Read the Council of Europe European Convention on Human Rights (4 November 1950) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 97-09-01

From: Macedonian Press Agency <mpa@philippos.mpa.gr>

Macedonian Press Agency: News in Elot928 Greek Directory

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ

Θεσσαλονίκη 1 Σεπτεμβρίου 1997


ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ

[Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

[Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ


ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

[Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [01] ΕΛΗΞΕ Η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΗΜΙΤΗ-ΚΑΣΤΑΝΙΔΗ

  • [02] Λ. ΝΙΚΟΛΑΟΥ: Η ΑΘΗΝΑ ΕΙΝΑΙ ΕΤΟΙΜΗ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΗ ΤΗΣ ΟΛΥΜΠΙΑΔΑΣ

  • [03] Γ. ΑΝΘΟΠΟΥΛΟΣ: ΜΕ ΑΠΟΛΥΤΗ ΟΜΑΛΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΜΕΣΑ ΣΤΟΥΣ ΠΡΟΒΛΕΠΟΜΕΝΟΥΣ ΧΡΟΝΟΥΣ ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΑΝ ΟΙ ΓΕΝΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ

  • [04] ΣΥΝΕΔΡΙΑΖΟΥΝ ΣΗΜΕΡΑ ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ ΚΑΙ ΔΑΣΚΑΛΟΙ

  • [05] ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΠΑΠΟΥΤΣΗ ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

  • [06] Γ. ΑΝΘΟΠΟΥΛΟΣ: ΑΜΕΣΑ Η ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΕΠΙΛΟΓΗΣ. ΑΠΟΜΑΚΡΥΝΕΤΑΙ ΤΟ ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΟ ΑΠΕΡΓΙΑΣ ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ

  • [07] ΣΕ ΑΔΙΕΞΟΔΟ ΟΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΕΤΟΙΜΟΥ ΕΝΔΥΜΑΤΟΣ ΣΕ ΔΡΑΜΑ ΚΑΙ ΚΑΒΑΛΑ


  • [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [08] ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ Η ΚΗΔΕΙΑ ΤΗΣ ΠΡΙΓΚΙΠΙΣΣΑΣ ΝΤΑΪΑΝΑ

  • [09] ΑΡΧΙΣΕ Η ΔΙΚΗ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΟΥ ΓΚΟΣΤΙΒΑΡ

  • [10] Η ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΠΛΑΦΣΙΤΣ - ΕΘΝΙΚΙΣΤΩΝ ΑΠΛΩΝΕΤΑΙ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗ ΒΟΣΝΙΑ

  • [11] ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΣΤΟ ΝΤΙΓΙΑΡΜΠΑΚΙΡ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΜΕΛΩΝ ΟΡΓΑΝΩΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΑ ΑΝΘΡΩΠΙΝΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ

  • [12] Ζ.ΠΟΣ: Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΝΑ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΕΙ ΤΗΝ ΕΝΤΑΞΗ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΣΤΗΝ Ε.Ε

  • [13] ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΠΓΔΜ ΕΚΤΟΞΕΥΣΕ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΤΗΣ ΑΛΒΑΝΙΑΣ


  • ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

    [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [01] ΕΛΗΞΕ Η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΗΜΙΤΗ-ΚΑΣΤΑΝΙΔΗ

    Για μια ώρα συζήτησαν ο πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης, και ο υπουργός Μεταφορών, Χάρης Καστανίδης, στο Μέγαρο Μαξίμου, και εξερχόμενος ο κ. Καστανίδης αρνήθηκε να πει οτιδήποτε σχετικά με την επιστολή παραίτησης του.

    Ο υπουργός χαρακτήρισε “εξαιρετικά χρήσιμη” τη συνάντηση και σημείωσε ότι οι σχέσεις του με τον πρωθυπουργό είναι σχέσεις αγάπης και συνεργασίας.

    Με ανακοίνωση που θα εκδοθεί από το γραφείο του πρωθυπουργού θα ξεκαθαριστεί αν γίνεται δεκτή ή όχι η παραίτηση του υπουργού.

    Σημειώνουμε ότι ο κ. Καστανίδης φέρεται ενοχλημένος από τα δημοσιεύματα των εφημερίδων, την επομένη της συνεδρίασης του Υπουργικού Συμβουλίου, σύμφωνα με τα οποία ο πρωθυπουργός άσκησε κριτική στον ίδιο και σε άλλους υπουργούς για το παραγόμενο έργο.

    [02] Λ. ΝΙΚΟΛΑΟΥ: Η ΑΘΗΝΑ ΕΙΝΑΙ ΕΤΟΙΜΗ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΗ ΤΗΣ ΟΛΥΜΠΙΑΔΑΣ

    Η Αθήνα είναι έτοιμη για τη διεκδίκηση της Ολυμπιάδας του 2004, δήλωσε ο Λάμπης Νικολάου, μέλος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής, σημειώνοντας ότι η βομβιστική επίθεση στα γραφεία της Επιτροπής διεκδίκησης των Ολυμπιακών Αγώνων στο Κολωνάκι δεν μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα.

    Λίγες ημέρες πριν ληφθεί η απόφαση η Ελλάδα πρέπει να πείσει τους “αναποφάσιστους” της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής, είπε ο κ.Νικολάου.

    [03] Γ. ΑΝΘΟΠΟΥΛΟΣ: ΜΕ ΑΠΟΛΥΤΗ ΟΜΑΛΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΜΕΣΑ ΣΤΟΥΣ ΠΡΟΒΛΕΠΟΜΕΝΟΥΣ ΧΡΟΝΟΥΣ ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΑΝ ΟΙ ΓΕΝΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ

    Tην πεποίθησή του ότι η κοινή γνώμη πείστηκε για την υπευθυνότητα με την οποία το υπουργείο Παιδείας παρακολούθησε, κατηύθυνε και ολοκλήρωσε τη διαδικασία των γενικών εξετάσεων, με απόλυτη ομαλότητα και μέσα στους προβλεπόμενους χρόνους, εξέφρασε ο υφυπουργός Παιδείας Γιάννης Ανθόπουλος.

    Ο ίδιος ευχήθηκε σε όσους πέτυχαν καλή σταδιοδρομία, ενώ για όσους δεν είχαν την ευκαιρία να πετύχουν τόνισε ότι ανοίγονται μπροστά τους διάπλατοι οι δρόμοι για την τριτοβάθμια εκπαίδευση, στα πλαίσια της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης που ξεκινά από αυτή τη χρονιά.

    “Το 2000 θα είναι μία ημερομηνία ορόσημο”, υπογράμμισε, συνεχίζοντας, ο υφυπουργός για να καταλήξει: “Βέβαια, θα υπάρχουν πολλές ευκαιρίες, θα υπάρχουν πολλές επιλογές, αλλά η τριτοβάθμια εκπαίδευση, η γνώση σε ΑΕΙ και σε ΤΕΙ θα είναι κοινό κτήμα όλων, χωρίς εξετάσεις τέτοιου είδους, χωρίς άγχη και χωρίς οικονομικές θυσίες”.

    [04] ΣΥΝΕΔΡΙΑΖΟΥΝ ΣΗΜΕΡΑ ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ ΚΑΙ ΔΑΣΚΑΛΟΙ

    Συνεδριάζουν σήμερα οι τοπικές ενώσεις των καθηγητών και των δασκάλων όλης της χώρας προκειμένου να εγκρίνουν ή όχι την πρόταση της ΟΛΜΕ για 24ωρη απεργία και συλλαλητήριο την προσεχή Πέμπτη.

    Οι εκπαιδευτικοί εξακολουθούν να αντιδρούν στην απόφαση του Υπουργείου Παιδείας να καταργήσει σταδιακά την επετηρίδα διορισμών. Το σχετικό νομοσχέδιο θα κατατεθεί αύριο για συζήτηση στη Βουλή.

    [05] ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΠΑΠΟΥΤΣΗ ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

    “Διλήμματα και προοπτικές για μια ισχυρή Ευρωπαϊκή Οικονομία στον 21ο αιώνα”, είναι το θέμα ομιλίας του Ελληνα Επιτρόπου, Χρήστου Παπουτσή, στο πλαίσιο εκδήλωσης του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βόρειας Ελλάδας, τη Δευτέρα 8 Σεπτεμβρίου, στις 21:00, σε κεντρικό ξενοδοχείο της Θεσσαλονίκης.

    Στην εκδήλωση, που πραγματοποιείται με την ευκαιρία των εγκαινίων της 62ης ΔΕΘ, έχουν προσκληθεί εκπρόσωποι των παραγωγικών τάξεων και των αρχών της πόλης.

    [06] Γ. ΑΝΘΟΠΟΥΛΟΣ: ΑΜΕΣΑ Η ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΕΠΙΛΟΓΗΣ. ΑΠΟΜΑΚΡΥΝΕΤΑΙ ΤΟ ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΟ ΑΠΕΡΓΙΑΣ ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ

    Την ελπίδα ότι τα προγράμματα σπουδών επιλογής θα λειτουργήσουν από το ακαδημαϊκό έτος 1997-1998, με τη συμμετοχή τουλάχιστον 3.000 φοιτητών και σπουδαστών, εξέφρασε σε δηλώσεις του ο υφυπουργός Παιδείας, Γιάννης Ανθόπουλος.

    Ωστόσο, διευκρίνησε ότι τόσο η ημερομηνία έναρξης των νέων αυτών θεσμών, που περιλαμβάνονται στο υπό ψήφιση στη Βουλή νομοσχέδιο για τη μεταρρύθμιση στην παιδεία, όσο και ο αριθμός των συμμετεχόντων θα εξαρτηθούν από τον αριθμό των προγραμμάτων που θα τεθούν υπό έγκριση από τα αρμόδια ΑΕΙ και ΤΕΙ στο υπουργείο Παιδείας και, φυσικά, από τον αριθμό των ενδιαφερομένων.

    Πάντως, σύμφωνα με τον ίδιο, οι πρώτες ενδείξεις από πλευράς εκπαιδευτικών ιδρυμάτων είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικές, και φυσικά μεγαλύτερη θα είναι η ανταπόκριση των υποψηφίων.

    Σε ό,τι αφορά το ενδεχόμενο μακράς διάρκειας απεργιακής κινητοποίησης των εκπαιδευτικών, που ζήτησαν την απόσυρση του νομοσχεδίου και απεργούν στις 4 Σεπτεμβρίου, υποστήριξε ότι οι εκπαιδευτικοί ίσως επιδιώκουν να δημιουργήσουν ψυχολογικό κλίμα, χαρακτήρισε προειδοποιητικές τις ενέργειές τους και εκτίμησε ότι δε θα έχουν καμία ουσιαστική συνέπεια στην πορεία του διδακτικού έτους. “Εχουμε φροντίσει όλα να λειτουργήσουν με απόλυτη ομαλότητα, θέλουμε η φετινή σχολική χρονιά να είναι εντελώς διαφορετική από τις προηγούμενες, βάλαμε ένα στοίχημα και πιστεύουμε ότι θα το κερδίσουμε”.

    Μίλησε πάντως και αυτός για υπαρκτά περιθώρια επιμέρους ρυθμίσεων από πλευράς υπουργείου, στα φλέγοντα ζητήματα της κατάργησης της επετηρίδας και του τρόπου αξιολόγησης των εκπαιδευτικών, που θα ικανοποιούν και το αίσθημα κοινωνικής δικαιοσύνης, στο θέμα των αναπληρωτών, και το αίσθημα τις δημοκρατικής ευαισθησίας στο θέμα των αξιολογητών, τονίζοντας ωστόσο ότι το υπουργείο Παιδείας δε βάζει νερό στο κρασί του. “Η επετηρίδα καταργείται, η αξιολόγηση ξεκινάει”, είπε χαρακτηριστικά για να καταλήξει: “Είμαστε σταθεροί στις αποφάσεις μας, σταθεροί στις κυβερνητικές αποφάσεις, γιατί εδώ πρόκειται για μία μεταρρύθμιση που στηρίζεται από όλη την κυβέρνηση και πιστεύουμε ακράδαντα και από το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας”.

    Από την πλευρά του ο γενικός γραμματέας της ΟΛΜΕ, κ. Αντωνάκος, waqajt^qise μνημείο προχειρότητας και πολιτικού τυχοδιωκτισμού, το πρόγραμμα “Εκπαίδευση 2000”, που αφορά στις αλλαγές που καλούνται οι εκπαιδευτικοί να εφαρμόσουν από φέτος στην 1η τάξη του λυκείου. Υποστήριξε, μάλιστα, ότι ούτε το υπουργείο εμπιστεύεται τις αλλαγές που δρομολογεί, “γεγονός που αποδεικνύεται από τον τρόπο και το χρόνο που προωθούνται, με συνοπτικές διαδικασίες και μέσα στο καλοκαίρι, αλλά και από τις επανειλημμένες προσπάθειες τόσο του υπουργού όσο και του υφυπουργού παιδείας να χρεώσουν ολόκληρη την κυβέρνηση με την ευθύνη του”.

    Ο ίδιος εκτίμησε, πάντως, ότι οι κινητοποιήσεις του περασμένου διδακτικού έτους δε θα επαναληφθούν, τουλάχιστον τους πρώτους μήνες της νέας σχολικής χρονιάς, εξέφρασε όμως την άποψη ότι “αυτοί που θα κινητοποιηθούν, όταν αντιληφθούν ποιο είναι το νέο σύστημα δήθεν ελεύθερης πρόσβασης στα πανεπιστήμια και η δήθεν κατάργηση των εξετάσεων, θα είναι οι μαθητές και οι γονείς”.

    [07] ΣΕ ΑΔΙΕΞΟΔΟ ΟΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΕΤΟΙΜΟΥ ΕΝΔΥΜΑΤΟΣ ΣΕ ΔΡΑΜΑ ΚΑΙ ΚΑΒΑΛΑ

    Tην έντονη διαμαρτυρία τους για την απόρριψη από το υπουργείο Ανάπτυξης πρότασής τους για τη δημιουργία δικτύου GLUSTERS, που θα ενίσχυε την ανταγωνιστικότητά τους έναντι χωρών χαμηλού κόστους παραγωγής, εκφράζουν οι 17 εναπομείνασες επιχειρήσεις ενδύματος Δράμας-Καβάλας. Μάλιστα, εμμέσως πλην σαφώς, προειδοποιούν ότι το ενδεχόμενο μετεγκατάστασής τους στη “φθηνότερη” Βουλγαρία είναι ορατό.

    Οι 17 επιχειρήσεις, που απασχολούν 2.500 εργαζόμενους και συνέστησαν την εταιρία “Φίλιππος” για την αντιμετώπιση των προβλημάτων τους, εγείρουν ερωτηματικά σχετικά με τον τρόπο αξιολόγησης των προτάσεων.

    Υπενθυμίζουν ότι πρόσφατες μελέτες του υπουργείου κατάληξαν στο συμπέρασμα ότι πρέπει να υπάρξει άμεση ενίσχυση του κλάδου, στους νομούς Δράμας, Καβάλας και Ξάνθης και μιλούν για διαφορά μεταξύ λόγων και πράξεών του για να καταλήξουν:“Το υπουργείο Ανάπτυξης πρέπει να επιλέξει εάν και κατά πόσο επιθυμεί την ύπαρξη του κλάδου, στη Δράμα και την Καβάλα. Στην αντίθετη περίπτωση, οι επιχειρήσεις πρέπει να γνωρίζουν από τώρα ότι είναι κομμένες από τα κοινοτικά προγράμματα και ότι ο μόνος δρόμος σωτηρίας είναι η μετεγκατάστασή τους στη Βουλγαρία”.


    [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [08] ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ Η ΚΗΔΕΙΑ ΤΗΣ ΠΡΙΓΚΙΠΙΣΣΑΣ ΝΤΑΪΑΝΑ

    Κηδεύεται το Σάββατο η πριγκίπισσα της Ουαλίας Νταϊάνα που έχασε χθες τη ζωή της σε τροχαίο δυστύχημα μέσα σε τούνελ στην Πλάζ Ντε Λ’ Αλμά του Παρισιού, καθώς προσπαθούσε, με τον συνοδό της Ντόντι Αλφαγιέτ και τον οδηγό τους, να αποφύγει τους φωτορεπόρτερ που τους ajokouho}sam με μοτοσικλέτες.

    Την ανακοίνωση για τη κηδεία της Νταϊάνα εξέδωσαν το μεσημέρι τα ανάκτορα του Μπάκινχαμ. Η ταφή της πριγκίπισσας θα γίνει στο κοιμητήριο της οικογένειάς της στο Άλφορντ της κεντρικής Αγγλίας. Προσωπικότητες και κυβερνήσεις από όλο τον κόσμο εξέφρασαν τα συλλυπητήριά τους προς τη βρετανική βασιλική οικογένεια ενώ ανακοίνωση των Ηνωμένων Εθνών σημειώνει ότι πρόκειται για σημαντική απώλεια και επισημαίνει τη σημαντική προσφορά της λαίδης Νταϊάνα στον αγώνα για την απαγόρευση των ναρκών.

    Η γαλλική αστυνομία συνεχίζει τις ανακρίσεις για τις συνθήκες του ατυχήματος ενώ υπό κράτηση παραμένουν οι επτά φωτορεπόρτερ που συνελήφθησαν.

    [09] ΑΡΧΙΣΕ Η ΔΙΚΗ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΟΥ ΓΚΟΣΤΙΒΑΡ

    Αρχισε στο δικαστήριο του Γκόστιβαρ η δίκη του Αλβανού δημάρχου της πόλης Ρούφι Οσμάνι και του προέδρου του δημοτικού συμβουλίου, Ρέφικ Ντάουτι, οι οποίοι κατηγορούνται για την πρόκληση των αιματηρών επεισοδίων που σημειώθηκαν στο Γκόστιβαρ, όταν αστυνομικές δυνάμεις επιχείρησαν την υποστολή της αλβανικής και τουρκικής σημαίας από το δημαρχείο της πόλης.

    Οι Οσμάνι και Ντάουτι αντιμετωπίζουν τις κατηγορίες, της άρνησης εκτέλεσης δικαστικής απόφασης, της οργάνωσης αντίστασης κατά των επίσημων αρχών και της πρόκλησης εθνικού, φυλετικού και θρησκευτικού μίσους.

    Ο δήμαρχος του Γκόστιβαρ είχε συλληφθεί αμέσως μετά τα επεισόδια στο Γκόστιβαρ και είχε προφυλακιστεί.

    Ο πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος Αλβανών, (DPA) Αρμπεν Τζαφέρι, που εκφράζει την ακραία πτέρυγα των αλβανόφωνων της ΠΓΔΜ, κάλεσε την αλβανική μειονότητα να περιφρουρήσει τη δίκη και να μη δημιουργήσει προβλήματα στη διεξαγωγή της. “Αν χρειαστεί, κατά την εξέλιξη της δίκης θα αποφασιστεί τι θα κάνουμε”, είπε.

    Πάντως τόσο οι βουλευτές του DPA όσο και οι βουλευτές του μετριοπαθούς Κόμματος Δημοκρατικής Εημερίας (PDP) επικρίνουν την κυβέρνηση για τον χειρισμό της υπόθεσης και ζητούν την παραίτηση του υπουργού Εσωτερικών, Τόμισλαβ Τσόκρεφσκι, υποστηρίζοντας πως ο υπουργός φέρει την ευθύνη για τα αιματηρά επεισόδια τόσο στο Γκόστιβαρ όσο και στο Τύτοβο. Οι αλβανόφωνοι βουλευτές χαρακτήρισαν τη σχετική έκθεση του υπουργείου Εσωτερικών για τα επεισόδια, ελλιπή και προκλητική ενώ ζήτησαν από τον Πρόεδρο της Βουλής να διατάξει τη σύσταση ειδικής κοινοβουλευτικής επιτροπής η οποία θα εξετάσει ενδελεχώς τα γεγονότα που διαδραματίστηκαν στις 9 Ιουλίου.

    Το PDP που μετέχει στον κυβερνητικό συνασπισμό, έθεσε ως όρο για την παρομονή του στην κυβέρνηση την παραίτηση του υπουργού Εσωτερικών.

    Η δίκη των Οσμάνι-Ντάουτι, έχει προκαλέσει το ενδιαφέρον των ξένων δημοσιογράφων και οργανώσεων για τα ανθρώπινα δικαιώματα, σημειώνει η ημιεπίσημη εφημερίδα “Νόβα Μακεντόνια” των Σκοπίων.

    Τη δίκη παρακολουθούν και εκπρόσωποι του Ελληνικού Παρατηρητηρίου των Συμφωνιών του Ελσίνκι και της ελληνικής ομάδας για τα δικαιώματα των μειονοτήτων, ως παρατηρητές της Διεθνούς Ομοσπονδίας Ελσίνκι για ανθρώπινα δικαιώματα. Στη σχετική ανακοίνωση των οργανώσεων τονίζεται μεταξύ άλλων ότι “τα ενοχοποιητικά στοιχεία για την κατηγορία της πρόκλησης φυλετικού και θρησκευτικού μίσους δεν δικαιολογούν παρόμοια δίωξη σε δημοκρατική χώρα, ενώ θεωρείται παράνομη και καταχρηστική η προφυλάκιση του Οσμάνι και Ντάουτι διότι τόσο η θέση όσο και οι ενδεχόμενες παράνομες ενέργειές τους, δεν δικαιολογούν προφυλάκιση”.

    [10] Η ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΠΛΑΦΣΙΤΣ - ΕΘΝΙΚΙΣΤΩΝ ΑΠΛΩΝΕΤΑΙ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗ ΒΟΣΝΙΑ

    Στη Μπεγελίνα της Σερβικής οντότητας της Βοσνίας μεταφέρεται από το Μπρτσκό το επίκεντρο της σύγκρουσης ανάμεσα στους εθνικιστές της σερβοβοσνιακής ηγεσίας και στη διεθνή δύναμη σταθεροποίησης (SFOR)η οποία βρίσκεται στη χώρα για την εφαρμογή της συνθήκης του Ντέητον για την ειρήνευση μετά τον πόλεμο 1992-95.

    Ήδη δυνάμεις φίλα προσκείμενες στον Ράντοβαν Κάραζιτς, τον καταζητούμενο για εγκλήματα πολέμου προκάτοχο της προέδρου των Σερβοβοσνίων Μπιλιάνα Πλάφσιτς, έχουν στήσει οδοφράγματα με φορτηγά και μπουλντόζες ενώ έντονη είναι η παρουσία ένστολων και μυστικών αστυνομικών στους δρόμους της πόλης.

    Το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων AFP, μεταδίδει δήλωση πολίτη της Μπιγελίνα, ο οποίος προειδοποιεί τις δυνάμεις του ΝΑΤΟ με κόλαση εάν προσπαθήσουν να αναλάβουν τον έλεγχο της πόλης όπως έγινε στο Μπρτσκό.

    Η πρώτη απόπειρα των διεθνών δυνάμεων να θέσουν υπό τον έλεγχο τους τη Μπιγελίνα έγινε την προηγούμενη Πέμπτη αλλά απέτυχε καθώς οι δυνάμεις της SFOR έγιναν δεκτές με βροχή από πέτρες τις οποίες δεν μπόρεσαν να αντιμετωπίσουν καθώς συμφωνα με τους κανόνες της παρουσίας τους απαγορεύεται να έλθουν σε αντιπαράθεση με πολίτες.

    Σύμφωνα με το AFP οι άοπλοι αστυνομικοί της διεθνούς δύναμης που βρίσκονται στην πόλη, παραμένουν στις εγκαταστάσεις τους αποφεύγοντας να κυκλοφορούν στους δρόμους.

    Αξίζει να σημειωθεί ότι στη Μπιγελίνα, η οποία δείχνει να ελέγχεται από τους εθνικιστές του Πάλε, έχει καταγραφεί η παρουσία υποστηρικτών και της προέδρου Πλάφσιτς η οποία στηρίζει τη διαδικασια εφαρμογής των μέτρων της συνθήκης τιου Ντέητον.

    Γεωγραφικά, η κ.Πλάφσιτς ελέγχει με κέντρο τη Μπάνια Λούκα και με την υποστήριξη της SFOR, περίπου την μισή επικράτεια της Σερβικής Βοσνίας, δηλαδή το ένα τέταρτο της χώρας, όσο περίπου και οι εθνικιστες, πολιτικοί φίλοι του προκατόχου της οι οποίοι έχουν έδρα στο Πάλε, ένα προάστιο του Σεράγεβο από όπου κατηύθυναν τους Σερβοβόσνιους καθ’ όλη τη διάρκεια του πολέμου.

    [11] ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΣΤΟ ΝΤΙΓΙΑΡΜΠΑΚΙΡ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΜΕΛΩΝ ΟΡΓΑΝΩΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΑ ΑΝΘΡΩΠΙΝΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ

    Στο Ντιγιαρμπακίρ της νοτιοανατολικής Τουρκίας, αναμένονται σήμερα, Ημέρα της Παγκόσμιας Ειρήνης, εκατό και πλέον μέλη οργανώσεων για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και κοινοβουλευτικοί από δεκαπέντε χώρες της Ευρώπης που αναχώρησαν χθες από την Κωνσταντινούπολη, στο πλαίσιο εκστρατείας με στόχο την προβολή του κουρδικού προβλήματος και την ευαισθητοποίηση της διεθνούς κοινής γνώμης για τον τρόπο που αντιμετωπίζει η τουρκική κυβέρνηση το ζήτημα.

    Η εκδήλωση, η πρωτοβουλία της οποίας ανήκει στην οργάνωση την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων “Εκκληση Αννόβερου” που εδρεύει στη Γερμανία, αποφασίστηκε μετά την απαγόρευση από τις τουρκικές αρχές και τη Βόννη, της διέλευσης του “τρένου της ειρήνης, Μουσά Αντέρ”, προς τιμήν του Κούρδου συγγραφέα που δολοφονήθηκε στη νοτιοανατολική Τουρκία το 1992, το οποίο επρόκειτο να ξεκινήσει στις 26 Αυγούστου από το Βέλγιο και διασχίζοντας τη Γερμανία, την Αυστρία, την Ουγγαρία, τη Γιουγκοσλαβία και τη Βουλγαρία, θα έφθανε στο Ντιγιαρμπακίρ, σήμερα Ημέρα της Παγκόσμιας Ειρήνης. Στο τρένο επρόκειτο να επιβιβαστούν προσωπικότητες διεθνούς κύρους, υπέρμαχοι των ανθρωπίνων δικαιωμάτων μεταξύ των οποίων ο αρχιεπίσκοπος Ντέσμοντ Τούτου που είχε τιμηθεί με το βραβείο Νόμπελ ειρήνης, ο θεατρικός συγγραφέας Αρθουρ Μίλλερ και η σύζυγος του πρώην Προέδρου της Γαλλίας, Ντανιέλ Μιτεράν. Οι διοργανωτές του ταξιδιού της ειρήνης είχαν δηλώσει την απόφασή τους να πραγματοποιήσουν το ταξίδι παρά τα εμπόδια που παρενέβαλε η τουρκική κυβέρνηση.

    Ωστόσο, σύμφωνα με τη ραδιοφωνική υπηρεσία του BBC, δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι τα επτά λεωφορεία που ξεκίνησαν χθες από την Κωνσταντινούπολη θα φθάσουν τελικά στον προορισμό τους καθώς οι τοπικές αρχές έχουν δηλώσει ότι θα τους απαγορεύσουν την είσοδο στην πόλη. Η τουρκική κυβέρνηση έχει ανακοινώσει εξάλλου αυστηρά μέτρα ασφαλείας για την αποτροπή πραγματοποίησης συλλαλητηρίων ή άλλων εκδηλώσεων διαμαρτυρίας στις νοτιοανατολικές περιοχές της χώρας. Ηδη, τουρκικές δυνάμεις ασφαλείας έχουν στήσει οδοφράγματα και διενεργούν ελέγχους στην περιοχή, ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι έχουν συλληφθεί εννέα μέλη του φιλοκουρδικού Δημοκρατικού Κόμματος.

    [12] Ζ.ΠΟΣ: Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΝΑ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΕΙ ΤΗΝ ΕΝΤΑΞΗ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΣΤΗΝ Ε.Ε

    Την πλήρη υποστήριξη της Τουρκίας για την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση, ζήτησε ο υπουργός Εξωτερικών του Λουξεμβούργου, Ζακ Πος, ενώ αναφερόμενος στην προοπτική ένταξης της Τουρκίας στην Ε.Ε, ο κ. Πος τόνισε ότι χρειάζεται ακόμη πολύ δουλειά εκ μέρους της Αγκυρας στον πολιτικό τομέα.

    Σύμφωνα με το ΒBC , ο κ. Πος προέβη σ’ αυτές τις δηλώσεις κατά την άφιξή του χθες στην Αγκυρα προερχόμενος από την Αθήνα.

    Εξάλλου, ο κ. Πος υπογράμμισε ότι μεταξύ των θεμάτων που θα συζητήσει σήμερα με τον κ. Γιλμάζ θα περιλαμβάνονται οι ελληνοτουρκικές σχέσεις, καθώς και οι σχέσεις της Τουρκίας με την Ευρωπαϊκή Ενωση.

    Το μήνυμα ότι η Αγκυρα πρέπει να υποστηρίξει την ένταξη της Κύπρου στην Ε.Ε, τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών του Λουξεμβούργου, είναι το ίδιο με αυτό που περιέχεται στην “ατζέντα 2000” της Κομισιόν. Στην έκθεση αυτή, αναφέρεται ότι η Τουρκία είναι έτοιμη να ξεκινήσει τις διαδικασίες ένταξης στην Κοινότητα όσον αφορά την οικονομία της, αλλά στον πολιτικό τομέα η Αγκυρα θα πρέπει να κάνει περαιτέρω πρόοδο.

    Ο κ. Πος εξέφρασε επίσης την ελπίδα ότι η απόφαση να αρχίσουν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Κύπρου το 1998, θα συμβάλει στην εξεύρεση λύσης του Κυπριακού και υπογράμμισε ότι η Τουρκία θα πρέπει να είναι η πρώτη που θα επιμείνει στην ένταξη της Κύπρου. “Αυτή θα ήταν πάντως η άποψή μου αν ήμουν Τούρκος πολίτης”. Ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ.Πος και κατέληξε: “Θα ήθελα όχι μόνο να αρχίσουν οι συνομιλίες, αλλά να ολοκληρωθούν το συντομότερο δυνατό για να καταστεί η Κύπρος πλήρες μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης”.

    [13] ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΠΓΔΜ ΕΚΤΟΞΕΥΣΕ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΤΗΣ ΑΛΒΑΝΙΑΣ

    Κατηγορίες κατά την κυβέρνησης της ΠΓΔΜ εκτόξευσε ο υπουργός Εσωτερικών της Αλβανίας, Νεριτάν Τσέκα, με αφορμή το επεισόδιο που σημειώθηκε ξημερώματα Σαββάτου στα αλβανοσκοπιανά σύνορα, υποστηρίζοντας ότι η σκοπιανή πλευρά δεν τηρεί τους όρους της αλβανικής πρωτοβουλίας για την αποφυγή των επεισοδίων στα σύνορα μεταξύ των δύο χωρών.

    Σε συνέντευξή του στην κρατική τηλεόραση των Τιράνων ο Αλβανός υπουργός επισήμανε ότι τα Σκόπια επιλύουν τα προβλήματα με τους Αλβανούς λαθρομετανάστες ανάλογα με τη στάση που τηρούν έναντι των Αλβανών που ζουν στην χώρα, με αποτέλεσμα όταν αυξάνεται η ένταση και η συγκρούσεις μεταξύ των Αλβανών και των Σλάβων των Σκοπίων να αυξάνονται και οι φόνοι Αλβανών λαθρομεταναστών στα σύνορα.

    Ο υπουργός Εσωτερικών της Αλβανίας τόνισε, τέλος, ότι η ΠΓΔΜ και η Αλβανία πρέπει να καθίσουν και να λύσουν όλα τα προβλήματα που εκκρεμούν ανάμεσα στις δύο χώρες, ώστε να αποφευχθούν στο μέλλον παρόμοια επεισόδια.


    Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/

    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute
    mpa2html v3.04 run on Monday, 1 September 1997 - 11:55:10