Read the Documents from the Ministries of Foreign Affairs of Greece & Turkey on the Imia Issue Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 97-06-27

From: Macedonian Press Agency <mpa@philippos.mpa.gr>

Macedonian Press Agency: News in Elot928 Greek Directory

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ

Θεσσαλονίκη 27 Ιουνίου 1997


ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ

[Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

[Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ


ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

[Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [01] ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΕΣ ΑΠΟ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΒΑΛΚΑΝΙΚΕΣ ΧΩΡΕΣ ΣΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

  • [02] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΑΚΗ ΤΣΟΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΥ-ΤΖΩΡΤΖ ΣΤΕΦΑΝΟΠΟΥΛΟΥ

  • [03] Α. ΑΛΑΒΑΝΟΣ: ΝΑ ΨΗΦΙΣΟΥΝ ΣΤΙΣ ΧΩΡΕΣ ΔΙΑΜΟΝΗΣ ΟΙ ΑΛΒΑΝΟΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ

  • [04] ΣΕΙΡΑ ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΩΝ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΜΕΤΑΞΥ ΔΙΠΕΚ ΚΑΙ ΦΟΡΕΩΝ ΤΩΝ ΒΑΛΚΑΝΙΚΩΝ ΧΩΡΩΝ

  • [05] ΓΙΑ ΤΗ ΡΟΥΜΑΝΙΑ ΑΝΑΧΩΡΕΙ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ Η ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΔΙΑΒΑΛΚΑΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΥΜΑΘ

  • [06] ΒΡΑΒΕΙΟ ΑΠΟ ΤΗ ΓΑΛΛΙΚΗ ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΣΤΟΝ ΚΡΙΤΙΚΟ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑΣ ΛΑΚΗ ΠΡΟΓΚΙΔΗ

  • [07] ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΕΤΑΙ ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ Η ΜΑΚΕΤΑ ΤΗΣ ΑΝΑΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ ΤΟΥ ΛΙΜΝΑΙΟΥ ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΚΟΥ ΟΙΚΙΣΜΟΥ ΤΟΥ ΔΙΣΠΗΛΙΟΥ

  • [08] ΝΕΕΣ ΜΕΘΟΔΟΥΣ ΤΑΧΕΙΑΣ ΑΝΑΝΗΨΗΣ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΝΤΑΙ ΣΕ ΑΣΘΕΝΕΙΣ


  • [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [09] ΣΕ ΚΛΙΜΑ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΟΛΟΚΛΗΡΩΝΕΤΑΙ ΣΗΜΕΡΑ ΚΑΙ ΤΥΠΙΚΑ Η ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΗ ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ ΤΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ ΣΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΑ

  • [10] ΑΠΕΙΛΕΙ ΜΕ ΕΜΦΥΛΙΟ ΠΟΛΕΜΟ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΕΠΑΝΕΚΛΟΓΗΣ ΤΟΥ ΜΠΕΡΙΣΑ, Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΣΩΤΗΡΙΑΣ ΤΟΥ ΑΥΛΩΝΑ

  • [11] Ο Μ.ΦΙΝΟ ΚΑΤΗΓΟΡΕΙ ΤΟΝ ΑΛΒΑΝΟ ΠΡΟΕΔΡΟ ΓΙΑ ΑΛΛΟΙΩΣΗ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟΥ ΤΩΝ ΠΑΡΑΤΡΑΠΕΖΩΝ

  • [12] Ν.ΒΟΡΒΟΛΑΚΟΣ: ΥΨΙΣΤΗ ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΟ ΔΟΓΜΑ ΕΝΙΑΙΟΥ ΑΜΥΝΤΙΚΟΥ ΧΩΡΟΥ ΕΛΛΑΔΑΣ - ΚΥΠΡΟΥ

  • [13] Β. ΛΥΣΣΑΡΙΔΗΣ: ΔΕΝ ΠΕΡΙΜΕΝΩ ΚΑΝΕΝΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ ΚΛΗΡΙΔΗ-ΝΤΕΝΚΤΑΣ

  • [14] ΕΠΙΤΕΥΞΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑΣ ΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΟΝΟΜΑΣΙΑΣ ΤΗΣ ΠΓΔΜ, ΠΡΟΑΝΑΓΓΕΛΟΥΝ ΤΑ ΜΜΕ ΤΩΝ ΣΚΟΠΙΩΝ

  • [15] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΣΕΡΒΕΝΚΟΦΣΚΙ-ΚΟΣΤΩΦ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΗΝ ΕΛΒΕΤΙΑ

  • [16] 25 ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΙ ΚΙΝΔΥΝΕΥΣΑΝ ΣΕ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΑ ΓΥΜΝΑΣΙΑ ΤΟΥ ΝΑΤΟ ΣΤΗ ΜΑΥΡΗ ΘΑΛΑΣΣΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑΣ


  • ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

    [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [01] ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΕΣ ΑΠΟ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΒΑΛΚΑΝΙΚΕΣ ΧΩΡΕΣ ΣΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

    Διευθυντές και αρχισυντάκτες των πενήντα σημαντικότερων μέσων μαζικής ενημέρωσης από όλες τις βαλκανικές χώρες, αρχίζουν από a}qio Σάββατο να καταφθάνουν στη Θεσσαλονίκη, για να πάρουν μέρος στο Διαβαλκανικό Δημοσιογραφικό Συνέδριο, που διοργανώνει στις εγκαταστάσεις του ξενοδοχείου SUN BEACH, στην Αγία Τριάδα Θεσσαλονίκης, στις 30 Ιουνίου και 1η Ιουλίου το Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, με συνδιοργανωτή τον Οργανισμό "Θεσσαλονίκη Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης 1997".

    Ιδιαίτερα σημαντικές θα είναι οι παρουσίες στο συνέδριο του ΜΠΕ διευθυντών ΜΜΕ από όλα τα κράτη της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, όμως έντονο ενδιαφέρον, λόγω των ραγδαίων πολιτικών εξελίξεων που σημειώνονται εκεί, παρουσιάζουν οι συμμετοχές από δύο γειτονικές χώρες, την Αλβανία και την Τουρκία.

    Ετσι από την Αλβανία, που συγκεντρώνει το διεθνές ενδιαφέρον λόγω των κρίσιμων εκλογών της Κυριακής και της εκρηκτικής κατάστασης στην οποία βρίσκεται η χώρα, θα συμμετάσχουν στο συνέδριο του ΜΠΕ η αρχισυντάκτης της ανεξάρτητης αλβανικής εφημερίδας "Kόχα Γιόνε" Rudina Xhunga, o διευθυντής της προσκείμενης στο Σοσιαλιστικό Κόμμα μεγαλύτερης σε κυκλοφορία αλβανικής εφημερίδας "Ζέρι Πόπουλιτ" Αlferd Dalipi, η αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής του αλβανικού πρακτορείου ειδήσεων ΑΤΑ Margalina Sina και ο Γενικός Γραμματέας του "Ιδρύματος για ελεύθερη πληροφόρηση και Δημοκρατία στην Αλβανία" Ilirian Hokha.

    Από την Τουρκία, η οποία βρίσκεται και πάλι σε βαθειά πολιτικής κρίση, παίρνουν μέρος στο συνέδριο του Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων ο αρχισυντάκτης βαλκανικών θεμάτων της μεγάλης εφημερίδας "Μιλλιέτ" Jusuf Ozkan, ο γνωστός σχολιαστής πολιτικών θεμάτων της εφημερίδας "Turkish Daily News" Metehan Demir, ο αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής του τουρκικού πρακτορείου ειδήσεων "Anadolu" Hilmi Bengi και ο Γενικός Διευθυντής του ιδιωτικού τηλεοπτικού πρακτορείου ειδήσεων "ΙΗΑ" Fevzi Kahraman.

    Εξίσου σημαντικές, είναι οι συμμετοχές και από τις άλλες χώρες (Βουλγαρία, Βοσνία-Ερζεγοβίνη, Γιουγκοσλαβία, ΠΓΔΜ, Ρουμανία), ενω η πιό πολυπληθής, θα είναι η βουλγαρική αντιπροσωπεία, καθώς από τη Σόφια έρχονται για το συνέδριο του ΜΠΕ οι διευθυντές των δύο εθνικών πρακτορείων ειδήσεων ΒΤΑ και ΒΙΡ, ο Γενικός Διευθυντής της Βουλγαρικής Ραδιοτηλεόρασης και οι διευθυντές και αρχισυντάκτες των μεγάλων εφημερίδων "24 Ωρες", "Τρουντ", "Ντούμα" και "Παρί".

    Σημειώνεται ότι το απόγευμα της Τρίτης, με τη λήξη του συνεδρίου, θα πραγματοποιηθεί στον ίδιο χώρο και διάσκεψη της "Ενωσης των Βαλκανικών Πρακτορείων Ειδήσεων", την προεδρία της οποίας αναλαμβάνει από 1ης Ιουλίου ο Γενικός Διευθυντής του Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων κ. Σπ. Κουζινόπουλος.

    [02] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΑΚΗ ΤΣΟΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΥ-ΤΖΩΡΤΖ ΣΤΕΦΑΝΟΠΟΥΛΟΥ

    Με τον Υπουργό Εθνικής Αμυνας Ακη Τσοχατζόπουλο συναντήθηκε στη Νέα Υόρκη ο Τζωρτζ Στεφανόπουλος με αντικείμενο τις εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά και το Κυπριακό καθώς και τους τρόπους προώθησης της ελληνοαμερικανικής συνεργασίας.

    Σε δηλώσεις του ο κ. Στεφανόπουλος εξήρε το ρόλο της Ελλάδας στα Βαλκάνια, τη Νοτιοανατολική Μεσόγειο και το ΝΑΤΟ. Στη συνέχεια ο κ. Τσοχατζόπουλος μίλησε σε συγκέντρωση ομογενών προειδοποιώντας όσους προωθούν μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης στο Αιγαίο ότι η Ekk\da είναι ανυποχώρητη στην προάσπιση των κυριαρχικών της δικαιωμάτων. "Και αυτές είναι καθαρές κουβέντες προς πάσα κατεύθυνση για να το ξέρουν εκείνοι οι οποίοι επιχειρούν να μας μιλήσουν για μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης", είπε ο υπουργός Αμυνας και πρόσθεσε: "αν νομίζει κανείς ότι μέσα από τα δήθεν μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης θα μας επιβάλλει να συζητήσουμε για τα κυριαρχικά μας δικαιώματα, τότε αυτός είναι γελασμένος. Η απάντησή μας είναι ότι δεν υπάρχει τίποτε για διαπραγμάτευση προς αυτήν την κατεύθυνση".

    [03] Α. ΑΛΑΒΑΝΟΣ: ΝΑ ΨΗΦΙΣΟΥΝ ΣΤΙΣ ΧΩΡΕΣ ΔΙΑΜΟΝΗΣ ΟΙ ΑΛΒΑΝΟΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ

    Την παρέμβαση της Ευρωπαικής Ενωσης στον ΟΑΣΕ για να στηθούν κάλπες στις χώρες διαμονής των Αλβανών μεταναστών, και κυρίως στην Ελλάδα και την Ιταλία, ζητάει ο ευρωβουλευτής του Συνασπισμού Αλέκος Αλαβάνος και καλεί την ελληνική κυβέρνηση να ασκήσει όλη την επιρροή της προς αυτή την κατεύθυνση.

    Οπως επισημαίνει ο κ. Αλαβάνος, παρά τις διευκολύνσεις που τους παρέχονται οι Αλβανοί μετανάστες φοβούνται να μεταβούν στη χώρα τους για να ασκήσουν το εκλογικό δικαίωμα, με συνέπεια να δημιουργείται πρόβλημα αντιπροσωπευτικότητας του εκλογικού αποτελέσματος, δεδομένου του μεγάλου αριθμού των μεταναστών.

    [04] ΣΕΙΡΑ ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΩΝ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΜΕΤΑΞΥ ΔΙΠΕΚ ΚΑΙ ΦΟΡΕΩΝ ΤΩΝ ΒΑΛΚΑΝΙΚΩΝ ΧΩΡΩΝ

    Σειρά πρωτοκόλλων συνεργασίας για τη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και την ανταλλαγή πληροφοριών, υπέγραψε -με επτά κρατικούς και ιδιωτικούς φορείς της Νοτιοανατολικής Ευρώπης- το Διαβαλκανικό και Παρευξείνιο Επιχειρηματικό Κέντρο (ΔΙΠΕΚ). Η υπογραφή των πρωτοκόλλων, τα οποία αποτέλεσαν επισημοποίηση παλαιότερης σειράς συνεργασιών, πραγματοποιήθηκε στο περιθώριο της επιχειρηματικής συνάντησης "Εuroparternariat '97".

    Οι επιλεγμένοι φορείς με τους οποίους θα συνεργάζεται στο εξής το ΔΙΠΕΚ έχουν μεγάλη εμπειρία στη στήριξη μικρομεσαίων επιχειρήσεων και επιτελούν χρέη εθνικών συμβούλων για τη διοργάνωση επιχειρηματικών θεσμών όπως αυτός του Europarternariat. Πρόκειται για τη ρωσική "DELCONT", το "Armenian Businness Support Centre", το "Businness Centre'' της Μολδαβίας, το "Businness Communication Centre" της Τυφλίδας στη Γεωργία, το "Ukrainian Businness Communication Centre" στο Κίεβο, το "Kosia Smeda" στο Αρζεμπαϊτζάν και το βουλγαρικό "Infocenter".

    Στην ανταλλαγή πληροφοριών για τις οικονομικές συνθήκες, το νομικό και τελωνειακό καθεστώς και τις επιχειρηματικές προοπτικές, θα επικεντρώνεται η συνεργασία των οκτώ συμβαλλόμενων μερών. Παράλληλα, προβλέπεται η διοργάνωση κοινών επιχειρηματικών αποστολών και η από κοινού υποβολή προτάσεων για χρηματοδότηση από Κοινοτικά και άλλα προγράμματα.

    Μέσα στο 1997 το ΔΙΠΕΚ θα προχωρήσει στην υλοποίηση συνεργασίας και με άλλους φορείς που έχουν την έδρα τους στις υπόλοιπες χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, δημιουργώντας έτσι ένα ολοκληρωμένο δίκτυο για την άντληση επίκαιρης πληροφόρησης.

    [05] ΓΙΑ ΤΗ ΡΟΥΜΑΝΙΑ ΑΝΑΧΩΡΕΙ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ Η ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΔΙΑΒΑΛΚΑΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΥΜΑΘ

    H προοπτική ίδρυσης δύο γραφείων που θα εδρεύουν στη Θεσσαλονίκη και το Βουκουρέστι, επιτρέποντας την καλύτερη συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών, θα αποτελέσει ένα από τα κύρια θέματα των κατ' ιδίαν συναντήσεων που θα έχει η Γενική Γραμματέας του Υ.ΜΑ.Θ. και πρόεδρος της Επιτροπής Διαβαλκανικής Συνεργασίας, Χρύσα Μανωλιά, με ομολόγους της των Υπουργείων Μεταρρυθμίσεων, Βιομηχανίας-Ενέργειας, Πολιτισμού και Τουρισμού της Ρουμανίας.

    Η κ.Μανωλιά θα επισκεφτεί το φιλικό κράτος, ως επικεφαλής αποστολής που διοργανώνει το Γραφείο Διαβαλκανικής Συνεργασίας του Υπουργείου Μακεδονίας - Θράκης στις 29 Ιουνίου. Στην αντιπροσωπεία του Υ.ΜΑ.Θ θα συμμετέχουν εκπρόσωποι του Γραφείου Διαβαλκανικής Συνεργασίας, του Γραφείου του Υπουργού, της Υπηρεσίας Πολιτικών Υποθέσεων στο Υ.ΜΑ.Θ., του Υπουργείου Εξωτερικών, καθώς και μέλη της επιχειρηματικής κοινότητας και των παραγωγικών φορέων της Βόρειας Ελλάδας (ΕΛΚΕΠΑ, ΕΟΜΜΕΧ, ΔΕΘ, ΔΙΠΕΚ, ΣΒΒΕ, ΣΕΒΕ, ΕΒΕΘ, ΠΑΣΕΓΕΣ, Επαγγελματικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης, Βιοτεχνικό Επιμελητήριο, Εμπορικός Σύλλογος, Ενωση Ξενοδόχων).

    Στόχος της αποστολής είναι η προώθηση νέων ευέλικτων πολιτικών και η δημιουργία ενός σταθερού πλαισίου οικονομικής, επιχειρηματικής- εμπορικής και πολιτιστικής συνεργασίας, με αναπτυξιακή διάσταση και αποτέλεσμα. Μάλιστα, ο ρόλος της Επιτροπής στη Νοτιοανατολική Ευρώπη δεν αναλώνεται σε αυτή την πρώτη επίσκεψη, αφού αναμένεται να ακολουθήσουν και άλλες, στα υπόλοιπα κράτη της Χερσονήσου του Αίμου.

    Θεσμικοπολιτικό χαρακτήρισε τον χαρακτήρα της αποστολής η κ.Μανωλιά. Μιλώντας στο Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων τόνισε, εξάλλου, ότι μεταξύ των νέων, ευέλικτων πολιτικών που προωθεί το Υπουργείο, κυριαρχεί η δημιουργία μόνιμων μηχανισμών δικτύωσης για την αμφίδρομη πληροφόρηση, τόσο στα όρια της Μακεδονίας και της Θράκης, όσο και γενικότερα στα Βαλκάνια.

    "Μετά την επιστροφή μας από τη Ρουμανία, βάζουμε σε νέα βάση τον τρόπο συνεργασίας μας με τους υπόλοιπους φορείς της Μακεδονίας και της Θράκης. Θα εξετάσουμε τους τρόπους με τους οποίους η πληροφόρηση μπορεί να διοχετευτεί και σε άλλους φορείς, γιατί θέλουμε να διαχυθεί η πληροφορία", δήλωσε η κ.Μανωλιά.

    Σχολιάζοντας τέλος, τον λόγο για τον οποίο η Ρουμανία επελέγη ως ο πρώτος "σταθμός" της Επιτροπής στα Βαλκάνια, η κ.Μανωλιά επεσήμανε ότι το φιλικό κράτος πληροί τις προϋποθέσεις, κυρίως χάρη στην πολιτική σταθερότητα που επικρατεί σε αυτό, αλλά και στην προσπάθεια που καταβάλλεται για την επίτευξη θεσμικών αλλαγών.

    [06] ΒΡΑΒΕΙΟ ΑΠΟ ΤΗ ΓΑΛΛΙΚΗ ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΣΤΟΝ ΚΡΙΤΙΚΟ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑΣ ΛΑΚΗ ΠΡΟΓΚΙΔΗ

    Τον κριτικό λογοτεχνίας Λάκη Προγκίδη βράβευσε για το σύνολο του έργου του η Γαλλική Ακαδημία με το βραβείο Mottart που συνοδεύεται από το συμβολικό ποσό των 20.000 φράγκων ως υποστήριξη στη λογοτεχνική δημιουργία κατά το 1997 .

    Ο Λάκης Προγκίδης που γεννήθηκε στο Βόλο το 1947 θεωρείτα από του ςπλέον δόκιμους κριτικούς λογοτεχνίας της Γαλλίας και έχει καθιερωθεί ως ένας από τους σημαντικότερους θεωρητικούς του μυθιστορήματος. Εχει θητεύσει δίπλα στον τσεχικής καταγωγής συγγραφέα Μίλαν Κούντερα και τον 1993 ίδρυσε το θεωρητικό τριμηνιαίο περιοδικό L atelier du roman (Το εργαστήριο του μυθιστορήματος) το οποίο συνεχίζει να διευθύνει.

    [07] ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΕΤΑΙ ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ Η ΜΑΚΕΤΑ ΤΗΣ ΑΝΑΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ ΤΟΥ ΛΙΜΝΑΙΟΥ ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΚΟΥ ΟΙΚΙΣΜΟΥ ΤΟΥ ΔΙΣΠΗΛΙΟΥ

    Την μακέτα του χώρου όπου θα γίνει η αναπαράσταστη του λιμναίου προϊστορικοί οικισμού στο Δισπηλιό της Καστοριάς θα παρουσιάσει την ερχόμενη Τρίτη η ομάδα αρχαιολόγων και αρχιτεκτόνων που εργάστηκε για την κατασκευή του.

    Από το πρόγραμμα LIFE που αφορά τη διαχείριση του βιολογικού αποθέματος του προϊστορικού οικισμού στο Δισπηλιό Καστοριάς προβλέπεται ως κύριο χωρικό πλαίσιο όλων των δράσεων η αναπαράσταση μέρους του νεολιθικού αυτού οικισμού σε φυσικό μέγεθος. Ετσι θα κατασκευαστούν στην περιοχή του Δισπηλιού όπου βρέθηκε ο οικισμός, κατοικίες, πλατφόρμες, φούρνοι βάρκες κλπ. Οι κατασκευές και η αναπαράσταση του οικισμού θα γίνει σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχουν προκύψει από την πενταετή ανασκαφική έρευνα η οποία διαξάγεται από το ΑΠΘ με την ευθύνη του καθηγητή ΓιώργουΧουρμουζιάδη και τη συνεργασία 12 μεταπτυχιακών φοιτητών, 3 αρχιτεκτόνων -μηχανικών, 3 παλαιοαπεριβαλλοντολόγων και 3 γεωλόγων.

    Την προγραμματική σύμβαση αυτού τουπρογράμματος έχουν υπογράψει ως συνεργάτες του υπουργέιο Μακεδονίας-Θράκης, το ΑΠΘ, η Αναπτυξιακή Καστοριάς και η κοινότητα Δισπηλιού ενώ τελικός στόχος είναι η δημιουργία για πρώτη φορά στην χώρα μας ενός οικομουσείου.

    [08] ΝΕΕΣ ΜΕΘΟΔΟΥΣ ΤΑΧΕΙΑΣ ΑΝΑΝΗΨΗΣ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΝΤΑΙ ΣΕ ΑΣΘΕΝΕΙΣ

    Στα αποτελέσματα από τη χρήση της ερυθροποιητίνης, του φαρμάκου που ενεργοποιεί τους φυσικούς μηχανισμούς του οργανισμού για αιμοποίηση, με αποτέλεσμα να αποφεύγονται οι μεταγγίσεις, ενώ ταυτοχρόνως μειώνονται δραστικά οι απαιτούμενες για τις προγραμματισμένες επεμβάσεις ποσότητες αίματος, επικεντρώθηκε σήμερα το ενδιαφέρον του 12ου Πανευρωπαϊκού συνεδρίου καρδιοχειρουργικής αναισθησιολογίας, που διεξάγεται στο συνεδριακό κέντρο "Ι.Βελλίδης" στη Θεσσαλονίκη.

    Σύμφωνα με το Γάλλο συντονιστή του συμποσίου κ.Μπαρόν βασικά πλεονεκτήματα της ερυθροποιητίνης είναι ότι ο ασθενής δεν χρειάζεται να μεταβεί στο νοσοκομείο για αίμα, απλώς κάνει χρήση υποδόριων ενέσεων. Επίσης δεν είναι υποχρεωμένος να κάνει αφαίμαξη, ενώ όταν εισάγεται στο χειρουργείο παρέχει στους γιατρούς την ασφάλεια και τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσουν και άλλες τεχνικές για να σώσουν περισσότερο από το αίμα του.

    Στο μεταξύ, χθες συζητήθηκαν οι νέες μεθόδους ταχείας ανάνηψης που άρχισαν να εφαρμόζονται σε όλο τον κόσμο και την Ελλάδα με άριστα αποτελέσματα και προβλέπουν τη δραστική μείωση των 18 - 24 ωρών ύπνωσης και καταστολής των ασθενών που έχουν upobkghe_ σε καρδιοχειρουργική επέμβαση.

    Με τη μέθοδο ταχείας ανάνηψης του ασθενούς που υποβλήθηκε σε καρδιοχειρουργική επέμβαση, επιδιώκεται η ταχύτερη δυνατή αποκατάσταση της καρδιοαναπνευστικής λειτουργίας. Βασικό στοιχείο για την επιλογή των νέων μεθόδων είναι ο περιορισμός ή η εξάλειψη του μετεγχειρητικού πόνου, ενώ στόχος είναι η επαναφορά των ζωτικών λειτουργιών του οργανισμού στη φυσιολογική τους λειτουργία.


    [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [09] ΣΕ ΚΛΙΜΑ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΟΛΟΚΛΗΡΩΝΕΤΑΙ ΣΗΜΕΡΑ ΚΑΙ ΤΥΠΙΚΑ Η ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΗ ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ ΤΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ ΣΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΑ

    Σε κλίμα βίας και τρομοκρατίας ολοκληρώνεται σήμερα και τυπικά η προεκλογική εκστρατεία των κομμάτων στην Αλβανία, η οποία διεξήχθη υπό τη σκιά των αιματηρών καθημερινά επεισοδίων αλλά και απαγωγών πολιτικών προσωπων με μοναδικό στόχο τον εκφοβισμό των ψηφοφόρων. Η προεκλογική αυλαία κλείνει με τις συγκεντρώσεις του Σοσιαλιστικού και του Δημοκρατικού Κόμματος, οι οποίες θα πραγματοποιηθούν στην κεντρική πλατεία των Τιράνων με αρκετές ώρες διαφοράς μεταξύ τους για την αποφυγή επεισοδίων.

    Δύο μόλις εικοσιτετράωρα πριν την εκλογική αναμέτρηση της Κυριακής, οι ένοπλες συγκρούσεις μεταξύ των συμμοριών και αθώων πολιτών συνεχίζονται με αμείωτη ένταση και ιδιαίτερα στις νότιες περιοχές της Αλβανίας όπου η κατάσταση παραμένει ανεξέλεγκτη απειλούν την ομαλή διεξαγωγή των εκλογών της 29ης Ιουνίου και αυξάνουν τους φόβους για επαναληψη του σκηνικού των εκλογών της 26ης Μαίου, όπου είχαν κυριαρχήσει οι πρακτικές βίας και νοθείας. Η ολοκληρωτική έλλειψη έννομης τάξης με τις προσπάθειες εκφοβισμού των ψηφοφόρων προδιαγράφουν, όπως εκτιμούν πολιτικοί αναλυτές στα Τίρανα, φαινόμενα επανάληψης των εκλογών της 26ης Μαίου. Παράλληλα είναι αμφίβολο αν οι εκατοντάδες ξένοι παρατηρητές που θα μεταβούν σε διάφορες περιοχές της Αλβανίας και θα αναλάβουν την εποπτεία των εκλογών θα μπορέσουν να επιτελέσουν το έργο τους εξαιτίας του σαρωτικού κύματος βίας που κατακλύζει τη χώρα.

    Παρά τη διαπιστωμένη αδυναμία για την σωστή προετοιμασία των εκλογών η διεθνής κοινότητα και ειδικότερα ο Οργανισμός για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) θεωρεί ότι η διεξαγωγή τους θα συμβάλλει στην έξοδο από την κρίση που έχει βυθιστεί η Αλβανία και θα θέσει τα θεμέλια για την ανασυγκρότησή της.

    Ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΑΣΕ σε μια τελευταία προσπάθεια να κατευνάσει την εκρηκτική κατάσταση που αναζωπυρώθηκε τις τελευταίες ημέρες έσπευσε στα Τίρανα και είχε διαδοχικές συναντήσεις με τον πρωθυπουργό Μπασκίμ Φίνο, τον σοσιαλιστή ηγέτη Φάτος Νάνο, τον πρόεδρο του Δημοκρατικου Κόμματος, Τριτάν Σέχου και τον Πρόεδρο Σαλί Μπερίσα.

    Κατά τον κ.Βρανίτσκι το κυριώτερο πρόβλημα αυτή τη στιγμή στην Αλβανία είναι να γίνει αποδεκτό το εκλογικο αποτέλεσμα το οποίο "μπορεί να αποτελέσει τη βάση για την επιστροφή της χώρας στην ομαλοτητα".

    Σε συνέντευξή του στην αλβανόφωνη εκπομπή της ραδιοφωνικής υπηρεσίας του BBC, ο κ.Βρανίτσκι χαρακτήρισε την κατάσταση σε ορισμένες περιοχές της Αλβανίας "επικίνδυνη", υπογράμμισε ωστόσο ότι η μόνη λύση για να βγει η χώρα απο το αδιέξοδο είναι οι εκλογές.

    Κατά τον κ.Βρανίτσκι το πολιτικό κλίμα από μια άποψη παρουσιάζει μερική βελτίωση ενώ εξακολουθεί να δυναμίζεται όπως είπε από την οργανωμένη βία. "Υπό μια έννοια η κατάσταση παρουσιάζει κάποια μικρή βελτίωση στο ότι δηλαδή όλα τα πολιτικά κόμματα δεν έχουν καμια αμφιβολία για τη σκοπιμότητα των εκλογών και για τη συμμετοχή τους στην προεκλογική εκστρατεία", είπε χαρακτηριστικά για να προσθέσει: "παράλληλα τα πράγματα δεν ειναι και τόσο καλά διότι καθώς πλησιάζουμε στην ημέρα των εκλογών αυξάνει η νευρικότητα και κάποιες απο τις ένοπλες συμμορίες σε μερικές περιοχές της χώρας εντείνουν τη δραστηριότητά τους. Για αυτό λοιπόν η αποστολή των εκπροσώπων της διεθνούς κοινότητας στην Αλβανία για να διασφαλιστεί η ομαλή διεξαγωγή των εκλογών της Κυριακής γίνεται ολοενα και πιο δύσκολη".

    Κατά την εκτίμηση του τα μεγαλύτερα προβλήματα που θα αντιμετωπίσει η όποια κυβέρνηση προκύψει από την εκλογική αναμέτρηση της Κυριακής είναι η αποκατάσταση της έννομης τάξης και των θεσμών καθώς, ενώ στρατηγικός στόχος θα πρέπει να είναι και η συνεργασία με τους διεθνείς οργανισμούς για την ανασυγκρότηση της οικονομικής και πολιτικής κατάστασης."Η κατάσταση στον τομέα της ασφάλειας δεν μπορεί να συγκριθεί με την κεντρική και ανατολική Ευρώπη και ένα από τα σημαντικότερα ζητήματα είναι ότι η επόμενη κυβέρνηση θα πρέπει να αφιερώσει τις προσπάθειές της στην κατάστρωση ενός προγράμματος για τη συνεργασία με τους διεθνείς οργανισμούς, τη ΔΕΕ, για την ανασυγκρότηση της αστυνομίας και πολλά πολλά ακόμη", είπε χαρακτηριστικά.

    Παράλληλα επισήμανε ότι εκτός απο τους διεθνείς οικονομικούς οργανισμούς που μπορούν να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στην ανοικοδόμηση της χώρας στο μέλλον, ο ΟΑΣΕ μπορεί να συμβάλει σε θέματαπου άπτονται της εδραίωσης των δημοκρατικών θεσμών και της προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

    Διέψευσε κατηγορηματικά τις φήμες σύμφωνα με τις οποίες το αποτέλεσμα της Κυριακής είναι κανονισμένο εκ των προτέρων με τη "βοήθεια" και ξένων παρατηρητών λέγοντας χαρακτηριστικά: "Είμαι ευτυχής που βρίκαμε κάποιες επιφανείς προσωπικότητες οι οποίες θα ετοιμάσουν την τελική έκθεση για τις εκλογές. Νομίζω λοιπον ότι έτσι θα μπορέσουμε να διαψευσουμε σύντομα τις φήμες αυτές".

    Σήμερα ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΑΣΕ μεταβαίνει στην Ιταλία όπου θα έχει τις τελευταίες του επαφές πριν τη διεξαγωγή των εκλογών με την ηγεσία της πολυεθνικής προστατευτικής δύναμης στην Αλβανία.

    [10] ΑΠΕΙΛΕΙ ΜΕ ΕΜΦΥΛΙΟ ΠΟΛΕΜΟ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΕΠΑΝΕΚΛΟΓΗΣ ΤΟΥ ΜΠΕΡΙΣΑ, Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΣΩΤΗΡΙΑΣ ΤΟΥ ΑΥΛΩΝΑ

    Την απειλή ότι θα ξεσπάσει εμφύλιος πόλεμος στην Αλβανία, στην περίπτωση που επανεκλεγεί ο Σαλί Μπερίσα, διατύπωσε ευθέως ο πρόεδρος της Επιτροπής Σωτηρίας των κατοίκων του Αυλώνας Λουφτάρ Μπεντοσάτι.

    Σε συνέντευξή του , που δημοσιεύεται σήμερα στην εφημερίδα "Κοχα Γιον" ο πρόεδρος της επιτροπής σωτηρίας τονίζει ότι οι κάτοικοι της περιοχής είναι αγανακτισμένοι και αν συμβεί να εκλεγεί ο Μπερίσα , τότε "τα βουνά και τα όπλα είναι η μόνη λύση".

    "Στην περίπτωση αυτή θα ζητήσουμε απο την πολυεθνική δύναμη να αποχωρήσει και θα αναλάβουμε μόνοι να ξεκαθαρίσουμε το θέμα."

    Απαντώντας στην ερώτηση γιατί δεν επιτρέπουν να πραγματοποιηθεί συγκέντρωση του Σαλί Μπερίσα στην πόλη τους, ο Μπεντοσάτι δήλωσε ότι , ποτέ δεν απαγόρευσαν να πραγματοποιηθεί συγκέντρωση του Δημοκρατικού κόμματος. "Είναι ελεύθεροι να κάνουν ότι θέλουν. Απλώς δεν επιτρέπουμε σε ορισμένους που εγκλημάτισαν κατα του λαού, όπως ο Μπερίσα και ο Μέξι, να πατήσουν το πόδι τους στην Αυλώνα."

    [11] Ο Μ.ΦΙΝΟ ΚΑΤΗΓΟΡΕΙ ΤΟΝ ΑΛΒΑΝΟ ΠΡΟΕΔΡΟ ΓΙΑ ΑΛΛΟΙΩΣΗ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟΥ ΤΩΝ ΠΑΡΑΤΡΑΠΕΖΩΝ

    Ο πρωθυπουργός Μπασκίμ Φίνο κατηγόρησε δημόσια τον Αλβανό Πρόεδρο Σαλί Μπερίσα για αλλοίωση του νομοσχεδίου που κατήρτισε η κυβέρνηση για τον έλεγχο και τη διαφάνεια των παρατραπεζών, η κατάρρευση των οποίων επέφερε την κρίση στην Αλβανία.

    Σε δηλώσεις του στην κρατική τηλεόραση, ο πρωθυπουργός κατηγόρησε τον Μπερίσα ότι τροποποίησε πριν το υπογράψει το συγκεκριμένο νομοσχεδιο που καταρτίστηκε σύμφωνα με τις υποδείξεις τους Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Με πρωτοφανή αυστηρή γλώσσα κατηγόρησε τον Μπερίσα ότι οξυνει το πολιτικό κλίμα παραμονές των εκλογών. "Η ξύλινη γλώσσα του δείχνει ότι βιώνει τις τελευταίες ημέρες της πολιτικής του αγωνίας", υπογράμμισε.

    Κατηγορίες κατά του Μπερίσα εξαπέλυσε και ο υπουργός Οικονομικών, Αρμπεν Μαλάι, ο οποίος άφησε αιχμές ότι ο Αλβανος Πρόεδρος καθυστερει σκόπιμα τον έλεγχο των παρατραπεζών επειδή είναι και ο ίδιος αναμεμειγμένος.

    Στο μεταξύ η εφημερίδα "Κόχα Γιον" δημοσίευσε επιστολή, που υποστηρίζει ότι έστειλε στη σύνταξή της, ο πρώην πρόεδρος της χρεωκοπημένης παρατράπεζας "Xhaferri", ο οποίος κατηγορεί τον Πρόεδρο Μπερίσα ότι αφαίρεσε για λογαριασμό του 13 δις λεκ απο τις καταθέσεις της παρατράπεζας. Ο ίδιος αποκαλύπτει ότι πλήρωσε σημαντικά ποσά στον αρχηγό της αλβανικής αστυνομίας Αγκιμ Σεχου και στον αρχηγό των μυστικών υπηρεσιών SHIK, Μπασκίμ Γκαζιντέντε, για να ελευθερώσουν απο τη φυλακή τους γιους του.

    [12] Ν.ΒΟΡΒΟΛΑΚΟΣ: ΥΨΙΣΤΗ ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΟ ΔΟΓΜΑ ΕΝΙΑΙΟΥ ΑΜΥΝΤΙΚΟΥ ΧΩΡΟΥ ΕΛΛΑΔΑΣ - ΚΥΠΡΟΥ

    Στην ύψιστη σημασία του δόγματος του ενιαίου αμυντικού χώρου Ελλάδας-Κύπρου αναφέρθηκε ο αρχηγός της Εθνικής Φρουράς, αντιστράτηγος Νικόλαος Βορβολάκος, στην ημερήσια διαταγή του κατά την τελετή απονομής Ξιφών σε ελληνοκύπριους αξιωματικούς, απόφοιτους των στρατιωτικών παραγωγικών σχολών της Ελλάδας.

    Ο κ.Βορβολάκος είπε ότι η Κύπρος διέρχεται την πιο κρίσιμη φάση της ιστορίας της και κάλεσε τους νέους αξιωματικούς να αναζητήσουν τις ευθύνες και τις υποχρεώσεις τους προς την υπηρεσία και την πατρίδα.

    Ο υπουργός Αμυνας της Μεγαλονήσου Κώστας Ηλιάδης κάλεσε όλους όσους ενδιαφέρονται για μια μόνιμη και βιώσιμη λύση του κυπριακού να λάβουν σοβαρά υπόψη τη στάση και την πολιτική που εφαρμόζει η τουρκική πλευρά, κάνοντας λόγο για τις συνεχιζόμενες προκλήσεις.

    Ο κ.Ηλιάδης αναφερόμενος στο μορατόριουμ πτήσεων, τόνισε ότι η μη συμμετοχή ελληνικών αεροσκαφών στην άσκηση "Βεργίνα" ήταν μια "κίνηση καλής θέλησης" για να δημιουργηθεί το κατάλληλο κλίμα στις απευθείας συνομιλίες της Νέας Υόρκης.

    Υποστήριξε επίσης ο υπουργός Αμυνας της Κύπρου, ότι οι νέοι αξιωματικοί που επανδρώνουν την Εθνική Φρουρά θα συμβάλουν στο "έργο της μεγάλης προσπάθειας για ενίσχυση της αμυντικής θωράκισης".

    [13] Β. ΛΥΣΣΑΡΙΔΗΣ: ΔΕΝ ΠΕΡΙΜΕΝΩ ΚΑΝΕΝΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ ΚΛΗΡΙΔΗ-ΝΤΕΝΚΤΑΣ

    Δεν αναμένει τίποτε από τις απευθείας συνομιλίες Κληρίδη- Ντενκτάς ο πρόεδρος του σοσιαλιστικού κόμματος ΕΔΕΚ, Βάσος Λυσσαρίδης, όπως δήλωσε χτες το βράδυ στη Θεσσαλονίκη, όπου βρέθηκε για να μιλήσει σε εκδήλωση στη μνήμη του Ανδρέα Παπανδρέου.

    "Δεν αναμένω αποτελέσματα διότι δεν υπάρχουν προυποθέσεις και ίσως αυτό να είναι ως ένα βαθμό θετικό", είπε ο κ. Λυσσαρίδης σημειώνοντας πως οποιαδήποτε αποτελέσματα πρέπει να αναμένονται μετά τις προεδρικές εκλογές στην Κύπρο.

    Σε ερώτηση αν σύρεται η κυπριακή κυβέρνηση σ αυτές τις συνομιλίες ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ παρατήρησε:" Εφόσον ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ είχε καλέσει τα μέρη να συνομιλήσουν θα ήταν πολύ δύσκολο για την οποιαδήποτε κυπριακή κυβέρνηση να αρνηθεί σε πρόσκληση του Γ.Γ. Αν έπρεπε να ακολουθηθούν άλλες μέθοδοι και άλλες διαδικασίες είναι ένα θέμα, αλλά άρνηση σε πρόσκληση του Γ.Γ. δεν θα τη συμβούλευα σε καμία κυπριακή κυβέρνηση".

    [14] ΕΠΙΤΕΥΞΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑΣ ΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΟΝΟΜΑΣΙΑΣ ΤΗΣ ΠΓΔΜ, ΠΡΟΑΝΑΓΓΕΛΟΥΝ ΤΑ ΜΜΕ ΤΩΝ ΣΚΟΠΙΩΝ

    Επίτευξη συμφωνίας για τη διευθέτηση του ζητήματος της ονομασίας της ΠΓΔΜ, η οποία θα ικανοποιεί και τις δύο πλευρές, προαναγγέλουν τα μέσα ενημέρωσης των Σκοπίων τοποθετώντας την μάλιστα τον Αύγουστο ή τον Σεπτέμβριο.

    Η ημιεπίσημη εφημερίδα "Νόβα Μακεντόνια" των Σκοπίων, σε σχόλιό της που υπογράφει ο Ζόραν Αντόνοφσκι, υποστηρίζει ότι "κατά τη δεύτερη επέτειο της ενδιάμεσης συμφωνίας που υπεγραψαν οι υπουργοί Εξωτερικών των δυο χωρών το Σεπτέμβριο του 1995 στη Νέα Υόρκη, θα επιχειρηθεί το μεγαλύτερο εγχείρημα για τη διευθέτηση του ζητήματος της ονομασίας". Κατά τον Αντονόφσκι οι δύο πλευρές έχουν συμφωνήσει στο 90% των θεμάτων που διαφωνούσαν, ενώ είναι θέμα μηνών ή και εβδομάδων για την τελική συμφωνία. "Ολες οι πλευρές ισχυρίζονται ότι έχει βρεθεί η φόρμουλα και έχει γίνει αποδεκτή και αναμένεται η κατάλληλη στιγμή να ανακοινωθεί", γράφει χαρακτηριστικά.

    Αναφερόμενος στη γραπτή πρόταση που υπέβαλαν τα Σκόπια προς τα Ηνωμένα Εθνη για την αποδοχή της διπλής ονομασίας, η οποία pqobk]pei τη χρήση από την Ελλάδα στις διμερείς σχέσεις όποιας ονομασίας επιθυμεί, ενώ για διεθνή χρήση το "συνταγματικό" όνομα της χώρας, ο Αντόνοφσκι σημειώνει πως "θα ήταν παράλογο αν δεν υπηρχε αντιπροταση εκ μέρους της Αθηνας". Η αντιπρόταση αυτή, κατά τους συλλογισμούς του θα επαναφέρει στο προσκήνιο την ονομασία "Δημοκρατια Μακεδονίας- (Σκόπια)", η οποία κατά την άποψή του "θα διαφυλάξει την τιμη και των δυο κρατών". Και αυτό γιατί, όπως εξηγεί, "η Ελλάδα θα θεωρήσει ότι κατάφερε να μην χρησιμοποιείται αμιγώς ο όρος "Δημοκρατία Μακεδονίας", ενώ για μας δεν σημαίνει αλλαγή του συνταγματικού μας ονόματος αφού ο όρος Σκόπια υποδηλώνει την πρωτεύουσα μας".

    Ενας ακόμη λόγος, που κατά τον σχολιαστή, η Ελλάδα επιθυμεί την επίλυση του θέματος της ονομασίας είναι ο συλλογισμός της να ακολουθήσει το παράδειγμα της Γερμανίας, η οποία με τη συμφωνία που υπέγραψε με την Πολωνία και την Τσεχία -υποψήφιες προς ένταξη στο ΝΑΤΟ χώρες- θα διευρύνει τη ζώνη ασφαλείας της προς τη Ρωσία. "Το ίδιο και η Ελλάδα. Αν η ΠΓΔΜ γίνει μέλος του ΝΑΤΟ θα επεκτείνει τη ζώνη ασφαλείας της στο βορρά κατά 200 χιλιόμετρα", τονίζει.

    Επιπρόσθετος λόγος που η Ελλάδα, κατά τον Αντόνοφσκι, θα επιδιώξει την επίλυση του εκκρεμούς ζητήματος είναι το κυπριακό. "Αν η πρωτοβουλία του Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ αποβεί θετική και υπάρξει επίλυση του κυπριακού, η Ελλάδα θα πρέπει να προχωρήσει στην επίλυση του τελευταίου της προβλήματος εφόσον πρέπει να κατέχει καλύτερη θέση από την Τουρκία στην περιοχή".

    Και το σχόλιο καταλήγει με την επισήμανση ότι "τα σήματα που έρχονται από την Ελλάδα είναι θετικά" διότι, όπως γράφει, "δεν υπάρχουν σήματα". "Εφόσον η Ελλαδα δεν αντιδρά, σιωπά, σημαίνει ότι είναι έτοιμη να αποδεχθεί τη λύση", υπογραμμίζει.

    Αναλόγου περιεχομένου και πνεύματος σχόλιο δημοσιεύει και η εφημερίδα "Ντνέβνικ" η οποία μάλιστα υποστηρίζει ότι η πρόταση των Σκοπίων για την ονομασία έχει υποβληθεί στην Αθήνα τον Απρίλιο και επικαλούμενη πηγές του υπουργείου Εξωτερικών της ΠΓΔΜ, εκτιμά ότι η διευθέτηση του ζητήματος θα γίνει στα τέλη Αυγούστου.

    "Το θέμα του ονόματος δεν ήταν σε ημερήσια διάταξη όμως η Ελλάδα πιέζεται για να λυθεί το ζήτημα διότι θα πρέπει να φιλοδοξεί να καταστεί ηγετική χώρα στην περιοχή", καταλήγει το σχόλιο.

    [15] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΣΕΡΒΕΝΚΟΦΣΚΙ-ΚΟΣΤΩΦ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΗΝ ΕΛΒΕΤΙΑ

    Με τον πρωθυπουργό της Βουλγαρίας, Ίβαν Κόστωφ αναμένεται να συναντηθεί σήμερα στο Νταβός της Ελβετίας ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, Μπράνκο Τσερβενκόφσκι, ο οποίος συμμετέχει στις εργασίες του οικονομικού φόρουμ Γκραν Μοντάνα.

    Όπως μετέδωσαν τα κρατικά μέσα ενημέρωσης της γειτονικής χώρας, οι πρωθυπουργοί θα συζητήσουν για την προώθηση των εμπορικών συναλλαγών μεταξύ των δύο χωρών, ενώ δημοσιογραφικές πληροφορίες αναφέρουν ότι θα τεθεί και το επίμαχο γλωσσικό ζήτημα.

    Ο πρωθυπουργός Μ.Τσερβενκόφσκι σήμερα θα εκθέσει στο οικονομικό φόρουμ τις δυνατότητες που προσφέρει η ΠΓΔΜ για τις ξένες επενδύσεις και θα δώσει έμφαση στην οικονομική και κοινωνική κατάσταση που επικρατούν στη χώρα του, ενώ το Σάββατο θα μιλήσει le θέμα "Η ασφάλεια στην Νοτιοανατολική Ευρώπη".

    [16] 25 ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΙ ΚΙΝΔΥΝΕΥΣΑΝ ΣΕ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΑ ΓΥΜΝΑΣΙΑ ΤΟΥ ΝΑΤΟ ΣΤΗ ΜΑΥΡΗ ΘΑΛΑΣΣΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑΣ

    Σε σοβαρό κίνδυνο τέθηκαν οι ζωές 25 δημοσιογράφων και 4 μεταφραστών του Βουλγαρικού Πολεμικού Ναυτικού κατά τη διάρκεια των στρατιωτικών γυμνασίων του ΝΑΤΟ με την επωνυμία "Cooperative Partner ΄97", που διεξάγονται στη Μαύρη Θάλασσα της Βουλγαρίας.

    Οπως αναφέρει ο Τύπος της Σόφιας, η επιχείρηση διάσωσής τους, έγινε χθες τα μεσάνυχτα, σε συνθήκες σφοδρής θαλασσοταραχής. Πάνω από 3 ώρες διήρκεσε η μεταβίβασή τους από την μικρή ιταλική φρεγάτα όπου επέβαιναν σε ακταιωρό.

    Σήμερα το απόγευμα ο Πρόεδρος της Βουλγαρίας, Πέταρ Στογιάνοφ, θα παραστεί στα στρατιωτικά γυμνάσια στην παραθαλάσσια πόλη Βάρνα , θα επισκεφτεί την ελληνική φρεγάτα "Λήμνος" και θα συναντηθεί με τα μέλη του Επιτελείου των στρατιωτικών γυμνασίων. Κ.Κ.


    Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/

    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute
    mpa2html v3.04 run on Friday, 27 June 1997 - 12:32:26