Read about The Pontian Genocide Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 97-09-12

From: Macedonian Press Agency <mpa@philippos.mpa.gr>

Macedonian Press Agency: News in Elot928 Greek Directory

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ

Θεσσαλονίκη 12 Σεπτεμβρίου 1997


ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ

[Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

[Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

[Γ] ΕΙΔΙΚΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ (του Χρίστου Μάτη)


ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

[Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [01] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ Θ. ΠΑΓΚΑΛΟΥ ΜΕ ΤΟΝ ΑΛΒΑΝΟ ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ

  • [02] Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: ΑΔΙΕΞΟΔΗ Η ΠΟΛΙΤΙΚ¨Η ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΣΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ

  • [03] ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΔΡΥΣΗ ΜΙΚΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΜΕΤΑΞΥ ΤΗΣ ΣΕΡΒΙΚΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΚΑΙ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ

  • [04] ΠΡΟΤΑΣΗ ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΩΝ ΓΙΑ ΔΙΑΤΗΡΗΣΗ ΤΟΥ ΚΑΘΕΣΤΩΤΟΣ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΟΡΟΥΣ

  • [05] Α. ΤΣΟΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ: ΘΑ ΙΣΧΥΣΕΙ ΑΥΤΟΜΑΤΩΣ ΤΟ CASUS BELLI ΑΝ Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΧΤΥΠΗΣΕΙ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ

  • [06] 20.962 NEΚΡΟΙ ΑΠΟ ΤΡΟΧΑΙΑ ΣΤΗ ΧΩΡΑ ΜΑΣ ΤΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ 1985-1994

  • [07] ΣΕ 45 ΛΕΠΤΑ ΕΞΑΝΤΛΗΘΗΚΑΝ ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ 2.000 ΕΙΣΙΤΗΡΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΤΩΝ U2 ΠΟΥ ΔΙΑΤΕΘΗΚΑΝ ΠΡΟΣ ΠΩΛΗΣΗ ΣΗΜΕΡΑ

  • [08] ΚΑΤΑΣΧΕΘΗΚΕ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ ΓΟΥΝΟΠΟΙΟΥ ΠΟΥ ΟΔΗΓΟΥΣΕ ΜΕΘΥΣΜΕΝΟΣ


  • [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [09] ΑΥΡΙΟ ΟΙ ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΗ ΒΟΣΝΙΑ - ΕΡΖΕΓΟΒΙΝΗ

  • [10] ΜΕ ΟΡΙΣΤΙΚΗ ΔΙΧΟΤΟΜΗΣΗ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΑΠΕΙΛΕΙ Ο ΜΕΣΟΥΤ ΓΙΛΜΑΖ

  • [11] Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΕ ΤΗΝ ΕΙΣΟΔΟ ΣΤΑ ΛΙΜΑΝΙΑ ΤΗΣ ΣΕ ΕΛΛΗΝΟΚΥΠΡΙΑΚΑ ΠΛΟΙΑ

  • [12] ΑΝΗΣΥΧΙΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΛΙΓΟΤΕΡΟ ΟΜΙΛΟΥΜΕΝΕΣ ΓΛΩΣΣΕΣ ΣΤΗΝ Ε.Ε.

  • [13] ΓΙΑ ΠΑΡΕΜΠΟΔΙΣΗ ΠΡΟΟΔΟΥ ΣΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΚΑΤΗΓΟΡΗΣΕ ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΤΩΝ Η.Ε. ΤΟΝ ΡΑΟΥΦ ΝΤΕΝΚΤΑΣ

  • [14] Η ΑΝΩΤΑΤΗ ΤΙΜΗΤΙΚΗ ΔΙΑΚΡΙΣΗ ΤΟΥ ΚΟΓΚΡΕΣΟΥ ΣΤΟ ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟ

  • [15] Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΤΗΣ ΠΓΔΜ ΕΓΚΩΜΙΑΖΕΙ ΤΟΝ Κ.ΣΗΜΙΤΗ

  • [16] ΣΤΙΣ ΑΡΧΕΣ ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ ΘΑ ΕΠΙΚΥΡΩΘΕΙ Η ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΕΛΕΥΘΕΡΟΥ ΕΜΠΟΡΙΟΥ ΜΕΤΑΞΥ ΠΓΔΜ ΚΑΙ Ε.Ε.


  • [Γ] ΕΙΔΙΚΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ (του Χρίστου Μάτη)

  • [17] ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ:ΝΑ ΠΡΟΩΘΗΣΟΥΜΕ ΒΑΛΚΑΝΙΚΗ ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ


  • ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

    [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [01] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ Θ. ΠΑΓΚΑΛΟΥ ΜΕ ΤΟΝ ΑΛΒΑΝΟ ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ

    Επιταγή ύψους 2 δισεκατομμυρίων δραχμών επέδωσε ο υπουργός Εξωτερικών, Θεόδωρος Πάγκαλος, στον Αλβανό ομόλογο του, Πασκάλ Μίλο, στο πλαίσιο της οικονομικής βοήθειας της ελληνικής κυβέρνησης προς την αλβανική, ενώ δάνειο 18 δισ. δραχμών θα δοθεί με ευνοικότατους όρους για την εκτέλεση συγκεκριμένων αναπτυξιακών έργων.

    Κατά τη συνάντηση που είχε με τον κ. Μίλο ο Θεόδωρος Πάγκαλος δεσμεύτηκε ότι η ελληνική κυβέρνηση προσανατολίζεται στον καθορισμό ενός καθεστώτος εποχιακής απασχόλησης, στην παροχή βίζας ατελώς, για όσους έχουν επιχειρηματικές δραστηριότητες, και στη διαμόρφωση καθεστώτος του "συνοριακού πολίτη", ο οποίος θα μπορεί να κυκλοφορεί την ημέρα με την επίδειξη της ταυτότητας.

    Στη συνάντηση συμμετείχαν οι υφυπουργοί Εξωτερικών, Γιάννος Κρανιδιώτης, και Εθνικής Οικονομίας, Αλέξανδρος Μπαλτάς, καθώς και η υπουργός Οικονομικών της Αλβανίας. Όπως ανακοίνωσε ο κ. Πάγκαλος την ερχόμενη εβδομάδα θα κατατεθεί στη Βουλή η Συνθήκη συνεργασίας και φιλίας Ελλάδας-Αλβανίας-για την οποία παραδέχτηκε ότι υπήρξε κάποια καθυστέρηση ως προς την ολοκλήρωση της-και αναμένεται να επικυρωθεί μέχρι τον Μάρτιο του 1998.

    Ενδεικτική του κλίματος των σχέσεων ανάμεσα στις δύο χώρες είναι η δήλωση που έκανε ο κ. Μίλο ο οποίος τις χαρακτήρισε ως "σχέσεις προτεραιότητας" της χώρας του, που βρίσκονται στην πιο καλή τους φάση, σε σύγκριση με όλες τις προηγούμενες περιόδους. Δεν παρέλειψε να τονίσει με ιδιαίτερη έμφαση τη βοήθεια και τη συμπαράσταση που παρείχε η Ελλάδα στις δύσκολες στιγμές της Αλβανίας, μέχρι να ορθοποδήσει.

    Ο κ. Μιλο κάλεσε τους συμπατριώτες του που βρίσκονται στην Ελλάδα να εργαστούν έντιμα και νόμιμα για τα συμφέροντα του ελληνικού λαού. Παράλληλα απηύθυνε έκκληση στους Ελληνες επενδυτές-που έφυγαν από την Αλβανία λόγω των αναταραχών-να επιστρέψουν και πάλι και τόνισε πως η κατάσταση είναι τώρα υπό πλήρη έλεγχο και η αλβανική κυβέρνηση δεσμεύεται ότι θα τους διασφαλίσει.

    Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με τον αφοπλισμό των ενόπλων ομάδων ο κ. Μίλο είπε ότι συνεχίζεται με ικανοποιητικούς ρυθμούς και μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου θα έχει συγκεντρωθεί το μεγαλύτερο μέρος του οπλισμού.

    Οι δύο υπουργοί επισήμαναν ότι ο στόχος είναι να γίνει η αλβανική μεθόριος ζώνη ανάπτυξης και συζήτησαν για την οροθέτηση των συνόρων και της υφαλοκρηπίδας στο Ιόνιο Πέλαγος.

    Επίσης, ο κ. Μίλο, απαντώντας σε ερώτηση για το θέμα των Σκοπίων και για τους Αλβανούς που ζουν στη FYROM, επισήμανε ότι το κράτος αυτό αδυνατεί να έχει σταθερή προοπτική και πρέπει να βρει λύση στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου. Συμπλήρωσε, ότι οι διεμερείς σχέσεις Αλβανίας-Σκοπίων, αναμφίβολα καθορίζονται από το πως αντιμετωπίζεται η αλβανική μειονότητα που ζει εκεί και όπως είπε αποτελεί ένα σημαντικό ποσοστό του πληθυσμού.

    [02] Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: ΑΔΙΕΞΟΔΗ Η ΠΟΛΙΤΙΚ¨Η ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΣΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ

    Αδιέξοδη χαρακτήρισε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Papamdq]ou την πολιτική που ακολουθεί η Τουρκία στο θέμα της Κύπρου, σχολιάζοντας τις τελευταίες δηλώσεις του κ. Γιλμάζ, και πρόσθεσε ότι η συγκεκριμένη πολιτική οδηγεί στην απομόνωση της Τουρκίας από τη διεθνή κοινότητα.

    Αναφερόμενος στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων, που θα γίνει τη Δευτέρα στις Βρυξέλλες, επισήμανε ότι το Κυπριακό θα συζητηθεί στο περιθώριο, κατά το γεύμα εργασίας, όπου τα κράτη-μέλη θα ενημερωθούν για τις τελευταίες εξελίξεις και τα αποτελέσματα των απευθείας συνομιλιών Κληρίδη-Ντενκτάς.

    Ο κ. Παπανδρέου εξέφρασε την πεποίθηση ότι θα υπάρξει επανβεβαίωση των θέσεων της Ευρωπαικής Ενωσης για την ενταξιακή πορεία της Κύπρου. Βασικό θέμα του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων είναι η "Ατζέντα 2000" και ειδικότερα το θέμα της διεύρυνσης. Παράλληλα τους "15" θα απασχολήσουν τα θέματα της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, της μεσογειακής πολιτικής και οι σχέσεις Ευρωπαικής Ενωσης-Αλβανίας.

    [03] ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΔΡΥΣΗ ΜΙΚΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΜΕΤΑΞΥ ΤΗΣ ΣΕΡΒΙΚΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΚΑΙ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ

    Πρωτόκολλο για τη δημιουργία κοινής επιχείρησης υπεγράφη χθες στο Βελιγράδι, μεταξύ του υπουργείου Δημοσίων Εργων της Σερβίας και κονσόρτσιουμ ελληνικών επιχειρήσεων, με επικεφαλής τις εταιρείες "ΜΕΤΟΝ" και "ΑΚΤΩΡ".

    Οπως μεταδίδει το ειδησεογραφικό πρακτορείο ΤΑΝΓΙΟΥΓΚ, ο υπουργός Δημοσίων Εργων, Μπράνισλαβ Ιβκοβιτς, είπε ότι το πρωτόκολλο δεσμεύει τις δύο πλευρές να υπογράψουν εντός μιας εβδομάδας, συμφωνία για την προετοιμασία μιας κοινής προσφοράς για το διεθνή διαγωνισμό κατασκευής αυτοκινητοδρόμου από την πόλη Νις της Σερβίας έως τα σύνορα με την ΠΓΔΜ.

    Η κρατική τηλεόραση της Σερβίας μετέδωσε ότι ο κ.Ιβκοβιτς είπε πως οι εκπρόσωποι των ελληνικών εταιρειών υποσχέθηκαν να εξασφαλίσουν ικανοποιητικούς πόρους για να δημιουργήσουν κοινή επιχείρηση με τη σερβική κυβέρνηση.

    Ο πρόεδρος της "ΑΚΤΩΡ", Λεωνίδας Γκόμπολος, δήλωσε ότι το κονσόρτσιουμ το οποίο έχει μεγάλη πείρα στον τομέα της ανάληψης εργολαβιών στην Ευρωπαϊκή Ενωση, "είναι περήφανο για τη συμμετοχή του σε μια τέτοια μεγάλη επένδυση στη Σερβία", καθώς θα ενδυναμώσει περισσότερο τη συνεργασία μεταξύ των δυο χωρών. Ο κ.Γκόμπολος πρόσθεσε ότι η Ελλάδα ενδιαφέρεται για το έργο αυτό διότι με την κατασκευή του αυτοκινητόδρομου θα συνδεθεί με την Ευρώπη.

    [04] ΠΡΟΤΑΣΗ ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΩΝ ΓΙΑ ΔΙΑΤΗΡΗΣΗ ΤΟΥ ΚΑΘΕΣΤΩΤΟΣ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΟΡΟΥΣ

    Πρόταση να συμπεριληφθεί στις Συνθήκες του Αμστερνταμ κοινή δήλωση των "15" σχετικά με τη διατήρηση του καθεστώτος του Αγίου Ορους διατυπώνουν 35 ευρωβουλευτές με υπόμνημα τους προς το Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών που θα συνέλθει τη Δευτέρα 15 Σεπτεμβρίου στις Βρυξέλλες.

    Τη σχετική πρωτοβουλία είχε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΝ, Αλέκος Αλαβάνος, και το σχέδιο της κοινής δήλωσης που προτείνουν οι 35 ευρωβουλευτές είναι:"Σε αναφορά προς την δήλωση που αφορά το καθεστώς του Αγίου Ορους των Εκκλησιών και θρησκευτικών ενώσεων ή κοινοτήτων, δηλούται ότι η Ευρωπαική Ενωση κατά την εφαρμογή των πολιτικών της θα σέβεται και θα λαμβάνει υπόψη το ειδικό καθεστώς του Αγίου Ορους, το οποίο δικαιολογείται για πνευματικούς και θρησκευτικούς λόγους και αποτελεί ιδιαίτερη έκφραση κοινής πολιτισμικής κληρονομιάς".

    [05] Α. ΤΣΟΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ: ΘΑ ΙΣΧΥΣΕΙ ΑΥΤΟΜΑΤΩΣ ΤΟ CASUS BELLI ΑΝ Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΧΤΥΠΗΣΕΙ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ

    Ο υπουργός Εθνικής Αμυνας της Ελλάδας, Ακης Τσοχατζόπουλος, προειδοποίησε την Τουρκία να πάψει να παίζει με το θέμα των πυραύλων S-300 και τόνισε ότι η Κύπρος είναι σε πλήρη προστασία από τη μεριά της Ελλάδας.

    Επανέλαβε ότι θα ισχύσει αυτομάτως το casus belli αν η Τουρκία χτυπήσει την Κύπρο όπως απειλεί να πράξει σε περίπτωση εγκατάστασης των S-300.

    Σε συνέντευξη στο περιοδικό "Σελίδες" που κυκλοφορεί σήμερα ο κ. Τσοχατζόπουλος τονίζει επίσης ότι το δικαίωμα της Κύπρου να αμυνθεί είναι αναφαίρετο βάσει των αποφάσεων και των αρχών του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών και δεν μπορεί κανείς, προσθέτει, να το αμφισβητήσει, να το υποβαθμίζει και πολύ περισσότερο να το ακυρώσει.

    Ο κ. Τσοχατζόπουλος καλεί εξάλλου την Τουρκία να ακολουθήσει μια πολιτική που θα οδηγήσει στη μείωση της έντασης και θα ανοίξει το δρόμο για λύση του Κυπριακού.

    [06] 20.962 NEΚΡΟΙ ΑΠΟ ΤΡΟΧΑΙΑ ΣΤΗ ΧΩΡΑ ΜΑΣ ΤΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ 1985-1994

    Η Ελλάδα κατέχει την πρώτη θέση σε νεκρούς από τροχαία δυστυχήματα ανάμεσα στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, σύμφωνα με στοιχεία που προέκυψαν από το 5ο συμπόσιο τροχαίων ατυχημάτων.

    Στο διάστημα 1985-1994 οι νεκροί από τροχαία ήταν 20.962 από τους οποίους το 24% ήταν πεζοί. Οι νέοι από 20 εως 24 χρόνων κατέχουν τη θλιβερή πρωτιά ανάμεσα στα θύματα με ποσοστό 25%.

    [07] ΣΕ 45 ΛΕΠΤΑ ΕΞΑΝΤΛΗΘΗΚΑΝ ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ 2.000 ΕΙΣΙΤΗΡΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΤΩΝ U2 ΠΟΥ ΔΙΑΤΕΘΗΚΑΝ ΠΡΟΣ ΠΩΛΗΣΗ ΣΗΜΕΡΑ

    Σε 45 μόνο λεπτά της ώρας εξαντλήθηκαν και τα τελευταία 2.000 εισιτήρια για την συναυλία των U2, τα οποία διατέθηκαν σήμερα προς πώληση στη Θεσσαλονίκη. Η διάθεση των εισιτηρίων άρχισε χτες και στη Θεσσαλονίκη πουλήθηκαν μέσα σε λίγες ώρες 20.000 ενώ στην Αθήνα 3.000. Η πώληση άρχισε στις 10 το πρωί σε τέσσερα εκδοτήρια, έναντι έξι χτες, στην πλατεία Αριστοτέλους και στις 10.30 ανακοινώθηκε ότι έμειναν μόνο 75 ενώ δεκαπέντε λεπτά αργότερα είχαν εξαντληθεί και αυτά. Σήμερα όμως δεν υπήρχαν μεγάλες ουρές, καθώς οι περισσότεροι είχαν αγοράσει τα εισιτήρια τους από χτες. Οσοι πήγαν σήμερα enupgqet^hgjam σε λίγα λεπτά.

    Είκοσι πέντε χιλιάδες εισιτήρια από τα 50.000 που εκδόθηκαν είχαν πουληθεί με προεγγραφές τον περασμένο μήνα σε όλη την Ελλάδα. Στη Θεσσαλονίκη πουλήθηκαν συνολικά 37.000 εισιτήρια εκ των οποίων τα 15.000 με προεγγραφές.

    Ο καλλιτεχνικός διευθυντής του ΟΠΠΕΘ Πάνος Θεοδωρίδης μιλώντας στο Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων χαρακτήρισε πρωτοφανές αλλά αναμενόμενο το γεγονός και τόνισε ότι επιτεύχθηκε ο βασικός στόχος που ήταν η πώληση των εισιτηρίων σε μικρό χρονικό διάστημα και η αποφυγή φαινομένων μαύρης αγοράς. "Τώρα εκείνο που απομένει είναι η καλή οργάνωση. Ελπίζω ότι το κλίμα που υπήρχε μέχρι τώρα θα συνεχιστεί μέχρι τη συναυλία" είπε ο κ Θεοδωρίδης.

    Υπενθυμίζεται ότι η συναυλία του γνωστού ιρλανδέζικου συγκροτήματος θα δοθεί στις 26 Σεπτεμβρίου στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης, ενώ οι "άτυχοι" που δεν μπόρεσαν να προμηθευτούν εισιτήριο θα παρακολουθήσουν... δωρεάν την συναυλία από τις γιγαντοθόνες που θα στήσει ο ΟΠΠΕΘ σε τέσσερα σημεία της πόλης.

    [08] ΚΑΤΑΣΧΕΘΗΚΕ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ ΓΟΥΝΟΠΟΙΟΥ ΠΟΥ ΟΔΗΓΟΥΣΕ ΜΕΘΥΣΜΕΝΟΣ

    Κατασχέσεις αυτοκινήτων και εκτός Αθηνών πραγματοποιούν άνδρες της τροχαίας σε περιοχές της Βόρειας Ελλάδας στο πλαίσιο των ελέγχων που διεξάγονται τις τελευταίες μέρες σ' ολόκληρη τη χώρα με τη βοήθεια συσκευών "αλκοτέστ". Σήμερα οι αστυνομικές αρχές ανακοίνωσαν την πρώτη κατάσχεση ΙΧ επιβατικού αυτοκινήτου στην περιοχή της Μακεδονίας, που έγινε σε κοινότητα του νομού Καστοριάς με "δράστη" έναν τριαντάχρονο γουνοποιό απο την Αθήνα.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση της αστυνομικής διεύθυνσης ο Κυριάκος Τουτζίδης πραγματοποιούσε επικίνδυνους ελιγμούς οδηγώντας το αυτοκίνητό του, μάρκας "Subaru", στην κοινότητα Μανιάκοι Καστοριάς. Υποβλήθηκε σε "αλκοτέστ" και σύμφωνα με την αστυνομία η περιεκτικότητα αλκοόλ που ανιχνεύτηκε στον οργανισμό του έφθανε σε ποσοστό 3,9% με επιτρεπτό όριο 0,5% με αποτέλεσμα να κατασχεθεί το αυτοκίνητό του.

    Από την τροχαία του σχηματίστηκε δικογραφία και σήμερα παραπέμπεται στο αυτόφωρο δικαστήριο.


    [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [09] ΑΥΡΙΟ ΟΙ ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΗ ΒΟΣΝΙΑ - ΕΡΖΕΓΟΒΙΝΗ

    Εκλογές για την ανάδειξη τοπικών αρχόντων διεξάγονται αύριο και μεθαύριο σε 136 δήμους της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης υπό την εποπτεία του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη. Οι εκλογές, οι οποίες προβλέπονται από τη συμφωνία του Ντέητον για την ειρήνευση στην πρώην αυτή Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία που ταλαιπωρήθηκε από ένα πόλεμο 43 μηνών, είχε οριστεί να γίνουν πριν από ένα χρόνο αλλά αναβλήθηκαν. Όπως μεταδίδει το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων AFP, o μέσος όρος pkghuslo} σε κάθε βοσνιακό δήμο είναι 18500 αν και υπάρχουν ορισμένοι που έχουν μόλις 400 κατοίκους κι άλλοι που έχουν 132000. Στις εκλογές παίρνουν μέρος 92 κόμματα, 9 συνασπισμοί κομμάτων και 150 ανεξάρτητοι υποψήφιοι.. Σε οκτώ δήμους, ήδη υπάρχουν διοικήσεις στην εξορία οι οποίες αποτελούνται από τους εξόριστους των κοινοτήτων που κατοικούσαν στις κοινότητες αυτές πριν από τον πόλεμο αλλά εκδιώχθηκαν όταν οι κατά τόπους διοικητές των πόλεων προχώρησαν σε εθνικές εκκαθαρίσεις για να επιβεβαιώσουν την κυριαρχία τους.

    [10] ΜΕ ΟΡΙΣΤΙΚΗ ΔΙΧΟΤΟΜΗΣΗ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΑΠΕΙΛΕΙ Ο ΜΕΣΟΥΤ ΓΙΛΜΑΖ

    Νέες απειλές για οριστική διχοτόμηση της Κύπρου στην περίπτωση που συνεχιστεί η ενταξιακή διαδικασία της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση και δεν εγκαταλειφθεί η πρόθεση της κυπριακής κυβέρνησης να προχωρήσει στην εγκατάσταση του ρωσικού συστήματος πυραυλικής αντιαεροπορικής προστασίας, των γνωστών S-300, εξαπέλυσε ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, Μεσούτ Γιλμάζ, ενώ έκανε λόγο και για ελληνικές διεκδικήσεις στο Αιγαίο. "Αν η ελληνοκυπριακή πλευρά κρυπτόμενη πίσω από την Ευρωπαϊκή Ενωση και προσκαλώντας τη Ρωσία στην Κύπρο, προσπαθεί να μας πιέσει να κάνουμε βήματα σύμφωνα με τις λύσεις που επιθυμεί, τότε η υπάρχουσα κατάσταση θα γίνει τελική", προειδοποίησε ο Γιλμάζ, μιλώντας στους δημοσιογράφους, κατά τη διάρκεια της πτήσης επιστροφής από το Καζακστάν, όπου πραγματοποίησε επίσκεψη. Ακόμη, σύμφωνα με το ημιεπίσημο τουρκικό πρακτορείο "Ανατολή", ο κ.Γιλμάζ υπογράμμισε ότι "στην περίπτωση που ο ελληνοκυπριακός τομέας και η Ελλάδα δεν παραιτηθούν από τα όνειρά τους, δεν υπάρχει τίποτε που η Τουρκία δεν είναι διατεθειμένη να υποστεί" ενώ στον ίδιους τόνους πρόσθεσε: "Δεν υπάρχει τίποτα που δεν θα κάνουμε για την ασφάλειά μας". Ο Τούρκος πρωθυπουργός επανέλαβε τη θέση των Τούρκων διπλωματών για την εγκατάσταση των ρωσικών πυραύλων -που τελευταία διακηρύσσουν- ότι δηλαδή "με τους πυραύλους S-300 το πρόβλημα για την Τουρκία έπαψε να είναι ζήτημα ασφαλείας της Κύπρου και έγινε πρόβλημα ασφαλείας της Τουρκίας". Παρόλες τις απειλές του, ο Γιλμάζ, σημείωσε ότι η Τουρκία επιθυμεί φιλικές σχέσεις με την Ελλάδα και πως η χώρα του δεν έχει οποιαδήποτε επεκτατική βλέψη σε βάρος της γειτονικής χώρας, ενώ τόνισε ότι αν βελτιωθούν οι ελληνοτουρκικές σχέσεις θα μειωθούν οι δαπάνες για τους εξοπλισμούς και "θα απαλλαγούν οι δύο χώρες από ανώφελες αμυντικές δαπάνες". Ο ίδιος υπογράμμισε ότι το κυπριακό μπορεί να λυθεί αν η Ελλάδα εγκαταλείψει τις διεκδικήσεις της, όπως είπε, στο Αιγαίο. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο Τούρκος πρωθυπουργός στη στάση της Ρωσίας για το θέμα της πώλησης των S-300. Παρά τις επανειλημμένες συστάσεις προς τη Μόσχα να ακυρώσει την πώληση των πυραύλων, διότι, όπως είπε, "οι πράξεις τους δεν θα εξυπηρετήσουν την ειρήνη στην περιοχή", η Ρωσία αντί να συμπεριφερθεί σαν παγκόσμια δύναμη, σαν περιφερειακή δύναμη, βλέπει το ζήτημα από εμπορική άποψη. "Εμείς σεβόμαστε τις υποχρεώσεις της σ΄αυτό το θέμα. Εφόσον η Ρωσία βλέπει το ζήτημα αυτό με αυτόν τον τρόπο, οι Ελληνοκύπριοι μπορούν να αγοράσουν πυραύλους και από τη Βόρειο Κορέα ή την Κίνα. Ομως όλες οι ευθύνες που θα προκύψουν από δω και πέρα θα είναι δικές τους", πρόσθεσε. Σημειώνοντας ότι η τουρκική κυβέρνηση θα συνεχίσει τις διπλωματικές ενέργειές της στην Ευρωπαϊκή Ενωση και στις ΗΠΑ για το εσφαλμένο της αγοράς αυτής, τόνισε ότι "εάν οι Ελληνοκύπριοι πιστεύουν ότι μπλοφάρουμε σ΄αυτό το θέμα, διαπράττουν πολύ σοβαρό λάθος, ενώ απευθυνόμενος στην ελληνική πλευρά και συνεχίζοντας τις απειλητικές κορωνίδες του, είπε: "Η μεγαλύτερη εγγύηση είναι η φιλία μας. Διαφορετικά όλα τα αμυντικά μέτρα που θα λάβουν, θα παραμείνουν ανεπαρκή μπροστά στη δύναμή μας".

    [11] Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΕ ΤΗΝ ΕΙΣΟΔΟ ΣΤΑ ΛΙΜΑΝΙΑ ΤΗΣ ΣΕ ΕΛΛΗΝΟΚΥΠΡΙΑΚΑ ΠΛΟΙΑ

    Μέτρα σε βάρος των ναυτιλιακών κυπριακών συμφερόντων ενεργοποίησε η Τουρκία ως αντίποινα του διεθνούς αποκλεισμού που εφαρμόζεται σε βάρος του ψευδοκράτους του Ντενκτάς, μετά την εισβολή στην Κύπρο το 1974.

    Με εγκύκλιο του τουρκικού υφυπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας προς τα λιμεναρχεία της χώρας, απαγορεύεται η είσοδος σε τουρκικά λιμάνια εμπορικών πλοίων με κυπριακή σημαία αλλά και πλοίων που είναι ελληνοκυπριακής ιδιοκτησίας.

    Σε δηλώσεις του ο βοηθός υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας, Ομερ Κιλίτς είπε ότι δεν πρόκειται για νέα μέτρα αλλά ενεργοποίηση παλαιότερων που είχαν θεσπιστεί με διάταγμα την 14η Απριλίου 1987 και με εγκύκλιο του υφυπουργείου με ημερομηνία 27 Μαίου 1997 διευκρινίστηκαν οι λεπτομέρειες εφαρμογής της απαγόρευσης. "Στην Τουρκία ισχύουν πάντα οι απαγορεύσεις σε βάρος πλοίων με κυπριακή σημαία. Η εγκύκλιος υπενθυμίζει και αναδιατάσσει τις απαγορεύσεις", τόνισε ο κ.Κιλίτς.

    [12] ΑΝΗΣΥΧΙΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΛΙΓΟΤΕΡΟ ΟΜΙΛΟΥΜΕΝΕΣ ΓΛΩΣΣΕΣ ΣΤΗΝ Ε.Ε.

    Ανησυχία για τον κίνδυνο περιθωριοποίησης ορισμένων ολιγότερο ομιλουμένων γλωσσών, μετά και τη διεύρυνση της Ευρωπαικής Ενωσης, εξέφρασε η ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Ειρήνη Λαμπράκη, μιλώντας σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στην έδρα του Ευρωπαικού Κοινοβουλίου στις Βρυξέλλες.

    Όπως είπε, η γλώσσα είναι φορέας πολιτισμού και στόχος μας πρέπει να είναι η διατήρηση της πολιτισμικής ποικιλομορφίας της Ευρώπης. Οι προσπάθειες απεμπόλησης της μητρικής γλώσσας δεν μπορούν να γίνουν δεκτές, ενώ οι προφάσεις οικονομικού, τεχνοκρατικού και γραφειοκρατικού χαρακτήρα είναι αβάσιμες και μόνο στόχο έχουν τη διαμόρφωση ενός διευθυντηρίου με περιορισμένο αριθμό γλωσσών εργασίας.

    Ολοι οι ομιλητές στην εκδήλωση καταδίκασαν τις προσπάθειες περιορισμού των γλωσσών εργασίας στα θεσμικά όργανα της Ε.Ε. και τάχθηκαν υπέρ της ανάγκης προστασίας, δίκαιης αντιμετώπισης και ενίσχυσης των κοινοτικών γλωσσών.

    Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε με την υποστήριξη του Ιδρύματος Ελληνικού Πολιτισμού και της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Κόμματος των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών.

    [13] ΓΙΑ ΠΑΡΕΜΠΟΔΙΣΗ ΠΡΟΟΔΟΥ ΣΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΚΑΤΗΓΟΡΗΣΕ ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΤΩΝ Η.Ε. ΤΟΝ ΡΑΟΥΦ ΝΤΕΝΚΤΑΣ

    Για "παρεμπόδιση κάθε ουσιώδους προόδου στο κυπριακό" κατηγόρησε τον κατοχικό ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς, το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, διότι εμφανίστηκε αμετανόητος και αδιάλλακτος στις συνομιλίες του Μοντρέ, ενώ αντίθετα χαρακτήρισε τον κ.Κληρίδη "ευέλικτο και πρόθυμο να συνεργαστεί".

    Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας "Financial Times", για την αποτυχία των συνομιλιών στο Μοντρέ, ο Ντενκτάς θεωρεί υπεύθυνη tgm Ευρωπαϊκή Ενωση, καθώς επιβεβαίωσε, ότι προτίθεται να αρχίσει τις συνομιλίες ένταξης με την Κύπρο μέσα στο 1998, ενώ απέρριψε την τουρκική υποψηφιότητα.

    Μέχρι η Ευρωπαϊκή Ενωση να αναθεωρήσει τις απόψεις της, η τουρκοκυπριακή πλευρά αρνείται να συμμετάσχει σε διαπραγματεύσεις, καθώς θεωρεί ότι "δεν λαμβάνονται υπόψη τα νόμιμα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων". Αντίθετα στοχεύει να φέρει το ψευδοκράτος πιο κοντά στην Τουρκία, αφού είναι η "μόνη χώρα που παρέχει τη βοήθεια, τη δικαιοσύνη και την υποστήριξη που αρνείται ο υπόλοιπος κόσμος".

    Διπλωματικοί κύκλοι επισημαίνουν ότι αυτή η "στενή" προσέγγιση του Ραούφ Ντενκτάς, είναι πρόσχημα για να αποφύγει σοβαρές διαπραγματεύσεις. Ο κατοχικός ηγέτης, ακύρωσε την υπογραφή ενός κοινού ανακοινωθέντος κατά τη συνάντηση κορυφής του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη με στόχο την επίλυση των διαφορών της Ελλάδας και της Τουρκίας "με ειρηνικά μέσα και χωρίς τη χρήση βίας ή την απειλή χρήσης βίας".

    Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ενώ πολλές δυτικές χώρες αποδοκίμαζαν την Κύπρο για την αγορά των ρωσικών πυραύλων S - 300, η αδιάλλακτη στάση του Ντενκτάς έχει έκτοτε αμβλύνει τη στάση τους απέναντι στην Κύπρο.

    [14] Η ΑΝΩΤΑΤΗ ΤΙΜΗΤΙΚΗ ΔΙΑΚΡΙΣΗ ΤΟΥ ΚΟΓΚΡΕΣΟΥ ΣΤΟ ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟ

    Με την ανώτατη τιμητική διάκριση του Κογκρέσου, το Χρυσό Μετάλλιο, θα τιμηθεί ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, κατά τη διάρκεια της προγραμματισμένης επίσκεψης του στις Ηνωμένες Πολιτείες.

    Το ιστορικό αυτό μετάλλιο, με το οποίο έχουν τιμηθεί μέχρι σήμερα μόνο τέσσερις θρησκευτικοί ηγέτες σε όλη την ιστορία του αμερικανικού Κογκρέσου, θα απονείμει στον κ.Βαρθολομαίο, ο Πρόεδρος της χώρας Μπίλ Κλίντον.

    [15] Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΤΗΣ ΠΓΔΜ ΕΓΚΩΜΙΑΖΕΙ ΤΟΝ Κ.ΣΗΜΙΤΗ

    Το ρόλο του Ελληνα πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη στην άμβλυνση των προβλημάτων και στην εμπέδωση σχέσεων καλής γειτονίας και συνεργασίας μεταξύ των χωρών της Βαλκανικής, εξήρε ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ, Μπλάγκοϊ Χαντζίσκι σε συνέντευξή του στην κρατική τηλεόραση των Σκοπίων. Ο κ.Χαντζίσκι έπλεξε το εγκώμιο του κ.Σημίτη τονίζοντας τη σημαντική συνεισφορά του στη σύσφιγξη και ανάπτυξη των σχέσεων με την ΠΓΔΜ, ενώ παράλληλα εξέφρασε την πεποίθηση ότι το τελευταίο προς διευθέτηση θέμα, αυτό της ονομασίας, θα επιλυθεί "βαθμιαία", όπως είπε. Ωστόσο ο Σκοπιανός υπουργός, επανέλαβε για το θέμα της ονομασίας ότι η χώρα του "δεν έχει περιθώρια για υποχωρήσεις". Απαντώντας στην ερώτηση αν διαβλέπει -υπό το πρίσμα της εξέλιξης που σημειώνουν οι σχέσεις των δυο χωρών στον πολιτικό και οικονομικό τομέα- και λύση του προβλήματος της ονομασίας, ο κ.Χαντζίσκι είπε χαρακτηριστικά: "Από την υπογραφή της ενδιάμεσης συμφωνίας της Νέας Υόρκης, παρατηρείται εντατικοποίηση των δραστηριοτήτων των δυο χωρών και έχουν σημειωθεί θετικά αποτελέσματα. Με τη συνεισφορά του Ελληνα πρωθυπουργού, Κώστα Sgl_tg, άρχισε η ανάπτυξη των σχέσεων σε όλους τους τομείς". Ο κ.Χαντζίσκι σημειώνοντας ακόμη ότι η Ελλάδα ως μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης και του ΝΑΤΟ "έχασε παλαιότερα την ευκαιρία παλαιότερα να γίνει η κινητήριος δύναμη των ευρωπαϊκών ιδεών και της πολιτικής των καλών σχέσεων στην περιοχή των Βαλκανίων", υπογράμμισε: "Μόλις με τον κ. Σημίτη ο οποίος έχει καθαρά ευρωπαϊκό προσανατολισμό, έχουν δημιουργηθεί θετικές αλλαγές και δημιουργία κλίματος για τη λύση εκκρεμών προβλημάτων που και η ίδια η Ελλάδα έχει, όπως αυτό με τη χώρα μας". Επισήμανε ότι η ενδιάμεση συμφωνία γίνεται σεβαστή από την κυβέρνηση της ΠΓΔΜ και ότι το εκκρεμές θέμα της ονομασίας δεν γίνεται εμπόδιο για την ένταξη της χώρας στους διεθνείς οργανισμούς, εννοώντας ότι η Ελλάδα δεν προβάλει εμπόδια στις αιτήσεις ένταξης της γειτονικής χώρας στα διεθνή φόρα. Σχετικά με την επιθυμία της ΠΓΔΜ να γίνει μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας, ανέφερε ότι υπάρχουν δύο αντικειμενικοί περιορισμοί. Αφενός έχει αναγνωριστεί από 90 χώρες ενώ απαιτείται η σύναψη διπλωματικών σχέσεων με τουλάχιστον 120 κράτη και αφετέρου είναι αδύνατο να καταστεί μέλος αυτή τη στιγμή, αφού το όργανο του ΟΗΕ ενδεχομένως κληθεί να επιλύσει το πρόβλημα της ονομασίας. Οσον αφορά τις φήμες περί παραίτησης του μεσολαβητή του ΟΗΕ, Σάϊρους Βανς, ο κ.Χατζίνσκι τόνισε ότι δεν υπάρχει καμία τέτοια ένδειξη, ενώ για το ενδεχόμενο να τεθεί το θέμα της ονομασίας στο Συμβούλιο Ασφαλείας τόνισε ότι θα πρέπει να υπάρχει η συγκατάθεση και των δυο πλευρών. Καταλήγοντας επανέλαβε ότι και οι δύο πλευρές καταβάλλουν θετικές ενέργειες για την επίλυση του θέματος της ονομασίας.

    [16] ΣΤΙΣ ΑΡΧΕΣ ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ ΘΑ ΕΠΙΚΥΡΩΘΕΙ Η ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΕΛΕΥΘΕΡΟΥ ΕΜΠΟΡΙΟΥ ΜΕΤΑΞΥ ΠΓΔΜ ΚΑΙ Ε.Ε.

    Στις αρχές Οκτωβρίου θα επικυρωθεί στις Βρυξέλλες η συμφωνία ελεύθερου εμπορίου μεταξύ της ΠΓΔΜ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    Όπως ανακοίνωσε σε συνέντευξη τύπου ο Σκοπιανός υπουργός Εξωτερικών, Μπλάγκοϊ Χαντζίσκι, η συμφωνία θα τεθεί σε ισχύ την 1η Δεκεμβρίου και θα εξασφαλίσει στη ΠΓΔΜ κονδύλια ύψους 150 εκατομμυρίων ECU, που θα χρησιμοποιηθούν για τις μεταρρυθμίσεις του πολιτικού και του οικονομικού συστήματος της χώρας.

    Ο κ.Χαντζίσκι τόνισε ότι η επικύρωση της συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου θα αποτελέσει το πρώτο βήμα για την περαιτέρω ένταξη της χώρας στην Κοινότητα. Επισήμανε, μάλιστα, ότι η σκοπιανή κυβέρνηση υιοθέτησε νέα στρατηγική για την βελτίωση των σχέσεων με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η στρατηγική αυτή προβλέπει τη σύσταση εντός των επόμενων μηνών κυβερνητικής επιτροπής για την ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση, με επικεφαλής τον πρωθυπουργό Μπράνκο Τσερβενκόφσκι, η οποία θα αναλάβει το κύριο βάρος των ενεργειών που γίνονται από την σκοπιανή πλευρά για την ένταξη στην Κοινότητα.

    Στο μεταξύ, σε δημοσκόπηση που διεξήχθη στα Σκόπια, το 61% των ερωτηθέντων τάχθηκαν υπέρ της ένταξης της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ το 31% ζήτησε από την πολιτεία να ξεκινήσει μία ευρεία ενημέρωση των πολιτών για τις προοπτικές που θα δημιουργηθούν μετά την είσοδο της ΠΓΔΜ στην ενωμένη Ευρώπη.

    Σημειώνεται ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έπρεπε να επικυρώσει τη συμφωνία ελεύθερου εμπορίου με την ΠΓΔΜ την ερχόμενη εβδομάδα, οι πολύπλοκες γραφειοκρατικές διαδικασίες όμως ανέβαλαν την τελευταία στιγμή τη συζήτηση επί του θέματος για τον Οκτώβριο. Σύμφωνα, ωστόσο, με δημοσίευμα της φιλοκυβερνητικής εφημερίδας "Νόβα Μακεντόνια", η αναβολή αυτή δεν οφείλεται στη γραφειοκρατία, αλλά σε κάποια εμπόδια που πρόβαλε η ελληνική πλευρά.

    Η εφημερίδα αφήνει αιχμές κατά του Έλληνα ευρωβουλευτή της Πολιτικής Άνοιξης, το όνομα του οποίου δεν αναφέρει, υποστηρίζοντας ότι παρόλο που είχε την αρμοδιότητα, δεν ετοίμασε έγκαιρα την έκθεση για το τμήμα της συμφωνίας που αφορά στην κατασκευή οδικού και σιδηροδρομικού δικτύου από την ΠΓΔΜ προς τη Βουλγαρία και την Ελλάδα και καθυστέρησε μ' αυτό τον τρόπο την επικύρωση της συμφωνίας.


    [Γ] ΕΙΔΙΚΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ (του Χρίστου Μάτη)

    [17] ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ:ΝΑ ΠΡΟΩΘΗΣΟΥΜΕ ΒΑΛΚΑΝΙΚΗ ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ

    Την πρόταση να προωθηθεί από την ελληνική πλευρά κατά την επικείμενη σύνοδο κορυφής των βαλκανικών χωρών στην Κρήτη η υπογραφή μιας βαλκανικής διακήρυξης συνεργασίας καταθέτει με συνέντευξη του στο Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων την παραμονή της αναχώρησης του για την Τουρκία, ο πρόεδρος του ΣΥΝ Ν.Κωνσταντόπουλος. Ο κ.Κωνσταντόπουλος προτείνει η ελληνική πλευρά να επιδιώξει την αναβάθμιση των σχέσεων σύνδεσης ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Ενωση και τις βαλκανικές χώρες, έτσι ώστε να υπάρξουν όλες οι χρηματοδοτήσεις που θα διασφαλίσουν τη δυνατότητα τους να ανταποκριθούν στις διαδικασίες ένταξης. Σε ότι αφορά στις σχέσεις με την Τουρκία, ο πρόεδρος του ΣΥΝ τάσσεται υπέρ ελληνικών πρωτοβουλιών με στόχο την αποκλιμάκωση της έντασης, χωρίς διαιτητές, αλλά προσθέτει ότι σε αυτές οι πρωτοβουλίες πρέπει να ανταποκριθεί η Τουρκία. ΕΡ:Η πρώτη επίσκεψη σας στην Τουρκία, όπως και οι πρώτες σας επισκέψεις στα Σκόπια και στην Αλβανία, γίνεται σε εποχή έντασης στις σχέσεις των δύο χωρών. ΑΠ:Εκείνο που χρειάζεται είναι να παίρνονται πολιτικές πρωτοβουλίες, όσο δύσκολες και δυσμενείς κι αν είναι οι συνθήκες, προκειμένου να δείχνουνε το δρόμο της συνεννόησης. Οι σχέσεις με την Τουρκία είναι το πιο σύνθετο πρόβλημα της εξωτερικής μας πολιτικής αλλά η προοπτική τους δεν πρέπει να είναι αυτή της συνεχούς έντασης και των διαρκών προκλήσεων. Η τουρκική πολιτική με τέτοιες τακτικές θέλει να δημιουργεί πάντα γεγονότα, από την πλευρά μας πρέπει να προωθούμε τις δικές μας στρατηγικές επιδιώξεις. ΕΡ:Παλαιότερα ο ΣΥΝ είχε προτείνει τη σύσταση ενός συμβουλίου εξωτερικής πολιτικής για να καταλήξει σε μία τέτοια καταγραφή των στρατηγικών επιδιώξεων. ΑΠ:Θα ήθελα να επισημάνω ότι δεν υπάρχει ενιαία άποψη στο εσωτερικό της κυβέρνησης για το τι θέλει στα ζητήματα εξωτερικής pokitij^r κι αυτό δημιουργεί έλλειμμα στρατηγικής που το πληρώνουμε με ιστορικό και πολιτικό κόστος, όπως έδειξε η πείρα σε άλλα θέματα, στα οποία βρεθήκαμε την κρίσιμη ώρα χωρίς να έχουμε από πριν σχεδιάσει τις κινήσεις και τους χειρισμούς που έπρεπε να κάνουμε. Παρατηρείται επίσης μία ακινησία που αφήνει μετέωρες κάποιες εξελίξεις που θα μπορούσαν να δίνουν μία προοπτική βελτίωσης των σχέσεων. Για παράδειγμα, ποτέ δεν έχει αποσαφηνιστεί με ποιο σχεδιασμό η κυβέρνηση ήθελε να αξιοποιήσει την συμφωνία της Μαδρίτης. Τώρα η συμφωνία είναι μετέωρη και στη θέση της επανεμφανίστηκαν εντάσεις και προκλήσεις, όπως αυτές του Ετσεβίτ και του Τζεμ που εκφράζουν θέσεις που είναι έξω από το διεθνές δίκαιο. ΕΡ:Πως κρίνετε την ανταπόκριση της διεθνούς κοινότητας στις ελληνικές θέσεις; ΑΠ:Η κυβέρνηση λέει ότι έχει ως στόχο να αλλάξει το κλίμα στο διεθνές περιβάλλον για την Ελλάδα, γιατί μέχρι τώρα η διεθνής κοινότητα ταύτιζε το κλίμα αυτό με μία αρνητική στάση εναντίον όλων των προσπαθειών για προσέγγιση και γιατί στο διεθνές περιβάλλον δεν είχε αποκαλυφθεί η αδιαλλαξία της Τουρκίας. Δεν μπορεί να είναι στρατηγικός στόχος η αποκάλυψη του δεδομένου. Γιατί είναι δεδομένο στο διεθνές περιβάλλον ότι η Τουρκία κινείται στα πλαίσια της δικιάς της στρατηγικής προκαλώντας εγγυήσεις του διεθνούς δικαίου πολλές φορές με ακραίο τρόπο, γιατί έτσι θέλει να δημιουργήσει γεγονότα για να προωθήσει δικούς τους στόχους. Πολλές φορές καταφέρνει να στεγάσει δικούς της στόχους κάτω από τις επιδιώξεις μεγάλων δυνάμεων και εταίρων μας και η ελληνική πλευρά, παρά το ότι έχει το διεθνές δίκιο με το μέρος της, δεν κατάφερε να αποκτήσει ούτε ένα στρατηγικό εταίρο ούτε καν στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής ένωσης. Οι στρατηγικοί μας στόχοι πρέπει να προωθηθούν με επεξεργασμένες πολιτικές κι αυτό λείπει. ΕΡ:Συμμερίζεστε τις απόψεις περί αφοπλισμού ως μέσου για τη κατοχύρωση της ειρήνης ΑΠ:Εγώ συμμερίζομαι την πρόταση των κυπριακών κομμάτων για αποστρατιωτικοποίηση του νησιού, όπως και την άποψη ότι οι εξελίξεις θα δημιουργηθούν μέσα από διαδικασίες προσέγγισης κι όχι από την αντιπαράθεση στις προκλήσεις και τον ανταγωνισμό στους εξοπλισμούς. Δεν μπορούν οι σχέσεις ανάμεσα στην Ελλάδα και στην Τουρκία να έχουν ορατή στο βάθος την απειλή της εμπλοκής. Εμείς προσπαθούμε να καταδεικνύουμε την αναγκαιότητα πολιτικών κινήσεων επικοινωνίας, ανάπτυξης πολύπλευρων δραστηριοτήτων που μπορούν να προκύψουν από κόμματα και κινήσεις πολιτών. ΕΡ:Τι σημαίνει η πρόταση για μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης ανάμεσα στις δύο χώρες; ΑΠ:Σήμερα υπάρχει ένα κλίμα έντασης που έρχεται σε αντίθεση με τη συμφωνία της Μαδρίτης, ένα σκηνικό αναμενόμενης κρίσης, υπάρχει η ανεπιθύμητη παρέμβαση τρίτων που θέλουν να παίξουν το ρόλο διαιτητή ή επιδιαιτητή. Για μία εθνική στρατηγική είναι ανεπιθύμητες οι παρεμβάσεις τρίτων οι οποίοι παρεμβαίνουν συνεκτιμώντας και τα δικά τους συμφέροντα. Είναι προτιμότερο να προωθηθούν από ελληνικής πλευράς συνθήκες και όροι που μπορούν να στηρίξουν μία πολιτική αποκλιμάκωσης της έντασης. ΕΡ:Υπάρχουν καλοπροαίρετοι συνομιλητές στην άλλη πλευρά; ΑΠ:Κανένα πλαίσιο καλής γειτονίας δεν φτιάχνεται μονομερώς. Wqei\fetai αμοιβαιότητα σκέψεων, εκτιμήσεων. Οφείλει και η τουρκική πλευρά να ανταποκριθεί ΕΡ:Τι προσδοκάται από την επίσκεψη σας στην Τουρκία; ΑΠ:Δεν μπορώ να κάνω εκτιμήσεις αλλά έχοντας απόλυτη εκτίμηση ότι τα γεγονότα είναι δυσμενή και διαμορφώνουν αναζωπύρωση της έντασης, παίρνουμε την πρωτοβουλία να πραγματοποιήσουμε την επίσκεψη διότι εκτιμάμε ότι έχει ένα σαφή πολιτικό συμβολισμό, με πολιτικές πρωτοβουλίες να καταδειχθεί η αναγκαιότητα της αμοιβαίας προσέγγισης. Θέλω να συμβάλλει ο ΣΥΝ στο μέτρο του δυνατού προκειμένου να υπάρξει εθνική στρατηγική πολιτική συνεννόηση και ορθολογική αντιμετώπιση με τον σχεδιασμό κρίσιμων πολιτικών πρωτοβουλιών. Στο πρόβλημα με τα Σκόπια φάνηκε όσο κόστισε ότι το θέμα αντιμετωπίστηκε με ένα τρόπο που αποπροσανατόλισε και κρατά σε εκκρεμότητα ακόμη και σήμερα τα κοινά στρατηγικά συμφέροντα που υπάρχουν μεταξύ Ελλάδας και FYROM κι άλλων βαλκανικών κρατών. ΕΡ:Θα πρέπει να παραδεχτείτε ότι ωφέλησαν τον ΣΥΝ οι βαλκανικές πρωτοβουλίες. ΑΠ:Ο κόσμος το εκτίμησε κι αυτό είναι θετικό γιατί όταν παίρναμε τις πρωτοβουλίες υπήρχε ένταση και κρίση και πολλοί έλεγαν ότι διακινδυνεύουμε να βρεθούμε στο περιθώριο. Η πρωτοβουλία απέδωσε γιατί έδειξε ότι με τόλμη μπορούν να σχεδιαστούν κινήσεις που να προετοιμάσουν το έδαφος και να αποτοξινώσουν το κλίμα υπό την προϋπόθεση βέβαια να υπάρχει αμοιβαιότητα. ΕΡ:Στην Ελλάδα εκφράζονται διαμαρτυρίες για την κατασκευή ενός ανταγωνιστικού στην Εγνατία οδικού άξονα. ΑΠ:Η Ελλάδα μπορεί και πρέπει να προχωρήσει στην ολοκλήρωση της Εγνατίας Οδού ανεξάρτητα από τα προβλήματα που με ευθύνη της ελληνικής πλευράς παρατηρούνται στην χρηματοδότηση, στις δημοπρατήσεις και τις αναθέσεις του έργου. Έχουμε καθυστερήσει στην δημιουργία των καθέτων αξόνων που έχουν την δική τους οικονομική και στρατηγική αυτοτέλεια. Τα προβλήματα της συνεργασίας με τις βαλκανικές χώρες δεν πρέπει να τα δούμε με παρενέργειες αντιπαραθέσεων. ΟΙ βαλκανικές χώρες βλέπουν μέσα από την Ελλάδα την προοπτική του ευρωπαϊκού τους προσανατολισμού και της βαλκανικής σταθερότητας. Η Ελλάδα πρέπει να αξιοποιήσει αυτό το ρόλο αποβλέποντας με ειλικρίνεια στην αναβάθμιση σε προτιμισιακό επίπεδο όλων των σχέσεων σύνδεσης που υπάρχουν μεταξύ της ΕΕ και των διαφόρων βαλκανικών χωρών γιατί εκείνο που μας ενδιαφέρει είναι όλες οι βαλκανικές χώρες να μπουν σε αυτή την προοπτική και από κει και πέρα να υπάρξουν οι εγγυήσεις και οι χρηματοδοτήσεις προκειμένου να ανταποκριθούν στις διαδικασίες της ένταξης. Οι βαλκανικές χώρες είναι ο στρατηγικοί εταίροι της Ελλάδας κι η Ελλάδα πρέπει να είναι ο στρατηγικός τους φίλος. Συναντάει τις βαλκανικές χώρες σε μία κρίσιμη περίοδο της ιστορίας τους όχι με την νοοτροπία του παίκτη που παίζει το παιχνίδια επιρροής και διείσδυσης αλλά με τη συνείδηση της ανάγκης για πολύπλευρη σχέση που θα αναδείξει την ενιαία πολιτική, στρατηγική και οικονομική οντότητα των Βαλκανίων στα πλαίσια της ενωμένης Ευρώπης. Θα μπορούσε η Ελλάδα στη διάσκεψη κορυφής που θα γίνει στα Χανιά, πέρα από το συναισθηματικό και πολιτικό παράγοντα της προσωπικής επικοινωνίας να προωθήσει τις πολιτικές προϋποθέσεις συνεννόησης δουλεύοντας προς την κατεύθυνση μιας βαλκανικής διακήρυξης sumeqcas_ar που μπορεί να προετοιμάσει και ευρύτερα σύμφωνα σε διαβαλκανικό επίπεδο.

    Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/

    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute
    mpa2html v3.04 run on Friday, 12 September 1997 - 12:25:29