Browse through our Interesting Nodes of Organizations in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 97-08-26

From: Macedonian Press Agency <mpa@philippos.mpa.gr>

Macedonian Press Agency: News in Elot928 Greek Directory

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ

Θεσσαλονίκη 26 Αυγούστου 1997


ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ

[Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

[Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ


ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

[Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [01] ΑΝΑΤΑΡΑΧΗ ΣΤΗΝ ΠΑΙΔΕΙΑ

  • [02] ΣΕΙΣΜΙΚΗ ΗΣΥΧΙΑ: ΕΝΑ ΠΡΟΔΡΟΜΟ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ ΠΡΙΝ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΜΕΓΑΛΟΥΣ ΣΕΙΣΜΟΥΣ

  • [03] ΣΕΙΣΜΟΣ 8 ΡΙΧΤΕΡ ΑΝΑΜΕΝΕΤΑΙ ΣΤΟ ΤΟΚΑΪ ΤΗΣ ΙΑΠΩΝΙΑΣ

  • [04] ΕΥ.ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ: "ΔΗΜΑΓΩΓΟΣ" Ο Δ. ΠΙΠΕΡΓΙΑΣ

  • [05] ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΔΡΥΣΗ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΔΙΑΙΤΗΣΙΑΣ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΚΑΤΑΘΕΤΕΙ Η UNCITRAL

  • [06] ΤΟ 98% ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΓΟΡΑΣ ΨΩΜΙΟΥ ΚΑΤΕΧΕΙ Η ΒΙΟΤΕΧΝΙΚΗ ΑΡΤΟΠΟΙΪΑ

  • [07] ΔΙΠΛΑΣΙΑΣΤΗΚΑΝ ΟΙ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΕΞΑΓΩΓΕΣ ΠΡΟΣ ΤΗ ΡΩΣΙΑ

  • [08] ΚΕΝΤΡΟ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΑΠΟ ΤΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟ ΚΑΙ ΤΗ ΜΑΥΡΗ ΘΑΛΑΣΣΑ Η ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

  • [09] ΚΑΤΑΣΧΕΣΗ ΟΠΛΟΣΤΑΣΙΟΥ ΣΤΗ ΒΕΡΟΙΑ


  • [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [10] AMEΡΙΚΑΝΙΚΕΣ ΠΙΕΣΕΙΣ ΣΤΟΝ Σ.ΜΙΛΟΣΕΒΙΤΣ ΝΑ ΣΤΗΡΙΞΕΙ ΤΗ Μ.ΠΛΑΒΣΙΤΣ

  • [11] ΟΙ ΣΚΛΗΡΟΠΥΡΗΝΙΚΟΙ ΣΥΓΚΑΛΟΥΝ ΤΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ ΤΩΝ ΣΕΡΒΟΒΟΣΝΙΩΝ

  • [12] ΑΓΓΛΟΓΕΡΜΑΝΙΚΗ ΔΙΑΦΩΝΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΤΟΠΟ ΤΗΣ ΔΙΚΗΣ ΤΟΥ ΚΑΡΑΖΙΤΣ

  • [13] ΕΞΙ ΚΟΜΜΑΤΑ ΤΗΣ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗΣ ΔΗΛΩΣΑΝ ΑΠΟΧΗ ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΡΟΕΔΡΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΟ ΜΑΥΡΟΒΟΥΝΙΟ

  • [14] ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΚΥΡΩΣΗ ΤΟΥ ΤΑΞΙΔΙΟΥ ΤΟΥ ΤΡΕΝΟΥ ΤΗΣ ΕΙΡΗΝΗΣ

  • [15] Η ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΠΡΟΩΘΕΙ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΤΩΝ ΚΑΖΙΝΟ


  • ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

    [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [01] ΑΝΑΤΑΡΑΧΗ ΣΤΗΝ ΠΑΙΔΕΙΑ

    Αναταραχή επικρατεί στο χώρο της Παιδείας καθώς οι εκπαιδευτικοί αντιδρούν στις μεταρρυθμίσεις που πρόκειται να προχωρήσει η κυβέρνηση με αιχμή το θέμα κατάργησης της επετηρίδας.

    Εκτός από τους αδιόριστους που έχουν προγραμματίσει καταλήψεις στις διευθύνσεις δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και άλλες κινητοποιήσεις, συνεδριάζει σήμερα και το διοικητικό συμβούλιο της ΟΛΜΕ.

    Από την πλευρά του ο υπουργός Παιδείας, Γεράσιμος Αρσένης, διαμήνυσε στους εκπαιδευτικούς ότι είναι διατεθειμένος να συζητήσει μαζί τους τα ανοιχτά θέματα, αλλά όχι τις αποφάσεις που έχουν ήδη ληφθεί, όπως είναι αυτή για τη σταδιακή κατάργηση της επετηρίδας.

    [02] ΣΕΙΣΜΙΚΗ ΗΣΥΧΙΑ: ΕΝΑ ΠΡΟΔΡΟΜΟ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ ΠΡΙΝ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΜΕΓΑΛΟΥΣ ΣΕΙΣΜΟΥΣ

    Πιθανότητες εκδήλωσης ισχυρού σεισμού, μέχρι και 50%, υπάρχουν στις περιοχές όπου παρατηρείται ελάττωση της φυσιολογικής σεισμικής δραστηριότητας για διάστημα από ένα ως ενάμισι χρόνο. Αυτά αναφέρονται σε επιστημονική ανακοίνωση που έκανε κατά τη διάρκεια του 29ου διεθνούς σεισμολογικού συνεδρίου της IASPEI ο σεισμολόγος του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Αστεροσκοπείου Αθηνών Γεράσιμος Χουλιάρας. Έρευνα η οποία αφορούσε τις πέντε περιοχές που έδωσαν τους πιο καταστρεπτικούς σεισμούς της τελευταίας εικοσαετίας στην Ελλάδα (Κόρινθος, Αλκυονίδες, Αίγιο, Κοζάνη, Θεσσαλονίκη και Κεφαλλονιά) έδειξε ότι πριν από τη γένεση αυτών των μεγάλων σεισμών υπήρχε μία περίοδος σεισμικής ησυχίας της τάξης του ενός με ενάμισι χρόνου. Η μέθοδος αυτή είναι διεθνώς γνωστή αλλά στην Ελλάδα εφαρμόστηκε για πρώτη φορά.

    "Τα επιστημονικά συμπεράσματα είναι ότι ακόμη και με σεισμολογικές μεθόδους, δηλαδή με μία επάνδρωση του σεισμολογικού δικτύου στον ελλαδικό χώρο, θα μπορούμε να παρατηρούμε περισσότερες περιοχές. Αυτή η μελέτη εφαρμόστηκε για πρώτη φορά στον ελλαδικό χώρο από την ομάδα του Αστεροσκοπείου Αθηνών. Αυτό που κάναμε ήταν να εξετάσουμε μεγάλους σεισμούς που συνέβησαν στο παρελθόν να τους παρουσιάσουμε σε αυτό το παγκόσμιο συνέδριο για να δούμε τις κριτικές των συναδέλφων μας. Η παρουσίαση είχε μεγάλη επιτυχία οπότε από δω και στο εξής θα αρχίσουμε να εφαρμόζουμε αυτή τη μέθοδο σε πραγματικό χρόνο" δήλωσε ο κ Χουλιάρας μιλώντας τους δημοσιογράφους. Το φαινόμενο της σεισμικής ησυχίας προηγείται σεισμών μεγέθους 6-7 Ρίχτερ και όπως πρόσθεσε ο κ Χουλιάρας οι πιθανότητες για την γένεση σεισμού είναι μεγάλες. "Έχουμε μεγάλες πιθανότητες να ακολουθήσει μεγάλος σεισμός. Κάθε στατιστική μέθοδος έχει και τις πιθανότητές της . Είναι οι πιθανότητες τις οποίες αξιολογούμε, δηλαδή όταν κάνουμε μία μελέτη σε μία συγκεκριμένη περιοχή και βλέπουμε βάση της μελέτης αυτής ότι οι πιθανότητες είναι πάνω από 50% τότε λογικό είναι να περιμένουμε κάποιο μεγάλο σεισμό" κατέληξε ο κ Χουλιάρας.

    [03] ΣΕΙΣΜΟΣ 8 ΡΙΧΤΕΡ ΑΝΑΜΕΝΕΤΑΙ ΣΤΟ ΤΟΚΑΪ ΤΗΣ ΙΑΠΩΝΙΑΣ

    Ισχυρός σεισμός μεγέθους 8 Ρίχτερ αναμένεται στο Τοκάι της Ιαπωνίας ενώ όπως τόνισε ο καθηγητής του πανεπιστημίου του Τόκιο Κουνιχίρο Σιμαζάκι η χώρα είναι έτοιμη να τον αντιμετωπίσει καθώς έχουν γίνει επενδύσεις στα μέτρα ετοιμότητας.Ο κ Σιμαζάκι στη διάρκεια του συνεδρίου έκανε μία βασική παρουσίαση η οποία αφορούσε τη νέα αντισεισμική πολιτική η οποία πρόκειται να ακολουθηθεί στην Ιαπωνία την επόμενη δεκαετία. Ο Ιάπωνας καθηγητής τόνισε ότι δεν e_mai αλήθεια ότι θα υπάρξουν ένα εκατομμύριο νεκροί και τραυματίες στο Τόκιο όπως ισχυρίζονται ορισμένοι σε περίπτωση που θα γίνει ισχυρός σεισμός στο Τοκάι, το οποίο απέχει 100 χιλιόμετρα από την ιαπωνική πρωτεύουσα. Ο κ Σιμαζάκι πρόσθεσε ότι όταν κάποτε έγινε ένα ισχυρός σεισμός σε μία περιοχή γειτονική του Τόκιο οι επιστήμονες μπόρεσαν να παρατηρήσουν την προηγούμενη ημέρα κάποιες παραμορφώσεις και μετακινήσεις του φλοιού. "Γίνονται επενδύσεις για την παρατήρηση αυτού του φαινομένου πριν από τον μεγάλο σεισμό που περιμένουμε ώστε σε 24 ώρες να ειδοποιηθεί ο κόσμος ώστε να βγει με ασφάλεια έξω από τα σπίτια του" συνέχισε ο Ιάπωνας καθηγητής.

    Από την πλευρά του ο καθηγητής του πανεπιστημίου της Αλάσκα κ Μάξ Βυς επισήμανε ότι διανύουμε μια εξαιρετικά δύσκολη περίοδο στο θέμα της πρόγνωσης των σεισμών. "Έχουμε ανθρώπους με ακραίες θέσεις στο θέμα της πρόγνωσης. Πιστεύω ότι η αλήθεια είναι κάπου στο ενδιάμεσο. Αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε το επίπεδο της έρευνας, αναζητούμε τα φαινόμενα που πιθανόν προηγούνται πριν από κάποιους σεισμούς και τα μελετάμε. Πιστεύω ότι έχουμε μακρύ δρόμο μέχρι να καταλήξουμε σε κάποια πρακτικά αποτελέσματα".

    Ο κ Βυς σχολιάζοντας τη μέθοδο ΒΑΝ είπε ότι ο IASPEI ασχολήθηκε τα τελευταία χρόνια κατ επανάληψη με το θέμα της πρόγνωσης και αν έπρεπε να βάλει κάποια σειρά στα πρόδρομα φαινόμενα θα έλεγε ότι μέχρι στιγμής τα αποτελέσματα δείχνουν ότι ο τρόπος με τον οποίο εκδηλώνεται η σεισμική δραστηριότητα π.χ. της σεισμικής ησυχίας είναι ανάμεσα στα κύρια φαινόμενα τα οποία πιστεύεται ότι την επόμενη δεκαετία μπορεί να βοηθήσουν στο θέμα της πρόγνωσης των σεισμών. "Οι μέθοδοι οι οποίες αφορούν την παραμόρφωση του ενεργού φλοιού της γης θα έπρεπε να επίσης εξεταστούν. Η άλλη επιλογή θα ήταν οι αλλαγές στην χημεία, τη σύσταση και τη συμπεριφορά των υπογείων υδάτων ενώ τα ηλεκτρομαγνητικά φαινόμενα θα έρχονταν τελευταία στη σειρά των φαινομένων που μπορεί να προηγηθούν σεισμών" τόνισε ο κ Βύς

    [04] ΕΥ.ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ: "ΔΗΜΑΓΩΓΟΣ" Ο Δ. ΠΙΠΕΡΓΙΑΣ

    Με τίτλο "Απάντηση σε δημαγωγό", ο υπουργός Δικαιοσύνης, Ευάγγελος Γιαννόπουλος, έδωσε στη δημοσιότητα εκτενή δήλωση, όπου επιτίθεται στο στέλεχος του ΠΑΣΟΚ και βουλευτή, Δημήτρη Πιπεργιά για τη θέση του, σχετικά με το εργοστάσιο της ΔΕΗ στη Φλώρινα.

    Ο κ. Γιαννόπουλος ασκεί δριμεία κριτική στις δηλώσεις του κ. Πιπεργιά, επισημαίνοντας ότι "τα της ισχυρής Ελλάδας του 21ου αιώνα ας τα κρατήσει για τον εαυτό του ο δημαγωγός Πιπεργιάς",ενώ υπογραμμίζει ότι ο κ. Πιπεργιάς "δίνει επιχειρήματα εναντίον του ΠΑΣΟΚ και της κυβερνητικής πολιτικής".

    Ο υπουργός Δικαιοσύνης χαρακτηρίζει τις δηλώσεις του κ. Πιπεργιά ως "αρλουμπολογία", τονίζοντας ότι τα "λεγόμενα του θα είχαν αξία αν ήταν απάντηση στις επιστημονικές αναπτύξεις των στελεχών της ΔΕΗ που έχουν καταγράψει τα πάντα σε σχετικούς φακέλους".

    [05] ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΔΡΥΣΗ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΔΙΑΙΤΗΣΙΑΣ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΚΑΤΑΘΕΤΕΙ Η UNCITRAL

    Η διερεύνηση των νομικών και οικονομικών προϋποθέσεων, αλλά και του βαθμού ωριμότητας των συνθηκών στους κόλπους των παραγωγικών τάξεων της Θεσσαλονίκης, για τη δημιουργία Διεθνούς Περιφερειακού Κέντρου Διαιτησίας στην πόλη, με εμβέλεια στη Βαλκανική και Παρευξείνια περιοχή, αποτελεί κεντρικό στόχο διήμερου συνεδρίου που διοργανώνεται στις 12 και 13 Σεπτεμβρίου, στην αίθουσα του Πολιτιστικού Κέντρου του Δικηγορικού Συλλόγου.

    Το προτεινόμενο Κέντρο, την έδρα του οποίου στον ελληνικό χώρο διεκδικεί και η Αθήνα, ενώ ανάλογο όργανο ιδρύεται σε συνεργασία με τον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και την Ανάπτυξης και στην Κωνσταντινούπολη, θα έχει ως αρμοδιότητα τη διοργάνωση διαιτησιών για την επίλυση διαφορών που προκύπτουν από την εκτέλεση εμπορικών ή κατασκευαστικών συμβάσεων, κυρίως στον ευρύτερο χώρο της Ανατολικής Ευρώπης.

    Η πρόταση αρχικά διατυπώθηκε από τη διεθνούς κύρους Επιτροπή των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο του Διεθνούς Εμπορίου (UNCITRAL), με έδρα τη Βιέννη, που επιδίδεται στην κατάρτιση διεθνών συμβάσεων και προτύπων νόμων και συμβατικών κειμένων, συμβάλλοντας έτσι στην ομογενοποίηση των κανόνων του διεθνούς εμπορίου, και έθεσε το συνέδριο υπό την αιγίδα της.

    Θα τεθεί στη διάρκεια της εκδήλωσης από τους διοργανωτές -τμήμα Νομικής του ΑΠΘ, Δικηγορικό Σύλλογο Θεσσαλονίκης, Διαβαλκανικό και Παρευξείνιο Επιχειρηματικό Κέντρο, Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδα-Τμήμα Κεντρικής Μακεδονίας- στις παραγωγικές τάξεις της πόλης, "από τη διάθεση των οποίων κυρίως εξαρτάται η προώθηση του εγχειρήματος", όπως είπε σε σημερινή συνέντευξη για το θέμα ο πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής, καθηγητής Νομικής, Πέτρος Στάνγκος.

    Ο ίδιος εξήγησε ότι οι φορείς της πρότασης έκριναν αναγκαία τη δημιουργία ενός τέτοιου Κέντρου στην περιοχή, καθώς επιχειρηματίες και κατασκευαστές αντιμετωπίζουν έντονα προβλήματα στις αγορές της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης, όπου η νομοθεσία δεν έχει ακόμη εναρμονιστεί με αυτή της Ευρωπαϊκής Ενωσης, και ικανή τη Θεσσαλονίκη να το φιλοξενήσει, λόγω της στρατηγικής σημασίας γεωπολιτικής της θέσης, αλλά και της δραστηριότητας που αναπτύσσει σε Βαλκάνια και Παρευξείνιες χώρες ο επιχειρηματικός και κατασκευαστικός κόσμος της Βόρειας Ελλάδας.

    Η σημασία που αποδίδει η UNCITRAL στην ευόδωση της προσπάθειας καταδεικνύεται και από τη σημαντική εκπροσώπησή της στο συνέδριο, από τον εκτελεστικό της γραμματέα, Gerold Herrmann, τον προϊστάμενο νομικό της σύμβουλο, Jernej Sekolec, και τον ελληνικής καταγωγής νομικό της σύμβουλο, Σπύρο Μπαζίνα.

    Η προσέγγιση από νομική και επιχειρηματική σκοπιά των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι Ελληνες εξαγωγείς και κατασκευαστές στις αγορές χωρών, με ιδιαίτερα αβέβαιο ακόμη νομικό περιβάλλον, όπως αυτές της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης, αποτελεί γενικότερο στόχο του συνεδρίου με θέμα τις "Διεθνείς Εμπορικές Συναλλαγές", στην περιοχή αυτή.

    Την πρώτη ημέρα του συνεδρίου, που επιχειρεί να αναδείξει τη stem^ σχέση μεταξύ νομικών και επιχειρηματικών προβλημάτων, θα συζητηθούν θέματα που αφορούν κυρίως τον εμπορικό και επιχειρηματικό κόσμο, με έμφαση στις εξαγωγές και τις διεθνείς τραπεζικές συναλλαγές. Η δεύτερη είναι αφιερωμένη κυρίως στις προμήθειες, τις κατασκευές και τις χρηματοδοτήσεις διεθνών τεχνικών έργων.

    Στη διάρκειά του θα αναπτυχθεί επίσης, από εκπροσώπους της UNCITRAL και Ελληνες ειδικούς, η Σύμβαση για τις Διεθνείς Πωλήσεις Εμπορευμάτων, που κατήρτισε η Επιτροπή, θα κυρωθεί σύντομα από την ελληνική Βουλή, και αλλάζει το δίκαιο των εξαγωγών της χώρας.

    Στην εκδήλωση, που τελεί υπό την αιγίδα και την οικονομική υποστήριξη του υπουργείου Μακεδονίας-Θράκης και επιχορηγείται από την Εμπορική Τράπεζα, την Τράπεζα Μακεδονίας-Θράκης, την Τράπεζα Χίου και τον ΟΤΕ, συμμετέχουν σημαντικές προσωπικότητες της ζωής του τόπου, όπως το μέλος της ελληνικής επιτροπής εμπειρογνωμόνων για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης του Πανεπιστημίου Αθηνών Αργύρης Φατούρος. Επίσης, με εκπροσώπους τους ο Σύνδεσμος Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος, ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος, η Ενωση Ελληνικών Τραπεζών, η Εμπορική Τράπεζα, η Τράπεζα Μακεδονίας-Θράκης και η Ελληνική Ενωση για τη Διαιτησία. Σημειώνεται ότι θα εκπροσωπηθούν τόσο η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, όσο και η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης. Χαιρετισμούς θα απευθύνουν οι υπουργοί Μακεδονίας-Θράκης, Φίλιππος Πετσάλνικος και Μεταφορών και Επικοινωνιών, Χάρης Καστανίδης.

    [06] ΤΟ 98% ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΓΟΡΑΣ ΨΩΜΙΟΥ ΚΑΤΕΧΕΙ Η ΒΙΟΤΕΧΝΙΚΗ ΑΡΤΟΠΟΙΪΑ

    Κυρίαρχη στον χώρο του ψωμιού και των αρτοποιημάτων παραμένει στην Ελλάδα η βιοτεχνική αρτοποιία, αφού ο παραδοσιακός φούρνος εξακολουθεί να κατέχει το μεγαλύτερο τμήμα της εθνικής αγοράς της χώρας μας, περιορίζοντας το μερίδιο του βιομηχανικού ψωμιού στο 2%. Αναλυτικότερα, η παραγωγή της βιοτεχνικής αρτοποιίας ξεπέρασε το 1996 τους 602 χιλιάδες τόνους, ενώ εκείνη της βιομηχανικής περιορίστηκε στους 16 χιλιάδες τόνους. Ενδεικτικό της ανάπτυξης του κλάδου είναι και το γεγονός ότι η κατανάλωση ψωμιού τον περασμένο χρόνο αυξήθηκε κατά 10%.

    "Ο κλάδος της βιομηχανικής αρτοποιίας έχει σταθεροποιηθεί. Ο φούρνος δεν κινδυνεύει πλέον. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι 10.600 αρτοποιεία έχουν ιδρυθεί κατά καιρούς σε ολόκληρη την Ελλάδα και τόσα παραμένουν και σήμερα", τόνισε ο πρόεδρος του Σωματείου Αρτοποιών Θεσσαλονίκης, Μιχάλης Τζιάλλας.

    Όσον αφορά ειδικά το νομό Θεσσαλονίκης, λειτουργούν στην περιοχή 700 αρτοποιεία, αλλά ψωμί διατίθεται και από 2000 περίπου σημεία πώλησης. Τα αρτοποιεία της περιοχής έχουν επί το πλείστον εκσυγχρονιστεί, αφού μόλις το 2% λειτουργεί με παλιά μηχανήματα. Επιπλέον, κανένα αρτοποιείο της Θεσσαλονίκης δεν χρησιμοποιεί για το ψήσιμο των ψωμιών πλάκες αμιάντου, που έχουν κατά καιρούς θεωρηθεί ύποπτες για πρόκληση σοβαρών βλαβών στη δημόσια υγεία.

    Η ...συνταγή της επιτυχίας για την επιβίωση της βιοτεχνικής aqtopoi_ar φαίνεται ότι είναι ο συνδυασμός της παράδοσης με τη σύγχρονη τεχνολογία. Έξι χιλιάδες όμως, από τους παλιούς αρτοποιούς - ποσοστό περίπου 60%- δεν μπόρεσαν να την ακολουθήσουν, με αποτέλεσμα να αποσυρθούν και τα καταστήματά τους να αλλάξουν ιδιοκτήτες.

    Πολλοί από αυτούς αποχώρησαν από το επάγγελμα το 1992, οπότε απελευθερώθηκε η αγορά του ψωμιού, στο πλαίσιο της εναρμόνισης της χώρας μας με τα ισχύοντα στα υπόλοιπα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. "Το επάγγελμα απελευθερώθηκε μέσα σε μια νύχτα και χωρίς να μεσολαβήσει κάποια μεταβατική περίοδος, ώστε να έχουμε τον χρόνο να προσαρμοστούμε. Πάντως, τελικά απέβη προς όφελός μας γιατί εκσυγχρόνισε το επάγγελμα του φούρναρη", είπε χαρακτηριστικά ο κ.Τζιάλλας.

    Οι φούρνοι ευημερούν σήμερα σε ολόκληρη τη χώρα και οι Έλληνες έχουν ιδιαίτερες προτιμήσεις όσον αφορά το ψωμί που αγοράζουν από αυτούς. Στην κορυφή των προτιμήσεων των Ελλήνων βρίσκεται το λεγόμενο "χωριάτικο" ψωμί που κάλυπτε το 1996 το 60% της κατανάλωσης, έναντι 50% το 1992. Ακόμη, τη θέση τους στην ελληνική αγορά ανακτούν σταδιακά και τα ψωμιά ολικής αλέσεως, καλαμποκιού και σικάλεως, που παλιότερα δεν καταναλώνονταν, επειδή είχαν συνδεθεί με τις μνήμες της Κατοχής.

    Στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων που έχει ξεκινήσει το Σωματείο Αρτοποιών Θεσσαλονίκης για την καλύτερη ενημέρωση και εξυπηρέτηση των καταναλωτών, για τρεις ημέρες, από τις 12 έως τις 14 Σεπτεμβρίου, θα διοργανωθούν στην πόλη εκδηλώσεις με θέμα το ψωμί.

    Με τη συνεργασία και του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου, θα πραγματοποιηθεί υπαίθρια γιορτή ψωμιού στην πλατεία του Λευκού Πύργου, κατά τη διάρκεια της οποίας θα μοιραστούν 150.000 παραδοσιακά κουλούρια της Θεσσαλονίκης στους συμμετέχοντες. Παράλληλα, στις 14 Σεπτεμβρίου, θα φιλοξενηθεί σε γνωστό ξενοδοχείο της πόλης ημερίδα με θέμα τη βιοτεχνική αρτοποιία και την αρτοποιητική αγορά.

    [07] ΔΙΠΛΑΣΙΑΣΤΗΚΑΝ ΟΙ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΕΞΑΓΩΓΕΣ ΠΡΟΣ ΤΗ ΡΩΣΙΑ

    Αλματώδη αύξηση της τάξης του 43,6% σημείωσαν το 1996 οι εξαγωγές ελληνικών προϊόντων στη Ρωσία, χώρα που μεταπήδησε έτσι στη 10η από την 7η θέση στη λίστα των χωρών που εισάγουν ελληνικά προϊόντα, και αυτό τη στιγμή που το σύνολο των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης πέτυχε αύξηση μόλις 18,1%. Ωστόσο, το μερίδιο των ελληνικών προϊόντων στις εξαγωγές της Ενωμένης Ευρώπης στη Ρωσία παραμένει μικρό και δεν ξεπερνά το 1,48%.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στο Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο υπεύθυνος μελετών και ανάπτυξης εργασιών του Ινστιτούτου Εξαγωγικών Ερευνών και Σπουδών του Συνδέσμου Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος, οικονομολόγος Ιωάννης Παπακωνσταντίνου, οι ελληνικές εξαγωγές σχεδόν διπλασιάστηκαν και, από τα περίπου 196,5 εκατομμύρια ECU το 1995, έφθασαν τα 282,3 το 1996.

    Σε ό,τι αφορά την γκάμα των ελληνικών εξαγώγιμων προϊόντων που προτιμούν οι Ρώσοι αγοραστές, δε διαφοροποιήθηκε τις δύο χρονιές, και οι ανακατατάξεις ήταν ελάχιστες στον κατάλογο των δέκα πρώτων pqoz|mtym, που μάλιστα καταλαμβάνουν τη "μερίδα του λέοντος" στο σύνολο των εξαγωγών της Ελλάδας στη χώρα, με ποσοστό 77,58%.

    Πρώτο και με διαφορά προϊόν στον κατάλογο αυτό παραμένει η γούνα, με ποσοστό 28,35% επί του συνόλου των ελληνικών εξαγωγών, και τις εξαγωγές της να υπερδιπλασιάζονται (117,7%) το '96 σε σχέση με το '95 (από 36,7 εκατομμύρια ECU το '95, ανήλθαν στα 80,04 το '96). Δεύτερο τα νωπά φρούτα που καταλαμβάνουν 13,45% στο σύνολο των εξαγωγών. Οι εξαγωγές τους ανάμεσα στο '95 και το '96 αυξήθηκαν κατά 48,6% (από 25,6 εκατομμύρια ECU το '95, έφθασαν τα 38 το '96).

    Σημαντική αύξηση σημείωσαν οι εξαγωγές σε καπνά, οι οποίες αντιπροσωπεύουν το 8% των ελληνικών εξαγωγών. Από 13,7 εκατομμύρια ECU το '95 ανήλθαν στα 22,5 το '96, σημειώνοντας έτσι αύξηση 64,7%. Αντίθετα πτώση χαρακτηρίζει τις εξαγωγές σε αλκοολούχα ποτά και εμφιαλωμένα νερά, που έπεσαν, από την δεύτερη που ήταν το '95 στο σχετικό κατάλογο, στην τέταρτη θέση το'96, και καταλαμβάνουν ποσοστό 6,95% του συνόλου. Από τα 30,03 εκατομμύρια ECU που ήταν το '95, μειώθηκαν σε 19,6 το '96, ποσοστό 34,7%.

    Στην πέμπτη θέση οι εξαγωγές σε μηχανές και συσκευές, με μερίδιο 4,93% επί του συνόλου των εξαγωγών, αυξήθηκαν το '96 κατά 69,8%, καθώς ανήλθαν στα 13,926 εκατομμύρια ECU, έναντι 8,2 που ήταν το '95. Εντυπωσιακή αύξηση 429% σημείωσαν οι εξαγωγές σε χαρτί και χαρτόνια, μερίδιο 4% επί του συνόλου, αφού, από 2,2 εκατομμύρια ECU το '95, έφτασαν στα 11,4 το '96.

    Ακολουθούν οι εξαγωγές σε ανόργανα χημικά προϊόντα, που μειώθηκαν, από 14,3 εκατομμύρια ECU το '95, σε 10,2 το '96, σε ζυμαρικά και αρτοποιήματα, από 3,7 εκατομμύρια ECU το '95, ανήλθαν σε 9,05 το '96. Οι εξαγωγές σε υποδήματα, με αντίστοιχα νούμερα 4,3 και 7,5 και σε σοκολάτα, με νούμερα 3,1 και 6,6 εκατομμύρια ECU.

    [08] ΚΕΝΤΡΟ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΑΠΟ ΤΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟ ΚΑΙ ΤΗ ΜΑΥΡΗ ΘΑΛΑΣΣΑ Η ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

    Η ανάδειξη της Θεσσαλονίκης σε πολιτιστικό κέντρο και άξονα πολιτισμικών δραστηριοτήτων στη Μεσόγειο, τα Βαλκάνια και τις Παρευξείνιες χώρες, καθώς και η καθιέρωση θεσμού που θα επαναλαμβάνεται στην πόλη κάθε τρία χρόνια, είναι ο στόχος της Διεθνούς Συνάντησης "Γυναίκες Δημιουργοί των δύο θαλασσών: Μεσόγειος και Μαύρη θάλασσα".

    Η συνάντηση πραγματοποιείται από τις 28 Αυγούστου ως τις 4 Σεπτεμβρίου και οργανώνεται από το κέντρο ΟΥΝΕΣΚΟ για τις Γυναίκες και την Ειρήνη στα Βαλκάνια, ο Οργανισμός Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης "Θεσσαλονίκη '97", το τμήμα "Γυναίκες της Μεσογείου" της ΟΥΝΕΣΚΟ και η Εταιρεία Διαβαλκανικής Συνεργασίας Γυναικών. Υπεύθυνη της διοργάνωσης είναι η πρόεδρος του Κέντρου ΟΥΝΕΣΚΟ Καίτη Τζιτζικώστα, και καλλιτεχνική επίτροπος η Wassyla Tamzali, διευθύντρια του Τμήματος "Γυναίκες της Μεσογείου" της ΟΥΝΕΣΚΟ.

    Οπως είπε η κ. Τζιτζικώστα, η Θεσσαλονίκη, τόσο λόγω της γεωγραφικής της θέσης, όσο και λόγω της συγκυρίας της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας, θεωρήθηκε ως ο ιδανικός τόπος για την εκδήλωση αυτή, που ha εστιάσει στην πνευματική και πολιτιστική εξέλιξη των γυναικών και το ρόλο τους στην τοπική και εθνική πολιτισμική ζωή, καθώς και στην καθιέρωση ενός διαπολιτισμικού διαλόγου, στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου και της Μαύρης Θαλασσας, που θα προωθήσει την ειρήνη και την ισότητα.

    Στη διάρκεια του τριημέρου θα φιλοξενηθούν στη Θεσσαλονίκη 450 γυναίκες δημιουργοί, που ασχολούνται με διάφορες μορφές της τέχνης και θα παρουσιαστούν εκδηλώσεις που περιλαμβάνουν εικαστικά, φωτογραφία, θέατρο, χορό, μουσική, λογοτεχνία, αρχιτεκτονική και κινηματογράφο. Εκτός όμως από τις εκδηλώσεις, το πρόγραμμα της Διεθνούς Συνάντησης περιλαμβάνει στρογγυλά τραπέζια, όπου θα συζητηθεί ο ρόλος της γυναίκας στους επί μέρους τομείς του κοινωνικού γίγνεσθαι και στον διαμορφούμενο ήδη πολυπολιτισμικό κόσμο.

    Σύνθημα της συνάντησης είναι: "Ελάτε κοντά για να γνωριστούμε και να χτίσουμε τον κόσμο του αύριο".

    Η κ. Β. Ταμζαλί υπογράμμισε τους ιστορικούς δεσμούς ανάμεσα στις χώρες της Μεσογείου και της Μαύρης Θάλασσας και τόνισε ότι πρέπει τώρα να αναδειχθούν και τα κοινά πολιτιστικά στοιχεία. "Μέσα από τον πολιτισμό μπορούν να δοθούν οι καλύτερες προτάσεις και οι καλύτερες απαντήσεις στα κοινωνικά και πολιτικά προβλήματα, που αντιμετωπίζει ο κόσμος" τόνισε. Πρόσθεσε ακόμη ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση θέλει να τονίσει τη σπουδαιότητα των χωρών της Μεσογείου και βλέπει ότι μπροστά στα σύνορά της ανοίγονται νέες πόρτες και άλλες χώρες με τις οποίες μπορεί να έρθει σε επαφή.

    [09] ΚΑΤΑΣΧΕΣΗ ΟΠΛΟΣΤΑΣΙΟΥ ΣΤΗ ΒΕΡΟΙΑ

    Ολόκληρο οπλοστάσιο βρέθηκε στο διαμέρισμα 25χρονου Ελληνοπόντιου, στην πόλη της Βέροιας ο οποίος κατηγορείται και για κλοπές σε καταστήματα γουναρικών.

    Σε έφοδο που πραγματοποίησαν αστυνομικοί της ασφάλειας στο σπίτι του Λαυρέντη Μουρατίδη, ομογενή από την Τυφλίδα, βρήκαν δύο πολεμικά αυτόματα όπλα, ρωσικής προέλευσης, ένα πιστόλι, εκατό περίπου σφαίρες, ποσότητα δυναμίτιδας, πυροκροτητές με βραδύκαυστο φυτίλι και μικροποσότητες ηρωίνης και χασίς. Στην κατοχή του Μουρατίδη βρέθηκε και ένα ΙΧ επιβατικό αυτοκίνητο που είχε κλαπεί από αλλοδαπούς στην περιοχή Πιερίας.

    Οι αστυνομικοί μαζί με το Μουρατίδη συνέλαβαν και τον 20χρονο συμπατριώτη του Κώστα Χειμωνίδη ο οποίος βρισκόταν μέσα στο διαμέρισμα την ώρα που έγινε η έρευνα.

    Σύμφωνα με την αστυνομική διεύθυνση Ημαθίας, ο 25χρονος είχε καταδικαστεί σε φυλάκιση δύο ετών για κλοπές και ήταν φυγόποινος, ενώ κατηγορείται και για διαρρήξεις σε καταστήματα γουναρικών στην περιοχή της Σιάτιστας Κοζάνης.


    [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [10] AMEΡΙΚΑΝΙΚΕΣ ΠΙΕΣΕΙΣ ΣΤΟΝ Σ.ΜΙΛΟΣΕΒΙΤΣ ΝΑ ΣΤΗΡΙΞΕΙ ΤΗ Μ.ΠΛΑΒΣΙΤΣ

    Η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μαντλίν Ολμπράιτ ζήτησε από τον Πρόεδρο της Oμοσπονδιακής Δημοκρατίας Γιουγκοσλαβίας, Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς να υποστηρίξει την Πρόεδρο της Σερβικής Δημοκρατίας της Βοσνίας, Μπιλιάνα Πλάβσιτς, στην αντιπαράθεσή της με τους αντιπάλους της, υποστηρικτές του προκατόχου της, Ράντοβαν Κάρατζιτς.

    Ο εκπρόσωπος του Στέητ Ντιπάρτμεντ, Τ.Ρούμπιν δήλωσε ότι σε τηλεφωνική της επικοινωνία, η κ.Ολμπράιτ ζήτησε από τον κ.Μιλόσεβιτς, να σταματήσει την τακτική των ίσων αποστάσεων δηλώνοντας την υποστήριξή του στην Πρόεδρο της Σερβικής Δημοκρατίας της Βοσνίας, και να εκφράσει επίσης την υποστήριξή του σε όλους όσους στηρίζουν τη συμφωνία του Ντέιτον στη Βοσνία- Ερζεγοβίνη. "Και αυτοί είναι όσοι συσπειρώνονται γύρω από την Μπιλιάνα Πλάβσιτς", πρόσθεσε ο κ.Ρούμπιν.

    Στο μεταξύ σήμερα αναμένεται η κ.Πλάβσιτς να συναντηθεί στη Μπάνια Λούκα με την ηγεσία του Γενικού Επιτελείου του σερβοβοσνιακού στρατού, στην οποία θα συζητηθεί ο ρόλος του στρατού στην πολιτική κρίση που έχει ξεσπάσει στη Σερβική Δημοκρατία.

    Το περιβάλλον της Πλάβσιτς υποστηρίζει ότι ο στρατός οφείλει σύμφωνα με το Σύνταγμα της Σερβικής Δημοκρατίας, να υπακούει στις εντολές της Προέδρου, η οποία ως αρχηγός της χώρας ηγείται και των Ενόπλων Δυνάμεων.

    Στα τέλη της περασμένης εβδομάδας το Γενικό Επιτελείο κατηγόρησε την Μπιλιάνα Πλάβσιτς ότι με τις ενέργειές της οδηγεί τη Σερβική Δημοκρατία της Βοσνίας σε αποσταθεροποίηση και διάλυση, προειδοποιώντας ότι αν η πολιτική κρίση συνεχιστεί θα επέμβει για να την επιλύσει.

    Η κ.Πλάβσιτς σε συνέντευξή της χθες το βράδυ στη Μπάνια Λούκα, κατηγόρησε την ηγεσία από το Πάλε ότι με τις ενέργειές της προσπαθεί να θέσει τις ένοπλες δυνάμεις στην υπηρεσία του κυβερνώντος Σερβικού Δημοκρατικού Κόμματος.

    Ακόμη, η επιτροπή πρωτοβουλίας του νέου κόμματος που εξήγγειλε ότι θα ιδρύσει η κ.Πλάβσιτς και το οποίο θα ονομάζεται "Σερβική Λαϊκή Συμμαχία", ανακοίνωσε ότι η ιδρυτική συνεδρίαση θα πραγματοποιηθεί στις 28 Σεπτεμβρίου στη Μπάνια Λούκα.

    Στον αγώνα εξουσίας με την ηγεσία από το Πάλε, η κ.Πλάβσιτς απέσπασε και την υποστήριξη του αντιπροέδρου της Σερβικής Δημοκρατίας της Βοσνίας και πρύτανη του πανεπιστημίου της Μπάνια Λούκα, Ντράγκολιουμπ Μίριανιτς, ο οποίος μέχρι πρότινος τηρούσε ουδέτερη στάση στην αντιπάραθεση Κάρατζις-Πλάβσιτς. Ο Μίριανιτς υποστήριξε τις ενέργειες της κ.Πλάβσιτς για διάλυση της Βουλής και προκήρυξη πρόωρων εκλογών.

    Εξάλλου ο νομικός σύμβουλος της κ.Πλάβιτς, Μίλαν Ντούμπορ, γνωστοποίησε ότι η Πρόεδρος της Σερβικής Δημοκρατίας της Βοσνίας θα απευθύνει έκκληση στους κατοίκους του δυτικού τμήματος της Σερβικής Δημοκρατίας να σταματήσουν να καταβάλλουν τους νόμιμους φόρους στην κυβέρνηση από το Πάλε. Η απόφαση αυτή ελήφθη, οπως e_pe ο κ.Ντούμπορ, μετά από πληροφορίες που έφθασαν στο προπύργιο της κ.Πλάβσιτς στη Μπάνια Λούκα, που αναφέρουν ότι η κυβέρνηση προτίθεται να μειώσει τις οικονομικές παροχές που χορηγούνται για τις δραστηριότητες της Προέδρου της Σερβικής Δημοκρατίας.

    [11] ΟΙ ΣΚΛΗΡΟΠΥΡΗΝΙΚΟΙ ΣΥΓΚΑΛΟΥΝ ΤΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ ΤΩΝ ΣΕΡΒΟΒΟΣΝΙΩΝ

    Στην έκτακτη σύγκλιση του κοινοβουλίου της σερβικής οντότητας της Βοσνίας για την επόμενη Τρίτη προχώρησαν οι υποστηρικτές της σκληρής γραμμής έναντι της συμφωνίας του Ντέητον με την οποία δόθηκε λύση στον πόλεμο της Βοσνίας. Στην συνεδρίαση, η οποία συγκαλείται μετά την απόφαση του συνταγματικού δικαστηρίου με την οποία ακυρώθηκε η διάλυση του σώματος και η προκήρυξη πρόωρων εκλογών για τον Οκτώβριο, όπως είχε αποφασίσει η πρόεδρος των Σερβοβοσνίων Μπιλιάνα .Πλάφσιτς ανακοίνωσαν ότι δεν θα παραστούν μόλις τρεις από τους 49 βουλευτές του κυβερνώντος Σερβικού Δημοκρατικού Κόμματος (SDS), επικαλούμενοι κίνδυνο για την ασφάλεια τους. Το SDS το οποίο στις εκλογές του Σεπτεμβρίου 1996 είχε πάρει περίπου το 59% των ψήφων, απομάκρυνε πρόσφατα από τις τάξεις του την κ.Πλάφσιτς, διάδοχο στην ηγεσία της Σερβικής Δημοκρατίας, του ηγέτη στην περίοδο του πολέμου Ράντοβαν Κάραζιτς, την οποία κατηγορεί για παραβίαση του συντάγματος. Στην συνεδρίαση δεν θα προσέλθουν οι βουλευτές της αντιπολίτευσης, του Δημοκρατικού Πατριωτικού Κόμματος και του Σερβικού Πατριωτικού κόμματος, οι οποίοι αναγνωρίζουν νομιμότητα στην απόφαση της προέδρου για διάλυση του κοινοβουλίου. Το κοινοβούλιο θα συνέλθει στη Γιαχορίνα, το ορεινό θέρετρο, όπου έγιναν οι χειμερινοί ολυμπιακοί αγώνες του 1984, κοντά στο Πάλε, το προάστιο του Σεράγεβο όπου βρίσκεται η έδρα των σκληροπυρηνικών και το κύριο θέμα της θα είναι "Η κατάσταση στη Σερβική Δημοκρατία και τα μέσα να επιλυθεί η κρίση". Αναμένεται ότι θα συζητηθεί επίσης το θέμα των δημοτικών εκλογών που σύμφωνα με τη συνθήκη του Ντέητον είναι προγραμματισμένες να διεξαχθούν στις 13 και 14 Σεπτεμβρίου. Η μάχη για την εξουσία στους Σερβοβόσνιους άρχισε πριν από δύο μήνες όταν η κ.Πλάφσιτς αποφάσισε να απομακρυνθεί από τους σκληροπυρηνικούς πρώην συνεργάτες της τους οποίους κατηγορεί για διαφθορά καταλογίζοντας τους την άρνηση να εφαρμοσθούν οι προβλέψεις της συνθήκης του Ντέητον. Επικεφαλής των αντιπάλων της κ.Πλάφσιτς, το σύνολο των οποίων εμπνέονται και ακολουθούν τις απόψεις του καταζητούμενου για εγκλήματα πολέμου κ.Κάραζιτς, που ζει καλά φρουρούμενος και ελεύθερος κοντά στο Πάλε, είναι ο εκπρόσωπος των Σέρβων στην τριμελή προεδρία της Βοσνίας Μομτσίλο Κράισνικ ενώ στην ηγετική ομάδα συμμετέχουν ο πρωθυπουργός Γκόϊκο Γκλισκοβιτς και η πλειοψηφία των υπουργών, ο πρόεδρος της βουλής Ντράγκαν Κάλινιτς και η πλειοψηφία των βουλευτών, η στρατιωτική ηγεσία, η ηγεσία του μεγαλύτερου μέρους της αστυνομίας και των μυστικών υπηρεσιών και η διεύθυνση του επίσημου πρακτορείου ειδήσεων SRNA Η κ.Πλάφσιτς έχει στο πλευρό της τους διοικητές του 1ου και του 3ου σώματος, δηλαδή του μεγαλύτερου μέρους του στρατού, την αστυνομία της Μπάνια Λούκα, τρεις βουλευτές του SDS και την amtipok_teusg Jai οι δύο πλευρές διαθέτουν ραδιοτηλεοπτικό σταθμό και εκπέμπουν στο κομμάτι της χώρας που ελέγχουν. Η κ.Πλάφσιτς όμως δείχνει να έχει την υποστήριξη της διεθνούς κοινότητας, η οποία δηλώνει αποφασισμένη να μην επιτρέψει την επιστροφή των Σερβοβοσνίων στην επιρροή των συνεργατών και φίλων του κ.Κάραζιτς, που δεν επιθυμούν την συγκρότηση της ενιαίας πολυεθνικής Βοσνίας που προβλέπει η συνθήκη του Ντέητον.

    [12] ΑΓΓΛΟΓΕΡΜΑΝΙΚΗ ΔΙΑΦΩΝΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΤΟΠΟ ΤΗΣ ΔΙΚΗΣ ΤΟΥ ΚΑΡΑΖΙΤΣ

    Στην πολιτική της σκληρής στάσης απέναντι στον ηγέτη των Σερβοβοσνίων Ράντοβαν Κάραζιτς εξακολουθεί να εμμένει ο γερμανός υπουργός εξωτερικών κ.Κλάους Κίνκελ σε αντίθεση με τον βρετανό ομόλογο του κ.Ρόμπιν Κουκ. Όπως μεταδίδει το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων AFP, σχολιάζοντας στην σημερινή έκδοση της γερμανικής εφημερίδας Harburger Anzeigen und Nachrichten, πρόταση του κ.Κουκ να διεξαχθεί η δίκη του κ.Κάραζιτς στη Βοσνία, ο κ.Κίνκελ είπε ότι δεν "υπάρχει δικαιοσύνη αλά κάρτ" και υπενθύμισε ότι σύμφωνα με τη συνθήκη του Ντέητον το διεθνές δικαστήριο της Χάγης για τα εγκλήματα στην πρώην Γιουγκοσλαβία είναι το μόνο αρμόδιο όργανο για να δικάσει όσους κατηγορούνται ότι διέπραξαν εγκλήματα κατά τη διάρκεια του πολέμου στην περιοχή. Ο κ.Κουκ στην πρόταση του, όπως διατυπώθηκε στον βρετανικό κυριακάτικο "Ομπσέρβερ" είχε πει ότι δεν αποκλείει το ενδεχόμενο οι διαδικασίες της συγκεκριμένης δίκης κατά του κ.Κάραζιτς και άλλων κατηγορουμένων να γίνουν σε βοσνιακό έδαφος, υπό την προϋπόθεση ότι αυτό θα ενθάρρυνε τους Βόσνιους να παραδώσουν κάποιους από τους κατηγορούμενους. Πάντως εκπρόσωπος του δικαστηρίου που ρωτήθηκε χθες στη Χάγη, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να υιοθετηθεί η πρόταση Κουκ λέγοντας ότι όσο ο κ.Κάραζιτς είναι ασύλληπτος, είναι πρόωρη οποιαδήποτε συζήτηση για το θέμα αυτό.

    [13] ΕΞΙ ΚΟΜΜΑΤΑ ΤΗΣ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗΣ ΔΗΛΩΣΑΝ ΑΠΟΧΗ ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΡΟΕΔΡΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΟ ΜΑΥΡΟΒΟΥΝΙΟ

    Εξι κόμματα της αντιπολίτευσης στο Μαυροβούνιο ανακοίνωσαν ότι απέχουν από τις προεδρικές εκλογές που θα διεξαχθούν υπό την εποπτεία Οργανισμού για την Αφάλεια και τη Συνργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), στις 5 Οκτωβρίου.

    Στο κοινό ανακοινωθέν που εξέδωσαν το "Λαϊκό Κόμμα", η "Συμμαχία των Φιλελεύθερων", το "Κόμμα Δημοκρατικής Δράσης", η "Δημοκρατική Συμμαχία", η "Δημοκρατική Ενωση Αλβανών" και το "Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα", υπογραμμίζεται μεταξύ άλλων ότι "ο άκαμπτος εκλογικός νόμος και το κλίμα που επικρατεί δεν δημιουργούν τις συνθήκες για ελεύθερες και δημοκρατικές εκλογές", με αποτέλεσμα "η δημοκρατική αντιπολίτευση να μην έχει άλλη επιλογή από το να αποσυρθεί και να αφήσει το πεδίο στις αντιμαχόμενες παρατάξεις του κυβερνώντος κόμματος των Δημοκρατικών Σοσιαλιστών".

    Στους κόλπους του κυβερνώντος κόμματος έχει ξεσπάσει μεγάλη amtipaq\hesg ανάμεσα στους μεταρρυθμιστές που υποστηρίζουν τον πρωθυπουργό Μιλο Τζουκάνοβιτς και τη συντηρητική παράταξη που έχει συσπειρωθεί γύρω από τον πρόεδρο Μ.Μπουλάτοβιτς.

    [14] ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΚΥΡΩΣΗ ΤΟΥ ΤΑΞΙΔΙΟΥ ΤΟΥ ΤΡΕΝΟΥ ΤΗΣ ΕΙΡΗΝΗΣ

    Συγκέντρωση διαμαρτυρίας θα πραγματοποιήσουν στις Βρυξέλλες οι διοργανωτές του "τρένου της ειρήνης Μουσά Αντέρ" που επρόκειτο να ξεκινήσει σήμερα από τη βελγική πρωτεύουσα με προορισμό το Ντιγιαρμπακίρ της νοτιοανατολικής Τουρκίας, με στόχο την προβολή του κουρδικού προβλήματος και την ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης για τον τρόπο που αντιμετωπίζει η τουρκική κυβέρνηση το ζήτημα. Τόσο οι διοργανωτές της όσο και οι διεθνείς οργανώσεις ανθρωπίνων που αντέδρασαν έντονα στην απόφαση της Βόννης να απαγορεύσει τη διέλευση του τρένου από το γερμανικό έδαφος, καθ' υπαγόρευση της Τουρκίας, όπως υποστηρίζουν, δηλώνουν αποφασισμένοι ότι το ταξίδι θα πραγματοποιηθεί παρά τα εμπόδια που παρεμβάλλει η Αγκυρα.

    Η πρωτοβουλία για το ταξίδι του "Μουσά Αντέρ", προς τιμήν του Κούρδου συγγραφέα που δολοφονήθηκε στη νοτιοανατολική Τουρκία το 1992, ανήκει στην οργάνωση για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων "Apell von Hannover" που εδρεύει στη Γερμανία. Το τρένο επρόκειτο να ξεκινήσει από το Βέλγιο και περνώντας από τη Γερμανία, την Αυστρία, την Ουγγαρία, τη Γιουγκοσλαβία και τη Βουλγαρία, θα έφθανε στο Ντιγιαρμπακίρ της Τουρκίας, την 1η Σεπτεμβρίου, Ημέρα της Παγκόσμιας Ειρήνης.

    Μεταξύ των υποστηρικτών της ειρηνευτικής αυτής εκστρατείας συγκαταλέγονται προσωπικότητες διεθνούς κύρους, υπέρμαχοι των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, οι οποίοι επρόκειτο να επιβιβαστούν στο τρένο της ειρήνης, όπως ο Νοτιοαφριακανός αρχιεπίσκοπος Ντέσμοντ Τούτου που είχε τιμηθεί με το βραβείο Νόμπελ ειρήνης, ο θεατρικός συγγραφέας Αρθουρ Μίλλερ, ο πρώην πρόεδρος της εκστρατείας για τον πυρηνικό αφοπλισμό Κεντ, ο πρώην πρόεδρος του συντηρητικού κόμματος Βρετανίας, η σύζυγος του πρώην Προέδρου της Γαλλίας, Ντανιέλ Μιτεράν, Ευρωπαίοι κοινοβουλευτικοί και διανοούμενοι υποστηρικτές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

    Η τουρκική κυβέρνηση από την αρχή προέβαλλε αντιρρήσεις για την πραγματοποίηση του ταξιδιού ισχυριζόμενη ότι πίσω από την πρωτοβουλία αυτή κρύβεται το αυτονομιστικό κόμμα των Κούρδων Εργατών (ΡΚΚ), απαγόρευσε την είσοδο του τρένου στο έδαφός της και ζήτησε από τις κυβερνήσεις των χωρών που θα περνούσε να απαγορεύσουν τη διέλευσή του και τελικά το κατάφερε, όπως τονίζουν οι διοργανωτές της ειρηνευτικής εκστρατείας. Παράλληλα οι διοργανωτές κατηγορούν τη Βόννη ότι ενθαρρύνει την τουρκική κυβέρνηση να συνεχίσει τον πόλεμο εναντίον των Κούρδων.

    Ο Τύπος της Τουρκίας, αναφέρει μεταξύ άλλων ότι η ματαίωση του ταξιδιού οφείλεται στις έντονες προσπάθειες που κατέβαλλε το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών αλλά και τις αντιδράσεις της τουρκικής κοινής γνώμης, ενώ σημειώνει ότι είναι αδύνατο να πραγματοποιηθεί το ταξίδι αφού η γερμανική σιδηροδρομική εταιρεία "Deutsche Bahn" μετά τις τελευταίες εξελίξεις ακύρωσε το ναυλωμένο από την "Εκκληση Αννόβερου" τρένο. Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Amhqyp_mym Δικαιωμάτων, Ακίν Μπιρντάλ, χαρακτήρισε την ακύρωση του ταξιδιού, ως "ατυχία"

    Στο μεταξύ σε άρθρο της τουρκικής εφημερίδας "Σαμπάχ" σχετικά με την κατάσταση στη νοτιοανατολική περιοχή της Τουρκίας, τονίζεται μεταξύ άλλων ότι η ύπαρξη του κράτους θα πρέπει να γίνει αισθητή όχι μόνο με τους στρατιώτες αλλά και με τους πολιτικούς, τους δασκάλους, τους γιατρούς και με τους επιχειρηματίες σ΄αυτή την περιοχή της χώρας. "Επί χρόνια λεγόταν ότι δεν υπάρχουν Κούρδοι και υπάρχουν μόνο Τούρκοι. Στη συνέχεια άρχισε να λέγεται, υπάρχουν Κούρδοι αλλά δεν υπάρχει κουρδικό πρόβλημα. Το πρόβλημα της νοτιοανατολικής περιοχής αντιμετωπίστηκε γενικά ως θέμα ασφάλειας και η προσέγγιση έγινε από στρατιωτικής πλευράς. Τώρα υπάρχει κάποια διαφορά. Λέγεται ότι ο αγώνας με την τρομοκρατία βρίσκεται σε καλή φάση και έφθασε η σειρά και σε άλλους τομείς, όπως η υγεία, η οικονομία και η εκπαίδευση. Όμως προς το παρόν σταματούν εκεί. Θα πρέπει να γίνουν και άλλα βήματα", υπογραμμίζει η "Σαμπάχ".

    [15] Η ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΠΡΟΩΘΕΙ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΤΩΝ ΚΑΖΙΝΟ

    Η νέα τουρκική κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να κηρύξει τον πόλεμο στο οργανωμένο έγκλημα και προωθεί νομοθεσία για το κλείσιμο 70 περίπου καζίνο, που αποτελούν τόπους ξεπλύματος χρήματος, προερχόμενου από το λαθρεμπόριο όπλων και ναρκωτικών.

    Αυτό αναφέρει η βρετανική εφημερίδα "Sunday Telegraph" σε ανταπόκριση της από την Κωνσταντινούπολη, σημειώνοντας παράλληλα ότι η κυβέρνηση της Τουρκίας είναι αφελής αν τολμήσει να υποτιμήσει το μέγεθος του έργου που αναλαμβάνει, αφού τα εν λόγω κυκλώματα δεν θεωρούν τον Μεσούτ Γιλμάζ ικανό αντίπαλο.

    Το δημοσίευμα υποστηρίζει ότι ποσοστό περίπου 70% των 78 τουρκικών καζίνο που λειτουργούν νόμιμα, ελέγχονται από 5 ομάδες, οι οποίες έχουν ήδη μεταφερθεί στη βόρεια Κύπρο, που έχει μετατραπεί σε καταφύγιο οργανωμένου εγκλήματος.

    Σύμφωνα με ορισμένους κύκλους, μεγάλα συμφέροντα από τα καζίνο έχει η πρώην Πρωθυπουργός, Τανσού Τσιλλέρ, η οποία κατά τη διάρκεια της περσινής της θητείας ως αντιπροέδρου της κυβέρνησης, είχε προσπαθήσει να κλείσει τα καζίνο με σκοπό να πετύχει τη μείωση των τιμών τους, ώστε να τα αγοράσει ο σύζυγος της αργότερα. Η εφημερίδα επισημαίνει ότι ίσως αυτά τα συμφέροντα της Τσιλλέρ στα καζίνο, παρακινούν το Γιλμάζ, να κινήσει την εκστρατεία εναντίον τους.


    Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/

    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute
    mpa2html v3.04 run on Tuesday, 26 August 1997 - 12:01:51