Browse through our Interesting Nodes of Greek Radio & Television Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 19 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 97-05-19

From: Macedonian Press Agency <mpa@philippos.mpa.gr>

Macedonian Press Agency: News in Elot928 Greek Directory

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ

Θεσσαλονίκη 19 Μαϊου 1997


ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ

[Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

[Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ


ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

[Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [01] ΤΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑΣ ΤΩΝ ΠΟΝΤΙΩΝ ΔΕΝ ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ

  • [02] ΜΗΝΥΜΑ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ 75η ΕΠΕΤΕΙΟ ΤΗΣ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑΣ ΤΩΝ ΠΟΝΤΙΩΝ

  • [03] ΤΟ ΠΑΣΟΚ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΝΕΙ ΤΗΝ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΩΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΩΝ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ

  • [04] ΜΕ ΤΟΝ Γ.ΑΡΑΦΑΤ ΘΑ ΣΥΝΑΝΤΗΘΕΙ ΣΤΗ ΓΑΖΑ Ο Θ.ΠΑΓΚΑΛΟΣ

  • [05] ΣΥΣΚΕΨΗ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΩΝ ΣΤΕΛΕΧΩΝ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΔΙΑΛΟΓΟ

  • [06] ΠΑΡΑΔΟΘΗΚΕ ΣΤΟΝ Κ.ΣΗΜΙΤΗ Η ΕΚΘΕΣΗ ΕΜΠΕΙΡΟΓΝΩΜΟΝΩΝ ΤΟΥ Δ.Ν.Τ.

  • [07] Α.ΣΑΜΑΡΑΣ: ΜΕ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΔΕΝ ΕΥΗΜΕΡΟΥΝ ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ

  • [08] ΘΕΤΙΚΑ ΤΑ ΠΡΩΤΑ ΜΗΝΥΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΞΑΓΩΓΕΣ ΣΤΗΝ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΕΥΡΩΠΗ

  • [09] ΑΡΧΙΖΕΙ Η ΥΠΟΒΟΛΗ ΑΙΤΗΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ JOP PHARE-TACIS

  • [10] Η ΚΟΡΗ ΤΟΥ ΤΣΕ ΓΚΕΒΑΡΑ ΘΥΜΑΤΑΙ ΤΟΝ ΠΑΤΕΡΑ ΤΗΣ ΩΣ ΡΟΜΑΝΤΙΚΟ ΚΑΙ ΑΠΛΟ ΑΝΘΡΩΠΟ


  • [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [11] ΔΡΑΚΟΝΤΕΙΑ ΜΕΤΡΑ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΤΩΝ Σ.ΡΟΥΒΑ-Μ.ΚΟΥΤ ΣΤΗΝ "ΠΡΑΣΙΝΗ ΓΡΑΜΜΗ"

  • [12] ΟΙ "ΓΚΡΙΖΟΙ ΛΥΚΟΙ" ΑΝΤΙΤΙΘΕΝΤΑΙ ΣΤΗ ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΤΩΝ Σ.ΡΟΥΒΑ- Μ.ΚΟΥΤ

  • [13] ΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΘΑ ΕΧΕΙ ΤΟΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΛΟΓΟ ΣΤΙΣ ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ

  • [14] ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΘΑ ΕΠΙΣΚΕΦΤΕΙ ΣΤΙΣ ΑΡΧΕΣ ΙΟΥΝΙΟΥ Ο Ν.ΧΑΝΕΪ

  • [15] ΤΗΝ ΕΡΧΟΜΕΝΗ ΤΕΤΑΡΤΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ Η ΣΥΝΘΕΣΗ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΤΗΣ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑΣ

  • [16] ΣΥΝΔΕΣΗ ΛΕΒ-ΓΕΡΜΑΝΙΚΟΥ ΜΑΡΚΟΥ ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ Η ΥΠΗΡΕΣΙΑΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΣΟΦΙΑΝΣΚΙ

  • [17] ΑΝΥΠΟΧΩΡΗΤΟΣ Ο Σ.ΜΠΕΡΙΣΑ ΣΤΟ ΑΙΤΗΜΑ ΤΗΣ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗΣ ΓΙΑ ΑΛΛΑΓΗ ΤΟΥ ΕΚΛΟΓΙΚΟΥ ΝΟΜΟΥ

  • [18] ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ ΚΑΙ ΠΥΡΟΒΟΛΙΣΜΟΙ ΣΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΟΥ ΑΚΡΟΔΕΞΙΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ "ΕΘΝΙΚΙΣΤΙΚΗΣ ΚΙΝΗΣΗΣ" ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΚΛΟΓΗ ΑΡΧΗΓΟΥ


  • ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

    [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [01] ΤΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑΣ ΤΩΝ ΠΟΝΤΙΩΝ ΔΕΝ ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ

    Τα εγκλήματα της γενοκτονίας δεν παραγράφονται γι αυτό και d]ja Ποντιακές Ομοσπονδίες και Σωματεία της Ελλάδας και του εξωτερικού με ψήφισμα, που εξέδωσαν ζητούν από την διεθνή κοινότητα να καταδικάσει τις θηριωδίες που διέπραξαν οι τουρκικές κυβερνήσεις της περιόδου 1916-1923.

    Στο ψήφισμα που θα επιδοθεί το βράδυ στο τουρκικό προξενείο της Θεσσαλονίκης ζητείται από την κυβέρνηση της Τουρκίας να αναγνωρίσει την γενοκτονία που έκαναν οι πασάδες, οι Νεότουρκοι και ο Μουσταφά Κεμάλ σε βάρος 353.000 Ελλήνων του Πόντου.

    "Θεωρούμε ότι η μέχρι σήμερα εμμονή των τουρκικών κυβερνήσεων να αρνούνται να αναγνωρίσουν τη γενοκτονία των Ποντίων είναι μία παράλληλη και μόνιμη πολιτική της Τουρκίας με αυτή των προκλητικών όσο και απαράδεκτων δηλώσεων της σε βάρος της Ελλάδας και των λαών που ζουν στη γεωγραφική της επικράτεια, ελοχεύει ο κίνδυνος οι σύγχρονες κυβερνήσεις αλλά και οι επόμενες να επαναλάβουν τα ίδια εγκλήματα και σε βάρος άλλων λαών" επισημαίνεται στο ψήφισμα.

    Παράλληλα οι ποντιακές οργανώσεις ζητούν από την Τουρκία να διαφυλάξει τα ιστορικά και πνευματικά μνημεία των Ποντίων που σήμερα βρίσκονται στην επικράτεια της και αποτελούν σύμβολα της ιστορικής παρουσίας 3.000 χρόνων πολιτισμού και δημιουργίας του ελληνισμού και σήμερα βεβηλώνονται, καταστρέφονται ή γίνονται αντικείμενο εκμετάλλευσης.

    Οι ίδιες ποντιακές οργανώσεις σε ψήφισμα τους προς τη ελληνική Βουλή και την κυβέρνηση ζητούν να περιληφθεί ολοκληρωμένη η ποντιακή ιστορία στα σχολικά βιβλία όλων των βαθμίδων της εκπαίδευσης, να χρηματοδοτηθούν οι αρμόδιες επιτροπές από τα υπουργεία Πολιτισμού και ΠΕΧΩΔΕ για την ανέγερση του Παμποντιακού Μνημείου στο Μακρύγιαλο Κατερίνης και του ιερού ναού του αγίου Ευγενίου στην Καλαμαριά. Ακόμη ζητούν να προωθηθεί το θέμα της διεθνοποίησης της γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού, να προβάλλει η επιτροπή εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Εξωτερικών το αίτημα για την αναγνώριση της γενοκτονίας. Παράλληλα καταγγέλουν την αδιαφορία των ελληνικών κυβερνήσεων υποστηρίζοντας ότι για οκτώ χρόνια αδιαφορούν για τα θέματα στήριξης του Ελληνισμού που ζούσε στην πρώην Σοβιετική Ενωση καθώς και το συνεχιζόμενο καθεστώς του ΕΙΥΑΠΟΕ.

    Τέλος χαρακτηρίζουν τη συναυλία των Σάκη Ρουβά-Μπουράκ Κούτ στην Κύπρο ως μεθόδευση αντιεκδήλωσης απέναντι στην παγκόσμια εκδήλωση μνήμης της γενοκτονίας των Ποντίων που πραγματοποιείται σήμερα στο συνεδριακό κέντρο "Ιωάννης Βελλίδης" της Θεσσαλονίκης.

    Τα ψηφίσματα υπογράφουν η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ποντιακών Σωματείων καθώς και οι ποντιακές Ομοσπονδίες και τα Σωματεία ΗΠΑ- Καναδά, Νότιας Ελλάδας, Αυστραλίας, Ρωσίας, Ουκρανίας, Γεωργίας, Καζακστάν, Κιργιζίας, Αρμενίας, Σουηδίας, Γερμανίας, Ελβετίας, Νοτίου Αφρικής καθώς και η Πανελλήνια Ενωση Συλλόγων Προσφύγων πρώην ΕΣΣΔ.

    Υπενθυμίζεται ότι από σήμερα η Βόρεια Ελλάδα θυμάται και τιμά τους Πόντιους που έπεσαν θύματα της γενοκτονίας που διέπραξαν οι Τούρκοι με εκδηλώσεις μνήμης που αρχίζουν στις 7 το βράδυ στο συνεδριακό κέντρο Ιωάννης Βελλίδης παρουσία του υπουργού Εθνικής Αμυνας Ακη Τσοχατζόπουλου.

    Οι εκδηλώσεις με πολιτιστικό πρόγραμμα με τίτλο "Ειρηνική- δημιουργική παρουσία του ελληνισμού στον Πόντο-Γενοκτονία Ποντίων", στο οποίο θα συμμετέχουν οι ποντιακοί σύλλογοι του νομού Hessakom_jgr, ενώ αργότερα θα ακολουθήσει λαμπαδηδρομία, που θα ξεκινήσει από το χώρο της ΔΕΘ και θα καταλήξει στο τουρκικό προξενείο όπου θα επιδοθεί ψήφισμα.

    Αξίζει να σημειωθεί ότι δύο ομογενείς από τη Μαριούπολη της Ουκρανίας, οι Ιωάννης Μαλοκούτσκι και Βασίλειος Τσεργκάλ, διασχίζοντας διαδρομή 2000 χιλιομέτρων με τα ποδήλατά τους και έφτασαν στην Ελλάδα για να τιμήσουν τη μνήμη των 353.000 Ελλήνων του Πόντου που σφαγιάστηκαν από την τουρκική θηριωδία (1916 - 1923) και τους 50.000 Ελληνες της πρωην ΕΣΣΔ, την περίοδο 1937 - 1949 από τη σταλινική γραφειοκρατία.

    Στις 23 Μαϊου θα πραγματοποιηθούν ομιλίες και εκδηλώσεις με θέμα την γενοκτονία των Ποντίων σε όλα τα σχολεία. Στις 25 Μαϊου στις 10 το πρωί θα τελεστεί στο ναό της Αγίας Σοφίας επίσημη δοξολογία χοροστατούντος του μητροπολίτη Θεσσαλονίκης κ Παντελεήμονος και θα ακολουθήσει ομιλία του νομάρχη Θεσσαλονίκης Κώστα Παπαδόπουλου. Αργότερα θα τελεστεί επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων στο μνημείο του Πόντιου Παπά και Δασκάλου και θα διαβαστεί το ψήφισμα.

    [02] ΜΗΝΥΜΑ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ 75η ΕΠΕΤΕΙΟ ΤΗΣ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑΣ ΤΩΝ ΠΟΝΤΙΩΝ

    Τους εκατοντάδες χιλιάδες Ελλήνων του Πόντου οι οποίοι έπεσαν θύματα και μάρτυρες της πολιτικής της εθνικής κάθαρσης που αποτέλεσε τον θεμέλιο λίθο του σύγχρονου τουρκικού κράτους, μνημονεύει στο μήνυμά του, με αφορμή την 75η επέτειο της γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού, ο Πρόεδρος της Βουλής Απόστολος Κακλαμάνης.

    "Η μνήμη παραμένει ζωντανή στις μέρες μας, μας διδάσκει και μας προειδοποιεί. Η σημερινή Τουρκία εξακολουθεί να διαιωνίζει το έγκλημα της εισβολής και της κατοχής στην Κύπρο, εξακολουθεί να απειλεί στο Αιγαίο με παράνομες παράλογες και ανιστόρητες διεκδικήσεις. Αρνείται πεισματικά τη σύγχρονη διεθνή πραγματικότητα, το Διεθνές Δίκαιο και τμήμα της ηγεσίας της διατρανώνει ακόμη απροκάλυπτα την εμμονή στην Οθωμανική κληρονομιά της. Απέναντι σ΄αυτή την πραγματικότητα εμείς έχουμε χρέος να αντιτάξουμε την πάγια και αποφασιστική στάση μας. Κανένα κυριαρχικό δικαίωμα της Ελλάδας δεν είναι διαπραγματεύσιμο και είμαστε έτοιμοι να στηρίξουμε με κάθε μέσο αυτή την απόφασή μας" τονίζει στο μήνυμά του ο κ Κακλαμάνης.

    Παράλληλα όμως επισημαίνει ότι η Ελλάδα δεν εγκαταλείπει την προσπάθειά της για την ειρηνική προσέγγιση των δύο λαών που θα αμβλύνει το πολύ αρνητικό κλίμα που έχει δημιουργηθεί εξ αιτίας της γενικότερης στάσης και συμπεριφοράς της Τουρκίας απέναντι στην Ελλάδα και την Κύπρο. "Γιατί έχουν την ίδια στιγμή την ευθύνη να αναδειχθούμε σε δύναμη ασφάλειας, ειρήνης, σταθερότητας και συνεργασίας στα Βαλκάνια και την Ανατολική Μεσόγειο για το καλό του ελληνικού λαού αλλά και των λαών της περιοχής. Αντιμετωπίσουμε τις σύγχρονες προκλήσεις με εθνική αυτοπεποίθηση και αποφασιστικότητα. Με την επίγνωση πως μόνο μια ισχυρή σε όλους τους τομείς Ελλάδα μπορεί να αντισταθεί στα επεκτατικά σχέδια της Τουρκίας" συνεχίζει ο Πρόεδρος της Βουλής.

    Ο κ Κακλαμάνης καταλήγει τονίζοντας πως είναι χρέος απέναντι stour αδελφούς μας του Πόντου, που θυσιάστηκαν, να διατηρήσουμε την εθνική μας μνήμη ζωντανή και να δημιουργήσουμε μία καλύτερη Ελλάδα γιατί αυτό θα είναι η δικαίωση για τις γενιές που πέρασαν και η λύτρωση για τις γενιές που έρχονται.

    [03] ΤΟ ΠΑΣΟΚ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΝΕΙ ΤΗΝ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΩΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΩΝ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ

    Στο συμπέρασμα ότι το ΠΑΣΟΚ μπορεί να αντιμετωπίσει καλύτερα τα προβλήματα της χώρας, από ότι η Νέα Δημοκρατία, καταλήγει έρευνα της εταιρίας V-PRC που έγινε για λογαριασμό της εφημερίδας "Τα Νέα".

    Συγκεκριμένα το 38,7% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι το ΠΑΣΟΚ είναι το καταλληλότερο κόμμα για την καταπολέμηση του πληθωρισμού και το 15,7% πιστεύει ότι είναι η Νέα Δημοκρατία. Το 32,4% εμπιστεύεται το ΠΑΣΟΚ για την ευρωπαική πορεία της χώρας και το 22% τη Ν.Δ. Το 28,4% εμπιστεύεται το ΠΑΣΟΚ για την αντιμετώπιση των ελληνοτουρκικών θεμάτων και το 19,7% τη Ν.Δ. Παράλληλα το 56% των ερωτηθέντων θεωρεί πως ούτε το ΠΑΣΟΚ, ούτε η Ν.Δ. είναι σε θέση να δώσουν λύσεις στο πρόβλημα της ανεργίας.

    Στο ερώτημα ποιον θεωρούν ως καταλληλότερο πρωθυπουργό, το 17,4% τάχθηκε υπέρ του Κ. Σημίτη, το 10,8% υπέρ του Κ. Καραμανλή, το 8,4% υπέρ του Δ. Αβραμόπουλου, το 6,9% υπέρ του Ν. Κωνσταντόπουλου και το 3,4% υπέρ του Δ. Τσοβόλα. Οταν κλήθηκαν να επιλέξουν για πρωθυπουργό ανάμεσα στον Κ. Σημίτη και τον Κ. Καραμανλή το 46% τάχθηκε υπέρ του κ. Σημίτη και το 31,&% υπέρ του κ. Καραμανλή. Ο πρόεδρος της Ν.Δ. ξεπερνά σε προσωπική δημοτικότητα τον πρωθυπουργό αφού συγκεντρώνει θετικές γνώμες από το 54,2% των ερωτηθέντων.

    Η έρευνα έγινε από τις 7 μέχρι τις 15 Μαίου σε δείγμα 978 ατόμων με προσωπικές συνεντεύξεις και τη χρήση ερωτηματολογίου.

    [04] ΜΕ ΤΟΝ Γ.ΑΡΑΦΑΤ ΘΑ ΣΥΝΑΝΤΗΘΕΙ ΣΤΗ ΓΑΖΑ Ο Θ.ΠΑΓΚΑΛΟΣ

    Με τον ηγέτη της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης, Γιασέρ Αραφάτ, και τον αρχηγό της αντιπολίτευσης στο Ισραήλ, Σιμόν Πέρες, αναμένεται να συναντηθεί σήμερα ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών, Θεόδωρος Πάγκαλος, στο πλαίσιο της διήμερης επίσκεψης που πραγματοποιεί στο Ισραήλ και τη Γάζα.

    Σύμφωνα με το πρόγραμμα της επίσκεψης, αύριο θα γίνει δεκτός από τον Πρόεδρο του Ισραήλ, κ. Βάισμαν, τον πρωθυπουργό της χώρας, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, και τον Ισραηλινό ομόλογό του, Νταβίντ Λαβί.

    [05] ΣΥΣΚΕΨΗ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΩΝ ΣΤΕΛΕΧΩΝ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΔΙΑΛΟΓΟ

    Ο κοινωνικός διάλογος θα αποτελέσει το αντικείμενο σύσκεψης που θα πραγματοποιηθεί εντός της ημέρας με τη συμμετοχή του υφυπουργού Εργασίας Χρήστου Πρωτόπαππα, του Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας Απόστολου Φωτιάδη και του Συμβουλου του πρωθυπουργού Τάσου Γιαννίτση.

    Κατά τη σύσκεψη αυτή θα διατυπωθούν σαφώς οι βασικές θέσεις με τις οποίες η κυβέρνηση προσέρχεται στον κοινωνικό διαλογο καθώς jai τα ζητήματα που θα τεθούν στον τραπέζι των διαπραγματεύσεων με τους κοινωνικούς φορείς.

    [06] ΠΑΡΑΔΟΘΗΚΕ ΣΤΟΝ Κ.ΣΗΜΙΤΗ Η ΕΚΘΕΣΗ ΕΜΠΕΙΡΟΓΝΩΜΟΝΩΝ ΤΟΥ Δ.Ν.Τ.

    Στον πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη παραδόθηκε η έκθεση των εμπειρογνωμόνων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, η οποία πρόκειται να δοθεί στη δημοσιότητα εντός της ημέρας ή το αργότερο αύριο.

    Στην έκθεση διατυπώνονται συνολικές εκτιμήσεις για την πορεία της οικονομίας της χώρας μας. Σύμφωνα με πληροφορίες θετικές είναι οι διαπιστώσεις για την πορεία των βασικών οικονομικών μεγεθων, ωστόσο επισημαίνονται τα προβλήματα της εθνικής οικονομίας στο δημόσιο τομέα. Γίνεται εξάλλου λόγος για δυσκολίες προσαρμογής των ελληνικών τραπεζών στην ανταγωνιστική ευρωπαϊκή αγορά ενώ προτείνεται η επέκτασή τους στον Βαλκανικό και παρευξείνιο χώρο.

    [07] Α.ΣΑΜΑΡΑΣ: ΜΕ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΔΕΝ ΕΥΗΜΕΡΟΥΝ ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ

    Με την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης δεν ευημερούν ούτε οι άνθρωποι ούτε οι αριθμοί, δήλωσε σήμερα ο Πρόεδρος της Πολιτικής Ανοιξης Αντώνης Σαμαράς με αφορμή την έκθεση των εμπειρογνωμόνων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, η οποία πρόκειται να δοθεί στη δημοσιότητα εντός της ημέρας ή το αργότερο αύριο.

    Ο κ. Σαμαράς έκανε λόγο για εικονική πτώση του πληθωρισμού και πρόσθεσε ότι σε μεγάλο βαθμό ο όγκος της γεωργικής και βιομηχανικής παραγωγής κινείται στα όρια του 1980.

    [08] ΘΕΤΙΚΑ ΤΑ ΠΡΩΤΑ ΜΗΝΥΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΞΑΓΩΓΕΣ ΣΤΗΝ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΕΥΡΩΠΗ

    Θετικά είναι τα πρώτα μηνύματα από την υλοποίηση του προγράμματος προώθησης νωπών και μεταποιημένων αγροτικών προϊόντων σε Τσεχία, Σλοβακία, Ουγγαρία, Μολδαβία, Ουκρανία και Ρουμανία από το Σύνδεσμο Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδας (ΣΕΒΕ), το οποίο παρουσιάστηκε σήμερα στη διάρκεια ημερίδας στη HELEXPO-ΔΕΘ, στο πλαίσιο της 14ης DETROP.

    "Ηδη, κι ενώ το πρόγραμμα βρίσκεται σε εξέλιξη, οι τάσεις διαφαίνονται θετικές. Συμμετέχουσες στο πρόγραμμα επιχειρήσεις έκλεισαν κάποιες συμφωνίες και οι ελληνικές εξαγωγές αγροτικών προϊόντων προς τις χώρες αυτές αυξήθηκαν το '96. Ωστόσο, για τα αποτελέσματα θα μπορούμε να μιλήσουμε συγκεκριμένα, μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος, στο τέλος του '97", δήλωσε στο Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο οικονομολόγος υπεύθυνος Μελετών και Ανάπτυξης Εργασιών του Συνδέσμου, Ιωάννης Παπακωνσταντίνου.

    Το πρόγραμμα ξεκίνησε στα τέλη του 1995, με τη συμμετοχή 25 επιχειρήσεων του κλάδου και στόχο την "πολιορκία" εισαγωγέων, ιδιοκτητών αλυσίδων σουπερ-μάρκετ και καταναλωτών των χωρών της Ανατολικής Ευρώπης, στην κατεύθυνση της αύξησης του βαθμού αναγνωρισιμότητας των ελληνικών προϊόντων στις αγορές αυτές και των ελληνικών εξαγωγών.

    Τα βήματα που ακολουθήθηκαν με στόχο τη γνωριμία με τις ελληνικές επιχειρήσεις και προϊόντα και τον τελικό επηρεασμό των προαναφερθέντων είναι η έκδοση δίγλωσσου καταλόγου (στα αγγλικά και την εθνική γλώσσα), με το αναλυτικό προφίλ των συμμετεχουσών επιχειρήσεων, η παραγωγή και προβολή ενδεκάλεπτου διαφημιστικού βιομηχανικού ντοκυμαντέρ, το οποίο παρουσιάζει την ελληνική μεσογειακή δίαιτα, η ευρεία κυκλοφορία προωθητικών φυλλαδίων με ελληνικές συνταγές και η τύπωση υποστηρικτικών αφισών.

    Επιπλέον, στήθηκαν περίπτερα με ελληνικά προϊόντα σε πολυκαταστήματα και διοργανώθηκαν παράλληλες εκδηλώσεις γευσιγνωσίας για τη δοκιμή των προϊόντων, ενώ δεν έλειψαν και οι επιχειρηματικές αποστολές, στη διάρκεια των οποίων ορισμένες επιχειρήσεις έκλεισαν εμπορικές συμφωνίες.

    [09] ΑΡΧΙΖΕΙ Η ΥΠΟΒΟΛΗ ΑΙΤΗΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ JOP PHARE-TACIS

    Ξεκίνησε η διαδικασία υποβολής αιτήσεων στην Τράπεζα Μακεδονίας-Θράκης, από τους επιχειρηματίες που ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν στο κοινοτικό πρόγραμμα JOP PHARE-TACIS.

    Το πρόγραμμα αυτό προβλέπει την οικονομική ενίσχυση και την παροχή κινήτρων, κυρίως στις μικρομεσαίες εταιρίες, που επιθυμούν να αναπτύξουν τις δραστηριότητές τους στα Βαλκάνια και στα κράτη της Κοινοπολιτείας Ανεξαρτήτων Χωρών (ΚΑΧ), επενδύοντας σε μικτές επιχειρήσεις ή επεκτείνοντας ήδη υπάρχουσες.

    Πάντως, η ανταπόκριση της επιχειρηματικής κοινότητας της χώρας μας είναι ήδη μεγάλη, αφού αρκετοί επιχειρηματίες και σύμβουλοι, κυρίως από τον χώρο της Βόρειας Ελλάδας, αλλά και από την Αθήνα, έχουν επισκεφτεί τον Τομέα Εποπτείας Θυγατρικών Επιχειρήσεων της Τράπεζας Μακεδονίας-Θράκης, προκειμένου να ενημερωθούν για το πρόγραμμα και να μάθουν περισσότερες λεπτομέρειες.

    Υπενθυμίζεται ότι η Τράπεζα Μακεδονίας-Θράκης, όπως και 74 ακόμη οργανισμοί των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, έχει αναλάβει τον ρόλο του χρηματοπιστωτικού ενδιαμέσου για το πρόγραμμα. Το δίκτυο αυτό παρέχει τη σύνδεση μεταξύ των δικαιούχων του προγράμματος και της Κομισιόν και διαχειρίζεται τις χρηματοδοτήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προς τις επιχειρήσεις.

    Ο βορειοελλαδικός τραπεζικός οργανισμός αξιολογεί τις προτάσεις των ενδιαφερόμενων Ελλήνων επιχειρηματιών, οι οποίες στη συνέχεια προωθούνται στις αρμόδιες υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, που αποφαίνονται σχετικά με την έγκρισή τους. Εφόσον οι προτάσεις γίνουν δεκτές από την Επιτροπή, οι επιχειρήσεις υπογράφουν σύμβαση χρηματοδότησης με τον χρηματοπιστωτικό ενδιάμεσο.

    Παράλληλα, η τράπεζα θα εποπτεύει την υλοποίηση των επιχειρηματικών σχεδίων που χρηματοδοτούνται από την Ευρωπαϊκή Ενωση στο πλαίσιο του JOP PHARE. Το πρόγραμμα θα ευοδωθεί με την ενεργοποίηση τεσσάρων μηχανισμών, που αφορούν την πραγματοποίηση σεμιναρίων για την προώθηση του προγράμματος, την εκπόνηση προμελέτης και μελέτης σκοπιμότητας, την κεφαλαιουχική συμμετοχή και εγγύηση και την τεχνική βοήθεια για τις μικτές επιχειρήσεις.

    Οσον αφορά ειδικά την προμελέτη σκοπιμότητας, η Ευρωπαϊκή Ενωση επιδοτεί τους επιχειρηματίες με 50% των επιλέξιμων δαπανών (ανώτατο ποσό 20.000 ECU), ενώ στην περίπτωση της μελέτης σκοπιμότητας καλύπτει αρχικά το 50% των δαπανών και στη συνέχεια το 100% (έως 150.000 ECU), εφόσον ιδρυθεί η μικτή επιχείρηση.

    "Αναλαμβάνοντας τον ρόλο του χρηματοπιστωτικού ενδιαμέσου στο πρόγραμμα JOP PHARE-TACIS, η Τράπεζα Μακεδονίας-Θράκης επιτυγχάνει σε έναν από τους στόχους της, που είναι η διευκόλυνση της δραστηριοποίησης των Ελλήνων επιχειρηματιών στη Νοτιοανατολική Ευρώπη", τόνισε, μιλώντας στο Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο πρόεδρος της Τράπεζας, Σπύρος Κουνιάκης.

    "Η σημασία αυτού του προγράμματος για τους επιχειρηματίες έγκειται στον επιμερισμό του επιχειρηματικού κινδύνου, αφού ένα σημαντικό μέρος των δαπανών και των κεφαλαιουχικών αναγκών μπορεί να καλυφθεί από την Ευρωπαϊκή Ενωση", δήλωσε ο προϊστάμενος του Τομέα Εποπτείας Θυγατρικών Επιχειρήσεων, Χάρης Τοπαλίδης.

    [10] Η ΚΟΡΗ ΤΟΥ ΤΣΕ ΓΚΕΒΑΡΑ ΘΥΜΑΤΑΙ ΤΟΝ ΠΑΤΕΡΑ ΤΗΣ ΩΣ ΡΟΜΑΝΤΙΚΟ ΚΑΙ ΑΠΛΟ ΑΝΘΡΩΠΟ

    "Οι αναμνήσεις είναι λίγες. Ηταν πολύ μικρό το διάστημα που ζήσαμε μαζί. Εμαθα να τον αγαπάω μέσα από την έντονη προσωπικότητά του". Με τα παραπάνω λόγια αναφέρθηκε στις σχέσεις της με τον πατέρα της, η 37χρονη Κουβανή Αλέιδα Γκεβάρα Μαρτς, κόρη του Τσε Γκεβάρα.

    Η Αλέιδα βρίσκεται στη χώρα μας από την Παρασκευή, προκειμένου να παρουσιάσει την ελληνική έκδοση μιας σειράς βιντεοκασετών για τη ζωή και το έργο του Τσε Γκεβάρα, ενόψει της συμπλήρωσης 30 χρόνων από τη δολοφονία του στη Βολιβία. Τα χρήματα αυτά θα διατεθούν για την οικονομική στήριξη της Κούβας.

    Συγκεκριμένα, σε συνέντευξη Τύπου, η κόρη του Τσε Γκεβάρα, δήλωσε ότι όταν ήταν επτά χρονών, θυμάται τον πατέρα της ως ένα απλό, ρομαντικό και ήπιο άνθρωπο. Τριάντα χρόνια από το θάνατό του, η εικόνα του στη χώρα όπου μαζί με τον Φιντέλ Κάστρο ηγήθηκαν της επανάστασης είναι ιδιαίτερα ζωντανή. "Ο πατέρας μου, είπε χαρακτηριστικά, παραμένει ένα είδωλο, όχι μόνο για εκείνη αλλά και για τις νεότερες γενιές".

    Και συνέχισε λέγοντας ότι "μπορείτε να με θεωρήσετε ένα γενετικό ατύχημα. Είμαι κόρη ενός επαναστατικού λαού. Ιδεολογικά είμαι δραστήρια κομμουνίστρια και σαν τέτοια ζω και υπάρχω".


    [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [11] ΔΡΑΚΟΝΤΕΙΑ ΜΕΤΡΑ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΤΩΝ Σ.ΡΟΥΒΑ-Μ.ΚΟΥΤ ΣΤΗΝ "ΠΡΑΣΙΝΗ ΓΡΑΜΜΗ"

    Αυστηρά μέτρα ασφαλείας, για την αποτροπή τυχόν επεισοδίων, έχουν ληφθεί από την κυπριακή αστυνομία και την ειρηνευτική δύναμη της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, ενόψει της σημερινής κοινής συναυλίας που θα δώσουν το βράδυ στην "πράσινη γραμμή" στη Λευκωσία, ο Ελληνας τραγουδιστής Σάκης Ρουβάς με τον Τουρκο συνάδελφό του Μπουράτ Κουτ.

    Η πρώτη δικοινοτική συναυλία στη "νεκρή ζώνη" που θα δοθεί στο γήπεδο "Ταξίμ" (Διχοτόμηση), διοργανώνεται υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών και έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις τόσο στην ekkgmojupqiaj^ όσο και στην τουρκοκυπριακή κοινότητα.

    Αντίθετα στην πραγματοποίηση της συναυλίας, η οποία συμπίπτει με την Ημέρα Μνήμης της γενοκτονίας των Ποντίων, τάχθηκαν τα προσφυγικά σωματεία και τα κόμματα της αντιπολίτευσης ενώ ανάλογες θέσεις εκφραστεί και από την τουρκοκυπριακή πλευρά. Η Παγκύπρια Ομοσπονδία Μοτοσυκλετιστών ανακοίνωσε την πραγματοποίηση αντικατοχικής διαδήλωσης, μια ώρα πριν την έναρξη της συναυλίας. Η διαδήλωση θα γίνει ένα χιλιόμετρο από το χώρο της συναυλίας.

    Το χώρο της συναυλίας θα περιφρουρούν τετρακόσιοι ανδρες της ΟΥΝΦΙΚΥΠ ενώ δρακόντεια μέτρα ασφαλείας έχουν ληφθεί και στους δρόμους που οδηγούν μέχρι το γήπεδο της πράσινης γραμμής όπου θα πραγματοποιηθεί, η συναυλία καθώς αναμένεται ομάδες διαδηλωτές να εμποδίσουν την πρόσβαση όσων επιθυμούν να την παρακολουθήσουν. E.T.

    [12] ΟΙ "ΓΚΡΙΖΟΙ ΛΥΚΟΙ" ΑΝΤΙΤΙΘΕΝΤΑΙ ΣΤΗ ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΤΩΝ Σ.ΡΟΥΒΑ- Μ.ΚΟΥΤ

    Την αντίθεσή τους στην πραγματοποίηση της κοινής συναυλίας του Ελληνα τραγουδιστή Σάκη Ρουβά και του Τουρκου συναδέλφου του Μπουράκ Κουτ, που θα δοθεί σήμερα το βράδυ στην "πράσινη γραμμή" στη Λευκωσία, επανέλαβε η εξτρεμιστική οργάνωση "Γκρίζοι Λύκοι".

    Σύμφωνα με την τουρκοκυπριακή εφημερίδα "Μπιρλίκ", ο αρχηγός της οργάνωσης χαρακτήρισε τη συναυλία ως "βυζαντινό τέχνασμα" και επέκρινε τους διοργανωτές της εκδήλωσης για ρατσισμό, επειδή "δεν θα επιτραπεί στους εποίκους να παρακολουθήσουν τη συναυλία".

    Στο μεταξύ, ο Μπουράκ Κουτ σε δηλώσεις του κατά την άφιξή του στην Κυπρο, δήλωσε ότι η συναυλία με τον Ελληνα συνάδελφό του αποσκοπεί στη φιλία της ελληνοκυπριακής και τουρκοκυπριακής νεολαίας.

    Την πλήρη υποστήριξή του στην πραγματοποίηση της συναυλίας εξέφρασε ο Υπατος Αρμοστής της Βρετανίας στην Κύπρο, Ντέιβιντ Μάντεν, ο οποίος δήλωσε ότι θα παραστεί στη συναυλία. Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο Γλαύκο Κληρίδη, ο κ.Μάντεν συνεχάρη τα Ηνωμένα για την οργάνωση της συναυλίας καθώς και τους δύο τραγουδιστές οι οποίοι όπως είπε, "με την εθελοντική τους προσφορά θέλουν να δείξουν ότι οι δύο κοινότητες μπορούν έρθουν πιο κοντά".

    Τη συναυλία, σύμφωνα με τον τουρκοκυπριακό τύπο αναμένεται να παρακολουθήσουν πέντε χιλιάδες άτομα ενώ η εκδήλωση θα μεταδίδεται ζωντανά από το τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο TRT-1.

    [13] ΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΘΑ ΕΧΕΙ ΤΟΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΛΟΓΟ ΣΤΙΣ ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ

    Τον τελικό λόγο για τη συμμετοχή στις απευθείας συνομιλίες θα έχει το Εθνικό Συμβούλιο της Κύπρου, επανέλαβε σήμερα ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος, Μανόλης Χριστοφίδης, σημειώνοντας παράλληλα ότι τα μέλη του, με ξεχωριστές δηλώσεις τους, έχουν εκφράσει την εκτίμηση ότι, όπως έχουν τα πράγματα τώρα, θα είναι δύσκολο να ''πούμε όχι σε μία πρόσκληση του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ''.

    Είπε επίσης ότι οι εκ του σύνεγγυς συνομιλίες θα συνεχιστούν, μέχρι που να αρχίσουν οι απευθείας συνομιλίες - αν τελικά αποφασιστεί - με την προσδοκία πάντα ότι θα είναι δυνατόν κάτι να επιτευχθεί στις εκ του σύνεγγυς συνομιλίες.

    ''Για μας εκκρεμεί ακόμα το θέμα του Εθνικού Συμβουλίου, το οποίο θα συνέλθει όταν ο Πρόεδρος Κληρίδης παραλάβει την πρόσκληση από το Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ'', είπε ο εκπρόσωπος, απαντώντας σε σχετική ερώτηση.

    Ο κ. Χριστοφίδης σημείωσε ότι ο Πρόεδρος Κληρίδης, ''διαβεβαίωσε ότι αν υπάρξει πρόσκληση του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ θα ανταποκριθεί, αλλά τόνισε ταυτόχρονα τις επιφυλάξεις του ως προς το αν είναι σωστό ή όχι''.

    [14] ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΘΑ ΕΠΙΣΚΕΦΤΕΙ ΣΤΙΣ ΑΡΧΕΣ ΙΟΥΝΙΟΥ Ο Ν.ΧΑΝΕΪ

    Την Κύπρο θα επισκεφτεί στις αρχές Ιουνίου, πριν την έναρξη των απευθείας συνομιλιών μεταξύ του Γλαύκου Κληρίδη και του Ραούφ Ντενκτάς, ο ειδικός αντιπρόσωπος της Βρετανίας για το κυπριακό σερ Ντέιβιντ Χάνεϊ, ενώ σύντομα αναμένεται να ανακοινωθεί η συνάντηση του υπουργού Εξωτερικών Γιαννάκη Κασουλίδη με το Βρετανό ομόλογο του Ρόμπιν Κουκ.

    Τις δηλώσεις αυτές έκανε ο Υπατος Αρμοστής της Βρετανίας στη Μεγαλόνησο Ντέιβιντ Μάντεν μετά τη συνάντηση που είχε με τον κ.Κληρίδη.

    Ο κ.Μάντεν τόνισε ότι η χώρα του θα υποστηρίξει και θα βοηθήσει τις προσπάθειες του Γ.Γ. του ΟΗΕ, ώστε οι συνομιλίες να είναι όσο γίνεται καλύτερα προετοιμασμένες, προσθέτοντας ότι "οι προσπάθειες επικεντρώνονται στο να καταλήξει κάπου αυτή η διαδικασία".

    [15] ΤΗΝ ΕΡΧΟΜΕΝΗ ΤΕΤΑΡΤΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ Η ΣΥΝΘΕΣΗ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΤΗΣ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑΣ

    Ο Πρόεδρος της Βουλγαρίας, Πέταρ Στογιάνοφ, εξέδωσε σήμερα ειδικό διάταγμα, με το οποίο προτείνει στη Βουλή της Βουλγαρίας να εκλέξει ως πρωθυπουργό τον ηγέτη της "Ενωσης Δημοκρατικών Δυνάμεων", Ιβάν Κόστοφ.

    Νωρίτερα ο εντολοδόχος πρωθυπουργός κ.Κόστοφ παρουσίασε στον Πρόεδρο της χώρας τη σύνθεση της νέας κυβέρνησης των "Ενωμένων Δημοκρατικών Δυνάμεων" (Ενωση Δημοκρατικών Δυνάμεων και Λαϊκή Ενωση), καθώς και το τετραετές πρόγραμμα διακυβέρνησής της.

    Ο κ.Στογιάνοφ ευχήθηκε στον μελλοντικό πρωθυπουργό επιτυχία και τόνισε πως την επίτευξή της εύχεται όλη η χώρα.

    Ο εντολοδόχος πρωθυπουργός της Βουλγαρίας, Ιβάν Κόστοφ, είναι πρόεδρος της "Ενωσης Δημοκρατικών Δυνάμεων" από το 1994. Διετέλεσε υπουργός Οικονομικών στις κυβερνήσεις του Ντιμίταρ Ποπόφ και του Φίλιπ Ντιμιτρόφ, καθώς και βουλευτής της ΕΔΔ από το 1990.

    Η σύνθεση της νέας κυβέρνησης, στην οποία θα συμπεριληφθούν και μέλη της υπηρεσιακής κυβέρνησης Σοφιάνσκι, θα παρουσιαστεί στη Βουλή την ερχόμενη Τετάρτη.

    Ο συνασπισμός των "Ενωμένων Δημοκρατικών Δυνάμεων" κέρδισε τις πρόωρες βουλευτικές εκλογές της 19 Απριλίου με ποσοστό 52,26%, εξασφαλίζοντας 137 από τις συνολικά 240 έδρες. Δεύτερη δύναμη στη m]a Βουλή είναι η "Δημοκρατική Αριστερά" (Βουλγαρικό Σοσιαλιστικό Κόμμα, Βουλγαρική Αγροτική Λαϊκή Ενωση Αλ.Σταμπολίισκι, Πολιτική Λέσχη"Εκογκλάσνοστ"), η οποία συγκέντρωσε το 22,07% των ψήφων και 58 έδρες.

    Στο κοινοβούλιο της Βουλγαρίας εκπροσωπούνται ακόμη η "Ενωση Εθνικής Σωτηρίας" (φιλοτουρκικό Κίνημα Δικαιωμάτων και Ελευθεριών και φιλομοναρχικοί), η "Ευρωαριστερά" και το Κόμμα των Βουλγάρων Επιχειρηματιών. Κ.Κ.

    [16] ΣΥΝΔΕΣΗ ΛΕΒ-ΓΕΡΜΑΝΙΚΟΥ ΜΑΡΚΟΥ ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ Η ΥΠΗΡΕΣΙΑΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΣΟΦΙΑΝΣΚΙ

    Την πρόταση της υπηρεσιακής κυβέρνησης να "συνδεθεί" το βουλγαρικό νόμισμα, λεβ, με το γερμανικό μάρκο, στο πλαίσιο λειτουργίας Νομισματικού Συμβουλίου στη Βουλγαρία από τον ερχόμενο Ιούνιο, ανέπτυξε σήμερα ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός της χώρας, Στέφαν Σοφιάνσκι, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Συμβουλίου Oικονομικής Σταθεροποίησης.

    Ο κ.Σοφιάνσκι σημείωσε ότι η κυβέρνησή του έχει προετοιμάσει τους απαραίτητους για τη λειτουργία του Συμβουλίου νόμους και ανέφερε πως μεταξύ των επιτευγμάτων του Συμβουλίου Οικονομικής Σταθεροποίησης είναι η διαμόρφωση της ισοτιμίας του λεβ έναντι του δολαρίου από το 3000 προς 1 που ήταν τον περασμένο Φεβρουάριο και το 1700 που ήταν τον Μάρτιο, στο 1552 προς 1 που είναι σήμερα.

    Μέσα στο πρώτο πεντάμηνο του 1997 αύξηση σημείωσαν τα συναλλαγματικά αποθέματα της Κεντρικής Τράπεζας. Τον περασμένο Ιανουάριο ήταν 415 εκατομμύρια δολάρια, τον Φεβρουάριο 445 εκατομμύρια δολάρια, τον Μάρτιο έφτασε το ένα δισεκατομμύριο δολάρια, ενώ τώρα ανέρχεται στα 1,2 δισεκατομμύρια δολάρια.

    Οπως σημείωσε ο κ.Σοφιάνσκι, με αυτά τα συναλλαγματικά αποθέματα η Κεντρική Τράπεζα της Βουλγαρίας μπορεί να εξυπηρετεί τις υποχρεώσεις της και να επηρεάζει την αγορά συναλλάγματος στη χώρα. Κ.Κ.

    [17] ΑΝΥΠΟΧΩΡΗΤΟΣ Ο Σ.ΜΠΕΡΙΣΑ ΣΤΟ ΑΙΤΗΜΑ ΤΗΣ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗΣ ΓΙΑ ΑΛΛΑΓΗ ΤΟΥ ΕΚΛΟΓΙΚΟΥ ΝΟΜΟΥ

    Σε αδιέξοδο βρίσκεται η νέα πολιτική κρίση που ξέσπασε στην Αλβανία μετά την υιοθέτηση από την αλβανική βουλή -ερήμην της αντιπολίτευσης- του νέου εκλογικού νόμου ο οποίος ευνοεί το Δημοκρατικό Κόμμα του Σαλί Μπερίσα. Παρά τις απειλές της αντιπολίτευσης για αποχή από τις προγραμματισμένες για τις 29 Ιουνίου εκλογές και τις προειδοποιήσεις της διεθνούς κοινότητας ότι θα επανεξετάσει την υποστήριξή της προς τη χώρα, ο Αλβανός Πρόεδρος δεν φαίνεται διατεθειμένος να υποχωρήσει και να συνδιαλλαγεί με την αντιπολίτευση προς την κατεύθυνση της εξεύρεσης συμβιβαστικής λύσης προκειμένου να μην τιναχτούν στον "αέρα" οι εκλογές, στη διεξαγωγή των οποίων η διεθνής κοινότητα στηρίζει τις ελπίδες της για την αποκατάσταση της σταθερότητας.

    Χθες, εκπρόσωποι των κομμάτων της αντιπολίτευσης, που μετέχουν στην κυβέρνηση εθνικής συμφιλίωσης, είχαν συνάντηση στα T_qama προκειμένου να οριστικοποιήσουν τις προτάσεις του αναφορικά με τις τροποιήσεις του εκλογικού νόμου και την καθιέρωση ενός δημοκρατικού, πιο αναλογικού συστήματος από το ισχύον, προκειμένου να συμμετάσχουν στις εκλογές. Τα βασικά αιτήματα των κομμάτων, τα οποία επιδόθηκαν στον πρωθυπουργό, αφορούν τον ορισμό των εκλογικών περιφερειών από τον Μπασκίμ Φίνο, τη συμμετοχή εκπροσώπων του ΟΑΣΕ στις εκλογικές επιτροπές και τον διορισμό εντός της εβδομάδας νέου αρχηγού των μυστικών υπηρεσιών. Επίσης ζητούν να τεθούν τα κρατικά μέσα ενημέρωσης υπό τον έλεγχο της κυβέρνησης.

    Ενδεικτικές της στάσης που τηρεί ο Αλβανός Πρόεδρος στις προειδοποιήσεις της αντιπολίτευσης, είναι οι δηλώσεις του στη χθεσινή συγκέντρωση οπαδών του Δημοκρατικού Κόμματος, στην πόλη Λάτσι βόρεια των Τιράνων, που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της προεκλογικής εκστρατείας που συνεχίζει ο Σαλί Μπερίσα.

    Ο Αλβανός Πρόεδρος δήλωσε απερίφραστα ότι το Δημοκρατικό Κόμμα θα επιτύχει συντριπτική νίκη στις εκλογές της 29ης Ιουνίου, "τη σημαντικότερη, όπως είπε, στην ιστορία της Αλβανίας", ενώ απροκάλυπτα απέρριψε τα αιτήματα της αντιπολίτευσης.

    Η αδιάλλακτη στάση του Σαλί Μπερίσα, προκάλεσε τις ανησυχίες της Δύσης η οποία εκφράζει φόβους ότι οι βουλευτικές εκλογές απειλούνται με ναυάγιο. Ο Ιταλός πρωθυπουργός Ρομάνο Πρόντι επανέλαβε χθες έκκληση για επίτευξη συμφωνίας στο θέμα των εκλογών, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι η έκκλησή του δεν ενέχει απειλή για απόσυρση της στρατιωτικής ιταλικής δύναμης που βρίσκεται στην Αλβανία στο πλαίσιο της πολυεθνικής. "Εχω πει στα αλβανικά κοματα ότι η διεθνής κοινότητα πραγματοποιεί μια επιχείρηση που απαιτεί τη συνεργασία της αλβανικής κοινωνίας. Εάν δεν συνεργαστούν το έργο μας γίνεται πολύ πιο δύσκολο. Αυτό δεν συνιστά απειλή, είναι μια διαπίστωση", τόνισε ο κ.Πρόντι επισημαίνοντας ότι ο ίδιος έχει ήδη εξηγήσει στους ηγέτες των πολιτικών δυνάμεων ότι διακυβεύβεται το μέλλον τη χώρας τους. E.T.

    [18] ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ ΚΑΙ ΠΥΡΟΒΟΛΙΣΜΟΙ ΣΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΟΥ ΑΚΡΟΔΕΞΙΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ "ΕΘΝΙΚΙΣΤΙΚΗΣ ΚΙΝΗΣΗΣ" ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΚΛΟΓΗ ΑΡΧΗΓΟΥ

    Σοβαρά επεισόδια, ακόμη και ρίψη πυροβολισμών, σημειώθηκαν χθές κατα τις εργασίες του συνεδρίου του ακροδεξιού κόμματος "Εθνικιστικής κίνησης" που πραγματοποιήθηκε με μοναδικό θέμα την εκλογή αρχηγού ,μετά το θάνατο του Αλπασλάν Τουρκές.

    Η διαμάχη μεταξύ των αντίπαλων τάσεων ήταν τόσο εμφανής που πολλές φορές σημειώθηκαν και ξυλοδαρμοί στελεχών.Απο νωρίς το πρωί έγινε φανερό ότι το κλίμα ήταν ιδιαίτερα φορτισμένο.Οι έξι υποψηφιότητες, μεταξύ αυτών και του γιού του ιδρυτή του κόμματος, Τουγρούλ Τουρκές, κατέδειξαν τα διασπαστικά φαινόμενα που επικρατούν στο ακροδεξιό αυτό κόμμα, το οποίο στις εκλογές του Δεκεμβρίου του 1995, πήρε ποσοστό 8% περίπου.

    Στην πρώτη ψηφοφορία που έγινε, πλειοψήφισε ο Τουγρούλ Τουρκές με 412 ψήφους, ενώ δεύτερος ήταν με 359 ψήφους ο Ντεβλέτ Μπαχτσελί.Η ένταση όμως κορυφώθηκε όταν οι άλλοι τέσσερις υποψήφιοι δήλωσαν ότι υποστηρίζουν στον δεύτερο γύρο την υποψηφιότητα Μπαχτσελί.Μια ομάδα της νεολαίας του κόμματος,των peqib|gtym "γκρίζων λύκων" με επικεφαλής τον ,ως τώρα αρχηγό, Αζμί Καραμαχμούτογλου, που υποστήριζαν την υποψηφιότητα του Τουρκές, εισέβαλαν στο χώρο του συνεδρίου, επιτέθηκαν σε συνέδρους και προσπάθησαν να το διαλύσουν.Ο Καραμαχμούτογλου ανέβηκε στο βήμα και είπε πώς δεν αναγνωρίζει το συνέδριο και στο εξής θα "καταφύγει στην παρανομία".

    Απο τη στιγμή εκείνη άρχισε "πόλεμος" μέσα στην αίθουσα, με εκτοξεύσεις καρεκλών εκατέρωθεν , ώσπου ακούστηκαν πέντε τουλάχιστον πυροβολισμοί. Η αστυνομία προσπάθησε να επιβάλει την τάξη και συνέλαβε δύο άτομα.Υστερα απο αυτές τις εξελίξεις το προεδρείο του συνεδρίου αποφάσισε την αναβολή του συνεδρίου για ένα μήνα.


    Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/

    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute
    mpa2html v3.04 run on Monday, 19 May 1997 - 12:49:34