Browse through our Interesting Nodes of the Hellenic Government Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 97-07-13

Macedonian Press Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Τελευταία Ενημέρωση: 19:33 Ώρα Ελλάδος

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [Α] ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • [Β] ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • [Γ] ΑΛΒΑΝΙΑ
  • [Δ] ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ
  • [Ε] ΚΥΠΡΟΣ
  • [ΣΤ] ΚΟΣΜΟΣ

  • ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

    [Α] ΠΟΛΙΤΙΚΗ

  • [01] ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΣΥΝΑΝΤΑΤΑΙ ΑΥΡΙΟ Ο Κ. ΣΗΜΙΤΗΣ
  • [02] "ΕΝΑ ΒΗΜΑ ΜΠΡΟΣΤΑ" Η ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΤΗΣ ΜΑΔΡΙΤΗΣ, ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΕΙ Ο Κ.ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ
  • [03] Γ.ΚΡΑΝΙΔΙΩΤΗΣ : 'Η ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΕΧΕΙ ΑΞΙΑ ΜΟΝΟΝ ΑΝ ΣΥΜΜΟΡΦΩΘΕΙ Η ΤΟΥΡΚΙΑ"
  • [Β] ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

  • [04] Μ. ΜΠΑΡΙΣΝΙΚΟΦ: ΑΠΟ ΤΗ ΡΙΓΑ ΤΗΣ ΛΕΤΟΝΙΑΣ ΣΤΟ ΠΑΝΘΕΟ ΤΩΝ ΑΣΤΕΡΩΝ- ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΟ ΒΗΜΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ
  • [Γ] ΑΛΒΑΝΙΑ

  • [05] ΜΠΕΡΙΣΑ: ΟΙ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΕΣ ΟΔΗΓΟΥΝ ΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΑ ΣΕ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΗ ΚΡΙΣΗ
  • [06] Η ΠΙΘΑΝΗ ΣΥΝΘΕΣΗ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΑΛΒΑΝΙΚΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ
  • [07] ΑΛΒΑΝΙΑ: ΕΞΑΦΑΝΙΣΤΗΚΑΝ ΑΤΟΜΑ ΠΟΥ ΠΙΘΑΝΟΝ ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΠΡΟΣΒΛΗΘΕΙ ΑΠΟ ΕΛΟΝΟΣΙΑ
  • [Δ] ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ

  • [08] ΣΤΗ ΣΟΦΙΑ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΜΥΝΑΣ ΤΩΝ ΗΠΑ, ΟΥΛΙΑΜ ΚΟΕΝ
  • [09] ΜΕΙΩΣΗ ΤΩΝ ΓΑΜΩΝ, ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΩΝ ΔΙΑΖΥΓΙΩΝ ΣΤΗ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ
  • [10] ΛΑΘΡΑΙΑ Η ΜΙΣΗ ΠΟΣΟΤΗΤΑ ΤΣΙΓΑΡΩΝ ΣΤΗ ΒΟΥΛΓΑΡΙΚΗ ΑΓΟΡΑ
  • [Ε] ΚΥΠΡΟΣ

  • [11] ΠΙΘΑΝΗ Η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΚΛΗΡΙΔΗ-ΝΤΕΝΚΤΑΣ ΣΤΗ ΛΕΥΚΩΣΙΑ
  • [12] ΑΥΡΙΟ Η ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ
  • [13] ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΚΛΗΡΙΔΗ-ΜΠΛΕΡ ΣΤΟ ΛΟΝΔΙΝΟ
  • [14] ΜΝΗΜΟΣΥΝΟ ΥΠΕΡ ΤΩΝ ΠΕΣΟΝΤΩΝ ΣΤΟ ΠΡΑΞΙΚΟΠΗΜΑ
  • [15] Κ. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: ΕΝΟΤΗΤΑ ΓΙΑ ΛΥΣΗ ΤΟΥ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ
  • [ΣΤ] ΚΟΣΜΟΣ

  • [16] ΝΕΓΡΟΙ ΑΠΕΙΛΟΥΝ ΤΙΣ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΕΣ ΤΩΝ ΟΛΥΜΠΙΑΚΩΝ
  • [17] ΕΠΙΧΟΡΗΓΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΜΕΤΑΦΡΑΣΕΙΣ ΣΕ ΕΛΛΗΝΕΣ
  • [18] "ΚΑΛΗ ΑΡΧΗ" ΓΙΑ ΤΙΣ ΗΠΑ ΟΙ ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΥΟΡΚΗ

  • ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

    [Α] ΠΟΛΙΤΙΚΗ

    [01] ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΣΥΝΑΝΤΑΤΑΙ ΑΥΡΙΟ Ο Κ. ΣΗΜΙΤΗΣ

    Καταχωρήθηκε: 17:42 Ώρα Ελλάδος

    ΑΘΗΝΑ, 13 Ιουλίου 1997 (ΜΠΕ)

    Το περιεχόμενο της ελληνοτουρκικής συμφωνίας, που υπεγράφη στη Μαδρίτη, θα αποτελέσει το κυρίαρχο θέμα συζήτησης, κατά την αυριανή συνάντηση του πρωθυπουργού, Κώστα Σημίτη με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κωστή Στεφανόπουλο.

    Εξάλλου, η ελληνοτουρκική προσέγγιση θα αποτελέσει το επίκεντρο του ενδιαφέροντος, κατά την αυριανή συνεδρίαση της Εκτελεστικού Γραφείου του κυβερνώντος κόμματος, καθώς και στη Σύνοδο της Κεντρικής Επιτροπής την προσεχή Δευτέρα και Τρίτη, στο Ναύπλιο.

    Αξιωματούχοι της κυβέρνησης εκτιμούν ότι η συμφωνία αυτή μπορεί να αποτελέσει σταθμό στην κατεύθυνση της επίλυσης των ελληνοτουρκικών διαφορών, ενώ υπογραμμίζουν ότι τα νόμιμα συμφέροντα της Τουρκίας προσδιορίζονται από τις Διεθνείς Συμφωνίες και δεν περιλαμβάνουν διεκδικήσεις.

    Διπλωματικοί κύκλοι εκτιμούν ότι μέχρι το τέλος Ιουλίου θα υπάρξουν και τα πρώτα δείγματα "γραφής" από τη συμφωνία, ενώ ίσως και εντός της εβδομάδας να απαντήσει η Τουρκία στο δεύτερο υπόμνημα των Ελλήνων εμπειρογνωμόνων.

    Πάντως, δεν αναμένονται άμεσα αποτελέσματα, αφού δεν πρέπει να αποκλειστεί το ενδεχόμενο ανταλλαγής ενός ακόμα υπομνήματος από την τουρκική πλευρά.

    Στο μεταξύ όπως έγινε γνωστό μέσα στην εβδομάδα τρεις ανώτατοι Αμερικανοί αξιωματούχοι, απεσταλμένοι της υπουργού Εξωτερικών, Μαντλίν Ολμπραϊτ, πρόκειται να επισκεφθούν την Αθήνα και την Αγκυρα, με σκοπό την προώθηση της ελληνοτουρκικής συμφωνίας.

    [02] "ΕΝΑ ΒΗΜΑ ΜΠΡΟΣΤΑ" Η ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΤΗΣ ΜΑΔΡΙΤΗΣ, ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΕΙ Ο Κ.ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ

    Καταχωρήθηκε: 14:07 Ώρα Ελλάδος

    ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ , 13 Ιουλίου (Μ.Π.Ε.)

    "Ενα βήμα μπροστά" θεωρεί την υπογραφή της συμφωνίας της Μαδρίτης ο γραμματέας της κεντρικής επιτροπής του ΠΑΣΟΚ Κ.Σκανδαλίδης. Και συμπληρώνει ότι δεν είναι "ούτε ιστορικό βήμα , αλλά ούτε καταστροφή". Απαντά δηλαδή, έτσι άμεσα σε όσους επέκριναν την ενέργεια του πρωθυπουργού Κ.Σημίτη να υπογράψει το κοινό ανακοινωθέν με τον τούρκο πρόεδρο Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ.

    Θεωρεί ότι ο Κώστας Σημίτης είναι ένα πετυχημένος πρωθυπουργός και αυτό το δείχνουν η εικόνα και η θέση της χώρας διεθνώς "η τόλμη με την οποία ανοίγει τα προβλήματα της νέας εποχής, η επιμονή του στις συλλογικές , θεσμικές και δημοκρατικές διαδικασίες, η ειλικρίνεια, η σοβαρότητα και η ευθύτητα στην επαφή του με τα προβλήματα και τους πολίτες". Παραδέχεται όμως , ότι όταν "κάποιοι ξεπερνούν τα όρια τότε, ο πρωθυπουργός θα έπρεπε να πάρει και το μαστίγιο".

    Ο κ.Σκανδαλίδης, αρνείται με επιμονή την ιδέα των πρόωρων εκλογών και τονίζει ότι "μόνον όσοι ασκούνται επι χάρτου όσοι αδυνατούν να προτείνουν πολιτική λύση, θα μπορούσαν να διανοηθούν ότι θα σύρουν τη χώρα σε εκλογές, όποτε νοιώθουν ότι τους πνίγουν εσωκομματικά προβλήματα.Πρόκειται για ανοησία ολκής."

    Οσον αφορά το κόμμα, θεωρεί ότι δεν προχώρησε, όπως θα έπρεπε η διαδικασία της ανασυγκρότησης του ΠΑΣΟΚ και τονίζει ότι το επόμενο συνέδριο του κινήματος θα πρέπει να γίνει πρίν απο τις ευρωεκλογές του 1999. Εκφράζει όμως, την άποψη, πώς δεν θα έχει την εικόνα του προηγούμενου συνεδρίου, αφήνοντας να εννοηθεί, πώς δεν υπάρχουν άλλες υποψηφιότητες για την προεδρία του κινήματος εκτός απο εκείνη του Κ.Σημίτη.

    [03] Γ.ΚΡΑΝΙΔΙΩΤΗΣ : 'Η ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΕΧΕΙ ΑΞΙΑ ΜΟΝΟΝ ΑΝ ΣΥΜΜΟΡΦΩΘΕΙ Η ΤΟΥΡΚΙΑ"

    Καταχωρήθηκε: 13:50 Ώρα Ελλάδος

    ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ, 13 Ιουλίου (Μ.Π.Ε.)

    Την άποψη ότι η συμφωνία της Μαδρίτης έχει αξία μόνον άν η Τουρκία συμμορφωθεί με τους κανόνες του διεθνούς δικαίου και αποδείξει ότι σέβεται τις διεθνείς συνθήκες, εκφράζει με συνέντευξή του στην εφημερίδα "Εθνος της Κυριακής' ο υφυπυοργός Εξωτερικών Γιάννος Κρανιδιώτης.

    Ο υφυπουργός Εξωτερικών τονίζει ότι "εκείνο που επιδιώχθηκε με την υπογραφή της συμφωνίας ήταν να αρθεί η απειλή πολέμου και η απειλή χρήσης βίας, η προσήλωση στις διεθνείς αρχές του δικαίου και στις συνθήκες.Κατα πόσον το κοινό ανακοινωθέν θα επηρεάσει την πορεία των ελληνοτουρκικών σχέσεων θα το δούμε στην πράξη".

    "Θα δούμε, είπε ο κ.Κρανιδιώτης, πσοο οι Τούρκοι είναι διατεθειμένοι να δεσμευτούν απο αυτές τις αρχές τις οποίες εμείς σεβόμαστε και τηρούμε."

    Ο υφυπουργός δηλώνει πώς δεν μπορεί να είναι ιδιαίτερα αισιόδοξος ότι θα υπάρξει αλλαγή στην στάση της Τουρκίας, αφού "οι ελληνοτουρκικές σχέσεις έχουν μια βεβαρυμένη ιστορία και μια αρνητική πορεία".

    Αντίθετα εκφράζει αισιοδοξία , ότι η προσέγγιση Ελλάδας- Τουρκίας θα βοηθήσει πρός την κατεύθυνση επίλυσης του κυπριακού προβλήματος."Εχουμε δηλώσει και το έχουν αποδεχθεί και οι Ηνωμένες Πολιτείες, ότι δεν μπορεί να υπάρξει πλήρης ομαλοποίηση των ελληνοτουρκικών σχέσεων, αν δεν λυθεί δίκαια το κυπριακό" υπογραμμίζει ο κ.κρανιδιώτης.

    [Β] ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

    [04] Μ. ΜΠΑΡΙΣΝΙΚΟΦ: ΑΠΟ ΤΗ ΡΙΓΑ ΤΗΣ ΛΕΤΟΝΙΑΣ ΣΤΟ ΠΑΝΘΕΟ ΤΩΝ ΑΣΤΕΡΩΝ- ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΟ ΒΗΜΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ

    Καταχωρήθηκε: 15:12 Ώρα Ελλάδος

    ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ, 13 Ιουλίου 1997 (ΜΠΕ)

    Γεννημένος πριν από 49 χρόνια στη Ρίγα, πρωτεύουσα της Λετονίας, ο ποιητής της κίνησης, Μιχαήλ Μπαρίσνικοφ, σπούδασε τον κλασικό χορό κοντά σε κορυφαίους δασκάλους της πατρίδας του, για να τον οδηγήσει η αγάπη του για το μοντέρνο, το καινούριο στη Δύση πριν από 23 χρόνια.

    Ενας από τους τρεις που έφυγαν κρυφά από την πρώην Σοβιετική Ενωση, Ρούντολφ Νουρέγεφ, Νατάσα Μακάροβα, Μιχαήλ Μπαρίσνικοφ, ο Μιχαήλ δεν έχει γυρίσει, από τότε που έφυγε, στη χώρα που στήριξε τα πρώτα του βήματα. Σήμερα, πατρίδα του είναι ο τόπος όπου ζουν τα παιδιά του που έδωσαν άλλο νόημα στη ζωή του. Μόνος λόγος για να επισκεφτεί τη χώρα του η επιθυμία του να σταθεί για λίγο πάνω από τον τάφο της μητέρας του.

    Ο 50χρονος πλέον σολίστας αντιμετωπίζει με σκεπτικισμό το μέλλον του στη σκηνή του θεάτρου. Ακάθεκτος ωστόσο συνεχίζει να γοητεύει το κοινό του με τη δροσιά των κινήσεών του κι έρχεται στην Ελλάδα για να ανοίξει την αυλαία του Νέου Φεστιβάλ της Ολυμπίας στις 19 Ιουλίου και να ξεδιπλώσει τις χορευτικές του κινήσεις στο Θέατρο Δάσους, στη Θεσσαλονίκη, στις 23 του μήνα.

    Σε μια εφ' όλης της ύλης συνέντευξη στο Θανάση Λάλα, στο Βήμα της Κυριακής, ανεβαίνει ξανά βήμα προς βήμα τα σκαλοπάτια που τον οδήγησαν από το χθες στο σήμερα, χαράσσοντας τη διαδρομή του.

    Η πρώτη επαφή με το μπαλέτο ήρθε στα 5 του χρόνια, όταν η μητέρα του τον πήγε σε παράσταση. Ανακάλυψε ότι κάνει για τη δουλειά στα 11 ή 12. Τον ώθησαν η αγάπη του για τη ζωή στη χορευτική σχολή και όχι στο σχολείο, η διασκέδαση και το μυστήριο που έκρυβε γιαυτόν ο χορός και η επιθυμία του να είναι σε μια ομάδα, να ακούει μουσική και να χορεύει μπροστά σε κοινό, αποσπώντας την προσοχή των γύρω, κάτι που ανέκαθεν επιδίωκε.

    Σημαντικός ο ρόλος και της αγάπης της μητέρας του για το θέατρο, παρά την αγροτική της καταγωγή, αντίθετα με το στρατιωτικό πατέρα του, που θα προτιμούσε να τον δει γιατρό. Ακόμη της συγκυρίας που θέλησε να χάσει τη μητέρα του στα 13, να δει τον πατέρα του να ξαναπαντρεύεται, για να φύγει από το σπίτι στα 15 και να βρει καταφύγιο στο χορό.

    Αλλά και των δασκάλων του που τον αγκάλιασαν σαν παιδί τους και φύσηξαν ούριο άνεμο για να ανοίξει τα πανιά του. Ανάμεσά τους ο Γιούρι Καπράλις, που στήριξε τα πρώτα του βήματα και τον βοήθησε να κατανοήσει ότι η θέληση είναι η πιο εύκολη μέθοδος για να μάθεις.

    Φυσικά ο Πούσκιν, ο μεγάλος δάσκαλός του στο κλασικό ρεπερτόριο, που τον επέλεξε για τη σχολή Βαγκάνοβα στο Λένινγκραντ στα δεκαπέντε του, και του δίδαξε ότι οφείλει να λειτουργεί κάνοντας συνέχεια αυτοκριτική και προσπαθώντας να δουλεύει το σώμα του και το μυαλό του παράλληλα. Και βέβαια ο Μπαλανσίν, που γνώρισε στη Δύση, τον επηρέασε κυρίως γύρω από το μοντέρνο χορό και λυπάται που δεν του δόθηκε η ευκαιρία να γνωρίσει νωρίτερα.

    Τα πρώτα σημάδια της επιτυχίας φάνηκαν από τα πρώτα του βήματα, και ποτέ δεν αμφέβαλε ότι θα τα καταφέρει. Η μεγάλη όμως αναγνώριση ήρθε με τη συμμετοχή του στα Μπαλέτα Κίροφ, ως αποφοίτου της σχολής Βαγκάνοβα, όταν γύρω στο '70 μετά τις παραστάσεις στο Λονδίνο και την Ισπανία, ασχολήθηκε σοβαρά μαζί του και η κριτική.

    Παράγοντες της επιτυχίας του θεωρεί κατά 90% τη δουλειά και κατά 9% την τύχη. Το 1% είναι υπόθεση Θεού, ό,τι δηλαδή δε μπορείς να διδάξεις τους ανθρώπους πώς να το κάνουν, αυτό που ονομάζουμε ίσως ταλέντο και δεν είναι το παν. Επίσης η σωστή παιδεία, που δε θα είχε πάρει αν δεν είχε γεννηθεί στη Ρωσία.

    Η αντίστροφη μέτρηση ξεκινάει, κατά την άποψή του, όταν ο χορευτής αρχίσει να παίρνει τον εαυτό του πολύ στα σοβαρά και ασχολείται με άλλα πράγματα σε βάρος της δουλειάς του. Η φήμη χάνεται όταν ασχοληθείς μαζί της, όταν την κυνηγάς. Είναι μια παράξενη γυναίκα η φήμη.

    Σημαντικό ρόλο για τη δική του επιθτυχία έπαιξε επίσης η συνεχής προσπάθεια ανανέωσης, το συνεχές κυνηγητό του καινούριου, που τον οδήγησε στη Δύση. Ναι μεν ανατράφηκε με το κλασικό ρεπερτόριο στην πατρίδα του, ωστόσο τον ενδιέφερε το μοντέρνο. Ηθελε να δουλέψει με τον Μπαλανσίν, τον Ρόμπινς, τον Φρεντ Αστέρ ή τον Ρολάν Πετί. Ο λόγος ήταν περισσότερο καλλιτεχνικός και λιγότερο πολιτικός, και η ευκαιρία δόθηκε μετά τη λήξη των παραστάσεων με τα Μπολσόι στο Τορόντο του Καναδά.

    Στη νέα πατρίδα γνώρισε τον έρωτα στο πρόσωπο της Τσέσικα Λανγκ και έζησε τη μοναδική εμπειρία της γέννησης των παιδιών του που έδωσαν άλλο νόημα στη ζωή του. Είδε την ελευθερία ως ευθύνη, ευθύνη απέναντι στον εαυτό του και τους άλλους. Πλούτος γιαυτόν είναι το πνεύμα και η δημιουργικότητα και όχι τα χρήματα που είναι απλά το μέσο για να κάνει αυτό που θέλει. Δε θεωρεί τον ευατό του ως τον πιο ευτυχισμένο άνθρωπο του κόσμου, ζει ωστόσο ευτυχισμένες στιγμές, όταν παίζει με τα παιδιά του.

    Βλέπει το μέλλον του στο σανίδι με σκεπτικισμό, ψάχνεται προς διάφορες κατευθύνσεις. Η αντιμετώπιση του θανάτου είναι γιαυτόν θέμα θρησκείας, και δική του είναι ο χορός, μια ομορφιά που ίσως μένει αθάνατη, όταν κατορθώνει να επηρεάζει θετικά έστω και έναν άνθρωπο, γιατί έτσι γεννιέται και ζει μέσα σ' αυτόν.

    [Γ] ΑΛΒΑΝΙΑ

    [05] ΜΠΕΡΙΣΑ: ΟΙ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΕΣ ΟΔΗΓΟΥΝ ΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΑ ΣΕ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΗ ΚΡΙΣΗ

    Καταχωρήθηκε: 18:32 Ώρα Ελλάδος

    ΑΡΓΥΡΟΚΑΣΤΡΟ, 13 Ιουλίου 1997 (ΜΠΕ- του Γιάννη Γιάννη)

    Για συνταγματική και θεσμική κρίση, κατηγορεί τους Σοσιαλιστές, η προεδρία της Δημοκρατίας, με ανακοίνωση που εξέδωσε, ενώ επισημαίνεται ότι η κρίση αυτή θα έχει βαρύτατες και δυσμενείς συνέπειες για την Αλβανία. Η ανακοίνωση αυτή έρχεται δύο μέρες μετά την προηγούμενη, με την οποία υπογραμμιζόταν ότι είναι αδύνατη η συμβίωση του Σαλί Μπερίσα με τη σοσιαλιστική κυβέρνηση.

    Αφορμή για την ανακοίνωση αποτέλεσαν τα δημοσιεύματα του αλβανικού Τύπου, τα οποία κάνουν λόγο για περιορισμό των αρμοδιοτήτων του προέδρου και ενίσχυση της εκτελεστικής εξουσίας. "Η είδηση για αλλαγές σε Συνταγματικούς νόμους, όπου μεταφέρουν αρμοδιότητες του αρχηγού του κράτους στον πρωθυπουργό, με αναγκάζουν να επιστήσω την προσοχή των αλβανικών πολιτικών κομμάτων, των πολιτών και των Διεθνών Οργανισμών, ότι αποτελούν κακούς οιωνούς και απειλή με βαρύτατες συνέπειες για την Αλβανία", αναφέρεται στην ανακοίνωση.

    Εξάλλου, υπογραμμίζεται ότι "αυτά εκφράζουν άμεσα την επιθυμία μετατροπής της Αλβανίας σε χώρα ενός ανθρώπου και απόκτησης μεγαλύτερης εξουσίας".

    Στη συνέχεια αφού αναφέρεται ότι οι ισχύοντες συνταγματικοί νόμοι εξισορροπούν τις εξουσίες, επισημαίνεται οτι "εγώ ως Πρόεδρος είμαι αποφασισμένος, αφού εκπληρώσω κάποια σημαντικά συνταγματικά καθήκοντα, να μη συμβιώσω με τη νέα κυβέρνηση, που προέκυψε από τις εκλογές".

    Καταλήγοντας, η ανακοίνωση της προεδρίας της Δημοκρατίας, υπογραμμίζει ότι "οι ευθύνες θα είναι σε αυτούς που εφαρμόζουν τον μηδενισμό".

    [06] Η ΠΙΘΑΝΗ ΣΥΝΘΕΣΗ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΑΛΒΑΝΙΚΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ

    Καταχωρήθηκε: 13:48 Ώρα Ελλάδος

    ΤΙΡΑΝΑ 13 Ιουλίου 1997 (Μ.Π.Ε.)

    Η "Κόχα Γιον" δημοσιεύει κατάλογο ονομάτων με το φημολογούμενο κυβερνητικό σχήμα, το οποίο όμως για μερικά ονόματα, ανταποκρίνεται την πραγματικότητα. Πρόερος της Δημοκρατίας θα είναι ο Σοσιαλιστής Ρετζεπ Μεϊντάνι, Πρωθυπουργός ο Φάτος Νάνο, Πρόεδρος της Βουλής ο Σκεντέρ Γκινούσι, Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης ο Μπασκίμ Φίνο, Αντιπρόδρος της Βουλής ο σοσιαλιστής Ναμικ Ντοκλε, Υπουργός Άμυνας ο σημερινός Σιακίρ Βουκαϊ, Γραμματέας Επικρατείας στο Υπουργείο Άμυνας ο Περικλή Τέτα της Δημοκρατικής Συμμαχίας, Υπουργός Εξωτερικών ο Πασκάλ Μιλο του Σοσιαλδημοκρατικού και Γραμματεάς Επικρατειας στο Υπουργείο αυτό ο σοσιαλιστής Μάκιο Λακρορι, Υπουργός Εσωτερικό ο Νεριτάν Τσέκα της Δημοκρατικής Συμμαχίας και Γραμματεάς Επικρατειας στο Υπουργείο αυτό ο Ντρε Λεγκισι του Σοσιαλιστικού, Υπουργός Οικονομικών ο Αρμπέν Μαλαϊ του Σοσιαλιστικού, Υπουργός Οικονομίας ο Υλλι Μπουφι του Σοσιαλιστικού, Υπουργός Μεταφορών ο Γκάκιο Αποστόλη του Σοσιαλδημοκρατικού, Διοικητής της Τράπεζας Αλβανίας ο Σκελκιμ Τσανι του Σοσιαλιστικού, Πρόεδρος του Ελεγκτικού Συνεδρείου ο Πετρίτ Καλιακούλια του Δεξιού Δημοκρατικού (Αντιπολίτευση), Υπουργός Υγείας ο Σαμπίτ Μπρόκαϊ του Σοσιαλιστικού, Υπουργός Πολιτισμού θα είναι από το ΚΕΑΔ, Υπουργός Εργασίας Ερμελιντα Μέξι του Σοσιαλιστικού και Υπουργός Θεσμικών Μεταρρυθμίσεων ο Αρμπέν Ιμάμι της Δημοκρατικής Συμμαχίας.

    Σύμφωνα με άλλο δημοσίευμά της ίδιας εφημερίδας τονίζεται ότι το ΚΕΑΔ κέρδισε το χαρτοφυλάκιο του Υπουργού Υγείας. Παράλληλα ο πρόεδρος του ΚΕΑΔ κ. Μέλο δήλωσε στην "Κόχα Γιον" ότι "ζητήσαμε από το Νάνο περισσότερα περιθώρια για το Κόμμα μας, αλλά δεν θέσαμε κανένα όρο".

    Η ίδια εφημερίδα γράφει ότι βασικό μέλημα των Σοσιαλιστών, μετά την ολοκλήρωση των τυπικών διαδικασιών στη Βουλή -εκλογή Προεδρείου, Επιτροπων και Πρόεδρου της Δημοκρατίας- θα είναι η ψήφιση του Συντάγματος. Για τον λόγο αυτό, συνεχίζει η εφημερίδα, στο Σοσιαλιστικό Κόμμα έχει συγκροτηθεί Επιτροπή συνταγματολόγων που θα καταρτίσουν το Σύνταγμα της χώρας. Οι Σοσιαλιστές είναι αποφασισμένοι να έχουν για την ψήφιση του Συντάγματος την συναίνεση όλων των Κοινοβουλευτικών Κομμάτων. Σε περίπτωση που ένα τουλάχιστον Κόμμα δεν συμφωνήσει, τότε το Σοσιαλιστικό θα προχωρήσει σε δημοψήφισμα, όπου ο λαός θα κληθεί να αποφανθεί για το σχέδιο Συντάγματος.

    [07] ΑΛΒΑΝΙΑ: ΕΞΑΦΑΝΙΣΤΗΚΑΝ ΑΤΟΜΑ ΠΟΥ ΠΙΘΑΝΟΝ ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΠΡΟΣΒΛΗΘΕΙ ΑΠΟ ΕΛΟΝΟΣΙΑ

    Καταχωρήθηκε: 19:20 Ώρα Ελλάδος

    ΑΡΓΥΡΟΚΑΣΤΡΟ, 13 Ιουλίου 1997 (ΜΠΕ- του Γιάννη Γιάννη)

    Αναστάτωση συνεχίζουν να προκαλούν τα κρούσματα ελονοσίας, που εμφανίστηκαν στην Αλβανία. Ομάδα γιατρών, μετέβη, τόσο στο Δυρράχιο, όσο και τον Αυλώνα, όπου διαμένουν τα μέλη του πληρώματος του εμπορικού πλοίου "Αρμπερία", για να τα εξετάσουν.

    Τα μέλη του πληρώματος, που ταξίδευαν τους τελευταίους εννέα μήνες, πιστεύουν ότι το μικρόβιο προήλθε από νοσοκομείο της Τανζανίας, όπου και είχαν νοσηλευθεί.

    Ομως, σύμφωνα με δημοσίευμα της "Κόχα Γιόν", οι γιατροί προσπάθησαν να εντοπίσουν τα μέλη του πληρώματος, αλλά αυτό στάθηκε αδύνατο, γιατί είτε έχουν κρυφτεί, είτε έχουν διαφύγει.

    Αν και έγινε έκκληση από το υπουργείο Υγείας και από τη διεύθυνση επιδημιολογικού νοσοκομείου των Τιράνων, συνεχίζει η εφημερίδα, κανένα άτομο δεν παρουσιάστηκε στο νοσοκομείο.

    Στο μεταξύ, ο υπουργός Υγείας, Αστρίτ Καλένια, ζήτησε την λεπτομερή καταγραφή των ατόμων που κινδυνεύουν από την ελονοσία και έδωσε οδηγίες, ώστε η αναζήτησή τους, να γίνει μέσω του ραδιοφώνου και της τηλεόρασης.

    Εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας, δήλωσε ότι "αν και δε θα θέλαμε να δημοσιοποιήσουμε την κατάσταση των μελών του πληρώματος του εμπορικού πλοίου, είμαστε υποχρεωμένοι να το πράξουμε, εφόσον αυτοί συνεχίζουν να κρύβονται".

    Εξάλλου, αύριο αναμένονται στην Αλβανία, εκπρόσωποι της Διεθνούς Οργάνωσης Υγείας, για να συζητήσουν τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν για την αντιμετώπιση των κρουσμάτων.

    [Δ] ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ

    [08] ΣΤΗ ΣΟΦΙΑ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΜΥΝΑΣ ΤΩΝ ΗΠΑ, ΟΥΛΙΑΜ ΚΟΕΝ

    Καταχωρήθηκε: 17:27 Ώρα Ελλάδος

    ΣΟΦΙΑ, 13 Ιουλίου 1997 (ΜΠΕ)

    Η Βουλγαρία δεν μπορεί να παραμείνει στη συμβιβαστική θέση να μην είναι μέλος του ΝΑΤΟ, αλλά μόνο γέφυρα μεταξύ των ΝΑΤΟϊκών κρατών και τη Ρωσία, υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Βουλγαρίας, Πέταρ Στογιάνοφ, κατά τη διάρκεια του σημερινού γεύματος που παρέθεσε στη Σόφια στον υπουργό Αμυνας των ΗΠΑ, Ούλιαμ Κόεν.

    Οι δυο άνδρες εξέφρασαν την κοινή άποψη πως η ένταξη της Βουλγαρίας στη Βορειοατλαντική συμμαχία μπορεί να οδηγήσει στην περαιτέρω αποσαφήνιση και συγκεκριμενοποίηση των σχέσεων Σόφιας- Μόσχας.

    Βοήθεια ύψους τριών εκατομμυρίων δολαρίων θα χορηγήσει η Ουάσιγκτον στη Σόφια με σκοπό την εξασφάλιση του τεχνικού εξοπλισμού των Βουλγάρων κυανοκράνων στη Βοσνία. Αυτό ανακοίνωσε ο κ.Κόεν μετά τη συνάντηση που είχε με τον Βούλγαρο ομόλογό του, Γκεόργκι Ανάνιεφ, και πρόσθεσε πως το ποσό αυτό θα αποτελέσει μέρος μόνο της αμερικανικής βοήθειας για τη στήριξη των μεταρρυθμίσεων στις ένοπλες δυνάμεις της Βουλγαρίας.

    Η επίσημη επίσκεψη του Αμερικανού αξιωματούχου στη Σόφια περιλαμβάνει και συνάντηση με τον πρωθυπουργό Ιβάν Κόστοφ, την υπουργό Εξωτερικών, Ναντέζντα Μιχάιλοβα και τα μέλη των κοινοβουλευτικών επιτροπών Εθνικής Ασφάλειας και Εξωτερικής και Ευρωπαϊκής Πολιτικής Ολοκλήρωσης.

    Κ.Κ.

    [09] ΜΕΙΩΣΗ ΤΩΝ ΓΑΜΩΝ, ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΩΝ ΔΙΑΖΥΓΙΩΝ ΣΤΗ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ

    Καταχωρήθηκε: 17:27 Ώρα Ελλάδος

    ΣΟΦΙΑ, 13 Ιουλίου 1997 (ΜΠΕ)

    Με κριτήριο τον αριθμό των γάμων που έχουν γίνει το 1996, η Βουλγαρία πλησιάζει περισσότερο τις δυτικοευρωπαϊκές, παρά τις γειτονικές της χώρες.

    Οπως προκύπτει από στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας, ο συντελεστής γάμων στη Γαλλία, τη Φινλανδία, την Ιρλανδία και την Ιταλία ήταν το περασμένο έτος κατά μέσο όρο 3,1, στη Βουλγαρία διαμορφώθηκε στο 4,3, ενώ στην Ελλάδα, την Τουρκία και τη Ρουμανία ξεπέρασε το 6,2.

    Σε χρονικό διάστημα 20 ετών (1976-1996), ο αριθμός των γάμων στη Βουλγαρία μειώθηκε κατά το ήμισυ και πέρυσι ήταν μόλις 35.723. Την ίδια ώρα, αυξάνεται η ηλικία γάμου στη χώρα, που για τους άνδρες είναι 26,3 ετών και για τις γυναίκες 23,1 ετών.

    Πάντως μείωση, κατά 6,1%, σημείωσε και ο αριθμός των διαζυγίων που έγιναν στη Βουλγαρία το 1996, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο αριθμό του 1995.

    Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τις προβλέψεις του Δημογραφικού Ινστιτούτου της Βουλγαρικής Ακαδημίας Επιστημών, έως το 2020 ο πληθυσμός της χώρας, που στο τέλος του 1996 ήταν 8,34 εκατομμύρια, θα συρρικνωθεί κατά 1 εκατομμύριο.

    Κ.Κ.

    [10] ΛΑΘΡΑΙΑ Η ΜΙΣΗ ΠΟΣΟΤΗΤΑ ΤΣΙΓΑΡΩΝ ΣΤΗ ΒΟΥΛΓΑΡΙΚΗ ΑΓΟΡΑ

    Καταχωρήθηκε: 19:33 Ώρα Ελλάδος

    ΣΟΦΙΑ, 13 Ιουλίου 1997 (ΜΠΕ)

    Λαθραία είναι τουλάχιστον η μισή ποσότητα τσιγάρων που διοχετεύεται στη Βουλγαρία. Από τα στοιχεία που αναγράφονται στα επίσημα έγγραφα εισαγωγής εμπορευμάτων, φαίνεται πως οι ποσότητες τσιγάρων που εισάγει η χώρα είναι ασύγκριτα χαμηλότερες, από αυτές που καταναλώνονται από τα 3 εκατομμύρια καπνιστές της Βουλγαρίας.

    Οπως γράφει το εβδομαδιαίο πολιτικό- οικονομικό περιοδικό "Σεγκά" της Σόφιας, το οποίο επικαλείται στοιχεία της Διοίκησης των Τελωνείων, το φαινόμενο της παράνομης εισαγωγής τσιγάρων στη Βουλγαρία έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις.

    Δυο πρόσφατες περιπτώσεις αφορούν στην προσπάθεια μεταφοράς 950 κιβωτίων τσιγάρων "Μάρλμπορο" από το βουλγαρικό λιμάνι Ρούσε στο Δούναβη, με προορισμό τη Ρουμανία, και στα 588 κιβώτια τσιγάρων που ανακαλύφθηκαν σε φορτηγό TIR στο φέριμποτ της επίσης παραδουνάβιας πόλης Βίντιν, τα οποία αναφερόταν στα επίσημα έγγραφα ως "κατεψυγμένες ελιές".

    Ειδικοί προβλέπουν πως η πρόσφατη απόφαση της κυβέρνησης Κόστοφ για προσωρινή απαγόρευση της εισαγωγής στη Βουλγαρία οινοπνευματωδών ποτών και τσιγάρων, θα βάλει, εν μέρει τουλάχιστον, τάξη στο λαθρεμπόριο με τα προϊόντα αυτά.

    Στο μεταξύ, άκρως ανησυχητικά είναι τα στοιχεία της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας, τα οποία αναφέρονται στη σημαντική αύξηση του ποσοστού των καπνιστών στη Βουλγαρία μέσα στα τελευταία 6 χρόνια, και σύμφωνα με τα οποία οι Βούλγαροι καπνίζουν τρεις φορές περισσότερο σε σχέση με τους κατοίκους των υπολοίπων ευρωπαϊκών χωρών.

    Τα στοιχεία αυτά ανακοίνωσαν στη Σόφια εκπρόσωποι της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας, οι οποίοι σημείωσαν ακόμη πως εάν το 1990 κάπνιζε το 49% των ανδρών και το 17,% των γυναικών ή το 33% του συνολικού πληθυσμού της Βουλγαρίας, έξι χρόνια μετά, οι αριθμοί αυτοί διαμορφώθηκαν με τον εξής τρόπο : καπνίζει το 50-60% των ανδρών, το 35,6% των γυναικών ή το 45% του πληθυσμού.

    Παρατηρείται επίσης μείωση της ηλικίας του "πρώτου τσιγάρου", που έως το 1990 ήταν 13-14 ετών, ενώ μετά το έτος αυτό, το κάπνισμα αρχίζουν και 7 και 8χρονα παιδιά.

    Κ.Κ.

    [Ε] ΚΥΠΡΟΣ

    [11] ΠΙΘΑΝΗ Η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΚΛΗΡΙΔΗ-ΝΤΕΝΚΤΑΣ ΣΤΗ ΛΕΥΚΩΣΙΑ

    Καταχωρήθηκε: 13:48 Ώρα Ελλάδος

    ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ 13 Ιουλίου 1997 (Μ.Π.Ε.)

    Συνάντηση στην Κύπρο θα έχουν ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης και ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς, στο μεσοδιάστημα που μεσολαβεί μεταξύ πρώτου και δεύτερου γύρου των απευθείας συνομιλιών, για να συζητήσουν ανθρωπιστικά θέματα, περιλαμβανομένων και του θέματος των αγνοουμένων και της εγκλωβισμένης δασκάλας της Αγίας Τριάδας, Ελένης Φωκά.

    Αυτό αναφέρουν καλά πληροφοριμένες πηγές, προσθέτοντας πως το νέο αναθεωρημένο έγγραφο, που δόθηκε χθες στις δύο πλευρές, "δεν είναι ουσιωδών διαφορετικό", από το πρώτο.

    Οι δύο πλευρές θα προσέλθουν στις συνομιλίες της Γενεύης, στο Μοντρέ, νοουμένου ότι αυτό θα επιβεβαιωθεί, όπως καθόρισε ο Ειδικός Σύμβουλος του Γ.Γ. του ΟΗΕ για το Κυπριακό, Ντιέγκο Κόρντοβεζ, για να συζητήσουν, την πρώτη μέρα, τις βασικές πτυχές του Κυπριακού και στη συνέχεια το άτυπο δεύτερο έγγραφο, καθώς και τις παρατηρήσεις των δύο πλευρών επ' αυτού.

    Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, το δεύτερο άτυπο έγγραφο δεν περιλαμβάνει το σημείο που αφορά τη ρήτρα του "ευνοουμένου κράτους" και που ερμηνεύεται από την τουρκική πλευρά ως δικαίωμα αποκλεισμού της Κύπρου από την ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

    Όπως διαφαίνεται, η ελληνοκυπριακή πλευρά ζήτησε διευκρινίσεις από τον κ. Κόρντοβεζ για την παράγραφο που αναφέρεται σε δεσμεύσεις των δύο πλευρών να αποφύγουν οποιαδήποτε ενέργεια που μπορεί να προκαλέσει ένταση.

    Επίσης, η ελληνοκυπριακή πλευρά υπέβαλε παρατηρήσεις και ζήτησε διευκρινίσεις για το θέμα της κυριαρχίας και την ερμηνεία ορισμένων λέξεων, όπως στο κεφάλαιο "αρχές" την αναφορά σε "ακεραιότητα της κάθε κοινότητας".

    Η τουρκοκυπριακή πλευρά, αναφέρουν οι ίδιες πηγές, ζήτησαν διευκρινίσεις για το θέμα της πολιτικής ισότητας.

    Η παράγραφος του εγγράφου, η οποία αναφέρει ότι οι δύο ηγέτες καλούν τον Γ.Γ. του ΟΗΕ να ετοιμάσει και να υποβάλει προσχέδιο νέου Συντάγματος έχει τροποποιηθεί, αφού τώρα, αν οι δύο πλευρές καταλήξουν σε κοινή δήλωση στο δεύτερο γύρο των συνομιλιών, θα ετοιμάσουν μεταξύ Σεπτεμβρίου και Δεκεμβρίου 1997 προσχέδιο Συντάγματος, το οποίο θα δοθεί στα Ηνωμένα Έθνη.

    Ο διεθνής Οργανισμός, από την πλευρά του, θα ετοιμάσει κείμενα επί άλλων πτυχών του Κυπριακού, όπως αναφέρεται στην τελευταία σελίδα του εγγράφου, δήλωσαν οι καλά πληροφορημένες πηγές.

    Το θέμα της ετοιμασίας άλλων κειμένων, εκτός του Συντάγματος από τις δύο πλευρές παραμένει ανοικτό, ανέφεραν.

    Πάντως, δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο τα Ηνωμένα Έθνη να έχουν ετοιμάσει κείμενα εφ' όλης της ύλης.

    "Στόχος του δεύτερου γύρου είναι να φθάσουν οι δύο πλευρές στο τυπικό έγγραφο", εξήγησαν οι ίδιες πηγές.

    Οι συνομιλίες της Γενεύης αναμένεται να συνεχισθούν και μετά τις προεδρικές εκλογές του 1998 στην Κύπρο, αφού επιθυμία του ΟΗΕ είναι να ολοκληρωθεί η όλη διαδικασία το 1998, θέση με την οποία φαίνεται να συμφωνεί και η ελληνοκυπριακή πλευρά, αφού δεν επιθυμεί επ' αόριστον συνομιλίες.

    Στο μεταξύ, έγινε γνωστό ότι τόσο το θέμα των S-300, όσο και η ενταξιακή πορεία της Κύπρου δεν συζητήθηκαν στις απευθείας συνομιλίες.

    Όσον αφορά τη συνάντηση Κληρίδη-Ντενκτάς, οι ίδιες πηγές εκτιμούν ότι οι συνομιλίες για ανθρωπιστικά θέματα θα είναι απευθείας, αλλά δεν σχολίασαν περαιτέρω.

    Σημειώνεται ότι το δεύτερο άτυπο έγγραφο δεν δόθηκε στο Εθνικό Συμβούλιο, μετά από παράκληση των αρχηγών των κομμάτων.

    [12] ΑΥΡΙΟ Η ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ

    Καταχωρήθηκε: 13:48 Ώρα Ελλάδος

    ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ 13 Ιουλίου 1997 (Μ.Π.Ε.-ΚΥ.Π.Ε.)

    Ιδιαίτερη αυστηρότητα επιδεικνύουν τα Ηνωμένα Έθνη σε σχέση με τη "συσκότιση πληροφοριών" που έχουν επιβάλει στις απευθείας διαπραγματεύσεις, μεταξύ του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Γλαύκου Κληρίδη, και του κατοχικού ηγέτη, Ραούφ Ντενκτάς.

    Ο εκπρόσωπος του Γ.Γ. του ΟΗΕ, Φρεντ Εκχαρτ, όταν ρωτήθηκε από το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων κατά πόσον ο Πρόεδρος Κληρίδης και ο Ντενκτάς ανταποκρίνονται στις προσδοκίες που εξέφρασε δημόσια ο Κόφι Ανάν, τηρώντας με θρησκευτική ευλάβεια τη συσκότιση, αρκέστηκε να πει "τη Δευτέρα το μεσημέρι".

    Τη Δευτέρα το μεσημέρι ο Ειδικός Σύμβουλος του Γ.Γ. του διεθνούς Οργανισμού για την Κύπρο, Ντιέγκο Κόρντοβεζ, θα ενημερώσει σχετικά τον Τύπο και θα δεχθεί ερωτήσεις από δημοσιογράφους.

    Την ίδια μέρα, μιαν ώρα νωρίτερα, ο κ. Κόρντοβεζ θα ενημερώσει τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας για το αποτέλεσμα αυτού του γύρου των απευθείας συνομιλιών.

    Την έκκληση του κ. Ανάν σέβεται και η διπλωματική κοινότητα, η οποία κάνει τις δικές της προβλέψεις γύρω από την ενδεχόμενη λύση του Κυπριακού προβλήματος, με αρθρογραφία σε έγκυρα έντυπα.

    Για παράδειγμα, ο Νίκολας Ριζόπουλος, του Αμερικανικού Συμβουλίου Διεθνών Σχέσεων, έγραψε πως στο έδαφικό μπορεί να επιτευχθεί μεγαλύτερη πρόοδος σε οποιεσδήποτε συνομιλίες, "εάν οι Τουρκοκύπριοι λάβουν τη διαβεβαίωση πως θα πάρουν ένα δυσανάλογο (μεγαλύτερο από αυτό που τους αντιστοιχεί) μέρος της οικονομικής πίτας μετά την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση".

    Για το θέμα της ασφάλειας, ο κ. Ριζόπουλος γράφει πως οι καλές υπηρεσίες τρίτων (π.χ. των ΗΠΑ), με στόχο την αποστρατικοποίηση του νησιού, όπως επανειλημμένα έχει προτείνει η ελληνοκυπριακή πλευρά, θα ήταν ίσως η καλύτερη επιλογή.

    Από την πλευρά του, ο πρώην Ειδικός Απεσταλμένος του Προέδρου Κλίντον στην ΠΓΔΜ, Μάθιου Νίμιτς, κάλεσε την Τουρκία "να αποσύρει τα στρατεύματά της βάσει χρονοδιαγράμματος, νοουμένου ότι θα υπάρξει πολιτική λύση και νέες διευθετήσεις για την ασφάλεια".

    Ο κ. Νίμιτς πιστεύει σε μια "χαλαρή ομοσπονδία, με σημαντική αυτονομία" για την τουρκική πλευρά και βλέπει το ΝΑΤΟ "να παρέχει δυνάμεις ασφαλείας για όλο το νησί".

    Τέλος, υποστηρίζει μια οικονομική συμφωνία μεταξύ του νησιού και της Τουρκίας, με την οποία η Κύπρος θα "υποστηρίζει ένθερμα την ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση".

    [13] ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΚΛΗΡΙΔΗ-ΜΠΛΕΡ ΣΤΟ ΛΟΝΔΙΝΟ

    Καταχωρήθηκε: 13:48 Ώρα Ελλάδος

    ΛΕΥΚΩΣΙΑ 13 Ιουλίου 1997 (Μ.Π.Ε.-ΚΥ.Π.Ε.)

    Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης και ο Πρωθυπουργός της Βρετανίας Τόνι Μπλερ θα συζητήσουν τα αποτελέσματα των απευθείας συνομιλιών για το Κυπριακό, που διεξήχθηκαν υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, κατά τη συνάντηση που θα έχουν στο Λονδίνο την Τρίτη.

    Αυτό δήλωσε ο Ύπατος Αρμοστής της Βρετανίας στη Λευκωσία Ντέϊβιντ Μάντεν, προσθέτοντας ότι η ουσία της συνάντησης της Τρίτης είναι "να ενημερωθούν και να αξιολογήσουν τις εξελίξεις στο κυπριακό πρόβλημα".

    Σε ερώτηση εάν ο Πρόεδρος Κληρίδης και ο κ. Μπλερ θα συζητήσουν τα αποτελέσματα αυτού του γύρου των συνομιλιών, ο κ. Μάντεν απάντησε "αναμφίβολα", προσθέτοντας όμως ότι "αυτή είναι κατά πολύ μια πρώτη επαβή μεταξύ του Προέδρου και του Πρωθυπουργού".

    "Οι δύο ηγέτες", είπε, "δεν είχαν την ευκαιρία να συναντηθούν από την εκλογή του κ. Μπλερ και αυτή είναι μια ευκαιρία να συναντηθούν".

    Σε ερώτηση εάν ο Πρόεδρος Κληρίδης και ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ραούφ Ντενκτας θα συζητήσουν συγκεκριμένες πτυχές του Κυπριακού, στις οποίες η Βρετανία έχει αναμειχθεί σοβαρά, όπως η ασφάλεια και το συνταγματικό, ο κ. Μάντεν εξέφρασε την προσωπική του άποψη ότι "είναι απίθανο να μπουν σε μεγάλη λεπτομέρεια".

    Αναφέρουμε ότι ο κ. Μάντεν αναχωρεί για τη Νέα Υόρκη σήμερα και τη Δευτέρα θα επιστρέψει στο Λονδίνο.

    Εξάλλου, ο Πρόεδρος Κληρίδης αναχωρεί από τη Νέα Υόρκη για το Λονδίνο τη Δευτέρα το μεσημέρι, μετά από συναντήσεις που θα έχει στη Νέα Υόρκη με τον Αμερικανό Προεδρικό Απεσταλμένο Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ και τον Σουηδό Υπουργό Εξωτερικών.

    [14] ΜΝΗΜΟΣΥΝΟ ΥΠΕΡ ΤΩΝ ΠΕΣΟΝΤΩΝ ΣΤΟ ΠΡΑΞΙΚΟΠΗΜΑ

    Καταχωρήθηκε: 13:48 Ώρα Ελλάδος

    ΛΕΥΚΩΣΙΑ 13 Ιουλίου 1997 (Μ.Π.Ε.)

    Με μνημόσυνα σε όλες τις ελεύθερες πόλεις τιμώνται σήμερα οι πεσόντες στο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου του 1974.

    Σήμερα, εξάλλου, ο Παγκύπριος Σύνδεσμος Εφέδρων Καταδρομέων τέλεσε στην εκκλησία Παναγίας Φανερωμένης, στη Λευκωσία, μνημόσυνο των πεσόντων καταδρομέων σε όλους τους αγώνες της Κύπρου.

    Επιμνημόσυνο λόγο εκφώνησε ο υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης, Νίκος Κόσης.

    [15] Κ. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: ΕΝΟΤΗΤΑ ΓΙΑ ΛΥΣΗ ΤΟΥ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ

    Καταχωρήθηκε: 17:42 Ώρα Ελλάδος

    ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ, 13 Ιουλίου 1997 (ΜΠΕ)

    Την πεποίθηση ότι ο Ελληνισμός χρειάζεται μια μακρόπνοη και καθορισμένη στρατηγική, η οποία να βασίζεται στη δύναμη αποτροπής της τουρκικής απειλής της Ελλάδας και της Κύπρου, εξέφρασε ο Νομάρχης Θεσσαλονίκης, Κώστας Παπαδόπουλος, μιλώντας στο μνημόσυνο για τους νεκρούς του πραξικοπήματος και της τουρκικής εισβολής, που οργανώθηκε από τα κυπριακά σωματεία και τις φοιτητικές ενώσεις Θεσσαλονίκης.

    Ο κ. Παπαδόπουλος, αφού έκανε μια ιστορική αναδρομή, επισήμανε ότι οι επέτειοι είναι μέρες περισυλλογής, όπου "πρέπει όλοι να σχεδιάζουμε το μέλλον", ενώ έδωσε ιδιαίτερη βαρύτητα στις καταστροφές που προκλήθηκαν από την τουρκική θηριωδία.

    "Λέγεται, ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Παπαδόπουλος, και μάλλον είναι αληθές ότι, ο πόλεμος εξαγριώνει τον άνθρωπο γιατί κυριαρχεί σε αυτόν το ένστικτο της αυτοσυντήρησης. Με την αιτιολογία αυτή, πολλοί προσπαθούν να δικαιολογήσουν και τη βαρβαρότητα των Τούρκων. Ομως, παντού καταστροφή και θάνατος, βιασμοί και σκοταδισμός, από όπου έχει περάσει ο Τούρκος".

    Καταλήγοντας, ο νομάρχης Θεσσαλονίκης υπογράμμισε την αναγκαιότητα της ενότητας και της ομοψυχίας, λέγοντας ότι "δεν ξεχνάμε ποτέ τι σημαίνει να δουλεύουμε ενωμένοι σε πλαίσιο μακρόπνοο και αποτελεσματικό. Τη λύση θα τη δώσουμε όλοι μαζί και αυτή η υπόσχεση είναι για τους νεκρούς μας".

    [ΣΤ] ΚΟΣΜΟΣ

    [16] ΝΕΓΡΟΙ ΑΠΕΙΛΟΥΝ ΤΙΣ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΕΣ ΤΩΝ ΟΛΥΜΠΙΑΚΩΝ

    Καταχωρήθηκε: 13:48 Ώρα Ελλάδος

    ΜΕΛΒΟΥΡΝΗ 13 Ιουλίου 1997 (Μ.Π.Ε. - του Κώστα Παϊβανά)

    Ομάδα μαύρων Αμερικανών απειλεί ότι θα κινητοποιηθεί για να παρεμποδίσει την προετοιμασία των Ολυμπιακών Αγώνων του Σίδνεϋ. Μέλος της ομάδας, ο κ. Ανθονυ Γουίαρ, δήλωσε ότι η σύλληψη και πιθανή απέλαση από την Αυστραλία του κ. Λορέντζο Έρβιν είναι άδικη και παραβιάζει το δικαίωμα της ελευθερίας του λόγου. Ο Λορέντζο Έρβιν ήταν από τα γνωστά μέλη της οργάνωσης "Μαύροι Πάνθηκες" και έχει εκτίσει 13ετή ποινή φυλάκισης στις ΗΠΑ για απαγωγή και αεροπειρατεία. Ο κ. Έρβιν ήλθε στην Αυστραλία για μια σειρά διαλέξεων. Η σύλληψη του Έρβιν οφείλεται σε ψευδή δήλωση κατά τη συμπλήρωση της βίζας προκειμένου να επισκεφθεί την Αυστραλία. Για το παράπτωμα αυτό, ο νόμος προβλέπει μέχρι και ένα χρόνο φυλάκιση.

    Ο Πρωθυπουργός της Αυστραλίας, κ. Τζον Χάουαρντ,δήλωσε πως το ποινικό μητρώο του κ. Έρβιν τον καθιστά ανεπιθύμητο πρόσωπο και πως οι ανατρεπτικές του θέσεις είναι γνωστές. Ο εκπρόσωπος της οργάνωσης Διεθνής Αυτονομία των Μαύρων, κ. Γουίαρ, δήλωσε πως η οργάνωσή του θα συνεχίσει την κινητοποίησή της κατά των Ολυμπιακών Αγώνων μέχρι το 2.000.

    [17] ΕΠΙΧΟΡΗΓΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΜΕΤΑΦΡΑΣΕΙΣ ΣΕ ΕΛΛΗΝΕΣ

    Καταχωρήθηκε: 13:48 Ώρα Ελλάδος

    ΜΕΛΒΟΥΡΝΗ 13 Ιουλίου 1997 (Μ.Π.Ε. - του Κώστα Παϊβανά)

    Το Εθνικό Συμβούλιο Βιβλίου της Αυστραλίας θα επιχορηγήσει τις μεταφράσεις λογοτεχνικών βιβλίων από τον διευθυντή της έδρας των Νεοελληνικών του Πανεπιστημίου του Σίδνεϋ, Δρ. Βρασίδα Καραλή, και την εκπαιδευτικό κ. Γιώτα Κριλή.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, υπήρξε μεγάλος ανταγωνισμός για τις 11 χορηγίες που διέθεσε το Εθνικό Συμβούλιο Βιβλίου σε άτομα με εξαιρετικές ικανότητες και δύσκολη επιλογή μια και υποβλήθηκαν 200 υποψηφιότητες. Το σημαντικό είναι ότι τα ελληνικά ήταν η μόνη γλώσσα, στην οποία δόθηκαν δύο επιχορηγήσεις. Ο Δρ. Καραλής θα λάβει $6000 για τη μετάφραση στα ελληνικά του πρώτου μέρους του μυθιστορήματος του Πάτρικ Γουάϊτ "The Vivisector" (Ο Ζωοτόμος). Η κ. Κριλή θα λάβει $5000 για τη μετάφραση στα ελληνικά του βιβλίου "Women of the Sun" (Οι γυναίκες του Ήλιου) των Χύλους Μάρις και Σόνιας Μπέργκ που αναφέρεται στις γυναίκες των ιθαγενών της Αυστραλίας (αμπορίτζινις).

    Ας σημειωθεί ότι ο Δρ. Καραλής έχει ξαναπάρει χορηγία για τη μετάγραση του θεατρικού έργου του Πάτρικ Γουάϊτ "Μια αδελφή ψυχούλα" που θα ανεβάσει, το 1998 ο θεατρικός οργανισμός "Το Όνειρο" του Μ. Μαστροσάββα, στην Αδελαϊδα, την Μελβούρνη και την Αθήνα. Ο Δρ. Καραλής έχει μεταφράσει και το μυθιστόρημα του Π. Γουάϊτ "VOS" (Βος).

    [18] "ΚΑΛΗ ΑΡΧΗ" ΓΙΑ ΤΙΣ ΗΠΑ ΟΙ ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΥΟΡΚΗ

    Καταχωρήθηκε: 13:48 Ώρα Ελλάδος

    ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ 13 Ιουλίου 1997 (Μ.Π.Ε.-ΚΥ.Π.Ε.)

    Οι ΗΠΑ εκτιμούν ότι οι απευθείας διαπραγματεύσεις που έγιναν στο Τράουτμπεκ υπό την αιγίδα του ΟΗΕ αποτελούν "μια καλή αρχή" και πιστεύουν ότι η ειρηνευτική διαδικασία πρέπει να συνεχιστεί.

    Αυτό δήλωσε σήμερα στο ΚΥΠΕ ο Κέρι Κάβανο, Διευθυντής του Γραφείου Υποθέσεων στο αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών.

    "Είναι σημαντικό όπως η ειρηνευτική διαδικασία συνεχιστεί και πιστεύω ότι οι συνομιλίες στην Αμίνια είναι μια καλή αρχή", είπε.

    Ο Αμερικανός αξιωματούχος απέφυγε να σχολιάσει οποιεσδήποτε εξελίξεις στις απευθείας συνομιλίες και ούτε θέλησε να προβεί σε εκτιμήσεις είτε για το ουσιαστικό περιεχόμενο των συνομιλιών, είτε για τη χρησιμότητα των δύο εγγράφων που κατατέθηκαν στις συνομιλίες.

    "Δεν θα σχολιάσω οτιδήποτε αφορά τις συνομιλίες", είπε επικαλούμενος τη συσκότιση που επέβαλαν τα Ηνωμένα Έθνη.

    Ανέφερε όμως ότι ο Ντιέγκο Κόρτοβεζ τον ενημέρωσε και είπε ότι γνωρίζει για την πρόθεση των Ηνωμένων Εθνών να παρουσιάσουν δεύτερο αναθεωρημένο έγγραφο.


    Τα πλήρη αρχεία των ειδήσεων του Μακεδονικού Πρακτορείου είναι διαθέσιμα στην σελίδα του ΜΠΕ στην διεύθυνση http://www.mpa.gr/ και στον κατοπτρισμό της στις ΗΠΑ στην διεύθυνση http://www.hri.org/MPA/


    Macedonian Press Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpegr2html v1.00 run on Monday, 14 July 1997 - 0:33:39 UTC