς Πρόεδρο, ενώ στο Μαυροβούνιο θα διεξαχθεί στις 19 Οκτωβρίου δεύτερος εκλογικός γύρος για την ανάδειξη του Προέδρου σ΄αυτή τη Δημοκρατία της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας Γιουγκοσλαβίας.

    Στη Σερβία, το αργότερο σε 60 ημέρες θα προκηρυχθούν νέες εκλογές, αφού το ποσοστό συμμετοχής στις εκλογές της Κυριακής ήταν μικρότερο του 50%.

    Από τους δύο υποψηφίους του δεύτερου εκλογικού γύρου, ο πρόεδρος του Σερβικού Ριζοσπαστικού Κόμματος, Βόισλαβ Σέσελι, απέσπασε περισσότερες ψήφους από τον αντίπαλό του Ζόραν Λίλιτς, υποψήφιο του συνασπισμού στον οποίο μετέχουν το Σοσιαλιστικό Κόμμα, η Γιουγκοσλαβική Αριστερά και η Νέα Δημοκρατία.

    Οπως ανακοίνωσε η κεντρική εφορευτική επιτροπή, με καταμετρημένες τις ψήφους στο 85% των εκλογικών τμημάτων της Σερβίας, ο Βόισλαβ Σέσελι συγκέντρωσε ποσοστό 49,98%, ενώ ο αντίπαλός του Ζόραν Λίλιτς, 46,99%. Τα άκυρα ψηφοδέλτια ανήλθαν στο 3,03%.

    Την πρωτιά του Σέσελι παραδέχθηκε και το αντίπαλο στρατόπεδο. Ο εκπρόσωπος τύπου του Σοσιαλιστικού Κόμματος, Ιβιτσα Ντάτσιτς, δήλωσε ότι ο Βόισλαβ Σέσελι προηγείται με μικρή διαφορά του υποψηφίου των σοσιαλιστών, Ζόραν Λίλιτς.

    Νικητής στα χαρτιά δεν υπήρξε, αλλά αυτός ο οποίος σημείωσε θεαματική άνοδο είναι σίγουρα ο εθνικιστής Σέρβος ηγέτης, Βόισλαβ Σέσελι, γεγονός που τον καθιστά πρώτο φαβορί στην επόμενη εκλογική διαδικασία για την ανάδειξη του Προέδρου.

    Η άνοδος του Σέσελι προκάλεσε έντονες ανησυχίες στους κύκλους της διεθνούς κοινότητας. Ο απεσταλμένος των ΗΠΑ για την πρώην Γιουγκοσλαβία, Ρόμπερτ Γκέλμπαρντ, ο οποίος συναντήθηκε χθες με τον Πρόεδρο της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας Γιουγκοσλαβίας, Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς και συζήτησε την εφαρμογή της ειρηνευτικής συμφωνίας του Ντέιτον στη Βοσνία, δήλωσε σχετικά με το εκλογικό αποτέλεσμα πως "η κυβέρνηση της χώρας του δεν θα μπορούσε να συνεργαστεί με τον Βόισλαβ Σέσελι". Ο Γκέλμπαρντ, σύμφωνα με τα κρατικά μέσα ενημέρωσης, χαρακτήρισε τον Σέσελι φασίστα και πρόσθεσε ότι αντιπροσωπεύει "το σκότος και την οπισθοδρόμηση".

    Την ανησυχία τους για τις εξελίξεις στην Ο.Δ.Γιουγκοσλαβίας εξέφρασαν εξάλλου και οι υπουργοί Εξωτερικών των χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης που συνεδρίασαν χθες στο Λουξεμβούργο.

    Οπως μεταδίδουν τα γιουγκοσλαβικά μέσα ενημέρωσης, ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Κλάους Κίνκελ, δήλωσε πως τα κράτη της Ευρωπαϊκής Ενωσης εκφράζουν την ανησυχία τους για την προώθηση των ακραίων εθνικιστικών δυνάμεων στη Σερβία. " Η θέση των συναδέλφων μου υπουργών Εξωτερικών είναι ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση και οι ΗΠΑ πρέπει να υποστηρίξουν όσο πιο αποτελεσματικά γίνεται τις δημοκρατικές δυνάμεις στην Ο.Δ.Γιουγκοσλαβίας", πρόσθεσε ο Γερμανός υπουργός.

    Ο Βόισλαβ Σέσελι, νικητής των εκλογών, χαμήλωσε τους τόνους και συμφιλιώθηκε με το γεγονός ότι το ποσοστό συμμετοχής δεν ξεπέρασε το 50%. Νωρίτερα το επιτελείο του Σέσελι δήλωνε ότι το ποσοστό συμμετοχής ήταν μεγαλύτερο του 50% και είχε κατηγορήσει τους σοσιαλιστές για εσκεμμένη παραποίηση του ποσοστού συμμετοχής με σκοπό να καλυφθεί η ήττα του υποψηφίου τους, Ζόραν Λίλιτς.

    Ο Σέσελι σε συνέντευξή του σε ραδιοφωνικό σταθμό του Βελιγραδίου, εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι θα νικήσει στις επόμενες εκλογές.

    Πολιτικοί αναλυτές δήλωναν χθες στα μέσα ενημέρωσης του Βελιγραδίου, ότι η μεγάλη άνοδος του Σέσελι δεν αποτελεί ιδιαίτερη έκπληξη. Ο Σέσελι, όπως υποστήριξε η πλειοψηφία των πολιτικών αναλυτών, συγκέντρωσε πολλές ψήφους διαμαρτυρίας τόσο εξαιτίας της πολιτικής που ασκεί ο κυβερνητικός συνασπισμός που ελέγχεται από τον Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, όσο και εξαιτίας της αδυναμίας της αποκαλούμενης δημοκρατικής αντιπολίτευσης να διατυπώσει μια πρόταση ικανή να πείσει την πλειοψηφία του εκλογικού σώματος στη Σερβία. Εκλογές στο Μαυροβούνιο

    Στο Μαυροβούνιο θα διεξαχθεί στις 19 Οκτωβρίου δεύτερος εκλογικός γύρος για την ανάδειξη του Προέδρου. Οι δύο υποψήφιοι που θα αναμετρηθούν είναι ο σημερινός Πρόεδρος, Μόμιρ Μπουλάτοβιτς, στενός συνεργάτης του Μιλόσεβιτς και ο σημερινός pqyhupouqc|r Μίλο Τζουγκάνοβιτς, δεινός επικριτής της πολιτικής του Μπουλάτοβιτς και του Μιλόσεβιτς.

    Η έκπληξη του πρώτου εκλογικού γύρου ήταν ασφαλώς ότι ο Μπουλάτοβιτς απέσπασε περισσότερες ψήφους από τον Τζουγκάνοβιτς. Ο πρώτος απέσπασε 147.615 ψήφους και ο δεύτερος 145.348 ψήφους.

    Ολες οι δημοσκοπήσεις πριν τις εκλογές έφεραν τον Τζουγκάνοβιτς να προηγείται του αντιπάλου του Μπουλάτοβιτς με αρκετή διαφορά και όλοι είχαν πιστέψει ότι θα εκλεγόταν από τον πρώτο γύρο. Οι προβλέψεις όμως αυτές ανατράπηκαν και οι δύο υποψήφιοι κατέρχονται στον επαναληπτικό γύρο με ίσες ελπίδες και χωρίς κανένα προγνωστικό για το ποιος από τους δύο θα είναι ο νέος Πρόεδρος του Μαυροβουνίου.

    [13] ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΗΜΕΡΑ ΤΩΝ ΕΡΓΑΣΙΩΝ ΤΗΣ ΑΤΛΑΝΤΙΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΣΤΗ ΣΟΦΙΑ

    "Εάν η Βουλγαρία συνεχίσει στο δρόμο, που έχει σηματοδοτήσει με τις πρωτοβουλίες της κατά τα τελευταία χρόνια, θα έχει την ευκαιρία να συμμετέχει στη διεύρυνση του ΝΑΤΟ".

    Αυτό τόνισε ο αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Σέρτζο Μπαλαντζίνο, ο οποίος έφτασε σήμερα στη Σόφια για την ολοκλήρωση των εργασιών της γενικής συνέλευσης της Ατλαντικής Ενωσης.

    Ωστόσο, ο κ.Μπαλαντζίνο πρόσθεσε πως είναι ακόμη πολύ νωρίς για προβλέψεις σχετικά με το τί θα γίνει το 1999, όταν με την ευκαιρία της συμπλήρωσης των 50 ετών από την ίδρυση της Συμμαχίας, θα γίνουν δεκτές στην οργάνωση η Πολωνία, η Τσεχία και η Ουγγαρία, και θα συζητηθεί το ενδεχόμενο έναρξης διαπραγματεύσεων ένταξης και με άλλες χώρες.

    Ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας, Ιβάν Κόστοφ, μιλώντας σήμερα στη συνέλευση της Ατλαντικής Ενωσης, επανέλαβε τη θέση της κυβέρνησής του ότι η ένταξη της χώρας του στο ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ενωση αποτελεί στρατηγική προτεραιότητά της.

    "Η κυβέρνηση της Βουλγαρίας αποδίδει μεγάλη σημασία στην εφαρμογή των ευρωατλαντικών απαιτήσεων στον τομέα της ασφάλειας και της άμυνας. Σε αυτή την κατεύθυνση γίνεται η επιτάχυνση των στρατιωτικών μεταρρυθμίσεων που στοχεύει στη δημιουργία σύγχρονου στρατού, που να είναι ευάρμοστος με τις ένοπλες δυνάμεις του ΝΑΤΟ", υπογράμμισε ο κ.Κόστοφ.

    Αλλος ένας σκοπός της βουλγαρικής κυβέρνησης, κατά τον κ.Κόστοφ , είναι η προσέλκυση επενδύσεων από τις χώρες- μέλη του ΝΑΤΟ στη βουλγαρική πολεμική βιομηχανία, η οποία, όπως είπε, το μόνο που χρειάζεται είναι αναδιάρθρωση και ιδιωτικοποίηση.

    Αναφερόμενος στη βαλκανική πολιτική της χώρας του, ο κ.Κόστοφ εξέφρασε την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης των "Ενωμένων Δημοκρατικών Δυνάμεων" να αναπτύξει τη συνεργασία με τα γειτονικά κράτη με σκοπό την καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος.

    Στις αλλαγές που υπέστη η Συμμαχία μετά την κατάρρευση των κομμουνιστικών καθεστώτων στη γηραιά ήπειρο, αναφέρθηκε ο αρχηγός των ενωμένων ενόπλων δυνάμεων του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη, στρατηγός Γουέσλι Κλαρκ.

    Ο κ.Κλάρκ υπενθύμισε πως μετά το 1990 το ΝΑΤΟ προέβη σε ανακατάταξη της στρατιωτικής του δομής και συγκρότησε ειρηνευτικές δυνάμεις, ενώ μέσω της πρωτοβουλίας της "Σύμπραξη για την ειρήνη", stgm οποία ήδη συμμετέχουν 24 χώρες, η οργάνωση άρχισε να ανταποκρίνεται σε κρίσεις που εμφανίζονται σε διάφορες χώρες.

    [14] ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΣΥΖΗΤΕΙΤΑΙ ΣΤΙΣ ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ

    Οι εξελίξεις στο Κυπριακό, η ενταξιακή πορεία και θέματα που αφορούν τους εγκλωβισμένους, απασχολούν και σήμερα στις Βρυξέλλες, τη Μικτή Κοινοβουλευτική Επιτροπή Ευρωπαϊκής Ένωσης - Κύπρου. Εντός της ημέρας θα παρέμβει στη συνεδρίαση ο κοινοτικός επίτροπος, αρμόδιος για εξωτερικές σχέσεις, Χανς Βαν ντεν Μπρουκ. Εξάλλου, στο Λουξεμβούργο πραγματοποιείται σήμερα ο διαρθρωμένος πολιτικός διάλογος Ευρωπαϊκής Ένωσης - Κύπρου, όπου θα γίνει ανταλλαγή απόψεων για την κατάσταση στη Μέση Ανατολή, την Αλβανία και την ευρωμεσογειακή συνεργασία. Στο πλαίσιο αυτού του διαλόγου, ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου Γιαννάκης Κασουλίδης θα παρακαθήσει σε γεύμα με τους υπουργούς Εξωτερικών των χωρών της Κοινότητας.

    [015] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΚΛΗΡΙΔΗ ΜΕ ΤΑ ΠΕΝΤΕ ΜΟΝΙΜΑ ΜΕΛΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Γλαύκος Κληρίδης, είχε χθες βράδυ γεύμα εργασίας με τους αντιπροσώπους των πέντε μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη.

    Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Μανώλης Χριστοφίδης δήλωσε ότι συζητήθηκαν τα αποτελέσματα των απευθείας συνομιλιών για το Κυπριακό στο Τράουτμπεκ και το Μοντρέ, το τί θα γίνει μέχρι τις προεδρικές εκλογές του 1998 και τί μετά τις εκλογές.

    Ο Πρόεδρος Κληρίδης είχε επίσης συνάντηση με τον Αμερικανό Προεδρικό Απεσταλμένο για το Κυπριακό Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ.

    Νέα συνάντηση με τον κ. Χόλμπρουκ θα γίνει και σήμερα με αντικείμενο όμως έμπορο-οικονομικά θέματα και αμερικανικές επενδύσεις, με στόχο να καταστεί η Κύπρος περιφερειακό οικονομικό κέντρο.

    Στο πρόγευμα εργασίας, που γίνεται με πρωτοβουλία του κ. Χόλμπρουκ, θα πάρουν επίσης μέρος ο Υπουργός Οικονομικών Χριστόδουλος Χριστοδούλου και ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Αυξέντης Αυξεντίου, που μετάβησαν στη Νέα Υόρκη γι' αυτό το σκοπό.

    Το απόγευμα ο Πρόεδρος Κληρίδης θα μεταβεί στην Ουάσιγκτον όπου θα εγκαινιάσει έκθεση ζωγραφικής μαθητών του Δημοτικού Σχολείου Εμπας, στο κτίριο της Παγκόσμιας Τράπεζας. Το βράδυ θα παρακαθήσει σε δείπνο με ομογενείς ηγέτες.

    [16] ΑΙΣΙΟΔΟΞΟΣ Ο ΧΟΛΜΠΡΟΥΚ ΓΙΑ ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ - ΝΕΑ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΗΜΕΡΑ ΜΕ ΤΟ Γ.ΚΛΗΡΙΔΗ

    Αισιόδοξος παραμένει σε ότι αφορά το κυπριακό, ο Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ, αν και δεν υπήρξε οποιαδήποτε βελτίωση στην κατάσταση. Αυτό ανέφερε ο Αμερικανός προεδρικός απεσταλμένος, λίγο μετά τη συνάντηση που είχε χθες στη Νέα Υόρκη με το Γλαύκο Κληρίδη.

    Οι δύο άνδρες συζήτησαν την πορεία του κυπριακού. Ο κ.Χόλμπρουκ εμφανίστηκε ικανοποιημένος από την πραγματοποίηση των συνομιλιών για θέματα ασφαλείας, όμως εξέφρασε την απογοήτευση του cia τη μη πρόοδο.

    Ο Αμερικανός αξιωματούχος, τόνισε ότι σε περίπου τρεις εβδομάδες θα συναντηθεί στην Ουάσιγκτον με το Ραούφ Ντενκτάς.

    Σήμερα, οι Κληρίδης και Χόλμπρουκ θα ξανασυναντηθούν, προκειμένου να συζητήσουν την οικονομική κατάσταση της Κύπρου. Στη Νέα Υόρκη, βρίσκονται ήδη ο υπουργός Οικονομικών της Μεγαλονήσου Χριστόδουλος Χριστοδούλου και ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Αυξέντης Αυξεντίου, προκειμένου να πάρουν μέρος στη συζήτηση.

    Η συνάντηση θα έχει ως κύριο στόχο την προβολή της Κύπρου σε σημαντικούς αμερικανικούς τραπεζικούς και εμπορο - οικονομικούς παράγοντες, για την προσέλκυση επενδυτικών κεφαλαίων και δραστηριοτήτων στην Κύπρο ή μέσω της Μεγαλονήσου σε άλλες χώρες.

    Στη συνάντηση θα παραστούν επίσης, είκοσι Αμερικανοί οικονομικοί και τραπεζικοί ηγέτες. Ο κ.Χόλμπρουκ σημείωσε ότι "οι περισσότεροι δεν καταλαβαίνουν πόσο δυνατή είναι η κυπριακή οικονομία".

    [17] ΠΑΡΑΓΩΝ ΑΝΑΣΦΑΛΕΙΑΣ Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ Ε.Ε, ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΓΕΡΜΑΝΟ ΒΟΥΛΕΥΤΗ

    "Δεν υπάρχει προοπτική ένταξης της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση, στο άμεσο μέλλον". Αυτό αναφέρει σε επιστολή του ο Γερμανός βουλευτής Heinrich Lummer, μέλος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων, απαντώντας στον Πρωθυπουργό της Τουρκίας Μεσούτ Γιλμάζ, ο οποίος πριν από λίγες μέρες επισκέφτηκε τη Βόννη.

    Η επιστολή του βουλευτή δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα "Frankfurter Allgemeine", στην ίδια εφημερίδα στην οποία δημοσιεύτηκε και άρθρο για τον κ.Γιλμάζ με τίτλο "Μαζί στην Ευρασία".

    Ο κ.Lummer, αναφερόμενος στον ισχυρισμό του κ.Γιλμάζ ότι "αντικειμενικά είναι αδύνατο να ιδρυθεί μια ενωμένη, ελεύθερη και ευημερούσα Ευρώπη, χωρίς την Τουρκία", επισημαίνει ότι η Αγκυρα οδηγείται σε εσφαλμένες εκτιμήσεις όσον αφορά την ένταξη της στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

    Ο Γερμανός βουλευτής, στην επιστολή του υποστηρίζει επίσης, ότι η ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση στο ορατό μέλλον θα αποτελούσε για πολλούς λόγους παράγοντα ανασφάλειας, που θα έθετε υπό αμφισβήτηση τη σταθερότητα της Ε.Ε. Ως λόγους αναφέρει το κύμα μαζικών μεταναστεύσεων προς τη Γερμανία και την Κεντρική Ευρώπη που θα προκαλούσε ενδεχόμενη ένταξη της Τουρκίας, την ιδιαίτερα άσχημη οικονομική κατάσταση, το Κουρδικό, την εσωτερική αστάθεια η οποία οφείλεται και στην κρίση που διέρχεται ο Κεμαλισμός, τις σχέσεις με την Ελλάδα, το άλυτο ακόμη κυπριακό, καθώς και τα ανθρώπινα δικαιώματα, όπου οι σχετικές προσπάθειες δεν έχουν μέχρι σήμερα οδηγήσει σε κάποια ικανοποιητική λύση.

    Εξάλλου, υπογραμμίζει ο κ.Lummer, καμία άλλη χώρα δεν θα ήταν τόσο δύσκολο να προσαρμοστεί σε μια κοινή ευρωπαϊκή πολιτική, όσο η Τουρκία, η οποία δεν βλέπει καθαρά όλα εκείνα, από τα οποία θα έπρεπε να παραιτηθεί σε σχέση με την κυριαρχία της. "Η επίμονη και μερικές φορές προκλητική πίεση της κ.Τσιλέρ για ένταξη της χώρας της στην Ευρωπαϊκή Ενωση θα έπρεπε να αποτελεί πλέον παρελθόν", καταλήγει στην επιστολή του ο βουλευτής.

    [18] ΕΡΩΤΗΜΑΤΙΚΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΤΡΟΠΟ ΕΞΟΔΟΥ ΤΟΥ Σ. ΧΑΖΑΡ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

    Νέα στοιχεία που έρχονται στο φως, σχετικά με την υπόθεση του υποτιθέμενου Κούρδου τρομοκράτη Σέϊντο Χαζάρ, ο οποίος "αποκάλυψε" στον βρετανικό "Ομπσέρβερ" τα δήθεν στρατόπεδα εκπαίδευσης τρομοκρατών στην Ελλάδα, ενισχύουν τις υπόνοιες ότι όλη η ιστορία ήταν μια κακοστημένη προβοκάτσια που στόχο είχε τη δυσφήμιση της Ελλάδος.

    ΄Οπως προκύπτει από δημοσιογραφική έρευνα που διενήργησε το Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο Χαζάρ πέρασε τα σύνορα της χώρας το μεσημέρι της Παρασκευής 26 Σεπτεμβρίου από το μεθοριακό σταθμό της Δοϊράνης στα Ελληνοσκοπιανά σύνορα, στα οποία είχε φτάσει νωρίτερα, συνοδευόμενος από συνήγορο.

    Προηγουμένως ο Χαζάρ, τριγύριζε επί ώρα στην πόλη του Κιλκίς, αναζητώντας δικηγόρο, καθώς φοβούνταν μήπως αντιμετωπίσει κάποιο πρόβλημα και δεν μπορέσει να βγει από το ελληνικό έδαφος, δεδομένου ότι είχε λήξει πριν πέντε μήνες η άδεια παραμονής του. Στον αστυνομικό σταθμό της Δοϊράνης, ο διοικητής του, υπαστυνόμος Ευθυμιάδης, που προσωπικά ασχολήθηκε με την υπόθεση του Χαζάρ- χωρίς φυσικά να γνωρίζει τα προβλήματα που το άτομο αυτό στη συνέχεια θα δημιουργούσε σε βάρος της Ελλάδος- του επέβαλε πρόστιμο 50.000 δραχμών, όπως ορίζει ο νόμος, για την παραβίαση της άδειας παραμονής. Ποσό που το πλήρωσε επιτόπου ο αμφιλεγόμενος Κούρδος, κατέβαλε την αμοιβή και στο δικηγόρο Κιλκίς, που είχε μαζί του και στη συνέχεια με τα πόδια πέρασε στο έδαφος της ΠΓΔΜ, λίγο μετά τις 1,30 το μεσημέρι εκείνης της Παρασκευής.

    Στο Κιλκίς, τις 2-3 ώρες που παρέμεινε ο Χαζάρ, έδειχνε εξαιρετικά ψύχραιμος, εμφανίζοντας και μια ανεξήγητη οικονομική άνεση που δεν δικαιολογούνταν φυσικά από τη δεινή κατά γενικό κανόνα οικονομική θέση στην οποία βρίσκονται οι Κούρδοι, οι Τούρκοι και οι άλλοι πολιτικοί πρόσφυγες, στους οποίους η Ελλάδα παρέχει απλόχερα πολιτικό άσυλο σε εφαρμογή των διεθνών συνθηκών. " Οι τσέπες του ήταν γεμάτες χρήματα σε δραχμές και συνάλλαγμα", είπαν στο Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων κάποιοι γείτονες στην οδό 25ης Μαρτίου του Κιλκίς, όπου το δικηγορικό γραφείο του δικηγόρου κ. Γιώργου Γεωργαντά, στον οποίο κατέφυγε ο υποτιθέμενος Κούρδος τρομοκράτης.

    ΄Οπως έλεγαν υπάλληλοι του τελωνείου Δοϊράνης, που επίσης ήρθαν σε επαφή με τον Χαζάρ κατά την έξοδό του από το ελληνικό έδαφος, ο τρόπος με τον οποίο έφυγε από την Ελλάδα, καταρρίπτει τους ισχυρισμούς του περί διασυνδέσεων με τρομοκρατικές οργανώσεις και πολύ περισσότερο με τις ελληνικές αρχές. "Εάν όντως είχε αυτές τις σχέσεις, όπως ισχυρίζεται, πιστεύετε ότι η τρομοκρατική οργάνωση "17 Νοέμβρη", τα μέλη της οποίας παραμένουν ασύλληπτα επί 22 χρόνια ή οι ελληνικές κρατικές υπηρεσίες δεν θα έβρισκαν άλλο τρόπο εξόδου του από τη χώρα, χωρίς να γίνει όλη αυτή η διαδικασία ;" ρωτάνε. Προσθέτοντας πως ο τρόπος που ενήργησε ο υποτιθέμενος Κούρδος τρομοκράτης, δείχνει ότι επρόκειτο για ένα οργανωμένο από κάποιο "κέντρο" σχέδιο, που απέβλεπε στη δυσφήμιση της Ελλάδος.


    [Γ] ΕΙΔΙΚΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ (των Α. Γούτα, Μ.Ναλτσατζιάδου)

    [19] ΟΠΕ ΚΑΙ ΔΕΘ ΣΕ ΑΓΩΝΑ ΔΡΟΜΟΥ ΓΙΑ ΕΠΙΒΙΩΣΗ

    Διαστάσεις παίρνει η "κόντρα" μεταξύ Οργανισμού Προώθησης Εξαγωγών (ΟΠΕ) και HELEXPO-ΔΕΘ, που ξέσπασε με αφορμή το ενδεχόμενο συγχώνευσής τους και έχει ως αφετηρία την ουσιαστική αλλαγή του ρόλου και της δράσης των δύο φορέων, οι οποίοι ως ανώνυμες εταιρίες καλούνται πλέον να επιβιώσουν, χωρίς τον προστατευτικό μανδύα του κράτους, στο εγχώριο και διεθνές ανταγωνιστικό περιβάλλον.

    Η ΔΕΘ, επίσημος μέχρι πρότινος εκθεσιακός φορέας αποκλειστικά του εσωτερικού, ήδη, έχει επεκτείνει τη δραστηριότητά της σε χώρες της βαλκανικής και παρευξείνιας περιοχής. Από την πλευρά του ο ΟΠΕ που εδώ και χρόνια ενισχύει τον εξαγωγικό προσανατολισμό των επιχειρήσεων, με ολοκληρωμένα προγράμματα και συμμετοχή σε εκθέσεις του εξωτερικού, ενοχλημένος από τις πρωτοβουλίες της HELEXPO, δεν αποκλείεται να διεκδικήσει τη δυνατότητα παρουσίας του στο εσωτερικό της χώρας.

    Στο πλαίσιο του θεμιτού ανταγωνισμού και ύστερα από αίτημα των Ελλήνων επιχειρηματιών, πραγματοποιούνται οι εκθέσεις της HELEXPO στο εξωτερικό, τόνισε σήμερα ο πρόεδρος της ΔΕΘ, Αντώνης Κούρτης, σχολιάζοντας το ενδεχόμενο εμπλοκής των αρμοδιοτήτων του φορέα που εκπροσωπεί, με εκείνες του Οργανισμού Προώθησης Εξαγωγών (ΟΠΕ).

    "Η ΔΕΘ λειτουργεί πλέον, όπως και ο ΟΠΕ, ως ανώνυμη εταιρία και αναζητά διάφορους τρόπους για να προωθήσει την ελληνική επιχειρηματική δραστηριότητα. Εμείς κάνουμε αυτή τη στιγμή μια διερεύνηση της βαλκανικής αγοράς και μάλιστα ύστερα από πρόταση των επιχειρηματιών. Παράλληλα, το ιδιωτικό γραφείο διοργάνωσης εκθέσεων ''Λίντα'' ζήτησε τη συνεργασία μας. Δεν μπορούμε μετά από αυτά να μην προχωρήσουμε", επεσήμανε ο κ.Κούρτης και πρόσθεσε ότι ο ΟΠΕ είναι ανώνυμη εταιρία και στο πλαίσιο του θεμιτού ανταγωνισμού μπορεί να προχωρήσει στη διοργάνωση εκθέσεων στο εξωτερικό, όπως άλλωστε και ο κάθε ιδιώτης που το επιθυμεί.

    "Εμείς έχουμε τα σχέδιά μας ως ανώνυμη εταιρία και προχωρούμε βάσει αυτών και των αποφάσεων του Διοικητικού Συμβουλίου, με οργανωτικές επιτροπές οι οποίες αποτελούνται κυρίως από επιχειρηματίες", κατέληξε ο κ.Κούρτης.

    Απόλυτα σύμφωνο βρίσκει τον πρόεδρο του ΟΠΕ, Γιάννη Τζεν, η τοποθέτηση του κ. Κούρτη, σχετικά με το νέο ρόλο που καλούνται να διαδραματίσουν οι δύο φορείς, ως ανώνυμες πλέον εταιρίες που λειτουργούν με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια. Τονίζει, ωστόσο, ότι ο ανταγωνισμός με ίσους όρους επιβάλλει να δοθεί η δυνατότητα και στον Οργανισμό να διοργανώνει εκθέσεις στο εσωτερικό με εξαγωγικό προσανατολισμό.

    "Εμείς σεβόμαστε το προνόμιο της Εκθεσης στο εσωτερικό της χώρας. Εφόσον, όμως, και οι δύο φορείς καλούνται να βρουν τους ανταποδοτικούς μηχανισμούς που θα εξασφαλίσουν την κάλυψη των δαπανών τους, γιατί να μην κάνουμε το ίδιο, γιατί να μην επεκταθούμε στο εσωτερικό", διερωτάται, μιλώντας στο Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, και τονίζει: "Οχι τα δικά μας δικά μας και τα δικά σας δικά μας. Ο καθένας με τα όπλα του ας μπει ανοχύρωτος στο παιχνίδι του ανταγωνισμού, και τότε θα δούμε ποιος θα επιβιώσει".

    Χαρακτηρίζει μάλιστα, εμμέσως πλην σαφώς, ατυχείς αν όχι απερίσκεπτες τις επιλογές της ΔΕΘ, για μακροχρόνιες συμφωνίες sumeqcas_ar με φορείς του εξωτερικού (Φιλιππούπολη, Σκόπια, Κίεβο), καθώς, σύμφωνα με τον ίδιο, οι συνθήκες μεταβάλλονται, και το ενδιαφέρον που μπορεί να παρουσιάζει σήμερα μια ξένη αγορά για το ελληνικό προϊόν αύριο μπορεί να εκλείψει. "Δε μπορούμε να πηγαίνουμε παραδοσιακά σε μία αγορά, απλώς και μόνο επειδή υπάρχει συμφωνία, και πρέπει να γεμίζουμε ένα περίπτερο. Ποιός θα μας πληρώσει και με ποιούς θα πάμε όταν δεν υπάρχει επιχειρηματικό ενδιαφέρον"; Επιπλέον, υπεραμυνόμενος της δράσης του ΟΠΕ και απαντώντας στις κατηγορίες περί επιλεκτικής αντιμετώπισης των επιχειρηματιών, διευκρινίζει ότι ο Οργανισμός προωθεί το επώνυμο προϊόν, διότι στις νέες συνθήκες "δε μπορούμε να ανταγωνιστούμε το ανώνυμο. Είναι τόσο ανταγωνιστικές οι τρίτες χώρες σ' αυτό", σημειώνει ο κ. Τζεν και καταλήγει: "Μας ενδιαφέρουν οι αυστηρά επαγγελματικές εκθέσεις, για την προώθηση του επώνυμου ελληνικού προϊόντος. Δε μας ενδιαφέρει ούτε να συμμετάσχουμε σε εκθέσεις που επισκέπτονται καταναλωτές, ο μπαμπάς, η μαμά και το παιδάκι με το μπαλόνι, ούτε να έχουμε μια μόνιμη εγκατάσταση για να λέμε ότι υπάρχουμε".


    Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/

    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute
    mpa2html v3.04 run on Tuesday, 7 October 1997 - 12:22:45