Check-out What's New on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 97-09-15

From: Macedonian Press Agency <mpa@philippos.mpa.gr>

Macedonian Press Agency: News in Elot928 Greek Directory

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ

Θεσσαλονίκη 15 Σεπτεμβρίου 1997


ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ

[Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

[Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

[Γ] ΕΙΔΙΚΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ


ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

[Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [01] ΤΟ 2003 ΥΠΟΘΑΛΑΣΣΙΑ ΑΡΤΗΡΙΑ ΚΑΙ ΣΕ ΕΝΑ ΕΞΑΜΗΝΟ ΑΣΤΙΚΗ ΘΑΛΑΣΣΙΑ ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΑ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ-ΤΟ 2000 ΤΑ ΕΡΓΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΟΡΩΝΕΙΑ

  • [02] ΥΠΕΡ ΤΩΝ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΩΝ ΓΙΑ ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ Ο Ν. ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ

  • [03] ΤΗ ΝΟΜΑΡΧΙΑ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ ΚΑΤΕΛΑΒΑΝ ΚΑΤΟΙΚΟΙ ΤΟΥ ΠΟΛΥΓΥΡΟΥ

  • [04] ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΗΣ TVX HELLAS ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΛΗΨΗ ΤΗΣ ΧΟΡΗΓΙΑΣ ΤΩΝ ΜΕΤΑΛΛΙΩΝ ΣΤΟΥΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥΣ ΤΟΥ 2004

  • [05] ΤΡΕΙΣ ΙΡΑΚΙΝΟΙ ΣΚΟΤΩΘΗΚΑΝ ΑΠΟ ΝΑΡΚΕΣ ΣΤΗ ΝΕΑ ΒΥΣΣΑ ΟΡΕΣΤΙΑΔΑΣ

  • [06] ΣΕ ΙΣΧΥΡΙΣΜΟΥΣ ΤΗΣ ΒΑΣΙΛΙΣΣΑΣ ΤΗΣ ΙΣΠΑΝΙΑΣ ΑΝΤΙΔΡΑ Ο ΠΡΩΗΝ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ


  • [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [07] ΒΟΣΝΙΑ:ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΜΑΛΗ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗ ΤΩΝ ΤΟΠΙΚΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ

  • [08] ΟΙ ΠΥΡΑΥΛΟΙ S - 300 ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΕΤΟΙΜΟΙ ΣΤΗΝ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΠΟΥ ΚΑΘΟΡΙΣΤΗΚΕ ΣΤΟ ΣΥΜΒΟΛΑΙΟ

  • [09] Ρ.ΝΤΕΝΚΤΑΣ: Η Ε.Ε. ΣΥΜΠΕΡΙΦΕΡΕΤΑΙ ΣΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΟΚΥΠΡΙΟΥΣ ΩΣ ΤΗ ΝΟΜΙΜΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΟΥ ΝΗΣΙΟΥ

  • [10] ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟ ΤΑΜΕΙΟ ΓΙΑ ΤΑ ΜΜΕ ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΝ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΙ

  • [11] ΘΕΜΑ ΜΕΙΟΝΟΤΗΤΑΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΕΘΕΣΕ ΚΑΙ ΠΑΛΙ Ο ΚΙΡΟ ΓΚΛΙΓΚΟΡΩΦ

  • [12] “ΕΞΑΦΑΝΙΣΤΗΚΑΝ” ΤΑ ΕΓΓΡΑΦΑ ΑΓΟΡΑΣ ΤΩΝ SS- 23 ΑΠΟ ΤΗ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ


  • [Γ] ΕΙΔΙΚΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ

  • [13] ΜΕ ΛΑΜΠΡΟΤΗΤΑ ΑΡΧΙΣΕ ΤΟ 20ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΔΡΑΜΑΣ


  • ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

    [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [01] ΤΟ 2003 ΥΠΟΘΑΛΑΣΣΙΑ ΑΡΤΗΡΙΑ ΚΑΙ ΣΕ ΕΝΑ ΕΞΑΜΗΝΟ ΑΣΤΙΚΗ ΘΑΛΑΣΣΙΑ ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΑ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ-ΤΟ 2000 ΤΑ ΕΡΓΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΟΡΩΝΕΙΑ

    Το 2003 θα είναι έτοιμη, στην καλύτερη περίπτωση, η υποθαλάσσια αρτηρία της Θεσσαλονίκης ενώ η πόλη θα έχει αστική θαλάσσια συγκοινωνία μέσα σε ένα εξάμηνο. Αυτά ανακοίνωσε ο νομάρχης Θεσσαλονίκης Κώστας Παπαδόπουλος κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου em~ αναφερόμενος στα έργα για τη λίμνη Κορώνεια τόνισε ότι η χρηματοδότησή τους θα εγκριθεί μέσα στο 1998 ενώ εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθούν σε μία τριετία.

    Ο κ Παπαδόπουλος θα καταθέσει αύριο στα αρμόδια υπουργεία ΠΕΧΩΔΕ και Εθνικής Οικονομίας και Γεωργίας ολοκληρωμένη πρόταση, προϋπολογισμού περίπου 9 δισεκατομμυρίων, για τα έργα που πρέπει να γίνουν για τη σωτηρία της Κορώνειας. Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου για το πότε αναμένεται να εγκριθεί η πρόταση και να υποβληθεί στη συνέχεια προς χρηματοδότηση στο Ταμείο Συνοχής της ΕΕ, ο Νομάρχης είπε ότι η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί να εγκρίνει τη πρόταση, πράγμα που εκτιμάται ότι θα γίνει το πολύ σε ένα μήνα, ενώ έξι μήνες αργότερα αναμένεται ότι θα έχει εγκριθεί η χρηματοδότηση, το ύψος της οποίας δεν είναι γνωστό από το Ταμείο Συνοχής.

    Οι προτάσεις για τα έργα της Κορώνειας, που ρυπαίνεται από βιομηχανικά και άλλα απόβλητα και διατρέχει κίνδυνο αποξήρανσης, αφορούν την βελτίωση των ποσοτικών και ποιοτικών χαρακτηριστικών της λίμνης. Συγκεκριμένα προβλέπεται αποκατάσταση του υδατικού ισοζυγίου με έργα εξοικονόμησης νερού, ενίσχυση του υδατικού δυναμικού με την διευθέτησης κοιτών και μερική εκτροπή των κυριοτέρων ρεμάτων, παρακολούθηση της εξέλιξης του υδατικού δυναμικού. Οι προτάσεις για τη βελτίωση των ποιοτικών χαρακτηριστικών της λίμνης προβλέπουν έργα για την επεξεργασία των αποβλήτων των βαφείων και για την επεξεργασία των αποβλήτων των δύο μεγάλων μονάδων ΑΓΝΟ και ΕΓΣ Λαγκαδά για τις οποίες προτείνεται διασύνδεση με τη μονάδα βιολογικού καθαρισμού του Λαγκαδά. Για την αντιμετώπιση της ρύπανσης από μη σημειακές πηγές προτείνεται η κατασκευή περιφερειακά της λίμνης δεξαμενών κατακράτησης της απορροής, αφαίρεση του ιζήματος, διαχείριση της υδρόβιας βλάστησης και ιχθυολογική αποκατάσταση της λίμνης.

    Οσον αφορά τη θαλάσσια αστική συγκοινωνία ο κ Παπαδόπουλος είπε ότι η ειδική σύμβαση εκμετάλλευσης θα υπογραφεί μέχρι το τέλος του μήνα και πιθανόν εξάμηνο να αρχίσουν τα πρώτα δρομολόγια. Οι ειδικοί όροι της πρότασης για τη σύμβαση εκμετάλλευσης προβλέπουν δεκαετή χρόνο εκμετάλλευσης με δικαίωμα πενταετούς ανανέωσης και παρέχουν την δυνατότητα να περιέλθει στη κυριότητα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης η χερσαία ή λιμενική υποδομή. Όπως τόνισε ο νομάρχης η αστική θαλάσσια συγκοινωνία θα αποτελέσει ένα πρωτοποριακό σύστημα μαζικής μεταφοράς το οποίο δεν θα λύσει από μόνο του το πρόβλημα των συγκοινωνιών αλλά θα δώσει ένα “χρώμα” στην πόλη .

    Ο κ Παπαδόπουλος αναφερόμενος στο θέμα της υποθαλάσσιας αρτηρίας τόνισε ότι στην καλύτερη περίπτωση το έργο θα έχει ολοκληρωθεί σε μία εξαετία ενώ η προκαταρκτική μελέτη του έχει ήδη ολοκληρωθεί και υποβάλλεται μέσα στο Σεπτέμβριο. Η υποθαλάσσια αρτηρία θα έχει ύψος 4,5 μέτρων και προβλέπεται κατασκευή τριών λωρίδων ανά κατεύθυνσης κυκλοφορίας. Το κόστος του έργου μαζί με τους 5 σταθμούς αυτοκινήτων χωρητικότητας 3100-3300 θέσεων, που θα περιλαμβάνει καθώς και με τα έργα υποδομής και τις αρχαιολογικές εργασίες εκτιμάται ότι θα ανέλθει στα 85 δισεκατομμύρια δραχμές. Οι πέντε σταθμοί αυτοκινήτων θα είναι στο χώρο του ΟΣΕ, με 690-720 θέσεις, στη πλατεία Ελευθερίας χωρητικότητας 610-690 θέσεων, στην πλατεία Αριστοτέλους (560-630 h]seir), στο Στρατόπεδο Τσιρογιάννη (650 θέσεις) και κοντά στο “Μακεδονία Παλλάς” με 600 θέσεις. Τα οφέλη από το έργο θα είναι ελάττωση των κυκλοφοριακών φόρτων στο κέντρο της πόλης, αύξηση της ταχύτητας των οχημάτων κατά 35% στις ώρες αιχμής, μείωση του χρόνου διαδρομής κατά 65% τις πρωινές ώρες, μείωση από 12-13% της κατανάλωσης καυσίμων και από 35-40% του μονοξειδίου του άνθρακα και των υδρογονανθράκων.

    [02] ΥΠΕΡ ΤΩΝ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΩΝ ΓΙΑ ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ Ο Ν. ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ

    Υπέρ των πρωτοβουλιών αναζήτησης προσέγγισης και συνεννόησης μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, ώστε να υπάρξει βελτίωση στις διμερείς σχέσεις, τάχθηκε ο πρόεδρος του Συνασπισμού, Νίκος Κωνσταντόπουλος, ο οποίος επέστρεψε από την Κωνσταντινούπολη όπου συναντήθηκε με τον οικουμενικό πατριάρχη Βαρθολομαίο και φορείς της ομογένειας.

    Σχολιάζοντας τα προβλήματα στις σχέσεις ανάμεσα στο πατριαρχείο και την ελληνική κυβέρνηση, ο κ. Κωνσταντόπουλος επισήμανε ότι πρέπει όλοι οι φορείς του ελληνισμού, ενωμένοι να αναπτύσσουν κοινές πρωτοβουλίες για την ενίσχυση της διεθνούς θέσης της Ελλάδας, χωρίς να παρεμβάλλονται εμπόδια από εσωτερικές δυσκολίες.

    [03] ΤΗ ΝΟΜΑΡΧΙΑ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ ΚΑΤΕΛΑΒΑΝ ΚΑΤΟΙΚΟΙ ΤΟΥ ΠΟΛΥΓΥΡΟΥ

    Δυναμικές κινητοποιήσεις - με κατάληψη του κτιρίου της Νομαρχίας και κλείσιμο των εμπορικών καταστημάτων- πραγματοποιούν από σήμερα το πρωί κάτοικοι στον Πολύγυρο Χαλκιδικής σε ένδειξη διαμαρτυρίας για το σχέδιο “Ι.Καποδίστριας”.

    Με απόφαση της συντονιστικής επιτροπής αγώνα, κάτοικοι του Πολυγύρου κατέλαβαν σήμερα στις 7 το πρωί συμβολικά το νομαρχιακό μέγαρο, ενώ το πρωί δεν λειτουργεί καμία δημοτική υπηρεσία στο δημαρχείο της πόλης. Ακόμα με απόφαση του τοπικού επαγγελματικού επιμελητηρίου παραμένουν κλειστά πολλά καταστήματα και επιχειρήσεις στην πρωτεύουσα του νομού.

    Να σημειωθεί ότι πριν από μια περίπου εβδομάδα παραιτήθηκε σε ένδειξη διαμαρτυρίας ολόκληρο το δημοτικό συμβούλιο Πολυγύρου, ενώ χθες το βράδυ στη διάρκεια λαϊκής συγκέντρωσης, που πραγματοποιήθηκε στην κεντρική πλατεία της πόλης, πολλοί κάτοικοι παρέδωσαν τα εκλογικά τους βιβλιάρια, τα οποία - όπως ανακοίνωσε η συντονιστική επιτροπή αγώνα- θα καούν σε ημερομηνία που θα καθοριστεί.

    Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση που εξέδωσε η επιτροπή, οι προτάσεις της ΤΕΔΚ Χαλκιδικής, αλλά και της επιτροπής συνενώσεων προέβλεπαν τη δημιουργία ενός μεγάλου δήμου, με έδρα τον Πολύγυρο, που θα συμπεριλάμβανε οκτώ συνολικά δορυφορικές κοινότητες.

    Τελικά όμως - όπως καταγγέλει η συντονιστική επιτροπή αγώνα- σύμφωνα με τους σχεδιασμούς του αρμοδίου υπουργείου δημιουργούνται αντί για ένας, τρεις νέοι δήμοι, γεγονός που υποβαθμίζει την πρωτεύουσα του νομού Χαλκιδικής, τον Πολύγυρο, που υπερτερεί πληθυσμιακά, αλλά και διοικητικά.

    [04] ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΗΣ TVX HELLAS ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΛΗΨΗ ΤΗΣ ΧΟΡΗΓΙΑΣ ΤΩΝ ΜΕΤΑΛΛΙΩΝ ΣΤΟΥΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥΣ ΤΟΥ 2004

    Πρόταση-δέσμευση για την ανάληψη της χορηγίας όλων των μεταλλίων των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004, κατέθεσε στην Ελληνική Επιτροπή Ολυμπιακών Αγώνων η εταιρία TVX Hellas, η οποία έχει αγοράσει τα ορυχεία χρυσού της Ολυμπιάδας στη Χαλκιδική.

    Εφόσον η πρόταση της εταιρίας γίνει αποδεκτή, τα μετάλλια που θα φορέσουν οι Ολυμπιονίκες του 2004 θα είναι φτιαγμένα από χρυσό, ασήμι και χαλκό που προέρχονται από τα ορυχεία της Χαλκιδικής.

    “Η ανάληψη της χορηγίας των μεταλλίων από την TVX Hellas αναζωογονεί την ιστορική συνέχεια της παραγωγής χρυσού στη χώρα μας, μια παραγωγική δραστηριότητα που άρχισε στη Χαλκιδική πριν από 2500 χρόνια. Έτσι, η παράδοση αυτή θα συνεχιστεί και θα συνδέσει το ένδοξο παρελθόν της Ελλάδας με τον σύγχρονο δυναμισμό της”, τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση της εταιρίας.

    [05] ΤΡΕΙΣ ΙΡΑΚΙΝΟΙ ΣΚΟΤΩΘΗΚΑΝ ΑΠΟ ΝΑΡΚΕΣ ΣΤΗ ΝΕΑ ΒΥΣΣΑ ΟΡΕΣΤΙΑΔΑΣ

    Τρεις Ιρακινοί λαθρομετανάστες σκοτώθηκαν και άλλοι 11 συμπατριώτες τους τραυματίστηκαν τις πρώτες πρωϊνές ώρες σήμερα σε περιφραγμένο ναρκοπέδιο, έξω από την περιοχή Νέα Βύσσα Ορεστιάδας, στα ελληνοτουρκικά σύνορα.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση της αστυνομικής διεύθυνσης Ορεστιάδας, οι άτυχοι λαθρομετανάστες μαζί με άλλους 50 και πλέον συμπατριώτες τους, διέσχισαν πεζή τα σύνορα, από σημείο του ποταμού Έβρου με κατεύθυνση την Αλεξανδρούπολη.

    Σε κάποια στιγμή όμως έχασαν τον προσανατολισμό τους και μπήκαν μέσα σε ναρκοπέδιο που ήταν περιφραγμένο με συρματοπλέγματα, ύψους 1.50 μέτρου.

    Ναρκαλιευτές του στρατού ανέσυραν μέσα από το ναρκοπέδιο 11 τραυματίες, οι οποίοι στη συνέχεια διακομίστηκαν με ασθενοφόρα οχήματα στο γενικό κρατικό νοσοκομείο Διδυμοτείχου. Όπως δήλωσαν το πρωί στο ΜΠΕ θεράποντες ιατροί του νοσοκομείου, έξι από τους τραυματίες βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση.

    Η τραγωδία θα είχε προσλάβει μεγαλύτερες διαστάσεις αν στο περιφραγμένο ναρκοπέδιο του στρατού έμπαιναν και οι υπόλοιποι 50 περίπου συμπατριώτες τους, οι οποίοι παρέμειναν καθηλωμένοι έξω από τα συρματοπλέγματα μόλις άρχισαν να σημειώνονται οι εκρήξεις. Λίγο αργότερα συνελήφθησαν από την αστυνομία και κρατούνται στην αστυνομική διεύθυνση Ορεστιάδας.

    Στρατιωτικές πηγές εκτιμούν ότι οι λαθρομετανάστες πέρασαν τα σύνορα για άλλη μια φορά, με τη βοήθεια δουλεμπόρων που τους κατεύθυναν στο ελληνικό σημείο του ποταμού Εβρου, έναντι αμοιβής.

    Ανακρίσεις διεξάγονται από τις στρατιωτικές και αστυνομικές αρχές της περιοχής.

    [06] ΣΕ ΙΣΧΥΡΙΣΜΟΥΣ ΤΗΣ ΒΑΣΙΛΙΣΣΑΣ ΤΗΣ ΙΣΠΑΝΙΑΣ ΑΝΤΙΔΡΑ Ο ΠΡΩΗΝ PQOEDQOS ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ

    Την αντίδραση του πρώην προέδρου της Δημοκρατίας, Κωνσταντίνου Καραμανλή, προκάλεσαν οι ισχυρισμοί της βασίλισσας της Ισπανίας Σοφίας, σε βιβλίο της, ότι ο κ. Καραμανλής εξαπάτησε τον τέως βασιλιά Κωνσταντίνο το 1974 με το δημοψήφισμα για την κατάργηση της μοναρχίας, καθώς δεν τον κάλεσε να επιστρέψει στην Ελλάδα μετά την αποκατάσταση της δημοκρατίας.

    Σε ανακοίνωσή του ο κ. Καραμανλής κάνει λόγο για “ασυνάρτητες ανακρίβειες” και επισημαίνει ότι για το θέμα αυτό υπήρχε συμφωνία του ιδίου και του τέως βασιλιά από τον Ιούλιο του 1973.

    Συγκεκριμένα σημειώνεται: “Ο κ. Καραμανλής δεν θα ασχοληθεί με τις ασυνάρτητες ανακρίβειες που περιέχονται στο βιβλίο της βασίλισσας Σοφίας, θα της υπενθυμίσει όμως ένα βαρυσήμαντο ιστορικό γεγονός: στις 16 Ιουλίου του 1973 και ενόψει του πολιτειακού δημοψηφίσματος της χούντας, ο τότε βασιλιάς Κωνσταντίνος και αυτός ο ίδιος ο Καραμανλής εδεσμεύθησαν απέναντι του ελληνικού λαού με την παρακάτω δήλωση: για τη μορφή του πολιτεύματος θα αποφασίσει με δημοψήφισμα ο ελληνικός λαός όταν θα έχει αποκατασταθεί στα κυριαρχικά του δικαιώματα. Συνεπώς το πολιτειακό είχε τεθεί έκτοτε από τον ίδιο τον τέως βασιλέα”.


    [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [07] ΒΟΣΝΙΑ:ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΜΑΛΗ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗ ΤΩΝ ΤΟΠΙΚΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ

    Ιδιαίτερα ικανοποιημένοι από την όλη διαδικασία διεξαγωγής των τοπικών εκλογών στη Βοσνία εμφανίζονται τα στελέχη του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη παρά τις προσπάθειες νοθείας αλλά και τις παραχωρήσεις που έγιναν στους εθνικιστές όλων των πλευρών. Όπως μεταδίδει το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων AFP, η προσέλευση των 2.5 εκατομμυρίων εγγεγραμμένων ψηφοφόρων στους εκλογικούς καταλόγους των 136 δήμων όλης της χώρας αποδείχθηκε πολύ μεγάλη και σε ορισμένες δε περιπτώσεις, όπως στο κεντρικό Σεράγεβο, υπερβαίνει το 90%. Η διεθνής δύναμη αντιμετώπισε με αποφασιστικότητα τα εμπόδια που εθνικιστές τόσο Σέρβοι στο Μπρτσκό, όσο και Κροάτες στο Ντρβάρ έβαλαν στην ψήφο των προσφύγων οι οποίοι επανήλθαν ειδικά για ψηφίσουν επιτυγχάνοντας να κρατήσουν τις κάλπες ανοιχτές μέχρι να ψηφίσουν όλοι όσοι περίμεναν. Πάντως και στις δύο περιοχές, οι εθνικιστές αναμένεται να χάσουν τις εκλογές, τα τελικά αποτελέσματα των οποίων θα εκδοθούν σε μία εβδομάδα και εκφράζεται η ελπίδα ότι μετά την επιστροφή των προσφύγων θα αντανακλούν την εθνική κατανομή, όπως ήταν πριν από τον διάρκειας 43 μηνών πόλεμο που έληξε με τη συνθήκη του Ντέητον, το Νοέμβριο του 1995. Ο εκπρόσωπος του ΟΑΣΕ Ρόμπερτ Φρόγουικ εμφανίσθηκε πάντως αισιόδοξος για τις προοπτικές που ανοίγει για την τελική ειρήνευση, η επιτυχής διεξαγωγή των τοπικών εκλογών ενώ ο αναπληρωτής αντιπρόσωπος της diehmo}r κοινότητας Ζακ Κλάιν συνεχάρη τους Σέρβους “γιατί λειτούργησαν με αξιοπρέπεια και έκαναν το σωστό πράγμα” και ο εκπρόσωπος του ΟΑΣΕ διαβεβαίωσε ότι δεν σημειώθηκε κανένα κρούσμα βίας, εξέλιξη που απέδωσε στην κατάρρευση των απόψεων ότι τα εθνικά χάσματα στην Βοσνία είναι μεγάλα.. Πάντως εκπρόσωπος της διεθνούς ομάδας κρίσεων εξέφρασε τη δυσφορία του για τις παραχωρήσεις που η διεθνής κοινότητα έκανε έναντι των εθνικιστών όλων των πλευρών σε δήμους που θεωρούσαν κρίσιμους για την εκλογική επιτυχία των κομμάτων τους. Αξίζει να σημειωθεί ότι στο Μοστάρ, τη διαιρεμένη ανάμεσα σε Κροάτες και Μουσουλμάνους πρωτεύουσα της Ερζεγοβίνης, η αποχή των μουσουλμάνων σε ένδειξη διαμαρτυρίας για παραχωρήσεις στους Κροάτες, απεφεύχθη την τελευταία στιγμή μετά από πιέσεις που η διεθνής κοινότητα άσκησε για να πετύχει παραχωρήσεις από πλευράς των Κροατών. Στη Τούζλα, τη βιομηχανική πόλη της Βορειοανατολικής Βοσνίας, την πόλη που διατήρησε τον πολυεθνικό της χαρακτήρα στον πόλεμο, το μεγαλύτερο μουσουλμανικό κόμμα, το Κόμμα της Δημοκρατικής Δράσης παραδέχθηκε σήμερα ότι έχασε τις εκλογές, τις οποίες κέρδισε η Κοινή Λίστα της Τούζλα με επικεφαλής τον απερχόμενο δήμαρχο Σελίμ Μπέσλαγκιτς με ποσοστό πάνω από 50%.

    [08] ΟΙ ΠΥΡΑΥΛΟΙ S - 300 ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΕΤΟΙΜΟΙ ΣΤΗΝ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΠΟΥ ΚΑΘΟΡΙΣΤΗΚΕ ΣΤΟ ΣΥΜΒΟΛΑΙΟ

    Οι πύραυλοι S - 300 θα είναι έτοιμοι στην ημερομηνία που έχει καθοριστεί στο συμβόλαιο, τονίζει η κυπριακή κυβέρνηση, σύμφωνα με τις επίσημες διαβεβαιώσεις της Ρωσίας.

    Αυτό ανακοίνωσε, σε γραπτή δήλωση του, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Κύπρου Μανώλης Χριστοφίδης, με αφορμή χθεσινό δημοσίευμα της εφημερίδας “Βήμα”, σύμφωνα με το οποίο οι πύραυλοι δεν υπάρχουν, αφού η παραγωγή τους δεν έχει αρχίσει ακόμη και κινδυνεύει να μην αρχίσει ποτέ λόγω χρεοκοπίας του εργοστασίου που τους κατασκευάζει.

    Ο κ.Χριστοφίδης, τόνισε ότι επικοινώνησε με τον Πρέσβη της Ρωσίας στη Λευκωσία για το θέμα αυτό. Υποστήριξε επίσης, ότι η Μόσχα διαβεβαιώνει συνεχώς, πως η εκτέλεση του συμβολαίου για τους πυραύλους θα γίνει στην ημερομηνία που έχει καθοριστεί και ότι όλα όσα συμφωνήθηκαν θα υλοποιηθούν.

    Σημείωσε ακόμη ότι οι πύραυλοι αυτοί δεν κατασκευάζονται μόνο από μια βιομηχανία.

    [09] Ρ.ΝΤΕΝΚΤΑΣ: Η Ε.Ε. ΣΥΜΠΕΡΙΦΕΡΕΤΑΙ ΣΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΟΚΥΠΡΙΟΥΣ ΩΣ ΤΗ ΝΟΜΙΜΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΟΥ ΝΗΣΙΟΥ

    “Η Ευρωπαϊκή Ενωση έχει υποκύψει στους εκβιασμούς της Ελλάδας και συμπεριφέρεται στους Ελληνοκύπριους ως τη νόμιμη κυβέρνηση του νησιού και στους Τουρκοκύπριους ως μια μειονότητα που πρέπει να πάρει την άδεια της κυβέρνησης για να έχει επαφές με τους Ευρωπαίους”, ισχυρίστηκε, σύμφωνα με δημοσιεύματα του τουρκοκυπριακού τύπου, ο Ραούφ Ντενκτάς.

    Ο κατοχικός ηγέτης ανέφερε ακόμη ότι το Ρεπουμπλικανικό Τουρκικό Κόμμα του Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, έχει επωμιστεί “καθήκοντα Δούρειου Ίππου” κατά των Τούρκων και του ψευδοκράτους στη συνεργασία Ελληνοκυπρίων - Ελλλάδας για την Ευρωπαϊκή Ενωση.

    [10] ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟ ΤΑΜΕΙΟ ΓΙΑ ΤΑ ΜΜΕ ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΝ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΙ

    Η Ευρωπαϊκή Ενωση, η Παγκόσμια Τράπεζα, η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (ΕΒRD) και οι ενδιαφερόμενοι μη κυβερνητικοί οργανισμοί πρέπει να συμβάλλουν στη δημιουργία ανεξαρτήτου ταμείου για τη χορήγηση πιστώσεων στα ΜΜΕ.

    Αυτό τονίζεται στο “Ανακοινωθέν τη Σόφιας”, με το οποίο ολοκληρώθηκε, το περασμένο Σάββατο, το Ευρωπαϊκό Σεμινάριο για την ανάπτυξη ανεξαρτήτων ΜΜΕ. Διοργανωτές της εκδήλωσης ήταν το τμήμα του ΟΗΕ για την ενημέρωση της κοινής γνώμης και η ΟΥΝΕΣΚΟ.

    Στο ίδιο ανακοινωθέν, σημειώνεται πως τα ανεξάρτητα και ελεύθερα ΜΜΕ είναι αποφασιστικής σημασίας για τη δημοκρατική κοινωνία και χαρακτηρίζονται ως απαράδεκτες όλες οι μορφές λογοκρισίας.

    Υπογραμμίζεται ότι οι δημοσιογράφοι συνεχίζουν να πέφτουν θύματα διώξεων, βιαιοπραγιών, απειλών, συλλήψεων και κρατήσεων, βασανιστηρίων, απαγωγών, εξοριών και δολοφονιών. Υφίστανται επίσης οικονομικές και πολιτικές πιέσεις και απολύσεις.

    Οι συμμετέχοντες στο σεμινάριο απευθύνουν έκκληση στις κυβερνήσεις όλου του κόσμου να απελευθερωθούν οι δημοσιογράφοι που έχουν φυλακιστεί, και διαμαρτύρονται για τους περιορισμούς που υποβάλλονται στα ταξίδια των δημοσιογράφων στο εξωτερικό.

    [11] ΘΕΜΑ ΜΕΙΟΝΟΤΗΤΑΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΕΘΕΣΕ ΚΑΙ ΠΑΛΙ Ο ΚΙΡΟ ΓΚΛΙΓΚΟΡΩΦ

    Θέμα ύπαρξης “μακεδονικής” μειονότητας στην Ελλάδα έθεσε και πάλι ο Πρόεδρος της ΠΓΔΜ, Κίρο Γκλιγκόρωφ, σε συνέντευξή του στην αλβανόφωνη και σκοπιανή εκπομπή του BBS, αποσπάσματα από την οποία μετέδωσε η Γενική Γραμματεία Τύπου των Σκοπίων.

    Ο Σκοπιανός Πρόεδρος υποστήριξε χαρακτηριστικά ότι “μετά τη κατάρρευση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας οι γείτονες μοίρασαν τα εδάφη της Μακεδονίας και ο καθένας προσπάθησε να την αποκαλέσει δική του και να αφομοιώσει τον πληθυσμό της”. “Η Ελλάδα, συνέχισε ο κ.Γκλιγκόρωφ δεν αναγνώρισε την ύπαρξη “μακεδονικής” μειονότητας, παρά τις υποχρεώσεις της που απορρέουν από τις διεθνείς συνθήκες και συμφωνίες” ενώ επεσήμανε, επίσης, ότι η λεγόμενη “μακεδονική” μειονότητα έχει την ίδια μεταχείριση και στη Σερβία και στη Βουλγαρία.

    Σχολιάζοντας τις σχέσεις της χώρας του με την Ελλάδα, ο Πρόεδρος της ΠΓΔΜ εξέφρασε την πεποίθηση ότι η ανάπτυξη της οικονομικής συνεργασίας έχει δημιουργήσει θετικό κλίμα. Τόνισε, ωστόσο, ότι παραμένει σε εκκρεμότητα το θέμα της ονομασίας και απέδωσε το γεγονός στην ατμόσφαιρα “υψηλής ευαισθησίας” που δημιουργήθηκε τα περασμένα χρόνια.

    Τέλος, ο Σκοπιανός Πρόεδρος επανέλαβε για μία ακόμα φορά ότι η w~qa του επιθυμεί να λύσει όλα τα προβλήματα με τους γείτονες με συμβιβασμό και προς την κατεύθυνση του εκδημοκρατισμού στην περιοχή.

    [12] “ΕΞΑΦΑΝΙΣΤΗΚΑΝ” ΤΑ ΕΓΓΡΑΦΑ ΑΓΟΡΑΣ ΤΩΝ SS- 23 ΑΠΟ ΤΗ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ

    Με μυστηριώδη τρόπο έχουν εξαφανιστεί από τη Σόφια τα συμβόλαια αγοράς των πυραύλων SS - 23. Αυτό ισχυρίζεται η εφημερίδα “24 Ωρες” της Σόφιας, η οποία προειδοποιεί πως εάν ο φάκελος δεν βρεθεί, η Βουλγαρία θα αναγκαστεί να καταστρέψει τους πυραύλους, καθώς δεν θα μπορεί να αποδείξει την αγορά τους από τη Μόσχα.

    Η εφημερίδα υπενθυμίζει ότι το 1990 ο πρώην Πρόεδρος της Βουλγαρίας, Ζέλιου Ζέλεφ, κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στις ΗΠΑ, είχε αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο καταστροφής των πυραύλων SS - 23 από τη Βουλγαρία.

    Ενα χρόνο αργότερα, ο φάκελος με τα συμβόλαια αγοραπωλησίας των πυραύλων εξαφανίζεται από τη Σόφια και δεν είναι γνωστό εάν η αιτία είναι κλοπή ή αμέλεια.

    Επικαλούμενη εμπειρογνώμονες στον τομέα της άμυνας, η εφημερίδα “24 Ωρες”, σημειώνει πως αναμένεται στο εγγύς μέλλον οι ΗΠΑ να ασκήσουν πίεση στη Σόφια για να καταστρέψει και τους πυραύλους S-200 και S-300, με την αιτιολογία πως “σε περίπτωση επίθεσης μπορούν να χτυπήσουν πολεμικά εργοστάσια ή οδικούς άξονες των νοτίων γειτόνων της Βουλγαρίας”.


    [Γ] ΕΙΔΙΚΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ

    [13] ΜΕ ΛΑΜΠΡΟΤΗΤΑ ΑΡΧΙΣΕ ΤΟ 20ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΔΡΑΜΑΣ

    Με ομιλίες του νομάρχη Δράμας Σωκράτη Δημητριάδη και του Δημάρχου Δράμας Μαργαρίτη Τζίμα, άρχισε το βράδυ, στην κατάμεστη αίθουσα του κινηματογράφου "Αστέρια", το 20ο Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους και το 3ο Διεθνές Φεστιβάλ Μικρού Μήκους Δράμας. Στην εναρκτήρια εκδήλωση, έγινε ειδική αναφορά στην εικοσάχρονη διαδρομή του φεστιβάλ και το δύσκολος δρόμο του προς την καθιέρωση.

    Το μεσημέρι, στη διάρκεια ειδικής συνέντευξης τύπου, στο Δημαρχείο της Δράμας, ο Δήμαρχος Δράμας και ο Γεν. Διευθυντής του Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων Σπ. Κουζινόπουλος, παρουσίασαν στους εκπροσώπους των μέσων ενημέρωσης τις ιστιοσελίδες του Φεστιβάλ, που από την Κυριακή άρχισαν να λειτουργούν στο Internet, μέσω του κόμβου του Μακεδονικού Πρακτορείου, στην ηλεκτρινική διεύθυνση http//www.mpa.gr/20o_festival.

    Οπως τόνισε στην έναρξη του 20ου Φεστιβάλ ο Δήμαρχος Δράμας και πρόεδρος της Δημοτικής Επιχείρησης του Φεστιβάλ κ. Μ.Τζίμας, "το Φεστιβάλ ταινιών μικρού μήκους της Δράμας, κατόρθωσε να σταθεί όρθιο απέναντι σε ένα γενικότερο πολιτιστικό τέλμα και να γίνει ο χώρος παραγωγής προβληματισμού και δημιουργικής προσπάθειας στο χώρο του σινεμά και να δικαιώσει έτσι τους λίγους οραματιστές της κινηματογραφικής λέσχης Δράμας που πριν 20 χρόνια ξεκινούσαν δειλά δειλά και φοβισμένα να προβάλουν την ταινία μικρού μήκους στην Dq\la".

    Καταλήγοντας ο κ. Τζίμας επεσήμανε ότι το Φεστιβάλ της Δράμας με τον εθνικό και διεθνή του χαρακτήρα, αποδεικνύει κάθε χρόνο πως η αποκέντρωση στον πολιτισμό είναι η καλύτερη πολιτική για κάθε μορφή εξουσίας και πως η νεολαία μας,, όπως αυτή εκφράζεται με τα οράματα των νέων κινηματογραφιστών, αποτελεί τη νέα ελπίδα στο χώρο της σύγχρονης τέχνης. "Οι δεκάδες ταινίες που κάθε χρόνο προβάλλονται στο Φεστιβάλ της Δράμας, δίνουν μια ηχηρή απάντηση σε όλους αυτούς που θέλουν ακόμη να πιστεύουν πως δεν υπάρχει δημιουργία στο χώρο της νεολαίας. Το Φεστιβάλ Δράμας κατόρθωσε να γίνει τα 20 αυτά χρόνια ένα πνευματικό δημιουργικό εργαστήρι, ένα κύτταρο δημιουργικής προσπάθειας, μιά ισχυρή πνευματική συνιστώσα του σύγχρονου παρακμασμένου πολιτισμού της καταναλωτικής μας κοινωνίας", κατεληξε ο Δήμαρχος Δράμας.

    ΄Οπως ανακοινώθηκε, το ελληνικό τμήμα του Φεστιβάλ θα απονείμει Α΄ και Β΄βραβείο μυθοπλασίας από 1 εκατ. και 800.000 δραχμές αντίστοιχα, Α΄βραβείο ντοκυμανταίρ (1 εκατ. δρχ) και Α΄βραβείο σπουδαστικής ταινίας (1 εκατ. δρχ). Ενώ το διεθνές τμήμα, θα απονείμει Α΄και Β΄βραβεία από 1 εκατ. και 800.000 δραχ και βραβείο καλύτερης βαλκανικής ταινίας (800.000 δρχ).

    Επίσης το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου θα απονείμει στη μνήμη της αξέχαστης Τώνιας Μαρκετάκη βραβείο αξίας 2.500.000 δρχ στην καλύτερη ελληνική γυναικεία ταινία του φεστιβάλ.

    Το απόγευμα, συνεχίστηκαν και ολοκληρώθηκαν οι εργασίες της ετήσιας συνάντησης της Παγκόπσμιας Ομοσπονδίας Φεστιβάλ Μικρού Μήκους, ενώ μετά την τελετή έναρξης, στο πλαίσιο της παράλληλς εκδήλωσης για τα εικοσάχρονα του Φεστιβάλ, προβλήθηκαν οι ταινίες "ο Γιώργος από τα Σωτηριάνικα" του λευτέρη Ξανθόπουλου, η "Μπέτυ" του Δημήτρη Σταύρακα και το "Τυφλό σύστημα" του Περικλή Χούρσογλου.


    Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/

    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute
    mpa2html v3.04 run on Monday, 15 September 1997 - 12:25:14