Browse through our Interesting Nodes on Telecommunications in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 97-03-17

From: Macedonian Press Agency <mpa@philippos.mpa.gr>

Macedonian Press Agency: News in Elot928 Greek Directory

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ

Θεσσαλονίκη 17 Μαρτίου 1997


ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ

[Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

[Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

[Γ] ΕΙΔΙΚΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ (της Αγγέλας Φωτοπούλου)


ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

[Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [01] ΕΠΕΣΤΡΕΨΑΝ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΟΙ ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ

  • [02] ΣΥΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΜΕ ΤΟΥΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΚΑΙ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΜΥΝΑΣ

  • [03] ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ ΘΑ ΣΥΝΑΝΤΗΘΟΥΝ 40 ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΙ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΚΑΤΑΓΩΓΗΣ ΑΠΟ 12 ΧΩΡΕΣ

  • [04] ΕΤΟΙΜΗ Η ΕΛΛΑΔΑ ΓΙΑ ΟΠΟΙΑΔΗΠΟΤΕ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΗΣ ΔΕΕ ΚΑΙ ΤΟΥ ΟΑΣΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΑ

  • [05] Δ.ΡΕΠΠΑΣ: ΣΤΟΧΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΣΕ ΟΤΙ ΑΦΟΡΑ ΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΚΗ ΚΡΙΣΗ ΕΙΝΑΙ Η ΕΞΑΣΦΑΛΙΣΗ ΤΗΣ ΗΡΕΜΙΑΣ ΣΤΗ ΓΕΙΤΟΝΙΚΗ ΧΩΡΑ

  • [06] Δ.ΡΕΠΠΑΣ: Η ΕΛΛΑΔΑ ΔΕΝ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΕΤΑΙ ΤΑ ΕΘΝΙΚΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ ΤΗΣ

  • [07] ΠΑΝΕΤΟΙΜΕΣ ΟΙ ΝΟΜΑΡΧΙΕΣ ΦΛΩΡΙΝΑΣ ΚΑΙ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΔΟΧΗ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΑ

  • [08] Κ.ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΚΛΕΓΕΙ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΣΤΗ Ν.Δ. ΑΥΤΟΣ ΠΟΥ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΞΑΣΦΑΛΙΖΕΙ ΤΗΝ ΕΝΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ

  • [09] ΕΚΚΛΗΣΗ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΕΣ ΝΑ ΕΠΕΝΔΥΣΟΥΝ ΣΤΗ ΡΟΥΜΑΝΙΑ ΑΠΗΥΘΥΝΕ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ

  • [10] ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΕΣ ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΕΚΑΤΟΝΤΑΔΩΝ ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΩΝ ΔΟΛΑΡΙΩΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΟΝΤΑΙ ΣΤΟΝ ΤΟΜΕΑ ΤΩΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΩΝ ΔΙΚΤΥΩΝ ΤΗΣ ΒΑΛΚΑΝΙΚΗΣ

  • [11] ΕΓΚΑΙΝΙΑΖΕΤΑΙ ΑΥΡΙΟ Η ΕΚΘΕΣΗ ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΩΝ ΤΟΥ ΟΔΥΣΣΕΑ ΕΛΥΤΗ ΠΟΥ ΟΡΓΑΝΩΝΕΙ Ο ΟΠΠΕΘ'97


  • [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [12] Η ΠΕΙΝΑ ΚΑΙ Η ΕΞΑΘΛΙΩΣΗ ΕΚΑΝΑΝ ΤΗΝ ΕΜΦΑΝΙΣΗ ΤΟΥΣ ΣΤΑ ΤΙΡΑΝΑ

  • [13] ΕΚΚΛΗΣΗ ΓΙΑ ΣΤΗΡΙΞΗ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΣΥΜΦΙΛΙΩΣΗΣ ΑΠΗΥΘΥΝΕ Ο ΗΓΕΤΗΣ ΤΩΝ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΩΝ ΦΑΤΟΣ ΝΑΝΟ

  • [14] ΙΣΜΑΗΛ ΚΑΝΤΑΡΕ: "ΙΣΤΟΡΙΚΟΣ Ο ΡΟΛΟΣ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ

  • [15] ΠΡΟΑΝΑΚΡΙΣΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΛΛΕΙΨΕΙΣ ΣΙΤΗΡΩΝ-ΕΥΘΥΝΕΣ ΚΑΤΑΛΟΓΙΖΟΝΤΑΙ ΣΤΟΝ ΖΑΝ ΒΙΝΤΕΝΩΦ

  • [16] ΟΙ ΗΠΑ ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΟΥΝ ΤΟ ΑΙΤΗΜΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑΣ ΓΙΑ ΕΝΤΑΞΗ ΣΤΟ ΝΑΤΟ

  • [17] ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑΣ ΕΝΟΨΕΙ ΤΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ ΤΟΥ ΑΠΡΙΛΙΟΥ

  • [18] Γ. ΚΑΣΟΥΛΙΔΗΣ:ΟΙ ΕΝΤΑΞΙΑΚΕΣ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΕΙΣ Ε.Ε-ΚΥΠΡΟΥ ΘΑ ΓΙΝΟΥΝ ΜΕ ΤΗΝ ΝΟΜΙΜΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΗΣ ΜΕΓΑΛΟΝΗΣΟΥ

  • [19] Ο Κ.ΚΙΝΚΕΛ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ

  • [20] O K.ΚΙΝΚΕΛ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΑ


  • [Γ] ΕΙΔΙΚΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ (της Αγγέλας Φωτοπούλου)

  • [21] ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ, ΜΕΤΑΦΟΡΕΣ, ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΟΙ ΠΙΟ ΠΡΟΣΦΟΡΟΙ ΤΟΜΕΙΣ ΓΙΑ ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟΝ ΤΟΥΡΚΟ LECAKOEPIWEIQGLATIA Ρ.ΚΟΤΣ


  • ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

    [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [01] ΕΠΕΣΤΡΕΨΑΝ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΟΙ ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ

    Στα σχολεία επέστρεψαν από σήμερα οι καθηγητές, οι γενικές συνελεύσεις των οποίων θα συζητήσουν από αύριο τρόπους αναπλήρωσης των χαμένων διδακτικών ωρών. Εφεση κατά της δικαστικής απόφασης που κήρυξε καταχρηστική την απεργία, καταθέτει σήμερα η ΟΛΜΕ.

    Η ΟΛΜΕ την Τετάρτη θα πραγματοποιήσει τρίωρη στάση εργασίας και συλλαλητήριο διαμαρτυρίας για την κήρυξη της απεργίας ως καταχρηστικής, ενώ ζητά να μην παραταθεί το σχολικό έτος και να μην περικοπούν οι διακοπές του Πάσχα.

    Την ικανοποίηση του για τη λήξη των κινητοποιήσεων των εκπαιδευτικών εξέφρασε ο υφυπουργός Παιδείας Ιωάννης Ανθόπουλος. Αναφερόμενος στον τρόπο αναπλήρωσης των χαμένων διδακτικών ωρών, τόνισε ότι η κυβέρνηση έχει ήδη ανακοινώσει μια σειρά μέτρων, τα οποία χαρακτήρισε ως ικανοποιητικά.

    [02] ΣΥΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΜΕ ΤΟΥΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΚΑΙ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΜΥΝΑΣ

    Ο καλύτερος συντονισμός των ενεργειών της ελληνικής κυβέρνησης για την αντιμετώπιση των προβλημάτων στην Αλβανία αποτέλεσε το αντικείμενο συζήτησης στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε το πρωί στο Μέγαρο Μαξίμου υπό την προεδρία του πρωθυπουργού, Κώστα Σημίτη, και τη συμμετοχή των ηγεσιών των υπουργείων Εξωτερικών και Εθνικής Αμυνας.

    Μετά το τέλος της σύσκεψης ο υπουργός Εξωτερικών, Θεόδωρος Πάγκαλος, δήλωσε ότι το απόγευμα θα συνεδριάσει το Συντονιστικό Οργανο Διαχείρισης Κρίσεων στο ΥΠΕΞ και θα εξετάσει με ποιο τρόπο θα στηριχτεί η Αλβανία, με πολιτικά, στρατιωτικά και αστυνομικά μέσα, ύστερα από τη σχετική απόφαση της Ευρωπαικής Ενωσης.

    [03] ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ ΘΑ ΣΥΝΑΝΤΗΘΟΥΝ 40 ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΙ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΚΑΤΑΓΩΓΗΣ ΑΠΟ 12 ΧΩΡΕΣ

    Με τον Πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη θα συναντηθούν σήμερα σαράντα δημοσιογράφοι ελληνικής καταγωγής από 12 χώρες και τρείς ηπείρους, τους οποίους θα φιλοξενήσει έως τις 23 Μαρτίου το υπουργείο Τύπου.

    Σκοπός της επίσκεψης είναι η σύσφιξη των σχέσεων τους με την πατρίδα, η εδραίωση της πεποίθησης ότι στην περιοχή των Βαλκανίων η Ελλάδα αποτελεί παράγοντα σταθερότητας, καθώς και η διεύρυνση των διεθνών ερεισμάτων της χώρας μας με στόχο την αποδοχή και ενδυνάμωση των θέσεων μας, τόσο στις κυβερνήσεις των χωρών τους, όσο και στις ξένες κοινωνίες.

    [04] ΕΤΟΙΜΗ Η ΕΛΛΑΔΑ ΓΙΑ ΟΠΟΙΑΔΗΠΟΤΕ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΗΣ ΔΕΕ ΚΑΙ ΤΟΥ ΟΑΣΕ CIA ΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΑ

    Θετική χαρακτήρισε ο υπουργός Εξωτερικών, θεόδωρος Πάγκαλος, τη δήλωση του προέδρου της Αλβνίας, Σαλι Μπερίσα, ότι θα παραιτηθεί μετά τις εκλογές, αφόσον τις κερδίσει το Σοσιαλιστικό Κόμμα, αλλά όταν ρωτήθηκε αν σκοπεύει η ελληνική κυβέρνηση να ζητήσει την παραίτηση του, απάντησε ότι δεν ανακατεύεται στα εσωτερικά ζητήματα άλλων χωρών.

    Ο υπουργός Εθνικής Αμυνας, Ακης Τσοχατζόπουλος τόνισε, επίσης, ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει οποιαδήποτε απόφαση της ΔΕΕ ή του ΟΑΣΕ για την Αλβανία.

    Αύριο θα μεταβεί στο Αργυρόκαστρο ο υφυπουργός Εξωτερικών, Γιάννος Κρανιδιώτης, ο οποίος θα συναντηθεί με εκπροσώπους της ελληνικής μειονότητας και τους ηγέτες των εξεγερμένων.

    [05] Δ.ΡΕΠΠΑΣ: ΣΤΟΧΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΣΕ ΟΤΙ ΑΦΟΡΑ ΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΚΗ ΚΡΙΣΗ ΕΙΝΑΙ Η ΕΞΑΣΦΑΛΙΣΗ ΤΗΣ ΗΡΕΜΙΑΣ ΣΤΗ ΓΕΙΤΟΝΙΚΗ ΧΩΡΑ

    Στόχος των πρωτοβουλιών της Ελλάδας σε διεθνές και διμερές επίπεδο, σε ότι αφορά στην Αλβανική κρίση, είναι η εξασφάλιση της ηρεμίας στη γειτονική χώρα, η υλική υποστήριξη του λαού της Αλβανίας και η διεξαγωγή ελεύθερων και αδιάβλητων εκλογών. Αυτό δήλωσε σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Ρέππας ο οποίος τόνισε ότι αν υπάρχουν οι προϋποθέσεις η Ελλάδας θα πρωτοστατήσει στην προσπάθεια διαφύλαξης του αδιάβλητου των εκλογών.

    Ο Υπουργός Τύπου σημείωσε ότι κοινός στόχων όλων είναι η αποκατάσταση της δημοκρατίας και η λειτουργία των θεσμών και πρόσθεσε ότι πρέπει η κυβέρνηση στη γειτονική χώρα να υποστηριχτεί με κάθε τρόπο. Διευκρίνισε ακόμη ότι αν προς αυτή την κατεύθυνση θα βοηθήσει η παραίτηση του Σαλί Μπερίσα, αυτό θα πρέπει να το αντιμετωπίσει η Αλβανία. Ομως εκτίμησε ότι θα ήταν λάθος, όπως χαρακτηριστικά είπε, να γίνει επίδικο ζήτημα η παραίτηση Μπερίσα και να αιχμαλωτίσει έτσι το σύνολο των πρωτοβουλιών για την επίλυση της κρίσης.

    Ερωτηθείς για δημοσιεύματα που κάνουν λόγο για διαφορά απόψεων κυβερνητικών στελεχών σε ότι αφορά στον απεγκλωβισμό ελλήνων και ξένων διπλωματών από την Αλβανία, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος διέψευσε αυτές τις πληροφορίες και τόνισε ότι το όλο εγχείρημα είχε επιτυχή έκβαση.

    [06] Δ.ΡΕΠΠΑΣ: Η ΕΛΛΑΔΑ ΔΕΝ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΕΤΑΙ ΤΑ ΕΘΝΙΚΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ ΤΗΣ

    "Η Ελλάδα δεν διαπραγματεύεται τα εθνικά συμφέροντά της", επανέλαβε σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Ρέππας ο οποίος ρωτήθηκε για την συνεδρίαση στο Απελντορν της Ολλανδίας των υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής ενωσης στην οποία τέθηκε και το θέμα της τελωνειακής σύνδεσης Τουρκίας με την Κοινότητα.

    Ο Υπουργός Τύπου τόνισε ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση θα πρέπει να νουθετήσει και να παροτρύνει την Τουρκία να ενσωματωθεί στα κεκτημένα της Κοινότητας και πρόσθεσε ότι για να ενταχθεί η Αγκυρα στις Ευρωπαϊκές δομές θα πρέπει να αποδεχτεί την απόφαση της 15ης Ιουλίου για τους όρους της τελωνειακής σύνδεσης.

    [07] ΠΑΝΕΤΟΙΜΕΣ ΟΙ ΝΟΜΑΡΧΙΕΣ ΦΛΩΡΙΝΑΣ ΚΑΙ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΔΟΧΗ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΑ

    Σε πλήρη ετοιμότητα βρίσκονται οι νομαρχίες Φλώρινας και Καστοριάς για να ανταπεξέλθουν σε τυχόν κύμματα προσφύγων από την Αλβανία, μετά από τις εξελίξεις στη γειτονική χώρα.

    Στο νομό Φλώρινας υπάρχουν δύο σχέδια, τα οποία, αν παραστεί ανάγκη και ανάλογα με την εισροή των προφύγων, θα τεθούν σε εφαρμογή. Τα σχέδια, που σύμφωνα με τον αντινομάρχη Φλώρινας κ.Γεώργιο Σαχινίδη είναι χαρακτηρισμένα ως "απόρρητα", προβλέπουν τη φιλοξενία σε δημόσια κτίρια, χιλίων περίπου προσφύγων σε ασφαλή σημεία στο εσωτερικό του νομού, τη σίτισή τους για 24 ώρες και την προώθησή τους στο εσωτερικό της χώρας.

    Όπως δήλωσε στο Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο κ.Σαχινίδης, σύμφωνα με τις πληροφορίες της Νομαρχίας Φλώρινας, αυτή τη στιγμή επικρατεί ηρεμία στο νομό της Αλβανίας με τον οποίο συνορεύει ο νομός Φλώρινας.

    "Είμαστε έτοιμοι από την πρώτη μέρα της κρίσης" δήλωσε στο Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο νομάρχης Καστοριάς κ.Γεώργιος Καπαχτσής. "Η Νομαρχία" πρόσθεσε "έχει τη δυνατότητα, ανάλογα και με τις καιρικές συνθήκες, να προσφέρει φιλοξενία και τροφή στους πρόσφυγες για 48 ώρες, ενώ μετά θα ακολουθήσει, σύμφωνα με το υπάρχον σχέδιο, η πρoώθησή τους στο εσωτερικό της χώρας".

    [08] Κ.ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΚΛΕΓΕΙ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΣΤΗ Ν.Δ. ΑΥΤΟΣ ΠΟΥ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΞΑΣΦΑΛΙΖΕΙ ΤΗΝ ΕΝΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ

    Τέσσερις μέρες έμειναν από την έναρξη του συνεδρίου της Νέας Δημοκρατίας και οι τέσσερις υποψήφιοι για την προεδρία του κόμματος εντείνουν τις διεργασίες και τις επαφές τους με βουλευτές και στελέχη.

    Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης σε συνέντευξη του σε αθηναϊκή εφημερίδα υποστηρίζει ότι το συνέδριο είναι η τελευταία μεγάλη ευκαιρία της Νέας Δημοκρατίας, τονίζοντας ότι πρέπει να εκλεγεί πρόεδρος αυτός που μπορεί να εξασφαλίζει την ενότητα και την προοπτική.

    Ο Στέφανος Μάνος σε συνέντευξη του σε άλλη εφημερίδα δεν αποκλείει ενδεχόμενο διάσπασης της Νέας Δημοκρατίας, σε περίπτωση που εκλεγεί πρόεδρος ένας εκ των κυρίων Εβερτ και Καραμανλή.

    [09] ΕΚΚΛΗΣΗ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΕΣ ΝΑ ΕΠΕΝΔΥΣΟΥΝ ΣΤΗ ΡΟΥΜΑΝΙΑ ΑΠΗΥΘΥΝΕ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ

    Eκκληση προς τους Ελληνες επιχειρηματίες να δραστηριοποιηθούν στη Ρουμανία, αξιοποιώντας το πλήθος πλεονεκτημάτων και επενδυτικών ευκαιριών που παρουσιάζει η αγορά της, απηύθυνε ο πρόεδρος του Ρουμανικού Οργανισμού Ανάπτυξης (Romanian Development Agency), Αndrei Dimitriu, κατά τη διάρκεια του διήμερου επιχειρηματικού συνεδρίου με τίτλο "Ελλάδα και Βαλκάνια" που άρχισε σήμερα στη Θεσσαλονίκη.

    Μάλιστα, ο κ.Dimitriou χαριτολογώντας παρατήρησε ότι μία μόνο επένδυση κορεατικών συμφερόντων στην αυτοκινητοβιομηχανία της Jqaz|ba, έφτασε σε ύψος τριπλάσιο σε σχέση με το σύνολο των ελληνικών επιχειρήσεων στη Ρουμανία.

    Δέλεαρ για τους ξένους επενδυτές στη Ρουμανία, αποτελεί η εσωτερική αγορά των 23 εκατομμυρίων καταναλωτών της χώρας, η ποικιλία και η επάρκεια φυσικών πόρων, η ευνοϊκή νομοθεσία με τα σημαντικά επενδυτικά κίνητρα και η καλή γεωγραφική θέση της, που επιτρέπει την εύκολη και γρήγορα πρόσβαση στις θαλάσσιες και ποτάμιες μεταφορικές οδούς.

    Εύφορο έδαφος για προσοδοφόρες επενδύσεις αποτελεί ο τουριστικός τομέας της χώρας με τα μεγάλα περιθώρια ανάπτυξης, ενώ τις δυνατότητες των επιχειρήσεων για κέρδη διευρύνει το χαμηλό κόστος εργασίας και η εξελιγμένη τεχνολογία. Ενα επιπλέον "συν" της ρουμανικής αγοράς είναι οι διαρκώς εξελισσόμενες διαδικασίες απελευθέρωσης του εμπορίου και της κεφαλαιαγοράς.

    [10] ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΕΣ ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΕΚΑΤΟΝΤΑΔΩΝ ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΩΝ ΔΟΛΑΡΙΩΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΟΝΤΑΙ ΣΤΟΝ ΤΟΜΕΑ ΤΩΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΩΝ ΔΙΚΤΥΩΝ ΤΗΣ ΒΑΛΚΑΝΙΚΗΣ

    Tην αξιοποίηση των πλεονεκτημάτων που απορρέουν από την ιδιότητα της χώρας μας ως κράτους-μέλους της Ευρωπαϊκής Ενωσης, συνέστησε, για την καλύτερη εκμετάλλευση των ευκαιριών που παρουσιάζονται στα διαβαλκανικά ενεργειακά δίκτυα, ο Δημήτρης Μαυράκης, επίκουρος καθηγητής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

    "Η Ελλάδα διαθέτει σοβαρά συγκριτικά πολιτικά και οικονομικά πλεονεκτήματα που σχετίζονται με την ιδιότητά της ως κράτους- μέλους της Ευρωπαϊκής Ενωσης, αλλά και με το επίπεδο ανάπτυξής της. Η χώρα μας οφείλει να αξιοποιήσει τα πλεονεκτήματα αυτά, συμβάλλοντας στην ειρήνη και την πολιτική σταθερότητα στην περιοχή των Βαλκανίων", τόνισε, μιλώντας στο Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο κ.Μαυράκης, που επισκέφτηκε τη Θεσσαλονίκη, προκειμένου να συμμετάσχει -ως εισηγητής- στη συνάντηση με τίτλο "Επιχειρείν στη Νοτιοανατολική Ευρώπη".

    Υπενθυμίζεται ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση δίνει μεγάλη έμφαση στην ανάπτυξη των διαβαλκανικών ενεργειακών δικτύων και προς αυτήν την κατεύθυνση έχει δρομολογήσει ένα ευρύ πλέγμα δραστηριοτήτων μέσω των κοινοτικών προγραμμάτων "Phare", "Tacis" και "Synergis".

    Στην εισήγησή του, ο κ.Μαυράκης έδωσε ιδιαίτερη βαρύτητα σε μια -άγνωστη στο μεγαλύτερο μέρος του επενδυτικού κοινού της Ελλάδας- πρωτοβουλία του αρμόδιου επιτρόπου για θέματα ενέργειας, Χρήστου Παπουτσή. Ο κ.Παπουτσής εισηγήθηκε τη δημιουργία ειδικής ομάδας (Task Force), αποτελούμενης από εκπροσώπους των χωρών της Χερσονήσου του Αίμου, που θα συλλέγει πληροφορίες, θα τις αξιολογεί και θα υποβοηθάει τον συντονισμό των επενδυτικών πρωτοβουλιών στον τομέα των διαβαλκανικών ενεργειακών δικτύων.

    Οι επενδυτικές ευκαιρίες που παρουσιάζονται σήμερα στα ενεργειακά δίκτυα των Βαλκανίων είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες, καθώς οι κοινωνικοπολιτικές και οικονομικές αλλαγές που συγκλόνισαν την περιοχή, δημιούργησαν εύφορο έδαφος για την κατασκευή ηλεκτρικών συστημάτων και δικτύων φυσικού αερίου και πετρελαίου.

    Σύμφωνα πάντα με τον κ.Μαυράκη, στον τομέα των ηλεκτρικων δικτύων μπορούν να καταγραφούν ορισμένες ενδιαφέρουσες διεργασίες, pou είναι δυνατόν να οδηγήσουν σε αντιστοιχες επενδυτικές δραστηριότητες.

    Η Ελλάδα, η πρώην Γιουγκοσλαβία, η Αλβανία, η Ρουμανία και η Βουλγαρία έχουν υπογράψει πρωτόκολλο συνεργασίας, στο πλαίσιο του οποίου οι πέντε χώρες διαμόρφωσαν προτάσεις κατασκευής νέων γραμμών μεταφοράς υψηλής τάσης, για την υλοποίηση των οποίων απαιτείται ποσό εκατό εκατομμυρίων δολαρίων.

    "Το πρωτόκολλο αυτό, σε συνδυασμό με την επερχόμενη απελευθέρωση της εσωτερικής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα και την υπό εκτέλεση διασύνδεση της με την Ιταλία, παρέχει τις δυνατότητες δημιουργίας μιας περιφερειακής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας στην περιοχή, με αντίστοιχες επενδυτικές ευκαιρίες", τόνισε στην εισήγησή του ο Ελληνας καθηγητής.

    Παράλληλα, οι πολεμικές συρράξεις στη Γιουγκοσλαβία και ιδιαίτερα τη Βοσνία προκάλεσαν μεγάλες καταστροφές στο ηλεκτρικό δίκτυο των περιοχών αυτών, με αποτέλεσμα να χρειάζονται για την επιδιόρθωση και ανάπτυξή του -στο πλαίσιο προγράμματος έργων άμεσης προτεραιότητας- διακόσια εκατομμύρια δολάρια.

    Αντίστοιχες ευκαιρίες παρουσιάζονται και στο δίκτυο τροφοδοσίας της Βαλκανικής με φυσικό αέριο. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται και στον τομέα των υπόγειων χώρων αποθήκευσης φυσικού αερίου, για την κατασκευή των οποίων απαιτούνται μεγάλα χρηματικά ποσά, τα οποία θα αποφέρουν σημαντικά κέρδη στους επενδυτές που θα δραστηριοποιηθούν στην περιοχή.

    Εξαιρετικό ενδιαφέρον παρουσιάζει και ο τομέας των αγωγών μεταφοράς πετρελαίου, που διέρχονται μέσα από τις χώρες της Βαλκανικής και του Εύξεινου Πόντου. Μάλιστα, πρόσφατα ανακοινώθηκε ότι ελληνική κατασκευαστική εταιρεία υπέγραψε συμβόλαιο ύφους δέκα εκατομμυρίων δολαρίων, σχετικά με πρόγραμμα που αφορά την κατασκευή αγωγού κόστους δύο δισεκατομμυρίων δολαρίων, ο οποίος θα επιτρέπει τη μεταφορά πετρελαίου από το κοίτασμα της Τενγκίζ στο λιμάνι του Νοβοροσίσκ.

    [11] ΕΓΚΑΙΝΙΑΖΕΤΑΙ ΑΥΡΙΟ Η ΕΚΘΕΣΗ ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΩΝ ΤΟΥ ΟΔΥΣΣΕΑ ΕΛΥΤΗ ΠΟΥ ΟΡΓΑΝΩΝΕΙ Ο ΟΠΠΕΘ'97

    Εγκαινιάζεται αύριο η μεγάλη έκθεση-αφιέρωμα στο νομπελίστα ποιτητή Οδυσσέα Ελύτη, ο οποίος ένα χρόνο πριν πέρασε στην αθανασία.

    Χειρόγραφα, συλλεκτικές εκδόσεις, εικαστικά έργα, σπάνιες φωτογραφίες και ηχογραφημένες απαγγελίες του δίνουν στον επισκέπτη την ευκαιρία να γνωρίσει από κοντά τις πτυχές του πολύπλευρου έργου του, ενώ ιδιαίτερο βάρος δίνεται στο λογοτεχνικό του έργο. Η έκθεση που περιλαμβάνει ντοκουμέντα από τη ζωή και το έργο του, εγκαινιάζεται αύριο στις 7 το βράδυ στο Παλιό Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης.

    Στα εγκαίνια της έκθεσης, που φέρει τον τίτλο από το στίχο του ποιητή "Ο νικήσαντας τον ’δη", και διοργανώνεται στα πλαίσια του προγράμματος εκδηλώσεων του Οργανισμού Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης "Θεσσαλονίκη '97", θα παραστεί και η σύντροφος του ποιητή Ιουλίτα Ηλιοπούλου.

    Ανάμεσα στα εκθέματα, παρουσιάζεται για πρώτη φορά το βραβείο Νόμπελ, που απονεμήθηκε στον ποιητή αλλά και οι υπόλοιπες diajq_seir του, δίσκοι, μεταφράσεις έργων του σε διάφορες γλώσσες, δημοσιευμένες μελέτες για το έργο του, ενώ γίνεται προβολή βίντεο και διαφανειών.

    Η έκθεση άρχισε να λειτουργεί στις 11 Μαρτίου με πολύ μεγάλη επιτυχία, καθώς μέχρι τώρα μεγάλος αριθμός επισκεπτών πέρασε για να δει από κοντά τους στίχους των έργων του Ελύτη "’ξιον Εστί", "Ιουλίου Λόγος", "Σαπφώ" κλπ, γραμμένους από το ίδιο το χέρι του ποιητή, ενώ την ίδια στιγμή ακούγεται η φωνή του να απαγγέλει έργα του.

    Στα πλαίσια του αφιερώματος στον Οδυσσέα Ελύτη, θα πραγματοποιηθεί αύριο στις 9 το βράδυ, στο θέατρο της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών, συναυλία της Αγγελικής Ιωννάτου με το μουσικό έργο "Ιουλίου Λόγος", που είναι εμπνευσμένο από το ομότιτλο ποίημα του Οδυσσέα Ελύτη.


    [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [12] Η ΠΕΙΝΑ ΚΑΙ Η ΕΞΑΘΛΙΩΣΗ ΕΚΑΝΑΝ ΤΗΝ ΕΜΦΑΝΙΣΗ ΤΟΥΣ ΣΤΑ ΤΙΡΑΝΑ

    Η πείνα, η ανέχεια και η εξαθλίωση ενός ολόκληρου λαού, βγήκε πλέον στην επιφάνεια, μετά τις κινητοποιήσεις των τελευταίων ημερών.

    Τώρα, που χάρη στις προσπάθειες της οικουμενικής κυβέρνησης,τουλάχιστον στα Τίρανα, η ζωή άρχισε να επανέρχεται στους φυσιολογικούς της ρυθμούς, γίνεται καθε μέρα και πιο έντονη η έλλειψη βασικών ειδών διατροφής.Το αλεύρι λείπει,αρα δεν υπάρχει ψωμί.Και είναι πάμπολλες οι περιπτώσεις μαύρης αγοράς του ψωμιού ,που έφτασε να πωλείται ακόμη και 10.000 δραχμές το κιλό.

    Οπως είπαν στο Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων διπλωματικοί κύκλοι στην αλβανικοί πρωτεύουσα, η έλλειψη τροφίμων είναι το νέο μεγάλο "αγκάθι" για τη νέα κυβέρνηση του Μπασκίμ Φίνο.Ενώ δηλαδή, φαίνεται να τα καταφέρνει η κυβέρνηση και να επιβάλλει σταδιακά την τάξη - στα Τίρανα ελέγχει πλήρως πλέον την κατάσταση- και εκτός της αλβανικής πρωτεύουσας, αντιμετωπίζει ένα μεγαλύτερο πρόβλημα,αυτό της σίτισης του λαού.

    Είναι γεγονός, ότι με τις λεηλασίες που προηγήθηκαν άδειασαν κυριολεκτικά οι κρατικές αποθήκες.Ακόμη, με τις καταλήψεις των εθνικών δρόμων απο τους εξεγερμένους πολίτες και το ουσιαστικό κλείσιμο των συνόρων, διακόπηκε κάθε προσπάθεια ανεφοδιασμού.Μόν παρένθεση σ΄αυτή την κατάσταση αποτέλεσε η ανθρωπιστική βοήθεια που στάλθηκε απο την Ελλάδα,δια θαλάσσης, και εξαντλήθηκε μέσα σε λίγες ώρες.

    Σ΄ολόκληρη τη χώρα οι ελλείψεις είναι πλέον εμφανέστατες και η κυβέρνηση των Τιράνων απευθύνει απεγνωσμένες εκκλήσεις για αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας απο τις χώρες της Ευρώπης.

    Την τραγική κατάσταση που επικρατεί στην Αλβανία περιγράφουν και οι ευρωπαϊκές εφημερίδες,αλλά και τα ηλεκτρονικά μέσα ενημέρωσης.Το γερμανικό περιοδικό "Der Spiegel" αναφέρεται εκτενώς στις εξελίξεις στην Αλβανία, με τον τίτλο "η αυτοκτονία ενός λαού".Μεταξύ άλλων αναφέρει ότι "οι κρατικές και κοινωνικές δομές έχουν καταρρεύσει και η σημερινή κατάσταση είναι συγκρίσιμη μόνον με εκείνη της Ρουάντα και του Ζαίρ".

    [13] ΕΚΚΛΗΣΗ ΓΙΑ ΣΤΗΡΙΞΗ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΣΥΜΦΙΛΙΩΣΗΣ ΑΠΗΥΘΥΝΕ Ο ΗΓΕΤΗΣ ΤΩΝ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΩΝ ΦΑΤΟΣ ΝΑΝΟ

    Εκκληση προς όλους τους Αλβανούς να υποστηρίξουν την κυβέρνηση εθνικής συμφιλίωσης, απηύθυνε ο ηγέτης του Σοσιαλιστικού Κόμματος Φάτος Νάνο, ο οποίος είναι και επίσημα από χθες, μετά την αμνηστεία του Μπερίσα, ελεύθερος.

    Σε συνέντευξή του στη ραδιοφωνική υπηρεσία του BBC, ο Φάτος Νάνο τόνισε ότι όλες οι προσπάθειες πρέπει να στοχεύουν στη διατήρηση της ειρήνης. "Ολοι μας υποστηρίζουμε την οικουμενική κυβέρνηση. Είμαστε έτοιμοι να συνεργαστούμε μαζί της και να προσπαθήσουμε να κινητοποιήσουμε με ειρηνικο τρόπο όλους τους επενδυτές καθώς και Αλβανούς άλλων κομμάτων για να παράσχουν την υποστήριξή τους στην κυβέρνηση αυτή", υπογράμμισε.

    Ο Νάνο κάλεσε τον Αλβανό Πρόεδρο να παραιτηθεί, υπακούοντας το κοινό αίσθημα προκειμένου να αρχίσει η εκτονωση της κρίσης. "Συμφωνώ με τη γενικότερη εκτίμηση και στο εσωτερικό αλλά και στο εξωτερικό ότι ο Πρόεδρος Μπερίσα οφείλει να παραιτηθεί ώστε να καταστεί δυνατή η αποκλιμάκωση της κρίσης", είπε, πρόσθεσε όμως ότι η πρωτοβουλία της κίνησης αυτής ανήκει αποκλειστικά στον ίδιο τον Μπερίσα. Καταλήγοντας δήλωσε χαρακτηριστικά: "Οι πρωταγωνιστές και τα πολιτικά σχήματα που δημιούργησαν την κρίση έχουν αρχίσει να απομακρύνονται από το πολιτικό προσκήνιο".

    Στο μεταξύ ήρεμη είναι η κατάσταση σήμερα στην Αλβανία ενώ με απόφαση της κυβέρνησης επαναλειτουργούν σήμερα όλες οι δημόσιες υπηρεσίες, κύριο μέλημα των οποιων θα είναι η επαναφορά της τάξης και η κάλυψη των βασικών αναγκών του πληθυσμού.

    Προσπάθειες επισης καταβάλλονται προκειμένου να τεθεί συντομα σε λειτουργία το αεροδρόμιο των Τιράνων καθώς και το λιμάνι του Δυρραχίου.

    [14] ΙΣΜΑΗΛ ΚΑΝΤΑΡΕ: "ΙΣΤΟΡΙΚΟΣ Ο ΡΟΛΟΣ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ

    Ιστορικό χαρακτήρισε το ρόλο της νέας κυβέρνησης εθνικής συμφιλίωσης, ο γνωστός Αλβανός συγγραφέας, Ισμαήλ Κανταρέ.

    "Η κυβέρνηση οφείλει να σεβαστεί όλες τις πολιτικές τάσεις που θα εμφανιστούν στις επικείμενες εκλογές", τόνισε ο κ.Κανταρέ σε συνέντευξή του στο BBC.

    O Aλβανός συγγραφέας διευκρίνισε ότι δεν προτίθεται να αναλάβει ενεργό πολιτικό ρόλο καθώς όπως είπε, "ο ρόλος μου είναι αυτός του ανθρώπου των γραμμάτων".

    [15] ΠΡΟΑΝΑΚΡΙΣΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΛΛΕΙΨΕΙΣ ΣΙΤΗΡΩΝ-ΕΥΘΥΝΕΣ ΚΑΤΑΛΟΓΙΖΟΝΤΑΙ ΣΤΟΝ ΖΑΝ ΒΙΝΤΕΝΩΦ

    Προανάκριση για να διαπιστωθεί αν υπάρχει ευθύνη μελών της πρώην σοσιαλιστικής κυβέρνησης για τις σοβαρές ελλείψεις σιτηρων που αντιμετωπίζει η χώρα, άρχισε στη Βουλγαρία. Μεταξύ αυτών που θα κληθούν να καταθέσουν, όπως ανακοινώθηκε απο το υπουργείο Εσωτερικών της Βουλγαρίας είναι και ο σοσιαλιστής πρώην πρωθυπουργός Ζαν Βίντενωφ. Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι απογορεύθηκε στον Βίντενωφ η έξοδος απο τη χωρα για όσο χρόνο διαρκέσει η ανακριτική διαδικασία .

    Η κυβέρνηση κατηγορεί τους σοσιαλιστές ότι επέτρεψαν τις μαζικές εξαγωγές σιτηρών με αποτέλεσμα η χωρα σήμερα να αντιμετωπίζει σοβαρές ελλείψεις ψωμιού και δεν προέβλεψαν το ενδεχομενο ελλείψεων σε βασικά είδη διατροφής.

    Ο υπουργός Εσωτερικών, Μπογομιλ Μπόνεφ, σε δηλώσεις του στην κρατική τηλεόραση, κατηγόρησε τον Βίντενωφ για "εγκληματική αδράνεια" και υποστήριξε ότι έχει στη διάθεσή του στοιχεία που αποδεικνύουν την ενοχή του πρώην πρωθυπουργού. "Ο Βίντενωφ αγνόησε τις προτάσεις του υπουργειου Γεωργίας για απαγόρευση της εξαγωγής σιτηρών απο τη Βουλγαρία προκειμένου να ευνοήσει εταιρείες φίλων του, με αποτέλεσμα σήμερα η χώρα να αντιμετωπίζει οξύτατο πρόβλημα", τονισε.

    Ο Ζαν Βίντενωφ, απαντωντας στον υπουργό Εσωτερικών, σε δηλώσεις του από την κρατική βουλγαρική τηλεόραση, αρνήθηκε τις κατηγορίες και χαρακτήρισε την απόφαση του υπουργείου "χυδαίο και φθηνό εντυπωσιασμό". Απέδωσε την ενέργεια της προσαγωγής του σε ανάκριση σε πολιτικές σκοπιμότητες και κάλεσε τον Μπόνεφ να δώσει στη δημοσιότητα τα στοιχεία που ισχυρίζεται ότι έχει. "Το εμπορικό καθεστώς της Βουλγαρίας κωδικοποιήθηκε το 1995 από το Υπουργικό Συμβούλιο ύστερα από προτάσεις των αρμοδίων υπουργείων. Ολα τα σχετικά έγγραφα είναι στη διάθεση των ανακριτικών αρχών", τόνισε ο Ζαν Βίντενωφ.

    Υπενθυμίζεται ότι η Γενική Εισαγγελία της Βουλγαρίας εδώ και μερικές μέρες διέταξε προανάκριση σε βάρος του πρώην υπουργού Γεωργίας, Βασιλ Τσιτσιμπαμπα και τριών αναπληρωτών υπουργών, με την κατηγορία της πλημμελούς εκπλήρωσης των καθηκόντων τους που είχαν ως αποτέλεσμα την ασύδοτη εξαγωγή σιτηρών.

    Παρά το γεγονός ότι η υπόθεση βρισκεται ακόμη στο ανακριτικό στάδιο και δεν έχει απαγγελθεί κανένα κατηγορητήριο ο νέος υπουργός Εσωτερικών εκτίμησε οτι η καταδίκη του Βίντενωφ είναι βέβαια.

    Η κυβέρνηση των σοσιαλιστών υπό τον Ζαν Βίντενωφ, παραιτήθηκε στα τέλη Ιανουαρίου υποκύπτοντας στην πίεση μαζικών κινητοποιήσεων και απεργιών που στόχευαν στην αναθεώρηση της οικονομικής πολιτικής.

    [16] ΟΙ ΗΠΑ ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΟΥΝ ΤΟ ΑΙΤΗΜΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑΣ ΓΙΑ ΕΝΤΑΞΗ ΣΤΟ ΝΑΤΟ

    "Οι ΗΠΑ υποστηρίζουν το αίτημα της Βουλγαρίας για ένταξη στο ΝΑΤΟ" δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Αμυνας των ΗΠΑ, Γουόλτερ Σλόουκαμ αμέσως μετά τη συνάντηση που είχε σήμερα με τον Πρόεδρο, Πέταρ Στογιάνωφ.

    Ο Αμερικανός υπουργός, ο οποίος βρίσκεται απο χθες στη Σοφια επικεφαλής στρατιωτικής αντιπροσωπείας για την ετήσια σύνοδο της μεικτής διακυβερνητικής ομάδας εργασίας για πολιτικά και στρατιωτικά θέματα, διαβεβαίωσε ότι οι υποψηφιότητες των χωρών που επιθυμούν ένταξη στη Βορειοτλαντική Συμμαχία θα τύχουν ισότιμης μεταχείρησης. "Ωστόσο η ένταξη είναι μια μακριά πορεία που θα πρέπει η καθε χωρα να διανύσει βήμα προς βήμα", υπογράμμισε.

    Διευκρίνισε ότι η μείωση των Ενόπλων Δυνάμεων της Βουλγαρίας δεν αποτελεί προϋποθεση για την ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ και τόνισε ότι η χώρα έχει τις δυνατότητες ένταξης.

    Ο κ.Σλόουκαμ επέδοσε στον υπουργο Αμυνας, Γκεοργκι Ανάνιεφ επιστολή του Αμερικανού ομολόγου του, Γουϊλιαμ Κοέν, στην οποία εκφράζεται η ικανοποίηση για τη συμμετοχή της Βουλγαρίας στο νατοϊκό πρόγραμμα "Σύμπραξη για την ειρήνη".

    [17] ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑΣ ΕΝΟΨΕΙ ΤΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ ΤΟΥ ΑΠΡΙΛΙΟΥ

    Tις προετοιμασίες των πολιτικών κομμάτων της Βουλγαρίας για τις πρόωρες εκλογές της 19ης Απριλίου, σχολιάζει ο σημερινός Τύπος της Σόφιας.

    Ως αποτυχία χαρακτηρίζει η εφημερίδα "Ντούμα", τις προκριματικές εκλογές του περασμένου Σαββάτου, που οργάνωσε η κεντροδεξιά "Ένωση Δημοκρατικών Δυνάμεων" με σκοπό την ανάδειξη των υποψήφιων βουλευτών της.

    Η ίδια εφημερίδα σημειώνει πως στις προκριματικές εκλογές του Σαββάτου ψήφισαν περίπου 250.000 οπαδοί της Ένωσης και υπενθυμίζει ότι στις προκριματικές εκλογές της ΕΔΔ για την ανάδειξη ενιαίας υποψηφιότητας στις Προεδρικές Εκλογές , είχαν λάβει μέρος τουλάχιστον 700.000 ψηφοφόροι.

    Στην απόφαση του πρώην πρωθυπουργού και πρώην ηγέτη των σοσιαλιστών, Ζαν Βίντενοφ, να αποσύρει την υποψηφιότητα του ως βουλευτή στις επικείμενες εκλογές, αναφέρονται οι εφημερίδες "Τρουντ", "24 Ωρες", "Ντούμα" και "Σταντάρτ".

    "Δεν έχω καμία δουλειά στην παρέα του Ν.Ντόμπρεφ ( υπουργός Εσωτερικών στην πρώην κυβέρνηση Βίντενοφ) και του Γκ.Πίρινσκι (πρώην υπουργός Εξωτερικών της ίδιας κυβέρνησης)",είχε σημειώσει ο κ.Βίντενοφ στην ομιλία του στην ολομέλεια του Βουλγαρικού Σοσιαλιστικού Κόμματος, το περασμένο Σάββατο

    Ο Τύπος της Σόφιας εκτιμά ως προμελετημένη της συμπεριφορά Βίντενοφ και επισημαίνει πως ο πρώην πρωθυπουργός χειραγωγεί το Εκτελεστικό Γραφείο, μέσω του Ανωτάτου Συμβουλίου του Κόμματος.

    Στο μεταξύ, απέτυχε η χθεσινή προσπάθεια υπογραφής συμφωνίας προεκλογικής συνεργασίας μεταξύ του "Φιλελευθέρου Φόρουμ" του πρώην Προέδρου της Βουλγαρίας, Ζέλιου Ζέλεφ, του μουσουλμανικού "Κινήματος Δικαιωμάτων και Ελευθεριών" με ηγέτη τον Αχμέτ Ντογκάν , του Πράσινου Κόμματος, του Ριζοσπαστικού Δημοκρατικού Κόμματος, των κομμάτων της "Νέας Εκλογής και της "Νέας Δημοκρατίας, του Κόμματος του Δημοκρατικού Κέντρου, των μοναρχικών με ηγέτη τον Χρίστο Κούρτεφ και των Αγροτικών του Μιλάν Ντρέντσεφ.

    Οι εφημερίδες της Σόφιας αποδίδουν την αποτυχία αυτή στην ασυμφωνία γύρω από τα ποσοστά εκπροσώπησης των κομμάτων στα κοινά ψηφοδέλτια.

    [18] Γ. ΚΑΣΟΥΛΙΔΗΣ:ΟΙ ΕΝΤΑΞΙΑΚΕΣ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΕΙΣ Ε.Ε-ΚΥΠΡΟΥ ΘΑ ΓΙΝΟΥΝ ΜΕ ΤΗΝ ΝΟΜΙΜΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΗΣ ΜΕΓΑΛΟΝΗΣΟΥ

    Θετική χαρακτήρισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιαννάκης Κασουλίδης την επαναβεβαίωση του συμβουλίου υπουργών της Ευρωπαικής Ενωσης για έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων έξι μήνες μετά τη Διακυβερνητική και ότι οι διαπραγματεύσεις θα γίνουν με την νόμιμη κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας.

    Ο κ. Κασουλίδης είπε οτι ο υπουργός εξωτερικών Αλέκος Μιχαηλίδης συναντήθηκε με το Γερμανό ομόλογο του Κλάους Κίνκελ και αντάλαξαν απόψεις πάνω στις σχεσεις Κύπρου- Γερμανίας αναφορικά με την ενταξιακή πορεία του νησιού.

    Απαντώντας σε ερώτηση ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε ότι η πρόταση για συμμετοχή των τουρκοκυπρίων στην αντιπροσωπεία της Jupqij^r Δημοκρατίας ισχύει και η κυβέρνηση είναι έτοιμη να εξετάσει τους τροπους με τους οποίους αυτό θα γίνει καταρθωτό.

    [19] Ο Κ.ΚΙΝΚΕΛ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ

    Ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Κλάους Κίνκελ αναφέρθηκε στην Τουρκία επαναλαμβάνοντας την ήδη γνωστή θέση της Βόννης ότι "αυτή την χρονική περίοδο δεν τίθεται θέμα ένταξης της Τουρκίας στην Ευρωπαική Ενωση".

    "Δεν υπάρχουν προς το παρόν οι προϋποθέσεις για κάτι τέτοιο", τόνισε ο κ. Κίνκελ. "Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι θέλουμε να αποκλείσουμε την Τουρκία από την Ευρώπη. Σ' αυτό έχουμε την ίδια άποψη με τους Αμερικάνους. Η στρατηγική σημασία αυτής της χώρας, ως γέφυρας μεταξύ της Ευρώπης από την μια πλευρά και των ισλαμικών και ασιατικών χωρών από την άλλη, δεν μπορεί να υποτιμηθεί".

    Σχετικά με τους λόγους, που δημιουργούν εμπόδια στην ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ο κ. Κίνκελ τόνισε ότι "η ένταξη της Τουρκίας στην Ε.Ε. προσκρούει στην κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, στο Κουρδικό ζήτημα και στις επιβαρυμένες σχέσεις με την Ελλάδα, κυρίως λόγω του Κυπριακού".

    [20] O K.ΚΙΝΚΕΛ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΑ

    Στρατιωτική επέμβαση, υπό τις επικρατούσες συνθήκες, δεν θα αποτελούσε λύση στο πρόβλημα της Αλβανίας, δήλωσε στη Βόννη ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Κλάους Κίνκελ, τονίζοντας ότι "πρέπει να αναζητηθούν κατ' αρχάς πολιτικές λύσεις".

    "Η ειρήνευση στη χώρα πρέπει να έρθει από μέσα. Σε αυτό το θέμα, είμαστε σύμφωνοι με τους υπόλοιπους εταίρους μας", πρόσθεσε ο κ.Κίνκελ, σημειώνοντας ότι "η προσωρινή κυβέρνηση πρέπει να κάνει ένα νέο πολιτικό ξεκίνημα".

    Αναφορικά με τις ενέργειες της διεθνούς κοινότητας στο αλβανικό ο Γερμανός υπουργός είπε ότι "από τους απ' έξω μπορούν να βοηθήσουν ο ΟΑΣΕ και η Ευρωπαική Ενωση", και συνέχισε λέγοντας: "Αυτό ήδη γίνεται. Η ΕΕ θα πρέπει να είναι προετοιμασμένη να βοηθήσει τους ανθρώπους εκεί με τρόφιμα. Το μόνο που χρειάζεται είναι να μπορέσουν να μεταφερθούν τα τρόφιμα στην Αλβανία. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να ανοίξει το αεροδρόμιο των Τιράνων", κατέληξε ο κ. Κίνκελ.


    [Γ] ΕΙΔΙΚΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ (της Αγγέλας Φωτοπούλου)

    [21] ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ, ΜΕΤΑΦΟΡΕΣ, ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΟΙ ΠΙΟ ΠΡΟΣΦΟΡΟΙ ΤΟΜΕΙΣ ΓΙΑ ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟΝ ΤΟΥΡΚΟ ΜΕΓΑΛΟΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑ Ρ.ΚΟΤΣ

    Τους τομείς του τουρισμού, των μεταφορών και της βιομηχανίας θεωρεί πιο πρόσφορους για συνεργασία μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας ο Τούρκος μεγαλοεπιχειρηματίας Ραχμί Κότς ενώ παράλληλα επισημαίνει ότι οι δύο χώρες μπορούν να κάνουν απο κοινού οικοδομές και να ιδρύσουν οικονομικές υπηρεσίας (τραπεζικές, ασφαλιστικές λήζινγκ εργοστάσια κλπ) σε τρίτες χώρες. "Ολα μπορούν να γίνουν αρκεί το πολιτικό κλίμα να είναι καλό. Εγώ προτρέπω του επιχειρηματίες στην Touqj_a να επενδύσουν στην Ελλάδα" τόνισε ο κ Κότς σε συνέντευξή του στο Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

    Σε ερώτηση αν θα έκανε επενδύσεις στη Θεσσαλονίκη, ο κ Κοτς απάντησε ότι η πόλη έχει το πλεονέκτημα της εγγύτητας στην Τουρκία αλλά και το σοβαρό μειονέκτημα της μικρής αγοράς. "Η Τουρκία χρειάζεται μεγάλες αγορές γιατί πρέπει να παράγει σε κλίμακες της δικής της οικονομίας . Πουλάμε 200.000 ψυγεία κι άλλες τόσες τηλεοράσεις στην Αγγλία μόνο. Αν παραγάγαμε περισσότερα, θα πουλούσαμε περισσότερα. Στην καταναλωτική παραγωγή αν δεν παράγεις 4-5 εκατομμύρια μονάδες, δεν μπορείς να είσαι ανταγωνιστικός σε μία ελευθερη αγορά. Αυτη η αγορά είναι μικρή και πρέπει να αντιμετωπισθεί με άλλο τρόπο. Εξετάζαμε το ενδεχόμενο για ενα σουπερμάρκετ αλλά έμαθα ότι υπάρχουν σουπερμάρκετ" πρόσθεσε. Σύμφωνα με μια σκέψη του Τούρκου επιχειρηματία θα μπορούσαν να ενωθούν τα τουρκικά εργοστάσια με τα ελληνικά που δεν δουλεύουν εξαιτίας της ένταξης στην ΕΕ. "Θα μπορούσαμε να τα κάνουμε να επαναλειτουργήσουν" τόνισε.

    Ο κ Κοτς συνέχισε λέγοντας ότι η Τουρκία θα μπορούσε να έχει ένα μερίδιο 3 δισεκατομμυρίων στις ελληνικές εισαγωγές, που είναι ύψους 10 δισεκατομμυρίων, αλλά πρόσθεσε ότι αυτό δεν συμβαίνει γιατί η Ελλάδα προτιμά άλλες χώρες λόγω της πολιτικής διένεξης. Ο κ Κότς επισήμανε ότι όσα θετικά είχαν επιτευχθεί πριν απο μερικούς μήνες με την επίσκεψη Τούρκων επιχειρηματιών στην Αθήνα "τινάχτηκαν στον αέρα" με την κρίση που προέκυψε λόγω των ρωσικών πυραύλων S-300 που αποφάσισε να αγοράσει η Κύπρος. "Επιστρέψαμε πίσω εκεί που ξεκινήσαμε. Τώρα πρέπει να αρχίσουμε από την αρχή. Ξέρετε τι σημαίνει αυτό;" είπε.

    Ο Τούρκος επιχειρηματίας θεώρησε μεγάλο εμπόδιο στις εμπορικές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών τη διπλή φορολόγηση επισημαίνοντας ότι το πρόβλημα αυτό έχει πλησιάσει στη λύση καθώς απομένει η υπογραφή και η ψήφιση του σχετικού νόμου από τα κοινοβούλια Ελλάδας και Τουρκίας.

    Ο κ Κότς, απαντώντας σε ερώτηση για το πόσο επηρεάζει τις επενδύσεις η κρίση στα Βαλκάνια, επεσήμανε ότι σήμερα η περιοχή δεν προσφέρεται για επενδύσεις γιατί εκτός από το ότι υπάρχει αστάθεια δεν διαθέτει ούτε πετρέλαιο, ούτε μεγάλη αγορά. "Αντίθετα ", είπε, "στις χώρες της Οικονομικής Συνεργασίας του Ευξείνου Πόντου υπάρχει δυναμικό. Οσο αυξάνεται η αστάθεια στα Βαλκάνια το οικονομικό ενδιαφέρον μπορεί να μετακινηθεί προς τις χώρες του Ευξείνου Πόντου. Αλλά εμείς επιθυμούμε να βλέπουμε τις δύο περιοχές μαζί γιατί έτσι συνιστούν μεγάλη δύναμη. Το Ακαθάριστο Εθνικό Προϊόν στις χώρες της ΟΣΕΠ είναι 900 δισεκατομμύρια δολάρια, η περιοχή είναι πλούσια και μεγάλη, είναι τριπλάσια των Βαλκανίων. Εκεί δεν υπάρχει επιχειρηματικότητα, δεν υπάρχουν συστήματα, πρέπει να κατεβάσουν τις πρώτες ύλες στις αγορές, δεν υπάρχουν επενδύσεις υποδομών, είναι ανεπαρκείς οι τηλεπικοινωνίες, οι νομοθεσίες δεν είναι πρόσφορες για τα ξένα κεφάλαια. Εχουν πολύ δρόμο να διανύσουν αλλά έχουν σταθερότητα. Στα Βαλκάνια δεν υπάρχει σταθερότητα. Η Τουρκία και η Ελλάδα, που είναι οι πιο σταθερές και ανεπτυγμένες χώρες στα Βαλκάνια, αν δώσουν το χέρι μπορούν, το λέω ειλικρινά, να κάνουν πολλές δουλειές σε τρίτες χώρες".

    Ο κ Κότς αναφερόμενος στις σχέσεις Ελλάδας-Τουρκίας upocq\llise ότι οι στρατιωτικές αντιπαραθέσεις δεν επιλύουν τα προβλήματα κι ότι έχει γίνει κατανοητό από πολλούς ηγέτες πως η συννενόηση και η ειρήνη μπορούν μακροπρόθεσμα να είναι πιο αποδοτικές από τον πόλεμο, τις συνοριακές διαφορές και τις συγκρούσεις και τη διατήρηση ενός στρατού έτοιμου ανα πάσα στιγμή.

    Σε ερώτηση αν απειλείται το κοσμικό καθεστώς στην Τουρκία απάντησε: "Αυτό το κίνημα στη Τουρκία που απειλεί το κοσμικό κράτος δεν έχει παραπάνω από 4-5% μέσα στο 21% που έχει το Κόμμα Ευημερίας. Ειμαστε βέβαια σε ένα κόσμο που αλλάζει. Η Τουρκία ανήκει στη Δύση αλλά η Ευρωπαϊκή Ενωση κάνει τα πράγματα πολύ δυσκολα για την Τουρκία και ο τρόπος που μας αντιμετωπίζουν φέρνει τους υποστηρικτές της Δύσης και του κοσμικού κράτους σε πολύ δύσκολη θέση".

    Τέλος στην ερώτηση αν η ενταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση θα αποτελέσει εγγύηση για το κοσμικό κράτος απάντησε: "Δεν υπάρχει εγγύηση για τίποτα στη ζωή, υπάρχει μόνο για το θάνατο. Ανήκοντας σ΄ ένα μπλοκ και έχοντας ελεύθερη οικονομία, μία χώρα είναι πιο ισχυρή και έχει πιο δυναμική οικονομία ανεβάζοντας το επίπεδο της ζωής, πράγμα το οποίο, όταν συμβαίνει, κάνει τους ανθρώπους να βλέπουν τον κόσμο διαφορετικά. Η Τουρκία είναι 99% ισλαμική αλλά όχι φονταμενταλιστική. Ποτε δεν θα γίνει. Το τουρκικό ισλάμ είναι το πιο φιλελευθερο απ΄ ότι στις άλλες γειτονικές χώρες".


    Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/

    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute
    mpa2html v3.04 run on Monday, 17 March 1997 - 12:55:43