Browse through our General Nodes on Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 97-06-24

From: Macedonian Press Agency <mpa@philippos.mpa.gr>

Macedonian Press Agency: News in Elot928 Greek Directory

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ

Θεσσαλονίκη 24 Ιουνίου 1997


ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ

[Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

[Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ


ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

[Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [01] ΑΡΧΙΣΑΝ ΟΙ ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΤΗΣ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΟΥ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΥ ΔΙΑΛΟΓΟΥ ΣΤΗ Ν.Α ΕΥΡΩΠΗ

  • [02] ΠΟΛΥ ΧΑΜΗΛΗ Η ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟ ΣΤΕΗΤ ΝΤΙΠΑΡΤΜΕΝΤ

  • [03] ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΕΣ ΤΕΛΕΤΕΣ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΔΟΓΜΑΤΩΝ ΤΗΣ ΜΕΣΟΓΕΙΟΥ ΘΑ ΠΛΑΙΣΙΩΣΟΥΝ ΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ ΤΩΝ ΘΗΣΑΥΡΩΝ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΟΡΟΥΣ

  • [04] ΚΥΚΛΟ ΕΠΑΦΩΝ ΣΤΙΣ Η.Π.Α. ΑΡΧΙΣΕ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΜΥΝΑΣ ΑΚΗΣ ΤΣΟΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ

  • [05] ΠΟΙΝΙΚΗ ΔΙΩΞΗ ΓΙΑ ΤΟ ΘΑΝΑΤΟ ΤΟΥ ΣΤΡΑΤΙΩΤΗ ΡΩΜΙΟΠΟΥΛΟΥ

  • [06] Δ.ΡΕΠΠΑΣ: Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΣΤΗΡΙΖΕΙ ΤΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΤΗΣ ΡΩΜΗΣ

  • [07] Δ.ΡΕΠΠΑΣ: ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΗ ΤΩΝ ΔΙΑΘΕΣΕΩΝ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ Η ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ

  • [08] ΔΙΕΘΝΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΣΤΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ

  • [09] ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΑΝ ΟΙ ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΤΩΝ ΕΦΗΒΩΝ


  • [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [10] ΤΗΝ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΕΤΣΕΒΙΤ ΚΑΙ ΜΠΑΪΚΑΛ ΕΞΑΣΦΑΛΙΣΕ Ο Μ.ΓΙΛΜΑΖ- ΑΝΕΝΔΟΤΗ Η ΤΣΙΛΛΕΡ

  • [11] ΑΙΣΙΟΔΟΞΙΑ ΓΙΑ ΟΜΑΛΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΑ

  • [12] NΕΑ ΑΠΑΓΩΓΗ ΕΛΛΗΝΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑ ΣΤΟ ΑΡΓΥΡΟΚΑΣΤΡΟ

  • [13] ΔΙΑΛΥΕΤΑΙ Ο ΚΟΜΜΑΤΙΚΟΣ ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ "ΖΑΓΙΕΝΤΝΟ"

  • [14] Ο ΙΟΝ ΙΛΙΕΣΚΟΥ ΕΠΑΝΕΞΕΛΕΓΗ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ PDSR ΣΤΗΝ ΡΟΥΜΑΝΙΑ- ΠΑΡΑΙΤΗΘΗΚΕ Ο Τ. ΜΑΛΕΣΚΑΝΟΥ ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΤΕΣΣΕΡΑ ΣΤΕΛΕΧΗ

  • [15] ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΑΓΟΡΑΖΕΙ ΤΟ 55% ΤΟΥ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ ΒΟΥΛΓΑΡΙΚΟΥ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟΥ


  • ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

    [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [01] ΑΡΧΙΣΑΝ ΟΙ ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΤΗΣ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΟΥ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΥ ΔΙΑΛΟΓΟΥ ΣΤΗ Ν.Α ΕΥΡΩΠΗ

    Η 1η διεθνής συνάντηση για την Ανάπτυξη του Κοινωνικού Διαλόγου στις χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης άρχισε απόψε στο ξενοδοχείο ''Sun Beach'' στην Αγία Τριάδα, με πρωτοβουλία της Ελληνικής Ο.Κ.Ε (Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής) και τη συμμετοχή εκπροσώπων από 8 χώρες (Βουλγαρία, FYROM, Αλβανία, Ρουμανία, Γιουγκοσλαβία, Κροατία, Σλοβενία, Τουρκία).

    Μιλώντας στη συνάντηση ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ, Γιώργος Πασχαλίδης, χαρακτήρισε ιδιαίτερα σημαντικό το γεγονός και pq|shese: "Η Ελλάδα προωθεί ένα συστηματικό διάλογο με τις χώρες της Ν.Α. Ευρώπης και ένα σημαντικό βήμα έγινε με τη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών στη Θεσσαλονίκη. Κάθε εποχή έχει το διάλογό της, κάθε περιοχή έχει τα δικά της θέματα. Το μεγάλο θέμα στη δικιά μας περιοχή είναι να αποκαταστήσουμε με κοινές δράσεις τη γεωπολιτική συνέχεια της Ευρώπης στο Νοτιοανατολικό της χώρο μέχρι τη Μεσόγειο, τη Μέση Ανατολή και τις Παρευξείνιες περιοχές, δημιουργώντας ένα ενιαίο συνεκτικό οικονομικό διαπολιτισμικό χώρο. Πρώτο βήμα, ένας κώδικας επικοινωνίας, π.χ. να ξεχάσουμε τη λέξη διείσδυση και να συνηθίσουμε τη λέξη συνεργασία".

    Στο μήνυμα του ο υπουργός Μακεδονίας-Θράκης, Φίλιππος Πετσάλνικος υπογράμμισε πως "ο κοινωνικός διάλογος είναι στρατηγικός σχεδιασμός και συνεννόηση για κοινές δράσεις με συναίνεση που αποσκοπεί στην βελτίωση των θέσεων όλων στην κοινωνία εταίρων στις νέες συνθήκες που θα παγιωθούν στα προσεχή χρόνια. Είναι η διαμόρφωση συναντίληψης για τις μεγάλες επιλογές που βρίσκονται μπροστά μας μέσα από την αμοιβαία κατανόηση των προβλημάτων".

    Ο Πρόεδρος της Ελληνικής Ο.Κ.Ε., καθηγητής Γιάννης Κουκιάδης είπε ότι χρειάζονται μηχανισμοί συνεχούς συνεργασίας για να προωθηθούν οι μεταρρυθμίσεις στις χώρες της Ν.Α. Ευρώπης.

    Στη διάρκεια της συνάντησης προτάθηκε η δημιουργία μόνιμου θεσμού διαλόγου μεταξύ των χωρών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και ενός Κέντρου Ανάπτυξης του Κοινωνικού Διαλόγου, με έδρα τη Θεσσαλονίκη.

    [02] ΠΟΛΥ ΧΑΜΗΛΗ Η ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟ ΣΤΕΗΤ ΝΤΙΠΑΡΤΜΕΝΤ

    Ως χώρα με πολύ χαμηλή εγκληματικότητα και σταθερή δημοκρατία, σκιαγραφεί το Στέητ Ντιπάρτμεντ την Ελλάδα, στο πλαίσιο των ταξιδιωτικών συμβουλών που παρέχονται τηλεφωνικά σε όσους Αμερικανούς ενδιαφέρονται να την επισκεφτούν. Στις ταξιωτικές συμβουλές του αμερικανικού Υπουργείου προς τους τουρίστες, περιλαμβάνεται αναφορά στη δράση της τρομοκρατικής οργάνωσης "17 Νοέμβρη", με την επισήμανση όμως, ότι μέχρι σήμερα δεν έχει πλήξει τουρίστες, αλλά μόνο κυβερνητικούς επισήμους διαφόρων εθνικοτήτων.

    Στο τμήμα των πληροφοριών που αφορούν τη Μεγάλη Βρετανία υπογραμμίζονται οι πολύνεκρες τρομοκρατικές επιθέσεις του "ΙRA", ενώ για τη Γαλλία υπενθυμίζονται τα κρούσματα διαρρήξεων και κλοπών διαβατηρίων. Η τρομοκρατική δράση των Βάσκων και η υψηλή εγκληματικότητα συγκαταλέγονται στα μειονεκτήματα της Ισπανίας, ενώ η μάστιγα των ναρκωτικών αποτελεί ανατρεπτικό παράγοντα για μια επίσκεψη στην Ολλανδία.

    Στο ίδιο περίπου πνεύμα κινείται και το εκτενές δημοσίευμα της έγκυρης αμερικανικής εφημερίδας "Los Angeles Times", που με τον τίτλο "Παραμείνετε προσεκτικοί, ακόμη και στην Ευρώπη", παρέχει πληροφορίες και συμβουλές σε όσους ενδιαφέρονται να επισκεφτούν την Ελλάδα, τη Γαλλία, τη Βρετανία, την Ολλανδία και την Ισπανία, δηλαδή τους πιο δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς στη Γηραιά Ήπειρο.

    Οσον αφορά ειδικά τη χώρα μας, επισημαίνεται ότι οι touqistij]r περιοχές στην Αθήνα είναι αρκετά ασφαλείς, παρόλο που οι κλοπές πορτοφολιών και τσαντών έχουν παρουσιάσει άνοδο. Πάντως, σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα, επαγρυπνά η μεγάλη αστυνομική δύναμη που διαθέτει η χώρα.

    Στο ίδιο κείμενο τονίζεται ότι προκειμένου να περιορίσει το νέφος -που ταλαιπωρεί καθημερινά χιλιάδες Αθηναίους ιδίως το καλοκαίρι- η ελληνική κυβέρνηση μειώνει τις ώρες εργασίας και περιορίζει την κυκλοφορία στο κεντρο της πόλης.

    [03] ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΕΣ ΤΕΛΕΤΕΣ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΔΟΓΜΑΤΩΝ ΤΗΣ ΜΕΣΟΓΕΙΟΥ ΘΑ ΠΛΑΙΣΙΩΣΟΥΝ ΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ ΤΩΝ ΘΗΣΑΥΡΩΝ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΟΡΟΥΣ

    Θρησκείες και θρησκευτικές τελετές όλων των λαών της Μεσογείου φιλοξενεί η Θεσσαλονίκη Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης από τις 28 Ιουνίου ως την 1η Ιουλίου στο πλαίσο των εκδηλώσεων "Δρόμοι του Ουρανού-Ιερές μουσiκές" Αυτόνομες ομάδες λειτουργικής μουσικής από ορθόδοξες, καθολικές και μουσουλμανικές χώρες καθώς και από το Ισραήλ eνώνουν κάτω από το κοινό σχήμα της επίκλησης προς το Θεό αποσπάσματα από θρησκευτικές τελετές του κάθε δόγματος στέλνοντας το μήνυμα αδελφοσύνης της αγάπης και της αλληλοκατανόησης.

    Οι εκδηλώσεις , εμπνευστής των οποίων είναι ο Νίκος Κούνδουρος, θα πραγματοποιηθούν στα Κάστρα . "Την ιδέα τη συνέλαβα για πρώτη φορά πριν ένα χρόνο όταν επισκέφτηκα το Αγιον Ορος" λέει ο κ Κουνδουρος και προσθέτει "Θέλησα με τον τρόπο αυτό να πλαισιώσω τη μεγάλη έκθεση των Θησαυρών του Αγίου Ορους φέρνοντας στη Θεσσαλονίκη μαζί με τους θησαυρούς της Αθωνικής Πολιτείας όλες τις θρησκείες των λαών της μεσογεικής λεκάνης. Το όμοιο και το ξέχωρο ορίζουν τις πολιτσμικές συγγένειες αλλά και τις διαφορές που οδηγούν μεν σε μια ευρύτερη διαφοροποίηση των θρησκευτικο- θεατρικών εκδηλώσεων απο περιοχή σε περιοχή, διατηρούν, ωστόσο, ως κύρια συνεκτική ύλη το ένστικτο και τις παρορμήσεις του θρησκευτικού συναισθήματος.

    Σύμφωνα με το πρόγραμμα το Σάββατο θα δωθούν συναυλίες με την Ορχήστρα Βυζαντινής Μουσικής με τη συμμετοχήτου ΜανώληΜητσιά και της Μελίνα Κανά, τη Ρωσική Χορωδία Blagovest και τη Βυζαντική Χορωδία Μακεδονίας. Την Κυριακή θα παρουσιαστούν: η Αδελφότητα Soulamia από την Τυνησία, Moni Ovadia από το Ισραήλ, Capella Ducale Venetia από την Ιταλία και Misa Flamenca από την Ισπανία. Τη Δευτέρα η διάσημη Μαρωνίτισσα αδελφή Marie Kayrouz και "Ensemble de la Paix" από το Λίβανο θα αποδώσουν ύμνους της Ανατολής. Την τελευταία ημέρα των εκδηλώσεων παρουσιάζονται οι Περιστρεφόμενοι Δερβίσηδες από το Ικόνιο της Τουρκίας και η Μεικτή Πολυφωνική Χορωδία του Καθεδρικού Ναού "Αλεξάντερ Νεβσκι" της Σόφιας. Τις "Ιερές Μουσικές" θα κλείσουν οι μοναχοί της συνοδείας του ιερομονάχου Διονυσίου από τη σκήτης της Μικράς Αγίας Αννης του Αγίου Ορους αποδίδοντας ύμνους κατά την αγιορείτικη μουσική παράδοση.

    [04] ΚΥΚΛΟ ΕΠΑΦΩΝ ΣΤΙΣ Η.Π.Α. ΑΡΧΙΣΕ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΜΥΝΑΣ ΑΚΗΣ ΤΣΟΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ

    O υπουργός Εθνικής Αμυνας, Ακης Τσοχατζόπουλος, βρίσκεται από wher για εξαήμερη επίσκεψη στις Ηνωμένες Πολιτείες, στο πλαίσιο της ελληνικής προεδρίας στις Διατλαντικές δραστηριότητες της Δυτικοευρωπαϊκής Ενωσης.O κ. Τσοχατζόπουλος πέραν της ομιλίας του προς τους υπουργούς Αμυνας της ΔΕΕ και του ΝΑΤO για το θέμα, έχει συναντήσεις με τον Αμερικανό ομόλογό του, Oυίλιαμ Κοέν, τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Στρόντ Τάλμποτ, καθώς και με την Ελληνίδα γερουσιαστή, κυρία Oλυμπία Σνόου και τον Ελληνα γερουσιαστή, Πολ Σαρμπάνις.

    Επίσης θα μιλήσει στην επιτροπή της αμερικανικής Γερουσίας καθώς και σε αμερικανούς επιχειρηματίες για θέματα που αφορούν την άμυνα και την οικονομία.Την Πέμπτη ο κ. Τσοχατζόπουλος θα επισκεφθεί τη Νέα Υόρκη, όπου θα γίνει δεκτός από τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής κ. Σπυρίδωνα και θα μιλήσει σε πανομογενειακή συγκέντρωση στο "Κρύσταλ Πάλας" της Αστόρια. Α.Τ.

    [05] ΠΟΙΝΙΚΗ ΔΙΩΞΗ ΓΙΑ ΤΟ ΘΑΝΑΤΟ ΤΟΥ ΣΤΡΑΤΙΩΤΗ ΡΩΜΙΟΠΟΥΛΟΥ

    Ποινική δίωξη κατά παντός υπευθύνου για ανθρωποκτονία από πρόθεση άσκησε σήμερα ο επίτροπος του Διαρκούς Στρατοδικείου Ξάνθης για τη δολοφονία του 19χρονου στρατιώτη Σπυρίδωνα Ρωμιόπουλου, που έγινε το περασμένο Σάββατο κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες σε μονάδα της περιοχής Έβρου.

    Ο επίτροπος κ. Γιώργος Μπέης μετά την άσκηση της ποινικής δίωξης μεταβίβασε τη δικογραφία στη στρατιωτική Δικαιοσύνη και διέταξε περαιτέρω έρευνες, ενώ έδωσε εντολή να εκταφεί το πτώμα του άτυχου στρατιώτη προκειμένου να οδηγηθούν οι ανακριτικές αρχές στην εξιχνίαση του εγκλήματος που απασχολεί την κοινή γνώμη της χώρας τις τελευταίες μέρες.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, ο επίτροπος του Διαρκούς Στρατοδικείου ζήτησε να μετατεθούν μέσα στις επόμενες μέρες σε άλλες μονάδες συνάδελφοι, υπαξιωματικοί και αξιωματικοί που είχαν καθημερινή επαφή με τον άτυχο στρατιώτη και στη συνέχεια να κληθούν να καταθέσουν για την υπόθεση στη στρατιωτική Δικαιοσύνη ανεπηρέαστοι.

    Να σημειωθεί ότι για τη δολοφονία του 19χρονου στρατιώτη -που έγινε στη διάρκεια προγραμματισμένης άσκησης της μονάδας- διενεργείται από σήμερα και δικαστική έρευνα με εντολή του προϊσταμένου της εισαγγελίας πρωτοδικών Αλεξανδρούπολης κ. Δ. Χατζηγεωργίου.

    Στο μεταξύ, όπως ανακοινώθηκε σήμερα το απόγευμα από το εργαστήριο τοξικολογίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης αύριο αναμένεται να εκδοθεί και το πόρισμα της τοξικολογικής εξέτασης των σπλάχνων του στρατιώτη.

    Τα σπλάχνα του 19χρονου μεταφέρθηκαν σήμερα το πρωί στη Θεσσαλονίκη με εντολή του προέδρου του Διαρκούς Στρατοδικείου από άνδρες της στρατονομίας.

    Ο 19χρονος στρατιώτης -που είχε μετατεθεί στη μονάδα του Έβρου πριν από δέκα περίπου μέρες- όπως καταγγέλλουν συναδελφοι του βρέθηκε στραγγαλισμένος στη διάρκεια άσκησης που πραγματοποιούσε το τάγμα στην περιοχή Έβρου.

    Σύμφωνα με την πρώτη ιατροδικαστική έκθεση ο θάνατός του αποδόθηκε σε πνευμονικό οίδημα, αλλά μετά τις συνεχιζόμενες jataccek_er ότι ο 19χρονος δολοφονήθηκε, η υπόθεση πήρε νέα τροπή.

    [06] Δ.ΡΕΠΠΑΣ: Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΣΤΗΡΙΖΕΙ ΤΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΤΗΣ ΡΩΜΗΣ

    Την ικανοποίηση της κυβέρνησης για τη συμφωνία των τριών αλβανικών κομμάτων που υπογράφτηκε χθες στη Ρώμη για την ομαλή διεξαγωγή των εκλογών, εξέφρασε σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Ρέππας.

    Ο Υπουργός Τύπου εκτίμησε ότι είναι στο χέρι των πολιτικών κομμάτων της Αλβανίας η ομαλοποίηση της κατάστασης στη χώρα και πρόσθεσε ότι σε αυτό το πνεύμα κινείται και η ελληνική πρωτοβουλία. Στο μεταξύ σε δηλώσεις του το μεσημέρι ο ηγέτης του Αλβανικού Σοσιαλιστικού Κόμματος Φάτος Νάνο κατηγόρησε τον Σαλί Μπερίσα ως υπεύθυνο για το αίμα που χύθηκε στην Αλβανία. Στη γειτονική χώρα η ένταση κλιμακώνεται ενώ χθες έχασαν τη ζωή τους δεκαπέντε άτομα και τραυματίστηκαν τρία.

    [07] Δ.ΡΕΠΠΑΣ: ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΗ ΤΩΝ ΔΙΑΘΕΣΕΩΝ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ Η ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ

    Τη θέση ότι οι διεθνείς φορείς θα πρέπει να λάβουν υπόψη τη συνεχιζόμενη τουρκική στρατιωτική δραστηριότητα στην Κύπρο εξέφρασε σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Ρέππας αναφερόμενος στις παραβιάσεις του εναέριου χώρου της Μεγαλονήσου από τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη.

    Ο Υπουργός Τύπου τόνισε ότι οι κινήσεις αυτές είναι ενδεικτικές της διάθεσης με την οποία η Τουρκία προσέρχεται στις απευθείας συνομιλίες στη Νέα Υόρκη. Ερωτηθείς σχετικά με τις δηλώσεις του νέου απεσταλμένου των ΗΠΑ για το Κυπριακό, Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ, ο οποίος χαρακτήρισε βιώσιμη λύση την ύπαρξη ενός κυρίαρχου κράτους με διζωνικό σύστημα και ελεύθερη διακίνηση σε όλο το νησί, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε ότι είναι πρόωρο ακόμη να κρίνει κανείς τις δηλώσεις αυτές καθώς, όπως είπε, τα δεδομένα αλλάζουν και αναμένεται να αλλάξουν ακόμη περισσότερο λόγω των απευθείας συνομιλιών στη Νέα Υόρκη και των εκλογών στην Κύπρο.

    [08] ΔΙΕΘΝΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΣΤΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ

    Διεθνές συνέδριο με θέμα "πολιτισμός και συμφιλίωση στη Νοτιοανατολική Ευρώπη" θα πραγματοποιηθεί από την Πέμπτη 26 μέχρι τις 29 Ιουνίου στη Θεσσαλονίκη (Sun Beach Hotel) με πρωτοβουλία της Ενωσης για τη Δημοκρατία στα Βαλκάνια.

    Στο συνέδριο αυτό θα εξεταστούν όλες οι παράμετροι που διαμορφώνουν την πολιτιστική ατμόσφαιρα μέσα στην οποία είναι υποχρεωμένη να ζήσει η Νοτιοανατολική Ευρώπη, τόνισε σε συνέντευξη τύπου ο πρόεδρος της Ενωσης για τη Δημοκρατία στα Βαλκάνια Νίκος Ευθυμιάδης. Στα θέματα που θα συζητηθούν ξεχωρίζουν ο ρόλος της εκπαίδευσης, η Οθωμανική κληρονομιά, η σημασία της οικονομίας, τα κίνητρα των μεγάλων δυνάμεων και οι συνέπειες τους στη Ν.Α. Ευρώπη, η θρησκεία, οι πολιτιστικές και εθνικές μειονότητες.

    "Θέλουμε να αναδείξουμε τα πολυπολιτισμικά Βαλκάνια και αν θα το καταφέρουμε ή όχι είναι ζητούμενο", παρατήρησε ο Πέτρος Papasaqamt|poukor, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Ενωσης.

    Η Ενωση για τη Δημοκρατία στα Βαλκάνια ιδρύθηκε το 1995, είναι μη κερδοσκοπική εταιρία και σκοπός της είναι η υποβοήθηση της ανάπτυξης και της διάδοσης των δημοκρατικών θεσμών και της κοινωνίας των πολιτών στις Βαλκανικές και τις Παρευξείνιες χώρες. Στο διοικητικό συμβούλιο συμμετέχουν ο επιχειρηματίας Νίκος Ευθυμιάδης, ο σύμβουλος επιχειρήσεων Ρήγας Τζελέπογλου, ο εκδότης- δημοσιογράφος Πέτρος Παπασαραντόπουλος και ο ιστορικός, επιχειρηματίας Κώστας Καρράς. Στην Επιτροπή Επιστημονικής και Πολιτικής Στρατηγικής της Ενωσης συμμετέχουν ο υπουργός Πολιτισμού Ευάγγελος Βενιζέλος, ο πρόεδρος της Ν.Δ. Κώστας Καραμανλής, οι ευρωβουλευτές Νίκος Παπακυριαζής, Αντώνης Τρακατέλλης, καθηγητές Πανεπιστημίου κ.α.

    Η Ενωση έχει αναλάβει πρωτοβουλία για τη δημιουργία ενός Πολυεθνικού Κέντρου για τη Δημοκρατία με έδρα τη Θεσσαλονίκη και για τη στέγαση του ο Δήμος Θεσσαλον΄πικης παραχώρησε διατηρητέο κτίριο στην Ανω Πόλη το οποίο θα είναι έτοιμο ως το τέλος του 1997.

    Η τελετή έναρξης του συνεδρίου θα γίνει στις 7μ.μ. της Πέμπτης και από το πρωί της Παρασκευής θα ξεκινήσουν οι συζητήσεις πάνω σε δέκα θεματικές ενότητες. Μεταξύ των ομιλητών περιλαμβάνονται ο Ρίτσαρντ Σίφτερ (σύμβουλος της υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ), ο διεθνής μεσολαβητής Μάθιου Νίμιτς και ο ελληνοαμερικανός Τζον Μπραδήμας.

    [09] ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΑΝ ΟΙ ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΤΩΝ ΕΦΗΒΩΝ

    Ολοκληρώθηκαν σήμερα οι εργασίες της Ολομέλειας της Βουλής των Εφήβων, παρουσία της πολιτικής και πολιτειακής ηγεσίας. Οι 16άρηδες και 17άρηδες βουλευτές, ψήφισαν ομόφωνα σειρά προτάσεων που αφορούσαν στην ενίσχυση του Απόδημου Ελληνισμού και στην κοινοβουλευτική εκπροσώπησή του, στην προώθηση αναπτυξιακών προγραμμάτων για τα ακριτικά νησιά και περιοχές και αυστηρές ποινές για παραπληροφόρηση των ΜΜΕ, καθώς και για την προστασία του περιβάλλοντος.

    Συγκεκριμένα, οι νέοι ψήφισαν υπέρ της αύξησης των κονδυλίων για εκσυγχρονισμό των Ενόπλων Δυνάμεων για την αμυντική θωράκιση της χώρας, της κατάργησης της θανατικής ποινής ακόμα και για τους εμπόρους των ναρκωτικών, της αναβάθμισης του συμβουλίου πολιτικών αρχηγών, της επιτάχυνσης του αναπτυξιακού προγράμματος της Ηπείρου, του ετήσιου απολογισμού των υπουργείων που θα δίνεται πριν από τη συνεδρίαση της Βουλής των Εφήβων, καθώς και της δημιουργίας συμβουλίων νεολαίας σε κάθε Δήμο.

    Εξάλλου, καταψήφισαν τις προτάσεις που αφορούσαν στην άρση του βέτο της Ελλάδας για ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση, στην ιδιωτικοποίηση των μεγάλων κρατικών επιχειρήσεων, στην ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων, στην κατάργηση των ιδιωτικών καναλιών, στη θητεία του πρωθυπουργού για δύο τετραετίες, στην κατάργηση της βουλευτικής ασυλίας, στην κατάργηση των κομμάτων που χρωστάνε δισ. στο δημόσιο, στην άμεση εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας από το λαό, στην αποποινικοποίηση των μαλακών ναρκωτικών, καθώς και στην καθ΄υπέρβαση αύξηση του ποσοστού εισαγωγής των μουσουλμανοπαίδων στα ελληνικά πανεπιστήμια.

    Οι νέοι της Βουλής των Εφήβων άσκησαν εφόλης της ύλης κριτική, ενώ ιδιαίτερη αναφορά έγινε στα εθνικά θέματα. Στο τέλος ζήτησαν από την κυβέρνηση τόλμη και σύνεση, ώστε να ανοίξει νέους δρόμους, ιδιαίτερα στο χώρο της Παιδείας και από την αντιπολίτευση να κρατηθεί μακριά από τις στείρες αντιπαραθέσεις, ενώ από τη νεολαία να πάρει πρωτοβουλίες και να διεκδικήσει αυτά που της ανήκουν.

    Ενα μεγάλο κατηγορώ, εξαπέλυσε στους χειρισμούς όλων των κυβερνήσεων για τα ξεχασμένα παιδιά "στις σκλαβωμένες πατρίδες", που είχαν ως αποτέλεσμα τον αφανισμό της ελληνικής μειονότητας και τις "χαμένες πατρίδες τους", η Μελπομένη Τζήκα από την Ξάνθη. Και δεν παρέλειψε να σημειώσει την επικίνδυνη επεκτατική πολιτική της Τουρκίας.

    "Δεν είμαστε από άλλο πλανήτη ή γαλαξία. Για όσους δεν γνωρίζουν, ο Εβρος βρίσκεται στη διασυνοριακή γραμμή Ελλάδας - Τουρκίας - Βουλγαρίας. Και κανείς άλλος εκτός από εμάς δεν μπορεί να διαφυλάξει αυτές τις Θερμοπύλες", ήταν το παράπονο της Σοφίας Μελισσανίδου, από το Νομό Εβρου, που έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου, λέγοντας: "Κάντε κάτι. Ο Εβρος μαραζώνει και ερημώνει μέρα με τη μέρα. Μην τον εγκαταλείπετε".

    Ιδιαίτερα συγκινητική, ήταν η ομιλία της Αφροδίτης Νίκας, από το Λύκειο Λάρισας, που εκπροσωπούσε τη Βόρειο Ηπειρο. "Δε ξεχνώ ότι στα δύσκολα χρόνια, η γιαγιά μου μου έμαθε ένα ποίημα που δε θα ξεχάσω ποτέ: Σε γνωρίζω από την κόψη...". Ολοι σηκώθηκαν όρθιοι και χειροκροτούσαν, ενώ αυτή συνέχισε: "Η Κέρκυρα και τα Γιάννενα είναι Ελλάδα. Γιατί εμείς Αλβανοί; Οχι άλλες χαμένες πατρίδες. Οχι άλλα δάκρυα. Απορρίψτε τη θέση ότι η Ελλάδα δε διεκδικεί τίποτε και υιοθετήστε τη θέση: Η Ελλάδα διεκδικεί όσα της ανήκουν".

    Αλλα θέματα, που έθιξαν με ιδιαίτερη έμφαση οι έφηβοι βουλευτές, ήταν τα ναρκωτικά, η ανεργία, η Παιδεία, που όπως είπε χαρακτηριστικά η Ελένη Κωστάκου, από τη Β' Πειραιά, "πορεύεται σε αναπηρικό καροτσάκι", αλλά ακόμα και η παιδεραστία, ενώ άσκησαν έντονη κριτική, τόσο στα ΜΜΕ, όσο και στην αδιαφορία των πολιτικών απέναντι σε καυτά ζητήματα.

    Από την πλευρά τους, οι αρχηγοί των κομμάτων έκαναν λόγο για σοβαρότητα των εφήβων. Ο Πρόεδρος του Ελληνικού Κοινοβουλίου, Απόστολος Κακλαμάνης δήλωσε ότι είναι τοποθετήσεις ώριμης ελληνικής νεολαίας, που έχει όνειρα, ρεαλισμό, γνώσεις και κρίνει αμφισβητώντας και κάνει προτάσεις για το καινούριο. Είναι ένα μάθημα για τους πολιτικούς και τα ΜΜΕ, είπε ο κ. Κακλαμάνης.

    "Τα παιδιά δείχνουν τη σοβαρότητα και τον αυθορμητισμό τους, καταθέτοντας ενδιαφέρουσες προτάσεις. Ειναι ιδιαίτερα ευαίσθητα σε θέματα ηθικής και ανθρώπινων αξιών", υπογράμμισε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Παπανδρέου.

    "Ηρθα να εμπνευστώ από τους προβληματισμούς των εφήβων. Είναι προβληματισμοί αγνότητας. Πρέπει να δείξουμε περισσότερη εμπιστοσύνη στους νέους ανθρώπους", τόνισε ο αρχηγός της ΝΔ, Κώστας Καραμανλής.

    Συγκλονιστική εμπειρία, χαρακτήρισε τις τοποθετήσεις των νέων, ο πρόεδρος του ΣΥΝ, Νίκος Κωνσταντόπουλος. "Ακούσαμε μια φωνή από το μέλλον που είναι τραυματισμένο, προβληματισμένο, αισιόδοξο, τρυφερό και αγωνιστικό".

    Τέλος, ο πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ, Δημήτρης Τσοβόλας επισήμανε ότι "είδαμε ένα υψηλό επίπεδο και ποιότητα της νεολαίας. Ακουσα τις πολύ σοβαρές προτάσεις, τις οποίες το κόμμα μου θα λάβει σοβαρά υπόψην".


    [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [10] ΤΗΝ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΕΤΣΕΒΙΤ ΚΑΙ ΜΠΑΪΚΑΛ ΕΞΑΣΦΑΛΙΣΕ Ο Μ.ΓΙΛΜΑΖ- ΑΝΕΝΔΟΤΗ Η ΤΣΙΛΛΕΡ

    Την υποστήριξη των Μπουλέντ Ετζεβίτ και Ντενίζ Μπαϊκάλ εξασφάλισε ο αρχηγός του Κόμματος Μητέρας Πατρίδας Μεσούτ Γιλμάζ στον οποίο έχει ανατεθεί η εντολή σχηματισμού της 55ης τουρκικής κυβέρνησης. Απο την πλευρά της η Τανσού Τσιλλέρ απέρριψε της προτάσεις του κ Γιλμάζ ενώ σε συνέντευξη τύπου που έδωσε αμέσως μετά τη συνάντηση απευθυνόμενη στον αρχηγό του Κόμματος Μεγάλης Πατρίδας είπε "Πηγαίνετε τώρα αμέσως και επιστρέψτε την εντολή σχηματισμού". Η κ Τσιλλέρ τόνισε για μία ακόμη φορά ότι η ανάθεση εντολής σχηματισμού κυβέρνησης στον κ. Γιλμάζ αποτελεί ένα πλήγμα για τη δημοκρατία.

    Την υποστήριξη του στον Γιλμάζ εξέφρασε ο ηγέτης του Δημοκρατικού Αριστερού Κόμματος Μπουλέντ Ετζεβίτ με την προϋπόθεση ότι η κυβέρνηση αυτή δεν θα είναι κυβέρνηση εκλογών αλλά λύσης . Από την πλευρά του ο Ντενίζ Μπαϊκάλ μετά τη συνάντησή του με τον κ Γιλμάζ δήλωσε ότι θα δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση Γιλμάζ θέτοντας ως προϋπόθεση τη διεξαγωγή εκλογών ως τον Απρίλιο του 98. Στη συνέντευξή του ο κ Μπαϊκάλ τόνισε ότι οι εκλογές θα πρέπει να γίνουν όχι με το ισχύον εκλογικό σύστημα αλλά με νέο, ενώ αναφερόμενος σε θέματα εξωτερικής πολιτικής επισήμανε ότι προτεραιότητα θα πρέπει να δοθεί στην πλήρη ένταξή της Τουρκίας στην ΕΕ, στην υποστήριξη του Ντεκτάς ενόψει των συνομιλιών που θα έχει στις ΗΠΑ τον ερχόμενο μήνα με τον Γλαύκο Κληρίδη ενώ μιλώντας για τα Ιμια τόνισε ότι η κυριότητά τουε αμφισβητείται . Σε ερώτηση για τον αν θα συμμετάσχει ενεργά στην κυβέρνηση απάντησε ότι αν του γίνει τέτοια πρόταση θα την αξιολογήσει.

    Τους αυστηρούς τόνους των προηγούμενων ημερών τήρησε η κ Τσιλλέρ στη συνέντευξη που έδωσε μετά τη συνάντηση με τον Γιλμάζ επαναλαμβάνοντας ότι η δημοκρατία δέχτηκε ένα πλήγμα και ότι αν δεχόταν μια πρόταση συμμετοχής στη κυβέρνηση Γιλμάζ θα ήταν σα να νομιμοποιεί αυτό το πλήγμα. Παράλληλα πρόσθεσε ότι σε μία δημοκρατική κυβέρνηση δεν μπορεί να παραβλέπεται η πλειοψηφία των 282 βουλευτών του κυβερνητικού σχήματος που παρουσιάστηκε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και να ανατίθεται εντολή σχηματισμού κυβέρνησης σε κάποιον που μπορεί να συγκεντρώσει μόνο 251 ψήφους εμπιστοσύνης. Η κ Τσιλλέρ απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων δήλωσε ότι δεν υποστηρίζει ότι πρέπει αναγκαστικά να συγκροτηθεί μία κυβέρνηση στην οποία θα μετέχει το κόμμα Ευημερίας αλλά μια δημοκρατική κυβέρνηση ευρείας βάσεως.

    Πάντως η υπάρχουσα ισορροπία δυνάμεων στη Μεγάλη Τουρκική Εθνοσυνέλευση δεν αφήνει περιθώρεια αισιοδοξίας για τον Μεσούτ Γιλμάζ οι ελπίδες του οποίου βασίζονται στις διαρροές βουλευτών από το κόμμα Ορθού Δρόμου της Τανσού Τσιλλέρ. Σημειώνεται ότι το κόμμα Μητέρας Πατρίδας διαθέτει 129 και ελπίζει στην υποστήριξη του Δημοκρατικού Αριστερού Κόμματος (Ετζεβίτ-67 έδρες), Qepoulpkijamijo} Λαϊκού (Μπαϊκάλ- 49 έδρες), του Κόμματος Δημοκρατικής Τουρκίας (Τζίντορούκ-7 έδρες) καθώς και στους 14 ανεξάρτητους. Στο μέτωπο του Γιλμάζ αντιτίθενται τα κόμματα Ευημερίας (155 έδρες) ,Ορθού Δρόμου (115 έδρες), Μεγάλης Ενότητας (Γιαζιτζίολγου-8 έδρες) καθώς και τέσσερις ανεξάρτητοι.

    [11] ΑΙΣΙΟΔΟΞΙΑ ΓΙΑ ΟΜΑΛΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΑ

    Μετά τη χθεσινή συμφωνία στα περίχωρα της Ρώμης, την οποία υπέγραψαν τα τρία μεγάλα αλβανικά κόμματα, για την ειρηνική και ομαλή μετάβαση στις εκλογές της προσεχούς Κυριακής, αυξάνουν οι ελπίδες διεξόδου της χώρας από το χάος και την αναρχία. Τουλάχιστον ένα ακόμα από τα δύο ζητήματα, αυτό του χρονικού ορίου για το κλείσιμο της κάλπης, φαίνεται να λύνεται αυτές τις ημέρες.

    Ο Πρέσβης,κ.Μπρουκσμάγιερ, εκπρόσωπος του ειδικού απεσταλμένου του ΟΑΣΕ στην Αλβανία, Φρανς Βρανίτσκι, απείλησε την Κεντρική Επιτροπή Εκλογών, πως ''ο ΟΑΣΕ δε μπορεί να αναλάβει την κάλυψη με παρατηρητές της εκλογικής διαδικασίας, μετά τις 7 το απόγευμα, γιατί οι πολυεθνικές δυνάμεις δεν προσφέρουν προστασία μετά απ'αυτήν την ώρα''. Σημειώνεται ότι ο εκλογικός νόμος προβλέπει κλείσιμο της κάλπης στις 10 η ώρα το βράδυ.

    Στο μεταξύ, όλα τα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής Εκλογών, μαζί και εκπρόσωπος του Δημοκρατικού Κόμματος που διαφωνούσε μέχρι τώρα, συμφώνησαν να μειώσουν κατά δύο ώρες το χρονικό όριο για το κλείσιμο της κάλπης. Επίσης, μετά τη συμφωνία στη Ρώμη, πληθαίνουν τα σχέδια για την κυβέρνηση που θα προκύψει από τις εκλογές της Κυριακής. Αυτή την εβδομάδα, σύμφωνα με την εφημερίδα ''Κόχα Γιον'', αναμένεται η υπογραφή της μεγάλης συμφωνίας. Ο κ. Νεριτάν Τσέκα, πρόεδρος του κόμματος Δημοκρατικής Συμμαχίας, σε συνέντευξη στην ''Κόχα Γιον'', υπογραμμίζει ότι η νίκη της αντιπολίτευσης είναι σίγουρη και ότι η κυβέρνηση που θα προκύψει πρέπει να είναι κυβέρνηση συνασπισμού. Τα βασικά κόμματα που θα συμμετέχουν θα είναι το Σοσιαλιστικό, το Σοσιαλδημοκρατικό, η Δημοκρατική Συμμαχία και, όπως επισημαίνει ο κ.Τσέκα, καλοδεχούμενη θα είναι στην κυβέρνηση και η συμμετοχή του Κόμματος Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

    [12] NΕΑ ΑΠΑΓΩΓΗ ΕΛΛΗΝΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑ ΣΤΟ ΑΡΓΥΡΟΚΑΣΤΡΟ

    Νέα απαγωγή Ελληνα επιχειρηματία έγινε χθες στο Αργυρόκαστρο. Αγνωστοι απήγαγαν τον ιδιοκτήτη φορτηγών ψυγείων Βάσο Μέμμα, ενώ από την αστυνομία δεν έχουν ανακοινωθεί περισσότερες λεπτομέρειες.

    Αγνωστοι κουκουλοφόροι εισέβαλαν στα γραφεία της κοινωνικής πρόνοιας στο Αργυρόκαστρο και πήραν τα επιδόματα που προορίζονταν για 600 άπορες οικογένειες.

    [13] ΔΙΑΛΥΕΤΑΙ Ο ΚΟΜΜΑΤΙΚΟΣ ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ "ΖΑΓΙΕΝΤΝΟ"

    Διαλύεται οριστικά ο συνασπισμός "Ζάγιεντνο", αφού χθες οι πρόεδροι του Δημοκρατικού Κόμματος και της "Ενωσης Πολιτών Σερβίας", Ζόραν Τζίντζιτς και της Βέσνα Πέσιτς, αντίστοιχα, δήλωσαν ότι διακόπτουν κάθε είδους συνεργασία με το Σερβικό Κίνημα Ανανέωσης, του Βουκ Ντράσκοβιτς.

    Τα τρία αυτά κόμματα, είχαν συστήσει το συνασπισμό "Ζάγιεντνο", ο οποίος έγινε ευρύτερα γνωστός κατά τη διάρκεια των τρίμηνων διαδηλώσεων που διοργάνωνε καθημερινά στο Βελιγράδι, το χειμώνα.

    Οι Τζίντζιτς και Πέσιτς δήλωσαν ακόμη ότι τα δύο κόμματα τους, θα συνεχίσουν τη συνεργασία μεταξύ τους και θα προσπαθήσουν να ελκύσουν και άλλα πολιτικά κόμματα και φορείς που συμφωνούν με τις απόψεις τους.

    Εικάζεται ότι σύντομα μπορεί να προκύψει μια νέα πολιτική συμμαχία στην Σερβία, χωρίς όμως αυτή να περιλαμβάνει τον Ντράσκοβιτς, τον οποίο οι δύο, μέχρι πρότινος, εταίροι του, κατηγόρησαν ως υπεύθυνο για τη διάλυση του "Ζάγιεντνο".

    Οι διαφωνίες στο εσωτερικό του αντιπολιτευόμενου συνασπισμού, ξέσπασαν όταν ο Βουκ Ντράσκοβιτς, πριν τρεις μήνες, αυτοπροτάθηκε ως υποψήφιος του "Ζάγιεντνο", για τις προεδρικές εκλογές της Σερβίας, οι οποίες θα διεξαχθούν κατά πάσα πιθανότητα, μαζί με τις κοινοβουλευτικές το φθινόπωρο.

    Από την πλευρά του, ο Ντράσκοβιτς, κατηγόρησε χθες τον Ζόραν Τζίντζιτς και τη Βέσνα Πέσιτς, για "προδοσία" και δήλωσε ότι το κόμμα του θα συμμετάσχει αυτόνομα στις εκλογές.

    [14] Ο ΙΟΝ ΙΛΙΕΣΚΟΥ ΕΠΑΝΕΞΕΛΕΓΗ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ PDSR ΣΤΗΝ ΡΟΥΜΑΝΙΑ- ΠΑΡΑΙΤΗΘΗΚΕ Ο Τ. ΜΑΛΕΣΚΑΝΟΥ ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΤΕΣΣΕΡΑ ΣΤΕΛΕΧΗ

    Με την επανεκλογή του Ιον Ιλιέσκου στην προεδρία του κόμματος ολοκληρώθηκε η εθνική συνδιάσκεψη του PDSR , που απασχόλησε την ρουμανική κοινή γνώμη και ττις εφημερίδες. Κύρια αιτία ήταν η διαφωνία της "ομάδας των 5" , που αποτελούσαν οι Τοντόρ μαλεσκάνου, Μίρτσεα Κόζα, Μαριάν Ενάτσε, Γιόζιφ Μπόντα και Βιορέλ Σαλάζεαν, όχι τόσο με την εκλογή του Ιλιέσκου στην προεδρία, αλλά με τη φιλοσοφία του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης και την ανάγκη για αναδιάρθρωση και ανανέωση.

    Οι απόψεις πάντως των εφημερίδων διίστανται, σε ότι αφορά το αποτέλεσμα αυτής της διαμάχης, που ήταν να αποχωρήσουν τελικά "οι 5" και να δηλώσουν ότι είναι έτοιμοι να τους ακολουθήσουν 14 βουλευτές και 7 γερουσιαστές, αριθμός ικανός για να δημιουργηθεί νέα κοινοβουλευτική ομάδα τόσο στην γερουσία όσο και στην Βουλή της Ρουμανίας.

    Ο Ιλιέσκου απο την πλευρά του που εξελέγη με 483 ψήφους υπέρ και 41 κατά , χαρακτήρισε την κίνηση των πέντε "αντιπερισπασμό".

    Η εφημερίδα "Λιμπερτατέα" δημοσιεύει δήλωση του Ιλιέσκου ,σύμφωνα με την οποία ο πρώην πρόεδρος της Ρουμανίας τόνισε: "Αυτοί ήθελαν να με αντικαταστήσουν. Εγώ δεν έχω ανάγκη απο την υπεράσπιση κανενός.Δεν με ικανοποιούν οι δηλώσεις πίστης των πέντε. Με κατηγόρησαν, ότι δεν επιθυμώ την ανασυγκρότηση του PDSR. Αυτό ακριβώς κάνω και τώρα."

    Ο επικεφαλής της κίνησης Τεοντόρ Μαλεσκάνου δήλωσε πώς "εμείς επιθμούσαμε να καταστήσουμε το κόμμα πραγματική εναλλακτική λύση για το σημειρνό μοντέλο διακυβέρνησης της χώρας. Παρόλες τις δυσκολίες του διαλόγου, εμείς πιστεύουμε ότι κάναμε το χρέος μας, να επιστήσουμε δηλαδή, την προσοχή των μελών του κόμματος. Ο κ.Ιλιέσκου, δυστυχώς, κατάλαβε κάτι άλλο".

    Πρώτος αντιπρόεδρος του κόμματος εξελέγη ο Αντριάν Ναστάζε, cia τον οποίο δεν εκφρά\ζουν θετική άποψη τα μέσα ενημέρωσης.

    [15] ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΑΓΟΡΑΖΕΙ ΤΟ 55% ΤΟΥ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ ΒΟΥΛΓΑΡΙΚΟΥ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟΥ

    Η ελληνική εταιρεία "TCM Fruits & Juices Manufacturing", έγινε ιδιοκτήτης του εργοστασίου παραγωγής κονσερβών "Βιταμίνα", στην πόλη Σταμπολίσκι της νότιας Βουλγαρίας, με την επίσημη μεταβίβαση του 55% του μετοχικού κεφαλαίου στην "TCM", όπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος της εταιρίας, Σπύρος Μανωλόπουλος.

    Το επενδυτικό πρόγραμμα της ΤΚΜ, που έχει ως στόχο τον εκσυγχρονισμό του εργοστασίου, ώστε να ανταποκρίνεται στην αυξημένη ανταγωνιστικότητα της ευρωπαϊκής αγοράς και την αναβάθμιση των κονσερβοποιημένων φρούτων και λαχανικών, θα ξεκινήσει με οικοδόμηση ιδιόκτητου σταθμού παραγωγής.

    Για το σκοπό αυτό θα επενδυθούν 2 εκατομμύρια δολάρια μέχρι τα τέλη του 1998, ενώ οι εργαζόμενοι, όπως ανακοίνωσε ο κ. Μανωλόπουλος, θα παίρνουν 14 μισθούς το χρόνο.

    Δωρεάν χρήση οικοπέδων και εξοπλισμού θα έχουν οι ξένες εταιρείες, που αναλαμβάνουν στη Βουλγαρία επενδυτικές πρωτοβουλίες εθνικής σημασίας, ανακοίνωσε ο επικεφαλής του αρμόδιου κυβερνητικού πρακτορείου, Ιλιάν Βασίλεφ. Μέχρι το τέλος του 1997, θα ιδιωτικοποιηθούν 1.380 εργοστάσια της χημικής βιομηχανίας, της σιδηρουργίας, της φαρμακευτικής βιομηχανίας, σύμφωνα με το πρόγραμμα της εσπευσμένης αποκρατικοποίησης, που ενέκρινε χθες η κυβέρνηση.

    Το διυλιστήριο "ΝΕΦΤΟΧΙΜ" στο Μπουργκάς της Μαύρης Θάλασσας, τα μεγαλύτερα εργοστάσια παραγωγής χαλκού, μολύβδου και αλουμινίου έχουν προτεραιότητα, σύμφωνα με τον αρμόδιο αντιπρόεδρο, Αλεξάντερ Μπόζκοφ. Εξάλλου, για ιδιωτικοποίηση προσφέρονται και 22 επιχειρήσεις της πολεμικής βιομηχανίας.

    Σημειώνεται ότι τα έσοδα από την αποκρατικοποίηση υπολογίζονται περίπου στα 600 εκατομμύρια δολάρια.


    Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/

    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute
    mpa2html v3.04 run on Tuesday, 24 June 1997 - 15:59:08