Read the King-Crane Commission Report of Mandates in Turkey (1919) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 97-04-14

From: Macedonian Press Agency <mpa@philippos.mpa.gr>

Macedonian Press Agency: News in Elot928 Greek Directory

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ

Θεσσαλονίκη 14 Απριλίου 1997


ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ

[Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

[Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

[Γ] ΕΙΔΙΚΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ (του Νίκου Χατζή)


ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

[Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [01] ΚΥΠΕΛΛΟΥΧΟΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΣΤΟ ΜΠΑΣΚΕΤ Ο ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ

  • [02] ΑΥΡΙΟ ΤΟ ΒΡΑΔΥ Ή ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ ΤΟ ΠΡΩΙ ΑΝΑΧΩΡΕΙ ΑΠΟ ΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΣΩΜΑ ΠΟΥ ΘΑ ΜΕΤΑΒΕΙ ΣΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΑ ΔΗΛΩΣΕ Ο Δ.ΡΕΠΠΑΣ

  • [03] ΤΑ ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ ΣΥΣΚΕΨΗΣ ΥΠΟ ΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ Κ.ΣΗΜΙΤΗ

  • [04] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ -Ο. ΟΪΜΕΝ ΣΤΗ ΜΑΛΤΑ

  • [05] Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΒΟΥΛΗ ΣΤΗ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΤΗΣ ΣΕΟΥΛ

  • [06] Δ.ΡΕΠΠΑΣ: ΟΙ ΚΑΛΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΕΛΛΑΔΑΣ - ΣΚΟΠΙΩΝ ΘΑ ΒΟΗΘΗΣΟΥΝ ΝΑ ΥΠΑΡΞΕΙ ΛΥΣΗ ΚΑΙ ΣΤΟ ΘΕΜΑ ΤΟΥ ΟΝΟΜΑΤΟΣ ΤΗΣ ΠΓΔΜ

  • [07] Η ΚΑΘΙΕΡΩΣΗ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΟΝΟΜΑΣΙΑΣ ΓΙΑ ΤΑ ΣΚΟΠΙΑ ΜΕ ΤΟΝ ΟΡΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΔΡΟΜΟΛΟΓΕΙΤΑΙ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟΝ ΑΝΤΩΝΗ ΣΑΜΑΡΑ

  • [08] ΦΛΩΡΙΔΗΣ: ΤΟ ΕΠΟΜΕΝΟ ΒΗΜΑ ΜΕΤΑ ΤΗ ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟ

  • [09] ΚΥΡΚΟΣ: ΝΑ ΕΠΙΛΥΘΕΙ ΑΜΕΣΩΣ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΟΥ ΟΝΟΜΑΤΟΣ

  • [10] ΑΡΙΣΤΕΣ ΕΝΤΥΠΩΣΕΙΣ ΑΠΟΚΟΜΙΣΑΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥΣ ΣΤΑ ΣΚΟΠΙΑ ΟΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΙ ΚΑΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΙ ΦΟΡΕΙΣ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

  • [11] ΣΕ ΔΙΕΘΝΗ ΕΚΘΕΣΗ ΣΤΟ ΚΑΖΑΚΣΤΑΝ ΕΚΘΕΤΟΥΝ ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΤΟΥΣ 19 ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

  • [12] ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΤΗΣ ΠΓΔΜ ΣΤΙΣ ΦΕΤΙΝΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΙΣ ΠΡΕΣΠΕΣ


  • [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [13] ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΕ ΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΟΥ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ- ΑΥΡΙΟ ΚΑΤΑΦΘΑΝΕΙ Ο ΚΥΡΙΟΣ ΟΓΚΟΣ ΤΗΣ ΠΟΛΥΕΘΝΙΚΗΣ ΔΥΝΑΜΗΣ ΣΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΑ

  • [14] ΕΠΕΜΒΑΣΗ ΣΤΙΣ ΕΞΕΓΕΡΜΕΝΕΣ ΠΟΛΕΙΣ ΤΟΥ ΝΟΤΟΥ ΣΧΕΔΙΑΖΕ Ο ΠΡΩΗΝ ΑΡΧΗΓΟΣ ΤΩΝ ΜΥΣΤΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΤΗΣ ΑΛΒΑΝΙΑΣ

  • [15] "ΟΙ ΓΚΡΙΖΟΙ ΛΥΚΟΙ ΔΕΝ ΠΕΘΑΙΝΟΥΝ"...

  • [16] ΑΝΤΑΛΛΑΚΤΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗΝ AIRBUS ΘΑ ΠΑΡΑΓΕΙ Η ΤΟΥΡΚΙΑ-ΠΡΟΤΑΣΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΥΨΟΥΣ 200 ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΩΝ ΔΟΛΑΡΙΩΝ

  • [17] ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΩΝ ΣΚΟΠΙΩΝ ΘΑ ΕΞΕΤΑΣΕΙ ΤΟ ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΟ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΤΗΣ ΠΓΔΜ ΣΤΗΝ ΠΟΛΥΕΘΝΙΚΗ ΔΥΝΑΜΗ ΣΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΑ

  • [18] ΚΑΙ Η ΟΡΘΟΔΟΞΗ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΩΝ ΣΚΟΠΙΩΝ ΠΕΛΑΤΗΣ ΤΗΣ ΠΑΡΑΤΡΑΠΕΖΑΣ ΤΑΤ

  • [19] Ο "ΖΟΡΜΠΑΣ" ΣΕ ΜΠΑΛΕΤΟ ΣΤΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΤΗΣ ΟΧΡΙΔΑΣ

  • [20] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΩΝ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΑΜΥΝΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ- ΒΟΥΛΓΑΡΙΑΣ

  • [21] ΣΤΗ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ AYΡΙΟ Ο ΣΥΜΕΩΝ

  • [22] ΠΑΡΑΤΕΙΝΕΤΑΙ ΚΑΙ ΓΙΑ ΣΗΜΕΡΑ Η ΕΚΛΟΓΙΚΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΣΤΗΝ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΛΑΒΟΝΙΑ


  • [Γ] ΕΙΔΙΚΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ (του Νίκου Χατζή)

  • [23] Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ “ΑΣΥΜΒΑΤΟΤΗΤΑ” ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΖΕΙ ΤΗΝ ΠΡΟΣΦΑΤΗ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΤΗΣ ΣΥΝΘΗΚΗΣ ΕΝΟΠΟΙΗΣΗΣ ΡΩΣΙΑΣ-ΛΕΥΚΟΡΩΣΙΑΣ, ΕΝΩ Η ΜΟΣΧΑ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΖΕΙ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΟΥΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ


  • ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

    [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [01] ΚΥΠΕΛΛΟΥΧΟΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΣΤΟ ΜΠΑΣΚΕΤ Ο ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ

    Κυπελλούχος Ελλάδας στο μπάσκετ αναδείχθηκε χθες το βράδυ ο Ολυμπιακός, ο οποίος κέρδισε σε ένα συγκλονιστικό παιχνίδι που κρίθηκε τα τελευταία δευτερόλεπτα τον Απόλλωνα Πατρών με σκορ 80 - 78.

    Τρια δευτερόλεπτα πριν το τέλος του αγώνα και ενώ το σκορ των δύο ομάδων ήταν 78 -78, ο Δημήτρης Παπανικολάου, άνθρωπος της τελευταίας στιγμής, ανέλαβε την επίθεση και με ένα σουτ δύο πόντων χάρισε το κύπελλο στον Ολυμπιακό.

    Χιλιάδες φίλαθλοι των "ερυθρολεύκων" αποθέωσαν τους παίχτες τους, ενόψει του φάϊναλ φορ του Κυπέλλου Πρωταθλητριών Ευρώπης που θα πραγματοποιηθεί την επόμενη εβδομάδα στη Ρώμη.

    Τη μεγάλη έκπληξη του Κυπέλλου Ελλάδας την έκανε ο Απόλλων Πατρών, αφού είναι η πρώτη επαρχιακή ομάδα η οποία πέρασε στον τελικό της διοργάνωσης. Οι παίχτες του Βαγγέλη Αλεξανδρή νίκησαν στα ημιτελικά τον Παναθηναϊκό, τον περσινό κάτοχο του τροπαίου και πραγματοποίησαν σπουδαία εμφάνιση απέναντι στον Ολυμπιακό.

    "Θέλαμε αυτή τη νίκη. Ο τίτλος αυτός θα μας βοηθήσει στη συνέχεια" δήλωσε λίγο μετά το τέλος του αγώνα ο προπονητής των "ερυθρολεύκων" Ντούσαν Ιβκοβιτς.

    Ο ήρωας του τελικού Δημήτρης Παπανικολάου τόνισε ότι "στον τελικό ήμουν εγώ, στον ημιτελικό ο Νάκιτς, αύριο κάποιος άλλος". Ο πρόεδρος Σωκράτης Κόκκαλης πανευτυχής, υποσχέθηκε: "Σε δώδεκα ημέρες θα έχουμε πάρει και το δεύτερο".

    Ο προπονητής του Απόλλωνα Πάτρας Βαγγέλης Αλεξανδρής υποστήριξε ότι "οι διαιτητές έκαναν κάποια λάθη χωρίς να έχουν σκοπιμότητα αλλά ο αγώνας ήταν άνισος. Ζήσαμε ένα όνειρο για 24 ώρες. Είμαστε νέοι και μπορούμε στο μέλλον να το πραγματοποιήσουμε".

    [02] ΑΥΡΙΟ ΤΟ ΒΡΑΔΥ Ή ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ ΤΟ ΠΡΩΙ ΑΝΑΧΩΡΕΙ ΑΠΟ ΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΣΩΜΑ ΠΟΥ ΘΑ ΜΕΤΑΒΕΙ ΣΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΑ ΔΗΛΩΣΕ Ο Δ.ΡΕΠΠΑΣ

    Αύριο το βράδυ ή την Τετάρτη το πρωί αναχωρεί από τη Θεσσαλονίκη το ελληνικό σώμα που θα μεταβεί στην Αλβανία προκειμένου να συμμετάσχει στην πολυεθνική δύναμη που θα αναπτυχθεί στη γειτονική χώρα.

    Αυτό δήλωσε σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Ρέππας ο οποίος σημείωσε ότι αύριο το πρωί θα συνεδριάσει αποκλειστικά για το θέμα αυτό το ΚΥΣΕΑ ενώ η προγραμματισμένη συνεδρίασή του την Παρασκευή θα γίνει κανονικά.

    Ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού Μανούσος Παραγιουδάκης δήλωσε σήμερα ότι οι ελληνικές δυνάμεις θα φτάσουν στην Αλβανία μεταξύ 19 και 22 Απριλίου και επισήμανε: "το πρόβλημα δεν είναι ακριβώς πότε θα φύγει η δύναμη η οποία είναι πανέτοιμη αλλά η ημερομηνία αφίξεώς της". Πρόσθεσε ακόμη ότι θα χρησιμοποιηθούν αεροπορικά μέσα για να φύγει ένας λόχος ενώ η κύρια δύναμη θα φύγει με το πολεμικό ναυτικό.

    Συναντώνται σήμερα στη Ρώμη οι στρατιωτικοί διοικητές των οκτώ κρατών που συμμετέχουν στην πολυεθνική δύναμη που θα σταλεί στην Αλβανία προκειμένου να οριστικοποιήσει το ρόλο των ξένων στρατιωτών και τις λεπτομέριες της αποστολής.

    Στη γειτονική χώρα έχουν φτάσει ήδη οι δυνάμεις εμπροσθοφυλακής ενώ με εκδηλώσεις ενθουσιασμού έγινε δεκτός στην Αυλώνα ο ιταλός πρωθυπουργός Ρομάνο Πρόντι, η χώρα του οποίου ηγείται της πολυεθνικής δύναμης.

    Στο μεταξύ φτάνει σήμερα στο Δυρράχιο ελληνικό πλοίο με 400 τόνους αλεύρι και φασόλια. Η βοήθεια θα προωθηθεί προς το Ελμπασάν.

    [03] ΤΑ ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ ΣΥΣΚΕΨΗΣ ΥΠΟ ΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ Κ.ΣΗΜΙΤΗ

    Εκτακτη κυβερνητική σύσκεψη υπό τον Πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη πραγματοποιείται το μεσημέρι στο Μέγαρο Μαξίμου, με αντικείμενο τις εξελίξεις στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Στη σύσκεψη θα μετέχει η ηγεσία του υπουργείου Εξωτερικών.

    Αυριο ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου θα συναντηθεί στη Μάλτα με τον Τούρκο ομόλογο του. Ο υπουργός Εξωτερικών Θεόδωρος Πάγκαλος πιθανότατα θα έχει επαφές στη Μάλτα με την Τανσού Τσιλέρ, στο περιθώριο των χωρών της παρευξείνιας συνεργασίας στις 29 Απριλίου στην Κωνσταντινούπολη.

    Ο κ.Παπανδρέου δήλωσε ότι για να είναι ουσιαστική μια ελληνοτουρκική συνάντηση θα πρέπει να υπάρχει βούληση από την πλευρά της Αγκυρας, να διευθετήσει τα ζητήματα που εκκρεμούν.

    [04] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ -Ο. ΟΪΜΕΝ ΣΤΗ ΜΑΛΤΑ

    Συνάντηση με τον υφυπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας, Ονούρ Οϊμέν θα έχει ο αναπληρωτής ΥΠΕΞ Γ. Παπανδρέου στο περιθώριο της Ευρωμεσογειακής Διάσκεψης που θα πραγματοποιηθεί αύριο στη Μάλτα.

    Οπως δήλωσε σήμερα ο κ. Παπανδρέου πρόκειται για μια τυπική ανταλλαγή απόψεων και θέσεων- μάλιστα όπως είπε τη συνάντηση τη ζήτησε ο ίδιος- διευκρινίζοντας ότι η απάντηση της Τουρκίας για τη σύσταση επιτροπής εμπειρογνωμόνων θα δοθεί μέσω της Ολλανδικής Προεδρίας που έχει αναλάβει και το ρόλο του διαμεσολαβητή σε ότι αφορά την εξομάλυνση των ελληνοτουρκικών σχέσεων.

    Οσον αφορά την ατζέντα των θεμάτων που θα απασχολήσουν την αυριανή Διάσκεψη επικεντρώνονται στο μέλλον της ευρωπαϊκής συνεργασίας σε ότι αφορά την πολιτική και τα θέματα ασφάλειας, στις ελεύθερες συναλλαγές και στο διάλογο των πολιτικών για τον πολιτισμό. Να σημειωθεί εδώ ότι έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την Ελλάδα ο διάλογος θρησκειών.

    Επίσης η κρίση στη Μέση Ανατολή είναι ένα θέμα που θα juqiaqw^sei στην Ευρωμεσογειακή Διάσκεψη αλλά όπως είπε ο αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών έχει συμφωνηθεί να μην αποτελέσει πεδίο σύγκρουσης και έτσι δεν θα υπάρξει ψήφισμα.

    Σε ότι αφορά τη χρηματοδότηση της συνεργασίας προβλέπεται να διατεθούν στις τρίτες μεσογειακές χώρες: 3.424,5 εκατομμύρια ECU με το πρόγραμμα MEDA, 482 εκατομμύρια ECU με τα υφιστάμενα διμερή χρηματοδοτικά πρωτόκολλα που η Ευρωπαϊκή Ενωση έχει συνάψει με κάθε τρίτη μεσογειακή χώρα, 375 εκατομμύρια ECU με τον ειδικό χρηματοδοτικό κανονισμό για την Τουρκία επί των οποίων η χώρα μας έθεσε βέτο μετά τα γεγονότα στα Ιμια και 435,5 εκατομμύρια ECU θα διατεθούν σε διάφορες δράσεις της Ε.Ε στη Μεσόγειο όπως ειρηνευτική διαδικασία Μέση Ανατολή, βοήθεια σε κουρδικούς πληθυσμούς κλπ.

    Η Ελλάδα στην αυριανή διάσκεψη θα επιδιώξει να πραγματοποιηθεί στο μέλλον Ευρωμεσογειακή Διάσκεψη σε κάποιο ελληνικό νησί μετά από άτυπη συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών.

    Εξάλλου στο ΥΠΕΞ έχει δημιουργηθεί ομάδα εργασίας για να βοηθήσει στη διαμόρφωση των προγραμμάτων MEDA. Να σημειωθεί ότι νωρίτερα ο αναπληρωτής ΥΠΕΞ μιλώντας σε εκδήλωση για τα "40 χρόνια απο την υπογραφή της συνθήκης της Ρώμης" τάχθηκε υπέρ της ευρωπαϊκής προοπτικής της Τουρκίας μέσα στα πλαίσια- όπως είπε- και τα κριτήρια που θεσπίζει η Ε.Ε.

    [05] Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΒΟΥΛΗ ΣΤΗ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΤΗΣ ΣΕΟΥΛ

    Το Κυπριακό βρέθηκε χθες στο επίκεντρο της συζήτησης, κατά τη διάρκεια των εργασιών της 97ης Διακοινοβουλευτικής Διάσκεψης που πραγματοποιείται στη Σεούλ. Η ελληνική πλευρά αντέκρουσε μια οξεία επίθεση που εξαπέλυσε η Τουρκική Αντιπροσωπεία, τόσο διά των Κυπρίων Κοινοβουλευτικών, όσο και με ομιλία του βουλευτή Σάββα Τσιτουρίδη, ο οποίος ανέφερε χαρακτηριστικά "Το Διεθνές Δίκαιο πρέπει να εφαρμοσθεί στην αναζήτηση δίκαιης και διαρκούς λύσης του Κυπριακού. Οι πολυάριθμες αποφάσεις της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ και άλλων Διεθνών Οργανισμών, πρέπει επιτέλους να εφαρμοσθούν".

    Στο πλαίσιο της παρουσίας της στη Σεούλ, η Ελληνική Κοινοβουλευτική Αντιπροσωπεία την οποία οι βουλευτές Ν. Φλώρος (ΠΑΣΟΚ), Σ. Τσιτουρίδης (Ν.Δ.), Σ. Κόρακος (ΚΚΕ), Σ. Δανέλλης (ΣΥΝ) συναντήθηκε χθες με τον Επίσκοπο Κορέας κ.κ. Σωτήριο.

    Σήμερα εξάλλου ολοκλήρωσε τις εργασίες της η Επιτροπή για την βιώσιμη ανάπτυξη. Ο κ. Δανέλλης, μιλώντας στην Επιροπή τόνισε μεταξύ άλλων : "Πέντε χρόνια μετά τη Διάσκεψη του ΟΗΕ για το Περιβάλλον και την Ανάπτυξη στη Βραζιλία και λίγο πριν την Ειδική Σύνοδο των Ηνωμένων Εθνών που θα εξετάσει την πορεία υλοποίησης των αποφάσεων του Ρίο, προβάλλει εντονότερη από ποτέ η αναγκαιότητα υιοθέτησης από την Παγκόσμια Κοινότητα συγκεκριμένων μέτρων διαφοροποίησης των μοντέλων κατανάλωσης, αλλά και παραγωγής αγαθών που έχουν βέβαια άμεση σχέση με την ορθολογική διαχείριση των φυσικών πόρων".

    Για το Μεσανατολικό, η Συνέλευση υιοθέτησε ψήφισμα, με το οποίο εκφράζει την αποδοκιμασία για την πολιτική που ακολουθεί το Ισραήλ απέναντι στους Παλαιστίνιους και ιδιαίτερα για τις πτυχές εκείνες, που αλλοιώνουν το πνεύμα και το περιεχόμενο των sulvymi~m ειρήνευσης Αράβων - Ισραήλ (εποικισμός Ιερουσαλήμ).

    Τέλος, η Διάσκεψη ύστερα από πρόταση του Προεδρείου της αποφάσισε την αποπομπή της Λευκορωσίας από τη Διακοινοβουλευτική Συνέλευση, με το αιτιολογικό ότι σημειώθηκαν παρατυπίες στις πρόσφατες εκλογές στη Λευκορωσία. Η Ρωσία έχει ζητήσει την επανεξέταση αυτής της απόφασης.

    [06] Δ.ΡΕΠΠΑΣ: ΟΙ ΚΑΛΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΕΛΛΑΔΑΣ - ΣΚΟΠΙΩΝ ΘΑ ΒΟΗΘΗΣΟΥΝ ΝΑ ΥΠΑΡΞΕΙ ΛΥΣΗ ΚΑΙ ΣΤΟ ΘΕΜΑ ΤΟΥ ΟΝΟΜΑΤΟΣ ΤΗΣ ΠΓΔΜ

    Την ελπίδα ότι η διάθεση των λαών της Ελλάδας και των Σκοπίων για καλές σχέσεις θα βοηθήσει στο μέλλον ώστε να υπάρξει λύση και στο θέμα του ονόματος της ΠΓΔΜ εξέφρασε σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Ρέππας ο οποίος χαρακτήρισε πολύ θετικό βήμα τη συναυλία του Μίκη Θεοδωράκη στα Σκόπια.

    Ο Υπουργός Τύπου εκτίμησε ότι το θέμα της ονομασίας αποτελεί αγκάθι στις σχέσεις των δύο χωρών και πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση αντιμετωπίζει θετικά τις πρωτοβουλίες για την εξομάλυνση των σχέσεων αυτών.

    [07] Η ΚΑΘΙΕΡΩΣΗ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΟΝΟΜΑΣΙΑΣ ΓΙΑ ΤΑ ΣΚΟΠΙΑ ΜΕ ΤΟΝ ΟΡΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΔΡΟΜΟΛΟΓΕΙΤΑΙ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟΝ ΑΝΤΩΝΗ ΣΑΜΑΡΑ

    Το φόβο ότι προχωρούμε στην καθιέρωση διεθνούς ονομασίας για τα Σκόπια, που θα εμπεριέχει το όνομα Μακεδονία, εξέφρασε σήμερα από τη Θεσσαλονίκη ο πρόεδρος της Πολιτικής Ανοιξης Αντώνης Σαμαράς. Χαρακτήρισε μάλιστα την, κατά την άποψή του, τακτική της ελληνικής κυβέρνησης αναφορικά με το θέμα "τέχνασμα ντροπής που χρησιμοποιείται, προκειμένου να αποφύγουν οι κυβερνώντες τις ευθύνες τους".

    Συγκεκριμένα ο κ. Σαμαράς, που βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη για να παραβρεθεί στα εγκαίνια της Δαήδειου Παιδικής Βιβλιοθήκης του δήμου Καλαμαριάς, υποστήριξε ότι η κυβέρνηση Σημίτη προετοιμάζεται να δώσει το πράσινο φως στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, για να ορίσει ο διεθνής οργανισμός ονομασία για τη FYROM, που θα τεθεί άμεσα σε παγκόσμια χρήση και σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΠΟΛΑ θα περιλαμβάνει τον όρο Μακεδονία.

    "Ετσι η ελληνική κυβέρνηση, κι ενώ το κακό θα έχει ήδη γίνει, θα μπορεί να προβάλει τη δικαιολογία ότι δε συνηγορεί στη νέα ονομασία. Επιπλέον, βρίσκει έτσι άλλοθι για να μη φέρει το θέμα προς ψήφιση στη Βουλή, αποφεύγοντας και την αντιπαράθεση με τους μισούς βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος, που θα έβρισκε αντίθετους", ισχυρίστηκε ο κ. Σαμαράς.

    Ερωτηθείς για το χθεσινό πρωτοσέλιδο της "Νέας Μακεδονίας", που θέλει τον Αντώνη Σαμαρά να επιστρέφει στη Νέα Δημοκρατία, ο πρόεδρος της ΠΟΛΑ επανέλαβε ότι το κόμμα του συνεχίζει την αυτόνομη πορεία του προς το συνέδριο και τόνισε: "Θα πρέπει επιτέλους ορισμένοι, όποιοι και αν είναι αυτοί, να μάθουν να μη μιλούν για εμένα χωρίς εμένα"

    Τέλος, απέφυγε να κάνει οποιοδήποτε σχόλιο για τη φημολογία περί ενδεχόμενης υποστήριξης του δημάρχου Καλαμαριάς Θρασύβουλου Λαζαρίδη στις δημοτικές εκλογές του '98, υπογραμμίζοντας ότι "είναι πολύ νωρίς για να συζητούμε για το θέμα".

    [08] ΦΛΩΡΙΔΗΣ: ΤΟ ΕΠΟΜΕΝΟ ΒΗΜΑ ΜΕΤΑ ΤΗ ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟ

    Το επόμενο βήμα πρέπει να είναι πολιτικό, δηλαδή να εξευρεθεί γρήγορα μία οριστική λύση στο πρόβλημα του ονόματος, δήλωσε στο Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο βουλευτής Κιλκίς του ΠΑΣΟΚ κ.Γιώργος Φλωρίδης, σχολιάζοντας τη συναυλία Θεοδωράκη στα Σκόπια.

    Ο κ.Φλωρίδης ο οποίος συμμετείχε στην αποστολή στα Σκόπια για τη συναυλία Θοεδωράκη, υπενθύμισε ότι ως νομάρχης Κιλκίς από το 1995 είχε προωθήσει με τη συνεργασία όλων των φορέων του νομού τη διασυνοριακή συνεργασία με τη νομαρχία Γευγελή η οποία συνεχίζεται ακόμη και σήμερα στο πλαίσιο των προγραμμάτων INTERREG και PHARE.

    Όπως είναι γνωστό η συμφωνία αυτή αφορά στην οικονομική συνεργασία αλλά και στην από κοινού αντιμετώπιση των προβλημάτων ρύπανσης του ποταμού Αξιού και της λίμνης Δοϊράνης.

    "Είμαι ιδιαίτερα ευτυχής γιατί ξεκίνησα ως νομάρχης Κιλκίς ξεκίνησα αυτή τη συνεργασία" κατέληξε ο κ.Φλωρίδης.

    [09] ΚΥΡΚΟΣ: ΝΑ ΕΠΙΛΥΘΕΙ ΑΜΕΣΩΣ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΟΥ ΟΝΟΜΑΤΟΣ

    Ήταν μία θριαμβευτική εμφάνιση-προβολή του ελληνικού πολιτισμού και μία έμπρακτη αποδοκιμασία όλης εκείνης της εθνικιστικής υστερίας που είχε οδηγήσει στα εμπάργκο στις αθλιότητες περί "γυφτοσκοπιανών" και στην καλλιέργεια της εχθρότητας και του μίσους κατά γειτονικών λαών, δήλωσε στο Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων o πρώην βουλευτής κ. Λεωνίδας Κύρκος σχολιάζοντας την απήχηση της συναυλίας Θεοδωράκη στα Σκόπια.

    Ο λαός των Σκοπίων είχε την ευκαρία να γνωρίζει τον πλούτο και το μεγαλείο της λαϊκής ψυχής της Ελλάδας και τα αληθινά αισθήματα που ξεχείλιζαν από το εκφραστικότατο έργο του Μίκη", τόνισε ο κ.Κύρκος ο οποίος προσέθεσε ότι η συναυλία γκρέμισε τα τείχη που χώριζαν τις δύο χώρες.

    Ο πρώην βουλευτής υπογράμμισε ότι οι υπουργοί εξωτερικών των δύο χωρών πρέπει άμεσως να συναντηθούν για να επιλυθεί το πρόβλημα ανάμεσα στις δυο χώρες.

    Ο κ.Κύρκος πρότεινε το Υπουργείο Πολιτισμού να θέσει υπό την αιγίδα του τη συναυλία και να την προωθήσει σε όλες τις βαλκανικές πρωτεύουσες με στόχο να γίνει μία μεγάλη τελική συναυλία στην Αθήνα στην οποία το ακροατήριο θα προέρχεται από όλες τις βαλκανικές χώρες.

    [10] ΑΡΙΣΤΕΣ ΕΝΤΥΠΩΣΕΙΣ ΑΠΟΚΟΜΙΣΑΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥΣ ΣΤΑ ΣΚΟΠΙΑ ΟΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΙ ΚΑΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΙ ΦΟΡΕΙΣ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

    Αριστες εντυπώσεις αποκόμισαν από την επίσκεψή τους στα Σκόπια οι οικονομικοί και επιχειρηματικοί παράγοντες της Θεσσαλονίκης που μετέβησαν στη FYROM, προκειμένου να παραβρεθούν στη μεγάλη συναυλία του γνωστού Ελληνα μουσικοσυνθέτη, Μίκη Θεοδωράκη.

    Μάλιστα, οι επιχειρηματικοί φορείς της Θεσσαλονίκης, που επέστρεψαν από την Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας χτες το μεσημέρι, χαρακτήρισαν το επιχειρηματικό κλίμα στη ceitomij^ χώρα σχετικά θετικό για τους Ελληνες επενδυτές, παρόλο που, προς το παρόν, δεν έχουν υπογραφεί συγκεκριμένες εμπορικές συμφωνίες και δεν συμφωνήθηκαν συνεργασίες.

    Πάντως, τόσο ο πρόεδρος της Τράπεζας Μακεδονίας-Θράκης, Σπύρος Κουνιάκης, όσο και οι επικεφαλείς του Επαγγελματικού και του Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, Θεμιστοκλής Νικολαϊδης και Αθανάσιος Κουλούσιος, συμφώνησαν ότι η δραστηριοποίηση στην αγορά των Σκοπίων αποτελεί μάλλον μελλοντικό στόχο, αφού παρά τις ευνοϊκές προοπτικές που διαμορφώνονται σταδιακά στη χώρα για τους Ελληνες επιχειρηματίες, απομένει μεγάλη απόσταση να διανυθεί μέχρι την πλήρη εξομάλυνση της κατάστασης.

    Τη βεβαιότητα ότι η διοργάνωση της συναυλίας του Μίκη Θεοδωράκη στα Σκόπια και οι συνακόλουθες επαφές και συζητήσεις της ελληνικής πολιτικής ηγεσίας και των παραγωγικών τάξεων της χώρας μας στη FYROM, "άξιζαν τον κόπο", εξέφρασε, μιλώντας στο Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο Σπύρος Κουνιάκης.

    "Το κλίμα ήταν ιδιαίτερα φιλικό και η υποδοχή που μας έγινε πολύ θερμή, γεγονός που μας οδηγεί στο να πιστεύουμε ότι, εφόσον εξομαλυνθούν τα πράγματα, οι μελλοντικές προοπτικές που διανοίγονται για επιχειρηματική συνεργασία, θα είναι ευοίωνες", τόνισε ο κ.Κουνιάκης.

    Στην πραγματοποίηση ανεπίσημων επαφών μεταξύ Ελλήνων και Σκοπιανών επιχειρηματιών στο περιθώριο της συναυλίας, αναφέρθηκε ο Θεμιστοκλής Νικολαϊδης. "Σε προσωπικές συζητήσεις που είχα με Σκοπιανούς επιχειρηματίες μου τόνισαν επανειλημμένως ότι από τους Τούρκους και τους Βούλγαρους επενδυτές που δραστηριοποιούνται στη χώρα τους, προτιμούν σαφώς τους Ελληνες, με τους οποίους πιστεύουν ότι έχουν φυσικούς δεσμούς. Χαρακτηριστικό ως προς αυτήν την κατεύθυνση είναι και το γεγονός ότι τρεις στους πέντε Σκοπιανούς με τους οποίους ήρθα σε επαφή μιλούσαν αρκετά καλά ελληνικά ώστε να συνεννοηθούν με άνεση", σημείωσε ο κ.Νικολαϊδης και πρόσθεσε ότι παρόλο που επίσημα δεν έχει γίνει κάποια οικονομική συμφωνία, επιχειρηματίες που συνόδεψαν την ελληνική αποστολή στη FYROM, είχαν κάποιες επαφές με Σκοπιανούς συναδέρφους τους.

    Σύμφωνα μάλιστα με τον κ.Νικολαϊδη, στους κύκλους των Σκοπιανών επιχειρηματιών, υπάρχει έντονη επιθυμία να "διαλυθεί" η καχυποψία που επικρατεί μεταξύ των δύο χωρών, ώστε να αρχίσουν συστηματικά οι επαφές οικονομικού περιεχομένου. Πάντως, το ενδεχόμενο συνεργασιών παραπέμπεται προς το παρόν σε μελλοντικές επαφές.

    Ως πολύ ευοίωνο χαρακτήρισε το κλίμα που επικράτησε στα Σκόπια κατά τη διάρκεια της συναυλίας και ο Αθανάσιος Κουλούσιος, τονίζοντας ωστόσο, ότι παρόλο που τα νέα ήταν ιδιαιτέρως ευχάριστα στο πολιτιστικό και πολιτικό επίπεδο, δεν συνοδεύτηκαν από αντίστοιχης βαρύτητας οικονομικά αποτελέσματα.

    "Η βαλκανική χερσόνησος αποτελεί όντως παράδεισο για τους Ελληνες επιχειρηματίες, αλλά όχι για σήμερα. Πρέπει πρώτα να δημιουργηθούν οι βασικές προϋποθέσεις που απαιτούνται, ώστε να περνάει και από εμάς η οικονομική δραστηριότητα που αφορά τις εμπορικές συναλλαγές και τις συνεργασίες σε αυτές τις χώρες. Ειδικά για τα Σκόπια, η συναυλία χρησίμευσε για να προλειάνουμε το έδαφος και στο οικονομικό επίπεδο, μέσω του πολιτισμού. Πάντως, το κλίμα δεν είναι και το πλέον θετικό και αυτό το γνωρίζουν κυρίως oi μικροί επιχειρηματίες που, μετά τις περιπέτειές τους στη Βουλγαρία και την Αλβανία, διστάζουν τώρα να επεκτείνουν τις δραστηριότητές τους και στα Σκόπια", κατέληξε ο κ.Κουλούσιος.

    [11] ΣΕ ΔΙΕΘΝΗ ΕΚΘΕΣΗ ΣΤΟ ΚΑΖΑΚΣΤΑΝ ΕΚΘΕΤΟΥΝ ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΤΟΥΣ 19 ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

    Στο Αλμάτυ του Καζακστάν θα εκθέτουν από αύριο μέχρι και την ερχόμενη Παρασκευή προϊόντα τους 19 ελληνικές επιχειρήσεις που θα συμμετάσχουν στη Διεθνή Εκθεση Καταναλωτικών Προϊόντων CONSUMER EXPO '97, σε εθνικό περίπτερο που διοργανώνει ο Ελληνικός Οργανισμός Εξωτερικού Εμπορίου (ΟΠΕ).

    Οι εταιρίες, έξι από τις οποίες εδρεύουν στη Βόρεια Ελλάδα, δραστηριοποιούνται κυρίως στους κλάδους τροφίμων και ποτών, ειδών κατοικίας και οικιακού εξοπλισμού, καλλυντικών και αρωμάτων, ειδών γουνοποιίας, ενώ στο Καζακστάν θα βρίσκονται και εκπρόσωποι της τουριστικής εταιρίας ΚINISSI από τη Θεσσαλονίκη, που έχει να επιδείξει έντονη δραστηριότητα στην περιοχή των Βαλκανίων και στις χώρες της πρώην Σοβιετικής Ενωσης.

    Συγκεκριμένα, πρόκειται για τις εταιρίες: YIOTIS, MORFAT, ERATO, HELLENICA, KONTESSA, KRONOS, τις βορειοελλαδίτικες FLORINA, HATZOPOULOS, KARATZAS, MINOS, VAMVALIS και 7 μικρομεσαίες επιχειρήσεις της Καλαμάτας που θα εκπροσωπήσει η Αναπτυξιακή Δημοτική Επιχείρηση της πόλης.

    Τα κυριότερα προϊόντα που θα πρβληθούν στη διάρκεια της έκθεσης είναι τρόφιμα-ποτά, ηλεκτρικές-οικιακές συσκευές, ηλκτρονικές συσκευές και προϊόντα, είδη κατοικίας και οικιακός εξοπλισμός, καλλυντικά και αρώματα, ενδύματα, υποδήματα, εσώρουχα, αξεσουάρ μόδας, είδη σπορ, έπιπλα, είδη δώρων, παιχνίδια, hardware, τουρισμός, είδη κιγκαλερίας κ.ά.

    [12] ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΤΗΣ ΠΓΔΜ ΣΤΙΣ ΦΕΤΙΝΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΙΣ ΠΡΕΣΠΕΣ

    Με σημαντικό αριθμό προσκεκλημένων από τα Σκόπια, θα διεξαχθούν οι φετινές εκδηλώσεις στις Πρέσπες τις οποίες διοργανώνει ο βουλευτής Φλώρινας του ΠΑΣΟΚ Γ.Λιάνης.

    Όπως είπε στο Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο κ.Λιάνης, ο οποίος συμμετείχε στην ελληνική αποστολή για την συναυλία Θεοδωράκη στα Σκόπια, γίνονται ήδη προσπάθειες να επαναληφθεί στο πλαίσιο των εκδηλώσεων στις Πρέσπες το καλοκαίρι η συναυλία του κ.Θεοδωράκη με το "Ζορμπά" με τη συμφωνική και τη φιλαρμονική και τη χορωδία των Σκοπίων, το σύνολο των μελών των οποίων ξεπερνά τα 200 άτομα.

    Στις εκδηλώσεις έχουν προσκληθεί και αναμένεται να συμμετάσχουν κορυφαίες προσωπικότητες της πολιτιστικής ζωής των βαλκανικών χωρών ανάμεσα στους οποίους ξεχωρίζει ο Σέρβος συνθέτης κ.Γκόραν Μπρέγκοβιτς ενώ η συμμετοχή της ΠΓΔΜ θα γίνει με πολύ γνωστούς καλλιτέχνες από την γειτονική χώρα.

    Από ελληνικής πλευράς θεωρείται βέβαιη η συμμετοχή της συνθέτριας κ.Ελένης Καραϊνδρου, του Γιώργου Νταλάρα, της Χ.Αλεξίου και άλλων πολύ γνωστών καλλιτεχνών.

    Αξίζει να σημειωθεί ότι στα Σκόπια εκτός από τον κ.Λιάνη ήταν jai ο άλλος βουλευτής του νομού ο κ.Χαράλαμπος Παπαθανασίου της ΝΔ καθώς και ο νομάρχης Φλώρινας κ.Τραϊανός Πετκάνης.


    [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [13] ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΕ ΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΟΥ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ- ΑΥΡΙΟ ΚΑΤΑΦΘΑΝΕΙ Ο ΚΥΡΙΟΣ ΟΓΚΟΣ ΤΗΣ ΠΟΛΥΕΘΝΙΚΗΣ ΔΥΝΑΜΗΣ ΣΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΑ

    Τα αίτια της κατάρρευσης της κυβέρνησης Αλεξάντερ Μέξι, συζητήθηκαν διεξοδικά στη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου του Δημοκρατικού Κόμματος, το Σαββατοκύριακο στα Τίρανα.

    Η συνεδρίαση έγινε κεκλεισμένων των θυρών και υπό τη σκιά της αμφισβήτησης της ηγεσίας του κόμματος από ομάδα 35-40 βουλευτών και μελών του Εθνικού Συμβουλίου του Δημοκρατικού Κόμματος, οι οποίοι καταλογίζουν ευθύνες για την κρίση στην Αλβανία στον Σαλί Μπερίσα, τον Αλεξάντερ Μέξι και τον αρχηγό του κόμματος και πρώην υπουργό Εξωτερικών Τριτάν Σέχου. Οι βουλευτές είχαν ζητήσει με γραπτή δήλωσή τους από το Εθνικό Συμβούλιο του κόμματος να καταθέσει πρόταση μομφής κατά της ηγεσίας του Δημοκρατικού Κομματος.

    Στις αιτιάσεις των βουλευτών απάντησε η ηγεσία του κόμματος, η οποία τους κατηγόρησε για διαφθορά και ως συνεργάτες των πρώην Μυστικών Υπηρεσιών της Sigurimi ενώ τους κατέστησε συνυπεύθυνους για τη σημερινή κατάσταση καθόσον κατείχαν σημαντικά αξιώματα στον κυβερνητικό μηχανισμό.

    Ο Σαλί Μπερίσα απηύθυνε έκκληση να μην υποστηρίξουν κινήσεις που θα οδηγήσουν σε διάσπαση το Δημοκρατικό Κόμμα.

    Πολιτικοί αναλυτές στα Τίρανα, εκτιμούν ότι οι εσωκομματικές έριδες στους κόλπους του Δημοκρατικού Κόμματος θα οδηγήσουν είτε στη δημιουργία φράξιας μέσα στο ίδιο το κόμμα είτε στη διάσπαση του κόμματος και στη δημιουργία νέου. Η εφημερίδα "Κόχα Γιον", εκτιμά ότι οι περισσότερες πιθανότητες κατατείνουν στη δεύτερη εκδοχή.

    Στο μεταξύ, η παρουσία της πολυεθνικής δύναμης στην Αλβανία, ο κύριος όγκος της οποίας αναμένεται να καταφθάσει αύριο δημιουργεί ελπίδες τόσο στην κυβέρνηση όσο και στον αλβανικό λαό ότι η κατάσταση θα ομαλοποιηθεί. Αλλωστε ο ίδιος ο πρωθυπουργός Μπασκίμ Φινο δηλωσε πρόσφατα ότι με τη βοήθεια της πολυεθνικής δύναμης η κυβέρνηση θα είναι σε θέση να λάβει μέτρα κατά του οργανωμένου εγκλήματος ενώ θα δώσει στην υπηρεσιακή κυβέρνηση τη δυνατότητα να επικεντρώσει την προσοχή της σε ζωτικά θέματα όπως η επαναλειτουργία του κρατικού μηχανισμού.

    Χθες ο πρωθυπουργός της Ιταλίας, η οποία είναι επικεφαλής της πολυεθνικής προστατευτικής δύναμης, Ρομάνο Πρόντι από τα Τίρανα όπου πραγματοποίησε επίσκεψη, υπογράμμισε ότι η δύναμη δεν θα επέμβει στις εσωτερικές υποθέσεις της Αλβανίας και τόνισε ότι θα πρέπει να δράσει με ταχύτητα και να είναι αποτελεσματική ώστε να ορθοποδήσει χώρα. "Η ταχύτητα στην αποστολή της πολυεθνικής είναι βασική προϋπόθεση, διότι έχει καταρρεύσει προς το παρόν όλο το σύστημα που αφορά τις επενδύσεις και επικρατεί κλίμα αβεβαιότητας για το μέλλον. Η κατάσταση αυτή αποτελεί θανατηφόρο πλήγμα για το βιοτικό επίπεδο του αλβανικού λαού", είπε ο κ.Πρόντι και πρόσθεσε:"Τελικά εμείς οι Ευρωπαίοι δειξαμε ότι είμαστε σε θέση να παίρνουμε πρωτοβουλίες και η πρωτοβουλία που πήραμε στην Αλβανία πρέπει να είναι επιτυχής".

    Σήμερα αναμένεται να συναντηθούν στη Ρώμη οι στρατιωτικοι διοικητες των συμμετεχόντων χωρών προκειμένου να εξετάσουν τις τελευταίες λεπτομέρειες που αφορούν την αποστολή της πολυεθνικής δύναμης. Στη δύναμη προστασίας, πρωταρχικός στόχος της οποίας είναι η προστασία των εφοδιοπομπών ανθρωπιστικής βοήθειας και η διανομή της, συμμετέχουν στρατιωτικές δυνάμεις από οκτώ χώρες. Σήμερα εξάλλου αναμένονται στο Δυρράχιο και Γάλλοι και Ισπανοί στρατιώτες που συμμετέχουν στην πολυεθνική ενώ αύριο φθάνουν στο λιμάνι του Δυρραχίου 400 τόνοι ανθρωπιστικής βοήθειας.

    [14] ΕΠΕΜΒΑΣΗ ΣΤΙΣ ΕΞΕΓΕΡΜΕΝΕΣ ΠΟΛΕΙΣ ΤΟΥ ΝΟΤΟΥ ΣΧΕΔΙΑΖΕ Ο ΠΡΩΗΝ ΑΡΧΗΓΟΣ ΤΩΝ ΜΥΣΤΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΤΗΣ ΑΛΒΑΝΙΑΣ

    Την κατάληψη των εξεγερμένων πόλεων και τη φυσική εξόντωση των αντιπάλων του καθεστώτος Μπερίσα προέβλεπε απόρρητο σχέδιο που προετοιμασε ο πρώην αρχηγός των Μυστικών Υπηρεσιών (SHIK), Μπασκμί Γκαζιντέντε, για την καταστολή της εξέγερσης στο νότο της Αλβανίας.

    Το σχέδιο που δημοσιεύουν οι εφημερίδες "Κόχα Γιον" και "Ντίτα Ινφορμασιόν", προέβλεπε ότι η κατάληψη των πόλεων Αυλώνας, Αργυροκάστρου, Αγίων Σαράντα, Δέλβινου και Τεπελενίου, θα γινόταν κυρίως με στρατιώτες και εφέδρους από την κεντρική και βόρεια Αλβανία και επίλεκτες μονάδες της Προεδρικής Φρουράς και της SHIK. Σύμφωνα με το σχέδιο, οι στρατιώτες που καταγόταν από το νότο και υπηρετούσαν στις μονάδες που θα χρησιμοποιούνταν για την επέμβαση θα απομονώνονταν.

    Παράλληλα, στις συγκεκριμένες πόλεις προβλέπονταν μέθοδοι τρομοκράτησης του πληθυσμού καθώς και εμπρησμοί σε διευθύνσεις της αστυνομίας, σε φυλακές κ.α.

    Πριν γίνει η επέμβαση, με βάση τις καταστάσεις που είχε προετοιμάσει η SHIK και το Δημοκρατικό Κόμμα προβλεπόταν η φυσική εξόντωση των αντιπάλων του καθεστώτος.

    Η επέμβαση, σύμφωνα με τις εφημερίδες, είχε προγραμματιστεί για τις 4-6 Μαρτίου και το σύνολο των δυνάμεων που θα έπαιρναν μέρος ήταν 25.000 άνδρες.

    Σύμφωνα πάντα με τις εφημερίδες, το σχέδιο αυτό μαζί με τον χάρτη, βρίσκεται στα χέρια των εξεγερμένων του νότου. Το πήραν από τον στρατηγό Agim Koceku, ο οποίος ήταν στο Επιτελείο των Δυνάμεων Επέμβασης κατά την αποτυχημένη προσπάθεια των κυβερνητικών δυνάμεων να καταλάβουν το Αργυρόκαστρο.

    Οι εφημερίδες σημειώνουν ότι το σχέδιο του Γκαζιντέντε, το οποίο συζητήθηκε κατά τη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Αμυνας στις αρχές Μαρτίου, δεν ενεκρίθη από τον Σαλί Μπερίσα.

    [15] "ΟΙ ΓΚΡΙΖΟΙ ΛΥΚΟΙ ΔΕΝ ΠΕΘΑΙΝΟΥΝ"...

    "Οι Γκρίζοι Λύκοι" δεν πεθαίνουν, ήταν το "σύνθημα" που κυριάρχησε κατά τη διάρκεια του πέμπτου συνεδρίου, το οποίο διοργανώθηκε από το "Ιδρυμα Φιλίας, Αδελφοσύνης και Συνεργασίας Τουρκικών κρατών και κοινοτήτων" και ήταν το πρώτο στο οποίο οικοδεσπότης ήταν ο γιος του εκλιπόντος αρχηγού του κόμματος Εθνικιστικής Δράσης, Αρπασλάν Τουρκές.

    Τόσο, ο πρόεδρος της Τουρκίας, Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ, όσο και η Upouqc|r Εξωτερικών Τανσού Τσιλέρ, αναφέρθηκαν στον εκλιπόντα Α. Τουρκές με επαίνους, ενώ ο Ραούφ Ντενκτάς κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, ζήτησε από τους παρευρισκομένους που εκπροσωπούσαν τα "τουρκικά" κράτη διπλωματική και νομική βοήθεια. Συγκεκριμένα ζήτησε να μεταβούν στην Κύπρο εμπειρογνώμονες για να κάνουν έρευνες, ενώ τόνισε ότι "στο νησί ζει ένα Εθνος που έχει το λιγότερο όσο και οι Ελληνοκύπριοι δικαίωμα για ελευθερία".

    Καταλήγοντας, ο κατοχικός ηγέτης επανέλαβε για ακόμη μια φορά ότι δεν κάνει παραχωρήσεις στην ελευθερία και την ανεξαρτησία των Τουρκοκυπρίων και υπογράμμισε ότι "απευθύνομαι σε όλο το κόσμο. Δεν θα παραιτηθούμε από τη δίκαιη υποθεση μας".

    [16] ΑΝΤΑΛΛΑΚΤΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗΝ AIRBUS ΘΑ ΠΑΡΑΓΕΙ Η ΤΟΥΡΚΙΑ-ΠΡΟΤΑΣΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΥΨΟΥΣ 200 ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΩΝ ΔΟΛΑΡΙΩΝ

    Πρόταση συνεργασίας ύψους 200 εκατομμυρίων δολαρίων, που αποσκοπεί στην κατασκευή ανταλλακτικών αεροσκαφών, υπέβαλε στην τουρκική βιομηχανία Αεροπλάνων ΤΑΙ η γιγαντιαία επιχείρηση Airbus Industrie. Πέρσι τον Νοέμβριο η Airbus Industrie είχε παραγγείλει στη ΤΑΙ ανταλλακτικά αξίας 30 εκατομμυρίων δολαρίων ενώ πρόκειται να δώσει στις Τουρκικές Αερογραμμές ΤΗΥ 30 εκατομμύρια δολάρια προκειμένου να υποστηρίξει την κατασκευή κέντρου εκπαίδευσης και συντήρησης αεροσκαφών.

    Οι αρμόδιοι της Airbus Industrie Pierre Rebel και Dominique Masson Donnolly σε συνέντευξη τύπου που έδωσαν στην Αγκυρα επισήμαναν ότι η πρόταση που έκαναν στην Τουρκία αποτελεί μια εξαιρετική ευκαιρία για τη χώρα. Η Airbus Industrie αποσκοπεί στην κατασκευή μικρότερων αεροπλάνων αλλά και στην αύξηση του μεριδίου της στην αγορά από 40% που είναι σήμερα στο 50% το 2000. Οι σχέσεις της Τουρκίας με την Airbus Industrie άρχισαν πριν 13 χρόνια ότι η ΤΗΥ αγόρασε τα αεροπλάνα Α310. Η ΤΗΥ διαθέτει αυτή τη στιγμή δεκατέσσερα Α310 και τέσσερα Α340 που έχει αγοράσει από την Airbus.

    Εξάλλου ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Νετζμετίν Ερμπακάν συζήτησε σήμερα δυνατότητες συνεργασίας με τον πρόεδρο του διοικητικού συμβουλίου της Boing Φίλιπ Κόντι. Ο Κόντι πριν τη συνάντηση δήλωσε ότι υπάρχουν εδώ και καιρό συνομιλίες για τη βελτίωση της συνεργασίας με διάφορους τομείς της τουρκικής βιομηχανίας. Σε αυτό το πλαίσιο ο κ Κόντι είχε επαφές και με εκπροσώπους της Τουρκικής Βιομηχανίας Αεροπλάνων και άλλων οργανισμών στη διάρκεια των οποίων προωθήθηκαν προτάσεις συνεργασίας. Μία από τις προτάσεις αφορά την κατασκευή στην Τουρκία ορισμένων τμημάτων των αεροσκαφών Boing 737. Το δεύτερο σκέλος της ίδιας πρότασης αφορά τη μεταφορά τεχνολογίας. Ο Ερμπακάν λέγοντας ότι η χώρα του έχει ανάγκη από αεροπλάνα τόνισε ότι και άλλες εταιρείες κατασκευής αεροπλάνων πρότειναν την κατασκευή του 50% τμημάτων των αεροσκαφών τους στη Τουρκία και ότι υπάρχει και πρόταση για την κατασκευή του 100% των αεροπλάνων τους.

    [17] ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΩΝ ΣΚΟΠΙΩΝ ΘΑ ΕΞΕΤΑΣΕΙ ΤΟ ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΟ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΤΗΣ ΠΓΔΜ ΣΤΗΝ ΠΟΛΥΕΘΝΙΚΗ ΔΥΝΑΜΗ ΣΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΑ

    Το ενδεχόμενο αποστολής στρατιωτικής δύναμης στην Αλβανία, στο πλαίσιο της πολυεθνικής δύναμης προστασίας που θα αναπτυχεί εκεί, θα συζητηθεί στη σημερινή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου της σκοπιανής κυβέρνησης.

    Η κυβέρνηση εκτιμά ότι η συμμετοχή της ΠΓΔΜ στην πολυεθνική δύναμη θα εδραιώσει το κύρος της στους κόλπους του ΝΑΤΟ αυξάνοντας έτσι τις πιθανότητες ένταξής της στο διεθνή οργανισμό, σχολίαζαν διπλωματικοί κύκλοι στα Σκόπια. Ωστόσο η πιθανότητα συμμετοχής προβληματίζει την κυβέρνηση για τις επιπτώσεις που μπορεί να προκληθούν στις σχέσεις με τις γειτονικές χώρες και ειδικότερα με την Αλβανία.

    [18] ΚΑΙ Η ΟΡΘΟΔΟΞΗ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΩΝ ΣΚΟΠΙΩΝ ΠΕΛΑΤΗΣ ΤΗΣ ΠΑΡΑΤΡΑΠΕΖΑΣ ΤΑΤ

    Καταθέσεις στην παρατράπεζα ΤΑΤ διατηρούσαν ενορίες της ορθόδοξης εκκλησίας της ΠΓΔΜ και τρεις αρχιερείς, συμφωνία με αποκαλύψεις της εφημερίδας "Βέτσερ" των Σκοπίων.

    Όπως αναφέρουν πληροφορίες της εφημερίδας, πρόκειται για καταθέσεις των οποίων το ύψος δεν έχει δοθεί στην δημοσιότητα, καθώς οι επιθεωρητές των Εθνικής Τράπεζας των Σκοπίων δεν έχουν ολοκληρώσει την έρευνα των λογιστικών βιβλίων της παρατράπεζας.

    Σύμφωνα, ωστόσο, με δημοσιογραφικές πληροφορίες, ο Μητροπολίτης των Πρεσπών και του Μοναστηρίου, Πέταρ, διατηρούσε στην ΤΑΤ 150.000 γερμανικά μάρκα, ενώ ως πελάτες της τράπεζας αναφέρονται επίσης δύο μοναστήρια και ο μεγαλύτερος ορθόδοξος ναός της ΠΓΔΜ, "Αγιος Δημήτριος".

    Όπως δήλωσαν στην εφημερίδα εκπρόσωποι της εκκλησίας των Σκοπίων, οι οποίοι προτίμησαν να διατηρήσουν την ανωνυμία τους, οι καταθέσεις στην παρατράπεζα προορίζονταν για την κάλυψη των βασικών λειτουργικών αναγκών των εκκλησιών και των μοναστηριών.

    [19] Ο "ΖΟΡΜΠΑΣ" ΣΕ ΜΠΑΛΕΤΟ ΣΤΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΤΗΣ ΟΧΡΙΔΑΣ

    Εντατικά συνεχίζονται οι προετοιμασίες για την παράσταση του συμφωνικού έργου του Μίκη Θεοδωράκη "Ζορμπας" με το μπαλέτο των Σκοπίων.

    Ηδη ο οργανισμός του μπαλέτου έχει έλθει σε συνεννόηση με τον Ιταλό χορογράφο Λόρκα Μασσίνι, ο οποίος έχει τα πνευματικά δικαιώματα για το έργο και έχουν αρχίσει οι απαράιτητες ενέργειες για την πραγματοποίηση της παράστασης.

    Στόχος των διοργανωτών είναι η παράσταση να είναι έτοιμη για το θεατρικό φεστιβάλ της Οχρίδας το οποίο γίνεται κάθε καλοκαίρι.

    Συγχρόνως εξέφρασαν στον κ.Θεοδωράκη την επιθυμία τους να είναι απρών στην πρεμιέρα αλλά αυτό συναρτάται με το πρόγραμμα του γνωστού ελληνα συνθέτη το οποίο είναι ιδιαίτερα βεβαρυμένο από τις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει.

    Οπως είπε στο Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο κ.Θεοδωράκης, θα επιθυμούσε ιδιαίτερα να έχει τη δυνατότητα να κάνει σειρά εκδηλώσεων και συναυλιών στις πρωτευουσες των γειτονικών χωρών.

    Ο κ.Θεοδωράκης εκτιμά πολύ τις ικανότητες που έχουν οι μουσικοί των Τιράνων τους οποίους θεωρεί ιδιαίτερα καλούς.

    Αλλωστε έχει ήδη εκδηλωθεί από γνωστούς παράγοντες των Tiq\mym η επιθυμία για μία συναυλία του κ.Θοεδωράκη εκεί μολις ασφαλώς ομαλοποιηθεί η κατάσταση.

    [20] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΩΝ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΑΜΥΝΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ- ΒΟΥΛΓΑΡΙΑΣ

    Συνάντηση των υπουργών Αμυνας της Ελλάδας, Ακη Τσοχατζόπουλου και της Βουλγαρίας, Γκεόργκι Ανάνιεφ, πραγματοποιήθηκε σήμερα στην πόλη Σαντάνσκι της νότιας Βουλγαρίας, κοντά στα βουλγαροελληνικά σύνορα.

    Οι δυο άνδρες συζήτησαν τη διαβαλκανική αμυντική συνεργασία, τις εξελίξεις στα Βαλκάνια, τις ανάγκες του βουλγαρικού στρατού, καθώς και το θέμα της ενσωμάτωσης βουλγαρικής μονάδας του υγειονομικού, στην ελληνική δύναμη που θα μεταβεί στην Αλβανία.

    [21] ΣΤΗ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ AYΡΙΟ Ο ΣΥΜΕΩΝ

    Ο έκπτωτος μονάρχης της Βουλγαρίας, Συμεών ο Β ΄, ο οποίος ζει εξόριστος στην Ισπανία, φτάνει αύριο στη Βουλγαρία για επίσκεψη που δεν θα διαρκέσει ούτε 24 ώρες.

    Σύμφωνα με τoν τύπο της Σόφιας, ο Συμεών δέχτηκε την πρόσκληση μερικών πολιτικών κομμάτων για συμμετοχή στις πανηγυρικές εκδηλώσεις με αφορμή την 118η επέτειο από τη θέσπιση του λεγόμενου συντάγματος του Βελίκο Τίρνοβο (παλαιά πρωτεύουσα του βουλγαρικού κράτους).

    Για την επίσκεψή του στη Βουλγαρία, ο Συμεών επικοινώνησε τηλεφωνικά και ενημέρωσε ο ίδος τον Πρόεδρο της Βουλγαρίας, Πέταρ Στογιάνοφ, ο οποίος από την πλευρά του τον προσκάλεσε σε γεύμα το μεσημέρι της Τετάρτης στη Σόφια.

    Στο πλαίσιο της ολιγόωρης επίσκεψής του στην πατρίδα του, ο Συμεών θα προσπαθήσει να αποτρέψει την προεκλογική εκμετάλλευση του ονόματός του, όπως τόνισε η διευθύντρια του γραφείου Τύπου του εκπτώτου στη Σόφια, Γκάλια Ντίτσεβα.

    [22] ΠΑΡΑΤΕΙΝΕΤΑΙ ΚΑΙ ΓΙΑ ΣΗΜΕΡΑ Η ΕΚΛΟΓΙΚΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΣΤΗΝ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΛΑΒΟΝΙΑ

    Ιδιαίτερο ενδιαφέρον απέκτησαν οι εκλογές για την Τοπική Αυτοδιοίκηση που διεξήχθησαν χθες στην Κροατία, εξαιτίας της συμμετοχής των Σερβων της Ανατολικής Σλαβονίας. Η Ανατολική Σλαβονία η οποία βρίσκεται υπό τη διοίκηση των Ηνωμένων Εθνών θα ενταχθεί οριστικά, στις αρχές Ιουλίου, στην Κροατία.

    Κατά την εκλογική διαδικασία στην περιοχή της Ανατολικής Σλαβονίας σημειώθηκαν πλήθος παρατυπιών γεγονός που ανάγκασε τον προσωρινό διοικητή της περιοχής, Ζακ Κλάιν, να παρατείνει και για σήμερα την εκλογική διαδικασία.

    Τα προβλήματα που εμφανίστηκαν αφορούν ελλείψεις στους εκλογικούς καταλόγους έτσι ώστε πάρα πολλοί Σερβοι, παρά το ότι ενεγράφησαν εγκαίρως στους εκλογικούς καταλόγους, δεν μπόρεσαν να ψηφίσουν. Επίσης πολλά εκλογικά τμήματα ξεκίνησαν τη ψηφοφορία καθυστερημένα με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί σύγχιση.

    Ο ηγέτης των Σερβων της περιοχής, Βόισλαβ Στανιμίροβιτς, δήλωσε ότι είναι απογοητευμένος από την εκλογική διαδικασία ενώ ο τοπικός πληθυσμός εξέφρασε παράπονα κατά της UNTAES, της δύναμης tym Ηνωμένων Εθνών στην Ανατολική Σλαβονία, υπό την αιγίδα της οποίας διεξήχθησαν οι εκλογές.

    Η παράταση που δόθηκε αναμένεται ότι θα επιλύσει τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν χθες καθώς οι εκλογείς μπορούν να ψηφίσουν μόνο με την επίδειξη της ταυτότητάς τους ασχέτως αν είναι εγγεγραμμένοι ή όχι στους εκλογικούς καταλόγους.

    Τις εκλογές επέβλεψαν και διεθνείς παρατηρητές, εκπρόσωπος των οποίων ζήτησε συγγνώμη απο τους Σερβους της Ανατολικής Σλαβονίας για την αναστάτωση που δημιουργήθηκε.

    Οσον αφορά τις εκλογές εκτός της Ανατολικής Σλαβονίας, αυτές διεξήχθησαν ομαλά. Σύμφωνα με τα πρώτα αποτελέσματα για την πρωτεύουσα της Κροατίας, το Ζάγκρεμπ, το κυβερνών κόμμα της Δημοκρατικής Κροατικής Ενωσης, του Προέδρου Φράνιο Τούτζμαν και τα δύο μεγάλα κόμματα της αντιπολίτευσης που συμμετείχαν από κοινού στις εκλογές, συγκεντρώνουν προς το παρόν ίσο αριθμό ψήφων.

    Στις υπόλοιπες κροατικές πόλεις, το κόμμα του Φράνιο Τούτζμαν εμφανίζεται να προηγείται αν και η αντιπολίτευση υποστηρίζει ότι το αποτέλεσμα είναι ευνοϊκότερο γι αυτή από αυτό που παρουσιάζουν τα κρατικά μέσα ενημέρωσης.


    [Γ] ΕΙΔΙΚΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ (του Νίκου Χατζή)

    [23] Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ “ΑΣΥΜΒΑΤΟΤΗΤΑ” ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΖΕΙ ΤΗΝ ΠΡΟΣΦΑΤΗ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΤΗΣ ΣΥΝΘΗΚΗΣ ΕΝΟΠΟΙΗΣΗΣ ΡΩΣΙΑΣ-ΛΕΥΚΟΡΩΣΙΑΣ, ΕΝΩ Η ΜΟΣΧΑ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΖΕΙ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΟΥΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ

    Ο πρόεδρος Γιέλτσιν με την υπογραφή του στη συνθήκη ενοποίησης Ρωσίας-Λευκορωσίας (2 Απριλίου) προχώρησε στην υλοποίηση της πιο σοβαρής απειλής του, κατά της Δύσης. Παρά το γεγονός ότι (θεωρητικά) η Ρωσία απέκτησε “κοινά” σύνορα με την Πολωνία, οι διπλωματικοί αναλυτές εκτιμούν ότι οι δύο “εταίροι” έχουν ακόμη πολύ δρόμο να διανύσουν μέχρι την τελική ομοσπονδιοποίηση, ενώ οι διαφορετικοί οικονομικοί προσανατολισμοί τους προκαλούν ιδιαίτερους προβληματισμούς.

    Σε επίπεδο διεθνών σχέσεων, είναι ήδη γνωστό ότι στη προγραμματισμένη σύνοδο του ΝΑΤΟ, που θα πραγματοποιηθεί τον Ιούλιο στη Μαδρίτη είναι -κάτι παραπάνω από σίγουρη- η ένταξη στους κόλπους της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας της Ουγγαρίας, της Τσεχίας και της Πολωνίας. Είναι ξεκάθαρο ότι η είσοδος της τελευταίας στο ΝΑΤΟ, σε συνδυασμό με την υπογραφή της συμφωνίας ενοποίησης σημαίνει (έστω και σε θεωρητικό -για την ώρα- επίπεδο) τη δημιουργία κοινής συνοριακής γραμμής μεταξύ της Ρωσικής Κοινοπολιτείας και του ΝΑΤΟ.

    Στο σημείο αυτό, αξίζει να σημειωθεί ότι στο θέμα της νατοϊκής επέκτασης υπάρχει ταύτιση απόψεων μεταξύ του Λουκασένκο και του Γιέλτσιν, ενώ το Μίνσκ επιθυμεί τη σύναψη πλαισίου που θα επιτρέψει την καλλιέργεια ειδικής (διμερούς) σχέσης συνεργασίας μεταξύ της νατοϊκής συμμαχίας και της Λευκορωσίας.

    Από την άλλη μεριά, οι σύμβουλοι του Ρώσου προέδρου σε “στιγμές έντασης” πριν τη διεξαγωγή της πρόσφατης συνάντησης κορυφής στο Ελσίνκι, τάσσονταν υπέρ της υλοποίησης των ρωσικών σχεδίων ενοποίησης με τη Λευκορωσία ως άμεσο μέτρο πίεσης της Δύσης, ώστε να δοθεί -προς κάθε κατεύθυνση- το μήνυμα για τη sobaq|tgta των επιχειρημάτων της Μόσχας. Άλλωστε, κατά την τελευταία περίοδο νοσηλείας του Γιέλτσιν σε κλινική της Μόσχας, ο ίδιος, είχε αποστείλει επιστολή προς τον Λουκασένκο, ζητώντας τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την επιτάχυνση των διαδικασιών ενοποίησης (ομοσπονδιοποίησης) των δύο πλευρών.

    Στη Δύση, η σκέψη -και μόνο- της ενοποίησης Ρωσίας- Λευκορωσίας προκαλούσε και προκαλεί ανησυχία στους αμυντικούς κύκλους -και όχι μόνο. Η ανησυχία της Ουάσινγτον ήταν εμφανής στις δηλώσεις του εκπροσώπου τύπου του State Department (που ακολούθησαν την υπογραφή της συμφωνίας) και στις οποίες δινόταν έμφαση στις αμερικανικές επιδιώξεις, “ώστε να μη δημιουργηθούν νέες διαχωριστικές γραμμές στην Ευρώπη.”

    Στο εσωτερικό, οι Ρώσοι κομμουνιστές, αλλά και οι εθνικιστές είδαν θετικά την υπογραφή της συνθήκης, καθώς νοσταλγούν την “επιστροφή” στο παρελθόν της κραταιάς Σοβιετικής Ένωσης. Ωστόσο, υπήρξαν απόψεις που χαρακτήρισαν της όλη κίνηση ως “πρόωρη.” “Πρόκειται για το πιο σοβαρό βήμα του προέδρου Γιέλτσιν την τελευταία πενταετία,” δήλωσε χαρακτηριστικά ο ηγέτης των κομμουνιστών Γκενάντι Ζουγάνοφ. Είναι αξιοσημείωτο, ότι αντιδράσεις υπήρξαν και από την πλευρά των συνεργατών του Ρώσου προέδρου με επικεφαλής τον “αναβαθμισμένο” Ανατόλι Τσουμπάις, που σύμφωνα με εκτιμήσεις πολιτικών αναλυτών έχει κάθε λόγο να ανησυχεί για την -οποιαδήποτε μορφής- “εμπλοκή” του Λουκασένκο στην πολιτική ζωή της Ρωσίας.

    Στη Λευκορωσία, η δικτατορική συμπεριφορά του Λουκασένκο δεν εμπόδισε εκατοντάδες διαδηλωτές να εκφράσουν την αντίθεση τους στην προοπτική της τελικής ομοσποδιοποίησης με τη Ρωσία την ίδια στιγμή που ο Γιέλτσιν δήλωνε στη Μόσχα: “ Η ενοποίηση δεν σημαίνει την ίδρυση νέου κράτους. Οι δύο πλευρές διατηρούν την κρατική τους οντότητα, ενώ εισερχόμαστε σε μια νέα περίοδο συνεργασίας.”

    ΟΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΠΑΡΑΜΕΤΡΟΙ ΤΗΣ ΕΝΟΠΟΙΗΣΗΣ

    Από την άλλη πλευρά, οι μελοντικές προθέσεις των δύο ηγετών έγιναν ξεκάθαρες κατά τη διάρκεια πρόσφατων δηλώσεων του Λουκασένκο: “ Θέλουμε να δημιουργήσουμε μια ενοποιημένη οικονομική και τελωνειακή ζώνη. Σε λίγα χρόνια επιθυμούμε να υλοποιήσουμε την κοινή μας συνεργασία σε βαθμό που να συγκρίνεται με αυτόν της Ευρωπαϊκής Ένωσης.” Ο ηγέτης της Λευκορωσίας φαίνεται να αγνοεί τις δυσκολίες που -σήμερα- αντιμετωπίζει η ΕΕ, ειδικότερα στο θέμα της εννιαίου νομίσματος και αφού έχει διανυθεί διαδρομή μισού αιώνα από τη θεμελιακή για τα -ευρωπαϊκά δεδομένα- Συνθήκη της Ρώμης.

    Κατά γενική ομολογία η ενίσχυση της οικονομικής συνεργασίας αποτελεί τη βασική πλατφόρμα (που εκτιμάται) ότι μπορεί να εγγυηθεί την πορεία προς την μελλοντική (τελική) ομοσπονδιοποίηση. Ωστόσο, τα ψυχρά οικονομικά δεδομένα δημιουργούν έντονους προβληματισμούς, καθώς από το 1991, οι δύο οικονομίες έχουν ακολουθήσει διαφοροποιημένες στρατηγικές.

    Το κύριο χαρακτηριστικό οικονομικής διαφοροποίησης εστιάζεται στα διαφορετικά μεγέθη των δύο οικονομιών (το ΑΕΠ της Λευκορωσίας μόλις που φτάνει τα 8 δις δολάρια, έναντι του ρωσικού ΑΕΠ που ανέρχεται σε 400 δις δολάρια), αλλά και στον διαφορετικό τους χαρακτήρα. Οι δύο εταίροι γνώρισαν -από πρώτο χέρι- τις συνέπειες κατάρρευσης της Σοβιετικής Ένωσης, καθώς προκλήθηκε αναταραχή στις elpoqij]r τους σχέσεις, που επηρέασε (αρνητικά) τον εφοδιασμό των επιχειρήσεων σε πρώτες ύλες και την παραγωγικότητα των αντίστοιχων βιομηχανικών τομέων.

    Από το 1991, η Μόσχα στράφηκε προς την καλλιέργεια εκείνων των συνθηκών που θα επέτρεπαν την μετάβαση της οικονομίας της προς την ελεύθερη οικονομία της αγοράς, με κεντρικούς άξονες τις ιδιωτικοποιήσεις των κρατικών επιχειρήσεων και τη ροή δανειοδοτήσεων από τους διεθνείς οικονομικούς οργανισμούς. Από την άλλη μεριά, η οικονομία της Λευκορωσίας διατηρεί μέχρι σήμερα, όλα τα χαρακτηριστικά της συγκεντρωτικής οικονομίας που εκφράζονται - κύριως- μέσω του κρατικού χαρακτήρα των επιχειρήσεων.

    Το σοβαρότερο πρόβλημα εστιάζεται στην συναλλαγματική ισοτιμία, καθώς οικονομικοί κύκλοι εκτιμούν ότι ενδεχόμενη 1/1 ανταλλαγή ρωσικών ρουβλίων με τα ρούβλια της Λευκορωσίας, θα στοιχίσει στη ρωσική οικονομία το 5% του σημερινού ΑΕΠ, ενώ υπάρχει “αβεβαιότητα” για την τελική στάση των διεθνών οικονομικών οργανισμών μπροστά σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Τόσο το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, όσο και η Διεθνής Τράπεζα, ανέστειλαν προγραμματισμένες χρηματοδοτήσεις προς το Μίνσκ εξαιτίας του χαλαρού -έως ανύπαρκτου- ρυθμού των ιδιωτικοποιήσεων.

    Υπό το σκεπτικό αυτό, είναι αυτονόητο ότι η ενεργοποίηση κάθε εμπορικής συνεργασίας λειτουργεί υπέρ των συμφερόντων της οικονομικά αδύνατης Λευκορωσίας και έτσι εξηγούνται και οι αντιδράσεις υψηλόβαθμων κυβερνητικών στελεχών, όπως ο Τσουμπάις. Ένα σταθερό σύστημα ισοτιμίας θα δώσει στους Λευκορώσους τη δυνατότητα να βελτιώσουν τις εμπορικές τους σχέσεις με τη Ρωσία, αλλά -ακόμη- και με τη Δύση. Η ανταλλακτική δύναμη του νομίσματος τους, θα λειτουργήσει θετικά ως προς τον εφοδιασμό της βιομηχανίας τους με πρώτες ύλες, καθώς θα μπορούν να πληρώσουν (με το δικό τους νόμισμα) για να τις αγοράσουν.

    Στο θέμα της νομισματικής ισοτιμίας οικονομικοί κύκλοι εκτιμούν ότι το Κρεμλίνο θα πρέπει -με προσοχή- να εξετάσει τα θετικά και τα αρνητικά, καθώς η Λευκορωσία προσφέρει έναν εναλλακτικό εμπορικό δρόμο προς τις δυτικές αγορές -προς αντικατάσταση αυτού της Ουκρανίας.

    ΚΥΡΙΑΡΧΟΣ Ο ΡΟΛΟΣ ΤΗΣ GAZPROM

    Στο πλαίσιο διαμόρφωσης ενός ευρύτερου παζλ ενεργειακών συμφερόντων στην περιοχή του Εύξεινου και της Κασπίας, η Μόσχα - μέσω της ρωσικής Gazprom- ενδιαφέρεται έντονα για τη διασφάλιση νέων ενεργειακών διαδρόμων για τη μεταφορά του φυσικού της αερίου, στις αγορές της Δυτ. Ευρώπης.

    Στο σημείο αυτό, εστιάζεται ένα βασικό πλεονέκτημα υπογραφής της συνθήκης ενοποίησης, καθώς τμήμα του γιγαντιαίου αγωγού (μήκους 4000 και πλέον χλμ., με ετήσια μεταφορική ικανότητα 60 δις κυβικών μέτρων) που θα ενώνει το ρωσικό Βορρά με τις δυτικές αγορές θα διέρχεται από το έδαφος της Λευκορωσίας.

    Στην υλοποίηση των σχεδίων είναι κυρίαρχος ο ρόλος της Gazprom, που στοχεύει στο διπλασιασμό των εξαγωγών της προς την Ευρώπη. Παράλληλα, ο αγωγός αυτός δημιουργεί ένα νέο ενεργειακό διάδρομο (σε αντίθεση με τη χρησιμοποίηση της Ουκρανίας), που σαφέστατα λειτουργεί υπέρ των ρωσικών ενεργειακών συμφερόντων, εάν ληφθεί υπόψη η πρόσφατη ενεργειακή προσέγγιση Ουκρανίας-Γεωργίας- Αζερμπαϊζάν.

    Παρόμοιες εξελίξεις δρομολογούνται και στον τομέα των πετρελαίων, καθώς τα διυλιστήρια Naftan στη Λευκορωσία μπορούν - άνετα- να αντικαταστήσουν τις εγκαταστάσεις διύλισης στο Γκρόζνι της Τσετσενίας, των οποίων η παραγωγικότητα μειώθηκε από 19 εκατ. τόνους (1995) σε 100 τόνους σήμερα. Παράλληλα, βρίσκονται σε εξέλιξη διαδικασίες ιδιωτικοποίησης της αναφερόμενης εταιρίας με προτεινόμενη συμμετοχή στο 51% των ρωσικών εταιριών LUK oil και Yukos.

    Το ενεργειακό “σκηνικό” που προωθεί η Μόσχα εξυπηρετεί και τα συμφέροντα του Μίνσκ, καθώς η Naftan είναι -πλήρως- εξαρτημένη από το ρωσικό πετρέλαιο, ενώ σχεδιάζεται αύξηση της ετήσιας παραγωγής της από 7 εκατ. τόνους αργού πετρελαίου (σήμερα) στο μάξιμουμ των δυνατοτήτων της που μεταφράζεται σε 25 εκατ. τόνους.


    Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/

    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute
    mpa2html v3.04 run on Monday, 14 April 1997 - 11:35:19