Read about The European Centre for Classical Studies Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 97-05-12

From: Macedonian Press Agency <mpa@philippos.mpa.gr>

Macedonian Press Agency: News in Elot928 Greek Directory

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ

Θεσσαλονίκη 12 Μαϊου 1997


ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ

[Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

[Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ


ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

[Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [01] Χ.ΠΑΠΟΥΤΣΗΣ: ΧΡΕΙΑΖΟΜΑΣΤΕ ΜΙΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΙΟ ΦΙΛΙΚΗ ΠΡΟΣ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

  • [02] Δ.ΡΕΠΠΑΣ: ΖΗΤΗΜΑ ΔΙΑΔΡΟΜΩΝ ΟΠΟΥ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΚΙΝΟΥΝΤΑΙ ΤΑ ΤΟΥΡΚΙΚΑ ΑΕΡΟΣΚΑΦΗ ΔΕΝ ΑΠΑΣΧΟΛΕΙ ΤΗN ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

  • [03] Ο ΤΕΩΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ,Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ, ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ

  • [04] ΤΗΝ ΠΑΓΙΑ ΘΕΣΗ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΟΤΙ Η ΛΕΞΗ "ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ" ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΕΙ ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΤΗΣ ΠΓΔΜ ΕΠΑΝΕΛΑΒΕ Ο Δ.ΡΕΠΠΑΣ

  • [05] ΣΤΗ ΜΟΣΧΑ Ο Γ.ΚΡΑΝΙΔΙΩΤΗΣ

  • [06] ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ Κ.ΣΗΜΙΤΗ ΣΤΟ ΛΟΥΞΕΜΒΟΥΡΓΟ

  • [07] ΜΕ ΤΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ 600 ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΩΝ Η "POWER-GEN" TON IOYNIO ΣΤΗ ΜΑΔΡΙΤΗ

  • [08] Ο Β.ΤΑΚΑΣ ΝΕΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΩΝ Β.ΕΛΛΑΔΑΣ

  • [09] ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ ΣΕ ΕΙΔΙΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΣΤΟ ΜΕΓΑΡΟ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΘΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΤΟΥΝ ΤΑ ΑΡΧΕΙΑ ΤΟΥ Κ.ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ

  • [10] ΣΥΣΚΕΨΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗ ΤΟΥ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΗΚΕ ΣΤΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΤΗΣ Ν.Δ.


  • [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [11] ΜΕ ΤΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΤΡΑΤΙΩΤΩΝ ΑΡΧΙΣΕ ΣΤΑ ΣΚΟΠΙΑ Η ΠΟΛΥΕΘΝΙΚΗ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗ ΑΣΚΗΣΗ "ΣΩΤΗΡΑΣ ΄97"

  • [12] Η ΣΟΦΙΑ ΦΕΡΕΤΑΙ ΕΤΟΙΜΗ ΝΑ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΕΙ "ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΗ" ΓΛΩΣΣΑ ΚΑΙ ΕΘΝΟΣ ΣΤΗΝ ΠΓΔΜ

  • [13] ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΦΑΝΑΤΙΚΟΥΣ ΙΣΛΑΜΙΣΤΕΣ

  • [14] ΠΑΡΑΝΟΜΗ ΑΛΒΑΝΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΔΡΑ ΣΤΟ ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ

  • [15] ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ 65-70.000 ΒΟΥΛΓΑΡΟΙ ΘΑ ΜΕΙΝΟΥΝ ΑΝΕΡΓΟΙ ΜΕΤΑ ΤΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΝΟΜΙΣΜΑΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΣΤΗ ΧΩΡΑ ΤΟΥΣ

  • [16] ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΕΛΕΥΘΕΡΟΥ ΕΜΠΟΡΙΟΥ ΥΠΕΓΡΑΨΑΝ ΠΓΔΜ ΚΑΙ ΚΡΟΑΤΙΑ

  • [17] ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟΝ ΟΔΥΣΣΕΑ ΕΛΥΤΗ ΣΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΤΗΣ ΑΓΚΥΡΑΣ


  • ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

    [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [01] Χ.ΠΑΠΟΥΤΣΗΣ: ΧΡΕΙΑΖΟΜΑΣΤΕ ΜΙΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΙΟ ΦΙΛΙΚΗ ΠΡΟΣ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

    Εναν πρωτότυπο τρόπο επινόησαν τα μέλη της διεθνούς οικολογικής οργάνωσης "Greenpeace", για να πείσουν το ελληνικό joim| για τα οφέλη των εναλλακτικών πηγών ενέργειας. Στο πλαίσιο του διήμερου ευρωπαϊκού συνεδρίου για τις "Εφαρμογές των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας", που πραγματοποιείται από σήμερα στην Αθήνα, έθεσαν σε λειτουργία ένα ειδικό ηλιακό όχημα, που τροφοδότησε με ενέργεια τα μουσικά όργανα μιας συναυλίας jazz, ψυχαγωγώντας και ενημερώνοντας το παραβρισκόμενο κοινό.

    Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, το κοινό απόλαυσε καφέ και αναψυκτικά, για την παρασκευή των οποίων χρησιμοποιήθηκαν αποκλειστικά συσκευές που τροφοδοτούνταν από ηλιακή πλατφόρμα.

    Η ενέργεια αυτή της Greenpeace λειτούργησε ως μια έμπρακτη εφαρμογή των εισηγήσεων του συνεδρίου, που πραγματοποιείται υπό την αιγίδα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Συμβουλίου Ηλιακής Ενέργειας.

    Στόχος της διοργάνωσης είναι η διερεύνηση των μεθόδων που θα βοηθήσουν στην αντιμετώπιση των προβλημάτων που εμποδίζουν την ευρεία διάδοση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ΑΠΕ) στην Ευρώπη.

    Παράλληλα, θα παρουσιαστούν οι σχετικές με την τεχνολογία των ΑΠΕ πολιτικές και οικονομικές παράμετροι και θα προωθηθεί η ενδυνάμωση της συνεργασίας στον τομέα της ενέργειας μεταξύ των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης και των λεγόμενων Τρίτων χωρών.

    Στην αναγκαιότητα μιας ενεργειακής πολιτικής πιο φιλικής προς το περιβάλλον αναφέρθηκε ο προεδρεύων του συνεδρίου Ελληνας Επίτροπος, Χρήστος Παπουτσής. "Χρειαζόμαστε μια ενεργειακή πολιτική που θα ανοιχτεί προς τις τεχνολογίες του μέλλοντος και θα βασίζεται λιγότερο στις εισαγόμενες πηγές ενέργειας", τόνισε ο κ.Παπουτσής, που εξέφρασε την προσδοκία άμεσης απορρόφησης από τη χώρα μας των κοινοτικών πόρων που προορίζονται για την αξιοποίηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Α.Γ

    [02] Δ.ΡΕΠΠΑΣ: ΖΗΤΗΜΑ ΔΙΑΔΡΟΜΩΝ ΟΠΟΥ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΚΙΝΟΥΝΤΑΙ ΤΑ ΤΟΥΡΚΙΚΑ ΑΕΡΟΣΚΑΦΗ ΔΕΝ ΑΠΑΣΧΟΛΕΙ ΤΗN ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

    Ζήτημα δημιουργίας ειδικών διάδρομων μέσω των οποίων τα τουρκικά πολεμικά αεροσκάφη θα μπορούν να κινούνται μεταξύ των 6 και 10 μιλίων του ελληνικού εναέριου χώρου δεν απασχολεί την ελληνική κυβέρνηση. Αυτό δήλωσε σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Ρέππας ο οποίος επισήμανε ότι τέτοιο θέμα δεν έχει τεθεί στην ελληνική κυβέρνηση από καμμία χώρα.

    Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Χαβιέ Σολάνα στο πλαίσιο των συνομιλιών στις Βρυξέλλες, έχει κάνει ορισμένες προτάσεις, όμως η θέση της ελληνικής κυβέρνησης παραμένει ότι το μνημόνιο Παπούλια - Γιλμάζ μπορεί να είναι η βάση για την οικοδόμηση μέτρων εμπιστοσύνης μεταξύ των δυο χωρών, είπε ο Υπουργός Τύπου.

    [03] Ο ΤΕΩΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ,Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ, ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ

    Ενδιαφέρουσες απόψεις για το πολιτικό γίγνεσθαι και την άσκηση της εξωτερικής πολιτικής, τόσο από την Ελλάδα, όσο και από την Τουρκία, περιέχονται σε συνέντευξη του τέως Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας, Κωνσταντίνου Καραμανλή, την οποία παραχώρησε στον Στέλιο Μπερμπεράκη και δημοσιεύεται τώρα στην touqjij^ εφημερίδα "Σαμπάχ", αφού υπήρχε η προϋπόθεση και ο όρος να μην δημοσιευτεί όσο ασκούσε τα καθήκοντά του.

    Ο κ. Καραμανλής, μια από τις προσωπικότητες που σφράγισε την μεταπολίτευση στην Ελλάδα, διαπιστώνει ότι "οι εκάστοτε κυβερνήσεις στην Ελλάδα αλλά και στην Τουρκία αναμειγνύουν τα εσωτερικά προβλήματα με τα εξωτερικά, με αποτέλεσμα να τηρούν απαράδεκτες στάσεις, να κάνουν ανόητα βήματα και να αναλαμβάνουν τέτοιες δεσμεύσεις για το τίποτα, ώστε όταν έρχεται ο καιρός δεν μπορούν να κάνουν πίσω και γίνονται δέσμιες του εαυτού τους, με συνέπεια τα πράγματα να δυσχεραίνουν παντελώς".

    Ο τέως Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, εκφράζει την πεποίθηση ότι οι δύο πλευρές πρέπει να συμπεριφερθούν με ειλικρίνεια και γενναιότητα, ενώ υπογραμμίζει ότι είναι υποχρεωμένες να διατηρούν καλές σχέσεις,όπου απαραίτητη προϋπόθεση αποτελεί το να "απαλλαγούν από την αιχμαλωσία στην οποία περιήλθαν, στην προσπάθειά τους να παγιδεύσουν η μια την άλλη".

    Υποστηρίζει οτι είναι λάθος των δύο χωρών να περιμένουν βοήθεια από τρίτους σχετικά με την επίλυση του Κυπριακού, επισημαίνοντας ότι οι δύο χώρες μπορούν να βρουν μια βιώσιμη λύση. "Ασχολούμαι προσωπικά με αυτό το θέμα 40 χρόνια. Πρέπει να επιλύσουμε μονοι μας το ζήτημα αυτό", αναφέρει χαρακτηριστικά.

    Καταλήγοντας και αναφερόμενος στο ενδεχόμενο ενός Γ' Παγκοσμίου Πολέμου, ο κ. Καραμανλής τονίζει: "Κανείς δεν πρέπει να ανησυχεί για την έκρηξη ενός τέτοιου πολέμου, γιατί αυτός έχει ήδη αρχίσει, όχι όμως με την έννοια που εμείς γνωρίζουμε. Αν κοιτάξουμε γύρω μας, διαπιστώνουμε ότι παντού σημειώνονται μικρές εξεγέρσεις και συγκρούσεις και επικρατεί πλήρης αναρχία. Αυτό σημαίνει ότι και αν ακόμα δεν διεξάγονται πόλεμοι ανάμεσα σε κράτη, μπορούν σε κάθε μέρος του κόσμου να γίνουν πόλεμοι που οδηγούν σε ανθρώπινες απώλειες. Ο καθένας παίρνει μια σημαία και θέλει να ιδρύσει κράτος". Ε.Σ

    [04] ΤΗΝ ΠΑΓΙΑ ΘΕΣΗ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΟΤΙ Η ΛΕΞΗ "ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ" ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΕΙ ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΤΗΣ ΠΓΔΜ ΕΠΑΝΕΛΑΒΕ Ο Δ.ΡΕΠΠΑΣ

    Την πάγια θέση της κυβέρνησης ότι η λέξη "Μακεδονία" δεν μπορεί να αποτελέσει το όνομα της ΠΓΔΜ επανέλαβε σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Ρέππας, ερωτηθείς σχετικά με τη συνέντευξη, σε έλληνες δημοσιογράφους, του Σκοπιανού Προέδρου Κίρο Γκλιγκόρωφ, στην οποία ο ίδιος επισήμανε ότι οι πολίτες των Σκοπίων δεν θα δεχτούν άλλο όνομα εκτός από το "Μακεδονία".

    Ο Υπουργός Τύπου εκτίμησε ότι οι διαδικαδίες διαλόγου που εξελίσσονται στο πλαίσιο του ΟΗΕ μπορούν να καταλήξουν σε συμφωνία. Η Ελλάδα ασκεί πιέσεις ή προτείνει πολιτική που μπορεί να καταλήξει σε συμφωνία προς όφελος και των δύο μερών, είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ο οποίος σημείωσε ότι οι συνθήκες έχουν ωριμάσει.

    [05] ΣΤΗ ΜΟΣΧΑ Ο Γ.ΚΡΑΝΙΔΙΩΤΗΣ

    Στη Μόσχα βρίσκεται ο υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννος Jqamidi~tgr, ο οποίος θα συναντηθεί με τον Ρώσο ομόλογό του Αλεξάντρ Αβντίεφ.

    Ο κ.Κρανιδιώτης θα έχει ακόμη επαφές με άλλους αξιωματούχους του ρωσικού υπουργείου εξωτερικών με αντικείμενο τις ελληνορωσικές σχέσεις, θέματα βαλκανικού ενδιαφέροντος αλλά και το Κυπριακό.

    Στη συνέχεια θα μεταβεί στο Λονδίνο όπου θα έχει συναντήσεις με τον αναπληρωτή υπουργό εξωτερικών για Ευρωπαϊκά θέματα Ντάγκλας Χέντερσον, τον ειδικό εκπρόσωπο της Βρετανίας για το Κυπριακό σερ Ντέιβιντ Χάνεϊ και άλλους αξιωματούχους του βρετανικού υπουργείου εξωτερικών.

    [06] ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ Κ.ΣΗΜΙΤΗ ΣΤΟ ΛΟΥΞΕΜΒΟΥΡΓΟ

    Διήμερη επίσκεψη στο Λουξεμβούργο αρχίζει σήμερα ο Πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, ο οποίος θα συναντηθεί με τον ομόλογο του J.Juncker.

    Ο κ. Σημίτης την Τρίτη θα έχει συνάντηση και με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου κ.Φρίντμαν.

    [07] ΜΕ ΤΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ 600 ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΩΝ Η "POWER-GEN" TON IOYNIO ΣΤΗ ΜΑΔΡΙΤΗ

    Με τη συμμετοχή 600 κατασκευαστών από ολόκληρο τον κόσμο θα πραγματοποιηθεί στη Μαδρίτη, από τις 17-19 Ιουνίου, η Διεθνής Εκθεση και Συνδιάσκεψη για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας "POWER-GEN '97".

    Στη διάρκεια της εκδήλωσης θα παρουσιαστούν οι πιο σύγχρονες λύσεις που έχουν εφαρμοστεί με επιτυχία, καθώς και οι τελευταίες εξελίξεις του κλαδου της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από όλες τις πηγές.

    Θα εκτεθούν μηχανήματα, εξοπλισμός, υλικά, συστήματα νέας τεχνολογίας, καθώς και προϊόντα και υπηρεσίες για την προστασία του περιβάλλοντος, τη διακίνηση καυσίμων, τη συντήρηση των ενεργειακών σταθμών και τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

    Επιπλέον θα πραγματοποιηθούν 200 σχετικά σεμινάρια και επισκέψεις σε εργοστάσια παραγωγής ενέργειας.

    Ομαδική επίσκεψη στη Μαδρίτη, διοργανώνει από τις 16-20 Ιουνίου το εμπορικό τμήμα της Αμερικανικής Πρεσβείας στην Αθήνα, την οποία θα συνοδεύσει εκπρόσωπος του τμήματος, προκειμένου να βοηθήσει τις επαφές των επισκεπτών με τους οργανωτές και τους εκθέτες.

    [08] Ο Β.ΤΑΚΑΣ ΝΕΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΩΝ Β.ΕΛΛΑΔΑΣ

    Νέο πρόεδρο απέκτησε ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδας, καθώς, μετά τις αρχαιρεσίες που ακολούθησαν την ετήσια Γενική Συνέλευση του ΣΒΒΕ στις 9 Μαϊου, επικεφαλής του διοικητικού συμβουλίου εξελέγη ο Βασίλειος Τακάς. Εκτός από τον κ.Τακά, που αντικατέστησε στο "τιμόνι" του Συνδέσμου τον Νίκο Ευθυμιάδη, στο διοικητικό συμβούλιο εξελέγησαν εικοσιεννέα ακόμη μέλη.

    [09] ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ ΣΕ ΕΙΔΙΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΣΤΟ ΜΕΓΑΡΟ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΘΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΤΟΥΝ ΤΑ ΑΡΧΕΙΑ ΤΟΥ Κ.ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ

    Την Τετάρτη σε ειδική εκδήλωση στο Μέγαρο Μουσικής θα παρουσιαστούν τα αρχεία του Κωνσταντίνου Καραμανλή. Το ενδιαφέρον στρέφεται στον 12ο τόμο του αρχείου που αναφέρεται στις σχέσεις του Κωνσταντίνου Καραμανλή με τον Ανδρέα Παπανδρέου και τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη και ο οποίος δεν θα δοθεί στη δημοσιότητα, λόγω καθυστερήσεων στην έκδοσή του.

    Σε δηλώσεις του σήμερα ο Πρόεδρος του Ιδρύματος Κωνσταντίνου Καραμανλή, καθηγητής Κωνσταντίνος Σβολόπουλος επισήμανε ότι δεν υπάρχει θέμα μπλοκαρίσματος της δημοσίευσης του δωδέκατου τόμου των αρχείων. Χαρακτήρισε συναισθηματικές και παροδικές τις αντιδράσεις που δημιουργήθηκαν μετά τη δημοσιοποίηση των αρχείων και εξέφρασε επιφυλάξεις ότι ίσως η κοινή γνώμη δεν είναι προετοιμασμένη για τα στοιχεία που περιλαμβάνονται στα αρχεία.

    [10] ΣΥΣΚΕΨΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗ ΤΟΥ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΗΚΕ ΣΤΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΤΗΣ Ν.Δ.

    Σύσκεψη για την αναθεώρηση του Συντάγματος πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι στα γραφεία της Νέας Δημοκρατίας, υπό τον πρόεδρο του κόμματος Κώστα Καραμανλή ενώ αύριο συνεδριάζει η Εκτελεστική Επιτροπή του κόμματος.

    Στη σημερινή σύσκεψη έλαβαν μέρος καθηγητές πανεπιστημίου και στελέχη του κόμματος. "Το μέγα αυτό ζήτημα της Συνταγματικής αναθεώρησης υπονομεύτηκε" επισήμανε σε δηλώσεις του μετά τη σύσκεψη ο Κώστας Καραμανλής. Ειδικότερα επισήμανε: " Χάθηκε η μεγάλη ευκαιρία, αυτή η Βουλή να είναι αναθεωρητική με αποτέλεσμα να χαθούν πολλά χρόνια σε αυτή την κατεύθυνση και οι σκέψεις αυτές επιβεβαιώνονται από το γεγονός ότι ενώ έχουν παρέλθει οκτώ μήνες από τις εκλογές του Σεπτεμβρίου η σημερινή κυβέρνηση δεν είχε ούτε έχει να πει λέξη γι΄αυτό το μεγάλο ζήτημα".


    [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [11] ΜΕ ΤΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΤΡΑΤΙΩΤΩΝ ΑΡΧΙΣΕ ΣΤΑ ΣΚΟΠΙΑ Η ΠΟΛΥΕΘΝΙΚΗ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗ ΑΣΚΗΣΗ "ΣΩΤΗΡΑΣ ΄97"

    Με τη συμμετοχή, για πρώτη φορά Ελλήνων στρατιωτών, άρχισε σήμερα στα Σκόπια η πολυεθνική στρατιωτική άσκηση "Σωτήρας ΄97", που πραγματοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος του ΝΑΤΟ, "Συνεργασία για την ειρήνη". Την έναρξη της άσκησης κήρυξε ο Πρόεδρος της ΠΓΔΜ, Κίρο Γκλιγκόρωφ, με την ιδιότητά του, ως ανώτατος διοικητής των Ενόπλων Δυνάμεων.

    Στην άσκηση συμμετέχουν εκτός της Ελλάδας και της ΠΓΔΜ στρατιωτικά τμήματα από τις νατοϊκές χώρες, τις ΗΠΑ, την Τουρκία και την Ιταλία καθώς και η Αλβανία, η Βουλγαρία, η Σλοβενία και η Ρουμανία οι οποίες μετέχουν στο πρόγραμμα "Συνεργασία για την ειρήνη". Με την ιδιότητα του παρατηρητή συμμετέχουν η Πολωνία, η Τσεχία και η Ουγγαρία, ενώ την άσκηση θα παρακολουθήσουν και οι στρατιωτικοί ακόλουθοι της Ιαπωνίας που υπηρετούν στις πρεσβείες της Αυστρίας και της Γιουγκοσλαβιας.

    Η άσκηση πραγματοποιείται στο πεδίο ασκήσεων Κρίβολακ, νοτιοανατολικά των Σκοπίων, το οποίο σύμφωνα με την εφημερίδα "Ντνέβνικ" είναι από τα μεγαλύτερα πεδία ασκήσεων της Ευρώπης.

    Απο το σύνολο των 963 στρατιωτών και στρατιωτικών οι 664 προέρχονται από τις χώρες που συμμετέχουν στην άσκηση. Αναλυτικά, σύμφωνα με τον κρατικο ραδιοσταθμό των Σκοπίων, συμμετέχουν 35 Αλβανοί στρατιώτες, 28 Βούλγαροι, 84 Αμερικανοί, 31 Ελληνες, 65 Τούρκοι, 30 Σλοβένοι, 42 Ρουμάνοι και 259 σκοπιανοί στους οποίους συμπεριλαμβάνονται και οι ανώτατοι αξιωματικοί.

    Στόχος της άσκησης η πολυεθνική δράση στην αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών. Σύμφωνα με το σενάριο μετά από ένα καταστροφικό σεισμό σε εργοστάσιο χημικών σημειώνεται διαρροή επικίνδυνων τοξικών υγρών και αερίων στην ατμόσφαιρα και οι άνδρες του στρατού πρέπει να εκκενώσουν την περιοχή, να προσφέρουν κάθε δυνατή βοήθεια και να μεταφέρουν με ασφάλεια τους τυχόν τραυματίες και να συμβάλλουν στην αποκατάσταση των καταστροφών. Ειδικότερα για τους Ελληνες στρατιώτες το σενάριο προβλέπει, να μεταφερουν με αμφίβια σκάφη, μέσω του Αξιού, τραυματίες σε γειτονικά νοσοκομεία.

    [12] Η ΣΟΦΙΑ ΦΕΡΕΤΑΙ ΕΤΟΙΜΗ ΝΑ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΕΙ "ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΗ" ΓΛΩΣΣΑ ΚΑΙ ΕΘΝΟΣ ΣΤΗΝ ΠΓΔΜ

    Την ετοιμότητα της Βουλγαρίας να αναγνωρίσει την ύπαρξη "μακεδονικής γλώσσας" στην ΠΓΔΜ, εξέφρασε ο α΄αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών της Βουλγαρίας, Βαλεντίν Ντόμπρεφ, σε δηλώσεις του στο ΒΒC. "H νέα κυβέρνηση της Σόφιας είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει την πραγματικότητα στα Σκόπια- τη γλώσσα και το έθνος", γράφει η εφημερίδα "24 Ωρες" της Σόφιας, επικαλούμενη τις δηλώσεις Ντόμπρεφ.

    "Η Βουλγαρία θα αναγνωρίσει την ύπαρξη "μακεδονικού" έθνους και γλώσσα, εάν τα Σκόπια παραδεχτούν τις βουλγαρικές τους (του έθνους και της γλώσσας) ιστορικές ρίζες".

    Αυτό δήλωσε ο ηγέτης του Βουλγαρικού Σοσιαλιστικού Κόμματος, Γκεόργκι Παρβάνοφ, σε συνέντευξή στην εβδομαδιαία εφημερίδα "Πουλς" των Σκοπίων, την οποία επικαλείται η εφημερίδα "Ντούμα" της Σόφιας σε δημοσίευμα με τίτλο "Ο Παρβάνοφ προτείνει διάλογο στα Σκόπια". Οπως γράφει η εφημερίδα "Σταντάρτ" της Σόφιας, ο κ.Παρβάνοφ τόνισε πως στη Βουλγαρία δεν υπάρχει "μακεδονική" μειονότητα.

    "Η αλήθεια για τις ιστορικές ρίζες εμποδίζει τις σχέσεις (της Βουλγαρίας) με τα Σκόπια", σχολιάζει η εφημερίδα "Παρί". K.K.

    [13] ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΦΑΝΑΤΙΚΟΥΣ ΙΣΛΑΜΙΣΤΕΣ

    Μεγάλες αντιδράσεις προκάλεσε στο χώρο του τουρκικού τύπου η ένοπλη επίθεση σήμερα το πρωί στα κεντρικά γραφεία της εφημερίδος Χουρριέτ στην Κωνσταντινούπολη. Ο διευθυντής της εφημερίδας Ερτουγρούλ Οζκιόκ υποστήριξε ότι “οι δράστες τέτοιων ενεργειών παίρνουν θάρρος από τις δηλώσεις των πολιτικών αρχηγών”. Εννοούσε τη φραστική επίθεση που εξαπέλυσε πριν από τρεις μέρες η υπουργός Εξωτερικών και ηγέτης του Κόμματος του Ορθού Δρόμου Τανσού Τσιλέρ, εναντίον των δύο μεγάλων συγκροτημάτων τύπου.

    Στις 8:15 το πρωί, άγνωστος εισέβαλε στο κτίριο της εφημερίδας στην περιοχή Ικίτελλι της Κωνσταντινούπολης. Ajimgtopo_gse το φρουρό με ένα μαχαίρι και του πήρε το όπλο. Στη συνέχεια μπήκε στο κτίριο, όπου συνάντησε έναν από τους εργαζόμενους καθαρισμού, τον οποίο και τραυμάτισε με μια σφαίρα στο πόδι. Ακολούθησε η ανταλλαγή πυροβολισμών μεταξύ του δράστη και της αστυνομικής δύναμης που έφτασε, με αποτέλεσμα να παραδοθεί ο δράστης, ο οποίος ανακρίνεται στην ασφάλεια.

    Σύμφωνα με τις αρχές πρόκειται για 22χρονο φοιτητή στην ανώτατη ιερατική σχολή. Αυτόπτες μάρτυρες ανέφεραν ότι ο δράστης ρωτούσε που βρίσκονται οι αρθρογράφοι της εφημερίδας τους οποίους, όπως είπε ο ίδιος, ήθελε να σκοτώσει, φωνάζοντας μάλιστα ότι η εφημερίδα κινείται εναντίον του Ισλάμ.

    Ο διευθυντής της Χουρριέτ, Ερτουγλούλ Οζκιόκ, μετά το επεισόδιο είπε ότι ο δράστης πήρε θάρρος από τις δηλώσεις πολιτικών αρχηγών. Παρόμοια δήλωσε έκανε και ο πρόεδρος της Ένωσης Συντακτών Ναίλ Γκιουρελί. Το περασμένο Σάββατο, η Τανσού Τσιλέρ, σε συγκέντρωση του κόμματός της που διοργανώθηκε στην Κωνσταντινούπολη είχε καταφερθεί εναντίον των δύο μεγάλων συγκροτημάτων, Ντογάν και Σαμπάχ. Η Χουρριέτ ανήκει στον όμιλο Ντογάν. Η Τσιλέρ υποστήριξε ότι τα μεγάλα συγκροτήματα τάσσονται εναντίον της κυβέρνησης επειδή έχει δοθεί τέλος στα δάνεια. Πράγμα που έγινε αφορμή για τον “πόλεμο” μεταξύ της κυβέρνησης και του τύπου. Ήδη ο όμιλος Ντογάν πρόκειται να ασκήσει μήνυση εναντίον της Τσιλέρ.

    Να σημειωθεί ότι και πριν από λίγες μέρες, μια ομάδα ενόπλων έχει εισβάλει στο κτίριο του ιδιωτικού τηλεοπτικού σταθμού FLASH TV στην Κωνσταντινούπολη. Οι ένοπλοι άνοιξαν πυρ και τραυμάτισαν δύο άτομα, προκαλώντας και σημαντικές υλικές ζημιές. Μια μέρα πριν από την επίθεση, ο Αλααντίν Τσακιτζί, γνωστό όνομα του υποκόσμου, σε τηλεφωνική του συνέντευξη στο κανάλι, είχε προβάλει ισχυρισμούς σχετικά με την Τσιλέρ. Ο Τσακιτζί, είχε κάνει λόγο για την παρακρατική ομάδα που δρα υπό την επίβλεψη της Τσιλέρ και για την προμήθεια που έχει πάρει ο σύζυγος της Τσιλέρ, Οζερ, για την πώληση κρατικής τράπεζας.

    [14] ΠΑΡΑΝΟΜΗ ΑΛΒΑΝΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΔΡΑ ΣΤΟ ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ

    Η κρατική υπηρεσία πληροφοριών των ΗΠΑ πιστεύει ότι μία παράνομη αλβανική οργάνωση δρα στη περιοχή του Κοσσυφοπεδίου, με τελικό σκοπό την αυτονομία της, αναφέρουν οι Κυριακάτικοι Times της Νέας Υόρκης. Πρόκειται περί της μυστικής οργάνωσης “Απελευθερωτικός Στρατός Κοσσυφοπεδίου”, για την οποία είναι γνωστό ότι ήδη πραγματοποίησε πέντε ένοπλες επιθέσεις στη διάρκεια του περασμένου χρόνου.

    Σύμφωνα με συνέντευξη που παραχώρησε μέλος της ηγεσίας της οργάνωσης, διατηρώντας την ανωνυμία του, πάνω από 700.000 μετανάστες Αλβανοί του Κοσσυφοπεδίου, στο εξωτερικό, αποστέλλουν χρήματα και όπλα, ενισχύοντας την οργάνωση.

    [15] ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ 65-70.000 ΒΟΥΛΓΑΡΟΙ ΘΑ ΜΕΙΝΟΥΝ ΑΝΕΡΓΟΙ ΜΕΤΑ ΤΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΝΟΜΙΣΜΑΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΣΤΗ ΧΩΡΑ ΤΟΥΣ

    Τουλάχιστον 65-70.000 άτομα, και όχι 59.000 όπως έχει προβλεφτεί, θα μείνουν χωρίς δουλεία στη Βουλγαρία μετά τη keitouqc_a του Νομισματικού Ταμείου στη χώρα, τόνισε ο ηγέτης της βουλγαρικής "Ευρωαριστεράς", Αλεξάντερ Τόμοφ, μιλώντας σε σεμινάριο στη Σόφια με θέμα το Νομισματικό Συμβούλιο.

    Ο κ.Τόμοφ επέκρινε τις αυξήσεις στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων της χώρας, τις χαρακτήρισε ως "πληθωριστική βόμβα" και σημείωσε πως η υπηρεσιακή κυβέρνηση Σοφιάνσκι δεν έπρεπε να προβεί σε κάτι τέτοιο, καθώς δεν έχει ακόμη καθοριστεί το μακροοικονομικό πλαίσιο του κρατικού προϋπολογισμού.

    Στο μεταξύ, την εναρμόνιση της βουλγαρικής νομοθεσίας με τις ανάγκες λειτουργίας του Νομισματικού Συμβουλίου στη χώρα και τα όσα έχουν συμφωνήσει η Βουλγαρία και το Διεθνές Νομισματικό Συμβούλιο, εξέτασαν σε κοινή συνεδρίαση η οικονομική επιτροπή και η επιτροπή προϋπολογισμού της βουλγαρικής Βουλής.

    Στη συνεδρίαση έλαβε μέρος και ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός, Στέφαν Σοφιάνσκι, ο οποίος παρουσίασε τις βασικές αρχές του Μνημονίου οικονομικής πολιτικής που υπεγράφη μεταξύ Σόφιας και ΔΝΤ. Κ.Κ.

    [16] ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΕΛΕΥΘΕΡΟΥ ΕΜΠΟΡΙΟΥ ΥΠΕΓΡΑΨΑΝ ΠΓΔΜ ΚΑΙ ΚΡΟΑΤΙΑ

    Συμφωνία ελεύθερου εμπορίου υπέγραψαν ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, Μπράνκο Τσερβενκόφσκι και ο Κροάτης ομολογος του, Ζλάτκο Μάτεσα, ο οποίος πραγματοποίησε μονοήμερα επίσκεψη στα Σκόπια, επικεφαλής κλιμακίου υπουργών.

    Μετά την υπογραφή της συμφωνίας, οι δύο πρωθυπουργοί εξέφρασαν την πεποίθηση ότι αυτή θα συμβάλει στην περαιτέρω ανάπτυξη των οικονομικών σχέσεων των δύο χωρών. Η συμφωνία θα τεθεί σε εφαρμογή σε ένα μήνα και αποτελεί το πρώτο βήμα προς τη δημιουργία ζώνης ελεύθερου εμπορίου μεταξύ των δύο χωρών, η οποία θα διευκολύνει σε μεγάλο βαθμό τις εμπορικές συναλλαγές.

    Οι πρωθυπουργοί της ΠΓΔΜ και της Κροατίας συμφώνησαν να συγκροτηθεί μεικτή επιτροπή εμπειρογνωμόνων, η οποία θα συντάξει το νομικό πλαίσιο για την συνεργασία των δημοσίων και των ιδιωτικών επιχειρήσεων των δύο χωρών.

    Στο μεταξύ, οι υπουργοί Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων της ΠΓΔΜ και της Κροατίας υπέγραψαν συμφωνία για την κοινωνική ασφάλιση, η οποία καθορίζει σε διμερές επίπεδο τα δικαιώματα υγειονομικής ασφάλισης και συνταξιοδότησης.

    Συνάντηση πραγματοποίησαν και οι υπουργοί Δικαιοσύνης των δύο χωρών, οι οποίοι συζήτησαν κυρίως το νομικό πλαίσιο για τον καταμερισμό της περιουσίας της πρώην Γιουγκοσλαβίας στα κράτη που προέκυψαν μετά τη διάλυσή της.

    Τέλος, οι υπουργοί Γεωργίας της ΠΓΔΜ και της Κροατίας συζήτησαν το σχέδιο για την υπογραφή του υγειονομικού πρωτοκόλλου και του πρωτοκόλλου συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών.

    [17] ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟΝ ΟΔΥΣΣΕΑ ΕΛΥΤΗ ΣΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΤΗΣ ΑΓΚΥΡΑΣ

    Εκδήλωση, αφιέρωμα στον Ελληνα Νομπελίστα ποιητή, Οδυσσέα Ελύτη, πραγματοποίησαν οι φοιτητές του τμήματος Νεοελληνικής Γλώσσας του πανεπιστημίου της Αγκυρας, στο κεντρικό αμφιθέατρο του pamepistgl_ou, Farabi. Την επιμέλεια και τη διοργάνωση της εκδήλωσης, που πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά στο πανεπιστήμιο της τουρκικής πρωτεύουσας, είχε ο καθηγητής του τμήματος, Σταύρος Γιωλτζόγλου.

    Το πρόγραμμα της εκδήλωσης συμπεριελάμβανε απαγγελίες από τους φοιτητές του τμήματος Νεοελληνικής Γλώσσας, των σημαντικότερων έργων του Ελληνα ποιητή με παράλληλη μετάφραση στην τουρκική. Οι φοιτητές που συμμετείχαν στο αφιέρωμα Ελύτη, τραγούδησαν τρία μελοποιημένα ποιήματα σε μουσική Μίκη Θεοδωράκη, ενώ συγκρότημα επτά παιδιών υπαλλήλων της ελληνικής πρεσβείας, χόρεψαν ελληνικούς χορούς. Προβλήθηκε επίσης και απόσπασμα από βίντεο της ET-1, της κηδείας του, ενώ στο χώρο του αμφιθεάτρου υπήρχε έκθεση φωτογραφιών του Ελύτη.

    Την εκδήλωση παρακολούθησαν περισσότερα από επτακόσια άτομα, μεταξύ των οποίων καθηγητές του πανεπιστημίου, η κοσμήτωρ του τμήματος Melek Dalilbasi και το προσωπικό της ελληνικής πρεσβείας και του Γραφείου Τύπου στην Αγκυρα. Ε.Τ.


    Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/

    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute
    mpa2html v3.04 run on Monday, 12 May 1997 - 12:43:49