Visit the Athens News Agency (ANA) Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 97-07-02

From: Macedonian Press Agency <mpa@philippos.mpa.gr>

Macedonian Press Agency: News in Elot928 Greek Directory

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ

Θεσσαλονίκη 2 Ιουλίου 1997


ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ

[Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

[Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ


ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

[Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [01] Κ.ΣΤΕΦΑΝΟΠΟΥΛΟΣ: "Η ΕΛΛΗΝΟΒΟΥΛΓΑΡΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΕΙΝΑΙ ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΗΣ ΣΗΜΑΣΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΤΑΘΕΡΟΤΗΤΑ ΣΤΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ"

  • [02] Δ.ΡΕΠΠΑΣ: ΕΛΙΓΜΟΣ ΤΗΣ ΑΓΚΥΡΑΣ ΤΟ ΜΟΡΑΤΟΡΙΟΥΜ ΠΤΗΣΕΩΝ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ

  • [03] Η ΑΘΗΝΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΖΕΙ ΚΙΝΗΣΗ ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΣΜΟΥ ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΓΙΑ ΔΙΑΚΟΠΗ ΠΤΗΣΕΩΝ ΑΕΡΟΣΚΑΦΩΝ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΑΙΓΑΙΟ

  • [04] ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΑΥΡΙΟ Ο Ν.ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ

  • [05] ΣΤΟΝ ΕΠΟΜΕΝΟ ΧΡΟΝΟ ΒΛΕΠΕΙ ΛΥΣΗ ΤΟΥ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ Ο Κ.ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ

  • [06] ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΕΣ ΑΝΑΛΑΜΒΑΝΕΙ Η "ΕΝΩΣΗ ΒΑΛΚΑΝΙΚΩΝ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΩΝ ΕΙΔΗΣΕΩΝ" ΥΠΟ ΤΗΝ ΠΡΟΕΔΡΙΑ ΤΟΥ Μ.Π.Ε

  • [07] ΤΗ ΘΕΣΜΟΘΕΤΗΣΗ ΤΗΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗΣ ΤΩΝ ΒΑΛΚΑΝΙΩΝ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΩΝ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΠΡΟΤΕΙΝΑN EΚΠΡΟΣΩΠΟΙ ΤΟΥ ΜΠΕ

  • [08] ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΕΣ ΤΗΣ ΟΜΟΓΕΝΕΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΤΑΣΗ ΤΩΝ Η.Π.Α. ΣΤΑ ΙΜΙΑ

  • [09] ΤΟ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ ΤΟΝ ΙΟΥΛΙΟ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

  • [10] ΑΠΕΡΓΟΥΝ ΦΑΡΜΑΚΟΠΟΙΟΙ, ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΙΚΟΙ ΚΑΙ ΙΔΙΟΚΤΗΤΕΣ ΒΥΤΙΟΦΟΡΩΝ

  • [11] ΚΟΡΥΦΑΙΑ ΣΤΟ ΕΥΡΩΜΠΑΣΚΕΤ Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΒΑΔΙΖΕΙ ΟΛΟΤΑΧΩΣ ΠΡΟΣ ΤΟ ΜΕΤΑΛΛΙΟ


  • [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [12] ΚΙΝΗΤΡΟ ΓΙΑ ΤΗ ΔΥΝΑΜΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΩΝ ΔΙΜΕΡΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ Η ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΜΟΥ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ, ΔΗΛΩΣΕ Ο Π.ΣΤΟΓΙΑΝΩΦ

  • [13] ΣΗΜΕΡΑ ΑΝΑΜΕΝΟΝΤΑΙ ΤΑ ΤΕΛΙΚΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΑ

  • [14] ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΜΕΝΟΣ ΕΜΕΙΝΕ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΠΑΦΕΣ ΤΟΥ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ Ο Γ. ΚΛΗΡΙΔΗΣ

  • [15] ΤΗΝ ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΤΟΥ ΣΥΖΥΓΟΥ ΤΗΣ Τ.ΤΣΙΛΕΡ ΘΑ ΖΗΤΗΣΕΙ Η ΕΙΣΑΓΓΕΛΙΑ ΑΓΚΥΡΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΣΚΑΝΔΑΛΟ "ΣΟΥΣΟΥΡΛΟΥΚ"

  • [16] ΕΠΙΣΗΜΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΟ ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΕΙ ΑΠΟ ΣΗΜΕΡΑ Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΤΗΣ ΠΓΔΜ

  • [17] "ΑΝΘΙΖΕΙ" ΤΟ ΛΑΘΡΕΜΠΟΡΙΟ ΟΠΛΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΑ ΣΤΗΝ ΠΓΔΜ

  • [18] ΔΕΝ ΘΑ ΠΑΡΑΔΩΣΕΙ ΚΑΝΕΝΑΝ ΥΠΟΠΤΟ ΣΤΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΤΗΣ ΧΑΓΗΣ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΗΣ Ο.Δ.ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑΣ

  • [19] ΔΙΑΜΑΧΗ ΠΛΑΣΒΙΤΣ-ΚΑΡΑΤΖΙΤΣ ΣΤΗ ΣΕΡΒΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΤΗΣ ΒΟΣΝΙΑΣ

  • [20] Η ΤΡΙΤΗ ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΤΩΝ ΔΗΜΑΡΧΩΝ ΤΩΝ ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΩΝ ΤΗΣ Ν.Α. ΕΥΡΩΠΗΣ ΣΤΟ ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ


  • ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

    [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [01] Κ.ΣΤΕΦΑΝΟΠΟΥΛΟΣ: "Η ΕΛΛΗΝΟΒΟΥΛΓΑΡΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΕΙΝΑΙ ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΗΣ ΣΗΜΑΣΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΤΑΘΕΡΟΤΗΤΑ ΣΤΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ"

    Η ελληνοβουλγαρική συνεργασία είναι εξαιρετικής σημασίας για τη σταθερότητα στα Βαλκάνια και για τις θετικές διαδικασίες στην περιοχή, δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωστής Στεφανόπουλος, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα της Σόφιας "Τρουντ", με την ευκαιρία της επίσκεψης του Βούλγαρου προέδρου Πέταρ Στογιάνωφ στην Ελλάδα.

    Ο κ.Στεφανόπουλος υπογράμμισε ότι η επίσκεψη του κ.Στογιάνωφ θα δώσει τη δυνατότητα να ληφθούν αποφάσεις που είναι προς όφελος και των δύο χωρών. Υπογράμμισε ακόμη, ότι οι σχέσεις των δύο κρατών είναι άριστες και αναπτύσονται ανοδικά, καθώς και ότι η Ελλάδα υποστηρίζει τη Βουλγαρία στην επιθυμία της για ένταξη στη Βορειοατλαντική Συμμαχία.

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τόνισε επίσης ότι η συνεργασία των δύο χωρών στη δημιουργία της υποδομής στα Βαλκάνια, στον τομέα των μεταφορών, της ενέργειας και των τηλεπικοινωνιών αποτελούν υπόδειγμα στην περιοχή.

    Aναφερόμενος στην πιθανότητα ένταξης της Βουλγαρίας στο ΝΑΤΟ δήλωσε ότι σκοπός της διεύρυνσης του ΝΑΤΟ στα Βαλκάνια είναι η σταθεροποίηση και η ασφάλεια που προσφέρει η Συμμαχία στα μέλη της, με αποτέλεσμα την ένταξη της Βουλγαρίας μαζί με άλλα βαλκανικά κράτη στο ΝΑΤΟ να τη χρειάζεται όχι μόνο η Ελλάδα, αλλά και οι υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες.

    Συμπλήρωσε επίσης ο κ.Στεφανόπουλος ότι το ΝΑΤΟ πρέπει να δεσμευτεί σαφώς με το ότι η Βουλγαρία πρέπει να είναι ανάμεσα στα κράτη που θα επωφεληθούν από τη διεύρυνση της Συμμαχίας.

    [02] Δ.ΡΕΠΠΑΣ: ΕΛΙΓΜΟΣ ΤΗΣ ΑΓΚΥΡΑΣ ΤΟ ΜΟΡΑΤΟΡΙΟΥΜ ΠΤΗΣΕΩΝ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ

    Το χρονικό διάστημα από 1η Ιουλίου μέχρι 15 Αυγούστου για το οποίο η Τουρκία αποφάσισε να σταματήσει τις αεροναυτικές ασκήσεις στο Αιγαίο είναι μικρότερο ακόμη και του διμήνου που ίσχυσε πέρσι ενώ υπολείπεται κατά πολύ του μίνιμουμ μορατόριουμ πτήσεων που έχει προτείνει η κυβέρνηση μέχρι και τις 15 Σεπτεμβρίου.

    Αυτό δήλωσε σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Ρέππας ενώ η κυβέρνηση εκτιμά ότι η νέα κίνηση της Τουρκίας δεν είναι τίποτα παραπάνω από έναν νέο ελιγμό. Ο κ. Ρέππας χαρακτήρισε απαράδεκτη τη μονομερή απόφαση της Τουρκίας και κατηγόρησε την Αγκυρα ως υπεύθυνη για την ένταση στο Αιγαίο.

    [03] Η ΑΘΗΝΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΖΕΙ ΚΙΝΗΣΗ ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΣΜΟΥ ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΓΙΑ ΔΙΑΚΟΠΗ ΠΤΗΣΕΩΝ ΑΕΡΟΣΚΑΦΩΝ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΑΙΓΑΙΟ

    Ως κίνηση εντυπωσιασμού χαρακτηρίζει η ελληνική κυβέρνηση την αιφνίδια μονομερή ανακοίνωση της Τουρκίας για διακοπή των πτήσεων μαχητικών αεροσκαφών στο Αιγαίο από την 1η Ιουλίου μέχρι και τις 15 Αυγούστου και τονίζει ότι από ελληνικής πλευράς θα τηρηθεί ακέραια η υποχρέωση για δίμηνη αποχή από τις ασκήσεις όπως προβλέπεται από τη συμφωνία Παπούλια - Γιλμάζ.

    Για εσωτερική κατανάλωση έκανε λόγο ο Κάρολος Παπούλιας και επεσήμανε ότι το μνημόνιο της Βουλιαγμένης αναιρέθηκε από την Αγκυρα μέσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα.

    Προτρέπει ωστόσο την κυβέρνηση να είναι επιφυλακτική και όχι απορριπτική απέναντι στις τουρκικές κινήσεις.

    [04] ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΑΥΡΙΟ Ο Ν.ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ

    Στη Θεσσαλονίκη θα βρίσκεται αύριο ο πρόεδρος του Συνασπισμού Νίκος Κωνσταντόπουλος, ο οποίος στις 12 το μεσημέρι θα παρακολουθήσει τις εργασίες του Συνεδρίου των Δικηγορικών Συλλόγων, στο ξενοδοχείο "Μακεδονία Παλλάς".

    Το απόγευμα, αντιπροσωπεία του Συνασπισμού με επικεφαλής τον κ.Κωνσταντόπουλο, θα επισκεφτεί το Βυζαντινό Μουσείο, ενώ στις 8 το βράδυ ο πρόεδρος του κόμματος θα προεδρεύσει σε σύσκεψη των Νομαρχιακών Επιτροπών της Α' και Β' Θεσσαλονίκης του Συνασπισμού.

    [05] ΣΤΟΝ ΕΠΟΜΕΝΟ ΧΡΟΝΟ ΒΛΕΠΕΙ ΛΥΣΗ ΤΟΥ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ Ο Κ.ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ

    Στην τελική του φάση μπαίνει το Κυπριακό εκτιμά ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, ο οποίος βλέπει λύση του προβλήματος μέσα στον επόμενο χρόνο.

    Ο επίτιμος πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας δήλωσε μετά τη συνάντηση του με τον Γλαύκο Κληρίδη στην Αθήνα ότι το Κυπριακό έχει ωριμάσει στη συνείδηση της παγκόσμιας κοινότητας και υπάρχει ζωηρό και ενεργό αμερικανικό ενδιαφέρον.

    Ανέφερε επίσης ότι η ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση θα υποχρεώσει ουσιαστικά την Τουρκία να πάρει τις δικές της αποφάσεις. Ωστόσο "μια δίκαιη, βιώσιμη και λειτουργική λύση του Κυπριακού θα είναι προς όφελος της Τουρκίας" δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ.Μητσοτάκης.

    Αμέσως μετά ο πρόεδρος της Κύπρου συναντήθηκε με τον Κώστα Καραμανλή, ο οποίος δήλωσε ότι ο κ.Κληρίδης τον ενημέρωσε για τις εξελίξεις στο Κυπριακό και του εξέφρασε την αμέριστη συμπαράσταση της Νέας Δημοκρατίας.

    [06] ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΕΣ ΑΝΑΛΑΜΒΑΝΕΙ Η "ΕΝΩΣΗ ΒΑΛΚΑΝΙΚΩΝ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΩΝ ΕΙΔΗΣΕΩΝ" ΥΠΟ ΤΗΝ ΠΡΟΕΔΡΙΑ ΤΟΥ Μ.Π.Ε

    Επαφές με τους υπουργούς Εξωτερικών και Τύπου των Βαλκανικών χωρών αλλά και τους μεγάλους διεθνείς οργανισμούς, πρόκειται να έχει το επόμενο διάστημα η "Ένωση των Βαλκανικών Πρακτορείων Ειδήσεων" (ΑΒΝΑ), επιδιώκοντας ευρύτερη στήριξη στις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει για την ανάπτυξη της διαβαλκανικής συνεργασίας στον τομέα της ανταλλαγής ειδήσεων. Όπως δήλωσε ο Γενικός Διευθυντής του Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων Σπ. Κουζινόπουλος, αναλαμβάνοντας αργά το βράδυ της Τρίτης 1η Ιουλίου την προεδρία της "Ενωσης των Βαλκανικών Πρακτορείων Ειδήσεων", στη διάρκεια της Συνόδου των Γενικών Διευθυντών των πρακτορείων ειδήσεων - μελών της ΑΒΝΑ, ήδη έχουν πραγματοποιηθεί οι πρώτες επαφές με τους υπουργούς Εξωτερικών της Βουλγαρίας, της Ρουμανίας και της ΠΓΔΜ, καθώς και την υπουργό Πληροφοριών της Σερβίας Προγραμματίζονται δε συναντήσεις με τους υπουργούς Εξωτερικών και Τύπου των υπολοίπων Bakjamij~m χωρών, αλλά και εκπροσώπους διεθνών Οργανισμών, όπως ο ΟΗΕ, η UNESCO και η Ευρωπαϊκή Ένωση.

    Παράλληλα ο νέος πρόεδρος της ΑΒΝΑ ανακοίνωσε ότι στις 7 και 8 Σεπτεμβρίου θα πραγματοποιηθεί στη Θεσσαλονίκη Διάσκεψη των Τεχνικών Διευθυντών των Βαλκανικών πρακτορείων ειδήσεων, προκειμένου να ενημερωθούν για την λειτουργία της "Βαλκανικής Τράπεζας Ειδήσεων", η οποία θα στηθεί στις εγκαταστάσεις του Μακεδονικού Πρακτορείου με χρηματοδότηση από το κοινοτικό πρόγραμμα INTERREG-II και θα είναι έτοιμη να λειτουργήσει πλήρως στα τέλη Αυγούστου. Καθώς επίσης και για το πρόγραμμα "ΔΙΑΥΛΟΣ" που εκπόνησε το ΜΠΕ και προβλέπει τη δορυφορική διασύνδεση όλων των εθνικών πρακτορείων ειδήσεων της Βαλκανικής με τη "Βαλκανική Τράπεζα Ειδήσεων" και τη Θεσσαλονίκη, η οποία καθίσταται έτσι πρωτεύουσα της πληροφόρησης για όλο το χώρο της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

    ΄Εντονος προβληματισμός, αναπτύχθηκε στη διάρκεια της Συνόδου για το κατά πόσο είναι δυνατή ή όχι η ένταξη στην ΑΒΝΑ και ιδιωτικών πρακτορείων ειδήσεων, που άρχισαν να δημιουργούνται στις περισσότερες βαλκανικές χώρες. Και προκειμένου να διαμορφωθεί ένα πλαίσιο σχετικά με τα κριτήρια εισδοχής νέων μελών στην ΑΒΝΑ, μετά από πρόταση του ΑΠΕ, παραπέμφθηκε να συζητηθεί σε νέα Σύνοδο της ΄Ενωσης, τον προσεχή Νοέμβριο, αίτημα του ιδιωτικού τουρκικού πρακτορείου "ΙΗΑ" να ενταχθεί στην "Ένωση Βαλκανικών Πρακτορείων Ειδήσεων".

    Στο τέλος εκλέχθηκε νέα εξελεγκτική επιτροπή της ΑΒΝΑ, αποτελούμενη από τον Γενικό Διευθυντή του ρουμανικού πρακτορείου ειδήσεων "ROMPRES" Κονσταντίν Μπάντεα και τον Γενικό Διευθυντή του αλβανικού πρακτορείου ειδήσεων "ΑΤΑ" Ιλίρ Ζίλα, ενώ παρατάθηκε η θητεία για ένα ακόμη χρόνο του Οργανωτικού Γραμματέα της ΑΒΝΑ Στέφαν Βέλεφ.

    Λίγο πριν ολοκληρωθούν οι εργασίες της Συνόδου, παρουσιάστηκε σε γιγαντοοθόνη ο νέος κοινός Server της ABNA στο Internet που δημιούργησε το Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, προκειμένου να υπάρχει κοινή παρουσία όλων των βαλκανικών ειδησεογραφικών πρακτορείων ειδήσεων στον κυβερνοχώρο.

    [07] ΤΗ ΘΕΣΜΟΘΕΤΗΣΗ ΤΗΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗΣ ΤΩΝ ΒΑΛΚΑΝΙΩΝ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΩΝ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΠΡΟΤΕΙΝΑN EΚΠΡΟΣΩΠΟΙ ΤΟΥ ΜΠΕ

    Τη βεβαιότητα ότι το συνέδριο του Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων για τον ρόλο των ΜΜΕ στην ειρήνη και την ανάπτυξη στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, συνεισέφερε γόνιμους προβληματισμούς για την καλύτερη συνεργασία και συνύπαρξη των Βαλκανικών κρατών, εξέφρασε ο Γεώργιος Αναστασιάδης, αναπληρωτής καθηγητής της Νομικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου και μέλος του διοικητικού συμβουλίου του ΜΠΕ.

    "Το πιο σημαντικό συμπέρασμα του συνεδρίου είναι το ίδιο το συνέδριο ως γεγονός", επεσήμανε ο κ. Αναστασιάδης, παρουσιάζοντας τα συμπεράσματα των εργασιών της διήμερης διοργάνωσης, που ολοκληρώθηκε χτες στη Θεσσαλονίκη της "δημοσιογραφικής πρωτοπορίας". Παράλληλα, κατά τη διάρκεια του συνεδρίου διαπιστώθηκε η ανάγκη θεσμοθέτησης της συνάντησης -σε ετήσια βάση- των εκπροσώπων των βαλκανικών ΜΜΕ στη Θεσσαλονίκη.

    Ωριμο καρπό της διοργάνωσης του ΜΠΕ αποτελεί και η πρόταση κωδικοποίησης των κανόνων και των βασικών αρχών που θα διέπουν τον δημοσιογραφικό λόγο στα Βαλκάνια, σε μια χάρτα που θα ορίζει τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις των δημοσιογράφων της Χερσονήσου του Αίμου. Η πρόταση για τη σύνταξη χάρτας, που θα ορίζει -μεταξύ άλλων- την υποχρέωση των Βαλκάνιων δημοσιογράφων να υπηρετούν τους λαούς, ανεπηρέαστοι από κάθε είδους εξαρτήσεις, υπεβλήθη κατά τη διάρκεια της πρώτης ημέρας του συνεδρίου από τον γενικό διευθυντή της ΕΡΑ, Γιάννη Τζανετάκο, επικροτήθηκε από την πλειοψηφία των ομιλητών και των συμμετεχόντων στη διοργάνωση και υιοθετήθηκε από την οργανωτική επιτροπή του συνεδρίου.

    "Η συνεργασία των βαλκανικών ΜΜΕ είναι πλέον αναγκαίος όρος για την ειρήνη και την ανάπτυξη στην περιοχή, αρκεί τα ίδια τα ΜΜΕ να αναδείξουν πρωτοβουλίες που μπορούν να αποτελέσουν πρότυπα βαλκανικής συνεννόησης και συμπόρευσης, αποφεύγοντας τους ολισθηρούς δρόμους και τις συμπληγάδες της χειραγώγησης, της αποπληροφόρησης, της λογοκρισίας και της μισαλλοδοξίας και δημιουργώντας τις προϋποθέσεις για μια ιστορική προοπτική που να θεμελιώνεται στο θετικό ιστορικό και πολιτιστικό κεκτημένο των βαλκανικών λαών", τόνισε ο κ. Αναστασιάδης.

    Ο Γεώργιος Αναστασιάδης, δεν παρέλειψε να αναφερθεί στον σημαντικό ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει στη Χερσόνησο του Αίμου η Βαλκανική Τράπεζα Ειδήσεων, η λειτουργία της οποίας αναμένεται να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για την καλύτερη αμοιβαία πληροφόρηση και συνεργασία.

    Την πρόθεση του Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων να συνεχίσει τις δραστηριότητές του, όχι μόνο στον τομέα της πληροφόρησης, αλλά και της έρευνας στον χώρο των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, γνωστοποίησε ο πρόεδρος του ΜΠΕ, Παύλος Πετρίδης, κλείνοντας τις εργασίες του διήμερου συνεδρίου. "Τα ΜΜΕ μπορούν να συμβάλλουν στον μέγιστο βαθμό προς την κατεύθυνση της συνεργασίας και της ειρηνικής συνύπαρξης στα Βαλκάνια", κατέληξε ο κ. Πετρίδης.

    [08] ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΕΣ ΤΗΣ ΟΜΟΓΕΝΕΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΤΑΣΗ ΤΩΝ Η.Π.Α. ΣΤΑ ΙΜΙΑ

    Εκκληση προς την Oμογένεια να ξεκινήσει μαζική εκστρατεία αποστολής επιστολών διαμαρτυρίας προς τον πρόεδρο Μπιλ Κλίντον, απευθύνουν ηγετικοί παράγοντες της Ελληνοαμερικανικής Κοινότητας, με αφορμή τις παλινδρομήσεις της αμερικανικής κυβέρνησης, αναφορικά με το καθεστώς των Ιμια.

    Στο δείγμα της επιστολής που κυκλοφόρησε, εκφράζεται η διαμαρτυρία των ομογενών για την ανασκευή της αρχικής δήλωσης του εκπροσώπου του Πενταγώνου Κένεθ Μπέικον και επισημαίνεται ότι είναι τεράστιο λάθος να αποφεύγουν οι ΗΠΑ να εκφράζουν άποψη για το θέμα της κυριαρχίας, που αφορά διεκδίκηση σε βάρος της εδαφικής ακεραιότητας της Ελλάδα.

    Καλείται επίσης η αμερικανική κυβέρνηση να διαδραματίσει ηγετικό ρόλο στην προάσπιση των υπαρχόντων διεθνών συνθηκών και συνόρων και ζητείται από τις ΗΠΑ να επιμείνουν όπως παρόμοια θέματα παραπέμπονται στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.Στην επιστολή επισημαίνεται ότι η σημερινή στάση της αμερικανικής κυβέρνησης στο θέμα των Ιμια, δημιουργεί ένα επικίνδυνο pqogco}lemo. Α.Τ.

    [09] ΤΟ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ ΤΟΝ ΙΟΥΛΙΟ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

    Το 7ο Παγκόσμιο Συνέδριο των Παμμακεδονικών του Εξωτερικού θα πραγματοποιηθεί στη Θεσσαλονίκη από τις 20 έως τις 27 Ιουλίου. Παράλληλα, θα εορταστούν τα 50 χρόνια από την ίδρυση της Παμμακεδονικής Eνωσης Αμερικής.

    Η επίσημη έναρξη των εργασιών του Παγκόσμιου Συνεδρίου, το οποίο διοργανώνεται κάθε τέσσερα χρόνια, καθώς και του 50ου συνεδρίου της Παμμακεδονικής Eνωσης Αμερικής-Καναδά θα γίνει την Κυριακή 20 Ιουλίου, παρουσία επισήμων. Ταυτόχρονα, τη Δευτέρα 21 Ιουλίου θα γίνει έναρξη των εργασιών των Περιφερειακών Συνεδρίων και του 50ου Τακτικού Ετήσιου Συνεδρίου Παμμακεδονικής Eνωσης Ευρώπης.Tο πρόγραμμα της ημέρας αυτής θα περιλαμβάνει απολογισμό του έργου της Eνωσης, συζήτηση για οικονομικά θέματα, εισηγήσεις συνέδρων σχετικά με τους τρόπους καλύτερης οργάνωσης και επικοινωνίας μεταξύ των συλλόγων, προγραμματισμός μελλοντικών ενεργειών και τροποποίηση καταστατικού.

    Την Τρίτη 22 Ιουλίου θα καλυφθούν οι εργασίες τεσσάρων θεματικών ομάδων ανά περιφέρεια, δηλαδή Ευρώπη, Αμερική, Καναδά και Αυστραλία. Την ίδια μέρα θα συζητηθεί και το θέμα της αντιμετώπισης της σκοπιανής προπαγάνδας στο εξωτερικό.Oι δυνατότητες, οι προοπτικές και τα προβλήματα των μακεδονικών οργανώσεων στο εξωτερικό είναι το θέμα που θα απασχολήσει την Παμμακεδονική Eνωση Ευρώπης, την Τετάρτη 23 Ιουλίου. Επιπλέον, θα γίνει αναφορά στους τρόπους προβολής του ελληνικού πολιτισμού και κυρίως της Μακεδονίας.

    Tην Πέμπτη 24 Ιουλίου θα παρουσιαστούν τα πορίσματα και συμπεράσματα των επιμέρους επιτροπών των παμμακεδονικών ενώσεων, καθώς και προτάσεις - εισηγήσεις για τη μελλοντική δημιουργία παγκόσμιας παμμακεδονικής οργάνωσης.

    Την Παρασκευή 25 Ιουλίου θα συζητηθούν σε στρογγυλή τράπεζα θέματα όπως "Ελλάδα και Βαλκάνια" και "Η ανατολική κληρονομιά του Μεγάλου Αλεξάνδρου".

    Το Σάββατο θα πραγματοποιηθεί εκδρομή στη Βεργίνα και τη Νάουσα, ενώ οι εργασίες του 7ου Παγκόσμιου Συνεδρίου θα ολοκληρωθούν την Κυριακή 27 Ιουλίου με την ορκωμοσία του νέου εκλεγμένου Συμβουλίου Παμμακεδονικής Αμερικής. Α.Τ.

    [10] ΑΠΕΡΓΟΥΝ ΦΑΡΜΑΚΟΠΟΙΟΙ, ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΙΚΟΙ ΚΑΙ ΙΔΙΟΚΤΗΤΕΣ ΒΥΤΙΟΦΟΡΩΝ

    Κλειστά θα παραμείνουν σήμερα και αύριο τα φαρμακεία σε ολόκληρη τη χώρα, λόγω της 48ωρης πανελλαδικής απεργίας που πραγματοποιούν οι φαρμακοποιοί, διαμαρτυρόμενοι για την jubeqmgtij^ πολιτική διακίνησης των φαρμάκων, που, σύμφωνα με τους ίδιους, θα οδηγήσει σε αφανισμό χιλιάδες καταστήματα του κλάδου.

    Μεγάλη ταλαιπωρία περιμένει τους Θεσσαλονικείς που θα χρειαστούν φάρμακα, αφού συνολικά θα λειτουργήσουν στην πόλη μόνο 15 φαρμακεία για την κάλυψη των εκτάκτων περιστατικών. Στο κέντρο θα μείνουν ανοιχτά δύο, τα οποία θα εξυπηρετούν τους πελάτες μόνο κατόπιν επίδειξης ιατρικής συνταγής. Ενα φαρμακείο θα λειτουργήσει σε κάθε δήμο του πολεοδομικού συγκροτήματος.

    Σε έκτακτη γενική συνέλευση του πανελλήνιου συλλόγου τους, οι φαρμακοποιοί αναμένεται να εξετάσουν και το ενδεχόμενο παράτασης των απεργιακών κινητοποιήσεων, σε περίπτωση που τα αιτήματά τους δεν ικανοποιηθούν.

    Παράλληλα, νέα εικοσιτετράωρη απεργία, που θα διαρκέσει μέχρι την Πέμπτη ξεκίνησαν οι ιδιοκτήτες βυτιοφόρων υγρών καυσίμων Μακεδονίας-Θράκης, προβάλλοντας θεσμικά αιτήματα. Ηδη από σήμερα παρουσιάστηκαν προβλήματα στον εφοδιασμό της αγοράς με καύσιμα, εξαιτίας της πρώτης 48ωρης απεργίας που ξεκίνησε τη Δευτέρα, ενώ η κατάσταση αναμένεται να επιδεινωθεί ακόμη περισσότερο.

    Στο μεταξύ, συνεχίζονται οι προειδοποιητικές τρίωρες στάσεις εργασίας των εργαζομένων στους κλάδους σταθμαρχών, ελιγμών, αμαξοστοιχιών και μηχανοεργοστασίων του ΟΣΕ Βορείου Ελλάδας. Με ανακοίνωση που εκδίδει ο Σύνδεσμος Σιδηροδρομικών της περιοχής, καταγγέλλονται οι αποφάσεις της "αθηνοκεντρικής διοίκησης του ΟΣΕ, για τη χάραξη νέων κυκλωμάτων εργασίας, τα προγράμματα ωρών εργασίας, τη μείωση των θέσεων απασχόλησης στα μηχανοεργοστάσια και τους κλάδους υψηλής ευθύνης και τις οικονομικές περικοπές".

    "Οι αποφάσεις αυτές είναι έξω από οποιονδήποτε ορθολογικό προγραμματισμό και κατά συνέπεια είναι αψυχολόγητες, ακατανόητες και ερασιτεχνικές. Προσπαθούν να συμπιέσουν το κόστος λειτουργίας σε βάρος της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών και των συνθηκών εργασίας των εργαζομένων", τονίζεται στην ανακοίνωση. Οι στάσεις εργασίας, που ξεκίνησαν χτες και συνεχίζονται σήμερα και αύριο, διαρκούν από τις 5 ως τις 8 το πρωί, από τις 12 έως 3 το μεσημέρι και από τις 8 μέχρι τις 11 το βράδυ.

    [11] ΚΟΡΥΦΑΙΑ ΣΤΟ ΕΥΡΩΜΠΑΣΚΕΤ Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΒΑΔΙΖΕΙ ΟΛΟΤΑΧΩΣ ΠΡΟΣ ΤΟ ΜΕΤΑΛΛΙΟ

    Σοβαρή υποψηφιότητα για ένα μετάλλιο στο 30ο Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα μπάσκετ, που διεξάγεται στην Ισπανία, έθεσε η εθνική μας ομάδα, η οποία προκρίθηκε πανηγυρικά στα προημιτελικά της διοργάνωσης. Οι Ελληνες παίχτες, εχουν έξι νίκες σε ισάριθμα παιχνίδια και πήραν την πρώτη θέση στον όμιλο τους.

    Επόμενος αντίπαλος του αντιπροσωπευτικού μας συγκροτήματος θα είναι η Πολωνία, την οποία θα αντιμετωπίσει την Παρασκευή στις 5 το απόγευμα. Οι Πολωνοί, άφησαν έξω από την οκτάδα της διοργάνωσης τους Κροάτες και τους Γερμανούς, κατακτώντας την τέταρτη θέση του ομίλου που συμμετείχαν.

    Οι διεθνείς μας βρίσκονται στη Βαρκελώνη, αφού εκεί θα διεξαχθούν οι κρισιμότεροι αγώνες του Ευρωμπάσκετ. Οι παίχτες του Παναγιώτη Γιαννάκη, μετά τις πολύ καλές εμφανίσεις που πραγματοποίησαν στα προηγούμενα παιχνίδια, γνωρίζουν πως θα έχουν σχετικά εύκολο απόγευμα με την Πολωνία, αρκεί να δείξουν την apaqa_tgtg σοβαρότητα.

    Σύμφωνα με τη δυναμικότητα των δύο ομάδων, η Ελλάδα αναμένεται να περάσει και το εμπόδιο της Πολωνίας και να προκριθεί στα ημιτελικά, όπου θα αντιμετωπίσει το νικητή του αγώνα Ρωσία - Ισπανία. Οι ημιτελικοί θα γίνουν το απόγευμα του Σαββάτου, ενώ ο τελικός το βράδυ της Κυριακής.

    Ισως, 10 χρόνια μετά από τη μεγαλύτερη στιγμή του ελληνικού μπάσκετ, την κατάκτηση του Ευρωπαϊκού κυπέλλου στην Αθήνα, να μπορέσουμε να ξαναζήσουμε παρόμοιες στιγμές που θα φέρουν τη χώρα μας στο ψηλότερο σκαλοπάτι του αθλήματος. Στο μεταξύ, ιδιαίτερα σημαντική είναι η δήλωση ενός πρώην κορυφαίου αθλητή του ισπανικού μπάσκετ του Σαν Επιφάνιο, ο οποίος μη μπορώντας να κρύψει το θαυμασμό του για τις εμφανίσεις της εθνικής μας ομάδας δήλωσε ότι "πρέπει να τους θαυμάζεις τους Ελληνες. Δεν φοβούνται τίποτα και δείχνουν ότι δεν κουράζονται ποτέ. Κερδίζουν με 2 πόντους και σηκώνουν ψηλά το κεφάλι σαν πρωταθλητές".


    [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [12] ΚΙΝΗΤΡΟ ΓΙΑ ΤΗ ΔΥΝΑΜΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΩΝ ΔΙΜΕΡΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ Η ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΜΟΥ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ, ΔΗΛΩΣΕ Ο Π.ΣΤΟΓΙΑΝΩΦ

    "Η επίσκεψή μου στην Ελλάδα θα αποτελέσει κίνητρο για τη δυναμική ανάπτυξη των διμερών σχέσεων", τόνισε σε δηλώσεις του στο αεροδρόμιο της Σόφιας, λίγο πριν την αναχώρησή του για την Αθήνα όπου πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη, ο Πρόεδρος της Βουλγαρίας, Πέταρ Στογιάνωφ.

    Οπως είπε, ο κ.Στογιανωφ, στο επίκεντρο των επαφών που θα έχει στην Ελλάδα θα είναι η πορεία των μεταρρυθμίσεων που επιχειρούνται στη Βουλγαρία και οι στρατηγικοί της στόχοι για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ενωση και το ΝΑΤΟ.

    Καταλήγοντας επανέλαβε ότι βασικός στόχοι της εξωτερικής πολιτικής της χώρας του παραμένουν η συνεργασία και σχέσεις καλης γειτονίας με όλα τα κρατη της Βαλκανικής χερσονήσου.

    [13] ΣΗΜΕΡΑ ΑΝΑΜΕΝΟΝΤΑΙ ΤΑ ΤΕΛΙΚΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΑ

    Σήμερα αναμένεται να ανακοινωθούν τα επίσημα τελικά αποτελέσματα των βουλευτικών εκλογών στην Αλβανία.

    Τα πρώτα αποτελέσματα που ανακοινώθηκαν ,πάντως, επιβεβαιώνουν τη σαρωτική νίκη του σοσιλιστικού κόμματος και την είσοδο του κόμματος της Ενωσης Ανθρωπίνων Δικαιώμάτων στην βουλή.

    Σύμφωνα με τα αποτελέσματα σε 50 απο τις 115 εκλογικές περιφέρειες, το σοσιαλιστικό κόμμα παίρνει ποσοστό 47,6% των ψήφων, το Δημοκρατικό 30%, το φιλοβασιλικό 3% και η Ενωση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, της ελληνικής μειονότητας, ποσοστό 2,21%.

    Στο μεταξύ και χθές ο ηγέτης του σοσιαλιστικού κόμματος Φάτος Νάνο ζήτησε την παραίτηση του Σαλί Μπερίσα και τόνισε, ότι μόνον η παραίτηση του σημερινού προέδρου θα ανοίξει το δρόμο "για περισσότερη δημοκρατία και ειρήνη στη χώρα".

    Απο το περιβάλλον του ηττημένου των εκλογών, προέδρου Σαλί Μπερίσα, αφήνεται πάντως, να διαρρεύσει η πληροφορία, ότι ο Μπερίσα θα παραιτηθεί μετά το δεύτερο γύρο των εκλογών , την pqosew^ Κυριακή, επειδή δεν θέλει να επηρεαστούν οι ψηφοφόροι του δημοκρατικού κόμματος. Ομως, απ' ότι φαίνεται, μετά την εκλογική πανωλεθρία, άρχισαν να τον εγκαταλείπουν και οι πιό στενοί συνεργάτες του, που κατείχαν θέσεις- κλειδιά στον κρατικό μηχανισμό.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, η ηγεσία του σοσιαλιστικού κόμματος έχει σειρά επαφών με εκπροσώπους των άλλων κεντροαριστερών κομμάτων για το σχηματισμό κυβέρνησης.Αν και περιμένει μεγάλα εκλογικά οφέλη και απο τον δεύτερο γύρο των εκλογών, το σοσιαλιστικό κόμμα είναι πεπεισμένο, ότι μόνο με την ευρύτερη συνεργασία μπορεί να βγεί η χώρα απο την κρίση.

    [14] ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΜΕΝΟΣ ΕΜΕΙΝΕ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΠΑΦΕΣ ΤΟΥ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ Ο Γ. ΚΛΗΡΙΔΗΣ

    Απόλυτα ικανοποιημένος από τις επαφές που είχε στην Αθήνα με την πολιτειακή και πολιτική ηγεσία της χώρας έμεινε ο πρόεδρος της Κύπρου Γλαύκος Κληρίδης.

    Ο κ. Κληρίδης επιβεβαίωσε ότι στις 8 Ιουλίου θα συναντηθεί στη Νέα Υόρκη με τον απεσταλμένο του προέδρου των ΗΠΑ για το Κυπριακό Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ.

    Ο πρόεδρος της Κύπρου θα αναχωρήσει στις 6 Ιουλίου για Νέα Υόρκη όπου από τις 9 έως τις 13 Ιουλίου θα διεξαχθούν οι απευθείας συνομιλίες με τον Ραούφ Ντενκτάς.

    [15] ΤΗΝ ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΤΟΥ ΣΥΖΥΓΟΥ ΤΗΣ Τ.ΤΣΙΛΕΡ ΘΑ ΖΗΤΗΣΕΙ Η ΕΙΣΑΓΓΕΛΙΑ ΑΓΚΥΡΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΣΚΑΝΔΑΛΟ "ΣΟΥΣΟΥΡΛΟΥΚ"

    Tην κατάθεση του συζύγου της υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας Τανσού Τσιλέρ, μπορεί να ζητήσει η Εισαγγελία της Αγκυρας, λόγω των κατηγοριών που υπάρχουν εις βάρος του για σχέσεις με τη μαφία και λαθρεμπόριο πυρηνικού υλικού.

    Σύμφωνα με την εφημερίδα "Σαμπάχ", ο Οζέρ Τσιλέρ μπορεί να προσκληθεί για κατάθεση εντός της εβδομάδας, ενώ η "Χουρριέτ" αναφέρεται στο θέμα με τον τίτλο "Εξέλιξη σοκ".

    Η "Ραντικάλ" αναφέρεται στη φήμη που έχει διαδοθεί τις τελευταίες μέρες στην Αγκυρα, ότι ο Οζέρ Τσιλέρ, θα ανακριθεί στο δικαστήριο κρατικής ασφάλειας Κωνσταντινούπολης για την υπόθεση "Σουσουρλούκ" και ίσως συλληφθεί, ενώ και η εφημερίδα "Γιενί Γιουζγίλ" κάνει αναφορά στο θέμα με τον τίτλο "Θα ζητηθεί η κατάθεση του Οζέρ Τσιλέρ".

    [16] ΕΠΙΣΗΜΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΟ ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΕΙ ΑΠΟ ΣΗΜΕΡΑ Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΤΗΣ ΠΓΔΜ

    Επίσημη επίσκεψη στο Βελιγράδι πραγματοποιεί από σήμερα ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, Μπράνκο Τσερβένκοφσκι, ύστερα από πρόσκληση του ομολόγου του πρωθυπουργού της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας Γιουγκοσλαβίας, Ράντογιε Κόντιτς.

    Τον κ.Τσερβένκοφσκι συνοδεύει κυβερνητικό κλιμάκιο που αποτελείται από τον υφυπουργό Εξωτερικών, Ογκνεν Μάλεφσκι, τους υπουργούς Οικονομικών και Παιδείας , Μπορις Ρικάνοφσκι και Σοφία Τοντόροβα και τον αναπληρωτή υπουργό Συγκοινωνιών Μπράνκο P]tjoφσκι καθώς και πολυμελή ομάδα επιχειρηματιών με επικεφαλής τον πρόεδρο του Οικονομικού Επιμελητηρίου των Σκοπίων, Ντούσαν Πέτρεφσκι.

    Οι συνομιλίες θα καλύψουν όλο το φάσμα των διμερών σχέσεων ενώ θα διερευνηθούν οι τρόποι για την ανάπτυξη της οικονομικής συνεργασίας των δυο χωρών. Αναμένεται επίσης, σύμφωνα με τον σκοπιανό τύπο, να συζητηθεί και το θέμα του καθορισμού των συνόρων, ένα θέμα που η καθυστέρηση διευθέτησής του αποτελεί "αγκάθι" στις διμερείς σχέσεις.

    Οι συνομιλίες θα επισφραγιστούν με την υπογραφή δύο συμφωνιών συνεργασίας, στον πολιτιστικό-αθλητικό τομέα και στην επιστημονικοτεχνική συνεργασία.

    Η εφημερίδα "Ντνέβνικ" σημειώνει ότι ο σημερινός όγκος των εμπορικών συναλλαγών των δυο χωρών ανέρχεται στα 420 εκατομμύρια δολάρια, ενώ ο στόχος όπως είχε δηλώσει ο πρωθυπουργός της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας Γιουγκοσλαβίας κατά την επίσκεψή του πέρισι στα Σκόπια, είναι να ανέλθουν στο ένα δις δολάρια.

    Ο Μπρανκο Τσερβένκοφσκι κατά τη διάρκεια της διήμερης παραμονής του θα γίνει δεκτός και απο τον Πρόεδρο της Σερβίας, Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς.

    [17] "ΑΝΘΙΖΕΙ" ΤΟ ΛΑΘΡΕΜΠΟΡΙΟ ΟΠΛΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΑ ΣΤΗΝ ΠΓΔΜ

    Μεγάλο πρόβλημα με τους λαθρέμπορους όπλων αντιμετωπίζει η ΠΓΔΜ, καθώς μετά το ξέσπασμα των αναταραχών στην Αλβανία, ποσότητες όπλων και πυρομαχικών καθημερινά εισέρχονται ανεξέλεγκτα στο σκοπιανό έδαφος.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία της αστυνομίας της γειτονικής χώρας, τα όπλα και τα πυρομαχικά μεταφέρονται στις περισσότερες περιπτώσεις από σκοπιανούς υπηκόους, οι οποίοι συνεργάζονται με παράνομα κυκλώματα Αλβανών.

    Οι λαθρέμποροι προμηθεύονται τα όπλα από την Αλβανία για πολύ χαμηλές τιμές και στη συνέχεια τα διοχετεύουν κυρίως στη μαύρη αγορά των δυτικών περιοχών της ΠΓΔΜ, αποκομίζοντας τεράστια κέρδη.

    Οι συλλήψεις λαθρεμπόρων όπλων έχουν γίνει σχεδόν καθημερινό φαινόμενο. Το τελευταίο Σαββατοκύριακο η αστυνομία της ΠΓΔΜ συνέλαβε στην περιοχή του Τέτοβο δύο Αλβανούς υπηκόους, στην κατοχή των οποίων βρέθηκαν τρία αυτόματα όπλα, και μεγάλη ποσότητα πυρομαχικών. Τις ίδιες μέρες λαθρέμποροι όπλων συνελήφθησαν επίσης στο Ντέμπαρ και στο Μοναστήρι.

    [18] ΔΕΝ ΘΑ ΠΑΡΑΔΩΣΕΙ ΚΑΝΕΝΑΝ ΥΠΟΠΤΟ ΣΤΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΤΗΣ ΧΑΓΗΣ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΗΣ Ο.Δ.ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑΣ

    H ομοσπονδιακή κυβέρνηση στο Βελιγράδι ανακοίνωσε ότι δεν πρόκειται να παραδώσει στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης άλλους υπόπτους για εγκλήματα πολέμου.

    Η ανακοίνωση αυτή έγινε μετά τη σύλληψη παρουσία ανδρών της ειρηνευτικής δύναμης της UNTAES και τη μεταφορά του στη Χάγη του πρώην δημάρχου της πόλης Βούκοβαρ, Σλάβκο Ντοκμάνοβιτς ο οποίος κατηγορείται από το Διεθνές Δικαστήριο για εγκλήματα πολέμου. Ο πρώην δήμαρχος κατηγορείται για το θάνατο 206 Κροατών που νοσηλεύονταν στο νοσοκομείο του Βούκοβαρ κατά τη διάρκεια του pok]lou στην πρώην Γιουγκοσλαβία και μαζί του κατηγορούνται για συνέργεια τρεις αξιωματικοί του γιουγκοσλαβικού στρατού.

    Ο υπουργός Εσωτερικών της Νέας Γιουγκοσλαβίας Ζόραν Σοκόλοβιτς δήλωσε ότι μετά την αδικαιολόγητη, όπως τη χαρακτήρισε σύλληψη του Ντοκμάνοβιτς, η χώρα του δεν πρόκειται να συνεργαστεί στο εξής με το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης και πως η κυβέρνησή του δεν θα προσάγει στο Δικαστήριο κανέναν από όσους θεωρούνται ύποπτοι για τα εγκλήματα αυτά.

    Η δημόσια δήλωση του υπουργού Εσωτερικών αναμένεται ότι θα προκαλέσει τις αντιδράσεις της διεθνούς κοινότητας και ειδικότερα των ΗΠΑ, υπουργός Εξωτερικών των οποίων, Μαντλίν Ολμπράιτ έχει δηλώσει επανειλημμένα πως η σύλληψη και η προσαγωγή εγκληματιών πολέμου στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης αποτελεί ύψιστης προτεραιότητας θέμα για το Στέητ Ντιπαρτμεντ.

    Η Αμερικανίδα υπουργός έχει άλλωστε απορρίψει ως αβάσιμους τους ισχυρισμούς του Σέρβου Προέδρου Σλομπονταν Μιλόσεβιτς ότι η απέλαση Γιουγκοσλάβων πολιτών είναι πράξη που αντίκειται στο σύνταγμα της χώρας του. "Το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης είναι διεθνής θεσμός και όχι χώρα και η Γιουγκοσλαβία έχει υπογραψει όλες τις διεθνείς συνθήκες και συμφωνίες που αφορούν το θέμα αυτό", έχει τονίσει η κ.Ολμπράιτ.

    Την δήλωση του υπουργού Εσωτερικών είχε ουσιαστικά προαναγγείλει ο υπουργός Εξωτερικών της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας Γιουγκοσλαβίας, Μίλαν Μιλουντίνοβιτς, ο οποίος αντιδρώντας στη σύλληψη παρουσία ανδρών της ειρηνευτικής δύναμης της UNTAES και η μεταφορά του στη Χάγη, του πρώην δημάρχου της πόλης του Βούκοβαρ, απέστειλε επιστολή στον επίτροπο του ΟΗΕ για την Ανατολική Σλαβονία, Ζακ Κλάιν στην οποία εξεφραζε τη βαθειά του λύπη για τη συμμετοχή της UNTAES στη σύλληψη του Ντοκμάνοβιτς και τη δυσαρέσκειά του για την ενέργεια αυτή αυτή που θέτει, οπως τόνιζε, "υπο αμφισβήτηση την αξιοπιστία της ειρηνευτικής δύναμης".

    Στην επιστολή ο Μιλουντίνοβιτς, ζητούσε επίσης απο τον κ.Κλάιν, σύμφωνα με τον γιουγκοσλαβικό τύπο να λάβει επειγόντως τα απαραίτητα μέτρα για την απελευθέρωση του Ντοκμάνοβιτς,

    [19] ΔΙΑΜΑΧΗ ΠΛΑΣΒΙΤΣ-ΚΑΡΑΤΖΙΤΣ ΣΤΗ ΣΕΡΒΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΤΗΣ ΒΟΣΝΙΑΣ

    Διευρύνεται συνεχώς το χάσμα μεταξύ της Προέδρου της Σερβικής Δημοκρατίας της Βοσνίας Μπιλιανα Πλάβσιτς και της παράταξης που υποστηρίζει τον πρώην Πρόεδρο Ράντοβαν Κάρατζιτς.

    Σε συνέντευξή της στον ραδιοφωνικό σταθμό του Βελιγραδίου "Β- 92", η κ.Πλάβσιτς κατήγγειλε δημόσια τον Ράντοβαν Κάρατζιτς ότι οργανώνει πραξικόπημα στη Σερβική Δημοκρατία της Βοσνίας.

    Επιβεβαιώνοντας ότι στις 29 Ιουνίου κρατήθηκε, κατά την επιστροφή της απο το Λονδίνο, στο αεροδρόμιο του Βελιγραδίου απο άνδρες του υπουργείου Εσωτερικών και στη συνέχεια μεταφέρθηκε στη Σρέμσκα Ράτσα στα σύνορα της Σερβικης Δημοκρατίας, η κ.Πλάβσιτς, τόνισε ότι επιχειρήθηκε πραξικόπημα στη Σερβική Δημοκρατία. Η ίδια ανέφερε ότι θα δημοσιοποιήσει στο λαό "τι συμβαίνει στη Σερβική Δημοκρατία και ποιός πραγματικά ηγείται της Δημοκρατίας".

    Κατήγγειλε τον Κάρατζιτς ότι χειραγωγεί το λαό έτσι ώστε "να μην υπακούει στα κρατικά όργανα", ενώ διέψευσε ότι ζήτησε τη bo^heia της ειρηνευτικής δύναμης SFOR, τονίζοντας πως έχει την υποστήριξη του λαού και του στρατού.

    Οι διαφωνίες που έχουν ξεσπάσει στην ηγεσία της Σερβικής Δημοκρατίας κορυφώθηκαν με την απόφαση της κ.Πλάσβιτς, την περασμένη Παρασκευή, να θέσει σε διαθεσιμότητα τον υπουργό Εσωτερικών της Σερβικής Δημοκρατίας, Ντράγκαν Κιατς, επειδή όπως υποστήριξε, ελάμβανε αποφάσεις χωρίς να ενημερώνει την Πρόεδρο. Η κυβέρνηση συγκάλεσε έκτακτο υπουργικό συμβούλιο και χαρακτήρισε την ενέργεια της Προέδρου αντισυνταγματική και παράνομη, ενώ αποφάσισε να μην την εκτελέσει.

    Το κυβερνών κόμμα, σύμφωνα με πληροφορίες, ζήτησε από τη Βουλή να αρχίσει διαδικασίες για την απομάκρυνσή της.

    Η κ.Πλάσβιτς σε τηλεοπτικό μήνυμά της όμως από τη Μπάνια Λούκα υπογράμμισε ότι σε περίπτωση που οι αντίπαλοί της δεν σεβαστούν τον νόμο τότε "υπάρχει κίνδυνος η διεθνής κοινοτητα να εγκαταλείψει τους Σερβοβόσνιους και να επιδιώξει την ενσωμάτωση της σερβοβονσικής δημοκρατίας σε μια ενοποιημένη Βοσνία- Ερζεγοβίνη".

    [20] Η ΤΡΙΤΗ ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΤΩΝ ΔΗΜΑΡΧΩΝ ΤΩΝ ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΩΝ ΤΗΣ Ν.Α. ΕΥΡΩΠΗΣ ΣΤΟ ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ

    Η τρίτη διάσκεψη των δημάρχων των πρωτευουσών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης θα πραγματοποιηθεί στο Βελιγράδι το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με απόφαση που πήρε το δημοτικό συμβούλιο της πόλης.

    Στη συνάντηση θα συμμετάσχουν οι δήμαρχοι της Αθήνας, Βελιγραδίου, Μπρατισλάβας, Βουκουρεστίου, Κιέβου, Τσιτσινάου, Λιουμπλιάνας, Λευκωσίας, Σαράγιεβου, Σκοπίων, Σόφιας, Τιράνων, Βιέννης και Ζάγκρεμπ.


    Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/

    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute
    mpa2html v3.04 run on Wednesday, 2 July 1997 - 13:53:22