Read the Constitutions of Greece & Neighboring Nations Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 97-10-02

From: Macedonian Press Agency <mpa@philippos.mpa.gr>

Macedonian Press Agency: News in Elot928 Greek Directory

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ

Θεσσαλονίκη 2 Οκτωβρίου 1997


ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ

[Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

[Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ


ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

[Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [01] ΜΗΝΥΜΑ ΕΙΡΗΝΗΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟ ΣΤΗΝ ΞΑΝΘΗ

  • [02] ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ ΤΗΣ ΒΙΚΤΩΡΙΑΣ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑΣ ΣΥΝΑΝΤΗΘΗΚΕ Ο Α.ΚΑΚΛΑΜΑΝΗΣ

  • [03] Ο Μ.ΓΚΡΟΣΜΑΝ ΘΕΤΕΙ ΘΕΜΑ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

  • [04] ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΟΥΣ ΤΟΥΡΚΙΚΟΥΣ ΙΣΧΥΡΙΣΜΟΥΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ S-300

  • [05] ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΑ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

  • [06] ΣΤΑΘΕΡΑ ΠΤΩΤΙΚΗ Η ΤΑΣΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΕΞΑΓΩΓΩΝ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΑΥΣΤΡΙΑ

  • [07] ΣΦΡΑΓΙΖΕΙ ΣΗΜΕΡΑ ΤΗΝ ΠΡΟΚΡΙΣΗ Η ΑΕΚ ΣΤΟ ΚΥΠΕΛΛΟ ΚΥΠΕΛΛΟΥΧΩΝ


  • [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [08] ΕΠΕΙΣΟΔΙΑΚΗ ΝΥΧΤΑ ΣΤΟ ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ

  • [09] ΜΙΑ “ΜΕΓΑΛΗ ΣΕΡΒΙΑ” ΟΡΑΜΑΤΙΖΕΤΑΙ Ο ΕΘΝΙΚΙΣΤΗΣ ΥΠΟΨΗΦΙΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΕΔΡΙΑ

  • [10] ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ Η ΥΠΟΓΡΑΦΗ “ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΟΥ” ΓΙΑ ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΝΕΡΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΣΤΑ ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΑ

  • [11] ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΚΛΗΡΙΔΗ ΣΕ ΤΟΥΡΚΙΚΟ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΟ ΣΤΑΘΜΟ

  • [12] ΟΙ ΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΚΛΕΙΝΟΥΝ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑΤΑ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ

  • [13] ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΑ ΤΟΥ ΔΝΤ ΣΤΙΣ 6 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ

  • [14] ΕΠΙΤΑΚΤΙΚΗ Η ΑΝΑΓΚΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΤΗΣ Ε.Ε. ΣΤΑ ΣΚΟΠΙΑ

  • [15] Η ΣΟΣΙΑΛΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΠΡΩΤΗ ΣΤΙΣ ΠΡΟΤΙΜΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΕΚΛΟΓΙΚΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ ΤΗΣ ΠΓΔΜ

  • [16] ΠΙΕΣΕΙΣ ΣΤΗ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ ΝΑ ΚΛΕΙΣΕΙ ΔΥΟ ΑΝΤΙΔΡΑΣΤΗΡΕΣ ΣΤΟ ΚΟΖΛΟΝΤΟΥΪ

  • [17] ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΚΑΙ ΠΕΤΥΧΗΜΕΝΕΣ ΟΙ ΕΠΑΦΕΣ ΤΟΥ Φ.ΝΑΝΟ ΣΕ ΧΟΝΓΚ-ΚΟΝΓΚ ΚΑΙ Ν.ΥΟΡΚΗ

  • [18] ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΚΑΤΑΓΩΓΗΣ Ο ΝΕΟΣ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΤΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΤΟΥ ΑΥΣΤΡΑΛΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ


  • ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

    [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [01] ΜΗΝΥΜΑ ΕΙΡΗΝΗΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟ ΣΤΗΝ ΞΑΝΘΗ

    Πάνδημη υποδοχή επεφύλαξαν οι τοπικές αρχές της Ξάνθης στον Οικουμενικό Πατριάρχη, κ.κ. Βαρθολομαίο, ο οποίος έφτασε στην πόλη γύρω στις 10 το πρωϊ.

    Ο κ.Βαρθολομαίος κατευθύνθηκε στο Δ’ Σώμα Στρατού και μετά στην πλατεία της Ξάνθης, όπου ανακυρήχθηκε επίτιμος δημότης της πόλης.

    Παρόνετς στην υποδοχή του οικουμενικού πατριάρχη ήταν και οι μουφτήδες Ξάνθης, Κομοτηνής και Διδυμοτείχου.

    Ο κ.κ. Βαρθολομαίος ευχαρίστησε τους κατοίκους της Ξάνθης για την υποδοχή και ευχήθηκε να φυλάττει πάντοτε ο Θεός την πόλη της Ξάνθης από κάθε ορατή και αόρατη επιβουλή ενώ τόνισε ότι πρέπει να κυριαρχήσει η ειρήνη μεταξύ των ανθρώπων και ειδικότερα εκεί όπου συγκατοικούν πολίτες διαφορετικών θρησκευμάτων.

    Στην υποδοχή του Οικουμενικού Πατριάρχη, παρόντες ήταν τουλάχιστον 17 επίσκοποι από ελληνικές πόλεις ενώ μουφτής της Ξάνθης κ.Σινίκογλου είπε σε σύντομη συνομιλία που είχε με τον οικουμενικό πατριάρχη του εμτέφερ την επιθυμία του να τον επισκεφθεί και στην Κωνσταντινούπολη.

    Ο κ.Βαρθολομαίος ανακυρήχθηκε σε επίτιμο διδάκτορα του Δημοκρίτειου πανεπιστήμιου Θράκης.

    [02] ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ ΤΗΣ ΒΙΚΤΩΡΙΑΣ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑΣ ΣΥΝΑΝΤΗΘΗΚΕ Ο Α.ΚΑΚΛΑΜΑΝΗΣ

    Με τον Πρωθυπουργό της Πολιτείας της Βικτώριας Jeff Kennett, συναντήθηκε σήμερα ο πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων Απόστολος Κακλαμάνης, στο πλαίσιο της επίσκεψης του στην Αυστραλία. Ο κ.Κακλαμάνης ενημέρωσε τον κ.Kennett για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρας μας και για την πορεία της ελληνικής οικονομίας. “Ο κ.Kennett, είναι από τους θερμούς φίλους της Ελλάδας και οι θέσεις του στα εθνικά μας θέματα είναι πολύ σωστές” δήλωσε λίγο μετά τη συνάντηση ο πρόεδρος της Βουλής. “Κατά τη συνάντηση είχα την ευκαιρία να τον ενημερώσω για το κυπριακό και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Συζητήσαμε επίσης θέματα που αναφέρονται στον τομέα του πολιτισμού και ενδιαφέρουν ιδιαίτερα τους ομογενείς μας στην περιοχή της Βικτώριας”, υπογράμμισε ο κ.Κακλαμάνης. Από την πλευρά του ο κ.Kennett εξέφρασε την ικανοποίηση του για την πρόοδο που έχει παρατηρηθεί στον τομέα της ελληνικής οικονομίας, ενώ εξήρε το επίπεδο των ελληνοαυστραλιανών σχέσεων και τους δεσμούς που συνδέουν τις δύο χώρες. Ο πρόεδρος της ελληνικής Βουλής είχε επαφές και με τους προέδρους των δύο Νομοθετικών Σωμάτων της Βικτώριας κ.Plowman και κ.Chamberlain, με τους οποίους συζήτησε θέματα που αφορούν την οργάνωση και τη λειτουργία των Κοινοβουλίων των δύο χωρών. Επίσης συναντήθηκε με το δήμαρχο της Μελβούρνης κ.Deveson, ο οποίος ενημέρωσε τον κ.Κακλαμάνη για το ρόλο της ομογένειας στη σημερινή επιχειρηματική και πολιτιστική ανάπτυξη της πόλης. Ο κ.Κακλαμάνης επισκέφτηκε την Εθνική Πινακοθήκη της πόλης, στην opo_a εκτίθενται σε περίοπτη θέση, ελληνικοί αρχαιολογικοί θησαυροί.

    [03] Ο Μ.ΓΚΡΟΣΜΑΝ ΘΕΤΕΙ ΘΕΜΑ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

    Θέμα τρομοκρατίας έθεσε το μεσημέρι ο Αμερικανός βοηθός υπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για ευρωπαϊκά θέματα Μαρκ Γκρόσμαν, μετά από συνάντηση που είχε με τον Πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας, Κώστα Καραμανλή. Ο κ. Γκρόσμαν εξέφρασε τη δυσαρέσκεια της αμερικανικής κυβέρνησης “για την παρουσία δύο κουρδικών τρομοκρατικών οργανώσεων στην Ελλάδα” και σημείωσε ότι οι ΗΠΑ μελετούν το δημοσίευμα της εφημερίδας “Observer” στο οποίο γίνεται λόγος για εκπαίδευση Κούρδων ανταρτών στη χώρα μας και σχέσεις τους με τη 17η Νοέμβρη. Σε ότι αφορά στα ελληνοτουρκικά, εκτίμησε ότι η συνάντηση Σημίτη - Γιλμάζ στην Κρήτη είναι μια ευκαιρία να υπάρξει πρόοδος. Τις δηλώσεις Γκρόσμαν σχολίασε ο υπουργός Τύπου και ΜΜΕ, Δημήτρης Ρέππας, ο οποίος υπογράμμισε την ευαισθησία της ελληνικής κυβέρνησης για τα φαινόμενα τρομοκρατίας και πρόσθεσε ότι οι οργανώσεις Κούρδων υπάρχουν και στις ΗΠΑ και σε άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Ο Κώστας Καραμανλής κατηγόρησε την κυβέρνηση για υποχωρήσεις και διαλλακτικότητα στην εξωτερική πολιτική. Στο μεταξύ, στην Ουάσιγκτον βρίσκεται ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Γιώργος Ρωμαίος προκειμένου να έχει επαφές με αμερικανούς αξιωματούχους.

    [04] ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΟΥΣ ΤΟΥΡΚΙΚΟΥΣ ΙΣΧΥΡΙΣΜΟΥΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ S-300

    Το δικαίωμα της Κύπρου, ως ανεξάρτητο κράτος, να ενισχύει την εθνική της άμυνα, πολύ δε περισσότερο καθώς είναι θύμα της θηριώδους επιθετικότητας της Τουρκίας η οποία κατέχει το βόρειο τμήμα της Μεγαλονήσου από το 1974, υπογραμμίζει στην επιστολή της αναφορικά με την εγκατάσταση των αμυντικών πυραύλων S-300, που κυκλοφόρησε στον ΟΗΕ, η μόνιμη αντιπροσωπεία της Ελλάδας στην έδρα του διεθνούς οργανισμού.

    Στην επιστολή τονίζεται μεταξύ άλλων ότι η Ελλάδα ως εγγυήτρια δύναμη έχει τη νομική και ηθική υποχρέωση να βοηθήσει στην προσπάθεια αυτή βάσει των συνθηκών του 1960 και να υποστηρίξει την Κύπρο σε κάθε προσπάθεια της Τουρκίας να επιτεθεί και αυξήσει την κατεχόμενη περιοχή και προστίθεται ότι “η πρακτική εφαρμογή των υποχρεώσεων της Ελλάδας είναι το ενιαίο αμυντικό δόγμα το οποίο δεν έχει επιθετικό χαρακτήρα, όπως ισχυρίζεται η Τουρκία”.

    Επισημαίνεται ότι η Τουρκία με την αντίδρασή της στην εγκατάσταση των S-300 “επιδιώκει τη διατήρηση του στάτους κβο στο νησί, κάτι που έχει καταδικάσει η διεθνής κοινότητα και το Συμβούλιο Ασφαλείας” και σημειώνεται ότι η στάση της Αγκυρας μπορεί να κατανοηθεί απο τις χαρακτηριστικές δηλώσεις υπουργών της κυβέρνησης Γιλμάζ, ενώ αναφέρεται παραδειγματικά η δήλωση του υπουργού Προεδρίας κ.Γκιουρέλ, σύμφωνα με την οποία “υπάρχουν οπλικά συστήματα που εγκαθίστανται στην Κύπρο και θέτουν σε κίνδυνο τη στρατιωτική μας upeqow^ εκεί”.

    Παρόλα αυτά, η κυπριακή κυβέρνηση συναρτά τη συνέχιση του αμυντικού της προγράμματος με μια δίκαιη και βιώσιμη λύση στο κυπριακό δια της πολιτικής και διπλωματικής οδού, τονίζεται στην επιστολή και υπενθυμίζεται ότι σ΄αυτό το πνεύμα ο Πρόεδρος Γλαύκος Κληρίδης είχε προτείνει το 1993 την πλήρη αποστρατικοποίηση της Κύπρου.

    “Οι απειλές της Τουρκίας ότι δεν θα μείνει αδιάφορη στις εξελίξεις, δεν είναι κάποιο νέο στοιχείο καθώς η τουρκική Βουλή έχει εξουσιοδοτήσει την κυβέρνηση να κηρύξει πόλεμο στην Ελλάδα στην περίπτωση που η τελευταία ασκήσει τα δικαιώματά της που απορρέουν από το Δίκαιο της Θάλασσας να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στα 12 μίλια”, καταλήγει η επιστολή.

    [05] ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΑ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

    Για τη πολιτιστική δραστηριότητα στη Θεσσαλονίκη στο πλαίσιο των εκδηλώσεων της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας καθώς και για ειδικά θέματα που αφορούν την αρχαιολογική κληρονομιά στο χώρο της Μακεδονίας θα ενημερωθεί τις 6-7 Οκτωβρίου δεκαμελής αντιπροσωπεία της επιτροπής πολιτισμού νεότητας, παιδείας και μέσων ενημέρωσης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που θα επισκεφτεί την πόλη.

    Οι εργασίες της αντιπροσωπείας θα πραγματοποιηθούν στο Κέντρο Πληροφόρησης του ΟΠΠΕΘ. Την αντιπροσωπεία θα χαιρετίσουν ο υπουργός Πολιτισμού Ευάγγελος Βενιζέλος και ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης και πρόεδρος του ΟΠΠΕΘ Κωνσταντίνος Κοσμόπουλος ενώ στη συνέχεια οι καθηγητές Δημήτρης Παντερμαλής και ο Νίκος Μουτσόπουλος θα την ενημερώσουν για τα αρχαιολογικά ευρήματα στο Δίον και στην ευρύτερη περιοχή του Ολύμπου και για το θέμα των ανασκαφών και της συντήρησης των αρχαιολογικών ευρημάτων στη Μακεδονία.

    [06] ΣΤΑΘΕΡΑ ΠΤΩΤΙΚΗ Η ΤΑΣΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΕΞΑΓΩΓΩΝ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΑΥΣΤΡΙΑ

    Σταθερά πτωτική είναι την τελευταία τριετία η τάση των ελληνικών εξαγωγών προς την Αυστρία, παρόλο που οι διμερείς εμπορικές συναλλαγές εξελίσσονται χωρίς προβλήματα. Το σύνολο των ελληνικών εξαγωγών προς τη χώρα δεν ξεπέρασε κατά το 1996 το 1,8 δισ. αυστριακά σελίνια, παρουσιάζοντας μείωση της τάξης του 9,1% σε σχέση με το 1995.

    Τα ελληνικά νωπά φρούτα και λαχανικά έχουν αρχίσει από το 1990 να χάνουν έδαφος, με αποκορύφωμα την τριετία 1993-1996. Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι κατά το 1996, το ποσοστό συμμετοχής των ελληνικών νωπών φρούτων στην αγορά της Αυστρίας συρρικνώθηκε στο 4,7%, ενώ η Ιταλία και η Ισπανία κατορθώνουν να εξάγουν ποσότητες πολλαπλάσιες των ελληνικών, χάρη στην οργάνωση και τη στήριξη των προϊόντων τους, μέσα από κανάλια σύγχρονης προώθησης.

    Σημαντικά μειώθηκαν το 1996 οι ελληνικές εξαγωγές μανταρινιών και κλιμεντινών, που κατέχουν πλέον μόλις το 0,3% της αυστριακής αγοράς, ενώ έδαφος χάνει και το ελληνικό σταφύλι, παρά την άριστη poi|tgt\ του. Ακόμη πιο αρνητική εμφανίζεται η κατάσταση όσον αφορά τα ροδάκινα και τα νεκταρίνια. Παρά το γεγονός ότι το προϊόν έχει ζήτηση και η Ιταλία και η Ισπανία επέτυχαν να αυξήσουν τις εξαγωγές τους, η Ελλάδα έπεσε από 15% το 1995 σε 3,8% το 1996. Αντίστοιχη μείωση παρουσίασαν και οι εξαγωγές πεπονιών, καρπουζιών και βερύκοκκων.

    Παράλληλα, ο αριθμός των ελληνικών επιχειρήσεων εμπορίας νωπών φρούτων και λαχανικών, που ήταν εγκατεστημένες στην Κεντρική Αγορά της Βιέννης περιορίστηκε σημαντικά, αφού πολλές από αυτές αναγκάστηκαν να κλείσουν. Στο “παιχνίδι” μπήκαν δυναμικά έξι τουρκικές επιχειρήσεις, που διακινούν καθημερινά 10 έως 20 κοντέινερς αγαθών και προμηθεύουν το λιανεμπόριο. Σημειωτέον ότι, οι τουρκικές επιχειρήσεις, παρά τον επιβαλλόμενο για τα προϊόντα τους δασμό, κατορθώνουν να τα προσφέρουν σε πολύ καλές τιμές και σε ελκυστική μάλιστα συσκευασία που έχει “κερδίσει” τους Αυστριακούς καταναλωτές. Εκτός μάλιστα, από τα νωπά φρούτα και λαχανικά, οι Τούρκοι έχουν διεισδύσει το τελευταίο διάστημα και σε άλλους κλάδους τροφίμων (ελιές, ελαιόλαδο), που παραδοσιακά ήταν στα χέρια Ελλήνων και Ιταλών. Οι χαμηλές τιμές των τουρκικών αγαθών αναμένεται να τορπιλίσουν τα αντίστοιχα ελληνικά, που διατίθενται με αρκετά υψηλότερο κόστος.

    [07] ΣΦΡΑΓΙΖΕΙ ΣΗΜΕΡΑ ΤΗΝ ΠΡΟΚΡΙΣΗ Η ΑΕΚ ΣΤΟ ΚΥΠΕΛΛΟ ΚΥΠΕΛΛΟΥΧΩΝ

    Με στόχο την σφράγιση του εισιτηρίου, που θα οδηγήσει στην επόμενη φάση του Κυπέλλου Κυπελλούχων στο ποδόσφαιρο, η ΑΕΚ βρίσκεται ήδη στη Λετονία, όπου και θα αντιμετωπίσει σήμερα στις 9 το βράδυ, την “αδύναμη” Ντίναμπουργκ. Το παιχνίδι φαίνεται να έχει καθαρά διαδικαστικό χαρακτήρα, αφού μετά το 5 - 0 που σημείωσε η ομάδα της “Ενωσης” στο πρώτο παιχνίδι στη Νέα Φιλαδέλφεια, δεν άφησε και πολλές ελπίδες στους Λετονούς για πρόκριση στους 16 της Ευρώπης. Με τον αγώνα της ΑΕΚ, κλείνει σήμερα ο κύκλος των ευρωπαϊκών διοργανώσεων για τις ελληνικές ομάδες. Η ομάδα του Ντουμίτριου Ντουμιτρίου, θα πρέπει να επιζητήσει με κάθε τρόπο τη νίκη, ώστε να προσφέρει πολύτιμους βαθμούς στη χώρα μας, στην προσπάθεια της να έχει έναν ακόμη εκπρόσωπο στα ευρωπαϊκά γήπεδα.

    [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [08] ΕΠΕΙΣΟΔΙΑΚΗ ΝΥΧΤΑ ΣΤΟ ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ

    Νέα επεισόδια σημειώθηκαν χθες το βράδυ στο κέντρο του Βελιγραδίου, κατά τη διάρκεια της δεύτερης συγκέντρωσης διαμαρτυρίας, φοιτητών και υποστηρικτών του αποπεμθέντος δημάρχου της γιουγκοσλαβικής πρωτεύουσας, Ζόραν Λίλιτς.

    Ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις διέλυσαν και χθες τους διαδηλωτές, όταν αυτοί ξεκίνησαν πορεία διαμαρτυρίας στον κεντρικό πεζόδρομο της πόλης. Από την επέμβαση της αστυνομίας τραυματίστηκαν ελαφρά oqisl]moi διαδηλωτές, ενώ κάποιοι άλλοι συνελήφθησαν.

    Οπως δήλωσε ο Ζόραν Τζίντζιτς, οι συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας θα συνεχιστούν το Σάββατο 4 Οκτωβρίου, την παραμονή δηλαδή του επαναληπτικού γύρου των προεδρικών εκλογών στη Σερβία. Τόνισε ότι το πολιτικό αίτημα των διαδηλωτών δεν είναι μόνο η υπεράσπιση της δημοτικής τηλεόρασης “Studio B” από τις αλλαγές που επέβαλε η δημοτική αρχή στη διοίκηση του σταθμού αλλά και οι ριζικές αλλαγές για τον εκδημοκρατισμό της χώρας.

    Η χρήση βίας από την πλευρά της αστυνομίας εναντίον των διαδηλωτών, τις τελευταίες δύο ημέρες, προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων τόσο στο εσωτερικό, όσο και στο εξωτερικό.

    Ολα τα κόμματα της αντιπολίτευσης, με εξαίρεση το Σερβικό Ριζοσπαστικό Κόμμα, του Βόισλαβ Σέσελι, καταδίκασαν τη στάση της αστυνομίας. Επίσης, όπως μεταδίδουν τα γιουγκοσλαβικά μέσα ενημέρωσης, το αμερικανικό Στέητ Ντιπάρτμεντ σε ανακοίνωση που εξέδωσε, τονίζεται ότι αποκλειστικός υπεύθυνος των επεισοδίων είναι οι σερβικές αρχές και ιδιαίτερα ο Πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας Γιουγκοσλαβίας, Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, ενώ καταδικάζεται η χρήση βίας από την αστυνομία τόσο στο Βελιγράδι όσο και στην Πρίστινα και ζητείται η απελευθέρωση όλων όσοι έχουν συλληφθεί τις τελευταίες ημέρες.

    [09] ΜΙΑ “ΜΕΓΑΛΗ ΣΕΡΒΙΑ” ΟΡΑΜΑΤΙΖΕΤΑΙ Ο ΕΘΝΙΚΙΣΤΗΣ ΥΠΟΨΗΦΙΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΕΔΡΙΑ

    Την πρόθεσή του να επιδιώξει τη μετονομασία της Γιουγκοσλαβίας σε “Μεγάλη Σερβία” σε περίπτωση που θα εκλεγεί πρόεδρος, ανακοίνωσε σε τηλεοπτική συζήτηση χθες το βράδυ ο ακροδεξιός εθνικιστής υποψήφιος Βόισλαβ Σέσελι. Ο κ. Σέσελι μίλησε για “ενοποιημένο και συγκεντρωτικό” κράτος το οποίο θα περιλαμβάνει και το Μαυροβούνιο κι άφησε να γίνει κατανοητό ότι οραματίζεται την ενοποίηση όλων των Σέρβων σ’ ένα διευρυμένο σερβικό κράτος.

    Ο αντίπαλός του στην μάχη της προεδρίας και νυν πρόεδρος, σοσιαλιστής Ζόραν Λίλιτς υπεραμύνθηκε αντίθετα της Γιουγκοσλαβικής Ομοσπονδίας θεωρώντας την ως την καλύτερη λύση για τη συνύπαρξη της Σερβίας και του γειτονικού Μαυροβοβούνιου. Στη συζήτηση αυτή οι δύο αντίπαλοι υποστήριξαν ότι πρέπει να υιοθετηθεί σκληρή πολιτική έναντι των αλβανικών αποσχιστικών τάσεων στη νότια επαρχία του Κόσοβο και συμφώνησαν για την επίθεση της αστυνομίας εναντίον των φοιτητών που διαδήλωσαν χθές στην Πρίστινα για επιστροφή στην αλβανόφωνη εκπαίδευση.

    Ωστόσο οι δύο άνδρες διαφώνησαν σχετικά με την επιβολή της συμφωνίας του Ντέιτον, με την οποία τερματίστηκε ο πόλεμος στη Βοσνία. Σύμφωνα με τον κ.Λίλιτς η συμφωνία του Ντέιτον επέτρεψε στη Γιουγκοσλαβία να ξεφύγει από τη διεθνή απομόνωση, ενώ οι Σέρβοι της Βοσνίας απέκτησαν το δικό τους κράτος, τη Σερβική Δημοκρατία.

    Ο κ. Σέσελι, αντίθετα, είπε ότι οι Σέρβοι “θα έπρεπε με την πρώτη ευκαιρία να επιδιώξουν να ανακτήσουν τα χαμένα εδάφη τους” και ιδιαίτερα τη “σερβική δημοκρατία της Κράινα” στη νότια Κροατία, η opo_a πέρασε στον έλεγχο του κροατικού στρατού το 1995.

    [10] ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ Η ΥΠΟΓΡΑΦΗ “ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΟΥ” ΓΙΑ ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΝΕΡΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΣΤΑ ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΑ

    Την ερχόμενη εβδομάδα, αναμένεται να υπογραφεί στην Αγκυρα το “πρωτόκολλο” για μεταφορά νερού από την Τουρκία στα κατεχόμενα, σύμφωνα με δημοσιεύματα του τουρκοκυπριακού τύπου.

    Από πλευράς ψευδοκράτους, το “πρωτόκολλο” θα υπογράψει ο λεγόμενος υπουργός Εσωτερικών και Υπαίθρου Ιλκάι Καμίλ. Αναφερόμενος στο σχέδιο, ο Καμίλ το χαρακτήρισε “Σχέδιο Νερού Ειρήνης”, τονίζοντας ότι κάποτε το νερό αυτό θα καλύπτει και τις ανάγκες της ελεύθερης Κύπρου.

    Οι πρώτες ποσότητες νερού αναμένεται να φτάσουν στα κατεχόμενα το αργότερο στις αρχές του 1998.

    [11] ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΚΛΗΡΙΔΗ ΣΕ ΤΟΥΡΚΙΚΟ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΟ ΣΤΑΘΜΟ

    Ο Πρόεδρος της Κύπρου Γλαύκος Κληρίδης δήλωσε σε τουρκικό τηλεοπτικό σταθμό, ότι η Κύπρος δεν είναι τουρκική αποικία, ούτε θα δεχθεί ποτέ να γίνει προτεκτοράτο. Τη δήλωση αυτή έκανε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας σε συνέντευξη που έδωσε στο τουρκικό τηλεοπτικό κανάλι “Show TV”, στη διάρκεια της εκπομπής του δημοσιογράφου Μεχμέτ Αλί Μπιράντ, που έχει τίτλο “32η μέρα”. Όπως μετέδωσε το ραδιοφωνικό ίδρυμα της Κύπρου, ο κ. Κληρίδης αντέκρουσε ένα προς ένα τα τουρκικά επιχειρήματα και αποκάλυψε τις τουρκικές προθέσεις έναντι της χώρας του. Επανέλαβε , ότι το ρωσικό αντιαεροπορικό πυραυλικό σύστημα S-300 θα εγκατασταθεί στην Κύπρο, εκτός και αν επιτευχθεί πρόοδος στις προσπάθειες επίλυσης του προβλήματος ή επιτευχθεί συμφωνία για την αποστρατιωτικοποίηση του νησιού. “ Η Τουρκία, είπε, δεν έχει τίποτε να φοβηθεί από την εγκατάσταση των πυραύλων, εκτός και αν έχει την πρόθεση να εξαπολύσει επίθεση στην Κύπρο.” Ο Πρόεδρος της Κύπρου είπε ακόμη, ότι την ευθύνη για την παράδοση των πυραύλων έχει η Ρωσία. Ο Τούρκος δημοσιογράφος αφιέρωσε το πρόγραμμά του στο θέμα της εγκατάστασης των ρωσικών πυραύλων στην Κύπρο. Είπε , ότι οι πύραυλοι δεν αποτελούν απειλή για την Τουρκία, αλλά ισχυρίστηκε, ότι δήθεν επιφέρουν “στρατηγική ανατροπή της ισορροπίας μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας”.

    [12] ΟΙ ΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΚΛΕΙΝΟΥΝ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑΤΑ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ

    Οι τουρκικές αρχές έχουν κλείσει πολλά παραρτήματα του Συνδέσμου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων , ο οποίος υποστηρίζεται από την ΕΕ και σύμφωνα με τις σχετικές εκθέσεις οι συνεργάτες της οργάνωσης υποβάλλονται σε βασανιστήρια. Όπως δημοσιεύει η εφημερία Berlingske Tidende η υπόθεση του κλεισίματος παραρτημάτων του Συνδέσμου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων έχει προκαλέσει την δυσαρέσκεια της ΕΕ . Η οργάνωση αυτή δημιουργήθηκε το 1986 με την υποστήριξη της ΕΕ από ομάδα νομικών , εκδοτών και καλλιτεχνών. Σύμφωνα με τη Διεθνή Αμνηστία το κλείσιμο των παραρτημάτων αποτέλεσε των κορύφωση των παρενοχλήσεων που υπάρχουν εδώ και πολλά χρόνια.

    Η ΕΕ προς το παρόν δεν έχει διαμαρτυρηθεί, η Berlingske Tidende όμως δημοσιεύει πως σύμφωνα με το δανικό υπουργείο Εξωτερικών η δανική πρεσβεία στην Αγκυρα καθώς και οι πρεσβείες άλλων χωρών της ΕΕ παρακολουθούν στενά την εξέλιξη της προσφυγής που έχει καταθέσει ο Σύνδεσμος Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων σε τουρκικό δικαστήριο για το κλείσιμο των παραρτημάτων του.

    [13] ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΑ ΤΟΥ ΔΝΤ ΣΤΙΣ 6 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ

    Αντιπροσωπεία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου με επικεφαλής τον Μάρτιν Χάρντι θα επισκεφτεί την Τουρκία στις 6 Οκτωβρίου. Η αντιπροσωπεία θα έχει επαφές με στελέχη της κυβέρνησης και οικονομικούς παράγοντες αρχικά στην Κωνσταντινούπολη και στη συνέχεια στην Άγκυρα. Η επίσκεψη συμπίπτει με τις εργασίες κατάρτισης του προϋπολογισμού που θα κατατεθεί στη Βουλή στις 15 Οκτωβρίου και εκτιμάται ότι η αντιπροσωπεία θα εκφέρει τις απόψεις της σχετικά με τον προϋπολογισμό. Δύο βδομάδες μετά την κατάρτιση της τελικής μορφής του προϋπολογισμού τουρκική αντιπροσωπεία με επικεφαλής τον υπουργό Οικονομικών Γκιουνές Τανέρ θα επισκεφτεί την Ουάσιγκτον προκειμένου να συναντηθεί με στελέχη του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας και να διαπραγματευτεί μία νέα συμφωνία αναμονής.

    Όπως επισημαίνει σε δημοσίευμά της η εφημερίδα “Σαμπάχ” για να πραγματοποιηθεί η συμφωνία αναμονής θα πρέπει το πρώτο βήμα να το κάνει η Τουρκία και αυτό θα είναι η κατάρτιση και ψήφιση ενός προϋπολογισμού για το 1998 προς την κατεύθυνση της οικονομικής σταθερότητας. Η Άγκυρα επιδιώκει να ξεπεραστεί ο περιορισμός των ποσοστώσεων στις πιστώσεις που θα συμπεριληφθούν στη συμφωνία και οι οποίες δεν προβλέπεται να ξεπεράσουν το ένα δισεκατομμύριο δολάρια. Η επιδίωξη της Τουρκίας είναι να αποσπάσει πιστώσεις τουλάχιστον 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων προβάλλοντας το επιχείρημα ότι τα συναλλαγματικά της αποθέματα πλησιάζουν τα 20 δισεκατομμύρια δολάρια καθώς και το ότι το ΔΝΤ είχε δώσει το 1994 στο Μεξικό, το οποίο αντιμετώπιζε κρίση, πίστωση 50 δισεκατομμυρίων δολαρίων ενώ τους περασμένους μήνες έδωσε στην Ταϊλάνδη 17 δισεκατομμύρια.

    [14] ΕΠΙΤΑΚΤΙΚΗ Η ΑΝΑΓΚΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΤΗΣ Ε.Ε. ΣΤΑ ΣΚΟΠΙΑ

    Την ανάγκη λειτουργίας μόνιμου γραφείου της Ευρωπαϊκής Ένωσης στα Σκόπια επισήμανε η πρόεδρος της επιτροπής εξωτερικών υποθέσεων της Βουλής της ΠΓΔΜ, Ίλινκα Μίτρεφσκα, η οποία ηγείται της κοινοβουλευτικής αντιπροσωπείας της χώρας που βρίσκεται από χθες στις Βρυξέλλες, με αφορμή την εξέταση της συμφωνίας συνεργασίας ΠΓΔΜ-Ε.Ε. από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

    Σε δηλώσεις της στην κρατική τηλεόραση των Σκοπίων, η κ.Μίτρεφσκα επεσήμανε ότι οι πρώτες επαφές που είχε η σκοπιανή αντιπροσωπεία με εκπροσώπους του ευρωκοινοβουλίου ενόψει της συζήτησης της συμφωνίας ήταν θετικές. Η επικεφαλής της κοινοβουλευτικής αντιπροσωπείας της ΠΓΔΜ εξέφρασε την πεποίθηση ότι η συμφωνία συνεργασίας θα επικυρωθεί σήμερα και, όπως είπε, αυτό καθιστά επιτακτική της ανάγκη για το άνοιγμα γραφείου της Κοινότητας στα Σκόπια.

    [15] Η ΣΟΣΙΑΛΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΠΡΩΤΗ ΣΤΙΣ ΠΡΟΤΙΜΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΕΚΛΟΓΙΚΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ ΤΗΣ ΠΓΔΜ

    Την πρώτη θέση στην προτίμηση των ψηφοφόρων κατέχει η κυβερνώσα Σοσιαλδημοκρατική Ενωση, όπως προκύπτει από τη τηλεφωνική δημοσκόπηση που διενέργησε η εταιρεία “Data Press” για λογαριασμό της ημιεπίσημης εφημερίδας “Νόβα Μακεντόνια” των Σκοπίων.

    Η δημοσκόπηση, στην οποία χρησιμοποιήθηκε τυχαίο δείγμα 2.800 ατόμων από δέκα μεγάλες πόλεις της ΠΓΔΜ, αφορούσε την προτίμηση του εκλογικού σώματος στην περίπτωση που γινόταν εκλογές. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, η Σοσιαλδημοκρατική Ενωση, του Μπράνκο Τσρβένκοφσκι συγκέντρωσε την προτίμηση του 15,29% των ερωτηθέντων, ενώ τη δεύτερη θέση κατέλαβε το Φιλελεύθερο-Δημοκρατικό Κόμμα του Πέταρ Γκόσεφ με 12,43% και την τρίτη το εθνικιστικό κόμμα VMRO-DPMNE του Λιούπτσο Γκεοργκίεφσκι με ποσοστό 12%. Το αλβανικό μετριοπαθές Κόμμα Δημοκρατικής Ευημερίας, του οποίου ηγείται ο Αμπτουραχμάν Αλίτι, συγκέντρωσε το 9,29% των ερωτηθέντων, ενώ το Δημοκρατικό Κόμμα Αλβανών που προήλθε από τη συνένωση των NDP και PDP-A, υπό τον Αρμπεν Τζαφέρι, συγκέντρωσε ποσοστό 9%. Τελευταίο στις προτιμήσεις των ψηφοφόρων είναι το Σοσιαλιστικό Κόμμα με ποσοστό 2,71%. Το 10,86% δήλωσε ότι δεν θα ψηφίσει κανένα κόμμα ενώ σημαντικό ποσοστό συγκέντρωσαν οι αναποφάσιστοι με ποσοστό 26,28%.

    Αξίζει να σημειωθεί ότι τον Ιούλιο είχε διενεργηθεί παρόμοια δημοσκόπηση τα αποτελέσματα της οποίας έφεραν πρώτο κόμμα στις προτιμήσεις των ψηφοφόρων το VMRO, και τρίτη τη Σοσιαλδημοκρατική Ενωση, ενώ σταθερό στις προτιμήσεις φαίνεται πως είναι το Φιλελεύθερο- Δημοκρατικό που κατείχε και τότε τη δεύτερη θέση.

    [16] ΠΙΕΣΕΙΣ ΣΤΗ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ ΝΑ ΚΛΕΙΣΕΙ ΔΥΟ ΑΝΤΙΔΡΑΣΤΗΡΕΣ ΣΤΟ ΚΟΖΛΟΝΤΟΥΪ

    Ισχυρές πιέσεις αναμένεται να δεχθεί η Βουλγαρία στο τέλος του τρέχοντος έτους προκειμένου να θέσει εκτός λειτουργίας τους Νο-1 και Νο-2 αντιδραστήρες, του πυρηνικού εργοστασίου παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στο Κοζλοντούι, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του προέδρου της επιτροπής εκμετάλλευσης της ατομικής ενέργειας για ειρηνικούς σκοπούς, Γκ.Κασίτσεφ.

    Οπως εξήγησε ο κ..Κασίτσεφ, σε δηλώσεις του στην εφημερίδα “Στάνταρντ” η συμφωνία που έχει υπογραφεί με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης προβλέπει το κλείσιμο των δυο πρώτων amtidqast^qym μέχρι το τέλος του 1997 καθώς επίσης και για το κλείσιμο του 3ου και 4ου αντιδραστήρα, μέχρι το τέλος του 1998.

    Ωστόσο, σύμφωνα με την εφημερίδα, εμπειρογνώμονες ανέφεραν ότι η Βουλγαρία δεν έχει αναλάβει αυστηρή δέσμευση για το κλείσιμο των αντιδραστήρων. Παραδέχθηκαν την ύπαρξη της συγκεκριμένης συμφωνίας, η οποία ισχύει, όπως τόνισαν, υπό την προϋπόθεση όμως ότι μέχρι τότε θα έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία εκσυγχρονισμού των θερμοηλεκτρικών μονάδων της χώρας και του 5ου και 6ου πυρηνικού αντιδραστήρα και ότι δεν θα προκύψει ενεργειακή κρίση από το κλείσιμό τους.

    Μέχρι τώρα, σύμφωνα με τους εμπειρογνώμονες, όχι μόνο δεν έχει υλοποιηθεί κανένας από τους παραπάνω όρους αλλά δεν έχει ξεκινήσει κανένα έργο εξαιτίας της έλλειψης πόρων.

    Για το θέμα ο πρόεδρος της Εθνικής Υπηρεσίας Ηλεκτρισμού, Σ.Σουσούλωφ, δήλωσε ότι “η Βουλγαρία θα αποδείξει στην Ευρωπαϊκή Ενωση και στην Παγκόσμια Τράπεζα, ότι οι δύο πρώτοι αντιδραστήρες είναι κατάλληλοι και δεν επιβάλλεται το κλείσιμό τους”. Ο κ.Σουσούλωφ προειδοποίησε ότι εάν τεθούν εκτός λειτουργίας o 1ος και 2ος αντιδραστήρας, “θα διαταραχθεί η ισορροπία στον τομέα της ενέργειας και κανείς δεν θα μπορεί να εγγυηθεί την ομαλή παροχή ηλεκτρικής ενέργειας κατά τη διάρκεια του χειμώνα”.

    [17] ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΚΑΙ ΠΕΤΥΧΗΜΕΝΕΣ ΟΙ ΕΠΑΦΕΣ ΤΟΥ Φ.ΝΑΝΟ ΣΕ ΧΟΝΓΚ-ΚΟΝΓΚ ΚΑΙ Ν.ΥΟΡΚΗ

    Χρήσιμες και πετυχημένες χαρακτήρισε τις επαφές που είχε με αξιωματούχους των διεθνών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων τόσο στο Χονγκ Κονγκ, κατά τη διάρκεια των ετησίων συνόδων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας, όσο και στη Νέα Υόρκη στο περιθώριο των εργασιών της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, ο πρωθυπουργός της Αλβανίας, Φάτος Νάνο.

    Κατά την άφιξή του στα Τίρανα ο κ.Νάνο ανακοίνωσε ότι σύντομα θα υπογραφεί μνημόνιο συνεργασίας με το ΔΝΤ και την Παγκόσμια Τράπεζα στο οποίο προβλέπονται μέτρα όχι μόνο για το ξεπέρασμα της παρούσης κρίσης αλλά και για την μακροπρόθεσμη ανάπτυξη της χώρας.

    Υπογράμμισε ότι η Δύση έχει κάθε λόγο να υποστηρίζει τις προσπάθειες της Αλβανίας για την ανασυγκρότησή της προκειμένου, όπως τόνισε, “να μην συγκαταλέγεται στις εστίες κρίσεων στην περιοχή”.

    Καταλήγοντας κάλεσε τους Αλβανούς πολίτες “να αναλάβει ο καθένας τις ευθύνες του για την πορεία και το μέλλον της χώρας” λέγοντας χαρακτηριστικά: “Ο αλβανικός λαός δεν πρέπει να παρασύρεται από τα λόγια εκείνων που εν ονόματι προσωπικών συμφερόντων και μιας εφήμερης πολιτικής καριέρας είναι έτοιμοι να πουλήσουν και τη μάνα τους”.

    Στο μεταξύ, σύμφωνα με το αλβανικό ειδησεογραφικό πρακτορείο ειδήσεων, ανακοινώθηκε ότι η διεθνής διάσκεψη της Ρώμης για την Αλβανία θα πραγματοποιηθεί στις 17 Οκτωβρίου με τη συμμετοχή υπουργών Εξωτερικών από πολλές χώρες, ενώ η διάσκεψη των Βρυξελλών θα πραγματοποιηθεί στις 22 Οκτωβρίου.

    [18] ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΚΑΤΑΓΩΓΗΣ Ο ΝΕΟΣ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΤΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΤΟΥ ΑΥΣΤΡΑΛΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ

    Ο ελληνικής καταγωγής οικονομολόγος Θανάσης Συνοδινός είναι ο νέος προϊστάμενος του γραφείου του Αυστραλού πρωθυπουργού Τζών Χάουαρντ. Ο κ Συνοδινός τοποθετήθηκε στη θέση αυτή μετά την απόλυση, την περασμένη εβδομάδα, του διευθυντή του γραφείου του πρωθυπουργού Γκράεμ Μόρις που είχε εμπλακεί σε υπόθεση κατάχρησης εξόδων παραστάσεων η οποία οδήγησε σε παραίτηση τρεις υπουργούς και δύο συνεργάτες του πρωθυπουργού. Ο κ Χάουαρντ ανακοινώνοντας την τοποθέτηση του κ Συνοδινού στη θέση του προϊσταμένου του γραφείου του αναφέρθηκε μεταξύ των άλλων και στην πολυετή δράση του στον ομογενειακό χώρο της Αυστραλίας.

    Ο κ Συνοδινός γεννήθηκε στο Νιουκάστλ το 1957 σπούδασε Οικονομικά στο πανεπιστήμιο του Νιουκάστλ και το 1979 προσελήφθη στο υπουργείο Οικονομικών ενώ ένα χρόνο αργότερα ανέλαβε καθήκοντα στο Θησαυροφυλάκειο . Τον Οκτώβριο του 1987 προσελήφθη από τον κ Χάουαρντ , που τότε ήταν αρχηγός της αντιπολίτευσης, ως οικονομικός σύμβουλος του. Τον Μάιο του 1989 , που ο κ Χάουαρντ έχασε την αρχηγία του Φιλελεύθερου Κόμματος ο κ Συνοδινός επέστρεψε στη θέση τους στο Θησαυροφυλάκειο. Ο κ Συνοδινός είναι δραστήριο στέλεχος της ελληνικής κοινότητας της Καμπέρας και κατά καιρούς διετέλεσε διευθυντής κοινοτικών σχολείων και ιδρυμάτων ευγηρίας.


    Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/

    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute
    mpa2html v3.04 run on Thursday, 2 October 1997 - 12:47:51