Browse through our Interesting Nodes of Greek Associations & Organizations Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 97-06-04

From: Macedonian Press Agency <mpa@philippos.mpa.gr>

Macedonian Press Agency: News in Elot928 Greek Directory

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ

Θεσσαλονίκη 4 Ιουνίου 1997


ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ

[Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

[Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ


ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

[Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [01] ΣΗΜΑ ΚΙΝΔΥΝΟΥ ΑΠΟ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΓΙΟΡΤΗΣ ΤΟΥ

  • [02] ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ Η ΔΙΑΒΑΛΚΑΝΙΚΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ

  • [03] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΗΜΙΤΗ ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ ΤΗΣ ΣΟΥΗΔΙΑΣ

  • [04] ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΑΡΑΒΙΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΕΝΑΕΡΙΟΥ ΧΩΡΟΥ ΛΕΥΚΩΣΙΑΣ

  • [05] ΑΓΟΡΑ ΦΡΕΓΑΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΛΛΑΝΔΙΑ

  • [06] ΑΠΟΘΕΩΘΗΚΕ ΧΤΕΣ ΣΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΔΑΣΟΥΣ Ο ΜΣΤΙΣΛΑΒ ΡΟΣΤΡΟΠΟΒΙΤΣ

  • [07] ΜΕΧΡΙ 95% ΤΟ ΠΟΣΟΣΤΟ ΕΠΙΤΥΧΙΑΣ ΣΤΙΣ ΜΕΤΑΜΟΣΧΕΥΣΕΙΣ ΜΥΕΛΟΥ ΤΩΝ ΟΣΤΩΝ ΣΕ ΑΤΟΜΑ ΜΕ ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗ ΑΝΑΙΜΙΑ

  • [08] ΕΓΚΑΙΝΙΑΣΤΗΚΕ Η ΓΡΑΜΜΗ ΑΘΗΝΑ-ΜΟΣΧΑ ΤΗΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗΣ

  • [09] ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΓΙΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΗΣ ΚΑΦΕ ΑΡΚΟΥΔΑΣ ΣΤΗ ΦΛΩΡΙΝΑ

  • [10] ΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΗ ΣΩΤΗΡΙΑ ΤΗΣ ΛΙΜΝΗΣ ΚΟΡΩΝΕΙΑΣ


  • [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [11] ΑΙΣΙΟΔΟΞΟΣ Ο ΝΤΕΜΙΡΕΛ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ

  • [12] ΤΗΝ ΑΡΣΗ ΤΗΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΕΚΤΑΚΤΗΣ ΑΝΑΓΚΗΣ ΖΗΤΗΣΕ Ο Μ.ΦΙΝΟ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΠΡΕΣΒΕΙΣ ΤΩΝ ΗΠΑ ΚΑΙ ΕΥΡΩΠΑΪΚΩΝ ΧΩΡΩΝ

  • [13] Η ΜΑΤΑΙΩΣΗ ΤΗΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗΣ ΤΟΥ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ ΜΕ ΤΟΝ ΠΑΠΑ ΔΕΝ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΚΑΙ ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ ΔΙΑΛΟΓΟΥ, ΔΗΛΩΣΕ Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΑΥΣΤΡΙΑΣ

  • [14] ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΔΙΑΚΙΝΕΙΤΑΙ ΤΟ 75% ΤΗΣ ΗΡΩΙΝΗΣ ΠΟΥ ΚΑΤΑΚΛΥΖΕΙ ΤΗΝ Δ.ΕΥΡΩΠΗ , ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΙΣ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ

  • [15] ΥΠΕΡ ΤΟΥ ΒΟΥΛΓΑΡΟΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΟΜΙΛΟΥ "ΜΠΟΥΛΦΟΝ" ΑΠΕΦΑΝΘΗ ΤΟ ΑΝΩΤΑΤΟ ΕΦΕΤΕΙΟ ΤΗΣ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑΣ

  • [16] ΔΑΝΕΙΟ 55Ο ΕΚ.ΔΟΛΑΡΙΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΤΡΑΠΕΖΑ ΣΤΗ ΡΟΥΜΑΝΙΑ

  • [17] ΜΗΝΥΣΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΙΟ ΜΙΛΟΣΕΒΙΤΣ ΚΑΤΑ ΣΕΡΒΙΚΟΥ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ ΕΠΕΙΔΗ ΕΓΡΑΨΕ ΠΩΣ ΕΧΕΙ ΒΙΛΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ


  • ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

    [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [01] ΣΗΜΑ ΚΙΝΔΥΝΟΥ ΑΠΟ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΓΙΟΡΤΗΣ ΤΟΥ

    Το περιβάλλον αύριο γιορτάζει την ημέρα του εκπέμποντας σήμα κινδύνου για τον φυσικό πλούτο που χάνεται ενώ πλήθος φορέων και πολιτών ενώνουν τη φωνή τους με μια κοινή απαίτηση "ένα καλύτερο αύριο μέσα από την διασφάλιση της προστασίας του περιβάλλοντος". Η 5η Ιουνίου έχει καθιερωθεί από τον ΟΗΕ ως η παγκόσμια ημέρα περιβάλλοντος με τη φιλόδοξη σκέψη να καταστήσει συνείδηση του κάθε ανθρώπου ότι η φυσική και ηθική του υπόσταση εξαρτάται από το peqib\kkom που ο ίδιος δημιουργεί για τον εαυτό του και τους συνανθρώπους του.

    Στην Ελλάδα θλιβερή διαπίστωση είναι ότι κάθε χρόνο, και κυρίως στο τέλος της κυνηγετικής περιόδου, χιλιάδες πουλιών καταλήγουν τραυματισμένα στους σταθμούς περίθαλψης. Το Ελληνικό Κέντρο Περίθαλψης Αγρίων Ζώων και Πουλιών (ΕΚΠΑΖΠ) δέχεται κάθε χρόνο 2000-2500 τραυματισμένα ζώα και πουλιά τα περισσότερα από τα οποία είναι πυροβολημένα ενώ ανάμεσά τους υπάρχουν και σπάνια είδη που κινδυνεύουν με εξαφάνιση. Σύμφωνα με στοιχεία του ΕΚΠΑΖΠ τους μήνες Σεπτέμβριο, Οκτώβριο και Νοέμβριο του 1996 εισήχθηκαν στο Κέντρο για περίθαλψη 332 ζώα και πουλιά από τα οποία τα 254 είχαν πυροβοληθεί μεταξύ των οποίων και ένας βασιλαετός που είναι το σπανιότερο αρπακτικό της Ευρώπης. Από τον Δεκέμβριο του 1996 μέχρι τον Φεβρουάριο του 1997 τα στελέχη του Κέντρου περιέθαλψαν 241 πουλιά από τα οποία τα 211 είχαν δεχτεί πυροβολισμούς.

    Στο μεταξύ υγρότοποι και βιότοποι της χώρας κινδυνεύουν από την υπεράντληση των υδάτων , το παράνομο και αλόγιστο κυνήγι, την υπεραλιεία και την αυθαίρετη δόμηση. Οπως επισήμανε μιλώντας στο Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων η υπέυθυνη ενημέρωσης και εκπαίδευσης του Ελληνικού Κέντρου Υγροτόπων Βιοτόπων Μαρία Κατσακιώρη τις τελευταίες δύο δεκαετίες έχουν αποξηρανθεί τα 2/3 των υγροτόπων της Ελλάδας λόγω της γεωργικής χρήσης της γης, των μετατοπίσεων των κοιτών των ποταμών, της δημιουργίας φραγμάτων κλπ. Παρόλα αυτά, τονίζει η Κατσακιώρη, ο υγροτοπικός πλούτος της Ελλάδας είναι σημαντικός σε σχέση με την Ευρώπη. Το Ελληνικό Κέντρο Υγροτόπων Βιοτόπων σε απογραφή που έκανε κατέγραψε 378 υγροτόπους έκτασης δύο εκατομμυρίων στρεμμάτων σε όλη τη χώρα, από τους οποίους οι μεγαλύτεροι βρίσκονται στη Βόρεια και Δυτική Ελλάδα. Στη Βόρεια Ελλάδα υπάρχουν 22 υγρότοποι έκτασης 316.130 στρεμματών, στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, 43 (385.940 στρέμματα) στη Κεντρική Μακεδονία και 16 (213.444 στρέμματα) στη Δυτική Μακεδονία.

    Στο μεταξύ η υπεύθυνη περιβαλλοντικής εκπαίδευσης της Εταιρείας Προστασίας Φύσης και Οικοανάπτυξης, Ελένη Δαρόγλου, αναφερόμενη στην κατάσταση του Δέλτα του Νέστου καταγγέλει ότι με την υπουργική απόφαση του ΥΠΕΧΩΔΕ για την προσωρινή οριοθέτηση του ουσιαστικά ακρωτηριάζεται το Δέλτα γιατί τα 2/3 του μένουν εκτός της Α΄ ζώνης προστασίας. "Μένει εκτος προστασίας όλη η παραλιακή ζώνη , όπου είναι οι λιμνοθάλασσες και οι αμμοθίνες που είναι ξεχωριστοί τύποι βιοτόπων μεγάλης οικολογικής αξίας. Ετσι εύκολα θα καταστραφεί όλος αυτός ο πλούτος και θα σημειωθεί δραματική μείωση των παρυδάτιων πληθυσμών. Ακόμη και η αγκαθοκαμηλομάννα, ένα σπάνιο πουλί από το οποίο υπάρχουν μόνο 38 ζευγάρια σε όλη την Ευρώπη, όλα στην Ελλάδα, ( 30 στο Νέστο και 8 στη Δαδιά) κινδυνεύει να εξαφανιστεί" επισημαίνει η Δαρόγλου. Το μήνυμα του προέδρου της Βουλής

    Ο πρόεδρος της Βουλής Απόστολος Κακλαμάνης στο μήνυμά του για το εορτασμό της παγκόσμιας ημέρας περιβάλλοντος επισημαίνει ότι η σκληρή και απάνθρωπη μορφή που έχει προσδώσει στο χώρο η σύγχρονη τεχνολογία, η μόλυνση ακόμη και η θανάτωση των φυσικών όντων και η αποξένωση του ανθρώπου από το φυσικό τρόπο ζωής συνθέτουν ένα τεράστιο και επικίνδυνο εχθρό του ανθρώπου και του πολιτισμού.

    "Σήμερα όλοι εκείνοι που έχουν την ευθύνη του μέλλοντος της ανθρωπότητας μας καλούν να συμβάλουμε με όλες μας τις δυνάμεις για να ανακόψουμε την καταστρεπτική πορεία του εχθρού αυτού, να θέσουμε ένα φραγμό στα επικίνδυνα στοιχεία που περικλείονται σε αυτόν και να προστατέψουμε τη φύση που αρμόζει στον άνθρωπο αλλά και στον ίδιο τον άνθρωπο που μέσα σε ένα ποιοτικά ευγενέστερο και υγιεινό περιβάλλον μπορεί και αυτός να διασωθεί. Ετσι όταν λέμε "προστατέψτε το περιβάλλον" εννούμε προστατέψτε τον άνθρωπο" τονίζει ο κ Κακλαμάνης

    [02] ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ Η ΔΙΑΒΑΛΚΑΝΙΚΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ

    Ως ιδιαίτερα σημαντικό γεγονός για την ειρήνη και την ασφάλεια στη Νοτιοανατολική Ευρώπη θεωρείται από πολιτικούς και διπλωματικούς παρατηρητές η διήμερη σύνοδος των υπουργών εξωτερικών των βαλκανικών χωρών η οποία θα αρχίσει τη Δευτέρα στη Θεσσαλονίκη.

    Ενδεικτικό της σημασίας της συνόδου είναι το γεγονός ότι θα πάρουν μέρος εκτός από τούς υπουργούς εξωτερικών των επτά χωρών της Βαλκανικής, αντιπροσωπείες από 20 τουλάχιστον γειτονικές και μη χώρες αλλά και διεθνείς οργανισμούς.

    Ανάμεσα στις διεθνείς αντιπροσωπείες ξεχωρίζει η αμερικανική, η ρωσική, αλλά και η αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων. Επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας θα είναι ο υπουργός εξωτερικών κΘεόδωρος Πάγκαλος, της γιουγκοσλαβικής ο υπουργός και πρώην πρέσβης στην Αθήνα, κ.Μίλαν Μιλουτίνοβιτς, της βουλγαρικής, η νέα υπουργός κ.Ναντεζντα Μιχαήλοβα, της ρουμανικής ο υπουργός κ.Αντρέι Σεβερίν, της αλβανικής ο επι χρόνια υφυπουργός και νυν υπουργός στην κυβέρνηση εθνικής συμφιλίωσης κ.Αντριάν Σταρόβα και της ΠΓΔΜ ο κ.Μπλαγκόγια Χατζίνσκι.

    Αξίζει να σημειωθεί ότι θα είναι η πρώτη επίσημη παρουσία του κ.Χατζίνσκι εκτός χώρας από τότε που ανέλαβε τα καθήκοντα του κι η πρώτη επίσκεψη υπουργού εξωτερικών της ΠΓΔΜ στην Ελλάδα.

    Μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει γνωστό εάν της τουρκικής αντιπροσωπείας θα ηγείται η υπουργός εξωτερικών κ.Τανσου Τσιλέρ καθώς όπως έλεγαν στο Μ.Π.Ε., διπλωματικοί κύκλοι του τουρκικού υπουργείου εξωτερικών, η απόφαση για την τουρκική εκπροσώπηση στη σύνοδο θα έχει ληφθεί μέχρι την Παρασκευή.

    Επικεφαλής της ρωσικής αντιπροσωπείας θα είναι ο υφυπουργός εξωτερικών, αρμόδιος για ευρωπαϊκά θέματα κ.Νικολάι Αφανασίεφσκι ενώ την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων θα εκπορσωπήσει μετά από πρόσκληση του κ.Πάγκαλου, ο έλληνας αντιπρόεδρος της κ.Παναγιώτης Γεννηματάς.

    Αναλυτικά στη σύνοδο θα μετάσχουν εκτός από την Ελλάδα οι χώρες Αλβανία, Βοσνία - Ερζεγοβίνη, Βουλγαρία, FYROM, Ρουμανία, Τουρκία και O.Δ.Γιουγκοσλαβίας. Παρατηρητές θα είναι η Γαλλία, η Γερμανία, η Ρωσία, η Μεγάλη Βρετανία και οι Ηνωμένες Πολιτείες.

    Αλλες χώρες που θα λάβουν μέρος είναι η Αυστρία, Τσεχία, Σλοβακία, Ουγγαρία, Κροατία, Ιταλία, Σλοβενία, Μολδαβία, Ουκρανία και Σουηδία. Επίσης θα συμμετάσχουν εκπρόσωποι του ΟΗΕ, της Ευρωπαϊκής Ενωσης, του ΟΑΣΕ, του Συμβούλιο της Ευρώπης, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της Διεθνής Τράπεζα και του CEDEFOP.

    [03] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΗΜΙΤΗ ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ ΤΗΣ ΣΟΥΗΔΙΑΣ

    Με τον Σουηδό ομόλογό του Γιόραν Πέρσον συναντήθηκε σήμερα στη Στοκχόλμη ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στη χώρα όπου αύριο θα πραγματοποιηθεί το 3ο συνέδριο του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος.

    Στο επίκεντρο των συζητήσεων βρέθηκαν οι διμερείς σχέσεις αλλά και το αυριανό συνέδριο που θα ασχοληθεί με τη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Άμστερνταμ και τα προβλήματα σχετικά με την οικονομική και νομισματική ενοποίηση. Ο κ. Σημίτης, τον οποίο συνοδεύει ο αναπληρωτής υπουργός εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου, θα έχει την ευκαιρία να συναντηθεί και με άλλους Ευρωπαίους σοσιαλιστές ηγέτες στους οποίους θα αναπτύξει τις πάγιες ελληνικές θέσεις για το Αιγαίο και το Κυπριακό.

    Αύριο ο κ. Σημίτης θα συναντηθεί με τον Σουηδό βασιλιά Κάρολο Γκουστάβο πριν αναχωρήσει για το Μάλμοε.

    [04] ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΑΡΑΒΙΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΕΝΑΕΡΙΟΥ ΧΩΡΟΥ ΛΕΥΚΩΣΙΑΣ

    Στις παραβιάσεις του εναέριου χώρου της Λευκωσίας από τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη αναφέρθηκε σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Ρέππας.

    Ο Υπουργός Τύπου επισήμανε ότι η κυπριακή κυβέρνηση κατήγγειλε τις παραβιάσεις στους διεθνείς οργανισμούς και τόνισε ότι αν συνεχιστούν οι σχετικές προσπάθειες τουρκικών κύκλων, οι οποίοι μπορεί να μην εκφράζουν το σύνολο της πολιτικής ηγεσίας στην Τουρκία, δεν υπάρχει πιθανότητα εξεύρεσης ικανοποιητικής λύσης στο κρίσιμο πρόβλημα της Κύπρου.

    [05] ΑΓΟΡΑ ΦΡΕΓΑΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΛΛΑΝΔΙΑ

    Συμφωνία για την αγορά μίας φρεγάτας από το ολλανδικό πολεμικό ναυτικό υπέγραψε το μεσημέρι ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Ακης Τσοχατζόπουλος με τον Ολλανδό ομόλογό του Γιόργκεν Βούρχεβε που ολοκλήρωσε σήμερα τη διήμερη επίσκεψή του στη χώρα μας.

    Η φρεγάτα θα στοιχίσει 12,5 δισεκατομμύρια δραχμές, ποσό που θα αποπληρωθεί σε 4 χρόνια, και θα παραδοθεί στο πολεμικό ναυτικό τον Δεκέμβριο. "Είναι όμοια με ανάλογες φρεγάτες που αγοράσαμε από την Ολλανδία πριν από μερικά χρόνια", είπε ο κ. Τσοχατζόπουλος ο οποίος έκανε λόγο για χρήσιμη και αποτελεσματική επένδυση εκ μέρους του υπουργείου Εθνικής Αμυνας.

    Κατά τη διάρκεια των συνομιλιών των δύο υπουργών, συζητήθηκε η νέα δομή και ο ρόλος του ΝΑΤΟ ενώ εξετάστηκε η δυνατότητα χάραξης κοινής εξωτερικής και αμυντικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Σε δηλώσεις του ο κ. Βούρχεβε υπογράμμισε το ρόλο της Ελλάδας ως παράγοντα σταθερότητας στην νοτιοανατολική Ευρώπη.

    [06] ΑΠΟΘΕΩΘΗΚΕ ΧΤΕΣ ΣΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΔΑΣΟΥΣ Ο ΜΣΤΙΣΛΑΒ ΡΟΣΤΡΟΠΟΒΙΤΣ

    Χιλιάδες Θεσσαλονικείς αποθέωσαν χθες, στο ανακαινισμένο από τον ΟΠΠΕΘ Θέατρο Δάσους, τον Ρώσο διεθνούς φήμης σολίστ Μστισλάβ Ροστροπόβιτς που ερμήνευσε με το τσέλο του, συνοδευόμενος απο την "Ορχήστρα των Εθνών" έργα Dvorgak. Στο τέλος μάλιστα της συναυλίας ο Ροστροπόβιτς μη μπορώντας να αρνηθεί στο αίτημα των ακροατών έπαιξε σόλο μια μελωδία του Μπαχ.

    Ο διάσημος σολίστ, που φάνηκε ενθουσιασμένος από την υποδοχή που του έγινε, θα εμφανιστεί για μια δεύτερη φορά σήμερα, αυτή τη φορά διευθύνοντας την Ορχήστρα των Εθνών, που θα συνοδεύσει το Εθνικό Μπαλέτο της Λιθουανίας στην παράσταση "Ρωμαίος και Ιουλιέτα" του Προκόπιεφ.

    Ο Μστιβλάβ Ροστροπόβιτς θεωρείται μία από τις μεγαλύτερες μουσικές ιδιοφυίες της εποχής μας. Ως διευθυντής ορχήστρας έχει πίσω του μία καριέρα τριανταέξι χρόνων που ξεκίνησε το 1961 στη Σοβιετική Ενωση και από το 1975 συνεχίστηκε κυρίως στις ΗΠΑ όπου κατέφυγε. Ως τσελίστας θεωρείται ένας από τους κορυφαίους βιρτουόζους στον κόσμο και αρκετοί από τους κορυφαίους συνθέτες της εποχής μας έχουν γράψει έργα ειδικά γι αυτόν.

    Ο Ροστροπόβιτς έχει αποσπάσει αναρίθμητες τιμητικές διακρίσεις, περισσότερους από 30 επίτιμους τίτλους και τιμήθηκε μεταξύ των άλλων με τα βραβεία Γκράμμυ και Grand Prix Du Disque καθώς και με άλλες 60 κορυφαίες διακρίσεις. Εχει αφιερώσει πολλές παραστάσεις του για την υποστήριξη ανθρωπιστικών σκοπών σε όλο τον κόσμο, ανάμεσα στις οποίες οι πιό πρόσφατες είναι οι πέντε παραστάσεις στην Ευρώπη για την ανακούφιση των Αρμενίων σεισμοπαθών. Ως αναγνώριση των υπηρεσιών του στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων του απονεμήθηκε το 1974 το ετήσιο βραβείο της Διεθνούς Οργάνωσης για τα Ανθρώπινα Δικαιώμτα και το 1985 το βραβείο Αλμπερτ Σβάιτσερ.

    [07] ΜΕΧΡΙ 95% ΤΟ ΠΟΣΟΣΤΟ ΕΠΙΤΥΧΙΑΣ ΣΤΙΣ ΜΕΤΑΜΟΣΧΕΥΣΕΙΣ ΜΥΕΛΟΥ ΤΩΝ ΟΣΤΩΝ ΣΕ ΑΤΟΜΑ ΜΕ ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗ ΑΝΑΙΜΙΑ

    Μέχρι 95% φτάνουν τα ποσοστά επιτυχίας στις μεταμοσχεύσεις μυελού των οστών σε άτομα που πάσχουν από μεσογειακή αναιμία όπως ανακοινώθηκε κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου, με αφορμή το 10ο μεσογειακό συνέδριο αιματολογίας που θα πραγματοποιηθεί στη Θεσσαλονίκη 12-15 Ιουνίου. Το ποσοστό φορέων της μεσογειακής αναιμίας στη χώρα μας ανέρχεται στο 7,5% , ο αριθμός των ατόμων που πάσχουν από μεσογειακή αναιμία στην Ελλάδα ανέρχεται στις 3.500 ενώ στη Θεσσαλονίκη υπάρχουν 300-350 ασθενείς . Στη διάρκεια της συνέντευξης επισημάνθηκε ακόμη ότι η δρεπανοκυτταρική νόσος που είναι μία μορφή αιμολυτικής αναιμίας ενώ έχει χαμηλό ποσοστό φορέων στο σύνολο της χώρας μας, 1%, στην περιοχή της Χαλκιδικής φτάνει το 22%. Στον Παρθενώνα και τις Συκιές μάλιστα φτάνει μέχρι και 32% ενώ δεν είναι γνωστή η αιτία που προκαλεί το υψηλό ποσοστό.

    Οι μεταμοσχεύσεις μυελού, που αποτελούν και μία σχετικά καινούργια μέθοδο θεραπείας της μεσογειακής αναιμίας δεν μπορούν να γίνουν σε όλους τους ασθενείς καθώς υπάρχει δυσκολία στην εύρεση μοσχεύματος κατάλληλου για τον κάθε πάσχοντα. Σε ποσοστό 25% είναι κατάλληλα για τέτοιες μεταμοσχεύσεις μοσχεύματα που προέρχονται από αδέλφια. Οι μεταμοσχεύσεις μυελού μπορούν να γίνουν σε ένα ποστοστό πασχόντων από μεσογειακή αναιμία που είναι μικρότερο του 10%. Στην Ελλάδα ο αριθμός των παιδιών που γεννιούνται ετησίως με μεσογειακή αναιμία απο 200-250 που ήταν τις peqasl]mer δεκαετίες, τα τελευταία χρόνια έχει μειωθεί σε λιγότερα από 10 λόγω του προγράμματος πρόληψης που προβλέπει προγεννητική διάγνωση κατά τη δέκατη εβδομάδα της κύησης και διακοπή της σε περίπτωση που διαπιστωθεί ότι το έμβρυο είναι φορέας της νόσου , επισήμανε η καθηγήτρια παιδιατρικής και αιματολογίας του ΑΠΘ Μιράντα Αθανασίου-Μεταξά.

    Οι μεταμοσχεύσεις μυελού των οστών σε άτομα με μεσογειακή αναιμία γίνονται συστηματικά στο νοσοκομείο Παίδων στην Αθήνα εδώ και ενάμυσι χρόνο με ποσοστό επιτυχίας μέχρι 90%. Ηδη στο νοσοκομείο αυτό έγιναν μεταμοσχεύσεις σε 15 παιδιά, ενώ στη Θεσσαλονίκη έχουν γίνει τα τελευταία 2-3 χρόνια πέντε μεταμοσχεύσεις στο νοσοκομείο Παπανικολάου.

    Οσον αφορά την αντιμετώπιση της δρεπανοκυτταρικής νόσου, η οποία δεν προκαλεί τον θάνατο του ασθενούς αλλά είναι τρομερά επώδυνη, η χορήγηση φαρμάκων όπως η υδροξυουρία έχουν δώσει θετικά αποτελέσματα. Η χορήγηση υδροξυουρίας σε συνδυασμό με ερυθροποιητίνη είναι πολλές φορές αποτελεσματική στην ελάττωση των επώδυνων κρίσεων που προκαλούνται από τη νόσο. Τα ίδια φάρμακα διαπιστώθηκε ότι έχουν σχετικά καλά αποτελέσματα και σε άτομα με μεσογειακή αναιμία.

    Τέλος η γονιδιακή θεραπεία αποτελεί επίτευγμα των τελευταίων χρόνων που υπόσχεται πολλά όσον αφορά τη δυνατότητα θεραπείας της μεσογειακής αναιμίας και της δρεπανοκυτταρικής νόσου αλλά και άλλων αιματολογικών νοσημάτων. Με αυτή μέθοδο , που προς το παρόν είναι σε πειραματικό στάδιο, εισάγεται στα αρχέγονα αιμοποιητικά κύτταρα των πασχόντων νέο υγιές γενετικό υλικό πράγμα που αποτελεί ένα ελπιδοφόρο μήνυμα για ριζική θεραπεία.

    [08] ΕΓΚΑΙΝΙΑΣΤΗΚΕ Η ΓΡΑΜΜΗ ΑΘΗΝΑ-ΜΟΣΧΑ ΤΗΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗΣ

    Στην αξιοποίηση του σταθερά αυξανόμενου τουριστικού ρεύματος από την πρώην Σοβιετική Ενωση στην Ελλάδα, αλλά και στην ανάδειξη της χώρας μας ως πρώτου προορισμού για τους Ρώσους τουρίστες, στοχεύει η λειτουργία της γραμμής Αθήνας-Μόσχας της Ολυμπιακής Αεροπορίας.

    Η νέα γραμμή της ελληνικής αεροπορικής εταιρίας εγκαινιάστηκε επίσημα στη ρωσική πρωτεύουσα την Κυριακή, παρουσία του προέδρου της "Ολυμπιακής", Ιωάννη Μπλέτσιου, του διοικητή της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας, Διονύση Καλόφωνου, του προέδρου της Διεθνούς Εκθεσης Θεσσαλονίκης, Αντώνη Κούρτη και του πρέσβη της χώρας μας, κ.Ροδουσάκη.

    Από τη διοίκηση της Ολυμπιακής Αεροπορίας τονίστηκε ότι η εγκατάσταση της γραμμής Αθήνας-Μόσχας αποτελεί την υλοποίηση ενός από τους βασικούς στρατηγικούς στόχους του δεκαετούς προγράμματος ανάπτυξης της εταιρείας στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Ευρώπης.

    Ανάμεσα στα μελλοντικά σχέδια της εταιρείας περιλαμβάνεται η αξιοποίηση του ήδη εκτεταμένου δικτύου που υφίσταται από και προς τη Μέση Ανατολή, τον Αραβικό Κόλπο και τη Βόρεια Αμερική. Το δίκτυο αυτό αναμένεται να αποκτήσει νέα δυναμική από το 1998. Παράλληλα, η εγκατάσταση της Ολυμπιακής στη Μοσχα στοχεύει στο να κατοχυρώσει την Αθήνα στην ταξιδιωτική "συνείδηση" της ρωσικής αεροπορικής αγοράς, ως τον ιδανικότερο συνδετικό κρίκο μεταξύ Boqq\ και Νότου.

    Ενα "target group" που επιδιώκει να προσεγγίσει η εταιρεία με τη λειτουργία της νέας γραμμής, είναι η ιδιαίτερη κατηγορία ταξιδιωτών, που έχει διαμορφωθεί τα τελευταία χρόνια στη Ρωσία, οι λεγόμενοι "Shuttle Traders", που παρουσιάζουν σημαντικούς ρυθμούς αύξησης.

    Μέσω της γραμμής Αθήνας-Μόσχας θα προβληθεί η τουριστική υποδομή στην Ελλάδα και θα αναδειχτούν οι πολυάριθμοι προορισμοί και η φυσική ομορφιά της χώρας μας. Ηδη η διοίκηση της Ολυμπιακής προσανατολίζεται στην κατεύθυνση της συνεργασίας με κρατικούς φορείς για την επίλυση των προβλημάτων που δρουν ανασταλτικά στην αύξηση της τουριστικής κίνησης από τη Ρωσία.

    Αξιοπερίεργο είναι το γεγονός ότι η γειτονική Τουρκία υπερέχει της Ελλάδας στις προτιμήσεις των Ρώσων τουριστών, παρόλο που η χώρα μας διαθέτει συγκριτικά μεγαλύτερη υποδομή, ανεπτυγμένη αγορά καταναλωτικών αγαθών, κοινή θρησκεία και ομογενειακή ταξιδιωτική βάση. Ωστόσο, τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας μας δημιουργούν την πεποίθηση ότι η θέση της Ελλάδας θα βελτιωθεί ριζικά στο άμεσο μέλλον.

    Κατά τη διάρκεια του χαιρετισμού που απηύθυνε για την έναρξη των πτήσεων της Ολυμπιακής Αεροπορίας στη Ρωσία, ο πρέσβης κ.Ροδουσάκης παραδέχτηκε ότι έχουν δημιουργηθεί κάποια προβλήματα με την έκδοση και χορήγηση βίζας, τονίζοντας ωστόσο ότι η χώρα μας είναι υποχρεωμένη να τηρήσει τις διεθνείς υποχρεώσεις που απορρέουν από την ιδιότητά της ως κράτους-μέλους της Ευρωπαϊκής Ενωσης και έναντι της συνθήκης του Σένγκεν.

    Ανέφερε επίσης ότι έχουν ανοίξει πολλά προξενεία για την κάλυψη των αναγκών. Καταλήγοντας τόνισε ότι παρά τις όποιες δυσκολίες οι βίζες χορηγούνται αυθημερόν. Συμπλήρωσε όμως ότι θα ήταν περισσότερο εύρρυθμη η λειτουργία του Προξενείου αν είχε περισσότερους υπαλλήλους.

    [09] ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΓΙΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΗΣ ΚΑΦΕ ΑΡΚΟΥΔΑΣ ΣΤΗ ΦΛΩΡΙΝΑ

    Πρόγραμμα εθελοντικής εργασίας, από τον Ιούνιο μέχρι και το Δεκέμβριο, οργανώνει το Κέντρο Προστασίας Αρκούδας, στο Νομό Φλώρινας, για δεύτερη χρονιά. Οι εθελοντές θα απασχοληθούν με την ξενάγηση των επισκεπτών στο Κέντρο Προστασίας, (στο κτηνιατρικό και στο δασικό σταθμό) και με εργασίες όπως περιφράξεις και κατασκευές παρατηρητηρίων.

    Σημειώνεται ότι όσοι από τους εθελοντές έχουν ειδικότητα κτηνιάτρου ή βιολόγου ενδεχομένως να ασχοληθούν και με την παρακαλούθηση της συμπεριφοράς των ζώων.

    [10] ΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΗ ΣΩΤΗΡΙΑ ΤΗΣ ΛΙΜΝΗΣ ΚΟΡΩΝΕΙΑΣ

    Συνολικό σχέδιο διαχείρισης για τη σωτηρία της Λίμνης Κορώνειας και του υγροβιότοπου της περιοχής προωθεί η κυβέρνηση, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσαν σε συνέντευξη τύπου ο υπουργός Μακεδονίας-Θράκης Φίλιππος Πετσάλνικος και ο υφυπουργός ΠΕΧΩΔΕ Θεόδωρος Κολιοπάνος.

    Το σχέδιο αυτό περιλαμβάνει τη σήμανση των ορίων της λίμνης, tgm έκδοση κοινής υπουργικής απόφασης με συγκεκριμένους κανόνες και περιορισμούς για τις δράσεις στην ευρύτερη περιοχή και έργα για την αντμετώπιση της ρύπανσης, όπως είναι η κατασκευή σταθμού καθαρισμού των αστικών και βιομηχανικών λυμάτων στο Λαγκαδά και η μεταφορά τους στη μονάδα βιολογικού καθαρισμού της Θεσσαλονίκης.

    Για το σταθμό καθαρισμού Λαγκαδά έχει γίνει ήδη η μελέτη, υπάρχουν 350.000.000 δραχμές, ο κ. Κολιοπάνος εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι το ΥΠΕΧΩΔΕ θα διαθέσει και άλλα 350.000.000 και το εργο θα ολοκληρωθεί σε περίπου τρία χρόνια. Παράλληλα στην πριοή υλοποιούνται έργα για την τουριστική ανάπτυξη της με βάση τις προτάσεις της νομαρχιακής και τοπικής αυτοδιοίκησης.

    Τόσο ο κ. Πετσάλνικος, όσο και ο κ. Κολιοπάνος, τόνισαν ότι είναι αναστρέψιμη η κατάσταση στη λίμνη Κορώνεια. Διαβεβαίωσαν ότι οι αποφάσεις που ελήφθησαν θα υλοποιηθούν χωρίς καθυστερήσεις και θα επιβληθούν πρόστιμα σε όσους μολύνουν τη λίμνη και καταστρέφουν τον υγροβιότοπο.

    Ο κ. Κολιοπάνος βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη με αφορμή την αυριανή παγκόσμια ημέρα για το περιβάλλον. Σήμερα επισκέφθηκε τη λίμνη Κορώνεια και αύριο θα επισκεφθεί το Δέλτα Αξιού.


    [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [11] ΑΙΣΙΟΔΟΞΟΣ Ο ΝΤΕΜΙΡΕΛ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ

    Αισιοδοξία για το μέλλον των ελληνοτουρκικών σχέσεων εξέφρασε σήμερα σε μήνυμά του με αφορμή την τελετή απονομής των βραβείων ελληνοτουρκικής φιλίας "Ιπεκτσί", ο Τούρκος πρόεδρος Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ.

    Ο Πρόεδρος της γειτονικής χώρας σημειώνει ότι η ύπαρξη ανθρώπων που ασχολούνται με την ελληνοτουρκική φιλία αυξάνει την ελπίδα για το μέλλον των ελληνοτουρκικών σχέσεων που θα είναι προς όφελος των δύο χωρών αλλά και της ευρύτερης περιοχής.

    Τα βραβεία "Ιπεκτσί" θα απονεμηθούν στον επίτιμο πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Κωνσταντίνο Μητσοτάκη, τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Παπανδρέου, τον ευρωβουλευτή του Συνασπισμού Μιχάλη Παπαγιαννάκη, τον Τούρκο υφυπουργό Εξωτερικών, Ονούρ Οϊμέν, τις ηγεσίες της ΓΣΕΕ και της Τουρκικής Συνομοσπονδίας Εργατών, τους αρσιβαρίστες Βαλέριο Λεωνίδη και Ναίμ Σουλεϊμάνογλου και τους τραγουδιστές Σάκη Ρουβά και Μπουράτ Κουτ.

    [12] ΤΗΝ ΑΡΣΗ ΤΗΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΕΚΤΑΚΤΗΣ ΑΝΑΓΚΗΣ ΖΗΤΗΣΕ Ο Μ.ΦΙΝΟ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΠΡΕΣΒΕΙΣ ΤΩΝ ΗΠΑ ΚΑΙ ΕΥΡΩΠΑΪΚΩΝ ΧΩΡΩΝ

    Ενημερωτική συνάντηση για τα μέτρα που προτίθεται να λάβει η αλβανική κυβέρνηση προκειμένου να εξασφαλιστεί η ομαλή διεξαγωγή και το αδιάβλητο των εκλογών, είχε ο πρωθυπουργός Μπασκίμ Φίνο με τους πρέσβεις του ΟΑΣΕ, των ΗΠΑ, της Αυστρίας, της Γερμανίας, της Ελλάδας, της Γαλλίας και της Τουρκίας.

    Ο Αλβανός πρωθυπουργός, σύμφωνα με την εφημερίδα "Ιντιπέντεντ" ζήτησε τη συμπαράσταση των πρέσβεων για την άρση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης και τη συντόμευση της διάρκειας της ψηφοφορίας, που παραμένουν τα βασικά σημεία διαφωνίας του Σοσιαλιστικού και των άλλων κομμάτων με το Δημοκρατικό Κόμμα.

    Στο μεταξύ, όπως μετέδωσε η κρατική τηλεόραση της Αλβανίας, η Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή ανακοίνωσε την κατανομή του τηλεοπτικού χρόνου στα κόμματα κατά την προεκλογική εκστρατεία. Η απόφαση προβλέπει ότι ο χρόνος θα μοιραστεί 50 με 50% μεταξύ των κομμάτων του κυβερνητικού συνασπισμού και της αντιπολίτευσης ενώ η σειρά παρουσίασης θα γίνει με βάση τις ψήφους που κέρδισαν στις δημοτικές εκλογές της 20ης Οκτωβρίου, όπου το Δημοκρατικό Κόμμα αναδείχθηκε πρώτο, το Σοσιαλιστικό δεύτερο, το Ρεπουμπλικανικό τρίτο, το ΚΕΑΔ τέταρτο κ.λ.π.

    Για την αποφυγή περιπτώσεων διπλοψηφίας η Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή αποφάσισε επίσης, σύμφωνα με τη "Κόχα Γιον", αμέσως μετά την άσκηση του εκλογικού του δικαιώματος να τοποθετείται στο χέρι του κάθε ψηφοφόρου ενδεικτική σφραγίδα έτσι ώστε να είναι αδύνατον να ψηφίσει δύο ή και περισσότερες φορές.

    [13] Η ΜΑΤΑΙΩΣΗ ΤΗΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗΣ ΤΟΥ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ ΜΕ ΤΟΝ ΠΑΠΑ ΔΕΝ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΚΑΙ ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ ΔΙΑΛΟΓΟΥ, ΔΗΛΩΣΕ Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΑΥΣΤΡΙΑΣ

    Η ματαίωση της συμμετοχής του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου στην προγραμματισμένη για τις 21 Ιουνίου συνάντηση με τον Πάπα Ιωάννη Παύλο και τον Πατριάρχη Μόσχας, Αλέξιο, στην αυστριακή πρωτεύουσα δεν σημαίνει και το τέλος του οικουμενικού διαλόγου. Αυτό τόνισε ο Μητροπολίτης Αυστρίας, Μιχαήλ Στάικο σε συνέντευξή του στην αυστριακή εφημερίδα "Κleine Zeitung", σημειώνοντας ωστόσο ότι οι λογοι οι οποίοι επέβαλαν στον κ.Βαρθολομαίο να ματαιώσει τη συμμετοχή του στην υψίστης σημασίας για τον χριστιανικό κόσμο συνάντηση, "αναγκάζουν το Πατριαρχείο να επανεξετάσει τις σχέσεις του με τη Ρώμη".

    Εξηγώντας τους λόγους που οδήγησαν τον Οικουμενικό Πατριάρχη στην απόφαση να ματαιώσει την επίσκεψή του στην Αυστρία, ο κ.Μιχαήλ είπε: "Ο κ.Βαρθολομαίος απευθύνθηκε πέντε φορές στο Βατικανό ζητώντας περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το περιεχόμενο της τριμερούς συνάντησης στη Βιέννη, δυστυχώς όμως χωρίς αποτέλεσμα. Ενόψει αυτής της αδιαλλαξίας κάποιος έπρεπε να επιδείξει μετριοπάθεια και αυτός ήταν εν προκειμένω ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος".

    Ο κ.Μιχαήλ σε άλλο σημείο της συνέντευξής του προειδοποίησε ότι ενδεχόμενη συνάντηση του Πάπα με τον Πατριάρχη Αλέξιο θα έχει συνέπειες, χωρίς ωστόσο να υπεισέλθει σε περισσότερες λεπτομέρειες.

    Αναφερόμενος στις σχέσεις του Οικουμενικού Πατριαρχείου με τη Ρώμη ο Μητροπολίτης Αυστρίας υπογράμμισε ότι "η Ρώμη οφείλει τις καλές της σχέσεις με την Ορθοδοξία στον Πατριάρχη Βαρθολομαίο", διότι, πρόσθεσε "παρά τις αντιδράσεις στους κόλπους της Ορθοδοξίας επέλεγε πάντα τον δρόμο της συμφιλίωσης".

    Κατά τον κ.Μιχαήλ εναπόκειται τώρα στη Ρώμη "αν θα προτάξει τα πολιτικά συμφέροντα με τη Μοσχα, διακινδυνεύοντας να μειώσει το κύρος της Ορθοδοξίας στο σύνολό της και να προκαλέσει την παγκόσμια διαμαρτυρία". "Η ρωμαιο-ρωσική ορθόδοξη συμμαχία αποβαίνει σε βάρος των σχέσεων και με τον προτεσταντικό κόσμο", τόνισε.

    Αναφορικά με την επικείμενη δεύτερη Οικουμενική Σύνοδο στο Cjqatr ο κ.Μιχαήλ είπε χαρακτηριστικά: "Σε μια σπαρασσόμενη Ευρώπη, είναι η κραυγή για συμφιλίωση", ενώ απαντώντας στις αιτιάσεις οτι η Εκκλησία είναι αυτή που έχει ανάγκη από συμφιλίωση τόνισε: "Η Εκκλησία είναι κάτι πέραν της πολιτικής, του Βατικανού και της Μοσχας. Ο οικουμενικός διάλογος θα συνεχίσει την πορεία του ανενόχλητος από αυτή τη διαμάχη. Το ίδιο ισχύει και για τον κ.Βαρθολομαίο. Για αυτό και η αντιπροσωπεία του Οικουμενικού Πατριαρχείου θα συμμετάσχει τελικά στη σύνοδο του Γκρατς", κατέληξε.

    [14] ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΔΙΑΚΙΝΕΙΤΑΙ ΤΟ 75% ΤΗΣ ΗΡΩΙΝΗΣ ΠΟΥ ΚΑΤΑΚΛΥΖΕΙ ΤΗΝ Δ.ΕΥΡΩΠΗ , ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΙΣ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ

    Με τον εύγλωττο τίτλο "Μια αναπτυσσόμενη τραγική βιομηχανία: τα ναρκωτικά" το αμερικανικό περιοδικό "Βusiness Week" παρουσιάζει το κύριο δρομολόγιο του "λευκού θανάτου" πρός τις χώρες της δυτικής Ευρώπης και κατηγορεί την Τουρκία, ότι "αποτελεί το μονοπάτι του θανάτου".

    Το αμερικανικό περιοδικό επικαλείται πηγές των αμερικανικών διωκτικών αρχών και τονίζει ότι " η Τουρκία αποτελεί το επίκεντρο για τη διοχέτευση περίπου του 75% της ηρωίνης που καταλήγει στη δυτική Ευρώπη".

    Οπως τονίζεται στο δημοσίευμα τα ναρκωτικά μεταφέρονται απο το Αφγανιστάν και το Πακιστάν, μέσω Ιράν και παρασκευάζονται σε μορφή καθαρής ηρωίνης στην ορεινή νοτιοανατολική Τουρκία.Απο κεί μεταφέρονται στην Κωνσταντινούπολη, για διανομή στην Ευρώπη , κυρίως μέσω Βουλγαρίας και Ρουμανίας, ενώ ένα 20% της ποσότητας καταλήγει στη βόρεια Αμερική και ιδίως στις Ηνωμένες Πολιτείες.

    Στο δημοσίευμα του περιοδικού αναφέρεται ακόμη, ότι οι τουρκικές διωκτικές αρχές "έχουν πολύ περιορισμένα μέσα" ενώ πολλοί είναι οι Τούρκοι που δεν τάσσονται κατα της διακίνησης ναρκωτικών. Οι περισσότεροι απο αυτούς,τονίζεται, είναι της άποψης ότι "η ηρωίνη παίζει σημαντικό ρόλο στην οικονομία της χώρας, όπου συρρέουν εκατομμύρια δολάρια, που έχουν σαν αποτέλεσμα την αλματώδη αύξηση της τιμής των ακινήτων και των πωλήσεων πολυτελών αυτοκινήτων.

    "Η Κωνσταντινούπολη, υποστηρίζεται στο δημοσίευμα, έχει μετατραπεί σε ένα απο τα σημαντικότερα κέντρα στη Μέση Ανατολή για το "ξέπλυμα των χρημάτων ". Το αμερικανικό περιοδικό καταλήγει με την επισήμανση ,ότι το περιβόητο τροχαίο που έγινε τον περασμένο Νοέμβριο στην περιοχή του Σουσουρλούκ, έγινε αφορμή για να αποκαλυφθεί ολόκληρο κύκλωμα λαθρεμπόρων ναρκωτικών, που είχαν σχέση με το πολιτικό και αστυνομικό τουρκικό κατεστημένο.

    "Το τροχαίο αυτό, καταλήγει το δημοσίευμα , και όσα αποκαλύφθηκαν έχουν πολλαπλασιάσει τους ψιθύρους για την προέλευση των εκατομμυρίων δολαρίων της περιουσίας της κ.Τσιλέρ."

    [15] ΥΠΕΡ ΤΟΥ ΒΟΥΛΓΑΡΟΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΟΜΙΛΟΥ "ΜΠΟΥΛΦΟΝ" ΑΠΕΦΑΝΘΗ ΤΟ ΑΝΩΤΑΤΟ ΕΦΕΤΕΙΟ ΤΗΣ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑΣ

    Το Ανώτατο Εφετείο της Βουλγαρίας απέρριψε το αίτημα της Γενικής Εισαγγελίας της χώρας να κηρυχτεί παράνομη η απόφαση του Dijastgq_ou της Σόφιας από τις 14.11.1995 για την εγγραφή στα μητρώα του Βουλγαρικού ομίλου Τηλεπικοινωνιών και Πληροφοριών "Μπούλφον".

    Το Εφετείο έκρινε "αβάσιμες" τους ισχυρισμούς της Γενικής Εισαγγελίας ότι η ονομασία της εταιρίας είναι παραπλανητική και δεν φανερώνει την ξένη συμμετοχή στο κεφάλαιο της μικτής εταιρίας. Στη "Μπούλφον", συμμετέχουν με το 68% ο ελληνικό όμιλος "Ιντρακομ" και με το 32% η Βουλγαρική Εταιρία Τηλεπικοινωνιών.

    Ο όμιλος "Μπούλφον" έχει εγκαταστήσει πάνω από 2.500 καρτοτηλέφωνα σε 32 πόλεις της Βουλγαρίας και για το σκοπό αυτό ο ελληνικός όμιλος "Ιντρακομ" έχει επενδύσει έως τώρα 6,2 εκατομμύρια δολάρια.

    Για την ολοκλήρωση του εθνικού συστήματος καρτοτηλεφώνων στη Βουλγαρία , την ευθύνη της οποίας έχει ο όμιλος "Μπούλφον", προβλέπονται επενδύσεις ύψους 30 εκατομμυρίων δολαρίων. Κ.Κ.

    [16] ΔΑΝΕΙΟ 55Ο ΕΚ.ΔΟΛΑΡΙΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΤΡΑΠΕΖΑ ΣΤΗ ΡΟΥΜΑΝΙΑ

    Τη χορήγηση δέσμης δανείων ύψους 550 εκατομμυρίων δολαρίων προς τη Ρουμανία ενέκρινε η Παγκόσμια Τράπεζα. Με τον τρόπο αυτό υποδηλώνεται η υποστήριξή της Τράπεζας στη συγκρότηση της ρουμανικής οικονομίας, η βελτίωση των υποδομών της και η καταπολέμηση της φτώχειας.

    Ειδικότερα, το πρώτο δάνειο ύψους πενήντα εκατομμυρίων δολαρίων θα δοθεί προκειμένου να βοηθηθούν τα χαμηλότερα εισοδηματικά στρώματα, το δεύτερο ύψους 350 εκατομμυρίων δολαρίων για να χρηματοδοτηθεί η αγροτική μεταρρυθμιση και το τρίτο ύψους 150 εκατομμυρίων δολαρίων για τη βελτίωση του οδικού δικτύου της χώρας.

    Σε ανακοίνωση της Παγκόσμιας Τράπεζας εκφράζεται ικανοποίηση για τα ταχύτατα βήματα που έκανε η κυβέρνηση προς την κατεύθυνση της οικονομίας της αγοράς μετά απο τους κλυδωνισμούς που παρατηρήθηκαν τα τελευταία χρόνια.

    Στις αρχές του έτους η κυβέρνηση Τσιόρμπεα προχώρησε σε σκληρές μεταρρυθμίσεις στην οικονομία προκειμένου να επιτύχει την ανάκαμψή της, όπως αυστηρή νομισματική πολιτική, ρύθμιση της αγοράς πετρελαιοειδών, ενέργειας και τροφίμων και κατάθεση προυπολογισμού λιτότητας.

    Η αντιπολίτευση αντιδρώντας στα μέτρα κατέθεσε πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης η οποία θα συζητηθεί αύριο στο κοινοβούλιο.

    [17] ΜΗΝΥΣΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΙΟ ΜΙΛΟΣΕΒΙΤΣ ΚΑΤΑ ΣΕΡΒΙΚΟΥ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ ΕΠΕΙΔΗ ΕΓΡΑΨΕ ΠΩΣ ΕΧΕΙ ΒΙΛΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

    Συζητείται στο περιφερειακό δικαστήριο του Βελιγραδίου η αγωγή που κατέθεσε κατά του περιοδικού "Σρπτσκα Ρετς" για συκοφαντική δυσφήμιση, ο γιος του Προέδρου της Σερβίας, Μάρκο Μιλόσεβιτς.

    Καταθέτοντας ως μάρτυρας ο Μάρκο Μιλόσεβις, χαρακτήρισε τα δημοσιεύματα του περιοδικού που τον έφεραν να έχει στην κατοχή του βίλα στην Αθήνα, "ψευδή και προσβλητικά". Δήλωσε κατηγορητικά ότι dem έχει στην κατοχή του κανένα ακίνητο ούτε και επινοικίασε ακίνητα εκτός της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας Γιουγκοσλαβίας.

    Το δικαστήριο απέρριψε αίτημα των δικηγόρων του περιοδικού να ζητηθούν στοιχεία από τον δήμο Αθηναίων για το αν ο Μάρκο Μιλόσεβιτς είναι ιδιοκήτης ή συνιδιοκτήτης βίλας στη Γλυφάδα.


    Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/

    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute
    mpa2html v3.04 run on Wednesday, 4 June 1997 - 13:05:51