Browse through our Interesting Nodes on Classical Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 25 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 97-05-21

From: Macedonian Press Agency <mpa@philippos.mpa.gr>

Macedonian Press Agency: News in Elot928 Greek Directory

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ

Θεσσαλονίκη 2 Μαϊου 1997


ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ

[Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

[Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ


ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

[Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [01] ΜΕΣΟΛΑΒΗΣΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΓΙΑ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΣΤΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ

  • [02] ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΕΣ ΜΕΣΩ ΙΝΤΕΡΝΕΤ ΠΡΟΩΘΟΥΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΒΑΛΚΑΝΙΟΥΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΕΣ

  • [03] Η ΕΛΛΑΔΑ ΑΝΑΛΑΜΒΑΝΕΙ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΔΙΕΞΑΧΘΟΥΝ ΟΙ ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΑ

  • [04] ΚΗΔΕΥΕΤΑΙ ΤΟ ΑΠΟΓΕΥΜΑ ΣΤΑ ΓΙΑΝΝΕΝΑ Ο ΥΠΑΣΤΥΝΟΜΟΣ Ν.ΜΑΡΚΑΚΗΣ

  • [05] ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΔΙΕΥΘΥΝΤΩΝ ΤΩΝ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΩΝ ΒΑΛΚΑΝΙΚΩΝ ΜΜΕ ΔΙΟΡΓΑΝΩΝΕΙ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΤΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ

  • [06] Γ.ΑΡΣΕΝΗΣ: Η Α' ΛΥΚΕΙΟΥ ΑΠΟ ΤΟ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟ ΘΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΗΣΕΙ ΣΤΟ ΝΕΟ ΔΙΔΑΚΤΙΚΟ ΥΛΙΚΟ

  • [07] ΚΑΘΟΛΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ - ΣΤΑ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ ΠΡΟΣΦΕΥΓΟΥΝ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ ΣΤΗ ΓΕΡΜΑΝΙΑ

  • [08] Η ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΤΩΝ ΒΑΛΚΑΝΙΚΩΝ ΧΩΡΩΝ ΣΤΟ ΤΡΑΠΕΖΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ, ΤΙΣ ΕΞΑΓΩΓΕΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΤΥΠΟΠΟΙΗΣΗ, "ΚΛΕΙΔΙ" ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

  • [09] Η ΝΟΣΟΣ ΤΟΥ ΑΛΤΣΑΙΜΕΡ ΘΑ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΕΙ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΙΑΤΡΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ


  • [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [10] Η ΕΠΙΛΥΣΗ ΤΟΥ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ ΣΤΟΥΣ ΑΜΕΣΟΥΣ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟΥΣ ΣΤΟΧΟΥΣ ΤΟΥ Μ.ΚΛΙΝΤΟΝ

  • [11] ΠΡΟΣΦΥΓΗ ΤΟΥ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑ ΑΓΚΥΡΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΔΙΑΛΥΘΕΙ ΤΟ ΚΟΜΜΑ ΕΥΗΜΕΡΙΑΣ

  • [12] ΑΝΕΞΕΛΕΓΚΤΗ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΟ ΝΟΤΟ ΤΗΣ ΑΛΒΑΝΙΑΣ

  • [13] ΜΕΡΙΚΗ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΕΚΛΟΓΙΚΟΥ ΝΟΜΟΥ ΑΠΟΔΕΧΕΤΑΙ Ο Σ.ΜΠΕΡΙΣΑ

  • [14] ΔΙΩΞΗ ΣΕ ΒΑΡΟΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑ ΠΟΥ ΚΑΛΕΣΕ ΣΕ "ΕΝΟΠΛΗ ΕΞΕΓΕΡΣΗ" ΚΑΤΑΘΕΤΕΣ ΠΑΡΑΤΡΑΠΕΖΑΣ ΤΑΤ ΣΤΗΝ ΠΓΔΜ

  • [15] ΕΚΘΕΣΗ - ΚΑΤΑΠΕΛΤΗΣ ΤΟΥ ΟΗΕ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΓΚΛΩΒΙΣΜΕΝΟΥΣ

  • [16] ΟΡΚΙΣΤΗΚΕ Η ΝΕΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΗΣ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑΣ

  • [17] Η ΕΠΙΛΥΣΗ ΤΟΥ ΖΗΤΗΜΑΤΟΣ ΤΟΥ ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟΥ ΕΣΩΤΕΡΙΚΗ ΥΠΟΘΕΣΗ ΤΗΣ Ο.Δ.ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑΣ, ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΕΙ ΣΚΟΠΙΑΝΟΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ


  • ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

    [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [01] ΜΕΣΟΛΑΒΗΣΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΓΙΑ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΣΤΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ

    Τη δέσμευση ότι η Ελλάδα θα διαδραματίσει μεσολαβητικό ρόλο στην αξιοποίηση επενδυτικών κεφαλαίων από τις ΗΠΑ και την Ευρώπη προκειμένου να διοχετευθούν για τη δημιουργία έργων υποδομής στις bakjamij]r χώρες, ανέλαβε ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης απέναντι στους προέδρους των Επιμελητηρίων των χωρών της Βαλκανικής που τον επισκέφθηκαν στο Μέγαρο Μαξίμου.

    Οπως είπε ο πρωθυπουργός η ελληνική κυβέρνηση έχει ζητήσει ήδη από την Ευρωπαική Ενωση να προχωρήσει στη διαμόρφωση μιας ιδιαίτερης πολιτικής σχετικά με την ανάπτυξη των οικονομιών των βαλκανικών χωρών.

    Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας, Γιάννος Παπαντωνίου, από την πλευρά του, επισήμανε τις μεγάλες προοπτικές ανάπτυξης της οικονομικής συνεργασίας στα Βαλκάνια και το θετικό ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η Ελλάδα, στη διάρκεια της ομιλίας του στην τελετή έναρξης της γενικής συνέλευσης της Ενωσης Βαλκανικών Επιμελητηρίων. Ο κ. Παπαντωνίου αναφέρθηκε στο ρόλο της Τράπεζας Ευξείνου Πόντου, στις δραστηριότητες Ελλήνων επιχειρηματιών στα Βαλκάνια και τόνισε πως με παρέμβαση της κυβέρνησης θα συμπεριληφθούν οι βαλκανικές χώρες σε προγράμματα προώθησης μεγάλων επενδύσεων υποδομής.

    Ο πρόεδρος της Ενωσης Βαλκανικών Επιμελητηρίων, Ανδρέας Κυριαζής , ανακοίνωσε τη συγκρότηση επιτροπής από εκπροσώπους των Επιμελητηρίων, η οποία μέσα σε τρεις μήνες, με τη συνεργασία των Τραπεζών, θα διαμορφώσει τα κριτήρια και τις προυποθέσεις για την ενίσχυση της φερεγγυότητας του τραπεζικού συστήματος. Αναφέρθηκε, επίσης, στα ζητήματα της ασφάλισης των εμπορικών ανταλλαγών και των επενδυτικών σχεδίων καθώς και στην ανάπτυξη του παραμεθορίου εμπορίου.

    [02] ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΕΣ ΜΕΣΩ ΙΝΤΕΡΝΕΤ ΠΡΟΩΘΟΥΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΒΑΛΚΑΝΙΟΥΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΕΣ

    Νέες προοπτικές για τη συνέχιση και εξέλιξη του ηλεκτρονικού εμπορίου, αλλά και για την ανάπτυξη στενότερων επαφών μεταξύ των επιχειρηματιών της Ελλάδας, της Βουλγαρίας, της FYROM και της Ρουμανίας αναμένεται να διανοιχθούν με τη δημιουργία δικτύου πληροφορικής μέσω Ιντερνετ, που θα εξυπηρετεί τις τέσσερις χώρες.

    Αυτά τονίστηκαν κατά τη διάρκεια της χθεσινής γενικής συνέλευσης της Ενωσης Βαλκανικών Επιμελητηρίων στην Αθήνα, στην οποία παρουσιάστηκε η πρόταση της Κεντρικής Ενωσης Επιμελητηρίων για τη δημιουργία δικτύου πληροφορικής, στο πλαίσιο του κοινοτικού προγράμματος "PHARE".

    Εάν η πρόταση εγκριθεί και περάσει στο στάδιο της υλοποίησης, το ηλεκτρονικό σύστημα που θα δημιουργηθεί, θα παρέχει στοιχεία σχετικά με το εμπορικό μητρώο, τις επιχειρηματικές δυνατότητες που υπάρχουν σε κάθε χώρα, τις εκθέσεις και τις εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται στα συμμετέχοντα κράτη, τα τελωνεία, τους εμπορικούς κανονισμούς, τις επενδύσεις και το χρηματιστήριο.

    Παράλληλα, το σύστημα αυτό θα λειτουργεί ως φόρουμ ανταλλαγής απόψεων μεταξύ των επιχειρηματιών της Χερσονήσου του Αίμου. Με αυτόν τον τρόπο προλειαίνεται το έδαφος για την ανάπτυξη εμπορικών συναντήσεων στην περιοχή, για την αύξηση του αριθμού των νεοϊδρυθέντων μικτών εταιριών, καθώς και για τη βελτίωση και τη διεύρυνση των συνεργασιών μεταξύ των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, στις οποίες στηρίζεται το οικονομικό μέλλον των Βαλκανίων και της Ευρώπης.

    [03] Η ΕΛΛΑΔΑ ΑΝΑΛΑΜΒΑΝΕΙ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΔΙΕΞΑΧΘΟΥΝ ΟΙ ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΑ

    Η Ελλάδα θα αναλάβει όλες τις δυνατές πρωτοβουλίες έτσι ώστε να αποτραπεί το ενδεχόμενο να μην διεξαχθούν οι εκλογές στην Αλβανία. Αυτό αποφασίστηκε το μεσημέρι σε σύσκεψη υπό τον υπουργό Εξωτερικών Θεόδωρο Πάγκαλο, με τη συμμετοχή του υφυπουργού Εξωτερικών Γιάννου Κρανιδιώτη και άλλων αρμόδιων διπλωματών.

    Στη σύσκεψη εξετάστηκε λεπτομερώς η κατάσταση που επικρατεί στην Αλβανία ενώ εκφράστηκαν ανησυχίες για τις πολιτικές αντιθέσεις στη γειτονική χώρα και το ενδεχόμενο να μην πραγματοποιηθούν τελικά οι εκλογές.

    Την προειδοποίηση ότι η διεθνής Κοινότητα δεν θα παραμείνει απαθής αν δεν υπάρξει συμφωνία όλων των πολιτικών κομμάτων στην Αλβανία για τον εκλογικό νόμο αλλά και τις συνθήκες με τις οποίες θα γίνουν οι εκλογές, απηύθυνε σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Ρέππας.

    Ο Υπουργός Τύπου τόνισε ότι η χώρα μας και οι άλλες δυνάμεις της διεθνούς Κοινότητας δεν είναι διατεθειμένες ούτε να εξωραΐσουν την κατάσταση που επικρατεί εκεί, ούτε να προσυπογράψουν χειρισμούς οι οποίοι γίνονται μονομερώς και έχουν στόχο να εξυπηρετήσουν πρόσωπα ή κόμματα.

    Την ανάγκη τα πολιτικά κόμματα στην Αλβανία να επιδείξουν την απαιτούμενη από τις περιστάσεις ευθύνη για τη διεξαγωγή ομαλών και αδιάβλητων εκλογών στην Αλβανία στις 29 Ιουνίου, υπογράμμισε εκ νέου με γραπτή του δήλωση ο υπουργός Εξωτερικών Θεόδωρος Πάγκαλος.

    "Η Ελλάδα συνεχίζει να καταβάλλει κάθε προσπάθεια στο διπλωματικό, οικονομικό και ανθρωπιστικό πεδίο προς τη διάνοιξη του δρόμου για την αβίαστη λαϊκή έκφραση στην Αλβανία και την ισχυροποίηση των θεσμών, όπως, ως φίλοι και γείτονες επιθυμούμε", καταλήγει ο κ. Πάγκαλος.

    [04] ΚΗΔΕΥΕΤΑΙ ΤΟ ΑΠΟΓΕΥΜΑ ΣΤΑ ΓΙΑΝΝΕΝΑ Ο ΥΠΑΣΤΥΝΟΜΟΣ Ν.ΜΑΡΚΑΚΗΣ

    Το πτώμα του υπαστυνόμου Νίκου Μαρκάκη εξετάζει από το πρωί στο νοσοκομείο Ιωαννίνων κλιμάκιο ιατροδικαστών οι οποίοι επισημαίνουν ότι η απόσταση από την οποία εβλήθη ο άτυχος αστυνομικός ήταν μεταξύ 5 και 80 εκατοστών και οτι ο πυροβολισμός δεν προήλθε από το όπλο του θύματος. Εντός της ημέρας αναμένεται να υποβληθεί ιατροδικαστική έκθεση.

    Στη διαλεύκανση της υπόθεσης αναμένεται να συμβάλλει ιδιαίτερα η κατάθεση ενός Βορειοηπειρώτη, του Οδυσσέα Μήτση, που εργάζεται στο προξενείο και βρισκόταν μαζί με τον Μαρκάκη στον πρώτο όροφο. Το απόγευμα θα γίνει στο χωριό Μάζη Ιωαννίνων η κηδεία του άτυχου αστυνομικού. Το υπουργείο Δημόσιας Τάξης και την αστυνομία θα εκπροσωπήσει αντιπροσωπεία υπό τον Α΄Υπαρχηγό της ελληνικής αστυνομίας, αντιστράτηγο Δημήτρη Μητρόπουλο.

    Τη διαβεβαίωση ότι θα γίνει η απαραίτητη έρευνα για να διαλευκανθεί πλήρως η υπόθεση του θανάτου του υπαστυνόμου Νίκου Μαρκάκη έδωσε σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Ρέππας. Σύμφωνα με πληροφορίες από το Αργυρόκαστρο, οι αλβανικές αρχές δεν θα παρέμβουν στην υπόθεση παρά μόνον στην περίπτωση που προκύψουν stoiwe_a για ανάμιξη αλβανών πολιτών.

    Ο Υπουργός Τύπου γνωστοποίησε τα αποτελέσματα των μέχρι στιγμής ερευνών, σύμφωνα με τα οποία δεν υπήρξε έξωθεν πυροβολισμός αλλά ο πυροβολισμός που σκότωσε τον υπαστυνόμο προήλθε από όπλο που βρισκόταν μέσα στο προξενείο ενώ η φορά του βλήματος ήταν από πάνω προς τα κάτω και όχι το αντίθετο, όπως ειπώθηκε χθες.

    Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ο οποίος δήλωσε ότι αντιλαμβάνεται τον πόνο των οικείων του υπαστυνόμου σημείωσε ότι εξετάζονται όλα τα ενδεχόμενο και οι ανακρίσεις γίνονται προς πάσα κατεύθυνση.

    [05] ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΔΙΕΥΘΥΝΤΩΝ ΤΩΝ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΩΝ ΒΑΛΚΑΝΙΚΩΝ ΜΜΕ ΔΙΟΡΓΑΝΩΝΕΙ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΤΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ

    Γενικοί Διευθυντές, Διευθυντές Σύνταξης και Αρχισυντάκτες των σημαντικότερων Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης από όλες τις βαλκανικές χώρες, παίρνουν μέρος στο Διαβαλκανικό δημοσιογραφικό συνέδριο, που διοργανώνει το Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων στις 30 Ιουνίου και 1η Ιουλίου στη Θεσσαλονίκη, στις εγκαταστάσεις του ξενοδοχείου Sun Beach, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων "Θεσσαλονίκη, Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης 1997".

    Θέμα του συνεδρίου είναι "τα ΜΜΕ των Βαλκανικών χωρών και ο ρόλος τους στη δημιουργία ενός κλίματος Ειρήνης, συνεργασίας και οικονομικής ανάπτυξης στη Νοτιοανατολική Ευρώπη".

    Στο διήμερο αυτό συνέδριο, θα συμμετάσχουν με εισηγήσεις τους οι διευθυντές των μεγαλυτέρων σε κυκλοφορία εφημερίδων από όλες τις χώρες της χερσονήσου του Αίμου, καθώς επίσης όλων των εθνικών πρακτορείων ειδήσεων και των σημαντικότερων κρατικών ή ιδιωτικών τηλεοπτικών και ραδιοφωνικών σταθμών της Βαλκανικής.

    Μέχρι στιγμής, δήλωσαν συμμετοχή στο συνέδριο διευθυντές 50 ΜΜΕ της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και συγκεκριμένα από την Αλβανία, Βοσνία-Ερζεγοβίνη, Βουλγαρία, Γιουγκοσλαβία, Κροατία, ΠΓΔΜ, Ρουμανία, Σλοβενία και Τουρκία, ενώ ο αριθμός των ΜΜΕ αναμένεται ότι θα αυξηθεί τις επόμενες μέρες.

    Επίσης, θα μετάσχουν με εισηγήσεις τους διευθυντές και αρχισυντάκτες των μεγαλυτέρων Ελληνικών μέσων μαζικής ενημέρωσης, ενώ τα πρακτικά του συνεδρίου, που θα εκτυπωθούν στα ελληνικά και αγγλικά, θα κυκλοφορήσουν στις υπηρεσίες, τους οργανισμούς και τις μεγάλες επιχειρήσεις όλων των βαλκανικών χωρών.

    Πρέπει τέλος να σημειωθεί ότι μετά τη λήξη των εργασιών του συνεδρίου, θα πραγματοποιηθεί και σύνοδος της "Ενωσης Βαλκανικών Πρακτορείων Ειδήσεων" (ΑΒΝΑ), στην οποία μετέχουν οι Γενικοί Διευθυντές των ειδησεογραφικών πρακτορείων της Βαλκανικής.

    [06] Γ.ΑΡΣΕΝΗΣ: Η Α' ΛΥΚΕΙΟΥ ΑΠΟ ΤΟ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟ ΘΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΗΣΕΙ ΣΤΟ ΝΕΟ ΔΙΔΑΚΤΙΚΟ ΥΛΙΚΟ

    Τη διαβεβαίωση ότι από τον Σεπτέμβριο η Α΄Λυκείου θα λειτουργήσει πάνω στη νέα βάση της εκπαίδευσης των καθηγητών και του νέου διδακτικού υλικού έδωσε ο υπουργός Παιδείας Γεράσιμος Αρσένης ο οποίος επισήμανε πως δεν έχει αλλάξει τίποτα στο χρονοδιάγραμμα υλοποίησης της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης στην δεύτερη βαθμίδα της εκπαίδευσης.

    Ωστόσο ο Πρόεδρος του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου Θεόδωρος Εξαρχάκος δήλωσε ότι, σύμφωνα με τα νέα μέτρα, τα νέα βιβλία θα πάνε στα σχολεία το 1998, όμως έχει ετοιμαστεί ένας φάκελος με διδακτικό υλικό που θα πάει στα παιδιά για να ξεκινήσει η μεταρρύθμιση από φέτος.

    Ο υφυπουργός Παιδείας Γιάννης Ανθόπουλος δήλωσε σήμερα ότι ίσως και εντός της εβδομάδας ο κ. Αρσένης να προβεί σε ανακοινώσεις για τις αλλαγές που θα γίνουν οπωσδήποτε από τον Σεπτέμβριο στην Α΄Λυκείου.

    Οι αλλαγές στο πλαίσιο της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης θα εφαρμοστούν από τη νέα σχολική χρονιά, αφορούν τους μαθητές της Α' Λυκείου και ειδικότερα την αξιολόγησή τους και τη χρήση του πολλαπλού βιβλίου.

    Αυτό δήλωσε σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Ρέππας ο οποίος τόνισε ότι η μεταρρύθμιση είναι προδιαγεγραμμένη και έχει εξαγγελθεί από την κυβέρνηση. Για να οδηγηθούμε στο 2000, είπε ο κ. Ρέππας, όπου η εισαγωγή στα πανεπιστήμια θα γίνεται χωρίς εξετάσεις, η μεταρρύθμιση θα πρέπει να αρχίσει από το 1997-1998 παρά το γεγονός ότι μπορεί να υπάρξουν αδυναμίες στην εκτύπωση των τριών βιβλίων πολλαπλών χρήσεων.

    Παρά το γεγονός αυτό, ακόμα και αν δεν υπάρχουν τα νέα βιβλία θα υπάρχουν όλα τα απαραίτητα στοιχεία τους σε έναν πλήρη φάκελο τον οποίο θα μπορούν να χρησιμοποιούν οι μαθητές", κατέληξε ο κ. Ρέππας.

    [07] ΚΑΘΟΛΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ - ΣΤΑ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ ΠΡΟΣΦΕΥΓΟΥΝ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ ΣΤΗ ΓΕΡΜΑΝΙΑ

    Η προσφυγή στη δικαιοσύνη, με ασφαλιστικά μέτρα, είναι το έπομενο βήμα -σε συνδιασμό με απεργιακές κινητοποιήσεις, που άρχισαν από σήμερα- των Ελλήνων εκπαιδευτικών, που είναι αποσπασμένοι σε σχολεία του εξωτερικού, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις τελευταίες αποφάσεις των υπουργείων Παιδείας και Οικονομικών, που τους θίγουν άμεσα.

    Εκτός από τα ελληνικά δικαστήρια, οι καθηγητές και οι δάσκαλοι του εξωτερικού προτίθενται να καταφύγουν και σε διεθνή δικαστήρια σε ό,τι αφορά την φορολόγιση του επισμισθίου, την οποία θεωρούν -πέραν των άλλων συνεπειών- καθ' όλα παράνομη.

    Οι εκπαιδευτικοί αντιδρούν ακόμη στην κατάργηση του καθεστώτος εισαγωγής αφορολόγητου αυτοκινήτου, σε θέματα ωραρίου και στις προθέσεις του υπουργείου Παιδείας για σύμπτυξη τμημάτων μητρικής γλώσσας.

    Στο μεταξύ, μεγάλη επιτυχία σημείωσε η σημερινή 24ωρη απεργία των καθηγητών, που υπηρετούν στο κρατίδιο της Βάδης - Βυρτεμβέργης, με επίκεντρο τη Στουτγκάρδη.

    "Η συμμετοχή στην απεργία ήταν καθολική", δήλωσε ο πρόεδρος της τοπικής ΕΛΜΕ, Γιώργος Κωνσταντινίδης, προσθέτοντας ότι "καθηγητές και δάσκαλοι είναι αποφασισμένοι να συνεχίσουν τον αγώνα τους με κάθε προσφερόμενο μέσο".

    Ανάλογο κλίμα επικρατεί και στα υπόλοιπα κρατίδια της Γερμανίας, όπου μεθοδεύονται κινητοποιήσεις. Ετσι, οι καθηγητές που υπηρετούν στο κρατίδιο της Βόρειας Ρηνανίας - Βεστφαλίας, θα πραγματοποιήσουν την μεθεπόμενη Τρίτη 27 Μαϊου, συγκέντρωση dialaqtuq_ar έξω από το ελληνικό προξενείο του Ντύσσελντορφ.

    "Είμαστε σε επαφή με όλες τις ΕΛΜΕ, αλλά και με τις συνδικαλιστικές οργανώσεις των δασκάλων, ώστε να προχωρήσουμε ενωμένοι στον κοινό αγώνα", τόνισε από την πλευρά του, ο πρόεδρος της ΕΛΜΕ Βόρειας Ρηνανίας - Βεστφαλίας, Κώστας Σμπόνιας.

    [08] Η ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΤΩΝ ΒΑΛΚΑΝΙΚΩΝ ΧΩΡΩΝ ΣΤΟ ΤΡΑΠΕΖΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ, ΤΙΣ ΕΞΑΓΩΓΕΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΤΥΠΟΠΟΙΗΣΗ, "ΚΛΕΙΔΙ" ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

    Νέα εποχή θα εγκαινιαστεί για τη συνεργασία μεταξύ των βαλκανικών επιχειρήσεων, εφόσον δημιουργηθεί η κατάλληλη υποδομή και αντιμετωπιστούν προβλήματα σχετικά με τη χρηματοδότηση, την ασφάλεια της διακίνησης και εμπορίας αγαθών και την τυποποίηση των προϊόντων βάσει των διεθνών προτύπων ποιότητας.

    Το συμπέρασμα αυτό προέκυψε στη διάρκεια των εργασιών της Γενικής Συνέλευσης της Ενωσης Βαλκανικών Επιμελητηρίων, που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα υπό την προεδρία του Ανδρέα Κυριαζή, του επικεφαλής της Κεντρικής Ενωσης Επιμελητηρίων.

    Παράλληλα, κατά τη διάρκεια της γενικής συνέλευσης, τονίστηκε ότι η συντονισμένη δράση των χωρών της Χερσονήσου του Αίμου όσον αφορά το τραπεζικό σύστημα, τις εξαγωγικές και επενδυτικές πρωτοβουλίες και την τυποποίηση των προϊόντων, αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για την περαιτέρω επιχειρηματική συνεργασία μεταξύ των βαλκανικών κρατών.

    "Η Ελλάδα μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην εξασφάλιση των παραπάνω προϋποθέσεων. Αυτό άλλωστε αναζητούν εκείνες οι βαλκανικές χώρες που αντιμετωπίζουν πιεστικά πολιτικά και οικονομικά προβλήματα και προσβλέπουν στην ελληνική παρέμβαση", τόνισε ο κ.Κυριαζής.

    Στην αναγκαιότητα διασφάλισης των ελληνικών επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στα Βαλκάνια, διενεργώντας εμπορικές ή επενδυτικές πράξεις στις "ευαίσθητες" περιοχές, αναφέρθηκε η Χριστίνα Σακελλαρίδη, πρόεδρος του Οργανισμού Ασφάλισης Εξαγωγικών Πιστώσεων.

    Με την εισήγηση της κ.Σακελλαρίδη συνάδουν και οι προτάσεις του Τεχνικού Διευθυντή της Interamerican, Νίκου Νανόπουλου, μέλους του διοικητικού συμβουλίου του υποκαταστήματος της εταιρείας στη Ρουμανία. Ο κ.Νανόπουλος πρότεινε τη δημιουργία κοινού νομικού πλαισίου στο θέμα των ασφαλειών, το οποίο θα είναι σύμφωνο με εκείνο της Ευρωπαϊκής Ενωσης. "Δεν υπάρχει πράξη που να μην εμπεριέχει έστω και μια μικρή ποσότητα κινδύνου", επισήμανε.

    Για τη σημασία της τυποποίησης των προϊόντων των γειτονικών χωρών, μίλησε ο εντεταλμένος σύμβουλος του Ελληνικού Οργανισμού Τυποποίησης, Παναγιώτης Θεοφανόπουλος. Επισήμανε μάλιστα ότι η Ενωση Βαλκανικών Επιμελητηρίων, μέσω των Εθνικών Οργανισμών Τυποποίησης μπορεί να βοηθήσει προς την κατεύθυνση αυτή.

    [09] Η ΝΟΣΟΣ ΤΟΥ ΑΛΤΣΑΙΜΕΡ ΘΑ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΕΙ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΙΑΤΡΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

    Ενα από τα σπουδαιότερα κοινωνικά προβλήματα της εποχής μας, το οποίο σύμφωνα με τους υπολογισμούς των επιστημόνων, θα αποτελέσει τα επόμενα πενήντα χρόνια το ουσιαστικότερο νόσημα της tq_tgr ηλικίας, είναι η νόσος του Αλτσάιμερ.

    Τα τελευταία χρόνια το παγκόσμιο ενδιαφέρον έχει συγκεντρωθεί σ' αυτή τη νόσο, που περιγράφηκε στα τέλη του περασμένου αιώνα από τον Αλουά Αλτσάιμερ και προσβάλλει άτομα της προγεροντικής ηλικίας προκαλώντας βαθειά αλλοίωση των νοητικών δυνατοτήτων τους με κύρια φαινόμενα τη διαταραχή στη μνήμη, στην κρίση, στην προσοχή, στην αποδοτικότητα και στην κοινωνική συμπεριφορά. Η εξέλιξη της νόσου είναι βαθμιαία, χωρίς ανάκαμψη και οδηγεί στην απογύμνωση των θυμάτων της από την ανθρώπινη υπόστασή τους πριν τους αφαιρέσει τη ζωή.

    Η νόσος αυτή, που έχει χαρακτηριστεί ως σύγχρονη μάστιγα, θα αποτελέσει αντικείμενο εργασιών παγκόσμιου επιστημονικού συνεδρίου, το οποίο διοργανώνεται από την Α΄ νευρολογική κλινική του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και θα πραγματοποιηθεί από τις 24 - 25 Μαϊου 1997 στο Κέντρο Διεθνούς και Ευρωπαϊκού Οικονομικού Δικαίου στο Φοίνικα Θεσσαλονίκης.

    Στο συνέδριο έχουν κληθεί οι κορυφαίοι ερευνητές της νόσου από όλο τον κόσμο, που θα ανακοινώσουν για πρώτη φορά τα πορίσματα των τελευταίων εργασιών τους και τα οποία δεν έχουν ακόμη δημοσιευτεί στην υπάρχουσα ιατρική βιβλιογραφία.

    Οσον αφορά στην Ελλάδα ο καθηγητής Σταύρος Μπαλογιάννης τονίζει ότι η συχνότητά της είναι μεγάλη, μικρότερη όμως σε σχέση με τη Μεγάλη Βρετανία και τις Σκανδιναβικές χώρες. Η παρουσία της πυρηνικής δομής της ελληνικής οικογένειας, η οποία κρατά κοντά της τους ηλικιωμένους, αναστέλλει την ταχεία εξέλιξη της νόσου και καθιστά πλέον εφικτή την υλοποίηση της θεραπευτικής παρέμβασης. Σημαντικό στοιχείο είναι ότι όσο προχωρά η μελέτη της νόσου καθίστανται περισσότερο αντιληπτές οι αρχικές μορφές της. Ετσι γίνεται ευκολότερη η θεραπευτική αντιμετώπιση, δεδομένου ότι στη θεραπευτική παρέμβαση απαντούν καλύτερα οι ευρισκόμενοι στα αρχικά στάδια της νόσου.


    [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [10] Η ΕΠΙΛΥΣΗ ΤΟΥ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ ΣΤΟΥΣ ΑΜΕΣΟΥΣ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟΥΣ ΣΤΟΧΟΥΣ ΤΟΥ Μ.ΚΛΙΝΤΟΝ

    Η επίλυση του κυπριακού, είναι στους άμεσους στρατηγικούς στόχους του Αμερικανού προέδρου Μπιλ Κλίντον, σύμφωνα με την έκθεση του για την Εθνική Στρατηγική των ΗΠΑ, που δόθηκε στη δημοσιότητα και κοινοποιήθηκε στο Κογκρέσο στις 15 Μαϊου.

    Σύμφωνα με τον κ.Κλίντον υπάρχουν σημαντικές προκλήσεις ασφάλειας στην Νοτιοανατολική Ευρώπη, ενώ τα θέματα της Κύπρου, των ελληνοτουρκικών διαφορών στο Αιγαίο και της σχέσεις της Τουρκίας με την Ευρώπη έχουν σοβαρές επιπτώσεις στην ασφάλεια της περιοχής.

    Στην έκθεση του ο Αμερικανός πρόεδρος, τονίζει ότι "οι άμεσοι στόχοι μας είναι να σταθεροποιήσουμε την περιοχή, μειώνοντας τις μακρόχρονες ελληνοτουρκικές εντάσεις και επιδιώκοντας μια συνολική λύση για την Κύπρο".

    Αναφέρει ακόμη ότι "οι Ηνωμένες Πολιτείες συνεχίζουν να υποστηρίζουν τον δραστήριο και εποικοδομητικό ρόλο της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ και την Ευρώπη".

    [11] ΠΡΟΣΦΥΓΗ ΤΟΥ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑ ΑΓΚΥΡΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΔΙΑΛΥΘΕΙ ΤΟ ΚΟΜΜΑ ΕΥΗΜΕΡΙΑΣ

    Μία μέρα μετά την απόφαση της ολομέλειας της τουρκικής εθνοσυνέλευσης να μην κάνει δεκτή την πρόταση μομφής εναντίον της κυβέρνησης Ερμπακάν, η ένταση στην Τουρκία συνεχίζεται με την ανακοίνωση του εισαγγελέα εφετών της Αγκυρας για προσφυγή στο Συνταγματικό Δικαστήριο με στόχο το κλείσιμο του Κόμματος Ευημερίας Νετζμετίν Ερμπακάν.

    Ο εισαγγελέας Βουράλ Σαβάς ανακοίνωσε ότι έχει προσφύγει ήδη στο Συνταγματικό Δικαστήριο. Η εισαγγελεία εδώ και καιρό εξετάζει το θέμα, με βάση καταγγελίες που υπάρχουν σε βάρος του Κόμματος Ευημερίας. Ο εισαγγελέας Βουράλ Σαβάς, χαρακτήρισε σήμερα το κόμμα, "εστία αντισυνταγματικών δραστηριοτήτων, εναντίον του λαϊκού κράτους". Ο εισαγγελέας, ζητά επίσης να αποδωθούν ευθύνες και στην ηγεσία του υπουργείου δικαιοσύνης.

    Μία από τις καταγγελίες που εξετάζει η εισαγγελία, είναι και αυτή που αφορά τον ισχυρισμό ότι το Κόμμα Ευημερίας έχει εισπράξει επιταγή 500 εκατομμυρίων δολαρίων από τον Ισλαμικό Σύνδεσμο που έχει έδρα στη Λιβύη. Ο εισαγγελέας Σαβάς, ανέφερε ότι το υπουργείο Δικαιοσύνης στέκεται εμπόδιο στην προσπάθεια της εισαγγελείας να πάρει πληροφορίες σχετικά με το θέμα από τις γαλλικές αρχές. Σύμφωνα με την καταγγελία, η επιταγή έχει εκδοθεί στη Γαλλία. Να σημειωθεί ότι ο υπουργός Δικαιοσύνης Σεβκέτ Καζάν, πρόσκειται στο Κόμμα Ευημερίας.

    Ωστόσο, ο εισαγγελέας Βουράλ Σαβάς έχει αμφιβολίες για το αν τελικά το Συνταγματικό Δικαστήριο θα δεχτεί να εκδικάσει την υπόθεση για το κλείσιμο του Κόμματος Ευημερίας. Κι αυτό επειδή "το Συνταγματικό Δικαστήριο μπορεί να απαντήσει αρνητικά στην προσφυγή, εάν δεν αλλάξει ο νόμος περί πολιτικών κομμάτων, πράγμα που είναι αναγκαίο μετά τη μερική αναθεώρηση του Συντάγματος του 1995". Πάντως ο πρόεδρος του Συνταγματικού Δικαστηρίου Γιεκτά Γκιουνγκιόρ Οζντέν, απαντώντας σήμερα σε σχετική ερώτηση, είπε ότι "η όλη διαδικασία μπορεί να ολοκληρωθεί σε έξι μήνες".

    Οι δηλώσεις του εισαγγελέα Βουράλ Σαβάς έχουν προκαλέσει μεγάλη εντύπωση στην Αγκυρα όπου συνεχίζεται και ο απόηχος της χτεσινής απόφασης της τουρκικής εθνοσυνέλευσης. Οι Τούρκοι βουλευτές χτες, με ψήφους 271 έναντι 265 απέρριψαν την πρόταση μομφής εναντίον της κυβέρνησης. Από την άλλη σήμερα οι εκπρόσωποι των παραγωγικών τάξεων, ζήτησαν με κοινή δήλωση τη διάλυση της κυβέρνησης Ερμπακάν. Πρόκειται για τις δύο συνομοσπονδίες εργατών ΤURK- IS και DISΚ, την Ενωση Επαγγελματοβιοτεχνών, την Ενωση Εργοδοτών και την Ενωση Επιμελητηρίων.

    [12] ΑΝΕΞΕΛΕΓΚΤΗ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΟ ΝΟΤΟ ΤΗΣ ΑΛΒΑΝΙΑΣ

    Ανεξέλεγκτη είναι η κατάσταση στη νότιο Αλβανία και ειδικότερα στους νομούς Αργυροκάστρου, Τεπελενίου και Αυλώνας, καθώς μαίνεται ο πόλεμος των ένοπλων συμμοριών ενώ η αστυνομία είναι αδύναμη να βοηθήσει τους ανυπεράσπιστους κατοίκους που ζουν υπό καθεστώς τρόμου και ανασφάλειας.

    Σύμφωνα με την αλβανική τηλεόραση, στο Μεμαλιάι από ανταλλαγές πυροβολισμών μεταξύ ένοπλης συμμορίας και της Επιτροπής Σωτηρίας της πόλης, βρήκαν το θάνατο μια γυναίκα και το μικρό της αγόρι ενώ σύμφωνα με τον αλβανικό τύπο σκοτώθηκαν άλλα δύο άτομα. Η συμμορία προηγουμένως είχε απαγάγει και βασανίσει μέλος της Επιτροπής Σωτηρίας Τεπελενίου ενώ είχε επιτεθεί κατά της αστυνομικής διεύθυνσης Τεπελενίου όπου πήρε όμηρο έναν αστυνομικό.

    Επίσης, στο νομό Αργυροκάστρου ένοπλες συμμορίες ανατίναξαν δύο γέφυρες, του Καρδίκι, σε απόσταση δώδεκα χιλιομέτρων από το Αργυρόκαστρο και του Οβηρού, σε απόσταση τριών χιλιομέτρων από το Αργυρόκαστρο προς το Τεπελένι.

    Οι εφημερίδες "Κόχα Γιον" και "Ιντιπέντεντ" επικαλούμενες πηγές των Επιτροπών Σωτηρίας, αποδίδουν τα γεγονότα αυτά "σε τρομοκρατικές ενέργειες ομάδας κομάντος του Προέδρου Σαλί Μπερίσα που είναι εξοπλισμένη με συγχρονα όπλα και αλεξίσφαιρα. Κατονομάζουν ως εκπαιδευτή της ομάδας τον πρώην αστυνομικό διευθυντή της Αυλώνας, Σοκολ Μουλοσμανι και υποστηρίζουν ότι έχει σταλεί στο νότο της Αλβανίας για να τρομοκρατήσουν τους κατοίκους και να δημιουργήσουν κλίμα δυσφορίας και αγανάκτηση για τις Επιτροπές Σωτηρίας, που αντιτίθενται ως γνωστόν στον Πρόεδρο Μπερίσα.

    Εξάλλου, στην πόλη της Αυλώνας, άγνωστοι πυροβόλησαν με μπαζούκας θωρακισμένη "Μερσεντές" στην οποία επέβαιναν δύο άτομα, γνωστά ως "δεξί χέρι" του αρχηγού ένοπλης "αντιμπερισικής" ομάδας στην πόλη. Σύμφωνα με την "Κόχα Γιον", Ο αρχηγός της ομάδας, με το επώνυμο Τζανι, κατηγορησε για τη δολοφονία, ένοπλη ομάδα κομάντος του Σαλί Μπερίσα.

    Ο Τζανί, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα, υποστηρίζει ότι οι κομάντος του Μπερίσα είχαν όπλα με ακτίνες λέιζερ που τους έδωσαν οι Τουρκοι. Υποστηρίζει επίσης ότι στη δολοφονική ενέδρα που έστησαν στους συνεργάτες του μετείχαν και Τουρκοι κουκουλοφόροι.

    [13] ΜΕΡΙΚΗ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΕΚΛΟΓΙΚΟΥ ΝΟΜΟΥ ΑΠΟΔΕΧΕΤΑΙ Ο Σ.ΜΠΕΡΙΣΑ

    Οι πιέσεις αλλά και οι προειδοποιήσεις της διεθνούς κοινότητας προς τις πολιτικές δυνάμεις της Αλβανίας για εξεύρεση συμβιβαστικής λύσης στο θέμα του εκλογικού νόμου, προκειμένου να προχωρήσει ομαλά η χώρα στη διεξαγωγή των προγραμματισμένων για τις 29 Ιουνίου, εκλογών, φαίνεται να αποδίδουν καθώς ο Πρόεδρος Σαλί Μπερίσα μετά από πολύωρη συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό Μπασκίμ Φίνο, υπαναχώρησε και φέρεται διατεθειμένος να γίνει εν μέρει τροποποίηση του εκλογικού νόμου. Ο επίμαχος νόμος είχε ψηφιστεί στις 13 Μαίου από την ελεγχόμενη από το Δημοκρατικό Κόμμα, Βουλή, παρά τις αντιδράσεις της αντιπολιτευσης η οποία απείλησε με αποχή από τις εκλογές.

    Ωστόσο δεν έχει γίνει ακόμα σαφές αν κατά πόσο αυτές οι τροποποιήσεις θα ικανοποιήσουν τα κόμματα της αντιπολίτευσης που υποστηρίζουν ότι ο νόμος δεν έχει ουσιαστικά βελτιωθεί και ευνοεί το Δημοκρατικό Κόμμα του Σαλί Μπερίσα.

    Στις αλλεπάλληλες συναντήσεις του πρωθυπουργού, κατά τη διάρκεια των τελευταίων ημερών, με τους εκπροσώπους των πολιτικών κομμάτων που συμμετέχουν στην κυβέρνηση εθνικής συμφιλίωσης δεν σημειώθηκε κάποια σημαντική πρόοδος. Ο πρωθυπουργός πρότεινε στα δέκα κόμματα σχέδιο τροπολογιών στον επίμαχο εκλογικό νόμο. Τα βασικά σημεία των τροποιήσεων του εκλογικού νόμου αφορούν στη συγκρότηση της Κεντρικής Εφορευτικής Επιτροπής η οποία θα αποτελείται από τον πρόεδρο, αντιπρόεδρο, τον γραμματέα και δεκατέσσερα μέλη. Οι προτάσεις για τη σύνθεση της Επιτροπής θα αποστέλλονται στην κυβέρνηση από τα πολιτικά κόμματα ενώ τον γραμματέα προτείνει η κυβέρνηση. Ο Πρόεδρος μετά από πρόταση του υπουργικού συμβουλίου, υπογράφει διάταγμα για τη σύσταση της Επιτροπής. Προβλέπεται ότι τα πολιτικά κόμματα που δεν έχουν μέλη στην Επιτροπή θα στέλνουν παρατηρητές.

    Στο σχέδιο τροποποιήσεων προβλέπεται ότι από τους 140 βουλευτές οι εκατό εκλέγονται στις μονοεδρικές περιφέρειες ενώ οι σαράντα αναδεικνύονται από τις λίστες επικρατείας των κομμάτων βάσει του αναλογικού συστήματος.

    Οσον αφορά τον τηλεοπτικο χρόνο που θα δοθεί στα κόμματα, η κυβέρνηση προτείνει να δοθεί στα δυο μεγάλα κόμματα χρόνος μιας ώρας στα κόμματα που μετέχουν στην κυβέρνηση και στη βουλή τριάντα λεπτά και στα υπόλοιπα δεκαπέντε λεπτά.

    Τελικά μετά από μαραθώνιες συνομιλίες και υπό τη σκιά των απειλών της διεθνούς κοινότητας για επανεξέταση της υποστήριξης προς την Αλβανία αλλά και των προειδοποιήσεων ότι θα αναθεωρηθεί η παρουσία της πολυεθνικής προστατευτικής δύναμης, τα κόμματα κατέληξαν σε συμφωνία των τροποποιήσεων του εκλογικού νόμου. Σύμφωνα με την εφημερίδα "Κόχα Γιον", η συμφωνία αφορά τη χρηματοδότηση των κομμάτων κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας, τον τηλεοπτικό χρόνο που θα δοθεί, ενώ αποφάσισαν να γίνει προσθήκη αντίστοιχο άρθρο του εκλογικού νόμου έτσι ώστε να ορίζεται ρητά ότι "ο Πρόεδρος δεν μετέχει στον προεκλογικό αγώνα". Επίσης οι τροποιήσεις που πρότειναν, προβλέπουν την απαγόρευση της συμμετοχής στον εκλογικό αγώνα ατόμων που δεν έχουν την αλβανική υπηκοότητα καθώς και την απαγόρευση κατοικιών ή ιδιωτικών καταστημάτων.

    Τα επίμαχα σημεία στα οποία δεν επήλθε συμφωνία, σύμφωνα με tgm εφημερίδα, είναι η σύνθεση των εκλογικών επιτροπών και ο αριθμός των περιφερειών για τα οποία το Δημοκρατικό Κόμμα δεν δέχεται να κάνει παραχωρήσεις.

    Την επιτυχία της αποστολής του πρώην αυστριακού καγκελαρίου, Φραντς Βρανίτσκι, ειδικού απεσταλμένου του ΟΑΣΕ στην Αλβανία, με σκοπο την επίτευξη συμφωνίας και την εξασφάλιση ήρεμου κλίματος για τη διεξαγωγή των εκλογών, οι οποίες θεωρούνται απαραίτητες απο τη διεθνή κοινότητα προκειμένου να σταθεροποιηθεί η κατάσταση στη χώρα, αμφισβητεί μερίδα του αυστριακού τύπου. Η εφημερίδα "Der Standard" σε σχετικό δημοσίευμά της αναφέρει μεταξύ αλλων ότι παρά το γεγονός πως το Δημοκρατικό Κόμμα του Σαλί Μπερίσα υιοθέτησε ορισμένες προτάσεις του Βρανίτσκι και προέβη σε ορισμένες αλλαγές στον εκλογικό νόμο, αυτές δεν θεωρήθηκαν ικανοποιητικές από τους σοσιαλιστές και τον πρωθυπουργό Μπασκίμ Φίνο, ο οποίος κατηγόρησε το Δημοκρατικό Κόμμα ότι περιφρονεί τις προτάσεις της νέας κυβέρνησής του και δεν δεχεται διαπραγμάτευση για τη ψήφιση ενός νέου εκλογικού νόμου. E.T.

    [14] ΔΙΩΞΗ ΣΕ ΒΑΡΟΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑ ΠΟΥ ΚΑΛΕΣΕ ΣΕ "ΕΝΟΠΛΗ ΕΞΕΓΕΡΣΗ" ΚΑΤΑΘΕΤΕΣ ΠΑΡΑΤΡΑΠΕΖΑΣ ΤΑΤ ΣΤΗΝ ΠΓΔΜ

    Ποινική δίωξη με την κατηγορία της απόπειρας βίαιης ανατροπής του συνταγματικού καθεστώτος της ΠΓΔΜ, ασκήθηκε σε βάρος του σκοπιανού επιχειρηματία Μπράνκο Μαϊστόροφσκι.

    Ο Μαϊστόροφσκι, σύμφωνα με το σκοπιανό τύπο, σε ομιλία του, κατά τη διάρκεια διαδήλωσης των αποταμιευτών της παρατράπεζας "ΤΑΤ" στο Μοναστήρι, την οποία είχε οργανώσει το εθνικιστικό κόμμα VMRO-DPMNE, απηύθυνε έκκληση στο λαό για ένοπλη εξέγερση με σκοπό την κατάρρευση του συνταγματικού καθεστώτος.

    Απευθυνόμενους στους διαδηλωτές, ο Μαϊστόροφσκι ανέφερε μάλιστα ότι σκοπιανοί μετανάστες επιχειρηματίες σε πρόσφατη συνάντησή τους στη Ζυρίχη, αποφάσισαν την παροχή βοήθειας σε εξοπλισμό σύγχρονης τεχνολογίας "με στόχο την ανατροπή του σημερινού κράτους που καταληστεύει το λαό", όπως χαρακτηριστικά είπε ο Μαϊστόροφσκι. Αμέσως μετά την κατάρρευση του σημερινού καθεστώτος, κατά τους ισχυρισμούς του, οι μετανάστες επιχειρηματίες προτίθενται να κάνουν μεγάλες επενδύσεις στη χώρα.

    Στο μεταξύ συνεχίζεται στα Σκόπια, το Μοναστήρι και το Πρίλεπ η προσπάθεια του συλλόγου των αποταμιευτών της ΤΑΤ για συγκέντρωση 10.000 υπογραφών από ενήλικους πολίτες της χώρας, προκειμένου να περάσει στην ημερησία διάταξη της Βουλής η συζήτηση για το σχέδιο που προτείνει ο σύλλογος για την αποζημίωση όλων όσων διατηρούσαν καταθέσεις στις παρατράπεζες που κατέρρευσαν.

    Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, στις τρεις αυτές μεγαλουπόλεις της ΠΓΔΜ ήδη έχουν συγκεντρωθεί πάνω από 7.000 υπογραφές και όπως επισήμανε ο σύλλογος των αποταμιευτών της ΤΑΤ, την επόμενη εβδομάδα η Βουλή θα βρεθεί προ τετελεσμένου γεγονότος και, παρά τις αντιρρήσεις της κυβέρνησης, θα πρέπει να συζητήσει το σχέδιο.

    [15] ΕΚΘΕΣΗ - ΚΑΤΑΠΕΛΤΗΣ ΤΟΥ ΟΗΕ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΓΚΛΩΒΙΣΜΕΝΟΥΣ

    Η Τουρκοκυπριακή πλευρά δεν τήρησε τις δεσμεύσεις που ανέλαβε με τη συμφωνία της Βιέννης για τη διασφάλιση συνθηκών ομαλής διαβίωσης των Ελληνοκύπριων εγκλωβισμένων. Η καταγγελία αυτή διατυπώνεται σε έκθεση των Ηνωμένων Εθνών για τις συνθήκες διαβίωσης των εγκλωβισμένων. Η έκθεση των Ηνωμένων Εθνών που ήταν αποτέλεσμα σχετικής έρευνας αναφέρει ότι οι δύσκολες συνθήκες διαβίωσης και οι περιορισμοί που επέβαλλε το κατοχικό καθεστώς στους εγκλωβισμένους είχαν ως αποτέλεσμα ο αριθμός τους από τις 20 χιλιάδες περίπου που ήταν το Σεπτέμβριο του 1974, να μειωθεί στους 519, μέχρι την ημέρα έκδοσης της έκθεσης.

    Στην έκθεση περιγράφονται οι συνθήκες διαβίωσης των εγκλωβισμένων, με συγκεκριμένες αναφορές στα ζητήματα ασφάλειας, διακίνησης, ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης και εκπαίδευσης.

    Συγκεκριμένα οι εγκλωβισμένοι βρίσκονται υπό συνεχή αστυνομική παρακολούθηση και αποτελούν εύκολο στόχο εγκληματικών ενεργειών οι οποίες δεν μπορούν να διερευνηθούν από τα Ηνωμένα Έθνη καθώς το προσωπικό της δύναμης δεν έχει δικαίωμα ελεύθερης διακίνησης στις περιοχές όπου διαμένουν εγκλωβισμένοι.

    Ακόμη, διαπιστώνεται ότι το δικαίωμα ελεύθερης διακίνησης είναι ανύπαρκτο για τους εγκλωβισμένους, οι επισκέψεις των οποίων στις ελεύθερες περιοχές μετατρέπονται από το κατοχικό καθεστώς σε διαδικασία δοκιμασίας.

    Τα Ηνωμένα Έθνη διαπιστώνουν, επίσης, ότι η έλλειψη της απαραίτητης ιατροφαρμακευτικής φροντίδας υποχρεώνει τους εγκλωβισμένους, η πλειοψηφία των οποίων είναι ηλικιωμένοι, να εγκαταλείπουν τα κατεχόμενα, γεγονός που συνεπάγεται αυτόματη απώλεια όλης της ακίνητης περιουσίας τους, η οποία παραχωρείται σε Τουρκοκύπριους ή εποίκους.

    Στον τομέα της εκπαίδευσης, τα Ηνωμένα Έθνη διαπιστώνουν ότι το ψευδοκράτος εμποδίζει την έγκαιρη παραλαβή των σχολικών βιβλίων.

    Επισημαίνουν, επίσης, την έλλειψη δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και τον εξαναγκασμό των παιδιών στα δώδεκα τους χρόνια να στερούνται τις οικογένειες τους για να φοιτήσουν σε σχολεία στις ελεύθερες περιοχές.

    Παρ' όλο ότι το κείμενο της έκθεσης, που επιδόθηκε από τα Ηνωμένα Έθνη στην Τουρκοκυπριακή πλευρά, είναι κατά πολύ πιο ήπια από το αρχικό κείμενο που είχε διατυπώσει ο αρμόδιος για ανθρωπιστικά θέματα αξιωματούχος της ΟΥΝΦΙΣΥΠ, σε αυτό γίνεται σαφής διαπίστωση ότι το κατοχικό καθεστώς εξαναγκάζει τους εγκλωβισμένους να εγκαταλείπουν τα σπίτια και τις περιουσίες τους και να καταφεύγουν στις ελεύθερες περιοχές.

    Στην έκθεση γίνονται συγκεκριμένες υποδείξεις προς την Τουρκοκυπριακή πλευρά για βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των εγκλωβισμένων.

    Ωστόσο, μέχρι σήμερα κανένα συγκεκριμένο μέτρο δεν έχει ληφθεί.

    [16] ΟΡΚΙΣΤΗΚΕ Η ΝΕΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΗΣ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑΣ

    Ορκίστηκε σήμερα η νέα κυβέρνηση της Βουλγαρίας με πρωθυπουργό τον Ιβάν Κόστοφ, ηγέτη της κεντροδεξιάς "Ενωσης Δημοκρατικών Δυνάμεων".

    Διεξήχθη ονομαστική ψηφοφορία, κατά την οποία υπέρ της κυβέρνησης των "Ενωμένων Δημοκρατικών Δυνάμεων" ("Ενωση Δημοκρατικών Δυνάμεων" και Λαϊκή Ενωση") ψήφισαν 179 βουλευτές και κατά 55, σε σύνολο 240 βουλευτών. Ο Ιβάν Κόστοφ εκλέχθηκε πρωθυπουργός με 179 ψήφους υπέρ και 54 κατά.

    Ο νέος, 48χρονος πρωθυπουργός της Βουλγαρίας, έχει σπουδάσει Πολιτική Οικονομία στο Ανώτατο Ινστιτούτο "Καρλ Μαρξ" της Σόφιας, όπου και κατέχει θέση βοηθού καθηγητή Πολιτικής Οικονομίας. Σπούδασε ακόμη μαθηματικά στο Πανεπιστήμιο "Κλίμεντ Οχριντσκι" της Σόφιας, αποκτώντας μάλιστα και δίπλωμα μεταπτυχιακών σπουδών στα μαθηματικά. Διετέλεσε υπουργός Οικονομικών στις κυβερνήσεις του Ντιμίταρ Ποπόφ και του Φίλιπ Ντιμιτρόφ. Είναι πρόεδρος της "Ενωσης Δημοκρατικών Δυνάμεων" από το 1994.

    Ο κ.Κόστοφ, ο οποίος έλαβε μια ανθοδέσμη γαλάζιων τριαντάφυλλων (το μπλε είναι το χρώμα της "Ενωσης Δημοκρατικών Δυνάμεων") τόνισε στις πρώτες του δηλώσεις ως πρωθυπουργού ότι τώρα "η Βουλγαρία έχει τη μοναδική ευκαιρία να προχωρήσει στο δρόμο της ευημερίας με ευρεία κοινωνική υποστήριξη".

    Στη νέα 17μελή κυβέρνηση, συμμετέχουν και 5 μέλη της υπηρεσιακής κυβέρνησης Σοφιάνσκι. Πρόκειται για τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό Βιομηχανίας, Αλεξάντερ Μπόζκοφ (ΕΔΔ), τον υπουργό Εσωτερικών, Μπογκομίλ Μπόνεφ, Αμύνης Γκεόργκι Ανάνιεφ, Μεταφορών Βίλχελμ Κράους και Εργασίας και Κοινωνικής Πρόνοιας, Ιβάν Νέικοφ.

    Υπουργός Εξωτερικών είναι η 35χρονη φιλόλογος και αντιπρόεδρος της ΕΔΔ, Ναντέζντα Μιχάιλοβα, το υπουργείο Οικονομικών αναλαμβάνει ο Μουραβέι Ράντεφ, το υπουργείο Εμπορίου και Τουρισμού, ο Βαλεντίν Βασίλεφ, το υπουργείο Δικαιοσύνης και Νομικής Ευρωπαϊκής Συνεργασίας ο Βασίλ Γκότσεφ.

    Ο Βεντσισλάβ Βαρμπάνοφ, είναι ο νέος υπουργός Γεωργίας, Δασών και Αγροτικών Μεταρρυθμίσεων, ο Πέταρ Μπογιατζίεφ υπουργός Υγείας, η Ευδοκία Μάνεβα υπουργός Περιβάλλοντος και Υδάτων, η Εμμα Μόσκοβα υπουργός Πολιτισμού και ο Μάριο Ταγκαρίνσκι υπουργός άνευ χαρτοφυλακίου, υπεύθυνος για την Κρατική Διοίκηση.

    Υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης και Χωροταξίας, αλλά και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης εξελέγη ο Ευγκένι Μπακαρτζίεφ (ΕΔΔ), ενώ ο τρίτος αντιπρόεδρος της κυβέρνησης ο Βεσελίν Μετόντιεφ (Λαϊκή Ενωση), που αναλαμβάνει το υπουργείο Παιδείας και Επιστημών.

    Η βουλγαρική Βουλή ψήφισε σήμερα και την κατάργηση του υπουργείου Ενέργειας και Ενεργειακών Πόρων, καθώς και διαρθρωτικές αλλαγές σε άλλα πέντε υπουργεία.

    Το πρόγραμμα διακυβέρνησης των ΕΔΔ, έχει ως βασικές προτεραιότητες την αναδιάρθρωση και τη σταθεροποίηση της βουλγαρικής οικονομίας, συμπεριλαμβανομένων των ιδιωτικοποιήσεων, την καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος και της διαφθοράς και τη στήριξη των μεταρρυθμίσεων στον διοικητικό τομέα.

    Αναφορικά με το θέμα του ανοίγματος των φακέλων των μυστικών υπηρεσιών για τους πολιτικούς και τους δικαστές, ο κ.Κόστοφ είχε τονίσει ότι αναμένει οι νέοι υπουργοί και βουλευτές να το πράξουν από μόνοι τους και να "παγώσουν" την επιχειρηματική δραστηριότητά τους, ώστε "να μη δοθεί δυνατότητα στα οικονομικά συμφέροντα να επηρεάσουν τη συμμετοχή τους στη διακυβέρνηση της χώρας".

    Υπενθυμίζεται ότι οι "Ενωμένες Δημοκρατικές Δυνάμεις" κέρδισαν τις πρόωρες βουλευτικές εκλογές της 19ης Απριλίου, με ποσοστό 52,26% έναντι του22,07% της "Δημοκρατικής Αριστεράς" που αποτελείται από το Βουλγαρικό Σοσιαλιστικό Κόμμα, τη Βουλγαρική Αγροτική Λαϊκή Ενωση "Αλ. Σταμπολίσκι" και την Πολιτική Λέσχη "Εκογκλάσνοστ".

    Στο μεταξύ, ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός Στέφαν Σοφιάνσκι επέστρεψε σήμερα στα καθήκοντα του δημάρχου της Σόφιας και η πρώτη του φροντίδα, όπως έχει υποσχεθεί θα είναι το πρόβλημα της κεντρικής θέρμανσης της πρωτεύουσας. Σήμερα κιόλας αναμένεται να δεχτεί εκπροσώπους της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (ΕΒRD) με τους οποίους θα συζητήσει γύρω από το ενδεχόμενο να τεθεί σε ισχύ το πρόγραμμα "Εκστρατεία για την εξοικονόμηση ενέργειας στο σύστημα θέρμανσης". Κ.Κ.

    [17] Η ΕΠΙΛΥΣΗ ΤΟΥ ΖΗΤΗΜΑΤΟΣ ΤΟΥ ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟΥ ΕΣΩΤΕΡΙΚΗ ΥΠΟΘΕΣΗ ΤΗΣ Ο.Δ.ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑΣ, ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΕΙ ΣΚΟΠΙΑΝΟΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ

    "Το ζήτημα του Κοσσυφοπεδίου αποτελεί εσωτερική υπόθεση της Ο.Δ.Γιουγκοσλαβίας και πρέπει να επιλυθεί εντός των συνόρων της, με ειρηνικό τρόπο και με διάλογο μεταξύ του Βελιγραδίου και της Πρίστινα", δήλωσε ο υπουργός Άμυνας της ΠΓΔΜ, Μπλάγκοϊ Χαντζίσκι, σε συνέντευξη του στην εβδομαδιαία πολιτική επιθεώρηση "PULS" των Σκοπίων.

    Σύμφωνα με την άποψη του σκοπιανού υπουργού, μόνο σε περίπτωση που η Ο.Δ.Γιουγκοσλαβίας εξασφαλίσει την επίλυση του επίμαχου αυτού ζητήματος, θα δημιουργηθούν οι απαραίτητες προϋποθέσεις για την αποκατάσταση της ειρήνης και της σταθερότητας σ' αυτή την περιοχή της Ευρώπης.


    Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/

    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute
    mpa2html v3.04 run on Wednesday, 21 May 1997 - 12:56:19