Browse through our Interesting Nodes on Business, Finance & Law in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 97-05-30

From: Macedonian Press Agency <mpa@philippos.mpa.gr>

Macedonian Press Agency: News in Elot928 Greek Directory

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ

Θεσσαλονίκη 30 Μαϊου 1997


ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ

[Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

[Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

[Γ] ΕΙΔΙΚΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ (της Αλεξάνδρας Γούτα)


ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

[Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [01] ΜΕ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ ΤΗΝ ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗ ΤΟΥ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΕ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

  • [02] ΜΕ ΤΗΝ Μ.ΟΛΜΠΡΑΪΤ ΣΥΝΑΝΤΗΘΗΚΕ Ο Θ.ΠΑΓΚΑΛΟΣ

  • [03] ΞΕΚΙΝΗΣΕ Η ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΕΝΤΡΟΑΡΙΣΤΕΡΑ

  • [04] ΑΡΧΙΣΑΝ ΣΤΟ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ ΣΤΑΔΙΟ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ ΟΙ ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΤΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ ΤΗΣ ΠΟΛ.ΑΝ

  • [05] ΒΟΛΕΣ ΣΑΜΑΡΑ ΕΝΑΝΤΙΟΝ Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ ΚΑΙ Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ

  • [06] ΑΡΧΙΣΕ ΣΤΗΝ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ ΤΟ ΔΙΕΘΝΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΓΙΑ ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΕΜΠΟΡΙΟ

  • [07] ΔΕΚΑΔΕΣ ΒΑΛΚΑΝΙΟΙ ΔΗΜΑΡΧΟΙ ΣΥΝΑΝΤΩΝΤΑΙ ΤΟΝ ΙΟΥΝΙΟ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

  • [08] ΣΤΗ ΘΡΑΚΗ Ο ΚΟΙΝΟΤΙΚΟΣ ΕΠΙΤΡΟΠΟΣ, ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΠΟΥΤΣΗΣ


  • [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [09] ΤΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΕΛΛΑΔΑΣ- ΒΟΥΛΓΑΡΙΑΣ ΣΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΩΝ ΥΠΟΔΟΜΩΝ ΤΗΣ ΒΑΛΚΑΝΙΚΗΣ ΣΥΖΗΤΗΣΕ Ο Κ.ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ ΣΤΗ ΣΟΦΙΑ

  • [10] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ Κ.ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ- ΓΚ. ΑΝΑΝΙΕΦ ΣΤΗ ΣΟΦΙΑ

  • [11] Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΕΡΜΠΑΚΑΝ ΕΧΑΣΕ ΤΗΝ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ

  • [12] Κ.ΕΒΡΕΝ: Η ΚΥΠΡΟΣ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΠΛΕΟΝ ΤΜΗΜΑ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ

  • [13] Η ΚΥΠΡΟΣ ΧΑΙΡΕΤΙΖΕΙ ΤΗ ΔΗΛΩΣΗ ΜΠΕΡΝΣ ΓΙΑ ΔΥΝΑΜΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΩΝ ΗΠΑ ΣΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ

  • [14] ΜΕΤΩΠΟ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΜΠΕΡΙΣΑ ΚΑΙ ΤΩΝ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΩΝ ΣΥΓΚΡΟΤΗΣΑΝ ΕΞΙ ΔΕΞΙΑ ΚΟΜΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΑ

  • [15] Η ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΘΑ ΑΓΟΡΑΣΕΙ ΜΕΤΟΧΕΣ ΤΗΣ ΣΚΟΠΙΑΝΗΣ "ΣΤΟΠΑΝΣΚΑ ΜΠΑΝΚΑ"

  • [16] ΝΕΟΣ ΑΡΧΗΓΟΣ ΜΥΣΤΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΣΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΑ

  • [17] 20 ΑΛΒΑΝΟΙ ΑΠΟ ΤΟ ΚΟΣΟΒΟ ΚΑΤΑΔΙΚΑΣΤΗΚΑΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΤΗΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ "ΕΝΟΠΛΗΣ ΕΞΕΓΕΡΣΗΣ"

  • [18] Ο ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΣ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΑΚΥΡΩΣΕ ΤΟ ΤΑΞΙΔΙ ΤΟΥ ΣΤΗΝ ΑΥΣΤΡΙΑ


  • [Γ] ΕΙΔΙΚΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ (της Αλεξάνδρας Γούτα)

  • [19] ΝΕΑ ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΑΠΟ ΤΟ 50% ΤΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΤΗΣ ΘΡΑΚΗΣ


  • ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

    [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [01] ΜΕ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ ΤΗΝ ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗ ΤΟΥ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΕ ΤΟ UPOUQCIJO ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

    Υπό τον πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη συνεδρίασε το μεσημέρι το Υπουργικό Συμβούλιο με αντικείμενο την αναθεώρηση του Συντάγματος. Στο επίκεντρο της σύσκεψης βρέθηκαν ειδικότερα τα ζητήματα της εκλογής του προέδρου της Δημοκρατίας, του εκλογικού νόμου και της ίδρυσης μη κρατικών πανεπιστημίων από άλλους φορείς ενώ τονίστηκε η ανάγκη προσαρμογής στα νέα ευρωπαϊκά δεδομένα και εκσυγχρονισμού των συνταγματικών διατάξεων.

    Παρουσιάστηκε εξάλλου ένα κείμενο που έχει επεξεργαστεί ο διευθυντής του νομικού γραφείου του πρωθυπουργού, καθηγητής συνταγματικού δικαίου Γιώργος Παπαδημητρίου, συνεπικουρούμενος από τους υπουργούς Δικαιοσύνης Ευάγγελο Γιαννόπουλο και Δημόσιας Διοίκησης Αλέκο Παπαδόπουλο.

    Σε ότι αφορά στο θέμα της εκλογής του προέδρου της Δημοκρατίας υπάρχει πρόταση αυτός να εκλέγεται στην τρίτη ψηφοφορία με απλή πλειοψηφία 151 βουλευτών, γεγονός που προκαλεί σημαντικές διαφωνίες και στο κυβερνών κόμμα.

    Εξάλλου η κυβέρνηση έχει επισημάνει ότι θα παραμείνει ως έχει ο χαρακτήρα του άρθρου του συντάγματος για τα κρατικά πανεπιστήμια ενώ για τον εκλογικό νόμο συζητείται να δημιουργηθεί συνταγματική διάταξη που να προβλέπει ότι ο κάθε εκλογικός νόμος που θα ψηφίζεται θα ισχύει για τις μεθεπόμενες εκλογές.

    [02] ΜΕ ΤΗΝ Μ.ΟΛΜΠΡΑΪΤ ΣΥΝΑΝΤΗΘΗΚΕ Ο Θ.ΠΑΓΚΑΛΟΣ

    Με την υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Μαντλίν Ολμπράιτ, τον πρώην υφυπουργό εξωτερικών Τζων Κορνμπλουμ και τον υπεύθυνο του Στέιτ Ντηπαρτμεντ για θέματα νοτιοανατολικής Ευρώπης Κέρι Κάβανο συναντήθηκε ο υπουργός Εξωτερικών Θεόδωρος Πάγκαλος στο περιθώριο της συνόδου των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ, στη Σίντρα της Πορτογαλιας.

    Ο κ. Πάγκαλος δήλωσε ότι είχε μια σύντομη συνομιλία και με τον υφυπουργό εξωτερικών της Τουρκίας Ονούρ Οϊμέν. "Είναι γνωστά αυτά που λέει ο κ. Οϊμέν, τα έχει πει και στην Αθήνα.

    Δεν κουράζεται να τα επαναλαμβάνει", είπε ο κ. Πάγκαλος. Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντηπαρτμεντ Νίκολας Μπερνς σε δηλώσεις του αναφέρθηκε στον ρόλο των Αμερικανών στο Κυπριακό ενώ εξέφρασε τη θετική στάση της Ουάσιγκτον στις προτάσεις Σολάνα για οικοδόμηση μέτρων εμπιστοσύνης στο Αιγαίο και την επιθυμία της κυβέρνησης Κλίντον να αφήσει σε Ελλάδα και Τουρκία την ευχέρεια της προσέγγισής τους. Απαντώντας στις δηλώσεις αυτές ο κ. Πάγκαλος σημείωσε: "Αυτή είναι η πάγια πολιτική της διεθνούς Κοινότητας και αυτή είναι και η δική μας πολιτική. Εμείς δεν θέλουμε να μας λύσουν οι άλλοι τα προβλήματά μας. Θέλουμε να λύσουμε τα ζητήματα που έχουν ανακύψει στις σχέσεις μας με την Τουρκία εφόσον και οι δύο χώρες δεχτούν να εγκαταλείψουν κάθε απειλή πολέμου και βίας".

    [03] ΞΕΚΙΝΗΣΕ Η ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΕΝΤΡΟΑΡΙΣΤΕΡΑ

    Την ανάληψη πρωτοβουλίας για τη συγκρότηση "Δικτύου Διαλόγου και Παρέμβασης για την Κεντροαριστερά" ανακοίνωσε σήμερα ο boukeut^r Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ, Παρασκευάς Παρασκευόπουλος, σε συνέντευξη τύπου που δόθηκε στην αίθουσα της ΟΤΟΕ.

    Την Επιτροπή Πρωτοβουλίας απαρτίζουν 150 άτομα (δήμαρχοι, στελέχη της αυτοδιοίκησης, πανεπιστημιακοί, επαγγελματίες, συνδικαλιστές κ.α.) που υπογράφουν σχετικό κείμενο και στη συνέντευξη τύπου ο κ. Παρασκευόπουλος υπογράμμισε:"Τα δεδομένα και τα ζητούμενα της νέας εποχής είναι που καθιστούν αναγκαία τη συσπείρωση και ανασυγκρότηση του προοδευτικού χώρου, για τη δημιουργία ενός σύγχρονου ριζοσπαστικού κεντροαριστερού ρεύματος που θα παίξει αποφασιστικό ρόλο στις εξελίξεις. Γι αυτό είναι μια μεγάλη και επείγουσα αναγκαιότητα το άνοιγμα του διαλόγου για τις νέες ιδεολογικές κατευθύνσεις και τις προγραμματικές θέσεις της Αριστεράς στη νέα εποχή. Πιστεύουμε ότι ο διάλογος αυτός έχει καθυστερήσει και έχει ξεκινήσει άμεσα".

    Ως προς το "Δικτυο Διαλόγου και Παρέμβασης για την Κεντροαριστερά" επισήμανε:"Το "Δίκτυο" αποτελεί αυτόνομη πολιτική πρωτοβουλία. Συνιστ΄την έκφραση της αγωνίας πολιτών με διαφορετικές διαδρομές στο χώρο της ευρύτερης Αριστεράς κατά το παρελθόν, αλλά και τωρινές διαφορετικές εντάξεις, για τα όσα γίνονται γύρω μας, αλλά και για τα όσα δεν γίνονται. Δεν είναι ασφαλώς ένα νέο κόμμα, ούτε ένας ακόμα όμιλος ή πολιτική κίνηση. Τέτοια πολιτικά και κοινωνικά υποκείμενα υπάρχουν. Το "Δίκτυο" συνιστά κοινωνική και πολιτική πρωτοβουλία βάσης, πριν απ όλα. Πιστεύουμε ότι η νέα σύγχρονη Αριστερά δεν μπορεί να προκύψει μόνο από αναζητήσεις κορυφής. Θεωρούμε ότι η εποχή μας δεν επιτρ΄πει τη δημιουργία νέων πολιτικών καταστάσεων με τη χρησιμοποίηση παλαιών μεθόδων. Πεποίθηση μας είναι ότι η σύγχρονη κυβερνητική πρόταση της Αριστεράς και ο νέος συνασπισμός κοινωνικών και πολιτικών δυνάμεων που θα την προωθήσει. Θα προκύψουν μέσα από κοινωνικές διεργασίες και συγκρούσεις μόνο με την ενεργό συμμετοχή των πολιτών".

    Επιτροπές Πρωτοβουλίας συγκροτούνται στους περισσότερους νομούς της χώρας και το Φθινόπωρο θα πραγματοποιηθεί πανελλαδική συνάντηση η οποία θα αποτελέσει και το φόρουμ της Κεντροαριστεράς.

    [04] ΑΡΧΙΣΑΝ ΣΤΟ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ ΣΤΑΔΙΟ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ ΟΙ ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΤΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ ΤΗΣ ΠΟΛ.ΑΝ

    Αρχισαν σήμερα στο Ολυμπιακό Στάδιο της Αθήνας οι εργασίες του συνεδρίου της Πολιτικής Ανοιξης, με κεντρικό σύνθημα "το μέλλον δεν χαρίζεται, αλλά κερδίζεται".

    Στο συνέδριο, το ΠΑΣΟΚ εκπροσωπείται από το Γραμματέα της Κ.Ε. Κώστα Σκανδαλίδη, η Νέα Δημοκρατία από το βουλευτή Βασίλη Μιχαλολιάκο, το ΚΚΕ από τον Μπάμπη Αγγουράκη, ο Συνασπισμός από τον πρόεδρο του Νίκο Κωνσταντόπουλο και το ΔΗΚΚΙ από το μέλος της πολιτικής γραμματείας Μανώλη Μπακόπουλο.

    Προσερχόμενος στο Ολυμπιακό Στάδιο ο κ.Σκανδαλίδης δήλωσε ότι είναι ανάγκη να δουλέψουμε όλοι για ένα νέο πολιτικό πολιτισμό. Ο κ.Κωνσταντόπουλος, τόνισε ότι χρειάζονται νέα ουσιαστικά βήματα εκσυγχρονισμού των πολιτικών δυνάμεων και αλλαγή των πολιτικών δομών.

    [05] ΒΟΛΕΣ ΣΑΜΑΡΑ ΕΝΑΝΤΙΟΝ Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ ΚΑΙ Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ

    Επίθεση εναντίον του πρώην προέδρου της Δημοκρατίας, Κωνσταντίνου Καραμανλή, και του επίτιμου προέδρου της Ν.Δ. Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, εξαπέλυσε ο πρόεδρος της Πολιτικής Ανοιξης, Αντώνης Σαμαράς, μιλώντας στο συνέδριο του κόμματος του.

    Τον κ. Καραμανλή τον χαρακτήρισε "μεγάλο πολιτικό μεν, που θέλησε ματαιόδοξα να διεκδικήσει το αλάθητο του Πάππα", ενώ σχολιάζοντας τις δηλώσεις του κ. Μητσοτάκη στη Βουλή, για τις παραπομπές των πολιτικών, υπογράμμισε:" Αναφέρομαι σε ένα ακόμα πιο πρόσφατο παράδειγμα πολιτικού, που προχώρησε στην πλέον ακραία κυνική ομολογία πολιτικής παρακμής, ότι δηλαδή με δική του πρωτοβουλία, που ξαφνικά σήμερα την ονομάζει "χρονικό της ντροπής" έσερνε τότε με το σύνθημα της κάθαρσης πρωθυπουργούς στα δικαστήρια, για να αναγνωρίσει τώρα ότι αυτό το έκανε προκειμένου να αποκομίσει προσωπικά πολιτικά οφέλη".

    Με "σκληρή γλώσσα" απάντησε ο κ. Σαμαράς και σε όσους διαδίδουν ότι ετοιμάζεται να προσχωρήσει στο κόμμα της Ν.Δ., λέγοντας χαρακτηριστικά:"Είμαι εδώ μαζί σας και όχι κάπου αλλού όπως πρόβλεπαν ορισμένοι. Δεν θα γίνω επαγγελματίας της πολιτικής, ούτε πολιτικός γυρολόγος. Ο Αντώνης Σαμαράς ήταν στη μεγάλη καρέκλα και την κλώτσησε γιατί είπε όχι στην πολιτική αναρρίχηση με ακρωτηριασμένη τη συνείδηση του".

    Στην ομιλία του ο πρόεδρος της ΠΟΛΑΝ πρότεινε τη λύση των δημοψησμάτων για τοπικά προβλήματα, χαρακτήρισε θολό το πολιτικό τοπίο και μίλησε για "πολιτική υποκρισία", ενώ άσκησε κριτική τόσο στην κυβέρνηση, όσο και στο κόμμα της Νέας Δημοκρατίας για τους χειρισμούς στα εθνικά θέματα. Παράλληλα παρουσίασε τις προτάσεις του κόμματος για τα μεγάλα προβλήματα του τόπου και τόνισε την ανάγκη εθνικής αφύπνισης.

    [06] ΑΡΧΙΣΕ ΣΤΗΝ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ ΤΟ ΔΙΕΘΝΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΓΙΑ ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΕΜΠΟΡΙΟ

    Στην πορεία του εμπορίου προς το 2000 και τη συλλογική αντιμετώπιση των προβλημάτων που αφορούν τις ευρωπαϊκές και διεθνείς συναλλαγές σε αυτόν τον κλάδο, επικεντρώνεται το συνέδριο για τα "δίκτυα διανομής στην Ευρωπαϊκή Ενωση", που ξεκίνησε σήμερα στην Αλεξανδρούπολη.

    Το συνέδριο, που θα διαρκέσει ως το μεσημέρι της Κυριακής, διοργανώνεται από την Εθνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και την 23η Γενική Διεύθυνση της Κομισιόν και θα στεγαστεί στο συνεδριακό κέντρο του Δήμου Αλεξανδρούπολης.

    Κατά τη διάρκεια των εργασιών του διεθνούς συνεδρίου, θα διερευνηθεί η προοπτική μιας πανευρωπαϊκής αντίληψης του εμπορίου, ενώ θα παρουσιαστούν για πρώτη φορά σε διεθνή επιχειρηματική συνάντηση, οι δυνατότητες ανάπτυξης που υπόσχεται η "Πράσινη Βίβλος".

    Παράλληλα, θα αναδειχτούν οι τάσεις που τόσο έντονα πια διαφαίνονται στο ευρωπαϊκό εμπόριο λόγω της διεθνοποίησης της οικονομίας και της επέκτασης της κοινωνίας των πληροφοριών σε όλους τους τομείς της οικονομικής ζωής.

    Την κεντρική εισήγηση στο συνέδριο θα κάνει ο επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ενωσης, Χρήστος Παπουτσής. Με την αφορμή του συνεδρίου o Ελληνας επίτροπος επισκέπτεται σήμερα και αύριο τους τρεις νομούς της Θράκης. Πρώτος σταθμός ήταν η Ξάνθη, όπου συναντήθηκε με τοπικές αρχές και εκπροσώπους των παραγωγικών τάξεων.

    Χαιρετισμό απηύθυνε στο συνέδριο ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου, Δημήτρης Καψάλης. Στη συναντηση θα παραβρεθεί και ο πρόεδρος της Τράπεζας Μακεδονίας-Θράκης, Σπυρίδων Κουνιάκης.

    ΤοEuro, κοινό νόμισμα των χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης και οι σημαντικές αλλαγές που αναμένεται να σηματοδοτήσει η χρήση του για τις εθνικές οικονομίες των 15 κρατών-μελών, θα αποτελέσουν το θέμα της εισήγησης του αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, Παναγιώτη Γεννηματά.

    Τους συνέδρους θα απασχολήσουν ακόμη οι χρηματοδοτήσεις των μικρομεσαίων εμπορικών επιχειρήσεων, ο ρόλος των δικτύων διανομής, η πληροφόρηση των καταναλωτών και οι επιπτώσεις της εφαρμογής της λεγόμενης "Κοινωνίας των Πληροφοριών" στο εμπόριο.

    [07] ΔΕΚΑΔΕΣ ΒΑΛΚΑΝΙΟΙ ΔΗΜΑΡΧΟΙ ΣΥΝΑΝΤΩΝΤΑΙ ΤΟΝ ΙΟΥΝΙΟ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

    Δεκάδες δήμαρχοι και άλλοι εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης από χώρες της Βαλκανικής θα συναντηθούν την ερχόμενη εβδομάδα, για πρώτη φορά στη Θεσσαλονίκη, με στόχο την ανάπτυξη οικονομικών και πολιτιστικών πρωτοβουλιών.

    Η πρώτη παμβαλκανική-φιλειρηνική συνάντηση δημάρχων, μετά τις πολιτικές ανακατατάξεις στην περιοχή, διοργανώνεται με πρωτοβουλία της Τοπικής Ενωσης Δήμων και Κοινοτήτων (ΤΕΔΚ) νομού Θεσσαλονίκης. Μέχρι στιγμής δήλωσαν συμμετοχή δήμαρχοι και κοινοτάρχες από περιοχές της Βουλγαρίας, Ρουμανίας, Σερβίας, Βοσνίας, Αλβανίας και Σκοπίων. Από ελληνικής πλευράς έχουν κληθεί δήμαρχοι και κοινοτάρχες από νομούς της Κεντρικής Μακεδονίας, εκπρόσωποι φορέων και πρόεδροι συμβουλίων περιοχής.

    "Οι δήμαρχοι δεν περιορίζονται πλέον στην περισυλλογή σκουπιδιών και σε εκδόσεις πιστοποιητικών. Εχουμε υποχρέωση να αναλάβουμε πρωτοβουλίες ειρήνης και συνεργασίας με συναδέλφους μας από τις γειτονικές χώρες", δήλωσε σήμερα στη διάρκεια συνέντευξης τύπου ο πρόεδρος της ΤΕΔΚ Θεσσαλονίκης και δήμαρχος Νεάπολης, Γρηγόρης Χαρζησάββας.

    Τα θέματα που θα αναπτυχθούν στη διάρκεια της ημερίδας αφορούν το ρόλο της τοπικής αυτοδιοίκησης στην προώθηση της ειρήνης και της ανάπτυξης στα Βαλκάνια, τις αδελφοποιήσεις και πολιτιστικές ανταλλαγές κ.ά.

    Με την ολοκλήρωση της ημερίδας, που θα πραγματοποιηθεί στις 7 Ιουνίου σε ξενοδοχείο της πόλης, θα εκδοθεί από τους συμμετέχοντες η λεγόμενη "Διακήρυξη της Θεσσαλονίκης".

    Ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσσαλονίκης, κ. Νικολαϊδης, σχολιάζοντας τη συνάντηση, επεσήμανε ότι "τέτοιοιυ είδους συναντήσεις συντελούν στην επαναδραστηριοποίηση των σχέσεων που είχαν αναπτύξει οι χώρες πριν από την περιπέτεια του εμφυλίου".

    [08] ΣΤΗ ΘΡΑΚΗ Ο ΚΟΙΝΟΤΙΚΟΣ ΕΠΙΤΡΟΠΟΣ, ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΠΟΥΤΣΗΣ

    Ιδιαίτερα ικανοποιημένος από τον τρόπο και την πορεία απορρόφησης των ευρωπαϊκών κονδυλίων, τα οποία διατίθενται για έργα στη Θράκη, εμφανίστηκε σήμερα ο Επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ενωσης, Χρήστος Παπουτσής, ο οποίος πραγματοποιεί περιοδεία στη Θράκη.

    Ο κ. Παπουτσής, η επίσκεψη του οποίου είναι η πρώτη Επιτρόπου της Ευρωπαϊκής Ενωσης στη Θράκη, συναντήθηκε στη Ξάνθη με φορείς, οι οποίοι του ανέπτυξαν το σημείο, στο οποίο βρίσκονται αναλυτικά τα προγράμματα, τα οποία χρηματοδοτούνται από την Ευρωπαϊκή Ενωση.

    Ο κ. Παπουτσής ανακοίνωσε ότι θα φροντίσει προσωπικά να διατεθούν στη Ξάνθη 2,3 δις από το πρόγραμμα URBAN και υπογράμμισε ότι τα προγράμματα και οι στόχοι που έχουν τεθεί εκπληρώνονται πλήρως. Ανάμεσα σε αυτά, σημείωσε την κατασκευή της Εγνατίας Οδού, αλλά και τους κάθετους άξονες, οι οποίοι θα συνδέουν την Εγνατία με τις γειτονικές χώρες.

    Σε ό,τι αφορά τα ζητήματα της κοινής εξωτερικής και αμυντικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ο κ. Παπουτσής τόνισε ότι αυτή τη στιγμή δεν υφίσταται τέτοιο ζήτημα, ούτε υπάρχει τέτοια προοπτική στο άμεσο μέλλον, καθώς όπως είπε, οι χώρες της Ε.Ε δε δέχονται περιορισμό των κυριαρχικών τους δικαιωμάτων.

    Αργά σήμερα το απόγευμα, ο Επίτροπος της Ε.Ε θα επισκεφθεί τις Σάπες, τον οικισμό των παλιννοστούντων και στη συνέχεια θα μεταβεί στην Αλεξανδρούπολη, όπου αύριο θα είναι ο κεντρικός εισηγητής στην ευρωπαϊκή συνάντηση διανομής και εμπορίου, η οποία διοργανώνεται από την Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου.


    [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [09] ΤΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΕΛΛΑΔΑΣ- ΒΟΥΛΓΑΡΙΑΣ ΣΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΩΝ ΥΠΟΔΟΜΩΝ ΤΗΣ ΒΑΛΚΑΝΙΚΗΣ ΣΥΖΗΤΗΣΕ Ο Κ.ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ ΣΤΗ ΣΟΦΙΑ

    Τη συμμετοχή της Ελλάδας και της Βουλγαρίας στην υλοποίηση των προγραμμάτων για τις υποδομές στα Βαλκάνια και συγκεκριμένα το θέμα των διευρωπαϊκών αξόνων μεταφορών της περιοχής, συζήτησαν τα μέλη της Επιτροπής Εξωτερικής Πολιτικής της βουλγαρικής Βουλής και ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κώστας Καραμανλής, σήμερα το απόγευμα στη Σόφια.

    Οι δυο πλευρές εξέτασαν και το θέμα της αγροτικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

    Οπως διαβεβαίωσε ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής, Νικολάι Κάμοφ, η Βουλγαρία είναι αποφασισμένη να εκμεταλλευτεί όσο το δυνατόν περισσότερο τη γεωγραφική της θέση στη Βαλκανική και να μην είναι μόνο "καταναλωτής της ασφάλειας και της προόδου, αλλά και να δημιουργεί αξίες μέσω ενεργούς πολιτικής, στην οποία σημαντικός εταίρος θα είναι η Ελλάδα". Κ.Κ.

    [10] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ Κ.ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ- ΓΚ. ΑΝΑΝΙΕΦ ΣΤΗ ΣΟΦΙΑ

    Η κατάσταση στη Βουλγαρία, το εθνικό πρόγραμμα ένταξης της στο ΝΑΤΟ και η συνεργασία Σόφιας- Αθήνας στον τομέα της Αμυνας, ήταν στο επίκεντρο της συνάντησης του υπουργού Αμυνας της Βουλγαρίας, Γκεόργκι Ανάνιεφ και του προέδρου της Νέας Dglojqat_ar, Κώστα Καραμανλή, σήμερα το απόγευμα στη Σόφια.

    Ο κ.Καραμανλής διαβεβαίωσε τον Βούλγαρο αξιωματούχο ότι η Ελλάδα θα υποστηρίξει τη Βουλγαρία στην επιδίωξη της για ταχύτερη ένταξη στις ευρωπαϊκές και ευρωατλαντικές δομές.

    Νωρίτερα ο ηγέτης της ΝΔ υπέγραψε με τον πρωθυπουργό της Βουλγαρίας και ηγέτη της "Ενωσης Δημοκρατικών Δυνάμεων", Ιβάν Κόστοφ, κοινό πρωτόκολλο, στο οποίο εκφράζεται η υποστήριξη της Νέας Δημοκρατίας στην υποψηφιότητα της Βουλγαρίας για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ενωση και το ΝΑΤΟ. Κ.Κ.

    [11] Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΕΡΜΠΑΚΑΝ ΕΧΑΣΕ ΤΗΝ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ

    Με την παραίτηση του Γιλντιρίμ Ακτουνά από το κόμμα του Ορθού Δρόμου, η κυβέρνηση Ερμπακάν έχασε την κοινοβουλευτική πλειοψηφία, αφού πλέον διαθέτει 275 έδρες ενώ το όριο πλειοψηφίας είναι αυτό των 276 βουλευτών. Ωστόσο, πρακτικά η παραίτηση δεν σημαίνει ότι πέφτει ταυτόχρονα και η κυβέρνηση συνασπισμού. Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Ερμπακάν και Τσιλέρ για την αλλαγή στο κυβερνητικό σχήμα και την προκήρυξη εκλογών τείνουν να καταλήξουν σε συμφωνία. Στο πλαίσιο αυτό περιλαμβάνεται και η συμμετοχή του ακροδεξιού Κόμματος Μεγάλης Ενότητας που διαθέτει επτά βουλευτές.

    Ετσι, η κοινοβουλευτική δύναμη της συμπολίτευσης, με την προσθήκη και των ακροδεξιών, είναι αυτή τη στιγμή 282 έδρες. Ωστόσο πρόβλημα υπάρχει και αφορά τη ψήφο εμπιστοσύνης που θα πρέπει να λάβει η νέα κυβέρνηση, σε περίπτωση που σχηματιστεί αυτή υπό την προεδρία της Τανσού Τσιλέρ.

    Οι διαπραγματεύσεις Ερμπακάν-Τσιλέρ συνεχίζονται ενώ αποφασιστικής σημασίας θεωρείται η σημερινή τους συνάντηση. Η συμμετοχή στο κυβερνητικό σχήμα του Κόμματος Μεγάλης Ενότητας του Μουχσίν Γιαζιτζίογλου, είναι δεδομένη. Οπως επίσης είναι δεδομένο το ότι η Τανσού Τσιλέρ αναλαμβάνει πρωθυπουργός από τον Ιούλιο. Δεδομένο είναι επίσης και το θέμα των πρόωρων εκλογών, με τη διαφορά ότι δεν έχει συμφωνηθεί μέχρι στιγμής η ημερομηνία διεξαγωγής τους. Επιθυμία του Ερμπακάν ήταν οι εκλογές να γίνουν τον ερχόμενο Οκτώβριο ενώ η Τσιλέρ υποστηρίζει οτι πρέπει να διεξαχθούν τον Μάρτιο του 1998. Δεν αποκλείεται να βρεθεί μια μέση λύση ενώ γινεται λόγος για διεξαγωγή των εκλογών τον Δεκέμβριο του 1997. Οι λεπτομέρειες αυτές άλλωστε αναμένεται ότι θα συζητηθούν κατά τη σημερινή συνάντηση του Νετζμεντίν Ερμπακάν με την Τανσού Τσιλέρ.

    [12] Κ.ΕΒΡΕΝ: Η ΚΥΠΡΟΣ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΠΛΕΟΝ ΤΜΗΜΑ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ

    "Η Κύπρος αποτελεί πλέον τμήμα της Τουρκίας", δήλωσε προκλητικά στα κατεχόμενα ο πρώην Τούρκος πρόεδρος Κενάν Εβρέν, σύμφωνα με δημοσίευμα της τουρκοκυπριακής εφημερίδας "Βατάν".

    Ο κ.Εβρέν αναφέρθηκε στο "άτυπο" κατά την έκφραση του, εμπάργκο που εφαρμόζεται κατά των τουρκοκυπρίων, προσθέτοντας ότι οι τουρκοκύπριοι θα πρέπει να συνεργαστούν με τους επιχειρηματίες της Αγκυρας.

    Σύμφωνα με την εφημερίδα, ο κατοχικός ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς απευθυνόμενος στον Εβρέν του είπε ότι "εσείς είστε για μας ο stqatgc|r μας. Είστε ο ηγέτης που λυτρώσατε τη δημοκρατία στην Τουρκία. Είστε πάντα ευπρόσδεκτος".

    [13] Η ΚΥΠΡΟΣ ΧΑΙΡΕΤΙΖΕΙ ΤΗ ΔΗΛΩΣΗ ΜΠΕΡΝΣ ΓΙΑ ΔΥΝΑΜΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΩΝ ΗΠΑ ΣΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ

    Η κυπριακή κυβέρνηση χαιρετίζει τη δήλωση του εκπρoσώπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Νίκολας Μπερνς, για δυναμική παρέμβαση των ΗΠΑ, όπως και πρόσφατες δηλώσεις του Αμερικανού Προέδρου και της υπουργού των Εξωτερικών των ΗΠΑ, με τις οποίες τονίζουν ότι το Κυπριακό βρίσκεται ξανά στις υψηλές προτεραιότητες της αμερικανικής διπλωματίας.

    Προβαίνοντας στη δήλωση αυτή, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Κύπρου, Μανόλης Χριστοφίδης, τόνισε ότι ''αναμένουμε να δούμε τα πρακτικά αποτελέσματα της δυναμικής και αποφασιστικής παρέμβασης μέσα στο πλαίσιο των απευθείας συνομιλιών''.

    ''Είναι έντονες και πολύ κατηγορηματικές οι δηλώσεις των επισήμων κάθε χώρας, και ιδιαίτερα των ΗΠΑ. Σημειώνουμε το λεκτικό που χρησιμοποιείται, το οποίο είναι ρητό και ξεκάθαρο και αναμένουμε δικαιολογημένα ότι θα υπάρξουν αποτελέσματα'', είπε.

    ''Δεν υπάρχουν λεπτομέρειες, ούτε έχει εξειδικευτεί ο τρόπος με τον οποίο θα πραγματοποιηθεί ή θα εκδηλωθεί η παρέμβαση'', πρόσθεσε.

    Κληθείς να σχολιάσει το γεγονός ότι το Κυπριακό δεν ηγέρθη από τον Πρόεδρο των ΗΠΑ και το Βρετανό Πρωθυπουργό, κατά τη χθεσινή συνάντησή τους στο Λονδίνο, ο κ. Χριστοφίδης είπε ότι το Κυπριακό έχει απασχολήσει τους υπουργούς Εξωτερικών των δύο χωρών σε συνάντηση που είχαν.

    Απαντώντας σε ερώτηση αναφορικά με συνομιλίες των Ελλήνων επισήμων με ξένες κυβερνήσεις και αξιωματούχους άλλων κρατών, ο κ. Χριστοφίδης είπε ότι ''υπάρχει πρακτική ενημέρωσης μέσω της διπλωματικής οδού''.

    [14] ΜΕΤΩΠΟ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΜΠΕΡΙΣΑ ΚΑΙ ΤΩΝ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΩΝ ΣΥΓΚΡΟΤΗΣΑΝ ΕΞΙ ΔΕΞΙΑ ΚΟΜΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΑ

    Με στόχο την απομάκρυνση από την εξουσία του Σαλί Μπερίσα αλλά και την παρεμπόδιση της επικράτησης των σοσιαλιστών, τα κόμματα της δεξιάς στην Αλβανία αποφάσισαν να ενώσουν τις δυνάμεις τους.

    Εξι δεξιά κόμματα, το Εθνικό Μέτωπο, το Ρεπουμπλικανικό, το Δεξιό Δημοκρατικό Κόμμα, το Κίνημα για τη Δημοκρατία και το Μπαλι Κομπεταρ, ανακοίνωσαν ότι συνέστησαν συμμαχία με την επωνυμία Ενωμένη Αλβανική Δεξιά (AYR).

    Σε συνέντευξη τύπου οι ηγέτες των κομμάτων της AYR τόνισαν ότι θα καταβάλλουν κάθε προσπάθεια για την άρση της κατάταστασης έκτακτης ανάγκης. Τάχθηκαν κατά της συμμετοχής του Προέδρου Σαλί Μπερίσα στην προεκλογική εκστρατεία του Δημοκρατικού Κόμματος. Η έναρξη της προεκλογικής εκστρατείας της AYR θα γίνει όπως ανακοινώθηκε στη συνέντευξη με συγκέντρωση στην πόλη Σκόδρα.

    Ο ηγέτης του Εθνικού Μετώπου, Αμπάζ Ερμένζι εξέφρασε την πεποίθηση ότι "με τη διεξαγωγή ελεύθερων εκλογών θα αναχαιτιστεί η προέλαση των αριστερων κομμάτων και της autaqwij|tgtar του Δημοκρατικού Κόμματος. Υπογράμμισε επίσης, ότι η AYR θα καταβάλει προσπάθειες για τον τερματισμό της κρίσης στην Αλβανία και την παροχή εγγυήσεων ως προς τη σταθερότητα και την κοινωνική ειρήνη στη χώρα.

    Πολιτικοί αναλυτές στα Τιρανα ερμήνευσαν τη συγκρότηση της νέας συμμαχίας ως απάντηση στις προσπάθειες του Μπερίσα να προσεταιριστεί ορισμένα από τα κόμματα της δεξιάς ώστε να αυξήσει τις πιθανότητες επιτυχίας του δικού του κόμματος.

    [15] Η ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΘΑ ΑΓΟΡΑΣΕΙ ΜΕΤΟΧΕΣ ΤΗΣ ΣΚΟΠΙΑΝΗΣ "ΣΤΟΠΑΝΣΚΑ ΜΠΑΝΚΑ"

    Το ενδεχόμενο να πάρει μέρος στην ιδιωτικοποίηση της δημόσιας τράπεζας "Στόπανσκα Μπάνκα" της ΠΓΔΜ με την αγορά του 13% των μετοχών της εξετάζει η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανάπτυξης και Ανασυγκρότησης.

    Σε περίπτωση που η διοίκηση της Ευρωπαϊκής Τράπεζας προχωρήσει στην αγορά των μετοχών, θα γίνει μέτοχος δύο σκοπιανών τραπεζών, αφού στις 31 Δεκεμβρίου αγόρασε μετοχές της Εμπορικής Τράπεζας της ΠΓΔΜ.

    Όπως ανακοινώθηκε στα Σκόπια, στην "Στόπανσκα Μπάνκα" αναμένεται να επενδύσει και η αυστριακή τράπεζα "Giro-Credit". Σύμφωνα με τις πληροφορίες που διαθέτει η διοίκηση της "Στόπανσκα Μπάνκα", η αυστριακή τράπεζα έδειξε ενδιαφέρον για την αγορά του 25% των μετοχών.

    Σημειώνεται ότι η "Στόπανσκα Μπάνκα" είναι μία από τις τρεις μεγαλύτερες κρατικές τράπεζες της γειτονικής χώρας και πρόσφατα άρχισε την ιδιωτικοποίηση.

    [16] ΝΕΟΣ ΑΡΧΗΓΟΣ ΜΥΣΤΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΣΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΑ

    Διορίστηκε νέος αρχηγός μυστικών υπηρεσιών στην Αλβανία, μετά από πρόταση του πρωθυπουργού της χώρας, Μπασκίμ Φίνο, κάτι που αποτελεί εκπλήρωση ενός από τους τρεις όρους που τα πολιτικά κόμματα εδώ και αρκετές μέρες έχουν θέσει για τη συμμετοχή τους ή μη στις εκλογές της 29ης Ιουνίου.

    Σήμερα, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, Σαλί Μπερίσα, δια μέσου διατάγματος ανακοίνωσε το γυρισμό του νέου αρχηγού των μυστικών υπηρεσιών, Αρμπέν Καρκίνι. Σημειώνεται ότι η θέση έμενε κενή, εδώ και δύο μήνες, μετά την παραίτηση λόγω των γεγονότων, του Μπασκίμ Γκαζίντεντε.

    [17] 20 ΑΛΒΑΝΟΙ ΑΠΟ ΤΟ ΚΟΣΟΒΟ ΚΑΤΑΔΙΚΑΣΤΗΚΑΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΤΗΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ "ΕΝΟΠΛΗΣ ΕΞΕΓΕΡΣΗΣ"

    Σερβικό δικαστήριο επέβαλλε σήμερα ποινές φυλάκισης δύο έως δέκα χρόνων σε είκοσι Αλβανούς από το Κόσοβο, οι οποίοι κατηγορούνται για τη σύσταση παράνομης οργάνωσης, που απέβλεπε στην αυτονόμηση της επαρχίας από την Αλβανία.

    Σύμφωνα με το κατηγορητήριο τα είκοσι άτομα, μεταξύ των οποίων και δύο γυναίκες, κρίθηκαν ένοχα επειδή δημιούργησαν παράνομα "Εθνικό Κίνημα για την απελευθέρωση του Κοσόβου", το οποίο θα προετοίμαζε "ένοπλη εξέγερση" των Αλβανών που ζουν στο Jossuvop]dio.

    [18] Ο ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΣ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΑΚΥΡΩΣΕ ΤΟ ΤΑΞΙΔΙ ΤΟΥ ΣΤΗΝ ΑΥΣΤΡΙΑ

    Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος δε θα συμμετάσχει τελικά στις εκδηλώσεις της δεύτερης Ευρωπαϊκής Οικουμενικής Συνέλευσης, που θα πραγματοποιηθούν στο Γρατς της Αυστρίας.

    Η προγραμματισμένη συμμετοχή του κ. Βαρθολομαίου, όπως αναφέρουν καλά πληροφορημένες πηγές, ακυρώθηκε, λόγω των αξιώσεων που πρόβαλλε το Βατικανό και το Πατριαρχείο της Μόσχας, ως προϋπόθεση για την παρουσία των τριών εκκλησιαστικών ηγετών στις εκδηλώσεις.

    Σε σχετική ανακοίνωση του Πατριαρχείου επισημαίνεται ότι οι εκδηλώσεις έχουν ως σκοπό τη συμφιλίωση μεταξύ των Χριστιανών και την άμβλυνση των διαφορών, καθώς και ότι σε καμία περίπτωση δε θα πρέπει να γίνονται αντικείμενο εκμετάλλευσης και μέσο για την ικανοποίηση προσωπικών επιδιώξεων. "Τα κληρονομηθέντα σφάλματα του παρελθόντος πρέπει να αντιμετωπισθούν με πνεύμα αυτοκριτικής και μετάνοιας", υπογραμμίζεται στην ίδια ανακοίνωση, ενώ τονίζεται ότι ο Οικουμενικός Πατριάρχης δεν επιθυμεί να συμμετάσχει στη "διελκυστίνδα υπεροχικών αντιπαραθέσεων".

    Ο κ. Βαρθολομαίος ακύρωσε και το προγραμματισμένο του ταξίδι στην Αυστρία, εξηγώντας ότι, λόγω της δυσάρεστης κατάστασης που δημιουργήθηκε, δεν είναι πλέον εφικτή η πραγματοποίησή του.


    [Γ] ΕΙΔΙΚΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ (της Αλεξάνδρας Γούτα)

    [19] ΝΕΑ ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΑΠΟ ΤΟ 50% ΤΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΤΗΣ ΘΡΑΚΗΣ

    Aδρανεί το 60% των νέων επενδυτών στη Θράκη, καθώς παρά τα δελεαστικά κίνητρα του αναπτυξιακού νόμου που ισχύει για την περιοχή, οι επιχειρηματίες εμφανίζονται διστακτικοί στα "ανοίγματά" τους. Ετσι, μόλις το 40% των νέων επενδυτών έχει μέχρι σήμερα προχωρήσει στα επενδυτικά του σχέδια. Παράλληλα, μόνο ένα 10% της δραστηριοποίησης των νέων επενδυτών στη Θράκη αφορά μετεγκαταστάσεις.

    Το βάρος της ανάπτυξης της περιοχής το έχουν επί το πλείστον αναλάβει οι ήδη υφιστάμενες επιχειρήσεις της Θράκης, που πραγματοποιούν κυρίως έργα επέκτασης, δημιουργώντας νέες θέσεις εργασίας και δρομολογώντας ουσιαστικές για την περιοχή αλλαγές.

    Τα συμπεράσματα αυτα προέκυψαν από έρευνα που πραγματοποίησε η Ενωση Συνδέσμων Βιομηχανιών-Βιοτεχνιών Θράκης, με επικεφαλής τον πρόεδρό της, Νίκο Βουγιουκλή. Η έρευνα αφορά 827 μικρομεσαίες μεταποιητικές επιχειρήσεις της περιοχής, που απασχολούν το 92% του επενδεδυμένου κεφαλαίου στη Θράκη.

    Τα αίτια της επιφυλακτικότητας των νέων επενδυτών, εντοπίζονται ενμέρει στη στάση των τραπεζών που τους αποθαρρύνουν. Αποτρεπτικοί παράγοντες για τους επιχειρηματίες που ενδιαφέρονται να δραστηριοποιηθούν στην περιοχή, φαίνεται ότι είναι ο ΟΤΕ και η ΔΕΗ. Ενδεικτικό ως προς αυτήν την κατεύθυνση είναι το γεγονός ότι 40% των επιχειρήσεων που λειτουργούν σήμερα στη Θράκη διαμαρτύρονται για σοβαρότατα προβλήματα με τον ΟΤΕ, ενώ το 50% amav]qei τακτικά "κρούσματα" δυσλειτουργίας της παραγωγής, εξαιτίας των συχνών διακοπών ρεύματος.

    Παράλληλα, σημαντικά επιβαρύνουν το λειτουργικό κόστος των επιχειρήσεων οι μεταφορές, εξαιτίας της έλλειψης υποδομών, σύγχρονου συγκοινωνιακού δικτύου και ολοκληρωμένου δικτύου χερσαίων, θαλάσσιων και εναέριων μεταφορών. Το ύψος των μεταφορικών ανέρχεται στα 7 δισεκατομμύρια δραχμές ετησίως και αναλογεί στο 1,0% του ετήσιου τζίρου και στο 16% των αναγκών για κεφάλαια κίνησης, αποθαρρύνοντας τις επιχειρήσεις.

    Πάντως, παρόλα αυτά, η οικονομία της Θράκης ακολουθεί τα τελευταία χρόνια σαφή πορεία ανάκαμψης, σύμφωνα τουλάχιστον με τα συμπεράσματα της έρευνας. Υπάρχει μια σημαντική αύξηση του κύκλου εργασιών, σε ποσοστό 60%, συγκριτικά με τα προηγούμενα χρόνια, ενώ πολλές επιχειρήσεις έχουν καλύτερα οικονομικά αποτελέσματα, παρουσιάζοντας δείγματα βελτίωσης της κερδοφορίας τους.

    Μάλιστα, το 50% των επιχειρήσεων έχει προγραμματίσει νέα επενδυτικά προγράμματα για επέκταση και εκσυγχρονισμό, με ύψος επενδύσεων 70 δισεκατομμυρίων δραχμών για τα επόμενα δύο χρόνια. Η έρευνα έδειξε ότι οι νέες επενδύσεις αφορούν κυρίως σύγχρονο τεχνολογικό εξοπλισμό, με προϋπολογισμό που κυμαίνεται στα 35-60 εκατομμύρια δραχμές ανά μονάδα εργασίας.

    Στο επίκεντρο των επενδυτικών πρωτοβουλιών βρίσκεται ο Νομός Ξάνθης, ο οποίος παρουσιάζει το μεγαλύτερο ποσοστό υλοποίησης επενδύσεων, ενώ ακολουθεί ο Νομός Εβρου. "Αδικημένος" εμφανίζεται ο Νομός Ροδόπης, αφού, παρόλο που διαθέτει την πιο οργανωμένη βιομηχανική περιοχή της Θράκης, υστερεί λόγω της γεωγραφικής του θέσης, που καθιστά δύσκολη την πρόσβαση στις μεγάλες οδικές αρτηρίες και τα αεροδρόμια.

    Ομως, η δραστηριότητα των ήδη υφιστάμενων επιχειρήσεων της Θράκης δεν περιορίζεται στα γεωγραφικά όρια της περιοχής, αφού το 40% έχει σημαντικό εξαγωγικό προσανατολισμό. Μάλιστα, το ποσοστό αυτό αναμένεται να αυξηθεί μέχρι και 20%, αφού οι υπάρχουσες επιχειρήσεις έχουν επανειλλημμένα εκδηλώσει το ενδιαφέρον τους για νέες δραστηριότητες στις γειτονικές χώρες, εφόσον βέβαια αρθούν τα σημερινά πολιτικά και οικονομικά προβλήματα. Σήμερα, το μέσο ποσοστό εξαγωγών των επιχειρήσεων της Θράκης ανέρχεται στο 45%. Κατά 27% αυξήθηκε η απασχόληση στη Θράκη-4000 νέες θέσεις εργασίας

    Τους 16.000 φτάνουν σήμερα οι άνεργοι στη Θράκη, αριθμός που αντιπροσωπεύει το 18-20% του πληθυσμού. Πάντως, τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει πολύ σημαντικά βήματα για την πάταξη της ανεργίας, αφού οι θέσεις απασχόλησης έχουν αυξηθεί σε ποσοστό 27% από το 1993 μέχρι σήμερα, κυρίως χάρη στις 3750 νέες θέσεις εργασίας που δημιουργήθηκαν την τελευταία τριετία.

    Υπολογίστηκε μάλιστα, ότι από την απασχόληση υπάρχει, πέραν του κοινωνικού οφέλους και ένα έμμεσο ανταποδοτικό όφελος 11 δισεκατομμυρίων δραχμών ετησίως, που προέρχεται από τα εισοδήματα, τις εισφορές στα ασφαλιστικά ταμεία και το Δημόσιο κλπ.

    Νέες προοπτικές διανοίγονται για το επιστημονικό προσωπικό, αφού, το 60% των επιχειρήσεων του νομού, δήλωσε στους συντελεστές της έρευνας ότι υπάρχει μεγάλη ζήτηση για εξειδικευμένους upakk^kour και ιδίως οικονομολόγους, λογιστές, ηλεκτρονικούς, αναλυτές, κοστολόγους, μηχανολόγους και ηλεκτρολόγους. Προτάσεις για την ταχύρρυθμη ανάπτυξη της Θράκης

    Προς την κατεύθυνση της περαιτέρω βελτίωσης της κατάστασης που έχει διαμορφωθεί για τις επιχειρήσεις στη Θράκη, οι συντελεστές της έρευνας προτείνουν την ανασύσταση της γνωμοδοτικής επιτροπής της περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, με τη συμμετοχή περισσότερων εκπροσώπων των παραγωγικών τάξεων και των τοπικών επιμελητηρίων και φορέων. Τονίζουν δε, ότι θα πρέπει να επιταγχυνθούν οι χρόνοι καταβολής των επιδοτήσεων και των επιχορηγήσεων και να χορηγούνται κεφάλαια εκκίνησης για μια πενταετία σε κάθε νέο επνδυτικό πρόγραμμα.

    Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στην κατάρτιση ή επανακατάρτιση του στελεχιακού δυναμικού, ενώ επισημαίνεται ότι τα νέα κίνητρα που θα δοθούν για την περιοχή ενδείκνυται να περιέχουν δράσεις για νέες τεχνολογίες και ιδίως για μικρομεσαίες επιχειρήσεις.


    Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/

    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute
    mpa2html v3.04 run on Friday, 30 May 1997 - 12:55:52