Browse through our Interesting Nodes of EU Member Governments, Politics & Mass Media Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 97-09-04

From: Macedonian Press Agency <mpa@philippos.mpa.gr>

Macedonian Press Agency: News in Elot928 Greek Directory

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ

Θεσσαλονίκη 4 Σεπτεμβρίου 1997


ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ

[Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

[Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ


ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

[Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [01] ΕΝΤΕΙΝΟΝΤΑΙ ΟΙ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΚΑΙ ΤΑ ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΤΗΣ ΔΕΘ

  • [02] ΤΟ ΠΟΛΥΚΕΝΤΡΟ ΔΕΝΔΡΟΠΟΤΑΜΟΥ ΘΑ ΕΓΚΑΙΝΙΑΣΕΙ ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ Ο Κ. ΣΗΜΙΤΗΣ

  • [03] ΕΠΙΣΚΕΨΗ Ν. ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΗ ΔΕΘ

  • [04] ΤΟ ΚΚΕ ΓΙΑ ΤΑ ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΤΗΣ ΔΕΘ

  • [05] ΔΙΗΜΕΡΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ Α.ΠΑΠΑΡΗΓΑ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

  • [06] ΤΑ ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΤΗΣ ΔΕΘ ΘΑ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕΙ ΤΟ ΠΡΟΕΔΡΕΙΟ ΤΗΣ ΑΔΕΔΥ

  • [07] Ο Γ.ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ ΣΤΗ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΗΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΩΝ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

  • [08] ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΒΡΕΘΕΙ ΛΥΣΗ ΚΑΙ ΝΑ ΑΠΟΦΕΥΧΘΕΙ Η ΑΥΡΙΑΝΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΣΤΗ ΔΕΘ

  • [09] ΣΤΟ ΥΜΑ-Θ ΚΟΜΙΣΑΡΙΟΣ ΤΗΣ ΝΟΤΙΟΑΥΣΤΡΑΛΙΑΝΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ ΠΟΛΥΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

  • [10] ΑΠΟΓΡΑΦΗ ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΕΙ Η Γ.Γ. ΠΑΛΙΝΝΟΣΤΟΥΝΤΩΝ ΟΜΟΓΕΝΩΝ ΤΟΥ ΥΜΑΘ

  • [11] ΑΥΡΙΟ Η ΨΗΦΟΦΟΡΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΛΗΨΗ ΤΗΣ ΟΛΥΜΠΙΑΔΑΣ ΤΟΥ 2004

  • [12] ΘΕΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ ΡΟΥΜΑΝΙΚΩΝ ΚΑΙ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΚΩΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΛΗΨΗ ΤΗΣ ΟΛΥΜΠΙΑΔΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΘΗΝΑ


  • [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [13] ΣΕ ΑΘΗΝΑ, ΑΓΚΥΡΑ, ΛΕΥΚΩΣΙΑ ΘΑ ΠΕΡΙΟΔΕΥΣΕΙ Ο ΕΙΔΙΚΟΣ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΗΣ ΤΟΥ ΣΤΕΙΤ ΝΤΙΠΑΡΤΜΕΝΤ ΓΙΑ ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ

  • [14] Γ.ΚΑΣΟΥΛΙΔΗΣ: ΟΙ ΚΥΠΡΙΑΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΕΧΟΥΝ ΤΙΣ ΚΑΤΑΘΕΣΕΙΣ ΤΗΣ ΒΕΟΒΑΝΚΑ ΥΠΟ ΣΤΕΝΗ ΕΠΙΒΛΕΨΗ

  • [15] Κ.ΚΙΝΚΕΛ: Η ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΔΕΝ ΣΥΝΔΕΕΙ ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΜΕ ΤΗΝ ΕΝΤΑΞΗ ΤΗΣ ΜΕΓΑΛΟΝΗΣΟΥ ΣΤΗΝ Ε.Ε

  • [16] ΤΗΝ ΕΝΑΡΞΗ ΤΩΝ ΕΝΤΑΞΙΑΚΩΝ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΕΩΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΖΗΤΗΣΕ ΟΛΛΑΝΔΟΣ ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΗΣ

  • [17] ΕΠΙΜΕΝΟΥΝ ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ ΣΤΟΥΣ ΕΛΕΓΧΟΥΣ ΤΩΝ ΠΛΟΙΩΝ ΓΙΑ ΕΞΑΡΤΗΜΑΤΑ ΤΩΝ ΠΥΡΑΥΛΩΝ S-300

  • [18] ΚΟΙΝΗ ΝΑΥΤΙΚΗ ΑΣΚΗΣΗ ΤΟΥΡΚΙΑΣ-ΙΣΡΑΗΛ-ΗΠΑ

  • [19] ΜΟΛΥΝΣΗ ΑΠΟ ΡΑΔΙΕΝΕΡΓΕΙΑ ΤΟΥ ΤΣΕΡΝΟΜΠΙΛ ΣΕ ΛΙΜΝΕΣ ΤΗΣ ΟΥΓΓΑΡΙΑΣ

  • [20] ΝΕΟ ΦΟΝΙΚΟ ΧΤΥΠΗΜΑ ΤΗΣ “ΧΑΜΑΣ” ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΗΣ ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ


  • ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

    [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [01] ΕΝΤΕΙΝΟΝΤΑΙ ΟΙ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΚΑΙ ΤΑ ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΤΗΣ ΔΕΘ

    Με εντατικούς ρυθμούς προχωρούν οι προετοιμασίες στους χώρους της HELEXPO-ΔΕΘ, έτσι ώστε να είναι όλα έτοιμα αύριο το απόγευμα για την τελετή εγκαινίων της 62ης ΔΕΘ που θα γίνουν στις 8 μ.μ. στο συνεδριακό κέντρο “Ι. Βελλίδης”.

    Προβληματισμό δημιουργεί το ενδεχόμενο να πραγματοποιηθεί αύριο η 24ωρη απεργία των εργαζομένων στη ΔΕΘ και οι προσπάθειες της διοίκησης της HELEXPO-ΔΕΘ επικεντρώνονται στο στόχο να γίνει ομαλά και χωρίς κανένα πρόβλημα η τελετή εγκαινίων.

    Ο πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης, θα φτάσει αύριο στις 6.30’μ.μ. στο αεροδρόμιο “Μακεδονία”, συνοδευόμενος από μέλη του υπουργικού συμβουλίου, όπου θα τον υποδεχτούν οι εκπρόσωποι των τοπικών αρχών, καθώς και μέλη και στελέχη του ΠΑΣΟΚ. Αμέσως μετά θα μεταβεί στο ξενοδοχείο “Μακεδονία Παλάς” και γύρω στις 8 στο συνεδριακό κέντρο “Ι. Βελλίδης” για να εγκαινιάσει τη λειτουργία της 62ης ΔΕΘ. Ανάλογα με την ώρα που θα ανακοινωθεί η απόφαση της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής, για την πόλη που θα φιλοξενήσει την Ολυμπιάδα του 2004, ο πρωθυπουργός θα τη σχολιάσει με δήλωση του στα μέσα ενημέρωσης.

    Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στην τελετή εγκαινίων ο κ.Σημίτης αναμένεται να αναφερθεί στην πολιτική της Ελλάδας στα Βαλκάνια, την Παρευξείνια ζώνη και τις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης, για την οποία θα έχει προηγηθεί διεξοδική συζήτηση στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου το μεσημέρι. Επίσης, θα δώσει έμφαση στα αποτελέσματα της κυβερνητικής πολιτικής και θα κάνει ανακοινώσεις για τα μεγάλα έργα στη Θεσσαλονίκη και στη Βόρεια Ελλάδα.

    Τον πρωθυπουργό αναμένεται να συνοδεύουν οι υπουργοί: Εθνικής Οικονομίας Γιάννος Παπαντωνίου, Ανάπτυξης Βάσω Παπανδρέου, Εξωτερικών Θεόδωρος Πάγκαλος, Εθνικής Αμυνας Ακης Τσοχατζόπουλος, Εσωτερικών Αλέκος Παπαδόπουλος, Υγείας Κώστας Γείτονας, Μεταφορών, Τάσος Μαντέλης, Πολιτισμού Ευάγγελος Βενιζέλος και Γεωργίας Στέφανος Τζουμάκας.

    [02] ΤΟ ΠΟΛΥΚΕΝΤΡΟ ΔΕΝΔΡΟΠΟΤΑΜΟΥ ΘΑ ΕΓΚΑΙΝΙΑΣΕΙ ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ Ο Κ. ΣΗΜΙΤΗΣ

    Το Πολύκεντρο Δενδροποτάμου στο Δήμο Μενεμένης θα εγκαινιάσεις στις 12 το μεσημέρι του Σαββάτου ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης.

    Το Πολύκεντρο περιλαμβάνει πολυιατρείο και ΚΑΠΗ τα οποία στεγάζονται σε κτίριο έκτασης 624 τ.μ. που φιλοξενείται σε δημοτικό οικόπεδο έκτασης 6 στρεμμάτων.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση του Δήμου Μενεμένης το Πολύκεντρο δημιουργεί προυποθέσεις πλήρους αναβάθμισης του Δενδροποτάμου με την ap|dosg στους κατοίκους χώρων κοινωνικής εξυπηρέτησης, υγείας, πρόνοιας και κατάρτισης.

    [03] ΕΠΙΣΚΕΨΗ Ν. ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΗ ΔΕΘ

    Την Τετάρτη 10 Σεπτεμβρίου, στις 10 το πρωί, θα επισκεφθεί τους χώρους της 62ης ΔΕΘ ο πρόεδρος του Συνασπισμού Νίκος Κωνσταντόπουλος.

    Την επομένη (Πέμπτη) στις 12 το μεσημέρι θα δώσει συνέντευξη τύπου στα γραφεία του ΣΥΝ, ενώ στις 9.30’ το βράδυ της ίδιας ημέρας θα μιλήσει σε συνεστίαση του κόμματος στην ταβέρνα “Χαρά” στη Νέα Κρήνη.

    [04] ΤΟ ΚΚΕ ΓΙΑ ΤΑ ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΤΗΣ ΔΕΘ

    “Οι νέες υποσχέσεις του πρωθυπουργού, Κώστα Σημίτη, θα έχουν την ίδια τύχη με τις περσινές”, τονίζει σε ανακοίνωση του το ΚΚΕ με αφορμή την αυριανή ομιλία του πρωθυπουργού στα εγκαίνια της 62ης ΔΕΘ.

    “Ο καθένας γνωρίζει ότι τίποτε από αυτά που υποσχέθηκε πέρυσι δεν προχώρησε”, επισημαίνει και προσθέτει:”Η Θεσσαλονίκη κρατά τα σκήπτρα της ανεργίας με 17%. Η ομίχλη εξακολουθεί να ρυθμίζει τη λειτουργία του αεροδρομίου, το λιμάνι οδεύει στην ιδιωτικοποίηση, το βασιλικό Θέατρο είναι καραγιαπί, το πολυδιαφημισμένο μεγαλείο της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας αφήνει πίσω του σκάνδαλα και αδιαφάνεια. Το ΚΚΕ την ημέρα των εγκαινίων της ΔΕΘ θα σταθεί στο πλευρό των εργαζομένων που ετοιμάζουν αγωνιστική υποδοχή στον πρωθυπουργό και στις “κούφιες” του εξαγγελίες”.

    [05] ΔΙΗΜΕΡΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ Α.ΠΑΠΑΡΗΓΑ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

    Διήμερη επίσκεψη στη Θεσσαλονίκη θα πραγματοποιήσει την Τρίτη και την Τετάρτη (9-10 Σεπτεμβρίου) η Γενική Γραμματέας του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα.

    Στις 6.30’ το απόγευμα της Τρίτης θα επισκεφθεί την 62η ΔΕΘ, το πρωί της Τετλαρτης θα περιοδεύσει στις βιομηχανικές εγκαταστάσεις της ενωσης αγροτικών συνεταιρισμών Θεσσαλονίκης και στις 11.30’ π.μ. θα δώσει συνέντευξη Τύπου στην αίθουσα του μεγάρου “ΣΤΑΙΝ”.

    [06] ΤΑ ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΤΗΣ ΔΕΘ ΘΑ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕΙ ΤΟ ΠΡΟΕΔΡΕΙΟ ΤΗΣ ΑΔΕΔΥ

    Στη Θεσσαλονίκη έρχεται αύριο αντιπροσωπεία της εκτελεστικής επιτροπής της ΑΔΕΔΥ, με επικεφαλής τον πρόεδρό της, Γιάννη Κουτσούκο, με την ευκαιρία των εγκαινίων της 62ης Διεθνούς Έκθεσης. H αντιπροσωπεία θα παρακολουθήσει την οικονομικού περιεχομένου ομιλία του πρωθυπουργού, Κώστα Σημίτη, με την οποία θα ανοίξει η αυλαία για τη σημαντική αυτή διοργάνωση. Τα μέλη του προεδρείου της ΑΔΕΔΥ και του νομαρχιακού τμήματος Θεσσαλονίκης, θα συμμετάσχουν το Σάββατο στη σύσκεψη των φορέων της πόλης με τον πρωθυπουργό και στη συνέχεια θα επιδώσουν στον Κώστα Σημίτη υπόμνημα με τα αιτήματα του συνδικαλιστικού κινήματος. Την Κυριακή το μεσημέρι η αντιπροσωπεία της ΑΔΕΔΥ, με επικεφαλής τον κ.Κουτσούκο, θα επισκεφτεί τις εγκαταστάσεις της Διεθνούς Έκθεσης, όπου θα περιηγηθεί στα περίπτερα του δημόσιου τομέα. Στις 12 το μεσημέρι της Δευτέρας θα δοθεί κοινή συνέντευξη τύπου των διοικήσεων της ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ, ΕΚΘ και ΕΔΟΘ, στα γραφεία του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης, προκειμένου να σχολιαστεί η ομιλία του πρωθυπουργού και να προβληθούν οι θέσεις του συνδικαλιστικού κινήματος για τα θέματα οικονομίας και ανάπτυξης. Παράλληλα, στο πλαίσιο της επίσκεψης της αντιπροσωπείας της ΑΔΕΔΥ, θα γίνουν συσκέψεις συνδικαλιστικών στελεχών των πρωτοβάθμιων σωματείων και επισκέψεις σε δημόσιες υπηρεσίες της Θεσσαλονίκης.

    [07] Ο Γ.ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ ΣΤΗ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΗΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΩΝ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

    Ο Yπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Γιάννος Παπαντωνίου, η υφυπουργός Ανάπτυξης, Άννα Διαμαντοπούλου και άλλα στελέχη της κυβέρνησης, θα παρακολουθήσουν τη συνεδρίαση της Γενικής Συνέλευσης της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων (ΚΕΕ), που θα πραγματοποιηθεί, όπως κάθε χρόνο, με την ευκαιρία της έναρξης της Διεθνούς Έκθεσης, στο ΕΒΕΘ. Όσον αφορά το δεύτερο μέρος της συνεδρίασης, έχει προγραμματιστεί τιμητική εκδήλωση για τους αποχωρήσαντες προέδρους των Επιμελητηρίων, κατά τη διάρκεια της οποίας τα κυβερνητικά στελέχη θα απευθύνουν μηνύματα προς τα μέλη της Κ.Ε.Ε.

    [08] ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΒΡΕΘΕΙ ΛΥΣΗ ΚΑΙ ΝΑ ΑΠΟΦΕΥΧΘΕΙ Η ΑΥΡΙΑΝΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΣΤΗ ΔΕΘ

    Με τη φράση “όλα είναι ανοιχτά”, ο πρόεδρος του συλλόγου των εργαζομένων στη HELEXPO-ΔΕΘ, Κώστας Μαυράκης, σχολίασε το κλίμα που επικρατεί στη ΔΕΘ σχετικά με τις απεργιακές κινητοποιήσεις του προσωπικού.

    Χτες το βράδυ η διοίκηση της HELEXPO-ΔΕΘ απηύθυνε έκκληση στο σύλλογο των εργαζομένων να αναστείλει τις κινητοποιήσεις για μετά τη Γενική Εκθεση. Σήμερα οι εργαζόμενοι πραγματοποίησαν τετράωρη στάση εργασίας και η γενική τους συνέλευση αποφάνθηκε ότι δεν άλλαξε τίποτε στα δεδομένα και κατά συνέπεια θα συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους με την αυριανή 24ωρη απεργία.

    Ωστόσο βρίσκονται σε εξέλιξη κάποιες πρωτοβουλίες συνεννόησης για τις οποίες ο κ. Μαυράκης είπε στο Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων:”Λαμβάνουμε σοβαρά υπόψη την έκκληση της διοίκησης της HELEXPO-ΔΕΘ. Περιμένουμε τις εξελίξεις από τις πρακτικές πρωτοβουλίες διαμεσολάβησης που αναπτύσσονται και ανάλογα με τα αποτελέσματα αύριο στις 8 το πρωί θα πάρουμε τις τελικές αποφάσεις. Εμείς είμαστε διαλλακτικοί. Περιμένουμε και τη διαλλακτικότητα της άλλης πλευράς”.

    Σημειώνουμε ότι οι εργαζόμενοι διεκδικούν αυξήσεις με βάση το ενιαίο μισθολόγιο και διατήρηση του επιδόματος ειδικών συνθηκών.

    [09] ΣΤΟ ΥΜΑ-Θ ΚΟΜΙΣΑΡΙΟΣ ΤΗΣ ΝΟΤΙΟΑΥΣΤΡΑΛΙΑΝΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ ΠΟΛΥΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    Με τον Κομισάριο της Νοτιοαυστραλιανής Υπηρεσίας Πολυπολιτισμού, Β. Ταλιατζή, θα συναντηθεί στις 11 αύριο το πρωί ο υπουργός Μακεδονίας-Θράκης Φίλιππος Πετσάλνικος.

    Ο κ. Ταλιατζής είναι και πρόεδρος του Ελληαυστραλιανού Εμπορικού Επιμελητηρίου και με τον κ. Πετσάλνικο θα συζητήσουν θέματα της ελληνικής ομογένειας.

    [10] ΑΠΟΓΡΑΦΗ ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΕΙ Η Γ.Γ. ΠΑΛΙΝΝΟΣΤΟΥΝΤΩΝ ΟΜΟΓΕΝΩΝ ΤΟΥ ΥΜΑΘ

    Απογραφή όλων των ομογενών προσφύγων από τις χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης, που ήρθαν στην Ελλάδα είτε με θεώρηση για “παλιννόστηση”, είτε με “τουριστική βίζα”, πραγματοποιεί η Γενική Γραμματεία των Παλιννοστούντων Ομογενών του υπουργείου Μακεδονίας - Θράκης, σε συνεργασία με τις νομαρχίες όλης της χώρας.

    Η απογραφή κρίθηκε απαραίτητη, διότι θα βοηθήσει στην ακριβέστερη εκτίμηση του συνολικού κόστους της νέας πολιτικής που εισηγείται το Σχέδιο Νόμου για την αποκατάσταση των παλιννοστούντων ομογενών από τις χώρες της πρώην Σοβιετικής Ενωσης, που εκπόνησε το υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης και το οποίο αναμένεται σύντομα να έρθει στη Βουλή προς ψήφιση. Βασικοί άξονες της έρευνας είναι ο προσδιορισμός του αριθμού των οικογενειών και των ατόμων που ήρθαν στην Ελλάδα, της ηλικιακής τους σύνθεσης, της χωροταξικής κατανομής τους, των παραγόντων που συνετέλεσαν σε αυτή τη χωροταξική κατανομή, του βαθμού απασχόλησης τους. Μέχρι στιγμής έχουν απογραφεί 10.000 άτομα.

    [11] ΑΥΡΙΟ Η ΨΗΦΟΦΟΡΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΛΗΨΗ ΤΗΣ ΟΛΥΜΠΙΑΔΑΣ ΤΟΥ 2004

    Η κρίσιμη ψηφοφορία για την ανάληψη της Ολυμπιάδας του 2004 θα γίνει αύριο το απόγευμα από τα μέλη της ΔΟΕ. Το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας θα ανακοινώσει στις 7:50 το βράδυ, ο πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής Χουάν Αντόνιο Σάμαρανκ. Ο υφυπουργός Αθλητισμού Ανδρέας Φούρας από τη Λοζάνη όπου βρίσκεται, δήλωσε συγκρατημένα αισιόδοξος. Υποψήφιες πόλεις για να αναλάβουν την Ολυμπιάδα είναι η Αθήνα, Ρώμη, Στοκχόλμη, Μπουένος Αϊρες και το Κέιπ Τάουν. Η Αθήνα εκτιμά ότι ενισχύθηκε η υποψηφιότητα της, καθώς Κέιπ Τάουν και Στοκχόλμη, φέρονται αποδυναμωμένες μετά τις επιστολές επίπληξης της ΔΟΕ που ακολούθησαν τις καταγγελίες για παραβίαση των κανονισμών. Οι ξένες αποστολές ρίχνουν το βάρος τους στην προβολή διεθνούς φήμης προσωπικοτήτων που τις υποστηρίζουν και για το Κέϊπ Τάουν το ισχυρότερο ατού είναι η παρουσία του Νέλσον Μαντέλα. Το τρίπτυχο Αθλητισμός - Πολιτισμός - Εκπαίδευση, προβάλλει η ελληνική αντιπροσωπεία στη Λοζάνη για τη διεκδίκηση της Ολυμπιάδας, σύμφωνα με την πρόεδρο της επιτροπής “Αθήνα 2004” Γιάννα Αγγελοπούλου - Δασκαλάκη.

    [12] ΘΕΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ ΡΟΥΜΑΝΙΚΩΝ ΚΑΙ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΚΩΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΛΗΨΗ ΤΗΣ ΟΛΥΜΠΙΑΔΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

    Οι “καρδιές” της Αθήνας, της Ρώμης, της Στοκχόλμης, του Μπουένος Αϊρες και του Κέϊπ Τάουν, χτυπούν εδώ και λίγες μέρες στη Λοζάνη, στους ρυθμούς των Ολυμπιακών αγώνων του 2004, τονίζει ο ρουμανικός τύπος. Η εφημερίδα “ADEVARUL”, αναφέρεται στην αυριανή ψηφοφορία των μελών της ΔΟΕ, ενώ παράλληλα κάνει μια αναφορά στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Στίβου που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα στις αρχές Αυγούστου και στην άριστη οργάνωση του. Ο αρθρογράφος, υπογραμμίζει στο τέλος του κειμένου, ότι “εμείς οι ξένοι δημοσιογράφοι, που βρεθήκαμε στο “Αθήνα 97”, μάρτυρες σε αυτή την επίδειξη της πρωτεύουσας της Ελλάδας με φανταστική σπατάλη χρημάτων, ενέργειας και φαντασίας, θα ψηφίζαμε, πιθανόν, ομόφωνα και χωρίς επιφυλάξεις, υπέρ της επιλογής της Αθήνας. Αλλά δεν ψηφίζουμε εμείς, ψηφίζουν τα μέλη της ΔΟΕ, βάσει πολύ περίεργων κριτηρίων. Γι αυτό φοβούμαστε πολύ, ότι η Αθήνα θα εξαπατηθεί και αυτή τη φορά”. Η “ΖIUA” με τίτλο “Η ολυμπιακή τρομοκρατία έθεσε σε δοκιμασία και την πρωτεύουσα της Ελλάδας”, αναφέρει μεταξύ άλλων ότι είναι η πρώτη φορά που ο αθλητισμός στην Ελλάδα γίνεται στόχος της τρομοκρατίας. Οι πρώτες εκδηλώσεις της ολυμπιακής τρομοκρατίας εμφανίστηκαν στη Σουηδία. Στη Ρώμη δεν σημειώθηκαν τρομοκρατικές απόπειρες, υπογραμμίζει το δημοσίευμα, όμως ο πιο ένθερμος υποστηρικτής της ο Πρίμο Νεμπιόλο, επιτέθηκε βίαια στις άλλες ευρωπαϊκές υποψηφιότητες. Η εφημερίδα αναφέρει ότι οι Μεσογειακοί Αγώνες στο Μπάρι και η Πανεπιστημιάδα στη Σικελία, ήταν αποτυχημένες, ενώ η Ιταλική Ολυμπιακή Επιτροπή δεν απαλλάχθηκε από επικρίσεις. Στο μεταξύ, η γιουγκοσλαβική εφημερίδα “Πολιτικα” αναφέρει ότι σύμφωνα με τελευταία σφυγμομέτρηση του “Ρώϊτερ”, φαβορί για τους Ολυμπιακούς αγώνες του 2004, είναι η Ρώμη. Υπογραμμίζει όμως ότι η Αθήνα κατασκεύασε πολύ ωραίες αθλητικές εγκαταστάσεις, άρχισε η κατασκευή νέου αεροδρομίου και του μετρό. “Η Αθήνα διαθέτει το πνεύμα του ολυμπισμού, το οποίο θα την οδηγεί να βάζει υποψηφιότητα έως ότου πάρει νέα Ολυμπιάδα”, καταλήγει το δημοσίευμα. Άλλη εφημερίδα του Βελιγραδίου, η “Νάσα Μπόρμπα” υποστηρίζει ότι ενώ μέχρι πρόσφατα “πρώτη μεταξύ ίσων” ήταν η Ρώμη, μετά από την κατάλληλη εκστρατεία η Αθήνα, μηδένισε την προτεραιότητα του “λατινικού λόμπι στη ΔΟΕ” και απέκτησε μεγάλες ελπίδες να πάρει τους αγώνες.

    [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [13] ΣΕ ΑΘΗΝΑ, ΑΓΚΥΡΑ, ΛΕΥΚΩΣΙΑ ΘΑ ΠΕΡΙΟΔΕΥΣΕΙ Ο ΕΙΔΙΚΟΣ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΗΣ ΤΟΥ ΣΤΕΙΤ ΝΤΙΠΑΡΤΜΕΝΤ ΓΙΑ ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ

    Σε Αθήνα, Άγκυρα, Λευκωσία και σε άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, ha περιοδεύσει από τις 7 έως τις 20 Σεπτεμβρίου, ο νέος ειδικός συντονιστής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για το κυπριακό, Τομ Μίλλερ.

    Τη δήλωση αυτή έκανε ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών Τζιμ Φόλεϊ. Ο κ.Φόλεϊ τόνισε χαρακτηριστικά, πως ο κ.Μίλερ είναι καλά ενημερωμένος για το κυπριακό. Στη συνέχεια, ο νέος ειδικός συντονιστής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, θα συναντηθεί με αξιωματούχους του υπουργείου και με το Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ, τον οποίο και θα ενημερώσει για τα αποτελέσματα των επισκέψεων του.

    [14] Γ.ΚΑΣΟΥΛΙΔΗΣ: ΟΙ ΚΥΠΡΙΑΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΕΧΟΥΝ ΤΙΣ ΚΑΤΑΘΕΣΕΙΣ ΤΗΣ ΒΕΟΒΑΝΚΑ ΥΠΟ ΣΤΕΝΗ ΕΠΙΒΛΕΨΗ

    “Παγωμένες” παραμένουν οι καταθέσεις στο υποκατάστημα της “ΒΕΟΒΑΝΚΑ” στην Κύπρο, μετά από σχετική απόφαση της Κεντρικής Τράπεζας της Μεγαλονήσου. Αυτό αναφέρεται σε δημοσίευμα της εφημερίδας της Λουμπλιάνα, “DELO”, το οποίο φιλοξενεί δηλώσεις -επί του θέματος- του Κύπριου Υπουργού Εξωτερικών, Γιαννάκη Κασουλίδη, του υφυπουργού Εξωτερικών της Σλοβενίας, Αντρέι Ζλέμπνικ και του υποδιοικητή της σλοβένικης τράπεζας, Αντρέι Ραντ. Σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα της “DELO”, κατά τη διάρκεια συνάντησης που είχε με αντιπροσωπεία της Σλοβενίας, ο κ.Κασουλίδης δήλωσε ότι η “ΒΕΟΒΑΝΚΑ” δεν θα μπορέσει να χρησιμοποιήσει τα χρήματα, μέχρις ότου η υφιστάμενη δικαστική υπόθεση μεταξύ Σλοβενίας και Γιουγκοσλαβίας διευθετηθεί. Πρόσθεσε δε, ότι οι αρχές της Κύπρου έχουν τις καταθέσεις αυτές υπό στενή επίβλεψη. Η εφημερίδα της Σλοβενίας αναφέρει, τέλος, πως οι κύριοι Ζλέμπνικ και Ραντ, πήραν επιβεβαίωση από την Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου ότι τα περιουσιακά στοιχεία της πρώην Γιουγκοσλαβίας θα επιβλέπονται στενά, μέχρις ότου λήξει η σχετική δικαστική απόφαση.

    [15] Κ.ΚΙΝΚΕΛ: Η ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΔΕΝ ΣΥΝΔΕΕΙ ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΜΕ ΤΗΝ ΕΝΤΑΞΗ ΤΗΣ ΜΕΓΑΛΟΝΗΣΟΥ ΣΤΗΝ Ε.Ε

    Η Γερμανία δεν συνδέει το Κυπριακό με την ένταξη της Μεγαλόνησου στην Ευρωπαϊκή Ενωση και δεν θεωρεί τη λύση του Κυπριακού ως προϋπόθεση για ολοκλήρωση της ενταξιακής πορείας.

    Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Κλάους Κίνκελ, δήλωσε ότι οι συμφωνίες θα τηρηθούν και οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις θα συνεχίσουν και θα προχωρούν όπως έχει προγραμματιστεί για να επενεργήσουν μάλιστα στις προσπάθειες για λύση του Κυπριακού με την ελπίδα ότι μέχρι την επόμενη διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ενωσης σε περίπου πέντε χρόνια θα έχει λυθεί.

    Ο κ. Κίνκελ ανέπτυξε τις θέσεις αυτές σε συνάντηση που είχε στη Βόννη με τον Υπουργό Εξωτερικών της Κύπρου, Γιαννάκη Κασουλίδη.

    Ο κ. Κασουλίδης τόνισε τον καταλυτικό ρόλο που αναμένεται να έχει στο πλαίσιο των προσπαθειών για λύση του Κυπριακού η απρόσκοπτη συνέχιση της ενταξιακής πορείας της Κύπρου.

    Τόνισε επίσης ότι δεν μπορεί να λαμβάνονται αποφάσεις τώρα για να ισχύσουν σε πέντε χρόνια και πρόσθεσε ότι πολιτικές αποφάσεις που θα έχουν σημασία είναι εκείνες που θα ληφθούν την παραμονή της διεύρυνσης.

    Ο κ. Κασουλίδης, τόνισε ότι θα δοθεί χρόνος και δυνατότητα στη Λευκωσία και την Αθήνα να ενεργήσουν ώστε οι αποφάσεις των κοινοβουλίων των χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης να είναι θετικές ενώ παράλληλα θα διαφανεί σε όλη αυτή την περίοδο η συμπεριφορά κάθε πλευράς στις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού.

    Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών αποδέχθηκε πρόσκληση του κ. Κασουλίδη να επισκεφθεί την Κύπρο.

    [16] ΤΗΝ ΕΝΑΡΞΗ ΤΩΝ ΕΝΤΑΞΙΑΚΩΝ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΕΩΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΖΗΤΗΣΕ ΟΛΛΑΝΔΟΣ ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΗΣ

    Την άμεση έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Κύπρο, με βάση τις μέχρι τώρα σχετικές αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ζήτησε ο Ολλανδός ευρωβουλευτής, Ζαν Γουίλιαμ Μπερτένς, ο οποίος παρουσίασε στην επιτροπή εξωτερικών σχέσεων του Ευρωκοινοβουλίου την κυπριακή υποψηφιότητα.

    Στην παρέμβασή του ο κ.Μπερτένς υποστήριξε ότι η υποψηφιότητα της Κύπρου είναι από κάθε άποψη διαφορετική από τις υποψηφιότητες των χωρών της Ανατολικής και Κεντρικής Ευρώπης. “Η Κύπρος δεν έχει κομμουνιστικό παρελθόν και συνεπώς δεν αντιμετωπίζει τα προβλήματα των χωρών αυτών, έχει σταθερή οικονομία και δημοκρατία επί σειρά ετών και είναι πανέτοιμη να συμμετάσχει από τώρα στην ΟΝΕ”, τόνισε.

    Σε ό,τι αφορά την πολιτική πτυχή του κυπριακού, επισήμανε ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση αποφάσισε την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, ανεξάρτητα από την επίλυση του προβλήματος, με το σκεπτικό ότι η διαδικασία θα βοηθήσει στις προσπάθειες εξεύρεσης λύσης, ενώ αναφερόμενος στον πρόσφατο δεύτερο γύρο των απευθείας συνομιλιών Κληρίδη-Ντεκτάς, επέκρινε την αδιάλλακτη στάση του Τουρκοκύπριου ηγέτη. “Η απαράδεκτη αυτή στάση του Ραούφ Ντενκτάς στις συνομιλίες του Μοντρέ συνοδεύτηκε με απειλή πολέμου, ενώ η Τουρκία προχώρησε στην πολιτική ενσωμάτωσης του κατεχόμενου τμήματος της Κύπρου”, είπε χαρακτηριστικά ο Ολλανδός ευρωβουλευτής.

    Σε ό,τι αφορά το θέμα εναρμόνισης με τα κοινοτικά κεκτημένα, πληροφόρησε τους συναδέλφους του ότι η δημόσια διοίκηση της Κύπρου προετοιμάζει πυρετωδώς την εναρμόνιση. “Η Κύπρος είναι ήδη έτοιμη και μπορεί να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ενωση σε διάστημα ενός ή δύο χρόνων και συνεπώς δεν μπορεί να θεωρείται ότι βρίσκεται στην ίδια κατάσταση με την Τουρκία”, υπογράμμισε, ενώ παράλληλα υποστήριξε ότι δεν πρέπει να επιτραπεί στην Αγκυρα να χρησιμοποιεί την Κύπρο ως μοχλό πίεσης προς την Ευρωπαϊκή Ενωση για την προώθηση της δικής της ένταξης. “Και η Τουρκία θα γίνει μέλος της Ενωσης, όμως επί του παρόντος, η υποψηφιότητα αυτή δεν ανταποκρίνεται στα κριτήρια που έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Ενωση”, είπε.

    Τη θέση του κ.Μπερτένς υποστήριξε και ο Ολλανδός ευρωβουλευτής Oostlander Arie, ο οποίος είναι και ο εισηγητής της γενικής έκθεσης amavoqij\ με τη στρατηγική της Ενωσης για τη διεύρυνση. “Η Τουρκία και η Κύπρος δεν πρέπει να θεωρηθούν ότι βρίσκονται στην ίδια μοίρα σε ό,τι αφορά την ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Είναι δύο διαφορετικές υποψηφιότητες”, υπογράμμισε.

    [17] ΕΠΙΜΕΝΟΥΝ ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ ΣΤΟΥΣ ΕΛΕΓΧΟΥΣ ΤΩΝ ΠΛΟΙΩΝ ΓΙΑ ΕΞΑΡΤΗΜΑΤΑ ΤΩΝ ΠΥΡΑΥΛΩΝ S-300

    Ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών Σερμέτ Αταντζαλί επανέλαβε ότι “ο έλεγχος στα στενά του Βοσπόρου, διεξάγεται στο πλαίσιο της εθνικής ασφάλειας της χώρας” επισημαίνοντας, πώς η Τουρκία θα συνεχίσει να ελέγχει όσα πλοία θεωρεί , ότι μπορεί να μεταφέρουν εξαρτήματα των ρωσικών πυραύλων S-300 στην Κύπρο. Ο Τούρκος εκπρόσωπος τόνισε, ότι η χώρα του σέβεται τη συνθήκη του Μοντρέ, η οποία προβλέπει την ελεύθερη ναυσιπλοϊα στα στενά, αλλά, όπως σημείωσε “ καμμια διεθνής σύμβαση δεν μπορεί να αποδεχθεί ως γεγονός, το ότι θα εφαρμόζεται κατά τρόπο που θα αποτελεί απειλή για το περιβάλλον, την ασφάλεια της ναυσιπλοϊας και την εθνική ασφάλεια της Τουρκίας”. Με βάση τη συνθήκη του Μοντρέ, η Τουρκία έχει δικαίωμα ελέγχου στα σκάφη που διαπλέουν τα στενά, μόνο για υγειονομικούς λόγους. Η έρευνα που διεξήχθη σε αιγυπτιακό πλοίο , μόλις προχθές, στο οποίο βρέθηκαν εξαρτήματα οπλικών συστημάτων, τα οποία όμως, σύμφωνα με την ανασκευαστική δήλωση του αντιπροέδρου της τουρκικής κυβέρνησης Μπ.Ετσεβίτ, είχαν προορισμό την Αίγυπτο και όχι την Κύπρο, δημιούργησε αρνητικό αντίκτυπο στη διεθνή κοινή γνώμη για τις προθέσεις της Τουρκίας. Ετσι, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών έδωσε εντολές στις αρμόδιες υπηρεσίες να αποφεύγουν τον έλεγχο σε όλα τα πλοία, για να αποφύγει διεθνείς αντιδράσεις. Σε εφαρμογή αυτής της τακτικής ο Σ.Αταντζαλί δήλωσε πώς, “η Τουρκία δεν έχει πρόθεση διεξαγωγής έρευνας σε κάθε πλοίο που διέρχεται από τα στενά και αυτή θα γίνεται μόνον στην περίπτωση, κατά την οποία το φορτίο ενός πλοίου αποτελεί κίνδυνο για την εθνική της ασφάλεια”. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών είπε, πώς η Τουρκία αξιολογεί την πώληση του ρωσικού πυραυλικού συστήματος στην Κύπρο, περισσότερο από μια εμπορική πράξη, ως ζήτημα, που έχει πολιτικές στρατηγικές απηχήσεις.

    [18] ΚΟΙΝΗ ΝΑΥΤΙΚΗ ΑΣΚΗΣΗ ΤΟΥΡΚΙΑΣ-ΙΣΡΑΗΛ-ΗΠΑ

    Κοινή ναυτική άσκηση Τουρκίας-Ισραήλ-ΗΠΑ θα πραγματοποιηθεί στα διεθνή ύδατα της Ανατολικής Μεσογείου και στα ισραηλινά χωρικά ύδατα μεταξύ 15-25 Νοεμβρίου.

    Η εφημερίδα "ΣΑΜΠΑΧ" αναφέρει ότι στρατιωτικοί παράγοντες των τριών χωρών θα συναντηθούν στο Τελ Αβίβ τον ερχόμενο μήνα όπου θα ρυθμίσουν λεπτομέρειες της άσκησης. Στο δημοσίευμα τονίζεται ότι σκοπός της άσκησης είναι η συνεργασία και ο συντονισμός μεταξύ των τριών ναυτικών δυνάμεων με ιδιαίτερη βαρύτητα στα θέματα διάσωσης ναυαγών, παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας και επικοινωνίας.

    Η εφημερίδα "ΧΟΥΡΙΕΤ" όμως αναφερόμενη στο θέμα της άσκησης ισχυρίζεται ότι οι ΗΠΑ θα συμμετέχουν ως παρατηρητές.

    [19] ΜΟΛΥΝΣΗ ΑΠΟ ΡΑΔΙΕΝΕΡΓΕΙΑ ΤΟΥ ΤΣΕΡΝΟΜΠΙΛ ΣΕ ΛΙΜΝΕΣ ΤΗΣ ΟΥΓΓΑΡΙΑΣ

    Την απαγόρευση της αλιείας σε εννέα λίμνες της Ουγγαρίας, κοντά στη Βουδαπέστη, αποφάσισαν οι ουγγρικές αρχές, καθώς μετά από σχετικές έρευνες διαπιστώθηκαν επίπεδα ραδιενέργειας ανώτερα από τα επιτρεπτά.

    Σύμφωνα με τη ραδιοφωνική υπηρεσία του BBC, τα επίπεδα ραδιενέργειας είναι είκοσι φορές πάνω από τα φυσιολογικά, ενώ οι επιστήμονες του κέντρου που πραγματοποίησαν τις εξετάσεις δήλωσαν, ότι η συγκέντρωση των ισοτόπων καίσιο 137 που εντοπίστηκε στη λάσπη των τεχνικών λιμνών 30 χιλ βορείως της πρωτεύουσας οφείλεται κατά πάσα πιθανότητα στο ατύχημα του Τσερνομπιλ το 1986. Εξάλλου , επικαλούμενο τηλεγράφημα του γαλλικού πρακτορείου ειδήσεων, το BBC ανέφερε ότι ειδικοί επιστήμονες αποκλείουν οποιαδήποτε άλλη πηγή η οποία θα μπορούσε να έχει προκαλέσει τη μόλυνση. Κατά την άποψή τους τα ραδιενεργά σωματίδια μεταφέρθηκαν από ρεύματα αέρος από τη γείτονική Ουκρανία. Λεπτομερείς εξετάσεις θα πραγματοποιηθούν την ερχόμενη εβδομάδα, ενώ εκφράζονται φόβοι ότι η δημόσια υγεία απειλείται από την κατανάλωση των μολυσμένων ψαριών. Οι έρευνες στις λίμνες βορείως της Βουδαπέστης άρχισαν στα τέλη του 1995 όταν παρατηρήθηκε ότι τα ψάρια πέθαιναν από ανεξήγητο λόγο. Στο μεταξύ, χθες η Ευρωπαϊκή Ενωση ανακοίνωσε τη χορήγηση βοήθειας ύψους ενενήντα εκατομμυρίων δολαρίων στην Ουκρανία για τις επισκευές που πρέπει να γίνουν στην πυρηνική μονάδα παραγωγής ενέργειας του Τσερνομπίλ. Σύμφωνα με πληροφορίες, στο τσιμεντένιο περίβλημα του αντιδραστήρα που ανατινάχτηκε το 1986, έχουν αρχίσει να εμφανίζονται ρωγμές και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε τη βοήθεια προς την Ουκρανία τονίζοντας ότι πρέπει να γίνουν επειγόντως οι επισκευές για να αποτραπεί η διαρροή ραδιενέργειας.

    [20] ΝΕΟ ΦΟΝΙΚΟ ΧΤΥΠΗΜΑ ΤΗΣ “ΧΑΜΑΣ” ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΗΣ ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ

    Στις τρεις το μεσημέρι, ώρα Ελλάδας και Ισραήλ, έγινε φονική επίθεση κομμάντος αυτοκτονίας της “Χαμάς” στην κεντρική αγορά της Ιερουσαλήμ, ένα από τα πιο πολυσύχναστα σημεία της πόλης.

    Οι πρώτες πληροφορίες αναφέρουν ότι υπάρχουν τρεις νεκροί και εικοσιεφτά τραυματίες. Πρόκειται για δύο βομβιστικές επιθέσεις, από δύο μέλη της “Χαμάς” η οποία ανέλαβε την ευθύνη για την τρομοκρατική αυτή ενέργεια, τριανταπέντε μόλις μέρες μετά το προηγούμενο χτύπημά της.


    Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/

    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute
    mpa2html v3.04 run on Thursday, 4 September 1997 - 11:27:51