Read the Protocol to the North Atlantic Treaty on the Accession of Greece and Turkey (October 22, 1951) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 97-06-09

From: Macedonian Press Agency <mpa@philippos.mpa.gr>

Macedonian Press Agency: News in Elot928 Greek Directory

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ

Θεσσαλονίκη 9 Ιουνίου 1997


ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ

[Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

[Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ


ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

[Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [01] Κ.ΣΗΜΙΤΗΣ:Η ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΘΑ ΣΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΕΙ ΤΗΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΚΑΙ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΗ Ν.Α. ΕΥΡΩΠΗ

  • [02] Θ.ΠΑΓΚΑΛΟΣ: ΝΑ ΘΕΣΟΥΜΕ ΤΑ ΘΕΜΕΛΙΑ ΓΙΑ ΕΝΑ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΜΕΛΛΟΝ ΠΡΟΣ ΟΦΕΛΟΣ ΤΩΝ ΛΑΩΝ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΜΑΣ

  • [03] ΔΙΑΒΑΛΚΑΝΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΙ ΑΠΟΚΡΑΤΙΚΟΠΟΙΗΣΕΙΣ

  • [04] Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Η ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΜΟΧΛΟΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΣΤΗ ΒΑΛΚΑΝΙΚΗ

  • [05] Η ΟΝΟΜΑΣΙΑ ΤΗΣ ΠΓΔΜ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΤΡΟΧΟΠΕΔΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΚΑΙ ΣΚΟΠΙΩΝ, ΛΕΕΙ Ο ΧΑΝΤΖΙΣΚΙ

  • [06] ΔΕΣΜΕΥΤΗΚΕ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΗ ΒΑΛΚΑΝΙΚΗ Ο ΥΠΕΞ ΤΗΣ ΠΓΔΜ ΜΠ. ΧΑΝΤΖΙΣΚΙ, ΣΤΗ ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΤΩΝ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΤΗΣ Ν/Α ΕΥΡΩΠΗΣ

  • [07] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΙΧΑΗΛΟΒΑ-ΧΑΝΤΖΙΣΚΙ ΣΤΟ ΠΕΡΙΘΩΡΙΟ ΤΗΣ ΣΥΝΟΔΟΥ ΤΩΝ ΥΠΕΞ

  • [08] Ν.ΜΙΧΑΪΛΟΒΑ: ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΕΣ ΤΗΣ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑΣ Η ΕΝΤΑΞΗ ΣΤΗΝ Ε.Ε. ΚΑΙ ΤΟ ΝΑΤΟ

  • [09] "KAΛΗ ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΣΤΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ", ΤΟΝΙΖΕΙ Ο ΑΛΒΑΝΟΣ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ

  • [10] "ΣΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΘΑ ΥΙΟΘΕΤΗΘΕΙ ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΟ" ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΕΙ Ο ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΤΟΥ ΥΠΕΞ ΤΗΣ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑΣ

  • [11] ΜΕ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟ ΚΑΙ ΕΛΛΗΝΟΑΜΕΡΙΚΑΝΟΥΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥΣ ΣΥΝΑΝΤΑΤΑΙ Η ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΙΓΑΙΟΥ Ε. ΠΑΠΑΖΩΗ

  • [12] "ΚΑΛΕΙΔΟΣΚΟΠΙΟ": ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΧΩΡΩΝ ΤΗΣ Ε.Ε

  • [13] ΤΗ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑ ΘΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΕΙ Η ΕΘΝΙΚΗ ΜΑΣ ΟΜΑΔΑ ΜΠΑΣΚΕΤ ΣΤΟ ΟΑΚΑ

  • [14] ΣΠΟΥΔΑΙΕΣ ΕΠΙΤΥΧΙΕΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΩΝ ΣΤΟ ΣΤΙΒΟ

  • [15] ΣΤΟ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΧΑΝΤΜΠΟΛ ΠΡΟΚΡΙΘΗΚΕ Η ΕΘΝΙΚΗ ΜΑΣ ΟΜΑΔΑ ΤΩΝ ΝΕΩΝ

  • [16] ΣΤΗΝ ΙΣΠΑΝΙΚΗ ΜΠΑΡΤΣΕΛΟΝΑ Ο ΕΥΘΥΜΗΣ ΡΕΝΤΖΙΑΣ

  • [17] ΤΡΙΤΗ ΚΑΤΕΤΑΓΗ Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΥΝΑΙΚΕΙΑ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΣΤΙΒΟΥ ΣΤΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ ΜΠΡΟΥΝΟ ΖΑΟΥΛΙ

  • [18] ΟΜΙΛΙΑ ΖΟΥΡΑΡΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΡΕΝΤΙΓΚ


  • [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [19] ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΜΕΝΕΣ ΔΗΛΩΝΟΥΝ ΟΛΕΣ ΟΙ ΠΛΕΥΡΕΣ ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΤΗΣ ΣΥΜΦΩΝΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΤΟΥ 49% ΤΟΥ ΡΤΤ ΣΕΡΒΙΑΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΟΤΕ ΚΑΙ ΣΤΕΤ

  • [20] Η ΕΝΤΑΞΗ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΕ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΣΕ ΟΦΕΛΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΕΙ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΤΟΥΡΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΩΝ

  • [21] ΔΥΝΑΜΙΚΗ ΑΓΟΡΑ Η ΑΛΒΑΝΙΑ ΣΕ ΛΙΓΑ ΧΡΟΝΙΑ, ΤΟΝΙΣΕ Ο ΓΓ ΤΟΥ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ ΤΙΡΑΝΩΝ

  • [22] Η ΕΠΙΛΥΣΗ ΤΟΥ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ ΘΑ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΕΙ ΤΟ ΕΔΑΦΟΣ ΓΙΑ ΜΙΑ ISTOQIJGS ΣΗΜΑΣΙΑΣ ΣΥΜΦΙΛΙΩΣΗ ΑΘΗΝΑΣ-ΑΓΚΥΡΑΣ, ΔΗΛΩΣΕ Ο Ρ.ΧΟΛΜΠΡΟΥΚ

  • [23] 48 TOYΡΚΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΥΠΟ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ-102 ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΘΗΚΑΝ ΗΔΗ

  • [24] ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΑΠΟ ΑΥΡΙΟ Ο ΜΠΑΣΚΙΜ ΦΙΝΟ

  • [25] ΤΗ ΔΕΣΜΕΥΣΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΑΛΒΑΝΙΚΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ ΓΙΑ ΕΞΟΔΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ ΜΕ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣ ΜΕΘΟΔΟΥΣ, ΖΗΤΗΣΕ Ο Φ.ΒΡΑΝΙΤΣΚΙ

  • [26] ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΓΙΑ ΔΑΝΕΙΟΔΟΤΗΣΗ 40 ΕΚΑΤ. ECU ΣΤΗΝ ΠΓΔΜ

  • [27] ΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΤΗΣ ΕΕ ΣΥΝΑΝΤΩΝΤΑΙ ΣΤΟ ΛΟΥΞΕΜΒΟΥΡΓΟ


  • ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

    [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [01] Κ.ΣΗΜΙΤΗΣ:Η ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΘΑ ΣΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΕΙ ΤΗΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΚΑΙ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΗ Ν.Α. ΕΥΡΩΠΗ

    Η Διάσκεψη για τη σταθερότητα, ασφάλεια και συνεργασία στη Νοτιοανατολική Ευρώπη αποτελεί αποφασιστικό βήμα στο πλαίσιο της διαδικασίας για τη συνεργασία ανάμεσα στις χώρες της περιοχής. Αυτό τόνισε ο Πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, στο χαιρετισμό που έστειλε προς τους υπουργούς Εξωτερικών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

    Στο μήνυμα του, ο κ.Σημίτης επισημαίνει ότι η συνάντηση αυτή αποτελεί έμπρακτη απόδειξη της θέλησης μας να εγκαινιάσουμε μια νέα εποχή συνεργασίας ανάμεσα μας καθώς επίσης και της αποφασιστικότητας μας να εργαστούμε μαζί για το καλύτερο μέλλον των λαών μας και της περιοχής γενικότερα.

    Προσθέτει επίσης ότι μετά τις δραματικές αλλαγές που έχουν σημειωθεί στην Ευρώπη από το 1990, οι χώρες μας θα πρέπει να επιδιώξουν ενεργά να ανταπεξέλθουν στις δοκιμασίες και να εκμεταλλευτούν τις νέες ευκαιρίες στο πλαίσιο ενός νέου ευρωπαϊκού χώρου. Η Ελλάδα θα συνεχίσει να συμβάλλει ενεργά στις κοινές προσπάθειες και να προωθεί ως μέλος της Ευρωπαικής Ενωσης πρωτοβουλίες προς όφελος της περιοχής μας.

    Είμαι πεποισμένος, καταλήγει στο χαιρετισμό του ο Πρωθυπουργός, ότι η επιτυχής ολοκλήρωση της συνάντησης θα σηματοδοτήσει μια σημαντική φάση στην περαιτέρω ανάπτυξη της Διάσκεψης για τη σταθερότητα, ασφάλεια και συνεργασία στη Νοτιοανατολική Ευρώπη.

    [02] Θ.ΠΑΓΚΑΛΟΣ: ΝΑ ΘΕΣΟΥΜΕ ΤΑ ΘΕΜΕΛΙΑ ΓΙΑ ΕΝΑ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΜΕΛΛΟΝ ΠΡΟΣ ΟΦΕΛΟΣ ΤΩΝ ΛΑΩΝ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΜΑΣ

    Η ευρωπαϊκή ολοκλήρωση δεν θα ήταν πλήρης χωρίς τη συμμετοχή των χωρών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, βασιζόμενη στις ίδιες αρχές που συνέβαλαν στη δημιουργία της σημερινής Ευρωπαϊκής Ενωσης, τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών Θεόδωρος Πάγκαλος μιλώντας στη Διάσκεψη των υπουργών Εξωτερικών χωρών της Ν.Α. Ευρώπης που άρχισε το μεσημέρι στο ξενοδοχείο "Μακεδονία Παλάς" στη Θεσσαλονίκη.

    Η περιφερειακή συνεργασία ενισχύει και διευκολύνει τον euqypazj| προσανατολισμό της περιοχής μας και συβάλλει στις προσπάθειες δημιουργίας ενός διευρυμένου ευρωπαϊκού χώρου, είπε ο κ.Πάγκαλος και για την ίδια τη Διάσκεψη σημείωσε: "ο βαρύνων ρόλος και η κύρια ευθύνη επαφίεται σε εμάς και η πρωτοβουλία μας αντανακλά την αποφασιστικότητα μας να εργαστούμε προς αυτή την κατεύθυνση. Σήμερα θα συζητήσουμε τρόπους και θα διερευνήσουμε τα μέσα ενίσχυσης της συνεργασίας μας, που μπορεί να επιτύχει, εάν έχει ως γνώμονα τις γενικές αποδεχτές αρχές της διεθνούς συμπεριφοράς: Ισότητα μεταξύ των κρατών, αποχή από τη χρήση ή την απειλή χρήσης βίας, απαραβίαση των συνόρων, σεβασμό της εδαφικής ακεραιότητας των κρατών, ειρηνική διευθέτηση των διαφορών, μη επέμβαση στις εσωτερικές υποθέσεις άλλων χωρών, σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των θεμελιωδών και εκπλήρωση των υποχρεώσεων που απορρέουν από το Διεθνές Δίκαιο".

    Ο υπουργός Εξωτερικών επισήμανε την ανάγκη να υλοποιηθούν οι προσπάθειες εφαρμογής συγκεκριμένων προγραμμάτων για την ανάπτυξη της υποδομής στην περιοχή, την προώθηση του εμπορίου και την αύξηση των εμπορικών συναλλαγών. Αναφέρθηκε στην ανάπτυξη της διασυνοριακής συνεργασίας, της βελτίωσης των μεταφορών, των τηλεπικοινωνιών και των ενεργειακών υποδομών, συμπεριλαμβανομένης της ταχείας κατασκευής των πανευρωπαικών διαδρόμων Κρήτης.

    Για την πολιτική της Ελλάδας προς αυτή την κατεύθυνση υπογράμμισε: "η πολιτική της Ελλάδας είναι συνεπής προς τις αρχές τις οποίες προανέφερα. Προσπαθούμε, στο μέτρο των δυνατοτήτων μας, να παράσχουμε τη βοήθεια μας οποτεδήποτε αυτό μας ζητήται και να κάνουμε κατανοητές στους ευρωπαίους εταίρους μας τις ελπίδες, τις φιλοδοξίες και τις ανησυχίες της περιοχής μας. Η Ελλάδα έχει επεξεργαστεί μια συνολική και σφαιρική προσέγγιση με στόχο τη μακροπρόθεσμη αντιμετώπιση των προβλημάτων που προκύπτουν από τη μεταβατική φάση των χωρών της περιοχής μας. Η πρόταση αυτή υπεβλήθη στο Συμβούλιο Υπουργών της Ευρωπαϊκής Ενωσης στις 24 Φεβρουαρίου του 1997. Ελπίζουμε ότι οι ευρωπαίοι εταίροι μας θα δώσουν όλη τη δέουσα προσοχή και θα στυρίξουν τις κοινές μας προσπάθειες προκειμένου να ξεπεράσουν τις δυσκολίες αυτές".

    Ο Ελληνας ΥΠΕΞ αφού υπογράμμισε οτι η συνάντηση στοχεύει στο να φέρει κοντά τις χώρες τις περιοχής και να αναπληρώσει τις ευκαιρίες που χάθηκαν στο παρελθόν, κατέληξε υπογραμμίζοντας οτι έχουν τη μοναδική ευκαιρία να θέσουν τα θεμέλια για ένα καλύτερο μέλλον, προς το συμφέρον των λαών και όφελος της ίδιας της περιοχής.

    Πριν αρχίσουν οι εργασίες της Διάσκεψης ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών συναντήθηκε με ομόλογο του της FYROM Μπλαγκοϊ Χαντζίνσκι.

    Χαιρετισμό στη Διάσκεψη απήυθυνε ο υπουργός Μακεδονίας - Θράκης Φίλιππος Πετσάλνικος, ο οποίος τόνισε ότι η Βόρεια Ελλάδα μπορεί και πρέπει να αποτελέσει το συνδετικό κρίκο, τη "γέφυρα" της χώρας μας, αλλά και την Ευρωπαϊκή Ενωση με τις άλλες χώρες της Ν.Α. Ευρώπης.

    Ο κ.Πετσάλνικος τόνισε ότι "ο τομέας της οικονομικής συνεργασίας και των οικονομικών σχέσεων είναι αυτός στον οποίο σε μεγάλο βαθμό στηρίχθηκαν μέχρι τώρα σημαντικά αποτελέσματα για τις χώρες μας. Ουσιαστικά τα τελευταία χρόνια δημιουργήθηκε εκτεταμένο πλέγμα σχέσεων που έδωσε ένα νέο σχήμα στις διμερείς και pokuleqe_r διαβαλκανικές σχέσεις. Οι εμπορικές ανταλλαγές σχεδόν τριπλασιάστηκαν στο διάστημα 1988 - 1996".

    Σημείωσε επίσης ότι "οι χώρες της περιοχής είναι αποδέκτες διεθνών επενδύσεων, μεταξύ των οποίων και ελληνικής προέλευσης, με πολλαπλά θετικά οφέλη για την ανάπτυξη τους. Τα περιθώρια και οι δυνατότητες ωστόσο είναι πολύ μεγαλύτερα. Στόχος όλων μας πρέπει να είναι ο προσανατολισμός του χώρου της Νοτιοανατολικής Ευρώπης μεσοπρόθεσμα σε μια πορεία σύγκλισης με την προώθηση αναπτυξιακών διαδικασιών, οι οποίες θα στηρίζουν τη μετάβαση στο σύστημα της αγοράς, μια μετάβαση θεσμικού, κοινωνικού και οικονομικού χαρακτήρα που απαιτεί συστηματική και μακρόχρονη προσπάθεια και στήριξη".

    [03] ΔΙΑΒΑΛΚΑΝΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΙ ΑΠΟΚΡΑΤΙΚΟΠΟΙΗΣΕΙΣ

    Πρόλογο της συζήτησης που θα αναπτυχθεί, γύρω από το ζήτημα της διαβαλκανικής συνεργασίας στο θέμα των ιδιωτικοποιήσεων, αποτέλεσε η σημερινή πρώτη συνεδρία των συμμετεχόντων στη συνάντηση επιχειρηματιών της περιοχής στη Θεσσαλονίκη, στο περιθώριο της Διάσκεψης των Βαλκάνιων υπουργών Εξωτερικών.

    Στη διάρκεια της συνάντησης, παρουσιάστηκαν από πολιτικούς εκπροσώπους και στελέχη των υπεύθυνων φορέων για τις αποκρατικοποιήσεις της Αλβανίας, Βουλγαρίας, FYROM, Ρουμανίας και Τουρκίας, οι επιμέρους πολιτικές επιλογές στον τομέα των ιδιωτικοποιήσεων και οι πτυχές του προβλήματος, όπως αυτές αναδεικνύονται σε κάθε χώρα.

    Οπως είπε, ενημερώνοντας τους εκπροσώπους των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, ο ειδικός σύμβουλος του Ελληνα υπουργού Εξωτερικών, Ιωάννης Παπανικολάου, διαπιστώθηκε ότι όλες οι χώρες διαθέτουν εξειδικευμένο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων, ωστόσο μπορούν να ταξινομηθούν σε δύο κατηγορίες: "σε αυτές που ήδη προωθούν σχετικό πρόγραμμα, όπως η Αλβανία, η FYROM, και η Τουρκία, χωρίς να έχει σημειωθεί σημαντική πολιτική αλλαγή, και σε εκείνες, όπως η Βουλγαρία και η Ρουμανία, που επιταχύνουν τις διαδικασίες, ώστε το πρόγραμμά τους να υλοποιηθεί μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα".

    Επιπλέον, οι χώρες της Βαλκανικής διαφοροποιούνται ως προς τους στόχους και τα μέσα που χρησιμοποιούν για την επίτευξη του τελικού στόχου. "Ετσι, αλλες επικεντρώνουν την προσοχή τους στην προσπάθεια ελαχιστοποίησης της κρατικής χρηματοδότησης, άλλες στη βελτίωση του management των επιχειρήσεων και άλλες στοχεύουν στην πολιτική αξιοπιστία του όλου εγχειρήματος", σημείωσε ο γενικός γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας, Νίκος Ζαχαριάδης, που προήδρευσε στη σημερινή πρώτη συνεδρία.

    Στα μέσα για την προώθηση των ιδιωτικοποιήσεων, συμπεριλαμβάνονται μέθοδοι όπως η άμεση προσφορά πλειοψηφικών μεριδίων σε εξωτερικούς στρατηγικούς επενδυτές, η διάθεση κουπονιών προς το ευρύ κοινό, η εξαγορά από το στελεχιακό δυναμικό της επιχείρησης, η παλινόρθωση των παλιών ιδιοκτητών, ενώ πολλές φορές υιοθετείται και ένα μείγμα από τις προαναφερθείσες μεθόδους.

    Ερωτηθείς για τις προοπτικές που διανοίγονται για τις ελληνικές επιχειρήσεις, με δεδομένα τα διαρθρωτικά προβλήματα και την αδυναμία θεσμών, όπως η κεφαλαιαγορά και το τραπεζικό σύστημα, stir χώρες της Βαλκανικής, ο κ. Ζαχαριάδης εξέφρασε την άποψη ότι μπορούν να βγούν κερδισμένες. "Με την προϋπόθεση βέβαια, ότι θα προχωρήσουν με περίσκεψη και ιδιαίτερα προσεκτικά βήματα, κάνοντας παράλληλα χρήση των ελληνικών θεσμών για την προώθηση, προστασία και ασφάλιση των ελληνικών επενδυτικών και εξαγωγικών δραστηριοτήτων".

    Στο ίδιο ζήτημα αναφέρθηκε και ο πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βόρειας Ελλάδας, Βασίλης Τακάς, που υπογράμμισε ότι από τη συνάντηση, οι θετικές για τους επιχειρηματίες διαπιστώσεις είναι ότι, πρέπει να υπάρχει ένας οργανισμός για τις αποκρατικοποιήσεις και όχι πολλοί συναρμόδιοι φορείς. Να πωλούνται οι επιχειρήσεις με την τιμή αγοράς και όχι με τη λογιστική τους αξία και να είναι διαφανής και ιδιαίτερα σύντομη η διαδικασία. Να προστατεύεται το επενδεδυμένο κεφάλαιο από εθνικούς και διεθνείς οργανισμούς και να χρησιμοποιούνται κατά το δυνατό οι επιμέρους κεφαλαιαγορές. Τέλος, να είναι ξεκάθαροι οι κανόνες σε ό,τι αφορά την απασχόληση, νέες επενδύσεις που ζητούνται και την προστασία του περιβάλλοντος.

    Η συζήτηση γύρω από τις ιδιωτικοποιήσεις αναμένεται να εξειδικευτεί στις επόμενες συνεδρίες, με αντικείμενο τους επίμαχους κλάδους ενέργειας, τηλεπικοινωνιών, μεταφορών- κατασκευών, βιομηχανίας και τραπεζών και στόχο τη διερεύνηση των δυνατοτήτων διαβαλκανικής συνεργασίας.

    Σημειώνεται ότι άμεση επιδίωξη της ελληνικής πλευράς είναι η θεσμοθέτηση της διαβαλκανικής αυτής συνάντησης επιχειρηματικού ενδιαφέροντος και απώτερη η εγκαθίδρυση συστήματος ενιαίας αγοράς στη Βαλκανική, στο πλαίσιο πάντα της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

    [04] Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Η ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΜΟΧΛΟΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΣΤΗ ΒΑΛΚΑΝΙΚΗ

    Η πρόταση για την πραγματοποίηση συνάντησης ηγετών, χωρών της Νοτιανατολικής Ευρώπης, συζητείται στη Διάσκεψη των υπουργών Εξωτερικών των χωρών της Ν.Α Ευρώπης και από ορισμένες πλευρές, υπήρξε θετική ανταπόκριση.

    Αυτό υπογράμμισε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Παπανδρέου, σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, λέγοντας πως συζητούνται και άλλες προτάσεις, όπως η δημιουργία Κέντρου Δημοκρατίας και Πλουραλισμού και η λειτουργία Κέντρου Διευθέτησης Κρίσεων, με έδρα τη Θεσσαλονίκη.

    Στο σημείο αυτό, επεσήμανε ότι η Θεσσαλονίκη αναδεικνύεται σε μοχλό ανάπτυξης πρωτοβουλιών συνεργασίας στην ευρύτερη περιοχή. Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, χαρακτήρισε θετικό το γεγονός ότι ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ, μίλησε για σεβασμό των συνόρων και τόνισε ότι αυτό σημαίνει επιβεβαίωση των αρχών του Διεθνούς Δικαίου που θέτει η Ελλάδα.

    [05] Η ΟΝΟΜΑΣΙΑ ΤΗΣ ΠΓΔΜ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΤΡΟΧΟΠΕΔΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΚΑΙ ΣΚΟΠΙΩΝ, ΛΕΕΙ Ο ΧΑΝΤΖΙΣΚΙ

    Τη θέση του ότι η διαφωνία στο ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ - η οποία βρίσκεται υπό διαπραγμάτευση στις συνομιλίες, υπό την αιγίδα του Σάϊρους Βανς στη Νέα Υόρκη - δεν πρέπει να ενοχλεί τις σχέσεις ανάμεσα στην Ελλάδα και στην ΠΓΔΜ, εξέφρασε σε δηλώσεις tou, ο υπουργός Εξωτερικών, Μπλάγκοϊ Χαντζίσκι, στο περιθώριο της πραγματοποιούμενης στη Θεσσαλονίκη, συνάντησης των υπουργών Εξωτερικών των χωρών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

    Ο κ. Χαντζίσκι υπογράμμισε ότι το θέμα το οποίο εξετάστηκε κυρίως, κατά τη συνάντησή του με τον Ελληνα ομόλογό του, Θεόδωρο Πάγκαλο, ήταν η επέκταση της ζώνης ασφάλειας των χωρών της περιοχής. "Θα πρέπει να εναρμονίσουμε τις προσεγγίσεις μας και να προχωρήσουμε έτσι ώστε να βελτιωθεί αυτή η ζώνη ασφάλειας", τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ, ενώ χαρακτήρισε ιστορική, την πρόσφατη επίσκεψη του κ. Πάγκαλου στα Σκόπια.

    Επίσης, επεσήμανε ότι ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, Μπράνκο Τσερβένκοφσκι του έδωσε την εντολή να μεταφέρει στον Ελληνα πρωθυπουργό, Κώστα Σημίτη, τα χαιρετίσματα του. Παράλληλα, εξέφρασε τόσο τη χαρά του, που βρίσκεται ως υπουργός Εξωτερικών στη Θεσσαλονίκη, Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης για το 1997, όσο και την ικανοποίηση του για τη φιλοξενία και το φιλικό κλίμα, το οποίο έχει κυριαρχήσει στη συνάντηση.

    "Είμαστε όλοι αποφασισμένοι να εναρμονίσουμε τις προσπάθειές μας, έτσι ώστε στην περιοχή να εγκαθιδρύσουμε μια διαρκή σταθερότητα και ειρήνη", είπε ο κ. Χαντζίσκι. Αναφερόμενος στις διμερείς σχέσεις, σημείωσε ότι μετά την Ενδιάμεση Συμφωνία, υπάρχει πολύ καλή συνεργασία, στους τομείς της οικονομίας και του πολιτισμού.

    [06] ΔΕΣΜΕΥΤΗΚΕ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΗ ΒΑΛΚΑΝΙΚΗ Ο ΥΠΕΞ ΤΗΣ ΠΓΔΜ ΜΠ. ΧΑΝΤΖΙΣΚΙ, ΣΤΗ ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΤΩΝ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΤΗΣ Ν/Α ΕΥΡΩΠΗΣ

    Το σταθερό προσανατολισμό της χώρας του στην εμπέδωση της συνεργασίας, της καλής γειτονίας, αλλά και το διεθνιστικό προφίλ της ακολουθούμενης από τα Σκόπια εξωτερικής πολιτικής, διακήρυξε ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ Μπλάγκοϊ Χαντζίσκι, στην εναρκτήρια ομιλία του κατά τη διάσκεψη των υπουργών Εξωτερικών της νοτιοανατολικής Ευρώπης, που πραγματοποιείται σήμερα και αύριο στη Θεσσαλονίκη.

    “Είμαστε εδώ σήμερα για να εκφράσουμε τη σταθερή μας δέσμευση καθώς επίσης και να εναρμονίσουμε τις προσπάθειες μας, όχι μόνο για την προαγωγή καλών σχέσεων γειτονίας, σταθερότητας και συνεργασίας στην περιοχή, αλλά επίσης με στόχο να κάνουμε ότι μπορούμε για να γίνουν όλα αυτά πραγματικότητα το συντομότερο δυνατό”, δήλωσε χαρακτηριστικά ο σκοπιανός υπουργός που επισκέπτεται για πρώτη φορά την Ελλάδα.

    Παράλληλα, επεσήμανε της προσπάθειες που καταβάλλονται από την κυβέρνηση της γειτονικής δημοκρατίας για τη συμμετοχή της, στους διεθνείς οικονομικούς και αμυντικούς οργανισμούς σε μια εποχή που όπως εκτίμησε ο Χαντζίνσκι, οργανώνεται το νέο σύστημα της ευρω-ατλαντικής ασφάλειας και οικονομικής συνεργασίας. Έτσι λοιπόν, τα παραπάνω δεδομένα καταστούν επιτακτική τη συμμετοχή της ΠΓΔΜ τόσο στην ΕΕ, όσο και στο ΝΑΤΟ, στοχεύοντας παράλληλα, στην εδραίωση της ειρήνης και τη συνεργασίας στην ευρύτερη Βαλκανική.

    Ο σκοπιανός υπουργός Εξωτερικών σε άλλο σημείο του εισαγωγικού σημειώματος του, αναφέρθηκε και στις δύο ενδιάμεσες συμφωνίες που έχουν υπογραφεί με τη Σερβία και την Ελλάδα, tom_fomtar παράλληλα το σεβασμό της χώρας του, στα διεθνώς αναγνωρισμένα σύνορα της περιοχής.

    Το γενικότερο πλαίσιο της ομιλίας του Χαντζίσκι μπορεί να θεωρηθεί εναρμονισμένο με τις γενικότερες επιδιώξεις των χωρών της περιοχής αναφορικά με το ΝΑΤΟ και την ΕΕ. Όπως είναι γνωστό, στη διάσκεψη κορυφής του Βορειοατλαντικού Συμφώνου που θα πραγματοποιηθεί στη Μαδρίτη στις 7 Ιουλίου, θα δρομολογηθούν οι διαδικασίες επέκτασης της συμμαχίας προς την κεντροανατολική Ευρώπη, ενώ αναμένεται να τεθούν τα θεμέλια της νέας φόρμας συμμετοχής των βαλκανικών χωρών στο πρόγραμμα “Συνεργασία για την Ειρήνη”, που σαφέστατα ενδιαφέρει τις γειτονικές βαλκανικές χώρες.

    Αναφορικά με το πλαίσιο σχέσεων της ΠΓΔΜ με την ΕΕ, πρέπει να αναφερθεί ότι η επιτυχής έκβαση των οικονομικών μεταρρυθμίσεων δικαιολογεί απολύτως τη βαρύτητα που έδωσε στο όλο θέμα ο Χαντζισκι. Στο σημείο αυτό γίνεται επίκαιρη σχετική πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για χορήγηση δανείου 40 εκατ. ECU, στα Σκόπια, με στόχο την υποστήριξη του μεσοπρόθεσμου προγράμματος των οικονομικών μεταρρυθμίσεων, υπό τις οδηγίες των διεθνών οικονομικών οργανισμών όπως, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και η Διεθνής Τράπεζα. Ν.Χ.

    [07] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΙΧΑΗΛΟΒΑ-ΧΑΝΤΖΙΣΚΙ ΣΤΟ ΠΕΡΙΘΩΡΙΟ ΤΗΣ ΣΥΝΟΔΟΥ ΤΩΝ ΥΠΕΞ

    Τις βουλγαροσκοπιανές σχέσεις εξέτασαν η υπουργός Εξωτερικών της Βουλγαρίας Ναντέσνα Μιχαήλοβα και ο Σκοπιανός ομόλογός της Μπλαγκοϊ Χαντζίσκι σε σύντομη συνάντηση στο περιθώριο της Συνόδου των Υπουργών Εξωτερικών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης που γίνεται από το μεσημέρι στη Θεσσαλονίκη.

    Όπως δήλωσε η κ. Μιχαήλοβα οι δύο πλευρές συμφώνησαν στην πραγματοποίηση στο εγγύς μέλλον διμερών συναντήσεων εργασίας με σκοπό να επιτευχθεί πρόοδος στα επίμαχα θέματα. “Πρέπει να δραστηριοποιήσουμε τις διμερείς σχέσεις διότι και οι δύο χώρες κοιτούν προς την ίδια κατεύθυνση, την Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ. Ούτε στο ΝΑΤΟ, ούτε στην Ευρώπη θα μας δεχθούν με τα προβλήματά μας, οπότε απλά πρέπει να τα λύσουμε”, σημείωσε η κ. Μιχαήλοβα.

    Ακόμη η υπουργός Εξωτερικών της Βουλγαρίας είπε ότι η συζήτηση με τον Σκοπιανό ομόλογό της έγινε σε φιλική ατμόσφαιρα και εκδηλώθηκε βούληση και από τις δύο πλευρές για την επίλυση των προβλημάτων που εμποδίζουν τις οικονομικές επαφές. “Η κοινή μας άποψη είναι ότι το πλαίσιο επίλυσης των διμερών προβλημάτων πρέπει να είναι ευρωπαϊκό και όχι βαλκανικό”, υπογράμμισε η κ. Μιχαήλοβα.

    [08] Ν.ΜΙΧΑΪΛΟΒΑ: ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΕΣ ΤΗΣ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑΣ Η ΕΝΤΑΞΗ ΣΤΗΝ Ε.Ε. ΚΑΙ ΤΟ ΝΑΤΟ

    Τις βασικές προτεραιότητες της Βουλγαρίας στον τομέα της εξωτερικής πολιτικής, που είναι η ένταξή της στην Ευρωπαΐκή Ενωση και το ΝΑΤΟ, παρουσίασε η υπουργός Εξωτερικών της Βουλγαρίας, Ναντέζντα Μιχάιλοβα, στο πλαισιο της συναντησης των υπουργών Εξωτερικών των χωρών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, που διεξάγεται στη Θεσσαλονίκη.

    "Πρέπει να παραδεχτούμε πως τα Βαλκάνια έχουν πρόβλημα με το ίματζ τους και είναι καιρός η διεθνής κοινότητα να αρχίσει να λαμβάνει καλά νέα από την περιοχή μας", σημειωσε η κ.Μιχάιλοβα και ανέπτυξε τη θέση της χώρας της ότι μόνιμη σταθεροποίηση στα Βαλκάνια μπορεί να επέλθει μόνο μέσω της ευρωπαΐκης και ευρωατλαντικής ολοκλήρωσης.

    Αναφερόμενη στην υπογραφή της συμφωνίας ΝΑΤΟ- Ρωσίας, η κ.Μιχάιλοβα τόνισε πως αυξάνει τις πιθανότητες ένταξης της Βουλγαρίας στη Συμμαχία, θέμα που όπως είπε, είναι πρώτιστης εθνικής σημασίας για τη χώρα της.

    Επίσης, η υπουργός Εξωτερικών της Βουλγαρίας, υπογράμμισε την αποφασιστικότητα της χώρας της να συμβάλει στην αποτροπή νέας απομόνωσης της περιοχής από την υπόλοιπη Ευρώπη, καθώς και την ετοιμότητά της να συμμετέχει ενεργά σε όλες τις πρωτοβουλιές που αφορούν στην εδραίωση της καλής γειτονίας, τη σταθερότητα και τη συνεργασία στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

    Να σημειωθεί ότι με δηλώσεις της στη βουλγαρική κρατική τηλεόραση το περασμένο Σάββατο, η κ.Μιχάιλοβα είχε σημειώσει ότι η Βουλγαρία "δεν έχει ούτε εχθρούς, ούτε συμμάχους στα Βαλκάνια" και ότι κύριος άξονας της πολιτικής της κυβέρνησής της, είναι η ανάπτυξη της συνεργασίας και των σχέσων καλής γειτονίας με όλες της γειτονικές της χώρες.

    Στο περιθώριο της διασκεψης της Θεσσαλονίκης, ο διευθυντής του τμήματος Νοτιοανατολικής Ευρώπης του υπορυγείου Εξωτερικών της Βουλγαρίας, Τεοντόρ Ρούσινοφ, αναφέρθηκε στις βουλγαρικές προτάσεις που έχουν συμπεριληφθεί στη διακήρυξη, την οποία πρόκειται να υιοθετήσει η Διάσκεψη της Θεσσαλονίκης.

    Σημειωσε δε ότι η Βουλγαρία, στην οποία ανήκει η πρωτοβουλια για τη διεξαγωγή συναντησης των υπουργών Αμυνας των χωρών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, προκειται να αρχίσει διαβουλεύσεις για τη διευκρίνιση της ημερήσιας διάταξης και την ημερομηνιά της πραγματοποίησής της.

    Υπενθυμίζεται, ότι στο περιθώριο της Διάσκεψης της Θεσσαλονίκης, η κ.Μιχάιλοβα είχε 45λεπτη σηνάντηση με τον Σκοπιανό ομόλογό της, Μπλαγκόγια Χαντζίνσκι, με τον οποίο εξέτασε τα διμερή προβλήματα και συνεννοήθηκε για τη διεξαγωγή στο εγγύς μέλλον συναντήσεων εργασίας για την επίλυσή τους.

    Σύμφωνα με τον κ.Ρούσινοφ, την ετοιμότητά τους για συναντήσεις με την κ.Μιχάιλοβα έχουν εκφράσει όλοι οι επικεφαλής των αντιπροσωπειών των χωρών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, ενώ αναμένεται και συνάντησή της με τον σύμβουλο του Προέδρου των ΗΠΑ, Μπιλ Κλίντον, Ρίτσαρντ Σίφτερ. Κ.Κ.

    [09] "KAΛΗ ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΣΤΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ", ΤΟΝΙΖΕΙ Ο ΑΛΒΑΝΟΣ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ

    "Μια καλή ευκαιρία για τη συζήτηση και προώθηση θεμάτων συνεργασίας και ασφάλειας στα Βαλκάνια και την ευρύτερη περιοχή της νοτιοανατολικής Ευρώπης", χαρακτήρισε ο επικεφαλής της αλβανικής αντιπροσωπείας, υφυπουργός Εξωτερικών, Αλμπέρτο Ρακίπι, τη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών των χωρών της Βαλκανικής που πραγμαποιείται στη Θεσσαλονίκη.

    Μιλώντας στο Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο κ.Ρακίπι, τόνισε ότι "θα μας δοθεί η δυνατότητα να εξετάσουμε ρεαλιστικά τα ζητήματα ασφάλειας -εσωτερικής και εξωτερικής στην ευρύτερη περιοχή- με βάση την κοινή αντίληψη για την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση". "Μέσα από αυτή τη φιλοσοφία και βάσει των πολλών κοινών σημείων που μας ενώνουν θα επιχειρήσουμε να αμβλύνουμε τις διαφορές μεταξύ μας", πρόσθεσε.

    Στην ερώτηση αν υπάρξουν συγκεκριμένες προτάσεις εκ μέρους της αλβανικής πλευράς, ο κ.Ρακίπι είπε ότι η αλβανική αντιπροσωπεία θα θέσει εκ νέου, "όπως έκανε και στη συνάντηση της Σόφιας", την ανάγκη θεσμοποίησης ενος οργάνου που θα προωθήσει τα ζητήματα ασφάλειας και συνεργασίας στη νοτιοανατολική Ευρώπη. "Παρά την κρίση που διέρχεται η Αλβανία, οι βασικοί προσανατολισμοί της εξωτερικής της πολιτικής παραμένουν σταθεροί. Προτεραιότητα της εξωτερικής μας πολιτικής παραμένουν οι σχέσεις καλής γειτονίας και συνεργασίας σε περιφερειακό επίπεδο και μακροπρόθεσμα η ενσωμάτωση της χώρας μας στην Ενωμένη Ευρώπη", υπογράμμισε.

    Ο κ.Ρακίπι ανέφερε ότι στη συνάντηση της Θεσσαλονίκης θα συζητηθεί η εσωτερική κατάσταση στην Αλβανία και καταλήγοντας τόνισε: "Θα μου δοθεί η ευκαιρία να ευχαριστήσω την Ευρωπαϊκή Ενωση, τη διεθνή κοινότητα, τις χώρες που συμμετέχουν στην πολυεθνική δύναμη προστασίας (Alba). Πάντως το αλβανικό ζήτημα οδεύει προς λύση με τη διεξαγωγή σύντομα ελεύθερων και αδιάβλητων εκλογών και τη δρομολόγηση μιας νέας πορείας στην κατεύθυνση που σας ανέπτυξα".

    [10] "ΣΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΘΑ ΥΙΟΘΕΤΗΘΕΙ ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΟ" ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΕΙ Ο ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΤΟΥ ΥΠΕΞ ΤΗΣ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑΣ

    Ο διευθυντής βαλκανικών υποθέσεων του γιουγκοσλαβικού υπουργείου Εξωτερικών Ντράγκομιρ Βουτσίτσεβιτς δήλωσε στην εφημερίδα "Πολίτικα" του Βελιγραδίου, ότι 'στη διάσκεψη της Θεσσαλονίκης θα υπογραφεί ντοκουμέντο το οποίο θα δώσει τη δυνατότητα εφαρμογής μορφών συνεργασίας ανάμεσα στις χώρες που συμμετέχουν".

    Παράλληλα, επεσήμανε ότι το κείμενο- ντοκουμέντο που θα υπογραφεί θα δίνει έμφαση στον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της περιοχής γιατί, όπως είπε, η διαδικασία της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης δεν μπορεί να τελειώσει χωρίς τη συμμετοχή των βαλκανικών χωρών.

    Στις δηλώσεις του ο Γιουγκοσλάβος διπλωμάτης τόνισε ακόμη ότι ανεξάρτητα απο τις πολυάριθμες διαφορές που υπάρχουν μεταξύ των βαλκανικών χωρών, υπάρχουν συγκεκριμένοι τομείς στους οποίους αναπτύσσεται ήδη συνεργασία, όπως είναι η επιστήμη, η οικονομία, ο πολιτισμός, οαθλητισμός και εκτίμησε ότι, όλα όσα συμβάλλουν στην καλύτερη κατανόηση και προσέγγιση, έχουν θετική επίδραση στο συνολικό κλίμα, κάτι που είναι προς το συμφέρον των 100 εκατομμυρίων ανθρώπων , που ζούν στα Βαλκάνια.

    Ο κ.Βουτσίτσεβιτς σχολιάζοντας τις άλλες πρωτοβουλίες για τη διαβαλκανική συνεργασία, μεταξύ των οποίων την πρωτοβουλία Royamount της Ευρωπαϊκής Ενωσης και την αμερικανική ,για συνεργασία στην Ν.Α. Ευρώπη ανέφερε ότι, για τις χώρες των βαλκανίων είναι ενδιαφέρουσες όλες οι πρωτοβουλίες, που έχουν ώς st|wo την ενίσχυση της σταθερότητας, την γρήγορη οικονομική και δημοκρατική ανάπτυξη της περιοχής και την ένταξή της στις ανεπτυγμένες χώρες της Ευρώπης.

    "Για να αποδώσουν καρπούς αυτές οι πρωτοβουλίες, είπε, πρέπει να αλληλοσυμπληρωθούν και να συμμετάσχουν για την υλοποίησή τους, ισότιμα όλες οι χώρες της περιοχής.Η Ο.Δ. της Γιουγκοσλαβίας υποστήριζε πάντοτε αυτή την προσέγγιση της περιφερειακής συνεργασίας."

    [11] ΜΕ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟ ΚΑΙ ΕΛΛΗΝΟΑΜΕΡΙΚΑΝΟΥΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥΣ ΣΥΝΑΝΤΑΤΑΙ Η ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΙΓΑΙΟΥ Ε. ΠΑΠΑΖΩΗ

    Στην Ουάσιγκτον θα βρίσκεται σήμερα η Υπουργός Αιγαίου Ελισάβετ Παπαζώη,στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψής της στις Η.Π.Α.,μετά από πρόσκληση, της Oμοσπονδίας Νησιών Αιγαίου Αμερικής και Καναδά, για το χρονικό διάστημα από τις 6 έως τις 10 Ιουνίου 1997.

    Σκοπός της επίσκεψης είναι η γνωριμία και η ανταλλαγή απόψεων με την Oμογένεια, όπως και η συνάντηση της με ομογενείς και Αμερικανούς επιχειρηματίες. Στη Νέα Υόρκη η κ. Παπαζώη παραβρέθηκε το Σαββατοκύριακο σε πανομογενειακή συνάντηση στο Χιώτικο Σπίτι.Το πρόγραμμά της υπουργού Αιγαίου περιλαμβάνει σήμερα συνάντηση με τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής Σπυρίδωνα, ενώ αμέσως μετά θα αναχωρήσει για την Oυάσιγκτον, όπου θα έχει επαφές με τους ομογενείς πολιτικούς κ. Βιλιράκη και κ. Σαρμπάνη, όπως και με την βουλευτή Κάρολιν Μαλόνι. Την Τρίτη 10 Ιουνίου θα συναντηθεί με τον βοηθό Αναπληρωτή Υπουργό Εξωτερικών κ. Αdair στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Α.Τ.

    [12] "ΚΑΛΕΙΔΟΣΚΟΠΙΟ": ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΧΩΡΩΝ ΤΗΣ Ε.Ε

    Οικονομική στήριξη, ύψους 6.810.610 εκατομμυρίων ECU, πρόκειται να παράσχει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στο πρόγραμμα "Καλειδοσκόπιο", το οποίο περιλαμβάνει πολιτιστικές εκδηλώσεις, ενώ έχει ως στόχο του την ενθάρρυνση της καλλιτεχνικής δημιουργίας στην Ευρώπη, τη μετάδοση της πολιτιστικής γνώσης και των εμπειριών των ευρωπαϊκών λαών, καθώς και την υλοποίηση πολιτιστικών δράσεων.

    Η επίτευξη των στόχων αυτών, συνίσταται κυρίως στην υποστήριξη πολιτιστικών δράσεων, που πραγματοποιούνται με τη συνεργασία αρμοδίων φορέων και στα προγράμματα συνεργασίας μεγάλης κλίμακας σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

    Σημειώνεται ότι στο πλαίσιο του προγράμματος "Καλειδοσκόπιο", έξι από τις πολιτιστικές εκδηλώσεις οργανώνονται από ελληνικούς φορείς, ενώ 14 ελληνικοί φορείς συμμετέχουν ως συνδιοργανωτές.

    [13] ΤΗ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑ ΘΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΕΙ Η ΕΘΝΙΚΗ ΜΑΣ ΟΜΑΔΑ ΜΠΑΣΚΕΤ ΣΤΟ ΟΑΚΑ

    Δύο ακόμη φιλικά παιχνίδια θα δώσει σήμερα και αύριο στο ΟΑΚΑ της Αθήνας, η εθνική μας ομάδα μπάσκετ, απέναντι στην αντίστοιχη της Γιουγκοσλαβίας. Οι αγώνες είναι στο πλαίσιο της καλύτερης προετοιμασίας της εθνικής μας, ενόψει του 30ου Πανευρωπαϊκού Pqytahk^lator, που θα διεξαχθεί στη Βαρκελώνη από τις 25 Ιουνίου έως τις 6 Ιουλίου.

    Η ομάδα των Γιουγκοσλάβων έφτασε χθες στην Ελλάδα, χωρίς βασικούς παίχτες στη σύνθεση της όπως οι Ντίβατς και Πάσπαλιε. Ο αγώνας θα γίνει κεκλυσμένων των θυρών.

    Υπενθυμίζεται ότι οι παίχτες του Παναγιώτη Γιαννάκη, αντιμετώπισαν την προηγούμενη εβδομάδα την εθνική ομάδα μπάσκετ του Ισραήλ, στα δύο πρώτα φιλικά παιχνίδια. Το τριήμερο 12 με 14 Ιουνίου θα διεξαχθεί στο ΟΑΚΑ το τουρνουά "Ακρόπολις" με τη συμμετοχή της Ιταλίας, της Γερμανίας και της Γαλλίας.

    [14] ΣΠΟΥΔΑΙΕΣ ΕΠΙΤΥΧΙΕΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΩΝ ΣΤΟ ΣΤΙΒΟ

    Την πρώτη θέση πήρε ο Ελληνας άλτης του ύψους Δημήτρης Κοκκότης σε διεθνές μήτινγκ στίβου, που διεξήχθη στην Πάντοβα της Ιταλίας. Ο Κοκκότης, πραγματοποιώντας σπουδαία εμφάνιση πήδηξε 2.25 και άφησε δεύτερο τον Κουβανό παγκόσμιο ρέκορντμαν, Χαβιέ Σοτομαγιόρ στο 2.20.

    Στους ίδιους αγώνες, στο μήκος η Ιταλίδα Φιόνα Μέι, έκανε την καλύτερη φετινή επίδοση στον κόσμο με άλμα 6.98. Μέχρι τώρα την πρώτη θέση κατείχε η Νίκη Ξάνθου, με το 6.86 που είχε πετύχει πριν από λίγες μέρες στα Χανιά.

    Στο μεταξύ, τη δεύτερη θέση στο μήκος πήρε ο Σπύρος Βασδέκης με άλμα 7.76, σε διεθνές μίτινγκ που έγινε στη Μόσχα, ενώ πανελλήνιο ρεκόρ στο άλμα επί κοντώ πέτυχε η Γωγώ Τσιλιγκίρη με 3.62 στα Μπιζάνεια.

    [15] ΣΤΟ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΧΑΝΤΜΠΟΛ ΠΡΟΚΡΙΘΗΚΕ Η ΕΘΝΙΚΗ ΜΑΣ ΟΜΑΔΑ ΤΩΝ ΝΕΩΝ

    Την πρόκριση στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Χάντμπολ που θα διεξαχθή από τις 25 Αυγούστου έως τις 5 Σεπτεμβρίου στην Τραπεζούντα της Τουρκίας, πήρε για τέταρτη φορά στην ιστορία της η εθνική μας ομάδα των νέων.

    Το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα νίκησε με 27 - 24 την Σλοβακία στον τελευταίο προκριματικό αγώνα και πήρε τη δεύτερη θέση στον όμιλο με πέντε βαθμούς. Πρώτη τερμάτισε η Σλοβενία, η οποία κέρδισε εύκολα τη Ρουμανία με 36-27.

    [16] ΣΤΗΝ ΙΣΠΑΝΙΚΗ ΜΠΑΡΤΣΕΛΟΝΑ Ο ΕΥΘΥΜΗΣ ΡΕΝΤΖΙΑΣ

    Στην ισπανική Μπαρτσελόνα θα συνεχίσει την καριέρα του ο Ευθύμης Ρεντζιάς. Ο διεθνής σέντερ υπέγραψε τριετές συμβόλαιο συνεργασίας με τους Καταλανούς, έναντι του ποσού των 550 εκατομμυρίων δραχμών.

    Ο Ρεντζιάς, παράλληλα στο συμβόλαιο του, έχει εξασφαλίσει το ενδεχόμενο ελεύθερης μεταγραφής του στο ΝΒΑ μετά από 2 χρόνια. "Η Μπαρτσελόνα μου έκανε μια δελεαστική πρόταση την οποία δεν μπορούσα να αρνηθώ. Ο ΠΑΟΚ θα είναι πάντα στην καρδιά μου και δεν θα καταστραφεί χωρίς εμένα" δήλωσε ο πρώην παίχτης του "Δικεφάλου".

    Ο καλαθοσφαιριστής θα επισκεφτεί αύριο στην Βαρκελώνη, προκειμένου να περάσει από ιατρικές εξετάσεις και να παρουσιαστεί sta μέσα μαζικής ενημέρωσης. Οριστικά θα μεταβεί στην ισπανική πρωτεύουσα την 1η Αυγούστου, για να ξεκινήσει κανονικά προετοιμασία με την ομάδα.

    Εντονες αντιδράσεις έχει προκαλέσει στο ΤΑΚ ΠΑΟΚ, η υπογραφή του Ευθύμη Ρεντζιά στους Ισπανούς. Σε ανακοίνωση της η ομάδα της Θεσσαλονίκης, τονίζει ότι "ο παίχτης ανήκει στον ΠΑΟΚ για έναν ακόμη χρόνο".

    Στο μεταξύ, η διοίκηση του "Δικεφάλου" έχει συμφωνήσει οριστικά με τον Σκοτ Σκάϊλς για ανανέωση της συνεργασίας τους για έναν ακόμη χρόνο, έναντι του ποσού των 230 εκατομμυρίων δραχμών. Κάποια οικογενειακά προβλήματα όμως του Αμερικάνου, τον κρατάνε στις Ηνωμένες Πολιτείες και σε περίπτωση που δεν λυθούν έγκαιρα, ο Σκάιλς δεν θα έρθει στην Ελλάδα.

    [17] ΤΡΙΤΗ ΚΑΤΕΤΑΓΗ Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΥΝΑΙΚΕΙΑ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΣΤΙΒΟΥ ΣΤΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ ΜΠΡΟΥΝΟ ΖΑΟΥΛΙ

    Τρίτη κατετάγη, τελικά, η ελληνική γυναικεία ομάδα του στίβου στους αγώνες του Μπρούνο Ζάουλι που διεξήχθησαν το Σαββατοκύριακο στην Πράγα.

    Οι αποτυχίες ορισμένων αθλητριών μας στα αγωνίσματα τους, που θεωρούνταν φαβορί, τους στέρησε την άνοδο στη Σούπερ Λίνγκα του Ευρωπαϊκού Κυπέλλου. Πρώτη αναδείχθηκε η Πολωνία και δεύτερη η διοργανώτρια Τσεχία.

    Η Κατερίνα Κόφφα, πραγματοποίησε εκπληκτική εμφάνιση και ήρθε εύκολα πρώτη στα 200 μέτρα με χρόνο 22.96 , ενώ αντίθετα στο ύψος η Νίκη Μπακογιάννη, δεν βρέθηκε σε καλή μέρα και πήρε μόλις την τέταρτη θέση με 1.87. Η Νίκη Ξάνθου, παρά τις πολύ καλές επιδόσεις που έκανε σε προηγούμενες διοργανώσεις, έμεινε τρίτη στο μήκος με επίδοση 6.49.

    Σπουδαία εμφάνιση πραγματοποίησε η Χρύσα Ιακώβου. Τη δεύτερη μέρα του Ευρωπαϊκού Κυπέλλου πέτυχε πανελλήνιο ρεκόρ και πήρε την τρίτη θέση στα 3.000 μέτρα με χρόνο 9.02.58.

    Η Τασούλα Κελεσίδου πήρε την πρώτη θέση στο δίσκο με βολή 63.26, ενώ η Αγγελική Τσολακούδη ήρθε δεύτερη στο ακόντιο με 58.28. Η ελληνική ομάδα στη σκυταλοδρομία 4 Χ 100, δεν τα πήγε καλά, αφού στην τελευταία αλλαγή Βασαρμίδου -Θάνου, έπεσε η σκυτάλη από τα χέρια της δεύτερης.

    [18] ΟΜΙΛΙΑ ΖΟΥΡΑΡΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΡΕΝΤΙΓΚ

    Ομιλία-Συζήτηση του καθηγητή και διανοούμενου Κώστα Ζουράρι οργανώνει η Ελληνική κοινότητα του πανεπιστημίου του Ρέντιγκ την Τετάρτη 11 Ιουνίου στην αίθουσα του "τομέα Γραμμάτων". Μετά την εισαγωγή του κ. Ζουράρι στα θέματα της παιδείας και γενικότερα της θέσης της Ελλάδας στην Ευρώπη, θα ακολουθήσει συζήτηση με ερωτήσεις από το κοινό. Α.Τ.


    [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [19] ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΜΕΝΕΣ ΔΗΛΩΝΟΥΝ ΟΛΕΣ ΟΙ ΠΛΕΥΡΕΣ ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΤΗΣ ΣΥΜΦΩΝΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΤΟΥ 49% ΤΟΥ ΡΤΤ ΣΕΡΒΙΑΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΟΤΕ ΚΑΙ ΣΤΕΤ

    Την ικανοποιηση τους για την συμφωνία και την πεποίθηση ότι αυτή συμβάλλει αποφασιστικά στην ανάπτυξη της περιοχής, εξέφρασαν οι τρεις πλευρές που συμμετείχαν στην υπογραφή της συμφωνίας για την αγορά του 49% των μετοχών του Οργανισμού Τελεπικοινωνιών Σερβίας (ΡΤΤ Σερβίας) από τον ΟΤΕ και την ιταλική ΣΤΕΤ.

    Ο Πρόεδρος του ΟΤΕ κ. Δημήτρης Παπούλιας ανέφερε ότι για τον ΟΤΕ η συμφωνία αυτή αποτελεί μία μεγάλη επένδυση στο εξωτερικό η οποία εντάσσεται στα σχέδια του Οργανισμού για την ανάπτυξη πρωτοβουλιών και επιχειρηματικών δραστηριοτήτων στα Βαλκάνια και στις πρώην ανατολικές χώρες.

    Ο κ. Παπούλιας πρόσθεσε ότι η σημερινή συμφωνία με το ΡΤΤ Seqb_ar, αποτελεί διαβεβαίωση ότι τα σχέδια του ΟΤΕ εξελίσσονται όπως έχουν διαγραφθεί και επισήμανε ότι η συμφωνία, εκτός του ότι θα βοηθήσει σημαντικά στην ανάπτυξη των τηλεπικοινωνιών της Σερβίας, συμβάλει ταυτόχρονα στην πρώθηση των σχέσεων Ελλάδας- Σερβίας.

    Μιλώντας σε συνέντευξη τύπου που ακολούθησε, ο κ. Παπούλιας ανέφερε ότι ο κύριος λόγος παρουσίας του ΟΤΕ στην Σερβία είναι η ανάπτυξη αυτών των δραστηριοτήτων οι οποίες μπορούν να οδηγήσουν σε αποτελέσματα και οφέλη για όλους.

    Ο Πρωθυπουργός της Σερβίας κ. Μίρκο Μαριάνοβιτς ανέφερε ότι η επένδυση του ΟΤΕ και της ΣΤΕΤ είναι μία από τις μεγαλύτερες επενδύσεις σήμερα στα Βαλκάνια και τόνισε ότι η σημερινή συμφωνία δίνει στο ΡΤΤ Σερβίας την δυνατότητα να μπει στον 21ο αιώνα με την πλέον σύγχρονη τεχνολογία στις τηλεπικοινωνίες. “Η σύνδεσή μας με τους δύο αυτούς γνωστούς οργανισμούς θα δώσει ώθηση στον περαιτέρω εκσυγχρονισμό της υποδομής της Σερβίας, της βιομηχανίας και ολόκληρης της οικονομίας και θα δώσει την δυνατότητα αύξησης της παραγωγικότητας ώστε να αυξηθεί και το βιοτικό επίπεδο και να ενταχθούμε σε όλες τις αναπτυξιακές εξελίξεις στον κόσμο”, πρόσθεσε ο κ. Μαριάνοβιτς.

    Τέλος από την πλευρά του, ο Γενικός Διευθυντής του ΡΤΤ Σερβίας Αλεκσα Γιόκιτς τόνισε ότι η επένδυση αυτή είναι μια στρατηγική επένδυση, η οποία υπεγράφη με όρους ευνοϊκούς για την Σερβία και θα συμβάλει αποτελεσματικά στην βελτίωση των υπηρεσιών του ΡΤΤ Σερβίας.

    Τις τρεις αντιπροσωπείες, σερβική, ελληνική και ιταλική, δέχθηκε μετά την υπογραφή της συμφωνίας και ο Πρόεδρος της Σερβίας Σλόμποντάν Μιλόσεβιτς.

    [20] Η ΕΝΤΑΞΗ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΕ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΣΕ ΟΦΕΛΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΕΙ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΤΟΥΡΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΩΝ

    Την εκτίμηση ότι η τελωνειακή ένωση της Τουρκίας με την ΕΕ και η ένταξή της στην Ευρωπαϊκή Ενωση θα είναι προς όφελος της Ελλάδας εξέφρασε ο περιφερειακός συντονιστής του τουρκικού Συμβουλίου Εξωτερικών Οικονομικών Σχέσεων (DEIK) Τουράν Αϊντίν μιλώντας στο Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων. Σύμφωνα με τον κ Αϊντίν η Τουρκία είναι μία μεγάλη αγορά που βρίσκεται πολύ κοντά στην Ελλάδα και με την ένταξη της στην ΕΕ οι Ελληνες επιχειρηματίες θα εξασφαλίσουν σε σύντομο χρονικό διάστημα επιτυχίες στη χώρα του. "Κατά τη γνώμη μου οι Ελληνες επιχειρηματίες που σκέφτονται ορθολογικά αρχίζουν και το αντιλαμβάνονται αυτό και προτιμούν την τουρκική αγορά και για επενδύσεις και για εμπόριο. Ομοίως και η Τουρκία μπορεί να έχει επιτυχία στην Ελλάδα με ορισμένα προϊόντα της. Για παράδειγμα μπορεί να δώσει ορισμένες πρώτες ύλες στην Ελλάδα και αφού μετατραπούν σε τελικό προϊόν μπορεί να υπάρξει συνεργασία για την εξαγωγή τους στην ΕΕ. Μεταξύ των τομέων που θα μπορούσε να επιτύχει η Ελλάδα στην Τουρκία είναι τα τρόφιμα , η επεξεργασία καπνού και γεωργικών προϊόντων, ο τομέας του τουρισμού και οι θαλάσσιες μεταφορές" τόνισε ο κ Αϊντίν.

    Σύμφωνα με τον κ Αϊντίν οι Τούρκοι επιχειρηματίες έχουν μεγάλη επιθυμία να κάνουν επενδύσεις στην Ελλάδα πράγμα που apodeijm}etai απο τη δράση του τουρκοελληνικού επιχειρησιακού συμβουλίου που αναπτύσσει δραστηριότητες εδώ και 11 χρόνια. Παράλληλα πρόσθεσε ότι μέχρι σήμερα δεν υπήρξαν συγκεκριμένα αποτελέσματα στο πλαίσιο του και ένας λόγος γι αυτό είναι τα εμπόδια που δημιουργούνται από τα πολιτικά προβλήματα.

    Το DEIK, συντονιστής περιφέρειας Βαλκανίων και Κοινοπολιτείας Ανεξάρτητων Κρατών του οποίου είναι ο κ Αϊντίν ιδρύθηκε από 9 φορείς του ιδιωτικού τομέα με στόχο την υποστήριξη των δραστηριοτήτων της τουρκικής ιδιωτικής πρωτοβουλίας στο εξωτερικό. Στο πλαίσιο των δρατηριοτήτων του έχει ιδρύσει μέχρι σήμερα επιχειρησιακά συμβούλια με 53 χώρες, ένα από τα οποία είναι και το τουρκοελληνικό επιχειρησιακό συμβούλιο που κατά το παρελθόν διοργάνωσε συναντήσεις πολυπληθών αντιπροσωπειών επιχειρηματιών στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη και την Κωνσταντινούπολη. Στο DΕΙΚ μετέχουν οι 1000 μεγαλύτερες επιχειρήσεις της Τουρκίας.

    Ο κ Αϊντίν αναφερόμενος στη συμμετοχή του ως εκπροσώπου του DEIK στην επιχειρηματική συνάντηση, που πραγματοποιείται στο περιθώριο της διάσκεψης των υπουργών εξωτερικών της νοτιοανατολικής Ευρώπης στη Θεσσαλονίκη, τονίζει ότι αυτό γίνεται επειδή στο DEIK περιλαμβάνονται όλα τα βαλκανικά επιχειρησιακά συμβούλια που αναπτύσσουν διάφορες διμερείς δραστηριότητες. "Εμείς επειδή γνωρίζουμε πόσο σημαντικός παράγων είναι για την εξασφαλιση της ειρήνης στην περιοχή η ανάπτυξη των οικονομικών σχέσεων δείχνουμε ενδιαφέρον για τέτοιες δραστηριότητες. Οι επιχειρηματίες πάνω απ όλα κοιτάζουν το δικό τους οικονομικό συμφέρον και στόχος και επιθυμία των επιχειρησιακών συμβουλίων είναι να δημιουργήσουν δυνατότητες οικονομικών δραστηριοτήτων στους Τούρκους επιχειρηματίες σε διάφορες χώρες" επισημαίνει και προσθέτει: "Βρισκόμαστε εδώ γιατι θέλουμε να συλλάβουμε τις νέες τάσεις που παρουσιάζονται στις Βαλκανικές χώρες, να εντοπίσουμε τι θέλουν και τι επιδιώκουν οι επιχειρηματίες των διαφόρων χωρών".

    Αξιολογώντας το οικονομικό περιβάλλον στη Βαλκανική επισημαίνει ότι αυτό ποικίλει από χώρα σε χώρα. "Σε ορισμένες χώρες οι νομοθετικές διατάξεις είναι πολύ προηγμένες. Για παράδειγμα σήμερα η Ρουμανία είναι πολύ πρόσφορη για επενδύσεις και οι Τούρκοι επιχειρηματίες μέχρι τώρα έκαναν στη χώρα αυτή επενδύσεις ύψους 110 εκατομμυρίων ενώ ιδρύθηκαν περίπου 4000 τουρκικές επιχειρήσεις. Αλλες χώρες διανύουν μία περίοδο αβεβαιότητας σε σχέση με τις νομοθετικές ρυθμίσεις.. Το βασικό πρόβλημα των Βαλκανικών χωρών, ως επιχειρησιακό περιβάλλον, είναι ότι έχουν περιορισμένη αγοραστική δύναμη, περιορισμένες δυνατότητες χρηματοδότησης και μπορούν να επιτύχουν μόνον οι επιχειρήσεις που χρηματοδοτούνται από το εξωτερικό ή έχουν δυνατότητες αυτοχρηματοδότησης" καταλήγει ο Αϊντίν.

    [21] ΔΥΝΑΜΙΚΗ ΑΓΟΡΑ Η ΑΛΒΑΝΙΑ ΣΕ ΛΙΓΑ ΧΡΟΝΙΑ, ΤΟΝΙΣΕ Ο ΓΓ ΤΟΥ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ ΤΙΡΑΝΩΝ

    Την εκτίμηση ότι η Αλβανία θα εξελιχθεί σύντομα σε δυναμική αγορά που θα προσφέρει σημαντικές δυνατότητες στους ξένους επενδυτές, διατύπωσε ο Γενικός Γραμματέας του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου των Τιράνων, Luga Gafur. Ο κ.Gafur βρίσκεται σήμερα στη Θεσσαλονίκη, όπου συμμετέχει -ως εκπρόσωπος tou μεγαλύτερου επιμελητηρίου της Αλβανίας- στην επιχειρηματική συνάντηση που πραγματοποιείται στην πόλη, στο περιθώριο της διάσκεψης των Βαλκάνιων Υπουργών Εξωτερικών.

    Σε δηλώσεις του στο Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο Luga Gafur τόνισε ότι το μέλλον διαγράφεται ευνοϊκό για την αλβανική αγορά, χάρη στη δυναμική επιχειρηματική κοινότητα που έχει αρχίσει να δραστηριοποιείται στη γειτονική χώρα, αλλά και λόγω των πολιτικών αλλαγών που αναμένονται σε σύντομο χρονικό διάστημα.

    "Οσον αφορά τους ξένους επιχειρηματίες, η κατάσταση παραμένει δύσκολη, αλλά πιστεύω ότι η αλβανική αγορά θα δημιουργήσει πολύ σύντομα πολλές δυνατότητες για ξένες επενδύσεις. Προς αυτήν την κατεύθυνση, θα συμβούλευα τους ξένους επιχειρηματίες να παρακολουθούν από κοντά τη χώρα, ώστε μόλις η πολιτική κατάσταση βελτιωθεί, να μπουν αμέσως δυναμικά στην αλβανική αγορά", επισήμανε ο Γενικός Γραμματέας του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου των Τιράνων.

    Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του κ.Gafur, οι τομείς στους οποίους πρόκειται σύντομα να διανοιχθούν ευνοϊκές προοπτικές για επενδύσεις, είναι κυρίως αυτοί των κατασκευών και της τεχνολογίας που συνδέεται με τις οικοδομικές εργασίες. Παράλληλα, γόνιμο θα είναι το έδαφος για την εγκατάσταση μικρών μονάδων παραγωγής προϊόντων, κυρίως της επισιτιστικής βιομηχανίας, με το πλεονέκτημα μάλιστα της εξασφάλισης της πρώτης ύλης από τους πόρους της ίδιας της χώρας. Ο κ.Gafur δεν περιορίστηκε πάντως στους τρεις αυτούς τομείς, αφού, όπως τόνισε, από τη στιγμή που θα επιτευχθεί μια πολιτική λύση, στη γειτονική χώρα θα δημιουργηθούν μεγάλες ανάγκες που θα αφορούν ένα ευρύ φάσμα δραστηριοτήτων, από το μικρό εμπόριο, μέχρι τα μεγάλα έργα υποδομής.

    Σχολιάζοντας τη δεινή οικονομική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η Αλβανία μετά την κατάρρευση των λεγόμενων παρατραπεζών, ο Αλβανός επιχειρηματίας παραδέχτηκε την ύπαρξη σοβαρών προβλημάτων, συμπληρώνοντας ωστόσο ότι το 1997 υπάρχει ένα θετικό γεγονός που διαφοροποιεί τα πράγματα, σε σχέση με την κρίση του 1991.

    "Τα τελευταία χρόνια στην Αλβανία έχει δημιουργηθεί μια τάξη νέων επιχειρηματιών, που με τις προσπάθειές τους κατόρθωσαν οι συνέπειες αυτής της κρίσης να είναι μικρότερες από ό, τι περιμέναμε. Εγιναν κάποιες συγκρίσεις με την κατάσταση που επικρατούσε το 1991 στην Αλβανία. Τότε, επειδή ακριβώς έλειπε αυτή η τάξη νέων επιχειρηματιών, είχαμε προβλήματα ακόμη και στον εφοδιασμό με βασικά είδη τροφίμων. Η Αλβανία τότε επιβίωσε μόνο χάρη στην ανθρωπιστική βοήθεια από το εξωτερικό, που κάλυψε το 90% των γενικών αναγκών του πληθυσμού. Τώρα υπάρχει επάρκεια στην αγορά, οι ελλείψεις -ιδίως στις μεγάλες πόλεις- είναι ελάχιστες και αυτό οφείλεται κυρίως στην αλβανική επιχειρηματική κοινότητα, η οποία ακόμη και σε πολύ δύσκολες καταστάσεις και πολλές φορές με κίνδυνο της ζωής των μελών της, μπόρεσε να επιτύχει όχι μόνο την επιβίωση των εταιριών, αλλά και έναν διαρκή και ανελλιπή εφοδιασμό του αλβανικού πληθυσμού", συμπλήρωσε ο κ.Gafur.

    Αναφερόμενος τέλος στις ιδιωτικοποιήσεις που πραγματοποιούνται στην Αλβανία, ο ξένος επιχειρηματίας δήλωσε ότι στο άμεσο μέλλον αναμένεται κύμα μαζικών αποκρατικοποιήσεων. Υπενθυμίζεται ότι μέχρι στιγμής έχει προχωρήσει σε μεγάλο βαθμό η idiytijopo_gsg στον εμπορικό τομέα της γειτονικής χώρας όπως και σε επιμέρους τομείς της βιομηχανίας. "Προτίμηση όσον αφορά τις ιδιωτικοποιήσεις πρέπει να δοθεί σε άτομα και επιχειρήσεις που πληρούν τις προϋποθέσεις ώστε να προωθηθεί πράγματι η παραγωγή. Επιπλέον, καλό θα ήταν να υπάρξει συνεργασία, μέσω μικτών ελληνοαλβανικών εταιριών", κατέληξε ο κ.Gafur. Α.Γ

    [22] Η ΕΠΙΛΥΣΗ ΤΟΥ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ ΘΑ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΕΙ ΤΟ ΕΔΑΦΟΣ ΓΙΑ ΜΙΑ ΙΣΤΟΡΙΚΗΣ ΣΗΜΑΣΙΑΣ ΣΥΜΦΙΛΙΩΣΗ ΑΘΗΝΑΣ-ΑΓΚΥΡΑΣ, ΔΗΛΩΣΕ Ο Ρ.ΧΟΛΜΠΡΟΥΚ

    "Η επίλυση των διαφορών μεταξύ της ελληνικής και τουρκικής κοινότητας στην Κύπρο θα προετοιμάσει το έδαφος για μια ιστορικής σημασίας συμφιλίωση ανάμεσα στην Αθήνα και την Αγκυρα", δήλωσε σε συνέντευξη στη βρετανική εφημερίδα "Financial Times", ο ειδικός απεσταλμένος του Προέδρου Κλίντον για το κυπριακό, Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ.

    Στη συνέντευξη, απόσπασμα της οποίας μετέδωσε η ραδιοφωνική υπηρεσία του BBC, o κ.Χόλμπρουκ, κατέστησε σαφές ότι θεωρεί τη νέα του αποστολή περισσότερο σημαντική από αυτή στην πρώην Γιουγκοσλαβία. "Ανά πάσα στιγμή, μια νέα σύγκρουση στην Κύπρο ενδέχεται να οδηγήσει σε ολομέτωπη αντιπαράθεση δυο συμμάχων του ΝΑΤΟ, της Ελλάδας και τη Τουρκίας", τόνισε ο εμπνευστής του Ντέητον για να προσθέσει: "ως εκ τούτου τα οφέλη μιας επιτυχίας στο κυπριακό θα είναι τεράστια".

    Κατά τον κ.Χόλμπρουκ "η Ελλάδα και η Τουρκία θα πρέπει να εξομαλύνουν τις σχέσεις του ακριβώς όπως ο Αντενάουερ και ο Ντε Γκώλ εξομάλυναν τις γαλλογερμανικές σχέσεις τη δεκαετία του ΄50 και ΄60".

    Ο ίδιος κάνοντας μια έμμεση αναφορά στην οικονομική δυσπραγία στο κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου αλλά και στο δυσβάσταχτο οικονομικό βάρος των εξοπλισμών υπογράμμισε ότι "οι Ελληνες και οι Τουρκοι δεν έχουν να κερδίσουν τίποτε από την αδυναμία της άλλης πλευράς" και ότι είναι προς το συμφέρον και των δυο χωρών αλλά και των δυο κοινοτήτων της Κύπρου, "όλες οι πλευρές να είναι ισχυρές και να αναπτύσσοτναι οικονομικά".

    Στο μεταξύ ο ειδικός διαμεσολαβητής της Βρετανίας για το κυπριακό, σερ Ντέιβιντ Χάνεϊ, ο οποίος έφθασε χθες βράδυ στην Κύπρο, ενόψει της επικείμενης συνάντησης Κληρίδη-Ντενκτάς στις 9 Ιουλίου στη Νέα Υόρκη, δήλωσε ότι "μεταξύ των δυο πλευρών υπάρχει περισσότερο κοινό έδαφος από αυτό που είναι διατεθειμένες να παραδεχθούν"

    Ο κ.Χανεϊ θα έχει συνομιλίες, σήμερα και αύριο, με τον Πρόεδρο Γλαύκο Κληρίδη και τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ραούφ Ντεντκάς και στη συνέχεια θα αναχωρήσει για Αθήνα και Αγκυρα.

    [23] 48 TOYΡΚΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΥΠΟ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ-102 ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΘΗΚΑΝ ΗΔΗ

    Σαράντα οκτώ τουρκικές επιχειρήσεις βρίσκονται υπό ιδιωτικοποίηση, ενώ έχουν ήδη ολοκληρωθεί οι διαδικασίες αποκρατικοποίησης 102 ακόμη εταιριών. Τα συνολικά έσοδα από τις επιχειρήσεις και τους οργανισμούς που εντάχθηκαν στο πρόγραμμα idiytijopoi^seym της Τουρκίας έφτασαν στα 4,2 δισεκατομμύρια δολάρια κατά την περίοδο 1985-1986, ενώ κατά το ίδιο χρονικό διάστημα, τα συνολικά εξοδα για τις αποκρατικοποιήσεις δεν ξεπέρασαν τα 3,9 δισεκατομμύρια δολάρια.

    Το 60% των σχετικών κονδυλίων απορρόφησε η χρηματοδότηση των υπό ιδιωτικοποίηση επιχειρήσεων, με τη μορφή της αύξησης κεφαλαίου και της δανειοδότησης. Τα στοιχεία αυτά προέρχονται από τη διεύθυνση ιδιωτικοποιήσεων του πρωθυπουργικού γραφείου της τουρκικής κυβέρνησης.

    Το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων άρχισε στην Τουρκία το 1983. Ανάμεσα στις 48 επιχειρήσεις που περιλαμβάνει σήμερα η λίστα ιδιωτικοποιήσεων, κυριαρχούν οι εταιρείες παραγωγής και διακίνησης τροφίμων (επτά από τις 48 υπό ιδιωτικοποίηση επιχειρήσεις παράγουν κρεατικά, ψάρια, πουλερικά, αλεύρι, αναψυκτικά, ζωοτροφές κ.ά), οικοδομικών υλικών (τσιμέντο, πυρότουβλα), μεταφορών (η αεροπορική εταιρία "Thy", η αυτοκινητοβιομηχανία "Τofas Turk Otomobile Fabrikalari" κ.ά), τηλεπικοινωνιών (η "TURK Telekomunikasyon"), κλωστοϋφαντουργίας, επεξεργασίας μετάλλων (σίδερο, χαλκός, ατσάλι, χρώμιο), κεραμικών και ηλεκτρονικών υλικών, ηλεκτρισμού (η "Kayseri Civari Elektrik"), ηλεκτρικών συσκευών και μηχανημάτων.

    Υπενθυμίζεται ότι Τούρκοι επιχειρηματίες βρίσκονται σήμερα στη Θεσσαλονίκη, όπου συμμετέχουν στην επιχειρηματική συνάντηση που πραγματοποιείται στην πόλη, στο περιθώριο της Διάσκεψης των Βαλκάνιων Υπουργών Εξωτερικών.

    [24] ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΑΠΟ ΑΥΡΙΟ Ο ΜΠΑΣΚΙΜ ΦΙΝΟ

    Διήμερη επίσημη επίσκεψη στην Τουρκία, θα πραγματοποιήσει από αύριο, ο πρωθυπουργός της Αλβανίας, Μπασκίμ Φίνο, μετά από πρόσκληση του Τούρκου ομολόγου του, Νετζμετίν Ερμπακάν, ενώ αύριο μεταβαίνει στην Τουρκία και αντιπροσωπεία, επικεφαλής της οποίας θα είναι ο υπουργός Δημόσιας Τάξης, Μπελού Τσέλιο.

    Τα θέματα τα οποία θα αποτελέσουν το επίκεντρο του ενδιαφέροντος στις συναντήσεις που αναμένεται να έχει ο Αλβανός πρωθυπουργός, θα είναι οι εξελίξεις στην Αλβανία και οι σχέσεις των δύο χωρών.

    Εξάλλου, ο κ. Τσέλιο και ο Τούρκος ομόλογός του, σύμφωνα με την κρατική τηλεόραση, πρόκειται να υπογράψουν συμφωνία συνεργασίας μεταξύ της αστυνομίας της Αλβανίας και της Τουρκίας.

    Σημειώνεται, ότι η επίσκεψη του Αλβανού πρωθυπουργού, πραγματοποιείται σε μια κρίσιμη περίοδο, αφού τα μικρά κόμματα της Αλβανίας παρουσιάζουν έντονη κινητικότητα και απαιτούν σύγκλιση της Ολομέλειας της Βουλής, προκειμένου να ασχοληθεί με το θέμα, που προέκυψε μετά την απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου για κατάργηση των παραγράφων α και β του άρθρου 4 του εκλογικού νόμου.

    Σύμφωνα με το άρθρο αυτό, τα κόμματα που ξεπερνούσαν το πλαφόν του 2% μοιράζονταν μεταξύ τους 30 από τις 40 έδρες, που προβλέπονταν για τη δεύτερη κατανομή. Η κατάργηση έγινε μετά από σχετική προσφυγή του Σοσιαλιστικού Κόμματος και της κυβέρνησης, που θεώρησαν αυτό το άρθρο αντισυνταγματικό.

    Tα 7 μικρά κόμματα, που αντιδρούν στην σχετική απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου, απειλούν ότι θα αποσύρουν τους υπουργούς τους από την κυβέρνηση και θα μποϊκοτάρουν τις εκλογές tgr 29ης Ιουνίου.

    [25] ΤΗ ΔΕΣΜΕΥΣΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΑΛΒΑΝΙΚΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ ΓΙΑ ΕΞΟΔΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ ΜΕ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣ ΜΕΘΟΔΟΥΣ, ΖΗΤΗΣΕ Ο Φ.ΒΡΑΝΙΤΣΚΙ

    Tην υπογραφή συμφωνίας με την οποία θα δεσμεύονται να ενεργήσουν για την έξοδο της χώρας τους από την κρίση με αναζήτηση κοινοβουλευτικών μεθόδων, ζήτησε ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΑΣΕ στην Αλβανία, Φραντς Βρανίτσκι, από τους πολιτικούς ηγέτες κατά τη χθεσινή επίσκεψή του στα Τίρανα.

    Ο κ.Βρανίτσκι κάλεσε την πολιτική ηγεσία της χώρας να λάβει μέτρα ώστε να σταματήσουν τα επεισόδια, τα οποία απειλούν, όπως είπε, με αναβολή τις εκλογές που είναι προγραμματισμένες για τις 29 Ιουνίου και στις οποίες προσβλέπει η διεθνής κοινότητα ως ένα βήμα για την έξοδο από την κρίση που διέρχεται η χώρα. Ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΑΣΕ κάλεσε τα πολιτικά κόμματα να πάψουν να περιορίζονται σε φραστικές καταδίκες των βιαιοτήτων και να ενισχύσουν τις προσπάθειές τους ώστε η χώρα να οδηγηθεί σε ελεύθερες εκλογές.

    Παρά το κλίμα αβεβαιότητας που επικρατεί, εκτίμησε ότι υπάρχουν κάποια θετικά στοιχεία στη συνεργασία ανάμεσα στον ΟΑΣΕ και τους αλβανούς πολιτικούς και ανέφερε χαρακτηριστικά τη συμφωνία της 9ης Μαρτίου, των δέκα πολιτικών κομμάτων, να συνεργαστούν με στόχο την επιστροφή της χώρας στην ομαλότητα ενώ σοβούσε η κρίση μετά την κατάρρευση των παρατραπεζών.

    Θετικά αποτελέσματα πάντως είχε η επίσκεψη του Βρανίτσκι, καθώς έπεισε έξι μικρά κόμματα της αντιπολίτευσης να συμμετάσχουν στις εκλογές της 29ης Ιουνίου. Τα κόμματα αυτά είχαν δηλώσει ότι θα απόσχουν από τις εκλογές σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τον εκλογικό νόμο ο οποίος, όπως υποστηρίζουν ευνοεί το Δημοκρατικό και το Σοσιαλιστικό Κόμμα.

    Ωστόσο το αίτημα που έχουν θέσει όλα τα πολιτικά κόμματα, η άρση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης δεν φαίνεται να ικανοποιείται, καθώς ο Μπερίσα εμμένει στην ισχύ των περιοριστικών μέτρων και αρνείται να διατάξει, παρά τις πιέσεις του ΟΑΣΕ, την άρση τους. Ο Φραντς Βρανίτσκι σε μια προσπάθεια εξεύρεσης συμβιβαστικής λύσης, πρότεινε, σύμφωνα με τη ραδιοφωνική υπηρεσία του BBC, την άρση των περιοριστικών μέτρων έστω και για μια ημέρα, δηλαδή την ημέρα της εκλογικής αναμέτρησης.

    [26] ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΓΙΑ ΔΑΝΕΙΟΔΟΤΗΣΗ 40 ΕΚΑΤ. ECU ΣΤΗΝ ΠΓΔΜ

    Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με σχετική πρόταση της προτείνει την ενεργοποίηση δανειοδότησης συνολικού ύψους 40 εκατ. ECU προς την ΠΓΔΜ. Το δάνειο προορίζεται για την υποστήριξη του μεσοπρόθεσμου σταθεροποιητικού οικονομικού προγράμματος που εφαρμόζεται για τη διετία 1997-1999.

    Είναι αξιοσημείωτο ότι η πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, έρχεται στον απόηχο σχετικής συμφωνίας επί της αρχής, που οι υπουργοί της ΕΕ σχεδίασαν τον περασμένο Φεβρουάριο, ενώ εκκρεμεί η επικύρωση της από τα κράτη-μέλη. Πρόκειται για το πρώτο πακέτο μακροοικονομικής βοήθειας προς τα Σκόπια το οποίο, σύμφωνα με τις pkgqovoq_er θα χορηγηθεί σε δύο δόσεις ανάλογα με την πορεία των μακροοικονομικών δεικτών, αλλά και των οικονομικών μεταρρυθμίσεων που έχουν συμφωνηθεί με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

    Ως απαραίτητη προϋπόθεση για την ενεργοποίηση του δανείου, έχει τεθεί ο όρος ομαλοποίησης των οικονομικών σχέσεων της ΠΓΔΜ, τόσο με το γενικότερο οικονομικό πλαίσιο της ΕΕ, όσο και με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.

    Υπενθυμίζεται ότι η ΠΓΔΜ, εντάχθηκε στις δράσεις του κοινοτικού προγράμματος PHARE, με χρηματοδότηση 90 εκατ. ECU στη τριετία 1992-1995. Τα παραπάνω κεφάλαια διατέθηκαν στην προσπάθεια “απορρόφησης” των συνεπειών από τη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας, μέσω της προμήθειας βιομηχανικών πρώτων υλών, εξαρτημάτων, αλλά και της γενικότερης στήριξης των οργανισμών παροχής κοινωνικών υπηρεσιών όπως, σχολεία και νοσοκομεία. Στο ίδιο πλαίσιο η ΕΕ διέθεσε στην ΠΓΔΜ, οικονομική βοήθεια ύψους 24,8 εκατ. ECU, κατά το 1996.

    Ακολουθώντας τις γενικότερες προσπάθειες των βαλκανικών χωρών για οικονομική ανάκαμψη και προώθηση των οικονομικών μεταρρυθμίσεων η ΠΓΔΜ, στράφηκε μετά τη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας προς την κατεύθυνση της ελεύθερης αγοράς. Η οικονομική στρατηγική για τη διετία 1997-1999, υπαγορεύτηκε από τους διεθνείς οικονομικούς οργανισμούς, που έχουν καθορίσει της παραμέτρους δράσεις της εφαρμοζόμενης οικονομικής πολιτικής. Ν.Χ.

    [27] ΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΤΗΣ ΕΕ ΣΥΝΑΝΤΩΝΤΑΙ ΣΤΟ ΛΟΥΞΕΜΒΟΥΡΓΟ

    Οι υπουργοί Οικονομικών των χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, συναντώνται σήμερα στο Λουξεμβούργο σε μια προσπάθεια συντονισμού των δραστηριοτήτων τους στον τομέα της κοινής νομισματικής πολιτικής ενόψει της καθιέρωσης του ευρωπαϊκού νομίσματος, όπως καθορίζεται από τη νέα συνθήκη του Μάαστριχτ.

    Οι "15" υπουργοί Οικονομικών είχαν την πρώτη τους επαφή κατά τη διάρκεια του χθεσινοβραδυνού γεύματος και παρά το γεγονός ότι εξέφρασαν την αισιοδοξία τους για το χρονοδιάγραμμα που αφορά την καθιέρωση του ευρωπαϊκού νομίσματος, ωστόσο παραμένουν οι αμφιβολίες για το αν το ευρω θα μπορέσει να τεθεί σε κυκλοφορία μέχρι το 1999. Ενδεικτικό της αισιοδοξίας των υπουργών, ήταν, όπως ανέφερε η ραδιοφωνική υπηρεσία του BBC, ότι στο γεύμα ακολούθησαν το προγραμματισμένο πρόγραμμα και συζητήθηκαν μάλιστα και λεπτομέρειες για τη μορφή των κερμάτων του νέου νομίσματος.

    Η σημερινή συνάντηση αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον καθώς θα συζητηθούν οι επιφυλάξεις που διατύπωσε η νέα γαλλική κυβέρνηση υπό τον Λιονέλ Ζοσπέν, ως προς τους όρους συγκλισης των οικονομιών των χωρών-μελών, οι οποίες δεν αποκλείεται να οδηγήσουν σε αδιέξοδο τα σχέδια για την καθιέρωση του ευρω.

    Το Παρίσι ζητά επαναδιαπράγματευση των όρων που αφορούν το κοινό νόμισμα κάτι στο οποίο αντιτίθεται η Γερμανία η οποία όμως αντιμετωπίζει δυσκολίες να ανταποκριθεί η ίδια στα κριτήρια που θα της επιτρέψουν να συμμετάσχει στο κοινό νόμισμα.

    Πάντως, ο νέος υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας, δήλωσε, σύμφωνα με τη ραδιοφωνική υπηρεσία του BBC, ότι κανείς δεν θα πρέπει να αμφιβάλλει για την τήρηση του χρονοδιαγράμματος που avoq\ τη νομισματική ενοποίηση, ενώ τόνισε ότι η χώρα του θα κινηθεί εντός του χρονικού πλαισίου που έχει ήδη τεθεί.


    Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/

    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute
    mpa2html v3.04 run on Monday, 9 June 1997 - 13:05:19