Browse through our General Nodes on Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 25 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 97-08-19

From: Macedonian Press Agency <mpa@philippos.mpa.gr>

Macedonian Press Agency: News in Elot928 Greek Directory

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ

Θεσσαλονίκη 19 Αυγούστου 1997


ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ

[Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

[Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ


ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

[Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [01] ΜΗΝΥΜΑ ΕΙΡΗΝΗΣ ΚΑΙ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΜΕΤΑΞΥ ΕΛΛΑΔΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΕΣΤΕΙΛΕ Ο ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΣ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ

  • [02] ΣΥΣΚΕΨΗ ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ ΥΠΟ ΤΟ Γ.ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟ

  • [03] ΜΕ ΤΟΝ ΙΔΡΥΤΗ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΣΥΝΑΝΤΗΘΗΚΕ Ο ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ

  • [04] ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΠΕΡΙΜΕΝΕΙ Η ΝΟΜΑΡΧΙΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

  • [05] ΔΙΕΘΝΗΣ ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ

  • [06] ΣΤΗΝ ΤΕΛΙΚΗ ΦΑΣΗ Η ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΚΗ ΣΥΝΔΕΣΗ ΠΓΔΜ-ΕΛΛΑΔΑΣ

  • [07] ΑΡΧΙΖΕΙ ΑΥΡΙΟ ΣΤΗ ΠΛΑΤΕΙΑ ΧΑΝΘ Η ΔΙΑΘΕΣΗ ΤΩΝ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ ΣΕ ΟΣΟΥΣ ΕΧΟΥΝ ΠΡΟΕΓΓΡΑΦΕΙ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΤΩΝ U2

  • [08] KAΛΛΙΤΕΧΝΙΚΗ ΣΥΝΕΥΡΕΣΗ ΕΛΛΑΔΑΣ ΡΩΣΙΑΣ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΡΙΣΤΟΦΑΝΗ

  • [09] ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΡΕΚΟΡ - ΧΡΥΣΟ ΜΕΤΑΛΛΙΟ Η Ν.ΞΑΝΘΟΥ ΣΕ ΜΙΤΙΝΓΚ ΤΗΣ ΕΛΒΕΤΙΑΣ

  • [10] ΟΡΓΑΝΟ ΓΙΑ ΤΟ ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟ ΤΩΝ ΕΘΝΙΚΩΝ ΑΘΛΗΤΙΚΩΝ ΚΕΝΤΡΩΝ ΣΤΗ Β.ΕΛΛΑΔΑ


  • [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [11] ΟΙ ΗΠΑ ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΝ ΝΑ ΠΙΣΤΕΥΟΥΝ ΟΤΙ ΟΙ ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΕΙΝΑΙ ΧΡΗΣΙΜΕΣ

  • [12] ΔΕ ΘΑ ΑΣΚΗΘΟΥΝ ΠΙΕΣΕΙΣ ΣΕ ΤΟΥΡΚΙΑ ΚΑΙ ΝΤΕΝΚΤΑΣ ΑΦΗΝΕΙ ΝΑ ΕΝΝΟΗΘΕΙ Ο ΣΕΡ ΝΤΕΪΒΙΝΤ ΧΑΝΕΪ

  • [13] Ο Μ.ΕΤΖΕΒΙΤ ΓΙΑ ΤΙΣ ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ ΣΤΟ ΜΟΝΤΡΕ

  • [14] ΜΕ ΤΟΝ Σ.ΚΥΠΡΙΑΝΟΥ ΣΥΝΑΝΤΗΘΗΚΕ Ο ΝΕΟΣ ΕΛΛΗΝΑΣ ΠΡΕΣΒΗΣ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ

  • [15] Ο Κ.ΓΚΛΙΓΚΟΡΩΦ ΓΙΑ ΤΑ 5 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΔΡΥΣΗ ΤΟΥ ΣΤΡΑΤΟΥ ΤΗΣ ΠΓΔΜ

  • [16] ΤΗΝ ΑΝΑΒΟΛΗ ΤΗΣ ΣΤΑΔΙΑΚΗΣ ΜΕΙΩΣΗΣ ΤΗΣ UNPREDEP ΘΑ ΖΗΤΗΣΕΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΗΣ ΠΓΔΜ, ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟ ΣΚΟΠΙΑΝΟ ΤΥΠΟ

  • [17] ΔΕΝ ΔΕΧΕΤΑΙ Η Μ.ΠΛΑΒΣΙΤΣ ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟΥ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟΥ

  • [18] ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΕΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΟΑΣΕ ΘΑ ΕΠΟΠΤΕΥΣΟΥΝ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΗ ΣΕΡΒΙΑ

  • [19] ΕΝΤΑΣΗ ΣΤΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΗΠΑ-ΒΟΥΛΓΑΡΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΥΡΑΥΛΟΥΣ SS-23

  • [20] ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΘΗΚΕ Η ΒΛΑΒΗ ΣΤΟ ΚΟΖΛΟΝΤΟΥΙ

  • [21] ΕΝΑΣ ΑΝΤΙΣΥΝΤΑΓΜΑΤΑΡΧΗΣ ΣΤΗΝ ΗΓΕΣΙΑ ΤΟΥ ΑΛΒΑΝΙΚΟΥ ΣΤΡΑΤΟΥ

  • [22] ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΩΝ ΙΔΡΥΘΗΚΕ ΣΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΑ


  • ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

    [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [01] ΜΗΝΥΜΑ ΕΙΡΗΝΗΣ ΚΑΙ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΜΕΤΑΞΥ ΕΛΛΑΔΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΕΣΤΕΙΛΕ Ο ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΣ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ

    Μήνυμα ειρήνης και συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας απέστειλε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Κωνσταντινούπολης κ.Βαρθολομαίος, λίγο πριν την αναχώρηση του από τη Χίο για το Φανάρι.

    Ο κ.Βαρθολομαίος τόνισε ότι οι δύο γειτονικές χώρες δεν έχουν άλλη επιλογή από την ειρήνη και οι ηγέτες τους δεν έχουν τίποτα ρεαλιστικότερο από την ειρήνη. Ευχήθηκε επίσης το πνεύμα της συμφωνίας της Μαδρίτης, να διαπνέει τις δύο χώρες μέχρι να λυθούν όλα τους τα προβλήματα.

    Κατά την επίσκεψη του στην Ελλάδα ο κ.Βαρθολομαίος επισκέφτηκε τη Χίο, τις Οινούσσες και τα Ψαρά, όπου του επιφυλάχθηκε θερμή υποδοχή από τους κατοίκων των νησιών.

    Ο Οικουμενικός Πατριάρχης θα επισκεφτεί τη Θεσσαλονίκη στις 28 Σεπτεμβρίου προσκεκλημένος του Οργανισμού Πολιτιστικής Πρωτεύουσας.

    [02] ΣΥΣΚΕΨΗ ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ ΥΠΟ ΤΟ Γ.ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟ

    Σύσκεψη υπό τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας Γιάννο Παπαντωνίου, και με τη συμμετοχή των υφυπουργών Οικονομικών και υπηρεσιακών παραγόντων, θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη με σκοπό την προσέγγιση των στόχων του προυπολογισμού.

    Ο υφυπουργός Οικονομικών Γιώργος Δρυς θα παρουσιάσει τους πέντε βασικούς στόχους που είναι η άμεση είσπραξη του φόρου μεγάλης ακίνητης περιουσίας, των νέων τελών των τυχερών παιχνιδιών, των προστίμων που έχουν επιβληθεί σε όσους δεν έχουν υποβάλει ή υπέβαλαν λανθασμένα στοιχεία τιμολογίων, των χρεών των μεγαλοφειλετών άνω των 5 εκατομμυρίων δραχμών και του φόρου εισοδήματος από την εκκαθάριση των δηλώσεων.

    Στο μεταξύ, το υπουργείο Οικονομικών προωθεί ριζικές αλλαγές στο σύστημα των αντικειμενικών κριτηρίων φορολόγησης. Σύμφωνα με πληροφορίες ανοιχτό παραμένει φέτος το θέμα για υιοθέτηση της πρότασης μείωσης του συντελεστή με τον οποίο προσδιορίζεται η αξία των ακινήτων από 6,75% σε 4%.

    [03] ΜΕ ΤΟΝ ΙΔΡΥΤΗ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΣΥΝΑΝΤΗΘΗΚΕ Ο ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ

    Με τον ιδρυτή της Νέας Δημοκρατίας Κωνσταντίνο Καραμανλή συναντήθηκε το μεσημέρι στην Πολιτεία ο Πρόεδρος του κόμματος Κώστας Καραμανλής ο οποίος εντός των ημερών θα έχει επαφές με κορυφαία στελέχη του κόμματος, ενόψει της ανακοίνωσης των αλλαγών στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας.

    Πληροφορίες αναφέρουν ότι στο επίκεντρο της συνάντησης βρέθηκαν οι τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις και ειδικότερα τα εθνικά θέματα, οι ελληνοτουρκικές σχέσεις και η τουρκική αδιαλλαξία στο Κυπριακό.

    Όπως έγινε γνωστό, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα επισκεφθεί τη Δευτέρα τη Λευκωσία προκειμένου να συζητήσει με tgm Κυπριακή ηγεσία την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί. Εξάλλου, ο κ. Καραμανλής θα αρχίσει, την μεθεπόμενη εβδομάδα, περιοδεία σε όλη τη χώρα, που θα αρχίσει από την Κέρκυρα και την Ήπειρο.

    [04] ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΠΕΡΙΜΕΝΕΙ Η ΝΟΜΑΡΧΙΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

    Εν αναμονή της ομιλίας του πρωθυπουργού, Κώστα Σημίτη, στα εγκαίνια της Διεθνούς Εκθεσης τελούν στο κτίριο της νομαρχίας Θεσσαλονίκης, προκειμένου να πληροφορηθούν τις τελικές αποφάσεις της κυβέρνησης για το μέλλον του νοσοκομείου Παπαγεωργίου, που αναμένεται να ανακοινωθούν στις 5 Σεπτεμβρίου.

    Όπως είπε στο Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο αρμόδιος για θέματα υγείας και κοινωνικής πολιτικής, αντινομάρχης Μιχάλης Λιάκος, πεποίθησή του είναι ότι οι ανακοινώσεις του πρωθυπουργού θα σηματοδοτήσουν το τέλος του “σίριαλ” που θέλει τη διαμάχη μεταξύ υπουργείου Υγείας και Ιδρύματος Παπαγεωργίου να κρατάει κλειστό το νοσοκομείο Δυτικών Συνοικιών.

    Αίτημα τόσο της νομαρχίας, όσο και του συνόλου των φορέων της πόλης, που τον τελευταίο καιρό εντείνουν τις αντιδράσεις τους ενόψει και των κυβερνητικών ανακοινώσεων, είναι η εξεύρεση λύσης στα προβλήματα που εμποδίζουν τη λειτουργία του νοσοκομείου, με κυριότερα τα επίμαχα θέματα της συγκρότησης του διοικητικού συμβουλίου και του τρόπου χρηματοδότησης του νοσηλευτικού ιδρύματος.

    Αναγκαία θεωρεί άλλωστε η νομαρχία την εκπροσώπηση της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης στο νοσοκομείο. Σύμφωνα με τον κ. Λιάκο, στις πάγιες θέσεις της συγκαταλέγονται επίσης η διατήρηση του σημερινού νομικού χαρακτήρα του νοσοκομείου (Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου), η λειτουργία του ωστόσο με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, καθώς και η αυστηρή τήρηση της ισχύουσας νομοθεσίας στη διαδικασία των προσλήψεων, τόσο για το ιατρικό όσο και για το μη ιατρικό προσωπικό.

    [05] ΔΙΕΘΝΗΣ ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ

    Εκστρατεία ενημέρωσης της διεθνούς κοινής γνώμης για το κυπριακό ξεκινούν Αθήνα και Λευκωσία με σκοπό να καταδείξουν την αδιαλλαξία της Τουρκίας.

    Σε ανακοίνωση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών υπογραμμίζεται πως "η κυβέρνηση θεωρεί ότι η δημιουργηθείσα κατάσταση μετά τις απευθείας συνομιλίες για το κυπριακό απαιτεί συνεχή εγρήγορση και αντίδραση στην τουρκική αδιαλλαξία από το σύνολο του πολιτικού κόσμου στην Ελλάδα, την Κύπρο καθώς και από τον απόδημο Ελληνισμό''.

    Παράλληλα η ελληνική κυβέρνηση θα προχωρήσει σε διαβήματα προς το Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας και της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

    Στο μεταξύ, την ευθύνη όλων των ενδιαφερόμενων μερών να βοηθήσουν στην εξεύρεση λύσης στο Κυπριακό επισήμανε ο υφυπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας, Νταγκλας Χέντερσον σε συνάντησή του στο Λονδίνο με τον ειδικό σύμβουλο του Γ.Γ. του ΟΗΕ, Ντιέγκο Κόρντοβεζ.

    Ο κ.Χέντερσον υπογράμμισε ότι όλες οι πλευρές πρέπει να συνεχίσουν να αναζητούν λύσεις και εξέφρασε την ελπίδα ότι θα επισκεφθεί την Αγκυρα, για να τονίσει στην τουρκική κυβέρνηση την ειδική υποχρέωση της χώρας να επηρεάσει με οποιονδήποτε τρόπο μπορεί την κατάσταση, ενθαρρύνοντας λύση.

    [06] ΣΤΗΝ ΤΕΛΙΚΗ ΦΑΣΗ Η ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΚΗ ΣΥΝΔΕΣΗ ΠΓΔΜ-ΕΛΛΑΔΑΣ

    Στην τελική φάση εισέρχεται η σύνδεση των τηλεπικοινωνιακών δικτύων της ΠΓΔΜ και της Ελλάδας, σύμφωνα με πληροφορίες του σκοπιανού ειδησεογραφικού πρακτορείου MPB.

    Όπως αναφέρουν πληροφορίες του πρακτορείου, η σύνδεση των δικτύων των δύο χωρών θα επιτευχθεί μέσω του ταχυδρομείου της Γευγελή, ενώ σύντομα θα ολοκληρωθεί και η σύνδεση Ελλάδας-Σκοπίων μέσω οπτικής ίνας.

    [07] ΑΡΧΙΖΕΙ ΑΥΡΙΟ ΣΤΗ ΠΛΑΤΕΙΑ ΧΑΝΘ Η ΔΙΑΘΕΣΗ ΤΩΝ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ ΣΕ ΟΣΟΥΣ ΕΧΟΥΝ ΠΡΟΕΓΓΡΑΦΕΙ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΤΩΝ U2

    Αρχίζει αύριο η διάθεση των εισιτηρίων σε όσους έχουν κάνει προεγγραφή για τη συναυλία των U2 που θα δοθεί στις 26 Σεπτεμβρίου στην προβλήτα 2 του λιμανιού της Θεσσαλονίκης. Οι προεγγραφές ξεπέρασαν τις 25.000 και όπως επισήμανε κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου ο καλλιτεχνικός διευθυντής του ΟΠΠΕΘ Πάνος Θεοδωρίδης ήδη έχουν έρθει 25.000 εισιτήρια από το Λονδίνο, όπου και τυπώθηκαν ενώ αναμένονται και τα άλλα 25.000. Η πρώτη δόση των εισιτηρίων προορίζεται για όσους έχουν κάνει προεγγραφή και διατίθενται από αύριο σε πέντε εκδοτήρια στη ΔΕΘ-πλατεία ΧΑΝΘ - μέχρι τις 31 Αυγούστου. Οσοι έχουν κάνει προεγραφή μπορούν να πηγαίνουν με την ταυτότητά τους για να παραλάβουν τα εισιτήρια. Εξακόσια εισιτήρια θα παραδοθούν ταχυδρομικώς με αντικαταβολή σε όσους έχουν προεγγραφεί και βρίσκονται σε πόλεις όπου δεν υπάρχουν γραφεία ή εκδοτήρια του ΟΠΠΕΘ

    Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε ο κ Θεοδωρίδης έχουν γίνει 25.887 προεγγραφές από τις οποίες το 65% έγινε από τη Θεσσαλονίκη (14.856 εισιτήρια) και το υπόλοιπο 35% από 40 πόλεις της Ελλάδας. Οι προεγγραφές από την Αθήνα ξεπέρασαν τις 5.500 , ενώ 1400 έγιναν μέσω Internet.

    Οι προπωλήσεις για όσους δεν έχουν κάνει προεγγραφή κατά πάσα πιθανότητα θα γίνουν μεταξύ 1ης και10ης Σεπτεμβρίου σε 10 εκδοτήρια στην πλατεία Αριστοτέλους. Ο κ Θεοδωρίδης τόνισε ότι δεν υπάρχουν προσκλήσεις για τη συναυλία και ότι ο ΟΠΠΕΘ δεν έχει ανταποκριθεί στις απαιτήσεις από το εξωτερικό.

    Τέσσερις γιγαντοοθόνες θα στηθούν στην Καλαμαριά, τη Σταυρούπολη, στην Πλατεία Αριστοτέλους και στη περιοχή του Λευκού Πύργου για να παρακολουθούν τη συναυλία όσοι δεν θα έχουν εισιτήρια. Από το πρωί της 26ης Σεπτεμβρίου θα αρχίσουν εκδηλώσεις με κυνήγι θυσαυρού και περιφερειακά φεστιβάλ. Εξάλλου από τις 24 μέχρι τις 26 σεπτεμβρίου θα πραγματοποιηθεί ρόκ φεστιβάλ με ελληνικά συγκροτήματα. Οσο για τους U2 φτάνουν στη Θεσσαλονίκη ανήμερα της συναυλίας και δεν πρόκειται να δώσουν συνέντευξη στους δημοσιογράφους.

    [08] KAΛΛΙΤΕΧΝΙΚΗ ΣΥΝΕΥΡΕΣΗ ΕΛΛΑΔΑΣ ΡΩΣΙΑΣ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΡΙΣΤΟΦΑΝΗ

    Την κωμωδία "Ειρήνη" του Αριστοφάνη παρουσιάζει την Πέμπτη 21 και την Παρασκευή 22 Αυγούστου στο Επταπύργιο το Κρατικό Δραματικό θέατρο του Κρασνοντάρ, πόλης της ανατολικής Ρωσίας.

    Πρόκειται για το αποτέλεσμα της συνεργασίας του θεάτρου "Παλκοσένικο", που παρουσιάζεται στα πλαίσια των εκδηλώσεων της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας σε σκηνοθεσία του ηθοποιού Χρήστου Τσάγκα.

    Μιλώντας για την παράσταση, που θα δοθεί στα ρωσικά και με ελεύθερη είσοδο για το κοινό, ο συγγραφέας και διευθυντής του Κρατικού Δραματικού θεάτρου του Κρασνοντάρ, Ρούντολφ Κουσναριώφ, είπε ότι η παρουσίαση του έργου αποφασίστηκε πριν ακόμη τελειώσει ο πόλεμος με την Τσετσενία και χαρακτήρισε εκπληκτικό το γεγονός ότι ένας αρχαίος συγγραφέας, ένα αρχαίο κείμενο, μπορεί να εκφράζει τόσο έντονα τα σύγχρονα προβλήματα μετά από τόσες χιλιάδες χρόνια.

    Στην παράσταση, πέρα από το αρχαίο κείμενο, εισέρχονται και σχολιάζονται εμβόλιμα, όλα τα προβλήματα και οι καταστάσεις που αντιμετωπίζει σήμερα ο ρωσικός λαός, μετά από την κατάρρευση της πρώην Σοβιετικής 'Ενωσης.

    Το κοινό, όπως είπε ο κ.Κουσναριώφ, αντέδρασε με διαφορετικούς τρόπους στην παράσταση που παρουσιάστηκε σε αρκετές πόλεις. Στην αρχή, εξαιτίας και της άγνοιας των αρχαιοελληνικών κειμένων ήταν μουδιασμένο, αλλά γρήγορα κατάλαβε τις βαθύτερες έννοιες του κειμένου και αντέδρασε θετικά αντιλαμβανόμενο ακόμη και τη σάτιρα του Αριστοφάνη.

    Ο σκηνοθέτης της παράστασης, Χρήστος Τσάγκας, μίλησε με πολύ κολακευτικά λόγια για τους ρώσους ηθοποιούς και για τη συνεργασία του μαζί τους, που είχε σαν αποτέλεσμα τη δημιουργία μιας πολύ καλής παράστασης και ενός φιλικού κλίματος, που θα συνεχιστεί και με το ανέβασμα της τραγωδίας του Σοφοκλή "Οιδίποδας Τύρανος".

    Τη μετάφραση, που έγινε από την αρχαία ελληνική γλώσσα στη ρωσική επιμελήθηκε ο Σ.Απτά, ενώ τη δραματουργική συνεργασία υπογράφει ο καλλιτεχνικός διευθυντής του ρωσικού θεάτρου Ρούντολφ Κουσναριώφ. Η μουσική είναι του Κυριάκου Σφέτσα, η διδασκαλία μουσικής και τραγουδιού είναι των 'Ελενα Πεμίνοβα, Βαλεντίν Ντέμιν και Λαρίσα Ριφκίνα, τα σκηνικά του Κώστα Γεωργίου και τα κοστούμια της Λέας Κούση.

    Στους βασικούς ρόλους εμφανίζονται οι Στανισλάβ Σαλνίκωφ, Τατιάνα Βοντοπιάνοβα, 'Ολιεγκ Μετέλιωφ, Σεργκέι Καλίνσκι και Αλεξάντρ Κουτούνωφ.

    [09] ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΡΕΚΟΡ - ΧΡΥΣΟ ΜΕΤΑΛΛΙΟ Η Ν.ΞΑΝΘΟΥ ΣΕ ΜΙΤΙΝΓΚ ΤΗΣ ΕΛΒΕΤΙΑΣ

    Νέο πανελλήνιο ρεκόρ πέτυχε η Ροδίτισσα πρωταθλήτρια Νίκη Ξάνθου, στο διεθνές μίτινγκ τις Μπελιντζόνα της Ελβετίας, με άλμα 7 μέτρα και 3 εκατοστά.

    Η Ξάνθου πήρε την πρώτη θέση και το χρυσό μετάλλιο, αποδεικνύοντας πως είναι μια από τις κορυφαίες αθλήτριες του στίβου, ενώ δεύτερη τερμάτισε η Ιταλίδα Φιόνα Μέι με άλμα 6.84.

    [10] ΟΡΓΑΝΟ ΓΙΑ ΤΟ ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟ ΤΩΝ ΕΘΝΙΚΩΝ ΑΘΛΗΤΙΚΩΝ ΚΕΝΤΡΩΝ ΣΤΗ Β.ΕΛΛΑΔΑ

    Η δημιουργία διασυντονιστικού οργάνου με στόχο το συντονισμό των Εθνικών Αθλητικών Κέντρων στη Βόρεια Ελλάδα, αποφασίστηκε σήμερα σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε υπό τον ειδικό γραμματέα αθλητισμού Μακεδονίας - Θράκης Στέλιο Αγγελούδη.

    Το διασυντονιστικό όργανο θα φροντίζει για τον ορθολογικό σχεδιασμό της αθλητικής ανάπτυξης. Προκειμένου να επιλυθούν χρόνια λειτουργικά προβλήματα ο κ.Αγγελούδης ζήτησε από τους διοικούντες να καταθέσουν τις προτάσεις τους


    [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [11] ΟΙ ΗΠΑ ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΝ ΝΑ ΠΙΣΤΕΥΟΥΝ ΟΤΙ ΟΙ ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΕΙΝΑΙ ΧΡΗΣΙΜΕΣ

    Οι Ηνωμένες Πολιτείες συνεχίζουν να πιστεύουν ότι οι συνομιλίες για το κυπριακό είναι χρήσιμες και επιθυμούν να τις δουν να επαναλαμβάνονται στον κατάλληλο χρόνο, δήλωσε ο εκπρόσωπος τύπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Τζέημς Ρούμπιν.

    Ο κ.Ρούμπιν υποστήριξε ότι αναμένεται ένα συμπέρασμα για τις συνομιλίες από τον ειδικό σύμβουλο του Γ.Γ. του ΟΗΕ Ντιέγκο Κόρντοβεζ προς το Συμβούλιο Ασφαλείας, το αργότερο αυτή την εβδομάδα.

    [12] ΔΕ ΘΑ ΑΣΚΗΘΟΥΝ ΠΙΕΣΕΙΣ ΣΕ ΤΟΥΡΚΙΑ ΚΑΙ ΝΤΕΝΚΤΑΣ ΑΦΗΝΕΙ ΝΑ ΕΝΝΟΗΘΕΙ Ο ΣΕΡ ΝΤΕΪΒΙΝΤ ΧΑΝΕΪ

    Τη συνέχιση από τα Ηνωμένα Εθνη της διαδικασίας ετοιμασίας των νομικών εγγράφων, στα οποία θα στηριχτεί η λύση του κυπριακού προβλήματος, επιβεβαίωσε ο ειδικός αντιπρόσωπος της Βρετανίας για το θέμα, Σερ Ντέιβιντ Χάνεϊ. Σε συνέντευξή του στον Ελληνικό Ραδιοσταθμό Λονδίνου, άφησε ωστόσο να εννοηθεί ότι η χώρα του δεν είναι διατεθειμένη να ασκήσει πιέσεις στην Τουρκία και το Ραούφ Ντενκτάς.

    “Η ειρηνευτική διαδικασία θα περάσει σε νέα φάση με την εργασία εκ μέρους των Ηνωμένων Εθνών, σε συνεργασία με τις δύο πλευρές, πάνω στα νομικά έγγραφα που θα χρειαστούν για τη λύση” και θα καλύπτουν πτυχές όπως το σύνταγμα, την ασφάλεια, το προσφυγικό, τις αποζημιώσεις και το εδαφικό, είπε χαρακτηριστικά ο Βρετανός αξιωματούχος, που εξέφρασε ωστόσο την πεποίθηση ότι πρέπει να ληφθούν υπόψη οι ανάγκες και οι απαιτήσεις των δύο πλευρών.

    Όπως είπε, μετά τη λήξη συνάντησης που είχε, στο υπουργείο Εξωτερικών της Βρετανίας με τον ειδικό σύμβουλο του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ, Ντιέγκο Κόρντοβεζ, τόσο ο τελευταίος όσο και ο ίδιος και εκπρόσωποι άλλων χωρών θα επισκεφτούν την Κύπρο το φθινόπωρο, για να συνεχίσουν το πρόγραμμα εργασίας και εξέφρασε την ελπίδα ότι τον επόμενο Μάρτιο, μετά τις εκλογές στην Κύπρο, θα ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις, στη βάση των νομικών κειμένων της λύσης.

    Αναφερόμενος στο θέμα της ένταξης της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Emysg, ο ειδικός αντιπρόσωπος της Βρετανίας, χώρας που προεδρεύει αυτό το μήνα στο Συμβούλιο Ασφαλείας, επανέλαβε πως “η ΕΕ παραμένει δεσμευμένη στην έναρξη των διαπραγματεύσεων με την Κύπρο, έξι μήνες μετά τη λήξη της Διακυβερνητικής Διάσκεψης”, για να συμπληρώσει ότι, αυτή τη στιγμή στις Βρυξέλλες, υπάρχει ένα πολύ σημαντικό πακέτο προτάσεων σε σχέση με την Κύπρο και σε σχέση με την Τουρκία, το οποίο θα συζητηθεί.

    “Αυτό για το οποίο είμαι βέβαιος”, συμπλήρωσε ο Σερ Ντέιβιντ Χάνεϊ, “είναι ότι το καλύτερο αποτέλεσμα και για τις δύο κοινότητες στην Κύπρο είναι να ενταχθεί στην ΕΕ μια ομόσπονδη, δικοινοτική, διζωνική ομοσπονδία και όχι μια διαιρεμένη Κύπρος”. Διευκρίνισε ωστόσο ότι δεν εννοεί ότι μια διαιρεμένη Κύπρος δε θα μπορούσε ποτέ να ενταχθεί στην ΕΕ, “παρόλο που αυτό θα ήταν κάπως προβληματικό και δύσκολο”.

    [13] Ο Μ.ΕΤΖΕΒΙΤ ΓΙΑ ΤΙΣ ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ ΣΤΟ ΜΟΝΤΡΕ

    Τον ισχυρισμό ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν αισθάνεται την ανάγκη για επίλυση του κυπριακού και πως στο Μοντρέ, ο κατοχικός ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς, κατέβαλε πολλές προσπάθειες για επίτευξη συμφωνίας, εξέφρασε σε συνέντευξη του στον τουρκικό τηλεοπτικό σταθμό "ΤRT", o πρωθυπουργός της εισβολής Μπουλέντ Ετζεβίτ.

    Ο κ.Ετζεβίτ τόνισε ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά οδηγείται προς ενοποίηση με την Ευρωπαϊκή Ενωση και την Ελλάδα και ότι τα ίδια βήματα κάνει και η Τουρκία με το ψευδοκράτος.

    Στο μεταξύ, ο αρχηγός του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος Μεχμέτ Αλί Ταλάτ επέκρινε τον Ντενκτάς για το ότι δεν δέχτηκε να συζητήσει τα προσχέδια που τέθηκαν στο τραπέζι των συνομιλιών και τον κάλεσε να εγκαταλείψει την τακτική που ακολουθεί.

    [14] ΜΕ ΤΟΝ Σ.ΚΥΠΡΙΑΝΟΥ ΣΥΝΑΝΤΗΘΗΚΕ Ο ΝΕΟΣ ΕΛΛΗΝΑΣ ΠΡΕΣΒΗΣ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ

    Με τον πρόεδρο της κυπριακής Βουλής Σπύρο Κυπριανού, συναντήθηκε σήμερα το πρωί ο νέος πρέσβης της Ελλάδας στη Μεγαλόνησο, Κυριάκος Ροδουσάκης.

    Οι δύο άνδρες συζήτησαν τις τελευταίες εξελίξεις στο κυπριακό και την κατάσταση όπως διαμορφώθηκε μετά το ναυάγιο των απευθείας συνομιλιών στο Μοντρέ της Ελβετίας.

    [15] Ο Κ.ΓΚΛΙΓΚΟΡΩΦ ΓΙΑ ΤΑ 5 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΔΡΥΣΗ ΤΟΥ ΣΤΡΑΤΟΥ ΤΗΣ ΠΓΔΜ

    Υπέρ της διασφάλισης της ειρήνης και της σταθερότητας της χώρας, μέσω της επίλυσης των προβλημάτων με δημοκρατικό τρόπο και στο πλαίσιο των κρατικών θεσμών τάχθηκε ο Πρόεδρος της ΠΓΔΜ, Κίρο Γκλιγκόρωφ, στην επίσημη τελετή για τον εορτασμό των 5 χρόνων από την ίδρυση των ενόπλων δυνάμεων της ΠΓΔΜ.

    Στην ομιλία του ο Σκοπιανός Πρόεδρος επισήμανε πως η ΠΓΔΜ έχει "μικρό αλλά αποτελεσματικό στρατό, ικανό να διαφυλάξει τα σύνορα της χώρας και την ειρήνη και ασφάλεια των πολιτών της". Αναφέρθηκε επίσης στην επιτυχή συνεργασία των σκοπιανών ενόπλων δυνάμεων με τον στρατό της Μ.Βρετανίας, Τουρκίας, Γερμανίας, Cakk_ar, Ιταλίας, Ρωσίας, καθώς επίσης και στη συμμετοχή στο πρόγραμμα του ΝΑΤΟ "Συνεργασία για την ειρήνη".

    Ο υπουργός Άμυνας της ΠΓΔΜ, Λάζαρ Κιτάνοφσκι, τόνισε στην ομιλία του ότι το μέλλον της χώρας βρίσκεται στα συλλογικά συστήματα ασφάλειας. Αναφέρθηκε, επίσης, στις προσπάθειες της χώρας για ένταξη στο ΝΑΤΟ υποστηρίζοντας πως "αυτό θα αποτελέσει τη μεγαλύτερη εγγύηση για την ειρήνη και την ασφάλεια στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων".

    [16] ΤΗΝ ΑΝΑΒΟΛΗ ΤΗΣ ΣΤΑΔΙΑΚΗΣ ΜΕΙΩΣΗΣ ΤΗΣ UNPREDEP ΘΑ ΖΗΤΗΣΕΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΗΣ ΠΓΔΜ, ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟ ΣΚΟΠΙΑΝΟ ΤΥΠΟ

    Την αναβολή της σταδιακής μείωσης, κατά 300 άνδρες, της ειρηνευτικής δύναμης της UNPREDEP, προτίθεται να ζητήσει η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ από τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν, ενώ παράλληλα θα προτείνει να μην αλλάξει το καθεστώς της εντολής της.

    Οπως είναι γνωστό, στην πρόσφατη έκθεσή του προς το Συμβούλιο Ασφαλείας ο Γενικός Γραμματέας του διεθνούς οργανισμού πρότεινε την παράταση της ειρηνευτικής δύναμης μέχρι τις 30 Νοεμβρίου, επισημαίνοντας ότι η προγραμματισμένη σταδιακή μείωση μπορεί να αρχίσει από την 1η Οκτωβρίου.

    Ο σκοπιανός Τύπος δημοσιεύει δηλώσεις αξιωματούχου του υπουργείου Εξωτερικών, χωρίς όμως να τον κατονομάζει, ο οποίος γνωστοποίησε τα σχέδια της κυβέρνησης και ανέφερε επίσης ότι στο υπόμνημα προς τον Γενικό Γραμματέα θα περιέχονται οι θέσεις της κυβέρνησης για την κατάσταση στη Βοσνία, το Κοσσυφοπέδιο, την Αλβανία. Αναφορά θα γίνεται επίσης στην καθυστέρηση καθορισμού των συνόρων μεταξύ Γιουγκοσλαβίας και ΠΓΔΜ.

    Ωστόσο, κατά τον σκοπιανό αξιωματούχο, η κυβέρνηση φέρεται δυσαρεστημένη από την αναφορά του κ.Ανάν στην έκθεσή του σχετικά με τα επεισόδια με την αλβανική μειονότητα στις 9 Ιουλίου στο Γκόστιβαρ και στο Τέτοβο, όπου ο Γενικός Γραμματέας επέκρινε τη χρήση βίας από τις αρχές των Σκοπίων. Οπως δε τόνισε "το σημείο αυτό δεν απεικονίζει τη σωστή εικόνα των σχέσεων με τις μειονότητες".

    Η πρόθεση της κυβέρνησης να ζητήσει την αναβολή της μείωσης των ανδρών της UNPREDEP έγινε αντικείμενο επικριτικών σχολιασμών από τον σκοπιανό Τύπο αλλά και τους ηγέτες της αντιπολίτευσης.

    Ειδικότερα η εφημερίδα "Ντνέβνικ" σε σχόλιό της διερωτάται "τι είδους ειρήνη και σταθερότητα είναι αυτή που διακηρύσσει ότι υπάρχει στη χώρα, ο Πρόεδρος Γκλιγκόρωφ, εφόσον για τη διασφάλισή της απαιτείται η παρουσία ξένων δυνάμεων".

    Ο ηγέτης του εθνικιστικού κόμματος VMRO-DPMNE, Λιούπτσο Γκεοργκίεφσκι, σε δηλώσεις του στην ίδια εφημερίδα, τονίζει ότι θα πρέπει να διακοπεί η αποστολή της UNPREDEP, διότι η παρουσία της αποτελεί "ανάμειξη στις εσωτερικές υποθέσεις της χώρας". Θεωρεί ότι δεν υπάρχει λόγος για την παρουσία της ειρηνευτικής δύναμης, εφόσον απομακρύνθηκε ο κίνδυνος πολέμου στην ευρύτερη περιοχή, ενώ εκτιμά ότι άλλαξε η αρχική αποστολή της ειρηνευτικής δύναμης. Ακόμη θεωρεί ότι είναι παράδοξο να ζητά η κυβέρνηση να γίνει μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας, ενώ στη χώρα παραμένουν δυνάμεις για να διαφυλάξουν την ειρήνη και τη σταθερότητα.

    Στο ίδιο πνεύμα και ο αντιπρόεδρος του Φιλελεύθερου- Δημοκρατικού Κόμματος, Στόγιαν Αντωφ, ο οποίος μεταξύ άλλων υπογραμμίζει ότι με την αναφορά του Κόφι Ανάν στα επεισόδια του Γκόστιβαρ, "η κυβέρνηση απέδειξε ότι ακολουθεί λανθασμένη πολιτική και έχασε το διεθνές κύρος της".

    [17] ΔΕΝ ΔΕΧΕΤΑΙ Η Μ.ΠΛΑΒΣΙΤΣ ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟΥ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟΥ

    "Δεν αποδέχομαι την απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου, διότι οι δικαστές ενήργησαν υπό φοβερή πίεση", δήλωσε η Πρόεδρος της Σερβικής Δημοκρατίας της Βοσνίας, Μπιλιάνα Πλάβσιτς, σε συνέντευξη τύπου χθες στη Μπάνια Λούκα, σχολιάζοντας την απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου να θεωρήσει αντισυνταγματική την ενέργειά της να διαλύσει τη Βουλή και να προκηρύξει πρόωρες εκλογές.

    Εξάλλου, μιλώντας στη σερβοβοσνιακή τηλεόραση, η κ.Πλάβσιτς υπογράμμισε ότι η απόφαση του Δικαστηρίου ήταν " καθαρά πολιτική" και "δεν ενήργησε βάσει νομικών κριτηρίων".

    Αναφερόμενη στις μαγνητοταινίες υποκλοπής των τηλεφωνικών συνομιλιών της, τις οποίες κατέσχεσαν οι αντιτρομοκρατικές δυνάμεις που εισέβαλαν στον κεντρικό αστυνομικό σταθμό της Μπάνια Λούκα, η κ.Πλάβσιτς κατήγγειλε ότι η κρατική ασφάλεια παρακολουθεί όλες της τις συνομιλίες καθώς και τις συνομιλίες δύο δικαστών του Συνταγματικού Δικαστηρίου αλλά και ηγετών της αντιπολίτευσης.

    Η κ.Πλάβσιτς ανέφερε ακόμα ότι δεν γνώριζε για την ενέργεια των αντιτρομοκρατικών μονάδων να καταλάβουν το κτίριο της αστυνομίας και πρόσθεσε ότι "αυτοί ως επαγγελματίες αντελήφθησαν που βρίσκεται το "κακό" το οποίο μέσω της κρατικής ασφάλειας διαδίδεται σε όλη την περιοχή της Σερβικής Δημοκρατίας, και έπραξαν αναλόγως".

    [18] ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΕΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΟΑΣΕ ΘΑ ΕΠΟΠΤΕΥΣΟΥΝ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΗ ΣΕΡΒΙΑ

    Ο Οργανισμός για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη αποδέχθηκε το αίτημα των σερβικών αρχών να αποστείλει παρατηρητές οι οποίοι θα εποπτεύσουν τις κοινοβουλευτικές και προεδρικές εκλογές στη Σερβία που θα διεξαχθούν στις 21 Σεπτεμβρίου.

    Οπως μεταδίδουν τα γιουγκοσλαβικά μέσα ενημέρωσης από τη Βιέννη, όπου είναι η έδρα του ΟΑΣΕ, ο προεδρεύων του Οργανισμού, Δανός υπουργός Εξωτερικών, Νηλ Πέτερσεν, γνωστοποίησε την αποστολή παρατηρητών στις επικείμενες εκλογές, στον υπουργό Εξωτερικών της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας Γιουγκοσλαβίας, Μίλαν Μιλουτίνοβιτς.

    Στο μεταξύ συνεχίζεται με αμείωτη ένταση η προεκλογική δραστηριότητα των κομμάτων που θα συμμετάσχουν στις εκλογές.

    Χθες, ο ηγέτης του Σερβικού Κινήματος Ανανέωσης, Βουκ Ντράσκοβιτς, μιλώντας σε προεκλογική συγκέντρωση στην Πρίστινα δεσμεύτηκε ότι στην περίπτωση που εκλεγεί Πρόεδρος της Σερβίας θα την μετατρέψει σε βαλκανική υπερδύναμη."Η Σερβία θα γίνει μια ισχυρή δημοκρατική και στρατιωτική δύναμη", είπε ο Ντράσκοβιτς και συμπλήρωσε ότι στο Κοσσυφοπέδιο, κοιτίδα του σερβικού πολιτισμού, "πρέπει να επιστραφεί η ιστορική ονομασία του, δηλαδή Παλαιά Seqb_a".

    [19] ΕΝΤΑΣΗ ΣΤΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΗΠΑ-ΒΟΥΛΓΑΡΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΥΡΑΥΛΟΥΣ SS-23

    Αφορμή για ένταση στις σχέσεις ΗΠΑ-Βουλγαρίας στάθηκε η αντίδραση της κυβέρνησης Κλίντον στην ύπαρξη πυραύλων SS-23 στο βουλγαρικό έδαφος, παρά την αμερικανοσοβιετική συμφωνία του 1987, που προβλέπει την καταστροφή των πυραύλων αυτών καθώς και άλλων μεσαίου βεληνεκούς πυρηνικών όπλων και απαγορεύει όλους τους πυραύλους βεληνεκούς μεταξύ 300 και 3.400 μιλίων.

    Σύμφωνα με δημοσίευμα των “Washington Times”, που επικαλείται πηγές του State Department, το αρχικό αίτημα της αμερικανικής κυβέρνησης να καταστραφούν οι πύραυλοι προκάλεσε αλυσιδωτές αντιδράσεις. Η κυβέρνηση της Βουλγαρίας δεν είδε με καλό μάτι την ενέργεια αυτή, και άρθρα στο Βουλγαρικό τύπο κατηγόρησαν την άλλη πλευρά του Ατλαντικού ότι επιχειρεί να πλήξει την κυριαρχία της χώρας.

    Σε απάντηση των δημοσιευμάτων το State Department αναδιπλώθηκε, και η αμερικανική Πρεσβεία στη Σόφια με ανακοίνωση της υποστήριξε ότι το αίτημα δεν είχε τη μορφή τελεσίγραφου, αλλά διατυπώθηκε στο πλαίσιο της προσπάθειας για μείωση της παγκόσμιας προσφοράς πυραύλων, ικανών να εκτοξεύουν όπλα μαζικής καταστροφής. Στον αντίποδα, το βουλγαρικό υπουργείο Εξωτερικών, στις 31 Ιουλίου, απέρριψε τελεσίδικα το αμερικανικό αίτημα, υπογραμμίζοντας ότι οι πύραυλοι αυτοί αποτελούν μέσα προστασίας της εθνικής ασφάλειας της χώρας.

    Όπως αναφέρεται στο σχετικό δημοσίευμα, οι ΗΠΑ ζήτησαν την καταστροφή ίδιας τεχνολογίας πυραύλων και από την κυβέρνηση της Σλοβακίας, που πιστεύεται ότι διαθέτει SS-23.

    Εκπρόσωπος του State Department δήλωσε ότι οι ΗΠΑ προσφέρθηκαν να βοηθήσουν τις δύο χώρες να καταστρέψουν τους πυραύλους και ότι θεωρεί ότι αυτού του είδους οι πύραυλοι δεν πρέπει να υπάρχουν στο οπλοστάσιό τους. Σύμφωνα με άλλο επίσημο, η αμερικανική πλευρά ανησυχεί ότι οι πύραυλοι θα εξαχθούν και θα πέσουν σε λάθος χέρια.

    Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι η Βουλγαρία διαθέτει μέχρι και 8 εκτοξευτές SS-23 και τουλάχιστον άλλους τόσους πυραύλους, ενώ δεν αποκαλύφθηκε το μέγεθος του πυρηνικού οπλοστασίου της Σλοβακίας.

    Σημειώνεται ότι οι συγκεκριμένοι πύραυλοι ανακαλύφθηκαν από αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες, δυόμισι χρόνια μετά την υπογραφή της συμφωνίας. Η Μόσχα απρόθυμα παραδέχτηκε ότι SS-23 μεταφέρθηκαν σε μερικούς από τους τότε συμμάχους της, για να παρακάμψει τους περιορισμούς της συμφωνίας, όπως υποστηρίζουν επίσημοι.

    [20] ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΘΗΚΕ Η ΒΛΑΒΗ ΣΤΟ ΚΟΖΛΟΝΤΟΥΙ

    Τέθηκε από σήμερα σε λειτουργία, με το 50% της ισχύος του, ο πρώτος αντιδραστήρας του πυρηνικού εργοστασίου στο Κοζλοντούι, σύμφωνα με όσα μετέδωσε το Βουλγαρικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

    Χτες το βράδυ σημειώθηκε βλάβη στον εν λόγω αντιδραστήρα και οι υπεύθυνοι του εργοστασίου διέκοψαν τη λειτουργία του μέχρι να γίνουν οι απαραίτητες εργασίες επισκευής. Σύμφωνα με τις up\qwouser πληροφορίες δεν υπήρξε διαρροή ραδιενέργειας.

    [21] ΕΝΑΣ ΑΝΤΙΣΥΝΤΑΓΜΑΤΑΡΧΗΣ ΣΤΗΝ ΗΓΕΣΙΑ ΤΟΥ ΑΛΒΑΝΙΚΟΥ ΣΤΡΑΤΟΥ

    Ο αντισυνταγματαρχης Αλεξ Αντόνι διορίστηκε χθες από τον πρόεδρο της Αλβανίας Ρετζέπ Μεϊντάνι, ο οποίος θεσμικά προϊσταται των ενόπλων δυνάμεων, στην θέση του αρχηγού τους.

    Τον διορισμό του κ.Αντόνι είχε εισηγηθεί στον κ.Μεϊντάνι, ο πρωθυπουργός κ.Φατός Νάνο μετά από απόφαση του υπουργικού συμβουλιου.

    Ο κ.Αντόνι καταλαμβάνει τη θέση του στρατηγού Αντεμ Κοπάνι, στενού συνεργάτη και συμβούλου του πρώην προέδρου Σαλί Μπερίσα ο οποίος είχε αναλάβει καθήκοντα στις 2 Μαρτίου ενώ στο μεταξύ ήδη βρισκόταν σε εξελιξη η κρίση που οδήγησε στις εκλογές και την ήττα του Δημοκρατικού Κόμματος.

    Μέχρι τώρα ο κ.Αντόνι ασκούσε τα καθήκοντα του διευθυντή της στρατιωτικής ακαδημίας των αλβανικών ενόπλων δυνάμεων και με ειδικό διάταγμα του κ.Μεϊντανι, προήχθη σε “γενικό ταξίαρχο”.

    Οι αλβανικές ένοπλες δυνάμεις βρίσκονται αντιμέτωπες με τη δεύτερη μεγάλη κρίση σε 5 μήνες καθώς μετά την αποτυχία τους τον Μάρτιο να καταστείλουν την εξέγερση στο νότο, τώρα χάνουν σειρά υψηλόβαθμων στελεχών, πολιτικών φίλων του απελθόντος προέδρου οι οποίοι λιποτακτούν.

    Ηδη χθες ο γραμματέας του Υπουργείου Αμυνας κ.Περικλί Τέτα ανακοίνωσε την έναρξη ποινικής διαδικασίας εναντίον τριών αξιωματικών, δύο στρατηγών και ενός συνταγματάρχη που κατηγορούνται για λιποταξία καθώς δεν έχουν προσέλθει για να εκτελέσουν τα καθήκοντα τους για περισότερες από πέντε μέρες.

    [22] ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΩΝ ΙΔΡΥΘΗΚΕ ΣΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΑ

    Η επίλυση των θεμάτων που απασχολούν τους πρώην πολιτικούς κρατούμενους και η επανένταξή τους στην κοινωνία είναι ο στόχος του Ινστιτούτου Κρατουμένων που ιδρύθηκε, ύστερα από συμφωνία που επιτεύχθηκε μεταξύ της αλβανικής κυβέρνησης και του συλλόγου των πρώην πολιτικών κρατουμένων.

    Τα αλβανικά μέσα ενημέρωσης έδωσαν ιδιαίτερη έμφαση στη δημιουργία του οργάνου, το οποίο θα αποτελεί μια κυβερνητική υπηρεσία με δικούς της θεσμούς, προϋπολογισμό, εμπειρογνώμονες κ.α.

    Τη σχετική συμφωνία υπέγραψαν ο πρωθυπουργός Φάτος Νάνο και ο πρόεδρος του συλλόγου Κουρτ Κολα.


    Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/

    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute
    mpa2html v3.04 run on Tuesday, 19 August 1997 - 10:00:59