Browse through our Interesting Nodes Collection Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 97-05-28

From: Macedonian Press Agency <mpa@philippos.mpa.gr>

Macedonian Press Agency: News in Elot928 Greek Directory

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ

Θεσσαλονίκη 28 Μαϊου 1997


ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ

[Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

[Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ


ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

[Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [01] ΜΕ ΤΟΝ Γ.Γ. ΤΟΥ ΟΗΕ ΣΥΝΑΝΤΗΘΗΚΕ ΣΤΗ ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ Ο Γ.ΚΡΑΝΙΔΙΩΤΗΣ

  • [02] Δ.ΡΕΠΠΑΣ: Η ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΟΥ ΤΟΥΡΚΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΓΙΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΥΜΦΩΝΟΥ ΜΗ ΕΠΙΘΕΣΗΣ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΤΕΘΕΙ ΕΠΙΣΗΜΩΣ ΩΣ ΘΕΜΑ

  • [03] ΣΤΗ ΣΟΥΗΔΙΑ Ο Κ.ΣΗΜΙΤΗΣ

  • [04] ΘΛΙΒΕΡΗ ΠΕΡΙΟΔΟ ΓΙΑ ΤΑ ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΕ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΔΟ ΤΟΥ 1989 Ο Δ.ΡΕΠΠΑΣ

  • [05] Ο ΡΟΛΟΣ ΤΗΣ ΤΟΠΙΚΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΩΣ ΠΑΡΑΓΟΝΤΑ ΣΤΑΘΕΡΟΤΗΤΑΣ ΣΤΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ

  • [06] ΚΡΙΤΙΚΗ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΑΣΚΗΣΕ Ο Κ.ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ

  • [07] ΕΚΤΑΚΤΑ ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΤΗ ΛΕΙΨΥΔΡΙΑ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ-ΘΡΑΚΗΣ

  • [08] "ΒΑΣΙΛΙΑΣ ΛΗΡ" ΑΠΟ ΤΟ ΒΑΣΙΛΙΚΟ ΕΘΝΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ ΤΗΣ ΒΡΕΤΑΝΙΑΣ ΑΠΟ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ


  • [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [09] ΣΤΙΣ 9 - 10 ΙΟΥΝΙΟΥ Η ΔΙΑΒΑΛΚΑΝΙΚΗ ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ

  • [10] ΟΙ ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ Γ.ΚΛΗΡΙΔΗ - Ρ.ΝΤΕΝΚΤΑΣ ΘΑ ΑΡΧΙΣΟΥΝ ΤΕΛΟΣ ΙΟΥΝΙΟΥ

  • [11] ΠΑΡΑΠΑΙΕΙ Ο ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΣ ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ

  • [12] MHNYΣΗ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΘΑ ΚΑΤΑΘΕΣΕΙ Ο Ν.ΕΡΜΠΑΚΑΝ

  • [13] ΑΥΡΙΟ ΘΑ ΑΠΟΦΑΣΙΣΕΙ Η ΒΟΥΛΗ THΣ ΠΓΔΜ ΓΙΑ ΤΗΝ ΨΗΦΟ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗΣ ΣΤΗ ΝΕΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

  • [14] ΑΒΕΒΑΙΟΤΗΤΑ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗ ΤΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ ΣΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΑ

  • [15] Η ΠΡΩΤΗ ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΤΩΝ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΩΝ-ΑΝΗΣΥΧΙΕΣ ΒΡΑΝΙΤΣΚΙ

  • [16] Ι.ΚΟΣΤΟΦ: ΑΝΟΙΧΤΟΣ ΔΙΑΛΟΓΟΣ ΓΙΑ ΤΗ "ΓΛΩΣΣΙΚΗ ΔΙΑΜΑΧΗ" ΣΟΦΙΑΣ- ΣΚΟΠΙΩΝ

  • [17] ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΕΒΡΕΝ ΓΙΑ ΚΥΠΡΙΑΚΟ, ... ΒΕΛΟΝΕΣ ΚΑΙ ... ΣΑΚΟΡΑΦΕΣ

  • [18] ΠΡΟΣ ΔΙΑΛΥΣΗ Ο ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΟΜΕΝΟΣ ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ "ΖΑΓΙΕΝΤΝΟ"


  • ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

    [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [01] ΜΕ ΤΟΝ Γ.Γ. ΤΟΥ ΟΗΕ ΣΥΝΑΝΤΗΘΗΚΕ ΣΤΗ ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ Ο Γ.ΚΡΑΝΙΔΙΩΤΗΣ

    Σειρά συναντήσεων με τους μόνιμους αντιπροσώπους στα Ηνωμένα Εθνη των πέντε χωρών μελών του συμβουλίου Ασφαλείας και των 15 χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης θα έχει σήμερα ο υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννος Κρανιδιώτης που βρίσκεται στη Νέα Υόρκη.

    Την άποψη ότι οι θέσεις της Αγκυρας είναι αρνητικές και δεν συμβάλλουν στην ομαλοποίηση των ελληνοτουρκικών σχέσεων εξέφρασε ο υφυπουργός εξωτερικών Γιάννος Κρανιδιώτης σε συνάντηση που είχε με τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Κόφι Ανάν σην έδρα των Ηνωμένων Εθνων στη Νέα Υόρκη. "Λυπούμαι να παρατηρήσω ότι η ομιλία και οι δηλώσεις που έκανε ο Τούρκος υφυπουργός δεν συμβάλλουν καθόλου στη βελτίωση του κλίματος μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας και δεν συμβάλλουν επίσης στην ομαλοποίηση των σχέσεων των δύο κρατών", είπε ο κ. Κρανιδιώτης.

    Ο Έλληνας αξιωματούχος χαρακτήρισε χρήσιμη και εποικοδομητική για τις εξελίξεις στο Κυπριακό την πρώτη συνάντησή του με τον κ. Ανάν και εξέφρασε την πλήρη υποστήριξη της χώρας μας στην αναζήτηση λύσεων μέσω του πλαισίου των Ηνωμένων Εθνών. Γνωστοποίησε ακόμη ότι για το Κυπριακό ο κ. Ανάν προτίθεται να καλέσει εκ νέου τα δύο μέρη σε απευθείας συνομιλίες υπό την αιγίδα του ΟΗΕ και τόνισε ότι το σαφές πλαίσιο που θα πρέπει να υπάρξει είναι αναγκαίο να στηρίζεται στα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας και στις συμφωνίες κορυφής. "Θα πρέπει να τεθούν βεβαίως συνολικά όλες οι πτυχές του Κυπριακού αλλά θα πρέπει να δοθεί έμφαση στις κύριες πτυχές όμως το θέμα της ασφάλειας, των προσφύγων, των εγκλωβισμένων και των εποίκων", είπε ο κ. Κρανιδιώτης.

    [02] Δ.ΡΕΠΠΑΣ: Η ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΟΥ ΤΟΥΡΚΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΓΙΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΥΜΦΩΝΟΥ ΜΗ ΕΠΙΘΕΣΗΣ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΤΕΘΕΙ ΕΠΙΣΗΜΩΣ ΩΣ ΘΕΜΑ

    Η πρόταση του Τούρκου Προέδρου Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ για δημιουργία συμφώνου μη επίθεσης δεν έχει τεθεί επισήμως ως θέμα, δήλωσε σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Ρέππας ο οποίος ωστόσο επισήμανε ότι θα αποτελούσε ένα βήμα καθώς θα είχε ως προϋπόθεση την άρση της αιτίας πολέμου εκ μέρους της Τουρκίας. Σχετικά με τη χθεσινή συνάντηση Σημίτη Ντεμιρέλ στο Παρίσι, ο υπουργός Τύπου σημείωσε ότι επρόκειτο για μια πεντάλεπτη συνομιλία καθοδόν προς την αίθουσα που θα δινόταν το γεύμα εργασίας. Ο κ. Ρέππας αναφέρθηκε και στη νέα τουρκική πρόκληση, στον στρατιωτικό χάρτη που παρουσιάζει την Κρήτη και την Κύπρο ως τουρκικό έδαφος. Τόνισε ότι η τακτική αυτή αποτελεί εγγενή παθολογία της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής και σημείωσε χαρακτηριστικά ότι "ο παραλογισμός δεν μπορεί να βρει απάντηση από πολιτικές θέσεις". Ωστόσο η κυβέρνηση λαμβάνει όλα τα απαραίτητα μέτρα ώστε η διεθνή κοινότητα να αντιληφθεί τη στάση της Τουρκίας στα εθνικά μας θέματα.

    Ερωτηθείς για τις απευθείας συνομιλίες Κληρίδη - Ντενκτάς ο κ. Ρέππας εξέφρασε την ελπίδα αυτές να αξιοποιηθούν προς όφελος της επίλυσης του Κυπριακού. Επανέλαβε όμως τις επιφυλάξεις της κυβέρνησης, καθώς, όπως είπε, ανάλογες προσπάθειες δεν είχαν αποτέλεσμα λόγω της αδιάλλακτης θέσης της Τουρκίας.

    [03] ΣΤΗ ΣΟΥΗΔΙΑ Ο Κ.ΣΗΜΙΤΗΣ

    Επίσκεψη εργασίας στη Σουηδία θα πραγματοποιήσει από τις 3 έως τις 7 Ιουνίου ο πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης.

    Ο κ.Σημίτης αναμένεται να φθάσει στη σουηδική πρωτεύουσα το απόγευμα της προσεχούς Τρίτης και στις 8 το βράδυ της ίδιας μέρας θα παρακαθήσει σε επίσημο δείπνο, το οποίο θα παραθέσει προς τιμήν του ο Σουηδός πρωθυπουργός κ. Person.

    Την Τετάρτη 4 Ιουνίου στις 2 το μεσημέρι ο πρωθυπουργός θα έχει συνομιλίες με τον Σουηδό ομόλογό του και λίγο αργότερα θα συναντηθεί με την Πρόεδρο της Βουλής, Brigitta Dahl.

    Το πρωί της επομένης ο κ.Σημίτης θα έχει συνάντηση με το Βασιλιά της Σουηδίας, Γουστάβο και το μεσημέρι θα αναχωρήσει για την πόλη Μάλμοε, όπου στις 16:30 θα γίνει η έναρξη του συνεδρίου των Σοσιαλιστικών Κομμάτων της Ευρώπης, το οποίο θα ολοκληρωθεί στις 7 Ιουνίου.

    [04] ΘΛΙΒΕΡΗ ΠΕΡΙΟΔΟ ΓΙΑ ΤΑ ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΕ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΔΟ ΤΟΥ 1989 Ο Δ.ΡΕΠΠΑΣ

    Θλιβερή περίοδο για τα πολιτικά και τα δημόσια πράγματα χαρακτήρισε την περίοδο του 1989 ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Ρέππας ερωτηθείς για τη χθεσινή συζήτηση στη Βουλή με αντικείμενο τον νόμο περί ευθύνης υπουργών και τις δηλώσεις του πρώην πρωθυπουργού Κωνσταντίνου Μητσοτάκη.

    Είναι αρκετό το τίμημα που πληρώθηκε, δεν πρέπει να επανέλθουμε σε τέτοιου είδους καταστάσεις, είπε ο υπουργός Τύπου και σημείωσε ότι δεν μπορεί να βρεθεί ισοδύναμο αυτής της περιόδου στο παρόν ή το παρελθόν. Ο κ. Ρέππας τόνισε ότι στόχος της Νέας Δημοκρατίας τότε δεν ήταν η κάθαρση αλλά η κατάληψη της εξουσίας και πρόσθεσε ότι σύμμαχος της Ν.Δ. ήταν ο τότε ενιαίος Συνασπισμός της Αριστεράς.

    Η απάντηση αυτή προκάλεσε τις ερωτήσεις των δημοσιογράφων για τη σχεδιαζόμενη από την κυβέρνηση προσέγγιση μεταξύ ΠΑΣΟΚ και κεντροαριστεράς. Ο Υπουργός Τύπου απάντησε ότι η κεντροαριστερά έχει τη δική της θέση και δεν σχετίζεται με μικροκομματικές παρεμβάσεις. "Καθένας έχει τη θέση που του έχει δώσει ο ελληνικός λαός. Ο ελληνικός λαός είναι κυρίαρχος, αποφασίζει, δίνει στον καθένα τη θέση που νομίζει ότι πρέπει να του δώσει για να εξυπηρετήσει τα δικά του συμφέροντα και τα συμφέροντα της χώρας", είπε ο κ. Ρέππας.

    [05] Ο ΡΟΛΟΣ ΤΗΣ ΤΟΠΙΚΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΩΣ ΠΑΡΑΓΟΝΤΑ ΣΤΑΘΕΡΟΤΗΤΑΣ ΣΤΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ

    "Η Τοπική Αυτοδιοίκηση, παράγοντας ειρήνης και συνεργασίας στα ταραγμένα Βαλκάνια", είναι το θέμα ημερίδας, που διοργανώνει η ΤΕΔΚ Νομού Θεσσαλονίκης, σε συνεργασία με άλλους τοπικούς φορείς, το Σάββατο 7 Ιουνίου, στις 9:30 το πρωϊ, σε κεντρικό ξενοδοχείο της πόλης.

    Στην ημερίδα έχουν προσκληθεί να συμμετάσχουν εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης της Βουλγαρίας, της Ο.Δ Γιουγκοσλαβίας, της Ρουμανίας, της ΠΓΔΜ, καθώς και άλλων βαλκανικών χωρών.

    Από ελληνικής πλευράς θα συμμετέχουν εκπρόσωποι της Τ.Α, της Peqiv]qeiar Κεντρικής Μακεδονίας, της Νομαρχίας, του Βιοτεχνικού, του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου, του ΕΟΜΜΕΧ, του Εργατικού Κέντρου και της Ε.Δ.Ο.Θ.

    [06] ΚΡΙΤΙΚΗ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΑΣΚΗΣΕ Ο Κ.ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ

    Σκληρή κριτική στην οικονομική πολιτική της κυβέρνησης ασκεί με γραπτή δήλωση του ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης.

    Ο επίτιμος πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας καλεί την κυβέρνηση να πει την αλήθεια στο λαό, καθώς όπως υποστηρίζει η συμμετοχή της Ελλάδας στην οικονομική και νομισματική ενοποίηση αποτελεί άπιαστο όνειρο και η χώρα μας οδεύει με βεβαιότητα προς την περιθωριοποίηση της.

    Ο κ.Μητσοτάκης κάνει λόγο για πλήρη ανυπαρξία πρωτοβουλίας για διαρθρωτικές αλλαγές. Τονίζει ότι το δημόσιο χρέος αυξάνεται και θα συνεχίσει να αυξάνεται, το κράτος συνεχίζει να μεγαλώνει, οι δημόσιες δαπάνες διευρύνονται, ενώ η ανταγωνιστικότητα μειώνεται.

    [07] ΕΚΤΑΚΤΑ ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΤΗ ΛΕΙΨΥΔΡΙΑ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ-ΘΡΑΚΗΣ

    Η λήψη εκτάκτων μέτρων για να μην διψάσουν 50.000 Θεσσαλονικείς αποφασίστηκε στη διάρκεια σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε υπό την προεδρία του υπουργού Μακεδονίας-Θράκης, Φίλιππου Πετσάλνικου, με τη συμμετοχή δημάρχων και κοινοταρχών του νομού Θεσσαλονίκης και θέμα την αντιμετώπιση της λειψυδρίας.

    Οπως είπε ο κ. Πετσάλνικος, σε πρώτη φάση, θα επιχειρηθεί η μείωση της κατανάλωσης κατά 15% για τις υδροβόρες παροχές ύδατος και θα γίνεται αυστηρός έλεγχος για να διαπιστωθεί αν γίνεται σπατάλη και στις περιπτώσεις αυτές θα επιβάλλονται πρόστιμα ή θα διακόπτονται οι παροχές. Από την ερχόμενη εβδομάδα θα ξεκινήσει καμπάνια ενημέρωσης των καταναλωτών με στόχο την εξοικονόμηση νερού και την αποφυγή υπερκατανάλωσης.

    Ο υπουργός Μακεδονίας-Θράκης εισηγήθηκε στο γενικό διευθυντή του Οργανισμού Υδρευσης (ΟΥΘ), Δήμο Παπαδημητρίου, να προχωρήσει ακόμα και σε αυξήσεις του τομολογίου για καταναλωτές που καταναλώνουν ποσότητες νερού οι οποίες είναι πάνω από το μέσο όρο.

    Οριστική λύση στο πρόβλημα της ύδρευσης της Θεσσαλονίκης θα δοθεί το 2001, όοπότε υπολογίζεται ότι θα έχει ολοκληρωθεί το έργο μεταφοράς νερού από τον Αλιάκμονα, τόνισε ο κ. Πετσάλνικος, και μέχρι τότε θα ληφθούν μεσοπρόθεσμα μέτρα, όπως η αντικατάσταση μέρους του δικτύου ύδρευσης, καθώς οι απώλειες λόγω της κακής κατάστασης ανέρχονται στο 22-25%, και η κατασκευή δικτύου για τη μεταφορά ποσότητας νερού 50.000 κυβικών μέτρων από την Ελεούσα στο αντλιοστάσιο των Διαβατών. Για τη χρηματοδότηση του έργου ο υπουργός σημείωσε ότι πρέπει να εξασφαλιστεί από κονδύλια του ΟΥΘ και αν χρειαστεί θα συνεισφέρει και το υπουργείο Μακεδονίας- Θράκης.

    [08] "ΒΑΣΙΛΙΑΣ ΛΗΡ" ΑΠΟ ΤΟ ΒΑΣΙΛΙΚΟ ΕΘΝΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ ΤΗΣ ΒΡΕΤΑΝΙΑΣ ΑΠΟ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

    Το μνημειώδες έργο του Ουίλιαμ Σαίξπηρ "Βασιλιάς Ληρ" παρουσιάζεται από σήμερα σε μια ιστορική παραγωγή του Βασιλικού Εθνικού Θεάτρου της Βρετανίας στην Αποθήκη 1 του Οργανισμού Λιμένος Θεσσαλονίκης στο πλαίσιο των εκδηλώσεων της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας. Με τη σκηνοθετική σφραγίδα του του Richard Eyre πρωταγωνιστή τον Ian Holm, σκηνοθεσία μάχης του Willian Nobbs και σκηνικά του Bob Crowley θα δωθούν τέσσερις παραστάσεις μέχρι τις 31 Μαϊου με ώρα έναρξη 8.30 πλην Σαββάτου που η παράσταση αρχίζει στις 6.

    Τις παραστάσεις οργανώνει ο Οργανισμός Πολιτιστικής Πρωτεύουσας σε συνεργασία με το Βρετανικό Συμβούλιο. Εισητήρια για τις παραστάσεις πωλούνται στα εκδοτήρια της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας στην πλατεία Αριστοτέλους και στην Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών.


    [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [09] ΣΤΙΣ 9 - 10 ΙΟΥΝΙΟΥ Η ΔΙΑΒΑΛΚΑΝΙΚΗ ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ

    Με εντατικούς ρυθμούς προετοιμάζεται η Διάσκεψη, σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών, για την ασφάλεια, τη σταθερότητα και τη συνεργασία των χωρών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, που θα πραγματοποιηθεί στις 9 και 10 Ιουνίου στη Θεσσαλονίκη, στο ξενοδοχείο "Μακεδονία Παλάς".

    Στη Διάσκεψη θα εκπροσωπηθούν η Βουλγαρία, η FYROM, η Αλβανία, η Ρουμανία, η Γιουγκοσλαβία, η Βοσνία και η Τουρκία, ενώ θα πάρουν μέρος και παρατηρητές από είκοσι χώρες (ΗΠΑ, Ρωσία, Αγγλία, Γαλλία, Γερμανία κ.α.).

    Κατά τη διάρκεια των εργασιών της Διάσκεψης στο κτίριο του Ιδρύματος Μελετών Χερσονήσου του Αίμου (ΙΜΧΑ), το οποίο βρίσκεται σε πολύ μικρή απόσταση από το ξενοδοχείο "Μακεδονία Παλάς", θα λειτουργεί αίθουσα τύπου στην οποία οι υπουργοί και άλλοι αξιωματούχοι θα παραχωρούν συνεντεύξεις τύπου ή θα κάνουν δηλώσεις στα μέσα ενημέρωσης.

    [10] ΟΙ ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ Γ.ΚΛΗΡΙΔΗ - Ρ.ΝΤΕΝΚΤΑΣ ΘΑ ΑΡΧΙΣΟΥΝ ΤΕΛΟΣ ΙΟΥΝΙΟΥ

    Οι προσκλήσεις του Γ.Γ του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν, στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη και στον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς, για απευθείας συνομιλίες αναμένεται να τους διαβιβαστούν τις επόμενες δέκα ημέρες.

    Αυτό δήλωσαν στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων διπλωματικές πηγές των Ηνωμένων Εθνών, οι οποίες πρόσθεσαν ότι οι συνομιλίες προγραμματίζονται για το τέλος Ιουνίου ή αρχές Ιουλίου.

    Η ημερομηνία και ο χώρος πραγματοποίησης των συνομιλιών θα εξαρτηθούν από διάφορους παράγοντες, όπως ο ελεύθερος χρόνος που διαθέτει ο Γ.Γ του ΟΗΕ και οι δύο ηγέτες, καθώς και η παραχώρηση του συγκεκριμένου χώρου για συνομιλίες.

    Αναφορικά με την ημερήσια διάταξη των εν λόγω συνομιλιών, οι πηγές των Η.Ε είπαν ότι θα συζητηθεί με τους ηγέτες των δύο pkeuq~m. Πολιτικοί παρατηρητές εκτιμούν ότι τα φλέγοντα θέματα που αφορούν στην κυριαρχία, την ασφάλεια, την ενταξιακή πορεία της Κύπρου, τη συνταγματική και την εδαφική πτυχή του Κυπριακού θα βρίσκονται ανάμεσα στα θέματα που θα τεθούν.

    [11] ΠΑΡΑΠΑΙΕΙ Ο ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΣ ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ

    Η προκήρυξη των εκλογών είναι το χαρτί που προσπαθεί να χρησιμοποιήσει η υπουργός Εξωτερικών και ηγέτης του Κόμματος του Ορθού Δρόμου Τανσού Τσιλλέρ, η οποία δίνει τη μάχη να αναλάβει τη θέση του πρωθυπουργού. Αυτό που υπογράμμισε σήμερα η Τσιλλέρ στην κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματός της, ήταν οι πρόωρες εκλογές.

    Η Τσιλλέρ, έδειξε τις διαθέσεις της με τη φράση "τόσο η Μητέρα Πατρίδα του Γιλμάζ, όσο και το Κόμμα Ευημερίας του Ερμπακάν, προκαλούν". Το πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Τσιλλέρ είναι το γεγονός ότι ο Νετζμετίν Ερμπακάν δεν είναι διατεθειμένος να της παραδώσει τη θέση του πρωθυπουργού. Κι αυτό με τη δικαιολογία ότι στη φάση αυτή θα ήταν δύσκολο να πάρει ψήφο εμπιστοσύνης η κυβέρνηση με πρωθυπουργό την Τσιλλέρ. Επειδή όμως πρόκειται για το ίδιο σχήμα, αυτό είναι ούσιαστικά ομολογία για την αδυναμία και της σημερινής κυβέρνησης.

    Στη σημερινή συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας του Ορθού Δρόμου, οι βουλευτές, επρόκειτο να εκφράσουν τις απόψεις τους γύρω από τα τρέχοντα ζητήματα. Ομως η Τσιλλέρ προτίμησε να συζητήσει με τους βουλευτές σε κατ' ιδίαν συναντήσεις, οι οποίες έχουν αρχίσει. Η διαδικασία αυτή θα ολοκληρωθεί αύριο με τη συνεδρίαση της Κεντρικής Διοικητικής Επιτροπής του κόμματος, όπου θα επισημοποιηθεί η πρόταση για παράδοση της πρωθυπουργικής θέσης στην Τσιλλέρ. Σε περίπτωση που αρνηθεί ο Ερμπακάν, η Τσιλλέρ έχει δηλώσε ότι θα διαλύσει την κυβέρνηση.

    Από την άλλη, η αντιπολίτευση δέχεται κατ' αρχήν τις εκλογές ως λύση. Με τη διαφορά όμως ότι ζητά ως προϋπόθεση την αλλαγή στον εκλογικό νόμο. Η μορφή της αλλαγής θα εξαρτηθεί από την κυβέρνηση η οποία θα οδηγήσει τη χώρα στις εκλογές. Πάντως αλλαγή έτσι κι αλλιώς θα γίνει, αφού η Τσιλλέρ έχει δεσμευτεί να γίνει η κατάλληλη ρύθμιση, ώστε στον εκλογικό νόμο να περιλαμβάνεται διάταξη με βάση την οποία οι σημερινοί βουλευτές δεν θα χάσουν τη βουλευτική αποζημίωση. Σύμφωνα με τον νόμο οι βουλευτές δεν αποκτούν δικαίωμα για μόνιμη βουλευτική αποζημίωση, εάν δεν συμπληρωθούν δύο χρόνια από την εκλογή τους. Οι εκλογές στην Τουρκία έγιναν πριν από 1,5 χρόνο.

    [12] MHNYΣΗ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΘΑ ΚΑΤΑΘΕΣΕΙ Ο Ν.ΕΡΜΠΑΚΑΝ

    Μήνυση κατά του γενικού εισαγγελέα της Τουρκίας, Βουράλ Σαβάς, ο οποίος ζήτησε τη διάλυση του Κόμματος Ευημερίας, φέρεται αποφασισμένος να καταθέσει ο ισλαμιστής πρωθυπουργός Νετζμεντίν Ερμπακάν, ζητώντας να του επιδικαστεί αποζημίωση είκοσι εκατομμυρίων τουρκικών λιρών.

    Οπως δήλωσε σε συνέντευξη τύπου για τα μέτρα που προτίθεται να λάβει κατά του κόμματος του Ερμπακάν, ο Βουράλ Σαβάς, ο Τουρκος πρωθυπουργός ισχυρίζεται ότι οι δηλώσεις του ανώτατου δικαστικού tgr χώρας προσέβαλαν τόσο το Κόμμα Ευημερίας του οποίου ηγείται αλλά και τον ίδιο προσωπικά.

    Οπως είναι γνωστό ο γενικός εισαγγελέας ζήτησε τη διάλυση του Κόμματος της Ευημερίας υποστηρίζοντας ότι οι ενέργειες του κόμματος στρέφονται κατά του κοσμικού χαρακτήρα του κράτους. Στο κατηγορητήριο του Σαβάς τονίζεται χαρακτηριστικά, ότι θεωρεί το Κόμμα Ευημερίας "εστία παράνομων ενεργειών που έρχονται σε αντίθεση με την κοσμική δημοκρατία με αποτέλεσμα να παρασύρεται η χώρα σε συνθήκες εμφυλίου πολέμου".

    Το κατηγορητήριο του γενικού εισαγγελέα θα συζητηθεί στο Συνταγματικό Δικαστήριο της Τουρκίας αμέσως μόλις ο πρόεδρος διορίσει δικαστή-εισηγητή που θα προτείνει να γίνει δεκτή ή να απορριφθεί η πρόταση του εισαγγελέα ενώ προβλέπεται χρονική προθεσμία ενός εξαμήνου.

    Στο μεταξύ πληθαίνουν οι ενδείξεις ότι η Τουρκία βαδίζει σε πρόωρες εκλογές. Η οριακή πλειοψηφία που διαθέτει η κυβέρνηση συνασπισμού, οι εταίροι του οποίου καθε άλλο παρα σε αγαστή συνεργασία βρίσκονται αλλά και η πρόσφατη μαζική αποπομπή από τις τάξεις των Ενόπλων Δυνάμεων ανώτατων στρατιωτικών καθ΄υπόδειξη του Ανωτάτου Στρατιωτικού Συμβουλίου, διευρυνε το χάσμα που υπάρχει μεταξύ του Κόμματος Ευημερίας, του Νετζμεντίν Ερμπακάν και του Ορθού Δρόμου της Τανσού Τσιλέρ.

    Πολιτικοί αναλυτές στην Αγκυρα εκτιμούν ότι η χώρα θα οδηγηθεί σε πρόωρες εκλογές σε μια προσπάθεια εκτόνωσης της κρίσης, λόγω των δραστηριοτήτων των ακραίων ισλαμιστών αλλά ιδιαίτερα μετά τις πιέσεις που δέχθηκε η κυβέρνηση από το στρατό.

    [13] ΑΥΡΙΟ ΘΑ ΑΠΟΦΑΣΙΣΕΙ Η ΒΟΥΛΗ THΣ ΠΓΔΜ ΓΙΑ ΤΗΝ ΨΗΦΟ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗΣ ΣΤΗ ΝΕΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

    Με μοναδικό θέμα στην ημερήσια διάταξη την έγκριση της νέας κυβέρνησης της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας, που προήλθε μετά το χθεσινό ευρύ ανασχηματισμό, συνεδριάζει αύριο το Κοινοβούλιο της χώρας.

    Μετά το χθεσινό ανασχηματισμό, κατά τον οποίο η σύνθεση της κυβέρνησης άλλαξε σε ποσοστό μεγαλύτερο του 1/3ου, σύμφωνα με το Σύνταγμα της χώρας, είναι απαραίτητη η ψήφος εμπιστοσύνης της Βουλής.

    Είναι βέβαιο ότι η νέα κυβέρνηση θα λάβει ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή, καθώς τα κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού - Σοσιαλδημοκρατική Ένωση, το κόμμα της αλβανικής μειονότητας PDP (Κόμμα Δημοκρατικής Ευημερίας) και το Σοσιαλιστικό Κόμμα- έχουν την πλειοψηφία στο Κοινοβούλιο.

    Σε περίπτωση βέβαια που, παρά τις εκτιμήσεις, η Βουλή αρνηθεί να δώσει την ψήφο εμπιστοσύνης, τότε ο πρωθυπουργός, Μπράνκο Τσερβένκοφσκι, θα λάβει εντολή για το σχηματισμό νέου Υπουργικού Συμβουλίου.

    Εντύπωση πάντως προκαλεί στη γειτονική χώρα το γεγονός ότι μέχρι στιγμής δεν υπάρχει κανένα σχόλιο και καμία αντίδραση για τον ανασχηματισμό από τα κόμματα, που συμμετέχουν στον κυβερνητικό συνασπισμό. Αντιδράσεις που είναι αναμενόμενες, καθώς είναι γνωστό ότι υπήρξαν διαφωνίες, ιδιαίτερα από το Σοσιαλιστικό Κόμμα για την jatamol^ των υπουργείων. Καμία τοποθέτηση δεν υπήρξε και από τους Λιούμπομιρ Φρτσκοφσκι, πρώην υπουργό Εξωτερικών και Γιάννε Μίλιοφσκι, πρώην αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, οι οποίοι έμειναν εκτός του νέου Υπουργικού Συμβουλίου.

    Είναι χαρακτηριστικό επίσης ότι, μέχρι στιγμής, τα μέσα ενημέρωσης των Σκοπίων μεταδίδουν την είδηση του ανασχηματισμού χωρίς κανένα απολύτως σχόλιο.

    [14] ΑΒΕΒΑΙΟΤΗΤΑ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗ ΤΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ ΣΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΑ

    Η πολιτική κρίση εξακολουθεί να υφίσταται στην Αλβανία και να θέτει σε κίνδυνο τις προσεχείς εκλογές της 29ης Ιουνίου. Η αβεβαιότητα για τη διεξαγωγή ή όχι των εκλογών δημιουργεί νέες εντάσεις και παρά το γεγονός ότι η αυλαία της προεκλογικής εκστρατείας έχει "πέσει", αμφίβολο παραμένει το αν η αλβανική Αριστερά θα συμμετέχει στις εκλογές.

    Τα περισσότερα αλβανικά κόμματα εμμένουν στις θέσεις τους και δεν υποχωρούν από την εκπλήρωση των αιτημάτων που έχουν θέσει στον Σαλί Μπερίσα.

    Ο ηγέτης του Σοσιαλιστικού Κόμματος Φατός Νάνο, σε σημερινή συνέντευξή του, στην ιταλική εφημερίδα "La Stampa", ζητά από τον ΟΑΣΕ τουλάχιστον 1.000 παρατηρητές, αντί για 400, κάτι που δήλωσε χθες και ο εκπρόσωπος του ΟΑΣΕ, Φραντς Βρανίτσκι στα Τίρανα.

    Ο κ. Νάνο, επιμένει στην άρση της κατάστασης εκτάκτου ανάγκης, στη μείωση του χρόνου ψηφοφορίας και υποστηρίζει ότι αν εντός 48 ωρών δε ληφθούν κάποια μέτρα, θα πρέπει να ματαιωθούν οι εκλογές ή να μετατεθούν .

    Εξάλλου, δριμύτατη επίθεση κατά του κ. Μπερίσα εξαπέλυσε χθες ο κ. Νάνο, σε προεκλογική συγκέντρωση στα Τίρανα, κατηγορώντας τον ότι οδήγησε τη χώρα στο περιθώριο των Βαλκανίων, μακριά από την Ευρώπη και ότι η χώρα κατέληξε σε ισλαμικές οργανώσεις.

    Οπως ανακοινώθηκε ο ηγέτης του Σοσιαλιστικού Κόμματος, κατέρχεται ως υποψήφιος βουλευτής στην πόλη του Αυλώνα, από όπου είχαν αρχίσει τα πρώτα επεισόδια με τους εξεγερμένους.

    [15] Η ΠΡΩΤΗ ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΤΩΝ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΩΝ-ΑΝΗΣΥΧΙΕΣ ΒΡΑΝΙΤΣΚΙ

    Περισσότερα από δέκα χιλιάδες άτομα συμμετείχαν στην πρώτη προεκλογική συγκέντρωση του Σοσιαλιστικού Κόμματος που πραγματοποιήθηκε χθες σε χώρο έξω από το στάδιο των Τιράνων.

    "Η διεθνής κοινότητα οφείλει να προστατέψει τη ψήφο του αλβανικού λαού", υπογράμμισε ο κεντρικός ομιλητής της συγκέντρωσης, ο ηγέτης των σοσιαλιστών, Φάτος Νάνο, τονίζοντας ότι "αυτή τη φορά η βούληση των ψηφοφόρων πρέπει να γίνει σεβαστή".

    Σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο Φάτος Νάνο τόνισε ότι "δεν υπάρχει αντίθεση μεταξύ Βορρά και Νότου. Ολη η χώρα είναι ενωμένη κατά του Μπερίσα", και υποσχέθηκε την επάνοδο στην ομαλότητα αν το κόμμα του κερδίσει τις εκλογές.

    Παρά το γεγονός ότι άνοιξε η αυλαία της προεκλογικής εκστρατείας, αβέβαια εξακολουθεί να παραμένει η συμμετοχή της Αλβανικής Αριστεράς στις εκλογές της 29ης Ιουνίου, στη διεξαγωγή των οποίων η διεθνής κοινότητα στηρίζει τις ελπίδες της για apojat\stasg της σταθερότητας στη χώρα. Εξάλλου πολλά στελέχη του Σοσιαλιστικού Κόμματος υποστηρίζουν ότι το κόμμα δεν θα συμμετάσχει στις εκλογές αν δεν αποφασιστεί η άρση των μέτρων έκτακτης ανάγκης.

    Οι εκπρόσωποι οκτώ κομμάτων της διακομματικής συμφωνίας της 9ης Μαρτίου, σε συνάντηση που είχαν με τον πρωθυπουργό Μπασκίμ Φίνο, αμέσως μετά την επιστροφή του από τη Ρώμη όπου συμμετείχε στη συνδιάσκεψη με θέμα την κρίση στην Αλβανία, απείλησαν με αποχή από τις εκλογές στην περίπτωση που δεν εκπληρωθούν τα βασικά αιτήματα που θέτουν: την άμεση άρση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης, την ολοκλήρωση της ψηφοφορίας έως τις 6μ.μ., τον επαναπροσδιορισμό των αρμοδιοτήτων των μυστικών υπηρεσιών και το διορισμό αρχηγού και την επίσημη διαβεβαίωση του ΟΑΣΕ για το ρόλο του, τις αρμοδιότητές του, τα δικαιώματα και τα καθήκοντά του κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας αλλά και την ημέρα διεξαγωγής των εκλογών.

    Ο Μπασκίμ Φίνο, σύμφωνα με την κρατική τηλεόραση, ζήτησε επίσημα από τον πρόεδρο της Βουλής, Πιέταρ Αρμπνόρι, τη έκτακη σύγκλιση της Βουλής με στόχο την άρση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης. Ωστόσο ο οργανωτικός γραμματέας του Δημοκρατικού Κόμματος με δήλωσή του στην εφημερίδα "Ντίτα Ινφορμασιόν", θεωρεί αδύνατη τη σύγκλιση του κοινοβουλίου τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι "η άρση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης είναι θέμα κυβέρνησης". Ο ίδιος ο Πρόεδρος Σαλί Μπερίσα αρνήθηκε πρόσφατα να προχωρησει στην άρση των μέτρων έκτακτης ανάγκης μεταφέροντας την αρμοδιότητα στη Βουλή.

    [16] Ι.ΚΟΣΤΟΦ: ΑΝΟΙΧΤΟΣ ΔΙΑΛΟΓΟΣ ΓΙΑ ΤΗ "ΓΛΩΣΣΙΚΗ ΔΙΑΜΑΧΗ" ΣΟΦΙΑΣ- ΣΚΟΠΙΩΝ

    Η "γλωσσική διαμάχη" Βουλγαρίας- Σκοπίων και οι διαφορές μεταξύ των δυο χωρών, σχετικά με τις μειονότητες, πρέπει να επιλυθούν μέσω του ανοιχτού διαλόγου, στον οποίο μαζί με τους επίσημους κρατικούς φορείς, θα συμμετέχουν εμπειρογνώμονες και επιστήμονες.

    Αυτό δήλωσε ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας, Ιβάν Κόστοφ, τον οποίο επικαλείται το ειδησεογραφικό πρακτορείο "Μπαλκάν" της Σόφιας, ενώ τόνισε ότι πρέπει να διοργανωθούν πλέον ανοικτές συζητήσεις για τα θέματα αυτά, με τη συμμετοχή και επισήμων εκπροσώπων από την ΠΓΔΜ.

    Ο κ.Κόστοφ σημείωσε ακόμη ότι η ιδέα για τη διεξαγωγή παρόμοιων συζητήσεων ανήκει στον Πρόεδρο της Βουλγαρίας, Πέταρ Στογιάνοφ και υπογράμμισε ότι θα βοηθήσει με κάθε μέσο για την πρακτική εφαρμογή της. Κ.Κ.

    [17] ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΕΒΡΕΝ ΓΙΑ ΚΥΠΡΙΑΚΟ, ... ΒΕΛΟΝΕΣ ΚΑΙ ... ΣΑΚΟΡΑΦΕΣ

    Την τουρκική αλληλεγγύη προς τους Τουρκοκύπριους, που ζουν στο κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου, εξέφρασε ο πρώην Πρόεδρος της Τουρκίας, στρατηγός εν αποστρατεία, Κενάν Εβρέν. Παράλληλα, ενισχύοντας την πολιτική του κατοχικού ηγέτη, Ραούφ Ντενκτάς, ο Εβρέν ισχυρίστηκε ότι οι δύο κοινότητες δεν μπορούν να ζήσουν laf_.

    Μιλώντας σε τηλεοπτική εκπομπή του σταθμού των κατεχόμενων, ''Μπαϊράκ'', ο Εβρέν δήλωσε ότι ο τουρκοκυπριακός λαός, κατά την έκφρασή του, θα πρέπει να ατενίζει το μέλλον με αισιοδοξία και να βασίζεται στην Τουρκία γιατί, όπως είπε, η Κύπρος αποτελεί γι' αυτήν, εθνικό ζήτημα.

    ''Αν οι Τουρκοκύπριοι δεχτούν τσίμπημα από μία βελόνα, εμείς θα το αισθανθούμε ως τσίμπημα σακοράφας'', είπε.

    Επανέλαβε δε ότι η οποιαδήποτε κυβέρνηση στην Τουρκία δεν μπορεί να ακολουθήσει διαφορετική πολιτική στο Κυπριακό και εξέφρασε την πεποίθηση ότι είναι αδύνατη η συμβίωση Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, όπως παλιά.

    [18] ΠΡΟΣ ΔΙΑΛΥΣΗ Ο ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΟΜΕΝΟΣ ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ "ΖΑΓΙΕΝΤΝΟ"

    Στο δήμο Βελιγραδίου μεταφέρονται τώρα οι οξείες αντιπαραθέσεις και διαφωνίες που έχουν ξεσπάσει στους κόλπους του αντιπολιτευόμενου συνασπισμού "Ζάγιεντνο".

    Ο πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος Ανανέωσης, Βουκ Ντράσκοβιτς, κάλεσε τον δήμαρχο Βελιγραδίου και εταίρο του στο συνασπισμό "Ζάγιεντνο", Ζόραν Τζίντζιτς, να παραιτηθεί από το αξίωμα του δημάρχου κατηγορώντας τον ότι δεν ασχολείται με τα προβλήματα του δήμου και ότι μεταχειρίζεται τη δημοφιλή αυτή θέση για να εκτοξεύει κατηγορίες κατά του κόμματος του Ντράσκοβιτς.

    Ο Ντράσκοβιτς επισήμανε όμως ότι στην αυριανή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου δεν θα ψηφίσει υπέρ της πρότασης που θα καταθέσουν οι σύμβουλοι του Ριζοσπαστικού Σερβικού Κόμματος, του εθνικιστή Βόισλαβ Σέσελι για την αποπομπή του Τζίντζιτς από τη θέση του δημάρχου.

    Ο Ζόραν Τζίντζιτς από τις πλευρά του απάντησε ότι οι κατηγορίες του Ντράσκοβιτς, που συμπίπτουν χρονικά με την πρόταση των εθνικιστών του Σέσελι για την αποπομπή του από το δήμο του Βελιγραδίου, έχουν ως στόχο να πλήξουν αυτόν και το κόμμα του και δεν έχουν καμια σχέση με τη λειτουργία του δήμου.

    Είναι γνωστό ότι εδώ και αρκετό καιρό ο "Ζάγιεντνο" υφίσταται τυπικά και μόνο και ότι οι σχέσεις των Ντράσκοβιτς-Τζίντζιτς είναι στο χειρότερό τους σημείο. Γεγονός που έδωσε την ευκαιρία στο κυβερνών κόμμα του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς να σταθεροποιηθεί στην εξουσία, αφού οι διαφορές αυτές έχουν προκαλέσει την απογοήτευση όλων εκείνων που επί τρείς μήνες διαδήλωναν κατά του Σέρβου Προέδρου, πιστεύοντας ότι η αντιπολίτευση είναι σε θέση να διατυπώσει μια ισχυρή εναλλακτική πρόταση και να ανατρέψει τον Μιλόσεβιτς.


    Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/

    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute
    mpa2html v3.04 run on Wednesday, 28 May 1997 - 12:51:31