Browse through our Interesting Nodes on Health & Medicine in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 25 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 97-05-22

From: Macedonian Press Agency <mpa@philippos.mpa.gr>

Macedonian Press Agency: News in Elot928 Greek Directory

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ

Θεσσαλονίκη 22 Μαϊου 1997


ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ

[Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

[Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ


ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

[Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [01] Η ΑΝΑΓΚΗ ΑΜΕΣΗΣ ΛΗΨΗΣ ΤΟΛΜΗΡΩΝ ΜΕΤΡΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΤΟΝΙΖΕΤΑΙ ΣΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ ΤΟΥ ΔΝΤ

  • [02] ΤΙΣ ΘΕΣΕΙΣ ΤΗΣ Ν.Δ. ΓΙΑ ΤΑ ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕ Ο Κ.ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ

  • [03] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΛ.ΜΙΛΟΣΕΒΙΤΣ ΜΕ ΤΟΝ ΑΚΗ ΤΣΟΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟ

  • [04] ΤΗ ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΜΠΑΣΚΙΜ ΦΙΝΟ ΕΞΕΦΡΑΣΕ Ο Θ.ΠΑΓΚΑΛΟΣ

  • [05] ΜΕ ΤΟΝ Κ.ΣΗΜΙΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΘΗΚΕ Η ΗΓΕΣΙΑ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ

  • [06] ΑΡΧΙΖΟΥΝ ΑΥΡΙΟ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΤΑ ΔΥΟ ΔΙΕΘΝΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΛΩΣΤΟΫΦΑΝΤΟΥΡΓΙΑ

  • [07] ΤΟΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΥΠΟΓΡΑΜΜΙΣΕ Ο Μ.ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ

  • [08] ΔΥΟ ΟΓΚΩΔΕΙΣ ΤΟΜΟΙ ΤΟΥ ΟΠΠΕΘ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΘΗΣΑΥΡΟΥΣ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΟΡΟΥΣ

  • [09] Η "ΨΥΧΗ" ΤΗΣ ΕΒΡΑΪΚΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΣΕΛΙΔΕΣ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ ΤΟΥ ΑΛΜΠΕΡΤΟ ΝΑΡ

  • [10] ΜΕ ΚΑΛΑΣΝΙΚΟΦ ΑΛΒΑΝΟΙ ΕΚΤΕΛΕΣΑΝ ΣΥΜΠΑΤΡΙΩΤΗ ΤΟΥΣ ΣΕ ΧΩΡΙΟ ΤΗΣ ΠΕΛΛΑΣ

  • [11] Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΑΝΑΒΙΩΝΕΙ ΣΤΗ ΔΙΩΡΥΓΑ ΤΟΥ ΞΕΡΞΗ ΜΕ ΑΝΑΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ ΓΕΓΟΝΟΤΩΝ ΤΗΣ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΑΣ


  • [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [12] ΘΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΦΟΡΕΣ ΓΙΑ ΚΥΠΡΙΑΚΟ,ΑΙΓΑΙΟ ΚΑΙ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟ ΣΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΔΙΕΘΝΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ ΤΗΣ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗΣ ΒΟΥΛΗΣ

  • [13] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΑΚΓΚΕΡΚ ΜΕ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ ΤΗΣ ΒΟΥΛΓΑΡΙΚΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΝΟΜΙΣΜΑΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ

  • [14] ΑΝΑΤΑΡΑΧΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑ ΓΙΑ ΔΙΑΛΥΣΗ ΤΟΥ "ΡΕΦΑΧ"

  • [15] "ΜΗΝ ΑΝΑΤΡΕΠΕΤΕ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ.ΘΑ ΤΗΝ ΑΝΑΤΡΕΨΩ ΕΓΩ" ΕΙΠΕ Η ΤΣΙΛΛΕΡ, ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΧΟΥΡΡΙΕΤ, ΣΤΟΥΣ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΤΗΣ

  • [16] Γ. ΧΡΙΣΤΟΦΙΔΗΣ: ''ΜΕ ΕΙΛΙΚΡΙΝΕΙΑ ΣΤΙΣ ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΕΙΣ''

  • [17] ΜΕΙΩΘΗΚΕ ΚΑΤΑ 21% Η ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΣΤΙΣ ΚΡΑΤΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑΣ ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΤΡΙΜΗΝΟ ΤΟΥ 1997

  • [18] ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΝΑΤΟΪΚΗΣ ΝΑΥΤΙΚΗΣ ΔΥΝΑΜΗΣ ΣΤΗ ΛΙΣΣΑΒΩΝΑ ΜΕ ΕΛΛΗΝΑ ΔΙΟΙΚΗΤΗ


  • ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

    [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [01] Η ΑΝΑΓΚΗ ΑΜΕΣΗΣ ΛΗΨΗΣ ΤΟΛΜΗΡΩΝ ΜΕΤΡΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΤΟΝΙΖΕΤΑΙ ΣΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ ΤΟΥ ΔΝΤ

    Η αναγκαιότητα άμεσης λήψης μέτρων για τη βελτίωση των βασικών αδυναμιών της ελληνικής οικονομίας, επισημαίνεται στο προσχέδιο της ετήσιας έκθεσης του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ). Μάλιστα, στο κείμενο της έκθεσης τονίζεται ότι οι πολιτικές που θα εφαρμοστούν από την κυβέρνηση τον επόμενο ενάμισι χρόνο, ενδέχεται να καθορίσουν την τύχη της ελληνικής οικονομίας για την επόμενη γενιά.

    Πάντως, στην έκθεση αναγνωρίζεται το γεγονός ότι έχει συντελεστεί σημαντική πρόοδος στην οικονομία της χώρας μας τα τελευταία χρόνια, με αποτέλεσμα να παραμένει ρεαλιστική η δυνατότητα ένταξή της στην ΟΝΕ. Οι εμπειρογνώμονες του ΔΝΤ κάνουν λόγο για επιτάγχυνση του ρυθμού ανάπτυξης, ανάκαμψη τον δημόσιων επενδύσεων και πτώση του πληθωρισμού στο χαμηλότερο επίπεδο των είκοσι και πλέον ετών.

    Παράλληλα, το κείμενο του προσχεδίου επισημαίνει τη θετική αλλαγή του επιχειρηματικού κλίματος και την αύξηση της αξιοπιστίας της χώρας μας, που οδήγησαν σε επίπεδα-ρεκόρ συναλλαγματικών διαθεσίμων και σε βελτίωση της θέσης της Ελλάδας στις διεθνείς χρηματοπιστωτικές αγορές.

    Παρόλο όμως, που η ελληνική οικονομία έχει παρουσιάσει αισθητή βελτίωση, δεν υπάρχουν περιθώρια για εφησυχασμό, αφού η έκθεση διατυπώνει σοβαρές ενστάσεις για την αποτελεσματικότητα - μελλοντικά- της οικονομικής πολιτικής που εφαρμόζει σήμερα η κυβέρνηση.

    Ο τομέας στον οποίο επικεντρώνεται η έκθεση είναι αυτός του Δημοσίου, όπου, σύμφωνα πάντα με τους εμπειρογνώμονες του ΔΝΤ, επιβάλλεται να συντελεστούν διαρθρωτικές αλλαγές που περιλαμβάνουν μείωση του προσωπικού και αυστηρό έλεγχο όλων των προσλήψεων. Οσον αφορά το Δημόσιο η έκθεση προτείνει ακόμη ελέγχους στις επιδοτήσεις, αποφυγή διοικητικών παρεμβάσεων στα επιτόκια και κατάργηση ανενεργών οργανισμών και υπηρεσιών. Για τις ΔΕΚΟ προτείνεται η πώληση μετοχών τους στο Χρηματιστήριο, η αύξηση των τιμολογίων τους και ο έλεγχος κόστους.

    Η ελαστικότητα στο ωράριο εργασίας, η καθιέρωση χαμηλότερου ελάχιστου ημερομισθίου για τους νεότερους εργαζομένους και η απελευθέρωση των απολύσεων και των προσλήψεων, αποτελούν μερικά ακόμη από τα τολμηρά μέτρα που προτείνει το ΔΝΤ. Σχετικά με τον τραπεζικό τομέα τονίζεται μεταξύ άλλων η ανάγκη ιδιωτικοποιήσεων, πώλησης θυγατρικών εταιριών, ανεξαρτοποίησης της Τράπεζας Ελλάδας με νόμο και αποθάρρυνσης δανείων σε συνάλλαγμα.

    Τα "μελανά" σημεία της έκθεσης εντοπίζονται στην εκτίμηση των εμπειρογνωμόνων του ΔΝΤ ότι η μείωση του πληθωρισμού έχει προσωρινά ανακοπεί και ο τιμάριθμος θα κλείσει στο 5% παρά τη σκληρή δραχμή. Λόγος γίνεται και για μείωση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας, λόγω της σκληρής δραχμής, της ανατίμησης του εθνικού μας νομίσματος και της αύξησης του κόστους εργασίας.

    [02] ΤΙΣ ΘΕΣΕΙΣ ΤΗΣ Ν.Δ. ΓΙΑ ΤΑ ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕ Ο Κ.ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ

    Τις θέσεις της Νέας Δημοκρατίας για τα εθνικά θέματα, ζητήματα οικονομίας αλλά και κοινωνικού διαλόγου παρουσίασε σήμερα ο Πρόεδρος του κόμματος Κώστας Καραμανλής κατά τη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

    Κορύφωση στην πορεία των εθνικών θεμάτων προέβλεψε ο κ. Καραμανλής ο οποίος άσκησε κριτική στην κυβέρνηση επισημαίνοντας ότι οι χειρισμοί της μπορεί να οδηγήσουν σε αποφάσεις σε βάρος της χώρας μας ή σε ακόμη και σε κρίσεις. Ο διάλογος προωθείται πρόχειρα και χωρίς τις πάγιες προϋποθέσεις για σεβασμό της εδαφικής ακεραιότητας, του διεθνούς δικαίου και απόρριψη της χρήσης βίας, είπε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

    Αναφερόμενος στην οικονομία, σημείωσε ότι η κυβέρνηση δεν ακολουθεί τις υποδείξεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου ενώ για τον κοινωνικό διάλογο ζήτησε τη μονιμότητα και πληρότητά του έτσι ώστε να αναδείξει την κοινωνική πρόνοια.

    Σχετικά με την τοπική αυτοδιοίκηση χαρακτήρισε αδιανόητη την αναγκαστική συνένωση κοινοτήτων και τόνισε ότι η Ν.Δ. θα παρουσιάσει ολοκληρωμένες προτάσεις για το θέμα. Ο Κώστας Καραμανλής κατηγόρησε την κυβέρνηση για ατολμία στον τομέα της παιδείας ενώ για τα εσωκομματικά τόνισε την αναγκαιότητα ποιοτικού άλματος και ανασυγκρότησης της Ν.Δ.

    [03] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΛ.ΜΙΛΟΣΕΒΙΤΣ ΜΕ ΤΟΝ ΑΚΗ ΤΣΟΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟ

    Ο υπουργός Εθνικής Αμυνας της χώρας μας Ακης Τσοχατζόπουλος, που επισκέπτεται απο χθες το Βελιγράδι, συναντήθηκε σήμερα το πρωί με τον ομόλογό του υπουργό της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας Γιουγκοσλαβίας, Πάβλε Μπουλάτοβιτς και τον Πρόεδρο της Σερβίας, Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς.

    Μετά το τέλος της συνάντησης ο κ.Τσοχατζόπουλος ανέφερε ότι του δόθηκε η δυνατότητα να ενημερώσει τον Πρόεδρο της Σερβίας για τις απόψεις της Ελλάδας στο μεγάλο θέμα των αλλαγών και των εξελίξεων σχετικά με την Ευρώπη, τόσο σε ό,τι αφορά την Ευρωπαϊκή Ενωση όσο και το ΝΑΤΟ καθώς και για τη σημασία που έχει το θέμα της σταθερότητας, της ασφάλειας και της συνεργασίας για τα Βαλκάνια και τη δυνατότητα την οποία έχουν, με ανάλογη συνεργασία, η Ελλαδα και η Ο.Δ.Γιουγκοσλαβίας να συμβάλλουν προς αυτή την κατεύθυνση.

    "Ανοίγει μια νέα περίοδος μπροστά μας. Μέσα από μια προσπάθεια διασφάλισης όρων δημοκρατίας, ειρήνης, σταθερότητας μπορούμε να διασφαλίσουμε τη νέα προοπτική που έχει ανάγκη η περιοχή", τόνισε ο κ.Τσοχατζόπουλος.

    Ακόμη, είπε ότι στη συζήτηση με τον Σέρβο Πρόεδρο έγινε αναφορά στη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών που θα γίνει στη Θεσσαλονίκη ενώ συζητήθηκε και η δυνατότητα ανάλογης συνάντησης των υπουργών Αμυνας των Βαλκανικών χωρών. "Μπήκαμε σε μια περίοδο που πρέπει οι συνεργασίες μεταξύ των κρατών στο χώρο της Βαλκανικής να βρουν συγκεκριμένη έκφραση και να συντονίσουμε σωστά τις ενέργειές μας", κατέληξε.

    Αυτή την ώρα ο κ.Τσοχατζόπουλος συναντάται με τον υπουργό Εξωτερικών, Μίλαν Μιλουτίνοβιτς. Ακολούθως θα επισκεφθεί τον ομοσπονδιακό πρωθυπουργό Ράντογιε Κόντιτς και στη συνέχεια θα d~sei κοινή συνέντευξη τύπου με τον ομόλογό του υπουργό Αμυνας. Το απόγευμα θα συναντηθεί με τον Πατριάρχη Σερβίας, Παύλο.

    [04] ΤΗ ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΜΠΑΣΚΙΜ ΦΙΝΟ ΕΞΕΦΡΑΣΕ Ο Θ.ΠΑΓΚΑΛΟΣ

    Τη συμπαράσταση της ελληνικής προς την αλβανική κυβέρνηση εθνικής συμφιλίωσης εξέφρασε ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλαδας, Θεόδωρος Πάγκαλος σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε χθες με τον Αλβανό πρωθυπουργό Μπασκίμ Φίνο.

    Σύμφωνα με τον κρατικό ραδιοφωνικό σταθμό των Τιράνων, ο κ.Πάγκαλος ζήτησε από τον Μπασκίμ Φίνο να παραμείνει στη θέση του μέχρι τη λήξη της εντολής της κυβέρνησης εθνικής συμφιλίωσης. Παράλληλα εξέφρασε την επιθυμία του να επισκεφθεί την Αλβανία, η οποία, σύμφωνα με τον ραδιοσταθμό, αναμένεται να πραγματοποιηθεί σύντομα.

    Ο Ελληνας υπουργός επισήμανε τις προσπάθειες της Ελλαδας τόσο σε διμερές όσο και σε διεθνές επίπεδο για την ομαλή πορεία της Αλβανίας σε ελεύθερες και δημοκρατικές εκλογές και τόνισε ότι βρίσκεται σε συνεχή επαφή με τους ομολόγους της Ευρωπαϊκής Ενωσης για την εξασφάλιση διεθνούς επιτήρησης των επικείμενων εκλογών στη χώρα.

    Ο Μπασκίμ Φίνο από την πλευρά του αναφέρθηκε στις δυσκολίες για την εξεύρεση μιας συναινετικής λύσης ώστε να προχωρήσει η χώρα σε εκλογές. Ο ίδιος υπογράμμισε στον κ.Πάγκαλο τη βούληση των πολιτικών δυνάμεων για την έξοδο της χώρας από την κρίση με την άρση του θεσμικού αδιεξόδου που έχει δημιουργηθεί.

    [05] ΜΕ ΤΟΝ Κ.ΣΗΜΙΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΘΗΚΕ Η ΗΓΕΣΙΑ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ

    Με τον πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη συναντήθηκε το μεσημέρι στο Μέγαρο Μαξίμου η ηγεσία του υπουργείου Εξωτερικών ενόψει της έκτακτης συνόδου κορυφής για τη Διακυβερνητική, αύριο στο Αμστερνταμ.

    Στη συνέχεια ο πρωθυπουργός είχε συνάντηση με τον αμερικανό πρεσβευτή στην Αθήνα Τόμας Νάιλς μετά από αίτημα του τελευταίου.

    Στο επίκεντρο των συνομιλιών Σημίτη - Νάιλς βρέθηκαν τα εθνικά μας θέματα ενώ εντός των επόμενων ημερών ο κ. Νάιλς θα συναντηθεί και με τον υπουργό Εξωτερικών Θεόδωρο Πάγκαλο.

    [06] ΑΡΧΙΖΟΥΝ ΑΥΡΙΟ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΤΑ ΔΥΟ ΔΙΕΘΝΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΛΩΣΤΟΫΦΑΝΤΟΥΡΓΙΑ

    Με τη συμμετοχή 500 και πλέον συνέδρων από την Ελλάδα και ολόκληρο τον κόσμο ξεκινούν αύριο στη Θεσσαλονίκη, για πρώτη φορά με κοινή θεματολογία, το 78ο Παγκόσμιο Συνέδριο του "Textile Institute" και το 5ο Συμπόσιο Κλωστοϋφαντουργίας.

    Τις δύο αυτές σημαντικότατες για τον κλάδο της κλωστοϋφαντουργίας εκδηλώσεις, θα εγκαινιάσει, στις εγκαταστάσεις του συνεδριακού κέντρου "Ιωάννης Βελλίδης", η υφυπουργός Ανάπτυξης, Αννα Διαμαντοπούλου, εκμέρους της Υπουργού, Βάσως Παπανδρέου.

    Υπενθυμίζεται ότι την εκδήλωση συνδιοργανώνουν ο Σύνδεσμος Εξαγωγέων Βόρειας Ελλάδας (ΣΕΒΕ), ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Πλεκτικής (ΣΕΠΒΕ) και το "Textile Institute", υπό την αιγίδα του Υπουργείου Ανάπτυξης και με την οικονομική υποστήριξη της Γενικής Διεύθυνσης ΙΙΙ της Κομισιόν.

    Για το θέμα του συμποσίου, που είναι η "Η κλωστοϋφαντουργία και η κοινωνία της Πληροφορικής", τις απόψεις τους θα καταθέσουν, κατά τη διάρκεια σύντομων χαιρετισμών, ο πρόεδρος του "Textile Institute", ευρωβουλευτής Στ.Αργυρός, οι πρόεδροι της Τράπεζας Μακεδονίας-Θράκης, του ΣΕΒΕ και του ΣΕΠΒΕ, Σπύρος Κουνιάκης, Απόστολος Γενίτσαρης και Γ.Φραντζής και ο επικεφαλής της οργανωτικής επιτροπής, Αντώνης Δούδος.

    Αμέσως μετά, θα ακολουθήσει εισήγηση του υφυπουργού Παιδείας, Γεώργιου Ανθόπουλου, σχετικά με το πώς η εκπαίδευση συμβάλει στην ανάπτυξη της κλωστοϋφαντουργίας, ενώ ο γενικός γραμματέας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, Χ.Σοφιανός, θα αναφερθεί στη στήριξη που παρέχει το ΠΕΠ σε επιχειρήσεις κλωστοϋφαντουργίας. Η τελετή έναρξης της διπλής διοργάνωσης θα ολοκληρωθεί με την εισήγηση του Γ.Μητακίδη, εκπροσώπου της Γενικής Διεύθυνσης ΙΙΙ της Κομισιόν, που θα παρουσιάσει το κοινοτικό πρόγραμμα "ESPRIT''.

    Aπό το πρωί του Σαββάτου ξεκινούν οι εργασίες των δύο συνεδρίων που θα διαρκέσουν μέχρι τη Δευτέρα, με την παρουσίαση εισηγήσεων από τους 90 Ελληνες και ξένους ομιλητές. Οι εισηγητές θα αναφερθούν στην εξέλιξη της βιομηχανίας κλωστοϋφαντουργίας και ένδυσης κατά το 1996, στις ελληνικές ιδιαιτερότητες, στις προοπτικές που διανοίγονται και στα δεδομένα που ισχύουν στις ανταγωνιστικές αγορές χαμηλού κόστους. Σημαντικό τμήμα των εισηγήσεων καταλαμβάνουν φυσικά οι ομιλίες που αναφέρονται στη χρήση της πληροφορικής και σε ειδικότερα τεχνικά θέματα.

    [07] ΤΟΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΥΠΟΓΡΑΜΜΙΣΕ Ο Μ.ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ

    Τον κοινωνικό χαρακτήρα της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης υπογράμμισε σήμερα ο υπουργός Εργασίας Μιλτιάδης Παπαϊωάννου, ερωτηθείς σχετικά με την έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για την ελληνική οικονομία. Η έκθεση επισημαίνει ότι έχει σημειωθεί πρόοδος στον τομέα του πληθωρισμού αλλά και στην πορεία των δημοσίων εσόδων.

    Ωστόσο σημειώνεται ότι σε κρίσιμους τομείς υπάρχουν καθυστερήσεις που μπορούν να υπονομεύσουν το σημερινό θετικό κλίμα. "Εμείς έχουμε δεσμευτεί για κάποια ζητήματα, έχουμε ανοίξει έναν ειλικρινή και χωρίς προειλημμένες αποφάσεις διάλογο και την τελική ευθύνη των αποφάσεων την έχει η κυβέρνηση στο πλαίσιο της ιδεολογίας της και του προγράμματός της", δήλωσε το μεσημέρι ο υπουργός Εργασίας Μιλτιάδης Παπαϊωάννου.

    Εξάλλου ο υφυπουργός Εργασίας Χρήστος Πρωτόπαππας διαβεβαίωσε ότι δεν πρόκειται να υπάρξει αύξηση ορίου απολύσεων, μείωση αποδοχών με μειωση χρόνου και αύξηση ορίων ηλικίας. Ο Πρόεδρος της ΓΣΕΕ Χρήστος Πολυζωγόπουλος έκανε λόγο για μονόπλευρη λιτότητα σε βάρος των εργαζομένων και τόνισε ότι ήρθε η ώρα για την αναδιανομή του εισοδήματος και τη βελτίωση της οικονομικής θέσης των εργαζομένων.

    Τα θετικά αποτελέσματα της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης υπογράμμισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Ρέππας ο οποίος διαβεβαίωσε ότι η ίδια πολιτική θα συνεχίζει να εφαρμόζεται απαρέγκλιτα. Ερωτηθείς για την έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, ο Υπουργός Τύπου σημείωσε ότι αυτή δεν απεικονίζει την πολιτική της κυβέρνησης αλλά απλώς είναι ένα σύνολο προτάσεων και συστάσεων.

    Η κυβερνητική πολιτική έχει καθοριστεί και συνίσταται στη χρυσή τομή ανάμεσα στην ανάγκη για βελτίωση των οικονομικών μεγεθών στο πλαίσιο της σύγκλισης με τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης αλλά για ικανοποίηση των αιτημάτων εργαζομένων, υπαλλήλων και ολόκληρου του λαού, είπε ο κ. Ρέππας.

    [08] ΔΥΟ ΟΓΚΩΔΕΙΣ ΤΟΜΟΙ ΤΟΥ ΟΠΠΕΘ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΘΗΣΑΥΡΟΥΣ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΟΡΟΥΣ

    Ενας ογκώδης κατάλογος 700 σελίδων, αποτέλεσμα δουλειάς τριών χρόνων, καθώς και ένας οδηγός για την πανίδα και την χλωρίδα στη χερσόνησο του Αθω, εκδόσεις του ΟΠΠΕΘ, θα κυκλοφορήσουν παράλληλα με τα εγκαίνια της έκθεσης των κειμηλίων του Αγίου Ορους. Οπως επισήμανε ο καλλιτεχνικός διευθυντής του ΟΠΠΕΘ, Πάνος Θεοδωρίδης, εκτός από αυτούς τους δύο τόμους ο Οργανισμός ετοιμάζει συνολικά δέκα εκδόσεις που αναφέροναι στην αρχιτεκτονική, την καθημερινή ζωή, την λατρεία και το φυσικό περιβάλλον στο Αγιον Ορος. Ηδη έχουν αρχίσει να τυπώνονται οι αφίσες και οι προσκλήσεις για την έκθεση ενώ περί τα τέλη του μήνα θα υπάρξει μία πληρέστερη ενημέρωση του τύπου σχετικά με την εκδήλωση.

    Ο κ Θεοδωρίδης τόνισε ακόμη ότι ετοιμάζεται μελέτη σχετικά με την προσέλευση του κοινού στη έκθεση, ενώ προχωρούν κανονικά οι εργασίες στις έξι αίθουσες του Μουσείου Βυζαντινού Πολιτισμού όπου θα εκτεθούν τα κειμήλια του Αγίου Ορους. Η μεταφορά των κειμηλίων θα αρχίσει με ειδική εκδήλωση στο Αγιο Ορος ενώ θα ακολουθήσει στη Θεσσαλονίκη διήμερο εκδηλώσεων.

    Κατά τη διάρκεια της τακτικής ενημέρωσης των δημοσιογράφων ο κ Θεοδωρίδης ανέφερε ότι την ερχόμενη εβδομάδα αρχίζουν οι εκδηλώσεις για τα 100 χρόνια των ελληνοϊαπωνικών δεσμών που θα ξεκινήσουν με πυροτεχνήματα, χαρταετούς και τυμπανιστές από τη πλατεία Αριστοτέλους. Επίσης το προσεχές Σαββατοκύριακο και τη Δευτέρα θα πραγματοποιηθούν οι ποιητικοί αγώνες στο τέλος των οποίων θα παρουσιαστούν 200 ποιητικές συλλογές. Εξάλλου από αύριο μέχρι την προσεχή Πέμπτη θα προβληθούν στη νέα αίθουσα του Γαλλικού Ινστιτούτου περισσότερες από πενήντα ταινίες γνωστών δημιουργών στο πλαίσιο της 5ης Μπιενάλλε ταινιών για την τέχνη του Κέντρου Ζώρζ Πομπιντού.

    [09] Η "ΨΥΧΗ" ΤΗΣ ΕΒΡΑΪΚΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΣΕΛΙΔΕΣ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ ΤΟΥ ΑΛΜΠΕΡΤΟ ΝΑΡ

    Το ιστορικό πρόσωπο της Εβραϊκής Κοινότητας της Θεσσαλονίκης μέσα από τις συναγωγές και τα τραγούδια, τις παροιμίες και το θέατρο, τη λογοτεχνία και τον τύπο των Εβραίων της πόλης, αποτυπώνεται στο βιβλίο του Αλμπέρτο Ναρ "Κειμένη επί ακτής θαλάσσης" που παρουσιαζεται σήμερα στο βιβλιοπωλείο "Ιανός".

    Το βιβλίο περιλαμβάνει δέκα κείμενα που αναφέρονται στην οργάνωση και στις δραστηριότητες της Εβραϊκής Κοινότητας της πόλης. Το πρώτο κείμενο αναφέρεται στις συναγωγές και εκδόθηκε τον 1985 μαζί με μία ανθολογία σεφαραδίτικων τραγουδιών της Θεσσαλονίκης σε αυτοτελή τόμο, ενώ τα υπόλοιπα κείμενα ανακοινώθηκαν σε συνέδρια ή δημοσιεύτηκαν σε εφημερίδες και περιοδικά.

    "Ο Αλμπέρτος Νάρ εισχωρεί στα σπλάχνα της Θεσσαλονίκης και αφουγκράζεται φωνές που έσβυσαν αλλά έμειναν βαθειά χαραγμένες στη μνήμη και στη καρδιά" επισημαίνει ο καθηγητής της νομικής σχολής του ΑΠΘ Γιώργος Αναστασιάδης και προσθέτει "ιχνηλατώντας με μεθοδικότητα και ευαισθησία , με γνώση αλλά και με αίσθηση της ιστορίας αλλά και της μικροϊστορίας, τα κείμενα, τις "εικόνες" και τις μνήμες, τους ήχους, τις μαρτυρίες και τις στήλες των εφημερίδων, διασώζει και ζωντανεύει με γλώσσα άμεση και λιτή, πολύτιμες ψηφίδες πολιτισμού από την καθημερινότητα, το θέαμα, τον λόγο, τη δράση, την τοπογραφία και τελικά την ψυχή της Εβραϊκής Κοινότητας της Θεσσαλονίκης".

    Σύμφωνα με τον κ.Αναστασιάδη ο Αλμπέρτο Νάρ περισυλλέγει και συνθέτει σημαντικά κομμάτια από το πάζλ της συλλογικής περιπέτειας της πόλης στη διαδρομή της από τον ΙΕ αιώνα ως και την εποχή που άνοιξε το μεγάλο χάσμα μετά την υπέρτατη ύβρι του ολοκαυτώματος, αναπλάθοντας αδιερεύνητες περιόδους και πτυχές της τοπικής πολιτιστικής ιστορίας.

    [10] ΜΕ ΚΑΛΑΣΝΙΚΟΦ ΑΛΒΑΝΟΙ ΕΚΤΕΛΕΣΑΝ ΣΥΜΠΑΤΡΙΩΤΗ ΤΟΥΣ ΣΕ ΧΩΡΙΟ ΤΗΣ ΠΕΛΛΑΣ

    Ενέδρα θανάτου με αυτόματα όπλα "Καλάσνικοφ" έστησαν σε αγροτική περιοχή του Νομού Πέλλας ένοπλοι Αλβανοί λαθρομετανάστες σε συμπατριώτες τους.

    Οι ένοπλοι Αλβανοί κρυμμένοι μέσα σε συστάδες θάμνων, σε ορεινή αγροτική περιοχή έξω από την κοινότητα Ανω Γραμματικό άρχισαν να πυροβολούν εναντίον 14 συμπατριωτών τους, οι οποίοι διέσχισαν πεζή τον ορεινό όγκο του όρους Βερμίου με κατεύθυνση τη Θεσσαλονίκη.

    Από τις ριπές των αυτομάτων όπλων έπεσε νεκρός ο 17χρονος Γιάννης Μπόγκνταν από το Πρίνιασι Αλβανίας, ενώ τραυματισμένος μεταφέρθηκε στο γενικό κρατικό νοσοκομείο Εδεσσας, ο 25 χρονος ξάδελφος του Βασίλι Μπόγκνταν.

    Οι τρεις ένοπλοι στη συνέχεια πήραν από τις τσέπες των πανικόβλητων συμπατριωτών τους τις οικονομίες τους, γύρω στα 35.000 λεκ Αλβανίας, και δέκα ρολόγια από τα χέρια τους και εξαφανίστηκαν.

    Ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις άρχισαν να στήνουν από σήμερα το πρωί μπλόκα έξω από την πόλη της Έδεσσας και σε ορεινούς αγροτικούς δρόμους της περιοχής για να εντοπίσουν τους δράστες, χωρίς όμως αποτέλεσμα.

    Οι αστυνομικές αρχές του νομού Πέλλας χαρακτηρίζουν το αιματηρό περιστατικό πρωτόγνωρο για την περιοχή, αφού μέχρι σήμερα εκτός από τις μεμονωμένες αιματηρές ληστείες δεν είχε σημειωθεί τέτοιου είδους οργανωμένη επίθεση με όπλα "Καλάσνικοφ" από λεηλατημένες στρατιωτικές αποθήκες όπλων και πυρομαχικών στην Akbam_a.

    Στο μεταξύ, τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα σε αγροτική περιοχή έξω από την Επανομή Θεσσαλονίκης τρία άγνωστα άτομα, πιθανόν Αλβανοί, σύμφωνα με την αστυνομία, χτύπησαν στο κεφάλι με τσεκούρι και τραυμάτισαν τον 20χρονο Valentino Visa επειδή αρνήθηκε να τους παραδώσει τα χρήματα του.

    Ο νεαρός νοσηλεύεται εκτός κινδύνου στο νοσοκομείο Αγιος Παύλος της Θεσσαλονίκης.

    [11] Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΑΝΑΒΙΩΝΕΙ ΣΤΗ ΔΙΩΡΥΓΑ ΤΟΥ ΞΕΡΞΗ ΜΕ ΑΝΑΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ ΓΕΓΟΝΟΤΩΝ ΤΗΣ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΑΣ

    Με εντυπωσιακό τρόπο θα αναβιώσει η ιστορία στη Διώρυγα του Ξέρξη, αφού με ομοιώματα αρχαίων τριήρεων και μεταλλογραφήματα, θα αναπαρασταθούν μερικές από τις σημαντικότερες μάχες και εκστρατείες που πραγματοποίησαν οι μεγάλοι στρατηλάτες της αρχαιότητας.

    Ο επιμορφωτικός και ψυχαγωγικός αυτός τρόπος παρουσίασης της ιστορίας, αποτελεί μία μόνο από τις πτυχές του έργου ανάπλασης και ανάδειξης της Διώρυγας του Ξέρξη, που προωθεί το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας. Με απόφαση του υφυπουργού Εθνικής Οικονομίας, Χρήστου Πάχτα, απεστάλη πρόσφατα στην Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων η πρόταση για τη χρηματοδότηση του έργου, συνολικού προϋπολογισμού 1,17 δισεκατομμυρίων δραχμών, από τον μηχανισμό ΕΖΕΣ.

    Η ανάδειξη της Διώρυγας του Ξέρξη, η οποία βρίσκεται στο στενότερο σημείο της Χερσονήσου του Αθω, αναμένεται να αποτελέσει έργο πνοής για το νομό Χαλκιδικής. Το μνημείο θα λειτουργήσει ως δέλεαρ για τους τουρίστες που επισκέπτονται την περιοχή, αφού πρόκειται για το μοναδικό διασωθέν έργο που κατασκεύασαν οι Πέρσες στην Ευρώπη, για να διευκολυνθεί η εκστρατεία τους εναντίον της Ελλάδας, το 481-480 π.Χ. Μάλιστα, έχουν διασωθεί αρχαία κείμενα στα οποία αναφέρεται η διώρυγα, με σημαντικότερο αυτό του ιστορικού Ηροδότου, που μας ενημερώνει ότι το πλάτος της διώρυγας ήταν τέτοιο, ώστε επέτρεπε την ταυτόχρονη διέλευση δύο τριήρεων.

    ''Πρόκειται για ένα μνημείο που χρίζει ιδιαίτερης προστασίας, αφενός επειδή είναι μοναδικό και αφετέρου επειδή θα αποτελέσει πόλο έλξης για τους τουρίστες. Χιλιάδες τουριστών επισκέπτονται το Αγιον Ορος και η Διώρυγα του Ξέρξη θα τους προσελκύσει στην κοινότητα των Νέων Ρόδων", τόνισε, μιλώντας στο Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο κ.Πάχτας.

    Εφόσον το έργο περάσει στη φάση της υλοποίησής του, προβλέπεται να υλοποιηθούν έργα ανάπλασης και τουριστικής αξιοποίησης στον ιστορικό αυτό χώρο. Τα τεχνικά έργα που θα γίνουν, προβλέπουν την αποστράγγιση της Διώρυγας και την παράλληλη δημιουργία τεχνητής λίμνης, τη λειτουργία πεζοδρόμου και ποδηλατοδρόμου, εκθεσιακών χώρων, αναψυκτηρίων και χώρων στάθμευσης. Ολες οι παρεμβάσεις όμως, θα γίνουν με απόλυτο σεβασμό προς το περιβάλλον.

    "Καθήσαμε πολύ καιρό και επεξεργαστήκαμε την πρόταση που τελικά υποβάλαμε στην Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, καθότι ο χώρος αυτός χρειάζεται ειδική κρατική προστασία ως αρχαιολογικό και ιστορικό μνημείο με ιδιαίτερο φυσικό κάλλος", συμπλήρωσε ο κ.Πάχτας, προσθέτοντας ότι εάν η πρόταση εγκριθεί μέσα σε ένα tetq\lgmo, όπως αναμένεται, το έργο θα έχει ολοκληρωθεί μέσα στο 1998.

    Ομως, η σημασία του έργου ανάπλασης της Διώρυγας του Ξέρξη δεν θα αναλωθεί στην προστασία και μόνο του αρχαιολογικού μνημείου, αφού θα αποτελέσει έναυσμα για τη σύσφιξη των σημερινών σχέσεων της χώρας μας με την Περσία. Σύμφωνα πάντα με τον κ.Πάχτα, με αφορμή τη Διώρυγα του Ξέρξη, θα επιχειρηθεί η προσέγγιση των δύο χωρών και η εξέταση των σχέσεων που υφίστανται σήμερα μεταξύ τους.

    "Ηρθα σε επαφή με τον πρέσβη της Περσίας για να συγκεντρώσουμε ιστορικά στοιχεία για τη Διώρυγα και αυτός εμφανίστηκε πολύ 'ανοιχτός' και θετικός όσον αφορά την πρωτοβουλία ανάπλασης του χώρου", κατέληξε ο κ.Πάχτας.

    Ετσι, περίπου διόμισι χιλιάδες χρόνια μετά τη δημιουργία της, η Διώρυγα του Ξέρξη που φτιάχτηκε για την κατάκτηση της Ελλάδας, θα λειτουργήσει ως γέφυρα επικοινωνίας και φιλίας μεταξύ των δύο χωρών. Α.Γ


    [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [12] ΘΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΦΟΡΕΣ ΓΙΑ ΚΥΠΡΙΑΚΟ,ΑΙΓΑΙΟ ΚΑΙ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟ ΣΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΔΙΕΘΝΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ ΤΗΣ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗΣ ΒΟΥΛΗΣ

    Θετικότατες αναφορές στα εθνικά μας θέματα έναντι της Τουρκίας,αλλά και για το Οικουμενικό Πατριαρχείο περιλαμβάνει η ερμηνευτική έκθεση της επιτροπής δημοσίων σχέσεων της αμερικανικής βουλής, που συνοδεύει το νομοσχέδιο για τα ποσά που πρόκειται να εγκριθούν ώς "εξωτερική βοήθεια πρός την Ελλάδα και την Τουρκία".

    Στην έκθεση γίνεται ευθέια αναφορά στο κυπριακό και καταλογίζονται -ίσως για πρώτη φορά τόσο ανοιχτά - ευθύνες στην Τουρκία και στην τουρκοκυπριακή ηγεσία για τη συνεχιζόμενη κατοχή της Κύπρου.

    "Η επιτροπή, τονίζεται στην έκθεση, ανησυχεί ζωηρά για τη συνεχιζόμενη διαίρεση και στρατιωτική κατοχή της Κύπρου, καθώς και την πρόσφατη αύξηση της έντασης στο νησί.Θεωρεί το στατους κβο άδικο, απαράδεκτο και αυξανόμενα ασταθές, που απαιτεί την επείγουσα προσπάθεια επίλυσής του απο τη διεθνή κοινότητα.Η επιτροπή ενθαρρύνει την αμερικανική κυβέρνηση να υλοποιήσει την εκπεφρασμένη πρόθεσή της να παίξει ένα αυξημένο ρόλο για την προώθηση μιας δίκαιης επίλυσης του κυπριακού,με βάση το διεθνές δίκαιο , τις δημοκρατικές αρχές, την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και τα ψηφίσματα του ΟΗΕ."

    Στην έκθεση τονίζεται ακόμη, ότι η παρούσα στρατιωτική κατάσταση στην Κύπρο και "ιδίως ο μέγας αριθμός τουρκικών στρατευμάτων κατοχής αποτελεί μόνιμη πηγή έντασης και αστάθειας στο νησί,αλλά και στην ευρύτερη περιοχή."

    Η επιτροπή εκφράζει την άποψη ότι ' η ασφάλεια όλων των μερών μπορεί να εξασγαλιστεί αποτελεσματικότερα με την πλήρη αποχώρηση όλων των ξένων στρατευμάτων απο την Κύπρο και την πλήρη αποστρατικοποίησή της" υιοθετώντας τις προτάσεις της κυπριακής κυβέρνησης.Οσον αφορά στην προοπτική ένταξης της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση, η επιτροπή υπογραμμίζει ότι "μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως καταλύτης για την επίτευξη συνολικής λύσης του προβλήματος, που θα επιφέρει σημαντικά οικονομικά και πολιτικά οφέλη σε όλους τους Κύπριους".

    "Η λύση του κυπριακού θα εξαλείψει μια πηγή έριδας μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας και θα οδηγήσει στη σταθεροποίηση των σχεσεων των δύο χωρών,αλλά και την εμπέδωση της ειρήνης στην ανατολή Μεσόγειο" τονίζεται στην έκθεση.

    Για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και τη διένεξη στο Αιγαίο, η επιτροπή υπογραμμίζει, χωρίς όμως να αναφέρεται ονομαστικά στην Τουρκία, την "υποχρέωση των Ηνωμένων Πολιτειών να απαιτούν απο όλες τις χώρες και ιδίως τους συμμ'αχους τους να ακολουθούν τα διεθνώς αποδεκτά πρότυπα συμπεριφοράς και να σέβονται τις διεθνείς συνθήκες και τους διεθνείς κανόνες."Οποιος αμφισβητεί την εφαρμογή ή την ερμηνεία των διεθνών συνθηκών θα πρέπει να προσφυγουν στο κατάλληλο διεθνές δικαστικό και συναινετικό όργανο".

    Για την λειτουργία του Οικουμενικού Πατριαρχείου η επιτροπή τονίζει ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες "θα πρέπει να αναγνωρίσουν το Οικουμενικό Πατριαρχείο της Κωνσταντινούπολης ως το πνευματικό κέντρο 300 εκατομμυρίων Ορθοδόξων χριστιανών σε όλο τον κόσμο, sulpeqikalbamol]mym των πέντε εκατομμυρίων, που ζούν στις ΗΠΑ."

    "Τα τελευταία χρόνια, επισημαίνεται στην έκθεση, το Οικουμενικό Πατριαρχείο έχει δεχθεί πολλές απειλές στην Τουρκία και υπήρξε στόχος βομβιστικών επιθέσεων.Η επανέναρξη της λειτουργίας της Θεολογικής σχολής της Χάλκης είναι ζωτικής σημασίας για την μακροπρόθεσμη βιωσιμότητά του.Το κλείσιμο της σχολής το 1971 απο τις τουρκικές αρχές αποτελεί παραβίαση των διεθνών συνθηκών που έχει υπογράψει η Τουρκία, όπως η συνθήκη της Λωζάνης, το Πρωτόκολλο του 1968, η Τελική πραξη του Ελσίνκι του 1975 και η Χάρτα των Παρισίων.Η επιτροπή υποστηρίζει σθεναρά την αναγνώριση του Οικουμενικού Πατριαρχείου και την επανέναρξη της Θεολογικής σχολής της Χάλκης και πιστεύει ότι η αμερικανική κυβέρνηση θα πρέπει να χρησιμοποιήσει τις διπλωματικές της δυνατότητες, ώστε η τουρκική κυβέρνηση να ενεργήσει και να εξασφαλίσει την ασφάλεια του Πατριάρχη και την περιουσία του Οικουμενικού Πατριαρχείου" καταλήγει η έκθεση της επιτροπής της αμερικανικής βουλής.

    [13] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΑΚΓΚΕΡΚ ΜΕ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ ΤΗΣ ΒΟΥΛΓΑΡΙΚΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΝΟΜΙΣΜΑΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ

    Η Νομισματική Επιτροπή δεν μπορεί να καθορίζει την επιχειρηματική συμπεριφορά του τραπεζικού συστήματος στη Βουλγαρία και για το λόγο αυτό είναι απαραίτητη η αύξηση του τραπεζικού ελέγχου και των εγγυήσεων στο τραπεζικό σύστημα, όπως δήλωσε η επικεφαλής της ειδικής αποστολής του Διεθνές Νομισματικού Ταμείου, Αν Μάκγκερκ, μιλώντας στα μέλη της Οικονομικής Επιτροπής και Επιτροπής προϋπολογισμού στη βουλγαρική Bουλή, σε ειδική συνάντηση σήμερα.

    Η κ. Μάκγκερκ ισχυρίστηκε, πως το Νομισματικό Συμβούλιο δεν θα είναι σε θέση να παρέχει χρήματα στην τραπεζική διοίκηση, εκτός κι`αν υπάρξουν έσοδα από τα ενεργητικά του ισοζυγίου, τα οποία θα είναι μεγαλύτερα από τα αναγκαία έξοδα. Η ίδια σημείωσε, πως τα συναλλαγματικά αποθέματα του Νομισματικού Συμβουλίου θα είναι 1 δισ. δολάρια και η Κεντρική Τράπεζα της Βουλγαρίας θα έχει κέρδη από τα επιτόκια, αφού θα επενδύσει τα αποθέματα αυτά στο εξωτερικό σε ενεργητικά υψηλής αποδόσεως. Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο προτείνει στο τέλος του πρώτου χρόνου, οι επιπλέον χρηματικές εισροές από το εξωτερικό, να μεταφερθούν στην τραπεζική διοίκηση.

    Η προβλεπόμενη από το νόμο χρηματοδότηση με συστηματικό ρίσκο πρέπει να γίνεται μόνο όταν η σχετική τράπεζα αντιμετωπίζει προσωρινά προβλήματα και όχι σε αποδεδειγμένη αφερεγγυότητα, όπως ήταν στο παρελθόν, σχολίασε η κ.Μάκγκερκ. Σύμφωνα μ`αυτήν, εύλογο θα είναι να συζητηθεί νέα σταθεροποίηση στο τραπεζικό σύστημα.

    Οι διακυμάνσεις της ισοτιμίας λέβα - δολαρίου, μετά την εφαρμογή της Νομισματικής Επιτροπής, θα είναι μικρές, γιατί και το γερμανικό μάρκο και το δολάριο είναι αρκετά σταθερό συνάλλαγμα, δήλωσε η κ. Μάκγκερκ, αναφερόμενη στον επηρεασμό των διεθνών αγορών.

    Η ημερομηνία έναρξης της εφαρμογής της Νομισματικής Epitqop^r δεν είναι ακόμα επίσημα καθορισμένη, αλλά πιθανότατα αυτή να είναι η 1 Ιουλίου, σημείωσε η κ. Μάκγκερκ και τόνισε, πως το πιο σημαντικό για τη Βουλγαρία τώρα είναι, να θεσπιστούν οι σχετικοί νόμοι, ενώ οι συζητήσεις στο θέμα του προϋπολογισμού δεν έχουν ακόμη ολοκληρωθεί.

    Σχετικά με το ζήτημα των μισθών, η κ. Μάκγκερκ διασαφήνισε, πως ο περιορισμός αφορά μόνο τις προβληματικές επιχειρήσεις, ενώ αυτές, που είναι αποδοτικές και κερδοφόρες, μπορούν να αυξήσουν τους μισθούς τους όσο αυτοί επιθυμούν.

    [14] ΑΝΑΤΑΡΑΧΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑ ΓΙΑ ΔΙΑΛΥΣΗ ΤΟΥ "ΡΕΦΑΧ"

    Νέες διαστάσεις στο κλίμα έντασης που επικρατεί στην Τουρκία έδωσε η προσφυγή του εισαγγελέα του Ανωτάτου Εφετείου στο Συνταγματικό Δικαστήριο για τη διάλυση του Κόμματος Ευημερίας (ΡΕΦΑΧ) του πρωθυπουργού Νετζμετίν Ερμπακάν. Η συζήτηση που έχει αρχίσει, στρέφεται γύρω από τις πιθανότητες να τεθεί τελικά εκτός νόμου το Κόμμα Ευημερίας. Από πλευράς στελεχών του κόμματος, απευθύνονται έντονες κατηγορίες εναντίον του εισαγγελέα.

    Ο εισαγγελέας Βουράλ Σαβάς, χθες είχε ανακοινώσει ότι έχει παραδώσει ήδη στο Συνταγματικό Δικαστήριο το σχετικό κατηγορητήριο, στο οποίο, το Κόμμα Ευημερίας χαρακτηρίζεται "εστία αντισυνταγματικών δραστηριοτήτων που στοχεύει το λαϊκό κράτος".

    Ήταν έντονη όμως η αντίδραση του Κόμματος Ευημερίας. Ο υπουργός άνευ χαρτοφυλακίου και βασικό στέλεχος του κόμματος, Αμντουλλάχ Γκιούλ, σήμερα υποστήριξε ότι "ο εισαγγελέας κάνει πολιτική". Ο υπουργός είπε επίσης ότι το Κόμμα Ευημερίας θα καταγγείλει τον εισαγγελέα και θα ζητήσει να ασκηθεί δίωξη εναντίον του. Χθες, ο Γενικός Γραμματέας του Κόμματος Ευημερίας, Ογουζχάν Ασίλτουρκ είχε υποστηρίξει ότι η προσφυγή του εισαγγελέα στο Συνταγματικό Δικαστήριο με το συγκεκριμένο κατηγορητήριο "συνιστά παραβίαση του δικαίου". Πάντως, η προσφυγή "ξεπέρασε τα όρια του δικαιου" σύμφωνα και με τον αντιπρόεδρο του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος Ουλούτς Γκιουρκάν που είναι ένας από τους πέντε αντιπροέδρους της Εθνοσυνέλευσης.

    Το Συνταγματικό Δικαστήριο ανακοίνωσε ότι η όλη διαδικασία θα ολοκληρωθεί μέσα σε έξι μήνες. Το Δικαστήριο αρχικά θα κρίνει, εάν μπορεί να εκδικάσει την υπόθεση. Τόσο στη φάση αυτή, όσο και στην ίδια εκδίκαση υπάρχουν κάποια νομικά προβλήματα, που δεν αποκλείεται να σταθούν εμπόδιο για την κίνηση του εισαγγελέα. Ουσιαστικά πρόκειται για το γεγονός ότι ο νόμος περί πολιτικών κομμάτων δεν έχει εναρμονιστεί με το σύνταγμα έτσι όπως αναθεωρήθηκε αυτό το 1995. Μεταξύ των διατάξεων που είχαν αναθεωρηθεί, υπήρχε κι αυτή που αφορά τα πολιτικά κόμματα.

    Έτσι, το Σύνταγμα αναφέρει ότι "τα μέλη που με τις δηλώσεις ή τις πράξεις τους προκαλούν τη διάλυση του κόμματος δεν μπορούν να γίνουν μέλη άλλου κόμματος για μια πενταετία και στο βαθμό που πρόκειται για βουλευτές, το Συνταγματικό Δικαστήριο αφαιρεί την ιδιότητά τους αυτή". Το αντίστοιχο άρθρο του νόμου περί πολιτικών κομμάτων, όμως, αναφέρει ότι χάνουν τη βουλευτική τους ιδιότητα όλοι οι βουλευτές του κόμματος που τίθεται εκτός νόμου, ενώ τα l]kg του κόμματος δεν μπορούν να ενταχθούν σε άλλο κόμμα για μια δεκαετία. Το Συνταγματικό Δικαστήριο θα λάβει την απόφασή του με βάση το Σύνταγμα και το νόμο περί πολιτικών κομμάτων που όμως στην προκειμένη περίπτωση αναφέρουν εντελώς διαφορετικά πράγματα. Το πρόβλημα αυτό είχε υπογραμμίσει ήδη και ο ίδιος ο εισαγγελέας, λέγοντας ότι υπάρχει το ενδεχόμενο το Συνταγματικό Δικαστήριο να μην εκδικάσει τελικά την υπόθεση.

    Σε περίπτωση που διαλυθεί το Κόμμα Ευημερίας, θεωρητικά υπάρχει δυνατότητα να ιδρυθεί νέο κόμμα. Ωστόσο, με το κενό που υπάρχει εξ' αιτίας της απόστασης μεταξύ του συντάγματος και του νόμου περί πολιτικών κομμάτων, παραμένει αδιευκρίνιστη η διαδικασία. Να σημειωθεί ότι με απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου, από το 1992 μέχρι σήμερα έχουν τεθεί εκτός νόμου, συνολικά 13 κόμματα. Ως προς το πολιτικό ισλάμ, πρόκειται για τη δεύτερη προσφυγή στο Συνταγματικό Δικαστήριο. Η πρώτη είχε γίνει το 1971, αμέσως μετά τη στρατιωτική επέμβαση της 12ης Μαρτίου. Το αποτέλεσμα ήταν να τεθεί εκτός νόμου το τότε Κόμμα Εθνικής Τάξης που είχε ηγέτη τον Νετζμετίν Ερμπακάν. Το κόμμα επανιδρύθηκε το 1972 με τον τίτλο Κόμμα Εθνικής Σωτηρίας, το οποίο τέθηκε εκτός νόμου με το στρατιωτικό πραξικόπημα του 1980.

    [15] "ΜΗΝ ΑΝΑΤΡΕΠΕΤΕ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ.ΘΑ ΤΗΝ ΑΝΑΤΡΕΨΩ ΕΓΩ" ΕΙΠΕ Η ΤΣΙΛΛΕΡ, ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΧΟΥΡΡΙΕΤ, ΣΤΟΥΣ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΤΗΣ

    Εκκληση στους βουλευτές της να μην ανατρέψουν με την ψήφο τους την κυβέρνηση συνασπισμού απηύθυνε η Τανσού Τσιλλέρ, λίγη ώρα πρίν συζητηθεί στη Βουλή, η πρόταση μομφής της αντιπολίτευσης.Αυτό αποκαλύπτει η εφημερίδα Χουρριέτ, η οποία υποστηρίζει πώς " η Τανσού Τσιλλέρ έφτασε στο σημείο να ορκιστεί στο Κοράνι, ότι θα ανατρέψει η ίδια τον Ερμπακάν,αν δεν συμφωνήσει στην προκήρυξη εκλογών".

    Σύμφωνα με το δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας, η αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών επεσήμανε στους βουλευτές της την πρόθεσή της να ζητήσει απο τον Ερμπακάν να αναλάβει την πρωθυπουργία, ώστε "να μειωθεί η ένταση και να ηρεμήσει ο Στρατός, που δεν επιθυμεί συνεδρίαση του ανώτατου στρατιωτικού συμβουλίου, υπο την προεδρία του Ερμπακάν".

    "Αν αναλάβω την πρωθυπουργία, είπε στους βουλευτές της, θα προχωρήσω στη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών.Ηδη υπάρχει μυστικό πρωτόκολλο μεταξύ μας και ο κ.Ερμπακάν μου έδωσε υποσχέσεις."

    Με βάση τα όσα είπε η Τσιλλέρ στους βουλευτές της, όπως επισημαίνει ο τουρκικός τύπος, πέτυχε να περιορίσει τις διαρροές των βουλευτών. Υποστήριξε ακόμη, πώς αν πέσει η κυβέρνηση συνασπισμού "τότε το κόμμα του Ορθού Δρόμου θα διαλυθεί" εκφοβίζοντας και εκβιάζοντας μ΄αυτόν τον τρόπο τους βουλευτές της να ψηφίσουν κατα της πρότασης μομφής.Οσον αφορά στις εκλογές, υποσχέθηκε ότι πρώτα με νομοθετική ρύθμιση θα εξασφαλισθεί το δικαίωμα συνταξιοδότησης των βουλευτών και το αργότερο ως τον Μάρτιο του 1998, η χώρα θα οδηγηθεί ξανά στις κάλπες.Τελικά ,φαίνεται ότι δεν πείσθηκαν απο τα λόγια της Τσιλλέρ επτά βουλευτές του κόμματός της, που σύμφωνα με τις τουρκικές εφημερίδες, ψήφισαν υπέρ της πρότασης μομφής ,ενώ άλλοι έξι προτίμησαν να απέχουν απο την συζήτηση. ΑΛΛΑ ΛΕΕΙ Ο ΕΡΜΠΑΚΑΝ

    Τις απόψεις πάντως της Τ.Τσιλλέρ δεν φαίνεται να συμμερίζεται ο πρωθυπουργός Νετσμεντίν Ερμπακάν.Αμέσως μετά το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας δήλωσε περιχαρής, ότι θα εξακολουθήσει να κυβερνά ως το 2.000, διαψεύδοντας ουσιαστικά την κυβερνητική εταίρο του. "Η κυβέρνηση, είπε, πήρε για δεύτερη φορά ψήφο εμπιστοσύνης και θα συνεχίσει να διατηρεί την εξουσία έως το 2.000".

    [16] Γ. ΧΡΙΣΤΟΦΙΔΗΣ: ''ΜΕ ΕΙΛΙΚΡΙΝΕΙΑ ΣΤΙΣ ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΕΙΣ''

    Η ελληνοκυπριακή πλευρά θα προσέλθει στις απευθείας διαπραγματεύσεις με ''απόλυτη ειλικρίνεια, σοβαρότητα και υπευθυνότητα, για να συζητήσει διαζευκτικές προτάσεις'', δήλωσε σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Κύπρου, Μανόλης Χριστοφίδης.

    Ταυτόχρονα, ο εκπρόσωπος υπογράμμισε ότι ο συνομιλητής της κυπριακής πλευράς, θα ενεργεί σύμφωνα με συγκεκριμένους όρους εντολής, που θα προδιαγράψει το Εθνικό Συμβούλιο.

    ''Με σεβασμό στην επιστήμη του Δικαίου, ιδιαίτερα του Διεθνούς Δικαίου και με σεβασμό στις διακηρύξεις των Ηνωμένων Εθνών, μπορούν να διαμορφωθούν πολλές διαζευκτικές προτάσεις για τις βασικές πτυχές του Κυπριακού, έχοντας υπόψη τις θέσεις των μερών, όπως έχουν εκτεθεί μέχρι σήμερα'', εξήγησε ο κ. Χριστοφίδης.

    Η κυπριακή πλευρά, πρόσθεσε, είναι έτοιμη να συζητήσει σε αυτά τα πλαίσια για να βρεθεί διέξοδος από το αδιέξοδο, για λύση του Κυπριακού.

    [17] ΜΕΙΩΘΗΚΕ ΚΑΤΑ 21% Η ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΣΤΙΣ ΚΡΑΤΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑΣ ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΤΡΙΜΗΝΟ ΤΟΥ 1997

    Επενδύσεις ύψους 600 δισεκατομμυρίων λεβ (1500 λέβα = 1 δολάριο), σκοπεύουν να κάνουν οι διοικήσεις των επιχειρήσεων στο βιομηχανικό τομέα της Βουλγαρίας έως το τέλος του 1997, σε περίπτωση που δεν υπάρξουν μεγάλες διακυμάνσεις του πληθωρισμού.

    Αυτό προκύπτει από ειδική έρευνα που διεξήγαγε το Εθνικό Στατιστικό Ινστιτούτο της Βουλγαρίας, στην οποία σημειώνεται ακόμη ότι το 80% και πλέον των ποσών, πρόκειται να επενδυθούν στους τομείς της ενέργειας και της χημικής βιομηχανίας, καθώς και στην παραγωγή κάρβουνου.

    Να σημειωθεί ότι τον περασμένο Απρίλιο, συνεχίστηκε η μείωση της παραγωγής στον οικονομικό τομέα της χώρας και μόνο στην παραγωγή κάρβουνου σημειώθηκε αύξηση κατά 2%, σε σύγκριση με τον Απρίλιο του 1996.

    Η μείωση της παραγωγής κατά το πρώτο τρίμηνο του 1997, σε σχέση με την ίδια χρονική περίοδο του 1996, ανήλθε στο 21% για τις κρατικές επιχειρήσεις και στο 32% για τις ιδιωτικές. Επίσης μειώθηκε κατά 4,5% το μερίδιο του ιδιωτικού τομέα στη βουλγαρική οικονομία. Κ.Κ.

    [18] ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΝΑΤΟΪΚΗΣ ΝΑΥΤΙΚΗΣ ΔΥΝΑΜΗΣ ΣΤΗ ΛΙΣΣΑΒΩΝΑ ΜΕ ΕΛΛΗΝΑ DIOIJGTG

    Ehilotupij^ επίσκεψη στη Λισσαβώνα πραγματοποιεί μοίρα πλοίων του ΝΑΤΟ (STANAVFORMED) στο πλαίσιο της άσκησης Linked Seas που εκτέλεσε η Νατοϊκή ναυτική δύναμη Μεσογείου (Standing Neval Force Mediterranean - STANAVFORMED), σε συνεργασία με την αντίστοιχη δύναμη του Ατλαντικού. Η μοίρα του ΝΑΤΟ θα παραμείνει στη Λισσαβώνα έως τις 24 Μαΐου.

    Ο Διοικητής της STANAVFORMED, η οποία αποτελείται από 7 πλοία χωρών του ΝΑΤΟ (Ιταλία, Τουρκία, Ελλάδα, Ισπανία, Γερμανία, Ολλανδία, Βρετανία και ΗΠΑ), Αρχιπλοίαρχος Κωνσταντίνος Νικητιάδης, έδωσε συνέντευξη τύπου στην ελληνική φρεγάτα ΛΗΜΝΟΣ και στην οποία επιβαίνει.

    Ο Αρχιπλοίαρχος Νικητιάδης μίλησε για την σημασία των επιχειρησιακών ασκήσεων της STANAVROMED, που έχουν στόχο την σωστή προετοιμασία των ναυτικών δυνάμεων των χωρών-μελών του ΝΑΤΟ σε περιπτώσεις επιβολής embargo (π.χ. περίπτωση πρώην Γιουγκοσλαβίας), εκκένωσης πληθυσμών και προστασίας αμάχων σε εμπόλεμες περιοχές, καθώς και την εξασφάλιση της ετοιμότητας των τηλεπικοινωνιών.

    Ο Αρχιπλοίαρχος Νικητιάδης μίλησε επίσης για τις επισκέψεις που έχει πραγματοποιήσει η ναυτική δύναμη σε νατοϊκές και μη χώρες (Μαρόκο, Αίγυπτος, Ισραήλ, Τυνησία και Ουκρανία). Τον επόμενο μήνα η STANAVFORMED θα πλεύσει στη Μαύρη Θάλασσα και θα επισκεφθεί την Βάρνα και την Κωστάντζα στη Βουλγαρία και στη Ρουμανία, αντίστοιχα, στο πλαίσιο της Συνεργασίας για την Ειρήνη.

    Η STANAVFORMED είναι μέρος των Δυνάμεων Άμεσης Επέμβασης του ΝΑΤΟ και αποτελείται από διαφόρων τύπων πολεμικά πλοία, από διάφορες χώρες της Ατλαντικής Συμμαχίας. Τα τέσσερα τελευταία χρόνια έχει συμμετάσχει σε ναυτικές δραστηριότητες για την επιβολή του embargo στην πρώην Γιουγκοσλαβία (επιχείρηση Sharp Guard).


    Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/

    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute
    mpa2html v3.04 run on Thursday, 22 May 1997 - 12:41:03