Browse through our Interesting Nodes on the Balkan Peninsula Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 97-03-14

From: Macedonian Press Agency <mpa@philippos.mpa.gr>

Macedonian Press Agency: News in Elot928 Greek Directory

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ

Θεσσαλονίκη 14 Μαρτίου 1997


ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ

[Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

[Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

[Γ] ΕΙΔΙΚΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ (του Σπύρου Κουζινόπουλου)


ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

[Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [01] Κ.ΣΗΜΙΤΗΣ: Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΑΠΟ ΚΟΝΤΑ ΤΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΑ

  • [02] Δ.ΡΕΠΠΑΣ

  • [03] Μ.ΕΒΕΡΤ

  • [04] Η Γ.Γ ΤΟΥ ΚΚΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΑ

  • [05] Η ΕΛΛΑΔΑ ΘΑ ΣΤΕΙΛΕΙ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ ΣΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΑ ΑΝ ΑΠΟΦΑΣΙΣΤΕΙ ΑΠΟ ΔΙΕΘΝΗ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ

  • [06] ΑΠΟΜΑΚΡΥΝΘΗΚΑΝ ΜΕ ΠΥΡΑΥΛΑΚΑΤΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΑ 44 ΕΛΛΗΝΕΣ

  • [07] ΤΣΟΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ: ΗΦΑΙΣΤΕΙΟ ΕΤΟΙΜΟ ΝΑ ΕΚΡΑΓΕΙ Η ΑΛΒΑΝΙΑ

  • [08] ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΘΑ ΜΙΛΗΣΟΥΝ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ Ο ΚΩΣΤΑΣ ΣΗΜΙΤΗΣ ΚΑΙ Ο ΜΑΣΣΙΜΟ ΝΤ' ΑΛΕΜΑ

  • [09] ΠΑΡΑΝΟΜΗ ΚΑΙ ΚΑΤΑΧΡΗΣΤΙΚΗ ΕΚΡΙΝΕ ΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ ΤΩΝ ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ ΤΟ ΜΟΝΟΜΕΛΕΣ ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

  • [10] Η ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΗΣ ΟΛΜΕ ΘΑ ΕΙΣΗΓΗΘΕΙ ΣΤΙΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΕΙΣ ΤΩΝ ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΤΗΣ ΑΠΕΡΓΙΑΣ ΓΙΑ 9Η ΕΒΔΟΜΑΔΑ

  • [11] "Ο ΝΙΚΗΣΑΝΤΑΣ ΤΟΝ ΑΔΗ", ΕΚΘΕΣΗ ΑΦΙΕΡΩΜΕΝΗ ΣΤΟ ΕΡΓΟ ΤΟΥ ΟΔΥΣΣΕΑ ΕΛΥΤΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΟΠΠΕΘ' 97

  • [12] ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΤΗΣ ΧΟΡΩΔΙΑΣ "ΜΑΪΣΤΟΡΕΣ ΤΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ" ΣΤΑ ΠΛΑIΣΙΑ ΤΟΥ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΤΟΥ ΟΠΠΕΘ'97

  • [13] Ο ΑΓΩΝΑΣ ΤΩΝ ΜΑΚΕΔΟΝΩΝ ΤΗΣ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΔΕ ΘΑ ΔΙΑΚΟΠΕΙ ΑΛΛΑ ΘΑ ΓΝΩΡΙΣΕΙ ΝΕΑ ΕΝΤΑΣΗ


  • [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [14] ΔΡΑΜΑΤΙΚΕΣ ΟΙ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΑ

  • [15] Η ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΚΡΑΝΙΔΙΩΤΗ

  • [16] ΣΕΡ ΧΑΝΕΪ: ''ΤΟ ΘΕΜΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΠΛΕΟΝ ΑΝ ΘΑ ΓΙΝΟΥΝ ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΑΛΛΑ ΠΟΤΕ ΘΑ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΟΥΝ''

  • [17] Ν.ΧΑΝΕΪ: ΠΟΛΥ ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΟΙ ΕΠΑΦΕΣ ΜΕ ΚΛΗΡΙΔΗ - ΝΤΕΝΚΤΑΣ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ

  • [18] Χ.ΠΑΠΟΥΤΣΗΣ : ΔΕΔΟΜΕΝΗ Η ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ

  • [19] Ο ΕΡΜΠΑΚΑΝ ΣΧΕΔΙΑΖΕΙ ΝΑ ΑΠΟΣΤΡΑΤΕΥΣΕΙ ΤΟΝ ΑΡΧΗΓΟ ΤΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΕΠΙΤΕΛΕΙΟ Ι.Χ.ΚΑΡΑΝΤΑΓΙ ΔΗΜΟΣΙΕΥΕΙ ΤΟΥΡΚΙΚΟΣ ΚΑΙ ΓΑΛΛΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ

  • [20] ΧΑΝΣ ΒΑΝ ΝΤΕΝ ΜΠΡΟΥΚ: Η ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΕΙ ΤΙΣ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΣΤΗ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ

  • [21] ΠΡΟΦΥΛΑΚΙΣΤΗΚΕ Ο ΥΠΟΔΙΟΙΚΗΤΗΣ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΤΩΝ ΣΚΟΠΙΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΣΚΑΝΔΑΛΟ ΤΗΣ ΠΑΡΑΤΡΑΠΕΖΑΣ "ΤΑΤ"

  • [22] "ΠΟΤΕ ΧΩΡΙΣ ΤΙΣ ΚΟΡΕΣ ΜΟΥ" Η ΚΡΑΥΓΗ ΙΣΛΑΝΔΕΖΑΣ ΜΗΤΕΡΑΣ ΠΟΥ ΤΗΣ ΑΡΠΑΞΕ ΠΡΙΝ ΕΠΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ Ο ΤΟΥΡΚΟΣ ΣΥΖΥΓΟΣ ΤΗΣ

  • [23] ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝOΥΠOΛΙΤΩΝ ΣΤΗ ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ

  • [24] Η ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΧOΡΩΔΙΑ ΣΤO ΜΗΤΡOΠOΛΙΤΙΚO ΜOΥΣΕΙO ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΥΟΡΚΗΣ.


  • [Γ] ΕΙΔΙΚΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ (του Σπύρου Κουζινόπουλου)

  • [25] ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ ΖΗΤΑ ΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΤΟΥ ΑΛΟΙΣ ΜΠΡΟΥΝΕΡ


  • ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

    [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [01] Κ.ΣΗΜΙΤΗΣ: Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΑΠΟ ΚΟΝΤΑ ΤΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΑ

    "Η κυβέρνηση παρακολουθεί από κοντά τις εξελιξεις στην Αλβανία" δήλωσε σήμερα από τη Βουλή ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση της βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας Ντόρας Μπακογιάννη η οποία ζήτησε τη σύγκληση του Συμβουλίου των Πολιτικών Αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

    "Είμαι διατεθειμένος, εφόσον κάποιος επιθυμεί να έχει μια ιδιαίτερη πληροφόρηση, να έλθω σε επαφή μαζί του" είπε ο πρωθυπουργός και σημείωσε ότι δεν βλέπει προς το παρον την αναγκαιότητα να συγκληθεί το συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών.

    Σημείωσε συγκεκριμένα ότι ενημέρωσε τον κ. Εβερτ μετά από αίτημά του και σήμερα το πρωί και την Αλέκα Παπαρήγα. Το πρωί ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης και ο Πρόεδρος της Δυτικοευρωπαϊκής Ενωσης συζήτησαν στη Βουλή τις εξελίξεις στην Αλβανία αλλά και τον τρόπο αντίδρασης των ευρωπαϊκών χωρών σε περίπτωση επιδείνωσης της κατάστασης.

    [02] Δ.ΡΕΠΠΑΣ

    Στόχος των κυρίων Κρανιδιώτη και Βρανίτσκι είναι να συνομιλήσουν εάν αυτό είναι πλέον δυνατόν με τον Σαλί Μπερίσα, τη νέα κυβέρνηση αλλά και τους εκπροσώπους των εξεγερμένων, σε μια προσπάθεια να υπάρξει συνεννόηση και να βρεθεί πολιτική λύση. Αυτό δήλωσε το μεσημέρι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Ρέππας ο οποίος όμως τόνισε ότι όσο περνά η ώρα τα πράγματα δυσκολεύουν και οι εξελίξεις είναι ραγδαίες.

    Ο πρωθυπουργός και οι κορυφαίοι υπουργοί παρακολουθούν τις εξελίξεις και είναι έτοιμοι να αναλάβουν οποιαδήποτε πρωτοβουλία ώστε να αποφευχθεί η εμφύλια σύρραξη στη γειτονική χώρα, πρόσθεσε ο κ. Ρέππας. Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο ο Σαλί Μπερίσα να ζητήσει πολιτικό άσυλο στη χώρα μας ο υπουργός Τύπου σημείωσε ότι εφόσον δεν έχει τεθεί τέτοιο ζήτημα, δεν έχει απασχολήσει την κυβέρνηση.

    Στη συνεδρίαση του άτυπου συμβουλίου των υπουργών εξωτερικων της Ευρωπαϊκής Ενωσης θα μετέχει αύριο ο υπουργός Εξωτερικών Θεόδωρος Πάγκαλος ο οποίος χθες επικοινώνησε με τον προεδρεύοντα του Συμβουλίου υπουργών Εξωτερικών της Κοινότητας Χαν Βαν Μίρλο και τον ιταλό ομόλογό του Λαμπέρτο Ντίνι. Είχε ακόμη συνεργασία με τον αμερικανό πρέσβη στην Αθήνα Τόμας Νάιλς.

    [03] Μ.ΕΒΕΡΤ

    Εκκληση στον πρωθυπουργό να συγκαλέσει αμέσως το Κυβερνητικό Συμβούλιο Εξωτερικών και Αμυνας για τον καλύτερο συντονισμό της κυβέρνησης στο θέμα της Αλβανίας απηύθυνε σήμερα με γραπτή του δήλωση ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Μιλτιάδης Εβερτ.

    Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης στη δήλωσή του επισημαίνει ότι τα γεγονότα τρέχουν και η Ελλάδα χάνει διαρκώς τη δυνατότητα να αναλάβει πρωτοβουλίες. Ο ευρωβουλευτής του Συνασπισμου Αλέκος Αλαβάνος δήλωσε το πρωί ότι οι Ευρωπαίοι παίζουν ακόμη το χαρτί του Μπερίσα και τάχθηκε υπέρ της εξεύρεσης πολιτικής λύσης σε συνεννόηση με τους εκπροσώπους των εξεγερμένων και τις πολιτικές δυνάμεις που δεν έχουν ακόμη φθαρεί.

    [04] Η Γ.Γ ΤΟΥ ΚΚΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΑ

    Την αντίθεση του ΚΚΕ για το ενδεχόμενο στρατιωτικής επέμβασης στην Αλβανία, επανέλαβε σήμερα η Γενική Γραμματέας του κόμματος, Αλέκα Παπαρήγα, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, μετά από τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη.

    Η κ. Παπαρήγα χαρακτήρισε ολέθριο και εγκληματικό όχι μόνο για τον αλβανικό λαό, αλλά και για την Ελλάδα το ενδεχόμενο συμμετοχής της χώρας μας στη συγκρότηση μιας πολυεθνικής δύναμης στην Αλβανία. Ταυτόχρονα, υπογράμμισε ότι μια τέτοια επέμβαση θα έχει σκοπό να ελέγξει τις πολιτικές εξελίξεις και να επιβάλλει κάποια πολιτική λύση, η οποία θα είναι σύμφωνη με το ΝΑΤΟ, την Ευρωπαϊκή Ενωση και τις ΗΠΑ.

    "Μια τέτοια επέμβαση, θα έχει σκοπό να καταπνίξει την λαϊκή εξέγερση, θα έχει ολέθριες συνέπειες για την Ελλάδα, θα είναι όμως τρομακτικά επικίνδυνη και για τις περαιτέρω εξελιξεις στα Βαλκάνια", ανέφερε χαρακτηριστικά η κ. Παπαρήγα.

    Η Γ.Γ του ΚΚΕ υποστήριξε ότι η συμμετοχή της Ελλάδας σε μια επέμβαση στην Αλβανία δεν αποτελεί παράγοντα αναβάθμισης της χώρας μας, ενώ κατέστησε σαφές ότι το ΚΚΕ θεωρεί οτι όσοι θέλουν να επέμβουν, είναι αυτοί που θέλουν να διασώσουν τον Μπερισα, την πολιτική και τους μηχανισμούς του.

    Σύμφωνα με την κ. Παπαρήγα, η στάση της Ελλάδας πρέπει να έγκειται στην υπεράσπιση των συμφερόντων της Αλβανίας, χωρίς συμμετοχή της χώρας μας σε πολυεθνική δύναμη, ενώ σχετικά με την ελληνική μειονότητα, επισήμανε ότι η κυβέρνηση πρέπει να εμμείνει στη θέση ότι αυτή είναι μέρος του αλβανικού λαού. "Τότε, υπάρχει πρόσφορο έδαφος και για τα ίσα δικαιώματα της ελληνικής μειονότητας", συμπλήρωσε η κ. Παπαρήγα.

    Παράλληλα εξέφρασε την πεποίθηση ότι ο ελληνικός λαός θα πρέπει να είναι σε επαγρύπνηση και να αντιδράσει αποτελεσματικά στην περίπτωση που θα υπάρξει ξένη στρατιωτική επέμβαση, χωρίς τη συμμετοχή της Ελλάδας. "Ο ελληνικός λαός θα πρέπει να σταθεί αλληλέγγυος στον αλβανικό λαό", τόνισε η κ. Παπαρήγα.

    Εξάλλου, η κ. Παπαρήγα άφησε αιχμές εναντίον των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, λεγοντας ότι κάποια από τα ρεπορτάζ αλλοιώνουν την πραγματικότητα. Ανέφερε ειδικά το γεγονός ότι κάποιοι μιλάνε για ληστείες και για μαφίες. "Πρόκειται για ένα εξεγερμένο λαό.Ολόκληρος στρατός παρέδωσε τα όπλα στον λαό. Οταν δηλαδή τα όπλα τα είχε ο Μπερίσα ήταν δημοκρατία και τάξη; Και όταν τα όπλα τα παίρνει ο λαός και ελέγχει την κατάσταση ακριβώς για να μην stqavo}m εναντίον του, αυτό σημαίνει πλιάτσικο και λεηλασία;", είπε η κ. Παπαρήγα.

    [05] Η ΕΛΛΑΔΑ ΘΑ ΣΤΕΙΛΕΙ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ ΣΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΑ ΑΝ ΑΠΟΦΑΣΙΣΤΕΙ ΑΠΟ ΔΙΕΘΝΗ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ

    Την αποστολή ελληνικού στρατιωτικού συντάγματος στο πλαίσιο πολυεθνικής δύναμης στην Αλβανία αν υπάρξει σχετική απόφαση από διεθνή οργανισμό εισηγούνται στην ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Αμυνας οι αρχηγοί των Γενικών Επιτελείων.

    Ο εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, τόνισε ότι η Ελλάδα δεν πρέπει απλώς να συμμετάσχει σε ειρηνευτική δύναμη εάν κληθεί αλλά θα πρέπει και να το επιδιώξει. "Θα είναι λάθος να μην συμμετάσχουμε" επισήμανε ο κ.Παυλόπουλος.

    Ο Μπάμπης Αγγουράκης μέλος της κεντρικής επιτροπής του ΚΚΕ χαρακτήρισε εγκληματική ενέργεια την τυχόν αποστολή ειρηνευτικής δύναμης, γιατί όπως είπε κάτι τέτοιο δε νομιμοποιείται από το διεθνές δίκαιο και θα συμβάλλει στη στήριξη του καθεστώτος Σαλί Μπερίσα.

    [06] ΑΠΟΜΑΚΡΥΝΘΗΚΑΝ ΜΕ ΠΥΡΑΥΛΑΚΑΤΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΑ 44 ΕΛΛΗΝΕΣ

    Σαράντα τέσσερις Ελληνες (επιχειρηματίες και απλοί πολίτες) που ζούσαν στην Αλβανία επιβιβάστηκαν ειρηνικά και με ασφάλεια σε ελληνική πυραυλάκατο στο λιμάνι του Δυρραχίου.

    Για την επιχείρηση απομάκρυνσης των 44 Ελλήνων ενημέρωσε εκτάκτως τον υπουργό Εθνικής Αμυνας, Ακη Τσοχατζόπουλο, ο αρχηγός του Ναυτικού, Λεωνίδας Παλιογιώργος και για να γίνει αυτή η τηλεφωνική επικοινωνία ο υπουργός αναγκάστηκε να κατέβει από το βήμα της Βουλής, όπου απαντούσε σε επερώτηση του ΔΗΚΚΙ για τα ελληνοτουρκικά. Η Βουλή διέκοψε τις εργασίες της για 15 λεπτά μέχρι να επιστρέψει στην αίθουσα ο κ. Τσοχατζόπουλος.

    Σύμφωνα με πληροφορίες ο υπουργός Εθνικής Αμυνας επικοινώνησε επίσης τηλεφωνικά με τον πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη και τον υπουργό Εξωτερικών Θεόδωρο Πάγκαλο.

    Οι 44 Ελληνες συνοδευόμενοι από διπλωματικούς υπαλλήλους της ελληνικής πρεσβείας ξεκίνησαν το πρωί από τα Τίρανα και έφτασαν οδικώς με κομβόι στο Δυρράχιο. Οπως έγινε γνωστό οι διπλωμάτες της πρεσβείας θα παραμείνουν στα Τίρανα.

    Στο λιμάνι του Δυρραχίου βρίσκονται η φρεγάτα "Αιγαίο" και βατραχάνθρωποι για να βοηθήσουν αν χρειαστεί στην ασφαλή μεταφορά των Ελλήνων από την Αλβανία.

    [07] ΤΣΟΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ: ΗΦΑΙΣΤΕΙΟ ΕΤΟΙΜΟ ΝΑ ΕΚΡΑΓΕΙ Η ΑΛΒΑΝΙΑ

    Ηφαίστειο έτοιμο να εκραγεί χαρακτήρισε τα Βαλκάνια ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Ακης Τσοχατζόπουλος επισημαίνοντας ταυτόχρονα ότι αν δεν προσέξουμε γιατί έγινε η έκρηξη αυτή στην Αλβανία, υπάρχει ο κίνδυνος να ζήσουμε και άλλες Αλβανίες στην περιοχή.

    Μιλώντας σε επερώτηση των βουλευτών του ΔΗΚΚΙ για τα ελληνοτουρκικά, ο κ. Τσοχατζόπουλος, εκτίμησε ότι η ρευστότητα που υπάρχει στη Βαλκανική οφείλεται στο ότι τα κράτη αυτά δεν μπορούν ma αναλάβουν το οικονομικό κόστος της προσαρμογής από το παλαιό καθεστώς στο νέο, και τόνισε ότι η Ευρώπη πρέπει να πάρει άμεσα πρωτοβουλία και να απαντήσει με την συμβολή της, στην αντιμετώπιση του οικονομικού προβλήματος.

    Ο υπουργός Αμυνας επισήμανε την ανάγκη άμεσης βοήθειας της Αλβανίας σημειώνοντας ότι η ελληνική κυβέρνηση σε συνεργασία με άλλες χώρες κινείται προς τη κατεύθυνση ενός προγράμματος παραγωγικής ανασυγκρότησης της γείτονας χώρας ενώ δεν παρέλειψε να αναφέρει ότι από τη πρώτη στιγμή βρίσκεται σε συνεχή επαφή με τους διεθνείς οργανισμούς όπως ΝΑΤΟ, ΔΕΕ και ΕΕ.

    "Είναι σαφές'' -είπε- ''ότι η Ελλάδα δείχνει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για το τί συμβαίνει στην Αλβανία, γιατί οποιαδήποτε αρνητική εξέλιξη μας επηρεάζει άμεσα αφού θα είχε ως συνέπεια την ευρύτερη αποσταθεροποιήση της περιοχής. Ταυτόχρονα -πρόσθεσε- ενδιαφερόμαστε για την ασφάλεια της ελληνικής μειονότητας της οποίας η παρουσία εκεί, είναι σημαντική σε αριθμό".

    Ανέφερε ακόμη ότι οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις έχουν αναλάβει την προώθηση ανθρωπιστικής και φαρμακευτικής βοήθειας σε συννενόηση με τις αλβανικές αρχές.

    Παράλληλα -όπως είπε- έχουν δημιουργηθεί κέντρα βοήθειας τόσο στην Αυλώνα -από ελληνικής πλευράς- όσο και στο Δυρράχειο -από ιταλικής πλευράς- ώστε να υπάρξει άμεση υποστήριξη στον αλβανικό λαό.

    "Πρέπει'', συμπλήρωσε, ''να του δώσουμε προοποτική αν θέλουμε να υπάρχει ειρήνη και ασφάλεια στη νότια Ευρώπη".

    Ο Πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ, Δημήτρης Τσοβόλας, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι με τη λανθασμένη τακτική της να στηρίξει τον Μπερίσα καθώς και με τις χλιαρές κινήσεις και ενέργειές της άφησε την Ιταλία να πάρει πρωτοβουλία.

    "Αντί να αναπτύξει'', είπε ο κ. Τσοβόλας, ''κυρίαρχες πρωτοβουλίες ώστε ως βαλκανική χώρα και ως χώρα-μέλος της ΕΕ να γίνει καθοριστικός παράγοντας για να μετατρέψει τα Βαλκάνια σε χώρο ειρήνης, φιλίας και συνεργασίας άφησε ανεκμετάλλευτη την ευκαιρία αυτή".

    Κατα τα άλλα, σε ότι αφορά τα ελληνοτουρκικά ο κ. Τσοχατζόπουλος επανέλαβε ότι δεν υπάρχει τίποτα προς διαπραγμάτευση με την Τουρκία και ότι η Ελλάδα δεν είναι δυνατό να αποδεχθεί τη κλιμάκωση και την αμφισβήτηση των κυριαρχικών της δικαιωμάτων και την αλλαγή του στάτους κβο στο Αιγαίο, όπως επιδιώκει η Αγκυρα.

    Στη συνέχεια χαρακτήρισε απαράδεκτες τις τουρκικές δηλώσεις ότι η Τουρκία είναι φυσικός κληρονόμος της Οθωμανικής αυτοκρατορίας εντάσσοντας τις στη προσπάθειά της να εμπλέξει την Ελλάδα σε μια διμερή αμφισβήτηση.

    ''Η παραπομπή στο διεθνές δικαστήριο της Χάγης σε ότι αφορά τις βραχονησίδες είναι η πιστή εφαρμογή του μνημονιου Παπούλια- Γιλμάζ που υπεγράφη το '88'' -υπογράμμισε- ''αποτελούν δύο βασικές προϋποθέσεις για να μας επιτρέψουν να μιλήσουμε με τη Τουρκία''.

    Σε ότι αφορά το κυπριακό πρόβλημα, υπογράμμισε ότι τόσο η αδιαμφισβήτητη ενταξιακή πορεία της Κύπρου όσο και η διαμόρφωση της αμυντικής επαρκειας στο νησί στο πλαίσιο του Ενιαίου Αμυντικού Δόγματος αποτελούν, για πρώτη φορά, μία σταθερή προοπτική για την επίλυση του.

    Από τη πλευρά του, ο κ. Τσοβόλας υποστήριξε ότι η τουρκική προκλητικότητα αυξάνει γιατί αυξάνει η ελληνική ενδοτικότητα και κάλεσε τη κυβέρνηση να ζητήσει από την τουρκική πλευρά να ανακαλέσει τη θέση της ότι αν επεκτείνουμε τα χωρικά μας ύδατα στα 12 μίλια είναι αιτία πολέμου.

    Να σημειωθεί ότι νωρίτερα ο Πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση της βουλευτού της Νέας Δημοκρατίας Ντόρας Μπακογιάννη δήλωσε ότι είναι διατεθειμένος -εφόσον του ζητηθεί κάτι τέτοιο- να ενημερώσει κατ' ιδίαν τους πολιτικούς αρχηγούς σε ότι αφορά τα εθνικά θέματα.

    Ανέφερε χαρακτηριστικά ότι σήμερα το πρωί ενημέρωσε την Γενική Γραμματέα του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, η οποία του είχε τηλεφωνήσει ενώ το ίδιο έκανε -σε κατ' ιδίαν συνάντηση που είχε την προηγούμενη εβδομάδα- με τον κ. Έβερτ, ο οποίος είχε κρίνει σκόπιμο ότι έπρεπε τότε να ενημερωθεί.

    Παράλληλα, αναφερόμενος στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, τόνισε ότι προϋπόθεση για να προχωρήσει ο διάλογος πρέπει πρώτον, η τουρκική πλευρά να προσφύγει στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης σε ότι αφορά τις διεκδικήσεις της στο Αιγαίο και δεύτερον να συμφωνήσει στην υπογραφή συνυποσχετικού με βάσει το Διεθνές Δίκαιο για την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας.

    Λίγο αργότερα ο κ. Τσοβόλας κατηγόρησε τον Πρωθυπουργό ότι κάνει επιλεκτική ενημέρωση αφού στον ίδιο αρνήθηκε συνάντηση.

    [08] ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΘΑ ΜΙΛΗΣΟΥΝ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ Ο ΚΩΣΤΑΣ ΣΗΜΙΤΗΣ ΚΑΙ Ο ΜΑΣΣΙΜΟ ΝΤ' ΑΛΕΜΑ

    Για την Αριστερά θα μιλήσουν σήμερα το βράδυ στην Αθήνα ο Πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης και ο ηγέτης του ιταλικού Δημοκρατικού Κόμματος της Αριστεράς Μάσσιμο Ντ' Αλέμα.

    Το συντονισμό της συζήτησης θα έχει ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ Κώστας Σκανδαλίδης, ενώ παρεμβάσεις θα υπάρξουν από τον πρόεδρο του Συνασπισμού Νίκο Κωνσταντόπουλο, Μαρία Δαμανάκη, Μιχάλη Παπαγιαννάκη και από άλλα πολιτικά στελέχη.

    Σύμφωνα με πληροφορίες ο κ.Σημίτης θα αναφερθεί στις "12 προκλήσεις της Κεντροαριστεράς" και θα τονίσει πως το ζητούμενο για αυτές τις δυνάμεις στην Ελλάδα είναι η διαμόρφωση ενός σύγχρονου μπλοκ πολιτικών και κοινωνικών δυνάμεων, που θα προωθήσουν ένα νέο πολιτικό σχέδιο δημοκρατικής ανανέωσης και εκσυγχρονισμού της χώρας.

    Στην εκδήλωση δεν θα συμμετάσχουν εκπρόσωποι του ΚΚΕ, ενώ προσκλήθηκε και το ΔΗΚΚΙ.

    [09] ΠΑΡΑΝΟΜΗ ΚΑΙ ΚΑΤΑΧΡΗΣΤΙΚΗ ΕΚΡΙΝΕ ΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ ΤΩΝ ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ ΤΟ ΜΟΝΟΜΕΛΕΣ ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

    Παράνομη και καταχρηστική έκρινε σήμερα την απεργία των καθηγητών το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών μετά την προσφυγή τεσσάρων γονέων. Παράλληλα το Πρωτοδικείο διέταξε τον τερματισμό των κινητοποιήσεων.

    Η εξέλιξη αυτή χαρακτηρίζεται καθοριστική για το μέλλον των κινητοποιήσεων των καθηγητών σχετικά με το οποίο αποφασίζουν σήμερα σε συνεδριάσεις τους οι γενικές τους συνελεύσεις.

    Στο μεταξύ, πριν την απόφαση του δικαστηρίου ο Γεράσιμος Αρσένης έκανε έκκληση στους καθηγητές μέσης εκπαίδευσης να σταματήσουν την απεργία τους και να επιστρέψουν στα σχολεία.

    Παρουσιάζοντας στοιχεία για τη συμμετοχή των καθηγητών στην απεργία, σημείωσε ότι σε αυτή μετέχει ο ένας στους τέσσερις και εκτίμησε το συνολικό ποσοστό συμμετοχής δεν ξεπερνά το 11%.

    Ο υφυπουργός Παιδείας Γιάννης Ανθόπουλος χαρακτήρισε αναμενόμενη την απόφαση της ΟΛΜΕ να προτείνει συνέχιση της απεργίας και υπογράμμισε ότι η καταχρηστικότητα της απεργίας έχει κριθεί από την πλειοψηφία της κοινωνίας και της εκπαιδευτικής κοινότητας.

    Γνωστοποίησε ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει από την ερχόμενη Δευτέρα στη λήψη μέτρων για την κάλυψη των χαμένων ωρών και τόνισε ότι εξετάζεται το ενδεχόμενο πρόσληψης ωρομίσθιων ή αναπληρωτών καθηγητών.

    "Τα εναλλακτικά μέτρα της κυβέρνησης θα διασφαλίζουν την ουσιαστική αναπλήρωση της χαμένης διδακτέας ύλης", σημείωσε ο κ. Ανθόπουλος.Ο πρώην υπουργός Παιδείας Βασίλης Κοντογιαννόπουλος απηύθυνε έκκληση να σταματήσει η απεργία.

    [10] Η ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΗΣ ΟΛΜΕ ΘΑ ΕΙΣΗΓΗΘΕΙ ΣΤΙΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΕΙΣ ΤΩΝ ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΤΗΣ ΑΠΕΡΓΙΑΣ ΓΙΑ 9Η ΕΒΔΟΜΑΔΑ

    Σήμερα αναμένεται πιθανότατα η απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών, στην αγωγή που κατέθεσαν τέσσερις γονείς που ζητούν να κηρυχθεί η απεργία των καθηγητών παράνομη και καταχρηστική.

    Στο μεταξύ, συνεδριάζουν σήμερα οι γενικές συνελεύσεις των καθηγητών. Ηδη πάντως η διοίκηση της ΟΛΜΕ αποφάσισε με οριακή πλειοψηφία να εισηγηθεί παράταση της απεργίας για ένατη εβδομάδα.

    Η τελική απόφαση του υπουργείου Παιδείας, αναμένεται να ληφθεί σήμερα, για το χρόνο διεξαγωγής των εξετάσεων, αλλά και το πότε θα αρχίσει η επιπλέον παράταση του σχολικού έτους για κάθε μέρα απεργίας.

    [11] "Ο ΝΙΚΗΣΑΝΤΑΣ ΤΟΝ ΑΔΗ", ΕΚΘΕΣΗ ΑΦΙΕΡΩΜΕΝΗ ΣΤΟ ΕΡΓΟ ΤΟΥ ΟΔΥΣΣΕΑ ΕΛΥΤΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΟΠΠΕΘ' 97

    "Ο νικήσαντας τον Αδη", ειναι ο τίτλος της έκθεσης που παρουσιάζεται στο Γενί Τζαμί και είναι αφιερωμένη στον μεγάλο Ελληνα ποιητή Οδυσσέα Ελύτη. Η έκθεση, την οποία διοργανωσε ο Οργανισμός Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης "Θεσσαλονίκη 1997", μνημονεύει το στίχο του "Αξιον Εστί", "ο νικήσαντας τον Αδη και τον έρωτα σώσαντας", παρουσιάζει άγνωστες και γνωστές πτυχές του έργου και της ζωής του Οδυσσέα Ελύτη, είναι μια έκθεση που αναδυκνεύει τον ποιητή, όσο και τον άνθρωπο που ειχε πάθος με τις εικαστικές τέχνες.

    Εννέα προθήκες και ισάριθμα γιγάντια φωτογραφικά πανό αποτελούν τον κύριο κορμό της έκθεσης στο ισόγειο. Στον ίδιο χώρο, εκτίθενται για πρώτη φορά υδατογραφίες του Ελύτη, εμπνευσμένες απο την "Αποκάλυψη" του Ιωάννη. Μεταξύ των άλλων εκθεμάτων, μία ανέκδοτη συλλογή μεταξοτυπιών του ποιητή, άγνωστες συλλεκτικές εκδόσεις, τα χειρόγραφα εργασίας του "Αξιον Εστί" και φυσικά το M|lpek μαζί με το τέλεξ του ξένου πρακτορείου, που ανήγγειλε σε όλο τον κόσμο την ανώτατη λογοτεχνική επιβράβευση του Ελληνα ποιητή.

    "Το εκθεσιακό αυτό γεγονός δεν έχει χαρακτήρα μνημοσύνου, αλλά αποτελεί κατάθεση μνήμης, ζωντανεύοντας εικόνες απο όλες τις φάσεις του έργου του Ελύτη", δήλωσε ο υπεύθυνος για την οργάνωση της παραγωγής και συνεργάτης του ΟΠΠΕΘ' 97, Δημήτρης Καλοκύρης.

    "Στόχος μας, συνέχισε ο κ. Καλοκύρης, ήταν να δημιουργήσουμε τη μέθεξη του επισκέπτη, συνδυάζοντας την εικόνα με τη φωνητική παρουσία του ποιητή".

    [12] ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΤΗΣ ΧΟΡΩΔΙΑΣ "ΜΑΪΣΤΟΡΕΣ ΤΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ" ΣΤΑ ΠΛΑIΣΙΑ ΤΟΥ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΤΟΥ ΟΠΠΕΘ'97

    Συναυλία με βυζαντινούς ύμνους και δημοτικά τραγούδια θα δώσει η χορωδία "Μαΐστορες της Μακεδονίας", υπό τη διεύθυνση του Περικλή Μαυρουδή στα πλαίσια του καλλιτεχνικού προγράμματος του Οργανισμού Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης "Θεσσαλονίκη '97".

    Η συναυλία θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 19 Μαρτίου, στις 8.30 το βράδυ, στο Δημοτικό Θέατρο του δήμου Αμπελοκήπων. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει τα βυζαντινά χορωδιακά άσματα "Η Πύρινη Κάμινος". "Σε Υμνούμεν", "Κύριε αναβαίνοντός σου", " το "Δόξα" των αποστίχων της Μεγάλης Πέμπτης σε διασκευή Κ.Πρίγγου, "Χαράς τα πάντα" και "Β' Ωδή Αγίου Νεκταρίου" σε μελοποίηση Ιεράς Μονής Σίμωνος Πέτρας. Θα ακουστούν τα δημοτικά τραγούδια "Καλώς ανταμωθήκαμε" (Θράκη), "Τζιβαέρι μου" (Αγαίο), "Για βρέξε Θεέμ" (Μακεδονία), "Το γιασεμίν" (Κύπρος), "Έχασα μαντήλι" (παράλια Μικράς Ασίας), "Το καραβάκι" (συρτό Προποντίδας", Έχε γεια Παναγιά" (Πολίτικο).

    Ο χορωδιακός σύλλογος "Μαΐστορες της Μακεδονίας" ιδρύθηκε το 1990 από το σημερινό μαέστρο Περικλή Μαυρουδή, καθηγητή μουσικής, τον πατέρα Δημήτριο Βακάρο, Γενικό Αρχιερατικό Επίτροπο της Ιεράς Μητρόπολης Θεσσαλονίκης, διευθυντή της Ανωτέρας Εκκλησιαστικής Σχολής Θεσσαλονίκης και πρόεδρο του χορωδιακού συλλόγου και ομάδα φιλόμουσων σπουδαστών της σχολής και άλλων ιδρυμάτων της Θεσσαλονίκης. Αποτελείται από 70 χορωδούς, έχει δώσει συναυλίες σε πολλά μέρη της Ελλάδας και έχει πάρει μέρος σε διεθνή φεστιβάλ χορωδιών του εξωτερικού.

    [13] Ο ΑΓΩΝΑΣ ΤΩΝ ΜΑΚΕΔΟΝΩΝ ΤΗΣ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΔΕ ΘΑ ΔΙΑΚΟΠΕΙ ΑΛΛΑ ΘΑ ΓΝΩΡΙΣΕΙ ΝΕΑ ΕΝΤΑΣΗ

    Ο αγώνας των Μακεδόνων της Αυστραλίας για τη Μακεδονία όχι μόνο δεν θα διακοπεί αλλά θα λάβει άλλη διάσταση και θα γνωρίσει νέα ένταση και πάθος επισήμανε κατά τη διάρκεια διάλεξής του ο επιστημονικός συνεργάτης του Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα Χρήστος Μανδατζής εκθέτοντας τις εντυπώσεις του από την 11μηνη παραμονή του στην πέμπτη ήπειρο.

    Αναφερόμενος στον αγώνα του μακεδονικού ελληνισμού της πέμπτης ηπείρου για τον αυτοπροσδιορισμό του τόνισε ότι η πλειοψηφία των Μακεδόνων μεταναστών αρνούνται ολωσδιόλου και μόνη την πιθανότητα να απολέσουν το δικαίωμα να αυτοπροσδιορίζονται ως Μακεδόνες, να υποχρεωθούν να εγκαταλείψουν την ταυτότητα και την pokitistij^ τους ιδιαιτερότητα.

    "Η πλειοψηφία των Μακεδόνων μεταναστών φαίνεται διατεθειμένη να αποδεχτεί ως λύση στο θέμα του ονόματος των Σκοπίων τη χρήση των όρων Σλαβομακεδόνας και Σλαβομακεδονία, στέκονται με περίσκεψη απέναντι σε όρους σύνθετους με διάφορα προσδιοριστικά τοπικά ή χρονικά και δεν νιώθουν καθόλου ασφαλείς με αυτούς αντιλαμβανόμενοι τις αλυτρωτικές προεκτάσεις που εγκυμονούν" συνέχισε ο κ Μανδατζής υπογραμμίζοντας ότι δεν μπορεί φαίνεται υπερβολικό το ενδεχόμενο, ανεξάρτητα από τις όποιες εξελίξεις στη Βαλκανική, εκεί στη μακρινή Ωκεανία, ο υπέρ ονόματος και ταυτότητας αγών να μετατραπεί σε υπέρ πάντων αγώνα.

    Σύμφωνα με τον επιστημονική συνεργάτη του Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα, ο οποίος διευκρίνισε ότι δεν φιλοδοξεί να κάνει μία επιστημονική παρουσίαση αλλά μόνο μία έκθεση των εμπειριών του, οι εξελίξεις γύρω από το Μακεδονικό έχουν λάβει στην Αυστραλία πολύ ευρύτερες διαστάσεις από ότι στη Βαλκανική. Αυτό οφείλεται σύμφωνα με τον ομιλητή στο ότι στα Βαλκάνια η ύπαρξη και λειτουργιών των κρατών με το υπάρχον συνοριακό θεσμικό και οργανωτικό καθεστώς αποτελεί ως ένα βαθμό εγγύηση και ασφάλεια για τους πολίτες ενώ αντιθέτως το μακεδονικό αποτελεί πραγματικά ζήτημα καθημερινής επιβίωσης στην πολυπολιτισμική Αυστραλία.

    "Η απώλεια τυχόν του ονόματος από κάποια από τις δύο ερίζουσες πλευρές θα σημάνει απώλεια ταυτότητας. Η διαφορετικότητά τους, η διάκρισή τους από άλλα εθνικά σύνολα θα χαθεί παρασύροντας μαζί πολύχρονους αγώνες, αιώνες ιστορίας και παραδόσεων αληθινών και χαλκευμένων. Θα απομείνουν έκθετοι , αντιμέτωποι όχι μόνο με την "άλλη" την αντίπαλη , την διεκδικούσα πλευρά αλλά και με τον οικοδεσπότη αυστραλιανό περίγυρο , τον οποίο χρόνια τώρα αγωνίζονται να πείσουν για την καταγωγή και την ταυτότητά τους" πρόσθεσε ο κ Μανδατζής

    Στη διάρκεια της διάλεξης ο ομιλητής αναφέρθηκε στους συλλόγους των Μακεδόνων της Αυστραλίας, στις σχέσεις των ομογενών με τις ελληνικές διπλωματικές αρχές και την εκκλησία και στην αισθητή απουσία ενός σοβαρού δυναμικού δημοσιογραφικού οργάνου που θα λειτουργούσε ενημερωτικά αλλά και συσπειρωτικά για τα μέλη της μακεδονικής παροικίας.


    [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [14] ΔΡΑΜΑΤΙΚΕΣ ΟΙ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΑ

    Δραματικές είναι πλέον οι εξελίξεις στην Αλβανία.Υστερα απο τις ολονύκτιες μάχες στο κέντρο της πρωτεύουσας, που στοίχισαν σύμφωνα με πληροφορίες τη ζωή σε δέκα ανθρώπους, κανείς δεν γνωρίζει ποιά ακριβώς είναι η πραγματική κατάσταση.

    Εκείνο που φαίνεται σίγουρο, είναι το τέλος της εποχής Μπερίσα.Ο Αλβανός Προεδρος,παρα τις απεγνωσμένες προσπάθειές του να κρατηθεί στην εξουσία, χρησιμοποιώντας οπλισμένους οπαδούς του κόμματός του και πράκτορες των μυστικών υπηρεσιών, έχασε και τα τελευταία ερείσματα που είχε στον αλβανικό πληθυσμό. Ετσι, είναι θέμα ωρών πλέον η απομάκρυνσή του,την οποία μεθοδεύουν οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ιταλία. Είναι πιθανόν εντός της ημέρας ο Σαλί Μπερίσα να φυγαδευθεί απο την Αλβανία,είτε περνώντας στην Ιταλία e_te ζητώντας πολιτικό άσυλο στην πρεσβεία των Ηνωμένων Πολιτειών.

    Σήμερα το πρωί πάντως, λειτούργησε ο κρατικός ραδιοφωνικός σταθμός των Τιράνων, ύστερα απο την πολύωρη διακοπή του προγράμματος στη διάρκεια της νύχτας, αλλά δεν αναφέρθηκε καθόλου στις μάχες που διεξήχθησαν με τη συμμετοχή και βαρέων όπλων στο κέντρο της πρωτεύουσας.Απλά δίδει διάσταση στις διπλωματικές προσπάθειες που καταβάλλονται για την επίτευξη συμφωνίας και εξομάλυνσης της κατάστασης. Αυτό και μόνο το γεγονός δείχνει ,ότι πρός το παρόν τουλάχιστον, ο ραδιοφωνικός σταθμός ελέγχεται απο την κυβέρνηση και δεν περιήλθε στους εξεγερμένους πολίτες.

    [15] Η ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΚΡΑΝΙΔΙΩΤΗ

    Κάτω απ΄αυτές τις συνθήκες μεταβαίνει αυτή την ώρα στην Αλβανία ο υφυπουργός Εξωτερικών Γιαν.Κρανιδιώτης.Ο υφυπουργός ήδη βρίσκεται στο Μπάρι της Ιταλίας και απο κεί θα μεταβεί σε ιταλική φρεγάδα ,μαζί με τον εκπρόσωπο του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη, πρώην καγκελάριο της Αυστρίας Φράντς Βρανίτσκι. Αν γίνει κατορθωτό θα συναντηθούν οι δύο άνδρες με εκπροσώπους των εξεγερμένων πολιτών και θα συζητήσουν μαζί τους τρόπους για την αποκλιμάκωση της κρίσης.Είναι η πρώτη φορά που εκπρόσωποι της διεθνούς κοινότητας θα συναντηθούν με τους εξεγερμένους κατοίκους της Αλβανίας και είναι πιθανόν να καταλήξουν σε κάποια συμφωνία.

    [16] ΣΕΡ ΧΑΝΕΪ: ''ΤΟ ΘΕΜΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΠΛΕΟΝ ΑΝ ΘΑ ΓΙΝΟΥΝ ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΑΛΛΑ ΠΟΤΕ ΘΑ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΟΥΝ''

    Ο Βρετανός ειδικός αντιπρόσωπος για το Κυπριακό, σερ Ντέιβιντ Χάνεϊ, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, από κοινού, σε Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους δημοσιογράφους, τόνισε πως ''το θέμα δεν είναι πλέον αν θα αρχίσουν οι απευθείας συνομιλίες, αλλά πότε θα πραγματοποιηθούν, σε μία νέα σοβαρή προσπάθεια εξεύρεσης μιας συνολικής λύσης του Κυπριακού προβλήματος''.

    Ο κ. Χάνεϊ ολοκληρώνοντας τις επαφές που είχε στη Λευκωσία, τις χαρακτήρισε ''πολύ χρήσιμες''. Η άποψη της βρετανικής κυβέρνησης, είπε, είναι ότι η έναρξη των απευθείας συνομιλιών θα γίνει πριν από το τέλος του πρώτου εξαμήνου του 1997.

    Ο Βρετανός διπλωμάτης, απέφυγε να αναφερθεί σε ακριβή ημερομηνία καθώς και στη διάρκεια των απευθείας συνομιλιών, επισημαίνοντας ότι είναι ακόμα πολύ νωρίς και ότι τα Ηνωμένα Έθνη έχουν πολλή δουλειά. Ξεκαθάρισε ότι εναπόκειται στο Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ να αποφασίσει ύστερα από συμβουλή των αντιπροσώπων του στο Κυπριακό και τις συμβουλές από αριθμό άλλων εμπλεκομένων στην αναζήτηση λύσης.

    Στην αρχική του δήλωση ο κ. Χάνεϊ ανέφερε ότι έχει καλυφθεί αρκετό έδαφος, ότι υπάρχει ''το υλικό'', για τη λύση και ότι οι προσπάθειες επικεντρώνονται στην εξεύρεση συνολικής λύσης. Ωστόσο, απέφυγε να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες σχετικά με τις συνομιλίες του, επικαλούμενος τη δέσμευση των δύο πλευρών προς τον ΟΗΕ.

    [17] Ν.ΧΑΝΕΪ: ΠΟΛΥ ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΟΙ ΕΠΑΦΕΣ ΜΕ ΚΛΗΡΙΔΗ - ΝΤΕΝΚΤΑΣ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ

    Πολύ χρήσιμες χαρακτήρισε τις επαφές που είχε στη Μεγαλόνησο με τους Γλαύκο Κληρίδη και Ραούφ Ντενκτάς ο ειδικός αντιπρόσωπος της Βρετανίας για το κυπριακό σερ Ντέϊβιντ Χάνεϊ.

    Ο κ.Χάνεϊ σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε πριν την αναχώρηση του από το νησί, είπε ότι οι απευθείας συνομιλίες θα αρχίσουν πριν από το τέλος του πρώτου εξαμήνου του 1997, χωρίς όμως να αναφερθεί σε ακριβή ημερομηνία. Ο Βρετανός αντιπρόσωπος τόνισε ότι έχει καλυφθεί αρκετό έδαφος και χαρακτήρισε τις πιθανότητες για εξεύρεση λύσης "καλύτερες από ότι ήταν για αρκετό καιρό".

    Τόνισε επίσης τη σημασία να υπάρξουν "μέτρα καλής θέλησης" από τις δύο πλευρές και έκανε αναφορά στην ανάγκη μείωσης της έντασης, μετά τα γεγονότα του καλοκαιριού και την απόφαση της κυπριακής κυβέρνησης να αγοράσει το ρωσικό αντιαεροπορικό πυραυλικό σύστημα S-300.

    Αναφερόμενος στη διεθνή προσπάθεια, τη χαρακτήρισε "συντονισμένη" και είπε ότι "παίρνει σχήμα και ουσία", τονίζοντας ότι στόχος είναι να ενισχυθούν οι πρωτοβουλίες που αναλαμβάνουν τα Ηνωμένα Εθνη για το κυπριακό.

    [18] Χ.ΠΑΠΟΥΤΣΗΣ : ΔΕΔΟΜΕΝΗ Η ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ

    "Ο ευρωπαϊκός προσανατολισμός της Κύπρου είναι σταθερός και η ευρωπαϊκή προοπτική της δεδομένη και αυτή η προοπτική φυσικά δεν υπόκειται σε όρους και εκβιασμούς από τρίτες χώρες".

    Αυτό τόνισε ο Ελληνας Επίτροπος Χρήστος Παπουτσής σε διάλεξη που έδωσε στη Λευκωσία με θέμα τις Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις.

    Ο Έλληνας Επίτροπος έγινε δεκτός το πρωϊ από τον πρόεδρο της Κυπριακής δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη, τον πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων Σπύρο Κυπριανού, τον αρχιεπίσκοπο Κύπρου Χρυσόστομο, τον υπουργό Εμπορίου Βιομηχανίας και Τουρισμού Χριστοφή.

    "Η Ευρωπαϊκή Ενωση ελπίζει ότι η ενταξιακή προοπτική θα διευκολύνει την πρόοδο επίλυσης του κυπριακού προβλήματος. Με δεδομένο ότι η ένταξη αφορά ολόκληρο το νησί, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει αναλάβει εντολή από το Συμβούλιο να αναλάβει ενέργειες ενημέρωσης των Τουρκοκυπρίων για τα ωφέλη της ένταξης, σε διαβούλευση με την κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας.Φυσικά, αυτή η ανάγκη ενημέρωσης των Τουρκοκυπρίων για να καθησυχασθούν οι ανησυχίες και οι προβληματισμοί τους, δεν μπορεί να οδηγεί σε παρερμηνείες" αναφέρει στην ομιλία του.

    Αποσαφηνίζει όμως, ότι "ο επίσημος συνομιλητής της Ευρωπαϊκής Ενωσης για τη διαπραγμάτευση της ένταξης της Κύπρου είναι μόνο η νόμιμη και διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας".

    [19] Ο ΕΡΜΠΑΚΑΝ ΣΧΕΔΙΑΖΕΙ ΝΑ ΑΠΟΣΤΡΑΤΕΥΣΕΙ ΤΟΝ ΑΡΧΗΓΟ ΤΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΕΠΙΤΕΛΕΙΟ Ι.Χ.ΚΑΡΑΝΤΑΓΙ ΔΗΜΟΣΙΕΥΕΙ ΤΟΥΡΚΙΚΟΣ ΚΑΙ ΓΑΛΛΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ

    Υπόσχεση ότι τον Αύγουστο θα αποστρατεύσει τον αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Στρατού Ισμαήλ Χακκί Καρανταγί φέρεται ότι έδωσε ο ισλαμιστής Τούρκος πρωθυπουργός Νετζμετίν Ερμπακάν κατά τη διάρκεια συνάντησής του, τον περασμένο Δεκέμβριο στην Κωνσταντινούπολη, με εκπροσώπους της οργάνωσης "Αδελφοί Μουσουλμάνοι".

    Την είδηση αναδημοσίευσε από το γαλλικό δελτίο Le Monde du Renseignement, η τουρκική εφημερίδα "Ραντικάλ" σε πρωτοσέλιδο με τίτλο "Σχέδιο του κόμματος Ευημερίας για τον στρατό". Σύμφωνα με το δημοσίευμα ο στρατηγός Καρανταγί, που απέταξε 50 αξιωματικούς φιλικά προσκείμενους στο κόμμα Ευημερίας, θα αντικατασταθεί με τον αρχηγό της Α΄στρατιάς στρατηγό Κιβρίκογλου.

    Εξάλλου η εφημερίδα "Χουρριέτ" σε δημοσίευμα με τίτλο "Μυστικές ετοιμασίες για εκλογές" αναφέρεται στη συνάντηση του κ Ερμπακάν με τον πρόεδρο τους Ανωτάτου Εκλογικού Συμβουλίου κ. Αλγκάν από τον οποίο ενημερώθηκε για τις δυνατότητες συμμετοχής στις εκλογές 1.400.000 Τούρκων που ζουν στη Γερμανία και θεωρούνται ψηφοφόροι του ΡΚΚ.

    [20] ΧΑΝΣ ΒΑΝ ΝΤΕΝ ΜΠΡΟΥΚ: Η ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΕΙ ΤΙΣ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΣΤΗ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ

    "Χαιρετίζουμε την αποφασιστικότητα της βουλγαρικής κυβέρνησης για πραγματοποίηση των μεταρρυθμίσεων στη Βουλγαρία με δημοκρατικά μέσα και θα συνεχίσουμε να τους υποστηρίζουμε", δήλωσε σήμερα στις Βρυξέλλες ο αρμόδιος για θέματα εξωτερικής πολιτικής, Επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ενωσης, Χανς Bαν ντεν Μπρουκ.

    Στο πλαίσιο της επικείμενης επίσκεψής του στη Σόφια (17 και 18 Μαρτίου), ο επίτροπος θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Βουλγαρίας, Πέταρ Στογιάνοφ, τον υπηρεσιακό πρωθυπουργό, Στέφαν Σοφιάνσκι και με άλλους αξιωματούχους της βουλγαρικής κυβέρνησης, με τους οποίους θα εξετάσει την πρόοδο της χώρας στο δρόμο των μεταρρυθμίσεων.

    Οπως μετέδωσε το βουλγαρικό κρατικό ραδιόφωνο, αναμένεται την ερχόμενη Δευτέρα, οι υπουργοί Οικονομικών των χωρών- μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης να ψηφίσουν τη χορήγηση οικονομικής βοήθειας για το ισοζύγιο πληρωμών της Βουλγαρίας.

    Στο μεταξύ, με δάνειο ύψους 80 εκατομμυρίων δολαρίων η Παγκόσμια Τράπεζα θα στηρίξει την αναδιάρθρωση του συστήματος κοινωνικών ασφαλίσεων στη Βουλγαρία, όπως έγινε γνωστό κατά τη σημερινή συνάντηση στη Σόφια της ηγεσίας του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Πρόνοιας της Βουλγαρίας με εκπροσώπους της Τράπεζας.

    [21] ΠΡΟΦΥΛΑΚΙΣΤΗΚΕ Ο ΥΠΟΔΙΟΙΚΗΤΗΣ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΤΩΝ ΣΚΟΠΙΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΣΚΑΝΔΑΛΟ ΤΗΣ ΠΑΡΑΤΡΑΠΕΖΑΣ "ΤΑΤ"

    H κυβέρνηση των Σκοπίων είναι αποφασισμένη να προχωρήσει στη διαλεύκανση του σκανδάλου που αποκαλύφθηκε στο μεγαλύτερο ιδιωτικό ταμιευτήριο "ΤΑΤ", με έδρα το Μοναστήρι, και δημιούργησε jk_la ανησυχίας στην ΠΓΔΜ, καθώς φέρεται να ενέχονται αξιωματούχοι και στελέχη της κυβέρνησης.

    Χθες, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εσωτερικών προφυλακίστηκαν ο υποδιοικητής της Εθνικής Τράπεζας των Σκοπίων, Τόμε Νένοφσκι, η ελεγκτής της Εθνικής Τράπεζας, Παβλίνα Πόποφσκα και η διευθύντρια του υποκαταστήματος του "ΤΑΤ" στα Σκόπια, Ολγκα Γκαλούμποφσκα. Η προφυλάκιση αποφασίστηκε για τη διευκόλυνση των ερευνών που διενεργούνται για τη διαλεύκανση της υπόθεσης.

    Η αποκάλυψη του σκανδάλου έγινε, όταν μετά από λογιστικό έλεγχο που διενήργησε η Εθνική Τράπεζα διαπιστώθηκε έλλειμμα στους λογαριασμούς καταθέσεων, ύψους 40 εκατομμυρίων ενώ η έρευνα απέδειξε ότι ο αριθμός των βιβλιαρίων καταθέσεων που παρουσίασε η διευθύντρια του "ΤΑΤ", Σόνια Νικόλοφσκα, 3.600 δεν ήταν ο πραγματικός και σύμφωνα με τους ελεγκτές οι καταθέτες ανέρχονται σε περισσοτερους από 23.000. Η Σονια Νικόλοφσκα προφυλακίστηκε με τις κατηγορίες, της υπεξαίρεσης, της πλαστογραφίας και της κατάχρησης εξουσίας.

    Τα κόμματα της αντιπολίτευσης έβαλαν κατά της κυβέρνησης και κατήγγειλαν ανάμειξη στελεχών της στην υπόθεση ενώ ζήτησαν να συζητηθεί σε έκτακτη συνεδρίαση στη βουλή. Μάλιστα το VMRO-DPMNE δεν σταμάτησε να ζητά την παραίτηση της κυβέρνησης και τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών καταγγέλοντας ότι οι δραστηριότητες του "ΤΑΤ" κατευθύνονταν από στελέχη της Ενωσης Σοσιαλδημοκρατών. Κατήγγειλε επίσης ότι μέρος των καταθέσεων του "ΤΑΤ" επενδύθηκαν στις παρατράπεζες στην Αλβανία.

    Το υπουργείο Εξωτερικών των Σκοπίων σε ανακοίνωσή του, αναφέρει ότι "δεν μπορεί να επιβεβαιώσει επίσημα τις φήμες ότι η διευθύντρια του "ΤΑΤ", επένδυσε μέρος των καταθέσεων στα επενδυτικά προγράμματα τύπου πυραμίδας στην Αλβανία".

    Χθες, εκατοντάδες μικροεπενδυτών πραγματοποίησαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας, στο Μοναστήρι, όπου είναι και η έδρα του "ΤΑΤ", απαιτώντας την επιστροφή των χρημάτων τους. "Το Μοναστήρι θα γινει δεύτερη Αυλώνα" ήταν το κεντρικό σύνθημα των διαδηλωτών.

    Σύμφωνα με την ημιεπίσημη "Νόβα Μακεντόνια", τη συγκέντρωση διοργάνωσε η "Επιτροπή Αποταμιευτών" που συγκροτήθηκε με πρωτοβουλία του εθνικιστικού κόμματος VMRO-DPMNE. Ο ηγέτης του VMRO Λιούπτσο Γκεοργκίεφσκι, κάλεσε τους αγανακτισμένους πολίτες σε δυναμικότερες κινητοποιήσεις στα Σκόπια κατηγορώντας την κυβέρνηση ως κύρια υπαίτια του σκανδάλου. Καταγγέλει επίσης ότι η προφυλάκιση της διευθύντριας του "ΤΑΤ", Σόνια Νικόλοφσκα, εγινε προκειμένουν να συγκαλυφθεί η υπόθεση και να μη δοθούν στη δημοσιότητα στοιχεία για προσωπα που γνωρίζει μονο αυτή, αφήνοντας αιχμές για ανάμειξη κυβερνητικών και πολιτικών παραγόντων στην υποθεση.

    Το Φιλελεύθερο Κόμμα επανέλαβε το αίτημά του να τεθεί η υπόθεση "ΤΑΤ" στην ημερήσια διάταξη της συνεδρίασης στη βουλή ενώ άφησε αιχμές για ανάμειξη στο σκάνδαλο και κατά του δημάρχου του Μοναστηρίου, ζητώντας την παραίτησή του αν αποδειχθεί ότι ήταν πελάτης του ταμιευτηρίου.

    [22] "ΠΟΤΕ ΧΩΡΙΣ ΤΙΣ ΚΟΡΕΣ ΜΟΥ" Η ΚΡΑΥΓΗ ΙΣΛΑΝΔΕΖΑΣ ΜΗΤΕΡΑΣ ΠΟΥ ΤΗΣ ΑΡΠΑΞΕ ΠΡΙΝ ΕΠΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ Ο ΤΟΥΡΚΟΣ ΣΥΖΥΓΟΣ ΤΗΣ

    Εκατόν σαράντα τρία ταξίδια , που ισοδυναμούν με πτήσεις 1900 ωρών και κόστισαν 530.000 δολάρια, έκανε τα τελευταία επτά χρόνια η Ισλανδέζα Σοφία Χάνσεν σε μία προσπάθεια της να δεί τα δύο της παιδιά που ο Τούρκος πρώην σύζυγός της Χαλίμ Αλ "άρπαξε" από την Ισλανδία, όπου ζούσαν, με την πρόφαση ότι τα πηγαίνει στην Τουρκία για διακοπές.

    Ενα ανθρώπινο δράμα άρχισε να ξετυλίγεται από τότε καθώς η Σοφία Χάνσεν κατέβαλε απεγνωσμένες προσπάθειες να δει τα δύο της κορίτσια Αϊσεγκιούλ και Βασιλέ που τότε ήταν 8 και 9 ετών αντίστοιχα. Η υπόθεση θυμίζει την ιστορία της Αμερικανίδας Μπέτι Μαχμουντί, που αντιμετώπισε παρόμοιο πρόβλημα με τον Ιρανό σύζυγο της, με αποτέλεσμα να γυριστεί σχετική ταινία και να εκδοθεί το βιβλίο "Ποτέ χωρίς την κόρη μου" που έγινε μπεστ σέλερ σε πολλές χώρες του κόσμου.

    Η υπόθεση Χάνσεν-Αλ πήρε διαστάσεις τόσο στην Ισλανδία, όπου η Σοφία Χάνσεν εξασφάλισε υποστήριξη από κάθε πλευρά, όσο και στην Τουρκία όπου όμως η απεγνωσμένη μητέρα δεν έτυχε πάντα θετικής αντιμετώπισης καθώς μεταβαίνοντας σε δικαστήριο δέχτηκε επιθέσεις ισλαμιστών.

    Σε ζωντανή τηλεοπτική εκπομπή στο τουρκικό κανάλι D o Χαλίμ Αλ υποστήριξε ότι πήρε τα δύο κορίτσια γιατί η πρώην σύζυγός του δεν θα τα ανέθρεφε ως καλές μουσουμάνες και Τουρκάλες και ισχυρίστηκε ότι η Σοφία Χάνσεν σχεδίαζε να τα απαγάγει. Ο Χαλίμ Αλ όταν πήρε τις κόρες του στην Τουρκία τις έντυσε με ισλαμική περιβολή και μάλιστα, ενώ ακόμη δεν είχε εκδοθεί το διαζύγιό του, παντρεύτηκε ομόθρησκή του με θρησκευτικό γάμο, που δεν έχει νομική ισχύ στην Τουρκία.

    Η άτυχη μητέρα από την άλλη υποστήριξε ότι το μόνο που θέλει είναι να έχει επικοινωνία με τα παιδιά της, όπως άλλωστε προβλέπει και η απόφαση που έχει εκδόσει τουρκικό δικαστήριο. Τα δύο κορίτσια, που είχαν τηλεφωνική επικοινωνία στο διάστημα του προγράμματος με την μητέρα τους , προφανώς κάτω από πίεση που δέχτηκαν, είπαν ότι δεν την αναγνωρίζουν ως μάνα γιατί δεν έκανε το καθήκον της. Δεν μπόρεσαν όμως να δώσουν σαφή απάντηση στο δημοσιογράφο που ρώτησε τι ήταν το μεγάλο κακό που τους έκανε η μητέρα τους ώστε να μη θέλουν να την βλέπουν.

    [23] ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝOΥΠOΛΙΤΩΝ ΣΤΗ ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ

    O Ελληνικός Σύλλογος Κωνσταντινοπολιτών της Νέας Υόρκης διοργανώνει στο πολιτιστικό κέντρο της Ιεράς Αρχιεπισκοπής, την Κυριακή 16 Μαρτίου 1997, σε συνεργασία με την έδρα Βυζαντινών σπουδών στο Queens College, διάλεξη του διευθυντή των εκδόσεων "ΜΙΛΗΤOΣ" κ. Γ. Κονταλάκη υπό την αιγίδα της Αρχιεπισκοπής.O κ. Κονταδάκης θα παρουσιάσει την πρόσφατη έκδοση του δίτομου βιβλίου "Κωνσταντινούπολη η Καθεδρική Πόλη". Πρόκειται για μια επιμελημένη δίτομη έκδοση, πλούσια σε φωτογραφικό υλικό από τις σελίδες της οποίας διαφαίνονται πολλές σημαντικές πτυχές της ζωής του Oικουμενικού Πατριαρχείου και της Oρθόδοξης παράδοσης της Κωνσταντινούπολης.

    O πρώτος τόμος, με τίτλο "Κωνσταντινούπολη - Oι Πάνσεπτοι Πατριαρχικοί Ναοί" αναφέρεται στους πατριαρχικούς ναούς από τα πρώτα χρόνια του Βυζαντίου μέχρι σήμερα. O δεύτερος που titkovoqe_tai "Χαλκηδών - Η Ιστορική Μητρόπολη της Βιθυνίας" παρουσιάζει τα ιερά κειμήλια και τους θησαυρούς της Μητρόπολης Χαλκηδόνος, της μόνης "ζωντανής" εν ενεργεία, παλαιάς Μητρόπολης σε ασιατικό έδαφος. Και τους δύο τόμους προλογίζει ο Δρ. της Θεολογίας Αλέξανδρος Κριώτογλου.

    Η Α.Θ.Π. ο Oικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος, ευλογώντας την έκδοση αυτή, την χαρακτήρισε ως έργο που αιχμαλωτίζει τις ελεύθερες καρδιές "εις τον θαυμασμόν και την οικείωσιν του αιωνίου και σωτηριώδους μηνύματος της ακαταλύτου Μητρός Εκκλησίας".

    [24] Η ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΧOΡΩΔΙΑ ΣΤO ΜΗΤΡOΠOΛΙΤΙΚO ΜOΥΣΕΙO ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΥΟΡΚΗΣ.

    Δύο εμφανίσεις θα πραγματοποιήσει η Βυζαντινή Χορωδία του Λυκούργου Αγγελόπουλου στο Μητροπολιτικό Μουσείο της Νέας Υόρκης στις 17 και 19 του μηνός, στο πλαίσιο των παράλληλων εκδηλώσεων της μεγάλης έκθεσης "Η Δόξα του Βυζαντίου". Η πρώτη συναυλία περιλαμβάνει έργα από τη μουσικολογική έρευνα με κεντρικό άξονα την παλιά ακολουθία των "τριών παίδων εν καμίνω" που μετέγραψε ο Μιχάλης Αδάμης από χειρόγραφα του 15ου αιώνα.Η δεύτερη συναυλία περιλαμβάνει έργα της περιόδου του 14ου- 18ου αιώνα, μεταγραφές από το βυζαντινό μαϊστορα Ιωάννη Κουκουζέλη μέχρι τον Λαμπαδάριο της Μεγάλης Εκκλησίας, τον Πέτρο Πελοποννήσιο καθώς και έργα από την προφορική παράδοση του Αγίου Oρους.

    Εξάλλου, η Βυζαντινή Χορωδία του Λυκούργου Αγγελόπουλου θα συμμετάσχει στη σημερινή λειτουργία των Πρώτων Χαιρετισμών, στον καθεδρικό ναό της Αγίας Τριάδος της Νέας Υόρκης, ενώ μετά τις εμφανίσεις της στο Μητροπολιτικό Μουσείο, θα μεταβεί στο Σαιν Λούις για σειρά συναυλιών στο Πανεπιστήμιο του Μισούρι.


    [Γ] ΕΙΔΙΚΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ (του Σπύρου Κουζινόπουλου)

    [25] ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ ΖΗΤΑ ΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΤΟΥ ΑΛΟΙΣ ΜΠΡΟΥΝΕΡ

    Εγκρίθηκε ομόφωνα απο την Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, το ψήφισμα που κατατέθηκε με πρωτοβουλία του Ελληνα ευρωβουλευτή Νίκου Παπακυριαζή, εκ μέρους της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος, με το οποίο ζητείται η διεθνή συνεργασία των αρμόδιων αρχών για τη σύλληψη του Ναζί εγκληματία πολέμου Αλόις Μπρούνερ, ο οποίος σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσιεύθηκαν στο διεθνή Τύπο, βρίσκεται στη Δαμασκό της Συρίας.

    Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο καλεί το Συμβούλιο να προβεί σε συγκεκριμένες ενέργειες προκειμένου να επιτευχθεί η έκδοση του Μπρούνερ από τη Συρία και να οδηγηθεί σε δίκη.

    Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο προχώρησε στην έγκριση του ψηφίσματος, λαμβάνοντας υπόψη την έξαρση του ρατσισμού, της ξενοφοβίας και του αντισημιτισμού στην Ευρώπη, ότι ο καταζητούμενος εγκληματίας πολέμου ευθύνεται για την απάνθρωπη θανάτωση 50.000 Εβραίων στη Θεσσαλονίκη και 25.000 άλλων στο στρατόπεδο συγκέντρωσης του Dracy στη Γαλλία, συμεριλαμβανομένων και 300 παιδιών.

    Επίσης, καθοριστικό ρόλο για την έκδοση του ψηφίσματος διαδραμάτισαν και το ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θεωρεί σημαντικό να διασφαλιστεί ότι οι λοιποί εγκληματίες πολέμου δεν θα διαφύγουν της ευθύνης για τις δράσεις τους. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ανέθεσε στον Πρόεδρό του να διαβιβάσει το παρόν ψήφισμα στο Συμβούλιο, τα κράτη μέλη, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την κυβέρνηση της Συρίας και το ευρωπαϊκό εβραϊκό Κογκρέσο.

    Ο Νίκος Παπακυριαζής ανέφερε χαρακτηριστικά, όταν παρουσίαζε το ψήφισμα στην Ολομέλεια του Σώματος: "Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις 30 Ιανουαρίου του 1997, συζήτησε και ψήφισε με συγκλονιστική πλειοψηφία μια θεμελιώδη αναλυτική διακήρυξη εναντιον του ρατσισμού, της ξενοφοβίας και του αντισημιτισμού με την ευκαιρία της έναρξης του Ευρωπαϊκού Ετους κατά του ρατσισμού. Ενα από τα κυρια σημεία ήταν η αντιμετώπιση των προσπαθειών άρνησης και σπίλωσης του ολοκαυτώματος. Το 1995, η Ευρώπη και ο κόσμος ολόκληρος τίμησε την μνήμη των θυμάτων του ολοκαυτώματος, του εφιάλτη του Β' Παγκοσμίου Πολέμου. Οι συμπατριώτες μου, οι συμπολίτες μου Εβραίοι της Θεσσαλονίκης, πλήρωσαν απίστευτα βαρύ φόρο αίματος στη γενοκτονία αυτή".

    Και συνεχίζει ο κ. Παπακυριαζής: "Πίσω απο το ολοκαύτωμα των Εβραίων της Θεσσαλονίκης ένα όνομα προβάλλει: Αλόις Μπρούνερ, "ο χασάπης της Θεσσαλονίκης". Με το ψήφισμα αυτό ζητείται επιτακτικά απο το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ενωσης να αναλάβει συγκεκριμένη και ενεργό δράση για την έκδοση και τη δίκη του Μπρούνερ, σε συνεργασία με τα κράτη-μέλη και τις αρμόδιες αρχές στην Ευρώπη και σε όλο κόσμο.

    Ο υψηλός συμβιβασμός αυτής της αξίωσης είναι να υπογραμμίσει τη βαθιά πίστη μας και τη σταθερή εγρήγορσή μας ότι τα αποτρόπαια εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας δεν παραγράφονται και ότι οι εναπομείναντες Ναζί εγκληματίες πολέμου δεν πρέπει να μείνουν ατιμώρητοι".

    Καταλήγοντας, ο κ. Παπακυριαζής υπογράμμισε ότι "αυτό θεωρούμε ότι ειναι μια υπεύθυνη συμβολή στο Ευρωπαϊκό Ετος κατά του ρατσισμού, της ξενοφοβίας και του αντισημιτισμού".

    Από την πλευρά του, ο Γιώργος Δημητρακόπουλος, ευρωβουλευτής της ΝΔ, δήλωσε ότι η Ομάδα του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος προσυπογράφει το ψήφισμα και πρόσθεσε: "ενώ τίποτε δεν φέρνει πίσω χαμένες ζωές, η απονομή δικαιοσύνης είναι ιστορική αναγκαιότητα και βοηθά στην επούλωση των πληγών που η ιστορία του Μπρούνερ αφησε".

    Αξίζει να σημειωθεί ότι για την υπόθεση Μπρούνερ το Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων καταχώρησε ειδικό δημοσιογραφικό αφιέρωμα στο Internet, με πλήθος στοιχείων και φωτογραφιών για τον "χασάπη της Θεσσαλονίκης".


    Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/

    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute
    mpa2html v3.04 run on Friday, 14 March 1997 - 14:18:20