Read the Convention Concerning the Exchange of Greek and Turkish Populations (30 January 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 97-06-15

Macedonian Press Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Τελευταία Ενημέρωση: 15:21 Ώρα Ελλάδος

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • [Β] ΑΛΒΑΝΙΑ

  • ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

    [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [01] Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΠΟΝΤΙΑΚΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ - ΚΥΡΙΑΡΧΟ ΘΕΜΑ ΣΤΙΣ ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΤΟΥ Δ' ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ
  • [Β] ΑΛΒΑΝΙΑ

  • [02] ΜΠ.ΦΙΝΟ: ΟΙ ΕΚΛΟΓΕΣ ΘΑ ΔΙΕΞΑΧΘΟΥΝ ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ ΣΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΑ

  • ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

    [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [01] Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΠΟΝΤΙΑΚΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ - ΚΥΡΙΑΡΧΟ ΘΕΜΑ ΣΤΙΣ ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΤΟΥ Δ' ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

    Καταχωρήθηκε: 15:16 Ώρα Ελλάδος

    ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ, 15 Ιουνίου 1997 (ΜΠΕ)

    Με ιδιαίτερες αποκαλύψεις και ιστορικά ντοκουμέντα για τον ποντιακό ελληνισμό και την πορεία του, άρχισαν σήμερα οι εργασίες του Δ' Παγκοσμίου Συνεδρίου του ποντιακού ελληνισμού.

    Ο διδάκτορ του πανεπιστημίου της Βιέννης, Πολυχρόνης Ενεπεκίδης, αναφέρθηκε στην αμφιλεγόμενη προσωπικότητα του Βησσαρίωνα του Τραπεζούντιου και τη σημασία του στη σύγχρονη οικουμένη. Ο κ. Ενεπεκίδης αποκάλυψε η ιταλική κυβέρνηση προτίθεται να κηρύξει το έτος 2004, ως έτος "Βησσαρίωνα", καθώς αυτή τη χρονιά συμπληρώνονται 600 χρόνια από τη γέννησή του.

    Καταλήγοντας, πρότεινε τη σύγκλιση ενός ποντιακού πανευρωπαϊκού συνεδρίου "για το γνήσιο τέκνο του ποντιακού ελληνισμού, ώστε να μην προλαβούν οι Ιταλοί να τον ιδιοποιηθούν".

    Στη συμβολή του ποντιακού ελληνισμού στους αγώνες του Εθνους και ιδιαίτερα στην επανάσταση του 1821, αναφέρθηκε η Νόρα Κωνσταντινίδου, εκπαιδευτικός - συγγραφέας, υπογραμμίζοντας ότι ο ποντιακός ελληνισμός ήταν πάντοτε παρών στις κρίσιμες στιγμές.

    Στο προπύργιο του Ελληνισμού, όπως χαρακτήρισε την Αυτοκρατορία της Τραπεζούντας, και στην κρατική, εθνική, γλωσσική και θρησκευτική υπόστασή της, αναφέρθηκε ο Αχχιλέας Ανθεμίδης, νομικός- συγγραφέας. Ο κ. Ανθεμίδης υπογράμμισε ότι η οργάνωση της Αυτοκρατορίας της Τραπεζούντας και η διοίκησή της, τόσο από άποψη Διεθνούς Δικαίου, όσο και από πολιτική και οικονομική άποψη, αποτελούσε μια δυναμική ενότητα του Οικουμενικού Ελληνισμού. Επισήμανε δε, την απουσία της ποντιακής ιστορίας από τα σχολικά εγχειρίδια, λέγοντας ταυτόχρονα ότι η Ελληνική Πολιτεία οφείλει να αποκαταστήσει την ιστορική αλήθεια, ώστε να δικαιωθεί ο ποντιακός ελληνισμός.

    Στην οργανωτική δομή του Πόντου και ιδιαίτερα στις αρχές Τοπικής Αυτοδιοίκησης, οι οποίες αποτελούσαν παράγοντα σταθερότητας και ανάπτυξης, αναφέρθηκε η Παρύσατις Παπαδοπούλου, αν. καθηγήτρια του ΑΠΘ. Η κ. Παπαδοπούλου διευκρίνισε ότι οι βασικές αρχές Αυτοδιοίκησης στον Πόντο, αφορούσαν στην πολιτική αυτοδυναμία, στην οικονομική αυτοτέλεια και στην υπευθυνότητα των αρμοδίων για λήψη αποφάσεων, ενώ επισήμανε ότι η υιοθέτηση των αρχών αυτών για τη συγκρότηση, τόσο του ποντιακού, όσο και του οικουμενικού ελληνισμού, θα διαδραμάτιζε καθοριστικό ρόλο και εξέφρασε την πεποίθηση ότι θα είχε θετικά αποτελέσματα.

    Τέλος, η κ. Παπαδοπούλου κατέστησε ως επιτακτική ανάγκη για τον ποντιακό ελληνισμό, την υιοθέτηση των αρχών αυτών, "προκειμένου να αποφύγει τον κίνδυνο συρρίκνωσής του", ενώ για τον ρόλο του μητροπολιτικού κέντρου ως προς αυτήν την κατεύθυνση ανέφερε χαρακτηριστικά ότι "η Ελληνική Πολιτεία έχει χρέος να αποτελέσει καταλυτικό παράγοντα για τη συγκρότηση του Οικουμενικού Ελληνισμού".

    Εκκληση στους συνέδρους να μην επιτρέψουν τη λήθη να καλύψει με το σκοτεινό της πέπλο το μαρτυρικό θάνατο του τελευταίου Αυτοκράτορα της Τραπεζούντας, Δαβίδ Κομνηνού, απηύθυνε ο Αρχιμανδρίτης της Ιεράς Μονής Παναγίας Σουμελά, Παύλος Αποστολίδης, τονίζοντας πως η συγκεκριμένη επιλογή απορρέει από σοβαρούς λόγους που έχουν σχέση με την εθνική ύπαρξη, την ορθόδοξη αυτοσυνειδησία και το μέλλον του Ελληνισμού στο ιστορικό γίγνεσθαι.

    Ο συγγραφέας και ιστορικός, Χρήστος Σαμουηλίδης, μίλησε για τον Πόντο, αναφέροντας ότι ως κρατικός, γεωπολιτικός και πολιτιστικός όρος καθιερώθηκε διεθνώς όταν το 363 π.Χ, οι Μιθριδάτες ίδρυσαν το ανεξάρτητο βασίλειο του Πόντου.

    [Β] ΑΛΒΑΝΙΑ

    [02] ΜΠ.ΦΙΝΟ: ΟΙ ΕΚΛΟΓΕΣ ΘΑ ΔΙΕΞΑΧΘΟΥΝ ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ ΣΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΑ

    Καταχωρήθηκε: 15:16 Ώρα Ελλάδος

    ΤΙΡΑΝΑ, 15 Ιουνίου 1997 (ΜΠΕ)

    Οι κοινοβουλευτικές εκλογές στην Αλβανία θα διεξαχθούν οπωσδήποτε στις 29 Ιουνίου, παρά τα προβλήματα που συνεχίζουν να υπάρχουν, σύμφωνα με δηλώσεις του πρωθυπουργού, Μπασκίμ Φίνο.Δύο από τα προβλήματα που είναι σοβαρά και αποτελούν προϋποθέσεις για τη διεξαγωγή των εκλογών, είναι η έλλειψη εκλογικών καταλόγων, οι οποίοι κάηκαν, καθώς και η καθυστέρηση του σχηματισμού τοπικών εκλογικών επιτροπών. Πάντως, η αλβανική ηγεσία ευελπιστεί ότι μέχρι το τέλος του μήνα, θα έχουν ξεπεραστεί όλα τα εμπόδια.

    Οι εκλογικοί κατάλογοι, σύμφωνα με τον κ. Φίνο, δεν έχουν ολοκληρωθεί και εξακολουθεί να υπάρχει η αβεβαιότητα για το αν οι κατάλογοι θα προλάβουν να ολοκληρωθούν μέχρι την ημέρα των εκλογών. Εξάλλου, ο κ. Φίνο έδωσε προθεσμία 24 ωρών στις τοπικές αρχές , που λήγει κανονικά σήμερα, για τον σχηματισμό των εκλογικών επιτροπών.

    Προβλήματα τέλος, φαίνεται να υπάρχουν και στην κεντρική εκλογική επιτροπή, η οποία ήδη με βάση τον εκλογικό νόμο του 1996, έχει απορρίψει αρκετές δεκάδες υποψηφιοτήτων, με τον ισχυρισμό ότι κατατέθηκαν από άτομα που ως "παλιοί κομμουνιστές", υπόκεινται στο νόμο "περί γενοκτοντίας και εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας"


    Τα πλήρη αρχεία των ειδήσεων του Μακεδονικού Πρακτορείου είναι διαθέσιμα στην σελίδα του ΜΠΕ στην διεύθυνση http://www.mpa.gr/ και στον κατοπτρισμό της στις ΗΠΑ στην διεύθυνση http://www.hri.org/MPA/


    Macedonian Press Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpegr2html v1.00 run on Sunday, 15 June 1997 - 21:18:21 UTC