Browse through our Interesting Nodes on Secondary Education in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 19 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 97-08-27

From: Macedonian Press Agency <mpa@philippos.mpa.gr>

Macedonian Press Agency: News in Elot928 Greek Directory

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ

Θεσσαλονίκη 27 Αυγούστου 1997


ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ

[Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

[Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ


ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

[Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [01] ΣΤΗΝ ΙΑΠΩΝΙΑ Ο ΕΥ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ

  • [02] ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ Η ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΑΡΧΗΓΟΥ ΓΕΕΘΑ ΣΤΗ ΡΩΣΙΑ

  • [03] Κ.ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ: ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΗ Η ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ Λ.ΝΤΙΝΙ ΓΙΑ ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ

  • [04] Β.ΠΑΠΑΖΑΧΟΣ: ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΠΟΥΜΕ ΜΕ ΑΚΡΙΒΕΙΑ ΠΩΣ ΘΑ ΕΞΕΛΙΧΤΕΙ ΤΟ ΣΕΙΣΜΙΚΟ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ ΣΤΗΝ ΚΩ

  • [05] ΕΚΛΥΣΗ ΡΑΔΙΕΝΕΡΓΟΥ ΑΕΡΙΟΥ ΠΑΡΑΤΗΡΕΙΤΑΙ ΠΡΙΝ ΜΕΓΑΛΟΥΣ ΣΕΙΣΜΟΥΣ

  • [06] ΥΠΕΡ ΤΗΣ ΜΑΚΡΑΣ ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ ΠΡΟΓΝΩΣΗΣ ΣΕΙΣΜΩΝ ΟΙ ΞΕΝΟΙ ΣΕΙΣΜΟΛΟΓΟΙ- ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΖΟΥΝ ΕΛΠΙΔΟΦΟΡΑ ΤΗ ΜΕΘΟΔΟ ΤΗΣ ΣΕΙΣΜΙΚΗΣ ΗΣΥΧΙΑΣ

  • [07] ΜΟΝΑΔΑ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΑΠΟ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΑ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

  • [08] ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΕΡΙΠΤΕΡΟ ΣΤΗ ΔΙΕΘΝΗ ΕΚΘΕΣΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΤΩΝ ΣΚΟΠΙΩΝ

  • [09] ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΣΥΓΚΙΝΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΘΑΝΑΤΟ ΤΗΣ ΣΩΤΗΡΙΑΣ ΜΠΕΛΛΟΥ

  • [10] ΓΑΛΛΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ ΘΗΣΑΥΡΩΝ ΑΓΙΟΥ ΟΡΟΥΣ

  • [11] ΕΛΛΑΔΑ: Η ΜΑΓΕΥΤΙΚΗ ΧΩΡΑ ΤΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ


  • [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [12] ΔΙΑΒΗΜΑΤΑ ΑΠΟ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΚΥΠΡΟ ΣΤΗΝ ΙΤΑΛΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

  • [13] ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΕΣ ΟΙ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ Λ.ΝΤΙΝΙ, ΔΗΛΩΝΕΙ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΚΥΠΡΙΑΚΗΣ ΒΟΥΛΗΣ

  • [14] ΔΕΝ ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΕ ΤΗΝ ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ Η ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΤΙΚΗ ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΙΤΑΛΙΚΟΥ ΥΠΕΞ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ Λ.ΝΤΙΝΙ

  • [15] ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗ ΚΥΠΡΟΥ ΓΙΑ ΤΗ ΣΤΑΣΗ ΤΗΣ Ε.Ε ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΝΤΕΝΚΤΑΣ

  • [16] Π.ΜΙΛΟ: ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΣΤΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΙΤΑΛΙΑΣ-ΑΛΒΑΝΙΑΣ

  • [17] ΑΝΑΔΙΠΛΩΣΗ ΤΗΣ ΙΤΑΛΙΚΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ

  • [18] ΤΑ ΤΟΥΡΚΟΚΥΠΡΙΑΚΑ ΚΟΜΜΑΤΑ ΕΠΙΚΡΙΝΟΥΝ ΤΟΝ Ρ.ΝΤΕΝΚΤΑΣ

  • [19] Η ΣΟΦΙΑ ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΕΙ ΤΗΝ ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΛΗΨΗ ΤΗΣ ΟΛΥΜΠΙΑΔΑΣ ΤΟΥ 2004

  • [20] ΓΚΛΙΓΚΟΡΟΦ: "ΤΟ ΑΣΤΕΡΙ ΤΗΣ ΒΕΡΓΙΝΑΣ ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΟ ΣΥΜΒΟΛΟ ΟΧΙ ΕΛΛΗΝΙΚΟ"

  • [21] ΑΝΟΙΧΤΕΣ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟ ΧΘΕΣ ΓΙΑ ΤΑ ΦΟΡΤΗΓΑ ΔΙΕΘΝΩΝ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ ΟΛΕΣ ΟΙ ΣΥΝΟΡΙΑΚΕΣ ΔΙΑΒΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΠΓΔΜ ΠΡΟΣ ΑΛΒΑΝΙΑ

  • [22] ΤΟ ΚΡΙΣΙΜΟ ΦΘΙΝΟΠΩΡΟ ΤΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ ΣΤΗΝ ΠΡΩΗΝ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑ

  • [23] ΧΩΡΙΣ ΤΗΝ ΟΔ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΡΟΑΤΙΑ Η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΩΝ ΒΑΛΚΑΝΙΩΝ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΑΜΥΝΑΣ ΣΤΗ ΣΟΦΙΑ

  • [24] Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΘΑ ΧΑΣΕΙ ΤΟ ΤΡΑΙΝΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ ΑΝ ΔΕΝ ΑΛΛΑΞΕΙ ΣΤΑΣΗ...

  • [25] ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΟ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΑΛΒΑΝΙΑΣ-ΙΤΑΛΙΑΣ


  • ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

    [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [01] ΣΤΗΝ ΙΑΠΩΝΙΑ Ο ΕΥ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ

    Με τον υπουργό Πολιτισμού και Παιδείας και τον υφυπουργό Εξωτερικών της Ιαπωνίας, αρμόδιο για τις Μορφωτικές και Πολιτιστικές Υποθέσεις, θα συναντηθεί αύριο ο Υπουργός Πολιτισμού, Ευάγγελος Βενιζέλος, στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψης που πραγματοποιεί από σήμερα στη χώρα αυτή.

    Στη συνέχεια, ο Υπουργός Πολιτισμού θα παρακαθήσει σε δείπνο που παραθέτει προς τιμήν του η Επιτροπή Συνεργασίας Ιαπωνίας - Ελλάδας, του Ιαπωνικού Κοινοβουλίου.

    Ο κ. Βενιζέλος συναντήθηκε σήμερα με τον πρώην πρωθυπουργό της Ιαπωνίας και πρόεδρο της Οργανωτικής Επιτροπής της ιαπωνικής συμμετοχής στις εκδηλώσεις του θεσμού της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας, κ. Καϊφού, ενώ επισκέφθηκε το Εθνικό Μουσείο της χώρας και είχε συνάντηση με τον διευθυντή του.

    [02] ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ Η ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΑΡΧΗΓΟΥ ΓΕΕΘΑ ΣΤΗ ΡΩΣΙΑ

    Η προώθηση της στρατιωτικής συνεργασίας Ρωσίας-Ελλάδας, επιβεβαιώθηκε κατά τη συνάντηση του Ρώσου υπουργού Αμυνας και αρχηγού του Γενικού Επιτελείου, Ιγκορ Σεργκέγιεφ με τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ της Ελλάδας, πτέραρχο, Αθανάσιο Τζογάνη, ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στη Μόσχα.

    Αμέσως μετά τη συνάντηση ο κ.Σεργκιέγιεφ, σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων "RIA ΝΟVOSTI", δήλωσε: "Θεωρούμε την Ελλάδα αξιόπιστο σύμμαχο, ως προς τη στρατιωτική και τεχνική συνεργασία και είμαστε έτοιμοι να αναπτύξουμε και να επεκτείνουμε τη συνεργασία αυτή πάνω σε μια αμοιβαία αποδεκτή βάση".

    Από την πλευρά του ο κ.Τζογάνης επισήμανε ότι η στρατιωτική και τεχνική συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών αναπτύσσεται με καλούς ρυθμούς, ενώ σημείωσε ότι ότι σημαντική ώθηση στη διμερή συνεργασία δόθηκε το 1994, όταν στρατιωτικοί αξιωματούχοι της Ρωσίας και της Ελλάδας υπέγραψαν σχετική συμφωνία.

    Χθες ο κ. Τζογάνης συναντήθηκε με τον γραμματέα του ρωσικού συμβουλίου ασφαλείας Λεονίντ Μαγιόροφ με τον οποίο αντάλλαξαν απόψεις σχετικά με τις δομές και τους στόχους του ρωσικού συμβουλίου ασφαλείας και του ελληνικού ΓΕΕΘΑ. Οι δύο αξιωματούχοι συζήτησαν ακόμη την κατάσταση στον Καύκασο, την Αλβανία και την Κύπρο.

    Η επίσκεψη του πτέραρχου Τζογάνη στη Ρωσία ολοκληρώνεται στις 29 Αυγούστου. Τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ συνοδεύουν αξιωματικοί και των τριών κλάδων των ενόπλων δυνάμεων.

    [03] Κ.ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ: ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΗ Η ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ Λ.ΝΤΙΝΙ ΓΙΑ ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ

    "Απαράδεκτη" χαρακτήρισε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κώστας Καραμανλής, τη δήλωση του Ιταλού υπουργού Εξωτερικών Λαμπέρτο Ντίνι για το κυπριακό.

    Ο κ.Καραμανλής, κατά τη διάρκεια συνάντησης που είχε με τον πρόεδρο της κυπριακής Βουλής Σπύρο Κυπριανού, εξέφρασε την ελπίδα ότι η δήλωση του κ.Ντίνι οφείλεται σε "άγνοια ή ημιμάθεια", ενώ τόνισε ότι δείχνει "έλλειψη της δέουσας προσοχής και σοβαρότητας, με την οποία πρέπει να αντιμετωπίζονται τόσο κρίσιμα ζητήματα".

    Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, χαρακτήρισε τη συνάντηση με τον κ.Κυπριανού "εξαιρετικά χρήσιμη", αφού ενημερώθηκε για τις εξελίξεις που υπήρξαν πρόσφατα στο κυπριακό και για τις ενέργειες που θα γίνουν στο μέλλον.

    [04] Β.ΠΑΠΑΖΑΧΟΣ: ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΠΟΥΜΕ ΜΕ ΑΚΡΙΒΕΙΑ ΠΩΣ ΘΑ ΕΞΕΛΙΧΤΕΙ ΤΟ ΣΕΙΣΜΙΚΟ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ ΣΤΗΝ ΚΩ

    "Δεν έχουμε αρκετά στοιχεία για να πούμε με ακρίβεια πως θα εξελιχθεί το φαινόμενο" δήλωσε ο καθηγητής σεισμολογίας του ΑΠΘ Βασίλης Παπαζάχος αναφερόμενος και στο δεύτερο σεισμό μεγέθους 5, 3 Ρίχτερ που σημειώθηκε στις 9.57 το πρωί νοτιανατολικά της Κω κοντά στη Νίσυρο. Ο πρώτος είχε σημειωθεί στις 6.50 το πρωί και ήταν του ιδίου μεγέθους. Ο καθηγητής επισήμανε ότι το φαινόμενο παρακολουθείται όπως παρακολουθείται και η μετασεισμική δράση ενώ οι σεισμολόγοι θα είναι σε θέση να δώσουν περισσότερες πληροφορίες σε ένα ή δύο εικοσιτετράωρα.

    "Δεν γνωρίζουμε αν είναι προσεισμοί ή μετασεισμοί. Δεν μπορούμε να πούμε τίποτα γι αυτό το θέμα αυτή τη στιγμή. Αν ήταν μόνο ένας σεισμός και ακολουθούνταν από μετασεισμούς θα σας έλεγα ότι πρόκειται για μία μετασεισμική ακολουθία. Δεν μπορούμε να το πούμε αυτό ακόμα αλλά πρέπει να περάσει περισσότερος χρόνος για να έχουμε κάποια στατιστικά στοιχεία. Μόνο με στατιστικά στοιχεία μπορούμε να μιλήσουμε" κατέληξε ο κ Παπαζάχος.

    [05] ΕΚΛΥΣΗ ΡΑΔΙΕΝΕΡΓΟΥ ΑΕΡΙΟΥ ΠΑΡΑΤΗΡΕΙΤΑΙ ΠΡΙΝ ΜΕΓΑΛΟΥΣ ΣΕΙΣΜΟΥΣ

    Πριν από την εκδήλωση των σεισμών παρατηρείται έκλυση μεγάλης ποσότητας ενός ραδιενεργού αερίου του ραδονίου. Όπως ανακοίνωσε κατά τη διάρκεια του 29ου διεθνούς σεισμολογικού συνεδρίου της IASPEI ο καθηγητής της πυρηνικής φυσικής του ΑΠΘ Κώστας Παπαστεφάνου η διεθνής εμπειρία έχει δείξει ότι οι υψηλές τιμές ραδονίου ακολουθήθηκαν μετά από 3-9 εβδομάδες από σεισμούς. Στην περιοχή του Λαγκαδά όπου ο ίδιος ο καθηγητής κάνει μετρήσεις παρατηρήθηκαν σεισμοί μεγέθους από 3,5 ως 5,2 Ρίχτερ.

    Ο κ Παπαστεφάνου ασχολείται με τη μέτρηση των τιμών ραδονίου στο πλαίσιο πανεπιστημιακών προγραμμάτων από το 1982 σε περιοχές που υποδεικνύονται από το Εργαστήριο Γεωφυσικής του ΑΠΘ. Ηδη έχουν πραγματοποιηθεί δύο προγράμματα , το πρώτο από το 82 μέχρι το 85 στη kej\mg του Λαγκαδά, το δεύτερο μεταξύ 92 και 94 στο Θεσσαλικό ρήγμα ενώ ένα τρίτο ξεκίνησε τον περασμένο Δεκέμβριο πάλι στην περιοχή του Λαγκαδά. Ο κ Παπαστεφάνου διευκρίνισε όμως ότι ενώ πριν από όλους τους σεισμούς παρατηρούνται υψηλές ποσότητες ραδονίου δεν έχει μέχρι στιγμής αποδειχτεί ότι πάντα μετά από μεγάλη έκλυση ραδονίου ακολουθούν σεισμικές δονήσεις.

    Σύμφωνα με τον καθηγητή η έκλυση ραδονίου στις περιπτώσεις πριν από σεισμούς επηρεάζεται από τις ρωγμές που υπάρχουν στη γη και οι οποίες συστέλλονται και διαστέλλονται. Όμως η έκλυση ραδονίου επηρεάζεται και από άλλους παράγοντες όπως είναι η υψηλή ή χαμηλή θερμοκρασία, οι βροχοπτώσεις κλπ. Στο πλαίσιο του προγράμματος μετρήσεων ραδονίου έχουν εγκατασταθεί τρεις σταθμοί στην περιοχή του Λαγκαδά και συγκεκριμένα στο Σχολάρι, τον Στίβο και τη Γερακαρού. Παρότι όμως φέτος σημειώθηκαν υψηλές τιμές ραδονίου στην περιοχή του Λαγκαδά δεν έγιναν σεισμοί. Ο κ Παπαστεφάνου επισημαίνει ότι οι μετρήσεις ραδονίου συμβάλουν στην έρευνα για την πρόγνωση των σεισμών καθώς το ραδιενεργό αέριο είναι ένα πρόδρομο φαινόμενο το οποίο θα πρέπει να εξετάζεται μαζί με άλλα.

    Σύμφωνα με τον κ Παπαστεφάνου το ποσοστό εκδήλωσης σεισμών μετά από υψηλές τιμές ραδονίου είναι μικρότερο από 50%. "Πρόκειται για μία έρευνα που δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη και χρειάζεται να συνεχιστεί για πολύ χρόνο. Εχουμε καλή εμπειρία και πιστεύουμε ότι θα βοηθήσουμε την επιστήμη της σεισμολογίας. Πρέπει όμως να παρακολουθούμε και άλλες παραμέτρους" κατέληξε ο κ Παπαστεφάνου.

    [06] ΥΠΕΡ ΤΗΣ ΜΑΚΡΑΣ ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ ΠΡΟΓΝΩΣΗΣ ΣΕΙΣΜΩΝ ΟΙ ΞΕΝΟΙ ΣΕΙΣΜΟΛΟΓΟΙ- ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΖΟΥΝ ΕΛΠΙΔΟΦΟΡΑ ΤΗ ΜΕΘΟΔΟ ΤΗΣ ΣΕΙΣΜΙΚΗΣ ΗΣΥΧΙΑΣ

    Υπέρ της μακράς διάρκειας πρόγνωσης σεισμών τάχθηκαν οι σεισμολόγοι των πανεπιστημίων της Οξφόρδης και της Φραγκφούρτης G. Das και G. Purcaru αντίστοιχα ενώ χαρακτήρισαν ελπιδοφόρα την μεθοδολογία πρόγνωσης σεισμών βάσει του φαινομένου της σεισμικής ησυχίας. Η κα. Das μάλιστα τόνισε ότι το 1990 και το 1996 με τη μεθοδολογία του φαινομένου της σεισμικής ησυχίας έγιναν δύο επιτυχείς προγνώσεις για σεισμούς στο Μεξικό και σε περιοχή στα βόρεια του Ειρηνικού. Από τη πλευρά του ο κ Purcaru πρόσθεσε ότι παράλληλα με τη μέθοδο της σεισμικής ησυχίας υπάρχει και η μεθοδολογία της παρακολούθησης του πρόδρομου φαινομένου της παραμόρφωσης του φλοιού της γης πριν από μεγάλους σεισμούς, την οποία επίσης χαρακτήρισε ελπιδοφόρα.

    Οι δύο σεισμολόγοι επισήμαναν ότι η βραχείας διάρκειας πρόγνωση σεισμών δεν είναι διεθνώς αποδεκτή και αξιόπιστη μέθοδος ενώ η μακράς διάρκειας πρόγνωση πρέπει να λαμβάνεται υπόψη για να μπορέσουν οι άνθρωποι να προετοιμαστούν για τον σεισμό και να ενισχύσουν τα κτίριά τους. Η κ Das ανέφερε ότι φέτος στις 18 Μαρτίου σεισμολόγοι είχαν κάνει επιτυχή βραχείας διάρκειας πρόγνωση τρεις μέρες πριν την εκδήλωση σεισμού μεγέθους 6 Ρίχτερ στην Βόρεια Κίνα και τα σπίτια εκκενώθηκαν και σώθηκαν 120 χιλιάδες άνθρωποι. Όμως μέχρι στιγμής δεν έχει πραγματοποιηθεί επιστημονική ανακοίνωση αυτής της μεθόδου pq|cmysgr.Η κ Das απαντώντας σε ερώτηση για την αντισεισμική πολιτική της Ελλάδας συνέστησε να ενισχυθούν τα κτίρια στις περιοχές όπου αναμένονται σεισμοί.

    Αξιόπιστη μέθοδο μακράς διάρκειας πρόγνωσης σεισμών χαρακτήρισε ο κ Purcaru τη μέθοδο της χρονικά εξαρτώμενης σεισμικότητας την οποία χρησιμοποιεί η ομάδα του καθηγητή Βασίλη Παπαζάχου και της οποίας τα αποτελέσματα ανακοινώθηκαν την περασμένη εβδομάδα.

    [07] ΜΟΝΑΔΑ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΑΠΟ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΑ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

    Η πρώτη μονάδα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από απορρίμματα, εγκαταστάθηκε στους Ταγαράδες Θεσσαλονίκης και βρίσκεται σε λειτουργία εδώ και λίγο καιρό, αφού έχει συνδεθεί με κεντρικό δίκτυο διανομής της ΔΕΗ.

    Πρόκειται για ένα φιλόδοξο και μακρόπνοο πρόγραμμα ενεργειακής αξιοποίησης του βιοαερίου, που παράγεται σε χώρο υγειονομικής ταφής απορριμμάτων και ξεκινάει για πρώτη φορά στην Ελλάδα ο Ο.Τ.Α. Μείζονος Θεσσαλονίκης.

    Προηγήθηκαν προσπάθειες δύο περίπου χρόνων, προκειμένου να βρεθεί η κατάλληλη τεχνολογία και να ολοκληρωθεί η κατασκευή του δικτύου συλλογής του βιοαερίου, όμως πλέον με το πρόγραμμα αυτό θα υπάρχουν πολλά οικονομικά και περιβαλλοντικά οφέλη.

    Σύμφωνα με τον πρόεδρο του συνδέσμου Ο.Τ.Α. Μείζονος Θεσσαλονίκης Χαράλαμπο Μπαρμπουνάκη, τα αναμενόμενα ετήσια έσοδα της μονάδας θα ανέρχονται στα 30 με 35 εκατομμύρια δραχμές.

    "Με τη λειτουργία της μονάδας παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος, ανοίγει ο δρόμος για την εκμετάλλευση και αξιοποίηση όλων των μορφών ενέργειας, με στόχο την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής της Θεσσαλονίκης και τη δημιουργία καλύτερων περιβαλλοντικών όρων για την πόλη και τους πολίτες της", τόνισε ο κ.Μπαρμπουνάκης.

    Ο Περιφερειακός Διευθυντής της ΔΕΗ κ.Παπανικολάου, φανερά ικανοποιημένος από αυτή την πρωτοβουλία, τόνισε ότι "μπορεί η χώρα μας να μην προικίστηκε με πετρέλαιο, όμως με τέτοιες πρωτοβουλίες θα μπορέσουμε να αντλήσουμε την ενέργεια που χρειάζεται".

    Εξέφρασε όμως και την άποψη, ότι μετά το έτος 2010, ίσως καταφύγουμε και στην πυρηνική ενέργεια, αν θέλουμε να καλύψουμε τις ανάγκες.

    Το κόστος της μονάδας ανήλθε στα 170 εκατομμύρια δραχμές.

    [08] ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΕΡΙΠΤΕΡΟ ΣΤΗ ΔΙΕΘΝΗ ΕΚΘΕΣΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΤΩΝ ΣΚΟΠΙΩΝ

    Την οργάνωση της ελληνικής συμμετοχής, με ελληνικό περίπτερο, στην 23η Διεθνή Εκθεση Τεχνολογίας στα Σκόπια, στις 21-25 Οκτωβρίου, έχει αναλάβει η εταιρία οργάνωσης εκθέσεων, συμβούλων μάρκετιγκ και δημοσίων σχέσεων "Gold mark".

    Τα προϊόντα που θα προβληθούν στη διεθνή κλαδική έκθεση, που διοργανώνεται από το Διεθνές Εκθεσιακό Κέντρο Σκοπίων, είναι βιομηχανικός εξοπλισμός, κλιματιστικά, ηλιακά συστήματα θέρμανσης, gkejtqij]r οικιακές συσκευές, είδη αλουμινίου και προϊόντα σιδήρου, ηλεκτρονικός εξοπλισμός (Hardware/Software), τηλεπικοινωνιακός εξοπλισμός, χημικά και μηχανολογικός εξοπλισμός.

    Το 1996, στην Εκθεση συμμετείχαν 230 εκθέτες από 23 χώρες, μεταξύ των οποίων και πολλές ελληνικές επιχειρήσεις. Οι επισκέπτες έφθασαν τις 20.000.

    [09] ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΣΥΓΚΙΝΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΘΑΝΑΤΟ ΤΗΣ ΣΩΤΗΡΙΑΣ ΜΠΕΛΛΟΥ

    Πανελλήνια συγκίνηση έχει προκαλέσει ο θάνατος, το πρωί, της Σωτηρίας Μπέλλου, της τελευταίας μεγάλης ρεμπέτισσας του ελληνικού τραγουδιού.

    Η Σωτηρία Μπέλλου μετά από πολύχρονη μάχη με τον καρκίνο, άφησε την τελευταία της πνοή, δύο ημέρες πριν τα 76 γενέθλιά της, στο νοσοκομείο Μεταξά του Πειραιά

    Γεννήθηκε στις 29 Αυγούστου 1921 στο χωριό Χάλια της Χαλκίδας. Σε ηλικία 19 ετών και μετά από έναν αποτυχημένο γάμο, επιλέγει να κατεβεί μόνη στην Αθήνα. Καθώς συμπίπτει η μέρα του ταξιδιού της αυτού να είναι η 28η Οκτωβρίου 1940, περνάει όλη την περίοδο του πολέμου και τα χρόνια της Κατοχής κάτω από δύσκολες συνθήκες και κάνοντας διάφορες δουλειές. Ανάμεσα στα άλλα τραγουδάει για χαρτζιλίκι και σε διάφορα ταβερνάκια, με μια κιθάρα που έχει αγοράσει στο μεταξύ.

    Μετά την απελευθέρωση, και αφού έχει γνωρίσει από μέσα την αγριότητα και τις διώξεις του Εμφυλίου, όντας ενεργό μέλος του αντάρτικου, την ανακαλύπτει σε μια ταβέρνα ο θεατρικός συγγραφέας, Κίμων Καπετανάκης και την προτείνει στο φίλο του Βασίλη Τσιτσάνη.

    Η επιτυχία των πρώτων της ηχογραφήσεων με τον αξέχαστο Βασίλη Τσιτσάνη την καθιερώνει σα λαϊκή τραγουδίστρια, ενώ τα χρόνια 1948 - 1955 είναι περιζήτητη ανάμεσα στους συνθέτες. Η καριέρα της γνωρίζει μια κάμψη στα πρώτα χρόνια του '60. Από το 1966 όμως, με αφετηρία μια σειρά δίσκων, στην οποία ξανατραγουδά τα παλιά λαϊκά, κερδίζει ξανά τη θέση της κορυφαίας ερμηνεύτριας του είδους.

    Συνεργάστηκε με κορυφαίους δημιουργούς του ρεμπέτικου, όπως τον Γιάννη Παπαϊωάννου, τον Απόστολο Χατζηχρήστο, τον Γιώργο Μητσάκη, το Μανόλη Χιώτη, τον Απόστολο Καλδάρα και τους νεότερους Δήμο Μούτση, Ηλία Ανδριόπουλο, Αργύρη Κουνάδη και Δημήτρη Λάγιο. Ξεχωριστός σταθμός στη μακρόχρονη σταδιοδρομία της στο τραγούδι ήταν η αξέχαστη συνεργασία της με το Διονύση Σαββόπουλο.

    ''Η Σωτηρία Μπέλλου κατέχει στην ιστορία του λαϊκού μας τραγουδιού περίοπτη θέση, την οποία κατέκτησε με την ποιότητα της φωνής της και την εμμονή της στο μουσικό είδος που υπηρέτησε'', δήλωσε μόλις πληροφορήθηκε το θάνατο της Σωτηρία Μπέλλου, ο υπουργός Πολιτισμού, Ευάγγελος Βενιζέλος, τονίζοντας ότι η Πολιτεία θα τιμήσει όπως πρέπει τη μνήμη της.

    Η σορός της θα εκτεθεί από το πρωί της Παρασκευής στο παρεκκλήσι της Μητρόπολης Αθηνών και η κηδεία της θα γίνει από το Α' Νεκροταφείο Αθηνών, στις 2 το μεσημέρι της ίδιας μέρας, δημοσία δαπάνη.

    [10] ΓΑΛΛΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ ΘΗΣΑΥΡΩΝ ΑΓΙΟΥ ΟΡΟΥΣ

    Η γαλλική εφημερίδα "Dernieres Nouvelles D' Alsace" με τίτλο "Επιτέλους, το Άγιον Όρος εκθέτει τους θησαυρούς του" δημοσιεύει ολοσέλιδο άρθρο, με φωτογραφία ενός βυζαντινού μωσαϊκού του 12ου αιώνα, της ανταποκρίτριας της στην Αθήνα Angelique Courounis, σχετικά με την έκθεση των θησαυρών των μοναστηριών του Αγίου Όρους στη Θεσσαλονίκη στα πλαίσια της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης και θέτει συγχρόνως το θέμα της απαγόρευσης στις γυναίκες να επισκέπονται το Άγιον Όρος.

    Η ανταποκρίτρια αναφέρεται στην "ιστορική έκθεση" αλλά και στα "δύο χρόνια προετοιμασίας της η οποία κόστισε εκατομμύρια και ώρες συζητήσεων, αλλά τελικά το "θαύμα" επιτεύχθει".

    Μετά από μία ιστορική παρουσίαση του Αγίου Όρους και των εκθεμάτων της έκθεσης, η ανταποκρίτρια κάνει αναφορά στις δυσκολίες που αντιμετώπισαν οι διοργανωτές ώστε να πείσουν τους 2500 μοναχούς για την πραγματοποίηση της έκθεσης, διότι, όπως ισχυρίζεται, πολλοί απ' αυτούς έχουν αντιευρωπαϊκές τάσεις με το πρόσχημα ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση που χρηματοδοτεί την έκθεση, διευθύνεται από παπιστές. Και άλλοι θεωρούν ασυμβίβαστο το γεγονός ότι πρέπει κάποιος να πληρώσει για να δει την έκθεση.

    Στη συνέχεια αναφέρεται στη διαμάχη που ξέσπασε γύρω από το θέμα της απαγόρευσης στις γυναίκες να επισκέπτονται το Άγιο Όρος και την εκστρατεία της δημοσιογράφου Φωτεινής Πιπιλή να φέρει το θέμα το Σεπτέμβριο στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, διότι "η απαγόρευση αυτή είναι αντίθετη προς το Σύνταγμα και την ελεύθερη διακίνηση προσώπων".

    [11] ΕΛΛΑΔΑ: Η ΜΑΓΕΥΤΙΚΗ ΧΩΡΑ ΤΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ

    Η εφημερίδα "Romania Libera" δημοσιεύει εκτενές άρθρο του δημοσιογράφου B.Ficeac με τίτλο "Ο ήλιος της Ελλάδας - φάρμακο γι' αυτό το βροχερό καλοκαίρι".

    Ο δημοσιογράφος περιγράφει τις εντυπώσεις του από την 9ήμερη περιοδεία του στην Ελλάδα τονίζοντας, μεταξύ άλλων:

    "Από χρόνο σε χρόνο η Ελλάδα γίνεται τόπος προορισμού όλο και πιο οικείος στους Ρουμάνους Τουρίστες. Οι τιμές, εάν συγκριθούν με εκείνες που συνηθίζονται στη ρουμανική παραλία, η ποιότητα των υπηρεσιών, αλλά κυρίως η εξαίρετη θερμή ατμόσφαιρα, στην οποία συμβάλλουν οι περιποιημένες ακτές, η υπέροχη θέα, τα διαυγή νερά καθώς και οι γοητευτικές βραδιές στις ταβέρνες κάνουν την διαμονή αλησμόνητη".

    Ο αρθρογράφος, στη συνέχεια, περιγράφει, ενθουσιωδώς, τα τοπία και τις διαδρομές παρουσιάζοντας τις ομορφιές και τους ιστορικούς τόπους που επισκέφθηκε.


    [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [12] ΔΙΑΒΗΜΑΤΑ ΑΠΟ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΚΥΠΡΟ ΣΤΗΝ ΙΤΑΛΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

    Δεν ικανοποιεί την κυπριακή κυβέρνηση η διορθωτική διευκρινιστική δήλωση του Υπουργείου Εξωτερικών της Ιταλίας, αναφορικά με τις χθεσινές δηλώσεις του Ιταλού Υπουργού Εξωτερικών Λαμπέρτο Ντίνι, ότι στην Κύπρο υπάρχουν δύο κυβερνήσεις και ότι η ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ενωση της μίας κοινότητας μόνο, θα προκαλέσει προβλήματα.

    Αυτό δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου Γιαννάκης Κασουλίδης, προσθέτοντας ότι μετά από επικοινωνία του με τον Ελληνα υπουργό Εξωτερικών, Θεόδωρο Πάγκαλο, οι κυβερνήσεις Κύπρου και Ελλάδας θα προβούν σε διαβήματα προς την ιταλική κυβέρνηση για το περιεχόμενο των δηλώσεων του κ. Ντίνι.

    Ο κ. Κασουλίδης εξέφρασε την κατάπληξή του για τη θέση και την πολιτική της Ιταλίας, έτσι όπως αυτές εμφανίζονται στις δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών μιας φίλης χώρας.

    [13] ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΕΣ ΟΙ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ Λ.ΝΤΙΝΙ, ΔΗΛΩΝΕΙ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΚΥΠΡΙΑΚΗΣ ΒΟΥΛΗΣ

    Ως "εντελώς απαράδεκτες, χαρακτήρισε τις δηλώσεις του Ιταλού υπουργού Εξωτερικών, Λαμπέρτο Ντίνι ότι "στην Κύπρο υπάρχουν δύο κυβερνήσεις, δύο κράτη" και ότι "η ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ενωση της μιας μόνο κοινότητας θα προκαλέσει προβλήματα", ο Πρόεδρος της Βουλής, Σπύρος Κυπριανού, σε δηλώσεις του αμέσως μετά τη συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο της Ν.Δ., Κώστα Καραμανλή.

    Κατά την εκτίμηση του κ.Κυπριανού ο κ.Ντίνι είτε δεν γνωρίζει το κυπριακό πρόβλημα είτε εκφράζει μια ριζική μεταβολή της ιταλικής πολιτικής. "Ελπίζω από τις δύο εκδοχές να ισχύει το πρώτο", πρόσθεσε.

    Υπογράμμισε ότι αυτό που απαιτείται τώρα είναι μια ξεκάθαρη δήλωση της ιταλικής κυβέρνησης, η οποία να επαναβεβαιώνει την παλαιά της θέση και να είναι σύμφωνη με την πρόσφατη απόφαση του ιταλικού κοινοβουλίου της χώρας, η οποία είναι εντελώς αντίθετη με τη δήλωση του Λαμπέρτο Ντίνι.

    Ο κ.Κυπριανού καταλήγοντας, τόνισε ότι θα συζητήσει το θέμα που δημιουργήθηκε με τον ομόλογό του πρόεδρο του ιταλικού κοινοβουλίου.

    [14] ΔΕΝ ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΕ ΤΗΝ ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ Η ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΤΙΚΗ ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΙΤΑΛΙΚΟΥ ΥΠΕΞ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ Λ.ΝΤΙΝΙ

    Δεν ικανοποιεί την κυπριακή κυβέρνηση η διευκρινιστική δήλωση του υπουργείου Εξωτερικών της Ιταλίας αναφορικά με τις χθεσινές δηλώσεις του, Λαμπέρτο Ντίνι, ότι "στην Κύπρο υπάρχουν δύο κυβερνήσεις" και ότι "η ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ενωση της μιας μόνο κοινότητας θα προκαλέσει προβλήματα". Τη δήλωση αυτή έκανε ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου, Γιαννάκης Κασουλίδης, ο οποίος εξέφρασε την έκπληξή του για τις δηλώσεις του Ιταλού ομολόγου του.

    Η ιταλική κυβέρνηση υποχρεώθηκε σε αναδίπλωση μετά την έντονη αντίδραση της ελληνικής αλλά και της κυπριακής κυβέρνησης στις dgk~seir του Ιταλού υπουργού που έκανε αμέσως μετά τη συνάντησή του με τον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας, Ισμαήλ Τζεμ.

    Ο κ.Κασουλίδης τόνισε ότι οι κυβερνήσεις της Ελλάδας και της Κύπρου θα προβούν σε έντονα διαβήματα προς την ιταλική κυβέρνηση για το περιεχόμενο των δηλώσεων του κ.Ντίνι.

    Για το θέμα που δημιουργήθηκε ο κ.Κασουλίδης θα συναντηθεί σήμερα με τον επιτετραμμένο της Ιταλίας στη Λευκωσία, ενώ ο πρέσβης της Κύπρου στη Ρώμη θα προβεί σε διάβημα στο ιταλικό υπουργείο Εξωτερικών.

    Όπως είπε ο κ.Κασουλίδης, έχει ήδη επικοινωνήσει με τον κ.Πάγκαλο για συντονισμό των ενεργειών των δύο κυβερνήσεων.

    [15] ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗ ΚΥΠΡΟΥ ΓΙΑ ΤΗ ΣΤΑΣΗ ΤΗΣ Ε.Ε ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΝΤΕΝΚΤΑΣ

    Την πλήρη ικανοποίηση της κυπριακής κυβέρνησης, αναφορικά με τη χθεσινή δήλωση της Λυξεμβουργιανής προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ενωσης, με την οποία καταδίκασε τις θέσεις του Τουρκοκύπριου ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς, εξέφρασε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών, Γιαννάκης Κασουλίδης.

    Ταυτόχρονα σημείωσε ότι οι χθεσινές δηλώσεις του Ιταλού υπουργού Εξωτερικών, Λαμπέρτο Ντίνι, δε θα πρέπει να επισκιάσουν τη δήλωση της προεδρίας της Ε.Ε, η οποία όπως επισήμανε "ήταν σαφής, ξεκάθαρη και βάζει τα πράγματα στη θέση τους".

    Η Ευρωπαϊκή Ενωση κάλεσε τους ηγέτες των δύο κοινοτήτων να συνεχίσουν τις απευθείας συνομιλίες, αλλά και την Τουρκία να επιδείξει εποικοδομητική συμπεριφορά στο πρόβλημα της Κύπρου. "Η θέση του κ. Ντενκτάς, που συναρτά τη συνέχιση των συνομιλιών με το πάγωμα της διαδικασίας ένταξης της Κύπρου στην Ε.Ε δεν είναι αποδεκτή", αναφέρει χαρακτηριστικά η ανακοίνωση της προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

    [16] Π.ΜΙΛΟ: ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΣΤΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΙΤΑΛΙΑΣ-ΑΛΒΑΝΙΑΣ

    "Δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα στις σχέσεις Αλβανίας-Ιταλίας", δήλωσε ο Αλβανός υπουργός Εξωτερικών, Πασκάλ Μίλο, με αφορμή τον θόρυβο που δημιουργήθηκε τελευταία στη χώρα για την τύχη των Αλβανών προσφύγων, τους οποίους η ιταλική κυβέρνηση αποφάσισε να επαναπροωθήσει.

    Ο κ.Μίλο διαβεβαίωσε ότι οι δύο κυβερνήσεις συνεργάζονται αρμονικά για την εξέρευση λύσης, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι "η συνεργασία αυτή επιβεβαιώνεται και από την τηλεφωνική επικοινωνία των πρωθυπουργών των δυο χωρών", καθώς και από την επικείμενη συνάντηση των μεικτών επιτροπών.

    Ο Αλβανός υπουργός απέδωσε το θόρυβο σε πολιτικές σκοπιμότητες και επανέλαβε ότι η ανάπτυξη των σχέσεων με την Ιταλία αποτελούν μια από τις προτεραιότητες της εξωτερικής πολιτικής.

    [17] ΑΝΑΔΙΠΛΩΣΗ ΤΗΣ ΙΤΑΛΙΚΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ

    Σε θεαματική αναδίπλωση υποχρεώθηκε η ιταλική κυβέρνηση, μετά την έντονη αντίδραση της ελληνικής αλλά και της κυπριακής jub]qmgsgr, στις δηλώσεις Ντίνι, για " δύο κυβερνήσεις, δύο οντότητες, δύο κράτη" στην Κύπρο.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση του ιταλικού υπουργείου Εξωτερικών, διευκρινίζεται ότι η Ιταλία αναγνωρίζει στην Κύπρο μόνο τη νόμιμη κυπριακή κυβέρνηση.

    Η ανακοίνωση κατέστη αναγκαία μετά το θόρυβο που δημιούργησαν οι δηλώσεις Ντίνι, ότι στην Κύπρο "υπάρχουν δύο κυβερνήσεις, δύο οντότητες, δύο κράτη".

    Οι δηλώσεις Ντίνι προκάλεσαν την άμεση αντίδραση του ελληνικού υπουργείου εξωτερικών, που έκανε λόγο για "μέγα θέμα στις σχέσεις Ελλάδας και Ιταλίας", ενώ στην Κύπρο η κυβέρνηση ,αλλά και όλα τα πολιτικά κόμματα αποδοκίμασαν έντονα τις δηλώσεις.

    [18] ΤΑ ΤΟΥΡΚΟΚΥΠΡΙΑΚΑ ΚΟΜΜΑΤΑ ΕΠΙΚΡΙΝΟΥΝ ΤΟΝ Ρ.ΝΤΕΝΚΤΑΣ

    Εντονες επικρίσεις δέχθηκε ο Ραούφ Ντενκτάς από τα τουρκοκυπριακά κόμματα για τις δηλώσεις του αναφορικά με τις απευθείας συνομιλίες του Μοντρέ για την επίλυση του κυπριακού. Οι αρχηγοί των κομμάτων κατηγόρησαν ευθέως τον Ντενκτάς ότι οδηγεί σε αδιέξοδο το κυπριακό ενώ ο αρχηγός του κόμματος "Νέα Κύπρος", ζήτησε την παραίτηση του Τουρκοκύπριου ηγέτη.

    Ο Ντενκτάς είχε δηλώσει ότι "εάν το κυπριακό ήταν ατομική του υπόθεση και την υπερασπιζόταν με δικές του δυνάμεις", δεν επρόκειτο να συμμετάσχει σε συνομιλίες από τον Μάρτιο του 1964.

    Σύμφωνα με τον τουρκοκυπριακό Τύπο, ο αρχηγός του "Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος", Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, κατήγγειλε τον Ραούφ Ντενκτάς για αθέτηση των προεκλογικών του υποσχέσων και ότι οδηγεί σε αδιέξοδο το κυπριακό γιατί "ο κίνδυνος λύσης του προβλήματος τον ανησυχεί", είπε χαρακτηριστικά. "Ο Ντενκτάς απέσπασε το 1995 τις ψήφους των Τουρκοκυπρίων υποσχόμενος λύση του κυπριακού, αντ΄ αυτού δημιουργεί αδιέξοδο στο πρόβλημα", είπε. Ακόμη τον κατάστησε υπεύθυνο για το γεγονός ότι συνυπέγραψε τις συμφωνίες κορυφής του 1977 και 1979, ενώ τα δύο τελευταία χρόνια καλούσε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Γλαύκο Κληρίδη, σε άνευ όρων συνομιλίες.

    Καταλήγοντας κάλεσε τον Τουρκοκύπριο ηγέτη να συνειδητοποιήσει ότι μια Ομόσπονδη Κυπριακή Δημοκρατία, στο πλαίσιο των συμφωνιών του 1960, η οποία θα βασίζεται στην πολιτική ισότητα και διζωνικότητα εξυπηρετεί όχι μόνο τα συμφέροντα των Τουρκοκυπρίων αλλά και της Τουρκίας.

    Εξάλλου, ο αρχηγός του κόμματος "Νέα Κύπρος", Αλμπάι Ντουρτουράν κάλεσε τον Ραούφ Ντενκτάς να παραιτηθεί και να δώσει την ευκαιρία σε νέα άτομα που θα εργαστούν για τη λύση του κυπριακού.

    [19] Η ΣΟΦΙΑ ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΕΙ ΤΗΝ ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΛΗΨΗ ΤΗΣ ΟΛΥΜΠΙΑΔΑΣ ΤΟΥ 2004

    Υπέρ της υποψηφιότητας της Αθήνας στη διεκδίκηση ανάληψης των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 , τάχθηκε ανοιχτά η βουλγαρική κυβέρνηση.

    Ο πρόεδρος της αρμόδιας κυβερνητικής επιτροπής, Τσβιάτκο Lpaqts|vsji, δήλωσε στην εφημερίδα "Τρουντ", ότι "τόσο το υπουργικό συμβούλιο όσο και η επιτροπή νεολαίας, φυσικής αγωγής και αθλητισμού υποστηρίζουν την υποψηφιότητα της Αθήνας για την διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004".

    "Οι άριστες σχέσεις των δυο χωρών αλλά και το γεγονός ότι οι Βούλγαροι αθλητές δεν θα αντιμετωπίσουν κανένα πρόβλημα κλιματολογικής προσαρμογής στην Ελλάδα", είναι, σύμφωνα με τον κ.Μπαρτσόφσκι, οι λόγοι που η Σόφια υποστηρίζει την υποψηφιότητα της Αθήνας.

    Εξάλλου, σύμφωνα με την αθλητική εφημερίδα "7 Μέρες Σπορ", ο πρόεδρος της Ολυμπιακής Επιτροπής της Βουλγαρίας, Ιβαν Σλαβκοφ, στην επικείμενη συνεδρίαση της ΔΟΕ, στις 5 Σεπτεμβρίου, θα ψηφίσει υπέρ της υποψηφιότητας της Αθήνας.

    [20] ΓΚΛΙΓΚΟΡΟΦ: "ΤΟ ΑΣΤΕΡΙ ΤΗΣ ΒΕΡΓΙΝΑΣ ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΟ ΣΥΜΒΟΛΟ ΟΧΙ ΕΛΛΗΝΙΚΟ"

    Αβάσιμες χαρακτήρισε τις φήμες για συμβιβασμό των Σκοπίων σχετικά με το θέμα του ονόματος, ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ, Κίρο Γκλιγκόροφ, σε συνέντευξή του στο περιοδικό "Εκονομοσκα Πολιτικα" του Βελιγραδίου, επισημαίνοντας ταυτόχρονα ότι η χώρα του έχει απορρίψει εδώ και πολύ καιρό την πρόταση να ονομασθεί η χώρα του "Νόβα Μακεντόνια".

    "Μέσω του διαμεσολαβητή, Σάϊρους Βανς, απορρίψαμε τέτοια πρόταση από τον καιρό της πρωθυπουργίας του Κ. Μητσοτάκη στην Ελλάδα", δήλωσε ο Σκοπιανός πρόεδρος και πρόσθεσε ότι όλες οι προσπάθειες να επιλυθεί το θέμα του ονόματος με απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, είναι αβάσιμες. "Η χορήγηση ονόματος σε ένα κράτος με αυτόν τον τρόπο θα αποτελούσε μια πρωτοφανή πράξη άνευ προηγουμένου για ένα λαό, ο οποίος θα αισθανόταν μια πικρία στην περίπτωση που θα ξυπνούσε κάποιο ωραίο πρωϊ και διαπίστωνε ότι δεν ονομάζεται πλέον με το όνομά του", ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Γκλιγκόροφ.

    Απαντώντας σε ερώτηση, σχετικά με το ζήτημα των σημαιών, με αφορμή τα πρόσφατα επεισόδια με Αλβανούς, τόσο στο Τέτοβο, όσο και στο Γκόστιβαρ, αλλά και στην πόλη Κρούσεβο, όταν οπαδοί του εθνικιστικού κόμματος VMRO, στην εθνική εορτή του Ιλιντεν, ανάρτησαν σημαίες με τον δεκαεξάκτινο ήλιο της Βεργίνας, ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ, αμφισβήτησε έντονα το γεγονός ότι το σύμβολο με τον δεκαεξάκτινο ήλιο βρέθηκε κοντά στον τάφο του Φιλίππου Β΄ του Μακεδόνα, αν και ανέφερε ότι ο λαός του δεν χρησιμοποίησε νωρίτερα ποτέ τη σημαία αυτή στη σύγχρονη ιστορία του κράτους του και πως δεν πρέπει να είναι δέσμιος των υποθέσεων ότι αποτελεί απευθείας απόγονο του Μεγάλου Αλεξάνδρου.

    Ο κ. Γκλιγκόροφ τόνισε ότι η παλαιά σημαία της ΠΓΔΜ (με τον δεκαεξάκτινο ήλιο της Βεργίνας), χρησιμοποιήθηκε για πολύ καιρό ως κομματικό σύμβολο του VMRO, καθώς και από Σκοπιανούς μετανάστες, ενώ σημείωσε ότι οι κατηγορίες του VMRO ότι η νέα σημαία "επιβλήθηκε" δεν ευσταθούν.

    Ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ εξέφρασε αμφιβολίες για το εάν πράγματι το σύμβολο του δεκαεξάκτινου ήλιου βρέθηκε κοντά στον τάφο του Φιλίππου Β' στη Βεργίνα, αναφέροντας ότι το σύμβολο αυτό υπήρχε σε πολλά μέρη ευρύτερα στην περιοχή, που ξεπερνούν τα σύνορα της Ekk\dar, όπως για παράδειγμα στην αρχαία Αίγυπτο, στις ορθόδοξες περιοχές της Αιγύπτου και στις ορθόδοξες εκκλησίες της Αλβανίας και της ΠΓΔΜ, κάτι που σύμφωνα με τον κ. Γκλιγκόροφ, σημαίνει ότι το σύμβολο του δεκαεξάκτινου ήλιου αποτελεί μεσογειακό σύμβολο.

    Ακόμα, σημείωσε ότι η οικειοποίηση του συμβόλου αυτού από την Ελλάδα, γίνεται για να αποδείξει ότι ολόκληρη η ιστορία των Μακεδόνων βασιλέων αποτελεί ουσιαστικά τμήμα της ευρύτερης ιστορίας των Ελλήνων. "Οι Ελληνες, για να αποδείξουν ότι τους ανήκει αυτή η σημαία παραθέτουν ως κορυφαίο επιχείρημα ότι δήθεν βρέθηκε στον τάφο του Φιλίππου Β' του Μακεδόνα. Με άλλα λόγια οι Ελληνες υποστηρίζουν ότι η αμφισβητούμενη αυτή σημαία είναι σύμβολο της αρχαίας Ελλάδας", δήλωσε ο κ. Γκλιγκόροφ.

    Καταλήγοντας, ανέφερε ότι όλες οι προσπάθειες που κατέβαλλε η χώρα του για να αποδείξει ότι δεν έχει εδαφικές βλέψεις αποδείχθησαν μάταιες και για τον λόγο αυτό αναγκάσθηκε να τροποποιήσει το Σύνταγμά της και να προσθέσει σε αυτό ότι δεν έχει εδαφικές βλέψεις απέναντι σε κανένα γείτονα.

    [21] ΑΝΟΙΧΤΕΣ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟ ΧΘΕΣ ΓΙΑ ΤΑ ΦΟΡΤΗΓΑ ΔΙΕΘΝΩΝ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ ΟΛΕΣ ΟΙ ΣΥΝΟΡΙΑΚΕΣ ΔΙΑΒΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΠΓΔΜ ΠΡΟΣ ΑΛΒΑΝΙΑ

    Ανοιχτές για τα φορτηγά διεθνών μεταφορών είναι από χθες όλες οι συνοριακές διαβάσεις στα σύνορα της ΠΓΔΜ με την Αλβανία.

    Όπως ανακοίνωσε η τελωνειακή υπηρεσία της γειτονικής χώρας, στο εξής ο εκτελωνισμός των εμπορευμάτων θα εκτελείται σε όλους τις συνοριακές διαβάσεις προς την Αλβανία.

    Σημειώνεται ότι από τις 15 Μαΐου ο εκτελωνισμός των εμπορευμάτων που προορίζονταν για την Αλβανία καθώς και ο έλεγχος των φορτηγών που ταξίδευαν μέσω ΠΓΔΜ και Αλβανίας προς άλλες χώρες, μετά από σχετική συμφωνία που είχαν συνάψει οι αρμόδιες αρχές της Αλβανίας και των Σκοπίων, γινόταν μόνο στην τελωνειακή υπηρεσία της Αχρίδας.

    [22] ΤΟ ΚΡΙΣΙΜΟ ΦΘΙΝΟΠΩΡΟ ΤΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ ΣΤΗΝ ΠΡΩΗΝ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑ

    Ένα σημαντικό για το μέλλον των πολιτικών εξελίξεων φθινόπωρο ετοιμάζονται να ζήσουν οι περισσότεροι λαοί της πρώην ενιαίας Γιουγκοσλαβίας.

    Πολιτικοί παρατηρητές εικάζουν ότι το μέλλον της πολιτικής γεωγραφίας της περιοχής έτσι όπως αυτή σχηματίσθηκε μετά την διάλυση της πρώην Γιουγκοσλαβίας είναι πιθανόν ακόμη και να ακυρωθεί μετά από τις συγκεκριμένες εκλογικές αναμετρήσεις.

    Η πρώτη αναμέτρηση είναι οι δημοτικές εκλογές στη Βοσνία στις 13 και 14 Σεπτεμβρίου, όπως αυτές προβλέπονται από τη συμφωνία του Ντέητον για την ειρήνευση στην ταραγμένη αυτή πρώην γιουγκοσλαβική δημοκρατία.

    Χθες οι σκληροπυρηνικοί πολιτικοί φίλοι του καταζητούμενου για εγκλήματα πολέμου πρώην προέδρου των Σερβοβοσνίων Ράντοβαν Κάραζιτς, ζήτησαν την αναβολή των εκλογών, απόφαση που δεν θα ληφθεί υπόψη από τη διεθνή κοινότητα επειδή η σύνοδος του κοινοβουλίου είναι παράνομη, όπως δήλωσε εκπρόσωπος τύπου της διεθνούς αποστολής στη Βοσνία.

    Η πρόεδρος των Σερβοβοσνίων Μπιλιάνα Πλάφσιτς έχει διαλύσει tg βουλή και προκηρύξει πρόωρες εκλογές καθώς έκρινε ότι η πολιτική της συμβίωση με το ελεγχόμενο από τους σκληροπυρηνικούς κοινοβούλιο ήταν αδύνατη.

    Η απόφαση της κ.Πλάφσιτς, έγινε ευμενώς δεκτή από τη διεθνή κοινότητα η οποία βρίσκει στο πρόσωπο της ένα αξιόπιστο μετριοπαθή συνομιλητή αλλά εκρίθη αντισυνταγματική από το συνταγματικό δικαστήριο με αποτέλεσμα χθες ο πρόεδρος της βουλής να συγκαλέσει το σώμα.

    Χθες ο πρόεδρος της Γιουγκοσλαβίας Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, ο οποίος πιέζεται από διεθνή κοινότητα να υποστηρίξει την κ.Πλάφσιτς, τηρώντας τις ισορροπίες ανάμεσα στις αντιμαχόμενες πλευρές των Σερβοβοσνίων, τάχθηκε υπέρ της διεξαγωγής εκλογών σε όλα τα επίπεδα συμπεριλαμβανομένης και της εκλογής προέδρου.

    Η κ.Πλάφσιτς είχε προκηρύξει εκλογές για τις 12 Οκτωβρίου, περίπου την ίδια περίοδο με τις βουλευτικές εκλογές στο Μαυροβούνιο, την δεύτερη δημοκρατία της Γιουγκοσλαβίας, οι σχέσεις της οποίας με τη Σερβία, διέρχονται περίοδο κρίσης.

    Το αποτελούμενο από 71 μέλη κοινοβούλιο της χώρας θα εξετάσει την επόμενη Τρίτη την πρόταση του προέδρου Μομίρ Μπουλάτοβιτς στενού συνεργάτη και υποστηρικτή του προέδρου Μιλόσεβιτς για διεξαγωγή πρόωρων εκλογών.

    Η πρόταση Μπουλάτοβιτς δείχνει να ανατρέπει την κοινή απόφαση του σημαντικότερου εσωκομματικού αντιπάλου του, του πρωθυπουργού Μιλαν Τζουγκάνοβιτς και των κομμάτων της αντιπολίτευσης για εκλογές το πρώτο εξάμηνο του 1998, δεκαοκτώ μήνες μετά εκλογική αναμέτρηση του Νοεμβρίου 1996.

    Εάν η πρόταση Μπουλάτοβιτς γίνει δεκτή, δεν αποκλείεται οι εκλογές να συμπέσουν με τις προεδρικές που θα διεξαχθούν στις 5 Οκτωβρίου, στις οποίες υποψήφιος του κυβερνώντος με ποσοστά της τάξης του 50% Δημοκρατικού Κόμματος των Σοσιαλιστών θα είναι ο κ.Τζουγκάνοβιτς και από τις οποίες έξι κόμματα της αντιπολίτευσης ανακοίνωσαν ότι θα απέχουν.

    Σύμφωνα με το σύνταγμα του Μαυροβουνίου κάθε κόμμα δικαιούται να έχει ένα μόνο υποψήφιο αλλά ο κ.Μπουλάτοβιτς έχει προσφύγει στο Ομοσπονδιακό Συνταγματικό Δικαστήριο ζητώντας να ακυρωθεί η απόφαση του συνταγματικού δικαστηρίου του Μαυροβουνίου με την οποία δεν του δόθηκε η δυνατότητα να είναι υποψήφιος.

    Ο κ.Μπουλάτοβιτς ισχυρίζεται ότι η εκτελεστική επιτροπή του κόμματος, ορίζοντας τον υποψήφιο ακύρωσε την προηγούμενη απόφαση της να ορισθεί ο κ.Τζουγκάνοβιτς, υποψήφιος του κόμματος με βάση την οποία έγινε η ανακήρυξη του πρωθυπουργού ως του υποψηφίου του κόμματος.

    Η προεκλογική εκστρατεία του κ.Τζουγκάνοβιτς στηρίζεται στην αναγκαιότητα το Μαυροβούνιο να αποστασιοποιηθεί από την Σερβία, οι προεδρικές εκλογές στην οποία για τη διαδοχή του κ.Μιλόσεβιτς, που εξελέγη πριν από δύο μήνες πρόεδρος της Σερβίας θα διεξαχθούν στις 21 Σεπτεμβρίου.

    Το κυβερνών Σοσιαλιστικό Κόμμα έχει ορίσει ως υποψήφιο του τον Ζόραν Λίλιτς, προκάτοχο του κ.Μιλόσεβιτς στην προεδρία της Γιουγκοσλαβίας.

    Ο κ.Λίλιτς θεωρείται πιστός στον πρόεδρο Μιλόσεβιτς και η εκλογή του στην θεσμικά ισχυρότερη από την προεδρία της Γιουγκοσλαβίας, θέση του προέδρου της Σερβίας θα επιτρέψει στον j.Μιλόσεβιτς να συνεχίσει να ελέγχει πολιτικά την κατάσταση στην Γιουγκοσλαβία.

    Από την πλευρά της, η αντιπολίτευση η οποία πέρυσι το χειμώνα, μετά τη νίκη της στο Δήμο του Βελιγραδίου, απείλησε τη σταθερότητα της κυβέρνησης Μιλόσεβιτς, εμφανίζεται διασπασμένη και ο ηγέτης του κόμματος του Κινήματος Δημοκρατικής Ανανέωσης Βουκ Ντράσκοβιτς έχει ανακοινώσει ότι θα συμμετάσχει στις εκλογές ενώ τα υπόλοιπα κόμματα που απάρτιζαν το συνασπισμό "μαζί" προσανατολίζονται στην αποχή.

    Σε σημαντικό παράγοντα αναδεικνύεται τόσο στην Γιουγκοσλαβία όσο και στη Βοσνία το Ριζοσπαστικό Κόμμα του Βόιτσλαβ Σέσελι, το οποίο συμμετέχει στις σερβικές εκλογές, προσφέροντας πολιτική στήριξη στην εκλογική διαδικασία που αποφάσισε ο πρέοδρος Μιλόσεβιτς, ενώ χωρίς την παρουσία των βουλευτών του στη Βουλή των Σερβοβοσνίων, η κ.Πλάφσιτς θα είχε κερδίσει τη μάχη των εντυπώσεων καθώς θα είχε φανεί ότι η πλειοψηφία του σώματος αναγνωρίζει την νομιμότητα της απόφασης της για διάλυση του σώματος.

    Το Ριζοσπαστικό Κόμμα αποτέλεσε το αναγκαίο παράγοντα για την απαρτία του κοινοβουλίου των σερβοβοσνίων, καθώς με τη συμμετοχή των βουλευτών του ανήλθαν σε 45 τα μέλη του κοινοβουλίου που πήραν μέρος στη συνεδρίαση, τρία περισσότερα από την αναγκαία για την απαρτία του αποτελούμενου από 83 μέλη κοινοβουλίου.

    [23] ΧΩΡΙΣ ΤΗΝ ΟΔ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΡΟΑΤΙΑ Η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΩΝ ΒΑΛΚΑΝΙΩΝ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΑΜΥΝΑΣ ΣΤΗ ΣΟΦΙΑ

    Χωρίς την Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γιουγκοσλαβίας και της Κροατίας, θα διεξαχθεί στις 3 Οκτωβρίου, στη Σόφια, η συνάντηση των υπουργών Άμυνας των χωρών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

    Αυτό έγινε γνωστό σήμερα, στη βουλγαρική πρωτεύουσα, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που έδωσε ο υφυπουργός Άμυνας, Ρούμεν Κίντσεφ, ο οποίος σημείωσε πως οι χώρες αυτές δεν έχουν προσκληθεί διότι "δεν έχουν εκφράσει την πρόθεσή τους να συμμετέχουν στην πορεία οικοδόμησης της ασφάλειας στην περιοχή".

    "Δεν γυρνάμε την πλάτη σε αυτές τις χώρες, η καλύτερη συμπεριφορά προς τις οποίες είναι να τις εντάξουμε σε αυτή την πορεία", τόνισε ο κ.Κίντσεφ, ο οποίος απαντώντας σε ερώτηση του Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων, σημείωσε ότι μέχρι στιγμής δεν υπάρχει επιβεβαίωση συμμετοχής από καμία χώρα, αλλά το ενδιαφέρον είναι μεγάλο.

    Στη συνάντηση της Σόφιας δεν θα λάβουν μέρος επίσης η Ρωσία και η Ουκρανία, οι οποίες, όπως η ΟΔ Γιουγκοσλαβίας και η Κροατία, δεν πληρούν τους όρους συμμετοχής, που είναι συμμετοχή είτε στο ΝΑΤΟ, είτε στην πρωτοβουλία της Συμμαχίας "Σύμπραξη για την ειρήνη".

    Για συμμετοχή στη συνάντηση των υπουργών Άμυνας των χωρών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, που θα γίνει στις 3 Οκτωβρίου στη Σόφια, έχουν προσκληθεί η Αλβανία, η Ελλάδα, η ΠΓΔΜ, η Τουρκία, η Ρουμανία, η Σλοβενία, η Ιταλία και οι ΗΠΑ.

    Να παρακολουθήσουν τις εργασίες της συνάντησης ως παρατηρητές έχουν προσκληθεί όλες οι χώρες- μέλη του ΝΑΤΟ, καθώς και η Πολωνία, η Ουγγαρία και η Τσεχία.

    "Οι ΗΠΑ έχουν προσκληθεί για λόγους διπλωματικής deomtokoc_ar, αφού υπήρξαν πρωτεργάτες του τακτικού διαλόγου μεταξύ των χωρών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης για θέματα ειρήνης και ασφάλειας, που ξεκίνησε με τη διαβαλκανική συνάντηση των Τιράνων", διευκρίνισε ο κ.Κίντσεφ.

    [24] Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΘΑ ΧΑΣΕΙ ΤΟ ΤΡΑΙΝΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ ΑΝ ΔΕΝ ΑΛΛΑΞΕΙ ΣΤΑΣΗ...

    Την πεποίθηση ότι η Τουρκία δε θα καταφέρει να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ενωση, αν συνεχίσει να εφαρμόζει την ίδια τακτική, τόσο στην εξωτερική πολιτική, όσο και σε θέματα που αφορούν κυρίως τα ανθρώπινα δικαιώματα, εξέφρασε σε συνέντευξή του, στην τουρκική εφημερίδα "Μιλλιέτ", ο πρώην υπουργός Εξωτερικών, Μουμτάζ Σοϋσάλ.

    Παράλληλα, κατέστησε σαφές ότι "θα πρέπει να γίνουν ορισμένα βήματα για να προλάβει η Τουρκία το τραίνο της Ευρώπης", αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι προτεραιότητα θα πρέπει να δοθεί στη δημιουργία κλίματος εμπιστοσύνης και αξιοπιστίας. "Θα πρέπει να εξαλειφθεί η έλλειψη εμπιστοσύνης που δημιούργησε η κ. Τσιλέρ. Αυτό όμως δεν είναι κάτι που μπορεί να γίνει με απλά λόγια ή δηλώσεις", σημείωσε σχετικά.

    Ο κ. Σοϋσάλ, υποστήριξε ότι σε ότι αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα, "πρέπει να υπάρξουν το ταχύτερον δυνατόν ορισμένα βήματα, προς όφελος της Τουρκίας. Όμως, συνέχισε ο πρώην υπουργός Εξωτερικών, η Ευρώπη βλέπει το Κουρδικό, στο πλαίσιο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Και στον τομέα αυτό υπάρχουν πράγματα που μπορούν να γίνουν στην οικονομική, κοινωνική και δημοκρατική βάση και θα πρέπει να γίνουν".

    [25] ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΟ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΑΛΒΑΝΙΑΣ-ΙΤΑΛΙΑΣ

    Πρωτόκολλο συνεργασίας ανάμεσα στα υπουργεία Αμυνας της Αλβανίας και της Ιταλίας, θα υπογραφεί αύριο στη Ρώμη.

    Ο Αλβανός υπουργός Αμυνας, Σαμπίτ Μπροκάι, σε συνέντευξή του στην κρατική τηλεόραση των Τιράνων, τόνισε ότι το πρωτόκολλο που είχε μονογραφηθεί πριν από ένα μήνα στη Ρώμη, προβλέπει εκτός από τη χορήγηση υλικοτεχνικής βοήθειας στις ένοπλες δυνάμεις της Αλβανίας, τη συνεργασία σε διάφορους τομείς, και ειδικότερα στον τομέα της στρατιωτικής εκπαίδευσης, της ιατρικής και της διοικητικής μέριμνας.

    Ακόμη, όπως είπε ο κ.Μπροκάι προσβλέπει στην αποστολή στην Αλβανία ομάδας Ιταλών εμπειρογνωμόνων, υπό την αρχηγία ενός στρατηγού, η οποία θα συνεργαστεί με την αντίστοιχη αλβανική για την ανασυγκρότηση και την αναδιοργάνωση των ενόπλων Δυνάμεων της χώρας. Ο αριθμός των εμπειρογνωμόνων, "θα εξαρτηθεί από τις συγκεκριμένες δεσμεύσεις που έχουν αναλάβει στην Αλβανία", είπε ο κ.Μπροκάι, ενώ σε ό,τι αφορά τη διάρκεια παραμονής τους στη χώρα, ο υπουργός τόνισε πως "η εντατική και πολύπλευρη βοήθεια θα συντομεύσει την παραμονή τους".

    "Αυτό το πρωτόκολλο είναι το πλέον ευρύ και σημαντικό που έχουμε υπογράψει με τους συμμάχους μας", τόνισε καταλήγοντας ο υπουργός Αμυνας της Αλβανίας.


    Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/

    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute
    mpa2html v3.04 run on Wednesday, 27 August 1997 - 16:13:02