Subscribe to our Personal NewsPaper-Online (Free Custom News Service) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 27 December 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 97-03-18

From: Macedonian Press Agency <mpa@philippos.mpa.gr>

Macedonian Press Agency: News in Elot928 Greek Directory

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ

Θεσσαλονίκη 18 Μαρτίου 1997


ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ

[Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

[Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ


ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

[Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [01] Κ.ΣΗΜΙΤΗΣ: Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΕΙΝΑΙ Η ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΗΣ ΚΡΙΣΗΣ ΜΕ ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΚΑΙ ΕΙΡΗΝΙΚΑ ΜΕΣΑ

  • [02] ΣΥΜΠΤΩΣΗ ΑΠΟΨΕΩΝ ΣΗΜΙΤΗ -ΕΒΕΡΤ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΑ

  • [03] Θ.ΠΑΓΚΑΛΟΣ: ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΔΙΑΛΟΓΟΣ ΜΕ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΟΣΟ ΥΠΑΡΧΕΙ Η ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΑΠΕΙΛΗ ΠΟΛΕΜΟΥ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

  • [04] ΝΑ ΒΟΗΘΗΣΕΙ Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΑ ΖΗΤΗΣΕ Ο Α.ΤΣΟΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ

  • [05] ΣΤΟ ΑΡΓΥΡΟΚΑΣΤΡΟ ΣΗΜΕΡΑ Ο ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΓΙΑΝ.ΚΡΑΝΙΔΙΩΤΗΣ- Ο ΜΠΕΡΙΣΑ ΑΡΝΕΙΤΑΙ ΝΑ ΠΑΡΑΙΤΗΘΕΙ

  • [06] ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ Η ΨΗΦΟΦΟΡΙΑ ΓΙΑ ΕΚΛΟΓΗ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΣΤΗ Ν.Δ.

  • [07] ΣΤΙΣ 25 ΙΟΥΝΙΟΥ ΘΑ ΓΙΝΟΥΝ ΟΙ ΓΕΝΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΞΕΚΑΘΑΡΙΣΕ Ο Γ.ΑΡΣΕΝΗΣ

  • [08] ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΓΙΑ ΔΕΥΤΕΡΗ ΜΕΡΑ Η "ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΗ ΝΟΤΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΕΥΡΩΠΗ"

  • [09] Γ.ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ : ΕΠΑΝΑΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΡΟΛΟΥ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΣΤΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ - ΔΑΝΕΙΟ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΑ

  • [10] ΚΑΤΑ 50% ΑΥΞΗΘΗΚΑΝ ΟΙ ΕΜΠΟΡΙΚΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΕΣ ΕΛΛΑΔΑΣ-ΙΣΡΑΗΛ ΤΗΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΤΡΙΕΤΙΑ

  • [11] ΜΙΑ ΣΥΓΚΙΝΗΤΙΚΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥΡΚΩΝ ΚΑΙ ΕΛΛΗΝΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΗΣ ΚΑΤΑΓΩΓΗΣ ΣΤΟ ΛΑΓΚΑΔΑ ΚΑΙ ΤΟ ΣΟΧΟ

  • [12] ΥΠΕΡ ΤΗΣ ΕΚΔΟΣΗΣ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΩΝ ΠΟΛΕΜΟΥ Ο ΙΣΡΑΗΛΙΝΟΣ ΠΡΕΣΒΗΣ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ-ΠΙΣΤΕΥΕΙ ΟΤΙ Ο ΑΛΟΪΣ ΜΠΡΟΥΝΝΕΡ ΘΑ ΕΚΔΟΘΕΙ


  • [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [13] ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΟ ΓΙΑ ΤΡΕΙΣ ΕΛΛΗΝΟΚΥΠΡΙΟΥΣ ΑΓΝΟΟΥΜΕΝΟΥΣ

  • [14] Η ΕΝΤΑΞΙΑΚΗ ΠΟΡΕΙΑ ΤΗΣ ΜΕΓΑΛΟΝΗΣΟΥ ΘΑ ΣΥΖΗΤΗΘΕΙ ΣΤΗ ΜΙΚΤΗ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΚΥΠΡΟΥ -Ε.Ε ΣΤΗ ΛΕΥΚΩΣΙΑ

  • [15] ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ ΔΙΑΛΟΓΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΤΟΝΩΣΗ ΤΗΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΑΡΧΙΖΕΙ Η ΑΛΒΑΝΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

  • [16] ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΚΑΤΑΓΩΓΗΣ ΑΛΒΑΝΟΣ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ ΠΟΥ ΖΕΙ ΣΤΗ ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΑΠΕΙΛΕΙΤΑΙ ΜΕ ΑΠΕΛΑΣΗ

  • [17] "ΕΛΠΙΖΟΥΜΕ ΟΤΙ Η ΕΛΛΑΔΑ ΘΑ ΔΕΙΞΕΙ ΚΑΤΑΝΟΗΣΗ ΣΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΜΑΣ ΝΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΜΕ ΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΟΝΟΜΑ "ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΤΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ", ΔΗΛΩΣΕ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΤΗΣ ΠΓΔΜ

  • [18] ΣΤΗ ΣΚΟΠΙΑΝΗ ΒΟΥΛΗ ΘΑ ΣΥΖΗΤΗΘΕΙ ΑΥΡΙΟ ΤΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΣΚΑΝΔΑΛΟ ΤΟΥ ΤΑΜΙΕΥΤΗΡΙΟΥ "ΤΑΤ"

  • [19] ΤΗΝ ΔΕΥΤΕΡΑ ΣΤΑ ΣΚΟΠΙΑ Ο Γ.Γ ΤΟΥ ΝΑΤΟ

  • [20] ΤΡΙΑΚΟΣΙΑ ΠΕΝΗΝΤΑ ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΔΟΛΑΡΙΑ ΠΕΡΙΜΕΝΕΙ Η ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΜΕΣΑ ΣΤΟ 1997

  • [21] ΑΠΟΔΕΙΚΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΟΧΗ ΤΟΥ Ζ.ΒΙΝΤΕΝΩΦ ΠΑΡΕΔΩΣΕ ΣΤΟΝ ΓΕΝΙΚΟ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑΣ Ο Μ.ΜΠΟΝΕΦ


  • ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

    [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [01] Κ.ΣΗΜΙΤΗΣ: Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΕΙΝΑΙ Η ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΗΣ ΚΡΙΣΗΣ ΜΕ ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΚΑΙ ΕΙΡΗΝΙΚΑ ΜΕΣΑ

    "Η πολιτική της Ελλάδας είναι η αντιμετώπιση της κρίσης με πολιτικά και ειρηνικά μέσα", σημειώνει σε δήλωσή του για το Αλβανικό ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης.

    Ο πρωθυπουργός σημειώνει ότι αυτός είναι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για την προστασία της ελληνικής μειονότητας και προσθέτει : "Η Ελλάδα έχει αποφασίσει συγκεκριμένη πολιτική σε σχέση με την Αλβανία. Την αντιμετώπιση με πολιτικά και ειρηνικά μέσα της κρίσης, τόσο σε συνεργασία με την Αλβανική κυβέρνηση και τις πολιτικές δυνάμεις όσο και με διεθνείς πρωτοβουλίες στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ενωσης και του ΟΑΣΕ".

    Καταλήγοντας ο κ. Σημίτης τονίζει ότι προς την κατεύθυνση αυτή θα πρέπει να στραφούν οι επαφές όλων των ελληνικών πολιτικών κομμάτων.

    [02] ΣΥΜΠΤΩΣΗ ΑΠΟΨΕΩΝ ΣΗΜΙΤΗ -ΕΒΕΡΤ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΑ

    Σύμπτωση απόψεων για τον τρόπο με τον οποίο πρέπει να αντιμετωπίσει η Ελλάδα την κρίση στην Αλβανία διαπιστώθηκε κατα την σημερινή συνάντηση του Πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη με τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Μιλτ.Εβερτ.

    Στη συνάντηση, που διήρκεσε 35΄ και πραγματοποιήθηκε ύστερα απο αίτημα του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, συζητήθηκαν οι εξελίξεις στη γειτονική χώρα. " Εξέθεσα στον πρωθυπουργό,είπε ο κ.Εβερτ κατα την έξοδό του απο το μέγαρο Μαξίμου, όσα είδα και όσα διαπίστωσα στην Αλβανία.Ανταλλάξαμε απόψεις για τους χειρισμούς, οι οποίοι πρέπει να γίνουν απο δώ και πέρα.Και θα μπορούσα να πώς ότι υπάρχει σύμπτωση απόψεων για τους τρόπους με τους οποίους πρέπει η Ελλάδα, στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ενωσης και της διεθνούς κοινότητος,να αντιμετωπίσει την κρίση στην Αλβανία,απο δώ και πέρα".

    [03] Θ.ΠΑΓΚΑΛΟΣ: ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΔΙΑΛΟΓΟΣ ΜΕ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΟΣΟ ΥΠΑΡΧΕΙ Η ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΑΠΕΙΛΗ ΠΟΛΕΜΟΥ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

    Δεν μπορεί να γίνει διάλογος με την Τουρκία, χωρίς προυποθέσεις και όσο υπάρχει η τουρκική απειλή πολέμου εναντίον της Ελλάδας τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών Θεόδωρος Πάγκαλος, μιλώντας στο συνέδριο για την επιχειρηματική συνεργασία στη Νοτιοανατολική Ευρώπη.

    Ενας τέτοιος διάλογος θα οδηγήσει σε χειρότερη επιδείνωση των σχέσεων των δύο χωρών, είπε ο κ.Πάγκαλος και απευθυνόμενος στην Τουρκία τόνισε, ας προσφύγει στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης αν θεωρεί ότι δεν υλοποιούνται σωστά οι διεθνείς συμφωνίες.

    Ο κ.Πάγκαλος επισήμανε ότι κάνουν λάθος όσοι υποστηρίζουν ότι η Τουρκία δεν έχει τα πολιτιστικά δεδομένα για να ενταχθεί στην Ευρωπαική Ενωση.

    Δεν μπορούμε να αποξενωθούμε, λόγω της πολιτικής συγκυρίας, αλλά πρέπει να προσπαθήσουμε να ζήσουμε μαζί με την Τουρκία, είπε ο υπουργός, σημειώνοντας πως η προοπτική της αποξένωσης είναι μια "μίζερη" πολιτική και δεν εκφράζει το ΠΑΣΟΚ.

    Η Τουρκία, παρατήρησε, έχει να διαλέξει ανάμεσα σε δύο δρόμους. Ο ένας είναι η Ευρωπαική προοπτική και ο δεύτερος αυτός του ηγεμονισμού. Ηγεμονίες στην Ευρώπη δεν χωράνε και αν η Τουρκία κάνει σωστά και με τις απαραίτητες προυποθέσεις την επιλογή της Ευρωπαικής προοπτικής, θα λυθούν ως δια μαγείας τα ελληνοτουρκικά προβλήματα.

    Για την Κύπρο, είπε ότι, αν το πείραμα συμβίωσης και δημιουργίας ομόσπονδου κράτους με τουρκική μειονότητα, αποδειχτεί επιτυχές θα ήταν το μοναδικό στον κόσμο συνύπαρξης Ισλάμ και Ευρώπης.

    Αναφερόμενος στη διεύρυνση της Ευρωπαικής Ενωσης τόνισε ότι δεν θα είναι μια "αγγελική διαδικασία", αλλά θα υπάρξουν σημαντικά προβλήματα που θα συνεχιστούν τους επόμενους μήνες και τα επόμενα χρόνια.

    Οπως είπε, η Γερμανία επιδιώκει να ενταχθούν μόνο οι κεντροευρωπαικές χώρες, ενώ η Αγγλία βλέπει την Ευρωπαική Ενωση ως μια ελεύθερη ζώνη εμπορικών ανταλλαγών και έτσι δεν θέτει εμπόδιο στη διεύρυνση.

    Η θέση της Ελλάδας είναι να αρχίσουν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις με τις χώρες που διατηρούν δύο προυποθέσεις: να είναι μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης και να υπάρχει θετική γνωμοδότηση της Κομισιόν για την εισδοχή τους.

    Ακόμη, ανέφερε ότι στην Ολλανδία υπήρξε μια έντονη συζήτηση για την Τουρκία. "Η δήλωση των ηγετών των χριστιανοδημοκρατών και οι ερμηνευτικές δηλώσεις που υπήρξαν αφήνουν να εννοηθεί ότι η Τουρκία δεν διαθέτει τα πολιτιστικά δεδομένα για να γίνει μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης", ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Πάγκαλος.

    Παράλληλα τόνισε ότι "θεωρούμε ως εντελώς απαράδεκτη αυτή τη δήλωση. Η συμβίωση των Ελλήνων με τους Τούρκους για μία μεγάλη περίοδο της ιστορίας, ακόμα και σε σχέση υποδούλου με κατακτητή, διαμόρφωσαν κοινές πολιτιστικές αναφορές, έναν κοινό τρόπο ζωής. Ακόμα και σήμερα οφείλουμε να βρούμε τον τρόπο να ζήσουμε μαζί και να συνεργαστούμε".

    "Αν αρχίσει κάποιος να λέει τι ειναι ευρωπαϊκό και τι δεν είναι, συνέχισε ο υπουργός Εξωτερικών, τότε η Ευρώπη δεν μπορεί να προχωρήσει. Αν υιοθετηθεί η άποψη ότι οι μουσουλμάνοι δεν είναι Ευρωπαίοι, θα υπάρξουν άλλοι που θα υποστηρίξουν ότι και οι ορθόδοξοι δεν είναι Ευρωπαίοι, οι Εβραίοι δεν είναι Ευρωπαίοι, οι αριστεροί, οι δεξιοί δεν είναι Ευρωπαίοι. Αυτός είναι ο Φασισμός. Η νοοτροπία του αποκλεισμού δεν ταιριάζει ούτε σε μένα, ούτε στον πολιτικό σχηματισμό που ανήκω".

    Απαντώντας σε ερώτηση Τούρκου επιχειρηματία γιατί η Ελλάδα δεν δέχεται ένα διάλογο για τις ελληνοτουρκικές διαφορές, ο κ. Πάγκαλος είπε ότι θα πρέπει να υπάρχουν οι προϋποθέσεις ενός τέτοιου διαλόγου, που σήμερα δεν προκύπτουν, λόγω των εδαφικών διεκδικήσεων της Αγκυρας. Κάλεσε δε, για μια ακόμη φορά την Touqj_a να προσφύγει στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, εφ' όσον νομίζει ότι έχει δίκιο.

    Ο κ.Πάγκαλος χαρακτήρισε "αποτρόπαιο" το παράδειγμα της Αλβανίας, εξέφρασε την ανησυχία, ότι τίποτα δεν αποκλείει να έχουμε ανάλογες εξελίξεις και σε άλλες χώρες της Βαλκανικής και την ελπίδα ότι δεν θα αποτελέσει παράδειγμα προς μίμηση.

    Εμφανίστηκε επίσης αισιόδοξος ότι θα ξεπεραστούν τα σημερινά προβλήματα στα Βαλκάνια και η Βαλκανική προοπτική για την Ελλάδα είναι ισοδύναμη με την Ευρωπαική για την επόμενη δεκαετία.

    [04] ΝΑ ΒΟΗΘΗΣΕΙ Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΑ ΖΗΤΗΣΕ Ο Α.ΤΣΟΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ

    "Εχουμε μια ιδιαίτερη ευθύνη στο χώρο των Βαλκανίων και ως γείτονες της Αλβανίας αλλά και ενδιαφερόμενοι, από την άλλη μεριά για την ασφάλεια των Ελλήνων εκεί, να συνεργαστούμε με τον αποδοτικότερο τρόπο και να βοηθήσουμε τη γείτονα χώρα να βρει το δρόμο της προς τη σταθερότητα, τη δημοκρατία, την ομαλή λειτουργία του πολιτικού συστήματος", αυτό δήλωσε σήμερα ο υπουργός Εθνικής Αμυνας.

    Ο κ.Τσοχατζόπουλος, μετά την ενημέρωση που έκανε στον υφυπουργό Εξωτερικών Γιάννο Κρανιδιώτη, γνωστοποίησε ότι ο Αλβανός υπουργός Αμυνας της νέας Αλβανικής κυβέρνησης κάλεσε τον Ελληνα στρατιωτικό ακόλουθο στα Τίρανα κ. Ξηρό και του ζήτησε η Ελλάδα μαζί με την Ιταλία να αναλάβουν την αναδιοργάνωση του Αλβανικού στρατού.

    "Εμείς δεν πρόκειται να παρέμβουμε σε καμμία περίπτωση για να επηρεάσουμε τις πολιτικές εξελίξεις. Το ρόλο μας τον αντιλαμβανόμαστε σε καθαρά ανθρωπιστική βάση και στο υπόβαθρο συλλογικών αποφάσεων των διεθνών οργανισμών" σημείωσε ο κ. Τσοχατζόπουλος.

    Υπογράμμισε τέλος την ανάγκη η ελληνική κυβέρνηση να βοηθήσει την Αλβανία ώστε, όπως είπε, "να βρεθεί τρόπος να υπάρξει διέξοδος στην ανάγκη οικονομικής στήριξης και οικονομικής συνεργασίας".

    Στη συνέχεια ο κ. Τσοχατζόπουλος ενημέρωσε για το Αλβανικό τους βουλευτές του τομέα Αμυνας του ΠΑΣΟΚ ενώ αύριο το μεσημέρι θα συνεδριάσει η Επιτροπή Εξωτερικών και Αμυνας της Βουλής. Στο μεταξύ έχει ήδη ενεργοποιηθεί το συντονιστικό διυπουργικό όργανο για τη διαχείριση εκτάκτων κρίσεων.

    Τα υπουργεία Εξωτερικών και Εθνικής Αμυνας μελετούν θετικά το αίτημα της Αλβανικής κυβέρνησης να αναλάβουν Ελληνες αξιωματικοί την οργάνωση του Αλβανικού Στρατού.

    Αυτό δήλωσε σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Ρέππας ο οποίος τόνισε ότι για να υπάρξει επίσημη κίνηση της Ελλάδας θα πρέπει πρώτα η Αλβανική κυβέρνηση να υποβάλλει το αίτημα γραπτώς και να συζητηθούν πρώτα όλες οι προϋποθέσεις.

    [05] ΣΤΟ ΑΡΓΥΡΟΚΑΣΤΡΟ ΣΗΜΕΡΑ Ο ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΓΙΑΝ.ΚΡΑΝΙΔΙΩΤΗΣ- Ο ΜΠΕΡΙΣΑ ΑΡΝΕΙΤΑΙ ΝΑ ΠΑΡΑΙΤΗΘΕΙ

    Στο Αργυρόκαστρο μεταβαίνει το μεσημέρι ελληνική αντιπροσωπεία με επικεφαλής τον υφυπουργό Εξωτερικών Γιάννο Κρανιδιώτη.Θα συναντηθεί με εκπροσώπους των εξεγερμένων κατοίκων tou νότου,αλλά και με εκπροσώπους της ελληνικής μειονότητας και θα συζητήσει τρόπους εκτόνωσης της κρίσης στη γειτονική χώρα.

    Ο κ.Κρανιδιώτης θα τονίσει πρός κάθε κατεύθυνση ότι η Ελλάδα είναι αποφασισμένη να βοηθήσει για την εξομάλυνση της κατάστασης,αλλά και να βοηθήσει να ξεπεραστούν οι ελλείψεις σε βασικά είδη διατροφής.

    Παράλληλα, θα τονίσει στους εκπροσώπους της ελληνικής μειονότητας, ότι η πατρίδα βρίσκεται στο πλευρό τους και θα τους ζητήσει να παραμείνουν στις εστίες τους. Σε πολιτικό επίπεδο τώρα στην Αλβανία, ο Σαλί Μπερίσα φέρεται αποφασισμένος να παραείνει στη θέση του ,τουλάχιστον μέχρι τις εκλογές του Ιουνίου, κόντρα στο λαΊκό αίσθημα που ζητά την παραίτησή του ,αλλά και στο τελεσίγραφο που του έστειλαν οι ηγέτες του νότου να παραιτηθεί εντός τριών ημερών.

    Χθές, στη συνάντησή του με εκπροσώπους της Ευρωπαϊκής Ενωσης ο Σ.Μπερίσα απηύθυνε έκκληση για αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας στη χώρα του καιώς και κάθε δυνατή βοήθεια,που μπορεί να βγάλει την Αλβανία απο την κρίση.

    Ο Πρωθυπουργός Μπασκόμ Φίνο συνεχίζει τις επαφές με ανώτατα στελέχη του κρατικού μηχανισμού, που δείχνει ότι αρχίζει να δουλεύει και πάλι,μετά την εξέγερση των πολιτών.

    Για πρώτη φορά χθές λειτουργησαν οι δημόσιες υπηρεσίες, ενώ αποκαταστάθηκαν πλήρως οι αλβανικές αρχές στα σύνορα της χώρας.Χαρακτηριστικό της επιστροφής των αστυνομικών στις θέσεις τους είναι τα μπλόκα που έχουν στήσει στο δρόμο πρός τα ελληνοαλβανικά σύνορα και ελέγχουν κάθε διερχόμενο αυτοκίνητο. Πιστεύεται ότι τις αμέσως επόμενες μέρες θα έχει αποκατασταθεί πλήρως η έννομη τάξη σ΄ολόκληρη την επικράτεια.

    Ομως, το πρόβλημα με τα όπλα που βρίσκονται στα χέρια των πολιτών παραμένει.Παρά τις εκκλήσεις της κυβέρνησης, οι Αλβανοί δεν ανταποκρίνονται και δεν παραδίδουν τον οπλισμό τους.Κύκλοι της μειονότητας παρατηρούσαν ότι οι κάτοικοι δεν παραδίδουν τα όπλα, όχι γιατί δε θέλουν να υπακούσουν στη νέα κυβέρνηση, που τη στηρίζουν άλλωστε, αλλά γιατί, φοβούνται τις επιθέσεις των συμμοριών και των ενόπλων κουκουλοφόρων, που συνεχίζουν τις ληστρικές επιδρομές.

    [06] ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ Η ΨΗΦΟΦΟΡΙΑ ΓΙΑ ΕΚΛΟΓΗ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΣΤΗ Ν.Δ.

    Τρείς μέρες πριν από την έναρξη του συνεδρίου της Νέας Δημοκρατίας, κορυφώνονται οι διαβουλεύσεις των τεσσάρων υποψηφίων για την προεδρία του κόμματος με στόχο την προσέλκυση εκλεκτόρων ενόψει της ψηφοφορίας που θα γίνει την Παρασκευή.

    Ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Σταύρος Δήμας δήλωσε ότι θα πρέπει να υποστηριχθεί από όλους στο δεύτερο γύρο, όποιος συγκεντρώσει στον πρώτο, πάνω από 40%, ενώ προέβλεψε ότι δεν θα υπάρξει πρόβλημα διάσπασης.

    [07] ΣΤΙΣ 25 ΙΟΥΝΙΟΥ ΘΑ ΓΙΝΟΥΝ ΟΙ ΓΕΝΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΞΕΚΑΘΑΡΙΣΕ Ο Γ.ΑΡΣΕΝΗΣ

    Αρχισε ο "Γολγοθάς" για τους μαθητές Γυμνασίων και Λυκείων για την αναπλήρωση των χαμένων ωρών διδασκαλίας.

    Ο υπουργός Παιδείας Γεράσιμος Αρσένης δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να υπάρξει και νέα παράταση της χρονιάς, ενώ ξεκαθάρισε ότι οι γενικές εξετάσεις θα αρχίσουν στις 25 Ιουνίου.

    Η ΟΛΜΕ προτείνει συμπύκνωση και αν χρειαστεί μείωση της ύλης και ματαίωση των προαγωγικών εξετάσεων. Σήμερα τις προτάσεις της ΟΛΜΕ, θα εξετάσουν οι τοπικές ενώσεις των καθηγητών.

    [08] ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΓΙΑ ΔΕΥΤΕΡΗ ΜΕΡΑ Η "ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΗ ΝΟΤΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΕΥΡΩΠΗ"

    Με τις εισηγήσεις σημαντικών παραγόντων του διεθνούς οικονομικού και πολιτικού σκηνικού συνεχίστηκε η σημερινή δεύτερη μέρα του συνεδρίου "Ελλάδα και Βαλκάνια:Επιχειρηματική Συνεργασία στη Νοτιοανατολική Ευρώπη"στη Θεσσαλονίκη.

    Αντικείμενο της πρώτης θεματικής ενότητας αποτέλεσε το ζήτημα της ένταξης των βαλκανικών χωρών στην Ευρωπαϊκή Ενωση. "Το μήνυμα που θέλουμε να περάσουμε στις χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης είναι ότι, στην πορεία προσέγγισης προς την Ε.Ε., πρέπει πρώτα να βοηθήσουν η μία την άλλη και στη συνέχεια να περιμένουν την αμέριστη συμπαράσταση της Ενωσης", υπογράμμισε ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής της Γενικής Διεύθυνσης ΙΑ της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Vasco Ramos. Διευκρίνησε ωστόσο ότι η μεταχείρηση που θα λάβουν οι ενδιαφερόμενες χώρες "θα είναι διαφορετική για κάθε μία χωριστά, ανάλογα -κυρίως- προς την εμπλοκή τους ή μη στο Βοσνιακό".

    Από μια άλλη ματιά, ο Β' αντιπρόεδρος της ελληνικής Βουλής κ. Παναγιώτης Σγουρίδης έθιξε το ζήτημα της ικανότητας της Ε.Ε. να ξεπεράσει τις εσωτερικές της διεργασίες, προετοιμάζοντας παράλληλα για ένταξη το ανατολικό γειτονικό της περιβάλλον.

    Στην τροχιά της ενταξιακής διαδικασίας βρίσκεται η Ρουμανία που ήδη αποτελεί τον τέταρτο μεγαλύτερο εταίρο της Κοινότητας, όπως είπε ο υπουργός Επικρατείας και Μεταρρύθμισης της χώρας, Ulm Spineanu. Σύμφωνα με τον ίδιο, οι μισές εξαγωγές της χώρας κατευθύνονται προς την Ε.Ε., αν και το εμπορικό ισοζύγιό της με τα κράτη-μέλη εξακολουθεί να είναι ελλειμματικό.

    Η Ρουμανία αναμένει υποστήριξη από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, με κονδύλια συνολικού ύψους 140 εκατομμυρίων δολαρίων. Βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με την Ε.Ε. για την εξασφάλιση βοήθειας 70 εκατομμυρίων δολαρίων, ενώ μέχρι το 1999 προβλέπεται ότι θα διατεθούν 330 εκατομύρια ECU, στο πλαίσιο της κοινοτικής πρωτοβουλίας PHARE.

    H δημιουργία νέου επιχειρηματικού περιβάλλοντος στη Νοτιοανατολική Ευρώπη τέθηκε στο επίκεντρο επόμενης συνεδρίας, στη διάρκεια της οποίας ο πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βόρειας Ελλάδας κ. Νίκος Ευθυμιάδης πρότεινε τη διαμόρφωση ενός νέου στρατηγικού σχεδιασμού, με κατεύθυνση τη μερική οικονομική ενοποίηση της περιοχής και τη λειτουργία της ως ενιαίου χώρου και υποσυστήματος στην υπό διαμόρφωση ευρωπαϊκή αρχιτεκτονική του 21ου αιώνα.

    "Πρέπει να καταλήξουμε σε μια ολοκληρωμένη δέσμη προτάσεων για τη συγκρότηση Οικονομικού Οργανισμού, ικανή να συγκινήσει τα όργανα της Ε.Ε. , έτσι ώτσε να αναπτυχθεί στη Νοτιοανατολική Ευρώπη μια ειδική και πολυσύνθετη πρωτοβουλία της ενωμένης Euq~pgr", τόνισε ο κ. Ευθυμιάδης για να καταλήξει: "Η άμεση ίδρυση ενός Κέντρου Επενδύσεων Νοτιοανατολικής Ευρώπης θα μπορούσε να αποτελέσει το πρόπλασμα του Οργανισμού και να λειτουργήσει ως ένα νέο ευρωπαϊκό σχέδιο Santer για τα Βαλκάνια, αντίστοιχο του σχεδίου Delors".

    Στο τρίπτυχο παραγωγικότητα, καινοτομία και πρόσβαση στις αγορές παίζεται ο παγκόσμιος ανταγωνισμός για τον πρόεδρο της Dow Europe, Υves Bobillier, που τόνισε ότι "η Ευρώπη πρέπει να προωθήσει την ελευθερία του πραγματικού ανταγωνισμού, προκειμένου να αντιμετωπίσει το μέλλον της με σιγουριά".

    Τουρισμός, αλισύδες καταστημάτων καταναλωτικών αγαθών, χρηματοοικονομικές υπηρεσίες, θαλάσσιες μεταφορές και περιβαλλοντικά σχέδια δράσης αποτελούν τους πλέον πρόσφορους τομείς ανάληψης κοινών επιχειρηματικών πρωτοβουλιών στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, σύμφωνα με τον πρόεδρο της τουρκικής Koc Holding, Rahmi Koc. Για τον ίδιο, σημαντικότερη προϋπόθεση για την άνθιση της επιχειρηματικής δραστηριότητας είναι η φιλελευθεροποίηση του εμπορίου.

    "Η ασυνέχεια των στρατηγικών σχεδιασμών ως συνέπεια κυβερνητικών αλλαγών είναι το βασικότερο αντικίνητρο στην επιχειρηματική δραστηριοποίηση", εκτίμησε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ομίλου εταιριών INTΡΑΚΟΜ, Σωκράτης Κόκκαλης. Σύμφωνα με τον επιχειρηματία, από την άλλη πλευρά η ομοψυχία κράτους και παραγωγικών τάξεων, σε εθνικό και περιφερειακό επίπεδο, είναι αυτή που μετατρέπει τις επιχειρήσεις σε "γρήγορα ψάρια", κατά το ρητό του ίδιου: "το γρήγορο ψάρι τρώει το αργό κι ας είναι μεγαλο".

    Ιδιαίτερα πρόσφορο έδαφος για επενδύσεις θεωρείται η Τουρκία για το σύνολο των οικονομικών αναλυτών, όπως είπε ο διευθυντής του τμήματος αναδυόμενων αγορών της Arthur Andersen, Vladimir Kvint. "Αντίθετα δεν απουσιάζουν οι διεθνείς οικονομικοί οργανισμοί που αντιμετωπίζουν την Ελλάδα ως χώρα υψηλού επενδυτικού κινδύνου".

    [09] Γ.ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ : ΕΠΑΝΑΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΡΟΛΟΥ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΣΤΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ - ΔΑΝΕΙΟ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΑ

    "Η Ελληνική κυβέρνηση είναι διατεθειμένη, μόλις ομαλοποιηθεί η πολιτική κατάσταση στην Αλβανία να εγγυηθεί δάνειο της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος με ευνοϊκούς όρους προς την Κεντρική Τράπεζα της Αλβανίας, που θα διατεθεί για την μερική αποζημίωση όσων έχασαν τις αποταμιεύσεις τους από την χρεοκοπία των "πυραμίδων" καθώς και για την εξυγίανση και τον εκσυγχρονισμό του αλβανικού χρηματοπιστωτικού συστήματος".

    Αυτά υπογράμμισε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών κ. Γιάννος Παπαντωνίου μιλώντας λίγο πριν το μεσημέρι στο Συνέδριο "Βαλκάνια και Ελλάδα" που πραγματοποιείται στη Θεσσαλονίκη. Οπως, μάλιστα διευκρίνησε, το ύψος του δανείου δεν αποκλείται να ξεπεράσει τα είκοσι δισεκατομμύρια δραχμές. Πρόσθεσε δε, ότι η Ελληνική κυβέρνηση θα επιδιώξει να εντάξει αυτή την πρωτοβουλία στο πλαίσιο ενός ευρύτερου, ευρωπαϊκού ή διεθνούς χρηματοδοτικού σχήματος.

    "Η εδραίωση συνθηκών σταθερής προόδου στα Βαλκάνια επιβάλλει τη χάραξη μιας μακροπρόθεσμης στρατηγικής με στόχο την ενδυνάμωση της συνεργασίας στη βάση του αμοιβαίου οφέλους", είπε ο κ. Papamtym_ou τονίζοντας ακόμη ότι η μετάβαση στη Δημοκρατία και την οικονομία της αγοράς θα διευκολυνθεί αν ενισχυθούν και διευρυνθούν οι διαυλοι διεθνούς επικοινωνίας και συνεργασίας.

    Ο υπουργός, αναφέρθηκε ιδιαιτερα στην πρόοδο που σημειώθηκε για την ελληνική οικονομία από το 1993 μέχρι σήμερα, με την μείωση κατά 7 μονάδες των δημοσιονομικών ελλειμμάτων και του πληθωρισμού καθως και την επιτάχυνση των ρυθμών ανάπτυξης του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος. Σημείωσε δε ότι το 1997, αναμένεται να επιτευχθεί ενα ουσιαστικό βήμα για την ολοκλήρωση της σταθεροποίησης και την επιτάχυνση της ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας. Προσθέτοντας ότι η σημαντική μείωση των επιτοκίων χορηγήσεων, που αναμένεται να συνεχισθεί και στη διάρκεια του 1997, συμβάλλει στη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων.

    [10] ΚΑΤΑ 50% ΑΥΞΗΘΗΚΑΝ ΟΙ ΕΜΠΟΡΙΚΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΕΣ ΕΛΛΑΔΑΣ-ΙΣΡΑΗΛ ΤΗΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΤΡΙΕΤΙΑ

    Κατά 50% αυξήθηκε το εμπόριο μεταξύ Ελλάδας και Ισραήλ τα τελευταία τρία χρόνια καθώς το ύψος των εμπορικών συναλλαγών από 200 εκατομμύρια δολάρια που ήταν το 1993 , το 1996 έφτασε τα 300 εκατομμύρια. Σύμφωνα με στοιχεία που ανακοινώθηκαν κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου, που έδωσε στη Θεσσαλονίκη ο νέος Ισραηλινός πρέσβης Ραν Κουριέλ, το ύψος των εμπορικών συναλλαγών μεταξύ των δύο χωρών το ΄93 ήταν 200 εκατομμύρια δολάρια , το ΄94 ανήλθε στα 250, το ΄95 στα 350 ενώ πέρσι σημειώθηκε μία μείωση της τάξης των 50 εκατομμυριών δολαρίων σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά. Ο Ισραηλινός πρέσβης χαρακτήρισε αυτή τη μείωση εικονική λέγοντας ότι οφείλεται στη απεργία των Ελλήνων λιμενικών το 1996.

    Ο κ Κουριέλ τόνισε ότι το Ισραήλ αποτελεί τη δεύτερη μεγαλύτερη αγορά για την Ελλάδα στη Μέση Ανατολή και ότι η χώρα έχει τη 8η θέση μεταξύ των χωρών της ΕΕ στις εξαγωγές του Ισραήλ. Σύμφωνα με τον Ισραηλινό πρέσβη οι δύο χώρες εκτός από τις διμερείς σχέσεις θα μπορούσαν να αναπτύξουν και πολυμερείς στο χώρο της Μεσογείου, της Μέσης Ανατολής και της ΕΕ, ενώ για τα Βαλκάνια ανέφερε ότι παρόλο που υπάρχουν παραδείγματα κοινών επιχειρήσεων των δύο χωρών αυτή τη στιγμή η περιοχή δεν προσφέρεται για επενδύσεις. "Ελπίζω ότι η κρίση στα Βαλκάνια θα επιλυθεί σύντομα με ειρηνικό τρόπο" είπε.

    [11] ΜΙΑ ΣΥΓΚΙΝΗΤΙΚΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥΡΚΩΝ ΚΑΙ ΕΛΛΗΝΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΗΣ ΚΑΤΑΓΩΓΗΣ ΣΤΟ ΛΑΓΚΑΔΑ ΚΑΙ ΤΟ ΣΟΧΟ

    Μια συγκινητική συνάντηση Τούρκων και Ελλήνων προσφυγικής καταγωγής πραγματοποιήθηκε στο Λαγκαδά και το Σοχό. Σαράντα πέντε Τούρκοι από τη Μενεμένη της Σμύρνης, που οι πρόγονοί τους κατάγονταν από τη Βόρεια Ελλάδα και πήγαν στην Τουρκία με την ανταλλαγή των πληθυσμών, επισκέφτηκαν χτες το Κρυονέρι στο Σοχό για να δούν τα μέρη που έζησαν οι δικοί τους. "Είμαστε πολύ ευτυχισμένοι. Οι άνθρωποι που μένουν σήμερα στους τόπους όπου ζούσαν οι πρόγονοί μας μας υποδέχτηκαν , μας αγκάλιασαν, μας έδειξαν σεβασμό" λέει ο 52 χρονος Οσμάν Μπαλτά από το δήμο Σέιρεκ- Μενεμένης και συνεχίζει "Ο θείος μου από την Προύσα είχε έρθει pqim δυο χρόνια και βρήκε το σπίτι που ζούσε με τον πατέρα και γνώρισε τους ανθρώπους που ζουν σήμερα σε αυτό. Οταν έμαθε ότι θα έρθω στην Ελλάδα τους ειδοποίησε και με υποδέχτηκαν. Ξέρανε και τουρκικά γιατί πρόσφυγες ήταν κι αυτοί, από τον Πόντο. Είμαστε φίλοι και είναι μία φιλία που θέλω να συνεχιστεί. Τους κάλεσα κι εγώ στα δικά μας τα μέρη. Είμαστε πάρα πολύ ευχαριστημένοι από το λαό σας, γιατί να μην είμαστε μήπως έχουμε να χωρίσουμε τίποτα;"

    Συγκινημένη και η Νουρχαγιάτ Ουτσάρ είπε: "Η μάνα μου ήταν από τη Θεσσαλονίκη και ο πατέρας μου από το Λαγκαδά. Εβδομήντα χρόνια μου έλεγε η μάνα μου "ας δω τον τόπο που γεννήθηκα κι ας πεθάνω, να με θάψουν εκεί". Δεν πρόλαβε να τον δει , πέθανε. Ηρθα όμως εγώ. Είμαι πολύ συγκινημένη. Πολύ καλοί οι Ελληνες που μένουν εκεί που έμεναν οι δικοί μας. Πρόσφυγες κι αυτοί, μας κατάλαβαν, συγκινήθηκαν, θυμήθηκαν τα δικά τους μέρη στην Τουρκία, στον Πόντο".

    Οι Τούρκοι επισκέπτες ήρθαν στην περιοχή χάρη σε ένα ταξίδι που διοργάνωσε η δήμαρχος του Σέιρεκ Μενεμένης Νουργκιούλ Ουτσάρ. "Οι δημότες μου δεν είχαν βγεί έξω από τον τόπο τους. Γι αυτούς ένα ταξίδι έξω από τη Σμύρνη ήταν σαν ένα ταξίδι στο εξωτερικό. Ενα ταξίδι στην Ελλάδα του ξένιζε. Τώρα που ήρθαν είδαν ότι δεν υπάρχει κάνενα πρόβλημα με τους Ελληνες ότι και αυτοί είναι άνθρωποι σαν κι εμάς, φιλόξενοι. Δεν έχουμε τίποτα να χωρίσουμε τουναντίον έχουμε πολλά κοινά. Οι δημότες μου που είναι πρόσφυγες συνάντησαν του πρόσφυγες που ήρθαν απο την Τουρκία στην Ελλάδα γίναν φίλοι τους καλέσαν στα μέρη μας. Αν οι πολιτικοί δεν αντέχουν τις φιλίες ας τις συνεχίσουμε εμείς οι λαοί" είπε.

    Στο Κρυονέρι του Σοχού συναντήθηκαν με τη Σουζάνα Τοκατλίδου, που όταν ήρθε από το Ορντού του Πόντου στο χωριό ήταν 20 χρονών. Η κ Τοκατλίδου θυμήθηκε μετά από τόσα χρόνια τα τουρκικά και συνομίλησε μαζί τους "Σαν αδέλφια είμασταν. Μιλήσαμε ευχαριστήθηκαν και φεύγοντας μας κάλεσαν" είπε.

    Φεύγοντας κατευχαριστημένοι για τη χώρα τους οι Τούρκοι τουρίστες είπαν ότι θα ξαναέρθουν και ότι θα συστήσουν και σε άλλους συμπατριώτες τους να επισκεφτούν την Ελλάδα και να γνωρίσουν την ελληνική φιλοξενία.

    [12] ΥΠΕΡ ΤΗΣ ΕΚΔΟΣΗΣ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΩΝ ΠΟΛΕΜΟΥ Ο ΙΣΡΑΗΛΙΝΟΣ ΠΡΕΣΒΗΣ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ-ΠΙΣΤΕΥΕΙ ΟΤΙ Ο ΑΛΟΪΣ ΜΠΡΟΥΝΝΕΡ ΘΑ ΕΚΔΟΘΕΙ

    Υπερ της έκδοσης και καταδίκης των εγκληματιών πολέμου τάχθηκε ο νέος Ισραηλινός πρέσβης στην Αθήνα Ραν Κουριέλ. Απαντώντας σε ερώτηση του Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων σχετικά με την υπόθεση του ναζί Αλόις Μπρούννερ , που οδήγησε σε εξόντωση 50 χιλιάδες Εβραίους της Θεσσαλονίκης και πολύ περισσότερους της Γαλλίας είπε "Λόγω της χρονικής περιόδου η υπόθεση πλησιάζει προς το τέλος. Γνωρίζω ότι Εβραϊκή Κοινότητα της Αθήνας ζήτησε την έκδοσή του και πιστεύω ότι αυτό θα γίνει".

    Ο κ Κουριέλ, που πραγματοποίησε την πρώτη επίσημη επίσκεψή του στη Θεσσαλονίκη, είχε επαφές με τον υπουργό Μακεδονίας-Θράκης Φίλιππο Πετσάλνικο, τον δήμαρχο Κωνσταντίνο Κοσμόπουλο και τον πρόεδρο της Ισραηλιτικής Κοινότητας Ανδρέα Σεφιχά με τους οποίους μεταξύ των άλλων συζήτησε και το θέμα του μνημείου του Ολοκαυτώματος των Εβραίων που αναμένεται να εγκαινιαστεί στη Hessakom_jg εντός του έτους. Στα εγκαίνια του μνημείου, το οποίο θα βρίσκεται στη συμβολή των οδών Παπαναστασίου και Νέας Εγνατίας, έχει προσκληθεί και ο Ισραηλινός πρωθυπουργός. Ο κ Κουριέλ εξέφρασε την ικανοποίηση του για την κατασκευή του μνημείου παρότι, όπως είπε, το Ισραήλ δεν εμπλέκεται άμεσα στο θέμα το οποίο είναι υπόθεση της Ελλάδας και της Ισραηλιτικής Κοινότητας της Θεσσαλονίκης.


    [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [13] ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΟ ΓΙΑ ΤΡΕΙΣ ΕΛΛΗΝΟΚΥΠΡΙΟΥΣ ΑΓΝΟΟΥΜΕΝΟΥΣ

    Μια φωτογραφία ντοκουμέντο για την υπόθεση των αγνοουμένων, που για πρώτη φορά ήρθε στο φως της δημοσιότητας, παρουσίασε σε αποκλειστικό του ρεπορτάζ ιδιωτικός τηλεοπτικός σταθμός στην Κύπρο.

    Στη φωτογραφία παρουσιάζονται τρείς Ελληνοκύπριοι τραυματίες στα κρεβάτια νοσοκομείου της Τουρκίας. Ο ένας φέρει τραύμα στο πόδι, ενώ ο δεύτερος που ενδεχόμενα να υπηρετούσε τη στρατιωτική του θητεία φαίνεται να φέρει τραύμα στο στήθος. Ο τρίτος έχει τραυματιστεί στο αριστερό μάτι.

    Τη φωτογραφία τράβηξε Τούρκος ταγματάρχης που πήρε μέρος στην τουρκική εισβολή και δόθηκε σε Κύπριο του Λονδίνου, ο οποίος με τη σειρά του την έδωσε σε συγγενικό του πρόσωπο στη Λάρνακα τον Κώστα Μιχαήλ, που έχει κουνιάδο αγνοούμενο.

    Μετά τη μετάδοση του ρεπορτάζ επικοινώνησε με το σταθμό πατέρας αγνοουμένου ο οποίος ανέφερε ότι αναγνώρισε στη φωτογραφία το χαμένο γιό του.

    Η φωτογραφία βρίσκεται στη διάθεση των αρμοδίων υπηρεσιών της υπηρεσίας ανθρωπιστικών θεμάτων και της Παγκύπριας Επιτροπής Συγγενών Αγνοουμένων, οι οποίοι βεβαίωσαν ότι για πρώτη φορά έρχεται στο φως το εν λόγω ντοκουμέντο.

    Σύμφωνα με δηλώσεις του επιτρόπου Προεδρίας για Ανθρωπιστικά Θέματα Τάκη Χριστόπουλο και του γραμματέα της επιτροπής Συγγενών Αγνοουμένων θα αρχίσει αμέσως έρευνα για τον εντοπισμό των προσώπων.

    [14] Η ΕΝΤΑΞΙΑΚΗ ΠΟΡΕΙΑ ΤΗΣ ΜΕΓΑΛΟΝΗΣΟΥ ΘΑ ΣΥΖΗΤΗΘΕΙ ΣΤΗ ΜΙΚΤΗ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΚΥΠΡΟΥ -Ε.Ε ΣΤΗ ΛΕΥΚΩΣΙΑ

    Η ενταξιακή πορεία της Μεγαλονήσου, θα συζητηθεί σήμερα στη Μικτή Κοινοβουλευτική Επιτροπή Κύπρου -Ευρωπαικής Ενωσης που συνέρχεται στη Λευκωσία.

    Η επιτροπή θα αναφερθεί επίσης στο θέμα της διαβίωσης των εγκλωβισμένων, ενώ αντιπροσωπεία του Ευρωπαικού Κοινοβουλίου θα επισκεφτεί τους εγκλωβισμένους στα κατεχόμενα. Στο επίκεντρο της ημερήσιας διάταξης βρίσκονται ακόμη η ελεύθερη διακίνηση προσώπων, η εργοδότηση, η κοινωνική πολιτική και η αναγνώριση πιστοποιητικών μόρφωσης.

    [15] ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ ΔΙΑΛΟΓΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΤΟΝΩΣΗ ΤΗΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΑΡΧΙΖΕΙ Η ΑΛΒΑΝΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

    Εκστρατεία διαλόγου με τους πολίτες σε όλες τις αλβανικές επαρχίες αρχίζει η κυβέρνηση εθνικής συμφιλίωσης του Μπασκίμ Φίνο, στο πλαίσιο των προσπαθειών της να εκτονώσει την κατάσταση ώστε να επιτευχθεί εξομάλυνση και να επέλθει ηρεμία στη χώρα.

    Μέλη της κυβέρνησης, όπως μετέδωσε ο κρατικός ραδιοφωνικός σταθμός, θα μεταβούν σε διάφορες επαρχίες της χωρας ενώ ιδιαίτερη βαρύτητα θα δοθεί στις επαρχίες του αλβανικού νότου, όπου η κατάσταση εξακολουθεί να είναι τεταμένη. Χθες οι αρχηγοί των sumtomistij~m επιτροπών 12 πόλεων έστειλαν τελεσίγραφο στον Πρόεδρο Μπερίσα να παραιτηθεί εντός τριών ημερών, απειλώντας ότι οι ένοπλοι εξεγερμένοι θα κινηθούν προς τα Τίρανα. Ο πρωθυπουργός σε δηλώσεις του επανέλαβε την έκκληση για παράδοση των όπλων.

    Στα Τίρανα, εκδότες και δημοσιογράφοι του αλβανικού Τύπου ανακοίνωσαν την πρόθεσή τους να αρχίσουν την επανέκδοση των εφημερίδων τους εφόσον η κυβέρνηση άρει τα περιοριστικά μέτρα που ισχύουν με την επιβολή του στρατιωτικού νόμου.

    Εξάλλου έντονη διπλωματική κινητικότητα παρατηρείται στην αλβανική πρωτεύουσα στο πλαίσιο των προσπαθειών της διεθνούς κοινότητας για αποκλιμάκωση της έντασης. Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Ενωσης βρίσκεται στα Τίρανα για συνομιλίες με τον Σαλί Μπερίσα και τον Μπασκίμ Φίνο, ενώ σήμερα αναμένεται στο Αργυρόκαστρο ο Ελληνας υφυπουργός Εξωτερικων Γιάννος Κρανιδιώτης όπου θα συζητήσει με την τοπική επιτροπή σωτηρίας τις ανάγκες της ελληνικής μειονότητας σε ανθρωπιστική και επισιτιστική βοήθεια.

    Χθες, ο πρωθυπουργός Μπασκίμ Φίνο δέχθηκε τον Ελληνα πρεσβευτή κ.Πρεβεδουράκη με τον οποίο συζήτησε την εξέλιξη της κατάστασης στη χώρα. Ο κ.Πρεβεδουράκης επανέλαβε την πρόθεση της Ελλαδας να παράσχει στην Αλβανία βοήθεια σε πολλούς τομείς.

    Εξάλλου, η πρέσβης των ΗΠΑ στα Τίρανα, Μαρίζα Λίνο επανέλαβε στον υπουργό Αμυνας κ.Βούκατ με τον οποίο συναντήθηκε την πρόθεση της αμερικανικής κυβέρνησης να βοηθήσει την Αλβανία. Ο κ.Βούκατ υπογράμμισε στην Αμερικανίδα διπλωμάτη ότι πρόθεση της νέας κυβέρνησης είναι η ανασυγκρότηση του στρατού και η απεξάρτησή του από κομματικούς μηχανισμούς.

    [16] ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΚΑΤΑΓΩΓΗΣ ΑΛΒΑΝΟΣ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ ΠΟΥ ΖΕΙ ΣΤΗ ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΑΠΕΙΛΕΙΤΑΙ ΜΕ ΑΠΕΛΑΣΗ

    Ελληνικής καταγωγής Αλβανός συγγραφέας, που εγκατέλειψε την πατρίδα του πριν πέντε χρόνια, μετά από δολοφονική απόπειρα σε βάρος του, επειδή έκανε αγώνα για τα ανθρώπινα δικαιώματα της μειονότητας και που ζεί σήμερα στο Μόναχο, απειλείται με απέλαση από τη Γερμανία, σε μια περίοδο που οι ίδιοι οι Αλβανοί εγκαταλείπουν μαζικά τη χώρα τους για να γλιτώσουν τη ζωή τους.

    Ο ηλικίας 42 ετών Θάνος Πιλάφας, κατάγεται από την Μπίλιστα της Κορυτσάς και το διάστημα 1987- 1992 (επί καθεστώς Ραμίζ Αλία, κι ένα διάστημα ενώ είχε αναδειχθεί πρόεδρος ο Σαλί Μπερίσα) ζούσε στα Τίρανα, όπου αρθρογραφούσε σε διάφορα περιοδικά, ανάμεσα στα οποία και το λογοτεχνικό περιοδικό NENTORI.

    Τον Αύγουστο του 1991, ο μαχητικός Βορειοηπειρώτης γράφει στο NENTORI άρθρο -ύμνο για τα ανθρώπινα δικαιώματα, κυρίως για τα δικαιώματα της ελληνικής μειονότητας, οπότε δέχεται απειλές και τίθεται υπό στενή παρακολούθηση.

    Παρόλα ταύτα, ο Θάνος Πιλάφας γίνεται μέλος της "Ομόνοιας" και στις πρώτες ελεύθερες πολυκομματικές εκλογές, το Μάρτιο του 1992, είναι υποψήφιος του κόμματος στην εκλογική περιφέρεια της γενέτειρας του Κορυτσάς, αλλά δεν εκλέγεται. Λίγο μετά τις εκλογές, ο νεαρός συγγραφέας γίνεται στόχος εθνικιστών του Μπερίσα, που επιχειρούν να τον δολοφονήσουν με πιστόλια, νύχτα μέσα στο σπίτι της αδελφής του, αλλά γλυτώνει και προσπαθεί να βρεί τρόπο να εγκαταλείψει την Αλβανία.

    Σκοπός του είναι να φύγει στην Ελλάδα, αλλά κάποιοι συμπατριώτες του συγγραφείς- αυτοεξόριστοι στη Δυτική Ευρώπη, του εξασφαλίζουν γερμανική βίζα και το 1992 καταλήγει στο Μόναχο.

    Οταν έφτασε στη Γερμανία έκανε αίτηση για να του χορηγηθεί πολιτικό άσυλο, αλλά το αίτημα του εξετάζεται μόλις το ....Δεκέμβριο του 1996 και απορρίπτεται με το επιχείρημα ότι εκείνη την περίοδο στην Αλβανία υπήρχαν δημοκρατικές ελευθερίες και ο ίδιος δεν είχε κανένα πρόβλημα.

    Ομως μεσολάβησαν τα γνωστά γεγονότα ο 42 χρονος Βορειοηπειρώτης αρνείται να επιστρέψει στα Τίρανα και μάλιστα τη στιγμή που είναι γνωστό ότι πολλοί θέλουν να εγκαταλείψουν τη χώρα, φοβούμενοι για τη ζωή τους.

    [17] "ΕΛΠΙΖΟΥΜΕ ΟΤΙ Η ΕΛΛΑΔΑ ΘΑ ΔΕΙΞΕΙ ΚΑΤΑΝΟΗΣΗ ΣΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΜΑΣ ΝΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΜΕ ΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΟΝΟΜΑ "ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΤΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ", ΔΗΛΩΣΕ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΤΗΣ ΠΓΔΜ

    Την ελπίδα ότι "η Ελλάδα θα δείξει κατανόηση για το δικαίωμα να χρησιμοποιούμε το συνταγματικό όνομα "Δημοκρατία της Μακεδονίας" και θα σεβαστεί το γεγονός ότι ο λαός μας δεν μπορεί να δεχτεί άλλη ονομασία για τη χώρα του" εξέφρασε ο υπουργός Ανάπτυξης της ΠΓΔΜ, Αμπτουλμέναφ Μπετζέτι, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

    Ο σκοπιανός υπουργός, ο οποίος βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη με την ευκαιρία του συνεδρίου "Ελλάδα και Βαλκάνια, Επιχειρηματική συνεργασία στη Νοτιοανατολική Ευρώπη", τόνισε ότι δε διαβλέπει σύντομη διευθέτηση του προβλήματος της ονομασίας, θέμα το οποίο, όπως είπε "θα βρει τη λύση του μόνο με την διεθνή μεσολάβηση".

    Η προώθηση των πολιτικών σχέσεων, σύμφωνα με τον κ.Μπετζέτι, θα εξαρτηθεί πολύ από τη σύσφιγξη των οικονομικών σχέσεων των δύο χωρών και την αύξηση των επενδυτικών δραστηριοτήτων. Γι' αυτό η Αθήνα και τα Σκόπια πρέπει να επικεντρώσουν τις προσπάθειες για επαναφορά των οικονομικών σχέσεων στο επίπεδο του 1989.

    Οι οικονομικές σχέσεις των δύο χωρών, σημείωσε, έχουν βελτιωθεί σημαντικά μετά την άρση του εμπάργκο. Η παρουσία, ωστόσο, των ελληνικών επενδύσεων είναι συμβολική, καθώς οι Έλληνες επενδυτές είναι διστακτική να επενδύσουν σε μία χώρα που πρόσφατα άρχισε τις οικονομικές μεταρρυθμίσεις.

    Αναφερόμενος στην οικονομική κατάσταση της χώρας του και ιδιαίτερα στο σκάνδαλο με την κατάρρευση του μεγαλύτερου ιδιωτικού ταμιευτηρίου "ΤΑΤ", ο υπουργός Ανάπτυξης των Σκοπίων τόνισε ότι η κυβέρνηση κατόρθωσε να επιτύχει σταθεροποίηση του πληθωρισμού και αύξηση της παραγωγής και δεν θα επιτρέψει σε καμία περίπτωση η κατάρρευση του ιδιωτικού ταμιευτηρίου να επαναφέρει τη χώρα πίσω στο 1993, όταν ο πληθωρισμός ανήλθε στο 1923%.

    Ο κ.Μπετζέτι απέδωσε την κατάρρευση του ταμιευτηρίου "ΤΑΤ" σε κακή εσωτερική διαχείριση και τόνισε ότι το σκάνδαλο που έχει προκαλέσει η κατάρρευσή του σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να συγκριθεί με το σκάνδαλο που προκάλεσε το σύστημα των παρατραπεζών στην Αλβανία. Όπως εξήγησε, το τραπεζικό σύστημα και γενικά η δομή της οικονομίας της Αλβανίας και των Σκοπίων διαφέρουν σημαντικά και επομένως δεν αναμένεται οι διαμαρτυρίες των καταθετών του "ΤΑΤ" να οδηγήσουν σε αναταραχές παρόμοιες με αυτές στην Αλβανία.

    Σχολιάζοντας την έκρυθμη κατάσταση στην Αλβανία και το ενδεχόμενο επέκτασης της κρίσης στο Κοσσυφοπέδιο και την ΠΓΔΜ, ο κ.Μπετζέτι υπογράμμισε ότι οι αναταραχές στην Αλβανία πηγάζουν από τη δυσαρέσκεια του λαού για το οικονομικό πρόγραμμα που εφήρμοζε ο πρόεδρος Μπερίσα και επομένως δεν μπορεί να αναμένεται επέκταση αυτής της δυσαρέσκειας κυρίως στο Κοσσυφοπέδιο, όπου το πρόβλημα εντοπίζεται στις διεθνικές σχέσεις.

    Οι Αλβανοί της ΠΓΔΜ, τόνισε ο σκοπιανος υπουργός, βλέπουν με λύπη και ανησυχία την κατάσταση στην Αλβανία, η οποία, αν συνεχιστεί, θα επιφέρει την ολοκληρωτική καταστροφή ενός οικονομικά εξαθλιωμένου λαού. Όπως σημείωσε, η χώρα του έχει πάρει όλα τα επιπρόσθετα μέτρα ώστε να εμποδίσει την είσοδο των Αλβανών προσφύγων στο έδαφός της, παρόλο που η σκοπιανή κυβέρνηση πιστεύει ότι το κυρίως κύμα προσφύγων θα κατευθυνθεί προς την Ελλάδα.

    [18] ΣΤΗ ΣΚΟΠΙΑΝΗ ΒΟΥΛΗ ΘΑ ΣΥΖΗΤΗΘΕΙ ΑΥΡΙΟ ΤΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΣΚΑΝΔΑΛΟ ΤΟΥ ΤΑΜΙΕΥΤΗΡΙΟΥ "ΤΑΤ"

    Στη αυριανή συνεδρίαση της σκοπιανής βουλής αναμένεται να συζητηθεί το οικονομικό σκάνδαλο που αποκαλύφθηκε στο μεγαλύτερο ιδιωτικό ταμιευτήριο "ΤΑΤ, με έδρα το Μοναστήρι, και που προκάλεσε κλίμα ανησυχίας για δημιουργία καταστάσεων παρόμοιων με αυτών της Αλβανίας.

    Οπως ανακοινώθηκε, το θέμα του "ΤΑΤ" αλλά και των υπολοίπων παρατραπεζών που λειτουργούν στην ΠΓΔΜ, θα τεθεί ως "ειδικό θέμα" στην αυριανή συνεδρίαση της βουλής, εφόσον ολοκληρωθεί η συζήτηση για τις σχέσεις μεταξύ των εθνοτήτων της ΠΓΔΜ.

    Χθες, στην επιτροπή προπολογισμού της βουλής, παρόντος του υπουργού Οικονομικών, Τάκι Φίτι και του διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας των Σκοπίων, Μπόργκο Στανόεφσκι, εξετάστηκε εκτός από την υπόθεση "ΤΑΤ" και το καθεστώς των υπολοίπων παρατραπεζών που λειτουργούν στην ΠΓΔΜ.

    Ο Στανόεφσκι ενημέρωσε την επιτροπή για την πορεία των ερευνών και σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε, από την πρώτη φάση του ελέγχου που ολοκλήρωσαν οι ελεγκτές λογιστές, προκύπτει έλλειμμα 50 εκατομμυρίων μάρκων από το σύνολο των καταθέσεων που ανέρχεται στα 112.800 εκατομμύρια μάρκα. Ο αριθμός των καταθετών ανέρχεται στους 24.912. Το "ΤΑΤ" χορήγησε κατά τη διάρκεια της λειτουργίας του 2.188 δάνεια. Κατά τον Στανόεφσκι το ποσό του ελλείμματος δεν αποκλείεται να έχει επενδυθεί στην Αλβανία, την Ελλαδα αλλά και την Κύπρο.

    Ο ίδιος παραδέχθηκε ευθύνη της Κεντρικής Τράπεζας επειδή έδωσε στη Σόνια Νικόλοφσκα άδεια λειτουργίας για το ταμιευτήριο "ΤΑΤ" παραβλέποντας ότι η ίδια είχε καταδικαστικές αποφάσεις εναντίον της για παρόμοιες ενέργειες, αφήνοντας αιχμές κατά του υποδιοικητή Τόμε Νένοφσκι, ο οποίος έχει ήδη προφυλακιστεί. Οσο για τις φήμες που φέρουν να είναι αναμειμεγμένοι στην υπόθεση πολιτικοί παράγοντες της ΠΓΔΜ αλλά και στελέχη της κυβέρνησης, ο κ.Στανόεφσκι είπε ότι θα ζητηθεί απο τον εισαγγελέα η άρση του απορρήτου των καταθέσεων προκειμένου να διαλυθούν οι οποιεσδήποτε υποψίες. Ανακοίνωσε ότι μετά την ολοκλήρωση των ερευνών θα υποβάλλει την παραίτησή του. Χαρακτήρισε το σκάνδαλο "έγκλημα για την οικονομία της χώρας" di|ti, όπως είπε, βλάπτει το διεθνές της κύρος και δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να έχει σοβαρές επιπτώσεις, ενώ καταλήγοντας υπογράμμισε ότι η βουλή θα πρέπει να προτείνει τρόπους στην κυβέρνηση για την επιστροφή των χαμένων χρημάτων των επενδυτών.

    [19] ΤΗΝ ΔΕΥΤΕΡΑ ΣΤΑ ΣΚΟΠΙΑ Ο Γ.Γ ΤΟΥ ΝΑΤΟ

    Την ερχόμενη Δευτέρα, 24 Μαρτίου, αναμένεται στα Σκόπια ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Χαβιέ Σολάνα, ανήγγειλε ο αναπληρωτής πρόεδρος της Αμυντικής Επιτροπής του ΝΑΤΟ, υποστράτηγος Νίκολας Κίο, ο οποίος πραγματοποίησε χθες μονοήμερη επίσκεψη στην ΠΓΔΜ.

    Ο κ.Κίο συναντήθηκε με τον Πρόεδρο Κίρο Γκλιγκόρωφ, με τον οποίο αντάλλαξε απόψεις για την αμυντική κατάσταση στα Νότια Βαλκάνια και ιδιαίτερα για την έκρυθμη κατάσταση που επικρατεί στην Αλβανία.

    Ο σκοπιανός πρόεδρος εξέφρασε την ανησυχία της κυβέρνησης για την κατάσταση στην Αλβανία και επισήμανε την ανάγκη για παρεμπόδιση της επέκτασης των συγκρούσεων στις γειτονικές χώρες.

    Ο αναπληρωτής πρόεδρος της Αμυντικής Επιτροπής του ΝΑΤΟ χαρακτήρισε θετική και ικανοποιητική τη συνεργασία της ΠΓΔΜ με την Βορειοατλαντική Συμμαχία και τόνισε ότι η χώρα αυτή αποτελεί σταθεροποιητικός παράγοντας στα Βαλκάνια.

    [20] ΤΡΙΑΚΟΣΙΑ ΠΕΝΗΝΤΑ ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΔΟΛΑΡΙΑ ΠΕΡΙΜΕΝΕΙ Η ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΜΕΣΑ ΣΤΟ 1997

    Σε 350 εκατομμύρια δολάρια υπολογίζονται τα έσοδα που αναμένει η Βουλγαρία από τις ιδιωτικοποιήσεις μέσα στο 1997, σύμφωνα με δημοσιεύματα του Τύπου της Σόφιας, ο οποίος επικαλείται δηλώσεις του αντιπροέδρου της υπηρεσιακής κυβέρνησης, Αλεξάντερ Μπόζκοφ.

    "Συνεννοηθήκαμε με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, σε προθεσμία 2 χρόνων, το μεγαλύτερο μέρος της βουλγαρικής βιομηχανίας να γίνει ιδιωτικό", σημείωσε ο κ.Μπόζκοφ.

    Επιπλέον 41% από τη μεγαλύτερη επιχείρηση οδικών μεταφορών της Βουλγαρίας SOMAT προσφέρει για ιδιωτικοποίηση η υπηρεσιακή κυβέρνηση Σοφιάνσκι.

    Το 55% από το μετοχικό κεφάλαιο αυτής της εταιρίας, που διαθέτει τουλάχιστον 3.000 φορτηγά αυτοκίνητα και είναι γνωστή με τις σταθερές θέσεις της στις μεταφορές Δυτική Ευρώπη- Μέση Ανατολή, είχαν πουληθεί πριν από δυο χρόνια στον Γερμανό επιχειρηματία Βίλι Μπετς.

    [21] ΑΠΟΔΕΙΚΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΟΧΗ ΤΟΥ Ζ.ΒΙΝΤΕΝΩΦ ΠΑΡΕΔΩΣΕ ΣΤΟΝ ΓΕΝΙΚΟ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑΣ Ο Μ.ΜΠΟΝΕΦ

    Στοιχεία που τεκμηριώνουν, κατά την άποψή του, τις καταγγελίες του κατά του σοσιαλιστή πρώην πρωθυπουργού Ζαν Βίντενωφ, παρέδωσε στον Γενικό Εισαγγελέα της Βουλγαρίας, ο υπηρεσιακός υπουργός Εσωτερικών Μπόγκομιλ Μπόνεφ.

    Η κυβέρνηση κατηγορεί τους σοσιαλιστές ότι επέτρεψαν τις μαζικές εξαγωγές σιτηρών με αποτέλεσμα η χώρα να αντιμετωπίζει σήμερα σοβαρές ελλείψεις ψωμιού και δεν προέβλεψαν το ενδεχόμενο ekke_xeym σε βασικά είδη διατροφής. Χθες το υπουργείο Εσωτερικών ανακοίνωσε ότι διατάχθηκε προανάκριση για να διαπιστωθεί αν υπάρχουν ευθύνες μεταξύ των μελών της πρώην σοσιαλιστικής κυβέρνησης και μεταξύ αυτών που θα κληθούν να καταθέσουν θα είναι και ο πρώην πρωθυπουργός Ζαν Βίντενωφ. Ανακοινώθηκε μάλιστα ότι απαγορεύθηκε η έξοδός του από τη χώρα για όσο χρόνο διαρκέσει η ανακριτική διαδικασία.

    Ο υπουργός Εσωτερικών κατηγόρησε τον Βίντενωφ για "εγκληματική αδράνεια" και κατήγγειλε ότι αγνόησε τις σχετικές προτάσεις του υπουργείου Γεωργίας για απαγόρευση εξαγωγής σιτηρών προκειμένου να ευνοήσει εταιρείες φίλων του. Ο Βίντενωφ αρνήθηκε τις κατηγορίες και χαρακτήρισε την απόφαση του υπο υργείου "χυδαίο και φθηνό εντυπωσιασμο" και κατήγγειλε ότι η απόφαση για κατάθεση στον ανακριτή εξυπηρετεί πολιτικές σκοπιμότητες.

    Μέχρι στιγμής πάντως, δεν έχει ξεκινήσει προανάκριση σε βάρος του πρώην πρωθυπουργού, δήλωσε ο Γενικός Εισαγγελέας της Βουλγαρίας, Ιβαν Ταταρτσεφ, ενώ ο Βίντενωφ επανήλθε με δηλώσεις του στην εφημερίδα "Τρουντ" και χαρακτήρισε τις σε βάρος του κατηγορίες που εκτόξευσε ο Μπόνεφ "σαπουνόφουσκες" ενώ για την απαγόρευση εξόδου του από τη χώρα υπογράμμισε: "Ο Μπόνεφ δεν έχει κανένα λόγο να απαγορέψει την έξοδό μου απο τη χώρα και ο ίδιος γνωρίζει καλά ότι παρόμοια εντολή θα ακυρωθεί δια της δικαστικής οδού".


    Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/

    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute
    mpa2html v3.04 run on Tuesday, 18 March 1997 - 13:05:50