Read the OECD Report on Education in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 97-04-02

From: Macedonian Press Agency <mpa@philippos.mpa.gr>

Macedonian Press Agency: News in Elot928 Greek Directory

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ

Θεσσαλονίκη 2 Απριλίου 1997


ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ

[Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

[Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ


ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

[Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [01] ΠΡΟΕΧΕΙ Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΛΥΣΗ ΤΟΥ ΑΛΒΑΝΙΚΟΥ ΣΥΜΦΩΝΗΣΑΝ ΣΗΜΙΤΗΣ ΚΑΙ ΦΙΝΟ -ΑΥΡΙΟ ΤΕΤΡΑΜΕΡΗΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΠΑΓΚΑΛΟΥ-ΦΙΝΟ-ΒΡΑΝΙΤΣΚΙ - ΒΑΝ ΜΙΡΛΟ

  • [02] ΝΕΟ ΠΝΕΥΜΑ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΕΠΙΘΥΜΕΙ Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΤΗΣ ΑΛΒΑΝΙΑΣ

  • [03] Δ.ΡΕΠΠΑΣ: Ο ΡΟΛΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΣΤΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ ΕΝΙΣΧΥΕΤΑΙ ΣΗΜΕΙΟΛΟΓΙΚΑ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΑ

  • [04] Κ.ΣΗΜΙΤΗΣ: ΑΠΟΔΙΔΕΙ ΚΑΡΠΟΥΣ Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ

  • [05] ΟΜΙΛΙΑ ΣΗΜΙΤΗ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΠΑΣΟΚ

  • [06] Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Η ΕΛΛΑΔΑ ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΕΙ ΤΙΣ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΕΣ ΦΙΝΟ ΓΙΑ ΕΞΟΜΑΛΥΝΣΗ ΣΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΑ

  • [07] ΤΕΡΑΣΤΙΕΣ ΟΙ ΖΗΜΙΕΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΩΝ ΣΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΑ- ΤΗ ΛΗΨΗ ΜΕΤΡΩΝ ΖΗΤΑ Ο ΣΕΒΕ

  • [08] 75 ΤΟΝΟΙ ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΗΣ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΑΠΟ ΤΗ ΔΡΑΜΑ ΣΤΗ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ

  • [09] ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΗ ΒΟΗΘΕΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΒΕΘ ΣΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΑ ΚΑΙ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ

  • [10] ΠΟΣΟ 3 ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΩΝ ΔΡΑΧΜΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΩΝ ΑΛΒΑΝΩΝ ΔΙΚΗΓΟΡΩΝ ΣΤΕΛΝΟΥΝ ΟΙ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΕΙΣ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΙ ΤΟΥΣ

  • [11] ΕΠΑΝΑΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΙ ΣΗΜΕΡΑ ΟΙ ΕΛΛΗΝΟΣΚΟΠΙΑΝΕΣ ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ

  • [12] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΑΠ.ΚΑΚΛΑΜΑΝΗ - I.KARIMOV

  • [13] Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ: ΟΧΙ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ

  • [14] ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΑΠΟ 53.225 ΒΟΥΛΓΑΡΟΥΣ ΗΡΘΑΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΤΟΥΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟΥΣ ΜΗΝΕΣ-343 ΣΥΝΕΛΗΦΘΗΣΑΝ

  • [15] ΥΠΟΜΝΗΜΑ ΣΕΒΕ ΣΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ, Γ. ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ

  • [16] ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ -ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ Α.ΑΘΕΝΣ ΣΕ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑΤΑ

  • [17] ΜΕΓΑΛΗ ΝΙΚΗ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΜΕ ΣΚΟΡ 1-0 ΕΝΑΝΤΙ ΤΗΣ ΒΟΣΝΙΑΣ ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΣΕΡΑΓΕΒΟ


  • [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [18] ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΤΩΝ ΑΝΔΡΩΝ ΤΗΣ ΠΟΛΥΕΘΝΙΚΗΣ ΕΧΕΙ ΣΤΗ ΡΩΜΗ Ο ΑΛΒΑΝΟΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΜΥΝΑΣ-ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΩΝ ΑΡΧΗΓΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΝΑΥΑΓΙΟ ΣΤΗΝ ΑΔΡΙΑΤΙΚΗ

  • [19] ΣΚΟΠΙΑ: ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΠΡΟΚΑΛΕΙ Η ΠΑΡΑΤΡΑΠΕΖΑ

  • [20] Ο ΓΑΛΛΟΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΣΤΗΝ ΑΓΚΥΡΑ ΓΙΑ ΔΙΗΜΕΡΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ

  • [21] Τ.ΤΣΙΛΛΕΡ: " Ο ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΣ ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ ΘΑ ΔΙΑΛΥΘΕΙ ΜΟΝΟΝ ΕΑΝ ΤΟ ΚΟΜΜΑ ΕΥΗΜΕΡΙΑΣ ΔΕΝ ΤΗΡΗΣΕΙ ΤΟ ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΟ ΠΟΥ ΥΠΟΓΡΑΨΑΜΕ"

  • [22] ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΕΙΤΑΙ Η ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΔΗΜΟΣΙΑ ΤΡΑΠΕΖΑ ΣΤΗΝ ΠΓΔΜ

  • [23] ΠΕΝΤΕ ΑΤΟΜΑ ΣΥΝΕΛΗΦΘΗΣΑΝ ΓΙΑ ΕΜΠΟΡΙΟ ΟΠΛΩΝ ΣΤΗΝ ΠΓΔΜ - ΤΑ ΟΠΛΑ ΠΡΟΜΗΘΕΥΤΗΚΑΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΑ

  • [24] ΚΑΙ ΑΛΛΗ ΠΑΡΑΤΡΑΠΕΖΑ ΣΤΑ ΣΚΟΠΙΑ;


  • ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

    [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [01] ΠΡΟΕΧΕΙ Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΛΥΣΗ ΤΟΥ ΑΛΒΑΝΙΚΟΥ ΣΥΜΦΩΝΗΣΑΝ ΣΗΜΙΤΗΣ ΚΑΙ ΦΙΝΟ -ΑΥΡΙΟ ΤΕΤΡΑΜΕΡΗΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΠΑΓΚΑΛΟΥ-ΦΙΝΟ-ΒΡΑΝΙΤΣΚΙ - ΒΑΝ ΜΙΡΛΟ

    Νέα διπλωματική προσπάθεια για το Αλβανικό έχει ξεκινήσει η ελληνική κυβέρνηση καθώς τη χώρα μας επισκέπτεται μετά από πρόσκληση του Κώστα Σημίτη, ο Αλβανός πρωθυπουργός Μπασκίμ Φίνο, συνοδευόμενος από τους υπουργούς Εξωτερικών, Οικονομικών και Εμπορίου.

    Τον κ. Φίνο υποδέχτηκαν η ηγεσία του υπουργείου Εξωτερικών και οι υπουργοί Δημόσιας Τάξης και Εσωτερικών, Γιώργος Ρωμαίος και Αλέκος Παπαδόπουλος.

    Κατά τη συνάντησή τους στο Μέγαρο Μαξίμου οι κύριοι Σημίτης και Φίνο συζήτησαν το θέμα της αποστολής εκ μέρους της Ελλάδας ανθρωπιστικής βοήθειας στην Αλβανία καθώς και της αποστολής πολυεθνικής δύναμης στη γειτονική χώρα. Υπογράμμισαν ακόμη την αναγκαιότητα εξεύρεσης πολιτικής λύσης στο Αλβανικό.

    Εξάλλου, το βράδυ φτάνουν στην Αθήνα ο εντεταλμένος του ΟΑΣΕ για το θέμα Φραντς Βρανίτσκι και ο προεδρεύων του Συμβουλίου υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης Χανς Βαν Μίρλο. Οι δύο αξιωματούχοι θα έχουν αύριο διαδοχικές συναντήσεις με τον Μπασκίμ Φίνο και τον Θεόδωρο Πάγκαλο, ενώ στη συνέχεια θα πραγματοποιηθεί τετραμερής σύσκεψη των κυρίων Φίνο, Βρανίτσκι, Βαν Μίρλο και της ηγεσίας του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών.

    Στη διάρκεια της συνάντησης που θα έχει ο υπουργός Εξωτερικών Θεόδωρος Πάγκαλος με τον κ. Βαν Μίρλο θα συζητηθούν και τα ελληνοτουρκικά.

    [02] ΝΕΟ ΠΝΕΥΜΑ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΕΠΙΘΥΜΕΙ Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΤΗΣ ΑΛΒΑΝΙΑΣ

    Την πρόθεση του να εγκαινιάσει ένα νέο πνεύμα συνεργασίας με την κυβέρνηση Σημίτη εκφράζει ο πρωθυπουργός της Αλβανίας, Μπασκίμ Φίνο, σε συνέντευξη του στην εφημερίδα "Τα Νέα".

    Ο κ. Φίνο τονίζει ότι θέλει να βελτιωθεί ακόμη περισσότερο το μοντέλο συνύπαρξης Αλβανών και Ελλήνων, επισημαίνει το θετικό ρόλο του προξένου της Ελλάδας στο Αργυρόκαστρο και του πρεσβευτή στα Τίρανα και σημειώνει πως η εντύπωση όλων των υπουργών της κυβέρνησης του είναι ότι η ελληνική αποστολή στην Αλβανία πήγε με πραγματικά μεγάλο ενδιαφέρον για να ασχοληθεί με την επίλυση των προβλημάτων.

    Για την επίθεση εναντίον του ελληνικού προξενείου στο Αργυρόκαστρο έδωσε την εξής απάντηση:"Δεν νομίζω πως η επίθεση αυτή έγινε από Αργυροκαστρίτες. Δεν θα ήθελα να πω τίποτε άλλο".

    Σχετικά με τη στάση που θα κρατήσουν οι ένοπλοι πολίτες στο Νότο, όταν φτάσουν οι ειρηνευτικές δυνάμεις σχολίασε:"Αυτό που έχει μεγαλύτερη σημασία είναι η συνεργασία των δυνάμεων αυτών με τις αλβανικές αστυνομικές δυνάμεις. Δεν έρχονται να πολεμήσουν με κανέναν στην Αλβανία, αλλά έρχονται να βοηθήσουν στη διανομή της bo^heiar σε όλα τα διαμερίσματα της χώρας. Η μοναδική τους αρχή είναι η αυτοάμυνα".

    Αναφορικά με το ναυάγιο στο Οτράντο και τις επιπτώσεις στις σχέσεις Ιταλίας-Αλβανίας παρατήρησε:"Φρονώ ότι το πολιτικό κλίμα μεταξύ της αλβανικής και της ιταλικής πλυράς δεν υπάρχει λόγος να ψυχραθεί λόγω αυτού του συμβάντος, γιατί δεν ήταν κάποιο πολιτικό συμβάν. Ομως, από την άλλη πλευρά φρονώ πως οι χώρες που έχουν εκφράσει την ετοιμότητα να συμμετάσχουν στην πολυεθνική δύναμη θα πρέπει μόνες τους να συζητήσουν για το ποιος θα πρέπει να αναλάβει τη διοίκηση".

    [03] Δ.ΡΕΠΠΑΣ: Ο ΡΟΛΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΣΤΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ ΕΝΙΣΧΥΕΤΑΙ ΣΗΜΕΙΟΛΟΓΙΚΑ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΑ

    Ο ρόλος της Ελλάδας στην περιοχή των Βαλκανίων ενισχύεται σημειολογικά και πολιτικά μετά από τις τρέχουσες εξελίξεις και την ενεργό ανάμειξη της χώρας μας στις προσπάθειες εξεύρεσης πολιτικής λύσης στο Αλβανικό. Αυτό δήλωσε σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Ρέππας και πρόσθεσε ότι η χώρα μας επιδιώκει ενεργό ρόλο στην Αλβανία και το έχει πετύχει σε μεγάλο βαθμό μέχρι σήμερα. Τόνισε δε ότι το ενδιαφέρον της Ελλάδας για την Αλβανία είναι έντονο λόγω της παρουσίας της μειονότητας.

    Ο Υπουργός Τύπου αναφορικά με την επίθεση στο ελληνικό προξενείο στο Αργυρόκαστρο, είπε ότι η χώρα μας επιθυμεί έρευνα για τον εντοπισμό των υπευθύνων της επίθεσης αυτής. Σημείωσε, ωστόσο, ότι οι συνθήκες που επικρατούν στη γειτονική χώρα δεν επιτρέπουν την πλήρη διαλεύκανση αυτής της υπόθεσης.

    [04] Κ.ΣΗΜΙΤΗΣ: ΑΠΟΔΙΔΕΙ ΚΑΡΠΟΥΣ Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ

    Ικανοποιημένος για την αποτελεσματικότητα της πολιτικής της κυβέρνησης εμφανίστηκε ο πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης, κατά την ομιλία του στη συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ.

    Όπως είπε ο πρωθυπουργός η πολιτική στα Βαλκάνια, τα εξωτερικά θέματα και την οικονομία αποδίδει καρπούς και σημείωσε ότι το ΠΑΣΟΚ είναι το μόνο κόμμα που έχει αποσαφηνισμένες θέσεις για τα προβλήματα της χώρας. Τα κόμματα της αντιπολίτευσης, υπογράμμισε, αναλώνονται σε δηλώσεις παροχών και μάχες των εντυπώσεων.

    Αναφερόμενος στο ρόλο του βουλευτή τόνισε ότι πρέπει να γίνει περισσότερο πολιτικός και να αναβαθμιστεί ταυτόχρονα και ο ρόλος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας.

    [05] ΟΜΙΛΙΑ ΣΗΜΙΤΗ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΠΑΣΟΚ

    Στη στάση της ελληνικής κυβέρνησης σχετικά με την κρίση στην Αλβανία αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης, στην ομιλία του στην κοινοβουλευτική ομάδα του κυβερνώντος κόμματος.

    "Η Ελλάδα είχε παρουσία και συνέβαλε αποφασιστικά στις διαβουλεύσεις στην Ευρωπαική Ενωση", είπε ο κ. Σημίτης και πρόσθεσε:"Στόχος μας είναι η με πολιτικά μέσα αντιμετώπιση των εξελίξεων ώστε να κατοχυρώσουμε την ειρήνη, τη σταθερότητα, αλλά και την προστασία των δικαιωμάτων της μειονότητας. Στόχος μας δεν ^tam και δεν είναι η δημιουργία ζώνης επιρροής με άλλες χώρες. Οι επιδιώξεις αυτές δεν εκφράζουν τη δικιά μας αντίληψη των διεθνών σχέσεων. Εμείς δεν επιδιώκουμε ένα κόσμο εξουσιαζόντων ισχυρών και υποταγμένων αδυνάτων. Η Ελλάδα κερδίζει, και το έχουν δείξει οι εξελίξεις των τελευταίων μηνών, όταν παίρνει πρωτοβουλίες που προωθούν τη συνεργασία των λαών, την επίλυση διαφορών, όταν εξασφαλίζει σε αυτούς δυνατότητες ανάπτυξης. Το έδειξε το ταξίδι του κ. Πάγκαλου στα Σκόπια και στο Βελιγράδι και το δικό μου στο Βουκουρέστι. Αυτό θα συνεχίσουμε να πράττουμε".

    Ο κ. Σημίτης μίλησε για την ανάγκη νέας προσέγγισης των λειτουργιών στο κόμμα και την κοινοβουλευτική ομάδα και υπογράμμισε:"Την ώρα τούτη των μεγάλων αποφάσεων για την Ελλάδα, το μόνο κόμμα που έχει αποσαφηνισμένες θέσεις και ολοκληρωμένο σχέδιο για την πορεία της χώρας είναι το ΠΑΣΟΚ. Τα κόμματα της αντιπολίτευσης δεν έχουν παρουσιάσει μια εναλλακτική πρόταση στις βασικές μας επιλογές. Τα κόμματα της αντιπολίτευσης αντί να αναζητούν και να προβάλλουν θέσεις για τα μεγάλα προβλήματα της χώρας, αναλώνονται είτε σε πλειοδοσίες παροχών είτε σε προσπάθειες να αγνοήσουν την ουσία της πολιτικής μέσω της επικέντρωσης σε μια μάχη εντυπώσεων".

    [06] Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Η ΕΛΛΑΔΑ ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΕΙ ΤΙΣ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΕΣ ΦΙΝΟ ΓΙΑ ΕΞΟΜΑΛΥΝΣΗ ΣΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΑ

    Η Ελλάδα υποστηρίζει τις προσπάθειες του πρωθυπουργού της Αλβανίας, Μπασκιμ Φινο, για εξομάλυνση της κατάστασης στη χώρα του, τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Παπανδρέου, μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό "Φλας".

    Οπως είπε στη συνάντηση Σημίτη-Φίνο θα συζητηθεί και το θέμα της ελληνικής μειονότητας, την οποία χαρακτήρισε γέφυρα φιλίας και συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών, ενώ για τους κινδύνους που θα αντιμετωπίσει η ελληνική στρατιωτική δύναμη στην Αλβανία επισήμανε ότι είναι περισσότεροι στο Νότο, όπου μπορεί να υπάρξει προβοκάτσια, από ότι στα Τίρανα.

    [07] ΤΕΡΑΣΤΙΕΣ ΟΙ ΖΗΜΙΕΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΩΝ ΣΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΑ- ΤΗ ΛΗΨΗ ΜΕΤΡΩΝ ΖΗΤΑ Ο ΣΕΒΕ

    Οι καταστροφές που υφίστανται οι Ελληνες επιχειρηματίες, ιδιαίτερα στη νότια Αλβανία, όπου έχουν κατά κύριο λόγο εγκατασταθεί οι ελληνικές μονάδες, είναι τεράστιες και μόνο μετά την ομαλοποίηση της κατάστασης θα καταστεί δυνατή η ακριβής εκτίμησή τους. Αυτό επισημαίνει ο Σύνδεσμος Εξωγωγέων Βορείου Ελλάδος, ο οποίος με επείγον τηλεγράφημά του προς τους υπουργούς Εξωτερικών, Εθνικής Οικονομίας και Ανάπτυξης ζητά τη λήψη άμεσων μέτρων για τη στήριξη των Ελλήνων επιχειρηματιών που δρουν στην Αλβανία.

    Με αφορμή τη σημερινή επίσκεψη του Αλβανού πρωθυπουργού στην Ελλάδα, ο ΣΕΒΕ υπογραμμίζει ότι πέρα από την παρέμβαση της ελληνικής πολιτείας θα πρέπει και από την αλβανική κυβέρνηση να υπάρξει δέσμευση για την κάλυψη των Ελλήνων επιχειρηματιών, στο πλαίσιο μάλιστα και των διμερών συμφωνιών που έχουν υπογραφεί και ιδιαίτερα της συμφωνίας για την προστασία των επενδύσεων.

    "Οι ελληνικές και άλλες ξένες επενδύσεις στην Αλβανία συμβάλλουν στη διατήρηση συνθηκών ειρήνης και σταθερότητας στην περιοχή και μειώνουν το μεταναστευτικό ρεύμα", καταλήγει ο ΣΕΒΕ.

    [08] 75 ΤΟΝΟΙ ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΗΣ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΑΠΟ ΤΗ ΔΡΑΜΑ ΣΤΗ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ

    Εβδομήντα πέντε τόνους ανθρωπιστικής βοήθειας πρόσφερε η Δράμα στο Γκότσε Ντέλτσεφ της Βουλγαρίας.

    Η βοήθεια, που συγκέντρωσαν οι Δραμινοί με πρωτοβουλία της Τοπικής και της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης της περιοχής, περιλαμβάνει κυρίως τρόφιμα -αλεύρι, λάδι, πατάτες, ζυμαρικά-, αλλά και ποσότητα φαρμάκων.

    Επικεφαλής της αποστολής, που ξεκίνησε σήμερα και επιστρέφει αύριο το βράδυ, είναι ο νομάρχης Δράμας Σωκράτης Δημητριάδης και συμμετέχουν αντιπροσωπείες της νομαρχίας και της Τοπικής Ενωσης Δήμων Κοινοτήτων Δράμας.

    [09] ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΗ ΒΟΗΘΕΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΒΕΘ ΣΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΑ ΚΑΙ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ

    Ανθρωπιστική βοήθεια τόσο στην Αλβανία όσο και στη Βουλγαρία θα στείλει το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης (ΒΕΘ), όπως προέκυψε μετά τη συνεδρίαση του Δ.Σ.

    Την προσπάθεια οργάνωσης ανέλαβε επιτροπή από μέλη του Δ.Σ του ΒΕΘ, το οποίο καλεί όλα τα μέλη του να ανταποκριθούν σε αυτήν την πρωτοβουλία και να συστρατευθούν οι προσπάθειες του ΒΕΘ για μια έντονη ανθρωπιστική παρουσία στις δύσκολες στιγμές που περνούν οι γειτονικοί βαλκανικοί λαοί.

    [10] ΠΟΣΟ 3 ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΩΝ ΔΡΑΧΜΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΩΝ ΑΛΒΑΝΩΝ ΔΙΚΗΓΟΡΩΝ ΣΤΕΛΝΟΥΝ ΟΙ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΕΙΣ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΙ ΤΟΥΣ

    Mε 3 εκατομμύρια δραχμές ενισχύουν τους συναδέλφους τους της Αλβανίας οι δικηγόροι της Θεσσαλονίκης.

    Το ποσό, που θα σταλεί στον Εθνικό Δικηγορικό Σύλλογο της Αλβανίας μέσω τραπεζικού λογαριασμού, αποτελεί τη συμβολή των Θεσσαλονικέων στην αντιμετώπιση των άμεσων αναγκών των δικηγόρων της γειτονικής χώρας, όπως είπε στο Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο διευθυντής του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης κ. Αστέριος Ηλιάδης. "Τη στιγμή μάλιστα που οι δύο Σύλλογοι είναι μέλη της Ενωσης Βαλκανικών Δικηγορικών Συλλόγων".

    Η σχετική απόφαση ελήφθη στην τελευταία συνεδρίαση του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης.

    [11] ΕΠΑΝΑΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΙ ΣΗΜΕΡΑ ΟΙ ΕΛΛΗΝΟΣΚΟΠΙΑΝΕΣ ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ

    Επαναλαμβάνονται σήμερα στη Νέα Υόρκη, υπό την αιγίδα του Σάιρους Βανς οι ελληνοσκοπιανές συνομιλίες για την αναζήτηση εξεύρεσης λύσης στο θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, όπως προβλέπεται ρητά από το άρθρο 5 της ενδιάμεσης συμφωνίας που έχουν υπογραψει οι υπουργοί Εξωτερικών των δυο χωρών.

    Παρά το γεγονός ότι οι σχέσεις Ελλαδας-ΠΓΔΜ βρίσκονται σε πολύ καλό επίπεδο, ιδιαίτερα μετά την πρόσφατη επίσκεψη του upouqco} Εξωτερικών, Θ.Πάγκαλου στα Σκόπια, διπλωματικοί κύκλοι στην έδρα του διεθνούς οργανισμού δεν αναμένουν θεαματικά αποτελέσματα από τη νέα αυτή συναντηση των εκπροσώπων των δυο χωρών καθώς και οι δύο πλευρές εμμένουν στις ήδη διατυπωμένες θέσεις τους.

    Στο μεταξύ στα Σκόπια, ο Βρετανός πρέσβης Ρόμπιν Ο΄Νηλ ο οποίος διετέλεσε μεσολαβητής για την επίλυση του θέματος της ονομασίας, εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Ενωσης το δεύτερο εξάμηνο του 1992 επανέφερε στο προσκήνιο την ονομασία "Δημοκρατία Μακεδονίας- Σκόπια" , πρόταση που είχε διατυπώσει ο ίδιος, και η οποία κατά την εκτίμησή του θα διευκόλυνε τη λύση ενός προβλήματος που πιθανόν να διαιωνισθεί.

    Ο Ρόμπιν Ο΄Νηλ τόσο στη διάρκεια ομιλίας του όσο και σε συνέντευξη στη σκοπιανή κρατική τηλεόραση υποστήριξε ότι κάποια ονομασία παραπλήσια με αυτή που ο ίδιος είχε προτείνει το 1992, θα μπορούσε να βρεθεί κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων που διεξάγονται μεταξύ των δυο χωρών υπό την αιγίδα του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη.

    Κατά την άποψή του μια τέτοια λύση θα διατηρούσε το κύρος και την αξιοπρέπεια των δύο πλευρών και θα εξεπλήρωνε τη δέσμευση που έχουν αναλάβει βάσει της ενδιάμεσης συμφωνίας. Εκτίμησε ότι αν συνεχιστεί η χρήση του όρου ΠΓΔΜ, αυτό θα σημαίνει ότι η ίδια η ύπαρξη είναι κατά κάποιο τρόπο προσωρινή και αβέβαιη, ενώ όπως είπε, όσο περνά ο καιρός τόσο πιο δύσκολη θα γίνεται η επίλυση του ζητήματος αυτού.

    Ο Βρεανός πρέσβης υποστήριξε ότι η συγκεκριμένη ονομασία, "Δημοκρατία Μακεδονίας-Σκόπια", δίνει τη δυνατότητα σε κάθε πλευρά να χρησιμοποιεί το όνομα που την εξυπηρετεί. Την μεν ΠΓΔΜ το "Δημοκρατία Μακεδονίας" τη δε Ελλαδα το Σκόπια, εφόσον και τα δυο ονόματα θα περιλαμβάνονται στην ονομασία του κράτους.

    [12] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΑΠ.ΚΑΚΛΑΜΑΝΗ - I.KARIMOV

    Τη μονοσήμαντη υποστήριξη της χώρας του στις θέσεις της Ελληνικής Κυβέρνησης για το Αιγαίο και την Κύπρο εξέφρασε ο Πρόεδρος της Δημοκρατιας του Ουζμπεκιστάν, κ. I. Karimov στον Πρόεδρο της Βουλής κ. Απόστολο Κακλαμάνη, υπογραμμίζοντας τη βαθειά του προσήλωση στις αρχές του Διεθνούς Δικαίου.

    Ο κ. Karimov που επισκέφθηκε το πρωί τον κ. Κακλαμάνη στο γραφείο του, προέβη στην κατηγορηματική δήλωση "ότι εφόσον η Ελλάδα συμφωνεί με τις αρχές του Διεθνούς Δικαίου, το Ουζμπεκιστάν υποστηρίζει ανεπιφύλακτα τις θέσεις αυτές", εκφράζοντας παράλληλα την άποψη ότι με ένοπλες συρράξεις δεν μπορούν να διευθετηθούν τα μεγάλα ζητήματα.

    Και οι δύο άνδρες αναφέρθηκαν στις φιλικές σχέσεις που συνδέουν τις δύο χώρες από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα και εξέφρασαν τη βούληση για περαιτέρω ανάπτυξη και ακόμη στενότερες, καρποφόρες και μακροχρόνιες σχέσεις φιλίας και συνεργασίας.

    Ο κ. Karimov χαρακτήρισε τη χώρα μας ως σταθεροποιητικό παράγοντα, όχι μόνο στα Βαλκάνια και στην ευρύτερη περιοχή, αλλά και στην Ευρώπη, ενώ από την πλευρά του ο κ. Κακλαμάνης τόνισε την ανάγκη ενός ευρωπαϊκού συστήματος συλλογικής ασφάλειας, χωρίς διαχωριστικές γραμμές που θα επαναφέρουν την ανθρωπότητα στην peq_odo του ψυχρού πολέμου.

    Ο Πρόεδρος της Βουλής απένειμε στον κ. Karimov το χρυσό μετάλλιο του Κοινοβουλίου, που απονέμεται σε αρχηγούς κρατών και σε επιφανείς προσωπικότητες.

    [13] Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ: ΟΧΙ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ

    Δεν θα κάνουμε αντιπολίτευση για την αντιπολίτευση τόνισε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κώστας Καραμανλής, μιλώντας στη συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματος, την πρώτη μετά το 4ο συνέδριο της Ν.Δ.

    Ο κ. Καραμανλής επιτέθηκε εναντίον της κυβέρνησης για την οικονομική πολιτική της, λέγοντας ότι κάνει απλή διαχείριση, και σημείωσε ότι η Ν.Δ. θα ασκήσει σκληρή αντιπολίτευση στα θέματα της οικονομίας. Παράλληλα υπογράμμισε ότι τα εθνικά θέματα δεν προσφέρονται για κομματική εκμετάλλευση.

    Γραμματέας της κοινοβουλευτικής ομάδας της Ν.Δ. εκλέχτηκε ο Σταύρος Δήμας και αναπληρωτές οι Χρήστος Βυζοβίτης, Νώντας Ζαφειρόπουλος, Κώστας Σημαιοφορίδης, Ηλίας Βεζδρεβάνης και Γιάννης Χωματάς.

    [14] ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΑΠΟ 53.225 ΒΟΥΛΓΑΡΟΥΣ ΗΡΘΑΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΤΟΥΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟΥΣ ΜΗΝΕΣ-343 ΣΥΝΕΛΗΦΘΗΣΑΝ

    Περισσότεροι από 53.225 Βούλγαρους υπήκοους πέρασαν από την πρώτη Ιανουαρίου μέχρι σήμερα από το τελωνείο του Προμαχώνα, αναζητώντας ένα καλύτερο αύριο στις Σέρρες, μακριά από τα σοβαρά προβλήματα που τον τελευταίο καιρό ταλανίζουν τη χώρα τους, φέρνοντάς την στα πρόθυρα της πτώχευσης. Από αυτούς, απαγορεύτηκε η είσοδος στους 1591.

    Ο αριθμός των Βουλγάρων που εισήλθαν τους πρώτους μήνες του 1997 στη χώρα μας μέσω Προμαχώνα, εμφανίζεται σημαντικά αυξημένος σε σχέση με τα δεδομένα της περσινής χρονιάς, επιβεβαιώνοντας το γεγονός ότι οι Βούλγαροι αντιμετωπίζουν τις Σέρρες ως "γη της Επαγγελίας".

    Στο ίδιο χρονικό διάστημα (από πρώτη Ιανουαρίου 1997), η αστυνομική διεύθυνση της περιοχής συνέλαβε 343 άτομα, που επιχείρησαν να μπουν παράνομα στη χώρα μας. Οι είκοσι μάλιστα από αυτούς βρέθηκαν σε άθλια κατάσταση -λόγω του ψύχους- πριν απο μια βδομάδα περίπου, σε ορεινό όγκο της περιοχής.

    Οι λαθρομετανάστες -που μεταφέρθηκαν αμέσως στο Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο Σερρών, όπου τους δόθηκαν οι πρώτες βοήθειες- είχαν υποστεί ελαφρά κρυοπαγήματα. Μετά την ανάρρωσή τους, οι εννέα από αυτούς απελάθηκαν, ενώ ο δέκατος, του οποίου η κατάσταση εκτιμήθηκε ως σοβαρότερη, εξακολουθεί να νοσηλεύεται στο νοσοκομείο των Σερρών.

    [15] ΥΠΟΜΝΗΜΑ ΣΕΒΕ ΣΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ, Γ. ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ

    Υπόμνημα απέστειλε στον Υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Γιάννο Παπαντωνίου, ο Σύνδεσμος Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος, εκφράζοντας την αντίθεσή του σχετικά με το θέμα της επιβολής εισφοράς του Ν.128/75 στα δάνεια σε συνάλλαγμα, upostgq_fomtar ότι "εφόσον υιοθετηθεί η επιβολή, θα πλήξει σοβαρά την ανταγωνιστικότητα των εξαγωγικών επιχειρήσεων".

    Με το υπόμνημα αυτό ο Σύνδεσμος ζητά να επανεξετασθεί όλο το θέμα ώστε όχι μόνο να μην επεκταθεί η εισφορά στα δάνεια σε συνάλλαγμα, αλλά και να καταργηθεί, τουλάχιστον για τις εξαγωγικές επιχειρήσεις, "οι οποίες αντιμετωπίζουν ιδιαίτερα αυξημένο ανταγωνισμό σε διεθνές επίπεδο και χρειάζονται τη στήριξη της προσπάθειας τους και σε καμιά περίπτωση προσθήκη νέων αντικινήτρων", καταλήγει ο ΣΕΒΕ.

    [16] ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ -ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ Α.ΑΘΕΝΣ ΣΕ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑΤΑ

    Απάντηση στις κατηγορίες που διατύπωσε εναντίον του ομογενειακή εφημερίδα, ότι δηλ. συμφώνησε να μην είναι παρόντες οι εύζωνες της προεδρικής φρουράς στην παρέλαση της 25ης Μαρτίου στη Νέα Υόρκη, έδωσε ο πρόεδρος του Παγκοσμίου Συμβουλίου Αποδήμου Ελληνισμού Αντριου Αθενς.

    Σε σχετική ανακοίνωση του γραφείου του προέδρου του ΣΑΕ αναφέρεται ότι"είναι πολύ λυπηρό μια καθημερινή ελληνική εφημερίδα της Oμογένειας, να βάλλει κατά της Ελλάδας, έμμεσα κατά του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας και κατά του Απόδημου Ελληνισμού, ενσπείροντας τη διχόνοια και αποπροσανατολίζοντας την κοινή γνώμη".

    Αναφερόμενος στα δημοσιεύματα, ο κ. Αθενς επισημαίνει:"Η αρνητική σας "αποκάλυψη" στηρίζεται σε θετικό δημοσίευμα της έγκριτης ελληνικής εφημερίδας , που εμπεριστατωμένα αναλύει και αιτιολογεί την απόφαση του προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας να μην επιτρέψει φέτος την αποστολή της Προεδρικής Φρουράς των Ευζώνων στην ελληνική Παρέλαση της Νέας Υόρκης για τον εορτασμό της εθνικής επετείου της 25ης Μαρτίου 1821".Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θεώρησε ότι η Προεδρική Φρουρά γινόταν αντικείμενο εκμετάλλευσης για να εξυπηρετηθούν "εσωομογενειακές" σκοπιμότητες, "κάποιων" που χρησιμοποιούσαν την Προεδρική Φρουρά, εκτός από άγημα παρέλασης και ως χορευτικό συγκρότημα σε ομογενειακές συνεστιάσεις και πήρε αυτή την απόφαση για να προστατέψει το κύρος της Φρουράς.

    "O Πρόεδρος της Δημοκρατίας", τονίζεται στην ανακοίνωση του κ. Αθενς," δεν έχει σκοπό να σταματήσει αυτή την ατύπως "θεσμοθετημένη" γέφυρα επικοινωνίας με την Oμογένεια μέσω της αποστολής της Προεδρικής Φρουράς για τις κατ' έτος εκδηλώσεις της 25ης Μαρτίου... Αντίθετα μάλιστα επιθυμεί να συνεχιστεί, αλλά κάτω από επανατοποθετούμενο καθεστώς, με αποσαφηνισμένους όρους, ώστε και οι ομογενείς να τιμώνται με αυτή την παρουσία από την Ελλάδα, αλλά και τα ελληνικά νιάτα να απολαμβάνουν της αναλόγου τιμής από τους Ελληνοαμερικανούς.

    O κ. Αθενς καταδίκασε επίσης τις δηλώσεις του Προέδρου της Ομοσπονδίας Ελληνικών σωματείων Μείζονος Νέας Υόρκης Βασίλη Σταθάκου ότι ο πρόεδρος του ΣΑΕ, "ενήργησε εναντίον των ομογενών", ως αναληθείς και ανάξιες σχολιασμού. "Το έργο μου και η μακρόχρονη αφοσίωση μου στον Ελληνισμό μέχρι σήμερα αποδεικνύουν το εντελώς αντίθετο".

    Σχετικά με την απόφαση του προέδρου κ. Στεφανόπουλου ο κ. Αθενς δήλωσε: "Το ΣΑΕ και ο πρόεδρος του σέβεται και δεν jqitij\qei τις αποφάσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας. Oσοι δεν συμφωνούν με αυτές ας μην ψάχνουν για "αποδιοπομπαίους τράγους", τη στιγμή που οι ίδιοι δεν μπορούν να επιβάλουν την άποψη τους στον πρόεδρο".

    "O πρόεδρος της Διακομματικής Επιτροπής της ελληνικής Βουλής για τον Απόδημο Ελληνισμό κ. Γρηγόρης Νιώτης, μετέφερε ξεκάθαρα στον κ. Σταθάκο, την τελεσίδικη απόφαση του Προέδρου της Δημοκρατίας να μην επιτρέψει φέτος την αποστολή της Προεδρικής Φρουράς στην παρέλαση και ο πρόεδρος των Ελληνικών Σωματείων Νέας Υόρκης συμφώνησε", υπογράμμισε ο πρόεδρος του Σ.Α.Ε.

    Τέλος ο κ. Αντριου Αθενς αναφέρει: "Η παρέλαση της Νέας Υόρκης είχε την αναμενόμενη επιτυχία, παρά τις θερμόαιμες απειλές κάποιων, οι οποίοι τελικά συμμορφώθηκαν με το γενικότερο πνεύμα ενότητας που επικράτησε στην Oμογένεια. Ελπίζω ότι θα αναλάβουν τις ευθύνες τους και θα σταματήσουν να τις επιρρίπτουν σε άλλους".

    [17] ΜΕΓΑΛΗ ΝΙΚΗ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΜΕ ΣΚΟΡ 1-0 ΕΝΑΝΤΙ ΤΗΣ ΒΟΣΝΙΑΣ ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΣΕΡΑΓΕΒΟ

    Μια πολύ μεγάλη νίκη πέτυχε το απόγευμα σήμερα στο Σεράγεβο η Εθνική Ελλάδος στο ποδόσφαιρο, νικώντας την Εθνική Βοσνίας- Ερζεγοβίνης με σκορ 1-0, ύστερα από γκολ που πέτυχε ο παίκτης του ΠΑΟΚ, Κώστας Φραντζέσκος στο 73ο λεπτό του αγώνα με απευθείας χτύπημα φάουλ.

    Οι Ελληνες παίκτες στάθηκαν πάρα πολύ καλά στον αγώνα, ξεπερνώντας τις δυσκολίες που υπήρχαν και υπερβάλλοντας εαυτούς, ιδιαίτερα στο δεύτερο ημίχρονο.

    Μετά την επιτυχία αυτή, η Εθνική Ελλάδος που παραμένει μόνη πρώτη στον όμιλό της, έκανε ένα μεγάλο βήμα προς την πρόκριση για το Μουντιάλ 1998.

    Η νίκη αυτή της ελληνικής ομάδας μπορεί να θεωρηθεί ιστορική, καθώς πρόκειται για τον πρώτο επίσημο αγώνα στο Σεράγεβο, μετά τον τετραετή πόλεμο στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη.

    Η Εθνική Ελλάδος παρατάχθηκε στο Σεράγεβο με τους Ατματζίδη, Αποστολάκη, Καραταϊδη, Ουζουνίδη, Καλλιτζάκη, Πουρσανίδη, Ζαγοράκη, Κωστή, Νικολαϊδη, Τσιάρτα και Δώνη, ενώ στο δεύτετο ημίχρονο πέρασε ως αλλαγή στον αγώνα ο Κώστας Φραντζέσκος.

    Η Εθνική Βοσνίας -Ερζεγοβίνης έπαιξε με τους Ντέντιτς, Σάμπιτς, Μπεσίρεβιτς, Ράμτσιτς, Κάτανα, Γιασάρεβιτς, Γκλάβας, Χαλίλοβιτς, Κόντρο, Σαλιχαμιτζιτς, Μπόλιτς.


    [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [18] ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΤΩΝ ΑΝΔΡΩΝ ΤΗΣ ΠΟΛΥΕΘΝΙΚΗΣ ΕΧΕΙ ΣΤΗ ΡΩΜΗ Ο ΑΛΒΑΝΟΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΜΥΝΑΣ-ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΩΝ ΑΡΧΗΓΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΝΑΥΑΓΙΟ ΣΤΗΝ ΑΔΡΙΑΤΙΚΗ

    Η συγκρότηση, η αποστολή και η ασφάλεια των ανδρών που θα αποτελούν την πολυεθνική προστατευτική δύναμη στην Αλβανία, θα είναι το αντικείμενο των συνομιλιών που θα έχει στη Ρώμη ο Αλβανός υπουργός Αμυνας, κ.Βουκάι με τον ομόλογό του υπουργό, Βενιαμίν Αντρεάτα, τον πρωθυπουργό Ρομάνο Πρόντι και τον υπουργό Εξωτερικών, Λαμπέρτο Ντίνι.

    Ενα απο τα σοβαρότερα ενδεχομένως προβλήματα που θα έχουν να αντιμετωπίσουν οι άνδρες που θα συγκροτήσουν την πολυεθνική δύναμη και ειδικότερα οι Ιταλοί στρατιώτες θα είναι και η εχθρική διάθεση πολλών Αλβανών του νότου έναντι της Ιταλίας, την οποία θεωρούν υπεύθυνη για το πολύνεκρο ναυάγιο στην Αδριατική, στο οποίο πνίγηκαν περισσότεροι από 80 πρόσφυγες.

    Το τραγικό επεισόδιο εξακολουθεί να παραμένει στο επίκεντρο της αλβανικής κοινής γνώμης αλλά και των πολιτικών δυνάμεων της χώρας, επισκιάζοντας και την αποστολή της πολυεθνικής δύναμης.

    Ο πρόεδρος του Σοσιαλιστικού Κόμματος, Φάτος Νάνο, σε δηλώσεις του στην αλβανόφωνη εκμπομπή του BBC, εξέφρασε την προσωπική του δέσμευση και τη δέσμευση του κόμματός του "να απομονώσει την Αλβανία από τους παράγοντες που οδήγησαν στην συγκεκριμένη τραγωδία". Κατά τον Νάνο, πρόκειται "για τους ίδιους παράγοντες που διατηρούν σχέσεις με την κακή διακυβέρνηση της χώρας τα τελευταία χρόνια".

    Ο Τριτάν Σέχου, πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος, επισήμανε ότι "τα τραγικά αυτά γεγονότα και η κατάσταση στη χώρα πρέπει να οδηγήσουν στη συνεργασία των πολιτικών δυνάμεων για την έξοδο από την κρίση".

    Ο πρόεδρος του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, Σαμπρι Γκόντο, υπογράμμισε ότι το περιστατικό δεν πρέπει να επηρεάσει τις σχέσεις της χώρας με την Αλβανία και ότι δεν πρέπει να καθυστερήσει τη βοήθεια προς την Αλβανία, συμπεριλαμβανομένης και της ιταλικής.

    Ο Σκεντερ Γκινούσι, πρόεδρος του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος έκανε έκκληση στην ιταλική κυβέρνηση να αντιμετωπίσει καλύτερα τους Αλβανούς πρόσφυγες ενώ ο πρόεδρος του ΚΕΑΔ, Βασίλης Μέλος, τόνισε: "Ας εξυπηρετήσει αυτή η τραγωδία σαν ευκαιρία αυτοκριτικής για όλους τους Αλβανούς και τα πολιτικά κόμματα τα οποία θα πρέπει να θέσουν τα εθνικά συμφέροντα υπεράνω των στενών κομματικών συμφερόντων".

    Το Φόρουμ για τη Δημοκρατία, επέρριψε ευθύνες στη μέχρι τώρα διακυβέρνηση της χώρας και συνέστησε στην Ιταλία να μην ηγηθεί της πολυεθνικής δύναμης και να μην αποστείλει δυνάμεις στην Αυλώνα, από όπου κατάγονται και τα περισσότερα θύματα του ναυαγίου.

    Η ένταση πάντως που δημιουργήθηκε στις ιταλοαλβανικές σχέσεις εκτονώθηκε μετά τις διαβεβαιώσεις του Ιταλού πρωθυπουργού ότι θα επιδοθούν στην αλβανική πλευρά όλα τα σχετικά έγγραφα για τα αίτια του ναυαγίου ενώ κάλεσε την Αλβανία να συμμετάσχει με επιτροπή εμπειρογνωμόνων στις έρευνες.

    Παράλληλα ο Ιταλός πρεσβης στα Τίρανα ήταν ιδιαίτερα pqosejtij|r στις δηλώσεις "Υπάρχει μια μακρά σχέση μεταξύ της Ιταλίας και της Αλβανίας και αυτό θα αποδειχθεί πιο σημαντικό από μια δύσκολη στιγμή", τόνισε. Εξάλλου ο Αλβανός πρέσβης στη Ρώμη εμφανίστηκε ενώ αρχικά είχε χαρακτηρίσει εσκεμμένη την ενέργεια του ιταλικού πολεμικού πλοίου να εμβολίσει το αλβανικό σκάφος, με νεότερες δηλώσεις του χαρακτήρισε "ατύχημα το τραγικό γεγονός" και τόνισε ότι θα πρέπει να αναγνωριστούν οι προσπάθειες του ιταλικού ναυτικού για τη διάσωση των 34 Αλβανών.

    [19] ΣΚΟΠΙΑ: ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΠΡΟΚΑΛΕΙ Η ΠΑΡΑΤΡΑΠΕΖΑ

    Αποδεκτή έκανε ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ κ.Μπράνκο Τσερβένκοφσκι την παραίτηση του κ.Γκιόργκο Σουντόφσκι από τη θέση του υπουργού Οικιστικής, Εργων και προστασίας του Περιβάλλοντος.

    Χθες οι δύο ανδρες συμμετείχαν στην πολύωρη συνάντηση του προεδρείου του κυβερνώντος κόμματος της Σοσιαλδημοκρατικής Ενωσης και οπως είπε στο Μ.Π.Ε., στέλεχος του γραφείου του υπουργείου, το οποίο θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του, ο κ.Σουντόφσκι από σήμερα δεν είναι πλέον μέλος της κυβέρνησης.

    Η φημολογία για παραίτηση του κ.Σουντόφσκι είχε ενταθεί τις τελευταίες ημέρες μετά την αποκάλυψη ότι η σύζυγος του συμπεριλαμβανόταν στους καταθέτες της παρατράπεζας ΤΑΤ στο Μοναστήρι.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση του Γενικού Εισαγγελέα της πόλης η κ. Νανά Σουντόφσκα είχε καταθέσει στην τράπεζα 100.000 γερμανικά μάρκα (16 εκ. δραχμές).

    Η κ.Σουντόφσκα απέδωσε την κατάθεση σε διαχείριση χρημάτων φίλων της από το εξωτερικό τα οποία κατέθεσε και δεν απέσυρε ποτέ.

    Οπως είναι γνωστό, το σύνολο των καταθέσεων στην τράπεζα αγγίζουν το ποσό των 112 εκ. γερμανικών μάρκων (περίπου 18 δισ. δραχμές).

    Ο κ.Σουντόφσκι κατείχε τη συγκεκριμένη θέση στην κυβέρνηση από τις εκλογές του Οκτωβρίου 1994 και μετά.

    Τον Μάρτιο της ίδιας χρονιάς ως υφυπουργός συγκοινωνιών είχε συνοδεύσει τον τότε πρόεδρο της βουλής κ.Στόγιαν Αντοφ στο ταξίδι του στην Κρήτη ως επικεφαλής της αντιπροσωπείας της ΠΓΔΜ στην πανευρωπαίκή διάσκεψη για τις μεταφορές που είχε διοργανώσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η ελληνική προεδρία στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

    Σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής πληροφορίες από τα Σκόπια, ο κ.Σουντόφσκι δηλώνει ότι θα δημοσιοποιήσει πλήρως σε σύντομο χρονικό διάστημα όλα τα στοιχεία που αφορούν στην υπόθεση.

    [20] Ο ΓΑΛΛΟΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΣΤΗΝ ΑΓΚΥΡΑ ΓΙΑ ΔΙΗΜΕΡΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ

    Αρχίζει σήμερα, η διήμερη επίσκεψη στην Αγκυρα του Γάλλου υπουργού Εξωτερικών, Ερβέτ ντε Σαρέτ, ο οποίος αναμένεται να συναντηθεί με τον Τουρκο Πρόεδρο Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ και την υπουργό Εξωτερικών Τανσού Τσιλέρ.

    Ο Γάλλος υπουργός σε δηλώσεις του στο τουρκικό πρακτορείο "Anadolou", τόνισε "η Τουρκία θα πρέπει να προσκληθεί στην ευρωπαϊκή διάσκεψη" ενώ σχολιάζοντας την πρόσφατη θέση των κεντροδεξιών κομμάτων της Ευρώπης που τάχθηκαν κατά της ένταξης της Τουρκίας στην Ενωση είπε ότι "οι θέσεις τους δεν δεσμεύουν την Euqypazj^ Ενωση. "Η Γαλλία ακολουθεί τη δική της πολιτική όσον αφορά τις σχέσεις της Τουρκίας με την Ευρώπη" υπογράμμισε.

    Ο Ερβέτ ντε Σαρέτ θα συναντηθεί και με τον στρατηγό Χακί Καρανταγί. Η συνάντηση αυτή θα έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον γιατί ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου απέφυγε να συναντηθεί με τον Γερμανό υπουργό Εξωτερικών, Κλάους Κίνκελ, που επισκέφθηκε πρόσφατα την Τουρκία.

    Χθες τόσο ο Τουρκος πρωθυπουργός όσο και η υπουργός Εξωτερικών επέκριναν δριμύτατα τη δύση σχετικά με τις πρόσφατες επιθέσεις εναντίον τουρκικών οικογενειών στην Ολλανδία και την Γερμανία, στις οποίες έχασαν τη ζωη τους τουλάχιστον εννέα άτομα. Ο Νετσμεντίν Ερμπακάν κατήγγειλε τα μέσα ενημέρωσης της Ευρώπης για αντιμουσουλμανική προπαγάνδα και κάλεσε τη δύση "να συνέλθει και να σταματήσει τη βία".

    Από την πλευρά της η Τανσού Τσιλέρ κάλεσε τους ηγέτες της διεθνούς κοινότητας να αποφεύγουν να κάνουν δηλώσεις που βασίζονται σε πολιτισμικές ή θρησκευτικές διαφορές μεταξύ των λαών επειδή, κατά την άποψή της, "δίνουν αφορμή για ρατσιστικές επιθέσεις όπως αυτές στην Ολλανδία και τη Γερμανία". "Που είναι αυτές οι οργανώσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα όταν καίγονται μέσα στα σπίτια τους μωρά και γυναίκες", διερωτήθηκε η κ.Τσιλέρ η οποία όμως έσπευσε να τονίσει ότι η πλειοψηφία του γερμανικού και του ολλανδικού λαού αντιτίθεται στην ξενοφοβία.

    [21] Τ.ΤΣΙΛΛΕΡ: " Ο ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΣ ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ ΘΑ ΔΙΑΛΥΘΕΙ ΜΟΝΟΝ ΕΑΝ ΤΟ ΚΟΜΜΑ ΕΥΗΜΕΡΙΑΣ ΔΕΝ ΤΗΡΗΣΕΙ ΤΟ ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΟ ΠΟΥ ΥΠΟΓΡΑΨΑΜΕ"

    Η αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών Τανσού Τσιλλέρ δήλωσε , όπως αναφέρει η εφημερίδα "Μιλλιέτ" πώς ο κυβερνητικός συνασπισμός με το κόμμα Ευημερίας θα διαλυθεί μόνον εάν το ισλαμιστικό κόμμα δεν τηρήσει όσα έχουν συμφωνηθεί στο "πρωτόκολλο συνασπισμού" που υπογράφτηκε μεταξύ των δύο κομμάτων.

    " Για να έχουμε ελπίδες ένταξης στην Ευρωπαϊκή Ενωση, είπε η Τσιλλέρ, πρέπει να έχουμε πολιτική σταθερότητα.Για το λόγο αυτό δεν πρέπει να διαλυθεί ο κυβερνητικός συνασπισμός.Αυτό θα γίνει μόνον,όταν ο κυβερνητικός μας εταίρος δεν συμμορφωθεί με το πρωτόκολλο συνασπισμού.Διαφορετικά, η κυβέρνηση αυτή δεν ανατρέπεται ούτε με κανόνια,ούτε με τανκς."

    Η υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας είπε ακόμη,ότι οι πιθανότητες ένταξης της χώρας της στην Ευρωπαίκής Ενωση "είναι 50% όσες είναι και για τις άλλες υποψήφιες χώρες".

    Αλλάζοντας όμως τακτική και ξεπερνώντας τις αρχικές απειλές της κατα των μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης υπογράμμισε ότι "η Τουρκία δεν θα γυρίσει την πλάτη στην Ευρώπη και δεν θα κατευθυνθεί προς άλλες εναλλακτικές λύσεις". "Θα επιμείνουμε στην παραβίαση των θυρών, γιατί είμαστε υποχρεωμένοι να πάρουμε τη θέση μας στην ευρωπαϊκή κοινότητα."

    Αυτή η αποστροφή των δηλώσεων της Τσιλλέρ ερμηνεύονται απο τον τουρκικό τύπο, ως "αιχμή" για το Κόμμα Ευημερίας.Τόσο ο Νετσμεντίν Ερμπακάν όσο και ηγετικά στελέχη του ισλαμιστικού κόμματος έχουν δηλώσει κατ΄επανάληψη ότι, η Τουρκία στην περίπτωση που δεν γίνει δεκτή ώς πλήρες μέλος στην Ευρωπαϊκή Ενωση θα stqave_ πρός άλλες εναλλακτικές λύσεις "εκμεταλλευόμενη την γεωστρατηγική της θέση ως πύλη πρός την κεντρική Ασία και τις άριστες σχέσεις της με τις χώρες της νοτιοανατολικής Ασίας,καθώς και με τον ισλαμικό κόσμο".

    Για τον λόγο αυτό αφιερώνουν εκτεταμένα δημοσιεύματα στην περίπτωση διάλυσης του κυβερνητικού συνασπισμού.

    [22] ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΕΙΤΑΙ Η ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΔΗΜΟΣΙΑ ΤΡΑΠΕΖΑ ΣΤΗΝ ΠΓΔΜ

    Η αυστριακή τράπεζα GiroCredit διεξάγει συνομιλίες με την Stopanska Banka, στα Σκόπια προκειμένου να αγοράσει το 35% της μεγαλύτερης εμπορικής τράπεζας στην ΠΓΔΜ. Το μετοχικό της κεφάλαιο ανέρχεται σε 50 εκατ. δολάρια.

    Σημειώνεται ότι η Διεθνής Τράπεζα έχει εκπονήσει πρόγραμμα οικονομικής ανασυγκρότησης για το σύνολο σχεδόν των τραπεζών που δραστηριοποιούνται στην πρώην γιουγκοσλαβική δημοκρατία.

    Η Stopanska Banka διεξάγει επίσης συνομιλίες με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης, καθώς και με διεθνή επενδυτικό όμιλο με στόχο την ιδιωτικοποίηση τελικού ποσοστού που θα ξεπερνά το 50% του μετοχικού της κεφαλαίου. Στην ΠΓΔΜ δραστηριοποιούνται συνολικά 21 τράπεζες εκ των οποίων μόνο οι εννέα έχουν κάποια μορφή συνεργασίας με το ξένο κεφάλαιο, κυρίως την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανάπτυξης, αλλά και με οικονομικούς φορείς από τη Σλοβενία και την Κροατία. Αξίζει να αναφερθεί ότι το μοναδικό ξένο υποκατάστημα τράπεζας στα Σκόπια, είναι αυτό της ρωσικής Akabank, ενώ η Bakanska Banka AD, συγκροτήθηκε με τη συμμετοχή δύο βουλγαρικών, αλλά και ντόπιων τραπεζών το 1993.

    Αναφορικά με τα οικονομικά δεδομένα, η σφιχτή οικονομική πολιτική που ακολουθήθηκε την τελευταία τριετία είχε σαν αποτέλεσμα την μείωση του πληθωρισμού από 2000% το 1993, σε 3% το 1996.

    Το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 1,6% (1996) έναντι πτώσης 1,4% το 1995. Τα οικονομικά αποτελέσματα αποδίδονται στο σταθεροποιητικό πρόγραμμα που ακολούθησε η κυβέρνηση με την υποστήριξη της Διεθνούς Τράπεζας, αλλά και του ΔΝΤ. Ικανοποιητικά βήματα επίσης γίνονται στην ανάπτυξη του εξωτερικού εμπορίου μετά την άρση του εμπάργκο κατά της Σερβίας και του Μαυροβουνίου, ενώ ουσιαστική παραμένει η ανάγκη εισροής ξένων επενδύσεων.

    Η Εθνική Τράπεζα με πρόσφατα στοιχεία της επισημαίνει τη μείωση των συναλλαγματικών αποθεμάτων στα 250,6 εκατ. δολάρια τον Φεβρουάριο, έναντι 254 εκατ. τον περασμένο Ιανουάριο.

    [23] ΠΕΝΤΕ ΑΤΟΜΑ ΣΥΝΕΛΗΦΘΗΣΑΝ ΓΙΑ ΕΜΠΟΡΙΟ ΟΠΛΩΝ ΣΤΗΝ ΠΓΔΜ - ΤΑ ΟΠΛΑ ΠΡΟΜΗΘΕΥΤΗΚΑΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΑ

    Πέντε άτομα συνέλαβε η αστυνομία των Σκοπίων, με τη κατηγορία παράνομης κατοχής και εμπορίας όπλων και πυρομαχικών.

    Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Υπουργείου Εσωτερικών, στη κατοχή των συλληφθέντων βρέθηκαν δέκα πιστόλια, τρεις καραμπίνες, σφαίρες και 1,5 κιλό εκρηκτικών. Στην ανακοίνωση του σκοπιανού υπουργείου αναφέρεται χαρακτηριστικά ότι "τα όπλα και τα πυρομαχικά προμηθεύτηκαν από μία γειτονική χώρα".

    Δημοσιογραφικοί κύκλοι των Σκοπίων αναφέρουν, ωστόσο, ότι pq|jeitai για όπλα και πυρομαχικά τα οποία έχουν εισαχθεί από την Αλβανία, όπου το τελευταίο διάστημα, λόγω της λεηλασίας των στρατιωτικών αποθηκών από τον εξεγερμένο αλβανικό λαό, "ανθίζει" η αγορά όπλων.

    [24] ΚΑΙ ΑΛΛΗ ΠΑΡΑΤΡΑΠΕΖΑ ΣΤΑ ΣΚΟΠΙΑ;

    Στοιχεία για τις παράνομες δραστηριότητες του ιδιωτικού ταμιευτηρίου "Pazar za pari" ("Χρηματαγορά") από τα Σκόπια αποκαλύπτει η εφημερίδα "Ντνέβνικ"

    Σύμφωνα με την εφημερίδα, η οποία επικαλείται δηλώσεις πελατών της παρατράπεζας, από το Σεπτέμβριο του 1995 έχουν δεσμευτεί οι καταθέσεις συναλλάγματος περίπου 200 καταθετών, ενώ από την ίδια περίοδο η παρατράπεζα δεν καταβάλλει και τους τόκους, οι οποίοι υπολογίζονται στα 1.650.000 γερμανικά μάρκα.

    Όπως αποκαλύπτει η εφημερίδα, η Διεύθυνση Δημόσιων Εσόδων της ΠΓΔΜ έχει μπλοκάρει τους λογαριασμούς της παρατράπεζας και διεξάγει έλεγχο στα λογιστικά της βιβλία.


    Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/

    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute
    mpa2html v3.04 run on Wednesday, 2 April 1997 - 12:11:39