Read the Latest International Press Articles Worldwide Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 97-03-19

From: Macedonian Press Agency <mpa@philippos.mpa.gr>

Macedonian Press Agency: News in Elot928 Greek Directory

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ

Θεσσαλονίκη 19 Μαρτίου 1997


ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ

[Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

[Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

[Γ] ΕΙΔΙΚΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ (του Νίκου Χατζή)


ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

[Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [01] Ο ΠΑΓΚΑΛΟΣ ΣΤΟ ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ

  • [02] ΠΡΩΤΕΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΠΑΓΚΑΛΟΥ ΣΤΑ ΣΚΟΠΙΑ

  • [03] ΑΥΡΙΟ Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΣΤΗ ΡΟΥΜΑΝΙΑ - ΣΕ ΕΞΕΛΙΞΗ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΣΤΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ

  • [04] ΜΟΡΦΩΤΙΚΗ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΜΕΤΑΞΥ ΕΛΛΑΔΑΣ ΚΑΙ Ο.Δ. ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑΣ

  • [05] MATAIΩΘΗΚΕ Η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΓΙΑΝ.ΚΡΑΝΙΔΙΩΤΗ - ΜΠΑΣΚΙΜ ΦΙΝΟ - Ο Μ.ΕΒΕΡΤ ΖΗΤΕΙ ΑΠΟ Ε.Ε. ΚΑΙ ΗΠΑ ΝΑ ΠΙΕΣΟΥΝ ΤΟΝ ΜΠΕΡΙΣΑ ΝΑ ΠΑΡΑΙΤΗΘΕΙ

  • [06] ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΚΡΑΝΙΔΙΩΤΗ ΣΤΟ ΑΛΒΑΝΙΚΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΟ ΑΡΓΥΡΟΚΑΣΤΡΟ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΑΓ.ΣΑΡΑΝΤΑ

  • [07] Α.ΤΣΟΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ: ΘΑ ΑΝΑΤΡΑΠΕΙ Η ΠΟΡΕΙΑ ΤΟΥ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ ΚΑΙ ΘΑ ΒΡΕΘΕΙ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΛΥΣΗ

  • [08] ΕΝΤΕΙΝΟΝΤΑΙ ΟΙ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΤΩΝ ΥΠΟΨΗΦΙΩΝ ΣΤΗ ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

  • [09] ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ ΣΤΗΝ Α' ΕΚΛΟΓΙΚΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΥΠΟΨΗΦΙΟΥΣ ΑΡΧΗΓΟΥΣ ΤΗΣ Ν.Δ.

  • [10] ΤΡΙΩΡΗ ΣΤΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΡΕΙΑ ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ

  • [11] ΕΝΑ ΑΠΟ ΤΑ ΛΙΓΟΤΕΡO ΜΕΛΕΤΗΜΕΝΑ ΘΕΜΑΤΑ ΤΗΣ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΣΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΟΥ Β.ΑΓΤΖΙΔΗ "Ο ΠΟΝΤΟΣ : ΕΝΑ ΑΝΟΙΧΤΟ ΖΗΤΗΜΑ"

  • [12] ΟΙ ΙΣΧΥΡΕΣ ΚΑΙ ΑΣΘΕΝΕΙΣ ΓΛΩΣΣΕΣ ΣΤΗΝ ΕΕ ΚΑΙ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΓΛΩΣΣΙΚΟΥ ΗΓΕΜΟΝΙΣΜΟΥ ΕΞΕΤΑΖΟΝΤΑΙ ΣΕ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ


  • [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [13] ΤΑ ΑΝΘΡΩΠΙΝΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΠΑΡΑΒΙΑΖΟΝΤΑΙ ΜΕ ΤΗ ΣΥΣΤΗΜΑΤΙΚΗ ΧΡΗΣΗ ΒΙΑΣ, ΚΑΤΑΓΓΕΛΕΙ Η ΟΡΓΑΝΩΣΗ "ΕΛΣΙΝΚΙ ΓΟΥΟΤΣ"

  • [14] ΜΕ ΤΟ Φ.ΝΑΝΟ ΣΥΝΑΝΤΗΘΗΚΑΝ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΙ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΟΑΣΕ

  • [15] ΝΑ ΔΟΘΕΙ ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΑ ΖΗΤΕΙ Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΗΣ Κ.Σ. ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ

  • [16] ΕΙΚΟΣΙ ΕΠΤΑ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΥΠΕΡΑΚΤΙΕΣ ΕΤΑΙΡΙΕΣ ΙΔΡΥΘΗΚΑΝ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΜΕΧΡΙ ΤΑ ΤΕΛΗ ΤΟΥ 1996- 85% ΤΩΝ ΕΠΕΝΔΥΤΩΝ ΠΡΟΕΡΧΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ

  • [17] ΤΡΕΙΣ ΤΡΟΠΟΥΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗ ΤΩΝ ΚΑΤΑΘΕΤΩΝ ΤΩΝ ΠΑΡΑΤΡΑΠΕΖΩΝ ΕΞΕΤΑΖΕΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΗΣ ΠΓΔΜ

  • [18] ΕΥΘΥΝΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ ΣΙΤΗΡΩΝ ΣΤΗ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ

  • [19] ΑΥΞΗΣΗ ΚΑΤΑ 418% ΤΩΝ ΤΙΜΩΝ ΤΩΝ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΣΤΗ ΣΟΦΙΑ


  • [Γ] ΕΙΔΙΚΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ (του Νίκου Χατζή)

  • [20] ΠΙΘΑΝΗ ΔΙΑΜΕΣΟΛΑΒΗΣΗ ΤΟΥ ΟΗΕ ΣΤΟ ``ΚΑΥΤΟ'' ΘΕΜΑ ΤΟΥ ΝΟΜΙΚΟΥ ΠΛΑΙΣΙΟΥ ΤΗΣ ΚΑΣΠΙΑΣ - ΔΥΝΑΜΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΩΝ ΡΩΣΙΚΩΝ ΕΤΑΙΡΙΩΝ ΣΤΑ PETQEKAIA ΤΟΥ ΙΡΑΚ


  • ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

    [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [01] Ο ΠΑΓΚΑΛΟΣ ΣΤΟ ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ

    Ο Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, Θεόδωρος Πάγκαλος έφθασε πριν από λίγο στο Βελιγράδι. Την ώρα αυτή συναντιέται με τον Γιουγκοσλάβο ομόλογό του, Μίλαν Μιλουτίνοβιτς και μετά το τέλος των συνομιλιών τους, θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Σερβίας, Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς.

    Ο κ. Πάγκαλος κατά την άφιξή του στο Βελιγράδι δεν προέβη σε καμία δήλωση.

    [02] ΠΡΩΤΕΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΠΑΓΚΑΛΟΥ ΣΤΑ ΣΚΟΠΙΑ

    Το ταξίδι του κ. Πάγκαλου στα Σκόπια, τις συναντήσεις του με την πολιτική ηγεσία της γείτονος χώρας και ειδικότερα τις δηλώσεις του, σχετικά με την πορεία του θέματος της ονομασίας των Σκοπίων, σχολίασαν με δηλώσεις τους, βουλευτές όλων των κομμάτων.

    Ο πρώην υπουργός και βουλευτής Θεσσαλονίκης του ΠΑΣΟΚ, Στέλιος Παπαθεμελής, απαντώντας σε σχετική ερώτηση επεσήμανε ότι " δεν ξέρει τι εννοεί ο κ. Πάγκαλος οταν αναφέρεται σε φωνές που θέλουν να μας γυρίσουν πίσω. Οσο μπορώ να ξέρω, είπε ο κ. Παπαθεμελής, δεν υπάρχουν στην Ελλάδα. Υπάρχουν όμως στα Σκόπια, Υπάρχει όλο το κρατικό σύστημα και η κρατική ιδεολογία των Σκοπίων. Εάν για παράδειγμα υποβαλλόταν στο κόπο ο Ελληνας Υπουργος των Εξωτερικών να φυλλομετρήσει τα σχολικά βιβλία της χώρας που επισκέφθηκε, θα έβλεπε ότι ο χάρτης αυτής της χώρας περιλαμβάνει ως γεωγραφικά-εθνικά σύνορά του, σύνορα που φθάνουν και περιλαμβάνουν τη Θεσσαλονίκη και τον Ολυμπο. Θα διαβαζε, συνεχίζει στη δήλωσή του ο κ. Παπαθεμελής, οτι το σημερινό κράτος των Σκοπίων είναι η "ελεύθερη Μακεδονια" και οι κάτοικοί του οι "ελεύθεροι Μακεδόνες" και ότι έχουν δούλους αδελφούς και δούλα εδάφη στην Ελλάδα που πρέπει να τους και να τα απελευθερώσουν.

    Κλείνοντας τη δήλωσή του, ο κ. Παπαθεμελής τονίζει: " Εάν ο Ελληνας Υπουργός Εξωτερικών ρώτησε για όλα αυτά και έλαβε απαντήσεις είναι χρήσιμο να το μάθουμε. Για να καταλάβει έτσι και να διακρίνει και ο ελληνικός λαός ποιες φωνές ανήκουν στο παρελθόν, ποιες στο παρόν και ποιες στο μέλλον".

    Στο μεταξύ, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ στη Β΄Θεσσαλονίκης, Χάρης Τσιόκας, ερωτώμενος απο τους δημοσιογράφους για το ίδιο θέμα σημείωσε: "Η Ενδιάμεση Συμφωνία δημιούργησε ένα θετικό και ευνοΐκό πλαίσιο για την Ελλάδα προκειμένου να βρεθεί βιώσιμη λύση. Η στρατηγική της χώρας μας πρέπει να είναι σταθερή, να μην αποδεχθεί ένα βίαιο και βεβιασμένο κλεισιμο του θέματος του ονόματος, αλλά να επιμείνει σε μια λύση ιστορικής πνοής που δεν θα επιτρέπει και θα σέβεται τα ιστορικά δεδομένα, τις διεθνείς συμφωνίες και την αναγνώριση των συνόρων. Οι επιλογές μας, καταλήγει ο κ. Τσιόκας, pq]pei να είναι επιλογές σταθερότητας, ειρήνης, συνεργασίας και ανάπτυξης".

    Σε δηλώσεις του για το ίδιο θέμα, ο βουλευτής Θεσσαλονίκης της ΝΔ, Γιώργος Ορφανός, επισημαίνει: "Ο Υπουργός Εξωτερικών με τη μετάβασή του και τις δηλώσεις του στα Σκόπια, κλείνει ουσιαστικά το θέμα του ονόματος. Να είναι σίγουρος ότι αυτή η "λύση", εκφράζει και αντιπροσωπεύει μονο αυτόν. Θα αντιδράσουμε στην αλλοίωση της ιστορίας και της πραγματικότητας".

    [03] ΑΥΡΙΟ Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΣΤΗ ΡΟΥΜΑΝΙΑ - ΣΕ ΕΞΕΛΙΞΗ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΣΤΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ

    Με πρώτο σταθμό αύριο το Βουκουρέστι, ο Πρωθυπουργός κ. Κ. Σημίτης, συνοδευόμενος από τον υπουργό Εξωτερικών κ. Θ. Πάγκαλο, ξεκινά την περιοδεία του στα Βαλκάνια για την υλοποίηση της ελληνικής πρωτοβουλίας στη περιοχή.

    Στη διάρκεια της διήμερης επίσημης επίσκεψης στη Ρουμανία, ο πρωθυπουργός θα έχει συνομιλίες με τον Πρόεδρο κ. Εμίλ Κωνσταντινέσκου, τον Πρωθυπουργό κ. Β. Κιορμπέα, τον Αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης κ. Ιλιέσκου, τον Πρόεδρο της Βουλής κ. Ντιακονέσκου, τον Πρόεδρο της Γερουσίας κ. Ρομάν και τον Πατριάρχη Ρουμανίας κ. Θεόκαστο.

    Το εύρος των συνομιλιών, οι οποίες θα γίνουν στο Βουκουρέστι αύριο και μεθαύριο, (θα συζητηθούν οι διμερείς σχέσεις, οι εξελίξεις στην Αλβανία και η κατάσταση στα Βαλκάνια) σηματοδοτεί τη σημασία της πρωθυπουργικής επίσκεψης.

    Άλλωστε ο κ. Σημίτης μιλώντας χθες στη Θεσσαλονίκη στο συνέδριο με θέμα: ``Ελλάδα και Βαλκάνια: επιχειρηματική συνεργασία στη Νοτιοανατολική Ευρώπη'', τόνισε κλείνοντας την ομιλία του:

    ``Η Ελληνική κυβέρνηση θα στηρίξει τις προσπάθειες σταθεροποίησης, εμπέδωσης και ειρήνης, οικοδόμησης συνθηκών οικονομικής ανάπτυξης και δημοκρατίας, συνεχίζοντας τη μέχρι σήμερα πολιτική της. Υπάρχουν δυσχέρειες. Εγγενείς στις γείτονες χώρες, πρωτόγνωρες για μας που εφαρμόζουμε για πρώτη φορά μια συνολική πολιτική στα Βαλκάνια. Πρέπει να υπερβούμε τις δυσκολίες, να προχωρήσουμε, πρέπει να επιτύχουμε.

    Η παρουσία μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και σε άλλους διεθνείς οργανισμούς μας δίνει τη δυνατότητα να στηρίξουμε τις προσπάθειες που αφορούν την ευρύτερη περιοχή μας, με κριτήριο την καλύτερη κατανόηση των προβλημάτων, των εξελίξεων και των αναγκών των γειτονικών μας λαών. Το ίδιο και οι άμεσες δικές μας προσπάθειες απέναντι στις γείτονες χώρες.

    Όλα τα επιμέρους ερωτήματα συμπυκνώνονται σε ένα, θεμελιακής σημασίας για τους λαούς των Βαλκανίων: μπορούμε να υπερασπιστούμε το κοινό μας μέλλον στα Βαλκάνια; Έχουμε φωνή και επιρροή στην διαμόρφωση των εξελίξεων;

    Η απάντηση είναι: Μπορούμε, χρειάζεται υπομονή, επιμονή και θέληση για δουλειά.''

    Στη τηλεοπτική συνέντευξή, μάλιστα, την οποία είχε δώσει ο Πρωθυπουργός (12 Μαρτίου 1997) είχε υποστηρίξει πως ο κύριος τρόπος για να εξασφαλισθεί η ηρεμία και η πρόοδος στα Βαλκάνια είναι η συνεννόηση όλων ``η πολιτική λύση των διαφορών, μια πορεία προς την δημοκρατία''.

    Η ρουμανική εφημερίδα ``Cotidianul'', γράφοντας για την επίσκεψη του κ. Σημίτη σημειώνει ότι οι συνομιλίες του στο Βουκουρέστι θα συμβάλουν ``στην εδραίωση ενός κλίματος ασφάλειας στη γεωγραφική μας περιοχή''.

    Ο Πρωθυπουργός θα υπογραμμίσει στους συνομιλητές του στο Βουκουρέστι, το ρόλο που προτίθεται να παίξει η Ελλάδα για τη νέα εποχή στα Βαλκάνια.

    Να υπενθυμίσουμε πως για ανοίγματα στη Ρουμανία, τη βορειότερη χώρα της Βαλκανικής χερσονήσου, με τα είκοσι δύο εκατομμύρια κατοίκους, ενδιαφέρονται τον τελευταίο καιρό ελληνικές επιχειρήσεις πληροφορικής και Ελληνοαμερικανοί επενδυτές.

    Ήδη ο υπουργός Εξωτερικών Θ. Πάγκαλος επισκέφθηκε σήμερα τα Σκόπια και το Βελιγράδι, ο υφυπουργός Εξωτερικών Γ. Κρανιδιώτης έχει κάνει διαδοχικά ταξίδια στη σπαρασσόμενη Αλβανία, ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας Γ. Παπαντωνίου ανήγγειλε την πρόθεση της Αθήνας να χορηγήσει δάνειο είκοσι δισεκατομμυρίων δραχμών στα Τίρανα και η υπουργός Ανάπτυξης Β. Παπανδρέου συσκέπτεται με μεγαλοεπιχειρηματίες για επιχειρηματικά ανοίγματα στα Βαλκάνια.

    [04] ΜΟΡΦΩΤΙΚΗ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΜΕΤΑΞΥ ΕΛΛΑΔΑΣ ΚΑΙ Ο.Δ. ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑΣ

    Μονογραφήθηκε σήμερα στο Βελιγράδι, το πρόγραμμα μορφωτικής και πολιτιστικής συνεργασίας μεταξύ της Ελλάδας και της Ο.Δ. Γιουγκοσλαβίας. Το πρόγραμμα έχει χρονική ισχύ μέχρι το 2.000 και εντάσσεται στα πλαίσια της μορφωτικής συμφωνίας του 1959 που εξακολουθεί να ισχύει.

    Προβλέπει τη συνεργασία των πανεπιστημίων των δύο χωρών, την παροχή υποτροφιών, την ανταλλαγή επιστημόνων και φοιτητών, την αμοιβαία συμμετοχή σε φεστιβάλ, εκδηλώσεις πολιτιστικού περιεχομένου.

    Ειδικότερα, στο πρόγραμμα μορφωτικής συμφωνίας που μονογραφήθηκε, προβλέπεται η εισαγωγή της διδασκαλίας της ελληνικής και σερβικής γλώσσας στα πανεπιστήμια των δύο χωρών, ενώ ιδιαίτερα προβλέπεται η ``αντικειμενική παρουσίαση της ιστορίας και της γεωγραφίας κάθε χώρας στα σχολικά εγχειρίδια της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης''.

    Την συμφωνία υπέγραψαν από ελληνικής πλευράς ο Πρέσβης κ. Ιωάννης Μπεβεράτος και από σερβικής πλευράς ο Πρέσβης κ. Στανιμίροβιτς.

    [05] MATAIΩΘΗΚΕ Η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΓΙΑΝ.ΚΡΑΝΙΔΙΩΤΗ - ΜΠΑΣΚΙΜ ΦΙΝΟ - Ο Μ.ΕΒΕΡΤ ΖΗΤΕΙ ΑΠΟ Ε.Ε. ΚΑΙ ΗΠΑ ΝΑ ΠΙΕΣΟΥΝ ΤΟΝ ΜΠΕΡΙΣΑ ΝΑ ΠΑΡΑΙΤΗΘΕΙ

    Ματαιώθηκε τελικά η συνάντηση του υφυπουργού Εξωτερικών Γιαν.Κρανιδιώτη με τον Αλβανό πρωθυπουργό Μπασκίμ Φίνο.Ο υφυπουργός Εξωτερικών που περιοδεύει στην Αλβανία είχε συναντήσεις με εκπροσώπους της ελληνικής μειονότητας,αλλά και εκπροσώπους των κατοίκων των εξεγερμένων πόλεων.Στο Αργυρόκαστρο επρόκειτο να συναντηθεί με τον Πρωθυπουργό Μπασκίμ Φίνο,αλλά τελικά η συνάντηση δεν έγινε γιατί ματαιώθηκε η περιοδεία του Αλβανού πρωθυπουργού,για άγνωστους λόγους.

    Οπως τόνισαν οι κάτοικοι του νότου, είναι ανυποχώρητοι στο αίτημα να παραιτηθεί ο Σαλί Μπερίσα.Και πιέζουν τον Φίνο να πετύχει την παραίτηση του Μπερίσα.Στην αντίθετη περίπτωση,απειλούν να αποσύρουν την υποστήριξή τους απο την οικουμενική κυβέρνηση."Μόνον η παραίτησή του μπορεί να εκτονώσει την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στην Αλβανία" τόνισαν οι κάτοικοι.

    Στο μεταξύ στην Αθήνα, ο πρέοδρος της Νέας Δημοκρατίας Μ.Εβερτ με επιστολή που έστειλε στον πρέοδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζακ σαντέρ,στην υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Μαντλιν Ολμπράιτ και στον ΟΗΕ, ζητεί να ασκηθεί πίεση στον Αλβανό Προεδρο να παραιτηθεί,ώστε να επανέλθει η ηρεμία στη χώρα.Ο κ.Εβερτ τονίζει στην επιστολή του ότι η κρίση στην Αλβανία, σε καμμιά περίπτωση δεν μπορεί να οδηγήσει σε αλλάγή των συνόρων , αλλά δεν μπορεί να αποβεί και σε βάρος της ελληνικής μειονότητας στην Αλβανία.

    Το πρωί η ελληνική υπηρεσία του BBC,σε ανταπόκρισή της απο τα Τίρανα, μετέδωσε ότι ο Σαλί Μπερίσα προσπαθεί να δημιουργήσει το δικό του μηχανισμό,ώστε να διατηρηθεί στην εξουσία και παρατηρεί ότι, παρα τον φαινομενικό έλεγχο που ασκεί η οικουμενική κυβέρνηση, ουσιαστικά η δομή των μυστικών υπηρεσιών παραμένει υπο τον έλεγχο του Μπερίσα.

    Τα κόμματα της αντιπολίτευσης στην Αλβανία ζητούν να απομακρυνθούν όλα τα στελέχη απο τη μυστική υπηρεσία, που "υπηρέτησαν το καθεστώς Μπερίσα" όπως τονίζουν χαρακτηριστικά.προτείνουν ακόμη,να απομονωθεί ο Μπερίσα απο την οικουμενική κυβέρνηση και να αναγκαστεί έτσι, να αποχωρήσει απο την προεδρία της χώρας. Ανθρωπιστική βοήθεια

    Και ενώ αυτά συμβαίνουν στο πολιτικό πεδίο, χιλιάδες Αλβανοί πολίτες αντιμετωπίζουν την πείνα και την εξαθλίωση,εξαιτίας της έλλειψης βασικών ειδών διατροφής.Σήμερα, φθάνει στους Αγίους Σαράντα με πλοίο η ανθρωπιστική βοήθεια με 35 τόνους τρόφιμα και φάρμακα,που συγκέντρωσε ο δήμος Αθηναίων.Ομως, και ο διεθνής Ερυθρός Σταυρός συγκεντρώνει τρόφιμα απο όλες τις χώρες της Ευρώπης , αν και η Ευρωπαϊκή Ενωση επλισημα δεν προτίθεται να αποστείλει βοήθεια, απο το φόβο,μήπως τα βασικά είδη διατροφής πέσουν στα χέρια των οπλισμένων κουκουλοφόρων ,που θα τα πουλήσουν στη μαύρη αγορά.

    [06] ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΚΡΑΝΙΔΙΩΤΗ ΣΤΟ ΑΛΒΑΝΙΚΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΟ ΑΡΓΥΡΟΚΑΣΤΡΟ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΑΓ.ΣΑΡΑΝΤΑ

    Ο υφυπουργός Εξωτερικών Γιαν.Κρανιδιώτης δήλωσε σήμερα ότι η αλβανική κυβέρνηση ήταν ενημερωμένη για την επισκεψή του στις νότιες περιοχές της χώρας. Η δήλωση αυτή του υφυπουργού Εξωτερικών αποτελεί απάντηση στο διάβημα της αλβανικής κυβέρνησης πρός την ελληνική πρεσβεία στα Τίρανα, σχετικά με την επίσκεψη ,αλλά και τους σκοπούς της, του κ.Κρανιδιώτη.

    "Ενημέρωσα προσωπικά τον πρωθυπουργό Μπασκίμ Φίνο,στην πρόσφατη συνάντησή μας στο πλοίο του ιταλικού πολεμικού ναυτικού' είπε ο κ.Κρανιδιώτης στους δημοσιογράφους,με την ολοκλήρωση της di^leqgr επίσκεψής του στις νότιες περιοχές της Αλβανίας.Ομως, το αλβανικό υπουργείο Εξωτερικών διαμαρτυρήθηκε ,γιατί ,όπως υποστήριξε, δεν είχε ειδοποιηθεί έγκαιρα για την επίσκεψη.

    Δημοσιογραφικές πληροφορίες ωστόσο,αναφέρουν ότι κύκλοι της αλβανικής κυβέρνησης,αλλά και ο ίδιος ο Σαλί Μπερίσα δυσαρεστήθηκαν επειδή ο υφυπουργός Εξωτερικών συναντήθηκε με εκπροσώπους των κατοίκων των εξεγερμένων πόλεων. Ο κ.Κρανιδιώτης απο την πλευρά του, εγκαταλείποντας το αλβανικό έδαφος μετά τις επαφές που είχε τόσο με τις επιτροπές των κατοίκων όσο και με τους εκπροσώπους της ελληνικής μειονότητας, ευχήθηκε να μην υπάρξουν ταραχές,μετά την εκπνοή του τελεσιγράφου που έστειλαν οι κάτοικοι του νότου στον Σαλί Μπερίσα για να παραιτηθεί.

    [07] Α.ΤΣΟΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ: ΘΑ ΑΝΑΤΡΑΠΕΙ Η ΠΟΡΕΙΑ ΤΟΥ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ ΚΑΙ ΘΑ ΒΡΕΘΕΙ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΛΥΣΗ

    Η πορεία του κυπριακού που ακολουθείται επί 22 χρόνια θα ανατραπεί και θα βρεθεί δημοκρατική λύση στη βάση των αρχών των Ηνωμένων Εθνών, δήλωσε ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Ακης Τσοχατζόπουλος, μιλώντας σε χθεσινή εκδήλωση της οργάνωσης Κυπρίων φοιτητών "Αγώνας" στην Αθήνα.

    Ο κ.Τσοχατζόπουλος αναφέρθηκε εκτεταμένα στο δόγμα του ενιαίου αμυντικού χώρου Ελλάδας -Κύπρου και τη σημασία του. Εκανε, επίσης, λόγο για τα πλεονεκτήματα που υπάρχουν σήμερα στη Μεγαλόνησο, όπως η επικείμενη ένταξη της στην Ευρωπαική Ενωση και τη σημασία που έχει για την Ε.Ε. η νοτιοανατολική Μεσόγειος.

    "Δεν είμαστε μόνοι. Το κυπριακό είναι πρόβλημα ευρωπαϊκό, πρόβλημα παγκόσμιο" κατέληξε ο υπουργός.

    [08] ΕΝΤΕΙΝΟΝΤΑΙ ΟΙ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΤΩΝ ΥΠΟΨΗΦΙΩΝ ΣΤΗ ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

    Στην τελική ευθεία για το 4ο συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας που αρχίζει την Παρασκευή οι υποψήφιοι για την αρχηγία του κόμματος εντείνουν τις δραστηριότητες τους με περιοδείες, ομιλίες και συνεντεύξεις στα ΜΜΕ, προκειμένου να κάνουν γνωστές τις θέσεις τους και να εξασφαλίσουν την υποστήριξη ικανού αριθμού συνέδρων για να περάσουν στο δεύτερο γύρο της εκλογικής αναμέτρησης.

    Η αισιοδοξία, για το αποτέλεσμα της εκλογικής διαδικασίας της Παρασκευής, είναι το κοινό χαρακτηριστικό και των τεσσάρων υποψηφίων. Ο Μιλτιάδης Εβερτ δηλώνει ότι θα αγωνιστεί για την ενότητα του κόμματος, ο Γιώργος Σουφλιάς, που θα μιλήσει το μεσημέρι στη Νομική Αθηνών, δεσμεύεται ότι θα ακολουθήσει πολιτική "ανοιχτών θυρών" χωρίς αποκλεισμούς στελεχών, ο Κώστας Καραμανλής επισημαίνει ότι η Νέα Δημοκρατία πρέπει να "αλλάξει σελίδα" , ενώ ο Βύρων Πολύδωρας καταφέρεται εναντίον των "βαρώνων" και των "γόνων" στο κόμμα.

    [09] ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ ΣΤΗΝ Α' ΕΚΛΟΓΙΚΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΥΠΟΨΗΦΙΟΥΣ ΑΡΧΗΓΟΥΣ ΤΗΣ Ν.Δ.

    Ο Κώστας Καραμανλής προηγείται με μεγάλη διαφορά και ακολουθούν ο Γιώργος Σουφλιάς, ο Μιλτιάδης Εβερτ και ο Βύρων Pok}dyqar στις προτιμήσεις των πολιτών στην Α' εκλογική περιφέρεια Θεσσαλονίκης, με βάση δημοσκόπηση που πραγματοποιήθηκε με ευθύνη του αναπληρωτή καθηγητή Εφαρμοσμένης Στατιστικής στο ΑΠΘ Θεόδωρου Χατζηπαντελή.

    Ο κ. Καραμανλής συγκεντρώνει ποσοστό 31, 9%, ο κ. Σουφλιάς 13,7%, ο κ. Εβερτ 3,9% και ο κ. Πολύδωρας 2,4%. Μεταξύ των ψηφοφόρων της Ν.Δ. η αποδοχή των υποψηφίων είναι αντίστοιχα 62,4%, 9,1%, 8,6%, 1,3%, ενώ μεταξύ των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ είναι 20%, 19,7%, 4,1% και 2,6%.

    Επίσης το 85% των ψηφοφόρων της Ν.Δ θεωρεί ότι το συνέδριο θα επιδράσει θετικά στην πολιτική ζωή της χώρας και το 65% θεωρεί ότι δεν θα οδηγήσει στη διάσπαση του κόμματος.

    Η δημοσκόπηση έγινε τη χρονική περίοδο από 1 μέχρι 14 Μαρτίου, με τη μέθοδο του ερωτηματολογίου, και σε δείγμα 856 πολιτών.

    [10] ΤΡΙΩΡΗ ΣΤΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΡΕΙΑ ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ

    Συλλαλητήριο πραγματοποίησαν στη Θεσσαλονίκη οι καθηγητές των γυμνασίων και των λυκείων στο πλαίσιο της τρίωρης στάσης εργασίας που κήρυξε ΟΛΜΕ.

    Οι καθηγητές συγκεντρώθηκαν στην Καμάρα και με κεντρικό σύνθημα "οι αγώνες δεν δικάζονται δικαιώνονται" έκαναν πορεία μέχρι την πλατεία Δικαστηρίων όπου και διαλύθηκαν.

    [11] ΕΝΑ ΑΠΟ ΤΑ ΛΙΓΟΤΕΡO ΜΕΛΕΤΗΜΕΝΑ ΘΕΜΑΤΑ ΤΗΣ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΣΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΟΥ Β.ΑΓΤΖΙΔΗ "Ο ΠΟΝΤΟΣ : ΕΝΑ ΑΝΟΙΧΤΟ ΖΗΤΗΜΑ"

    Τον Πόντο, ενα από τα λιγότερο μελετημένα θέματα της νεοελληνικής ιστορίας, πραγματεύεται ο ιστορικός Βλάσης Αγτσίδης στο βιβλίο του με τίτλο "Πόντος, ένα ανοιχτό ζήτημα" το οποίο παρουσιάζεται σήμερα στην αίθουσα του Κέντρου Πολιτισμού της Νομαρχίας Θεσσαλονίκης.

    "Η απουσία έρευνας και ενδιαφέροντος από την επίσημη ιστοριογραφία οδήγησε στο να υπάρχει σήμερα μεγάλη άγνοια για τις περισσότερες παραμέτρους που συγκροτούν το ποντιακό φαινόμενο. Αυτός είναι ο βασικός λόγος που μέχρι σήμερα έχουν αποκαλυφθεί μερικές μόνο ψηφίδες της δραστηριότητας του ελληνισμού στις βορειοανατολικές εσχατιές του" επισημαίνει ο συγγραφέας.

    Σύμφωνα με τον κ Αγτζίδη ο στόχος του βιβλίου είναι να παρουσιαστεί η υπόθεση συσχετισμού του κινήματος ανεξαρτησίας των Ελλήνων στο μικρασιατικό Πόντο (1916-1922) με τη μεσοπολεμική προσπάθεια των Ελλήνων στην πρώην Σοβιετική Ενωση να ιδρύσουν δικές τους αυτόνομες περιοχές και τέλος να περιγράψει σε αδρές γραμμές τις διώξεις που ακολούθησαν. Στις πηγές που χρησιμοποιήθηκαν για τη συγγραφή του βιβλίου συμπεριλαμβάνονται στοιχεία από το αρχείο του υπουργείου Εξωτερικών, από σοβιετικά αρχεία καθώς και προσωπικές μαρτυρίες.

    Αξίζει να σημειωθεί ότι πρόκειται για το τέταρτο βιβλίο του συγγραφέα πάνω στον Ποντιακό ελληνισμό. Ο Βλάσης Αγτζίδης έχει τιμηθεί το 1995 με το Βραβείο Ακαδημίας Αθηνών για το έργο του Ιστορία των Ελλήνων του Ευξείνου Πόντου καθώς και δύο φορές με εύφημο μνεία από το υπουργείο Εξωτερικών για τη συμμετοχή του στην epiwe_qgsg απεγκλωβισμού των Ελλήνων της Αμπχαζίας και για τη συμμετοχή του στην οργάνωση του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού.

    [12] ΟΙ ΙΣΧΥΡΕΣ ΚΑΙ ΑΣΘΕΝΕΙΣ ΓΛΩΣΣΕΣ ΣΤΗΝ ΕΕ ΚΑΙ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΓΛΩΣΣΙΚΟΥ ΗΓΕΜΟΝΙΣΜΟΥ ΕΞΕΤΑΖΟΝΤΑΙ ΣΕ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

    Απαντήσεις σε ερωτήματα που αφορούν τον γλωσσικό ηγεμονισμό και τις ισχυρές και ασθενείς γλώσσες στην Ευρωπαϊκή Ενωση επιχειρούν αν δώσουν ειδικοί από όλο του κόσμο στο πλαίσιο συνεδρίου που διοργανώνεται από τις 26 ως τις 28 Μαρτίου στη Θεσσαλονίκη.

    Το συνέδριο που φέρει τον τίτλο "Ισχυρές και ασθενείς γλώσσες στην Ευρωπαϊκή Ενωση-Οψεις του γλωσσικού ηγεμονισμού " διοργανώνεται από το Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας με την επιχορήγηση του Οργανισμού Πολτιστικής Πρωτεύουσας "Θεσσαλονίκη ΄97". Αρχική σκέψη των διοργανωτών υπήρξε να μελετηθούν τα προβλήματα του γλωσσικού ηγεμονισμού μόνο εντός της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Τελικά όμως αποφασίστηκε να συμπεριληφθούν στη θεματολογία του και άλλα ζητήματα που άπτονται της ίδιας προβληματικής και απαντώνται σε περιοχές όπως οι χώρες της πρώην Σοβιετικής Ενωσης και της Νοτίου Αμερικής.

    Κατά τη διάρκεια των εργασιών του συνεδρίου θα αναπτυχθούν θέματα όπως η πολυγλωσσία σε συγκεκριμένες ευρωπαϊκές χώρες, ο σχετικός ή πλήρης "αποκλεισμός" ανθρώπων που μιλούν γλωσσικά ιδιώματα τα οποία δεν αναγνωριζονται ως επίσημες γλώσσες, ο "θάνατος" γλωσσών και ζητήματα που σχετίζονται με προβλήματα μετάφρασης.


    [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [13] ΤΑ ΑΝΘΡΩΠΙΝΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΠΑΡΑΒΙΑΖΟΝΤΑΙ ΜΕ ΤΗ ΣΥΣΤΗΜΑΤΙΚΗ ΧΡΗΣΗ ΒΙΑΣ, ΚΑΤΑΓΓΕΛΕΙ Η ΟΡΓΑΝΩΣΗ "ΕΛΣΙΝΚΙ ΓΟΥΟΤΣ"

    Τα ανθρώπινα δικαιώματα των πολιτικών αντιπάλων στην Τουρκία παραβιάζονται κατάφωρα με τη συστηματική χρήση βίας, τονίζει έκθεση της οργάνωσης "Ελσίνκι Γουότς".

    Η έκθεση αναφέρει ότι οργανα βασανισμού, όπως μάνικες που εκτοξεύουν νερό με μεγάλη πίεση και όργανα για ηλεκτροσόκ χρησιμοποιούνται από αστυνομικούς σε καθημερινή βάση.

    Τονίζει επίσης ότι τον περασμένο Δεκέμβριο αποκαλύφτηκαν σοβαροί τραυματισμοί τεσσάρων γυναικών και τριών ανδρών, που προκλήθηκαν επειδή παρέμειναν για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα κρεμασμένοι από τα χέρια. Δύο από αυτούς είχαν υποστεί πλήρη παράλυση των άνω και κάτω άκρων τους.

    Το τουρκικό κοινοβούλιο ενέκρινε στις αρχές του μήνα σχέδιο νόμου που προβλέπει τη μείωση χρόνου προφυλάκισης.

    Η Διεθνής Αμνηστία υποστηρίζει ότι αν και βάση αυτού του νόμου, η προσαγωγή των κρατουμένων στο δικαστήριο δεν θα πρέπει να ξεπερνά τις τέσσερις ημέρες, οι δυνάμεις ασφαλείας εξακολουθούν να τους κρατούν για ανάκριση περισσότερο από μια εβδομάδα, επικαλούμενοι γραφειοκρατικές καθυστερήσεις.

    Η έκθεση της οργάνωσης "Ελσίνκι Γουότς" επισημαίνει ότι ο πρόσφατος νόμος που ενέκρινε το τουρκικό κοινοβούλιο είναι amapotekeslatij|r, καθώς όλοι όσοι προσάγονται δεν δικαιούνται άμεση νομική εκπροσώπηση. Καλεί επίσης την Ευρωπαική Ενωση να ασκήσει περαιτέρω πίεση προς την Τουρκία για λήψη συγκεκριμένων μέτρων προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

    [14] ΜΕ ΤΟ Φ.ΝΑΝΟ ΣΥΝΑΝΤΗΘΗΚΑΝ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΙ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΟΑΣΕ

    Προτάσεις για την εκτόνωση της κρίσης στην Αλβανία θα παρουσιάσει η αποστολή της Ευρωπαϊκής Ενωσης και του ΟΑΣΕ, η οποία συναντήθηκε σήμερα με τον σοσιαλιστή ηγέτη Φάτος Νάνο στα Τίρανα.

    Ο κ.Νάνο χαρακτήρισε εποικοδομητική και χρήσιμη τη σημερινή συνάντηση και θετική την προοπτική για τη βοήθεια προς την Αλβανία από τους διεθνείς οργανισμούς. Ερωτηθείς για το αίτημα των εξεγερμένων για παραίτηση του Αλβανού Προέδρου, σημείωσε ότι όλη η φιλολογία για την παραίτηση Μπερίσα αποτελεί τον κύριο αποσταθεροποιητικό παράγοντα σήμερα στην Αλβανία και ζήτησε από αυτόν να μην παρεμβαίνει στις κυβερνητικές αποφάσεις αλλά να συνεργαστεί με την νέα κυβέρνηση.

    Ο Μπασκίμ Φίνο απέρριψε το τελεσίγραφο των εξεγερμένων ενώ σε δηλώσεις του προς τη σύνοδο των εκπροσώπων των πολιτικών κομμάτων τόνισε ότι η κυβέρνηση απορρίπτει κάθε τελεσίγραφο και τάσσεται υπέρ του διαλόγου με τις επιτροπές που έχουν συγκροτηθεί στο νότο αλλά όχι υπό την απειλή των όπλων και των τελεσιγράφων.

    Οι κάτοικοι του Αλβανικού νότου είναι έτοιμοι να εκλέξουν το δικό τους Συμβούλιο αν δεν παραιτηθεί μέχρι αύριο ο Σαλί Μπερίσα ο οποίος σήμερα κατά την συνάντησή του με επιτροπή του ΟΑΣΕ επανέλαβε ότι θα παραιτηθει αν χάσει στις εκλογές του Ιουνίου. Στα Τίρανα επικρατεί ηρεμία. Η απαγόρευση της κυκλοφορίας ισχύει για τις νυχτερινές ώρες ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι αύριο θα επαναλειτουργήσει το αεροδρόμιο. Ωστόσο στο νότο οι ένοπλες συμμορίες συνεχίζουν τις λεηλασίες. Χθες το βράδυ σημειώθηκε πυρκαγιά σε αποθήκη πυρομαχικών στους Αγιους Σαράντα ενώ σε συμπλοκές στην Κορυτσά, την Αυλώνα και άλλες πόλεις έχασαν τη ζωή τους 14 άτομα. Φτάνει σήμερα στους Αγίους Σαράντα το ναρκαλιευτικό πλοίο "Αταλάντη" που μεταφέρει 35 τόνους ανθρωπιστικής βοήθειας που συγκέντρωσε ο δήμος Αθηναίων. Στο μεταξύ σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκη κήρυξε την ιταλική επικράτεια το υπουργικό συμβούλιο της Ιταλικής κυβέρνησης προκειμένου να αντιμετωπιστεί το κύμα Αλβανών προσφύγων.

    [15] ΝΑ ΔΟΘΕΙ ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΑ ΖΗΤΕΙ Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΗΣ Κ.Σ. ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ

    Με ομόφωνη απόφαση της, η Πολιτική Επιτροπή της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης της Ευρώπης των 40, καλεί την Ευρωπαική Ενωση, τον ΟΑΣΕ και το Συμβούλιο της Ευρώπης, να παράσχουν στην κυβέρνηση της Αλβανίας, κάθε δυνατή βοήθεια για την αποκατάσταση της τάξης και τη λειτουργία των δημοκρατικών θεσμών στη χώρα αυτή.

    Η απόφαση επισημαίνει επίσης την ανάγκη για επείγουσα αποστολή ανθρωπιστικής ιατροφαρμακευτικής και οικονομικής βοήθειας.

    Με παρέμβαση του Ελληνα βουλευτή του ΠΑΣΟΚ και επικεφαλής της ελληνικής κοινοβουλευτικής αντιπροσωπείας στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση Ντίνου Βρεττού, συμπεριελήφθη στην απόφαση ιδιαίτερη αναφορά στο ρόλο της Ελλάδας σε σχέση με τους πρόσφυγες και τη βοήθεια που πρέπει να παρασχεθεί στη χώρα μας από τη διεθνή joim|tgta, για την αντιμετώπιση των ενδεχόμενων νέων προσφυγικών ρευμάτων.

    Στην ίδια επιτροπή, όπου συμμετέχουν η ελληνίδα βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Νόρα Κατσέλη και ο Κύπριος βουλευτής του ΔΗΚΟ Αλέξης Γαλανός, ο Αλβανός Μόνιμος Αντιπρόσωπος υποστήριξε ότι πρόσφατα ο Νότος οργανώνεται πολιτικά και διερωτήθηκε χωρίς να αναφερθεί σε οποιαδήποτε χώρα, από που αντλούν τη δύναμη τους οι ηγέτες των εξεγερμένων του Νότου.

    Η ημερήσια διάταξη της Πολιτικής Επιτροπής περιλαμβάνει και συζήτηση πάνω στη Λευκορωσία, τη Βοσνία -Ερζεγοβίνη, τη Γιουγκοσλαβική Ομοσπονδία, την Μέση -Ανατολή, την Τουρκία, καθώς επίσης και τη δεύτερη διάσκεψη Κορυφής των Αρχηγών των κρατών και κυβερνήσεων των χωρών -μελών.

    Σήμερα θα συνέλθει η Μόνιμη Επιτροπή της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Πανευρωπαικού Οργανισμού για να εξετάσει μεταξύ άλλων την κατάσταση στην Αλβανία, τις επιπτώσεις για την υγεία από το δυστύχημα του Τσερνομπίλ, τους εμβολισμούς στην Ευρώπη και το σχέδιο για τον Ευρωπαικό Χάρτη της Τοπικής Αυτονομίας.

    Η Μόνιμη Επιτροπή, αποτελείται από τους Αντιπροέδρους της Συνέλευσης, τους Προέδρους των κοινοβουλευτικών επιτροπών και των πολιτικών ομάδων, καθώς επίσης και από τα μέλη που ορίζουν οι εθνικές κοινοβουλευτικές αποστολές. Λειτουργεί δε στο όνομα της Ολομέλειας των βουλευτών κατά τη διάρκεια που μεσολαβεί μεταξύ των Κοινοβουλευτικών Συνελεύσεων.

    [16] ΕΙΚΟΣΙ ΕΠΤΑ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΥΠΕΡΑΚΤΙΕΣ ΕΤΑΙΡΙΕΣ ΙΔΡΥΘΗΚΑΝ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΜΕΧΡΙ ΤΑ ΤΕΛΗ ΤΟΥ 1996- 85% ΤΩΝ ΕΠΕΝΔΥΤΩΝ ΠΡΟΕΡΧΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ

    Στις 27.023 ανέρχεται ο αριθμός των αδειών που εξέδωσε ως τις 31 Δεκεμβρίου 1996 η κυπριακή κυβέρνηση, για τη δραστηριοποίηση υπεράκτιων (offshore) εταιριών στη Μεγαλόνησο. Υπενθυμίζεται ότι, αν και η ιδέα καθιέρωσης της Κύπρου ως υπεράκτιο κέντρο αναπτύχθηκε ήδη από την περίοδο της τουρκικής εισβολής στο νησί το 1974, η πρωτοβουλία ουσιαστικά έλαβε σάρκα και οστά και οργανώθηκε συστηματικότερα μετά το 1977, οπότε αυξήθηκαν τα ευνοϊκά για τους επενδυτές φορολογικά μέτρα.

    Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου, οι νέες εταιρίες που αποφάσισαν να επεκτείνουν τις δραστηριότητές τους στη Μεγαλόνησο, απολαμβάνοντας το ευνοϊκό φορολογικό καθεστώς και το κλίμα ασφαλών συναλλαγών που ισχύει στο νησί, προέρχονται κυρίως από την Ευρώπη και ιδιαίτερα το ανατολικό της τμήμα.

    Δέλεαρ αποτελεί η Κύπρος -σε μικρότερο όμως βαθμό- και για τους επενδυτές από τις Ηνωμένες Πολιτείες, την Ασία, την Αφρική και την Αυστραλία, που μπορούν στα όρια της Μεγαλονήσου να κάνουν τις συναλλαγές τους στο πλαίσιο ενός συστήματος που επιτρέπει μεγάλα κέρδη και μικρή φορολογία.

    Αναλυτικά, το 84,7 % των επενδυτών που δραστηριοποιούνται στην Κύπρο προέρχονται από την Ευρώπη, το 7,5 από την Αμερική, το 5,9 από την Ασία, το 1,6 από την Αφρική και το 0,3 από την Αυστραλία.

    Υπενθυμίζεται ότι οι σαράντα περίπου χώρες που σήμερα epemd}oum στην Κύπρο, στο πλαίσιο των υπεράκτιων εταιριών, επωφελούνται από έναν από τους χαμηλότερους παγκοσμίως φορολογικούς συντελεστές (4,25%), που καθιστά το νησί πραγματικό παράδεισο και από το ιδιόμορφο καθεστώς διπλών φορολογικών συμβάσεων που ισχύει.

    Παράλληλα, η εμπιστοσύνη με την οποία περιβάλλει η διεθνής κοινή γνώμη το κλίμα συναλλαγών στο νησί, λειτουργεί ως ένα ακόμη "υπέρ" για την Κύπρο, αφού ωθεί τους επιχειρηματίες να την προτιμούν από άλλες περιοχές με μικρότερο ή και μηδενικό φορολογικό συντελεστή, στις οποίες όμως οι συναλλαγές είναι κάποτε ύποπτες ή και επικίνδυνες.

    [17] ΤΡΕΙΣ ΤΡΟΠΟΥΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗ ΤΩΝ ΚΑΤΑΘΕΤΩΝ ΤΩΝ ΠΑΡΑΤΡΑΠΕΖΩΝ ΕΞΕΤΑΖΕΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΗΣ ΠΓΔΜ

    Τρεις τρόπους για την αποζημίωση των καταθετών των παρατραπεζών εξετάζει η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ, προκειμένου να κατευνάσει τις οξύτατες αντιδράσεις των πολιτών που εξαπατήθηκαν από τα επενδυτικά προγράμματα που προσέφεραν μερικές ιδιωτικές τράπεζες της χώρας.

    Όπως μετέδωσε το BBC, το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η κυβέρνηση αφορά την παρατράπεζα ΤΑΤ, με έδρα το Μοναστήρι, στην οποία οι καταθέσεις των πολιτών ξεπερνούσαν τα 120 εκατομμύρια γερμανικά μάρκα.

    Ως πρώτη λύση για την αποζημίωση των καταθετών της ΤΑΤ εξετάζεται το ενδεχόμενο εκτύπωσης νέων χαρτονομισμάτων από την Εθνική Τράπεζα. Η λύση αυτή θεωρείται επικίνδυνη, καθώς μπορεί να προκαλέσει αύξηση του πληθωρισμού ακόμα και υπερπληθωρισμό, με αποτέλεσμα οι αποζημιώσεις να έχουν μηδαμινή αξία, εφόσον το νόμισμα της χώρας θα βρίσκεται σε συνεχή υποτίμηση. Η αξία του γερμανικού μάρκου θα τιναχτεί στα ύψη και αυτό θα επιφέρει την πλήρη αποσταθεροποίηση του νομισματικού συστήματος της χώρας.

    Μία δεύτερη λύση στο πρόβλημα θα ήταν η χρησιμοποίηση κονδυλίων από τον κρατικό προϋπολογισμό. Η λύση αυτή, όπως και η πρώτη θεωρείται επίσης επικίνδυνη.

    Η τρίτη λύση, η οποία σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των οικονομικών παραγόντων θα επικρατήσει των δύο πρώτων, είναι η πώληση του κρατικού κεφαλαίου και των περιουσιακών στοιχείων της ΤΑΤ.

    Όσον αφορά τις μικρότερες παρατράπεζες, όπως η "ΑLFA-E", η "JUGOMARKET" και η "MAKEDONIA-REKLAM", η κυβέρνηση πιστεύει ότι θα αποζημιωθούν πλήρως οι καταθέτες, μετά την πώληση ακινήτων που ανήκουν στις τράπεζες αυτές. Οι συνολικές καταθέσεις στις εν λόγω τράπεζες ήταν ύψους 20 εκατομμυρίων μάρκων.

    Να σημειωθεί ότι το θέμα των παρατραπεζών εξετάστηκε στην χθεσινή συνεδρίαση της Βουλής της ΠΓΔΜ, κατά την οποία ο πρόεδρος της χώρας, Κίρο Γκλιγκόρωφ, κάλεσε την κυβέρνηση να κινήσει νόμιμες διαδικασίες για την ανεύρεση των υπευθύνων και να αποζημιώσει κατάλληλα τους καταθέτες.

    [18] ΕΥΘΥΝΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ ΣΙΤΗΡΩΝ ΣΤΗ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ

    Ευθύνες για τις αλόγιστες εξαγωγές σιτηρών από τη Βουλγαρία, oi οποίες οδήγησαν στη σημερινή σοβαρή κρίση σιτηρών στη χώρα, φαίνονται αποφασισμένες να αναζητήσουν οι δικαστικές αρχές της Βουλγαρίας.

    Αύριο η μεθαύριο η Γενική Εισαγγελία θα απευθύνει κατηγορητήρια κατά του υπουργού Γεωργίας της πρώην κυβέρνησης Βίντενοφ, Βασίλ Τσιτσίμπαμπα και των τριών πρώην αναπληρωτών του, οι οποίοι φέρονται ως βασικοί υπεύθυνοι για την κρίση σιτηρών.

    Οπως τόνισε ο γενικός εισαγγελέας της Βουλγαρίας, Ιβάν Τατάρτσεφ, το επόμενο βήμα θα είναι ο καθορισμός των περιοριστικών μέτρων που θα τους επιβληθούν.

    Αναφορικά με τον πρώην σοσιαλιστή πρωθυπουργό, Ζαν Βίντενοφ, ο κ.Τατάρτσεφ σημείωσε πως εάν αποδειχτεί πως είναι ένοχος για την κρίση σιτηρών, θα κληθεί να αναλάβει τις ευθύνες του, ενώ πρόσθεσε ότι προς το παρόν δεν έχει απευθυνθεί κατηγορητήριο σε βάρος του.

    Κατά τον Γενικό Εισαγγελέα της Βουλγαρίας, ευθύνες θα αναζητηθούν και από εταιρίες, οι οποίες είχαν λάβει άδειες εξαγωγής σιτηρών , αλλά εξήγαγαν πολύ μεγαλύτερες ποσότητες από αυτές που είχαν δηλώσει.

    [19] ΑΥΞΗΣΗ ΚΑΤΑ 418% ΤΩΝ ΤΙΜΩΝ ΤΩΝ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΣΤΗ ΣΟΦΙΑ

    Κατά 418% έχουν αυξηθεί οι τιμές των τροφίμων στη Σόφια, από το τέλος του Δεκεμβρίου του 1996 έως τις 15 Μαρτίου του 1997, όπως προκύπτει από τα στοιχεία του Ινστιτούτου Κοινωνικών και Συνδικαλιστικών Ερευνών της Συνομοσπονδίας Ανεξαρτήτων Συνδικάτων της Βουλγαρίας.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία, για τη διατροφή και την κάλυψη των βασικών αναγκών μιας τετραμελούς οικογένειας, τον μήνα Μάρτιο, απαιτείτε το ποσό των 93.000 λέβα το μήνα (ένα δολάριο αντιστοιχεί σε περίπου 1600 λέβα).

    Να σημειωθεί πως για την επιβίωσή της μια τετραμελής οικογένεια της Βουλγαρίας χρειαζόταν περίπου 20.000 λέβα μηνιαίως τον περασμένο Δεκέμβριο, περίπου 40.000 λέβα τον Ιανουάριο και περίπου 80.000 λέβα τον Φεβρουάριο του 1997.


    [Γ] ΕΙΔΙΚΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ (του Νίκου Χατζή)

    [20] ΠΙΘΑΝΗ ΔΙΑΜΕΣΟΛΑΒΗΣΗ ΤΟΥ ΟΗΕ ΣΤΟ ``ΚΑΥΤΟ'' ΘΕΜΑ ΤΟΥ ΝΟΜΙΚΟΥ ΠΛΑΙΣΙΟΥ ΤΗΣ ΚΑΣΠΙΑΣ - ΔΥΝΑΜΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΩΝ ΡΩΣΙΚΩΝ ΕΤΑΙΡΙΩΝ ΣΤΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ ΤΟΥ ΙΡΑΚ

    Καθώς διαμορφώνεται το ενεργειακό παζλ συμφερόντων για τη μεταφορά του μαύρου χρυσού από τους πετρελαϊκούς δρόμους (στην ευρύτερη περιοχή) του Εύξεινου, προς τις δυτικές αγορές, το νομικό πλαίσιο της Κασπίας εξακολουθεί να προβληματίζει σοβαρά τις εμπλεκόμενες πλευρές, ενώ εκτιμάται ότι εάν δε βρεθεί -σύντομα λύση- τη σκυτάλη επίλυσης του προβλήματος θα αναλάβει ο ΟΗΕ.

    Όπως είναι γνωστό, το όλο θέμα ξεκίνησε το 1994, όταν η Ρωσία χαρακτήρισε ως παράνομη την υπογραφή από το Αζερμαπαϊζάν συμβολαίου αξιοποίησης της θαλάσσιας περιοχής του, που ``υπονοούσε'' αυξημένα διακαιώματα αναφορικά με το νομικό καθεστώς εκμετάλλευσης της Κασπίας, από τα παράκτια κράτη. Το Κρεμλίνο είχε κατηγορήσει το Μπακού για καταπάτηση των διατάξεων του διεθνούς diaja_ou, καθώς και των παλαιότερων συνθηκών που έχουν υπογράψει η Σοβιετική Ένωση και το Ιράν και οι οποίες χαρακτηρίζουν την Κασπία ως λίμνη, δίνοντας διακαιοδοσία για την αξιοποίηση της σε όλα τα παραθαλάσσια κράτη.

    Το κύριο πρόβλημα εστιάζεται στον καθορισμό του τμήματος της θαλάσσιας περιοχής, που κάθε παραθαλάσσια χώρα έχει δικαίωμα να εκμεταλλευτεί, καθώς το όλο θέμα ``πυροδοτείται'' από την στρατηγική και μεθοδολογία εκμετάλλευσης των ενεργειακών πηγών -στην περιοχή- μέσω της επενδυτικής αξιοποίησης κεφαλαίων (πετρελαϊκών εταιριών) της Δύσης. Έτσι, το Αζερμπαϊζάν βλέποντας ότι η Μόσχα μπορεί να ανακόψει την πιο άμεση πηγή σκληρού συναλλάγματος για την οικονομία του, υποστηρίζει ότι η Ρωσία επιθυμεί να μοιράσει την πετρελαϊκή ``πίτα'' της Κασπίας κρατώντας τη ``μερίδα του λεόντος'' για τον εαυτό της ή για τις δημοκρατίες της περιοχής, που τελικά θα παραμείνουν στη σφαίρα επιρροής της.

    Στο παιχνίδι μπήκε και το Τουρκμενιστάν όταν τον Ιανουάριο, καθώς, ο πρόεδρος του Σουπαρμουράτ Νιγιάζοφ, παρουσίασε χάρτη διεκδικώντας περιοχές που σήμερα είναι ενεργειακά εκμεταλλεύσιμες από την κρατική εταιρία του Αζερμπαϊζάν (SOCAR), με την συνεργασία κοινοπραξίας δυτικών εταιριών. Το Μπακού αντέδρασε έντονα στις διεκδικήσεις του Τουρκμενιστάν, ενώ οι πρόεδροι Νιγιάζοφ και Χειντάρ Αλίγιεφ έχουν ανοίξει γραμμή επικοινωνίας για το συγκεκριμένο θέμα, χωρίς όμως να διαφαίνεται κάποιο θετικό σημάδι εξεύρεσης λύσης.

    Σύμφωνα με δήλωση του υπουργού ενέργειας του Τουρκμενιστάν Ναντζάνοφ (στη διάρκεια διάσκεψης για την ενέργεια που οργάνωσε η εταιρία πετρελαίων της χώρας του, στις 11 Μαρτίου): ``Οι δύο χώρες έχουν δεσμευτεί για την εξεύρεση λύσης στο θέμα της Κασπίας στο πλαίσιο της Συμφωνίας για τις χώρες της Κασπίας, αλλά και με τη βοήθεια διαμεσολαβητικής προσπάθειας του ΟΗΕ, εάν οι επαφές Τουρκμενιστάν- Αζερμπαϊζάν δε φέρουν το κατάλληλο αποτέλεσμα.''

    Διπλωματικοί κύκλοι εκτιμούν ότι εάν -τελικά- το θέμα οδηγηθεί προς την κατεύθυνση της δαιμεσολάβησης του διεθνούς οργανισμού, τότε θα ξεκινήσει μια -ιδαιτέρως- ενδιαφέρουσα συζήτηση, δεδομένου ότι μετά τη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης, ο ΟΗΕ δέχτηκε τις παλιές συνοριακές γραμμές μεταξύ των πρώην Σοβιετικών Δημοκρατιών, ως νέα τοπικά σύνορα. Από την άλλη πλευρά, όπως έδειξαν οι διαμάχες στην Τσετσενία και το Ναγκόρνο Καραμπάχ, ο επαναπροσδιορισμός των καθιερωμένων (από τη σοβιετική πρακτική) συνοριακών γραμμών αποτελεί δύσκολη αποστολή, καθώς οι εμπλεκόμενες πλευρές ``αισθάνονται'' ότι θα αδικηθούν, ενώ έχουν αμφιβολίες για το αγαθό των ενργειών της Μόσχας, αλλά και του διεθνούς παράγοντα.

    Ένα άλλο βασικό σημείο, είναι εάν ο ΟΗΕ θα λάβει υπόψη του τα προβλεπόμενα από τις ιρανο-σοβιετικές συνθήκες ``κοινής διαχείρησης'' του 1921 και 1940, ή θα υποστηρίξη τις διαχωριστικές γραμμές στην επιφάνεια της Κασπίας, που προτείνει -σήμερα- το Κρεμλίνο. Διπλωματικοί κύκλοι που παρακολουθούν το θέμα εκτιμούν ότι μπαίνει και ζήτημα ορθής ερμηνείας των συνθηκών, καθώς η κάθε πλευρά προσπαθεί να τις ερμηνεύσει ανάλογα με τα δικά της συμφέροντα.

    Επίσης θεωρείται βέβαιο, ότι με την είσοδο του ζητήματος στον ΟΗΕ, η προσοχή της διεθνούς κοινότητας θα στραφεί -κατά τον jak}teqo τρόπο- στα ενεργειακά συμφέροντα που παίζονται στην ευρύτερη περιοχή του Εύξεινου και της Κασπίας, ώστε να γίνει κατανοητό ότι οι εξελίξεις στηυγκεκριμένη γεωγραφική περιφέρεια, αποτελούν μείγμα πολιτικών αποφάσεων, ενεργειακών συμφερόντων, αλλά και συνοριακών γραμμών που υλοποιήθηκαν με τα δεδομένα της σοβιετικής πραγματικότητας.

    ΣΥΣΦΙΞΗ ΤΗΣ ΠΕΤΡΕΛΑΪΚΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ

    Υλοποιώντας κίνηση εναλλακτικής ενεργειακής τακτικής η Μόσχα στοχεύει στη εδραίωση των ενεργειακών της σχέσεων με το Ιρακ, μέσω της υλοποίησης κοινών επενδύσεων, μόλις αυτό καταστεί δυνατό από την άρση του εφαρμοζόμενου κατά της Βαγδάτης διεθνούς εμπάργκο.

    Ο παραπάνω στόχος αποτελεί βασικό άξονα ενεργειών της αντιπροσωπείας της Μόσχας, στη διάσκεψη της διμερούς επιτροπής οικονομικής συνεργασίας που διεξάγεται τις μέρες αυτές στην ιρακινή πρωτεύουσα. Της ρωσικής αντιπροσωπείας, ηγείται ο υφυπουργός Ενέργειας Πιότρ Νιντζέλσκι, ενώ συμμετέχουν εκπρόσωποι εταιριών όπως η Nestro και η LuKoil. Σε πρώτη φάση, συζητιέται η υλοποίηση κοινών πετρελαϊκών επενδύσεων στο βόρειο Ιράκ, συνολικού ύψος 3,8 δισ. δολαρίων με τελικό στόχο την συνεκμετάλλευση. Σύμφωνα με δηλώσεις υψηλόβαθμου Ρώσου αξιωματούχου τα σχέδια της Μόσχας έχουν ως στόχο την ενίσχυση της συνεργασίας με το Ιράκ σε τέτοιο βαθμό, ώστε να εξελιχθεί στον υπ’ αριθμόν 1 πετρελαϊκό εταίρο (της Μόσχας) στην περιοχή της Μέσης Ανατολής, με συνολικό οικονομικό στόχο τα 1,2 εώς 1,5 δισ. δολάρια ένα χρόνο μετά την επίσημη λήξη του εμπάργκο, που εφαρμόζεται -μετά από απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας από το 1990.

    Εκτός από τα πετρέλαια η ρωσική-ιρακινή ενεργειακή συμφωνία αναμένεται να επεκταθεί στα πετροχημικά προϊόντα και την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.

    Στο μεταξύ, το Συμβούλιο Ασφαλείας με απόφαση του την περασμένη βδομάδα ενέκρινε αίτημα της ρωσικής πετρελαϊκής εταιρίας Rosneft, για την αγορά 1 εκατ. τόνων αργού πετρελαίου από το Ιράκ, στο πλαίσιο του προγράμματος ``ανταλλαγής'' του μαύρου χρυσού με τρόφιμα και ανθρωπιστική βοήθεια. Το πετρέλαιο θα μεταφερθεί στο τουρκικό λιμάνι του Τσεϊχάν και από εκεί στο Μπουργκάς της Βουλγαρίας, ώστε η επεξεργασία του να έχει ολοκληρωθεί μέσα στον επόμενο μήνα. Σημειώνεται ότι η ρωσική εταιρία έχει ήδη αγοράσει ποσότητα 400.000 τόνων ιρακινού πετρελαίου.

    Αξίζει να αναφερθεί ότι και άλλες ρωσικές εταιρίες (LuKoi, Alfa Εko, Mashinoimport, Nafta Moskva,Nestro), έχουν υπογράψει συμβόλαια με την ιρακινή φίρμα SOMO για την αγορά 140.000 βαρελιών (ημερησίως) σε διάστημα 180 ημερών, αρχής γινομένης από τον περασμένο Δεκέμβριο.

    Όπως είναι γνωστό, στο παζλ των ενεργειακών συμφερόντων της περιοχής εμπλέκονται οι ΗΠΑ, η Τουρκία, το Ισραήλ, οι πρώην Σοβιετικές Δημοκρατίες και φυσικά η Μόσχα. Αναμένεται ότι σημαντικό μέρος των διαπραγματεύσεων για την άρση των ρωσικών αντιδράσεων στο θέμα της επέκτασης του ΝΑΤΟ προς των κεντροανατολική Ευρώπη θα αφορά στην κατανομή των διαδρόμων διέλευσης του μαύρου χρυσού. Έτσι εξηγούνται με τον καλύτερο τρόπο οι κινήσεις προσέγγισεις μεταξύ της Μόσχας και της Βαγδάτης, ώστε να διατηρηθούν τα ρωσικά ενεργειακά ερείσματα στη Μέση Ανατολή.


    Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/

    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute
    mpa2html v3.04 run on Wednesday, 19 March 1997 - 13:14:58