Browse through our Interesting Nodes of Greek Local Authorities & Servers Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 19 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 97-07-15

From: Macedonian Press Agency <mpa@philippos.mpa.gr>

Macedonian Press Agency: News in Elot928 Greek Directory

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ

Θεσσαλονίκη 15 Ιουλίου 1997


ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ

[Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

[Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ


ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

[Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [01] ΣΕ ΜΕΡΙΚΗ ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗ ΤΟΥ Β΄ ΠΑΚΕΤΟΥ ΝΤΕΛΟΡ ΠΡΟΧΩΡΑ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

  • [02] ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΣΥΝΑΝΤΗΘΗΚΕ Ο Κ.ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ

  • [03] ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΩΝ

  • [04] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ Κ.ΣΗΜΙΤΗ - Χ.ΚΑΣΤΑΝΙΔΗ

  • [05] ΝΑ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΤΕΙ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ Η ΣΤΕΙΡΟΤΗΤΑ ΩΣ ΝΟΣΟΣ

  • [06] ΔΙΑΒΑΛΚΑΝΙΚΟ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΔΙΚΤΥΟ ΠΡΟΤΕΙΝΕΤΑΙ ΝΑ ΙΔΡΥΘΕΙ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

  • [07] ΣΤΟΧΟΣ Ο ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ ΣΤΟ Ζ' ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΩΝ ΠΑΜΜΑΚΕΔΟΝΙΚΩΝ ΕΝΩΣΕΩΝ

  • [08] ΤΕΤΡΑΚΟΣΙΑ ΠΛΑΣΤΑ ΠΕΝΤΟΧΙΛΙΑΡΑ ΣΤΗ ΦΛΩΡΙΝΑ

  • [09] ΣΤΗΝ ΙΤΑΛΙΚΗ ΚΙΝΤΕΡ ΘΑ ΣΥΝΕΧΙΣΕΙ ΤΗΝ ΚΑΡΙΕΡΑ ΤΟΥ Ο Δ.ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ


  • [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [10] Ο ΜΙΛΟΣΕΒΙΤΣ ΝΕΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ Ο.Δ.ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑΣ

  • [11] N. MΠΕΡΝΣ: ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΚΑΙ ΘΕΤΙΚΕΣ ΟΙ ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ ΠΟΥ ΕΓΙΝΑΝ ΓΙΑ ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΣΤΗ ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ

  • [12] ΠΡΟΤΑΣΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗ ΤΗΣ ΜΑΦΙΑΣ ΣΤΗ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ

  • [13] ΤΟΥΡΚΙΑ: ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ ΥΠΟΣΧΕΤΑΙ Ο ΓΙΛΜΑΖ

  • [14] ΓΙΑ ΑΝΑΜΕΙΞΗ ΣΤΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΤΟΥ ΓΚΟΣΤΙΒΑΡ ΚΑΤΗΓΟΡΕΙ ΤΟΝ ΜΠΕΡΙΣΑ Η "ΚΟΧΑ ΓΙΟΝ"

  • [15] ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ: ΟΜΟΦΩΝΗ ΕΓΚΡΙΣΗ ΤΗΣ ΕΚΘΕΣΗΣ ΠΑΠΑΚΥΡΙΑΖΗ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΣΜΟ ΤΟΥ "ΣΥΝΗΓΟΡΟΥ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ"


  • ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

    [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [01] ΣΕ ΜΕΡΙΚΗ ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗ ΤΟΥ Β΄ ΠΑΚΕΤΟΥ ΝΤΕΛΟΡ ΠΡΟΧΩΡΑ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

    Συνάντηση είχε το πρωί ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης με τον υφυπουργό Εθνικής Οικονομίας Χρήστο Πάχτα και τον υφυπουργό Οικονομικών Χρήστο Χριστοδουλάκη, με αντικείμενο την επιτάχυνση της υλοποίησης των έργων που χρηματοδοτούνται από κοινοτικά κονδύλια.

    Μετά το τέλος της σύσκεψης ο κ.Πάχτας δήλωσε ότι η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να προχωρήσει σε μερικές αναθεωρήσεις του Β΄ πακέτου Ντελόρ ώστε να ολοκληρωθούν όσο το δυνατόν περισσότερα ]qca πριν αρχίσει να ισχύει το τρίτο πακέτο μετά τη διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

    Ο κ.Πάχτας είπε επίσης ότι η κυβέρνηση αγωνιά να πετύχει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα με την επιτάχυνση των ρυθμών υλοποίησης και όποια μέτρα πάρει προς αυτή την κατεύθυνση θα είναι προς όφελος των πολιτών.

    Στη συνέχεια, ο πρωθυπουργός συναντήθηκε με τον υπουργό Μεταφορών Χάρη Καστανίδη από τον οποίο ζήτησε, ιδιαίτερη προσοχή στην επιλογή προσώπων που θα τεθούν επικεφαλής των εποπτευομένων από το υπουργείο ΔΕΚΟ.

    Ο κ.Σημίτης συμφώνησε με τον τρόπο επιλογής των προσώπων και το βράδυ θα εξεταστούν από τη Διακομματική Επιτροπή της Βουλής οι δύο προτεινόμενοι μάνατζερ των ΟΣΕ και ΕΛΤΑ Ιωάννης Μουρμούρης και Παναγιώτης Κυριακόπουλος.

    [02] ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΣΥΝΑΝΤΗΘΗΚΕ Ο Κ.ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ

    Δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κωστή Στεφανόπουλο, έγινε το μεσημέρι ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κώστας Καραμανλής.

    Στο επίκεντρο των συζητήσεων βρέθηκαν ζητήματα της τρέχουσας επικαιρότητας, ιδιαίτερα μετά τις εξελίξεις που διαμορφώνονται με την υπογραφή του κοινού ανακοινωθέντος Σημίτη - Ντεμιρέλ στη Μαδρίτη.

    Σε δηλώσεις του, μετά τη συνάντηση, ο κ. Καραμανλής εξέφρασε δυσαρέσκεια γιατί, όπως είπε, ο πρωθυπουργός ενημέρωσε για τις εξελίξεις στη Μαδρίτη τα κομματικά όργανα του ΠΑΣΟΚ και όχι τον ελληνικό λαό.

    Διατύπωσε εξάλλου, σοβαρές επιφυλάξεις σε ότι αφορά σε ορισμένες θέσεις που εμπεριέχονται στο κοινό ανακοινωθέν της Μαδρίτης.

    [03] ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΩΝ

    Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην πόλη της Καστοριάς πραγματοποίησαν σήμερα αστυνομικοί από την περιοχή με βασικό αίτημα την ενίσχυση των αστυνομικών και στρατιωτικών δυνάμεων στα ελληνοαλβανικά σύνορα για την αντιμετώπιση των ενόπλων επιθέσεων από συμμορίες Αλβανών.

    Για πρώτη φορά στα χρονικά της ακριτικής πόλης περισσότεροι από πενήντα αστυνομικοί - στην πλειοψηφία τους ένστολοι - πραγματοποίησαν πορεία η οποία κατέληξε έξω από το κτίριο της Νομαρχίας, όπου αντιπροσωπεία αστυνομικών επέδωσε ψήφισμα διαμαρτυρίας με τα αιτήματά τους στο Νομάρχη και στη συνέχεια στο δήμαρχο Καστοριάς.

    Οι αστυνομικοί διαδηλωτές ζητούν να αναλάβει κατά κύριο λόγο ο στρατός τη φύλαξη των συνόρων με τη μόνιμη εγκατάσταση ελικοπτέρου στην περιοχή για περιπολίες, ενώ δηλώνουν ότι αν δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους θα προχωρήσουν σε νέες δυναμικές κινητοποιήσεις.

    Μετά τις σχεδόν καθημερινές ληστρικές επιθέσεις από ομάδες Αλβανών σε παραμεθόρια χωριά του νομού η ενίσχυση της αστυνομικής δύναμης και η βελτίωση του εξοπλισμού αποτελούν τους τελευταίους l^mer πάγιο αίτημα των αστυνομικών που ζητούν επιπλέον 15 τζιπ για τις ανάγκες των μεταβατικών αποσπασμάτων, έξι ταχυκίνητα περιπολικά για τις καταδιώξεις κακοποιών, εκατό αλεξίσφαιρα γιλέκα, διόπτρες, κ.α., καθώς επίσης και άμεση επισκευή του αναμεταδότη της αστυνομίας ο οποίος - όπως καταγγέλλουν έχει τεθεί εκτός λειτουργίας εδώ και είκοσι μέρες.

    ¨Ζητάμε να κάνουμε καλύτερα τη δουλειά μας πρώτα απ' όλα για την ασφάλεια των κατοίκων της περιοχής. Η κατάσταση σ' ολόκληρο το νομό από τη δράση των Αλβανών είναι πλέον αναξέλεγκτη¨, δώλωσε στο ΜΠΕ ο πρόεδρος της ένωσης αστυνομικών Καστοριάς κ. Χαράλαμπος Αθανασόπουλος.

    Πολλοί κάτοικοι της Καστοριάς που βρίσκονταν στους δρόμους χαιρέτησαν το συλλαλητήριο των αστυνομικών με χειροκροτήματα, ενώ ο Νομάρχης κ. Γιώργος Καπαχτσής δήλωσε στο ΜΠΕ ότι τα αιτήματά τους είναι απόλυτα δίκαια και ότι ο ίδιος βρίσκεται στο πλευρό τους.

    [04] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ Κ.ΣΗΜΙΤΗ - Χ.ΚΑΣΤΑΝΙΔΗ

    Το θέμα των επιλογών προσώπων για τις θέσεις διευθυνόντων συμβούλων στις δημόσιες επιχειρήσεις συζήτησε με τον υπουργό Μεταφορών Χάρη Καστανίδη, ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης. Ο πρωθυπουργός συνέστησε ιδιαίτερη προσοχή στις επιλογές προσώπων.

    Στη συνέχεια, ο κ. Καστανίδης θα έχει συνεργασία με εκπροσώπους των συνδικάτων στον τομέα των μεταφορών προς την κατεύθυνση της επίτευξης συμφωνίας για το θέμα της εργασιακής ειρήνης ενόψει του παγκόσμιου πρωταθλήματος στίβου και της διεκδίκησης της Ολυμπιάδας του 2004.

    Το βράδυ, στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής θα πραγματοποιηθεί η διαδικασία της ακρόασης των νέων υποψηφίων για τις θέσεις των διευθυνόντων συμβούλων στον ΟΣΕ και τα ΕΛΤΑ.

    [05] ΝΑ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΤΕΙ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ Η ΣΤΕΙΡΟΤΗΤΑ ΩΣ ΝΟΣΟΣ

    Εθνική προτεραιότητα αποτελεί η άμεση αναγνώριση και στην Ελλάδα της στειρότητας ως νόσου, όπως άλλωστε έχει γίνει και από την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας, προκειμένου να αντιμετωπιστεί σε ένα μεγάλο βαθμό το τεράστιο πρόβλημα υπογεννητικότητας στη χώρα μας. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα την ασφαλιστική κάλυψη των μεθόδων υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, που σήμερα είναι από μηδαμινή εώς ανύπαρκτη και θα αναγνωριστεί στα ζευγάρια, που αντιμετωπίζουν το πρόβλημα, ότι έχουν δικαίωμα πρόσβασης στις υπηρεσίες υγείας, χωρίς να χρειάζεται να πληρώσουν υπέρογκα ποσά, ώστε να υποβληθούν σ' ένα συγκεκριμένο αριθμό προσπαθειών, που θα καθοριστεί μετά από διάλογο με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς.

    Αυτό τονίζει σε δηλώσεις του με την ευκαιρία της ανάληψης των καθηκόντων του ο νέος πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Ανθρώπινης Αναπαραγωγής και Εμβρυολογίας (ESHRE) Βασίλης Ταρλατζής, επίκουρος καθηγητής μαιευτικής και γυναικολογίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, που θέτει ακόμη ως άμεσες προτεραιότητες τη θεσμοθέτηση κανόνων λειτουργίας των κέντρων εξωσωματικής γονιμοποίησης στην Ελλάδα και εφαρμογής των διαφόρων μεθόδων υποβοηθούμενης αναπαραγωγής.

    Η εκλογή του κ.Ταρλατζή, που αποτελεί μια σημαντική διάκριση για Έλληνα επιστήμονα και απηχεί το υψηλό επιστημονικό κύρος της ιατρικής σχολής του Α.Π.Θ., συμπίπτει με την επανέναρξη της συζήτησης για τη δημιουργία νομοθετικού πλαισίου, που θα κατοχυρώνει αφ' ενός τα ζευγάρια, τα οποία προσέρχονται στα κέντρα υποβοηθούμενης αναπαραγωγής και αφ' ετέρου τους εργαζόμενους στα κέντρα αυτά και θα τους παρέχει τους κανόνες με τους οποίους θα μπορούν να κινηθούν.

    Ο κ. Ταρλατζής τονίζει ότι πρέπει να διαδοθεί η χρήση των σύγχρονων αντισυλληπτικών μεθόδων, ούτως ώστε να αντιμετωπιστεί το τεράστιο πρόβλημα των εκτρώσεων, το οποίο εκτός από το ψυχικό κόστος, οδηγεί σε πολλές περιπτώσεις σε στειρότητα. Είναι επομένως ένας τρόπος πρόληψης της στειρότητας, αλλά και αποφυγής των σεξουαλικών μεταδιδόμενων νοσιμάτων και κυρίως του AIDS, που αποτελεί τη μάστιγα του αιώνα.

    [06] ΔΙΑΒΑΛΚΑΝΙΚΟ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΔΙΚΤΥΟ ΠΡΟΤΕΙΝΕΤΑΙ ΝΑ ΙΔΡΥΘΕΙ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

    Η ίδρυση ενός Διαβαλκανικού Πολιτιστικού Δικτύου, ένα είδος πανβαλκανικής συνέλευσης στη Θεσσαλονίκη είναι ο βασικός στόχος του προγράμματος ¨Βαλκανικές Ωδές¨ του Οργανισμού Πολιτιστικής Πρωτεύουσας ¨Θεσσαλονίκη ' 97¨.

    Στο δίκτυο αυτό θα διατυπώνονται οι απόψεις των ελληνικών και άλλων βαλκανικών φορέων, θα χαράσσεται η στρατηγική και θα μελετώνται τρόποι πολιτιστικής δράσης για τα επόμενα χρόνια.

    Ήδη προγραμματίζεται το ¨Βαλκανικό Συνέδριο Πεζογραφίας¨, μια συνάντηση πεζογράφων από κάθε γωνιά της Βαλκανικής, που θα γίνει στο Κέντρο Πληροφόρησης του Οργανισμού ¨Θεσσαλονίκη ' 97¨ στη Διαγώνιο, από τη 1 έως τις 3 Σεπτεμβρίου. Λίγες μέρες αργότερα, στις Πρέσπες, από τις 5 έως τις 7 Σεπτεμβρίου θα πραγματοποιηθεί το ¨Βαλκανικό Άσυλο¨, μια συνάντηση ποιητών, με λογοτεχνικές βραδιές και τη συνοδεία μουσικοχορευτικών εκδηλώσεων. Παράλληλα, στο χώρο θα εγκατασταθεί παραδοσιακό τυπογραφείο και βιβλιοδετείο, που θα συνεχίσει να λειτουργεί και μετά το πέρας της συνάντησης.

    Διάσημοι λογοτέχνες επισκέφθηκαν τη Θεσσαλονίκη όπως ο Αλβανός πεζογράφος Ισμαήλ Κανταρέ και ο Σέρβος ποιητής Ιβάν Γκατζανσκί, ενώ το Νοέμβριο αναμένεται ο συμπατριώτης του λογοτέχνης Μίλοραντ Πάβιτς.

    [07] ΣΤΟΧΟΣ Ο ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ ΣΤΟ Ζ' ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΩΝ ΠΑΜΜΑΚΕΔΟΝΙΚΩΝ ΕΝΩΣΕΩΝ

    Εντατικά συνεχίζονται οι προετοιμασίες για το Ζ' Παγκόσμιο Συνέδριο των Παμμακεδονικών Ενώσεων που θα πραγματοποιηθεί στη Θεσσαλονίκη από τις 20 έως τις 27 Ιουλίου.

    Η επίσημη τελετή έναρξης του συνεδρίου, θα γίνει την Κυριακή 20 Ιουλίου, στις 11.30 το πρωί, στην αίθουσα τελετών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου, ενώ το επόμενο τριήμερο, θα διοργανωθούν περιφερειακά συνέδρια των Παμμακεδονικών Ενώσεων Αμερικής, Καναδά, Αυστραλίας και Ευρώπης.

    Την Πέμπτη 24 και την Παρασκευή 25 Ιουλίου θα διεξαχθούν οι εργασίες του Παγκόσμιου Συνεδρίου των Παμμακεδονικών Ενώσεων όπου ha παρουσιαστούν τα πορίσματα των διαφόρων επιτροπών, θα γίνει συζήτηση για το συντονισμό της αντιμετώπισης της προπαγάνδας Σκοπιανών εθνικιστικών κύκλων, ενώ επίσης θα συζητηθούν προτάσεις για τη δημιουργία παγκόσμιας Παμμακεδονικής Ενωσης καθώς και προγράμματα για τους απόδημους νέους Μακεδόνες.

    Στο πλαίσιο των εργασιών του Παγκόσμιου Συνεδρίου των Παμμακεδονικών Ενώσεων, θα γίνει και ο εορτασμός των 50 χρόνων από τη δημιουργία της Παμμακεδονικής Ενωσης, συσπειρώνοντας στις γραμμές της περισσότερους από 200.000 Μακεδόνες.

    Μιλώντας στο Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων για τις δραστηριότητες της Παμμακεδονικής Ενωσης Αμερικής - Καναδά αλλά και το Παγκόσμιο Συνέδριο, ο πρόεδρος της Ευάγγελος Μιχαλόπουλος λέει :

    "Δίνουμε ιδιαίτερη έμφαση στα θέματα παιδείας και στη δημιουργία νέων εδρών Ελληνικών σπουδών στα αμερικανικά πανεπιστήμια. Και αυτά σε συνεργασία με την Ελληνική εταιρεία "Παιδεία" ενός εκπαιδευτικού οργανισμού που έχει κύριο στόχο την ανάπτυξη των ελληνικών γραμμάτων στις Ηνωμένες Πολιτείες.

    Σήμερα η Ενωση βρίσκεται σε αναζωογόνηση παραμένει δυναμική, είναι από τις πιο οργανωμένες και πρωτοπορειακές οργανώσεις σε όλο τον κόσμο.

    Αντιπροσωπεύει 180 Συλλόγους στην Αμερική και τον Καναδά που αντιπροσωπεύουν πάνω από 200.000 Μακεδόνες".

    Αναφερόμενος στις εργασίες του εθνικού Συνεδρίου της Παμμακεδονικής Ενωσης ΗΠΑ-Καναδά και στη δημιουργία του Ιδρύματος του Μεγάλου Αλεξάνδρου ο κ. Μιχαλόπουλος λέει :

    "Το Ιδρυμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου είναι ένα έργο που γίνεται με προσφορά των Παμμακεδονικών Ενώσεων όλου του κόσμου.

    Ειναι ένα παγκόσμιο ίδρυμα που θα χτιστεί στο Λιτόχωρο Κατερίνης. Είναι ένα μνημείο προς τη μνήμη του Μ. Αλεξάνδρου. Παράλληλα είναι Συνεδριακό Κέντρο και Μουσείο.

    Σημαντική βοήθεια έδωσε η Ελληνική Κυβέρνηση και η Ευρωπαϊκή Ενωση. Στις εργασίες του Συνεδρίου θα γίνει απολογισμός του περασμένου έτους από το Δ.Σ. της Παμμακεδονικής Ενωσης Αμερικής και της Επιτροπής και ο προγραμματισμός των ενεργειών της Ενωσης για το επόμενο έτος. Αλλά το πιο σημαντικό είναι ότι θα γίνει προσπάθεια να γίνει στρατηγικός προγραμματισμός για τα επόμενα χρόνια γιατί φέτος γιορτάζουμε τα 50 χρόνια από την ίδρυση της Ενωσης. Το Συνέδριο θα ασχοληθεί επίσης με την ενεργοποίηση των τμημάτων, και θέματα που αφορούν την νεολαία, και την παιδεία. Τέλος θα γίνει παρουσίαση της ιστορίας της Παμμακεδονικής Ενωσης και των άλλων Ενώσεων.

    [08] ΤΕΤΡΑΚΟΣΙΑ ΠΛΑΣΤΑ ΠΕΝΤΟΧΙΛΙΑΡΑ ΣΤΗ ΦΛΩΡΙΝΑ

    Τετρακόσια πλαστά πεντοχίλιαρα κατέθεσε σε υποκατάστημα τράπεζας στη Φλώρινα έμπορος που συνελήφθη σήμερα και κρατείται από την ασφάλεια.

    Σύμφωνα με την αστυνομική διεύθυνση Φλώρινας ο 24χρονος Στυλιανός Τάχος στις 9 Ιουλίου πήγε στο υποκατάστημα της τράπεζας Πίστεως στην ακριτική πόλη και κατέθεσε το ποσό των 2.000.000 δραχμών. Λίγες μέρες αργότερα οι υπάλληλοι εντόπισαν την παρτίδα με τα παραχαραγμένα χαρτονομίσματα και μέσω της αστυνομίας άρχισαν ma αναζητούν τον έμπορο.

    Στην κατάθεση που έδωσε στο τμήμα ασφάλειας ο 24χρονος ισχυρίστηκε ότι παρέλαβε τα πλαστά χαρτονομίσματα στην Κορυτσά, από κάποιον Αλβανό ονόματι Έλταν Τριανταφίλι, με τον οποίο διατηρεί εμπορικές συναλλαγές.

    [09] ΣΤΗΝ ΙΤΑΛΙΚΗ ΚΙΝΤΕΡ ΘΑ ΣΥΝΕΧΙΣΕΙ ΤΗΝ ΚΑΡΙΕΡΑ ΤΟΥ Ο Δ.ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ

    Στην Ιταλία θα συνεχίσει την καριέρα του ο μέχρι πρότινος παίχτης του Ολυμπιακού Δημήτρης Παπανικολάου, αφού αποδέχτηκε την πρόταση της Κίντερ.

    Την απόφαση αυτή ανακοίνωσε το μεσημέρι ο διεθνής παίχτης σε συνέντευξη τύπου, αφήνοντας αιχμές κατά του τέως προπονητή του Ντούσαν Ιβκοβιτς.

    Ο Παπανικολάου, ισχυρίστηκε επίσης ότι το ιδιωτικό συμφωνητικό που κατέχει ο Ολυμπιακός, δεν έχει τη δική του υπογραφή, άρα είναι πλαστό και έκανε προσφυγή στη FIBA.

    Η απόφαση της FIBA αναμένεται να βγεί σε 20 με 25 μέρες και αν κάνει αποδεκτή την προσφυγή, ο παίχτης από το Σεπτέμβριο θα παίζει στην Κίντερ. Αν όμως η FIBA δεν κάνει αποδεκτή την προσφυγή, τότε ο Παπανικολάου θα αγωνιστεί στην ιταλική ομάδα από το Φεβρουάριο, ενώ το μεσοδιάστημα δεν θα μπορεί να παίζει πουθενά.


    [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [10] Ο ΜΙΛΟΣΕΒΙΤΣ ΝΕΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ Ο.Δ.ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑΣ

    Ο Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς από σήμερα το απόγευμα είναι ο νέος Πρόεδρος της Ο.Δ.Γιουγκοσλαβίας. Τα δύο σώματα της Ομοσπονδιακής Βουλής αποφάνθηκαν υπέρ της υποψηφιότητας του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, ο οποίος ήταν και ο μοναδικός υποψήφιος για το αξίωμα αυτό.

    Για την εκλογή του Προέδρου της Ο.Δ.Γιουγκοσλαβίας, ήταν απαραίτητη η απλή πλειοψηφία των δύο σωμάτων του Ομοσπονδιακού Κοινοβουλίου: του Συμβουλίου Πολιτών (Κάτω Βουλή), το οποίο αριθμεί 138 βουλευτές και του Συμβουλίου των Δημοκρατιών (Άνω Βουλή), το οποίο αριθμεί 40 βουλευτές.

    Ο Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς απέσπασε εύκολα την πλειοψηφία των βουλευτών των δύο σωμάτων. Από το Συμβούλιο των Δημοκρατιών υπέρ του Μιλόσεβιτς ψήφισαν 29 βουλευτές, ενώ δύο κατά. Από το Συμβούλιο των Πολιτών 88 βουλευτές ψήφισαν υπέρ του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, δέκα κατά, ενώ ένα ψηφοδέλτιο ήταν άκυρο. Η ψηφοφορία όπως ορίζεται από το Σύνταγμα ήταν μυστική.

    Η διαδικασία για την εκλογή του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς άρχισε σήμερα το μεσημέρι, όλως ξαφνικά.

    Οι βουλευτές που πρόσκεινται στην αντιπολίτευση, διαμαρτυρήθηκαν διότι όπως υποστήριξαν έπρεπε να υπάρξει ενημέρωση τουλάχιστον μια εβδομάδα πριν, ότι η Βουλή θα εκλέξει το νέο Πρόεδρο της χώρας.

    Όπως ανακοίνωσε ο Πρόεδρος του Συμβουλίου των Πολιτών, Μίλομιρ Μίνιτς, η ορκομωσία του Μιλόσεβιτς στο αξίωμα του Προέδρου tgr Ο.Δ.Γιουγκοσλαβίας, θα γίνει στις 23 Ιουλίου.

    Μετά την εκλογή του στο αξίωμα του Προέδρου της Ο.Δ.Γιουγκοσλαβίας, ο Μιλόσεβιτς πρέπει να παραιτηθεί από τη θέση του Προέδρου της Σερβίας, που κατέχει σήμερα.

    Αυτό σημαίνει ότι το αργότερο σε 60 ημέρες από την παραίτησή του, πρέπει να διεξαχθούν πρόωρες Προεδρικές εκλογές στην Σερβία.

    Καθήκοντα Πρόεδρου της Σερβίας, μέχρι τις νέες εκλογές θα εκτελεί, όπως ορίζει το Σύνταγμα της χώρας, ο Πρόεδρος της Βουλής της Σερβίας, Ντράγκαν Τόμιτς.

    [11] N. MΠΕΡΝΣ: ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΚΑΙ ΘΕΤΙΚΕΣ ΟΙ ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ ΠΟΥ ΕΓΙΝΑΝ ΓΙΑ ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΣΤΗ ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ

    "Χρήσιμες και θετικές" χαρακτηρίζει με ανακοίνωσή του τις συνομιλίες για το Κυπριακό που διεξήχθησαν στη Νέα Υόρκη μεταξύ του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας και του Ρ. Ντενκτάς.

    Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Νίκολας Μπερνς δήλωσε ότι "είμαστε ευχαριστημένοι που έγινε αυτός ο διάλογος γιατί ήταν σημαντικός και ουσιώδης.

    Στο μεταξύ ο προεδρικός απεσταλμένος των ΗΠΑ για το Κυπριακό δήλωσε ότι υπάρχει μεγάλο χάσμα μεταξύ των θέσεων του Γ. Κληρίδη και Ρ. Ντενκτάς και επεσήμανε ότι υπάρχει μεγάλος δρόμος για να διανυθεί ακόμη μέχρι να υπάρξει κοινή δήλωση.

    Την μεθεπόμενη εβδομάδα ο προεδρικός απεσταλμένος των ΗΠΑ θα ταξιδέψει στην Ευρώπη για να ενημερώσει τις κυβερνήσεις των χωρών αυτών για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό.

    Ο επόμενος γύρος των συνομιλιών μεταξύ των Γ. Κληρίδη και Ρ. Ντενκτάς θα πραγματοποιηθεί στη Γενεύη από 11 έως 16 Αυγούστου.

    Σήμερα ο πρόεδρος της Κύπρου θα συναντηθεί στο Λονδίνο με τον Βρετανό πρωθυπουργό Τ. Μπλερ τον οποίο θα ενημερώσει για τις συζητήσεις που είχε με τον Ρ. ΝΤενκτάς στη Νέα Υόρκη.

    [12] ΠΡΟΤΑΣΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗ ΤΗΣ ΜΑΦΙΑΣ ΣΤΗ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ

    Τη δημιουργία στη Βουλγαρία κοινοβουλευτικής Επιτροπής καταπολέμησης της μαφίας, όπως έχει γίνει στην Ιταλία, πρότεινε ο διευθυντής της Εθνικής Ανακριτικής Υπηρεσίας, Μπόικο Ράσεφ, σήμερα στη Σόφια, μετά από συνάντηση που είχε με Ιταλούς βουλευτές.

    Σύμφωνα με τον κ.Ράσκοφ, η Επιτροπή, για το σχηματισμό της οποίας δεν υπάρχουν εμπόδια, θα πρέπει να είναι ανεξάρτητη από τους δικαστικούς θεσμούς που ασχολούνται με την άμεση πάταξη της εγκληματικότητας.

    Τα μέλη της ιταλικής κοινοβουλευτικής Επιτροπής καταπολέμησης της μαφίας που βρίσκονται στη Σόφια, συνέστησαν στη βουλγαρική πλευρά να επιβάλει έλεγχο στις οικονομικές εισροές των ασφαλιστικών εταιριών, ώστε να αποτραπεί η εξαναγκαστική ασφάλιση των επιχειρήσεων που γίνεται με τη χρήση απειλών. Κ.Κ.

    [13] ΤΟΥΡΚΙΑ: ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ ΥΠΟΣΧΕΤΑΙ Ο ΓΙΛΜΑΖ

    Την πρόθεση της κυβέρνησής του να απελευθέρωθούν όλοι οι jqatoul]moi δημοσιογράφοι ανακοίνωσε χθες με δήλωσή του ο Τούρκος πρωθυπουργός Μεσούτ Γιλμάζ. Οπως είναι γνωστό το αίτημα για την άμεση απελευθέρωση όλων των κρατουμένων δημοσιογραφών στην Τουρκία είχαν θέσει διεθνείς οργανισμοί στον Τούρκο πρόεδρο, Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ κατά την παραμονή του στη Μαδρίτη για τη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ, χωρίς όμως να αποσπάσουν συγκεκριμένη δέσμευση.

    Σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας Σαμπάχ, ο κ. Γιλμάζ στη δήλωσή του αφήνει να εννοηθεί ότι η αποφυλάκιση θα γίνει με τη σύμφωνη γνώμη και με χρήση αρμοδιοτήτων του προέδρου Ντεμιρέλ ενώ επαναλαμβάνει την απόφασή της κυβέρνησής του για την πλήρη αποκατάσταση των ελευθεριών του τύπου μέχρι το τέλος του μήνα .

    Χθες ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης, Μπουλέντ Ετσεβίτ, διαβεβαίωσε ότι η εδραίωση της ελευθεροτυπίας θα αποτελέσει προτεραιότητα για τη νέα κυβέρνηση.

    Την ίδια ώρα, ο Ντενίζ Μπαϋκάλ, ηγέτης του Λαϊκού Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος, το οποίο στηρίζει την κυβέρνηση χωρίς να συμμετέχει σε αυτήν, δήλωσε ότι το κόμμα του θα στηρίξει όλα τα μέτρα που πρόκειται να ληφθούν προκειμένου να διασφαλιστεί η ελευθερία του τύπου και άλλων θεσμών.

    [14] ΓΙΑ ΑΝΑΜΕΙΞΗ ΣΤΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΤΟΥ ΓΚΟΣΤΙΒΑΡ ΚΑΤΗΓΟΡΕΙ ΤΟΝ ΜΠΕΡΙΣΑ Η "ΚΟΧΑ ΓΙΟΝ"

    Για άμεση ανάμειξη στα γεγονότα του Γκόστιβαρ και του Τέτοβου, κατηγορεί το Δημοκρατικό Κόμμα, με σημερινό δημοσίευμα της, η ανεξάρτητη εφημερίδα "Κόχα Γιόν".

    Η εφημερίδα, αφού θέτει το ερώτημα για ποιο λόγο διαταράχθηκε αυτή τη φορά η κατάσταση και προκλήθηκε αιματοχυσία, αναφέρει ότι "τώρα πια είναι εντελώς ξεκάθαρα πως το Γκόστιβαρ χρησιμοποιήθηκε από το Δημοκρατικό Κόμμα και τον Μπερίσα, τη στιγμή που έπεφτε".

    Η εφημερίδα υποστηρίζει ότι "το γεγονός ότι ένα άτομο που σκοτώθηκε στις ταραχές στο Γκόστιβαρ ήταν πολίτης του αλβανικού κράτους, καθώς και ότι οι τρεις συλληφθέντες ήταν μέλη του Δημοκρατικού Κόμματος, δείχνει ότι ήταν μια πράξη που έγινε σε συνεργασία με τους εγκάθετους του Μπερίσα. Αλλο τόσο που οι διοργανωτές των διαδηλώσεων στα Τίρανα, είναι άνθρωποι του Μπερίσα και κρύφτηκαν, κάτι που αποδεικνύει για μια ακόμη φορά ότι τα γεγονότα έχουν σχέση με τα προεδρικά Τίρανα".

    Στη συνέχεια, η εφημερίδα αφού χαρακτηρίζει δύο ηγέτες των Αλβανών της ΠΓΔΜ, τον κ. Χάτσι και τον Αρμπέν Τζαφέρι, ως "εγκάθετους του Μπερίσα" και ότι αναμείχθηκαν μαζί με τον Μπερίσα σε παράνομη διακίνηση όπλων, επισημαίνει ότι "ο Μπερίσα έφτιαξε το Γκόστιβαρ επιχειρώντας να παρατείνει τη ζωή του στην εξουσία. Για να το πετύχει αυτό, είναι απαραίτητο να επεκτείνει τη διένεξη ως και την Πρίστινα. Αυτός ξέρει πόσες οικογένειες από το Κοσσυφοπέδιο μένουν στο Γκόστιβαρ, στο Τέτοβο και στις γύρω περιοχές. Για αυτό το λόγο ρίχνει λάδι στη φωτιά μέσω της σημαίας".

    Ακόμα η "Κόχα Γιόν" υπογραμμίζει ότι αρκετοί κάτοικοι του Κοσσυφοπεδίου, οπαδοί του Δημοκρατικού Κόμματος, κατευθύνθηκαν προς τα Σκόπια και αναμείχθηκαν στις ταραχές του Γκόστιβαρ.

    "Εάν οι Σκοπιανοί αντιδρούσαν σκληρά, τότε ο Μπερίσα θα amaleicmu|tam σε πόλεμο", αναφέρεται χαρακτηριστικά.

    [15] ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ: ΟΜΟΦΩΝΗ ΕΓΚΡΙΣΗ ΤΗΣ ΕΚΘΕΣΗΣ ΠΑΠΑΚΥΡΙΑΖΗ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΣΜΟ ΤΟΥ "ΣΥΝΗΓΟΡΟΥ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ"

    Ομόφωνη έγκριση από την Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, πήρε η έκθεση του ευρωβουλευτή του ΠΑΣΟΚ, Νίκου Παπακυριαζή, με θέμα το έργο και τις δραστηριότητες του Ευρωπαίου Διαμεσολαβητή (European Ombudsman).

    Παρουσιάζοντας την έκθεσή του, ο κ. Παπακυριαζής υπογράμμισε ότι μια Ευρώπη κοντά στους πολίτες της δε θα μπορούσε να είναι εφικτή, εάν οι μηχανισμοί της είναι άγνωστοι, εχθρικοί και απροσπέλαστοι στους Ευρωπαίους πολίτες.

    Επίσης, κατέστησε σαφές ότι απαιτείται μεγαλύτερη προσπάθεια για την ενημέρωση των πολιτών, οι οποίοι έχουν συγκεχυμένη εικόνα σχετικά με τις αρμοδιότητες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Ευρωπαίου Διαμεσολαβητή, ενώ υπογράμμισε την ανάγκη αναβάθμισης της συνεργασίας τους.

    Ο κ. Παπακυριαζής στην έκθεσή του, σημειώνει ότι καθίσταται επιτακτική η ανάγκη να υπάρξει σαφής ορισμός της έννοιας της κακής διοίκησης, ενώ προτρέπει τον Διαμεσολαβητή να ενημερώνει τους πολίτες για το δικαίωμα άσκησης αναφοράς στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

    Επίσης, ζητά από τον Διαμεσολαβητή, από κοινού με την Επιτροπή Αναφορών, η οποία αποτελεί το συνδετικό κρίκο μεταξύ Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και Διαμεσολαβητή, να καταβάλλει ιδιαίτερες προσπάθειες για την ανάπτυξη περισσότερο αποδοτικών μεθόδων εργασίας, προκειμένου να διασφαλισθεί η ταχύτητα εξέτασης των παραπόνων των πολιτών.

    Καταλήγοντας, ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ, τόνισε ότι μετά το Μάαστριχτ, που καθιέρωσε επίσημα τον Διαμεσολαβητή και το Αμστερνταμ, που έδωσε μια νέα διάσταση, διανοίγεται μια νέα προοπτική για τον Ευρωπαίο Διαμεσολαβητή. "Ο ρόλος του Ευρωπαίου Διαμεσολαβητή θα πρέπει να ενισχυθεί, προς όφελος πάντα των πολιτών, τους οποίους το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο εκπροσωπεί", ανέφερε χαρακτηριστικά.


    Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/

    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute
    mpa2html v3.04 run on Tuesday, 15 July 1997 - 13:20:28