Browse through our Interesting Nodes of Greek Local Authorities & Servers Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 97-10-01

From: Macedonian Press Agency <mpa@philippos.mpa.gr>

Macedonian Press Agency: News in Elot928 Greek Directory

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ

Θεσσαλονίκη 1 Οκτωβρίου 1997


ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ

[Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

[Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ


ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

[Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [01] ΠΙΤΣΑΡΙΑ, Η ΔΗΘΕΝ...ΓΙΑΦΚΑ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΩΝ ΤΟΥ ΡΚΚ

  • [02] Η ΕΙΡΗΝΙΚΗ ΣΥΝΥΠΑΡΞΗ ΕΛΛΑΔΑΣ-ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΣΥΜΦΕΡΕΙ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΔΥΟ ΛΑΟΥΣ ΔΗΛΩΝΕΙ Ο ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΣ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ

  • [03] Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΣΥΜΠΑΡΙΣΤΑΤΑΙ ΣΤΟ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟ ΔΙΑΒΕΒΑΙΩΣΕ Ο Θ. ΠΑΓΚΑΛΟΣ ΤΟΝ ΠΡΟΚΑΘΗΜΕΝΟ ΤΗΣ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ

  • [04] ΕΠΑΙΝΟΙ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ

  • [05] Β. ΠΑΠΑΖΑΧΟΣ: ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΩΝ ΚΤΙΣΜΑΤΩΝ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΟΡΟΥΣ, ΛΟΓΩ ΤΗΣ ΜΕΓΑΛΗΣ ΣΕΙΣΜΙΚΟΤΗΤΑΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

  • [06] “ΒΗΜΑ ΠΡΟΣ ΒΗΜΑ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ” ΜΕΤΑΞΥ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥΡΚΙΑΣ

  • [07] ΣΥΣΚΕΨΗ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΕΚΔΟΣΗΣ ΒΙΖΑΣ ΣΤΟ ΥΜΑΘ

  • [08] ΣΥΝΕΧΕΙΣ ΕΠΑΦΕΣ ΚΡΑΝΙΔΙΩΤΗ ΣΤΙΣ ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ


  • [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [09] ΑΝΤΑΛΛΑΓΗ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΓΝΟΟΥΜΕΝΟΥΣ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ

  • [10] ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΕΙΣ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΠΟΜΠΗ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΒΕΛΙΓΡΑΔΙΟΥ

  • [11] ΛΗΓΕΙ ΣΗΜΕΡΑ Η ΠΡΟΘΕΣΜΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΦΕΣΗ ΤΟΥ ΑΛΒΑΝΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΤΟΥ ΓΚΟΣΤΙΒΑΡ

  • [12] ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΥΠΟΘΕΣΗ Η ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ ΤΟΥ Σ.ΒΑΝΣ, ΤΟΝΙΣΕ Ο ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΤΗΣ ΠΓΔΜ

  • [13] Ν.ΜΙΧΑΪΛΟΒΑ : ΕΙΜΑΣΤΕ ΑΝΟΙΧΤΟΙ ΣΤΟ ΔΙΑΛΟΓΟ

  • [14] ΕΝΑ ΧΡΟΝΟ ΜΕΤΑ - ΑΝΕΞΙΧΝΙΑΣΤΗ Η ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ Α.ΛΟΥΚΑΝΟΦ


  • ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

    [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [01] ΠΙΤΣΑΡΙΑ, Η ΔΗΘΕΝ...ΓΙΑΦΚΑ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΩΝ ΤΟΥ ΡΚΚ

    Πιτσαρία, είναι η δήθεν..."γιάφκα τρομοκρατών", στην οποία κατά την αγγλική εφημερίδα "Ομπσέρβερ", σύμφωνα με τους ισχυρισμούς πρώην μέλους του Κουρδικού ΡΚΚ εκπαιδεύονταν τρομοκράτες.

    Οπως αποκαλύπτει η εφημερίδα "Ελευθεροτυπία", ο χώρος που περιγράφεται από τον "Ομπσέρβερ" και στη συνέχεια από την τουρκική evgleq_da "Μιλλιέτ" ως ορμητήριο του ΡΚΚ στη Δροσιά, είναι το καθ΄όλα ήσυχο υπαίθριο εστιατόριο "Πευκάκια", που λειτουργεί από το 1936, τότε που το ίδρυσε ο πατέρας του σημερινού ιδιοκτήτη Κυριάκου Τεχλικίδη. Ενώ το δήθεν "κέντρο εκπαίδευσης τρομοκρατών", όπου, σύμφωνα με τον πολυμήχανο Κούρδο Σέϊντο Χαζάρ, χρησιμοποιούνταν ως κατάλυμα εκπαιδευόμενων Κούρδων ανταρτών στην τριάδα της Εύβοιας, είναι μιά ήσυχη αγροικία, στην οποία τριγυρίζουν αντι για τρομοκράτες, κοτόπουλα, κατσίκες, σκυλιά και γάτες.

    Η 40χρονη Μάρθα, ιδιοκτήτρια της αγροικίας, που σύμφωνα με τον φαντασιόπληκτο αποστάτη Κούρδο είναι η....υπαρχηγός της τρομοκρατικής οργάνωσης 17 Νοέμβρη, είπε στους δημοσιογράφους ότι πριν αρκετό καιρό, είχε φιλοξενήσει στο κτήμα της τέσσερεις Κούρδους με παιδάκια, που δούλευαν στα κτήματά της. "Και τι έγινε δηλαδή ;" ρωτάει. Ενώ ο πρόεδρος της κοινότητας Τριάδας Αργύρης Παπακυριακού δηλώνει ότι "δεν μας αγγίζουν αυτές οι ανοησίες".

    [02] Η ΕΙΡΗΝΙΚΗ ΣΥΝΥΠΑΡΞΗ ΕΛΛΑΔΑΣ-ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΣΥΜΦΕΡΕΙ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΔΥΟ ΛΑΟΥΣ ΔΗΛΩΝΕΙ Ο ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΣ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ

    Η ειρηνική συνύπαρξη των λαών της Ελλάδας και της Τουρκίας είναι η λύση που συμφέρει και τις δύο πλευρές, επισήμανε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος κατά τη διάρκεια επίσκεψης του στο σπίτι του ιδρυτή της Τουρκικής Δημοκρατίας Κεμάλ Ατατούρκ, το οποίο βρίσκεται τον αυλή του τουρκικού προξενείου στη Θεσσαλονίκη.

    Σε ομιλία του μετά την επίσκεψη, ο Προκαθήμενος της Ορθοδοξίας, τόνισε ότι ο Κεμάλ Ατατούρκ υπήρξε ένας μεγάλος πολιτικός, που δεν ηγήθηκε μόνον ενός σκληρού πολέμου αλλά και της προσπάθειας αποκατάστασης μιας ειρηνικής συμβιώσης των συγκρουσθέντων γειτονικών λαών. Πρόσθεσε δε ότι γι αυτό και ο μεγάλος Έλληνας πολιτικός Ελευθέριος Βενιζέλος πρότεινε το 1934 τον Κεμάλ Ατατούρκ για το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης.

    “Δυστυχώς σήμερον είμεθα μακράν του έτους εκείνου και όχι απλώς χρονικώς” συνέχισε και πρόσθεσε ότι ο ίδιος, ως θρησκευτικός ηγέτης που δεν αναμειγνύεται στην πολιτική, βλέπει το μήνυμα της ειρηνικής συνυπάρξης, το οποίον εξέπεμψε προ δεκαετηρίδων ο Κεμάλ Ατατούρκ, ως συμπορευόμενο με την διδασκαλία της χριστιανικής πίστης και τόνισε ότι μετά χαράς το υιοθετεί. Παράλληλα επισήμανε ότι θεωρεί την ειρηνική συνύπαρξη των λαών ως λύση που συμφέρει και τις δύο πλευρές. “Και δια να χρησιμοποιήσομεν τους λόγους του Ατατούρκ προς τον Βενιζέλον, τα ζωτικά ενδιαφέροντα Ελλάδος και Τουρκίας είναι εις τελείαν αρμονίαν. Ευχόμεθα δε θερμώς όπως το μήνυμα τούτο της ειρήνης γίνει υπό πάντων δεκτόν επ΄ ωφελεία όλων” κατέληξε ο κ Βαρθολομαίος.

    Ο γενικός πρόξενος της Τουρκίας Ερτάν Τεζγκιόρ υποδεχόμενος τον Οικουμενικό Πατριάρχη του προσέφερε βιβλίο αναφερόμενο στον Κεμάλ Ατατούρκ καθώς και τρία ρόδια από τη ροδιά που βρίσκεται στην αυλή του σπιτιού τους ιδρυτή της Τουρκικής Δημοκρατίας. Ο Προκαθήμενος της Ορθοδοξίας από την πλευρά του προσέφερε στον κ Τεζγκιόρ αναμνηστικό δίσκο. Εξάλλου ο Οικουμενικός Πατριάρχης έγραψε στο βιβλίο αφιερώσεων που βρίσκεται στο σπίτι του Κεμάλ τα εξής: “Με μεγάλη ijamopo_gsg επισκεφτήκαμε μαζί με τους συναδέλφους το σπίτι όπου γεννήθηκε ο Κεμάλ Ατατούρκ. Όλοι όσοι πιστεύουμε στην ελληνοτουρκική φιλία θα πρέπει να πορευόμαστε στην κατεύθυνση των αρχών εκείνου, να αναπτύξουμε και να διαδώσουμε την πίστη του σε αυτή τη φιλία και να συνεργαστούμε πιασμένοι χέρι χέρι για να την κάνουμε πραγματικότητα”

    [03] Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΣΥΜΠΑΡΙΣΤΑΤΑΙ ΣΤΟ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟ ΔΙΑΒΕΒΑΙΩΣΕ Ο Θ. ΠΑΓΚΑΛΟΣ ΤΟΝ ΠΡΟΚΑΘΗΜΕΝΟ ΤΗΣ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ

    Την πλήρη συμπαράσταση της ελληνικής κυβέρνησης στο έργο του οικουμενικού πατριαρχείου εξέφρασε ο υπουργός Εξωτερικών, θεόδωρος Πάγκαλος, αμέσως μετά τη συνάντηση που είχε το πρωί με τον προκαθήμενο της Ορθοδοξίας στη “Βίλα Μπιάνκα”.

    Ο κ. Πάγκαλος μετέφερε τους χαιρετισμούς του πρωθυπουργού, Κώστα Σημίτη, και ο πατριάρχης από την πλευρά του ευχαρίστησε για το ζωηρό ενδιαφέρον της κυβέρνησης και του υπουργείου Εξωτερικών, σημειώνοντας πως η συνεργασία ελληνικής κυβέρνησης-οικουμενικού πατριαρχείου είναι σήμερα περισσότερο απαραίτητη από ποτέ.

    “Συζητήσαμε διάφορα θέματα κοινού ενδιαφέροντος, είμεθα σύμφωνοι σε όλα”, δήλωσε ο πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος και πρόσθεσε:”Διαπίστωσα για μια ακόμη φορά το ενδιαφέρον της ελληνικής κυβερνήσεως και ιδιαιτέρως του υπουργείου Εξωτερικών του οποίου ηγείται ο κ. υπουργός, για την υπόσταση, για τη δραστηριότητα, για το μέλλον του οικουμενικού πατριαρχείου και από αυτής της απόψεως εκφράζω τας ευχαριστίας του πατριαρχείου και εμού προσωπικώς γι αυτό το ειλικρινές ενδιαφέρον, το οποίον κατά τη διαβεβαίωση την οποία έλαβα από τον κ. υπουργό θα εξακολουθήσει να είναι ζωηρό και αμείωτο και εις το μέλλον. Η συνεργασία δύο κορυφαίων θεσμών, όπως είναι το οικουμενικό πατριαρχείο μας και η έμπειρος ελληνική πολιτεία, είναι απαραίτητος περισσότερο από κάθε άλλη φορά. Ευχαριστώ τον κ. υπουργό ο οποίος μου έφερε και τη διαβεβαίωση της συμπαραστάσεως και του ενδιαφέροντος εκ μέρους του κ. πρωθυπουργού και ολόκληρης της κυβερνήσεως γι αυτή την τοποθέτηση των. Και προσβλέπω προς τη μελλοντική συνεργασία μας”.

    Ο υπουργός Εξωτερικών, Θεόδωρος Πάγκαλος, έκανε την ακόλουθη δήλωση προς τους δημοσιογράφους:”Μετέφερα στον παναγιότατο τους χαιρετισμούς του πρωθυπουργού και της ελληνικής κυβερνήσεως, τη χαρά μας γιατί είναι στη Θεσσαλονίκη. Η ελληνική κυβέρνηση και το υπουργείο Εξωτερικών θα στηρίξει το πατριαρχείο. Είναι ένας οικουμενικός θεσμός της Ορθοδοξίας. Στις σημερινές εποχές έχει μεγάλες δυνατότητες και καλείται να καλύψει μεγάλες ανάγκες. Ανάγκες πνευματικές και ηθικές που προκύπτουν από την εξέλιξη του σύγχρονου κόσμου. Παράλληλα ο ελληνισμός προσβλέπει στο πατριαρχείο ως ένας θεσμός που διαιωνίζει παραδόσεις, που αποτελούν συστατικό στοιχείο της πολιτιστικής προσωπικότητας μας. Ενημέρωσα, επίσης τον παναγιότατο για την πρόσφατη δραστηριότητα, στο βαθμό που αυτή είχε σχέση με τα ενδιαφέροντα και τα καθήκοντα του και μείναμε σύμφωνοι να είμαστε σε στενή επαφή έτσι ώστε όποτε μπορούμε στην πολυσχιδή δραστηριότητα που έχει αναπτύξει ο πατριάρχης να είμαστε κι εμείς aqyco_”.

    Η συνάντηση κράτησε 20 λεπτά της ώρας και σε ερώτηση αν έφυγαν τα “σύννεφα” που υπήρχαν στις μεταξύ τους σχέσεις ο υπουργός δεν έδωσε καμιά απάντηση. Ο πατριάρχης ευχαρίστησε τις αρχές και την εξουσία της Ελλάδας γιατί και ο λαός , και η πολιτεία και όλοι οι φορείς, διαδήλωσαν με την ευκαιρία της επίσκεψης του την αγάπη, το σεβασμό και την αφοσίωση προς το οικουμενικό πατριαρχείο. “Αυτό με συγκινεί και με ενισχύει εμένα και τους συνεργάτες μου αφάνταστα”, επισήμανε ο κ. Βαρθολομαίος.

    [04] ΕΠΑΙΝΟΙ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ

    To Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων επιτελεί ένα πολύ σημαντικό έργο στον τομέα της πληροφόρησης και της αλληλογνωριμίας των λαών της Βαλκανικής, αλλά και προβάλλοντας το έργο του Οικουμενικού Πατριαρχείου και της Ορθοδοξίας, εκτίμησε ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος, στη σύντομη συνάντηση που είχε με τον Γενικό Διευθυντή του ΜΠΕ Σπύρο Κουζινόπουλο, μετά το τέλος του δείπνου που παρέθεσε στο Κυβερνείο, το βράδυ της Δευτέρας, ο υπουργός Μακεδονίας- Θράκης Φίλιππος Πετσάλνικος στον προκαθήμενο της Ορθοδοξίας.

    [05] Β. ΠΑΠΑΖΑΧΟΣ: ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΩΝ ΚΤΙΣΜΑΤΩΝ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΟΡΟΥΣ, ΛΟΓΩ ΤΗΣ ΜΕΓΑΛΗΣ ΣΕΙΣΜΙΚΟΤΗΤΑΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

    Την ανάγκη λεπτομερούς ελέγχου των κτισμάτων του Αγίου Ορους και ενίσχυσής τους, όπου χρειάζεται, λόγω της μεγάλης σεισμικότητας της γύρω περιοχής, επισήμανε ο καθηγητής σεισμολογίας του ΑΠΘ, Β. Παπαζάχος, μιλώντας στη διημερίδα “Αγιο Ορος - Φύση και Φυσικό Περιβάλλον”, που διοργάνωσε ο οργανισμός Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης “Θεσσαλονίκη ΄97”.

    Διευκρίνησε, ωστόσο ότι οι επιδράσεις της σεισμικότητας αυτής στην ίδια τη Χερσόνησο του Αθω είναι σχετικά μικρές, διότι δε διαπερνάται από σεισμικό ρήγμα. Το σεισμικό ρήγμα βρίσκεται στο Βόρειο Αιγαίο και αποσβένει την ενέργειά του, μέχρι να φτάσει στο Ορος, σύμφωνα με τον καθηγητή. Επιπλέον, γιατί έχει σκληρά πετρώματα, όπου η σεισμική κίνηση είναι περιορισμένη.

    Η διάβρωση και το φυσικό περιβάλλον ήταν το αντικείμενο της εισήγησης του καθηγητή Διευθέτησης Ορεινών Υδάτων του ΑΠΘ, Δ. Κωτούλα, ο οποίος αναφέρθηκε στις αρνητικές συνέπειες της δράσης του ανθρώπου στις νομοτελειακές σχέσης ροής νερού και διάβρωσης και χαρακτήρισε παράδειγμα προς μίμηση τον υποδειγματικό σεβασμό των αγιορειτών μοναχών προς το φυσικό περιβάλλον της χερσονήσου.

    Τη συμβολή των αγίων πατέρων στη διατήρηση των δασών του Αγίου Ορους εξήρε και ο καθηγητής Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος του ΑΠΘ, Ν. Στάμου, που μίλησε για τα δάση και τη δασοπονία του Αγίου Ορους. Σύμφωνα με τον καθηγητή, η δασοκάλυψη της χερσονήσου αγγίζει ποσοστό 90%, και τα δάση στην περιοχή παρουσιάζουν μεγάλη βιοποικιλότητα και εξαιρετικά πυκνή βλάστηση, ενώ το δομημένο περιβάλλον καταλαμβάνει μόνο το 0,3%.

    [06] “ΒΗΜΑ ΠΡΟΣ ΒΗΜΑ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ” ΜΕΤΑΞΥ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥΡΚΙΑΣ

    Μπορεί οι ελληνοτουρκικές σχέσεις σε πολιτικό επίπεδο να διέρχονται περίοδο κρίσης αυτήν την εποχή, ωστόσο οι επιχειρηματικές κοινότητες των δύο πλευρών συνεχίζουν τη “βήμα προς βήμα προσέγγιση”, διοργανώνοντας την 4η Σύνοδο του Ελληνοτουρκικού Επιχειρηματικού Φόρουμ, αυτή τη φορά στην Αθήνα, στις 22-23 Οκτωβρίου.

    Μάλιστα, και αυτή η Σύνοδος, όπως και η 3η το Μάιο στην Κωνσταντινούπολη, θα συνοδευτεί από τετραμερή συνάντηση Ελλήνων, Τούρκων, Ελληνοκύπριων και Τουρκοκύπριων επιχειρηματιών, καθώς και από επαφές μεταξύ οικονομικών και πολιτικών παραγόντων της ελληνικής, τουρκικής και αμερικανικής πλευράς, με πρωτοβουλία του αμερικανικού Ινστιτούτου Κάρνεγκι.

    Το επιπλέον στοιχείο της Συνόδου της Αθήνα είναι η διοργάνωση συναντήσεων μεταξύ επιχειρηματιών και μελών της ελληνικής κυβέρνησης και της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ενώ δεν αποκλείεται να μεταβεί στη χώρα αντιπροσωπεία επιτροπής φιλίας του τουρκικού κοινοβουλίου, που επιθυμεί επαφές με Ελληνες βουλευτές.

    Στην 4η Σύνοδο του Ελληνοτουρκικού Επιχειρηματικού Φόρουμ, που διοργανώνεται από την Ενωση Επιχειρηματιών Ελλάδας και το Συμβούλιο Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων της Τουρκίας, θα συμμετάσχουν 35 Τούρκοι, μεταξύ των οποίων και ο Ραχμί Κοτς, ένας από τους μεγαλύτερους επιχειρηματίες της χώρας, και πάνω από 40 Ελληνες, αρκετοί και από τη Βόρεια Ελλάδα.

    Οι επιχειρηματίες θα εξετάσουν τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα της διμερούς συνεργασίας στους τέσσερις τομείς που καθορίστηκαν στο προηγούμενο Φόρουμ, κατάργηση διπλής φορολογίας, τουρισμός, ίδρυση μεικτών επιχειρήσεων για την ανάληψη μεγάλων έργων υποδομής σε Βαλκάνια και Εύξεινο Πόντο και υποβολή κοινών προτάσεων επιχειρηματικού ενδιαφέροντος για ένταξη σε προγράμματα της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

    [07] ΣΥΣΚΕΨΗ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΕΚΔΟΣΗΣ ΒΙΖΑΣ ΣΤΟ ΥΜΑΘ

    Τη δέσμευση ότι θα διερευνηθούν άμεσα οι δυνατότητες επίλυσης των προβλημάτων στην έκδοση βίζας, στις χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπη και της πρώην Σοβιετικής Ενωσης ανέλαβε ο γενικός γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων του υπουργείου Εξωτερικών, Στυλιανός Περράκης, κατά τη διάρκεια σύσκεψης για το θέμα, στο υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης.

    Η συνάντηση οργανώθηκε από το υπουργείο, ύστερα από σχετικό αίτημα τόσο των νομαρχών όσο και των μελών της Επιτροπής Διαβαλκανικής Συνεργασίας του ΥΜΑΘ, που αναφέρθηκαν, στη διάρκεια της συνάντησης, στις επιπτώσεις της δυσχέρειας έκδοσης βίζας στις εμπορικές-επιχειρηματικές συναλλαγές με τις χώρες της περιοχής, καθώς και στον τουρισμό της Βόρειας Ελλάδας.

    Πραγματοποιήθηκε παρουσία του υπουργού, Φίλιππου Πετσάλνικου, pou τόνισε το μεγάλο ενδιαφέρον που παρουσιάζουν για τη Βόρεια Ελλάδα οι χώρες της πρώην Σοβιετικής Ενωσης και της πρώην Γιουγκοσλαβίας και επισήμανε την αναγκαιότητα διευκόλυνσης των διαδικασιών έκδοσης βίζας, με ενίσχυση των αρμοδίων υπηρεσιών και τη λειτουργία ενός επιπλέον Προξενείου στη Ρωσία.

    Από την πλευρά του, ο κ. Περράκης απαρίθμησε τα μέτρα που έχει λάβει το ΥΠ.ΕΞ. για το ζήτημα, όπως την ολοκλήρωση του συστήματος μηχανογράφησης, την ενίσχυση των υπηρεσιών με στελεχιακό δυναμικό και τη λειτουργία δύο νέων προξενικών αρχών στο Μαυροβούνιο και στη Ρωσία, και υποστήριξε ότι τα αποτελέσματα των ενεργειών αυτών έχουν ήδη αρχίσει να φαίνονται.

    Παρούσα ήταν και η γενική γραμματέας του υπουργείου, Χρύσα Μανωλιά, που εξήρε τη σημασία των μέτρων αυτών για τη Μακεδονία και τη Θράκη, η εφαρμογή και τα αποτελέσματα των οποίων θα ενισχύσουν, σύμφωνα με την ίδια, τις διακρατικές συνεργασίες με τις χώρες αυτές και θα συμβάλλουν στην οικονομική ανάπτυξη της περιοχής.

    [08] ΣΥΝΕΧΕΙΣ ΕΠΑΦΕΣ ΚΡΑΝΙΔΙΩΤΗ ΣΤΙΣ ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ

    Θετικά αποτελέσματα είχαν οι ανεπίσημες επαφές που πραγματοποίησε στις Βρυξέλλες ο Ελληνας υφυπουργός Εξωτερικών, Γιάννος Κρανιδιώτης με τον αρμόδιο για τις εξωτερικές σχέσεις επίτροπο της κοινότητας Χανς Βαν ντεν Μπρουκ, τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ Χαβιέ Σολάνα, πολλούς ευρωβουλευτές καθώς και τους γενικούς γραμματείς του υπουργείου Εξωτερικών του Λουξεμβούργου και του Συμβουλίου Υπουργών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, καθώς φαίνεται ότι εξασφάλισε την υποστήριξη τους στις ελληνικές θέσεις αναφορικά με τη στάση της Τουρκίας. Οπως μετέδωσε η ραδιοφωνική υπηρεσία του ΒΒC, επικαλούμενη καλά πληροφορημένες διπλωματικές πηγές, το συμπέρασμα που προκύπτει από τις ανεπίσημες επαφές του κ.Κρανιδιώτη στη βελγική πρωτεύουσα είναι ότι η Τουρκία οφείλει να αναλάβει τη δέσμευση ότι θα συμβάλλει στην επίλυση του κυπριακού, προκειμένου η Ευρωπαϊκή Ενωση να ικανοποιήσει μια σειρά από διεκδικήσεις και αιτήματά της, όπως η βελτίωση των όρων λειτουργίας της τελωνειακής ένωσης της Τουρκίας με την Κοινότητα καθώς και η συμμετοχή της στη διαρκή διάσκεψη των κοινοτικών χωρών με τις υποψήφιες για ένταξη χώρες οι οποίες δεν περιλαμβάνονται στην πρώτη φάση διεύρυνσής της, για οικονομικούς και πολιτικούς λόγους. Τα θέματα αυτά αναμένεται να συζητήσουν οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων των 15 χωρών μελών στο συμβούλιο κορυφής που θα γίνει στα μέσα Δεκεμβρίου στο Λουξεμβούργο. Εξάλλου, στις 10 Οκτωβρίου, υπό την αιγίδα του γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ, Χαβιέ Σολάνα, θα ξαναρχίσουν οι επαφές και οι διαβουλεύσεις μεταξύ του Ελληνα μονίμου αντιπροσώπου Γιώργου Σαββαίδη και του Τουρκου ομολόγου του Ονούρ Οϊμέν. Πρόκειται για ένα νέο κύκλο υποβολής ιδεών για μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας χωρίς όμως να διαγράφεται καμία προοπτική συνεδρίασης της “επιτροπής σοφών”. Με αφορμή την επίσκεψη του κ.Κρανιδιώτη στην έδρα της Ευρωπαϊκής Epitqop^r, και του ΝΑΤΟ, πολιτικοί παρατηρητές στις Βρυξέλλες θεωρούν ότι στόχος όλων των ενδιαφερομένων πλευρών είναι να ξαναβρούν γρήγορα η Αθήνα και η Αγκυρα ένα σημείο επανασύνδεσης και επανέναρξης των συνομιλιών τους, μετά τη ρήξη, στη Νέα Υόρκη, των υπουργών Εξωτερικών των δυο χωρών. Η επανέναρξη των συνομιλιών αρχικά μπορεί να γίνει σε χαμηλό επίπεδο και με την ελπίδα ότι αυτές θα αναβαθμιστούν στο αμέσως προσεχές μέλλον αφού προηγουμένως προετοιμαστεί σε διπλωματικό επίπεδο για την προγραμματισμένη συνάντηση των πρωθυπουργών των δυο χωρών στην Κρήτη.

    [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [09] ΑΝΤΑΛΛΑΓΗ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΓΝΟΟΥΜΕΝΟΥΣ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ

    Πρόοδο στις συνομιλίες για τα ανθρωπιστικά θέματα διαπίστωσε ο αναπληρωτής ειδικός αντιπρόσωπος του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ στην Κύπρο, Γκουστάβ Φεϊσέλ σε αντίθεση με τη στασιμότητα που βρίσκεται ο διακοινοτικός διάλογος για θέματα ασφαλείας.

    Ο κ.Φεϊσέλ ο οποίος συναντήθηκε διαδοχικά με τον Ραούφ Ντενκτάς και τον Γλαύκο Κληρίδη, εξέφρασε την ικανοποίησή του διότι, όπως είπε, “οι δύο πλευρές τηρούν τη συμφωνία της 21ης Ιουλίου, σχετικά με την ανταλλαγή πληροφοριών για τους αγνοούμενους”.

    Ηδη, οι αντιπρόσωποι των δυο πλευρών, Τ.Χριστόπουλος και Ρ.Τατάρ, έχουν προβεί σε ενέργειες για να διαπιστώσουν που υπάρχουν αγνοούμενοι και θα ανταλλάξουν τις σχετικές πληροφορίες τους στη συνάντησή τους τις επόμενες ημέρες. “Οταν γίνει η ανταλλαγή θα προχωρήσουν σε διευθετήσεις για επιστροφές των λειψάνων στις οικογένειες των θυμάτων”, πρόσθεσε.

    Σύμφωνα με τον κ.Φεϊσέλ, η συμφωνία της 21ης Ιουλίου, δεν λύνει το πρόβλημα ωστόσο “θα βοηθήσει στη διακρίβωση της τύχης πολλών αγνοούμενων, γεγονός που αποτελεί ένα βήμα μπροστά”.

    Όσον αφορά το διάλογο για θέματα ασφαλείας παραδέχθηκε ότι δεν σημειώθηκε καμία εξέλιξη λέγοντας ότι “συνεχίζονται οι επαφές με τους ηγέτες των δύο κοινοτήτων για να δούμε πως θα καταλήξει αυτή η διαδικασία”.

    [10] ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΕΙΣ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΠΟΜΠΗ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΒΕΛΙΓΡΑΔΙΟΥ

    Επεισοδιακή ήταν η χθεσινή συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο Βελιγράδι με αφορμή την αποπομπή του δημάρχου Ζόραν Τζίντζιτς και την αντικατάσταση του διοικητικού συμβουλίου του δημοτικού τηλεοπτικού σταθμού “Studio B”.

    Περισσότερα από δέκα χιλιάδες άτομα συγκεντρώθηκαν στο κέντρο της γιουγκοσλαβικής πρωτεύουσας φωνάζοντας συνθήματα κατά του Βουκ Ντράσκοβιτς, που βρέθηκε στο στόχαστρο των διαδηλωτών εξαιτίας της “προδοσίας” του κατά του πρώην εταίρου του στο συνασπισμό “Ζάγιετνο”, Ζόραν Τζίντζιτς.

    Υπενθυμίζεται ότι οι ψήφοι των δημοτικών συμβούλων του Mtq\sjobitr ήταν αποφασιστικοί για την αποπομπή του Τζίντζιτς και την αντικατάσταση του διοικητικού συμβουλίου του “Studio B”.

    Στους συγκεντρωμένους απευθύνθηκαν τόσο ο Ζόραν Τζίντζιτς όσο και η πρόεδρος του Κόμματος Ενωσης Πολιτών, Βέσνα Πέσιτς καθώς και αρκετοί δημοσιογράφοι του δημοτικού τηλεοπτικού σταθμού.

    Μετά τη συγκέντρωση οι διαδηλωτές ξεκίνησαν να πραγματοποιήσουν πορεία διαμαρτυρίας στους κεντρικούς δρόμους της πόλης. Απέναντί τους όμως βρέθηκαν περίπου 200 άνδρες των ειδικών δυνάμεων, οι οποίοι όχι μόνο εμπόδισαν τους διαδηλωτές να πραγματοποιήσουν πορεία διαμαρτυρίας αλλά και τους απώθησαν βίαια με αποτέλεσμα να τραυματιστούν ορισμένοι από αυτούς. Μεταξύ αυτών που βρέθηκαν στη μέγγενη των αστυνομικών δυνάμεων ήταν και οι επικεφαλής των φοιτητικών οργανώσεων που παραβρέθηκαν στη συγκέντρωση.

    Τα επεισόδια έληξαν με τη διάλυση των διαδηλωτών. Ωστόσο οι διοργανωτές της χθεσινοβραδυνής συγκέντρωσης, Βέσνα Πέσιτς, Ζόραν Τζίντζιτς και διάφορες φοιτητικές οργανώσεις, ανήγγειλαν για σήμερα το βράδυ νέα συγκέντρωση διαμαρτυρίας.

    Εκπρόσωποι των διοργανωτών δήλωσαν ότι παρόμοιες συγκεντρώσεις θα συνεχιστούν και τις επόμενες ημέρες.

    Πολιτικοί παρατηρητές παρομοίαζαν τη χθεσινοβραδυνή συγκέντρωση με τις μαζικές αντικυβερνητικές διαδηλώσεις του χειμώνα και εκτιμούσαν ότι είναι ορατός ο κίνδυνος πως οι χθεσινές αποφάσεις του δημοτικού συμβουλίου του Βελιγραδίου μπορούν να προκαλέσουν νέα όξυνση των αντιπαραθέσεων και να οδηγήσουν σε νέα πολιτική κρίση τη χώρα, τέσσερις μόλις ημέρες πριν τη διεξαγωγή του επαναληπτικού γύρου των προεδρικών εκλογών στη Σερβία. Η μόνη διαφορά, όπως έλεγαν, είναι ότι αυτή τη φορά στο στόχαστρο των διαδηλωτών δεν θα βρίσκονται μόνο οι αρχές της Σερβίας αλλά και ο Βουκ Ντράσκοβιτς, ο οποίος κατηγορήθηκε τόσο από τον Τζίντζιτς όσο και από την Πέσιτς για εξαπάτηση των ψηφοφόρων του συνασπισμού “Ζάγιετνο” στις δημοτικές εκλογές, καθώς τον περασμένο Οκτώβριο τόσο στο Βελιγράδι όσο και στους άλλους μεγάλους δήμους της χώρας ψήφισαν τους υποψήφιους της αντιπολίτευσης.

    [11] ΛΗΓΕΙ ΣΗΜΕΡΑ Η ΠΡΟΘΕΣΜΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΦΕΣΗ ΤΟΥ ΑΛΒΑΝΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΤΟΥ ΓΚΟΣΤΙΒΑΡ

    Σήμερα λήγει η προθεσμία για την υποβολή έφεσης από τον Αλβανό δήμαρχο του Γκόστιβαρ, Ρούφι Οσμάνι, ο οποίος καταδικάστηκε στις 17 Σεπτεμβρίου σε 13 χρόνια και οκτώ μήνες φυλάκισης, με τις κατηγορίες της πρόκλησης και υποδαύλισης εθνικού, φυλετικού και θρησκευτικού μίσους, μη εκπλήρωση της απόφασης του Συνταγματικού Δικαστηρίου για υποστολή της αλβανικής και τουρκικής σημαίας από το δημαρχείο της πόλης και κατάχρηση εξουσίας για οργάνωση αντίστασης κατά της αρχής στα αιματηρά επεισόδια που σημειώθηκαν στο Γκόστιβαρ στις 9 Ιουλίου.

    Σε περίπτωση που η έφεση υποβληθεί και ο κ.Οσμάνι δεν εκδικαστεί έως τις 8 Οκτωβρίου, τότε θα πρέπει να αφεθεί προσωρινά ελεύθερος, καθώς λήγει ο χρόνος προφυλάκισής του.

    Σημειώνεται ότι η καταδικαστική απόφαση του δικαστηρίου του Cj|stibaq προκάλεσε την έντονη αντίδραση των αλβανόφωνων πολιτικών παραγόντων της χώρας, οι οποίοι προειδοποίησαν ότι θα αποσύρουν τους βουλευτές από το κοινοβούλιο της ΠΓΔΜ και θα ζητήσουν από τους αλβανούς εκπροσώπους στην τοπική αυτοδιοίκηση να υποβάλλουν σε ένδειξη διαμαρτυρίας την παραίτησή τους.

    Ο αρχηγός του Δημοκρατικού Κόμματος των Αλβανών των Σκοπίων (DPA), Άρμπεν Τζαφέρι, σε δηλώσεις του υποστήριξε ότι το κόμμα του ξεκίνησε διεθνή εκστρατεία ενημέρωσης της κοινής γνώμης για το θέμα του Αλβανού δημάρχου του Γκόστιβαρ και γενικά για την θέση της αλβανικής μειονότητας στην ΠΓΔΜ.

    Την απόφαση του δικαστηρίου του Γκόστιβαρ κατέκριναν και ο πρώην υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ, Λ.Φρτσκόφσκι, ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης, Νάουμοφ, καθώς και ο Δικηγορικός Σύλλογος, ο οποίος μάλιστα επεσήμανε ότι κατά τη διάρκεια της δίκης σημειώθηκαν νομικές παραλήψεις και ατοπήματα.

    Τα γεγονότα του Γκόστιβαρ δεν πέρασαν απαρατήρητα και στο εξωτερικό. Ο ύπατος αρμοστής του ΟΑΣΕ για θέματα μειονοτήτων, Μαξ Βαν Ντερ Στουλ, ο οποίος βρίσκεται στην ΠΓΔΜ, συναντήθηκε, κεκλεισμένων των θυρών, με εκπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης του Γκόστιβαρ, προκειμένου να ενημερωθεί για τα γεγονότα της 9ης Ιουλίου.

    Ανησυχία για την κατάσταση των μειονοτήτων στην ΠΓΔΜ εξέφρασε και η ειδική παρατηρητής του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα, Ελίζαμπεθ Ρεν, η οποία σε έκθεσή της αναφέρει ότι τα ανθρώπινα δικαιώματα στην χώρα αυτή δεν γίνονται σεβαστά.

    Την άποψη της κ.Ρεν φαίνεται πως συμμερίζεται και η πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, Λένι Φίσερ. Ο δήμαρχος του Τέτοβο, Αλεϊντιν Ντεμίρι, σε χθεσινή του συνέντευξη, τόνισε ότι σε πρόσφατη συνάντησή του με την κ.Φίσερ, η τελευταία του αποκάλυψε ότι αν η ΠΓΔΜ συνεχίσει να παραβιάζει τα δικαιώματα των μειονοτήτων, τότε κινδυνεύει να αποπεμφθεί από τον διεθνή αυτό οργανισμό.

    [12] ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΥΠΟΘΕΣΗ Η ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ ΤΟΥ Σ.ΒΑΝΣ, ΤΟΝΙΣΕ Ο ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΤΗΣ ΠΓΔΜ

    Η παραίτηση του Σάϊρους Βάνς από τα καθήκοντα του ειδικού μεσολαβητή του ΟΗΕ στην ελληνοσκοπιανή διένεξη για την ονομασία αποτελεί προσωπικό ζήτημα του ιδίου, υποστήριξε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της ΠΓΔΜ, Ζόραν Ίβανοφ, σχολιάζοντας σχετικά δημοσιεύματα του ελληνικού τύπου.

    Όπως υποστήριξε ο κ.Ίβανοφ, η κυβέρνηση της χώρας δεν έχει πληροφορίες για την πρόθεση του κ.Βαν να εγκαταλείψει τη ιδιότητα του μεσολαβητή και δεν θα πάρει θέση για το ζήτημα αυτό.

    [13] Ν.ΜΙΧΑΪΛΟΒΑ : ΕΙΜΑΣΤΕ ΑΝΟΙΧΤΟΙ ΣΤΟ ΔΙΑΛΟΓΟ

    Διαφορετικές ερμηνείες προκάλεσε στη Σόφια η μη πραγματοποίηση στις 29 Σεπτεμβρίου της συνάντησης των υπουργών Εξωτερικών της Βουλγαρίας, Ναντέζντα Μιχάιλοβα και της Ρωσίας, Ευγκένι Πριμακόφ, stg Νέα Υόρκη, στο περιθώριο της γενικής συνέλευσης του ΟΗΕ.

    Σύμφωνα με δηλώσεις της κ.Μιχάιλοβα στην εφημερίδα “Τρουντ” της Σόφιας, οι δυο πλευρές είχαν συνεννοηθεί για τη συνάντηση, η πραγματοποίηση της οποίας έπρεπε να επιβεβαιωθεί από τη ρωσική πλευρά στη Νέα Υόρκη. “Αλλά πήραμε άρνηση”, πρόσθεσε η κ.Μιχάιλοβα.

    “Είμαστε ανοιχτοί στο διάλογο. Η άρνηση πάντα προκαλεί παρεξηγήσεις και δείχνει προφανή ανικανότητα για τη χρησιμοποίηση πολιτισμένων μέσων επικοινωνίας. Η έλλειψη διαλόγου δεν συμβάλει στις καλές σχέσεις μεταξύ των δυο χωρών”, τόνισε η υπουργός Εξωτερικών της Βουλγαρίας.

    Η συνάντηση Μιχάιλοβα- Πριμακόφ δεν είχε συμφωνηθεί, ισχυρίστηκε από την πλευρά του ο Βλαντιμίρ Αντρέεφ, στέλεχος του Υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας, ο οποίος απέκλεισε την ύπαρξη πολιτικών αιτιών για “την μη δυνατότητα των δυο υπουργών να συνομιλήσουν”.

    Ο πρώην πρωθυπουργός της Βουλγαρίας, Φίλιπ Ντιμιτρόφ, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό της “Ελεύθερης Ευρώπης”, σημείωσε πως το περιστατικό “μάλλον δεν φανερώνει ιδιαίτερη εύνοια της Ρωσίας προς τη Βουλγαρία”.

    “Αυτό μετατρέπεται μάλλον σε τρόπο συμπεριφοράς προς τις χώρες, που στο παρελθόν ήταν υπό σοβιετική επιρροή”, δήλωσε ο κ.Ντιμιτρόφ.

    [14] ΕΝΑ ΧΡΟΝΟ ΜΕΤΑ - ΑΝΕΞΙΧΝΙΑΣΤΗ Η ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ Α.ΛΟΥΚΑΝΟΦ

    Ανεξιχνίαστη παραμένει εδώ και ένα χρόνο η δολοφονία του πρώην πρωθυπουργού και βουλευτή του Βουλγαρικού Σοσιαλιστικού (πρώην Κομμουνιστικού) Κόμματος, Αντρέι Λουκάνοφ, ο οποίος πυροβολήθηκε θανάσιμα στις 2 Οκτωβρίου του 1996, ενώ έβγαινε από το σπίτι του στη Σόφια.

    “Γιατί σκότωσαν τον Λουκάνοφ; Διότι η διαμάχη μεταξύ της οικονομικής γραφειοκρατίας και του κομματικού μηχανισμού μετατράπηκε σε πόλεμο”, γράφει η εφημερίδα “24 Ωρες” της Σόφιας, ενώ η εφημερίδα “Νοβινάρ” ισχυρίζεται πως ο πρόωρος χαμός του οφείλεται στα σημαντικά λάθη που έκανε “παρά τη μεγάλη του πείρα και τους άψογους τρόπους”.

    “Εσφαλε στο τρόπο που φανταζόταν την οικονομία, στον τρόπο με τον οποίο φανταζόταν την κοινωνία και στον τρόπο με τον οποίο φανταζόταν τον άνθρωπο”, γράφει η “Νοβινάρ” .

    Τέλος η εφημερίδα “Κοντινέντ” υπογραμμίζει ότι “η δολοφονία Λουκάνοφ παραμένει μια δοκιμασία για τους αστυνομικούς και τους ανακριτές”.


    Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/

    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute
    mpa2html v3.04 run on Wednesday, 1 October 1997 - 12:58:36