Read the OECD Report on Education in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 97-08-02

Macedonian Press Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Τελευταία Ενημέρωση: 20:04 Ώρα Ελλάδος

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [Α] ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • [Β] ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • [Γ] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • [Δ] ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • [Ε] ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • [ΣΤ] ΑΛΒΑΝΙΑ
  • [Ζ] ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ
  • [Η] ΚΥΠΡΟΣ
  • [Θ] Π.Γ.Δ.Μ.

  • ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

    [Α] ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

  • [01] Φ.ΠΕΤΣΑΛΝΙΚΟΣ: ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ Η ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΤΗΣ ΔΙΑΣΠΟΡΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΔΙΑΔΡΑΜΑΤΙΣΟΥΝ ΠΟΛΥΠΛΕΥΡΟ ΡΟΛΟ
  • [02] ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΕΠΩΝΥΜΟΥΣ ΠΙΕΡΙΕΙΣ ΤΗΣ ΔΙΑΣΠΟΡΑΣ ΒΡΑΒΕΥΣΕ ΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΑΠΟΔΗΜΩΝ ΠΙΕΡΙΕΩΝ
  • [Β] ΠΟΛΙΤΙΚΗ

  • [03] ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΚΛΙΜΑΚΙΟ ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ ΣΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΑ
  • [04] ΜΗΝΥΜΑ ΓΙΑ ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ ΕΣΤΕΙΛΕ Ο Μ.ΓΙΛΜΑΖ ΣΤΟΝ Κ.ΣΗΜΙΤΗ
  • [Γ] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [05] ΣΤΟΝ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑ ΟΔΗΓΕΙΤΑΙ Ο Α.ΠΑΝΟΥ ΠΟΥ ΣΚΟΤΩΣΕ ΤΟ ΦΙΛΟ ΤΗΣ ΚΟΡΗΣ ΤΟΥ
  • [06] ΜΗΝΥΜΑ ΡΩΜΑΙΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΣΤΙΒΟΥ
  • [07] ΤΗΝ ΑΜΕΣΗ ΙΔΡΥΣΗ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΜΑΣ ΣΤΙΣ ΗΠΑ ΖΗΤΑ ΑΠΟΔΗΜΟΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΑΣ
  • [08] ΡΙΖΙΚΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕ Ο Γ.ΑΡΣΕΝΗΣ
  • [Δ] ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

  • [09] ΣΕ ΠΟΛΟ ΕΛΞΗΣ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ ΕΞΕΛΙΣΣΕΤΑΙ Ο ΝΟΜΟΣ ΚΟΖΑΝΗΣ
  • [Ε] ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

  • [10] ΣΤΟΝ ΤΕΛΙΚΟ ΤΟΥ ΤΡΙΠΛΟΥΝ ΤΟΥ 6ου ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΥ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΟΣ ΣΤΙΒΟΥ Η Ο.ΒΑΣΔΕΚΗ - ΣΤΑ ΠΡΟΗΜΙΤΕΛΙΚΑ Η Κ.ΘΑΝΟΥ
  • [11] Α.ΠΑΥΛΑΚΑΚΗΣ ΚΑΙ Χ.ΠΑΠΑΔΙΑΣ ΣΤΑ ΠΡΟΗΜΙΤΕΛΙΚΑ ΤΩΝ 100 ΜΕΤΡΩΝ ΣΤΟ "ΑΘΗΝΑ ΄97"
  • [ΣΤ] ΑΛΒΑΝΙΑ

  • [12] ΠΡΩΤΟΠΟΡΟΣ Ο ΡΟΛΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΣΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΑ
  • [Ζ] ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ

  • [13] ΕΚΣΥΓΧΡΟΝΙΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΑΝΤΙΔΡΑΣΤΗΡΕΣ 5 ΚΑΙ 6 ΤΟΥ ΚΟΖΛΟΝΤΟΥΙ
  • [14] Η ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ ΕΧΕΙ ΞΕΠΕΡΑΣΕΙ ΤΟΝ ΚΙΝΔΥΝΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗΣ
  • [Η] ΚΥΠΡΟΣ

  • [15] ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗ ΣΕ ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ ΚΑΙ ΣΤΕΪΤ ΝΤΙΠΑΡΤΜΕΝΤ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΚΛΗΡΙΔΗ-ΝΤΕΝΚΤΑΣ
  • [16] ΠΑΡΑΠΟΜΠΗ ΤΗΣ ΥΠΟΘΕΣΗΣ ΛΟΪΖΙΔΟΥ ΣΤΙΣ ΚΑΛΕΝΔΕΣ ΖΗΤΑΕΙ Η ΤΟΥΡΚΙΑ
  • [Θ] Π.Γ.Δ.Μ.

  • [17] ΑΥΞΗΣΗ ΤΩΝ ΤΙΜΩΝ ΚΑΙ ΤΟΥ ΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟΥ ΣΤΗΝ ΠΓΔΜ ΚΑΤΑ ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΕΞΑΜΗΝΟ ΤΟΥ 1997

  • ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

    [Α] ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

    [01] Φ.ΠΕΤΣΑΛΝΙΚΟΣ: ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ Η ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΤΗΣ ΔΙΑΣΠΟΡΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΔΙΑΔΡΑΜΑΤΙΣΟΥΝ ΠΟΛΥΠΛΕΥΡΟ ΡΟΛΟ

    Καταχωρήθηκε: 12:19 Ώρα Ελλάδος

    KOZANH 2 Αυγούστου 1997 (ΜΠΕ)

    Ο ελληνισμός και οι Ελληνες της διασποράς μπορούν να διαδραματίσουν πολύπλευρο ρόλο σε πολλούς τομείς, απαραίτητη όμως είναι η οργάνωση τους σε κλίμα ομόνοιας και ομοψυχίας και συνεργασίας. Αυτά επισημαίνονται στο μήνυμα του υπουργού Μακεδονίας Θράκης Φίλιππου Πετσάλνικου στο πρώτο συνέδριο Απόδημων Νομού Κοζάνης το οποίο στοχεύει στη δημιουργία Συμβουλίου Αποδήμων Κοζανιτών. "Ο ελληνισμός είναι ενιαίος και κοινοί είναι οι αγώνες του. Η ομόνοια και συνεργασία όλων των Ελλήνων απανταχού της γης είναι απαραίτητη προϋπόθεση για να παίξει ο ελληνισμός τον ρόλο που του αρμόζει στη νέα πραγματικότητα" τονίζει στο μήνυμά του ο υπουργός.

    Ιδιαίτερα σημαντικό χαρακτήρισε ο πρόεδρος του Κέντρου Απόδημων Μακεδόνων Κώστας Πύρζας το γεγονός ότι η Κοζάνη είναι ο πρώτος νομός που οργανώνει συνέδριο στοχεύοντας στην δημιουργία Συμβουλίου Αποδήμων. Στα τετρακόσια τριάντα δύο ομογενειακά μέσα μαζικής ενημέρωσης που δίνουν τον αγώνα του ελληνισμού στα τέσσερα σημεία του ορίζοντα αναφέρθηκε ο γενικός διευθυντής του Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων Σπύρος Κουζινόπουλος τονίζοντας παράλληλα ότι το Συμβούλιο Αποδήμων Νομού Κοζάνης, που δημιουργείται στο πλαίσιο του συνεδρίου , μαζί με το Συμβούλιο Απόδημου Ελληνισμού, τις Παμμακεδονικές Ενώσεις και τους εθνικοτοπικούς συλλόγους και ομοσπονδίες θα συμβάλει στην επίλυση των προβλημάτων και στην καλύτερη αξιοποίηση του ελληνισμού της διασποράς από το εθνικό κέντρο και στον αποτελεσματικότερο συντονισμό των ενεργειών του.

    Μια άλλη όψη του προβλήματος των αποδήμων παρουσίασε ο πρόεδρος τους συλλόγου Πλατανορευματιωτών Γερμανίας Πολυνείκης Βαρδάκας που ανέφερε ότι ενώ η άγνοια της γλώσσας οδηγούσε του μετανάστες στην απομόνωση στις χώρες υποδοχής το όραμα της επιστροφής απάλυνε την κούραση και τα προβλήματα που αντιμετώπιζαν. Επιστρέφοντας στη χώρα τους χρόνια αργότερα, είπε ο κ Βαρδάκας, οι μετανάστες βρίσκουν μια πατρίδα που δεν είναι πιά η ίδια. Ετσι νοιώθουν ξένοι στην ίδια τους τη χώρα ενώ οι ελπίδες για την επαγγελματική απακατάσταση των παιδιών τους, που έχουν σπουδάσει στο εξωτερικό είναι μηδαμινές, πράγμα που τα αναγκάΖει να επιστρέψουν στη ξένη χώρα πρόσθεσε ο ομιλητής.

    Σημαντικά στοιχεία για τη μετανάστευση από το νομό Κοζάνης από το 16 αιώνα παρουσίασε η φιλόλογος Ρίτσα Γκουρτζιούμη ενώ ο κοινωνιολόγος Δημήτρης Λιακάκος ανέφερε ότι το κύμα μετανάστευσης στην Δυτική Μαδεκονία ήταν τέτοιο κατά τη δεκαετία του 60 που ο πληθυσμός των περισσότερων νομών και ιδίως των Γρεβενών και της Φλώρινας μειώθηκε κατά 25%.

    Κατά τη διάρκεια του συνεδρίου χαιρετισμό απηύθυνε και ο καταγόμενος από τη Κοζάνη πρόεδρος της Παμμακεδονικής Ενωσης ΗΠΑ Βαγγέλης Μιχαλόπουλος ο οποίος τόνισε ότι στις ΗΠΑ και τον Καναδά υπάρχουν 180 ελληνικοί σύλλογοι όπου είναι οργανωμένοι 200.000 Μακεδόνες πολλοί από τους οποίους Κοζανίτες. Χαιρετισμό απηύθυναν επίσης ο πρόεδρος Ομοσπονδίας Παμμακεδονικών Ενώσεων Αυστραλίας Λευτέρης Σιούστης και ο εκπρόσωπος Παμμακεδονικής Ενωσης Ευρώπης Κ. Δίντσιος.

    [02] ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΕΠΩΝΥΜΟΥΣ ΠΙΕΡΙΕΙΣ ΤΗΣ ΔΙΑΣΠΟΡΑΣ ΒΡΑΒΕΥΣΕ ΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΑΠΟΔΗΜΩΝ ΠΙΕΡΙΕΩΝ

    Καταχωρήθηκε: 13:35 Ώρα Ελλάδος

    ΚΑΤΕΡΙΝΗ 2 Αυγούστου 1997 (ΜΠΕ)

    Τέσσερις επώνυμους Πιεριείς της διασποράς, οι οποίοι με το έργο και την κοινωνική παρουσία τους στις δεύτερες πατρίδες τους πρόβαλαν την Πιερία, τη Μακεδονία και γενικότερα την Ελλάδα, βράβευσε χτες βράδυ το Κέντρο Απόδημων Πιεριέων κατά τη διάρκεια του συνεδρίου που διοργανώνει στο Λιτόχωρο. Οι τιμηθέντες ήταν: ο διευθυντής του φιλανθρωπικού ιδρύματος "Βασιλειάδα" της Αρχιεπισκοπής Αυστραλίας πατήρ Ιωάννης Καπέτας ,ο κυβερνήτης Παμμακεδονικής Ενωσης των δυτικών πολιτειών Αμερικής και γνωστός επιστήμονας που εργάζεται στο διαστημικό πρόγραμμα της ΝΑΣΑ δρ Ιωάννης Κωστούλας και το ζεύγος Γρηγόρης και Σάντρα Γαβριηλίδη, οι οποίοι με την εφημερίδα και το ραδιόφωνο που έχουν στο Σίδνει προβάλλουν την Πιερία και γενικότερα τη Μακεδονία.

    Η ενεργοποίηση της νεολαίας και η ανάγκη να ενταχθεί στη διοίκηση των συλλόγων αποδήμων επισημάνθηκε κατά τη διάρκεια των εργασιών του συνεδρίου. Παράλληλα αποφασίστηκε η φιλοξενία νέων στο πλαίσιο προγράμματος ανταλλαγών που ξεκινά το Δεκέμβριο. Ετσι από φέτος θα φιλοξενηθούν στην Πιερία 20-25 παιδιά από την Αυστραλία ενώ άλλα τόσα παιδιά από την Πιερία θα πάνε στην πέμπτη ήπειρο το ερχόμενο καλοκαίρι. Εξάλλου στο πλαίσιο προγράμματος πολιτιστικών ανταλλαγών του Κέντρου Απόδημων Πιεριέων με τους συλλόγους Αποδήμων του Εξωτερικού το επόμενο καλοκαίρι να πάει στην Αυστραλία χορευτικό συγκρότημα ενώ παράλληλα θα πραγματοποιηθεί έκθεση αγιογραφίας του γνωστού Κατερινιώτη αγιογράφου κ Ξενόπουλου.

    Οι εργασίες του συνεδρίου συνεχίζονται με την κατάθεση των απόψεων και των προβληματισμών σχετικά με την ίδρυση του Πιερικού Χωριού που ενώ η δημιουργία του αποφασίστηκε πριν 15 χρόνια δεν υλοποιήθηκε ακόμη λόγω της πολιτικής που ακολουθήθηκε από τους εκάστοτε νομάρχες. Επίσης κατά τη διάρκεια του συνεδρίου ο δημοσιογράφος Γιάννης Ιωαννίδης παρουσίασε τις δραστηριότητες του Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων που απευθύνονται στον απόδημο ελληνισμό αλλά και τις προσπάθειες του ΜΠΕ προς την κατεύθυνση της διαβαλκανικής συνεργασίας το πλαίσιο της Ενωσης Βαλκανικών Πρακτορείων Ειδήσεων στην ίδρυση της οποίας πρωτοστάτησε.

    [Β] ΠΟΛΙΤΙΚΗ

    [03] ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΚΛΙΜΑΚΙΟ ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ ΣΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΑ

    Καταχωρήθηκε: 13:35 Ώρα Ελλάδος

    ΑΘΗΝΑ, 2 Αυγούστου 1997 (ΜΠΕ)

    Πολυμελές κυβερνητικό κλιμάκιο με επικεφαλής τον υπουργό Εξωτερικών Θεόδωρο Πάγκαλο θα μεταβεί την Τρίτη στην Αλβανία και θα έχει συνομιλίες με την αλβανική κυβέρνηση.

    Τα θέματα που θα συζητηθούν είναι η λαθρομετανάστευση, οι επενδύσεις και οι εμπορικές σχέσεις.

    [04] ΜΗΝΥΜΑ ΓΙΑ ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ ΕΣΤΕΙΛΕ Ο Μ.ΓΙΛΜΑΖ ΣΤΟΝ Κ.ΣΗΜΙΤΗ

    Καταχωρήθηκε: 12:19 Ώρα Ελλάδος

    ΑΘΗΝΑ, 2 Αυγούστου 1997 (ΜΠΕ)

    Μήνυμα για συνεχή βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων έστειλε ο Μεσούτ Γιλμάζ στον Κώστα Σημίτη, απαντώντας στο συγχαρητήριο τηλεγράφημα του Ελληνα πρωθυπουργού προς τη νέα τουρκική κυβέρνηση.

    Ο Μεσούτ Γιλμάζ δήλωσε ότι είναι βέβαιος πως η Τουρκία και η Ελλάδα μπορούν να εισέλθουν σε μια νέα εποχή φιλίας και συνεργασίας στις διμερείς σχέσεις, βέβαιος ότι οι δύο χώρες θα επιλύσουν τις διαφορές τους στο πλαίσιο της συμφωνίας της Μαδρίτης.

    [Γ] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [05] ΣΤΟΝ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑ ΟΔΗΓΕΙΤΑΙ Ο Α.ΠΑΝΟΥ ΠΟΥ ΣΚΟΤΩΣΕ ΤΟ ΦΙΛΟ ΤΗΣ ΚΟΡΗΣ ΤΟΥ

    Καταχωρήθηκε: 12:19 Ώρα Ελλάδος

    ΞΑΝΘΗ, 2 Αυγούστου 1997 (ΜΠΕ)

    Στον εισαγγελέα Ξάνθης προσάγεται σήμερα ο γνωστός μουσικοσυνθέτης Ακης Πάνου, ο οποίος χθες σκότωσε με περίστροφο το φίλο της 19χρονης κόρης του, Σωτήρη Γιαλαμά, 29 χρόνων, στο χωριό Λεύκη Ξάνθης.

    Ο Ακης Πάνου τον Μάϊο είχε απειλήσει ότι θα σκοτώσει τον Γιαλαμά κατηγορώντας τον ότι απήγαγε την κόρη του. Εκείνη όμως είχε δηλώσει πως ζούσε με το θύμα, επειδή η ίδια το επιθυμούσε.

    [06] ΜΗΝΥΜΑ ΡΩΜΑΙΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΣΤΙΒΟΥ

    Καταχωρήθηκε: 17:19 Ώρα Ελλάδος

    ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ, 2 Αυγούστου 1997 (Μ.Π.Ε)

    Ο υπουργός Δημόσιας Τάξης κ.Γεώργιος Ρωμαίος, σε μήνυμά του προς τους Αξιωματικούς, Αρχιφύλακες και Αστυφύλακες της Ελληνικής Αστυνομίας, εξέφρασε την ευαρέσκειά του για την απόλυτη επιτυχία στη δύσκολη αποστολή τους, κατά την τελετή έναρξης του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος στίβου.

    Ο κ. Ρωμαίος εξέφρασε την πεποίθηση ότι οι Έλληνες Αστυνομικοί, άνδρες και γυναίκες θα εκτελέσουν τα καθήκοντα τους με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, τιμώντας την πατρίδα μας διεθνώς μέχρι και τη λήξη του Πρωταθλήματος.

    Παρόμοια μηνύματα απέστειλαν, ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης κ. Ιωάννης Παπαγιαννάκης και ο Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας, Αντιστράτηγος Αθανάσιος Βασιλόπουλος.

    [07] ΤΗΝ ΑΜΕΣΗ ΙΔΡΥΣΗ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΜΑΣ ΣΤΙΣ ΗΠΑ ΖΗΤΑ ΑΠΟΔΗΜΟΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΑΣ

    Καταχωρήθηκε: 15:08 Ώρα Ελλάδος

    ΚΑΤΕΡΙΝΗ, 2 Αυγούστου 1997 (ΜΠΕ-του Γιάννη Ιωαννίδη)

    Την αναγκαιότητα άμεσης ίδρυσης Γραφείου Δημοσίων Σχέσεων της Ελλάδας στις ΗΠΑ, τόνισε ο διάσημος Ελληνας φυσικός επιστήμονας στα διαστημικά προγράμματα της ΝΑΣΑ, Dr Ιωάννης Κωστούλας, κατά τη διάρκεια του 4ου Παγκόσμιου Συνεδρίου Αποδήμων Πιεριέων που διεξάγεται στην Κατερίνη.

    Σύμφωνα με τον κ.Κωστούλα, αυτή η ενέργεια θα βοηθήσει στον επηρεασμό της αμερικανικής κυβέρνησης και της κοινής γνώμης, όσον αφορά στην προώθηση των εθνικών μας θεμάτων, αφού, όπως σημείωσε, μέχρι τώρα η Τουρκία δαπανά αρκετά εκατομμύρια δολάρια στη λειτουργία του δικού της γραφείου Δημοσίων Σχέσεων.

    Καταλήγοντας, ο απόδημος επιστήμονας ανέφερε ότι η Ελληνική Πολιτεία θα πρέπει οργανωμένα τώρα πλέον, έστω και αργά, να εκμεταλλευτεί αυτή τη δυνατότητα που προσφέρεται, μαζί και με τη βοήθεια των αποδήμων Ελλήνων στην Αμερική, αφού στις τάξεις αυτών υπάρχουν αρκετοί άξιοι επιστήμονες που χαίρουν ιδιαίτερης εκτίμησης εκμέρους πολλών Αμερικανών.

    Χρειάζεται, συμπλήρωσε ο κ.Κωστούλας, να λειτουργήσουμε επαγγελματικά και όχι ερασιτεχνικά, όπως λειτουργούν μέχρι σήμερα οι οργανώσεις των αποδήμων Ελλήνων.

    Στο 4ο Παγκόσμιο Συνέδριο Αποδήμων Πιεριέων, το οποίο συνεχίζεται και αύριο, θα δοθεί μεγάλη βαρύτητα από πλευράς συνέδρων, στην ημερομηνία ίδρυσης του Πιερικού Χωριού.

    [08] ΡΙΖΙΚΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕ Ο Γ.ΑΡΣΕΝΗΣ

    Καταχωρήθηκε: 12:19 Ώρα Ελλάδος

    ΑΘΗΝΑ, 2 Αυγούστου 1997 (ΜΠΕ)

    Καταργείται σταδιακά μέσα στην επόμενη πενταετία η επιτηρίδα διορισμού καθηγητών, δασκάλων και νηπιαγωγών, ενώ από το φθινόπωρο θα λειτουργούν στα πανεπιστήμια ελεύθεροι κύκλοι σπουδών.

    Τις αλλαγές αυτές αποφάσισε το υπουργικό συμβούλιο μετά από εισήγηση του υπουργού Παιδείας Γεράσιμου Αρσένη.

    [Δ] ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

    [09] ΣΕ ΠΟΛΟ ΕΛΞΗΣ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ ΕΞΕΛΙΣΣΕΤΑΙ Ο ΝΟΜΟΣ ΚΟΖΑΝΗΣ

    Καταχωρήθηκε: 13:35 Ώρα Ελλάδος

    ΚΟΖΑΝΗ, 2 Αυγούστου 1997 (ΜΠΕ)

    Σε πόλο έλξης επενδύσεων στον βαλκανικό χώρο εξελίσσεται σταδιακά ο Νομός Κοζάνης, αφού η στρατηγική γεωγραφική θέση της περιοχής, σε συνδυασμό με τα αναπτυξιακά προγράμματα που υλοποιεί η Πολιτεία με ταχείς ρυθμούς, εγγυώνται λαμπρό οικονομικό μέλλον για την πόλη της Δυτικής Μακεδονίας.

    Ο νέος επιχειρηματικός χάρτης του νομού Κοζάνης, που βρίσκεται σήμερα στο στάδιο της οριστικοποίησης, δίνει ιδιαίτερη έμφαση στη σύνδεση της περιοχής με τα Βαλκάνια. Στα συγκριτικά πλεονεκτήματα του νομού, όσον αφορά το βαλκανικό του "πρόσωπο", συμπεριλαμβάνεται και η διέλευση από την περιοχή της Νέας Εγνατίας Οδού, που θα επιτρέψει την άμεση οδική πρόσβαση προς και από τις χώρες της Χερσονήσου του Αίμου και θα ανοίξει το δρόμο για τις αναδυόμενες αγορές της Κεντρικής Ευρώπης.

    Σύμφωνα με τον νομαρχιακό σύμβουλο Παναγιώτη Αποστολίδη, πρόεδρο του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Κοζάνης, στον δρόμο της υλοποίησης βρίσκονται τα επιμέρους επιχειρησιακά προγράμματα που εντάσσονται στο ολοκληρωμένο αναπτυξιακό πρόγραμμα του νομού και στο Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης.

    Δελεαστικά κίνητρα θα προσφέρει στους επιχειρηματίες που ενδιαφέρονται να δραστηριοποιηθούν στο νομό η υλοποίηση του προγράμματος της Βιομηχανικής Περιοχής Κοζάνης, τα έργα υποδομής του οποίου δημοπρατήθηκαν ήδη. Από το Φθινόπωρο, σε έκταση 600 στρεμμάτων, θα ξεκινήσουν οι εργασίες, ώστε να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις και να πραγματοποιηθούν τα έργα υποδομής που απαιτούνται. Ετσι, οι ενδιαφερόμενοι επιχειρηματίες θα μπορέσουν να ξεκινήσουν την επιχειρηματική τους εξόρμηση προς τις νέες αγορές και να πραγματοποιήσουν τις επενδύσεις τους.

    Νέες προοπτικές αναμένεται να διανοιχθούν και με την ολοκλήρωση των εργασιών στα βιοτεχνικά πάρκα γούνας, ξύλου και μαρμάρου, που προς το παρόν βρίσκονται υπό κατασκευή. "Τα πάρκα, που πρόκειται να λειτουργήσουν σύντομα, θα αποτελέσουν κέντρα διαρκούς προβολής και συγκέντρωσης του εμπορικού ενδιαφέροντος, από όπου χωρίς αμφιβολία θα ξεκινά η συντονισμένη προώθηση των προϊόντων των κλάδων αυτών προς τα έξω", σημείωσε ο πρόεδρος του ΕΒΕ Κοζάνης.

    Κινήσεις που εξασφαλίζουν την περαιτέρω ανάπτυξη των παραπάνω κλάδων κρίνονται απαραίτητες, αφού το ξύλο και το μάρμαρο έχουν ήδη καταλάβει σημαντική θέση στις αγορές του εξωτερικού, προσπορίζοντας σημαντικά κέρδη στη μεταποιητική βιομηχανία.

    Στα 3,5 δισεκατομμύρια δραχμές ανήλθε η αξία των εξαγόμενων εμπορευμάτων για τη γούνα της περιοχής Σιάτιστας κατά το 1995, σύμφωνα με στοιχεία που παρέθεσε ο κ.Αποστολίδης. Οι αγορές που απορρόφησαν το μεγαλύτερο μέρος του όγκου των εξαγωγών είναι αυτές της πρώην Σοβιετικής Ενωσης, της Κεντρικής Ευρώπης και των Βαλκανίων και σε μικρότερο βαθμό του Καναδά, των ΗΠΑ και των χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Πολύ ενθαρρυντικά ήταν και τα μεγέθη που αφορούν την προώθηση προϊόντων μαρμάρου σε αγορές του εξωτερικού, αφού ο όγκος των εξαγωγών μαρμάρου Τρανοβάλτου ξεπέρασαν τα 3 δισ.δραχμές, με χώρες υποδοχής κυρίως αυτές των Βαλκανίων.

    "Με βάση τα παραπάνω, οι ευκαιρίες που δημιουργούνται και σε άλλους κλάδους, όπως αυτούς των τροφίμων, των ενδυμάτων, των σιδηροκατασκευών και αλουμινοκατασκευών, ενόψει της συντονισμένης και μεθοδευμένης σύνδεσης του νομού με τα Βαλκάνια, δεν είναι καθόλου λίγες", επισήμανε ο κ.Αποστολίδης.

    Στα "συν" του νομού περιλαμβάνεται ακόμη η ανέγερση εκθεσιακού κέντρου στα Κοίλα, έκτασης 4000 τετραγωνικών μέτρων, που θα περιλαμβάνει αίθουσα συνεδρίων και θα φιλοξενεί προϊόντα όχι μόνο τοπικά, αλλά και από την ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων. Πνοή θα δώσει στο νομό και η λειτουργία στην Κοζάνη ενός από τα δέκα συνολικά εμπρευματικά κέντρα που θα κατασκευαστούν στον ελληνικό χώρο, επιβεβαιώνοντας την πλεονεκτική θεση της περιοχής για το διαβαλκανικό εμπόριο.

    Αξιόλογες ευκαιρίες δημιουργούνται για τους επενδυτές και στον τομέα της ενέργειας, αφού η Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού τείνει να δεσμευτεί για τη διενέργεια απο την περιοχή της Κοζάνης κάθε είδους προμηθειών της. Ετσι, δημιουργούνται βιώσιμες ευκαιρίες για την ίδρυση επιχειρήσεων δορυφορικών της ΔΕΗ, ικανών να προμηθεύσουν την ευρύτερη περιοχή με κάθε είδους βιομηχανικά υλικά.

    Ευοίωνες προοπτικές διανοίγονται και στον πρωτογενή τομέα της οικονομίας της Κοζάνης, αφού η περιοχή δεν υστερεί σε ορυκτό πλούτο. Χρώμιο, χουντίτης, μάρμαρα, βωξίτες, βιομηχανικά υλικά και χαλαζική άμμος, που χρησιμοποιείται για την κατασκευή πορσελάνης, βρίσκονται άφθονα στο υπέδαφος του νομού. Σύμφωνα, εξάλλου, με μελέτη που εκπόνησε το Ινστιτούτο Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών, για αξιοποίηση προσφέρονται τα κοιτάσματα διοξειδίου του άνθρακα και το γεωθερμικό πεδίο στις περιοχές Βοϊου και Φλώρινας.

    "Τα αποτελέσματα της μελέτης είναι αρκετά αισιόδοξα για τις περιοχές αυτές, όπου δημιουργούνται ευκαιρίες ανάπτυξης καλλιεργειών θερμοκηπίων, αλλά και εγκατάστασης επιχειρήσεων θεραπευτικών θερμόλουτρων, για εσωτερικό και εξωτερικό τουρισμό", κατέληξε ο κ.Αποστολίδης.

    Α.Γ

    [Ε] ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

    [10] ΣΤΟΝ ΤΕΛΙΚΟ ΤΟΥ ΤΡΙΠΛΟΥΝ ΤΟΥ 6ου ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΥ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΟΣ ΣΤΙΒΟΥ Η Ο.ΒΑΣΔΕΚΗ - ΣΤΑ ΠΡΟΗΜΙΤΕΛΙΚΑ Η Κ.ΘΑΝΟΥ

    Καταχωρήθηκε: 11:39 Ώρα Ελλάδος

    ΑΘΗΝΑ, 2 Αυγούστου 1997 (ΜΠΕ)

    Ευχάριστες εκπλήξεις επεφύλαξε για την Ελλάδα, η πρώτη μέρα του 6ου Παγκόσμιου Πρωταθλήματος Στίβου, που διεξάγεται στο ΟΑΚΑ της Αθήνας.

    Η πρωταθλήτρια του τριπλούν Ολγα Βασδέκη, πραγματοποιώντας σπουδαία εμφάνιση, προκρίθηκε στον τελικό του αγωνίσματος που θα γίνει το απόγευμα της Δευτέρας και έβαλε τις βάσεις για την κατάκτηση ενός μεταλλίου.

    Στο δεύτερο της άλμα, η Βολιώτισσα πρωταθλήτρια πέρασε το όριο πρόκρισης που ήταν 14.25, αφού πήδηξε 14 μέτρα και 49 εκατοστά, κάνοντας ατομικό και παράλληλα πανελλήνιο ρεκόρ, το οποίο κατείχε η ίδια. Το πρώτο άλμα της Βασδέκη, ήταν 14.23. Υπενθυμίζεται ότι η ελληνίδα πρωταθλήτρια είχε καταταγεί στην πέμπτη θέση στους Ολυμπιακούς αγώνες της Ατλάντα.

    Η πρώτη μέρα των αγώνων, έφερε στο προσκήνιο τους ταχύτερους αθλητές. Στις προκριματικές σειρές των 100 μέτρων γυναικών, η Κατερίνα Θάνου, πραγματοποιώντας μια πολύ καλή κούρσα τερμάτισε πρώτη στη σειρά της, με χρόνο 11.32 και προκρίθηκε στα προημιτελικά, που θα γίνουν το απόγευμα. Στα προημιτελικά προκρίθηκε και η ελληνίδα αθλήτρια Μαρία Τσώνη με χρόνο 11.48.

    Στο μεταξύ, στον ημιτελικό των 1.500 γυναικών, αποκλείστηκε η Καρολίνα Σκούρτη με χρόνο 4.11.88, ενώ την ίδια κατάληξη είχε στη σφαίρα, ο Λεωνίδης με βολή 17.77 στην πρώτη του προσπάθεια. Στα προκριματικά της σφύρας, ο Αλέξανδρος Παπαδημητρίου αποκλείστηκε με βολή 73.92.

    Στην τρίτη προκριματική σειρά των 400 μέτρων γυναικών η Χριστίνα Πανάγου, δεν κατάφερε να προκριθεί, με χρόνο 54.23.

    [11] Α.ΠΑΥΛΑΚΑΚΗΣ ΚΑΙ Χ.ΠΑΠΑΔΙΑΣ ΣΤΑ ΠΡΟΗΜΙΤΕΛΙΚΑ ΤΩΝ 100 ΜΕΤΡΩΝ ΣΤΟ "ΑΘΗΝΑ ΄97"

    Καταχωρήθηκε: 12:19 Ώρα Ελλάδος

    ΑΘΗΝΑ, 2 Αυγούστου 1997 (ΜΠΕ)

    Αρωμα προημιτελικών μύρισε σήμερα, πρώτη μέρα του 6ου Παγκόσμιου Πρωταθλήματος Στίβου, στο ΟΑΚΑ της Αθήνας.

    Οι Ελληνες πρωταθλητές, Αγγελος Παυλακάκης και Χάρης Παπαδιάς, πραγματοποίησαν σπουδαίες εμφανίσεις στα 100 μέτρα και πήραν εύκολα την πρόκριση.

    Ο Παυλακάκης κατετάγη πρώτος στην τέταρτη σειρά με χρόνο 10.11, που αποτελεί νέο πανελλήνιο ρεκόρ, ενώ ιδιαίτερα σημαντικό είναι το γεγονός ότι άφησε πίσω τον παγκόσμιο ρέκορντμαν, τον Καναδό Ντόνοβαν Μπέιλι. Ο σπρίντερ από την Ξάνθη κατέρριψε το προηγούμενο που κατείχε ο ίδιος με 10.13 από τους Μεσογειακούς του Μπάρι.

    Σε δηλώσεις του λίγο μετά την ανεπανάληπτη αυτή επιτυχία ο Παυλακάκης τόνισε ότι "Οταν μπεις στο γήπεδο και ο κόσμος φωνάζει Ελλάς είναι αδύνατο να μην κάνεις πανελλήνιο ρεκόρ. Υπόσχομαι στον κόσμο πως στη συνέχεια θα προσπαθήσω μέχρι εκεί που μπορώ".

    Ο πρωταθλητής μας Χάρης Παπαδιάς, με χρόνο 10.32 ήρθε δεύτερος στην όγδοη σειρά των 100 μέτρων και πήρε την πρόκριση για τα προημιτελικά. Πρώτος τερμάτισε ο Νιγηριανός Οκούνγκογια με 10.24.

    Ο Αλέξανδρος Γενοβέλης από την πλευρά του δεν κατάφερε με χρόνο 10.58 να πάρει μια από τις τέσσερις θέσεις που οδηγούσαν στην πρόκριση. Στα προημιτελικά προκρίθηκε και ο Κύπριος Μάριος Μαρκουλίδης.

    Το απόγευμα θα πραγματοποιηθούν οι αγώνες των προκριματικών στα 400 μέτρα εμπόδια ανδρών, οι προημιτελικοί στα 100 μέτρα γυναικών, ενώ θα έχουμε και δύο τελικούς στα 20 χιλιόμετρα βάδην ανδρών και στη σφαιροβολία ανδρών. Θα γίνουν οι προημιτελικοί στα 100 μέτρα ανδρών και 400 μέτρα γυναικών, ενώ θα πραγματοποιηθούν οι προκριματικοί στα 10.000 μέτρα γυναικών.

    Στους απογευματινούς αγώνες υπάρχουν και ελληνικές συμμετοχές. Ο Λάμπρος Ζερβάκος αγωνίζεται στα 400 μέτρα εμπόδια, ενώ στη συνέχεια αρχίζει την κουραστική του προσπάθεια ο Δημήτρης Ορφανόπουλος στα 20.000μ. βάδην. Την ημέρα κλείνει η Χρυσοστομία Ιακώβου με την συμμετοχή της στον προκριματικό των 10.000 μέτρα.

    [ΣΤ] ΑΛΒΑΝΙΑ

    [12] ΠΡΩΤΟΠΟΡΟΣ Ο ΡΟΛΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΣΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΑ

    Καταχωρήθηκε: 13:35 Ώρα Ελλάδος

    ΑΡΓΥΡΟΚΑΣΤΡΟ 2 Αυγούστου 1997 (ΜΠΕ- του ανταποκριτή μας Γιάννη Γιάννη)

    Σαν σήμερα στις 2 Αυγούστου 1992, πριν από πέντε χρόνια, σε μια σεμνή αλλά συγκινητική τελετή, στον καθεδρικό ναό Ευαγγελισμός της Θεοτόκου στα Τίρανα, έγινε η ενθρόνηση του Αρχιεπισκόπου Αναστασίου.

    Μια φωτισμένη προσωπικότητα, ένας διακεκριμένος ακαδημαϊκός, απαντάει στο κάλεσμα του Θεού, να προσφέρει σε έναν αδελφό λαό το πολυτιμότερο αγαθό. Την πίστη, την εν Θεού ελπίδα. Και τούτο σε μια χώρα, που όχι μόνο το καθεστώς απαγόρεψε την άσκηση της θρησκευτικής λατρείας, αλλά και η ίδια η θρησκευτική της σύνθεση. Η δράση της Ουνίας, οι παρεμβάσεις του κράτους, είχαν κρατήσει την ορθόδοξη εκκλησία μακριά από την παράδοση, φτωχή και υποταγμένη.

    Σε αυτά τα πέντε χρόνια, με τη μέριμνα και την πατρική φροντίδα του Αρχιεπισκόπου Αναστασίου και την στήριξη όλων των ορθοδόξων πιστών όχι μόνο στη χώρα αλλά και ανά τον κόσμο, το έργο της εκκλησίας ήταν τεράστιο και πολυδιάστατο.

    Μέσα σε πέντε χρόνια η ορθόδοξη εκκλησία κατάφερε από το τίποτα να γίνει ο βασικός παράγοντας που κρατά ενωμένους τους χιλιάδες ορθόδοξους σε όλη τη χώρα. Από το Βορρά στο Νότο. Από τη Μουζεκιά, στην Κορυτσά, στη Δερόπολη και στους Αγίους Σαράντα.

    Με εκατοντάδες ναούς να χτίζονται και να ανακαινίζονται σε όλη την Αλβανία. Οι πιο σημαντικοί οι καθεδρικοί στην Κορυτσά, στο Πόγραδετς, στο Δυρράχιο, στους Αγίους Σαράντα. Για πρώτη φορά η εκκλησία απέκτησε αξιοπρεπές αρχιεπισκοπικό μέγαρο στα Τίρανα, σε κεντρικό σημείο, και κοντά στον καθεδρικό ναό Ευαγγελισμός της Θεοτόκου.

    Η εκκλησία λειτούργησε ιερατική σχολή στο Δυρράχιο, αναπτύσσει πνευματικό έργο με κύκλους κατηχητών, συναντήσεις γυναικών, ομιλίες διανοουμένων και άλλα.

    Σημαντικό είναι επίσης το εκδοτικό έργο καλύπτοντας έτσι ένα αφάνταστο κενό στον τομέα της χριστιανικής φιλολογίας. Ωστόσο ο μακαριότατος Αρχιεπίσκοπος Αναστάσιος, ούτε μια στιγμή δεν ξέχασε πως η εκκλησία πρέπει να είναι παρούσα στον κοινωνικό τομέα.

    Σήμερα η Αρχιεπισκοπή με τη διακονία αγάπης που οργάνωσε προσφέρει κάθε είδους ανθρωπιστική βοήθεια αναπτύσσοντας μικρά προγράμματα σε αγροτικές περιοχές, όπως στην Κορυτσά, έχουν εφαρμοστεί προγράμματα υδροδότησης, στα Τίρανα λειτουργεί και σύντομα θα επεκταθεί στα καινούρια ιδιώκτητα κτίρια η ιατρική κλινική, ο "Αγιος Λουκάς". Κάτι ανάλογο εξελίσσεται στην Κορυτσά και το Αργυρόκαστρο.

    Χιλιάδες είναι οι οικογένεις που δέχτηκαν ανθρωπιστική βοήθεια, ενώ εκατοντάδες άλλες σε όλη την χώρα πολύτεκνες οικογένειες, ορφανά, υπερήλικες κάθε μήνα έχουν ένα στήριγμα για τη ζωή τους.

    [Ζ] ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ

    [13] ΕΚΣΥΓΧΡΟΝΙΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΑΝΤΙΔΡΑΣΤΗΡΕΣ 5 ΚΑΙ 6 ΤΟΥ ΚΟΖΛΟΝΤΟΥΙ

    Καταχωρήθηκε: 12:19 Ώρα Ελλάδος

    ΣΟΦΙΑ, 2 Αυγούστου 1997 (ΜΠΕ)

    Το πρόγραμμα χρηματοδότησης και εκσυγχρονισμού των αντιδραστήρων 5 και 6 του πυρηνικού σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στο Κοζλοντούι, εξέτασαν ο αντιπρόεδρος της βουλγαρικής κυβέρνησης, Ευγκένι Μπακαρτζίεφ και ο γενικός διευθυντής του κονσόρτσιουμ "Ζίμενς" , Χένριχ Σομπότκα.

    Η Ευρωπαϊκή Κοινοπραξία "Κοζλοντούι", την οποία διευθύνει η "Ζίμενς", θα εξασφαλίσει το 50% των 250-300 εκατομμυρίων ECU που θα απορροφηθούν από το πρόγραμμα, το 30% θα εξασφαλίσουν η Γαλλία και η Γερμανία, ενώ στο υπόλοιπο 20% θα συμβάλλουν ρωσικές εταιρίες.

    [14] Η ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ ΕΧΕΙ ΞΕΠΕΡΑΣΕΙ ΤΟΝ ΚΙΝΔΥΝΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗΣ

    Καταχωρήθηκε: 12:19 Ώρα Ελλάδος

    ΣΟΦΙΑ, 2 Αυγούστου 1997 (ΜΠΕ)

    Η Βουλγαρία έχει ήδη ξεπεράσει τον κίνδυνο οικονομικής καταστροφής, είναι το συμπέρασμα της έκθεσης για την κατάσταση στη χώρα, που ετοίμασε ο αμερικανικός οικονομικός οργανισμός "Μέριλ Λιντς".

    Σύμφωνα με τις προβλέψεις της έκθεσης, τα συναλλαγματικά αποθέματα της Βουλγαρίας θα φτάσουν στο τέλος του 1997 στα 1,9 δισεκατομμύρια δολάρια, το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν θα αυξηθεί κατά 4%, ενώ το 1998 ο πληθωρισμός θα περιοριστεί στο 12%.

    Υπενθυμίζεται ότι στο τέλος του Ιανουαρίου του 1997, τα συναλλαγματικά αποθέματα της κεντρικής τράπεζας ήταν 415 εκατομμύρια δολάρια και στις 31 Μαΐου του ίδιου έτους, διαμορφώθηκαν στο 1,3 δισεκατομμύρια δολάρια.

    Να σημειωθεί πως σε πρόσφατη έκθεση του, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, επικρότησε τις προσπάθειες της Βουλγαρίας για τη σταθεροποίηση της οικονομίας της .

    Το Ταμείο προβλέπει πως έως το τέλος του έτους, το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν της Βουλγαρίας θα αυξηθεί κατά 7,4%, μετά από την περσινή πτώση του 10,9%. Οσον αφορά στον πληθωρισμό, αναμένεται το φετινό ετήσιο επίπεδό του να είναι 566%, έναντι του 311% που ήταν το 1996.

    [Η] ΚΥΠΡΟΣ

    [15] ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗ ΣΕ ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ ΚΑΙ ΣΤΕΪΤ ΝΤΙΠΑΡΤΜΕΝΤ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΚΛΗΡΙΔΗ-ΝΤΕΝΚΤΑΣ

    Καταχωρήθηκε: 12:19 Ώρα Ελλάδος

    ΛΕΥΚΩΣΙΑ 2 Αυγούστου 1997 (ΜΠΕ-ΚΥΠΕ)

    Την ικανοποίησή του για την εξέλιξη των συνομιλιών στη Λευκωσία μεταξύ του Γλαύκου Κληρίδη και του Ραούφ Ντενκτάς, εξέφρασε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν.

    Εκπρόσωπός του στη Νέα Υόρκη έκανε λόγο για θετική έκβαση των συνομιλιών, κατά τις οποίες οι δύο πλευρές συμφώνησαν να εξετάσουν το πρόβλημα των αγνοουμένων στη μεγαλόνησο.

    Εξάλλου, θετικό και σημαντικό βήμα χαρακτήρισε το Αμερικανικό Υπουργείο Εξωτερικών τη συμφωνία, μεταξύ του Προέδρου Κληρίδη και του Τουρκοκύπριου ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς, για επίλυση του ανθρωπιστικού προβλήματος των αγνοουμένων.

    Σύμφωνα με δηλώσεις εκπροσώπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ''η συμφωνία των ηγετών των δύο κοινοτήτων για επιστροφή των οστών Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων που αγνοούνται από το 1974, είναι θετικό βήμα''.

    Ο εκπρόσωπος συνεχάρη τα Ηνωμένα Έθνη για τον υποβοηθητικό ρόλο τους, ενώ πρόσθεσε πως ''συγχαρητήρια αξίζουν επίσης στους ηγέτες των δύο κοινοτήτων για την πρωτοβουλία τους να προχωρήσουν στην επίλυση του ανθρωπιστικού αυτού θέματος''.

    Επίσης καλωσόρισε την πρόθεση των δύο πλευρών να συνεχίσουν τις συναντήσεις στην Κύπρο για συζητήσεις ανθρωπιστικών θεμάτων.

    Σχολιάζοντας τις απειλές Ντενκτάς να μη μεταβεί στη Γενεύη για το δεύτερο γύρο των απευθείας συνομιλιών, ο Αμερικανός εκπρόσωπος εξέφρασε την ελπίδα οι δύο πλευρές να αποδεχτούν την πρόσκληση του ΟΗΕ. ''Ο Πρόεδρος Κληρίδης έχει ήδη δηλώσει ότι θα μεταβεί. Αντιλαμβανόμαστε ότι ο κ. Ντενκτάς θα εκφράσει τις προθέσεις του τη Δευτέρα'', πρόσθεσε.

    [16] ΠΑΡΑΠΟΜΠΗ ΤΗΣ ΥΠΟΘΕΣΗΣ ΛΟΪΖΙΔΟΥ ΣΤΙΣ ΚΑΛΕΝΔΕΣ ΖΗΤΑΕΙ Η ΤΟΥΡΚΙΑ

    Καταχωρήθηκε: 13:35 Ώρα Ελλάδος

    ΣΤΡΑΣΒΟΥΡΓΟ 2 Αυγούστου 1997 (ΜΠΕ)

    Την παραπομπή στις καλένδες, με αναβολή επ' αόριστoν, της εκτέλεσης απόφασης του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου στην υπόθεση Ελληνοκύπριας πρόσφυγα Τ. Λοϊζίδου, ζητά η Τουρκία, εκβιάζοντας το Συμβούλιο της Ευρώπης με εμπλοκή των συνομιλιών για το Κυπριακό, ενώ ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ρ. Ντενκτάς καθυστερεί να ανακοινώσει μέχρι τη Δευτέρα, αν θα συμμετάσχει στο δεύτερο γύρο στο Μοντρέ.

    Η πρωτοφανής στα δικαστικά χρονικά τουρκική απαίτηση περιέχεται σε μνημόνιο που κατέθεσε στο Στρασβούργο, στα πλαίσια διαδικασίας καθορισμού τρόπου εφαρμογής της δικαστικής απόφασης, και αντικρούστηκε έντονα από την Κυπριακή πλευρά, που κατηγόρησε την Αγκυρα ότι επιδιώκει την ολοκλήρωση εθνικού ξεκαθαρίσματος στα κατεχόμενα, και απαράδεκτες υπαναχωρήσεις Ευρωπαϊκών οργάνων, σε αποφάσεις για την Κύπρο. Οι ανταλλαγές απόψεων δείχνουν ότι άρχισαν σφοδρές αντιπαραθέσεις για τη μορφή λύσης του Κυπριακού γύρω από τις τρεις ελευθερίες: μετακίνησης, εγκατάστασης και περιουσίας.

    Μερική, αλλά αναπόφευκτη απόρριψη του νέου τουρκικού εκβιασμού εισηγείται ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, δρ. Στέφαν Τρέχσελ, σε Γνωμοδότηση προς το Δικαστήριο, όπου τάσσεται μεν υπέρ κάποιας αποζημίωσης της Ελληνοκύπριας πρόσφυγα για τον παρεμποδισμό από τα τουρκικά στρατεύματα, κάθε πρόσβασης στο σπίτι και την περιουσία της στα κατεχόμενα εδάφη της Κύπρου, αλλά παραπέμπει στις πολιτικές συνομιλίες της άρσης της διαπιστωθείσας τουρκικής παρανομίας με επαναφορά της ελευθερίας μετακίνησης, έστω και επιφύλαξη για το ''παραγοντα χρόνο''.

    Το Δικαστήριο, που αναμένεται να αποφανθεί σύντομα, δεν είναι υποχρεωμένο να ακολουθήσει τη γνωμοδότηση του Προέδρου Επιτροπής, με την οποία έχει ήδη διαφωνήσει στην προσφυγή Τ. Λοϊζίδου, που είχε αρχικά απορριφτεί από πλειοψηφία Επιτροπών, πριν την κρίνουν αποδεκτή οι Δικαστές, καταδικάζοντας την Τουρκία σε θέμα βασικής και επίκαιρης πτυχής του Κυπριακού.

    [Θ] Π.Γ.Δ.Μ.

    [17] ΑΥΞΗΣΗ ΤΩΝ ΤΙΜΩΝ ΚΑΙ ΤΟΥ ΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟΥ ΣΤΗΝ ΠΓΔΜ ΚΑΤΑ ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΕΞΑΜΗΝΟ ΤΟΥ 1997

    Καταχωρήθηκε: 13:35 Ώρα Ελλάδος

    ΣΚΟΠΙΑ, 2 Αυγούστου 1997 (Μ.Π.Ε.)

    Κατά 1,4% αυξήθηκαν οι τιμές των βιομηχανικών προϊόντων στην ΠΓΔΜ κατά το πρώτο εξάμηνο του 1997, ενώ οι τιμές λαϊκής πώλησης σημείωσαν άνοδο κατά 3, 9%.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η υπηρεσία στατιστικής της γειτονικής χώρας, κατά την περίοδο Ιανουαρίου-Μαΐου ο πληθωρισμός ανήλθε στο 0,3%. Την ίδια περίοδο ο μέσος μισθός που καταβλήθηκε τους εργαζόμενους της χώρας έφτασε τα 9.121 δενάρια, περίπου 45.605 δραχμές,

    Το πρώτο εξάμηνο του έτους η βιομηχανική παραγωγή αυξήθηκε κατά 2,4%. Η αύξηση αυτή οφείλεται στην αύξηση τη παραγωγής που σημειώθηκε στην βιομηχανία ηλεκτρικών ειδών, στη χημειοβιομηχανία, στην καπνοβιομηχανία και στον τομέα παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος.

    Την ίδια περίοδο το εμπορικό έλλειμμα της ΠΓΔΜ ανήλθε σε 245 εκατομμύρια δολάρια και σε σχέση με την ίδια περίοδο του 1996 αυξήθηκε κατά 35 εκατομμύρια.

    Στο τέλος Ιουνίου στην χώρα λειτουργούσαν επίσημα 100.619 επιχειρήσεις, από τις οποίες το 88% ήταν ιδιωτικές. Οι 1.020 από τις ιδιωτικές επιχειρήσεις ανήκουν στην κατηγορία των ιδιωτικοποιημένων δημοσίων επιχειρήσεων.

    Στους επίσημους καταλόγους της υπηρεσίας εύρεσης εργασίας της ΠΓΔΜ, τον Ιούνιο είχαν καταγραφεί 249.928 άνεργοι. Τον ίδιο μήνα ο αριθμός των εργαζομένων ξεπερνούσε τις 330.000.


    Τα πλήρη αρχεία των ειδήσεων του Μακεδονικού Πρακτορείου είναι διαθέσιμα στην σελίδα του ΜΠΕ στην διεύθυνση http://www.mpa.gr/ και στον κατοπτρισμό της στις ΗΠΑ στην διεύθυνση http://www.hri.org/MPA/


    Macedonian Press Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpegr2html v1.00 run on Saturday, 2 August 1997 - 20:24:11 UTC