Visit the Cyprus News Agency (CNA) Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 97-08-28

From: Macedonian Press Agency <mpa@philippos.mpa.gr>

Macedonian Press Agency: News in Elot928 Greek Directory

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ

Θεσσαλονίκη 28 Αυγούστου 1997


ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ

[Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

[Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ


ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

[Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [01] ΤΗΝ ΑΝΑΓΚΗ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΤΟΥ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΔΙΚΑΙΟΥ ΥΠΟΓΡΑΜΜΙΣΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΥΛΟ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

  • [02] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ - ΠΡΟΕΔΡΕΙΟΥ ΤΟΥ ΣΒΒΕ

  • [03] ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΜΕΝΗ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΑΠΟ ΤΙΣ ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΕΙΣ ΤΟΥ ΙΤΑΛΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΣΤΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΝΤΙΝΙ

  • [04] ΕΠΙΤΥΧΗΣ Η ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΑΡΧΗΓΟΥ ΓΕΕΘΑ, Α.ΤΖΟΓΑΝΗ, ΣΤΗ ΜΟΣΧΑ

  • [05] ΚΚΕ: ΥΠΟΚΡΙΣΙΑ ΚΑΙ ΕΙΡΩΝΙΑ Η ΑΝΑΣΚΕΥΗ ΤΩΝ ΔΗΛΩΣΕΩΝ ΝΤΙΝΙ

  • [06] ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΛΕΓΧΟΥ ΤΩΝ ΑΓΟΡΩΝ ΣΥΓΚΡΟΤΟΥΝ ΤΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΑ ΕΘΝΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

  • [07] ΑΠΟ ΜΟΛΥΣΜΕΝΑ ΠΑΛΙΑ ΜΗΧΑΝΗΜΑΤΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΡΟΕΡΧΕΤΑΙ ΤΟ ΚΑΙΣΙΟ ΠΟΥ ΕΝΤΟΠΙΣΤΗΚΕ ΣΤΗΝ ΣΙΝΔΟ ΕΚΤΙΜΑ Ο ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ Κ.ΠΑΠΑΣΤΕΦΑΝΟΥ

  • [08] ΜΟΝΑΔΙΚΟ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΗΣ ΓΙΑ ΠΑΛΙΡΡΟΪΚΑ ΚΥΜΑΤΑ ΘΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΗΣΕΙ ΣΕ ΛΙΓΟΥΣ ΜΗΝΕΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

  • [09] ΦΩΣ ΣΤΟ ΤΟΥΝΕΛ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΤΩΝ ΣΕΙΣΜΩΝ ΡΙΧΝΟΥΝ ΤΑ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ ΤΟΥ 29ου ΣΕΙΣΜΟΛΟΓΙΚΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ ΤΗΣ IASPEI

  • [10] ΣΤΑΘΜΟΣ ΚΑΙ ΝΕΑ ΑΦΕΤΗΡΙΑ Η 62η ΔΙΕΘΝΗΣ ΕΚΘΕΣΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ


  • [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [11] Ρ.ΧΟΛΜΠΡΟΥΚ: ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΙΔΙΑΙΤΕΡΟ ΠΟΛΥΠΛΟΚΟ ΘΕΜΑ

  • [12] Ο Γ.ΚΛΗΡΙΔΗΣ ΖΗΤΑ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ ΠΙΟ ΞΕΚΑΘΑΡΕΣ ΟΙ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΙΤΑΛΙΚΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ

  • [13] ΣΤΗ ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ Λ.ΝΤΙΝΙ ΑΝΑΦΕΡΕΤΑΙ Ο ΤΟΥΡΚΟΚΥΠΡΙΑΚΟΣ ΤΥΠΟΣ

  • [14] ΟΛΟΚΛΗΡΩΝΕΤΑΙ ΣΗΜΕΡΑ ΤΟ 10ο ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΑΠΟΔΗΜΩΝ ΚΥΠΡΙΩΝ

  • [15] ΣΟΦΙΑ ΠΡΟΣ ΣΚΟΠΙΑ : ΝΑ ΜΙΛΗΣΟΥΜΕ ΤΗ ΓΛΩΣΣΑ ΤΗΣ ΑΛΗΘΕΙΑΣ

  • [16] ΤΗΝ ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΖΗΤΟΥΝ ΟΙ ΑΛΒΑΝΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΤΗΣ ΠΓΔΜ

  • [17] ΕΠΑΦΕΣ ΗΠΑ-ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑΓΩΓΟ ΜΠΑΚΟΥ-ΤΖΕΪΧΑΝ

  • [18] ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ ΣΕ ΜΠΡΤΣΚΟ ΚΑΙ ΜΠΙΓΙΕΛΙΝΑ ΤΗΣ ΣΕΡΒΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΤΗΣ ΒΟΣΝΙΑΣ


  • ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

    [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [01] ΤΗΝ ΑΝΑΓΚΗ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΤΟΥ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΔΙΚΑΙΟΥ ΥΠΟΓΡΑΜΜΙΣΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΥΛΟ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

    Το ρόλο των μεγάλων δυνάμεων για τη διατήρηση της ειρήνης στον κόσμο επισήμανε σήμερα, από την Πύλο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κωστής Στεφανόπουλος, σχολιάζοντας έμμεσα τις γνωστές δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών της Ιταλίας, Λαμπέρτο Ντίνι.

    “Παρακολουθούμε με πικρία, απογοήτευση, και μερικές φορές και με οργή τους ισχυρούς της γης να ενδιαφέρονται μόνο για τα συμφέροντά τους και να αγνοούν βασικούς κανόνες και αρχές, οι οποίες, άλλοτε, στήριζαν και το κύρος τους και τη σπουδαιότητα της παρουσίας τους στη διεθνή κοινωνία”, είπε ο κ. Στεφανόπουλος.

    “Εάν δεν εφαρμοστούν οι κανόνες δικαίου τί απομένει πιά”, αναρωτήθηκε και απάντησε ότι απομένει μόνο μια πολεμική σύγκρουση, την οποία κανείς δεν θέλει και κανείς δεν επιθυμεί. “Και αυτή είναι η ευθύνη των μεγάλων δυνάμεων”, κατέληξε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

    [02] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ - ΠΡΟΕΔΡΕΙΟΥ ΤΟΥ ΣΒΒΕ

    Ο ρόλος που καλείται να παίξει η Ελλάδα στην οικονομική ανάπτυξη της Ευρώπης αποτέλεσε το αντικείμενο της συνάντησης που είχαν το πρωί με τον πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη το Προεδρείο του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος.

    Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση ο Πρόεδρος του Συνδέσμου, Βασίλης Τακάς, επισήμανε ότι στο επίκεντρο των συνομιλιών βρέθηκαν οι αλλαγές που γίνονται τόσο στην οικονομία όσο και στα θέματα των υποδομών, οι αναπτυξιακές υποδομές της Βορείου Ελλάδος και τα συγκεκριμένα προβλήματα στη Μακεδονία και τη Θράκη.

    Εξάλλου, σε δηλώσεις του, μετά από συνάντησή του με τον πρωθυπουργό, ο υπουργός Μακεδονίας - Θράκης, Φίλιππος Πετσάλνικος, επανέλαβε τη σαφή δήλωση του κ. Σημίτη ότι “η βόρεια Ελλάδα, τόσο η Μακεδονία όσο και η Θράκη αποτελούν την ατμομηχανή της ανάπτυξης για ολόκληρη τη χώρα”. “Είναι σαφής δήλωση και σημαίνει πάρα πολλά”, πρόσθεσε ο κ. Πετσάλνικος.

    [03] ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΜΕΝΗ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΑΠΟ ΤΙΣ ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΕΙΣ ΤΟΥ ΙΤΑΛΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΣΤΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΝΤΙΝΙ

    Την ικανοποίηση της κυβέρνησης έπειτα από τις διευκρινίσεις του ιταλού πρωθυπουργού Ρομάνο Πρόντι στον Κώστα Σημίτη, για το θέμα των δηλώσεων του Ιταλού υπουργού Εξωτερικών Ρομάνι Πρόντι, εξέφρασε το μεσημέρι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Ρέππας. Μετά από αυτό, το θέμα έχει λήξει για την ελληνική κυβέρνηση, είπε ο κ. Ρέππας και πρόσθεσε ότι η έκφραση δυσαρέσκειας τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Κύπρο αφορούσε μόνο στις δηλώσεις του Ιταλού υπουργού.

    Λήξαν χαρακτήρισε το θέμα των δηλώσεων Ντίνι, ο υπουργός Εξωτερικών Θεόδωρος Πάγκαλος, ο οποίος, ωστόσο σημείωσε ότι επρόκειτο για ατυχέστατες δηλώσεις. “Η ανασκευή που έγινε χθες στο επίπεδο του Υπουργείου Εξωτερικών και στο επίπεδο του πρωθυπουργού καλύπτει το θέμα και μπορούμε να θεωρήσουμε ότι έκλεισε”, είπε ο κ. Πάγκαλος και επισήμανε ότι οι διαπραγματεύσεις για την ένταξη της Κύπρου στην Euqypazj^ Ένωση θα ξεκινήσουν υποχρεωτικά πριν από τον Απρίλιο του 1998, όπως προβλέπεται από τις σχετικές συμφωνίες.

    Ο υπουργός Εξωτερικών, ερωτηθείς για ανακοίνωση του υπουργείου εξωτερικών του Ισραήλ που τον κατηγόρησε για προηγούμενες δηλώσεις του, επισήμανε ότι δεν μπορεί ο Παλαιστινιακός λαός να ταυτίζεται με την τρομοκρατία την οποία όλοι καταδικάζουμε.

    [04] ΕΠΙΤΥΧΗΣ Η ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΑΡΧΗΓΟΥ ΓΕΕΘΑ, Α.ΤΖΟΓΑΝΗ, ΣΤΗ ΜΟΣΧΑ

    Σειρά συναντήσεων με τον υπουργό Αμυνας της Ρωσίας, Ιγκορ Σεργκιέγιεφ, τον ομόλογό του στρατηγό Α.Κβασνίν, τον αντιπρόεδρο της επιτροπής άμυνας της Βουλής, με μέλη του ρωσικού συμβουλίου ασφαλείας, καθώς και με τον Πατριάρχη Μόσχας Αλέξιο Β΄, είχε ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Αμυνας της Ελλάδας, πτέραρχος Αθανάσιος Τζογάνης, ο οποίος πραγματοποιεί από τις 25 Αυγούστου επίσκεψη στη Μόσχα, ύστερα από πρόσκληση του ομολόγου του.

    Σε συνέντευξη τύπου, στην ελληνική πρεσβεία στη Μόσχα, ο κ.Τζογάνης χαρακτήρισε την επίσκεψη επιτυχή, υπογράμμισε το φιλικό και ειλικρινές κλίμα στις συναντήσεις που είχε, και τόνισε ότι οι διμερείς επαφές θα συνεχιστούν. Αναγνώρισε την προσπάθεια που γίνεται και η οποία πρέπει, όπως είπε, να οδηγήσει σε καλύτερη συνεργασία μεταξύ των ενόπλων δυνάμεων των δυο χωρών, λέγοντας χαρακτηριστικά. “Μπορούμε να προχωρήσουμε σε πρακτικά βήματα γι’ αυτή τη συνεργασία καθόσον έχουν υπογραφεί οι σχετικές συμφωνίες”.

    Ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, υπογράμμισε ότι η συνεργασία των δυο χωρών δεν στρέφεται εναντίον καμιάς άλλης τρίτης χώρας, αλλά αποτελεί εδραίωση της ειρήνης και της σταθερότητας στην περιοχή. “Η Ελλάδα είναι μια μικρή χώρα αλλά συμβάλλει με όλες της τις δυνάμεις στην προώθηση αυτής της σταθερότητας”, τόνισε.

    Σημειώνεται ότι είναι η πρώτη φορά που επισκέπτεται τη Ρωσία αρχηγός των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων. Η επίσκεψη του κ.Τζογάνη, η οποία ολοκληρώνεται αύριο, εντάσσεται στο πλαίσιο των συνεχώς αυξανόμενων διμερών σχέσεων.Τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ συνοδεύουν αξιωματικοί και των τριών κλάδων των ενόπλων δυνάμεων.

    [05] ΚΚΕ: ΥΠΟΚΡΙΣΙΑ ΚΑΙ ΕΙΡΩΝΙΑ Η ΑΝΑΣΚΕΥΗ ΤΩΝ ΔΗΛΩΣΕΩΝ ΝΤΙΝΙ

    Για υποκρισία και απροκάλυπτη ειρωνεία κάνει λόγο ανακοίνωση του ΚΚΕ, αναφορικά με την ανασκευή από την ιταλική πλευρά των προκλητικών δηλώσεων Ντίνι.

    “Στην ουσία η αναφορά του υπουργείου Εξωτερικών της Ιταλίας για “δύο οντότητες” στην Κύπρο, αποτελεί διπλωματική επανάληψη των δηλώσεων Ντίνι που δεν διορθώθηκαν ούτε με τη δήλωση του πρωθυπουργού Πρόντι”, σημειώνει η ανακοίνωση του ΚΚΕ και προσθέτει: “η στάση της ιταλικής κυβέρνησης δεν είναι ανθελληνική ή αντικυπριακή. Είναι ιμπεριαλιστική και απορρέει από το γεγονός ότι η Ιταλία ανήκει στον κύκλο των χωρών που παίζουν σημαντικό ρόλο στις καπιταλιστικές οργανώσεις και ενώσεις”.

    “Η ελληνική κυβέρνηση όχι μόνο δεν έπρεπε να εμφανίζεται ijamopoigl]mg, αλλά όφειλε να καταγγείλλει τις δήθεν διορθωτικές δηλώσεις της ιταλικής πλευράς”, καταλήγει το ΚΚΕ.

    [06] ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΛΕΓΧΟΥ ΤΩΝ ΑΓΟΡΩΝ ΣΥΓΚΡΟΤΟΥΝ ΤΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΑ ΕΘΝΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

    Τη συγκρότηση συντονιστικής επιτροπής για να γίνουν οι κατάλληλες παρεμβάσεις για την εύρυθμη λειτουργία των αγορών που θα συμβάλλει στην αποκλιμάκωση του πληθωρισμού, αποφάσισαν σήμερα σε έκτακτη σύσκεψη οι υπουργοί Εθνικής Οικονομίας και Ανάπτυξης, Γιάννος Παπαντωνίου και Βάσω Παπανδρέου.

    Όπως δήλωσε, αμέσως μετά, ο κ. Παπαντωνίου στην επιτροπή αυτή θα μετέχουν ο υφυπουργός Ανάπτυξης Μανώλης Χρυσοχοϊδης, παράγοντες του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας αλλά και του γραφείου του πρωθυπουργού.

    “Διαπιστώθηκε ότι το 1997 είναι θετική χρονιά για τον πληθωρισμό, καθώς έχουμε ήδη πέσει δύο μονάδες από το τέλος του 1996. Ασφαλώς η πορεία αποκλιμάκωσης είναι δύσκολη”, είπε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας ενώ η υπουργός Ανάπτυξης επισήμανε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι να επιτύχει τους στόχους της νομισματικής ένωσης.

    Ερωτηθείσα για δημοσιεύματα που κάνουν λόγο για σημαντικές διαφωνίες μεταξύ των δύο υπουργείων, η κ. Παπανδρέου απάντησε ότι υπάρχουν διαφορετικές απόψεις στο εσωτερικό του κόμματος οι οποίες τίθεται υπό διάλογο και προχωρά με κοινή γραμμή το κυβερνητικό έργο.

    [07] ΑΠΟ ΜΟΛΥΣΜΕΝΑ ΠΑΛΙΑ ΜΗΧΑΝΗΜΑΤΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΡΟΕΡΧΕΤΑΙ ΤΟ ΚΑΙΣΙΟ ΠΟΥ ΕΝΤΟΠΙΣΤΗΚΕ ΣΤΗΝ ΣΙΝΔΟ ΕΚΤΙΜΑ Ο ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ Κ.ΠΑΠΑΣΤΕΦΑΝΟΥ

    Από μολυσμένα παλιά μηχανήματα προέρχεται κατά πάσα πιθανότητα το φορτίο τέφρας σιδηρομεταλλεύματος στο οποίο εντοπίστηκε ραδιενεργό καίσιο στο εργοστάσιο κατεργασίας σιδήρου ΣΙΔΕΝΟΡ στη βιομηχανική περιοχή της Σίνδου σύμφωνα με εκτιμήσεις του καθηγητή της πυρηνικής φυσικής του ΑΠΘ Κώστα Παπαστεφάνου .

    Ο καθηγητής απαντώντας σε σχετική ερώτηση του Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων είπε ότι το καίσιο μπορεί να υπήρχε στα ψήγματα του σιδηρομεταλλεύματος από τη γη ή να οφείλεται σε μόλυνση του υλικού. Ο κ Παπαστεφάνου θεώρησε πιθανότερο να οφείλεται σε μόλυνση γιατί όπως είπε μπορεί το σιδηρομετάλλευμα να προέρχεται από την καταστροφή σε χυτήριο παλιών μηχανημάτων για την λειτουργία των οποίων χρησιμοποιείται καίσιο. “Το καίσιο που εντοπίστηκε μάλλον δεν είναι φυσικό ορυκτό και πιθανόν να προέρχεται από παλιομηχανήματα που πήγαν στο χυτήριο” είπε ο καθηγητής .

    Ο κ Παπαστεφάνου θεώρησε το θέμα λήξαν καθώς η Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας διευκρίνισε ότι δεν συντρέχει κανένας κίνδυνος και έχουν ληφθεί τα απαραίτητα μέτρα για την ασφαλή φύλαξη του υλικού μέχρι την οριστική τοποθέτησή του σε κατάλληλη θωράκιση. Σε ανακοίνωση της Ελληνικής Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας έχει αρχίσει τις απαραίτητες τεχνικές μετρήσεις ενώ τα τελικά αποτελέσματα θα ανακοινωθούν μόλις είναι διαθέσιμα. “Από τις πρώτες μετρήσεις προκύπτει ότι ουδείς κίνδυνος υφίσταται για την υγεία του κοινού των eqcafol]mym”

    [08] ΜΟΝΑΔΙΚΟ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΗΣ ΓΙΑ ΠΑΛΙΡΡΟΪΚΑ ΚΥΜΑΤΑ ΘΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΗΣΕΙ ΣΕ ΛΙΓΟΥΣ ΜΗΝΕΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

    Ένα δίκτυο προειδοποίησης για παλιρροϊκά κύματα (τσουνάμι) που προκαλούνται από υποθαλάσσιους σεισμούς στο Νότιο Αιγαίο θα λειτουργήσει σε λίγους μήνες καθιστώντας τη χώρα μας πρωτοπόρο στην Ευρώπη και εφάμιλλη της Ιαπωνίας στον τομέα αυτό. Το δίκτυο αυτό, που δημιουργείται στο πλαίσιο ερευνητικού προγράμματος για την μελέτη των τσουνάμι στο οποίο μετέχουν οκτώ ευρωπαϊκές χώρες και χρηματοδοτείται από την ΕΕ, παρουσιάστηκε κατά τη διάρκεια του 29ου διεθνούς σεισμολογικού συνεδρίου της IASPEI.

    Όπως επισήμανε μιλώντας στο Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο ερευνητής της σεισμολογίας στο Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών και διευθυντής της ελληνικής συμμετοχής στο πρόγραμμα, Γεράσιμος Παπαδόπουλος, η ελληνική ομάδα ανέλαβε να εγκαταστήσει στο νοτιοδυτικό Αιγαίο ενόργανο σύστημα προειδοποίησης για τσουνάμι. Ένα τέτοιο σύστημα αποτελεί πρωτοποριακό βήμα δεδομένου ότι είναι το πρώτο στην Ευρώπη και ένα από τα ελάχιστα στον κόσμο.

    Τα τσουνάμι, εξηγεί ο κ Παπαδόπουλος, είναι τα παλιρροϊκά κύματα που προκαλούνται από σεισμούς ηφαιστειακές εκρήξεις ή κατολισθήσεις σε υποθαλάσσιο περιβάλλον φτάνουν μέχρι τις ακτές και μπορεί, κάτω από κατάλληλες συνθήκες, το ύψος τους να φτάσει τα 10-15 μέτρα προκαλώντας τεράστιες καταστροφές στις ακτές. Στην Ελλάδα πολλές φορές κατά το παρελθόν τέτοια κύματα προκάλεσαν καταστροφές π.χ. στις 9 Ιουλίου του 1956 κύμα ύψους 20 μέτρων σάρωσε τις Κυκλάδες και το Nότιο Aιγαίο μετά από σεισμό μεγέθους 7,5 Ρίχτερ ενώ στις 7 Φεβρουαρίου του 1963 κύμα ύψους έξι μέτρων στο Δυτικό Κορινθιακό προκάλεσε καταστροφές μετά από υποβρύχια κατολίσθηση.

    Το δίκτυο προειδοποίησης που δημιουργείται στην Ελλάδα αποτελείται από δύο υποσυστήματα: ένα σεισμογραφικό και ένα παλιρροιογραφικό. Το σεισμογραφικό έχει πέντε ψηφιακούς σεισμογράφους από τους οποίους οι δύο έχουν τοποθετηθεί στην Πελοπόννησο , οι δύο στην Κρήτη και ο ένας στη Μήλο. Το παλιρροιογραφικό θα αποτελείται από δύο παλιρροιογράφους που θα τοποθετηθούν ο ένας στη Nότια Πελοπόννησο και ο άλλος στη Bόρεια Κρήτη.

    Όλα τα όργανα του συστήματος θα είναι τηλεμετρικά συνδεδεμένα με την κεντρική μονάδα στο Γεωδυναμικό Ινστιτούτο Αθηνών όπου ο ηλεκτρονικός υπολογιστής του συστήματος θα παραλαμβάνει και θα επεξεργάζεται αυτόματα όλα τα σήματα. Μόλις εκδηλωθεί σεισμός στην περιοχή που παρακολουθείται το σύστημα θα καθορίζει μέσα σε 30 μόνο δευτερόλεπτα τη θέση, τον χρόνο και το μέγεθος του σεισμού. Παράλληλα θα αξιολογούνται οι μεταβολές στη στάθμη της θάλασσας όπως θα καταγράφονται από τους παλιρροιογράφους προκειμένου να διαπιστωθεί αν ο σεισμός προκάλεσε τσουνάμι ή όχι. Ο κ Παπαδόπουλος επισημαίνει ότι σε διάστημα 5-12 λεπτών από την δημιουργία του το τσουνάμι μπορεί να κατακλύσει τις κοντινές ακτές και το σύστημα αυτό δίνει τη δυνατότητα έγκαιρης προειδοποίησης σε διάστημα λίγων δευτερολέπτων.

    Ήδη η κεντρική μονάδα του συστήματος έχει εγκατασταθεί ενώ εγκαθίστανται και οι περιφερειακοί σταθμοί και μέσα σε λίγους μήνες θα αρχίσει να λειτουργεί. Η πειραματική λειτουργία του συστήματος θα δείξει αν θα αξιοποιηθεί πρακτικά στο μέλλον.

    [09] ΦΩΣ ΣΤΟ ΤΟΥΝΕΛ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΤΩΝ ΣΕΙΣΜΩΝ ΡΙΧΝΟΥΝ ΤΑ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ ΤΟΥ 29ου ΣΕΙΣΜΟΛΟΓΙΚΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ ΤΗΣ IASPEI

    Φως στο τούνελ χαρακτήρισε ο καθηγητής σεισμολογίας στο ΑΠΘ Βασίλης Παπαζάχος τις ελπίδες που γεννήθηκαν στο 29o διεθνές σεισμολογικό συνέδριο της IASΡEI για την πρόγνωση σεισμών με τις μεθόδους μακράς και μέσης διάρκειας. Παράλληλα τόνισε ότι δεν υπάρχει επιστημονικά αποδεκτή έγκυρη μέθοδος βραχείας διάρκειας πρόγνωσης σεισμών. “Είναι σαφές και ξεκάθαρο ότι κανείς στο συνέδριο δεν υποστήριξε τη βραχείας διάρκεια πρόγνωση σεισμών” πρόσθεσε ενώ παράλληλα επισήμανε ότι ελπιδοφόρες είναι οι μέθοδοι μέσης διάρκειας πρόγνωσης σεισμών με την παρακολούθηση προδρόμων φαινομένων όπως αυτό της σεισμικής ησυχίας. Αναφερόμενος στο θέμα της βραχείας διάρκειας πρόγνωσης , ο καθηγητής, επικαλούμενος δήλωση του Αμερικανού συναδέλφου του Bruce Bolt, είπε ότι βρισκόμαστε ακόμη στο μηδέν και χρειάζεται ακόμη πολύς καιρός και έρευνα για να υπάρξει ακριβής πρόγνωση σεισμών.

    Πρόθεση του κ Παπαζάχου , ο οποίος ήταν πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής του συνεδρίου της IASPEI, είναι να προτείνει στην ελληνική πολιτεία να έρθει σε επαφή με την ιαπωνική κυβέρνηση και να της ζητήσει το νέο πρόγραμμα της αντισεισμικής της πολιτικής ώστε να μπορέσει να το εφαρμόσει προσαρμόζοντάς το στα ελληνικά δεδομένα. Εξάλλου ο κ Παπαζάχος προτίθεται να προτείνει στην πολιτεία να χρηματοδοτήσει ένα πρόγραμμα στο οποίο θα εμπλέκονται όλοι οι αρμόδιοι φορείς που ασχολούνται με την έρευνα του φαινομένου των σεισμών και θα έχουν την υποχρέωση να παρουσιάζουν ανά εξάμηνο στοιχεία σχετικά με την εξέλιξη της σεισμικής δραστηριότητας.

    Ο καθηγητής Παπαζάχος πρόσθεσε ότι σήμερα στην Ελλάδα ισχύει ένας αντισεισμικός κανονισμός ο οποίος είναι αρκετά καλός και τόνισε ότι πρέπει να δοθεί βάρος και στα μέτρα ετοιμότητας όχι μόνο κατά τη γένεση του σεισμού αλλά και πριν. Οσον αφορά το θέμα της ενημέρωσης των πολιτών σχετικά με σεισμούς που πρόκειται να γίνουν υπογράμμισε ότι αυτό είναι ευθύνη της πολιτείας και όχι των σεισμολόγων. Η πολιτεία, είπε ο καθηγητής, πρέπει να ενημερώνει μόνο όταν επιβεβαιώνεται η αξιοπιστία της μεθόδου πρόγνωσης. Σύμφωνα με τον κ Παπαζάχο το καλύτερο που μπορεί να γίνει εν αναμονή των σεισμών είναι ο έλεγχος και η ενίσχυση των κτιρίων.

    [10] ΣΤΑΘΜΟΣ ΚΑΙ ΝΕΑ ΑΦΕΤΗΡΙΑ Η 62η ΔΙΕΘΝΗΣ ΕΚΘΕΣΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

    Σταθμό και νέα αφετηρία στην πορεία του Εθνικού Εκθεσιακού Οργανισμού, χαρακτήρισε την 62η Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της HELEXPO-ΔΕΘ, Αντώνης Κούρτης, στη διάρκεια της συνέντευξης τύπου που παραχώρησε.

    Η 62η ΔΕΘ εισάγει και προάγει τολμηρές καινοτομίες και έχει μια ουσιαστική σύνδεση με την Ευρώπη, καθώς είναι αφιερωμένη στην ιδέα της Ευρωπαικής Ενωσης, με την ευκαιρία των 40 χρόνων από τη Συνθήκη της Ρώμης, εξήγησε ο κ. Κούρτης και πρόσθεσε:”Είναι η Εκθεση με το νέο διοικητικό σχήμα που δεν αποτελεί απλά μια διοικητική αλλαγή, αλλά εκφράζει την ανάγκη του ριζικού εκσυγχρονισμού, υπηρετεί την αύξηση του παραγωγικού έργου, απαντά στις απαιτήσεις της διεθνοποίησης της αγοράς και της ειδικότερης εκθεσιακής αγοράς”.

    Τα εγκαίνια της 62ης ΔΕΘ θα γίνουν στις 8 το βράδυ της Παρασκευής 5 Σεπτεμβρίου από τον πρωθυπουργό, Κώστα Σημίτη, ενώ μέσα στην εβδομάδα που ακολουθεί θα την επισκεφθούν όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί.

    Η πληρότητα σε κάλυψη όλων των στεγασμένων και υπαίθριων χώρων είναι απόλυτη. Απευθείας ή με αντιπροσώπους μετέχουν 41 χώρες από όλες τις ηπείρους. Κρατική συμμετοχή πραγματοποιούν 14 χώρες (Αίγυπτος, βουλγαρία, Γαλλία, ΗΠΑ, Ινδία, Κύπρος, Ν. Αυστραλία, Ν. Αφρική, Ουγγαρία, Πολωνία, Ρουμανία, Ρωσία, Τσεχία, Χιλή) και το σύνολο των εκθετών σε όλους τους κλάδους ξεπερνάει τους 3.000. Η Ευρωπαική Ενωση θα εκπροσωπηθεί μέσω των Γραφείων της Ευρωπαικής Επιτροπής και του Ευρωπαικού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα.

    Στα νέα στοιχεία της διοργάνωσης περιλαμβάνονται η συμμετοχή του κλάδου του αλουμινίου, το μεγάλο Σαλόνι ηλεκτρολογικού και ηλεκτρονικού υλικού και το συνέδριο των εταιριών τεχνικών έργων.

    Ο κ. Κούρτης επισκέφθηκε χτες τα Σκόπια, όπου είχε επαφές με στελέχη της Εκθεσης των Σκοπίων και του Επιμελητηρίου. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης συγκέντρωσε στοιχεία τα οποία θα εξεταστούν προκειμένου να ληφθεί απόφαση για τη λειτουργία έκθεσης ελληνικών προιόντων στα Σκόπια.

    Επίσης, ο πρόεδρος της HELEXPO-ΔΕΘ τόνισε ότι δεν πρόκειται να γίνουν απολύσεις προσωπικού, αλλά ίσως κάποια αναδιάρθρωση, ενώ επισήμανε ότι πρέπει να μειωθούν οι ανελαστικές δαπάνες του οργανισμού.


    [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [11] Ρ.ΧΟΛΜΠΡΟΥΚ: ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΙΔΙΑΙΤΕΡΟ ΠΟΛΥΠΛΟΚΟ ΘΕΜΑ

    Το κυπριακό είναι ένα ιδιαίτερο πολύπλοκο θέμα, που αφορά ένα διαιρεμένο για 23 χρόνια νησί, δήλωσε ο Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ.

    Ο ειδικός απεσταλμένος του Αμερικανού προέδρου σε συνέντευξη του τόνισε ότι το κυπριακό αποτελεί μια σημαντική διαφορά μεταξύ Ελλήνων και Τούρκων, που είναι σημαντικοί σύμμαχοι των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ.

    Ο κ.Χόλμπρουκ ανέφερε ότι ο Μπίλ Κλίντον και η υπουργός Εξωτερικών Μαντλίν Ολμπράϊτ, προτίθενται να καταβάλουν κάθε προσπάθεια για να βοηθήσουν στην επίλυση του προβλήματος, καθώς και στην επίτευξη σταθερότητας στη νοτιοανατολική Μεσόγειο, που μαζί με τη Βοσνία αποτελούν, τις πιο επικίνδυνες περιοχές της Ευρώπης, όπως είπε χαρακτηριστικά.

    [12] Ο Γ.ΚΛΗΡΙΔΗΣ ΖΗΤΑ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ ΠΙΟ ΞΕΚΑΘΑΡΕΣ ΟΙ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΙΤΑΛΙΚΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ

    Ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης, επιμένει ότι οι δηλώσεις της ιταλικής κυβέρνησης θα πρέπει να γίνουν πιο ξεκάθαρες, ενώ θα πρέπει να γίνει ακόμη πιο έντονη η απολυτότητα της θέσης πως αναγνωρίζει ό,τι και οι παγκόσμιοι οργανισμοί και οι άλλες κυβερνήσεις.

    Στη δήλωση αυτή, προέβη ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης, μετά τη συνάντηση που είχε με τον κ.Κληρίδη. Ο κ.Αναστασιάδης, αναφερόμενος στο ανακοινωθέν του ιταλικού υπουργείου Εξωτερικών, στο οποίο γίνεται λόγος για “δύο κοινότητες”, μίλησε για “κακόηχες παραφωνίες”.

    [13] ΣΤΗ ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ Λ.ΝΤΙΝΙ ΑΝΑΦΕΡΕΤΑΙ Ο ΤΟΥΡΚΟΚΥΠΡΙΑΚΟΣ ΤΥΠΟΣ

    Στη δήλωση του Ιταλού υπουργού Εξωτερικών Λαμπέρτο Ντίνι, ότι στην Κύπρο υπάρχουν δύο κυβερνήσεις, αναφέρεται σήμερα ο τουρκοκυπριακός τύπος.

    “Για πρώτη φορά Ευρωπαίος υπουργός αναφέρθηκε με τόλμη στις πραγματικότητες του κυπριακού, χωρίς να προσπαθεί να κρυφτεί πίσω από το δάχτυλο του” τονίζει η εφημερίδα “Χαλκίν Σεσί”, συμπληρώνοντας ότι οι δηλώσεις αυτές προκάλεσαν σοκ στους Ελληνοκύπριους.

    Η “Γενί Ντουζέν” αναφέρεται στην ικανοποίηση της Άγκυρας, από τις δηλώσεις του κ.Ντίνι, ενώ η “Κιπρίς” ευχαριστεί τον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας Ισμαήλ Τζεμ, για την επιτυχία του στην Ιταλία.

    Στο μεταξύ, η τουρκική εφημερίδα “Σαμπάχ” δημοσιεύει άρθρο, σύμφωνα με το οποίο ο Πρωθυπουργός της Ιταλίας Ρομάνο Πρόντι και ο υπουργός Εξωτερικών, εδώ και καιρό καταβάλλουν προσπάθειες για πλήρη ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

    Ο “υπουργός Εξωτερικών” του ψευδοκράτους Τανέρ Ετκίν, χαρακτήρισε θετικές και ρεαλιστικές τις δηλώσεις του κ.Ντίνι και υποστήριξε ότι “υποβοηθούν την εξεύρεση λύσης στο κυπριακό”, ενώ κάλεσε τις χώρες που ενδιαφέρονται για την επίλυση του προβλήματος να τις “αξιολογήσουν κατάλληλα”.

    [14] ΟΛΟΚΛΗΡΩΝΕΤΑΙ ΣΗΜΕΡΑ ΤΟ 10ο ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΑΠΟΔΗΜΩΝ ΚΥΠΡΙΩΝ

    Ολοκληρώνονται σήμερα στη Λευκωσία, οι εργασίες του 10ου Παγκόσμιου Συνεδρίου Αποδήμων Κυπρίων, με καταρτισμό σχεδίου δράσης, έγκριση ψηφισμάτων και εκλογές για ανάδειξη της νέας ηγεσίας της Παγκόσμιας Συντονιστικής Επιτροπής Κυπριακού Αγώνα (ΠΣΕΚΑ).

    Στο συνέδριο, θα μιλήσουν ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Μεγαλονήσου Μανώλης Χριστοφίδης, ο διευθυντής του γραφείου τύπου και πληροφοριών Γιώργος Χατζησάββας και ο επίτροπος προεδρίας για ανθρωπιστικά θέματα Τάκης Χριστόπουλος, ενώ θα γίνουν εισηγήσεις από εκπροσώπους των επιτροπών συγγενών αγνοουμένων.

    [15] ΣΟΦΙΑ ΠΡΟΣ ΣΚΟΠΙΑ : ΝΑ ΜΙΛΗΣΟΥΜΕ ΤΗ ΓΛΩΣΣΑ ΤΗΣ ΑΛΗΘΕΙΑΣ

    Να επικοινωνήσουν στη “γλώσσα της Ενωμένης Ευρώπης” κάλεσε τη Βουλγαρία και την ΠΓΔΜ, η υπουργός Εξωτερικών της Βουλγαρίας, Ναντέζντα Μιχάιλοβα, με συνέντευξή της στο Βουλγαρικό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΒΤΑ), με αφορμή τη συμπλήρωση των 100 πρώτων ημερών της ανάληψης της εξουσίας από την κυβέρνηση Κόστοφ.

    Αφού υπενθυμίζει ότι η Βουλγαρία πρώτη αναγνώρισε την ανεξαρτησία της ΠΓΔΜ, η κ.Μιχάιλοβα προβλέπει ότι σύντομα θα εγκαινιαστεί νέα εποχή στις σχέσεις των δυο χωρών. Σύμφωνα με την υπουργό Εξωτερικών, η κυβερνώσα Ενωση Δημοκρατικών Δυνάμεων και οι υπόλοιπες δημοκρατικές δυνάμεις υπήρξαν πάντοτε εγγυητές εναντίον των προσπαθειών διεξαγωγής πολιτικής “πίσω από την πλάτη της ΠΓΔΜ”.

    “Δεν μπορούμε να καταλάβουμε την ανακίνηση τεχνητών προβλημάτων, που εμποδίζουν τη φυσική εξέλιξη της φιλίας και της συνεργασίας μεταξύ των δυο γειτονικών χωρών”, επισημαίνει η κ.Μιχάιλοβα, η οποία ανακοίνωσε πως σύντομα η Σόφια θα προτείνει στα Σκόπια πακέτο πρωτοβουλιών για την ανάπτυξη των διμερών σχέσεων.

    [16] ΤΗΝ ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΖΗΤΟΥΝ ΟΙ ΑΛΒΑΝΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΤΗΣ ΠΓΔΜ

    Την παραίτηση του υπουργού Εσωτερικών, Τόνισλαβ Τσοκρέφσκι, ζήτησαν χθες στη συνεδρίαση της Βουλής της ΠΓΔΜ, οι βουλευτές των αλβανόφωνων κομμάτων PDP και DPA, υποστηρίζοντας πως ο υπουργός φέρει την κύρια ευθύνη για τα αιματηρά επεισόδια, που σημειώθηκαν στο Γκόστιβαρ και το Τέτοβο στις 9 Ιουλίου, κατά την επέμβαση της σκοπιανής αστυνομίας η οποία είχε ως στόχο την υποστολή της αλβανικής και της τουρκικής σημαίας από τα δημαρχεία των δύο πόλεων.

    Στη χθεσινή συνεδρίαση της Βουλής, η οποία είχε ως μοναδικό θέμα την εξέταση της έκθεσης του υπουργείου εσωτερικών για τα γεγονότα στο Γκόστιβαρ και το Τέτοβο, οι αλβανόφωνοι βουλευτές επέκριναν την κυβέρνηση για διεύρυνση του χάσματος ανάμεσα στις εθνικές μειονότητες που ζουν στη χώρα και τόνισαν ότι η επέμβαση της αστυνομίας, πέραν την υποστολής των σημαιών, είχε και άλλους στόχους, τους οποίος απέφυγαν να κατονομάσουν.

    Το Κόμμα Δημοκρατικής Ευημερίας (PDP) και το Δημοκρατικό Κόμμα των Αλβανών (DPA) χαρακτήρισαν την έκθεση του υπουργείου εσωτερικών ελλιπή και προκλητική, ενώ κατηγόρησαν την κυβέρνηση ότι δεν είχε ενημερώσει έγκυρα τους αλβανούς υπουργούς για την πρόθεσή της να διατάξει επέμβαση της αστυνομίας στο Γκόστιβαρ και το Τέτοβο.

    Οι βουλευτές των δύο κομμάτων ζήτησαν από τον πρόεδρο της Βουλής, Τίτο Πετκόφσκι να διατάξει τη σύσταση ειδικής κοινοβουλευτικής επιτροπής, η οποία θα εξετάσει πολύπλευρα τα γεγονότα που διαδραματίσθηκαν στις 9 Ιουλίου στους δύο δήμους.

    Η συζήτηση για τα επεισόδια στο Γκόστιβαρ και το Τέτοβο συνεχίζεται και σήμερα και όπως μετέδωσαν τα μέσα ενημέρωσης των Σκοπίων, εντός της ημέρας θα γίνει γνωστό αν τελικά θα παραιτηθεί ο υπουργός Εσωτερικών.

    [17] ΕΠΑΦΕΣ ΗΠΑ-ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑΓΩΓΟ ΜΠΑΚΟΥ-ΤΖΕΪΧΑΝ

    Μήνυμα του Προέδρου των ΗΠΑ, Μπιλ Κλίντον στον Πρόεδρο της Τουρκίας, Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ, μετέφερε ο Αμερικανός γερουσιαστής Ρίτσαρντ Λούγκαρ που επισκέφθηκε την Αγκυρα.

    Σύμφωνα με τον τουρκικό Τύπο, το περιεχόμενο του μηνύματος αναφερόταν στους πετρελαιαγωγούς και στο κυπριακό.

    Κατά την εφημερίδα “Σαμπάχ”, το θέμα του πετρελαιαγωγού Μπακού- Τζεϊχάν ήταν στο επίκεντρο των συνομιλιών που είχε ο Αμερικανός γερουσιαστής στην τουρκική πρωτεύουσα. Επίσης στις συνομιλίες έγινε αναφορά στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, το κυπριακό και στην προς ανατολάς διεύρυνση του ΝΑΤΟ. Για το θέμα του πετρελαιαγωγού, σύμφωνα με την εφημερίδα, ο κ.Λούγκαρ επανέφερε το θέμα του Καραμπάχ και επανέλαβε την υποστήριξη των ΗΠΑ στο Αζερμπαϊτζάν.

    Εκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ, τον πρωθυπουργό Μεσούτ Γιλμάζ ο κ.Λούγκαρ συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Βουλής, τον υπουργό Αμυνας και τον αντιπρόεδρο της τουρκική κυβέρνησης Μπουλέντ Ετζεβίτ, ο οποίος χαρακτήρισε την επίσκεψη του Αμερικανού γερουσιαστή στην Αγκυρα ως “ ένδειξη της μεγάλης σημασίας που αποδίδεται στις σχέσεις Τουρκίας-ΗΠΑ”.

    [18] ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ ΣΕ ΜΠΡΤΣΚΟ ΚΑΙ ΜΠΙΓΙΕΛΙΝΑ ΤΗΣ ΣΕΡΒΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΤΗΣ ΒΟΣΝΙΑΣ

    Επεισόδια σημειώθηκαν τις πρώτες πρωινές ώρες στην πόλη Μπρτσκο της Σερβικής Δημοκρατίας της Βοσνίας, όταν άνδρες της ειρηνευτικής δύναμης SFOR προσπάθησαν να καταλάβουν το αστυνομικό τμήμα της πόλης.

    Όπως μεταδίδουν τα γιουγκοσλαβικά μέσα ενημέρωσης, μερικές χιλιάδες κάτοικοι της πόλης βγήκαν στους δρόμους και εμπόδισαν τη νατοϊκή δύναμη να καταλάβει το αστυνομικό τμήμα. Ανδρες της SFOR πυροβόλησαν προειδοποιητικά για να διαλύσουν το συγκεντρωμένο πλήθος. Από τους πυροβολισμούς, σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες, τραυματίστηκε ένας νεαρός. Στους δρόμους της πόλης βρίσκεται ακόμη αρκετός κόσμος.

    Εκτός του Μπρτσκο, στη Μπιγιέλινα, άνδρες της SFOR κατέλαβαν το αστυνομικό τμήμα της πόλης. Την πληροφορία αυτή έδωσε ο εκπρόσωπος της SFOR, στην πόλη Τούζλα. Κατά τη διάρκεια της επιχείρησης στη Μπιγιέλινα, σημειώθηκαν ορισμένα μικροεπεισόδια.


    Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/

    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute
    mpa2html v3.04 run on Thursday, 28 August 1997 - 11:35:57