Browse through our Interesting Nodes of the Hellenic Government Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Special Report in Greek (GR-FYROM), 97-03-19

From: Macedonian Press Agency <mpa@philippos.mpa.gr>

Macedonian Press Agency: News in Elot928 Greek Directory

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΠΑΓΚΑΛΟΥ ΣΤΑ ΣΚΟΠΙΑ

ΣΚΟΠΙΑ, 19 Μαρτίου 1997 (Μ.Π.Ε. του απεσταλμένου μας Χρήστου Μάτη),

Ολοκληρώθηκε στις 2 το μεσημέρι, 3 τοπική ώρα Ελλάδας η πρώτη επίσημη επίσκεψη Ελληνα υπουργού στο έδαφος της ΠΓΔΜ. Ο κ. Πάγκαλος έφθασε στα Σκόπια στις 8:30 τοπική ώρα χωρίς να έχει ανακοινωθεί τίποτε στον τοπικό τύπο. Η ανακοίνωση για την άφιξη του κ. Πάγκαλου έγινε στις 9:30 περίπου με FAX και αφού ο Ελληνας Υπουργός είχε ήδη φθάσει.

Αμέσως μετά συναντήθηκε με τον ομόλογό του, κ. Λιουμπομίρ Φριτσκόφσκι με τον οποίο είχαν μια μακρά συζήτηση. Μάλιστα μετά την ολοκλήρωσή της ο κ. Φριτσκόφσκι ζήτησε συγνώμη επειδή καθυστέρησε τόσο πολύ τους δημοσιογράφους. Ο ΥΠΕΞ της ΠΓΔΜ στη δήλωσή του αμέσως μετά είπε ότι η επίσκεψη είναι επίσκεψη εργασίας εντάσσεται στο πλαίσιο της διμερούς συνεργασίας και ανακοίνωσε ότι θα ενεργοποιηθούν στο άμεσο μέλλον όλες οι παρόμοιες διμερείς συναντήσεις. Και βέβαια θα υπάρξει συνεργασία στο επίπεδο διεθνών οργανισμών και στην προοπτική της ευρωπαϊκής ενοποίησης.

Ο κ. Πάγκαλος εξέφρασε την ικανοποίησή του για το ότι βρίσκεται στα Σκόπια και είπε ότι από καιρό υπήρχε στην Αθήνα η σχετική σκέψη αλλά δεν είχε δοθεί η δυνατότητα να πραγματοποιηθεί. Μίλησε για ευκαιριακές συναντήσεις οι οποίες έγιναν ανάμεσα στις δύο χώρες και τόνισε ότι η κατάσταση στην περιοχή ήταν αυτή που επέβαλε την άμεση συνεννόηση μεταξύ των δύο κυβερνήσεων. “Οι δυο κυβερνήσεις είναι αποφασισμένες να συνεργαστούν για την ειρήνη και την ασφάλεια στην περιοχή ετσι ώστε να υπάρχει ομαλή ζωή και να προστατευθούν σε κάθε χώρα τα δικαιώματα όλων των πολιτών και όλων των εθνικών ομάδων”. Πρόσθεσε επίσης ότι οι δύο χώρες θα είναι σε συνεργασία σε επίπεδο Υπουργείων Δημόσιας Τάξης για να αντιμετωπιστεί ενδεχόμενο κύμα προσφύγων από την Αλβανία.

Ο Ελληνας ΥΠΕΞ είπε ότι ανταλλάχθηκαν επίσης απόψεις για την ενίσχυση που η Ευρωπαική Ενωση πρέπει να προσφέρει στην περιοχή χωρίς την οποία δεν καλύπτεται, όπως είπε χαρακτηριστικά, το κόστος της κρίσης.

Απαντώντας σε ερώτηση σε σχέση με το όνομα, ο κ. Πάγκαλος είπε ότι οι δύο χώρες προσπαθούν να βρουν μια λύση σε αυτό το τελευταίο όπως το χαρακτήρισε ζήτημα που μένει. Τονισε ότι δεν είναι σωστό να υποκατασταθεί ο ΟΗΕ και οι προσπάθειές του και έδωσε τη διαβεβαίωση ότι οι δύο κυβερνήσεις είναι αποφασισμένες να στραφούν προς το μέλλον εκφράζοντας τη μεγάλη πλειοψηφία των δύο λαών. “Θα ξεπεράσουμε τις φωνές που θέλουν να μας γυρίσουν πίσω” ανέφερε χαρακτηριστικά.

Στη συνέχεια έκανε αναφορά στο σχέδιο για οικονομική συνεργασία το οποίο παρουσίασε σήμερα στα Σκόπια, αλλά σημείωσε ότι αυτό είναι το αρχικό σχέδιο ακόμα καθώς η ολοκλήρωσή του θα γίνει στη συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών στη Θεσσαλονίκη στις 9 Ιουνίου, στην οποία εξέφρασε την ελπίδα να είναι και ο κ. Φριτσκοφσκι. Εκεί είπε η πρόταση θα ολοκληρωθεί και θα παρουσιαστεί στη Διεθνή Κοινότητα, στις ΗΠΑ και στους διεθνείς οργανισμούς, όπως η Διεθνής Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. “Προτείνω μια οικονομική πρωτοβουλία η οποία θα φέρει j]qdg για τις επιχειρήσεις και θα προσφέρει στη συνέχεια την επιστροφή των εσόδων και στην εθνική οικονομία των ανεπτυγμένων χωρών”, είπε ο κ. Πάγκαλος ο οποίος χαρακτήρισε το σχέδιο συλλογικό.

Απαντώντας σε ερώτηση σε σχέση με το ζήτημα των προσφύγων, είπε ότι τόσο η Αθήνα, όσο και τα Σκόπια έχουν περιορισμένες δυνατότητες να δεχθούν πολλούς πρόσφυγες, υπενθύμισε ότι υπάρχουν 300.000 Αλβανοί πρόσφυγες-μετανάστες στην Ελλάδα, αλλά σημείωσε ότι οι δύο κυβερνήσεις θα συνεργαστούν βλέποντας το πρόβλημα από ανθρωπιστική άποψη και τόνισε ότι πρέπει να δημιουργηθούν οι κατάλληλες συνθήκες έτσι ώστε οι Αλβανοί να επιστρέψουν στη χώρα τους.

Σε ανακοίνωση η οποία εκδόθηκε πριν από λίγο από την Προεδρία της Δημοκρατίας, μετά τη συνάντηση του .κ Πάγκαλου με τον κ. Γκλιγκόρωφ, στην οποια ήταν παρόντες ο Υπουργός Αμυνας της ΠΓΔΜ κ. Χαντζίσκι και ο Υπουργός Δημόσιας Τάξης κ. Τοκρέφσκι, σημειώνεται ότι οι δύο χώρες έχουν κοινές απόψεις στην αντιμετώπιση της κρίσης, υπάρχει ανάπτυξη των διμερών σχέσεων και ιδιαίτερα θετική στον οικονομικό τομέα και τονίζεται ότι υπάρχει η απόφαση να εντατικοποιηθεί η συνεργασία ανάμεσα στις δύο χώρες.

Ο κ. Πάγκαλος αναχώρησε από τα Σκοπια με κατεύθυνση το Βελιγράδι, όπου θα συναντηθεί με τον Υπουργό Εξωτερικών κ. Μιλουντίνοβιτς, και τον Πρόεδρο Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, με τους οποιους θα ανταλλάξει απόψεις για το ζήτημα της γιουγκοσλαβικής κρίσης.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute
mpa2html v3.04 run on Wednesday, 19 March 1997 - 09:43:47