Browse through our Interesting Nodes on Greek History & Hellenism Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 97-09-25

From: Macedonian Press Agency <mpa@philippos.mpa.gr>

Macedonian Press Agency: News in Elot928 Greek Directory

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ

Θεσσαλονίκη 25 Σεπτεμβρίου 1997


ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ

[Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

[Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ


ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

[Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [01] ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΜΑΤΑΙΩΣΗΣ ΤΗΣ ΑΥΡΙΑΝΗΣ ΣΥΝΑYΛΙΑΣ ΤΩΝ U2 ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

  • [02] ΣΟΒΑΡΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙ Η ΑΠΕΡΓΙΑ ΤΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ

  • [03] ΤΗΝ ΑΔΙΑΛΛΑΚΤΗ ΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΚΑΥΤΗΡΙΑΖΟΥΝ ΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ

  • [04] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ Θ.ΠΑΓΚΑΛΟΥ - Ν .ΜΙΧΑΪΛΟΒΑ

  • [05] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΠΑΓΚΑΛΟΥ-ΧΑΝΤΖΙΣΚΙ ΣΤΗ ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ

  • [06] Χ.ΠΑΠΟΥΤΣΗΣ: Η ΕΛΛΑΔΑ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΝΕΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟ ΠΝΕΥΜΑ

  • [07] Γ.ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ: ΘΑ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΘΟΥΝ 12 ΚΕΡΔΟΦΟΡΟΙ ΔΗΜΟΣΙΟΙ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙ

  • [08] Η ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΘΕΜΑ ΣΥΣΚΕΨΕΩΝ ΜΕ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΤΟΥ ΥΜΑΘ


  • [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [09] ΤΟΥΡΚΙΑ:ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗ ΘΥΜΑΤΟΣ ΒΑΣΑΝΙΣΜΟΥ ΔΙΕΤΑΞΕ ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ

  • [10] ΑΝΗΣΥΧΙΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΛΒΑΝΟΥΣ ΤΗΣ ΠΓΔΜ ΕΚΦΡΑΖΟΥΝ ΤΑ ΤΙΡΑΝΑ

  • [11] ΡΗΜΑΤΙΚΗ ΔΙΑΚΟΙΝΩΣΗ ΜΟΣΧΑΣ ΣΤΗ ΣΟΦΙΑ

  • [12] ΟΜΙΛΙΑ ΓΚΛΙΓΚΟΡΩΦ ΣΤΗ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΟΥ ΟΗΕ

  • [13] ΕΚΘΕΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΑ


  • ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

    [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [01] ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΜΑΤΑΙΩΣΗΣ ΤΗΣ ΑΥΡΙΑΝΗΣ ΣΥΝΑYΛΙΑΣ ΤΩΝ U2 ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

    Σοβαρός κίνδυνος ματαίωσης της αυριανής συναυλίας στη Θεσσαλονίκη, του δημοφιλέστερου, αυτήν την περίοδο, συγκροτήματος στον κόσμο, των U2, διαφαίνεται μετά το πρόβλημα που παρουσιάστηκε στην είσοδο στο ελληνικό έδαφος εικοσιοκτώ κοντέϊνερς, που μεταφέρουν τον τεχνικό εξοπλισμό της συναυλίας.

    Το πρόβλημα παρουσιάστηκε εξαιτίας της απεργίας που πραγματοποιούν οι τελωνειακοί - και θα διαρκέσει έως το πρωί του Σαββάτου - με αποτέλεσμα να ακινητοποιηθούν στο μεθοριακό σταθμό των Ευζώνων, ήδη δεκατέσσερα κοντέϊνερς, ενώ αναμένεται έως το βράδυ να φθάσουν από το Σεράγεβο, όπου το συγκρότημα έδωσε προχθές συναυλία, ακόμη δεκατέσσερα.

    Μπροστά στον κίνδυνο ματαίωσης της συναυλίας και δεδομένου ότι - σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες - τα μέλη των U2 έχουν δηλώσει ότι εάν ως το βράδυ δεν φθάσει στη Θεσσαλονίκη όλος ο τεχνικός εξοπλισμός τους, θα είναι αδύνατον να πραγματοποιηθεί αύριο η συναυλία, το απόγευμα μετέβησαν στους Ευζώνους ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Οργανισμού Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης ‘’Θεσσαλονίκη ‘97’’ που διοργανώνει τη συναυλία, Πάνος Θεοδωρίδης, και ο Δήμαρχος της πόλης, Κωνσταντίνος Κοσμόπουλος, προκειμένου να ζητήσουν από τους συνδικαλιστές των τελωνειακών υπαλλήλων, να επιτραπεί η κατ’ εξαίρεση είσοδος των συγκεκριμένων κοντέϊνερς.

    Λίγη ώρα πάντως, πριν από τις διαβουλεύσεις, τελωνειακός των Ευζώνων, δήλωσε κατηγορηματικά στο Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ότι δεν πρόκειται να επιτραπεί έως το Σάββατο το πρωί κανένα όχημα να εισέλθει στη χώρα μας.

    [02] ΣΟΒΑΡΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙ Η ΑΠΕΡΓΙΑ ΤΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ

    Καθυστερήσεις στην κατάρτιση του προϋπολογισμού και την εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων, αλλά και σοβαρά προβλήματα στη διακίνηση των οχηματαγωγών διεθνών πλοίων και των εμπορευμάτων, αναμένεται να προκαλέσει η 48ωρη απεργία που πραγματοποιούν σήμερα και αύριο οι 22.000 εργαζόμενοι του Υπουργείου Οικονομικών, προβάλλοντας οικονομικά και θεσμικά αιτήματα. Σχεδόν καθολική είναι στη Θεσσαλονίκη η αποχή των τελωνειακών και των εφοριακών υπαλλήλων από την εργασία τους.Το 99,1% έφτασε στο νομό Θεσσαλονίκης το ποσοστό συμμετοχής των τελωνειακών υπαλλήλων στην απεργία, ενώ στις επαρχιακές περιοχές της δεύτερης τελωνειακής περιφέρειας το σχετικό ποσοστό ξεπέρασε το 99,4%. Πάντως, σε όλα τα τελωνεία εργάζεται σήμερα προσωπικό ασφαλείας προκειμένου να αντιμετωπιστούν τυχόν έκτακτα περιστατικά. Αντίστοιχη με αυτή της Θεσσαλονίκης είναι η κατάσταση στα λιμάνια και τα αεροδρόμια ολόκληρης της χώρας όπου δεν εκτελωνίζονται ούτε τα ευπαθή προϊόντα. Κλειστά παραμένουν τα τελωνεία των Ευζώνων, του Προμαχώνα και των Κήπων, όπου τα φορτηγά σχηματίζουν ήδη ουρά δύο χιλιομέτρων. Κλειστές όμως θα είναι σήμερα και αύριο και οι πόρτες των δημόσιων οικονομικών υπηρεσιών ολόκληρης της χώρας, με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν περαιτέρω καθυστερήσεις στην εκκαθάριση των 500.000 περίπου φορολογικών δηλώσεων που έχουν απομείνει. Στη Θεσσαλονίκη, το Κιλκίς και τη Χαλκιδική, το ποσοστό συμμετοχής των εφοριακών στην απεργία προσέγγισε το 90%. Χαρακτηριστικό είναι ότι στις 25 από τις 33 συνολικά ΔΥΟ των τριών νομών, το σχετικό ποσοστό πλησίασε το 100%. Αυτό τόνισε μιλώντας στο ΜΠΕ ο πρόεδρος του Συλλόγου Εφοριακών Θεσσσαλονίκης-Κιλκίς-Χαλκιδικής, Χρήστος Παπαχατζής, που συμπλήρωσε ότι από τους 1427 συνολικά εργαζομένους οι 1145 απεργούν, ενώ αρκετοί βρίσκονται σε άδεια ή εργάζονται ως προσωπικό ασφαλείας. “Είναι η πρώτη φορά που η συμμετοχή των εφοριακών σε μια απεργία έχει t]toia καθολικότητα”, δήλωσε ο κ.Παπαχατζής, επισημαίνοντας ότι η κινητοποίηση των υπαλλήλων του Υπουργείου Οικονομικών θα έχει μεσοπρόθεσμα αντίκτυπο στην υλοποίηση του προϋπολογισμού . Υπενθυμίζεται ότι οι εφοριακοί υπάλληλοι προβάλλουν οικονομικά και θεσμικά αιτήματα που σχετίζονται με το νέο μισθολόγιο, το άνοιγμα της “ψαλίδας” στις αποδοχές πτυχιούχων πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, αλλά και τα οικογενειακά επιδόματα. Επιπλέον, ζητούν από την ηγεσία του Υπουργείου να προχωρήσει στην άμεση πρόσληψη προσωπικού με αξιοκρατικά κριτήρια, αλλά και να επισπεύσει τη διαδικασία μηχανογράφησης-μηχανοργάνωσης των Δημόσιων Οικονομικών Υπηρεσιών.

    [03] ΤΗΝ ΑΔΙΑΛΛΑΚΤΗ ΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΚΑΥΤΗΡΙΑΖΟΥΝ ΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ

    Η Ελλάδα επιθυμεί την πρόοδο στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, κάτι όμως που δεν μπορεί να επιτευχθεί εξαιτίας της στάσης που κρατά η Τουρκία να επιμένει στην έναρξη πολιτικού διαλόγου επί του συνόλου των διαφορών έτσι όπως τις εννοεί η ίδια. Αυτό δήλωσε το μεσημέρι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Ρέππας, ο οποίος επισήμανε ότι η Ελλάδα ακολουθεί πολιτική λογικής και δικαίου και είναι έτοιμη να προβεί σε διάλογο ο οποίος όμως θα διέπεται από κανόνες και αρχές.

    Διάλογος που υποκρύπτει διεκδικήσεις δεν είναι διάλογος και δεν μπορούμε να τις κάνουμε, είπε ο Υπουργός Τύπου. Σε ότι αφορά στις συζητήσεις στο ΝΑΤΟ μεταξύ των αντιπροσώπων των χωρών της βορειοατλαντικής συμμαχίας για την οικοδόμηση μέτρων εμπιστοσύνης, ο κ. Ρέππας είπε ότι στόχος της χώρας μας είναι η ενίσχυση της παρουσίας της στα διεθνή φόρα και η προώθηση των θέσεών της. Κατ΄ επέκταση, συνέχισε, αντιμετωπίζεται θετικά η δυνατότητα συνάντησης και διαλόγου των εκπροσώπων των χωρών του ΝΑΤΟ και μεταξύ αυτών και της Ελλάδας και της Τουρκίας.

    Για πλήρως ασύμπτωτη πορεία μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας έκανε λόγο ο υπουργός Εξωτερικών, Θεόδωρος Πάγκαλος, αναφερόμενος στην αποτυχία της συνάντησής του με τον Τούρκο ομόλογό του Ισμαήλ Τζεμ στη Νέα Υόρκη. “Οι Τούρκοι δεν έχουν διατυπώσει σαφώς για ποιο θέμα πρόκειται και εμείς δεχόμαστε την ύπαρξη μόνο μιας πολύ συγκεκριμένης αμφισβήτησης, αυτής που γνωρίζουμε, του θέματος που ήγειραν με τη διεκδίκηση στα Ιμια”, είπε ο κ. Πάγκαλος και πρόσθεσε ότι η Ελλάδα θα επιθυμούσε η Άγκυρα να εγκαταλείψει τις διεκδικήσεις της, αν όμως αυτό δεν γίνεται τότε η χώρα μας έχει υποδείξει το δρόμο του δικαστηρίου της Χάγης.

    “Από την πλευρά της Τουρκίας οι θέσεις είναι εναλλασσόμενες, υπάρχει μια σύγχυση, υπάρχουν διαφορές δύσκολες και δυσάρεστες και όλα αυτά οδηγούν στο συμπέρασμα ότι κάτι κρύβουν και νομίζω ότι αυτό που κρύβουν είναι ότι κάτι πολύ επικίνδυνο για το μέλλον των σχέσεων των δύο χωρών και για το μέλλον της ειρήνης στην περιοχή μας”, πρόσθεσε ο κ. Πάγκαλος ο οποίος, όμως κατέστησε σαφές ότι η αμφισβήτηση των συνόρων στο Αιγαίο εκ μέρους της Τουρκίας δεν θα περάσει ως διεθνής πρακτική.

    [04] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ Θ.ΠΑΓΚΑΛΟΥ - Ν .ΜΙΧΑΪΛΟΒΑ

    Την ελληνική θέση για κοινή αφετηρία όλων των χωρών - υποψηφίων για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ενωση, επανέλαβε ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, Θεόδωρος Πάγκαλος, κατά τη συνάντησή του με τη Βουλγάρα ομόλογό του, Ναντέζντα Μιχάιλοβα, στο περιθώριο της 52ης συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη.

    Οι δυο αξιωματούχοι υπογράμμισαν τη σημασία της ολοκλήρωσης της κατασκευής του πετρελαιαγωγού Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολης και αντάλλαξαν προσκλήσεις για επισκέψεις τους στην Αθήνα και Σόφια.

    Σε συνάντησή της με τον υπουργό Εξωτερικών της Ιορδανίας, Φαγιέζ Ταραούνα, η κ.Μιχάιλοβα, ζήτησε την υποστήριξη του Αμάν ώστε να αρθεί από την ημερήσια διάταξη της Ισλαμικής Διάσκεψης, το θέμα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των τουρκόφωνων στη Βουλγαρία.

    Ο συντονισμός των προσπαθειών της Βουλγαρίας και της Σλοβενίας με σκοπό την ένταξή τους στην Ευρωπαϊκή Ενωση και το ΝΑΤΟ, ήταν στο επίκεντρο της συνάντησης της Βουλγάρας υπουργού με τον Πρόεδρο της Σλοβενίας, Μίλαν Κούτσαν. Με την ομόλογό της από τη Σλοβακία, κ.Κράμπλοβα, η κ.Μιχάιλοβα εξέτασε το θέμα της διμερούς συνεργασίας.

    Η κ.Μιχάιλοβα συναντήθηκε και με τον υπουργό Εξωτερικών της Μολδαβίας, Μίχαϊ Ποπόφ, τον οποίο ενημέρωσε για τις προσπάθειες της Σόφιας να αναπτύξει τις υποδομές της στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Συστήματος Μεταφορών. Οι δυο πλευρές αναφέρθηκαν και στην επικείμενη συνάντηση των υπουργών Αμυνας των χωρών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, στη Σόφια.

    [05] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΠΑΓΚΑΛΟΥ-ΧΑΝΤΖΙΣΚΙ ΣΤΗ ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ

    Συνάντηση μισής ώρας είχαν στη Νέα Υόρκη οι υπουργοί Εξωτερικών της Ελλάδας, Θεόδωρος Πάγκαλος και Μπλάγκοι Χαντζίσκι, στο περιθώριο των εργασιών της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

    Σε δηλώσεις του προς τους δημοσιογράφους ο κ.Πάγκαλος είπε ότι με τον ομόλογό του υπουργό συζήτησε θέματα διμερούς ενδιαφέροντος καθώς και τη συμμετοχή του κ.Χαντζίσκι και του Προέδρου Κίρο Γκλιγκόρωφ στη συνάντηση της Κρήτης.

    Οσον αφορά τις προοπτικές για την επίλυση του εκκρεμούς θέματος της ονομασίας, για το οποίο έγινε αναφορά κατά τη συνάντηση των δυο υπουργών, ο κ.Πάγκαλος τόνισε: “Οι προοπτικές είναι πολλές. Υπάρχει μια αλματώδης αύξηση του εμπορίου, ελληνικές επενδύσεις, μισό εκατομμύριο κάτοικοι των Σκοπίων ήρθαν για τον ένα ή τον άλλο λόγο στην Ελλάδα και πιστεύω ότι ένας μεγάλος αριθμός Ελλήνων πήγαν επίσης προς την άλλη πλευρά. Εχουμε λοιπόν σοβαρές προοπτικές ανάπτυξης των σχέσεων και είχαμε ορισμένα θέματα τα οποία έπρεπε να ρυθμίσουμε”.

    Από την πλευρά του ο κ.Χαντζίσκι σε δηλώσεις του, σύμφωνα με τον κρατικό ραδιοφωνικό σταθμό των Σκοπίων, σημειώνοντας ότι “τον τελευταίο καιρό οι πολιτικές σχέσεις των δυο καιρών βελτιώνονται” έσπευσε να επισημάνει ότι “παρ όλα αυτά παραμένει το πρόβλημα του ονόματος”. Κατά τον ραδιοφωνικό σταθμό, ο κ.Χαντζίσκι “υπέδειξε στον Ekkgma ομόλογό του”, ότι “η κοινά αποδεκτή λύση δεν μπορεί να είναι άλλη από αυτή του συνταγματικού -όπως αποκαλείται- ονόματος της χώρας του”.

    [06] Χ.ΠΑΠΟΥΤΣΗΣ: Η ΕΛΛΑΔΑ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΝΕΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟ ΠΝΕΥΜΑ

    Η εφαρμογή υγιούς και σταθερής μακροοικονομικής πολιτικής, σε συνδυασμό με την απλοποίηση της νομοθεσίας και τη μείωση των διοικητικών εμποδίων, αποτελούν απαραίτητη προϋπόθεση για να δημιουργηθεί ευνοϊκό επιχειρηματικό κλίμα στη χώρα μας. Αυτό τόνισε ο Έλληνας επίτροπος, Χρήστος Παπουτσής, κατά τη διάρκεια ομιλίας του στο συνέδριο με θέμα “Νέοι επιχειρηματίες, επιχειρηματικότητα, δημιουργία απασχόλησης”, που πραγματοποιείται σήμερα στη Λάρισα.

    Ο κ.Παπουτσής αναφέρθηκε ακόμη στην αναγκαιότητα βελτίωσης της πρόσβασης των μικρών επιχειρήσεων στην τραπεζική χρηματοδότηση, επισημαίνοντας ότι το θέμα αυτό πρέπει να απασχολήσει όχι μόνο την Πολιτεία, αλλά και τις ίδιες τις τράπεζες, στη πορεία τους προς τον εκσυγχρονισμό και την ανάπτυξη.

    Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε ο Έλληνας επίτροπος στην προώθηση και υποστήριξη ειδικών κατηγοριών πιθανών επιχειρηματιών, όπως οι γυναίκες και οι νέοι. Προς αυτήν την κατεύθυνση απαιτείται, σύμφωνα πάντα με τον ίδιο, η υιοθέτηση μιας νέας πολιτικής προσέγγισης, που θα επιτρέψει την ανάπτυξη νέου επιχειρηματικού πνεύματος. “Σκοπός μας είναι να δημιουργήσουμε την κατάλληλη υποδομή ώστε οι ειδικές αυτές ομάδες να τυγχάνουν ίσης μεταχείρισης”, υπογράμμισε. Όπως είπε ο Επίτροπος, η προώθηση της επιχειρηματικότητας, με έμφαση στις ανάγκες των νέων επιχειρηματιών, αποτελεί πρωταρχικό στόχο της Κομισιόν και αποκτά καινούργια πανευρωπαϊκή δυναμική. Προς αυτήν την κατεύθυνση όμως, είναι απαραίτητο να αλλάξει η νοοτροπία που υπάρχει σήμερα όσον αφορά την ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας, με δυναμικές παρεμβάσεις στον χώρο της εκπαίδευσης, της κατάρτισης και των σχέσεων βιοτεχνών-μικρών επιχειρηματιών με τους δημόσιους φορείς και τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.

    Πάντως, η καλύτερη πρόσβαση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στις χρηματιστηριακές αγορές και ειδικότερα στη δευτερογενή κεφαλαιαγορά, που προωθείται εδώ και δύο χρόνια από την Κομισιόν, αρχίζει σταδιακά να αποτελεί πραγματικότητα, σύμφωνα τουλάχιστον με τον κ.Παπουτσή. Ο Έλληνας επίτροπος αναφέρθηκε, εξάλλου και στην επεξεργασία πρότασης για τη δημιουργία ειδικού χρηματοπιστωτικού μέσου, που θα αναλάβει την ενίσχυση των διασυνοριακών επενδύσεων των μικρομεσαίων επιχειρήσεων μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

    Κατά τον Χρήστο Παπουτσή, προώθηση της επιχειρηματικότητας σημαίνει “την εκ νέου δημιουργία και τόνωση μιας πραγματικά επιχειρηματικής κουλτούρας, μέσα από την ενίσχυση της αυτοπεποίθησης, την ανάληψη κινδύνων και το αίσθημα της προσωπικής πρωτοβουλίας και υπευθυνότητας που θα οδηγήσει σε νέες καινοτόμες δραστηριότητες”. Μέσα από τη δημιουργία νέων μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων, η Επιτροπή επιδιώκει να συμβάλει στην καταπολέμηση της ανεργίας και τη dgliouqc_a ίσων ευκαιριών απασχόλησης, κατέληξε.

    [07] Γ.ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ: ΘΑ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΘΟΥΝ 12 ΚΕΡΔΟΦΟΡΟΙ ΔΗΜΟΣΙΟΙ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙ

    Στην ιδιωτικοποίηση δώδεκα κερδοφόρων δημόσιων οργανισμών προσανατολίζεται η κυβέρνηση, στην προσπάθειά της να αυξήσει τα έσοδα στον προϋπολογισμό του 1998. Σύμφωνα με το διετές σχέδιο ιδιωτικοποιήσεων που παρουσίασε χτες στην ετήσια σύνοδο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Γιάννος Παπαντωνίου, μεταξύ των οργανισμών που θα αποκρατικοποιηθούν περιλαμβάνονται η Διεθνής Έκθεση και ο Οργανισμός Λιμένος Θεσσαλονίκης, η ΕΥΔΑΠ, ο Οργανισμός Διεξαγωγής Ιπποδρομιών, ο ΟΠΑΠ, η διώρυγα της Κορίνθου, καθώς και ο Οργανισμός Λιμένος Πειραιώς.

    [08] Η ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΘΕΜΑ ΣΥΣΚΕΨΕΩΝ ΜΕ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΤΟΥ ΥΜΑΘ

    H τουριστική ανάπτυξη μέσω των εναλλακτικών μορφών τουρισμού, ήταν το θέμα των διαδοχικών συσκέψεων που πραγματοποιήθηκαν με πρωτοβουλία του Υπουργείου Μακεδονίας-Θράκης στις τρεις περιφέρειες της Βόρειας Ελλάδας στις 22,23 και 24 Σεπτεμβρίου αντίστοιχα.

    Οι συσκέψεις πραγματοποιήθηκαν σε συνεργασία με τις τρεις περιφέρειες και το Βρετανικό Συμβούλιο, παρουσία της Γενικής Γραμματέως του ΥΜΑΘ, Χρύσας Μανωλιά. Παραβρέθηκαν επίσης οι Γενικοί Γραμματείς των περιφερειών, κύριοι Σοφιανός, Καμπέλης και Παπαδόπουλος, καθώς και ο διευθυντής του Βρετανικού Συμβουλίου στη Θεσσαλονίκη, κ.Handley.

    “Η προώθηση των εναλλακτικών μορφών τουρισμού στην Μακεδονία και τη Θράκη μπορεί να αποτελέσει σημαντική παράμετρο ανάπτυξης των περιοχών αυτών”, τόνισε η κ.Μανωλιά.

    Το “παρών” στις συσκέψεις έδωσαν και εκπρόσωποι των νομαρχιακών αυτοδιοικήσεων, των Τοπικών Ενώσεων Δήμων και Κοινοτήτων και των αναπτυξιακών εταιριών των νομών των τριών περιφερειών.


    [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [09] ΤΟΥΡΚΙΑ:ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗ ΘΥΜΑΤΟΣ ΒΑΣΑΝΙΣΜΟΥ ΔΙΕΤΑΞΕ ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ

    Στην απόφαση να καταβληθεί από την Τουρκία αποζημίωση 25000 λιρών (περίπου 11 εκατομμυρίων δραχμών) στην κ.Σουκράν Αϊντίν, πολίτη της χώρας, κουρδικής καταγωγής κατέληξε το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων το οποίο εξέτασε την υπόθεση μετά από προσφυγή του θύματος. Το δικαστήριο αποφάνθηκε ότι η περίπτωση της κ.Αϊντιν, η οποία βασανίστηκε και βιάστηκε από τις τουρκικές αρχές όταν ήταν 17 ετών ήταν ακραία παραβίαση των ευρωπαϊκών προδιαγραφών για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Όπως μεταδίδει το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων AFP, η απόφαση ανακοινώθηκε σήμερα το πρωί.

    [10] ΑΝΗΣΥΧΙΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΛΒΑΝΟΥΣ ΤΗΣ ΠΓΔΜ ΕΚΦΡΑΖΟΥΝ ΤΑ ΤΙΡΑΝΑ

    Την ανησυχία του για την κατάσταση και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι αλβανικής καταγωγής πολίτες της ΠΓΔΜ εξέφρασε στον ομόλογο του της γειτονικής χώρας Μπλαγκόι Χατζίνσκι, ο αλβανός υπουργός εξωτερικών Πασκάλ Μίλο σε συνάντηση που είχαν οι δύο άνδρες στη Νέα Υόρκη στο περιθώριο της γενικής συνέλευσης του ΟΗΕ. Όπως μεταδίδει το αλβανικό πρακτορείο ειδήσεων ΑΤΑ, ο αλβανός υπουργός κάλεσε την κυβέρνηση των Σκοπίων να αρχίσει και να συνεχίσει το διάλογο με όλες τις πολιτικές δυνάμεις που εκφράζουν τους Αλβανούς της ΠΓΔΜ έτσι ώστε να αντιμετωπισθούν τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί. Ο κ.Μίλο έθεσε στον κ.Χατζίνσκι το ζήτημα της επαναλειτουργίας της διάβασης Μπλάτα στα σύνορα των δύο χωρών, η διακοπή λειτουργίας της οποίας έχει οδηγήσει τους Αλβανούς πολίτες να προσπαθούν να μπουν παράνομα στην ΠΓΔΜ, όπου αντιμετωπίζονται με αληθινά πυρά από τους συνοριακούς φρουρούς. Αξίζει να σημειωθεί ότι στις δηλώσεις του, ο κ.Μίλο χρησιμοποίησε τον όρο ΠΓΔΜ για να αναφερθεί στα Σκόπια.

    [11] ΡΗΜΑΤΙΚΗ ΔΙΑΚΟΙΝΩΣΗ ΜΟΣΧΑΣ ΣΤΗ ΣΟΦΙΑ

    Η απογοήτευση της Μόσχας για την μη πρόσκλησή της στη συνάντηση των υπουργών Αμυνας των χωρών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, στις 3 Οκτωβρίου, στη Σόφια, εκφράζεται σε ρηματική διακοίνωση, που επέδωσε ο Ρώσος πρεσβευτής , Λεονίντ Κερεστεντζιάντς, χθες στο υπουργείο Εξωτερικών της Βουλγαρίας.

    “Η Ρωσία αντιμετωπίζει τα Βαλκάνια και τη Νοτιοανατολική Ευρώπη στο σύνολό της ως περιοχή των ζωτικών της συμφερόντων”, σημειώνεται στη ρηματική διακοίνωση, μέρος της οποίας δημοσίευσε η εφημερίδα “Σταντάρτ” της Σόφιας.

    Ο υφυπουργός Εξωτερικών της Βουλγαρίας, Στέφαν Τάφροφ, εξέφρασε την έκπληξή του για τη ρωσική αντίδραση και υπενθύμισε πως στις 5 Σεπτεμβρίου, η υπουργός Εξωτερικών, Ναντέζντα Μιχάιλοβα, είχε εξηγήσει στον κ.Κερεστεντζιάντς τους λόγους για τους οποίους η Ρωσία δεν είναι μεταξύ των προσκεκλημένων χωρών.

    Η επιχειρηματολογία της Σόφιας εστιάζεται στο γεγονός πως στη συνάντηση της 3ης Οκτωβρίου θα λάβουν μέρος είτε χώρες - μέλη του ΝΑΤΟ, είτε χώρες που συμμετέχουν στην πρωτοβουλία “Σύμπραξη για την ειρήνη” και η Ρωσία δεν ανήκει σε αυτές τις δυο κατηγορίες.

    [12] ΟΜΙΛΙΑ ΓΚΛΙΓΚΟΡΩΦ ΣΤΗ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΟΥ ΟΗΕ

    Σημαντική για την εδραίωση της ειρήνης και της ασφάλειας στα Βαλκάνια χαρακτήρισε την ομαλοποίηση των σχέσεων μεταξύ των βαλκανικών κρατών ο Πρόεδρος της ΠΓΔΜ, Κρίο Γκλιγκόρωφ, στη whesimobqadim^ ομιλία του στην 52η γενική συνέλευση του ΟΗΕ.

    Ο Σκοπιανός Πρόεδρος επεσήμανε ότι οι σχέσεις μεταξύ των βαλκανικών κρατών πρέπει να βασιστούν στις αρχές της καλής γειτονίας και του αλληλοσεβασμού. “Η χώρα μας, τόνισε ο κ.Γκλιγκόρωφ, υποστηρίζει την ειρήνη στα Βαλκάνια και σ’ αυτό το πλαίσιο ασκεί πολιτική καλής γειτονίας και προώθησης της διμερούς συνεργασίας με όλα τα βαλκανικά κράτη, σεβόμενη την εδαφική ακεραιότητα, την κυριαρχία και το απαραβίαστο των συνόρων”.

    Αναφερόμενος στην παρουσία της ειρηνευτικής δύναμης της UNPREDEP στα Σκόπια, ο κ.Γκλιγκόρωφ τόνισε ότι η παραμονή της είναι σημαντική για την διασφάλιση της ειρήνης όχι μόνο κατά τη διάρκεια των πολεμικών συγκρούσεων στη Βοσνία, αλλά και λόγω της πρόσφατης κρίσης στην Αλβανίας.

    “Η UNPREDEP αποτελεί φράγμα το οποίο παρεμποδίζει την επέκταση προς τα νότια Βαλκάνια των μονίμων πολεμικών απειλών από τα γειτονική εδάφη της πρώην Γιουγκοσλαβίας” διευκρίνισε ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ, επαναλαμβάνοντας την επιθυμία της κυβέρνησης της χώρας του για παράταση της θητείας της ειρηνευτικής δύναμης και μετά τις 31 Νοεμβρίου.

    Τέλος, σχολιάζοντας τις εξελίξεις στη Βοσνία, ο κ.Γκλιγκόρωφ υποστήριξε ότι η συμφωνία του Ντέιτον δεν πρέπει να ναυαγήσει και ότι τα Ηνωμένα Έθνη έχουν τον καθοριστικό ρόλο για τη συνέχιση της ειρηνευτικής διαδικασίας.

    [13] ΕΚΘΕΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΑ

    Την υποστήριξή της προς την κατεύθυνση της πολιτικής συναίνεσης εκφράζει η Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης στην έκθεσή της για την πολιτική κατάσταση στην Αλβανία και καλεί την αντιπολίτευση να στηρίξει τους δημοκρατικούς θεσμούς συμμετέχοντας στις εργασίες της Βουλής.

    Στην έκθεση επισημαίνεται ότι στην Αλβανία παραμένει η κατάσταση αντιπαράθεσης και τονίζεται ότι η διεθνής βοήθεια μπορεί να συνεχιστεί και να είναι αποτελεσματική “εάν κυβέρνηση και αντιπολίτευση συνεργαστούν σε πνεύμα συμφιλίωσης”.

    Επίσης, τονίζεται ότι η κυβέρνηση πρέπει να εξασφαλίσει την ασφάλεια και την έννομη τάξη στη χώρα, την ομαλή λειτουργία των νεοεκλεγέντων δημοκρατικά τοπικών και περιφερειακών αρχών και πλήρη ελευθερία των μέσων μαζικής ενημέρωσης. Οι προσλήψεις στο δημόσιο τομέα να γίνονται με αξιοκρατικά κριτήρια. Η νέα νομοθεσία πρέπει να ταυτίζεται με τις αρχές και τα πρότυπα του Συμβουλίου της Ευρώπης, ενώ σχετικά με το νέο Σύνταγμα η Κοινοβουλευτική Συνέλευση υπογραμμίζει ότι θα πρέπει να βασίζεται σε μια ευρύτερη πολιτική συναίνεση.

    Η έκθεση αποτέλεσε αντικείμενο ευρύτερης συζήτησης των συμμετεχόντων κοινοβουλευτικών αντιπροσώπων του Συμβουλίου της Ευρώπης για την “λεπτή και πολυσύνθετη πολιτική και οικονομική κατάσταση στην Αλβανία”, όπως χαρακτηριστικά τονίστηκε.

    Ο εκπρόσωπος του Σοσιαλιστικού Κόμματος Αλβανίας, Ναμίκ Ντόκλε, stgm παρέμβασή του αναφέρθηκε στις προσπάθειες της κυβέρνησης για την αποκατάσταση της δημόσιας τάξης και της ασφάλειας, την αναδιοργάνωση των πολιτικών θεσμών και την εναρμόνιση με τις πολιτικά και οικονομικά αναπτυγμένες χώρες της Ευρώπης “σταδιακά και όχι σε μια νύχτα”, όπως είπε.

    Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος της αλβανικής αξιωματικής αντιπολίτευσης, Γκεντς Πόλλο, κατήγγειλε σε σκληρή γλώσσα “πολιτικές διώξεις στελεχών της δημόσιας διοίκησης και την αναβίωση της, όπως είπε, κομμουνιστικής ιδεολογίας στις πολιτικές δομές της χώρας”.

    Στη συζήτηση παρενέβησαν από την πλευρά των Ελλήνων κοινοβουλευτικών οι κ.Κ.Βρεττός, Β.Πολύδωρας και Ε.Κόρακας οι οποίοι αναφέρθηκαν στο θετικό ρόλο της Ελλάδας στην αλβανική κρίση.

    Αξίζει να σημειωθεί ότι ο πρόεδρος της Επιτροπής Πολιτικών Υποθέσεων, Ούγγρος Αντρας Μπαρσόνι, διερωτήθηκε “που πήγαν τελικά τα χρήματα της βοήθειας, τα χρήματα του Συμβουλίου της Ευρώπης που έχουν δοθεί στην Αλβανία”, όπως τόνισε, ενώ ταυτόχρονα καταδίκασε κάθε μορφή ρεβανσισμού από δεξιά και αριστερά.

    Η έκθεση του Συμβουλίου της Ευρώπης εκτιμήθηκε ποικιλότροπα από τον αλβανικό Τύπο. Οι αντιπολιτευόμενες εφημερίδες “Ριλίντια” και “Ντεμοκρατίκε” κάνουν λόγο για κίνδυνο απομάκρυνσης της Αλβανίας από το Συμβούλιο εξαιτίας όπως γράφουν, “της πολιτικής της κυβέρνησης Νάνο ως προς την αποκατάσταση της τάξης, της ασκούμενης βίας σε βάρος της αντιπολίτευσης, τη ρεβάνς στη δημόσια διοίκηση κ.α.”

    Αντίθετα η “Γκαζέτα Σκιπτάρε” στο πρωτοσέλιδό της κάνει λόγο για “ψυχρολουσία που δέχθηκαν οι εκπρόσωποι του Δημοκρατικού Κόμματος, Πόλλο και Μιναρόλι στο Συμβούλιο της Ευρώπης” Η Πολιτική Επιτροπή του Συμβουλίου της Ευρώπης ζήτησε από την αντιπολίτευση να θέσει τέρμα στην αποχή του από τις εργασίες της Βουλής και να δεχθεί τα αξιώματα που του έχουν προσφερθεί στις κοινοβουλευτικές επιτροπές, τονίζει η εφημερίδα.


    Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/

    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute
    mpa2html v3.04 run on Thursday, 25 September 1997 - 14:16:49