Browse through our Interesting Nodes of Greek Radio & Television Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 97-08-13

From: Macedonian Press Agency <mpa@philippos.mpa.gr>

Macedonian Press Agency: News in Elot928 Greek Directory

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ

Θεσσαλονίκη 13 Αυγούστου 1997


ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ

[Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

[Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ


ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

[Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [01] ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ Χ.ΣΑΜΑΡΑΝΚ ΠΡΟΣ ΤΟΝ Κ.ΣΤΕΦΑΝΟΠΟΥΛΟ ΓΙΑ ΤΟ "ΑΘΗΝΑ ΄97"

  • [02] ΕΓΚΩΜΙΑΣΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΙΤΑΛΙΚΗΣ ΔΟΕ ΓΙΑ ΤΟ "ΑΘΗΝΑ ΄97"

  • [03] ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΤΟΥ ΟΔΙΚΟΥ ΑΞΟΝΑ ΒΕΛΙΓΡΑΔΙΟΥ-ΣΚΟΠΙΩΝ

  • [04] ΣΥΣΚΕΨΗ ΣΤΗ ΛΑΡΙΣΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΕΣ ΠΟΥ ΠΡΟΚΑΛΕΣΕ ΤΟ ΧΑΛΑΖΙ ΣΤΟ ΘΕΣΣΑΛΙΚΟ ΚΑΜΠΟ

  • [05] ΕΜΠΕΙΡΟΓΝΩΜΟΝΕΣ ΕΞΕΤΑΖΟΥΝ ΤΑ ΑΙΤΙΑ ΤΟΥ ΑΤΥΧΗΜΑΤΟΣ ΜΕ ΤΟ ΜΠΟΙΝΓΚ 727 ΣΤΟ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ "ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ"

  • [06] ΣΤΗΝ ΤΥΝΗΣΙΑ ΤΟ MEDPARTENARIAT ΤΟΥ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ

  • [07] ΠΡΟΣΚΥΝΗΤΕΣ ΣΥΡΡΕΟΥΝ ΣΤΗΝ ΠΑΝΑΓΙΑ ΣΟΥΜΕΛΑ

  • [08] ΤΗ ΜΟΖΙΡ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΕΙ ΣΗΜΕΡΑ Ο ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΤΣΑΜΠΙΟΝΣ ΛΙΓΚ

  • [09] ΟΙ ΕΘΝΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ ΑΝΔΡΩΝ ΚΑΙ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΣΤΗ ΜΑΧΗ ΤΟΥ ΠΑΝΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΟΣ ΠΟΛΟ ΠΟΥ ΔΙΕΞΑΓΕΤΑΙ ΣΤΗ ΣΕΒΙΛΗ


  • [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [10] ΜΕ ΙΔΙΑΙΤΕΡΟ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ ΚΛΗΡΙΔΗ - ΝΤΕΝΚΤΑΣ

  • [11] ΤΙΣ ΘΕΣΕΙΣ ΤΟΥΣ ΕΠΙ ΤΩΝ ΕΓΓΡΑΦΩΝ ΤΟΥ Ν.ΚΟΡΝΤΟΒΕΖ ΘΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΟΥΝ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΟ ΜΟΝΤΡΕ ΚΛΗΡΙΔΗΣ ΚΑΙ ΝΤΕΝΚΤΑΣ

  • [12] ΤΗΝ ΑΡΣΗ ΤΟΥ ΚΑΘΕΣΤΩΤΟΣ ΕΚΤΑΚΤΗΣ ΑΝΑΓΚΗΣ ΣΤΗ Ν.Α ΤΟΥΡΚΙΑ ΕΞΗΓΓΕΙΛΕ Ο Μ.ΕΤΖΕΒΙΤ

  • [13] ΤΟΥΡΚΙΑ: ΠΡΟΣ ΑΝΑΝΕΩΣΗ ΤΗΣ ΠΑΡΑΓΓΕΛΙΑΣ ΤΩΝ ΕΛΙΚΟΠΤΕΡΩΝ SUPER COBRA

  • [14] ΜΕ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥΣ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΦΡΟΥΡΑΣ ΘΑ ΣΥΝΑΝΤΗΘΟΥΝ ΑΥΡΙΟ ΜΕΛΗ ΤΗΣ ΟΥΝΦΙΣΥΠ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ

  • [15] ΚΥΠΡΟΣ: ΕΡΕΥΝΕΣ ΤΟΥ ΠΛΟΙΟΥ “ΠΙΡΙ ΡΕΪΣ” ΣΤΟΝ ΕΛΛΗΝΟΚΥΠΡΙΑΚΟ ΘΑΛΑΣΣΙΟ ΧΩΡΟ

  • [16] ΕΠΙΣΤΡΕΦΟΥΝ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ

  • [17] ΝΕΕΣ ΕΛΠΙΔΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗ ΤΟΥ AIDS ΑΠΟ ΑΥΣΤΡΑΛΟΥΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ


  • ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

    [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [01] ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ Χ.ΣΑΜΑΡΑΝΚ ΠΡΟΣ ΤΟΝ Κ.ΣΤΕΦΑΝΟΠΟΥΛΟ ΓΙΑ ΤΟ "ΑΘΗΝΑ ΄97"

    Τα συγχαρητήριά του για την μεγάλη επιτυχία της διοργάνωσης του 6ου Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Στίβου απευθύνει, με επιστολή του, στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κωστή Στεφανόπουλο, ο πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής, Χουάν Αντόνιο Σάμαρανκ.

    Ο κ.Σάμαρανκ εκφράζει την ευγνωμοσύνη του για τη συνεχή παρουσία του κ.Στεφανόπουλου στο στάδιο κατά τη διάρκεια των αγώνων ενώ απευθύνει στον Ελληνα πρόεδρο πρόσκληση να επισκεφθεί την έδρα της Επιτροπής και το Ολυμπιακό Μουσείο.

    [02] ΕΓΚΩΜΙΑΣΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΙΤΑΛΙΚΗΣ ΔΟΕ ΓΙΑ ΤΟ "ΑΘΗΝΑ ΄97"

    Την καλύτερη απάντηση στις προκλητικές ανθελληνικές δηλώσεις του Πρίμο Νεμπιόλο, έδωσαν ο πρόεδρος της ΔΟΕ Χουάν Αντόνιο Σάμαρανκ και ο πρόεδρος της ιταλικής ολυμπιακής επιτροπής Μάριο Πεσκάντε.

    Με εγκωμιαστικά σχόλια εκφράστηκαν και οι δύο άνδρες για την διοργάνωση του "Αθήνα 97". Ο κ.Σάμαρανκ σε συγχαρητήρια επιστολή του προς τον πρόεδρο της ελληνικής ΔΟΕ Λάμπη Νικολάου, χαρακτηρίζει εξαιρετική τη διοργάνωση του "Αθήνα '97", αφήνοντας πλήρως εκτεθειμένο τον πρόεδρο της παγκόσμιας ομοσπονδίας στίβου.

    Ο κ.Πεσκάντε τόνισε ότι η διοργάνωση του 6ου Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Στίβου στην Αθήνα ήταν άψογη, ενώ η παρουσίαση της πόλης και των αθλητικών χώρων άριστη. "Η Αθήνα έχει καλύτερες συνθήκες σε σχέση με το παρελθόν για να αναλάβει τους Ολυμπιακούς αγώνες" υποστήριξε ο κ.Πεσκάντε.

    [03] ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΤΟΥ ΟΔΙΚΟΥ ΑΞΟΝΑ ΒΕΛΙΓΡΑΔΙΟΥ-ΣΚΟΠΙΩΝ

    Το ενδιαφέρον της κυβέρνησης της χώρας μας για τη συμμετοχή ελληνικών τεχνικών εταιριών στην κατασκευή του οδικού άξονα Βελιγραδίου-Σκοπίων, γνωστοποίησε ο Θεόδωρος Πάγκαλος στον Υπουργό Εξωτερικών της Ο.Δ.Γιουγκοσλαβίας, Μίλαν Μιλουντίνοβιτς, κατά τη χθεσινή συνάντησή τους στην Αθήνα. Επίσης, συμφωνήθηκε να ανοίξει ελληνικό προξενείο στη Νις.

    O κ.Μιλουντίνοβιτς επέδωσε πρόσκληση για επίσημη επίσκεψη του πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη το Βελιγράδι, η οποία αναμένεται να πραγματοποιηθεί στο τέλος του χρόνου.

    [04] ΣΥΣΚΕΨΗ ΣΤΗ ΛΑΡΙΣΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΕΣ ΠΟΥ ΠΡΟΚΑΛΕΣΕ ΤΟ ΧΑΛΑΖΙ ΣΤΟ ΘΕΣΣΑΛΙΚΟ ΚΑΜΠΟ

    Στην εκτίμηση των καταστροφών που προκάλεσε η χαλαζόπτωση του περασμένου Σαββάτου στις καλλιέργειες του Θεσσαλικού κάμπου, επικεντρώνεται η σύσκεψη τοπικών φορέων που πραγματοποιείται σήμερα στη Νομαρχία Λαρίσης.

    Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης αναμένεται ακόμη να καθοριστεί η διαδικασία βάσει της οποίας θα καταβληθούν αποζημιώσεις στους παραγωγούς που οι καλλιέργειές τους επλήγησαν από τη θεομηνία.

    [05] ΕΜΠΕΙΡΟΓΝΩΜΟΝΕΣ ΕΞΕΤΑΖΟΥΝ ΤΑ ΑΙΤΙΑ ΤΟΥ ΑΤΥΧΗΜΑΤΟΣ ΜΕ ΤΟ LPOIMCJ 727 ΣΤΟ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ "ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ"

    Σε υπόστεγο της Ολυμπιακής Αεροπλοίας, σε χώρο του αεροδρομίου "Μακεδονία", μεταφέρθηκε το πρωί το Μπόινγκ 727 "Μέγας Αλέξανδρος" της Ολυμπιακής Αεροπορίας, το οποίο χτες το απόγευμα ξέφυγε από το διάδρομο προσγείωσης και λίγα μέτρα πριν από τη θάλασσα "καρφώθηκε" στις λάσπες, χωρίς να τραυματιστεί κανένας από τους 26 επιβάτες και το 8μελές πλήρωμα.

    Γερανοφόρα οχήματα του Οργανισμού λιμένος και του στρατού μετέφεραν το αεροσκάφος σε υπόστεγο του αεροδρομίου, όπου και εξετάζεται από τεχνικούς και εμπειρογνώμονες προκειμένου να διαπιστωθεί το μέγεθος των υλικών ζημιών που υπέστη. Σε ότι αφορά στα αίτια του ατυχήματος, εξετάζονται όλα τα ενδεχόμενα σύμφωνα με τις αρχές του αεροδρομίου.

    Η σφοδρή καταιγίδα, η περίεργη φορά των ανέμων και η ολισθηρότητα του διαδρόμου προσγείωσης ήταν οι επίσημες εκδοχές για το χτεσινό ατύχημα. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αερολιμενικών αρχών ο κυβερνήτης του αεροσκάφους, Στέφανος Βασιλικός, έκανε τους σωστούς χειρισμούς, όταν διαπιστώθηκε ότι το αεροπλάνο κατευθυνόταν πλέον προς τη θάλασσα, μ σκοπό να αποφευχθεί αεροπορική τρααγωδία.

    Η εκδοχή της μηχανικής βλάβης φαίνεται να απομακρύνεται ενώ οι αρχές ερευνούν το στοιχείο ότι το αεροσκάφος προσγειώθηκε στη μέση του διαδρόμου και όχι στην αρχή κι έτσι δεν είχε στη διάθεση του την απαραίτητη απόσταση μέχρι να ακινητοποιηθεί. Αν διαπιστωθεί ότι έχει υποστεί σοβαρές ζημιές στο σκελετό του είναι πολύ πιθανό να τεθεί εκτός λειτουργίας το αεροσκάφος.

    [06] ΣΤΗΝ ΤΥΝΗΣΙΑ ΤΟ MEDPARTENARIAT ΤΟΥ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ

    ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ, 13 Αυγούστου 1997 (ΜΠΕ)

    Νέες προοπτικές διανοίγονται για τη σύναψη συνεργασιών μεταξύ ελληνικών και τυνησιακών επιχειρήσεων, καθώς, στο πλαίσιο της εκδήλωσης "Medpartenariat", που θα φιλοξενηθεί στις 25 και 26 Σεπτεμβρίου στην Τύνιδα, οι συμπατριώτες μας θα ενημερωθούν γύρω από τις δυνατότητες που προσφέρει η αγορά του βορειοαφρικανικού κράτους.

    Οι 305 επιλεγμένες επιχειρήσεις από την Τυνησία που θα συμμετάσχουν στη διοργάνωση είναι μικρομεσαίες, οικονομικά υγιείς και επιθυμούν να συνάψουν μακροπρόθεσμες συνεργασίες με αντίστοιχες ελληνικές. Δραστηριοποιούνται στους κλάδους των τροφίμων, υφασμάτων-ενδυμάτων, μηχανημάτων-μηχανολογικού εξοπλισμού, ηλεκτρονικών, χημικών και φαρμακευτικών προϊόντων, παιχνιδιών, επίπλου-ξύλου, δομικών υλικών, συσκευασιών, μεταλλικών προϊόντων και εργαλείων.

    Η εκδήλωση Μedpartenariat στηρίζεται σε πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και στοχεύει στην προσέγγιση των επιχειρήσεων των ευρωπαϊκών και των μεσογειακών χωρών. Στην Ελλάδα την προώθηση της εκδήλωσης ανέλαβε ο Σύνδεσμος Εξαγωγέων Βoρείου Ελλάδος.

    [07] ΠΡΟΣΚΥΝΗΤΕΣ ΣΥΡΡΕΟΥΝ ΣΤΗΝ ΠΑΝΑΓΙΑ ΣΟΥΜΕΛΑ

    Πόντιοι από κάθε γωνιά της Ελλάδας, αλλά και το εξωτερικό, άρχισαν να κατασκηνώνουν ήδη στην περιοχή γύρω από την Παναγία Σουμελά, στο Βέρμιο της Ημαθίας, για να προσκυνήσουν την εικόνα της Παναγίας και να παρακολουθήσουν τις τετραήμερες εκδηλώσεις, που ξεκινούν αύριο, για τον εορτασμό της Κοίμησης της Θεοτόκου.

    Η συμμετοχή των προσκυνητών εφέτος αναμένεται να ξεπεράσει την περυσινή, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Ιδρύματος "Παναγία Σουμελά", Γιώργο Τανιμανίδη, και το ξεχωριστό γεγονός θα είναι η παράδοση στο Ιδρυμα της χρυσοκέντητης παράστασης του Ιερού Επιταφίου. Το κειμήλιο αυτό είχε μεταφερθεί στην Ελλάδα από το μοναστήρι της Παναγίας Σουμελά στον Πόντο και φυλάσσονταν μέχρι τώρα στο Μουσείο Μπενάκη στην Αθήνα. Η τελετή παράδοσης- παραλαβής θα γίνει στις 9.45' το πρωί της Παρασκευής 15 Αυγούστου.

    Την κυβέρνηση στις εκδηλώσεις θα εκπροσωπήσει ο υπουργός Πολιτισμού, Ευάγγελος Βενιζέλος, ενώ θα παραβρεθούν βουλευτές, εκπρόσωποι κομμάτων, εκκλησιαστικών και στρατιωτικών αρχών και διαφόρων φορέων.

    Η επίσημη λιτάνευση της αγίας εικόνας της Παναγίας Σουμελά θα γίνει στις 10.30' το πρωί της Παρασκευής, αμέσως μετά τη δοξολογία για την ημέρα των Ενόπλων Δυνάμεων. Η εικόνα της Παναγίας Σουμελά μεταφέρθηκε στην Ελλάδα το 1932 από τον αρχιμανδρίτη Αμβρόσιο Σουμελιώτη. Το 1952 ενθρονίστηκε στην Καστανιά του Βερμίου, όπου βρίσκεται και σήμερα, και από τότε χρονολογείται το προσκύνημα των πιστών.

    [08] ΤΗ ΜΟΖΙΡ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΕΙ ΣΗΜΕΡΑ Ο ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΤΣΑΜΠΙΟΝΣ ΛΙΓΚ

    Με στόχο την πρόκριση σε όμιλο του Τσάμπιονς Λίγκ, ο Ολυμπιακός θα αντιμετωπίσει στις 9:15 το βράδυ στο Ολυμπιακό Στάδιο της Αθήνας την ομάδα της Λευκορωσίας Μοζίρ, στο δεύτερο προκριματικό γύρο της διοργάνωσης.

    Σύμφωνα με τον προπονητή των λευκορώσων Μπουγκνόφ, ο Ολυμπιακός είναι το φαβορί του σημερινού αγώνα. Ο Ντούσαν Μπάγιεβιτς, από την πλευρά του, έχει στη διάθεση του και τους 23 ποδοσφαιριστές, γεγονός που του προκαλεί έναν ευχάριστο πονοκέφαλο.

    Οι "ερυθρόλευκοι" θα προσπαθήσουν να πάρουν την πρόκριση από τον πρώτο αγώνα, ώστε η ρεβάνς των δύο ομάδων που θα γίνει στις 27 Αυγούστου στο Μοζίρ, να έχει διαδικαστικό χαρακτήρα.

    Κατάμεστο αναμένεται να είναι το ΟΑΚΑ από τους οπαδούς του Ολυμπιακού, αφού εδώ και μέρες έχουν εξαντληθεί τα εισιτήρια του σημερινού αγώνα.

    Στο μεταξύ, σε ένα συναρπαστικό παιχνίδι που έγινε χθες στο γήπεδο της Τούμπας ο ΠΑΟΚ κέρδισε τη σλοβάκικη Σπάρτακ Τρνάβα, με σκορ 5 - 3, σε αγώνα για το κύπελλο ΟΥΕΦΑ. Η ομάδα του "Δικεφάλου" κατόρθωσε να ανατρέψει το εις βάρος της 0 - 3 και να πάρει μια σημαντική νίκη.

    Λευκή ισοπαλία απέσπασε χθες ο ΟΦΗ στο Ρέικιαβικ της Ισλανδίας από την ομώνυμη ομάδα. Η παίχτες του Ευγένιου Γκέραρντ κατόρθωσαν να πάρουν ένα επιθυμητό αποτέλεσμα, αφού το 0 - 0 τους δίνει το προβάδισμα πρόκρισης, για την επόμενη φάση του κυπέλλου ΟΥΕΦΑ.

    Η ομάδα του Ρέικιαβικ δημιούργησε πολλές προϋποθέσεις για γκολ, ειδικά στο πρώτο ημίχρονο, αλλά ο τερματοφύλακας του ΟΦΗ Κώστας Χανιωτάκης βρέθηκε σε εκπληκτική μέρα και κράτησε το 0 - 0. Η ρεβάνς μεταξύ των δύο αντιπάλων θα γίνει στις 26 Αυγούστου στο Ηράκλειο.

    [09] ΟΙ ΕΘΝΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ ΑΝΔΡΩΝ ΚΑΙ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΣΤΗ ΜΑΧΗ ΤΟΥ ΠΑΝΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΟΣ ΠΟΛΟ ΠΟΥ ΔΙΕΞΑΓΕΤΑΙ ΣΤΗ ΣΕΒΙΛΗ

    Την πανίσχυρη Ιταλία θα αντιμετωπίσει σήμερα στις 6:45 το απόγευμα η εθνική μας ομάδα πόλο των ανδρών, στο πρώτο παιχνίδι του 23ου πανευρωπαϊκού πρωταθλήματος υδατοσφαίρισης που διεξάγεται στη Σεβίλη.

    Λίγες ώρες αργότερα, στις 8:30, η ελληνική ομάδα πόλο των γυναικών θα αγωνιστεί στην ίδια διοργάνωση με την Τσεχία. Αύριο το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα των γυναικών θα αντιμετωπίσει την Ουγγαρία, ενώ οι άνδρες την ομάδα της Ρωσίας.

    Στην ισπανική πόλη πραγματοποιείται επίσης και το πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα κολύμβησης, όπου η Ελλάδα θα συμμετέχει στις καταδύσεις και στη συγχρονισμένη κολύμβηση. Η Χριστίνα Θαλασσινίδου ξεκινά σήμερα την προσπάθεια της για διάκριση, με τη συμμετοχή της στο τεχνικό πρόγραμμα του Σόλο.


    [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [10] ΜΕ ΙΔΙΑΙΤΕΡΟ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ ΚΛΗΡΙΔΗ - ΝΤΕΝΚΤΑΣ

    Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον συνεχίζονται για τρίτη μέρα οι απευθείας συνομιλίες για το κυπριακό μεταξύ του Γλαύκου Κληρίδη και του Ραούφ Ντενκτάς στο Μοντρέ της Ελβετίας.

    Το πρωί, οι δύο ηγέτες εξέφρασαν τις θέσεις τους επί των δύο συνισταμένων στο άτυπο έγγραφο ή έγγραφα, που επέδωσε χθες στις δύο πλευρές ο ειδικός σύμβουλος του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ για το κυπριακό Ντιέγκο Κόρντοβεζ.

    Οι συνισταμένες αφορούν το συνταγματικό, τον τρόπο μελλοντικού χειρισμού του εδαφικού, τις βασικές ελευθερίες, αλλά και διαδικαστικά θέματα.

    Το νέο έγγραφο που μελέτησε σε χθεσινή συνεδρίαση του το Εθνικό Συμβούλιο της Κύπρου, δεν είναι για αποδοχή ή απόρριψη, αλλά επιδέχεται τροποποιήσεις. Δεν έχει διευκρινιστεί ακόμη αν πρόκειται για ένα έγγραφο που περιλαμβάνει μαζί τα θέματα ουσίας και διαδικασίας ή δύο ξεχωριστά έγγραφα.

    Στο μεταξύ, η συζήτηση μεταξύ του κ.Κληρίδη και του κ.Ντενκτάς για επίλυση ανθρωπιστικών θεμάτων θα συνεχιστεί, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο τύπου της ΟΥΝΦΙΣΥΠ Βαλντεμάρ Ροκοζέφσκι. Ομως ακόμη δεν είναι γνωστό κατά πόσο αυτή θα γίνει σε κατ' ιδίαν συναντήσεις ή χωριστές επαφές του αναπληρωτή ειδικού αντιπροσώπου του Γ.Γ. του ΟΗΕ Γκουστάβ Φεϊσέλ με τις δύο πλευρές.

    [11] ΤΙΣ ΘΕΣΕΙΣ ΤΟΥΣ ΕΠΙ ΤΩΝ ΕΓΓΡΑΦΩΝ ΤΟΥ Ν.ΚΟΡΝΤΟΒΕΖ ΘΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΟΥΝ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΟ ΜΟΝΤΡΕ ΚΛΗΡΙΔΗΣ ΚΑΙ ΝΤΕΝΚΤΑΣ

    Τις θέσεις επί των δύο εγγράφων τα οποία επέδωσε χθες στις δυο πλευρές ο εκπρόσωπος του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ, Ντιέγκο Κορντοβέζ, και αφορούν το συνταγματικό και στον τρόπο μελλοντικού χειρισμού του εδαφικού, θα αναπτύξουν κατά τη σημερινή συνάντηση στο Κλιόν της Ελβετίας, που θα πραγματοποιηθεί για πρώτη φορά με διευρυμένη σύνθεση, παρουσία δηλαδή των συμβούλων των Κληρίδη και Ντενκτάς.

    Την ύπαρξη των εγγράφων επιβεβαίωσε χθες ο ίδιος ο Πρόεδρος της Κύπρου, Γλαύκος Κληρίδης σε δηλωσή του αμέσως μετά την πολύωρη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου σε ξενοδοχείο του Μοντρέ.

    Τα δύο νέα ολιγοσέλιδα έγγραφα το ένα επί της ουσίας και το άλλο κυρίως επί της διαδικασίας, όπως και τα άλλα δύο που δόθηκαν στον πρώτο γύρο συνομιλιών δεν έχουν δεσμευτικό χαρακτήρα. Περιέχουν καποιες κατευθυντήριες γραμμές που σε ένα βαθμό προσομοιάζουν με αυτές τις δέσμης ιδεών Γκάλι, πάνω στις οποίες θα στηριχθεί η συνέχεια της όλης προσπάθειας.

    Η παρουσίαση των εγγράφων τοποθετεί σε δεύτερη μοίρα το αναθεωρημένο έγγραφο του Κορντοβέζ που δόθηκε στους δύο ηγέτες στο Τράουτμπεκ, καθόσον οι συνομιλητές θα ασχολούνται πλέον με τα νέα έγγραφα.

    Διπλωματικοί κύκλοι, πάντως, εκτιμούν ότι τα δύο αυτά έγγραφα δεν είναι εύκολο να γίνουν αποδεκτά από τις δύο πλευρές.

    Χθες, εξάλλου, στην πολύωρη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου έγινε ανάλυση των θέσεων και ανταλλαγή απόψεων επί των δυο εγγράφων και οι σχετικές παρατηρήσεις και πιθανές τροποποιήσεις επί του περιεχομένου των εγγράφων αναμένεται να εκφραστούν κατά τη σημερινή συνάντηση.

    Ωστόσο ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ντενκτάς ο οποίος είχε ανάλογες διαβουλεύσεις με τους συμβούλους του, δήλωσε ότι δεν πρόκειται να υπογράψει τα έγγραφα και εξέφρασε την ελπίδα να μην υπάρξει εμμονή του κ.Κορντοβέζ να υπογραφούν.

    Η χθεσινή συνάντηση μεταξύ του κ.Κορντοβέζ, του Προέδρου της Δημοκρατίας, Γλαύκου Κληρίδη και του Τουρκοκύπριου ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς διήρκεσε εβδομήντα πέντε λεπτά και οι δύο ηγέτες ολοκλήρωσαν τις απόψεις τους επί των βασικών πτυχών του κυπριακού. Λίγο πριν τη συνάντηση των τριών, ο κ.Κορντοβέζ είχε ιδιαίτερη συνάντηση με τον Ραούφ Ντενκτάς.

    Μετά το πέρας της σημερινής συνάντησης που ορισμένοι διπλωμάτες τη θεωρούν ως την πρώτη ουσιαστική δοκιμασία παρουσίασης των απόψεων και αντιδράσεων των δυο πλευρών στις εισηγήσεις του Κορντοβέζ, θα συνέλθει και πάλι το Εθνικό Συμβούλιο πριν από δείπνο που θα παραθέσει η ελβετική κυβέρνηση στις δυο αντιπροσωπείες που συμμετέχουν στις συνομιλίες.

    [12] ΤΗΝ ΑΡΣΗ ΤΟΥ ΚΑΘΕΣΤΩΤΟΣ ΕΚΤΑΚΤΗΣ ΑΝΑΓΚΗΣ ΣΤΗ Ν.Α ΤΟΥΡΚΙΑ ΕΞΗΓΓΕΙΛΕ Ο Μ.ΕΤΖΕΒΙΤ

    Την άρση, μέχρι το τέλος τους έτους, του καθεστώτος εκτάκτου ανάγκης που ισχύει τα τελευταία δέκα χρόνια στις περιοχές της νοτιανατολικής Τουρκίας, υπό την προϋπόθεση ότι θα υπάρξει συνεργασία μεταξύ των δυνάμεων ασφαλείας και των τοπικών αρχών, εξήγγειλε χθες ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Μπουλέντ Ετζεβίτ, αμέσως μετά τη λήξη της συνεδρίασης της Επιτροπής για τον αγώνα jat\ της τρομοκρατίας.

    Η Επιτροπή αυτή είναι μεν κυβερνητική ωστόσο οι αποφάσεις της δεν έχουν δεσμευτικό χαρακτήρα και για να τεθούν σε εφαρμογή πρέπει προηγουμένως να εγκριθούν από την τουρκική Εθνοσυνέλευση και το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας.

    Οπως τόνισε ο Ετζεβίτ εξηγώντας τους λόγους της απόφασης, η δράση των ανταρτών στις εννέα αυτές επαρχίες που ισχύουν τα έκτακτα μέτρα έχει μειωθεί και αυτό που τώρα προέχει, "είναι η οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη της Ν.Α. Τουρκίας, να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας και να επιστρέψουν στα χωριά τους όσοι είχαν αναγκαστεί να τα εγκαταλείψουν".

    Ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης διευκρίνισε ωστόσο ότι η άρση των περιοριστικών μέτρων θα γίνει υπό τον όρο ότι θα υπάρξει η απαραίτητη συνεργασία ανάμεσα στις τοπικές αρχές και τις δυνάμεις ασφαλείας.

    Εξάλλου, ο κ.Ετζεβίτ, σύμφωνα με τη ραδιοφωνική υπηρεσία του BBC, συμφώνησε ότι θα πρέπει να αλλάξει και το αμφιλεγόμενο σύστημα της πολιτικοφυλακής των χωριών, η δύναμη της οποίας αριθμεί 77 χιλιάδες περίπου άνδρες. Η πολιτικοφυλακή χρηματοδοτείται από το κράτος για να υποστηρίζει το έργο των δυνάμεων ασφαλείας, ωστόσο οι φρουροί των χωριών έχουν κατηγορηθεί συχνά για κατάχρηση εξουσίας και συμμετοχή σε φόνους εκβιασμούς και λαθρεμπόριο ναρκωτικών ενώ οι ίδιες οι δυνάμεις ασφαλείας έχουν κατηγορηθεί για συστηματικές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, παραδίδοντας στις φλόγες χωριά ολόκληρα διότι πίστευαν ότι κρύβονταν αντάρτες του αυτονομιστικού κόμματος των Κούρδων εργατών του ΡΚΚ, σχολίασε το BBC.

    Oι κυβερνήτες των επαρχιών όπου ισχύει το καθεστώς εκτάκτου ανάγκης έχουν το δικαίωμα να απαγορεύουν την κυκλοφορία τις δημόσιες συγκεντρώσεις, να θέτουν τέρμα σε απεργίες, να εκδίδουν εντάλματα συλλήψεως και να ζητούν την επέμβαση του στρατού για την αντιμετώπιση των διαδηλωτών ή για την ενίσχυση της ασφαλείας στις περιοχές αυτές.

    [13] ΤΟΥΡΚΙΑ: ΠΡΟΣ ΑΝΑΝΕΩΣΗ ΤΗΣ ΠΑΡΑΓΓΕΛΙΑΣ ΤΩΝ ΕΛΙΚΟΠΤΕΡΩΝ SUPER COBRA

    Μετά την υπογραφή της συνθήκης μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας στη διάσκεψη κορυφής της Μαδρίτης, αξιόπιστες πηγές στην Άγκυρα, αλλά και την Ουάσινγκτον αναφέρουν ότι η τουρκική πλευρά σκέφτεται σοβαρά την ανανέωση της παραγγελίας των 10 επιθετικών ελικοπτέρων Super Cobra, κατόπιν αλλαγής της αμερικανικής στάσης.

    Σημειώνεται ότι η εξέλιξη αυτή θεωρούνταν αναμενόμενη και είχε καταγραφεί στις αρνητικές για την Ελλάδα συνέπειες, από την προσπάθεια ελληνο-τουρκικής προσέγγισης -που με αμερικανική διαμεσολάβηση- εξελίχθηκε στη διάρκεια της τελευταίας συνόδου κορυφής του Βορειοατλαντικού Συμφώνου.

    Υπενθυμίζεται ότι η οικονομικού ύψους 150 εκατ. δολαρίων παραγγελία των αναφερόμενων ελικοπτέρων, που κατασκευάζονται από την εταιρία Bell-Textron είχε ακυρωθεί στα τέλη του 1996, μετά από σχετική απόφαση της τουρκικής πλευράς, εξαιτίας της αργοπορίας με την οποία χειριζόταν το όλο θέμα η Ουάσινγκτον. Τον τελευταίο καιρό όμως, τούρκοι, αλλά και αμερικανοί αξιωματούχοι προσπαθούν ma βρουν τρόπους διευθέτησης των “αναταράξεων” που προκάλεσαν τα ελικόπτερα Cobra, στις αμυντικές σχέσεις των δύο πλευρών.

    “ Υπάρχει απαίτηση από αμερικανούς αξιωματούχους για την ανανέωση της παραγγελίας των επιθετικών ελικοπτέρων, μετά τη θετική συμπεριφορά της Ουάσινγκτον στο θέμα της παράδοσης των 3 φρεγατών”, επεσήμαναν στην Άγκυρα κύκλοι που ασχολούνται με τις αμυντικές προμήθειες. Είναι αξιοσημείωτο για τη μεταβολή της αμερικανικής στάσης ότι η Τουρκία παραδέχεται πλέον ανοιχτά τη χρησιμοποίηση των αναφερόμενων (νέων) επιθετικών ελικοπτέρων στη διεξαγωγή επιχειρήσεων κατά των κούρδων ανταρτών, υπογραμμίζοντας μάλιστα την κατάρριψη 1 Super Cobra από σοβιετικό πύραυλο SA-7, στη διάρκεια των επιχειρήσεων του τουρκικού στρατού κατά των Κούρδων στο βόρειο Ιράκ, τον περασμένο Ιούνιο. ΟΙ ΟΡΟΙ ΤΗΣ ΑΓΚΥΡΑΣ

    Στρατιωτικοί κύκλοι στην τουρκική πρωτεύουσα επεσήμαναν με έμφαση ότι η Τουρκία προτίθεται να ενεργοποιήσει την παραγγελία των Super Cobra, μόνο στην περίπτωση που δοθούν από την Ουάσινγκτον οι κατάλληλες εγγυήσεις ότι η όλη διαδικασία θα εξελιχθεί ομαλά, χωρίς προβλήματα και καθυστερήσεις. Έγκυρες πληροφορίες επιβεβαιώνουν την παραπάνω τάση και στις κινήσεις της αμερικανικής πλευράς, καθώς αρμόδιες διευθύνσεις του Πενταγώνου ασχολούνται με το θέμα, ασκώντας πιέσεις προς την κατεύθυνση παροχής εγγυήσεων, ώστε η Άγκυρα να ενεργοποιήσει την παραγγελία των Cobra. Παράλληλα, υψηλόβαθμα στελέχη της Bell-Textron εκφράζουν την αισιοδοξία τους, στοχεύοντας στη διεκδίκηση μεγαλύτερου μεριδίου από το τουρκικό εξοπλιστικό πρόγραμμα.

    Σημειώνεται ότι ο Λευκός Οίκος βρέθηκε (τέλη του ’96) στο επίκεντρο πιέσεων του ελληνικού και του αρμενικού λόμπι, αποτέλεσμα των οποίων ήταν το πάγωμα της αναφερόμενης παραγγελίας.

    Οι αμυντικοί αναλυτές στην Ουάσινγκτον εκτιμούν ότι θετικές εξελίξεις αναμένονται για την τουρκική πλευρά και στο θέμα της προμήθειας των 4 ελικοπτέρων ναυτικής συνεργασίας Sea Hawk.

    Στο σημείο αυτό αξίζει να σημειωθεί ότι έχει ενεργοποιηθεί και πρόγραμμα οικονομικού ύψους 3,5 δις δολαρίων που αφορά στην συμπαραγωγή από την εγχώρια τουρκική βιομηχανία 145 επιθετικών ελικοπτέρων. Είναι χαρακτηριστικό ότι η ελληνική πλευρά διατηρεί σε υπηρεσία μόνο 20 επιθετικά ελικόπτερα Apache. Όπως είναι γνωστό, η Άγκυρα έχει πετύχει την εξαίρεση συγκεκριμένης περιοχής στη νοτιοδυτική Τουρκία από την εφαρμογή της Συνθήκης για τον Περιορισμό των Συμβατικών Όπλων στην Ευρώπη (CFE),γεγονός που της επιτρέπει την συγκέντρωση-αποθήκευση πολεμικού υλικού χωρίς κανέναν περιορισμό.

    Σε διπλωματικό επίπεδο είναι ενδεικτικό ότι σε κάποια στιγμή οι στρατηγοί στην Άγκυρα έκαναν λόγο για την εφαρμογή άτυπου αμερικανικού εμπάργκο στις αμυντικές προμήθειες, παράμετρος που με δεδομένες μεταγενέστερες απόψεις, εκτιμάται ότι ενίσχυσε το πλαίσιο αμυντικών σχέσεων της Άγκυρας με το Τελ-Αβίβ.

    [14] ΜΕ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥΣ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΦΡΟΥΡΑΣ ΘΑ ΣΥΝΑΝΤΗΘΟΥΝ ΑΥΡΙΟ ΜΕΛΗ ΤΗΣ ΟΥΝΦΙΣΥΠ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ

    Με εκπροσώπους της Εθνικής Φρουράς θα συναντηθούν αύριο μέλη της Ειρηνευτικής Δύναμης των Ηνωμένων Εθνών (ΟΥΝΦΙΣΥΠ) στην Κύπρο, pqojeil]mou να συνεχιστεί η συζήτηση των τριών προτάσεων που υποβλήθηκαν στο πλαίσιο του στρατιωτικού διαλόγου και έχει ως στόχο τη μείωση της έντασης στη γραμμή αντιπαράταξης.

    Ο εκπρόσωπος τύπου της ΟΥΝΦΙΣΥΠ Βαλντεμάρ Ροκοζέφσκι, δήλωσε ότι προγραμματίζεται συνάντηση και με μέλη των τουρκικών κατοχικών στρατευμάτων.

    Ο κ.Ροκοζέφσκι, ερωτηθείς εάν στο τραπέζι των συνομιλιών βρίσκονται οι τρεις προτάσεις που είχαν υποβληθεί παλαιότερα, δηλαδή η επέκταση της απαγκίστρωσης, κανόνες εμπλοκής και χρήση άσφαιρων πυρών, απάντησε θετικά.

    [15] ΚΥΠΡΟΣ: ΕΡΕΥΝΕΣ ΤΟΥ ΠΛΟΙΟΥ “ΠΙΡΙ ΡΕΪΣ” ΣΤΟΝ ΕΛΛΗΝΟΚΥΠΡΙΑΚΟ ΘΑΛΑΣΣΙΟ ΧΩΡΟ

    H εφημερίδα “Turkish Daily News”σε δημοσίευμα της, ισχυρίζεται ότι το ειδικό σκάφος θαλάσσιων ερευνών “Koca Piri Reis,” έλαβε τη σχετική άδεια από την ελληνο-κυπριακή πλευρά για τη διεξαγωγή ερευνών, εντός των υδάτων της ελεύθερης Κύπρου.

    Σε συνέντευξη των ερευνητικών φορέων που οργανώνουν την αποστολή, ανακοινώθηκε ότι το αντικείμενο της έρευνας που θα διεξαχθεί εστιάζεται στη μελέτη της υποθαλάσσιας ζωής και της ποιότητας των ψαριών, στην θαλάσσια περιοχή μεταξύ της Κύπρου και του Ισραήλ. Τα αποτελέσματα της έρευνας θα χαρτογραφηθούν, ενώ θα εξαχθούν συμπεράσματα από τη διεξαγωγή μετρήσεων για τον πληθυσμό των ψαριών. Το πλήρωμα του πλοίου θα αποτελείται από 9 ναύτες και ομάδα 10 επιστημόνων.

    “Πήραμε την απαραίτητη άδεια για τη διεξαγωγή ερευνών στην θαλάσσια περιοχή της Κύπρου. Οι Ελληνο-κύπριοι υποσχέθηκαν να επιτρέψουν στο πλοίο να πλησιάσει στις ακτές τους και ακόμη να προσφέρουν βοήθεια στην επιστημονική υποστήριξη της μελέτης. Πιστεύουμε ότι ζούμε μια θετική εποχή που πηγάζει από την πρόοδο στις σχέσεις μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας. Οι επιστήμονες ποτέ δεν αντιμετωπίζουν τέτοια προβλήματα. Θα αρχίσουμε να δουλεύουμε δίπλα στο Ισραήλ περίπου στο τέλος του καλοκαιριού”, δήλωσε ο Αβνί Μπενλί εκ των υπευθύνων του προγράμματος.

    Ο Μπενλί παραδέχτηκε ότι στην αρχή το Ισραήλ δεν συμμετείχε στο πρόγραμμα, αλλά συμπεριλήφθηκε μετά τη θετική αντιμετώπιση που είχε το πλήρωμα του πλοίου, όταν επισκέφτηκε το λιμάνι της Χάιφα. Το αναφερόμενο επιστημονικό πρόγραμμα θα υλοποιηθεί με την υποστήριξη του τουρκικού υπουργείου Γεωργίας, ενώ τα αποτελέσματα θα εκδοθούν το 1998. Ν.Χ.

    [16] ΕΠΙΣΤΡΕΦΟΥΝ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ

    Επανέρχεται στη Βουλή το Δημοκρατικό Κόμμα του Σαλι Μπερίσα και συμπληρώνονται τα αδειανά έδρανα του αλβανικού κοινοβουλίου με την προσέλευση στην απογευματινή συνεδρίαση των βουλευτών του Δημοκρατικού Κόμματος.

    Το Δημοκρατικό Κόμμα είχε αποφασίσει πριν από δύο εβδομάδες να μην συμμετάσχει στις πρώτες συνεδριάσεις της Βουλής, διότι όπως ισχυρίζονταν οι εκλογές της 29ης Ιουνίου έγιναν υπό την απειλή των όπλων και χωρίς να έχει τη δυνατότητα το κόμμα να κάνει pqoejkocij^ εκστρατεία στη Νότια Αλβανία.

    Διαφωνία για την ενέργεια αυτή είχε εκφράσει ο πρώην πρωθυπουργός Αλεξάντερ Μέξι ο οποίος επέμενε πως το Δημοκρατικό Κόμμα έπρεπε να είχε μπει στη Βουλή από την πρώτη μέρα, διότι εκεί δίνεται η μάχη του πολιτικού αγώνα. Σύμφωνα με τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του Δημοκρατικού Κόμματος το πρώτο βήμα των Δημοκρατικών στη Βουλή αναμένεται να είναι η ανάγνωση δήλωσης σχετικά με τις εκλογές και τις πρώτες αποφάσεις της νέας κυβέρνησης.

    [17] ΝΕΕΣ ΕΛΠΙΔΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗ ΤΟΥ AIDS ΑΠΟ ΑΥΣΤΡΑΛΟΥΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ

    Νέες ελπίδες για την καταπολέμηση της μάστιγας του AIDS, αναμένεται να δημιουργήσουν οι κλινικές δοκιμές πάνω σε λεμφοκύτταρα που ξεκίνησε ομάδα Αυστραλών επιστημόνων στο νοσοκομείο Σεντ Βίνσεντ στο Σίδνεϊ.

    Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της επιστημονικής ομάδας, οι κλινικές δοκιμές, οι οποίες θα διαρκέσουν ένα χρόνο, στηρίζονται στη μεταφορά γενετικά τροποποιημένων κυττάρων από υγιείς ανθρώπους στους δίδυμους αδερφούς τους που είναι φορείς του ιού, με την ελπίδα ότι τα κύτταρα αυτά θα καταπολεμήσουν την ασθένεια.

    Σκοπός δηλαδή των πειραμάτων είναι να διαπιστωθεί κατά πόσο τα λεμφοκύτταρα που έχουν τροποποιηθεί για να καταπολεμούν κυρίως το AIDS είναι σε θέση να ενισχύσουν το ανοσοποιητικό σύστημα του ανθρώπου που έχει προσβληθεί από τον ιό. Για την τροποποίηση των λεμφοκυττάρων θα χρησιμοποιηθεί μια διαδικασία γνωστή ως "γενετική ψαλίδα".

    Με την ανακάλυψη της πενικιλίνης παραλλήλισε τα πειράματα των αυστραλών επιστημόνων, εφόσον αυτά έχουν το ποθητό αποτέλεσμα, ο ομοσπονδιακός υπουργός Επιστημών της χώρας, Πίτερ Μακ Γκόραν. "Τα πειράματα σε ανθρώπους θα δείξουν πόσο ασφαλής είναι η γενετική αυτή διαδικασία και κατά πόσον είναι δυνατόν να καταστρέψει τον ιό στον οργανισμό των ανθρώπων που έχουν προσβληθεί", τόνισε ο Αυστραλός υπουργός.


    Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/

    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute
    mpa2html v3.04 run on Wednesday, 13 August 1997 - 13:49:35