Browse through our Interesting Nodes for Real Estate Services in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 97-05-26

From: Macedonian Press Agency <mpa@philippos.mpa.gr>

Macedonian Press Agency: News in Elot928 Greek Directory

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ

Θεσσαλονίκη 26 Μαϊου 1997


ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ

[Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

[Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ


ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

[Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [01] Α. ΤΣΟΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ: ΝΑ ΠΡΟΣΕΞΕΙ Η ΑΓΚΥΡΑ ΜΗΠΩΣ ΟΙ ΕΠΙΔΙΩΞΕΙΣ ΤΗΣ ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ ΑΠΟΒΟΥΝ ΜΠΟΥΜΕΡΑΝΓΚ

  • [02] ΤΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΓΙΑ ΝΗΣΙΑ ΚΑΙ ΒΡΑΧΟΝΗΣΙΔΕΣ ΑΜΦΙΣΒΗΤΕΙ Ο ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ

  • [03] ΥΠΕΡ ΤΗΣ ΑΠΟΚΛΙΜΑΚΩΣΗΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ-ΤΟΥΡΚΙΑΣ Ο Ν. ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ

  • [04] ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΤΗΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ

  • [05] Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: ΟΙ ΘΕΣΕΙΣ ΤΟΥ ΚΚΕ ΓΙΑ ΤΑ ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ ΤΑΥΤΙΖΟΝΤΑΙ ΜΕ ΑΥΤΕΣ ΤΟΥ Ρ. ΡΗΓΚΑΝ

  • [06] ΣKANΔΑΛΙΔΗΣ - ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΤΩΝ ΓΑΛΛΙΚΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ

  • [07] Η ΧΑΜΗΛΟΤΕΡΗ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ Η ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΚΡΑΤΙΚΗΣ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗΣ

  • [08] ΜΕΤΡΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΥ ΧΩΡΟΥ ΣΤΟ ΒΟΥΘΡΩΤΟ ΑΛΒΑΝΙΑΣ, ΖΗΤΑ Ο Α. ΑΛΑΒΑΝΟΣ

  • [09] Ο Δ.ΤΖΑΒΕΛΑΣ ΠΑΡΑΔΕΧΘΗΚΕ ΣΤΟΝ ΑΝΑΚΡΙΤΗ ΟΤΙ ΠΥΡΟΒΟΛΗΣΕ ΤΟΝ ΥΠΑΣΤΥΝΟΜΟ Ν.ΜΑΡΚΑΚΗ

  • [10] ΑΥΞΑΝΕΙ ΤΙΣ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΤΗΣ ΣΤΟ ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ Η 3Ε

  • [11] ΑΡΧΙΣΕ Η ΥΠΟΒΟΛΗ ΑΙΤΗΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΚΟΙΝΟΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ JOP PHARE

  • [12] ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ 16 ΣΤΕΛΕΧΗ ΤΩΝ ΚΕΝΤΡΩΝ ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΟΤΗΤΑΣ ΟΥΓΓΑΡΙΑΣ- ΡΟΥΜΑΝΙΑΣ


  • [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [13] ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ ΠΡΟΩΡΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΘΑ ΥΠΟΒΑΛΕΙ Ο ΕΡΜΠΑΚΑΝ ΣΕ ΤΣΙΛΛΕΡ ΚΑΙ ΜΠΑΪΚΑΛ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΗ "ΧΟΥΡΡΙΕΤ"

  • [14] Τ.ΤΣΙΛΛΕΡ: "ΜΕΧΡΙ ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ ΘΑ ΑΝΑΤΡΕΨΩ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ"

  • [15] KΛΙΜΑ ΕΝΤΑΣΗΣ ΣΤΗΝ ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΗ ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ ΣΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΑ

  • [16] Κ.ΓΚΛΙΓΚΟΡΩΦ: ΠΟΛΥ ΜΙΚΡΕΣ ΟΙ ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΕΣ ΓΙΑ ΕΝΤΑΞΗ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΣΤΟ ΝΑΤΟ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΦΑΣΗ ΤΗΣ ΔΙΕΥΡΥΝΣΗΣ ΤΗΣ ΣΥΜΜΑΧΙΑΣ

  • [17] ΔΑΝΕΙΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΤΡΑΠΕΖΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΤΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ ΑΡΔΕΥΣΗΣ ΤΗΣ ΠΓΔΜ

  • [18] ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΥΜΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΕΠΙΘΕΤΙΚΩΝ ΕΛΙΚΟΠΤΕΡΩΝ ΘΑ ΥΛΟΠΟΙΗΣΕΙ Η ΤΟΥΡΚΙΑ

  • [19] ΙΣΧΥΡΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ ΑΠΕΙΛΟΥΝ ΤΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΝΟΜΙΣΜΑΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΣΤΗ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ


  • ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

    [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [01] Α. ΤΣΟΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ: ΝΑ ΠΡΟΣΕΞΕΙ Η ΑΓΚΥΡΑ ΜΗΠΩΣ ΟΙ ΕΠΙΔΙΩΞΕΙΣ ΤΗΣ ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ ΑΠΟΒΟΥΝ ΜΠΟΥΜΕΡΑΝΓΚ

    Προειδοποίηση προς την Τουρκία για τις συνεχιζόμενες προκλήσεις της σε βάρος της χώρας μας απευθύνει ο Ακης Τσοχατζόπουλος με συνέντευξη του που δημοσιεύεται στην εφημερίδα "ΤΑ ΝΕΑ".

    Να προσέξει η Αγκυρα μήπως οι επιδιώξεις της για αναθεώρηση του στάτους κβό στο Αιγαίο αποβούν μπούμερανγκ και ανοίξουν τους ασκούς του Αιόλου για αναθεώρηση του καθεστώτος των στενών του Βοσπόρου τονίζει ο υπουργός Εθνικής Αμυνας.

    Μήνυμα φιλίας δήλωσε πάντως ότι μεταφέρει ο υφυπουργός εξωτερικών της Τουρκίας Ονούρ Οϊμέν ο οποίος βρίσκεται στην Αθήνα για να μετάσχει σήμερα σε συνέδριο για τις Ελληνοτουρκικές σχέσεις.

    Ο κ. Οϊμέν θα συναντηθεί σήμερα με τον αναπληρωτή υπουργό εξωτερικών Γ. Παπανδρέου στην σκιά των προκλητικών δηλώσεων Ντεμιρέλ περί 130 αμφισβητούμενων βραχονησίδων στο Αιγαίο αλλά και της αποκάλυψης του περιεχομένου στρατιωτικού εγχειριδίου του τουρκικού επιτελείου ναυτικού που αμφισβητεί την ελληνικότητα ακόμη και νησίδων του Σαρωνικού.

    Σήμερα η Αθήνα αποστέλλει μέσω της Ολλανδικής προεδρίας στην Τουρκική πλευρά το μνημόνιο της επιτροπής εμπειρογνωμόνων για τα Ελληνοτουρκικά.

    [02] ΤΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΓΙΑ ΝΗΣΙΑ ΚΑΙ ΒΡΑΧΟΝΗΣΙΔΕΣ ΑΜΦΙΣΒΗΤΕΙ Ο ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ

    Θέμα αμφισβήτησης των νησιών και βραχονησίδων που δεν κατονομάζονται στις διμερείς συμφωνίες Ελλάδας και Τουρκίας, έθεσε ο υφυπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Ονούρ Οιμέν, κατά την εισήγηση του στην ημερίδα του Κέντρου Πολιτικών Ερευνών για τα ελληνοτουρκικά.

    "Δεν έχουμε καμιά βλέψη για νησί ή βραχονησίδα που έχει δοθεί στην Ελλάδα σύμφωνα με τις διμερείς συνθήκες. Εάν, όμως, δεν υπάρχει καθεστώς, τότε πρέπει να καθήσουμε και να συζητήσουμε", είπε χαρακτηριστικά ο κ. Οιμέν για να προσθέσει αμέσως μετά ότι η Τουρκία δεν φοβάται τα διεθνή όργανα και ζητά διάλογο για το ποιο θέμα θα παραπεμφθεί στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.

    Στη συνέχεια ο Τούρκος υφυπουργός Εξωτερικών έθεσε θέμα άνισης μεταχείρισης των μουσουλμάνων της Δυτικής Θράκης σε σχέση με του υπόλοιπους Ελληνες πολίτες.

    Ωστόσο, ο κ. Οιμέν επισήμανε την αναγκαιότητα συνέχισης των προσπαθειών για βελτίωση των διμερών σχέσεων, η οποία, όπως είπε, είναι στοιχείο της εθνικής πολιτικής της Τουρκίας.

    Από την πλευρά του ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Παπανδρέου, κάλεσε την Τουρκία να εγκαταλείψει την απειλή πολέμου και να σεβαστεί τα ανθρώπινα δικαιώματα και τους διεθνείς κανόνες και τόνισε ότι τα νέα δεδομένα στην περιοχή επιβάλουν την καθιέρωση καλών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών.

    [03] ΥΠΕΡ ΤΗΣ ΑΠΟΚΛΙΜΑΚΩΣΗΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ-ΤΟΥΡΚΙΑΣ Ο Ν. JYMSTAMTOPOUKOS

    Oi ελληνοτουρκικές σχέσεις πρέπει να βγουν από την τακτική των χαρακωμάτων και της αναμέτρησης στο δρόμο της αποκλιμάκωσης και της προσέγγισης, τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΝ, Νίκος Κωνσταντόπουλος, και για να γίνει αυτό χρειάζεται συστηματικός σχεδιασμός συγκεκριμένων πρωτοβουλιών που δεν θα αφήνουν περιθώρια διακινδύνευσης κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας ή παγίωσης απειλών από την Τουρκία.

    Σχολιάζοντας δημοσιεύματα που μιλούν για προθέσεις της κυβέρνησης να προχωρήσει σε μέτρα, όπως η περικοπή του 13ου μισθού, ο κ. Κωνσταντόπουλος επέκρινε την κυβέρνηση ότι συνεχίζει "την ηθελημένη τακτική των σκόπιμων διαρροών για μέτρα που εξαντλούν τα περιθώρια των κοινωνικών αντοχών" και πρόσθεσε:"Η κυβέρνηση εξαπολύει κάθε τόσο οικονομικές και κοινωνικές απειλές για δήθεν αλβανοποίηση της οικονομίας και περιθωριοποίηση της χώρας, εάν δεν γίνει αποδεκτή η πολιτική της. Πρέπει, επιτέλους, να καταλάβει ότι δεν υπάρχουν περιθώρια για νέα βάρη στους οικονομικά και κοινωνικά αδύνατους".

    Σχετικά με την υπόθεση της Κεντροαριστεράς ο πρόεδρος του ΣΥΝ κάλεσε το ΠΑΣΟΚ να αποδείξει ότι σέβεται την αυτόνομη πολιτική οντότητα και ισότιμη πολιτική λειτουργία των κομμάτων και δυνάμεων της ελληνικής κοινωνίας και υπογράμμισε ότι ο ΣΥΝ πιστεύει στην ανάγκη ενός ανοιχτού πολιτικού διαλόγου.

    Για τις εσωκομματικές αντιδράσεις που προκάλεσαν οι δηλώσεις του στο περιοδικό "Τεμπο" ο κ. Κωνσταντόπουλος σημείωσε:"Δεν μας απασχολούν οι άγονες αντιδικίες. Μας ενδιαφέρει να συνεχίζεται η ανοδική δυναμική του ΣΥΝ, με συνοχή, υπεύθυνη προγραμματική αντιπολίτευση κι εξωστρεφείς πρωτοβουλίες διαλόγου για προοδευτικές εξελίξεις".

    [04] ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΤΗΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ

    H προώθηση της συνεργασίας μεταξύ Ελλήνων, Τούρκων και Κυπρίων επιχειρηματιών, στην περιοχή των Βαλκανίων, της Μαύρης Θάλασσας και της Μέσης Ανατολής, αλλά και η δραστηριοποίησή τους στην κατεύθυνση της εξεύρεσης λύσης του κυρπιακού προβλήματος, με σκοπό τη δημιουργία κλίματος πολιτικής και οικονομικής σταθερότητας, απασχόλησαν τους συμμετέχοντες επιχειρηματίες σε χθεσινή συνάντηση στην Κωνσταντινούπολη.

    Στο μεταξύ, με πρωτοβουλία της Ελληνικής Ενωσης Επιχειρηματιών, ξεκινάει σήμερα στην τουρκική πόλη διήμερο επιχειρηματικό συνέδριο Τούρκων και Ελλήνων επιχειρηματιών.

    Η συνάντηση της Κυριακής πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία της Τουρκικής Επιτροπής Εξωτερικών Οικονομικών Σχέσων και με τη συμμετοχή κορυφαίων εκπροσώπων του τουρκικού επιχειρηματικού κόσμου και σημαντικών Ελλήνων και Κυπρίων επιχειρηματιών.

    Συγκεκριμένα, στην τουρκική αντιπροσωπεία συμμετείχαν οι Ραχμί Κοτς και Σαρίκ Ταρά, που θεωρούνται οι ισχυρότεροι επιχειρηματίες της Τουρκίας, οι Μεράλ Γκεζγκίν Ερίς, Σελίμ Εγκελί, Οσμάν Καβάλα, Γιαβούρ Ζεϊτίνογλου, Μουχαρέμ Καγιάχαν και Ασάφ Γκιουνερί.

    Από την Ελλάδα πήραν μέρος στη συνάντηση οι Γιάννης Laqj|poukor, Δημήτρης Γόντικας, Συμεών Τσομώκος, Βαρβάρα Βερνίκου, Βασίλης Τακάς, Θανάσης Λαβίδας, Λεωνίδας Κουίδης και Κώστας Καρράς.

    Στην ίδια συνάντηση πήρε μέρος και ο τέως υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου, Αλέκος Μιχαηλίδης, οποίος θα έχει σήμερα συνάντηση με το διευθυντή του τμήματος Νοτίου Ευρώπης του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών, Κέρι Κάβανο, με πρωτοβουλία του τελευταίου.

    [05] Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: ΟΙ ΘΕΣΕΙΣ ΤΟΥ ΚΚΕ ΓΙΑ ΤΑ ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ ΤΑΥΤΙΖΟΝΤΑΙ ΜΕ ΑΥΤΕΣ ΤΟΥ Ρ. ΡΗΓΚΑΝ

    Στην αντεπίθεση εναντίον του ΚΚΕ, που ζήτησε την αποπομπή του από την κυβέρνηση, πέρασε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Παπανδρέου, για το θέμα της αποποινικοποίησης της χρήσης των ναρκωτικών.

    Οι θέσεις του ΚΚΕ ταυτίζονται με αυτές του πρώην προέδρου των ΗΠΑ, Ρόναλντ Ρήγκαν, που είχαν σαν αποτέλεσμα την περαιτέρω διάδοση των ναρκωτικών στην Αμερική, είπε σε ραδιοφωνική συνέντευξη ο κ. Παπανδρέου και τόνισε πως το πρόβλημα των ναρκωτικών δεν αντιμετωπίζεται με αποπομπές αλλά με διάλογο και νηφαλιότητα.

    [06] ΣKANΔΑΛΙΔΗΣ - ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΤΩΝ ΓΑΛΛΙΚΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ

    Μετά από τη συνάντησή τους στη Χαριλάου Τρικούπη σήμερα το μεσημέρι, ο Γραμματέας του ΠΑΣΟΚ Κώστας Σκανδαλίδης και ο Πρόεδρος του ΣΥΝ Νίκος Κωνσταντόπουλος σχολίασαν τα αποτελέσματα των χθεσινών γαλλικών εκλογών.

    Ο κ. Σκανδαλίδης τόνισε: "Θεωρούμε ότι είναι μια πολύ θετική εξέλιξη μετά τα αποτελέσματα των βρετανικών εκλογών ότι και στη Γαλλία υπάρχει μια προοδευτική στροφή. Το αποτέλεσμα αυτό δείχνει μια στροφή γενικότερη στα πολιτικά ζητήματα της Ευρώπης και αυτό θα ενισχύσει πολύ και τη δική μας θέση και στάση στα πλαίσια των ευρωπαϊκών εξελίξεων".

    Με τη σειρά του ο πρόεδρος του ΣΥΝ Νίκος Κωνσταντόπουλος δήλωσε ότι: "είναι φανερό ότι ο γαλλικός λαός καταψήφισε την πολιτική η οποία με τεχνοκρατικά επιχειρήματα και χωρίς κοινωνική ευαισθησία προωθούσε τη λογική του μονόδρομου στα πλαίσια της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης".

    [07] Η ΧΑΜΗΛΟΤΕΡΗ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ Η ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΚΡΑΤΙΚΗΣ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗΣ

    Η ανάγκη σαφέστερου καθορισμού του νομικού και θεσμικού πλαισίου της ιδιωτικής τηλεόρασης στη χώρα μας, αλλά και το επιτακτικό αίτημα εκπαίδευσης ή μετεκπαίδευσης των δημοσιογράφων, ώστε να μειωθούν τα "κρούσματα" λαθών και έλλειψης βασικών γνώσεων, τονίστηκαν κατά τη διάρκεια της δεύτερης ημέρας του 2ου Διεθνούς Συνεδρίου του Mega Channel, που ολοκληρώνεται αύριο στη Θεσσαλονίκη.

    Στο "ημίφως" της νομιμότητας λειτουργεί σήμερα η ιδιωτική τηλεόραση στην Ελλάδα, σύμφωνα με τον Προκόπη Παυλόπουλο, καθηγητή Pamepistgl_ou και βουλευτή επικρατείας της Νέας Δημοκρατίας, ο οποίος μίλησε για νομιμοφάνεια.

    "Πέτρα του σκανδάλου" αποτελεί το γεγονός ότι δεν έχουν προς το παρόν δοθεί οριστικές άδειες και συγκεκριμένες συχνότητες στα ιδιωτικά κανάλια, τα οποία εξακολουθούν να λειτουργούν υπό το καθεστώς των αδειών πειραματικής εκπομπής περιορισμένης ισχύος, που τους είχαν χορηγηθεί κατά την έναρξη της λειτουργίας τους, το 1989. Σύμφωνα πάντως με τον κ.Παυλόπουλο, το πρόβλημα της ιδιωτικής τηλεόρασης δεν είναι τόσο η νομοθεσία, όσο η έλλειψη κυρωτικών μηχανισμών εφαρμογής των προβλεπόμενων διατάξεων.

    Eνα ακόμη σοβαρό ζήτημα που συνδέεται άμεσα με τον χώρο της ιδιωτικής τηλεόρασης είναι αυτό της εκπαίδευσης ή μετεκπαίδευσης των δημοσιογράφων. "Θεωρώ αδιανόητο να μη έχουν οι δημοσιογράφοι της τηλεόρασης επαρκείς γνώσεις και για τη σκηνοθεσία. Πρέπει όλοι να μάθουμε καλά την τηλεόραση", δήλωσε ο Γενικός Διευθυντής της ΕΤ- 2, Ιωάννης Εξαρχος, κατά τη διάρκεια του πρώτου πάνελ της σημερινής ημέρας. Με τις δηλώσεις του κ.Εξαρχου συνάδουν και οι απόψεις του δημοσιογράφου της "Ελευθεροτυπίας", Χρήστου Μιχαηλίδη, που τόνισε: "Θα έπρεπε να έχουμε τη βούληση να ξανακαθίσουμε στα θρανία με δική μας πρωτοβουλία, γιατί οι δημοσιογράφοι δεν υπόκεινται σε κανενός είδους έλεγχο".

    Μία από τις αιτίες των "δεινών'' της ελληνικής ιδιωτικής τηλεόρασης είναι, σύμφωνα με τον συγγραφέα και σκηνοθέτη Νίκο Μαστοράκη, το γεγονός ότι δεν είχε καιρό να εκπαιδεύσει στελέχη, ενώ ο χρόνος προετοιμασίας εσωτερικών κανόνων δεοντολογίας ήταν μηδαμινός. "Αυτό που δεν έχουμε αντιληφθεί στην Ελλάδα", συμπλήρωσε ο κ.Παυλόπουλος, "είναι ότι η ιδιωτική τηλεόραση είναι κυρίως ζήτημα καλής γνώσης του αντικειμένου". Η κρατική τηλεόραση

    Η χαμηλότερη σε πανευρωπαϊκό επίπεδο είναι η χρηματοδότηση της κρατικής τηλεόρασης στην Ελλάδα, τόνισε ο Γενικός Διευθυντής της ΕΤ-2, κ.Εξαρχος, συμπληρώνοντας ότι οι Ελληνες πληρώνουν μόλις το 1/3 όσων δίνουν οι Πορτογάλοι για αυτόν τον σκοπό. Μάλιστα, η μέση δαπάνη για ένα κρατικό τηλεοπτικό πρόγραμμα στην Ελλάδα είναι 20 έως 60 φορές μικρότερη από ό,τι στην υπόλοιπη Ευρώπη.

    Πάντως, το πρόβλημα της χαμηλής θεαματικότητας των κρατικών καναλιών παραμένει σοβαρό, αφού, σύμφωνα με στοιχεία που παρέθεσε ο καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου του Πανεπιστημίου Αθηνών, Νίκος Αλιβιζάτος, η ΕΡΤ έχει σήμερα θεαματικότητα μικρότερη του 10%, ενώ η ιταλική και η γαλλική κρατική τηλεόραση, ακόμη και στις κακές στιγμές τους, δεν έπεσαν κάτω από 30% και 40% αντίστοιχα.

    Παρόλο όμως, που οι ενήλικες φαίνεται να προτιμούν τα μεγάλα ιδιωτικά κανάλια, δεν ισχύει το ίδιο και για τους μικρούς τηλεθεατές. Η κρατική τηλεόραση συγκεντρώνει το 39% του παιδικού κοινού, συμφωνα τουλάχιστον με τον κ.Εξαρχο.

    Τα παιδικά προγράμματα της ΕΡΤ αποτελούν ένα "ατού", που δεν διαθέτει στον ίδιο βαθμό η ιδιωτική τηλεόραση. "Η ιδιωτική τηλεόραση δίνει κάθε μήνα δισεκατομμύρια για κάθε είδους πρόγραμμα εκτός από τα ελληνικά παιδικά προγράμματα, γιατί από αυτά δεν περιμένει να έχει κέρδη", είπε χαρακτηριστικά ο κ.Μαστοράκης.

    "Αντίδοτο" στην ανεξέλεγκτη παρακολούθηση ακατάλληλων προγραμμάτων από τα παιδιά, αναμένεται να αποτελέσει η χρήση ενός tsip, που θα τοποθετείται με νόμο σε όλες τις τηλεοπτικές συσκευές, "μπλοκάροντας" θεάματα, η παρακολούθηση των οποίων δεν ενδείκνυται για ανήλικους τηλεθεατές. Σύμφωνα με παρέμβαση της ευρωβουλευτή της ΝΔ, Κατερίνας Δασκαλάκη, η χρήση αυτού του τσιπ, που θα εφαρμόζεται από το ίδιο το τηλεοπτικό δίκτυο και όχι από τον γονέα, αποτελεί πρώτη προτεραιότητα στα αρμόδια όργανα και επιτροπές της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

    Μεταξύ των προτάσεων που κατέθεσαν οι ομιλητές για τη βελτίωση της ελληνικής ιδιωτικής τηλεόρασης στο μέλλον, περιλαμβάνεται η ορθολογική χορήγηση αδειών λειτουργίας και ο σεβασμός των κριτηρίων ανταγωνισμού, ώστε να μην υπάρχουν προβληματικά κανάλια. Παράλληλα, προτείνεται η σύζευξη προγράμματος-καταναλωτικού αγαθού με πιο ποιοτικά θεάματα.

    Οσον αφορά τη μετά το 2000 τηλεοπτική εποχή, τονίστηκε ότι κατά πάσα πιθανότητα δεν θα υπάρχουν εφημερίδες, περιοδικά και τηλεόραση, αφού θα έχουν αντικατασταθεί από τις ηλεκτρονικές σελίδες του Ιντερνετ. Μέσω μάλιστα του ηλεκτρονικού δικτύου, η λειτουργία των μέσων μαζικής ενημέρωσης θα γίνει αμφίδρομη και ο τηλεθεατής θα έχει την ευκαιρία να επικοινωνεί με τους υπευθύνους και να τους κοινοποιεί παρατηρήσεις, παράπονα και προτάσεις.

    [08] ΜΕΤΡΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΥ ΧΩΡΟΥ ΣΤΟ ΒΟΥΘΡΩΤΟ ΑΛΒΑΝΙΑΣ, ΖΗΤΑ Ο Α. ΑΛΑΒΑΝΟΣ

    Την ανάγκη ευαισθητοποίησης της Ελληνικής Πολιτείας για τη λήψη άμεσων μέτρων προστασίας του αρχαιολογικού χώρου του Βουθρωτού Αλβανίας και τη συνέχιση του ανασκαφικού έργου, υπογράμμισαν ο ευρωβουλευτής του ΣΥΝ, Αλέκος Αλαβάνος,η Αικ.Χατζή, υπεύθυνη της ελληνικής αρχαιολογικής αποστολής στο Βουθρωτό και ο Αστρίτ Νάναϊ, προϊστάμενος της Εφορείας Αρχαιοτήτων στους Αγίους Σαράντα, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησαν.

    Επίσης επισημάνθηκε το ενδιαφέρον που επιδεικνύουν άλλες χώρες για να αναλάβουν τη συνέχιση του ανασκαφικού έργου, όπως η Ιταλία, ενώ παρουσιάστηκε απάντηση της Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Ενωσης σε σχετικό ερώτημα του κ. Αλαβάνου, με την οποία η Επιτροπή δηλώνει διαθέσιμη, αφού επισημανθούν οι ζημιές να χρηματοδοτήσει τη συνέχιση του ανασκαφικού έργου. Ε.Σ

    [09] Ο Δ.ΤΖΑΒΕΛΑΣ ΠΑΡΑΔΕΧΘΗΚΕ ΣΤΟΝ ΑΝΑΚΡΙΤΗ ΟΤΙ ΠΥΡΟΒΟΛΗΣΕ ΤΟΝ ΥΠΑΣΤΥΝΟΜΟ Ν.ΜΑΡΚΑΚΗ

    Σε κακόγουστο αστείο, απέδωσε το θάνατο του υπαστυνόμου Νίκου Μαρκάκη στο ελληνικό Προξενείο Αργυροκάστρου, ο αστυφύλακας των ΕΚΑΜ Δημήτρης Τζαβέλας, ο οποίος απολογήθηκε στον ανακριτή.

    Ο κατηγορούμενος παραδέχθηκε ότι πυροβόλησε το συνάδελφο του, χωρίς όμως να έχει την πρόθεση να τον σκοτώσει, γιατί όπως ισχυρίστηκε πίστευε ότι το όπλο που κρατούσε δεν είχε σφαίρες. Ο Τζαβέλας αντιμετωπίζει την κατηγορία της ανθρωποκτονίας εκ προθέσεως.

    [10] ΑΥΞΑΝΕΙ ΤΙΣ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΤΗΣ ΣΤΟ ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ Η 3Ε

    Το αναψυκτικό FANTA άρχισε να παράγει εδώ και λίγες ημέρες η βιομηχανία μη αλκοολούχων ποτών Βελιγραδίου "I.B.P. BEOGRAD", το 68% της οποίας αγόρασε πρόσφατα, έναντι 84,1 εκατομμυρίων δηναρίων, η εταιρία "BALKAN INVEST LTD" της "3Ε".

    Σύμφωνα με δημοσίευμα της γιουγκοσλαβικής εφημερίδας "ΝΑΣΑ ΜΠΟΡΜΠΑ", σε δηλώσεις του ο γενικός διευθυντής της "Ι.Β.Ρ.", Στέφανος Κωσταρέλλης, ανακοίνωσε ότι η ελληνική εταιρία πρόκειται να επενδύσει άλλα 24 εκατομμύρια δηνάρια για τη βελτίωση του εξοπλισμού του εργοστασίου κι έχει στα σχέδιά της μεγάλες επενδύσεις, με σκοπό την αύξηση της παραγωγής τόσο της Coca Cola όσο και της FANTA, ενώ τον επόμενο χρόνο θα αυξήσει κατά τρεις φορές τα έξοδα για διαφήμιση στη σερβική αγορά.

    [11] ΑΡΧΙΣΕ Η ΥΠΟΒΟΛΗ ΑΙΤΗΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΚΟΙΝΟΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ JOP PHARE

    Με μεγάλο ενδιαφέρον περιβάλλουν οι ελληνικές επιχειρήσεις το κοινοτικό πρόγραμμα "Jop Phare-Tacis", το οποίο προβλέπει την ενίσχυση των ΜΜΕ που επιθυμούν να ιδρύσουν μικτές επιχειρήσεις, σε συνεργασία με φορείς που εδρεύουν σε χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης και τη Ρωσική Ομοσπονδία.

    Υπενθυμίζεται ότι η Τράπεζα Μακεδονίας-Θράκης έχει αναλάβει τον ρόλο του χρηματοπιστωτικού ενδιαμέσου στο πρόγραμμα, ενώ ήδη άρχισε η υποβολή των σχετικών αιτήσεων από τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που είναι οι δικαιούχοι.

    Οι επενδύσεις που χρηματοδοτούνται από το πρόγραμμα περιλαμβάνουν όλους τους κλάδους της οικονομικής δραστηριότητας, όπως εμπορικές και μεταποιητικές επιχειρήσεις και υπηρεσίες.

    Αρμόδια μονάδα της Τράπεζας για τη διαχείριση του προγράμματος είναι ο Τομέας Εποπτείας Θυγατρικών Εταιριών, στον οποίο έχει ήδη προσέλθει μεγάλος αριθμός επιχειρηματιών και συμβούλων για ειδικότερη ενημέρωση και συγκεκριμένες λεπτομέρειες που αφορούν το Jop Phare-Tacis.

    Για περισσότερες πληροφορίες και υποβολή αιτήσεων, οι ενδιαφερόμενοι επιχειρηματίες μπορούν να απευθύνονται στα γραφεία του Τομέα Εποπτείας Θυγατρικών της Τράπεζας Μακεδονίας-Θράκης.

    [12] ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ 16 ΣΤΕΛΕΧΗ ΤΩΝ ΚΕΝΤΡΩΝ ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΟΤΗΤΑΣ ΟΥΓΓΑΡΙΑΣ- ΡΟΥΜΑΝΙΑΣ

    Την Αθήνα επισκέφτηκαν δεκαέξι στελέχη των Κέντρων Παραγωγικότητας της Ουγγαρίας και της Ρουμανίας, στο πλαίσιο του προγράμματος "Phare Partnership", που υλοποιεί το ΕΛΚΕΠΑ, σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Ένωση Κέντρων Παραγωγικότητας (ΕΑΝPC) και τον Ιρλανδικό Φορέα Διεθνούς Ανάπτυξης.

    Ο εκσυγχρονισμός των λειτουργιών και της διοίκησης των Κέντρων Παραγωγικότητας της Ουγγαρίας και της Ρουμανίας, η μεταφορά τεχνογνωσίας, η εκπαίδευση και η ανάπτυξη συμβουλευτικών υπηρεσιών προς τις Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις, αποτελούν τους κυριότερους στόχους του προγράμματος που ξεκίνησε τον προηγούμενο Νοέμβριο.

    Παράλληλα, προβλέπεται η δημιουργία ενός εργαστηρίου πολυμέσων, που θα διευρύνει τις δυνατότητες επικοινωνίας μεταξύ tym Κέντρων Παραγωγικότητας της Νοτιοανατολικής και της Δυτικής Ευρώπης.

    Κατά τη διάρκεια της εκπαιδευτικής επίσκεψής τους στη χώρα μας, τα στελέχη των δύο κέντρων παρακολούθησαν ειδικά σεμινάρια - με εισηγητές ανώτερα στελέχη του ΕΛΚΕΠΑ- σε θέματα μάνατζμεντ, μάρκετινγκ, νέων τεχνολογιών και μέτρησης παραγωγικότητας.

    Οι δεκαέξι προσκεκλημένοι του Ελληνικού Κέντρου Παραγωγικότητας ενημερώθηκαν στη συνέχεια για τις δραστηριότητες του Οργανισμού Προώθησης Εξαγωγών και επισκέφτηκαν την Ένωση Ελληνικών Τραπεζών, όπου πληροφορήθηκαν τα πλεονεκτήματα των ευκαιριών που προσφέρουν οι τράπεζες της χώρας μας στα Βαλκάνια. Τέλος, επισκέφτηκαν το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο και το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας.


    [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [13] ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ ΠΡΟΩΡΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΘΑ ΥΠΟΒΑΛΕΙ Ο ΕΡΜΠΑΚΑΝ ΣΕ ΤΣΙΛΛΕΡ ΚΑΙ ΜΠΑΪΚΑΛ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΗ "ΧΟΥΡΡΙΕΤ"

    Πρόταση για διεξαγωγή πρόωρων εκλογών θα υποβάλλει εντός της εβδομάδας το κόμμα Ευημερίας στο κόμμα Ορθού Δρόμου και στο Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό δημοσιεύει η εφημερίδα "Χουριέτ". Σύμφωνα με την εφημερίδα σε σύσκεψη του πρωθυπουργού Ερμπακάν με τους επιτελείς του αποφασίστηκε η διεξαγωγή πρόωρων εκλογών χωρίς αυτός να μεταβιβάσει την πρωθυπουργία στην Τανσού Τσιλλέρ. Η "Χουρριέτ" επισημαίνει ότι στην λήψη της απόφασης βάρυνε η ανησυχία για πιθανότητα ανάθεσης της εντολής σχηματισμού κυβέρνησης στο κόμμα Μητέρας Πατρίδας σε περίπτωση παραίτησης του Ερμπακάν.

    Η εφημερίδα γράφει ακόμη ότι ο Ερμπακάν μετά τη λήψη της απόφασης για πρόωρες εκλογές έδωσε οδηγίες στον Αχμέτ Τέκνταλ, έναν από τους αντιπροέδρους του κόμματος του, να αρχίσει εργασίες για διεξαγωγή εκλογών εντός τριών μηνών. Η "Χουρριέτ" εκτιμά ότι γι αυτό το λόγο ο Ερμπακάν απέρριψε το αίτημα της κ Τσιλλερ για μεταβίβαση σε αυτήν της πρωθυπουργίας, πρόταση που υποβλήθηκε στα τέλη της περασμένης εβδομάδας μέσω του συνεργάτη της υπουργού επικρατείας Σαμίμ Ενσαρίογλου.

    Στο μεταξύ ο αντιπρόεδρος του κόμματος Ευημερίας Ριζά Ουλουτζάκ κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου χαρακτήρισε ως έσχατη λύση την προκήρυξη πρόωρων εκλογών στην Τουρκία ενώ παράλληλα διερωτήθηκε για τον αν ο πρόεδρος Ντεμιρέλ σε περίπτωση παραίτησης της κυβέρνησης θα αναθέσει την πρωθυπουργία στην Τσιλλερ ή τον Γιλμάζ. Μετά τις πρόσφατες παραιτήσεις βουλευτών το συγκυβερνών κόμμα του Ορθού Δρόμου, του οποίου ηγείται η Τσιλλέρ, έχει πέσει στην τρίτη θέση σε αριθμό εδρών στη Βουλή ενώ το κόμμα Μητέρας Πατρίδας του Γιλμάζ είναι το δεύτερο. Ο κ Ουλουτζάκ εξέφρασε την ανησυχία του για την πορεία της χώρας προς τις εκλογές και τόνισε ότι είναι λάθος η εκλογολογία.

    [14] Τ.ΤΣΙΛΛΕΡ: "ΜΕΧΡΙ ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ ΘΑ ΑΝΑΤΡΕΨΩ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ"

    Με τη δήλωση "μέχρι την Τετάρτη θα ανατρέψω την κυβέρνηση" η Τανσού Τσιλλέρ δεσμεύθηκε στα ηγετικά στελέχη του κόμματός της, σε μια προσπάθεια να σταματήσει τις διαρροές βουλευτών, που την ]veqam σε δεινή πολιτική θέση.

    Σύμφωνα με όσα γράφουν όλες σχεδόν οι τουρκικές εφημερίδες, η Τσιλλέρ προσπαθεί απεγνωσμένα να περισώσει ότι μπορεί απο το κόμμα της που φαίνεται να περνάει μεγάλη κρίση, εξαιτίας της συγκυβέρνησης με τους ισλαμιστές του Ερμπακάν.Οι προσπάθειες της Τσιλλέρ συγκλίνουν πρός ένα και μοναδικό στόχο: να πείσει τον Ερμπακάν να παραιτηθεί και να αναλάβει αυτή την πρωθυπουργία , για να οδηγήσει τη χώρα σε πρόωρες εκλογές.

    Ομως, οι ισλαμιστές, που ξέρουν ότι θα είναι οι κερδισμένοι αν διεξαχθούν εκλογές τώρα στην Τουρκία,δεν θέλουν να παραιτηθεί ο Ερμπακάν, φοβούμενοι ότι ο πρόεδρος Ντεμιρέλ θα δώσει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον αρχηγό του δευτέρου κόμματος, που τώρα, μετά τις παραιτήσεις βουλευτών απο το κόμμα της Τσιλλέρ, είναι το κόμμα της Μητέρας Πατρίδας, του Μεσούτ Γιλμάζ.Οι ισλαμιστές φοβούνται ότι έχοντας την εντολή ο Γιλμάζ θα κατορθώσει να σχηματίσει κυβέρνηση, με τα κόμματα των Μπαϊκάλ και Ετζεβίτ, αλλά και μεγάλο μέρος του κόμματος του Ορθού Δρόμου της Τσιλλέρ.

    [15] KΛΙΜΑ ΕΝΤΑΣΗΣ ΣΤΗΝ ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΗ ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ ΣΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΑ

    Σε κλίμα έντασης άρχισε η προεκλογική εκστρατεία στην Αλβανία καθώς η αντιπαράθεση μεταξύ των οπαδών των κομμάτων της αντιπολίτευσης και του Δημοκρατικού Κόμματος του Σαλί Μπερίσα οξύνεται συνεχώς. Ο αλβανικός τύπος στο σύνολό του αναφέρει ότι καθημερινά δεν λείπουν τα βίαια επεισόδια και εκφράζει έντονες ανησυχίες για το τι διαστάσεις μπορούν να προσλάβουν κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας.

    Την ένταση επέτεινε, σύμφωνα με την εφημερίδα "Ντίτα Ινφορμασιόν", η απόπειρα δολοφονίας,κατά του γιου του πρώην βασιλιά, Λέκα Ζόγου, την περασμένη Παρασκευή στην Τροπόγια, όπου πραγματοποιούσε προεκλογική περιοδεία. Αγνωστοι δράστες φωνάζοντας συνθήματα "Κάτω ο βασιλιάς-Ζήτω ο Μπερίσα", πυροβόλησαν το αυτοκίνητο όπου επέβαιναν οι συνοδοί του Λέκα. Η εφημερίδα σημειώνει ότι το επεισόδιο με τον Λέκα επιβεβαιώνει την εκρηκτικότητα της προεκλογικής κατάστασης στην Αλβανία.

    Στο μεταξύ τα κόμματα που θα συμμετάσχουν στις βουλευτικές εκλογές της 29ης Ιουνίου διερευνούν τις δυνατότητες πιθανών συμμαχιών τους.

    Το Κόμμα Δημοκρατικής Συμμαχίας του Νεριτάν Τσέκα, σύμφωνα με τη "Κόχα Γιον", απέρριψε πρόταση των σοσιαλιστών για προεκλογική συμμαχία.

    Παράλληλα έξι κόμματα της αντιπολίτευσης, (Σοσιαλιστικό, Σοσιαλδημοκρατικό, Ρεπουμπλικανικό, Σοσιαλδημοκρατική Συμμαχία, Μπαλι Κομπεταρ και Κίνημα για τη Δημοκρατία), ζήτησαν από τον πρωθυπουργό Μπασκίμ Φινο την άρση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης.

    [16] Κ.ΓΚΛΙΓΚΟΡΩΦ: ΠΟΛΥ ΜΙΚΡΕΣ ΟΙ ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΕΣ ΓΙΑ ΕΝΤΑΞΗ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΣΤΟ ΝΑΤΟ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΦΑΣΗ ΤΗΣ ΔΙΕΥΡΥΝΣΗΣ ΤΗΣ ΣΥΜΜΑΧΙΑΣ

    "Οι πιθανότητες για την ένταξη της Δημοκρατίας της "Μακεδονίας" στο ΝΑΤΟ κατά την πρώτη φάση της διεύρυνσης της συμμαχίας είναι πολύ μικρές", δήλωσε ο Πρόεδρος της ΠΓΔΜ, Κίρο Γκλιγκόρωφ.

    Σε συνέντευξη που δημοσιεύει η εφημερίδα "Μάριμπορσκι βέτσερ" της Σλοβενίας, ο Σκοπιανός Πρόεδρος εξέφρασε την ελπίδα ότι η χώρα του θα συμπεριληφθεί στον επόμενο γύρο της διεύρυνσης της Βορειοατλαντικής συμμαχίας, καθώς, όπως είπε, πληρεί όλες τις προϋποθέσεις.

    Σχολιάζοντας τις σχέσεις των Σκοπίων με την Ευρωπαϊκή Ένωση, ο κ.Γκλιγκόρωφ επισήμανε ότι αυτές ακολουθούν μία ανοδική πορεία και τόνισε ότι η μελλοντική ένταξη της χώρας στην Κοινότητα θα εξαρτηθεί όχι μόνο από τις ενέργειες της κυβέρνησης αλλά και από τις δεκαπέντε χώρες-μέλη της.

    Αναφορικά με τις οικονομικές μεταρρυθμίσεις που εφαρμόζονται στη χώρα του, ο Σκοπιανός Πρόεδρος επισήμανε ότι το κόστος των μεταρρυθμίσεων είναι πολύ υψηλό, η εφαρμογή τους όμως είναι αναγκαία για την εξυγίανση της οικονομίας.

    Τέλος, σχολιάζοντας την επικείμενη επίσκεψή του στις Ηνωμένες Πολιτείες, η οποία προγραμματίζεται για τις 17 Ιουνίου, ο Κίρο Γκλιγκόρωφ τόνισε ότι αυτή "αποτελεί επιβεβαίωση για την πολύ θετική συνεργασία των δύο χωρών".

    [17] ΔΑΝΕΙΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΤΡΑΠΕΖΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΤΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ ΑΡΔΕΥΣΗΣ ΤΗΣ ΠΓΔΜ

    Την έγκριση δανείου για την οικονομική υποστήριξη της ανακατασκευής και του εκσυγχρονισμού του δικτύου άρδευσης της ΠΓΔΜ θα εξετάσει εντός της εβδομάδας η Παγκόσμια Τράπεζα.

    Όπως προβλέπει το προσχέδιο της συμφωνίας, το οποίο συνέταξαν εκπρόσωποι της τράπεζας και του Υπουργείου Γεωργίας, Δασοπονίας και Υδάτων της γειτονικής χώρας, η Παγκόσμια Τράπεζα θα χρηματοδοτήσει το έργο της ανακατασκευής με 24 εκατομμύρια δολάρια.

    Σημειώνεται ότι το συνολικό κόστος του έργου υπολογίζεται σε 32 εκατομμύρια δολάρια, από τα οποία τα 8 εκατομμύρια θα διαθέσει η σκοπιανή κυβέρνηση από τον κρατικό προϋπολογισμό. Οι εργασίες για την ανακατασκευή του δικτύου άρδευσης θα ξεκινήσουν τον Οκτώβριο.

    [18] ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΥΜΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΕΠΙΘΕΤΙΚΩΝ ΕΛΙΚΟΠΤΕΡΩΝ ΘΑ ΥΛΟΠΟΙΗΣΕΙ Η ΤΟΥΡΚΙΑ

    Η Τουρκία προτίθεται να ξεκινήσει μεγάλο πρόγραμμα συμπαραγωγής επιθετικών ελικοπτέρων, τα οποία αποτελούν προτεραιότητα για τις ένοπλες δυνάμεις της, μετά την άρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών να παραδώσει τα ελικππτερα τύπου "κόμπρα".

    Οπως γράφει η "Χουρριέτ" μέσα στο επόμενο εξάμηνο η Τουρκία θα ζητήσει προσφορές απο ξένες εταιρίες και αφού επιλέξει την καλύτερη προσφορά θα προσωρήσει στη συμπαραγωγή 150 ελικοπτέρων, σε τρείς ομάδες παραγωγής.

    Κάθε σειρά παραγωγής θα κοστίσει στην Τουρκία, σύμφωνα με τους υπολογισμούς του υφυπουργείου αμυντικής βιομηχανίας, περίπου 1 δισεκατομμύριο δολάρια, ενώ το συνολικό ύψος του προγράμματος θα φθάσει τα 3 δισ.δολάρια.

    Απο τους στρατιωτικούς κύκλους πιστεύεται ότι η συμπαραγωγή των ελικοπτέρων θα είναι δυνατόν να αρχίσει το 2.000 μ.Χ.

    Ομως, με τη συμφωνία μείωσης των συμβατικών όπλων στην Ευρώπη, η Τουρκία δεν δικαιούται να έχει περισσότερα απο 103 επιθετικά ελικόπτερα. Η ηγεσία των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων πιστεύει ,ότι μπορεί να ξεπεράσει το απαγορευτικό όριο , με την εγκατάσταση των υπόλοιπων 47 ελικοπτέρων σε περιοχές, όπου δεν ισχύει η συμφωνία αυτή.

    [19] ΙΣΧΥΡΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ ΑΠΕΙΛΟΥΝ ΤΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΝΟΜΙΣΜΑΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΣΤΗ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ

    Το υπουργείο Εσωτερικών της Βουλγαρίας έχει πληροφορίες ότι με οικονομικά μέσα και διά της οικονομικής οδού, θα γίνουν προσπάθειες να παρεμποδιστεί η λειτουργία του Νομισματικού Συμβούλιο στη χώρα.

    Αυτό δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών της Βουλγαρίας, Μπογκομίλ Μπόνεφ, σήμερα στη Σόφια, και τόνισε ότι η Εθνική Υπηρεσία Ασφάλειας θα εμποδίσει τις προσπάθειες αυτές μέσω ειδικού προγράμματος που έχει επεξεργαστεί με τη συμμετοχή των μυστικών υπηρεσιών.

    Ο κ.Μπόνεφ κατήγγειλλε την ύπαρξη "αρκετά δυνατών οικονομικών και τραπεζικών κύκλων, που μπορεί να προσπαθήσουν να εμποδίσουν τη λειτουργία του Νομισματικού Συμβουλίου" και πρόσθεσε ότι το Υπουργείο του δεν θα επιτρέψει κάτι τέτοιο, ενώ έχει ενημερωθεί σχετικά και η κυβέρνηση Κόστοφ.

    Οι ενδιαφερόμενοι για την αποτυχία του Νομισματικού Συμβουλίου στη Βουλγαρία, κατά τον υπουργό Εσωτερικών, είναι "αυτοί, που θέλουν οι μαφία να κάνει κουμάντο, αυτοί που έχουν συμφέρον να προβαίνουν σε συναλλαγματικές και οικονομικές κερδοσκοπίες".

    Κατά τον κ.Μπόνεφ, ένας τρόπος να χτυπηθεί το Νομισματικό Συμβούλιο στη Βουλγαρία είναι η διαρροή χρημάτων από τις κρατικές τράπεζες και άλλους οικονομικούς οργανισμούς, όπως είναι το Κρατικό Ταμιευτήριο.

    Από τις πληροφορίες που διαθέτει το υπουργείο Εσωτερικών της Βουλγαρίας προκύπτει ότι από τις αρχές του 1997, σημαντικά χρηματικά ποσά έχουν περάσει στην κατοχή ιδιωτικών οικονομικών οργανισμών και το γεγονός αυτό "μπορεί να θέσει σε σοβαρή δοκιμασία τη λειτουργία του Νομισματικού Συμβουλίου και την πολιτική οικονομικής σταθεροποίησης στη χώρα", όπως τόνισε ο κ.Μπόνεφ.

    Ο κ. Μπόνεφ ανακοίνωσε ακόμη ότι στο πλαίσιο των μέτρων που πρόκειται να λάβει η Εθνική Υπηρεσία Ασφάλειας της Βουλγαρίας , από σήμερα έχει διαταχθεί έλεγχος τόσο στη δραστηριότητα του Κρατικού Ταμιευτηρίου, όσο και στο έργο της παραιτηθείσας την προηγουμένη εβδομάδα προέδρου του, Μπίστρα Ντιμιτρόβα. Κ.Κ.


    Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/

    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute
    mpa2html v3.04 run on Monday, 26 May 1997 - 12:16:30