Browse through our Interesting Nodes on Transportation in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 97-09-16

From: Macedonian Press Agency <mpa@philippos.mpa.gr>

Macedonian Press Agency: News in Elot928 Greek Directory

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ

Θεσσαλονίκη 16 Σεπτεμβρίου 1997


ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ

[Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

[Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ


ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

[Α] ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

  • [01] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΗΜΙΤΗ-ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟ

  • [02] Γ. ΚΡΑΝΙΔΙΩΤΗΣ: ΘΕΤΙΚΗ ΕΞΕΛΙΞΗ Η ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΓΙΑ ΕΝΑΡΞΗ ΣΥΝΟΜΙΛΙΩΝ ΚΛΗΡΙΔΗ-ΝΤΕΝΚΤΑΣ

  • [03] ΤΟ ΑΒΑΤΟ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΟΡΟΥΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΗΓΕΙΡΑΝ ΣΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ ΔΥΟ ΥΠΟΥΡΓΟΙ

  • [04] ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΑΥΡΙΟ Ο Ε. ΣΕΒΑΡΤΝΑΝΤΖΕ

  • [05] ΜΕ 72 ΔΙΣ. ΔΡΧ ΘΑ ΑΠΟΖΗΜΙΩΘΟΥΝ ΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ ΤΩΝ ΟΠΟΙΩΝ ΟΙ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ ΚΑΤΑΣΤΡΑΦΗΚΑΝ ΦΕΤΟΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΘΕΟΜΗΝΙΕΣ

  • [06] ΣΤΙΣ 21 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ ΕΓΚΑΙΝΙΑΖΕΤΑΙ Η ΜΟΝΗ ΛΑΖΑΡΙΣΤΩΝ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΠΕΧΩΔΕ

  • [07] 24ΩΡΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΓΙΑ ΤΙΣ 25 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ ΕΞΗΓΓΕΙΛΕ Η ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ

  • [08] ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΥ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΜΥΝΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ


  • [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [09] H ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΕ ΤΗΝ ΕΙΣΟΔΟ ΣΕ ΣΕΡΒΟΒΟΣΝΙΟΥΣ, ΥΠΟΣΤΗΡΙΚΤΕΣ ΤΟΥ ΚΑΡΑΤΖΙΤΣ

  • [10] ΟΙ “ΔΕΚΑΠΕΝΤΕ” ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΣΑΝ ΤΗΝ ΕΝΑΡΞΗ ΤΩΝ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΕΩΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ, ΕΞΙ ΜΗΝΕΣ ΜΕΤΑ ΤΗ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ

  • [11] ΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ ΤΩΝ ΚΡΑΤΩΝ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ ΔΙΑΜΟΡΦΩΝΟΥΝ ΤΗ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗΣ

  • [12] ΝΕΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΔΙΑΦΥΓΗ ΚΑΡΑΖΙΤΣ–ΜΛΑΝΤΙΤΣ

  • [13] ΒΟΛΕΣ ΓΚΛΙΓΚΟΡΩΦ ΚΑΤΑ ΕΛΛΑΔΟΣ, ΒΟΥΛΓΑΡΙΑΣ, ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑΣ


  • ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

    [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [01] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΗΜΙΤΗ-ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟ

    Ο προϋπολογισμός του 1998 θα αποτελέσει το αντικείμενο της συνάντησης του υπουργού Εθνικής Οικονομίας, Γιάννου Παπαντωνίου, με τον πρωθυπουργό, Κώστα Σημίτη, σήμερα στις 7 το απόγευμα.

    Όπως είναι γνωστό, κεντρικός στόχος της κυβέρνησης για το 1998 είναι τόσο η μείωση των δημοσίων δαπανών, όσο και πάταξη της φοροδιαφυγής. Μάλιστα, ο κ. Παπαντωνίου εξέφρασε την άποψη ότι η επόμενη χρονιά θα χαρακτηριστεί έτος δραστικών μέτρων κατά της voqodiavuc^r. Στην κατεύθυνση αυτή εκτιμάται ότι θα συμβάλλουν η μηχανοργάνωση των ΔΟΥ και οι έλεγχοι του ΣΔΟΕ.

    Ηδη, στο υπουργείο Οικονομικών ετοιμάζεται λίστα με τα ονόματα των οφειλετών του δημοσίου, που -σύμφωνα με τον υφυπουργό, Γιώργο Δρυ- θα δοθεί στη δημοσιότητα μέχρι το τέλος Οκτωβρίου.

    Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι σε σύνολο οφειλών 1,25 τρισεκατομμυρίων δραχμών οι ΔΕΚΟ χρωστούν στο δημόσιο 727 δισεκατομμύρια.

    [02] Γ. ΚΡΑΝΙΔΙΩΤΗΣ: ΘΕΤΙΚΗ ΕΞΕΛΙΞΗ Η ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΓΙΑ ΕΝΑΡΞΗ ΣΥΝΟΜΙΛΙΩΝ ΚΛΗΡΙΔΗ-ΝΤΕΝΚΤΑΣ

    Θετική εξέλιξη χαρακτήρισε ο υφυπουργός Εξωτερικών, Γιάννος Κρανιδιώτης, τη συμφωνία, για έναρξη συνομιλιών Κληρίδη-Ντενκτάς στα θέματα ασφάλειας, την οποία ανακοίνωσε η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μαντλίν Ολμπράιτ, κατά την αιφνιδιαστική επίσκεψη της στην Κύπρο.

    Όπως είπε ο κ. Κρανιδιώτης, η ελληνοκυπριακή πλευρά θεωρεί την εξέλιξη αυτή σημαντική, αφού την πρόταση για αποστρατιωτικοποίηση την υποστήριζε και προσπάθησε να την προωθήσει ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης.

    Ωστόσο ο υφυπουργός διατύπωσε επιφυλάξεις ως προς την ανταπόκριση που θα έχει στην πράξη η συμφωνία αυτή από τουρκοκυπριακής πλευράς, και δήλωσε πως ελπίζει ο κ. Ντενκτάς να κρατήσει το λόγο του για μια φορά. Ο κ. Κρανιδιώτης εξέφρασε την ικανοποίηση της ελληνικής πλευράς για τη χτεσινή δήλωση των 15 υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε. , η οποία επιβεβαιώνει ότι δεν υπάρχουν προυποθέσεις για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Κύπρου με την Ευρωπαική Ενωση. Επίσης, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο τριμερούς συνάντησης των υπουργών Εξωτερικών της Ελλάδας, της Τουρκίας και των ΗΠΑ, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

    [03] ΤΟ ΑΒΑΤΟ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΟΡΟΥΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΗΓΕΙΡΑΝ ΣΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ ΔΥΟ ΥΠΟΥΡΓΟΙ

    Θέμα σχετικά με το άβατο του Αγίου Ορους για τις γυναίκες ήγειραν χθες στο συμβούλιο εξωτερικών της Ευρώπης οι υπουργοί της Σουηδίας και Φιλανδίας.

    Οι δύο υπουργοί στηριζόμενοι στην Ευρωπαϊκή συνθήκη περί ελεύθερης διακίνησης όλων των προσώπων άσκησαν ουσιαστικά βέτο στο συμβούλιο υπουργών.

    Η Ελλάδα ζήτησε τη διατήρηση του άβατου της Αθωνικής Πολιτείας. Ο προεδρεύων υπουργός Εξωτερικών του Λουξεμβούργου άφησε το θέμα ανοιχτό με την ελπίδα να μην επιχειρήσει κανείς να ανατρέψει μια παράδοση αιώνων δια της προσφυγής στο ευρωπαϊκό δικαστήριο.

    [04] ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΑΥΡΙΟ Ο Ε. ΣΕΒΑΡΤΝΑΝΤΖΕ

    Τη Θεσσαλονίκη και το Αγιο Ορος θα επισκεφθεί αύριο ο πρόεδρος της Γεωργίας, Εντβαρντ Σεβαρτνάντζε. Ο κ. Σεβαρτνάντζε θα φτάσει το pqy_ στο αεροδρόμιο “Μακεδονία” όπου θα τον υποδεχτεί ο υπουργός Μακεδονίας-Θράκης, Φίλιππος Πετσάλνικος, και στη συνέχεια θα επιβιβαστεί σε ελικόπτερο προκειμένου να μεταβεί στο Αγιο Ορος. Στη Θεσσαλονίκη θα επιστρέψει το απόγευμα και θα συναντηθεί με το δήμαρχο της πόλης Κωνσταντίνο Κοσμόπουλο.

    Η σύζυγος του προέδρου της Γεωργίας θα επισκεφθεί στις 12 το μεσημέρι το Αρχαιολογικό Μουσείο και δύο ώρες αργότερα την Εκθεση Θησαυρών του Αγίου Ορους στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού.

    [05] ΜΕ 72 ΔΙΣ. ΔΡΧ ΘΑ ΑΠΟΖΗΜΙΩΘΟΥΝ ΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ ΤΩΝ ΟΠΟΙΩΝ ΟΙ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ ΚΑΤΑΣΤΡΑΦΗΚΑΝ ΦΕΤΟΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΘΕΟΜΗΝΙΕΣ

    Eβδομήντα δύο δισεκατομμύρια δραχμές θα λάβουν τελικά ως αποζημίωση οι αγρότες των οποίων οι καλλιέργειες υπέστησαν φέτος καταστροφές από τις θεομηνίες.

    Ο Υπουργός Γεωργίας, Στέφανος Τζουμάκας και ο υφυπουργός Οικονομικών, Νίκος Χριστοδουλάκης, αποφάσισαν, ύστερα από προσωπική παρέμβαση του πρωθυπουργού, Κώστα Σημίτη, να εγκρίνουν εγγύηση του Δημοσίου για τη δανειοδότηση του ΕΛΓΑ από το τραπεζικό σύστημα, με 29 δισ. δραχμές. Το δάνειο θα έχει χρόνο αποπληρωμής δέκα ετών.

    [06] ΣΤΙΣ 21 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ ΕΓΚΑΙΝΙΑΖΕΤΑΙ Η ΜΟΝΗ ΛΑΖΑΡΙΣΤΩΝ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΠΕΧΩΔΕ

    Εγκαινιάζεται στις 21 Σεπτεμβρίου στις 8 το βράδυ η μονή Λαζαριστών από τον υπουργό ΠΕΧΩΔΕ Κώστα Λαλιώτη. Πρόκειται για ένα έργο συνολικού προϋπολιγσμού7,5 δισεκατομμυρίων δραχμών που αφορά την αποκατάσταση και νέα εσωτερική διαρρύθμιση του υφιστάμενου διατηρητέου κτιρίου, την κατασκευή νέων κτιρίων και αιθουσών , με κυρίαρχη τη νέα κλειστή θεατρική αίθουσα χωρητικότητας 685 θέσεων, και τη διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου εντός και εκτός του οικοπέδου. Το έργο εκτείνεται σε επιφάνεια 12.000 τετραγωνικών μέτρων ενώ το συνολικό εμβαδόν των χώρων που κατασκευάστηκαν και ανακαινίστηκαν είναι περίπου 22.000 τετραγωνικά μέτρα.

    Ολες οι εργασίες έγιναν με απόλυτο σεβασμό στην ιστορικότητα και το χαρακτήρα του διατηρητέου κτίσματος με την φροντίδα της 4ης Εφορείας Νεωτέρων Μνημείων ενώ καταβλήθηκε προσπάθεια για όσο το δυνατόν μικρότερη αλλοίωση της διάταξης των χώρων και της αρχικής του λογικής και η εξωτερική του όψη αποκαταστάθηκε ύστερα από διεξοδική έρευνα και επιλογή των κατάλληλων υλικών. Ταυτόχρονα εφαρμόστηκαν τα υψηλότερα στάνταρντς όσον αφορά την αντισεισμική θωράκιση, την πυροπροστασία, την ηχομόνωση, και θερμομόνωση και τις εγκαταστάσεις κλιματισμού και φωτισμού.

    [07] 24ΩΡΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΓΙΑ ΤΙΣ 25 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ ΕΞΗΓΓΕΙΛΕ Η ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ

    Tην πραγματοποίηση εικοσιτετράωρης απεργίας στις 25 Σεπτεμβρίου εξήγγειλε η ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ, προβάλλοντας ως βασικά αιτήματα το ασφαλιστικό ζήτημα, αλλά και τη διατήρηση του δημόσιου και κοινωνικού χαρακτήρα tgr Δημόσιας Επιχείρησης Ηλεκτρισμού. Τις επιφυλάξεις τους όσον αφορά την εφαρμογή της οδηγίας για την απελευθέρωση της αγοράς του ηλεκτρισμού, εξέφρασαν τα συνδικαλιστικά όργανα των εργαζομένων της ΔΕΗ, τονίζοντας ότι αυτή ενδέχεται να έχει αρνητικές επιπτώσεις στο κόστος του ηλεκτρικού ρεύματος, αλλά και στην αγορά εργασίας. Ενδεικτικά αναφέρεται το ενδεχόμενο αύξησης της τιμής της Κιλοβατώρας για τους μικρούς και μεσαίους καταναλωτές, αλλά και η πιθανότητα άσκησης πιέσεων για την κατάργηση του ενιαίου οικιακού τιμολογίου. Η εφαρμογή της οδηγίας εγκυμονεί κατά τους εργαζομένους και άλλους κινδύνους. Σύμφωνα πάντα με τη ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ, με την απελευθέρωση της αγοράς του ηλεκτρισμού, δεν αποκλείεται να δρομολογηθεί η ευνοϊκότερη μεταχείριση των μεγάλων αστικών κέντρων και να μειωθεί η συμμετοχή των εγχώριων καυσίμων. Παράλληλα, οι εργαζόμενοι εκφράζουν το φόβο ότι κάτι τέτοιο θα έχει δυσμενείς επιπτώσεις στις εργασιακές σχέσεις, αλλά και στην απασχόληση, αφού αναμένεται απώλεια θέσεων εργασίας.

    [08] ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΥ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΜΥΝΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ

    Αν η Τουρκία πραγματοποιήσει τις απειλές της και πλήξει την Κύπρο, όταν εγκατασταθούν τα πυραυλικά συστήματα S-300, τότε η Ελλάδα θα αντιδράσει, ακόμα και με στρατιωτικά μέσα, δήλωσε ο υφυπουργός Εθνικής Αμυνας, Δημήτρης Αποστολάκης, μιλώντας στη Χάλκη, σε σεμινάριο του Ελληνικού Ιδρύματος Ευρωπαικής και Εξωτερικής Πολιτικής.

    Το κύριο πρόβλημα στην Κύπρο είναι η παρουσία των τουρκικών στρατευμάτων κατοχής, επισήμανε ο υφυπουργός και πρόσθεσε πως υπάρχουν χώρες που μπορούν να βοηθήσουν στην εξασφάλιση της ασφάλειας των δύο κοινοτήτων, όμως το μεγαλύτερο βήμα σε αυτή τη διαδικασία θα ήταν η αποστρατιωτικοποίηση του νησιού.


    [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [09] H ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΕ ΤΗΝ ΕΙΣΟΔΟ ΣΕ ΣΕΡΒΟΒΟΣΝΙΟΥΣ, ΥΠΟΣΤΗΡΙΚΤΕΣ ΤΟΥ ΚΑΡΑΤΖΙΤΣ

    Οι υπουργοί Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ενωσης αποφάσισαν να απαγορεύσουν την είσοδο σε ευρωπαϊκές χώρες σε Σερβοβόσνιους ηγέτες, που εμφανίζονται ως υποστηρικτές του Ράντοβαν Κάρατζιτς, με το αιτιολογικό, ότι αντιτίθενται στην εφαρμογή της συμφωνίας του Ντέητον. Πρώτος στη “μαύρη λίστα” της Ευρωπαϊκής Ενωσης είναι ο Μομτσίλο Κράισνικ, μέλος του τριμελούς προεδρείου της Βοσνίας.

    Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά, τόσο ο Κράισνικ, όσο και επτά ακόμη μέλη της σερβοβοσνιακής ηγεσίας, που είναι μέλη του υπουργικού συμβουλίου της σερβοβοσνιακής οντότητας, επειδή αντιτίθενται στην καθιέρωση κοινού βοσνιακού διαβατηρίου και ενιαίας βοσνιακής υπηκοότητας, όπως προβλέπεται από την συμφωνία του Ντέητον.

    Παράλληλα, όμως, οι υπουργοί της Ευρωπαϊκής Ενωσης συμφώνησαν να epamenet\soum το θέμα των προγραμμάτων βοήθειας προς τους Σέρβους της Βοσνίας, τα οποία είχαν “παγώσει” τον περασμένο Ιούνιο. Οι “δεκαπέντε” θα εξετάσουν, όπως ανακοινώθηκε, ένα προς ένα τα προγράμματα αυτά και θα επιμείνουν στον έλεγχο για την αξιοποίησή τους, φοβούμενοι ότι , πιθανόν, θα χρησιμοποιηθούν για την ενίσχυση των υποστηρικτών των του Κάρατζιτς, ο οποίος παραμένει ως “ο υπ’ αριθμόν ένα εχθρός της διεθνούς κοινότητας”.

    [10] ΟΙ “ΔΕΚΑΠΕΝΤΕ” ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΣΑΝ ΤΗΝ ΕΝΑΡΞΗ ΤΩΝ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΕΩΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ, ΕΞΙ ΜΗΝΕΣ ΜΕΤΑ ΤΗ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ

    Οι υπουργοί Εξωτερικών των χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης επέμειναν στην αρχική τους απόφαση να αρχίσουν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Κύπρο, έξι μήνες μετά τη διακυβερνητική διάσκεψη και την υπογραφή της. Το θέμα, ωστόσο, τοποθετείται προς συζήτηση στις αρχές Απριλίου, αφού η συνθήκη του Αμστερνταμ θα υπογραφεί στις 2 Οκτωβρίου. Πάντως, οι υπουργοί Εξωτερικών των χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης δεν δέχθηκαν να συνδέσουν την ενταξιακή πορεία της Κύπρου, με τις προσπάθειες για την επίλυση του κυπριακού προβλήματος, παρά τις “χλιαρές” όπως χαρακτηρίζονται αντιδράσεις του Γάλλου υπουργού και του Ιταλού, που επιδίωξαν να προσδιοριστεί ένα “χρονικός ορίζοντας” για τη συμμετοχή και της Τουρκίας, στις συζητήσεις για τη διεύρυνση της Ενωσης. Όπως μετέδωσε η ελληνική υπηρεσία του BBC, από τις Βρυξέλλες, ο Ιταλός υπουργός Λαμπέρτο Ντίνι έστειλε επιστολή στον πρόεδρο της ευρωπαϊκής επιτροπής Ζακ Σαντέρ, με την οποία επιμένει, ότι η κοινότητα θα πρέπει να έχει, τουλάχιστον, την συγκατάθεση της Τουρκίας, ώστε να προχωρήσουν απρόσκοπτα οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Κύπρο. Διπλωματικοί κύκλοι στην βελγική πρωτεύουσα ανέφεραν , ότι θεωρείται βέβαιο, πώς οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων των χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, στη σύνοδο κορυφής του Δεκεμβρίου στο Λουξεμβούργο, θα αποφασίσουν τη συμμετοχή της Τουρκίας στη διάσκεψη των υπο ένταξη χωρών, αν και όπως τονίζεται, δεν υπάρχει πρόβλεψη για ένταξ’η της στο ορατό μέλλον, λόγω των προβλημάτων που αντιμετωπίζει ,τόσο στο πολιτικό όσο και στο οικονομικό επίπεδο. Οι ίδιοι κύκλοι ανέφεραν ότι το ευρωπαϊκό συμβούλιο θα δεχθεί ακόμη, τη συμμετοχή των Τουρκοκυπρίων στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Κύπρο, αλλά δεν έχει διευκρινιστεί ακόμη, ο τρόπος συμμετοχής τους.

    [11] ΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ ΤΩΝ ΚΡΑΤΩΝ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ ΔΙΑΜΟΡΦΩΝΟΥΝ ΤΗ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗΣ

    Οι νέες τεχνολογίες επικοινωνίας θα είναι για πρώτη φορά στο επίκεντρο της συνόδου υπουργών της Συμβουλίου της Ευρώπης με θέμα “Η κοινωνία πληροφόρησης: μια πρόκληση για τη Ευρώπη” που θα πραγματοποιηθεί στις 11 και 12 Δεκεμβρίου στη Θεσσαλονίκη. Στην σύνοδο θα συμμετάσχουν υπουργοί αρμόδιοι για θέματα μέσων μαζικής emgl]qysgr από 40 κράτη της Ευρώπης.

    Κοινωνικές οικονομικές και ηθικές απόψεις όσον αφορά την πρόσβαση στις νέες τεχνολογίες πληροφόρησης, η χρήση τους και η ανάπτυξη των δυνατοτήτων που προσφέρουν, οι επιπτώσεις τους στους δημοκρατικούς θεσμούς και τα ανθρώπινα δικαιώματα, περιέχονται μεταξύ άλλων στη θεματολογία της συνόδου της Θεσσαλονίκης η οποία θα πραγματοποιηθεί σε μία στιγμή καθοριστική για τη μελλοντική διαμόρφωση του κοινωνικού ρόλου των ηλεκτρονικών μέσων τηλεπικοινωνίας στην Ευρώπη.

    Όπως εξάλλου επισήμανε μιλώντας στο Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο Γάλλος πρέσβης και πρόεδρος της Επιτροπής υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης, Ζακ Βαρέν, τον Οκτώβριο οι αρχηγοί των κρατών και κυβερνήσεων των χωρών που μετέχουν στο Συμβούλιο της Ευρώπης θα υιοθετήσουν για πρώτη φορά διακήρυξη γενικών αρχών και σχέδιο δράσης για μια ευρωπαϊκή πολιτική στις νέες τεχνολογίες πληροφόρησης με στόχο τη θέσπιση νομικών κανόνων δικαίου που θα ρυθμίζουν αλλά και συγχρόνως θα διευκολύνουν την ανάπτυξη του Internet.

    Ο κ Βαρέν τόνισε ακόμη ότι επείγει να διαμορφωθεί το συντομότερο κοινή ευρωπαϊκή πολιτική στον τομέα των νέων τεχνολογιών πληροφόρησης, εν όψει του σταδιακού ανοίγματος των τηλεπικοινωνιών στον ευρωπαϊκό και διεθνή ανταγωνισμό και συνεργασία, έστω και αν η εφαρμογή της κοινής διακήρυξης των υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης και η λειτουργία των οργάνων ελέγχου χρειαστεί χρόνο μέχρι το 2000.

    Στο πλαίσιο της προετοιμασίας για την κοινή υπουργική διακήρυξη το Συμβούλιο της Ευρώπης διοργανώνει στις 15 και 16 Οκτωβρίου στο Στρασβούργο συζήτηση στρογγυλής τραπέζης με θέμα “Internet και Δημοκρατία”. Η εκδήλωση θα αποτελέσει μία πρώτη ευκαιρία για έκφραση και ανταλλαγή απόψεων και ιδεών πάνω σε θέματα των νέων τεχνολογιών πληροφόρησης.

    [12] ΝΕΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΔΙΑΦΥΓΗ ΚΑΡΑΖΙΤΣ–ΜΛΑΝΤΙΤΣ

    Τις πληροφορίες για διαφυγή στο εξωτερικό των κατηγορουμένων για εγκλήματα πολέμου πολιτικού και του στρατιωτικού ηγετών των Σερβοβοσνίων την εποχή του πολέμου 1992-95, Ράντοβαν Κάραζιτς και Ράτκο Μλάντις επαναλαμβάνει το εβδομαδιαίο περιοδικό του Βελιγραδίου, ΝΤ Plus. Το περιοδικό αναφέρει ότι οι δύο άνδρες βρίσκονται ασφαλείς σε φιλική χώρα στην οποία κατέφυγαν με μεσολάβηση μεγάλης δύναμης χωρίς όμως να κατονομάζει καμία από τις δύο χώρες ενώ αποδίδει την απόφαση τους στην μεγιστοποίηση του κινδύνου να συλληφθούν από άνδρες της διεθνούς δύναμης σταθεροποίησης (SFOR) με βάση το εναντίον τους ένταλμα του διεθνούς δικαστηρίου της Χάγης. Ο κ.Κάραζιτς ο οποίος, σύμφωνα με πηγές της SFOR βρίσκεται στο σπίτι του στο Πάλε, το σερβικό προάστιο του Σεράγεβο, δεν έχει εμφανισθεί δημόσια εδώ και εβδομάδες, διέφυγε γιατί θεωρήθηκε ότι μία μεγάλη αμερικανοβρετανική επιχείρηση για σύλληψή του το προηγούμενο σαβατοκύριακο, κατά την διάρκεια των δημοτικών εκλογών, ήταν πολύ piham^. Το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων AFP μεταδίδει ότι η σύζυγος του κ.Κάραζιτς, Λιλιάνα, ψήφισε μόνη της το Σάββατο αρνούμενη να κάνει δηλώσεις στους δημοσιογράφους. Αξίζει να σημειωθεί ότι στα μέσα Αυγούστου, η κ.Κάραζιτς είχε χαρακτηρίσει γελοίες τις πληροφορίες ότι ο σύζυγος της έχει καταφύγει στη σερβική μονή του Χιλανδαρίου στο Άγιο Όρος, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι “ο Ράντοβαν δεν θα εγκαταλείψει τη Σερβική Δημοκρατία της Βοσνίας”.

    [13] ΒΟΛΕΣ ΓΚΛΙΓΚΟΡΩΦ ΚΑΤΑ ΕΛΛΑΔΟΣ, ΒΟΥΛΓΑΡΙΑΣ, ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑΣ

    Βολές εναντίον όλων των γειτονικών με τη χώρα του κρατών και κυρίως της Ελλάδος, Βουλγαρίας και Γιουγκοσλαβίας, εξαπέλυσε ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ Κίρο Γκλιγκόρωφ, στο δεύτερο μέρος της συνέντευξής του στην αλβανόφωνη και σκοπιανή εκπομπή του BBC, η οποία αναμεταδόθηκε εκτενώς από το κρατικό ραδιόφωνο των Σκοπίων. Ενώ τα κύρια πυρά του, αφορούσαν και πάλι την Ελλάδα, τις αντιδράσεις της οποίας για την καπηλεία του ονόματος "Μακεδονία", που σφετερίζονται τα Σκόπια, την απέδωσε σε συναισθηματικούς λόγους.

    "Η αμφισβήτηση του δικαιώματος της χώρας μας για το όνομά της εκ μέρους της Ελληνικής πλευράς, αφορά τον τομέα της ταυτότητας του "μακεδονικού" λαού". Την αντίδραση αυτή ο κ. Γκλιγκόρωφ, την απέδωσε στη "μεγάλη συναισθηματική ατμόσφαιρα που δημιουργήθηκε τα περασμένα χρόχια, ότι η "Μακεδονία" αποτελεί κίνδυνο για την Ελλάδα", κάτι που όπως ισχυρίσθηκε δεν είναι σωστό. "Δεν ξέρουμες εμείς γιατί αποτελούμε κίνδυνο για την Ελλάδα. Μήπως με το στρατό, με την οικονομία ή με το λαό μας;", ρώτησε. Στο πρώτο μέρος της συνέντευξής του ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ, είχε θέσει εκ νέου θέμα ύπαρξης δήθεν "μακεδονικής" μειονότητας στην Ελλάδα.

    Ο Κίρο Γκλιγκόρωφ στη στυνέντευξή του στο BBC, εξέφρασε την ελπίδα ότι οι οικονομικές σχέσεις μεταξύ ΠΓΔΜ και Ελλάδας οι οποίες προοδεύουν, θα δημιουργήσουν καλύτερη ατμόσφαιρα. Σαν απόδειξη δε αυτού ανέφερε το στοιχείο ότι στη διάρκεια του χρόνου αυτού, εκδόθηκαν πάνω από 400.000 βίζες σε υπηκόους της ΠΓΔΜ για να επισκεφθούν την Ελλάδα.

    Αναφορικά με την μη αναγνώριση της αποκαλούμενης "μακεδονικής γλώσσας" εκ μέρους της Βουλγαρίας, ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ, είπε : "Αν ξεκινήσουμε από την άποψη μήπως υπάρχει κάποιο νόημα για τη φιλονικία στο θέμα της γλώσσας, τότε αυτό αποτελεί ασήμαντη υπόθεση. Αλλά αν ξεκινήσουμε από την άποψη γιατί διαφιλονικούμε, τότε αυτό καταντά ένα τεράστιο πολιτικό και υπαρκτό ζήτημα, γιατί η γλώσσα είναι βασικό χαρακτηριστικό γνώρισμα για την ταυτότητα ενός λαού".

    "Η επίλυση των εκκρεμών ζητημάτων, πρέπει να στηρίζεται στο συμβιβασμό και σε αποδεκτή λύση και από τις δύο πλευρές", είπε ο κ. Γκλιγκόρωφ, φέρνοντας σαν παράδειγμα την επίλυση διαφιλονικιών μεταξύ ορισμένων Ευρωπαϊκών χωρών, όπως μεταξύ Γερμανίας και Πολωνίας ή Ουγγαρίας και Ρουμανίας.

    Ιδιαίτερα επικριτικός και κατά της κυβέρνησης του Βελιγραδίου, ^tam ο σκοπιανός πρόεδρος, αναφορικά με την μη ρύθμιση ακόμη της μεθοριακής γραμμής Γιουγκοσλαβίας-ΠΓΔΜ. "Πρόκειται για τεράστιο πρόβλημα", είπε και πρόσθεσε ότι εκ μέρους της Σερβίας εξέρθηκαν αξιώσεις για την κυριότητα ορισμένων ευαίσθητων από στρατηγική άποψη περιοχών, ενώ προειδοποίησε τη Γιουγκοσλαβική ηγεσία ότι για παρόμοιους λόγους διεξήχθη ο πόλεμος στη Βοσνία, χωρίς όμως τελικά να επιτευχθεί αλλαγή των συνόρων.

    Τέλος ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ προέβλεψε ότι τα προβλήματα της χώρας του με τα γειτονικά κράτη θα είναι παρόντα και στο μέλλον για μεγάλο χρονικό διάστημα σαν συνέπεια των διαφορετικών απόψεων των γειτονικών χωρών στη διάρκεια της ιστορίας αναφορικά με τη Μακεδονία.


    Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/

    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute
    mpa2html v3.04 run on Tuesday, 16 September 1997 - 12:49:07