Browse through our Interesting Nodes on the Cyprus Issue Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 97-07-24

From: Macedonian Press Agency <mpa@philippos.mpa.gr>

Macedonian Press Agency: News in Elot928 Greek Directory

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ

Θεσσαλονίκη 24 Ιουλίου 1997


ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ

[Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

[Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ


ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

[Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [01] ΓΙΟΡΤΑΖΕΤΑΙ Η 23η ΕΠΕΤΕΙΟΣ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

  • [02] ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ ΤΟΥ Α. ΑΘΕΝΣ ΜΕ ΣΗΜΙΤΗ ΚΑI ΚΑΚΛΑΜΑΝΗ

  • [03] ΤΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΚΑΤΟΧΥΡΩΣΕ ΔΙΕΘΝΩΣ ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΚΑΙ ΤΟ ΕΜΒΛΗΜΑ ΜΕ ΤΟ ΑΣΤΕΡΙ ΤΗΣ ΒΕΡΓΙΝΑΣ-ΣΥΝΤΟΜΑ ΘΑ ΕΚΠΕΜΠΕΙ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΜΕΣΩ ΙΝTERNET

  • [04] ΜΕΧΡΙ ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΕΤΟΙΜΟ ΤΟ ΚΤΙΡΙΟ ΤΟΥ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ ΜΕΓΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΑΠΟΚΤΑ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑΤΑ ΟΠΟΥ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΠΑΜΜΑΚΕΔΟΝΙΚΕΣ

  • [05] Φ.ΠΕΤΣΑΛΝΙΚΟΣ: ΥΠΕΡΒΟΛΙΚΕΣ ΟΙ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΠΑΓΚΑΛΟΥ

  • [06] ΣΕ ΝΕΑ ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΤΗ ΝΟΣΟ ΤΩΝ "ΤΡΕΛΩΝ ΑΓΕΛΑΔΩΝ" ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΖΕΤΑΙ Η ΚΟΜΙΣΙΟΝ

  • [07] ΞΕΚΙΝΗΣΕ ΤΟ ΜΕΣΗΜΕΡΙ Η ΣΥΣΚΕΨΗ ΧΡΥΣΟΧΟΪΔΗ ΜΕ ΒΙΟΜΗΧΑΝΟΥΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΚΑΙ ΙΔΙΟΚΤΗΤΕΣ ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ

  • [08] ΕΦΤΑΣΕ ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΤΜΗΜΑ ΤΗΣ ΕΙΡΗΝΕΥΤΙΚΗΣ ΔΥΝΑΜΗΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΑ

  • [09] 200 ΝΕΟΓΕΝΝΗΤΟΙ ΕΡΩΔΙΟΙ ΘΑΝΑΤΩΘΗΚΑΝ ΣΤΗ ΛΙΜΝΗ ΚΕΡΚΙΝΗΣ

  • [10] 45 ΠΑΙΔΙΑ ΑΠΟ ΤΗ ΣΕΡΒΙΑ ΘΑ ΦΙΛΟΞΕΝΗΘΟΥΝ ΣΤΗΝ ΚΑΛΑΜΑΡΙΑ

  • [11] ΥΠΟ ΜΕΡΙΚΟ ΕΛΕΓΧΟ Η ΦΩΤΙΑ ΣΤΟ ΣΚΡΑ ΚΙΛΚΙΣ


  • [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [12] ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΟΜΙΛΙΕΣ Ι. ΚΟΣΤΟΦ ΚΑΙ Ν. ΜΙΧΑΪΛΟΒΑ ΣΤΗ ΜΕΙΚΤΗ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΣΥΝΟΔΟ ΕΕ - ΒΟΥΛΓΑΡΙΑΣ

  • [13] ΓΙΑ ΠΙΣΤΩΣΕΙΣ ΔΙΑΤΙΘΕΝΤΑΙ TA ΧΡΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΕΙΣΕΠΡΑΞΕ Η ΣΕΡΒΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΩΛΗΣΗ ΜΕΡΙΔΙΟΥ ΤΗΣ ΤΕLEKOM ΣΕ ΟΤΕ-STET

  • [14] Η Ε.Ε ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΕΙ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΟΥ ΑΣΚΕΙ Η ΠΓΔΜ ΣΤΟΝ ΤΟΜΕΑ ΤΩΝ ΔΙΕΘΝΙΚΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ

  • [15] ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΣΤΟΝ ΤΡΑΠΕΖΙΚΟ ΤΟΜΕΑ ΘΑ ΥΠΟΓΡΑΨΟΥΝ ΠΓΔΜ ΚΑΙ ΙΤΑΛΙΑ

  • [16] ΣΗΜΕΡΑ ΘΑ ΕΚΛΕΓΕΙ Ο ΝΕΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΑΛΒΑΝΙΑΣ ΚΑΙ ΤΟ ΠΡΟΕΔΡΕΙΟ ΤΗΣ ΑΛΒΑΝΙΚΗΣ ΒΟΥΛΗΣ

  • [17] Η ΝΕΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΗΣ ΑΛΒΑΝΙΑΣ

  • [18] ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΕ ΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ

  • [19] ΤΕΡΜΑΤΙΖΕΤΑΙ ΣΗΜΕΡΑ Η ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΓΙΑ ΤΗ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΤΗΣ ΒΟΣΝΙΑΣ


  • ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

    [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [01] ΓΙΟΡΤΑΖΕΤΑΙ Η 23η ΕΠΕΤΕΙΟΣ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

    Γιορτάζεται σήμερα η 23η επέτειος αποκατάστασης της Δημοκρατίας στη χώρα μας για την οποία πολιτειακή και πολιτική ηγεσία εξέδωσαν μηνύματα.

    Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωστής Στεφανόπουλος στο μήνυμα του τονίζει ότι απαιτούνται ταχύτεροι ρυθμοί ανάπτυξης, αύξησης της παραγωγικότητας, καταπολέμηση της ανεργίας και επιτυχής αντιμετώπιση των εθνικών μας θεμάτων κυρίως η απόκρουση της τουρκικής επιθετικότητας στο Αιγαίο.

    Η χώρα προχωρά με γοργά βήματα στη συνολική ανασυγκρότηση των θεσμών και της οικονομίας μέσα από ένα ευρύ κοινωνικό διάλογο επισημαίνει ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης.

    Ο πρόεδρος της Ν.Δ. Κώστας Καραμανλής στο μήνυμα του κάνει λόγο για κρίσιμες ώρες που απαιτούν από όλους να δείξουν τις δυνάμεις και όχι τις αδυναμίες τους.

    Προβάλλει επιτακτική ανάγκη φιλολαϊκής πολιτικής τονίζει το ΚΚΕ. Χρειάζονται ριζικές τομές και προοδευτικές μεταρρυθμίσεις επισημαίνει ο Συνασπισμός.

    Για ανάγκη ενίσχυσης των δημοκρατικών θεσμών και της λαϊκής κυριαρχίας μέσω και της επικείμενης αναθεώρησης του συντάγματος κάνει λόγο ο Δημήτρης Τσοβόλας.

    [02] ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ ΤΟΥ Α. ΑΘΕΝΣ ΜΕ ΣΗΜΙΤΗ ΚΑI ΚΑΚΛΑΜΑΝΗ

    Με τον πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη και τον πρόεδρο της Βουλής Απόστολο Κακλαμάνη συναντήθηκε σήμερα ο πρόεδρος του παγκόσμιου Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού Αντριου Αθενς.

    Στις δύο συναντήσεις συζητήθηκαν τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η ανά τον κόσμο ελληνική ομογένεια, η πολιτική της κυβέρνησης σχετικά με τους απόδημους και η συνεισφορά τους στην προώθηση των εθνικών θεμάτων της χώρας.

    [03] ΤΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΚΑΤΟΧΥΡΩΣΕ ΔΙΕΘΝΩΣ ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΚΑΙ ΤΟ ΕΜΒΛΗΜΑ ΜΕ ΤΟ ΑΣΤΕΡΙ ΤΗΣ ΒΕΡΓΙΝΑΣ-ΣΥΝΤΟΜΑ ΘΑ ΕΚΠΕΜΠΕΙ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΜΕΣΩ ΙΝTERNET

    Σε 40 πρωτεύουσες των μεγαλυτέρων κρατών του κόσμου κατοχύρωσε διεθνώς, από τα πρώτα του κιόλας βήματα, το Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΜΠΕ) το όνομα και το έμβλημά του, που είναι το δεκαεξάκτινο αστέρι της Βεργίνας.Την επισήμανση αυτή έκανε ο γενικός διευθυντής του ΜΠΕ Σπύρος Κουζινόπουλος κατά τη διάρκεια εισήγησης του στο Ζ Παγκόσμιο Συνέδριο των Παμμακεδονικών Ενώσεων, ενώ αναφερόμενος στις δραστηριότητες του ΜΠΕ ανακοίνωσε ότι σύντομα το Πρακτορείο θα εκπέμπει τηλεοπτικό δελτίο ειδήσεων μέσω Internet.

    "Σήμερα, με αποφάσεις των κρατικών επιτροπών σημάτων των Ηνωμένων Πολιτειών, της Αυστραλίας, του Καναδά, της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ιταλίας, της Ιαπωνίας της Κίνας και άλλων χωρών, οτιδήποτε αναφέρεται σε Μακεδονία ή Μακεδονικό, ανήκει στην ιδιοκτησία του Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων. Αυτό, το έχουν πολύ καλά υπόψη τους οι αρχές της FYROM, που προσπάθησαν amepituw~r μια παρόμοια κατοχύρωση για λογαριασμό τους. Και ίσως, πιστεύω, ένας από τους λόγους που άλλαξαν έγκαιρα τη σημαία τους, εγκαταλείποντας το αστέρι της Βεργίνας, ήταν και για να αποφύγουν μια ενδεχόμενη δικαστική περιπέτεια για το θέμα του εμβλήματος" πρόσθεσε ο κ Κουζινόπουλος

    Κατά τη διάρκεια της εισήγησης τονίστηκε ο ρόλος που διαδραμματίζει ΜΠΕ στον τομέα της πληροφόρησης στα Βαλκάνια, τις χώρες του Εύξεινου Πόντου και τον απόδημο Ελληνισμό, πρωταγωνιστώντας παράλληλα στην διαβαλκανική συνεργασία. Ο γενικός διευθυντής του ΜΠΕ παρουσίασε αναλυτικά τις δραστηριότητες του Πρακτορείου, τις ειδήσεις του οποίου χρησιμοποιούν περισσότερα από 250 μέσα μαζικής ενημέρωσης στο εσωτερικό της χώρας καθώς επίσης η πλειοψηφία των 400 ομογενειακών μέσων ενημέρωσης σε όλο τον κόσμο αλλά και τα μεγάλα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία. Παράλληλα επισήμανε ότι τους τελευταίους μήνες το Μακεδονικό Πρακτορείο εκπέμπει καθημερινά στο Ιnternet και ένα σύντομο ηχογραφημένο δελτίο ειδήσεων με live δηλώσεις ή αποσπάσματα συνεντεύξεων προσωπικοτήτων της δημόσιας και κοινωνικής ζωής του τόπου τα οποία χρησιμοποιούν περίπου πενήντα ραδιοφωνικοί σταθμοί της Ομογένειας σε όλο τον κόσμο. "Αυτές τις μέρες, με την προμήθεια ενός ειδικού προγράμματος, αρχίζει η εκπομπή στο Internet κι' ενός καθημερινού ημίωρου τηλεοπτικού δελτίου ειδήσεων, κυρίως για την ενημέρωση της ομογένειας" πρόσθεσε ο κ Κουζινόπουλος.

    Ευνοϊκά σχόλια απέσπασε, μετά το τέλος της εισήγησης του κ Κουζινόπουλου, το ΜΠΕ από τους συνέδρους και τους προέδρους των Παμμακεδονικών Οργανώσεων . "Θάθελα να συγχαρώ το Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων και ιδιαίτερα τον διευθυντή κ Σπύρο Κουζινόπουλο για την αξιόλογη δράση του. Θυμάμαι προσωπικά ότι πριν τέσσερα χρόνια περίπου, για ένα μικρό χρονικό διάστημα στο συνέδριό μας στην Ουάσιγκτον, το Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων μετείχε και με ένα μικρό φορητό κομπιούτερ και με modem μετέδιδε ειδήσεις.Και βλέπαμε μια τεράστια δραστηριότητα και ανάπτυξη και σήμερα είναι ένα από τα καλύτερα, τα πιό σύγχρονα πρακτορεία ειδήσεων που έχει όλος ο κόσμος και ενημερωνει τους απανταχού αποδήμους και ιδιαίτερα εμάς τους απόδημους Μακεδόνες. Συγχαίρω το Μακεδονικό Πρακτορείο γιατί συνεχώς βλέπουμε πρωτοποριακές κινήσεις. Ο κ Κουζινόπουλος ανακοίνωσε και τη χρήση τηλεοπτικού προγράμματος ειδήσεων. Πάντοτε βλέπουμε να κινείται μπροστά στην τεχνολογία. Η σημασία του είναι τεράστια για τις Παμμακεδονικές Ενώσεις καθώς ενημερώνονται συνεχώς για τις ειδήσεις από την Ελλάδα και από το χώρο των Βαλκανίων και από το κράτος των Σκοπίων. Τα αθηναϊκά μέσα ενημέρωσης δεν δίνουν μεγάλη σημασία στις ειδήσεις από τη Μακεδονία που δίνει το ΜΠΕ και που για μας τους απόδημους Μακεδόνες είναι αναγκαίες.Και ταυτόχρονα το πιό ουσιαστικό είναι το ίδιο το όνομα που κατοχύρωσε το ΜΠΕ" τόνισε ο πρόεδρος της Παμμακεδονικής Ομοσπονδίας ΗΠΑ Βαγγέλης Μιχαλόπουλος

    "Το Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων είναι το μόνο που κάλυψε ουσιαστικά το συνέδριο των Παμμακεδονικών. Υπήρξε εσκεμμένη , κατά την προσωπική μου άποψη, αποχή των μέσων μαζικής ενημέρωσης από την Αθήνα και των αντίστοιχων κρατικών καναλιών. Μόνο η ΕΤ-3 ήταν εδώ για να καλύψει το συνέδριο. Είναι γνωστό το έργο που κάνει το Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων. Με Μακεδονικό Πρακτορείο έχουμε jahieq~sei διεθνώς το όνομα Μακεδονία" επισήμανε ο πρόεδρος της Παμμακεδονικής Ενωσης Ευρώπης Πασχάλης Παπαχριστόπουλος και παράλληλα πρότεινε ο κόμβος του ΜΠΕ στο Interner να γίνει πολύγλωσσος έτσι ώστε να έχουν δυνατότητα πρόσβασης και οι άλλοι Ευρωπαίοι πολίτες να διαβάζουν στη γλώσσα τους τις ειδήσεις.

    Αξίζει να σημειωθεί ότι στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων του Μακεδονικού Πρακτορείου ιδρύθηκε τον Ιούνιο του 1995, η Ενωση των Βαλκανικών Πρακτορείων Ειδήσεων ενώ υλοποιώντας μια κοινή επιθυμία όλων των εθνικών πρακτορείων ειδήσεων των χωρών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, δημιουργεί στις εγκαταστάσεις του τη Βαλκανική Τράπεζα Ειδήσεων. Επίσης, επιδιώκοντας να υπάρχει μια κοινή παρουσία των πρακτορείων ειδήσεων των βαλκανικών χωρών στον κυβερνοχώρο, το Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων εγκατέστησε έναν κεντρικό σέρβερ και από 1ης Ιουλίου 1997, λειτουργεί κόμβος της ΄Ενωσης των Βαλκανικών Πρακτορείων Ειδήσεων στο Internet.

    ΄Ενας από τους υψηλούς στόχους που έθεσε το Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων , είναι να αναπτύξει όσο γίνεται καλύτερα, τη διαβαλκανική συνεργασία στον τομέα της ανταλλαγής ειδήσεων. Προσπαθώντας για το σκοπό αυτό, να πετύχει την έγκριση από την Ευρωπαϊκή Ένωση του πρωτοποριακού προγράμματος "ΔΙΑΥΛΟΣ", που εκπόνησε και το οποίο προβλέπει την δορυφορική διασύνδεση όλων των εθνικών πρακτορείων ειδήσεων των βαλκανικών χωρών με τη Θεσσαλονίκη και τη "Βαλκανική Τράπεζα Ειδήσεων". Στο πλαίσιο αυτό, το Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων που από 1ης Ιουλίου 1997 προεδρεύει της "Ενωσης Βαλκανικών Πρακτορείων Ειδήσεων", αρχίζει το επόμενο διάστημα επαφές με τους υπουργούς Εξωτερικών και Τύπου των Βαλκανικών χωρών αλλά και τους μεγάλους διεθνείς οργανισμούς, επιδιώκοντας ευρύτερη στήριξη στις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει για την ανάπτυξη της διαβαλκανικής συνεργασίας στον τομέα της ανταλλαγής ειδήσεων.

    Στο επίκεντρο των προσπαθειών του Μακεδονικού Πρακτορείου, βρίσκεται η ενημέρωση του απανταχού της γης απόδημου Ελληνισμού. Τόσο με την έντονη παρουσία του στο Internet, με ειδήσεις στα ελληνικά και αγγλικά που ανανεώνονται καθ' όλη τη διάρκεια του 24ώρου, όσο και με το περιοδικό του "Ελληνική Διασπορά", το οποίο από το Δεκέμβριο του 1995 που άρχισε να εκδίδεται, κυκλοφορεί ανελλιπώς κάθε μήνα στις χώρες όπου είναι εγκατεστημένος ο απόδημος ελληνισμός, επιθυμώντας να αποτελέσει τη γέφυρα διασύνδεσης των ομογενών μας με την πατρίδα .Μεγάλη προσοχή και απλόχερη βοήθεια, δίνει το Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων στο ομογενειακό περιοδικό του "Ελληνική Διασπορά". Προσπαθώντας μέσα από αυτό, να προβάλλονται καλύτερα τα προβλήματα, οι ανησυχίες και οι απόψεις των ομογενών μας όπου γης. Και με στόχο πολύ σύντομα, η ύλη του περιοδικού μας να προέρχεται από τους ίδιους τους απόδημους. Με ενθουσιασμό, έγινε δεκτό από τους ομογενείς αδελφούς μας στη Ρωσία και τις άλλες χώρες της πρώην ΕΣΣΔ, το τετρασέλιδο έντυπο στη ρωσική γλώσσα που κυκλοφόρησε το Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων σε συνεργασία με το "Κέντρο Πολιτισμού Μαύρης Θάλασσας" της Νομαρχίας Θεσσαλονίκης, προκειμένου τα νέα από την πατρίδα να φτάνουν και στους Ελληνες στις χώρες του Εύξεινου Πόντου.

    [04] ΜΕΧΡΙ ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΕΤΟΙΜΟ ΤΟ ΚΤΙΡΙΟ ΤΟΥ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ ΜΕΓΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΑΠΟΚΤΑ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑΤΑ ΟΠΟΥ UPAQWOUM ΠΑΜΜΑΚΕΔΟΝΙΚΕΣ

    Μέχρι το τέλος του χρόνου θα είναι έτοιμο το κτίριο του διεθνούς ιδρύματος "Μέγας Αλέξανδρος" το οποίο μάλιστα θα αποκτήσει και παραρτήματα στις περιοχές όπου υπάρχουν Παμμακεδονικές Ενώσεις. Αυτό ανακοινώθηκε κατά τη διάρκεια του Ζ Παγκόσμιου Συνεδρίου των Παμμακεδονικών Ενώσεων ενώ παράλληλα αποφασίστηκε η ανανέωση της θητείας του Διοικητικού Συμβουλίου του Ιδρύματος "Μέγας Αλέξανδρος" που εδρεύει στις ΗΠΑ.

    Αναφορά σχετικά με το Ιδρυμα, η δημιουργία του οποίου ξεκίνησε με ιδία της Παμμακεδονικής Ενωσης Αμερικής-Καναδά, παρουσίασε ο πρόεδρος της ανώτατης αρχής του Παναγιώτης Μητούλης. "Σήμερα είναι ένα διεθνές ίδρυμα καθιερωμένο με δικό του καταστατικό, εγκεκριμένο από την Ελληνική Δημοκρατία, και με αριθμό ατέλειας από την Πολιτεία της Νέας Υόρκης όπου είναι εταιρεία" τόνισε ο κ Μητούλης.

    Η ελληνική κυβέρνηση έχει δωρίσει στο ιδρυμα Μέγας Αλέξανδρος έκταση 50 στρεμμάτων στη διασταύρωση εθνικής οδού-Λιτοχώρου ενώ η ανάθεση του έργου τοποθετήθηκε στο μεγάλα αναπτυξιακά έργα της Ελλάδας που χρηματοδοτούνται από το Β πακέτο Ντελόρ. Ο προγραμματισμός για την αποπεράτωση του Ιδρύματος περιλαμβάνει τρία στάδια. Στο πρώτο στάδιο θεμελιώθηκε το κτίριο και οπως τόνισε ο κ Μητούλης στο τέλος του χρόνου θα είναι έτοιμο. Για την αποπεράτωση του πρώτου σταδίου διατέθηκαν 200 εκατομμύρια δραχμές εκ των οποία 50 εκατομμύρια από το υπουργείο Πολιτισμού και άλλα τόσα από το υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης, 40 εκατομμύρια από το ευρωπαϊκό πρόγραμμα ενώ η συμμετοχή του Ιδρύματος ΗΠΑ ήταν 60 εκατομμύρια δραχμές.

    Στο κτιριακό συγκρότημα του Ιδρύματος ο επισκέπτης θα έχει τη δυνατότητα να παρακολουθήσει την πορεία του Μεγάλου Αλεξάνδρου με οπτικοακουστικά μέσα , από τη θυσία στο Δίον ως την ταφή του. Επιπλεόν το Ιδρυμα θα διαθέτει βιβλιοθήκη με βιβλία για τον Αλέξανδρο και αίθουσες διαλέξεων όπου θα γίνονται διάφορα συνέδρια για την ιστορία της Μακεδονίας. Υπο την αιγίδα του Ιδρύματος πραγματοποιήθηκαν μέχρι σήμερα έξι εκθέσεις για τον Μέγα Αλέξανδρο με σχετικές ομιλίες του καθηγητή Δημήτρη Παντερμαλή στο Χιούστον του Τέξας, την Φλόριντα, τη Νέα Υόρκη, την Φιλαδέλφεια και το πανεπιστήμιο Ράτγκερς.

    "Το ίδρυμα του "Μεγάλου Αλεξάνδρου" , που είναι παιδί της Παμμακεδονικής, άρχισε πλέον να βάζει τις βάσεις για το μέλλον. Φέτος στέλνει στην Ελλάδα 12 φοιτητές για δύο εβδομάδες, τελείως δωρεάν, για να φιλοξενηθούν στο Δίον υπό την εποπτεία του καθηγητή και προέδρου της εκτελεστικής γραμματείας του Ιδρύματος, Δημήτρη Παντερμαλή" επισήμανε ο κ Μητούλης και πρότεινε να τιμηθεί ο κ Παντερμαλής με το χρυσό μετάλλιο της Παμμακεδονικής για το έργο του. "Φιλοδοξούμε το Ιδρυμα να γίνει στο μέλλον ο συνδετικός κρίκος της Ελλάδας με τους αποδήμους. Το κτιριακό συγκρότημα θα γίνει ο πόλος έλξης των νέων του εξωτερικού. Φιλοδοξούμε επίσης να συνεχίσουμε το έργο του Μεγάλου Αλεξάνδρου, όπως το συνέλαβε εκείνος, δηλαδή τον εκπολιτισμό της ανθρωπότητας. Ο προκείμενος ρόλος μας είναι η σωστή ενημέρωση και η εξαφάνιση των πλαστογράφων της ιστορίας" κατέληξε ο Μητούλης.

    [05] Φ.ΠΕΤΣΑΛΝΙΚΟΣ: ΥΠΕΡΒΟΛΙΚΕΣ ΟΙ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΠΑΓΚΑΛΟΥ

    Yπερβολικές χαρακτήρισε τις αντιδράσεις που καταγράφηκαν, αναφορικά με τις δηλώσεις Πάγκαλου για το Μακεδονικό ζήτημα, ο υπουργός Μακεδονίας-Θράκης, Φίλιππος Πετσάλνικος, που, μιλώντας στο 7ο Παγκόσμιο Συνέδριο των Παμμακεδονικών Ενώσεων ΗΠΑ-Καναδά, Αυστραλίας και Ευρώπης στη Θεσσαλονίκη, επανέλαβε ότι η κυβέρνηση "δεν είναι διατεθειμένη να αποδεχτεί συγχύσεις γύρω από την ταυτότητά μας".

    Ερωτηθείς μάλιστα αν θα καταψηφίσει απόφαση της κυβέρνησης που θα είναι αρνητική για τη Μακεδονία, σε αυστηρό τόνο απάντησε: "Και ποιος σας είπε ότι η κυβέρνηση έχει πάρει απόφαση αρνητική για τη Μακεδονία και με ρωτάτε αν θα την ψηφίσω ή όχι", για να καταλήξει: "Δε δίνω ούτε σε σας ούτε σε κανέναν άλλο το δικαίωμα να θεωρεί ότι είναι περισσότερο πατριώτης από εμένα, όπως κι εγώ δε θεωρώ κανέναν λιγότερο πατριώτη από εμένα". Κάλεσε μάλιστα τους Μακεδόνες Ομογενείς "να μην αφαιρούν το δικαίωμα από τους Ελληνες που ζουν στην Ελλάδα να έχουν τις ίδιες ευαισθησίες και όνειρα για την πατρίδα".

    Σχολιάζοντας τις χθεσινές δηλώσεις Παπαθεμελή περί κρίσης συβαριτισμού που διέρχεται η χώρα, ο κ. Πετσάλνικος εξέφρασε κατηγορηματικά τη διαφωνία του και διερωτήθηκε πώς είναι δυνατό να συμβαίνει αυτό όταν η Ελλάδα είναι η δημοκρατικά καλύτερα οργανωμένη χώρα των Βαλκανίων και οικονομικά η πιο αναπτυγμένη. "Οταν θεωρείται από τους γύρω λαούς Γη της Επαγγελίας και αποτελεί πόλο έλξης οικονομικών μεταναστών από τα Βαλκάνια, τις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης, του Ευξείνoυ Πόντου και της Ανατολικής Μεσογείου".

    Αναφερόμενος στη νέα γενιά, τη χαρακτήρισε καλύτερη από όλες τις προηγούμενες, "όπως κάθε γενιά είναι καλύτερη από την προηγούμενη, γιατί διαθέτει περισσότερες γνώσεις και τις ίδιες ευαισθησίες" και υποστήριξε ότι "οι επιτυχίες της στις επιστήμες, τις τέχνες και τον αθλητισμό καταδεικνύουν ότι δε διέρχεται καμία κρίση".

    Στην ομιλία του ο υπουργός μίλησε για το ρόλο που μπορεί να παίξει η Ελλάδα, ως χώρα μέλος μεγάλων οργανισμών και ενώσεων κρατών και πάνω απ' όλα μελος της Ευρωπαϊκής Ενωσης, στα νέα δεδομένα του γεωπολιτικού σκηνικού που διαμορφώνεται στα Βαλκάνια και την ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και κατέγραψε τις προσπάθειες που καταβάλλει η κυβέρνηση για να καταστήσει τη χώρα και ιδιαίτερα τη Βόρεια Ελλάδα "οικονομικά ισχυρή, απαραίτητη προϋπόθεση για να είναι και πολιτικά υπολογίσιμη".

    Αναφέρθηκε διεξoδικά στα μεγάλα έργα που υλοποιούνται στην περιοχή, όπως η Εγνατία Οδός με τους κάθετους άξονές της, οι επεμβάσεις στα αεροδρόμια και τα λiμάνια της Μακεδoνίας και Θράκης, τα έργα της ΔΕΗ, ο αγωγός φυσικού αερίου και τα έργα που εντάσσονται στα Περιφερειακά Επιχειρησιακά Προγράμματα. Επίσης, στις ενέργειες που δρομολόγησε και δρομολογεί το υπουργείο για την ανάπτυξη των παραμεθόριων περιοχών, την προώθηση της αποκέντρωσης και την ενίσχυση της διαβαλκανικής συνεργασίας και γενικότερα για την οικονομική, κοινωνική και πολιτιστική ανάπτυξη του Βορειοελλαδικού χώρου.

    Τέλος, τόνισε ότι επιδίωξh του υπουργείου είναι να καταστεί η Θεσσσαλονίκη "έδρα του οικουμενικού ελληνισμού, το οικουμενικό στρατηγείο για την προβολή της ελληνικής ταυτότητας στον 21 αιώνα". Στην προσπάθεια αυτή εντάσσονται, σύμφωνα με τον κ. Πετσάλνικο, οι πρωτοβουλίες για την εξασφάλιση της στέγης του Συμβουλίου Αποδήμου Ελληνισμού, τη δημιοργία κόμβου του ΥΜΑ-Θ στο Internet και την καθιέρωση ετήσιων βραβείων με την επωνυμία "Μέγας Αλέξανδρος" και "Αριστοτέλης", που θα απονέμονται σε αλλοδαπούς πολιτικούς και επιστήμονες αντίστοιχα, "οι οποίοι στηρίζουν τις δίκαιες θέσεις μας και προβάλλουν τον ελληνικό πολιτισμό".

    Τη δυσαρέσκειά του όσον αφορά τη συμπεριφορά του Υπουργού Εξωτερικών, Θεόδωρου Πάγκαλου, γνωστοποίησε, κατά τη διάρκεια χαιρετισμού που απηύθυνε στο συνέδριο, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Κοσμόπουλος. Ο κ.Κοσμόπουλος είπε χαρακτηριστικά ότι εάν κρίνει κανείς από τις δηλώσεις του Ελληνα υπουργού, που άφησαν άναυδους τους απανταχού Μακεδόνες, θα διαπιστώσει ότι οι χειρισμοί τέτοιων ζωτικών και σοβαρών για την Ελλάδα προβλημάτων βρίσκονται σε ακατάλληλα χέρια.

    "Για μας δεν υπάρχει θέμα άλλης Μακεδονίας πλην αυτής που κουβαλάει πίσω της σχεδόν τρεις χιλιετηρίδες ζωής, δράσης και ιστορίας": με τη φράση αυτή ο κ.Κοσμόπουλος διατύπωσε τη θέση του όσον αφορά το σκοπιανό ζήτημα. Συμπλήρωσε μάλιστα, ότι οι Μακεδόνες δεν πρέπει να επιτρέψουν σε κανέναν να διαπραγματευτεί το όνομα και τα ιστορικά τους σύμβολα.

    Πάντως, ο δήμαρχος της Θεσσαλονίκης επισήμανε ότι με το συνέδριο η ελπίδα για την εκτόνωση της κρίσης ανανεώνεται, καθώς ενισχύεται "η εμπιστοσύνη μας σε αυτό που έρχεται, στις νέες γενιές των Παμμακεδόνων".

    Αναφερόμενος στην Τουρκία ο κ.Κοσμόπουλος τόνισε ότι η γειτονική χώρα, που αποτελεί σημείο αναφοράς για την Ελλάδα και τις βαλκανικές εξελίξεις, θεωρεί πάντα ως βαλβίδα εκτόνωσης των πιεστικών προβλημάτων που αντιμετωπίζει το Αιγαίο και τη Μεγαλόνησο.

    "Τα ερωτήματα που αφορούν τη δυνατότητα για μονομερή επέκταση των χωρικών μας υδάτων, την ύπαρξη γκρίζων ζωνών στο Αιγαίο και την αναγνώριση από την πλευρά της Τουρκίας όλων των διεθνών συνθηκών και όχι μόνο αυτών που έχει προσυπογράψει, αιωρούνται επικίνδυνα κάτω από τις ασαφείς και πλαστικά ισορροπημένες διατυπώσεις", δήλωσε ο κ.Κοσμόπουλος.

    Oσον αφορά τις σχέσεις της χώρας μας με την Αλβανία και τη Βουλγαρία, ο δήμαρχος τόνισε ότι αυτές μπορούν να μετεξελιχθούν σε δεσμούς καλής γειτονίας μεταξύ ισότιμων ευρωπαϊκών προοδευτικών κρατών. "Αυτές οι χώρες έχουν ανάγκη τα λιμάνια της Θεσσαλονίκης, της Αλεξανδρούπολης και της Καβάλας, χρειάζονται τον αεροπορικό, σιδηροδρομικό και οδικό κόμβο της πόλης μας και τη σφριγηλή της βιομηχανία, παραγωγή και εμπόριο που περιλαμβάνουν όλο το φάσμα των δραστηριοτήτων της Ευρωπαϊκής Ενωσης", συμπλήρωσε ο κ.Κοσμόπουλος που εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι το ισοζύγιο της ιστορίας επιφυλάσσει στην ταραγμένη Βαλκανική μακρά περίοδο ειρήνης και ανάπτυξης.

    Υποστηρίζοντας τέλος, ότι η Θεσσαλονίκη έχει πραγματικά τη δυνατότητα και ιστορικά το δικαίωμα να καταστεί μητροπολιτικό κέντρο του απόδημου μακεδονικού ελληνισμού, ο δήμαρχος της πόλης pq|teime να δημιουργηθούν -από την Τοπική Αυτοδιοίκηση- οργανωμένα δίκτυα επικοινωνίας και συντονισμού των δραστηριοτήτων των απανταχού Ελλήνων, που θα εδρεύουν στην πρωτεύουσα της Βόρειας Ελλάδας.

    "Είναι καταρχήν δυνατή η οριζόντα διασύνδεση των αποδήμων Μακεδόνων που έλκουν την καταγωγή τους από κάποια πόλη της Μακεδονίας. Στην πράξη, η ανάπτυξη ενός τέτοιου διεθνούς δικτύου τοπικής αυτοδιοίκησης μπορεί να ξεκινήσει με τη διασύνδεση κάθε μητροπολιτικής πόλης της Μακεδονίας με μια πόλη του εξωτερικού, με πιθανό κριτήριο την παρουσία του ιδιαίτερου ομογενειακού της στοιχείου στον μεγαλύτερο βαθμό", κατέληξε ο κ.Κοσμόπουλος.

    [06] ΣΕ ΝΕΑ ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΤΗ ΝΟΣΟ ΤΩΝ "ΤΡΕΛΩΝ ΑΓΕΛΑΔΩΝ" ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΖΕΤΑΙ Η ΚΟΜΙΣΙΟΝ

    Στη λήψη μέτρων που θα εμποδίσουν την περαιτέρω εξάπλωση της σπογγώδους εγκεφαλοπάθειας ετοιμάζεται να προχωρήσει εντός των ημερών η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Προκειμένου να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά η νόσος των "τρελών αγελάδων", η Κομισιόν προσανατολίζεται στην πλήρη απαγόρευση -από την 1η Ιανουαρίου 1998- της κατανάλωσης σπλήνας, νωτιαίου μυελού, κρανίου, αμυγδαλών και οφθαλμών προβάτων, κατσικιών και βοοειδών στα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

    Τα προϊόντα αυτά θα καταστρέφονται αμέσως στα σφαγεία, ενώ θα απαγορεύεται η χρησιμοποίησή τους για την παρασκευή ζωοτροφών.

    Εναυσμα για την αναμενόμενη εντός των ημερών απόφαση της Κομισιόν αποτέλεσε σχετική συζήτηση που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στις Βρυξέλλες μεταξύ των Υπουργών Γεωργίας των 15 κρατών-μελών. Κατά τη διάρκεια της συζήτησης οκτώ υπουργοί τέθηκαν υπέρ της απαγόρευσης της κατανάλωσης ορισμένων ιστών των ζώων. Σημειώνεται ότι η Μεγάλη Βρετανία, από την οποία φημολογείται ότι ξεκίνησε η εξάπλωση της νόσου των "τρελών αγελάδων", τέθηκε υπέρ της απαγόρευσης της κατανάλωσης των παραπάνω προϊόντων.

    Μεταξύ των επτά συμμετεχόντων που διαφώνησαν με την παραπάνω θέση συγκαταλέγεται και ο Ελληνας Υπουργός Γεωργίας, Στέφανος Τζουμάκας, που, σε παρέμβασή του, τόνισε ότι "δεν πρέπει να αντιμετωπίζονται με τον ίδιο τρόπο χώρες που εμφανίζουν μεγάλη επικινδυνότητα με κράτη που δεν είχαν ούτε έχουν προβλήματα".

    Παράλληλα, ο κ.Τζουμάκας μίλησε σήμερα για "πόλεμο συμφερόντων" και εξέφρασε την ελπίδα ότι η απαγόρευση δεν θα περιλάβει τη χώρα μας, όπου παραδοσιακά καταναλώνονται τροφές που παρασκευάζονται από εντόσθια, όπως το κοκορέτσι και το σπληνάντερο.

    "Θέλουμε να ισχύσει ένα γενικό μέτρο και στη συνέχεια κάθε χώρα να κρίνεται από ορισμένα στάνταρτς και κάποιες τοξικολογικές εξετάσεις. Εγώ εκτιμώ ότι η χώρα μας θα κριθεί και θα είναι ελεύθερη", συμπλήρωσε ο κ.Τζουμάκας.

    Ο Ελληνας υπουργός τόνισε εξάλλου, ότι έχει δημιουργηθεί ένα ισχυρό μέτωπο Ελλάδας-Γερμανίας-Ιταλίας-Ισπανίας, που θα φροντίσει ώστε να μην περάσουν τα μέτρα που προωθεί η Κομισιόν, χωρίς να ληφθούν υπόψη συγκεκριμενα κριτήρια και διαδικασίες.

    [07] ΞΕΚΙΝΗΣΕ ΤΟ ΜΕΣΗΜΕΡΙ Η ΣΥΣΚΕΨΗ ΧΡΥΣΟΧΟΪΔΗ ΜΕ ΒΙΟΜΗΧΑΝΟΥΣ TQOVILYM ΚΑΙ ΙΔΙΟΚΤΗΤΕΣ ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ

    Με στόχο την εξεύρεση βιώσιμης λύσης για την αποκατάσταση της ηρεμίας στην αγορά, ξεκίνησε το μεσημέρι η έκτακτη σύσκεψη που συγκάλεσε ο υφυπουργός Ανάπτυξης, Μιχάλης Χρυσοχοϊδης, για την εκτόνωση της αντιπαράθεσης που έχει ξεσπάσει μεταξύ των βιομηχάνων τροφίμων και των ιδιοκτητών σούπερ μάρκετ.

    Εντυπωσιακή ήταν η ευρύτητα των παραγωγικών τάξεων που εκπροσωπήθηκαν στη συνάντηση, αφού εκτός από τους άμεσα ενδιαφερόμενους, το"παρών" έδωσαν μέλη ολόκληρης της επιχειρηματικής κοινότητας της χώρας μας.

    [08] ΕΦΤΑΣΕ ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΤΜΗΜΑ ΤΗΣ ΕΙΡΗΝΕΥΤΙΚΗΣ ΔΥΝΑΜΗΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΑ

    Συγκινητικές στιγμές εκτυλίχθηκαν τα ξημερώματα στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης όταν οι πρώτοι άνδρες της ελληνικής ειρηνευτικής δύναμης στην Αλβανία πάτησαν το πόδι τους στην ξηρά και έπεσαν στις αγκαλιές των συγγενών τους που τους περίμεναν με αγωνία.

    Οι 117 στρατιώτες έφτασαν στις 7 το πρωί στη Θεσσαλονίκη με το αρματαγωγό "Χίος" το οποίο μετέφερε επίσης τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού και τζιπ. Είναι το πρώτο τμήμα της ειρηνευτικής δύναμης που επέστρεψε από την Αλβανία, το δεύτερο θα φτάσει στη Θεσσαλονίκη στις 3 Αυγούστου με δύο αρματαγωγά, ενώ ένα μικρό μέρος θα φτάσει στην Ελλάδα οδικώς από τους μεθοριακούς σταθμούς Κακκαβιάς και Κρυσταλλοπηγής.

    Κατά την άφιξη των στρατιωτών πραγματοποιήθηκε τελετή υποδοχής στο χώρο του λιμανιού στη διάρκεια της οποίας ο διοικητής του Γ' Σώματος Στρατού αντιστράτηγος Κ. Παναγιωτάκης εξέφρασε την πλήρη ικανοποίηση της στρατιωτικής και πολιτικής ηγεσίας για το έργο των ανδρών της ειρηνευτικής δύναμης στην Αλβανία. Αμέσως μετά την τελετή στρατιώτες και οχήματα αναχώρησαν για το στρατόπεδο στη Νέα Σάντα Κιλκίς.

    [09] 200 ΝΕΟΓΕΝΝΗΤΟΙ ΕΡΩΔΙΟΙ ΘΑΝΑΤΩΘΗΚΑΝ ΣΤΗ ΛΙΜΝΗ ΚΕΡΚΙΝΗΣ

    Νέα υπόθεση καταστροφής της πανίδας της χώρας μας. Σύμφωνα με όσα αποκάλυψε με σχετική ερώτηση στη Βουλή ο βουλευτής του ΚΚΕ Σταύρος Παναγιώτου, στη λίμνη της Κερκίνης που προστατεύεται με τη συνθήκη Ραμσάρ ιδιοκτήτης δενδροφυτείας λεύκης έκοψε τα δένδρα αγνοώντας τις εκκλήσεις δασολόγων να αναμένει 20 ημέρες για να μεγαλώσουν 200 νεογέννητοι ερωδιοί για τους οποίους τα μεγαλύτερα πουλιά είχαν φτιάξει φωλιές στις λεύκες μέχρι να μπορέσουν να πετάξουν μόνοι τους.

    Με την κοπή των δένδρων θανατώθηκαν και τα 200 νεογνά ερωδιών, είδος που κινδυνεύει με εξαφάνιση.

    Βαρβαρότητα που πρέπει να στηλιτευτεί χαρακτήρισε την υπόθεση ο υπουργός γεωργίας Στέφανος Τζουμάκας. Απαράδεκτη και ποινικά κολάσιμη πράξη την χαρακτήρισε ο Κώστας Καρπαδάκης από το Κέντρο Προστασίας Ζώων της Θεσσαλονίκης. Πρόσθεσε επίσης ότι παρόμοια πράξη συνέβη πέρσι στο Δέλτα του Αξιού.

    [10] 45 ΠΑΙΔΙΑ ΑΠΟ ΤΗ ΣΕΡΒΙΑ ΘΑ ΦΙΛΟΞΕΝΗΘΟΥΝ ΣΤΗΝ ΚΑΛΑΜΑΡΙΑ

    Σαράντα πέντε παιδιά από τη Σερβία, θα βρίσκονται αύριο στην Καλαμαριά προκειμένου να φιλοξενηθούν για ένα μήνα από τις ίδιες οικογένειες που τα φιλοξένησαν για επτά μήνες, από το Δεκέμβριο του 1995 έως και τον Ιούνιο του 1996.

    Η άφιξη του λεωφορείου που θα μεταφέρει τα παιδιά από το Σιδηροδρομικό Σταθμό στο Δημαρχείο, αναμένεται στις 11 το πρωί.

    Η απόφαση να υλοποιηθεί και το νέο πρόγραμμα φιλοξενείας παιδιών από τη Σερβία, πάρθηκε μετά τις παρακλήσεις στη Διοίκηση του Δήμου, των οικογενειών που για επτά μήνες έκαναν παιδιά τους, τα τότε "παιδιά του πολέμου", να έρθουν για ένα μήνα καλοκαιρινών διακοπών στην Καλαμαριά.

    Ετσι, με τη βοήθεια του Ερυθρού Σταυρού της Νέας Γιουγκοσλαβίας τα παιδιά ενημερώθηκαν και με τη συνοδεία μιας δασκάλας ξεκίνησαν σήμερα με αμαξοστοιχία του Ο.Σ.Ε., το ταξίδι για το γλυκό αντάμωμα με τις οικογένειες που απέκτησαν εδώ στην Ελλάδα.

    [11] ΥΠΟ ΜΕΡΙΚΟ ΕΛΕΓΧΟ Η ΦΩΤΙΑ ΣΤΟ ΣΚΡΑ ΚΙΛΚΙΣ

    Υπό μερικό έλεγχο τέθηκε το πρωί η πυρκαγιά που ξέσπασε στα Σκόπια και επεκτάθηκε σε δασική περιοχή ανάμεσα στις κοινότητες Χαμηλό και Σκρα Κιλκίς.

    Από το πρωί πυροσβεστικά αεροσκάφη ρίχνουν τόνους νερό στα πύρινα μέτωπα ενώ οι επίγειες δυνάμεις πυρόσβεσης δίνουν μάχη για να θέσουν υπό πλήρη έλεγχο τη φωτιά.

    Από χθες το μεσημέρι η φωτιά μαινόταν σε δύσβατη δασική περιοχή χωρίς να απειλεί κατοικημένες περιοχές. Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις του δασαρχείου Κιλκίς έχουν αποτεφρωθεί περισσότερα από 1.000 στρέμματα βελανιδιές, κέδροι και δασική έκταση.

    Στο μεταξύ σε ύφεση βρίσκεται η μεγάλη πυρκαγιά που ξέσπασε το βράδυ της Κυριακής σε αγροτοδασική περιοχή του Γραμματικού Πέλλας.

    Δυνάμεις του δασαρχείου και της πυροσβεστικής προσπαθούν να περιορίσουν τα μέτωπα της φωτιάς, ενώ σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του δασαρχείου Εδεσσας αποτεφρώθηκαν 3.000 στρέμματα δασικής έκτασης κέδροι και βελανιδιές, καθώς και 500 περίπου στρέμματα αθέριστα σιτηρά.

    Εξάλλου με το σβήσιμο των μικροεστιών ασχολούνται οι δυνάμεις πυρόσβεσης στη δασική περιοχή της Βροντούς του Ολύμπου. Η πυρκαγιά που ξέσπασε πριν από δέκα ημέρες αποτέφρωσε 200 στρέμματα πεύκα και βελανιδιές σε υψόμετρο 1.700 μέτρων.


    [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [12] ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΟΜΙΛΙΕΣ Ι. ΚΟΣΤΟΦ ΚΑΙ Ν. ΜΙΧΑΪΛΟΒΑ ΣΤΗ ΜΕΙΚΤΗ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΣΥΝΟΔΟ ΕΕ - ΒΟΥΛΓΑΡΙΑΣ

    Tις προτεραιότητες της πολιτικής της χώρας του στον εσωτερικό και στο διεθνή χώρο παρουσίασε σήμερα μιλώντας στη σύνοδο της μεικτής κοινοβουλευτικής επιτροπής του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου και του βουλγαρικού κοινοβουλίου ο πρόεδρος της βουλγαρικής κυβέρνησης Ιβάν Κόστοφ. Επεσήμανε ότι η πολιτική της χώρας του, τόσο διεθνώς όσο και στο εσωτερικό απολαμβάνει ευρύτερης συναίνεσης και ανακοίνωσε τους επόμενους στόχους οι οποίοι είναι η συναίνεση στους νόμους για την οικονομία και τις αλλαγές στο νομικό σύστημα και η παρουσίαση στο κοινοβούλιο των ειδικών νόμων οι οποίοι έχουν ως στόχο την οικονομική σταθεροποίηση. Ο κ. Κόστοφ τόνισε ότι στο δεύτερο μέρος των εργασιών του νομισματικού συμβουλίου ο στόχος θα είναι η καταπολέμηση της διαφθοράς. Ο κ. Κόστοφ στα πλαίσια της πολιτικής διαδικασίας για την καταπολέμηση της διαφθοράς είπε ότι στόχος θα είναι η δορυφοροποίηση των κυβερνητικών θεσμών γύρω από ένα κέντρο, το οποίο θα καταπολεμά τη διαφθορά. Εξέφρασε την ικανοποίησή του για τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα της πολιτικής αυτής και είπε ότι η Βουλγαρία γίνεται ήδη μάρτυρας της επιτυχίας της πολιτικής αυτής. Ο κ. Κόστοφ ανακοίνωσε ότι μέχρι το τέλος του Ιουλίου θα κατατεθεί στη βουλή το νομοσχέδιο το οποίο θα έχει ως στόχο την ισχυροποίηση της κυβέρνησης απέναντι στη διαφθορά. Στο στόχο αυτό είπε ότι υπάρχει βοήθεια από τις ΗΠΑ, τη Γερμανία και την Ιταλία. Σημείωσε μάλιστα ότι στο προηγούμενο χρονικό διάστημα ο ένας κυβερνητικός θεσμός είχε στραφεί εναντίον του άλλου και ότι από εδώ και πέρα η εκτελεστική εξουσία θα αποτελέσει τον κύριο μοχλό για την καταπολέμηση της διαφθοράς. Υπογράμμισε ιδιαίτερα τα ποσοστά της οικονομικής σταθεροποίησης της χώρας τονίζοντας ότι το ετήσιο επιτόκιο αυτή τη στιγμή στη Βουλγαρία βρίσκεται στο 6%.

    Εξέφρασε την επιθυμία του ότι η Βουλγαρία μπορεί να έλξει ξένους επενδυτές μόνο υπό την προϋπόθεση ότι οι τοπικοί επενδυτές μπορούν να επενδύσουν έτσι ώστε να επιτευχθεί μια διαρκής σταθεροποίηση. Ανακοίνωσε επίσης ότι μέσα στο φθινόπωρο θα κατατεθούν στη βουλή τα νομοσχέδια τα οποία έχουν ως στόχο τη προστασία του πολίτη. Ανάμεσα σε αυτά σημείωσε το νομοσχέδιο για τη υγεία και για την ιατρική προστασία. Σε ό,τι αφορά στην ανεργία παραδέχτηκε ότι είναι πολύ υψηλή, αλλά προσέθεσε ότι ο μόνος τρόπος για την καταπολέμησή της είναι να παραμείνει στα ίδια επίπεδα το κόστος εργασίας έτσι ώστε να κατέβει η αξία της επένδυσης. Σημείωσε ιδιαίτερα την ανάπτυξη της ελαφράς βιομηχανίας τονίζοντας ότι Έλληνες και Βούλγαροι επενδυτές κινούνται καλά στο Νότο και εξάγουν μάλιστα τα προϊόντα τους. Όσον αφορά στα μεγάλα έργα επανέλαβε την πρόθεση της κυβέρνησής του να αρχίσει σύντομα η κατασκευή του πετρελαιαγωγού Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη και να κατασκευαστεί ένας διαγώνιος αυτοκινητόδρομος που θα βοηθήσει τις μεταφορές της χώρας. Πρόσθεσε μάλιστα ότι δεν αποκλείεται να αρχίσει και η συζήτηση ενός άλλου αγωγού φυσικού αερίου προς την Τουρκία, που θα συνδέει τη Βουλγαρία με την Τουρκία, με την προϋπόθεση βέβαια ότι θα επιλυθούν τα ζητήματα ιδιοκτησίας, στόχο τον οποίο έχει θέσει η κυβέρνησή του, και ανακοίνωσε επίσης ότι αν o διάδρομος 9 που συνδέει το Ελσίνκι με την Αλεξανδρούπολη πάρει προτεραιότητα τότε θα υπάρξουν βουλγαρικές επενδύσεις στα λιμάνια. Ιδιαίτερα μάλιστα σημείωσε και το γεγονός των ιδιωτικοποιήσεων οι οποίες είπε οτι στο θέμα του τουρισμού έχουν τουλάχιστον ολοκληρωθεί. Αυτό το οποίο θα πουλήσουμε στη διεθνή κοινότητα είπε ο Κοστόφ εϊναι οι επιτυχείς ιδιοτικοποιήσεις τις οποίες θέλουμε να επιβάλλουμε στη Βουλγαρία.

    Στην εισήγησή της στην επιτροπή η υπουργός εξωτερικών της Βουλγαρίας η κυρία Ναντέζντα Μιχαΐλοβα χαρακτήρισε αντικειμενική και σοβαρή την παρουσίαση της κατάστασης στη Βουλγαρία έτσι όπως τη έκανε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τόνισε ότι αυτό είναι ενθαρρυνρικό γεγονός για την Βουλγαρία. Πρόσθεσε μάλιστα ότι για τη Βουλγαρία η σχέση με την Ε.Ε. δεν είναι μόνο εξωτερική αλλά και εσωτερική πολιτική και για αυτό το λόγο θα δημιουργηθούν στη βουλγαρική κυβέρνηση αντίστοιχοι τομείς εργασίας σε σχέση με την Ε.Ε. όπως αυτές λειτουργούν στις χώρες- μέλη της ένωσης. Το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο, είπε η κ. Μιχαΐλοβα, απευθυνόμενη στον πρόεδρο της κοινής επιτροπής τον κ. Νίκο Παπακυριαζή πρέπει να λάβει υπόψιν της τη θέση της Βουλγαρίας ότι χρειαζόμαστε την υποστήριξη του κοινοβουλίου, αλλά σημείωσε ότι η ένταξη της Βουλγαρίας απαιτεί κινητοποίηση όλης της βουλγαρικής κοινωνίας.Παράλληλα η κ. Μιχαΐλοβα σημείωσε ως θετικό το γεγονός ότι θα δωθεί στους πολίτες της Βουλγαρίας η δυνατότητα της ελεύθερης διακίνησης στην ΕΕ και ανακοίνωσε επίσης ότι οι σχέσεις με την ΕΕ θα αποκτήσουν ιδιαίτερη δυναμική. Πρέπει να συναντήσουμε και να ανταποκριθούμε στη μεγάλη πρόκληση που έχουμε μπροστά μας είπε η υπουργός εξωτερικών της Βουλγαρίας η οποία ζήτησε από την κοινή κοινοβουλευτική επιτροπή να κάνει πιο συγκεκριμένη τη συνεργασία και να ασχοληθεί με συγκεκριμένες προτάσεις και σε συγκεκριμένους τομείς. Η κ. Μιχαΐλοβα σημείωσε επίσης το γεγονός ότι ενισχύονται από το πρόγραμμα PHARE οι μεταφορές και οι υποδομές της Βουλγαρίας. Σημείωσε επίσης την ανάγκη να είναι η Βουλγαρία ελκυστική στους ξένους επενδυτές και τόνισε ότι σύμφωνα με δική της εκτίμηση και τις δημοσκοπήσεις αυτή τη στιγμή η εκτίμηση των Βουλγάρουν στην κυβέρνηση σημειώνει το ρεκόρ του 60%.Το γεγονός οτι η Βουλγαρία έμεινε έξω από πρώτη διεύρηνση του ΝΑΤΟ δεν θεωρείται ιδιαίτερα σημαντικό από την υπουργό καθώς τονίζει ότι η διεύρυνση απέδειξε ότι η πόρτα του ΝΑΤΟ είνα ανοιχτή και εξέφρασε την ελπίδα ότι η Βουλγαρία το 1999 θα έχει ξεπεράσει τις χώρες που είναι τώρα μπροστά από αυτή για την ένταξη Βορειοατλαντική συμμαχία. Η διεύρυνση με τις τρεις χώρες έδειξε ότι το θέμα αυτό είναι ζήτημα γεωπολιτικών συμφερόντων και δεν αρκεί μια καμπάνια για το θέμα αυτό στους διεθνείς οργανισμούς είπε η υπουργός εξωτερικών της Βουλγαρίας.

    [13] ΓΙΑ ΠΙΣΤΩΣΕΙΣ ΔΙΑΤΙΘΕΝΤΑΙ TA ΧΡΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΕΙΣΕΠΡΑΞΕ Η ΣΕΡΒΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΩΛΗΣΗ ΜΕΡΙΔΙΟΥ ΤΗΣ ΤΕLEKOM ΣΕ ΟΤΕ-STET

    Κατά 275 εκατομμύρια μάρκα αποφάσισε να αυξήσει τις πιστώσεις που χορηγούνται στις σερβικές επιχειρήσεις και τον γεωργικό τομέα η κυβέρνηση της γειτονικής χώρας. Τα χρήματα αυτά θα απορροφηθούν από το συνολικό ποσό του ενός δισεκατομμυρίου που απέδωσε στη σερβική κυβέρνηση η πώληση του 49% της "Telekom Serbija" στον Oqcamisl| Τηλεπικοινωνιών Ελλάδας και την ιταλική "STET".

    Αυτό ανακοίνωσε ο Υπουργός Ιδιωτικοποιήσεων της Σερβίας, Μίλαν Μπέκο. Υπενθυμίζεται ότι μετά την υπογραφή της συμφωνίας για την πώληση μεριδίου της "Telekom Serbija" στην STET και τον ΟΤΕ στις αρχές του Ιουνίου, η κυβέρνηση της γειτονικής χώρας είχε δεσμευτεί ότι τα χρήματα θα διατεθούν για την ενίσχυση ορισμένων επιχειρήσεων και για την πραγματοποίηση έργων υποδομής και ανάπτυξης.

    "Οι εξαγωγικές επιχειρήσεις έχουν μέχρι στιγμής λάβει 168 εκατομμύρια μάρκα, ενώ 54 εκατ. μάρκα διατέθηκαν για την κτηνοτροφία και 160 για την κατασκευή οδικού δικτύου στη Σερβία", τόνισε ο κ. Μπέκο και συμπλήρωσε ότι ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στα έργα υποδομής, καθώς αυτά μπορούν να λειτουργήσουν ως δέλεαρ για ξένους επενδυτές.

    Σε δηλώσεις του, που μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων "Reuters", ο κ.Μπέκο υποστήριξε ότι ο ιδιωτικός τομέας αποτελεί το πιο ζωτικό τμήμα της κοινωνίας και κατέληξε: "Ο ρόλος του κράτους είναι ακριβώς να δημιουργήσει πιθανότητες και να δρομολογήσει πρωτοβουλίες που θα βοηθήσουν την οικονομία μας να αναζωογονηθεί".

    [14] Η Ε.Ε ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΕΙ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΟΥ ΑΣΚΕΙ Η ΠΓΔΜ ΣΤΟΝ ΤΟΜΕΑ ΤΩΝ ΔΙΕΘΝΙΚΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ

    Την πλήρη υποστήριξη της πολιτικής που ασκεί η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ στον τομέα των διεθνικών σχέσεων και των προσπαθειών για εκτόνωση της κρίσης που υπάρχει στις σχέσεις μεταξύ των μειονοτήτων, εξέφρασε με επιστολή της η Ευρωπαϊκή Ένωση.

    Στην επιστολή που παρέδωσε εκ μέρους της Κοινότητας στον υπουργό Εξωτερικών της ΠΓΔΜ, Μπλάγκοϊ Χαντζίσκι, ο Βρετανός πρέσβης στα Σκόπια, Μαρκ Ντικενσον, αναφέρεται, μεταξύ άλλων, ότι η Κοινότητα κάλεσε την κυβέρνηση των Σκοπίων και το Αλβανικό στοιχείο της χώρας να συνεργαστούν με τον επίτροπο του ΟΑΣΕ, αρμόδιο για θέματα μειονοτήτων, Μαξ Βαν Ντερ Στούλ και με τη χρήση του διαλόγου και των νόμιμων πολιτικών μέσων να βρουν μία λύση, η οποία θα διασφαλίσει την ενότητα του κράτους και την πρόοδό του.

    Η Ευρωπαϊκή Ένωση ζήτησε από τα αλβανικά πολιτικά κόμματα της ΠΓΔΜ να ξαναλάβουν τις ευθύνες τους, για να αποφευχθεί η περαιτέρω όξυνση των διεθνικών σχέσεων, γεγονός που θα μπορούσε να οδηγήσει σε νέα επεισόδια.

    Τέλος, η Ευρωπαϊκή Ένωση επισήμανε στην επιστολή της ότι θεωρεί τον νόμο για τη χρήση των σημαιών των μειονοτήτων δίκαιο, καθώς σέβεται τα δικαιώματα όλων των ενδιαφερόμενων πλευρών.

    Σημειώνεται ότι χθες το υπουργικό συμβούλιο της γειτονικής χώρας εξέτασε την έκθεση του υπουργείου εσωτερικών για τα γεγονότα που διαδραματίστηκαν στις 9 Ιουλίου στο Τέτοβο και το Γκόστιβαρ και θα την καταθέσει στη συνέχεια στη Βουλή. Το υπουργικό συμβούλιο διέταξε, επίσης, τη σύσταση ομάδας εργασίας, με επικεφαλής τον υπουργό Δικαιοσύνης, η οποία θα παρακολουθεί την εξέλιξη της κατάσταση στους δύο δήμους.

    [15] ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΣΤΟΝ ΤΡΑΠΕΖΙΚΟ ΤΟΜΕΑ ΘΑ ΥΠΟΓΡΑΨΟΥΝ ΠΓΔΜ ΚΑΙ ΙΤΑΛΙΑ

    Στην υπογραφή συμφωνίας συνεργασίας θα προχωρήσουν οι Εθνικές Τράπεζες της Ιταλίας και της ΠΓΔΜ έως το τέλος του έτους.

    Όπως ανακοίνωσε ο Ιταλός πρέσβης στα Σκόπια, Φαουστίνο Τρόνι, με την υπογραφή της συμφωνίας θα απεμπλακεί το δάνειο των 18 εκατομμυρίων μάρκων, το οποίο ενέκρινε για την ΠΓΔΜ η ιταλική κυβέρνηση πριν από δύο χρόνια, αλλά δεν μπορούσε να χρησιμοποιηθεί εξαιτίας της έλλειψης σχετικής συμφωνίας μεταξύ των κεντρικών τραπεζών των δύο χωρών.

    [16] ΣΗΜΕΡΑ ΘΑ ΕΚΛΕΓΕΙ Ο ΝΕΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΑΛΒΑΝΙΑΣ ΚΑΙ ΤΟ ΠΡΟΕΔΡΕΙΟ ΤΗΣ ΑΛΒΑΝΙΚΗΣ ΒΟΥΛΗΣ

    Σήμερα αναμένεται να εκλεγεί απο τη νέα αλβανική βουλή ο Πρόεδρος της χώρας, μετά την παραίτηση του Σαλί Μπερίσα.

    Οπως μετέδωσε το κρατικό ραδιόφωνο, η νέα αλβανική βουλή στη σημερινή της συνεδρίαση είναι πιθανόν να προχωρήσει και στην εκλογή του προεδρείου και να εκλέξει τον Σκεντέρ Γκινούσι , πρόεδρο της Βουλής. Στη θέση του πρώτου αντιπροέδρου θα εκλεγεί ο Ναμίκ Ντόκλε απο το σοσιαλιστικό κόμμα, ενώ ο δεύτερος αντιπρόεδρος θα εκλεγεί απο το Δημοκρατικό κόμμα, το οποίο ωστόσο, θα απόσχει απο τις διαδικασίες της βουλής.

    Οπως είναι γνωστό, Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα εκλεγεί ο γενικός Γραμματέας του Σοσιαλιστικού κόμματος Ρετζέπ Μεϊντάνι, σύμφωνα με την πρόταση του κόμματος, την οποία αποδέχθηκαν τα άλλα μέλη της κεντροαριστερής συμπολίτευσης.

    Στο μεταξύ, ο Σαλί Μπερίσα, που χθές με επιστολή του στη βουλή ανακοίνωσε την παραίτησή του, θα καταλάβει τη βουλευτική του έδρα και , όπως δήλωσε, θα εξακολουθήσει να συμμετέχει ενεργά στην πολιτική ζωή του τόπου, ως επικεφαλής της αντιπολίτευσης. Η παραίτηση Μπερίσα έγινε δεκτή με ανακούφιση απο την συντριπτική πλειοψηφία του αλβανικού λαού, σύμφωνα με τα δημοσιεύματα του αλβανικού τύπου, αφού ήταν πάγιο αίτημα απο την εξέγερση του Μαρτίου, όταν θεωρήθηκε υπαίτιος για την τραγική οικονομική κατάσταση ,στην οποία βρέθηκαν οι περισσότεροι πολίτες, απο την κατάρρευση των πυραμιδικών σχημάτων.

    [17] Η ΝΕΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

    Πληροφορίες απο το περιβάλλον του σοσιαλιστικού κόμματος αναφέρουν ,ότι ο κατάλογος με τα μέλη της νέας αλβανικής κυβέρνησης θα είναι έτοιμος ,το αργότερο ως τις 31 Ιουλίου. Πρόθεση των σοσιαλιστών είναι να σχηματιστεί η κυβέρνηση μέχρι τότε, ώστε να συμμετάσχει στη σύνοδο της Ρώμης, που θα πραγματοποιηθεί την τελευταία μέρα του μήνα, για την κατάσταση στην Αλβανία, ο νέος πρωθυπουργός της χώρας.

    Για το πρόσωπο του πρωθυπουργού, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι θα είναι ο Φάτος Νάνο. Ενδέχεται όμως, να υπάρξουν αλλαγές, σε σχέση με τα ονόματα των υπουργών που ακούστηκαν ως τώρα, αφού στην κυβέρνηση θα συμμετάσχουν πολιτικοί και απο τα άλλα κόμματα της αριστεράς και απο το Κόμμα "Ενωση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων" που εκπροσωπεί την ελληνική μειονότητα.

    Ο πρόεδρος του ΚΕΑΔ σε συνέντευξή του στην εφημερίδα "Αλμπάνια" τόνισε ,πώς ο ίδιος θα δεχόταν μόνο το υπουργείο Enyteqij~m ή το υπουργείο Παιδείας. Υπογραμμίζει όμως, ότι η συμμετοχή του κόμματός του στον κυβερνητικό συναπσισμό επιβαλλόταν, για να υπάρξει συλλογική προσπάθεια και να βγεί η χώρα απο την κρίση. Δηλώνει επίσης "άγνοια" για τις φήμες που κυκλοφορούν στην αλβανική πρωτεύουσα, ιδίως απο τους αντιπολιτευτικούς κύκλους, περί συμφωνίας της ελληνικής κυβέρνησης με τους σοσιαλιστές για την επαναπροώθηση στην Αλβανία των λαθρομεταναστών.

    Για το θέμα αυτό, η εφημερίδα "Ζέρι ι Πόπουλιτ" υποστηρίζει ότι, δεν πρόκειται για "επιχείρηση σκούπα" όπως υποστηρίζουν οι εθνικιστικοί κύκλοι της Αλβανίας, αλλά για επαναπροώθηση "κάποιων ύποπτων στοιχείων, που προέβησαν σε εγκληματικές πράξεις μέσα στο ελληνικό έδαφος".

    [18] ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΕ ΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ

    Το Εθνικό Συμβούλιο της Κύπρου θα πάρει τελικές αποφάσεις γύρω από το έγγραφο Κόρτοβεζ και θα καθορίσει τη στάση της Ελληνοκυπριακής πλευράς στις συνομιλίες του Μοντρέ μετά την αυριανή επίσκεψη στην Αθήνα του υπουργού Εξωτερικών Γιαννάκη Κασουλίδη και του Γενικού Εισαγγελέα, Αλέκου Μαρκίδη.

    Οπως δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Μανώλης Χριστοφίδης, μετά τη συνεδρίαση μέλη του Εθνικού Συμβουλίου κατέθεσαν γραπτές εισηγήσεις τις οποίες ανέλυσαν και ανέπτυξαν.

    Απαντώντας σε ερωτήσεις, ο κ. Χριστοφίδης είπε ότι οι κύριοι Κασουλίδης και Μαρκίδης μεταβαίνουν αύριο στην Αθήνα για "ανταλλαγή απόψεων με την ελληνική κυβέρνηση και θα ακολουθήσει νέα συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου την ερχόμενη βδομάδα για τελικές αποφάσεις".

    [19] ΤΕΡΜΑΤΙΖΕΤΑΙ ΣΗΜΕΡΑ Η ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΓΙΑ ΤΗ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΤΗΣ ΒΟΣΝΙΑΣ

    Το ουσιαστικότερο συμπέρασμα της διάσκεψης που διεξάγεται για δεύτερη μέρα στις Βρυξέλλες με αντικείμενο την χρηματοδότηση της προσπάθειας ανοικοδόμησης της Βοσνίας, εστιάζεται στην εμμονή της Ευρωπαϊκής Ένωσης, να συνδέσει -άμεσα- την ενεργοποίηση της ροής των δανειοδοτήσεων με την πορεία των εξελίξεων στο θέμα της παράδοσης των κατηγορούμενων για εγκλήματα πολέμου στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.

    Ο Επίτροπος Εξωτερικών Θεμάτων Χανς Βαν ντεν Μπρουκ υποστήριξε πως είναι “απαράδεκτο” να διατεθούν κεφάλαια για την ανοικοδόμηση της Βοσνίας, την στιγμή που οι κατηγορούμενοι για εγκλήματα πολέμου, δεν έχουν δικαστεί. Η Σερβοβοσνιακή Δημοκρατία δέχεται πιέσεις για την παράδοση των Ράντοβαν Κάρατζιτς και Ράτκο Μλάντιτς στο Διεθνές Δικαστήριο, ενώ η ΕΕ που χορηγεί το 50% των κεφαλαίων που αξιοποιούνται στις προσπάθειες ανασυγκρότησης θεωρείται δεδομένο ότι θα τηρήσει σκληρή στάση.

    Την περασμένη βδομάδα είχε επανέλθει στο θέμα και ο αμερικανός πρόεδρος Μπιλ Κλίντον τονίζοντας ότι η θητεία της νατοϊκής δύναμης (SFOR) στη Βοσνία θα τερματιστεί σύμφωνα με το πρόγραμμα το επόμενο καλοκαίρι. Ο Κλίντον ξεκαθάρισε επίσης, ότι to πλαίσιο των ενεργειών για την υλοποίηση των προβλεπομένων από τη συνθήκη του Ντέιτον θα εξακολουθήσει να ενεργοποιείται και μετά την αποχώρηση των στρατιωτικών δυνάμεων, χωρίς ωστόσο, να έχει προσδιοριστεί επαρκώς ο μελλοντικός ρόλος του ΝΑΤΟ.

    Παράλληλα, στο Πάλε, ο διοικητής της SFOR στρατηγός Ουίλιαμ Κρόουτς, παρακολουθεί στενά την εξέλιξη της κατάστασης, μετά τα κρούσματα επιθέσεων κατά της πολυεθνικής στρατιωτικής παρουσίας στο βοσνιακό έδαφος.

    Υπενθυμίζεται ότι αμερικανός στρατιώτης δέχθηκε επίθεση με αιχμηρό αντικείμενο, ενώ ο δράστης διέφυγε την σύλληψη. Της επίθεσης αυτής είχε προηγηθεί έκρηξη χειροβομβίδας δίπλα σε κατοικία εκπτροσώπου του ΟΗΕ. Οι στρατιωτικές αρχές προσπάθησαν επιμελώς να αποσυνδέσουν τα περιστατικά αυτά, από τη διεξαγωγή πρόσφατων επιχειρήσεων από βρετανούς κομάντος (περιοχή Πρίεντορ) με στόχο τη σύλληψη ατόμων που βαρύνονται με κατηγορίες εγκλημάτων πολέμου.

    Όπως είναι γνωστό, στη διάρκεια της πρόσφατης συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη, εκφράστηκαν απόψεις αναφορικά με την “αδράνεια” στους στόχους και τις αποστολές της SFOR στο έδαφος της Βοσνίας. Με την παρακίνηση της αμερικανικής διπλωματίας υιοθετήθηκαν αποφάσεις για την σκλήρυνση της στάσης της νατοϊκής στρατιωτικής δύναμης και τη διεξαγωγή επιχειρήσεων σύλληψης των υπόπτων για τα εγκλήματα πολέμου. Σημειώνεται ότι οι επιχειρήσεις σύλληψης των κατηγορουμένων διεξάγονται κατόπιν νομικής κάλυψης του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης, το οποίο και εκδίδει τα σχετικά εντάλματα. Υπενθυμίζεται ότι τον τελευταίο καιρό επικρατεί έντονη ανησυχία στη Δύση, αναφορικά με την τήρηση των προβλεπομένων από τη συνθήκη του ειρήνευσης του Ντέιτον.

    Στο εσωτερικό των ΗΠΑ, κλιμακώνονται διαρκώς οι πιέσεις για την επιστροφή των αμερικανών στρατιωτών, καθώς είχαν εκφραστεί απόψεις αξιωματούχων, που ήταν ενθαρρυντικές ως προς τον τερματισμό της αποστολής της SFOR, τον Σεπτέμβριο. Είναι χαρακτηριστικό ότι πιέσεις ασκούνται και από το αμερικανικό Πεντάγωνο συνεπεία της εφαρμογής του νέου οικονομικού πλάνου για την άμυνα, που προσπαθεί να καθιερώσει ο υπουργός Άμυνας, Κοέν. Όπως έγινε γνωστό η αμερικανική στρατιωτική ηγεσία, στρέφεται προς την υιοθέτηση στρατηγικής, η οποία θα περιορίσει δραστικά τις δαπάνες των ειρηνευτικών αποστολών, ώστε να απαλευθερωθούν κονδύλια για την υλοποίηση προγραμμάτων προς την κατεύθυνση της τεχνολογικής και ποιοτικής υπεροχής των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων.

    Από την άλλη μεριά, ενδεικτικό του κλίματος που επικρατεί στη Δύση, ήταν και το ταξίδι που η αμερικανίδα ΥΠΕΞ Μαντλίν Ολμπράιτ πραγματοποίησε στη Βοσνία (αρχές Ιουνίου), ασκώντας πιέσεις στις εμπλεκόμενες πλευρές σχετικά με την τήρηση των όρων της συνθήκης του Ντέιτον. Κατά γενική ομολογία, οι δυτικοί διπλωμάτες εκτιμούν ότι στην περίπτωση που η κατάσταση εκτραπεί, θα είναι ιδιαίτερο δύσκολο να ελεγχθεί με τη χρήση στρατιωτικών μέσων.

    Στο μεταξύ, χαρακτηριστικές της διχογνωμίας που επικρατεί στις τάξεις του ΝΑΤΟ, αναφορικά με την υλοποίηση αποφάσεων και επιλογών, είναι οι πρόσφατες δηλώσεις αμερικανών αξιωματούχων, που χαρακτήρισαν ως “επιφυλακτική” την συμμετοχή της Γαλλίας στο πλαίσιο εξέλιξης των αποστολών SFOR στη Βοσνία. Όπως ήταν amalem|lemo το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών απέρριψε του ισχυρισμούς αυτούς, ενώ είναι πεποίθηση των διπλωματικών κύκλων ότι οι κόντρες μεταξύ του Παρισιού και της Ουάσινγκτον θα συνεχίζονται γαι καιρό ακόμη. Ν.Χ.


    Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/

    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute
    mpa2html v3.04 run on Thursday, 24 July 1997 - 11:02:03