Browse through our Interesting Nodes on Academic Institutions in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 17 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 97-08-07

From: Macedonian Press Agency <mpa@philippos.mpa.gr>

Macedonian Press Agency: News in Elot928 Greek Directory

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ

Θεσσαλονίκη 7 Αυγούστου 1997


ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ

[Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

[Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ


ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

[Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [01] Θ. ΠΑΓΚΑΛΟΣ: Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΔΕΝ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΜΕΛΟΣ ΤΗΣ Ε.Ε ΟΣΟ ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ ΑΛΥΤΟ

  • [02] Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Η ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΝΑ ΥΠΟΓΡΑΨΕΙ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΣΥΝΔΕΣΗΣ ΜΕ ΤΑ ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΑ ΔΕΝ ΣΥΜΒΑΛΕΙ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΤΗΣ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ

  • [03] ΕΝΤΟΝΕΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΥΞΗΣΗ ΚΑΤΑ 78% ΤΩΝ ΜΙΣΘΩΝ ΤΩΝ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ

  • [04] ΨΗΦΙΣΤΗΚΕ Η ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΑΓΟΡΑ ΠΟΙΝΩΝ ΦΥΛΑΚΙΣΗΣ ΓΙΑ ΕΚΔΟΣΗ ΑΚΑΛΥΠΤΩΝ ΕΠΙΤΑΓΩΝ

  • [05] ΤΙΘΕΤΑΙ ΣΗΜΕΡΑ ΣΕ ΨΗΦΟΦΟΡΙΑ Η ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΚΑΛΥΠΤΕΣ ΕΠΙΤΑΓΕΣ

  • [06] ΔΗΜΟΠΡΑΤΕΙΤΑΙ ΤΟ ΕΚΘΕΣΙΑΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΚΟΖΑΝΗΣ, ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ 1,5 ΔΙΣ. ΔΡΧ

  • [07] ΑΥΞΗΜΕΝΗ ΚΑΤΑ 4,7 ΔΡΧ. Η ΒΕΝΖΙΝΗ, ΛΟΓΩ ΤΗΣ ΑΥΞΗΣΗΣ ΤΟΥ ΔΟΛΑΡΙΟΥ

  • [08] ΣΤΗ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ Ο ΜΠΟΡΙΣΛΑΒ ΓΙΟΒΙΤΣ

  • [09] ΝΤΟΠΑΡΙΣΜΕΝΟΣ ΣΤΟ "ΑΘΗΝΑ ΄97" Ο ΧΡΥΣΟΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΣ ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΗΣ ΣΤΗ ΣΦΑΙΡΑ Α.ΜΠΑΓΚΑΤΣ

  • [10] ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΡΙΑ Η ΕΘΝΙΚΗ ΜΑΣ ΟΜΑΔΑ ΤΩΝ ΕΝΟΠΛΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ

  • [11] ΣΤΟΝ ΤΕΛΙΚΟ ΤΟΥ ΜΗΚΟΥΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΑΚΟΝΤΙΟΥ Η Ν.ΞΑΝΘΟΥ ΚΑΙ Η Μ.ΤΖΕΛΙΛΗ

  • [12] ΣΤΑ ΗΜΙΤΕΛΙΚΑ ΤΩΝ 200 ΜΕΤΡΩΝ ΟΙ Κ.ΚΟΦΦΑ ΚΑΙ Γ.ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ - ΣΤΟΝ ΤΕΛΙΚΟ ΤΟΥ ΔΙΣΚΟΥ Η Σ.ΤΣΙΚΟΥΝΑ


  • [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [13] Γ.ΚΛΗΡΙΔΗΣ: Η ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΣΥΝΔΕΣΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ - ΨΕΥΔΟΚΡΑΤΟΥΣ ΕΓΙΝΕ ΓΙΑ ΣΚΟΠΟΥΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΗΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗΣ

  • [14] Ο ΣΠ. ΚΥΠΡΙΑΝΟΥ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΣΥΝΔΕΣΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ-ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΩΝ

  • [15] Μ. ΧΡΙΣΤΟΦΙΔΗΣ: Η ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΤΩΝ ΣΥΝΟΜΙΛΙΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΦΥΛΑΧΘΕΙ

  • [16] ΔΙΑΠΙΣΤΕΥΤΗΡΙΑ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΠΡΕΣΒΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ

  • [17] Μ. ΟΛΜΠΡΑΪΤ: ΟΙ ΗΠΑ ΕΚΤΙΜΟΥΝ ΟΤΙ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΥΠΑΡΞΕΙ ΛΥΣΗ ΣΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ

  • [18] ΠΟΙΝΙΚΗ ΔΙΩΞΗ ΕΝΑΝΤΙΟΝ 12 ΑΤΟΜΩΝ ΣΤΗΝ ΠΓΔΜ ΓΙΑ ΤΟ ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ ΤΟΥ ΣΑΒΒΑΤΟΥ

  • [19] ΒΟΣΝΙΑ: ΣΕ ΕΞΕΛΙΞΗ Η ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΧΟΛΜΠΡΟΥΚ


  • ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

    [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [01] Θ. ΠΑΓΚΑΛΟΣ: Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΔΕΝ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΜΕΛΟΣ ΤΗΣ Ε.Ε ΟΣΟ ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ ΑΛΥΤΟ

    Την έντονη αντίδραση της Ελλάδας προκάλεσε η αιφνιδιαστική "συμφωνία σύνδεσης" που υπέγραψε η Τουρκία με το ψευδοκράτος και η οποία θεωρείται ως ένα πρώτο βήμα στη διαδικασία ενσωμάτωσης των κατεχομένων.

    "Η Τουρκία παρά την αλλαγή κυβέρνησης επιμένει σε ένα μοναδικό παγκοσμίως ύφος διεθνούς συμπεριφοράς περιφρονώντας νόμους και κανόνες τους οποίους υπογράφει για να τους ποδοπατά αναλόγως με το συμφέρον της" τονίζει σε ανακοίνωσή του το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών.

    Στην ανακοίνωση επισημαίνεται ακόμη ότι με τη συμφωνία σύνδεσης θεσμοποιείται και λαμβάνει απροκάλυπη μορφή αυτή που εδώ και χρόνια συμβαίνει δηλαδή ο πλήρης έλεγχος των κατεχόμενων από την Αγκυρα.

    Σε συνέντευξή του στην αμερικανική εφημερίδα "Ουάσινγκτον Ποστ" ο Θεόδωρος Πάγκαλος προειδοποίησε την Τουρκία ότι δεν πρόκειται να καταστεί μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης όσο το Κυπριακό θα παραμένει άλυτο.

    Για συμφωνία σύνδεσης "πυροτέχνημα" έκανε λόγο με δηλώσεις του ο εκπρόσωπος Τύπου της Ν.Δ και κατηγόρησε εμμέσως την Κυβέρνηση για τις θριαμβολογίες της μετά τη συμφωνία της Μαδρίτης.

    Ο πρόεδρος του Συνασπισμού Νίκος Κωνσταντόπουλος, ζήτησε από την κυβέρνηση εξηγήσεις για το ποιες εγγυήσεις είχε εξασφαλίσει υπογράφοντας τη συμφωνία της Μαδρίτης ώστε αυτή να μην ποδοπατηθεί από την Τουρκία.

    [02] Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Η ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΝΑ ΥΠΟΓΡΑΨΕΙ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΣΥΝΔΕΣΗΣ ΜΕ ΤΑ ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΑ ΔΕΝ ΣΥΜΒΑΛΕΙ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΤΗΣ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ

    Αδιέξοδη χαρακτήρισε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Παπανδρέου, την αιφνιδιαστική ενέργεια της Τουρκίας που υπέγραψε συμφωνία σύνδεσης με τα κατεχόμενα.

    "Αυτή την εποχή, είπε ο κ. Παπανδρέου, η διεθνής κοινότητα, υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, προσπαθεί για μια δίκαιη λύση στο Κυπριακό και κινήσεις, σαν τη χτεσινή της Τουρκίας, δεν συμβάλουν προς αυτή την κατεύθυνση". Σημείωσε δε ότι η Ευρωπαική Ενωση και με την κοινή της θέση και με την πρόσφατη έκθεση της-τη λεγόμενη "ατζέντα 2000"- έχει τονίσει ότι η επίλυση του Κυπριακού είναι προυπόθεση για την ευρωπαική πορεία της Τουρκίας. Αυτό, υπογράμμισε, ας το έχει στο νου της η Τουρκία, γιατί κινήσεις σαν τη χτεσινή δεν συμβάλουν προς την ευρωπαική της προοπτική.

    Κληθείς να σχολιάσει αν οι κινήσεις της Αγκυρας τορπιλίζουν το κλίμα που διαμορφώθηκε μετά τη Συμφωνία της Μαδρίτης ο κ. Παπανδρέου είπε ότι όλα θα εξαρτηθούν από τις παραπέρα κινήσεις και τα όποια βήματα θα γίνουν από τις δύο πλευρές. "Εχουμε μπροστά μας τις συνομιλίες στο Μοντρέ για να δούμε πως θα προχωρήσουν", κατέληξε.

    [03] ΕΝΤΟΝΕΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΥΞΗΣΗ ΚΑΤΑ 78% ΤΩΝ ΜΙΣΘΩΝ ΤΩΝ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ

    Εντονες αντιδράσεις εκμέρους των υπολοίπων κομμάτων πυροδότησε χτες στη Βουλή η απόφαση για αύξηση της τάξης του 78% στους μισθούς των βουλευτών, που ενέκριναν ΠΑΣΟΚ και Νέα Δημοκρατία.

    Σύμφωνα με τη νέα απόφαση, οι μηνιαίες αποδοχές των βουλευτών θα αυξηθούν κατά 620.000 δραχμές, βάσει άρθρων που περιλαμβάνονται στο νομοσχέδιο για το ειδικό μισθολόγιο των δικαστικών.

    Παρά τις αντιδράσεις των υπολοίπων κομμάτων, ο μισθός των βουλευτών θα εξισωθεί με αυτόν του προέδρου του Αρείου Πάγου, οπότε στο εξής η μικτή μηνιαία αποζημίωση καθενός από τα μέλη του Ελληνικού Κοινοβουλίου, θα ανέρχεται στο 1.410.000 δραχμές, από 780 χιλιάδες που είναι σήμερα.

    Το άρθρο καταψήφισαν οι βουλευτές του ΚΚΕ, του ΣΥΝ και του ΔΗΚΚΙ, που ζήτησαν να αποσυνδεθεί η βουλευτική αποζημίωση από τις αποδοχές των δικαστικών. Ο πρόεδρος του Συνασπισμού, Νίκος Κωνσταντόπουλος, σχολιάζοντας την απόφαση των δύο μεγάλων κομμάτων δήλωσε ότι όποιος επιλέγει να εκπροσωπεί τον λαό, δεν κάνει επαγγελματική επιλογή, ενώ στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν και οι δηλώσεις του εκπροσώπου του ΔΗΚΚΙ, Γ.Τσαρούλια. Επικριτικός ήταν και ο Σ. Κόρακας, που, εκμέρους του ΚΚΕ, ζήτησε να ανασταλεί επ' αόριστον η εφαρμογή του ψηφίσματος.

    Απαντώντας στους διαφωνούντες, ο Υπουργός Δικαιοσύνης, Ευάγγελος Γιαννόπουλος, τους κάλεσε "να αφήσουν τους παλληκαρισμούς", συμπληρώνοντας: "Οποιος δεν θέλει να πάρει λεφτά, να πάει να τα καταθέσει, διότι το κράτος τα δίνει".

    Στο μεταξύ, με άλλη ρύθμιση του υφυπουργού Οικονομικών, Νίκου Χριστοδουλάκη, εκτός από τα 5,5 δισ., τα οποία θα καταβληθούν στους βουλευτές ως αναδρομικά για το διάστημα 1991-95, θα καταβληθούν σε βουλευτές και δικαστικούς και τα αναδρομικά του 1996.

    [04] ΨΗΦΙΣΤΗΚΕ Η ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΑΓΟΡΑ ΠΟΙΝΩΝ ΦΥΛΑΚΙΣΗΣ ΓΙΑ ΕΚΔΟΣΗ ΑΚΑΛΥΠΤΩΝ ΕΠΙΤΑΓΩΝ

    Με 53 ψήφους υπέρ, 39 κατά και 4 "παρών" ψηφίστηκε στη Βουλή η τροπολογία που αφορά στην εξαγορά της ποινής φυλάκισης για έκδοση ακάλυπτων επιταγών. Υπέρ ψήφισαν όλοι οι παρόντες βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, εναντίον τα μικρά κόμματα της αντιπολίτευσης και οι βουλευτές της Ν.Δ ψήφισαν "παρών".

    Να σημειωθεί ότι ο υπουργός Δικαιοσύνης, Ευάγγελος Γιαννόπουλος, που είχε εντάξει τη σχετική τροπολογία στο νομοσχέδιο για το μισθολόγιο των δικαστικών λειτουργών, έκανε προσθήκη με την οποία παρέχεται η δυνατότητα εξαγοράς και για ποινές φυλάκισης που εκτελούνται ήδη, ενώ η αρχική ήταν μόνο για ανεκτέλεστες ποινές φυλάκισης.

    Τη διενέργεια ονομαστικής ψηφοφορίας είχαν ζητήσει οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας.

    [05] ΤΙΘΕΤΑΙ ΣΗΜΕΡΑ ΣΕ ΨΗΦΟΦΟΡΙΑ Η ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΚΑΛΥΠΤΕΣ ΕΠΙΤΑΓΕΣ

    Τίθεται σήμερα σε ψηφοφορία η επίμαχη τροπολογία που επιτρέπει στους εκδότες ακάλυπτων επιταγών να εξαγοράσουν τις ανεκτέλεστες ποινές φυλάκισης. Η τροπολογία, που προκάλεσε έντονες αντιδράσεις εκμέρους του εμπορικού κόσμου, επρόκειτο να συζητηθεί χτες, αλλά η ψήφισή της αναβλήθηκε ύστερα από αίτημα της αξιωματικής αντιπολίτευσης για ονομαστική ψηφοφορία.

    Με την υιοθέτηση της επίμαχης τροπολογίας συμφωνεί και το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας. Αντίθετα, η Ενωση Επιχειρήσεων Οινοπνευματωδών Ποτών (ΕΕΟΠ), γνωστοποίησε χτες με ανακοίνωσή της, την πλήρη αντίθεση των μελών της όσον αφορά την τροπολογία που επιτρέπει τη μετατροπή των ποινών φυλάκισης σε χρηματικές.

    Στο κείμενο της ανακοίνωσης τονίζεται ότι η ψήφιση της τροπολογίας θα έχει ως αποτέλεσμα την έκθεση των επιχειρήσεων στον "κίνδυνο επισφάλειας των απαιτήσεών τους", με αποτέλεσμα ο κλάδος να μη δύναται να αναλάβει το βάρος πληρωμής του ειδικού φόρου κατανάλωσης, αφού δεν θα μπορεί να εισπράξει το αντάλλαγμα των αντίστοιχων πωλήσεων. Επιπλέον, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της ΕΕΟΠ, η τροπολογία δεν πλήττει μόνο τους κλάδους του εμπορίου, αλλά και τα έσοδα του ελληνικού Δημοσίου.

    [06] ΔΗΜΟΠΡΑΤΕΙΤΑΙ ΤΟ ΕΚΘΕΣΙΑΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΚΟΖΑΝΗΣ, ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ 1,5 ΔΙΣ. ΔΡΧ

    Δημοπρατείται το εκθεσιακό κέντρο του νομού Κοζάνης, προϋπολογισμού ενός δισ. 490 εκατομμυρίων δραχμών, που θα αναγερθεί στη θέση Κοίλα, αναβαθμίζοντας το επιχειρηματικό "προφίλ" της ευρύτερης περιοχής και εξασφαλίζοντας την καλύτερη προώθηση των προϊόντων της.

    Το σημαντικό αυτό έργο μπαίνει πλέον στην τελική ευθεία, αφού οι Τεχνικές Υπηρεσίες της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Κοζάνης ανακοίνωσαν τη δημοπράτησή του.

    Καθοριστικός -προς την κατεύθυνση της υλοποίησης του έργου- ήταν ο ρόλος που διαδραμάτισε το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο του νομού, που επέτυχε την παραχώρηση του οικοπέδου από την κυβέρνηση, αλλά και την χρηματοδότηση του Κέντρου από τα αρμόδια όργανα προγραμματισμού.

    Το νέο εκθεσιακό κέντρο θα φιλοξενεί στους χώρους του κλαδικές εκθέσεις προϊόντων απο τη Μακεδονία και τη Θράκη, αλλά και τη μεγάλη Εμποροβιοτεχνική έκθεση που διοργανώνει σε ετήσια βάση το ΕΒΕ Κοζάνης. Παράλληλα, οι αίθουσες πολλαπλών χρήσεων και το συνεδριακό κέντρο που προβλέπεται να δημιουργηθούν, προσφέρονται για τη διοργάνωση συναντήσεων εμπορικού, οικονομικού και επιστημονικού χαρακτήρα.

    "Πρόκειται για το μεγάλο όνειρο του επιχειρηματικού και εμπορικού κόσμου της περιοχής. Επίσης, αναμένεται να αυξήσει σημαντικά το κύρος και την εμβέλεια της έκθεσης, που φιλοξενεί κάθε χρόνο δεκάδες επιχειρηματίες, βιοτέχνες με τα προϊόντα τους και γίνεται πόλος έλξης για χιλιάδες επισκέπτες και εμπορικούς αντιπροσώπους", τονίζεται στο κείμενο σχετικής ανακοίνωσης του ΕΒΕ Κοζάνης.

    [07] ΑΥΞΗΜΕΝΗ ΚΑΤΑ 4,7 ΔΡΧ. Η ΒΕΝΖΙΝΗ, ΛΟΓΩ ΤΗΣ ΑΥΞΗΣΗΣ ΤΟΥ DOKAQIOU

    Eνα βήμα πιο κοντά στο φράγμα των 300 δραχμών βρίσκεται σήμερα το δολάριο, προκαλώντας "πονοκεφάλους" στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης. Το αμερικανικό νόμισμα πωλείται από την Εθνική Τράπεζα προς 299,45 δραχμές.

    Η πρώτη αρνητική συνέπεια της αλματώδους άυξησης του δολαρίου εντοπίστηκε στον τομέα των καυσίμων. Ο συνδυασμός της συνεχούς ανοδικής πορείας του αμερικανικού νομίσματος και των διεθνών τιμών των καυσίμων, προκάλεσε ήδη αύξηση 4,7 δραχμών το λίτρο στην τιμή της βενζίνης και 2,1 δραχμών στο ντίζελ.

    Σε πολλά πρατήρια της περιφέρειας η βενζίνη σούπερ πωλείται πλέον προς 230 δραχμές το λίτρο, ενώ στο νομό Θεσσαλονίκης και στο λεκανοπέδιο Αττικής οι ενδεικτικές τιμές είναι 225,5 δραχμές το λίτρο για τη σούπερ και 209,5 για την αμόλυβδη.

    Για την εκτόνωση της "μίνι κρίσης" που προκάλεσε ο συνδυασμός της ανόδου του δολαρίου και των διεθνών τιμών των καυσίμων, το Υπουργείο Ανάπτυξης εισηγήθηκε διατήρηση του μειωμένου φόρου κατανάλωσης και την επόμενη εβδομάδα, με στόχο τη συγκράτηση των πληθωριστικών πιέσεων.

    Επιπλέον, σύμφωνα με πληροφορίες, προωθείται από τα συναρμόδια υπουργεία η δημιουργία ενός "πυροσβεστικού" μηχανισμού, που θα περιορίσει τις αρνητικές επιπτώσεις της ανόδου του δολαρίου στα καύσιμα, μέχρι να εκδηλωθούν οι πρώτες αντιδράσεις από τις ισχυρές ευρωπαϊκές χώρες και κυρίως από τη Γερμανία, που θίγεται άμεσα, αφού το αμερικανικό νόμισμα προσεγγίζει καθημερινά το επικίνδυνο για τους Γερμανούς φράγμα του 1,9 μάρκου.

    Παράλληλα, οι υπηρεσίες του Υπουργείου Ανάπτυξης παραμένουν σε διαρκή ετοιμότητα, προκειμένου να συνεχιστεί ομαλά η λειτουργία της αγοράς και να προστατευτούν τα συμφέροντα των καταναλωτών, με τις ανώτατες τιμές πώλησης που έχουν επιβληθεί στην περιφέρεια και τις ενδεικτικές τιμές που ισχύουν στην Αττική και τη Θεσσαλονίκη.

    [08] ΣΤΗ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ Ο ΜΠΟΡΙΣΛΑΒ ΓΙΟΒΙΤΣ

    Στην Ουρανούπολη της Χαλκιδικής παραθερίζει με την οικογένεια του ο πρώην πρόεδρος της Δημοκρατίας της Γιουγκοσλαβίας Μπόρισλαβ Γιοβιτς. Μέσα στις επόμενες ημέρες ενδέχεται να επισκεφθεί το Αγιο Ορος ενώ δεν υπάρχουν πληροφορίες για τυχόν συναντήσεις κατά τη διάρκεια παραμονής στη χώρα μας.

    [09] ΝΤΟΠΑΡΙΣΜΕΝΟΣ ΣΤΟ "ΑΘΗΝΑ ΄97" Ο ΧΡΥΣΟΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΣ ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΗΣ ΣΤΗ ΣΦΑΙΡΑ Α.ΜΠΑΓΚΑΤΣ

    Το πρώτο κρούσμα ντόπινγκ, έγινε σήμερα γνωστό στο 6ο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Στίβου, που διεξάγεται στο ΟΑΚΑ της Αθήνας.

    Ο Ουκρανός Αλεξάντερ Μπάγκατς, ο οποίος ήταν πρώτος στη σφαίρα με βολή 21 μέτρα και 47 εκατοστά, είχε κάνει χρήση εφεδρίνης και έτσι του αφαιρέθηκε το χρυσό μετάλλιο.

    Το χρυσό του Μπάγκατς, το οποίο κατέκτησε στο "Αθήνα ΄97", ήταν το πρώτο της καριέρας του, ενώ στην Ατλάντα είχε πάρει το χάλκινο. Το χρυσό μετάλλιο πηγαίνει στον Αμερικανό Τζον Γκοντίνα.

    Στο μεταξύ, 29ος τερμάτισε στα 50.000 μέτρα βάδην ο 44χρονος Ekkgmar πρωταθλητής Χρήστος Καραγιώργος, ο μεγαλύτερος σε ηλικία αθλητής του 6ου Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Στίβου. Ο Καραγιώργος, ο οποίος εδώ και τριάντα περίπου χρόνια είναι αθλητής του βάδην σε μεγάλους αγώνες, είχε χρόνο 4.30.05.

    [10] ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΡΙΑ Η ΕΘΝΙΚΗ ΜΑΣ ΟΜΑΔΑ ΤΩΝ ΕΝΟΠΛΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ

    Παγκόσμια Πρωταθλήτρια αναδείχθηκε η εθνική μας ομάδα των Ενόπλων Δυνάμεων, αφού νίκησε στον τελικό που έγινε στην Τεχεράνη την Ιταλία με σκορ 1 - 0 και κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο.

    Το γκολ για το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα πέτυχε ο Νίκος Λυμπερόπουλος στο 55' λεπτό, με εύστοχο χτύπημα πέναλτι.

    Ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Ακης Τσοχατζόπουλος, απέστειλε συγχαρητήριο τηλεγράφημα προς τον προπονητή και τους παίχτες, τονίζοντας ότι τίμησαν με τον καλύτερο τρόπο όχι μόνο τις Ενοπλες Δυνάμεις, αλλά και την ίδια την Ελλάδα.

    [11] ΣΤΟΝ ΤΕΛΙΚΟ ΤΟΥ ΜΗΚΟΥΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΑΚΟΝΤΙΟΥ Η Ν.ΞΑΝΘΟΥ ΚΑΙ Η Μ.ΤΖΕΛΙΛΗ

    Καρδιοχτύπησαν το πρωί οι Ελληνες φίλαθλοι στα προκριματικά του μήκους στο 6ο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Στίβου που διεξάγεται στο ΟΑΚΑ της Αθήνας. Η πρόκριση της Νίκης Ξάνθου, εξελίχθηκε σε θρίλερ και τελικά μπήκε επιλαχούσα στον τελικό του αγωνίσματος με άλμα 6 μέτρα και 62 εκατοστά, που έκανε στην πρώτη της προσπάθεια.

    Σε δηλώσεις της, λίγο μετά την οριστικοποίηση της συμμετοχής της στην επόμενη φάση, υποστήριξε ότι είναι σε πολύ καλή φυσική κατάσταση και ελπίζει να πάνε όλα καλά στον τελικό του Σαββάτου. Αναφερόμενη στις αθλήτριες που παίρνουν μέρος στη διοργάνωση, τόνισε ότι θα υπάρξει μεγάλος συναγωνισμός στο μήκος, ενώ υποσχέθηκε ότι θα προσπαθήσει όσο μπορεί περισσότερο.

    Υπενθυμίζεται ότι η Νίκη Ξάνθου είχε καταλάβει την τέταρτη θέση στην Ολυμπιάδα της Ατλάντα.

    Στα προημιτελικά του μήκους συμμετείχε επίσης και η Βούλα Πατουλίδου, η οποία ήταν άκυρη στις δύο πρώτες της προσπάθειες, ενώ το τρίτο της άλμα ήταν πολύ μικρό με 5 μέτρα και 90 εκατοστά και αποκλείστηκε.

    Στο ακόντιο, η Μαριέλα Μανιάνι - Τζελίλη προκρίθηκε τρίτη στον τελικό του αγωνίσματος με 63 μέτρα και 50 εκατοστά στην πρώτη της προσπάθεια, βολή που αποτελεί ατομικό ρεκόρ. Σε δηλώσεις της τόνισε ότι "είμαι πολύ ευχαριστημένη για το ατομικό ρεκόρ που έκανα και θα προσπαθήσω για το καλύτερο".

    Η άλλη Ελληνίδα ακοντίστρια Αγγελική Τσολακούδη, αποκλείστηκε από τον τελικό, αφού είχε δύο άκυρες βολές, ενώ η μια που ήταν έγκυρη 53.48 ήταν πολύ μικρή για να της χαρίσει την πρόκριση.

    Στα 50.000 μέτρα βάδην ανδρών, ο Πολωνός Κοζενιόφσκι στέφθηκε παγκόσμιος πρωταθλητής και πήρε το χρυσό μετάλλιο με χρόνο 3.44.46, ενώ ο Ισπανός Γκαρσία πήρε το ασημένιο. Ο Μεξικανός Ροντρίγκεζ τερμάτισε τρίτος και πήρε το χάλκινο μετάλλιο.

    [12] ΣΤΑ ΗΜΙΤΕΛΙΚΑ ΤΩΝ 200 ΜΕΤΡΩΝ ΟΙ Κ.ΚΟΦΦΑ ΚΑΙ Γ.ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ - ΣΤΟΝ ΤΕΛΙΚΟ ΤΟΥ ΔΙΣΚΟΥ Η Σ.ΤΣΙΚΟΥΝΑ

    Τα βλέμματα όλων των φιλάθλων στρέφονται το απόγευμα στο ΟΑΚΑ της Αθήνας, όπου διεξάγεται το 6ο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Στίβου.

    Η χώρα μας θα εκπροσωπηθεί την έβδομη μέρα της διοργάνωσης, στα ημιτελικά των 200 μέτρων ανδρών και γυναικών από τον Γιώργο Παναγιωτόπουλο και την Κατερίνα Κόφφα, ενώ στον τελικό της δισκοβολίας θα πάρει μέρος η Στέλλα Τσικούνα.

    Η ευχάριστη έκπληξη του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος, η δισκοβόλος Τσικούνα στις 6.10 το απόγευμα θα προσπαθήσει να κάνει μια καλή βολή και να κατακτήσει μια από τις προνομιούχες θέσεις του τελικού.

    Η Κατερίνα Κόφφα, στις 7 το απόγευμα θα αντιμετωπίσει μερικές από τις κορυφαίες αθλήτριες του κόσμου στα 200 μέτρα και θα προσπαθήσει να πάρει την πρόκριση στον τελικό.

    Ο Γιώργος Παναγιωτόπουλος μισή ώρα αργότερα, θα αγωνιστεί και αυτός ενάντια στους καλύτερους σπρίντερ, με στόχο την πρόκριση.

    Το απόγευμα θα πραγματοποιηθούν επίσης οι τελικοί στα 10.000 μέτρα βάδην και στη σφαιροβολία γυναικών, στα 110 μέτρα με εμπόδια ανδρών, ενώ θα γίνει και ο ημιτελικός στα 800 μέτρα γυναικών.


    [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [13] Γ.ΚΛΗΡΙΔΗΣ: Η ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΣΥΝΔΕΣΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ - ΨΕΥΔΟΚΡΑΤΟΥΣ ΕΓΙΝΕ ΓΙΑ ΣΚΟΠΟΥΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΗΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗΣ

    Η υπογραφή συμφωνίας μεταξύ της Αγκυρας και του ψευδοκράτους για μερική ενσωμάτωση των κατεχόμενων με την Τουρκία αποσκοπεί στην πρόκληση αντιδράσεων από μέρους της ελληνοκυπριακής πλευράς, ώστε να μην μεταβεί στο δεύτερο γύρο των απευθείας συνομιλιών, δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος της κυπριακής δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης.

    Ο κ.Κληρίδης σχολιάζοντας την υπογραφή της εν λόγω συμφωνίας, είπε ότι "γίνεται για σκοπούς εσωτερικής κατανάλωσης, για να δικαιολογηθεί η απόφαση μετάβασης της τουρκοκυπριακής πλευράς στην Ελβετία, παρά τις προηγούμενες απειλές της".

    Στη σημερινή συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου θα συζητηθεί η υπογραφή της συμφωνίας μεταξύ της Αγκυρας και του ψευδοκράτους.

    [14] Ο ΣΠ. ΚΥΠΡΙΑΝΟΥ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΣΥΝΔΕΣΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ-ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΩΝ

    Μέθοδο εκβιασμού, ενόψει των απευθείας συνομιλιών ή ένα ακόμη βήμα προς ολοκλήρωση της συμφωνίας που υπάρχει ήδη μεταξύ της Αγκυρας και των κατεχομένων, δηλαδή της προσάρτησης, χαρακτήρισε ο πρόεδρος της Βουλής και του Δημοκρατικού Κόμματος, Σπύρος Κυπριανού, τη χτεσινή υπογραφή της συμφωνίας σύνδεσης Τουρκίας- κατεχομένων.

    Ο κ. Κυπριανού εξέφρασε την έκπληξη του, γιατί όπως είπε, κανείς δεν ενοχλείται από τις ενέργειες στις οποίες προβαίνει η Τουρκία.

    [15] Μ. ΧΡΙΣΤΟΦΙΔΗΣ: Η ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΤΩΝ ΣΥΝΟΜΙΛΙΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΦΥΛΑΧΘΕΙ

    Η διαδικασία των συνομιλιών για το Κυπριακό πρέπει να διαφυλαχθεί και η ελληνοκυπριακή κοινότητα θα συνεχίσει τις συνομιλίες για την εξεύρεση λύσης παρά την υπογραφή συμφωνίας μεταξύ της Τουρκίας και του ψευδοκράτους για μερική ενσωμάτωση των κατεχομένων στην Τουρκία.

    Αυτό δήλωσε σήμερα μιλώντας σε εκπομπή του Ραδιοτηλεοπτικού Ιδρύματος Κύπρου, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Μανώλης Χριστοφίδης ο οποίος επεσήμανε ότι υπάρχουν δύο διαφορετικοί ρόλοι "ο ρόλος της Δημοκρατίας της Κύπρου που είναι κυρίαρχη, ανεξάρτητη και αναγνωρίζεται από όλους και ο ρόλος της ελληνοκυπριακής κοινότητας που αναζητά με την τουρκοκυπριακή πλευρά λύση του Κυπριακού".

    Σχολιάζοντας την υπογραφή της συμφωνίας λίγες ημέρες πριν την έναρξη του δεύτερου γύρου των απευθείας συνομιλιών στην Ελβετία ο κ. Χριστοφίδης ανέφερε ότι είναι μια συνηθισμένη πολιτική της Τουρκίας όποτε πλησιάζουν νέοι γύροι συνομιλιών να δημιουργεί προβλήματα.

    Αυτή η συμφωνία, είπε ο κ. Χριστοφίδης, ήταν στο πλαίσιο των τουρκικών απειλών ότι όσα βήματα κάνουμε εμείς προς την Ευρώπη τα αντίστοιχα βήματα θα κάνουν προς την ενσωμάτωση των κατεχομένων στην Τουρκία, εκτός αν παγοποιήσουμε την ενταξιακή μας πορεία".

    Ο κ. Χριστοφίδης χαρακτήρισε "μοναδική" την τακτική της Τουρκίας να προκαλεί, να εκβιάζει και να απειλεί την Ευρώπη, τα Ηνωμένα Εθνη και τους πάντες να ευθυγραμμιστούν με τις θεωρίες και τις θέσεις της στο Κυπριακό και τόνισε ότι "ακριβώς αυτή είναι η ώρα που η διεθνής κοινότητα χρειάζεται τη δική της αυτοπροστασία από αυτή την απαράδεκτη συμπεριφορά της Τουρκίας".

    Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, είπε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις και το όλο θέμα θα συζητηθεί σήμερα στη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου.

    [16] ΔΙΑΠΙΣΤΕΥΤΗΡΙΑ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΠΡΕΣΒΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ

    Τα διαπιστευτήρια του στον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Γλαύκο Κληρίδη, επέδωσε σήμερα ο νέος πρέσβης της Ελλάδας στην Κύπρο, Κυριάκος Ροδοσάκης. Κατά τη συνάντηση του με τον κ. Κληρίδη, ο νέος πρέσβης υπογράμμισε μεταξύ των άλλων:"Οποιοδήποτε κείμενο που θα αφορά τη λύση του Κυπριακού δεν θα πρέπει να καλύπτει μόνο τη συνταγματική πλευρά, αλλά το σύνολο των πτυχών του όλου προβλήματος και να ικανοποιεί τις θεμιτές και νόμιμες προσδοκίες της Δημοκρατίας της Κύπρου. Η Ελλάδα παρακολουθεί πάντοτε τις εξελίξεις, όσον αφορά στο Κυπριακό, συνεργάζεται με την Κυπριακή Δημοκρατία και συμπαρίσταται στις διπλωματικές προσπάθειες, τόσο αυτής όσο και της διεθνούς κοινότητας υπό την αιγίδα του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ στις οποίες έχουν επενδυθεί πολλές ελπίδες και προσδοκίες για δίκαιη και βιώσιμη λύση".

    Ο κ. Κληρίδης τόνισε ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά συμμετέχει στις απευθείας συνομιλίες με καλή θέληση και εποικοδομητικό πνεύμα, έτοιμη και πρόθυμη να συνεργαστεί για την επίτευξη μιας βιώσιμης και μόνιμης λύσης, ενώ σημείωσε ότι κύριο και αναντικατάστατο στήριγμα τους σ αυτό τον αγώνα είναι η Ελλάδα και ο απανταχού ελληνισμός.

    [17] Μ. ΟΛΜΠΡΑΪΤ: ΟΙ ΗΠΑ ΕΚΤΙΜΟΥΝ ΟΤΙ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΥΠΑΡΞΕΙ ΛΥΣΗ ΣΤΟ JUPQIAJO

    Oi Ηνωμένες Πολιτείες εκτιμούν ότι το Κυπριακό είναι μια πολύχρονη διαμάχη σε ένα χώρο όπου μπορεί να υπάρξει μία λυση, ειδικά εφόσον η Κύπρος προχωρά προς τον στόχο της, που είναι η ένταξή της στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

    Αυτό δήλωσε η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Μαντλίν Ολμπράιτ, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου κατά πόσο οι ΗΠΑ έχουν οποιαδήποτε σχέδια να αναμειχθούν πιο ενεργά για να βοηθήσουν τα δύο μέρη στην Κύπρο να επιλύσουν τις διαφορές τους.

    Η κ. Ολμπράιτ, υπενθύμισε το διορισμό του Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ στη θέση του Προεδρικού Απεσταλμένου για το Κυπριακό και ανέφερε πως έχει ένα ενεργό ρόλο όσον αφορά το θέμα αυτό.

    "Πιστεύουμε ότι αυτή είναι μια σημαντική στιγμή", σημείωσε η κ. Ολμπράιτ, επισημαίνοντας ότι η ίδια και στο παρελθόν και τώρα έχει επιδείξει μεγάλο ενδιαφέρον για τις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό.

    [18] ΠΟΙΝΙΚΗ ΔΙΩΞΗ ΕΝΑΝΤΙΟΝ 12 ΑΤΟΜΩΝ ΣΤΗΝ ΠΓΔΜ ΓΙΑ ΤΟ ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ ΤΟΥ ΣΑΒΒΑΤΟΥ

    Ποινική δίωξη ασκήθηκε εναντίον δώδεκα ατόμων στα Σκόπια, με την κατηγορία ότι συμμετείχαν στο επεισόδιο που σημειώθηκε το περασμένο Σάββατο στην πόλη Κρούσεβο, κατά τον εορτασμό του Ίλιντεν και της 53ης επετείου από την κήρυξη της κρατικής οντότητας της ΠΓΔΜ.

    Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του σκοπιανού υπουργείου εσωτερικών, τα δώδεκα άτομα, τα οποία είναι οπαδοί του εθνικιστικού κόμματος VMRO-DPMNE, κατηγορούνται ότι ποδοπάτησαν δημοσίως την κρατική σημαία, παραβιάζοντας έτσι το άρθρο του Συντάγματος το οποίο απαγορεύει ρητά οποιαδήποτε επέμβαση κατά την σημαίας του κράτους.

    [19] ΒΟΣΝΙΑ: ΣΕ ΕΞΕΛΙΞΗ Η ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΧΟΛΜΠΡΟΥΚ

    Την απόφαση της αμερικανικής διπλωματίας να επιβάλλει την εφαρμογή της συνθήκης του Ντέιτον στην Βοσνία, τόνισε ο αμερικανός διαμεσολαβητής Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ στη διάρκεια των επαφών του, με τον προέδρο της Κροατίας Φράνιο Τούτζμαν και τον ηγέτη των μουσουλμάνων Αλία Ιζεμπέγκοβιτς. Σήμερα, ο Χόλμπρουκ συναντάται με την πρόεδρο των Σέρβων της Βοσνίας Μπιλιάνα Πλάβσιτς στην Μπάνια Λούκα, ενώ αύριο έχει προγραμματιστεί συνάντηση του με τον Σλόμποταν Μιλόσεβιτς στο Βελιγράδι.

    Οι προθέσεις του State Department διαφάνηκαν στις δηλώσεις του αμερικανού πρεσβευτή στην Κροατία Πήτερ Γκαλμπρέιθ, ο οποίος και τόνισε, την αποφασιστικότητα των ΗΠΑ και των συμμάχων τους για την υλοποίηση πράξεων και όχι πλέον γραπτών εγγυήσεων, αναφορικά με την πορεία εξέλιξης της ειρηνευτικής διαδικασίας.

    Είναι χαρακτηριστικό ότι μετά το τέλος των συνομιλιών στο Σπλίτ, οι Τούτζμαν και Ιζεμπέκοβιτς έδωσαν διαβεβαιώσεις για τον σεβασμό των δικαιωμάτων των προσφύγων, σχετικά με την επιστροφή τους στις εστίες τους, όπως άλλωστε προβλέπεται από την εφαρμογή της συνθήκης του Ντέιτον. Διπλωματικοί κύκλοι στην αμερικανική pqyte}ousa μετέφρασαν ως ουσιαστικής σημασίας (για την σπουδαιότητα με την οποία ο Λευκός Οίκος αντιμετωπίζει τις εξελίξεις στη Βοσνία) την αποστολή του Χόλμπρουκ δεδομένου του “αρχιτεκτονικού” του ρόλου στην υπογραφή της παραπάνω αναφερόμενης συνθήκης.

    Υπενθυμίζεται ότι το περασμένο Σαββατοκύριακο, η κατάσταση εντάθηκε επικίνδυνα όταν 500 μουσουλμάνοι πρόσφυγες εγκατέλειψαν τα χωριά τους δίπλα στο Γιάιτσε (που ελέγχεται από τους Κροάτες), ενώ ο εκπρόσωπος τύπου του ΟΑΣΕ Ντέιβιντ Φόλεϋ έκανε λόγο για διεξαγωγή “εκκαθαριστικών επιχειρήσεων”. Ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών Κλάους Κίνκελ χαρακτήρισε τα γεγονότα του Σαββατοκύριακου ως “χαστούκι” στην πορεία των διαδικασιών ειρήνευσης, ενώ η Δύση πιέζει για την ομαλοποίηση της κατάστασης μέσω της ενεργοποίησης της ροής των οικονομικών κεφαλαίων, που προορίζονται για την ανοικοδόμηση της Βοσνίας.

    Στο μεταξύ, σε δημοσιεύματα του γερμανικού τύπου ο Ράντοβαν Κάραζιτς, εμφανίζεται έτοιμος να δικαστεί στη σερβοβοσνιακή πρωτεύουσα υπό καθεστώς διεθνούς εποπτείας της δίκης. Υπενθυμίζεται ότι η Δύση τον τελευταίο καιρό έχει εντείνει τις προσπάθειες της, ώστε να οδηγηθούν σε δίκη οι κατηγορούμενοι για εγκλήματα πολέμου.

    Ένας άλλος λόγος για τον οποίον η Ουάσινγκτον παρακολουθεί από κοντά την κατάσταση εντοπίζεται στις τάσεις που έχουν διαμορφωθεί στην αμερικανική πρωτεύουσα και κινούνται προς την κατεύθυνση αποδέσμευσης των αμερικανικών στρατευμάτων, που έχουν αναπτυχθεί στο βοσνιακό έδαφος στο πλαίσιο της SFOR. Παράλληλα, ασκούνται πιέσεις από τον πολιτικό κόσμο, αλλά και το Πεντάγωνο για την περικοπή των δαπανών των ειρηνευτικών αποστολών, με στόχο την εξοικονόμηση των πόρων για την ανάπτυξη των προγραμμάτων σύγχρονης αμυντικής τεχνολογίας, που θα διασφαλίσουν το προβάδισμα των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων στον παγκόσμιο αμυντικό στίβο.


    Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/

    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute
    mpa2html v3.04 run on Thursday, 7 August 1997 - 09:22:41