Read the New Military Service Law (Hellenic MOD Mirror on HR-Net) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 97-03-27

From: Macedonian Press Agency <mpa@philippos.mpa.gr>

Macedonian Press Agency: News in Elot928 Greek Directory

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ

Θεσσαλονίκη 27 Μαρτίου 1997


ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ

[Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

[Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

[Γ] ΕΙΔΙΚΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ (της Αγγέλας Φωτοπούλου)


ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

[Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [01] ΑΡΧΙΣΕ Η ΔΙΗΜΕΡΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ Ν.ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΑ ΣΚΟΠΙΑ

  • [02] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ Α. ΚΑΚΛΑΜΑΝΗ-Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ

  • [03] ΟΙ ΕΠΑΦΕΣ ΜΕ ΚΟΥΒΑΝΙΚΕΣ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΗΣ ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ ΣΤΗΝ ΚΟΥΒΑ ΜΕ ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΤΟΝ Α.ΜΠΑΛΤΑ

  • [04] ΜΕΙΩΘΗΚΕ Ο ΑΡΙΘΜΟΣ ΤΩΝ ΑΛΒΑΝΩΝ ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ, ΔΙΑΒΕΒΑΙΩΝΕΙ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΤΑΞΗΣ Γ. ΡΩΜΑΙΟΣ

  • [05] ΕΓΧΕΙΡΙΣΤΗΚΕ Ο ΧΑΡΙΛΑΟΣ ΦΛΩΡΑΚΗΣ

  • [06] ΕΝΑΜΙΣΙ ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΟ ΕΛΛΗΝΕΣ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΚΑΤΑΘΕΣΕΙ ΤΙΣ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΕΣ ΤΟΥΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ-ΕΠΤΑ ΣΤΙΣ 10 ΛΑΝΘΑΣΜΕΝΕΣ

  • [07] ΣΤΕΦΘΗΚΕ ΜΕ ΕΠΙΤΥΧΙΑ Η ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΗ ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΤΗΝ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ

  • [08] ΕΡΓΑ 8,25 ΔΙΣΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΕΛΚΥΣΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΩΝ ΣΕ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΚΑΙ ΘΡΑΚΗ ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ Η ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ


  • [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [09] ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΟ ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΕΙ Ο Α.ΤΣΟΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ

  • [10] Η ΡΟΥΜΑΝΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΣΟΒΑΡΟΤΕΡΗ ΥΠΟΨΗΦΙΑ ΧΩΡΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΥΡΩΠΑΙΚΕΣ ΚΑΙ ΕΥΡΩΑΤΛΑΝΤΙΚΕΣ ΔΟΜΕΣ ΔΗΛΩΣΕ Ο ΕΛΛΗΝΑΣ ΠΡΕΣΒΗΣ ΣΤΟ ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙ

  • [11] ΧΑΩΔΗΣ ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΑ

  • [12] ΕΙΚΟΣΙ ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ ΣΤΗ ΓΕΝΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΣΤΗ ΡΩΣΙΑ

  • [13] ΤΕΣΣΕΡΑ ΑΕΡΟΣΚΑΦΗ ΕΓΚΑΙΡΗΣ ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΗΣ ΣΧΕΔΙΑΖΕΙ ΝΑ ΑΓΟΡΑΣΕΙ Η ΤΟΥΡΚΙΑ

  • [14] ΠΑΝΩ ΑΠΟ 350 ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΕΤΑΙΡΙΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΠΟΙΟΥΝΤΑΙ ΣΤΗ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ


  • [Γ] ΕΙΔΙΚΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ (της Αγγέλας Φωτοπούλου)

  • [15] ΧΑΝΟΝΤΑΙ ΟΙ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΔΙΑΛΕΚΤΟΙ ΤΗΣ ΔΙΑΣΠΟΡΑΣ- ΤΟ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΤΗΣ ΜΑΡΙΟΥΠΟΛΗΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ


  • ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

    [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [01] ΑΡΧΙΣΕ Η ΔΙΗΜΕΡΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ Ν.ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΑ ΣΚΟΠΙΑ

    Αρχισε σήμερα το πρωί η διήμερη επίσκεψη του Προέδρου του "Συνασπισμού", Νίκου Κωνσταντόπουλου στην ΠΓΔΜ. Ο κ.Κωνσταντόπουλος ο οποίος συνοδεύεται απο τον ευρωβουλευτή Μιχάλη Παπαγιαννάκη, τον κ.Νίκο Μπίστη υπεύθυνο για τα θέματα εξωτερικής pokitij^r μέλος της Πολιτικής Γραμματείας και τον κ.Πάνο Τριγάζη υπεύθυνο για τα θέματα Διεθνών Σχέσεων, μέλος της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής, θα γίνει δεκτός από τον Πρόεδρο Κίρο Γκλιγκόρωφ ενώ θα συναντηθεί με τον υπουργό Εξωτερικων, Λιουμπομιρ Φρτσκοφσκι και τον Πρόεδρο της Βουλής, Τίτο Πέτκοφσκι.

    Οι συναντήσεις του κ.Κωνσταντόπουλου με την πολιτική ηγεσία της ΠΓΔΜ θα γίνουν αύριο ενώ σήμερα το απόγευμα θα έχει επαφές με τα πολιτικά κόμματα και με κοινωνικές και πολιτικές οργανώσεις όπως τα συνδικάτα και η Ενωση Συγγραφέων.

    Σε δηλώσεις που έκανε στη Θεσσαλονίκη πριν από την αναχώρησή του για τα Σκόπια, ο κ.Κωνσταντόπουλος επισήμανε ότι η Ελλαδα και η ΠΓΔΜ είναι στρατηγικοί εταίροι.

    [02] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ Α. ΚΑΚΛΑΜΑΝΗ-Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ

    "Φοβού τους Δαναούς και δώρα φέροντες". Μ αυτή τη φράση απάντησε ο πρόεδρος της Βουλής, Απόστολος Κακλαμάνης, όταν του ζητήθηκε να σχολιάσει την τουρκική "επίθεση φιλίας". Κατά τα άλλα ο κ. Κακλαμάνης πρόσθεσε ότι πρέπει να αναβαθμιστούν οι σχέσεις της Ελλάδας με τις χώρες όλου του κόσμου.

    Ο πρόεδρος της Βουλής συναντήθηκε με τον αρχηγό της Ν.Δ. Κώστα Καραμανλή και δήλωσε:"Θα συνεργαστούμε τόσο στην αναβάθμιση της Βουλής όσο και στην αύξηση των δραστηριοτήτων της σε ότι αφορά στις διεθνείς της σχέσεις". Ο κ. Κακλαμάνης ευχήθηκε στον κ. Καραμανλή να ανταποκριθεί στο ρόλο του και σημείωσε πως ο νέος πρόεδρος της Ν.Δ. έχει πλήρη αίσθηση των καθηκόντων του και της αρχής ότι η κοινοβουλευτική δημοκρατία υπάρχει ως λειτουργία αν υπάρχει η λειτουργία αντιπολίτευσης στο Κοινοβούλιο.

    [03] ΟΙ ΕΠΑΦΕΣ ΜΕ ΚΟΥΒΑΝΙΚΕΣ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΗΣ ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ ΣΤΗΝ ΚΟΥΒΑ ΜΕ ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΤΟΝ Α.ΜΠΑΛΤΑ

    H επιτόπια διερεύνηση των δυνατοτήτων διμερών συνεργασιών μεταξύ Ελλάδας και Κούβας, αλλά και η καλλιέργεια επαφών με τις επιχειρήσεις του λατινοαμερικανικού κράτους, θα αποτελέσουν το αντικείμενο της ολιγοήμερης επίσκεψης που θα πραγματοποιήσει στη χώρα από τις 6 έως τις 11 Μαϊου ο Υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας, Α.Μπαλτάς.

    Παράλληλα, θα διερευνηθούν οι προοπτικές που διανοίγονται για επενδυτική και επιχειρηματική δραστηριότητα στην Κούβα, αλλά και την ευρύτερη περιοχή της Λατινικής Αμερικής.

    Ο κ.Μπαλτάς θα συνοδεύεται από μεγάλη ομάδα Ελλήνων επιχειρηματιών που δραστηριοποιούνται στους κλάδους των κατασκευών, ανοξείδωτου χάλυβα, μηχανολογικού εξοπλισμού, τροφίμων, φαρμάκων, καλλυντικών, υποδημάτων, οικιακών σκευών και ειδών κουζίνας. Την επιχειρηματική αποστολή που θα συνοδέψει τον υφυπουργό στην Κούβα, οργανώνει ο Οργανισμός Προωθήσεως Εξαγωγών.

    Υπενθυμίζεται ότι οι σχέσεις Ελλάδας-Κούβας στον επιχειρηματικό τομέα διαγράφονται ευοίωνες, αφού ήδη από τον Ιανουάριο, Κουβανοί επιχειρηματίες εξέφρασαν την επιθυμία να συνεργαστούν με συμπατριώτες μας, στους τομείς των παιδικών τροφών, μαρμάρου, αλουμινίου, φαρμάκου, ελαιολάδου, ελιών και κρασιού.

    Σημειώνεται τέλος, ότι σε ενάμισι εκατομμύριο δολάρια ανέρχεται ο όγκος εμπορίου μεταξύ της χώρας μας και της Κούβας για το 1995. Οι επιχειρηματικοί κύκλοι αποδίδουν το υψηλό αυτό ποσό στη σημαντική δραστηριότητα των Ελλήνων εφοπλιστών στην Κούβα.

    [04] ΜΕΙΩΘΗΚΕ Ο ΑΡΙΘΜΟΣ ΤΩΝ ΑΛΒΑΝΩΝ ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ, ΔΙΑΒΕΒΑΙΩΝΕΙ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΤΑΞΗΣ Γ. ΡΩΜΑΙΟΣ

    Κατά 15 έως 20%, μειώθηκε τον τελευταίο μήνα το κύμα λαθρομεταναστών στη χώρα μας από την Αλβανία, όπως τόνισε ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Γιώργος Ρωμαίος, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή Θεσσαλονίκης της Ν.Δ. Γιώργου Ορφανού, διαβεβαιώνοντας ότι το υπουργείο του έχει πάρει όλα τα απαραίτητα μέτρα.

    Ηδη, όπως είπε ο κ. Ρωμαίος, στα ελληνοαλβανικά σύνορα βρίσκονται 42 μεταβατικά αποσπάσματα στα οποία συμμετέχουν δυνάμεις των ΜΑΤ, περιπολικά καθώς και δύο ελικόπτερα της αστυνομίας. Πρόσθεσε μάλιστα ότι έχουν ενταθεί τα μπλόκα και οι συλλήψεις στο εσωτερικό της χώρας με αποτέλεσμα να έχουν συλληφθεί 30.000 λαθρομετανάστες οι οποίοι έχουν επαναπατρισθεί.

    Ο υπουργός Δημόσιας Τάξης, αναφερόμενος στην εγκληματικότητα σε σχέση με την είσοδο των Αλβανών στη χώρα μας σημείωσε ότι αυτοί που έχουν μπει στην Ελλάδα περιορίζονται κυρίως σε κλοπές.

    Τέλος σχετικά με τη φημολογία που επικρατεί για τη διοχέτευση στην Ελλάδα όπλων τύπου Καλάσνικωφ και μάλιστα σε ευτελή τιμή, ο κ. Ρωμαίος είπε ότι είναι σε επίπεδο φημων. Απευθυνόμενος δε προς το βουλευτή της Ν.Δ. κ.Γ.Ορφανό που το είχε επισημάνει, του είπε αστειευόμενος : "Εμείς σας προσφέρουμε περισσότερα λεφτά, αν βρείτε μεγάλες ποσότητες όπλων, όπως λέτε, γιατί τα χρειαζόμαστε".

    [05] ΕΓΧΕΙΡΙΣΤΗΚΕ Ο ΧΑΡΙΛΑΟΣ ΦΛΩΡΑΚΗΣ

    Ολοκληρώθηκε με επιτυχία η χειρουργική επέμβαση αφαίρεσης ανευρύσματος κοιλιακής αορτής στην οποία υπεβλήθη το πρωί ο επίτιμος πρόεδρος του ΚΚΕ Χαρίλαος Φλωράκης στο "Λαικό" νοσοκομείο.

    Ολα πήγαν καλά και ο κ. Φλωράκης βρίσκεται στο στάδιο της ανάρρωσης, τόνισε ο πρόεδρος του νοσοκομείου Γιάννης Παπαδόπουλος. Ο 83χρονος επίτιμος πρόεδρος του ΚΚΕ θα παραμείνει στη μονάδα εντατικής παρακολούθησης, για μία ή δύο ημέρες, και στη συνέχεια θα αναχωρήσει για το σπίτι του.

    [06] ΕΝΑΜΙΣΙ ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΟ ΕΛΛΗΝΕΣ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΚΑΤΑΘΕΣΕΙ ΤΙΣ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΕΣ ΤΟΥΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ-ΕΠΤΑ ΣΤΙΣ 10 ΛΑΝΘΑΣΜΕΝΕΣ

    Ενάμισι εκατομμύριο Ελληνες φορολογούμενοι δεν έχουν ακόμη καταθέσει τις δηλώσεις τους στις δημόσιες οικονομικές υπηρεσίες της περιοχής τους, μία μέρα πριν από τη λήξη της προθεσμίας. Σύμφωνα μάλιστα με τον πρόεδρο των εφοριακών υπαλλήλων, Ανδρέα Μακρυπήδη, μέχρι τώρα έχει κατατεθεί μόνο το 50% των δηλώσεων.

    Το αδιαχώρητο επικρατεί στις εφορίες και τα ταχυδρομεία σε ολόκληρη τη χώρα και έχουν ληφθεί έκτακτα μέτρα ώστε να εξυπηρετηθεί το κοινό που σχηματίζει καθημερινά τεράστιες ουρές ap| νωρίς το πρωί.

    Σημειώνεται ότι, παρά την ενημερωτική εκστρατεία του Υπουργείου Οικονομικών για το έντυπο-"γρίφο" Ε-9, σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία, επτά στις 10 δηλώσεις έχουν συμπληρωθεί με λανθασμένο τρόπο από τους φορολογουμένους, γεγονός που δημιουργεί σοβαρά προβλήματα.

    Οι φοροτεχνικοί μάλιστα, ζήτησαν ολιγομήμερη παράταση στην προθεσμία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων, ώστε να έχουν τον απαιτούμενο χρόνο για τη σωστότερη διακπεραίωση των καθηκόντων τους.

    Μέσω ταχυδρομείου στέλνει τις φορολογικές δηλώσεις του στις αρμόδιες ΔΟΥ ένα μεγάλο ποσοστό των κατοίκων της Θεσσαλονίκης, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται ουρές στα ΕΛΤΑ.

    "Το πρωί που ήρθαμε στο ταχυδρομείο μας περίμεναν ήδη από έξω. Το πρόβλημα είναι ότι πάρα πολύς κόσμος έρχεται σε ακατάλληλες ώρες και τελευταία στιγμή", τόνισε, μιλώντας στο Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο διευθυντής του κεντρικού ταχυδρομείου στην οδό Τσιμισκή, Δημήτριος Βαλταδώρος.

    "Προκειμένου να εξυπηρετήσουμε τους φορολογουμένους, μετακινήσαμε προσωπικό από άλλα τμήματα, ανακλήθηκαν όλες οι άδειες και αποφασίστηκαν υπερωρίες. Παράλληλα, θα δουλέψουμε και το Σαββατοκύριακο, ειδικά για την περίσταση", κατέληξε ο κ.Βαλταδώρος.

    Σήμερα, που λήγει τυπικά η προθεσμία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων εμπόρων και ελεύθερων επαγγελματιών, αλλά και αύριο οπότε εκπνέει η προθεσμία για τους συνταξιούχους και τους μισθωτούς, τα ταχυδρομεία και οι εφορίες θα μείνουν ανοιχτά μέχρι και τις οκτώ το βράδυ.

    [07] ΣΤΕΦΘΗΚΕ ΜΕ ΕΠΙΤΥΧΙΑ Η ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΗ ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΤΗΝ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ

    Θετικό απολογισμό για τις ελληνικές εξαγωγές στην Αυστραλία είχε η ελληνική επιχειρηματική αποστολή στην Αδελαϊδα και τη Μελβούρνη, που ολοκληρώθηκε χθες. Μπήκαν τα θεμέλια για την εξαγωγή μεγάλου αριθμού ελληνικών προϊόντων στη μακρινή ήπειρο. Παράλληλα τέθηκε εκ νέου επί τάπητος η προοπτική επενδύσεων ομογενών από την Αυστραλία στη μητροπολιτική Ελλάδα.

    "Η επιχειρηματική αποστολή στέφθηκε με επιτυχία όχι μόνο σε διερευνητικό επίπεδο, αλλά και σε επίπεδο συγκεκριμένων συμφωνιών. Εγινε μια πολύ καλή αρχή για τη δραστηριοποίησή μας στην Αυστραλία και για την ενδυνάμωση των οικονομικών σχέσεων των δύο χωρών", είπε στο Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο γενικός διευθυντής του Εμποροβιομηχανικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης κ. Χαράλαμπος Γκουντουλάκης.

    Προφορικές συμφωνίες κλείστηκαν για την εξαγωγή ειδών τροφίμων -λάδια και ελιές, αποξηραμένα φρούτα, σταφίδα και σουλτανίνα, ημικατεψυγμένες πατάτες και διάφορα είδη snacks, γλυκίσματα και κρουασάν, γαλακτοκομικά προϊόντα όπως γάλα, γιαούρτι, τυρί και τυρί φέτα-. Επίσης για την εξαγωγή κουρτινών, υποδημάτων κυρίως παντοφλών δερμάτινων και μη, ειδών λαϊκής τέχνης και κοσμημάτων καθώς και συστημάτων αλουμινίου.

    Σύμφωνα με τον κ. Γκουντουλάκη, με κέρδη έφυγαν από την Αυστραλία και οι επιχειρηματίες της Βόρειας Ελλάδας. Υπενθυμίζεται |ti από την περιοχή συμμετείχαν στην αποστολή έξι εταιρίες και συγκεκριμένα οι Ι. ΜΠΕΖΑΣ Α.Ε., ΟΜEGA FOODS Α.Ε., ΑΦΟΙ ΥΦΑΝΤΙΔΗ, ΑLFA FRIGOR Α.Ε., με έδρα τη Θεσσαλονίκη, INTERHALCO HELLAS A.E., με έδρα την Κομοτηνή και ΑΓΡΟΕΞΑΓΩΓΙΚΗ ΘΡΑΚΗΣ, με έδρα την Ορεστιάδα.

    Παράλληλα, διερευνήθηκαν οι δυνατότητες για επέκταση των ελλήνων επιχειρηματιών στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Ασίας, όπου δραστηριοποιούνται έντονα οι Αυστραλοί συνάδελφοί τους. Σημειώνεται ότι μέσα στον επόμενο μήνα ξεκινάει στις Ινδίες η λειτουργία εργοστασίου κατασκευής σιδερένιων θυρών και παραθύρων του Ελληνοαυστραλού επιχειρηματία Παναγιώτη Δεμουρτζίδη που είναι αντιπρόεδρος του Ελληνοαυστραλιανού Επιμελητηρίου της Αδελαϊδας.

    Ανοιχτό χαρακτήρισε από την πλευρά του το πεδίο για επενδύσεις των ομογενών στην Ελλάδα, "καθώς ξεπεράστηκαν οι δυσκολίες του νομοθετικού πλαισίου που υπήρχαν στο παρελθόν" ο επικεφαλής της αποστολής, υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας, Αλέξανδρος Μπαλτάς, που κάλεσε τους Αυστραλούς να μελετήσουν ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Σκοπός άλλωστε της αποστολής ήταν και η προώθηση της συνεργασίας των επιχειρηματιών των δύο χωρών στα Βαλκάνια και τις Παρευξείνιες χώρες.

    Η επόμενη επαφή των δύο πλευρών θα γίνει κατά πάσα πιθανότητα το Σεπτέμβριο στη Θεσσαλονίκη, στη διάρκεια της Διεθνούς Εκθέσεως. Δεν αποκλείεται να ακολουθήσει ελληνική αποστολή στην Αυστραλία την περίοδο των Δημητρίων που γιορτάζει και η Ελληνοαυστραλιανή κοινότητα.

    Στην αποστολή, που διοργάνωσαν από τις 18-26 Μαρτίου από κοινού το ΥΠΕΘΟ και ο Ελληνικός Οργανισμός Εξωτερικού Εμπορίου, συμμετείχε το Εμποροβιομηχανικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης, σε ανταπόδοση αυστραλιανών επιχειρηματικών αποστολών στην πόλη και της αδελφοποίησής του με το Ελληνοαυστραλιανό Επιμελητήριο της Αδελαϊδας.

    Από την υπόλοιπη Ελλάδα συμμετείχαν οι εξής εταιρίες: CHIPITA INTERNATIONAL S.A., ARIA AVOYRIS CO LTD, BELINAG HOLDINGS LTD, EPIRUS S.A., MEDOLIO LTD, ADRIANOS G., P.L. S.A., HELLENIC BISCUIT CO S.A. A., AKTION S.A. και FAGE S.A., από την Αθήνα. Η CH V.I. GIANNOYLIS S.A. από τα Χανιά, η FULGOR S.A. από την Κόρινθο, η A. SOURAS S.A. από το Βόλο, η AGRO VIM S.A. από την Καλαμάτα, TULPAK S.A και η A. MAKRINIOTES από το Αγρίνιο.

    [08] ΕΡΓΑ 8,25 ΔΙΣΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΕΛΚΥΣΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΩΝ ΣΕ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΚΑΙ ΘΡΑΚΗ ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ Η ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ

    Σειρά έργων, ύψους 8,25 δισεκατομμυρίων δραχμών, για την ενίσχυση των βιομηχανικών υποδομών και την προσέλκυση επιχειρηματικών δραστηριοτήτων στην περιοχή της Ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης, υπέβαλε προς αξιολόγηση και έγκριση στο υπουργείο Ανάπτυξης ο γενικός γραμματέας της Περιφέρειας κ. Αθανάσιος Λαγός.

    Για παρεμβάσεις στις φθίνουσες περιοχές Δράμας, Ξάνθης, Ροδόπης και Εβρου προβλέπεται από το σχεδιασμό της Περιφέρειας η διάθεση ποσού ύψους 5,45 δισεκατομμυρίων δραχμών. Για το νομό Καβάλας, που δεν εντάσσεται στις φθίνουσες περιοχές, έργα προϋπολογισμού 1,5 δισεκατομμυρίου δραχμών και για έργα οριζόντιου waqajt^qa για το σύνολο της Περιφέρειας προτείνεται η διάθεση ποσού 1,3 δισεκατομμυρίου δραχμών.

    Συγκεκριμένα οι παρεμβάσεις και τα έργα που προτείνει η γενική γραμματεία της Περιφέρειας για ένταξη στο πρόγραμμα "Φθίνουσων Περιοχών" είναι: για έργα/παρεμβάσεις οριζόντιου χαρακτήρα, η ίδρυση και λειτουργία Εταιρίας Επιχειρηματικού Κεφαλαίου (Venture Capital), προϋπολογισμού 800 εκατομμυρίων δραχμών και η ανάπτυξη ολοκληρωμένου πληροφοριακού συστήματος προβολής και δικτύωσης της επιχειρηματικότητας και των πλεονεκτημάτων της Περιφέρειας, προϋπολογισμού 500 εκατομμυρίων δραχμών.

    Για το νομό Εβρου, η κατασκευή έργων προστασίας περιβάλλοντος Βιομηχανικής Περιοχής (ΒΙΠΕ) Αλεξανδρούπολης (1 δισ. δρχ) και έργα υποδομής στη Διασυνοριακή Ελεύθερη Βιομηχανική Ζώνη Οικονομικών Συναλλαγών (ΔΕΒΖΟΣ) Ορμενίου (350 εκ.δρχ).

    Για το νομό Ροδόπης, η επέκταση και βελτίωση της μονάδας καθαρισμού αποβλήτων της ΒΙΠΕ Κομοτηνής (1 δισ. δρχ), η δημιουργία μόνιμου εκθεσιακού χώρου "Θράκη 97" (500 εκ. δρχ) και η δημιουργία "Βιοτεχνικού Πάρκου Σαπών" (400 εκ. δρχ).

    Για το νομό Ξάνθης, η ολοκλήρωση κατασκευής έργων υποδομής β' φάσης στη ΒΙΠΕ Ξάνθης (600 εκ. δρχ) και η δημιουργία "Τεχνολογικού Πάρκου Ξάνθης" (500 εκ. δρχ).

    Στο νομό Δράμας, η κατασκευή και λειτουργία Ινστιτούτου Ορυκτών Πόρων και Ξύλου (700 εκ. δρχ) και η δημιουργία μόνιμου εκθεσιακού χώρου βιομηχανικών και βιοτεχνικών προϊόντων (400 εκ. δρχ).

    Για το νομό Καβάλας, που δε συμπεριλαμβάνεται στις φθίνουσες περιοχές, προτείνεται στο υπουργείο Ανάπτυξης και στην ΕΤΒΑ η έγκριση επιπλέον χρηματοδότησης, ύψους 1,5 δισεκατομμυρίου δραχμών, για το έργο της μονάδας βιολογικού καθαρισμού της Βιομηχανικής Περιοχής Καβάλας στην κοινότητα Ν. Καρβάλης, για την εξυπηρέτηση τόσο των εγκαταστάσεων της ΒΙΠΕ όσο και τριών γειτονικών κοινοτήτων. Υπενθυμίζεται ότι για το έργο έχουν ήδη εγκριθεί 600 εκατομμύρια δραχμές, στο πλαίσιο του Περιφερειακού Επιχειρησιακού Προγράμματος (ΠΕΠ) Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης.

    Σύμφωνα με τον κ. Λαγό, τα έργα αυτά αποτελούν μια ολοκληρωμένη δυναμική παρέμβαση στη βελτίωση του οικονομικού περιβάλλοντος της Περιφέρειας. "Συμβάλλουν ουσιαστικά στην ενίσχυση της ανταγωνιστικής λειτουργίας της βιομηχανίας, στην προσέλκυση παραγωγικών επενδύσεων και στην αύξηση της απασχόλησης. Επιπλέον, μπορούν να συνεργήσουν αποδοτικά με άλλες δράσεις του ΠΕΠ για την ενίσχυση των υποδομών της βιομηχανίας και της μεταποίησης".


    [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [09] ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΟ ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΕΙ Ο Α.ΤΣΟΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ

    Ο υπουργός Εθνικής Αμυνας, Ακης Τσοχατζόπουλος πραγματοποιεί από σήμερα διήμερη επίσκεψη στο Βουκουρέστι, ύστερα από πρόσκληση του Ρουμάνου ομολόγου του, Βίκτωρ Μπαμπιούκ.

    Οι δύο υπουργοί αναμένεται να υπογράψουν "Μνημόνιο Συνεννόησης" που θα αφορά στη συνεργασία στον τομέα του οπλισμού jai της τεχνολογίας καθώς και "Συμφωνία Ασφάλειας" σχετικά με την ανταλλαγή απόρρητων κρατικών στρατιωτικών πληροφοριών και υπηρεσιακών απορρήτων, αναφέρει η ρουμανική εφημερίδα "Curierul National".

    Ο κ.Τσοχατζόπουλος θα γίνει δεκτός από τον Πρόεδρο Εμιλ Κωνσταντινέσκου και τον πρωθυπουργό, Βίκτωρ Τσιόρμπεα.

    [10] Η ΡΟΥΜΑΝΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΣΟΒΑΡΟΤΕΡΗ ΥΠΟΨΗΦΙΑ ΧΩΡΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΥΡΩΠΑΙΚΕΣ ΚΑΙ ΕΥΡΩΑΤΛΑΝΤΙΚΕΣ ΔΟΜΕΣ ΔΗΛΩΣΕ Ο ΕΛΛΗΝΑΣ ΠΡΕΣΒΗΣ ΣΤΟ ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙ

    Η Ρουμανία είναι η σοβαρότερη υποψήφια χώρα για τις ευρωπαικές και ευρωατλαντικές δομές δήλωσε στην εφημερίδα "Curierul National" ο Ελληνας πρέσβης στο Βουκουρέστι Χρήστος Αλεξανδρής.

    Ο κ.Αλεξανδρής σε αποκλειστική συνέντευξή του προς το Ρουμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων ROMPRES, επισήμανε ότι η Ρουμανία αποτελεί κλασική περίπτωση σταθερότητας, αφού έχει ένα εξαιρετικό πλεονέκτημα, όπως η δημοκρατική διαδοχή, ένα δημοκρατικό σύστημα που λειτουργεί πολύ καλά.

    "Η Ρουμανία πέρασε με μεγάλη επιτυχία τις εξετάσεις στο θέμα της δημοκρατίας. Οι κυβερνήσεις που διαδέχτηκαν η μια την άλλη στην Ελλάδα, είτε της Νέας Δημοκρατίας, είτε του ΠΑΣΟΚ, είχαν εξαίρετες σχέσεις με τη Ρουμανία, με την κυβέρνηση και την αντιπολίτευση, σε κλίμα συγκερασμού των απόψεων" είπε ο πρέσβης.

    [11] ΧΑΩΔΗΣ ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΑ

    Χαώδης παραμένει η κατάσταση στην Αλβανία και ειδικότερα σε μερικές νότιες περιοχές όπως το Αργυρόκαστρο, την Κορυτσά και το Μπεράτι, παρά τις προσπάθειες για την αποκατάσταση της τάξης.

    Σύμφωνα με την αλβανόφωνη εκπομπή "Η φωνή της Αμερικής", η πόλη Μπεράτι κυβερνάται από ομάδες συμμοριτών και ληστών οι οποίοι εισέρχονται τελευταία στα σπίτια των κατοίκων, ενώ το νοσοκομείο αντιμετωπίζει μεγάλες ελλείψεις σε φάρμακα και άλλα μέσα πρώτης βοήθειας.

    Η αλβανική τηλεόραση αναφέρει πως το τελευταίο 48ωρο, τέσσερις αστυνομικοί, τρείς στην Αυλώνα και ένας στα Τίρανα βρήκαν το θάνατο, προσθέτοντας ότι θύματα βίας και τρομοκρατίας έπεσαν και δύο κάτοικοι του Αργυροκάστρου.

    Πληροφορίες του ΒΒC αναφέρουν ότι τρομοκράτες κράτησαν για ομήρους στην Αυλώνα Ιταλούς γιατρούς που μετέβησαν στην πόλη με την ανθρωπιστική βοήθεια. Η "Φωνή της Αμερικής" υποστηρίζει ότι ο αριθμός των θυμάτων από λάθος χειρισμό των όπλων είναι αρκετά μεγάλος.

    Ειρηνικά συλλαλητήρια οργανώθηκαν στην Αυλώνα, το Τεπελένι και Μαμαλαϊ, προς υποστήριξη της κυβέρνησης εθνικής συμφιλίωσης. Στο μεταξύ, οργανώθηκε στο Αργυρόκαστρο συζήτηση στρογγυλής τραπέζης με τη συμμετοχή των παραρτημάτων των πολιτών δυνάμεων και της Επιτροπής Εθνικής Σωτηρίας, με στόχο την αποκατάσταση και την ηρεμία στην πόλη. Σύμφωνα με το ΒΒC, στη συνάντηση πήρε μέρος και ο πρόεδρος του κόμματος Δημοκρατικής Συμμαχίας Νεριτάν Τσέκα.

    [12] ΕΙΚΟΣΙ ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ ΣΤΗ ΓΕΝΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΣΤΗ ΡΩΣΙΑ

    Περίπου είκοσι εκατομμύρια εργαζόμενοι αναμένεται να συμμετάσχουν στη γενική απεργία που έχουν κηρύξει για σήμερα τα εργατικά συνδικάτα της Ρωσίας, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις καθυστερήσεις στην καταβολή μισθων και συντάξεων.

    Ο υπουργός Εσωτερικών, Ανατόλ Πουλικο σύμφωνα με τη ραδιοφωνική υπηρεσία του ΒΒC, ανακοινωσε ότι εκτός τις ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις έχει κινητοποιηθεί και μέρος του στρατού προκειμένου να αποτραπούν τυχόν επεισόδια. "Θα δράσουμε ανάλογα με το πως θα εξελιχθεί η κατάσταση προκειμένου να διατηρήσουμε την έννομη τάξη. Σχεδιάζουμε την πραγματοποίηση επιχειρήσεων σε 650 πόλεις", τόνισε ο Ρώσος υπουργός. Ο ίδιος εκτίμησε ότι η συμμετοχή στην απεργία θα είναι μικρότερη από τους υπολογισμούς των συνδικάτων.

    Ο πρωθυπουργός Βίκτωρ Τσερνομίρντιν σε δηλώσεις του χθες, διαβεβαίωσε ότι εντός του Μαρτίου η κυβέρνηση θα καταβάλει μισθούς ύψους 2 δις δολαρίων, απο το σύνολο 9 δις δολαρίων που οφείλει η κυβέρνηση στους εργαζόμενους. Ο Τσερνομίρντιν απηύθυνε έκκληση στο λαό για αυτοσυγκράτηση. "Δεν θα πρέπει να παρασυρθούμε από το συναίσθημα και τις προκλήσεις. Τέτοιου είδους προβλήματα δεν επιλύονται με διαδηλώσεις", τόνισε ο κ.Τσερνομίρντιν.

    [13] ΤΕΣΣΕΡΑ ΑΕΡΟΣΚΑΦΗ ΕΓΚΑΙΡΗΣ ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΗΣ ΣΧΕΔΙΑΖΕΙ ΝΑ ΑΓΟΡΑΣΕΙ Η ΤΟΥΡΚΙΑ

    Την αγορά τεσσάρων αεροσκαφών έγκαιρης προειδοποίησης σχεδιάζει η Τουρκία στο πλαίσιο του εκσυγχρονισμού των αεροπορικών της δυνάμεων, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας "Χουρριέτ". Στο πλαίσιο του σχεδίου εκσυγχρονισμού, που είναι ύψους 800 εκατομμυρίων δολαρίων ζητήθηκαν από εταιρείες σχετικές προσφορές που θα αξιολογηθούν τον Ιούλιο ενώ το αποτέλεσμα αναμένεται να ανακοινωθεί στις αρχές του 1998. Μεταξύ των υποψηφίων είναι τα F-3 AWACS της Boeing, τα HAEKEYE E-2C της Grumman Northrop τα C-130J της Locheed Martin και τα ισραηλινά Phalcon.

    Η εφημερίδα σημειώνει ότι σύμφωνα με δηλώσεις ειδικών τα αεροσκάφη αυτού του τύπου θα είναι ωφέλιμα ειδικότερα στις πτήσεις που θα γίνονται στο Αιγαίο. Οι ειδικοί υποστηρίζουν ακόμη με τα αεροσκάφη έγκαιρης προειδοποίησης θα μπορούν να εντοπίζουν τα ελληνικά αεροσκάφη που πετούν πολύ χαμηλά .

    [14] ΠΑΝΩ ΑΠΟ 350 ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΕΤΑΙΡΙΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΠΟΙΟΥΝΤΑΙ ΣΤΗ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ

    Στη Βουλγαρία δραστηριοποιούνται πάνω από 350 ελληνικές εταιρίες, οι οποίες απασχολούν 25.000 εργαζομένους.

    Αυτό δήλωσε ο πρόεδρος της Ενωσης Ελλήνων Επιχειρηματιών στη Βουλγαρία, Γ.Τσαγάρη, σε συνέντευξη Τύπου στη Σόφια.

    Σύμφωνα με τον κ.Τσαγάρη, οι πραγματικές επενδύσεις ξένων εταιριών με ελληνική συμμετοχή στη Βουλγαρία ξεπερνούν τα 120 εκατομμύρια δολάρια.

    Κατά τον εμπορικό ακόλουθο της Ελλάδας στη Σόφια, Γ.Δουδούμη, οι Ελληνες επιχειρηματίες προτιμούν τη Βουλγαρία λόγω του χαμηλού κόστους της εργασίας στη χώρα, καθώς και της υψηλής ποιότητας της παραγωγής.

    "Τα κέρδη στη Βουλγαρία σήμερα δεν είναι ικανοποιητικά, αλλά παραμένουμε εδώ και διατηρούμε όλες μας τις επιχειρήσεις και το προσωπικό τους, διότι πιστεύουμε στις απεριόριστες δυνατότητες της βουλγαρικής αγοράς", σημείωσε στην ίδια συνέντευξη Τύπου ο διευθυντής της "Κόκα Κόλλα" στη Βουλγαρία, Λεωνίδας Κολιούλης.

    Οπως τονίστηκε στη συνέντευξη, πολλοί Ελληνες επιχειρηματίες προτιμούν να επενδύσουν στη Ρουμανία, η οποία σε σχέση με τη Βουλγαρία έχει τα πλεονεκτήματα του καλύτερου επενδυτικού κλίματος, της μεγαλύτερης αγοράς, της χαμηλότερης εγκληματικότητας και της πρόσβασης στις αγορές των πρώην σοβιετικών δημοκρατιών.

    Αντίθετα, η ασταθής νομοθεσία και οι συχνές αλλαγές στο ιδιοκτησιακό καθεστώς στη Βουλγαρία, είναι μεταξύ των παραγόντων που αποθαρρύνουν τη δραστηριοποίηση των Ελλήνων επιχειρηματιών στη Βουλγαρία.


    [Γ] ΕΙΔΙΚΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ (της Αγγέλας Φωτοπούλου)

    [15] ΧΑΝΟΝΤΑΙ ΟΙ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΔΙΑΛΕΚΤΟΙ ΤΗΣ ΔΙΑΣΠΟΡΑΣ- ΤΟ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΤΗΣ ΜΑΡΙΟΥΠΟΛΗΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ

    Οι ελληνικές διάλεκτοι της διασποράς χάνονται καθώς οι νεότερες γενιές παύουν να τις μιλούν. Ως ενα παράδειγμα ελληνικής διαλέκτου που ίσως στα επόμενα εκατό χρόνια δεν θα υπάρχει πια, το γλωσσικό ιδίωμα της Μαριούπολης, παρουσίασε η φιλόλογος Ασπα Χατζηδάκη στη διάρκεια του συνεδρίου με θέμα"Ισχυρές"-"Ασθενείς" γλώσσες στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Ερευνα, που έκανε σε πέντε χωριά της Μαριούπολης η κ Χατζηδάκη για το Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας, έδειξε ότι ενώ πριν 60 χρόνια το σύνολο των Ελλήνων μιλούσαν ελληνικές διαλέκτους (κατ' άλλους τρεις και κατ' άλλους πέντε) σήμερα ο αριθμός αυτών που τις μιλούν, ειδικά των νέων, έχει μειωθεί.

    "Μέχρι το 1937 η ελληνική διάλεκτος ήταν σχεδόν η αποκλειστική γλώσσα που ομιλείτο στα χωριά γιατί οι άνθρωποι ήταν κατά πλειοψηφία Ελληνες. Μετά λόγω της καταπίεσης η χρήση της μειώθηκε.Τη διάλεκτο που μιλούν τη γράφουν με κυριλλικό αλφάβητο. Ως το 1937 χρησιμοποιούνταν ένα ιδιαίτερο ελληνικό αλφάβητο στη Σοβιετική Ενωση με κάποιες μικρές παραλλαγές. Για παράδειγμα ο φθόγγος "ου" γραφόταν με "υ" ή γραφόταν παντού το σίγμα το τελικό. Κυκλοφορούσαν εφημερίδες περιοδικά γραμμένα στην ελληνική διάλεκτο και με ελληνικό αλφάβητο . Μετά το 1937 όλα αυτά σταμάτησαν βίαια γιατί ο Στάλιν λόγω των υπονοιών του ότι οι Ελληνες ήθελαν να αποσχισθούν από τη Σοβιετική Ενωση οδήγησε πολλά μέλη της διανόησης στο θάνατο ή την εξορία. Επαψαν τα μαθήματα της ελληνικής που γίνονταν τότε στα σχολεία και έτσι η γλώσσα περιορίστηκε μόνο στα σπίτια. Μετά το '89 άρχισε πάλι η φιλελευθεροποίηση και μπορούν οι Ελληνες πλέον να μιλούν ελεύθερα και να διδάσκονται την ελληνική γλώσσα" επισήμανε η κ Χατζηδάκη απαντώντας σε σχετική ερώτηση του Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων.

    Οι νεότερες γενιές για διάφορους λόγους δεν μιλούν ελληνικές diak]jtour ενώ όπως σημειώνει η κ Χατζηδάκη δεν έχουν γίνει κοινωνιογλωσσικές έρευνες σε αυτές τις περιοχές και για 60 χρόνια δεν καταγράφονταν καν οι ομιλητές αυτών των διαλέκτων. "Εάν τα σημερινά παιδιά ηλικίας 10-15 ετών μιλούν σπάνια τη διάλεκτο, κυρίως με τους παππούδες και τις γιαγιάδες, είναι φυσικό ότι σε 20 χρόνια, που θα είναι οι ίδιοι γονείς, δεν θα μιλούν καν αυτή τη διάλεκτο στα παιδιά τους. Οπότε αν δε γίνει κάτι η διάλεκτος θα σβήσει. Αυτό είναι μαθηματικά εξακριβωμένο" επισήμανε η κ Χατζηδάκη.

    Η διάλεκτος της Μαριούπολης εχει πολλά αρχαϊκά στοιχεία που δεν υπάρχουν στις σημερινές νεοελληνικές διαλέκτους. "Μοιάζει πολύ με τα βόρεια ιδιώματα που έχουμε στη Μακεδονία ή στη Θράκη, έχει χαρακτηριστικά που μοιάζουν και με την ποντιακή. Ωστόσο είναι δύσκολο για έναν Ελληνα ομιλητή να την καταλάβει γιατί έχει πολλές λέξεις ταταρικές και τουρκικές λόγω της επαφής των γλωσσών. Ας μη ξεχνάμε ότι οι Ελληνες της Μαριούπολης έζησαν για αιώνες στην Κριμαία, η οποία ήταν περίπου για τέσσερις αιώνες κάτω από την κατοχή των Τατάρων. Οπότε όταν πήγαν στη Μαριούπολη κάποιοι από αυτούς μιλούσαν ελληνικά και κάποιοι μιλούσαν ταταρικά" πρόσθεσε η κ Χατζηδάκη.

    Σήμερα στην Ουκρανία ζουν 104.000 Ελληνες, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι είναι ομιλητές της ελληνικής, ενώ γίνεται προσπάθεια τόσο από πλευράς του ελληνικού κράτους όσο και από πλευράς των ελληνικών αρχών εκεί και της Ομοσπονδίας Ελληνικών Κοινοτήτων της Ουκρανίας για να διδαχτεί η νέα ελληνική στα σχολεία της περιοχής τόσο σε παιδιά ελληνικής καταγωγής όσο και σε παιδιά ουκρανικής ρωσικής καταγωγής. "Οσο νάναι η νέα ελληνική είναι η επίσημη γλώσσα του ελληνικού κράτους και μία διάλεκτος που δεν έχει καν γραφή ή γραμματική θεωρείται συνήθως από τους ομιλητές της ως μία αμελητέα ποικιλία γλωσσική σε μία γλώσσα στάνταρ. Αλλωστε δεν τους δίνεται η δυνατότητα να διδαχτούν τη διάλεκτο στα σχολεία, η δυνατότητα που τους δίνεται είναι να μάθουν τη νέα ελληνική. Δεν έχουν επιλογές ως προς αυτό αλλά πιστεύω πως κι αν είχαν θα ήθελαν να μάθουν τη νέα ελληνική" τόνισε η Χατζηδάκη και κατέληξε: "Νομίζω ότι πρέπει να διατηρούνται οι γλωσσικές ποικιλίες γενικότερα, ότι δεν είναι σωστό να επιβάλουμε μία και μόνη γλώσσα τη στιγμή που οι άνθρωποι αυτοί έχουν ως μητρική μία άλλη ποικιλία. Οτι είναι πλούτος τελικά για την ελληνική γλώσσα να έχει πολλές διαλέκτους και ότι είναι και δικαίωμα αυτών των ανθρώπων να μιλήσουν αυτή τη διάλεκτος".


    Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/

    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute
    mpa2html v3.04 run on Thursday, 27 March 1997 - 11:45:00