Browse through our Interesting Nodes on Tourism & Recreation in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 97-03-10

Macedonian Press Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Τελευταία Ενημέρωση: 21:40 Ώρα Ελλάδος

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [Α] ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • [Β] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • [Γ] ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • [Δ] ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • [Ε] ΑΛΒΑΝΙΑ
  • [ΣΤ] ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ
  • [Ζ] ΚΥΠΡΟΣ
  • [Η] ΤΟΥΡΚΙΑ

  • ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

    [Α] ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

  • [01] Η ΝΕΑ ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΗΣ ΠΑΜΜΑΚΕΔΟΝΙΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΜΕΛΒΟΥΡΝΗΣ- ΒΙΚΤΩΡΙΑΣ
  • [02] Η ΔΙΑΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΠΟΔΗΜΟ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟ ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΤΑΙ ΤΗ ΒΟΡΕΙΑ ΑΜΕΡΙΚΗ.
  • [03] ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ Η ΝΕΟΛΑΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΑΜΕΡΙΚΗΣ
  • [04] Κ.ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ:"ΝΕΑ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟ"
  • [Β] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [05] ΚΗΔΕΥΕΤΑΙ ΑΥΡΙΟ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ Ο ΖΗΣΗΣ ΣΚΑΡΟΣ
  • [06] ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΤΩΝ ΠΡΟΕΔΡΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ ΚΑΙ ΚΥΠΡΟΥ ΕΓΙΝΕ Η ΤΕΛΕΤΗ ΕΝΘΡΟΝΙΣΗΣ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ ΠΕΤΡΟΥ
  • [07] ΣΥΝΕΔΡΙΑΖΕΙ Η ΟΛΜΕ ΓΙΑ ΝΑ ΑΠΟΦΑΣΙΣΕΙ ΤΗ ΣΥΝΕΧΙΣΗ Η ΟΧΙ ΤΗΣ ΑΠΕΡΓΙΑΣ
  • [08] ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΧΤΥΠΑΕΙ ΑΠΟ ΣΗΜΕΡΑ Η ΚΑΡΔΙΑ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΝΕΟΛΑΙΑΣ
  • [Γ] ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

  • [09] Α.ΦΟΥΡΑΣ: ΟΙ ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΕΣ ΕΔΩΣΑΝ ΠΟΝΤΟΥΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΛΥΜΠΙΑΔΑ ΤΟΥ 2004
  • [Δ] ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

    [Ε] ΑΛΒΑΝΙΑ

  • [10] ΚΡΙΣΙΜΕΣ ΣΥΣΚΕΨΕΙΣ ΣΕ ΤΙΡΑΝΑ ΚΑΙ ΑΓΙΟΥΣ ΣΑΡΑΝΤΑ
  • [11] ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΣΤΑ ΤΙΡΑΝΑ-ΑΝΕΝΔΟΤΟΙ ΟΙ ΕΞΕΓΕΡΜΕΝΟΙ
  • [12] ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ ΑΡΧΙΣΑΝ ΣΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΑ
  • [ΣΤ] ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ

  • [13] ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΟ "ΔΙΑΖΥΓΙΟ" Ι. ΚΟΣΤΟΦ-Α. ΝΤΟΓΚΑΝ
  • [14] ΒΟΥΛΓΑΡΟΡΩΣΙΚΕΣ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΓΩΓΟΥΣ ΦΥΣΙΚΟΥ ΑΕΡΙΟΥ
  • [15] ΣΑΡΔΕΛΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΒΑΛΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΦΤΩΧΟΥΣ ΤΗΣ ΣΟΦΙΑΣ
  • [16] ΒΟΥΛΓΑΡΟΙ ΕΚΛΕΨΑΝ ΛΕΩΦΟΡΕΙΟ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ ΜΕ ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΗ ΒΟΗΘΕΙΑ
  • [17] ΔΕΝ ΥΠΗΡΞΕ ΔΙΑΡΡΟΗ ΡΑΔΙΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΣΤΟ ΚΟΖΛΟΝΤΟΥΙ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗ ΤΟΥ ΣΤΑΘΜΟΥ-ΕΚΤΟΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ Ο Α' ΑΝΤΙΔΡΑΣΤΗΡΑΣ ΓΙΑ ΕΠΙΣΚΕΥΗ
  • [18] ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ ΤΟΥ ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΤΗΣ ΡΩΣΙΑΣ
  • [19] ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ "ΑΜΟΚΟ" ΣΤΗ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ
  • [20] Ο ΤΖΕΦΡΙ ΣΑΞ ΣΥΝΙΣΤΑ ΣΤΗ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ ΝΑ ΠΡΟΣΕΞΕΙ ΣΤΙΣ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΕΙΣ ΜΕ ΤΟ ΔΙΕΘΝΕΣ ΝΟΜΙΣΜΑΤΙΚΟ ΤΑΜΕΙΟ
  • [Ζ] ΚΥΠΡΟΣ

  • [21] ΑΡΧΙΖΟΥΝ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΟΙ ''ΕΚ ΤΟΥ ΣΥΝΕΓΓΥΣ'' ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ
  • [22] ΜΕ ΤΟΝ Κ.ΚΙΝΚΕΛ ΣΥΝΑΝΤΑΤΑΙ ΣΗΜΕΡΑ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ
  • [23] ΑΝΤΙΚΑΤΟΧΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΕΛΛΗΝΟΚΥΠΡΙΩΝ ΣΤΟ ΛΟΝΔΙΝΟ
  • [Η] ΤΟΥΡΚΙΑ

  • [24] ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΗ ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΑ ΘΑ ΣΤΕΙΛΕΙ Η ΤΟΥΡΚΙΑ

  • ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

    [Α] ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

    [01] Η ΝΕΑ ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΗΣ ΠΑΜΜΑΚΕΔΟΝΙΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΜΕΛΒΟΥΡΝΗΣ- ΒΙΚΤΩΡΙΑΣ

    Καταχωρήθηκε: 16:46 Ώρα Ελλάδος

    ΜΕΛΒΟΥΡΝΗ, 10 Μαρτίου 1997 (Μ.Π.Ε)

    Τη νέα σύνθεση της Εκτελεστικής της Επιτροπής μετά τις εκλογές της 9ης Μαρτίου ανακοίνωσε η Παμμακεδονική Ενωση Μελβούρνης και Βικτωρίας.

    Νέος πρόεδρος της Επιτροπής είναι ο Δημήτριος Κωνσταντινίδης, αντιπρόεδρος ο Δημήτριος Μηνάς, Γενικός Γραμματέας, ο Γεώργιος Λέντζιος, Ταμίας, ο Παύλος Αλεξιάδης και υπεύθυνος Δημοσίων Σχέσεων ο Αγγελος Χαρίτου.

    [02] Η ΔΙΑΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΠΟΔΗΜΟ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟ ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΤΑΙ ΤΗ ΒΟΡΕΙΑ ΑΜΕΡΙΚΗ.

    Καταχωρήθηκε: 21:26 Ώρα Ελλάδος

    Νέα Υόρκη,10 Μαρτίου 1997(ΜΠΕ)

    Eπίσκεψη της Διακομματικής Επιτροπής για τον Απόδημο Ελληνισμό της Βουλής των Ελλήνων θα πραγματοποιηθεί από τις 15 έως τις 31 Μαρτίου 1997 σε εννέα πόλεις της Βορείου Αμερικής, που είναι ταυτόχρονα και κέντρα του Απόδημου Ελληνισμού. Η πενταμελής αντιπροσωπεία της Επιτροπής θα έχει συναντήσεις με την ομογένεια, με Αμερικανούς και Καναδούς κυβερνητικούς παράγοντες.

    "Είναι μια προσπάθεια-ορόσημο της Βουλής των Ελλήνων η πραγματοποίηση αυτής της περιοδείας, στην οποία η αντιπροσωπεία της θα εκτιμήσει από πρώτο χέρι την κατάσταση και τις συνθήκες που επικρατούν στις κοινότητες των Ελλήνων της Βορείου Αμερικής" είπε ο κ. Χρήστος Τομαράς, Πρόεδρος του ΣΑΕ Αμερικής. "Τα άτομα που θα πάρουν μέρος στην περιοδεία αποτελούν το Προεδρείο της Διακομματικής Επιτροπής, η οποία δημιουργήθηκε για να ενδυναμώσει τις σχέσεις της Ελληνικής Πολιτείας με την Oμογένεια και να διαφυλλάξει την υπόσταση του θεσμού του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού".

    O κ. Ανδρέας Α. Αθενς, πρόεδρος του Παγκόσμιου ΣΑΕ, τόνισε επίσης τη σημασία της επίσκεψης: "Η Επιτροπή έχει πραγματοποιήσει επισκέψεις και σε Ευρωπαϊκές χώρες κι έχει αποδείξει το ενδιαφέρον της Ελλάδας για τους Ελληνες της Διασποράς. Το ενδιαφέρον αυτό είναι συγκινητικό αλλά και απαραίτητο για την ανάπτυξη των στενών δεσμών μεταξύ των Ελλήνων ανά την υφήλιο".

    Η αντιπροσωπεία της Διακομματικής Επιτροπής θα έχει επικεφαλής τον κ. Γρηγόρη Νιώτη, πρόεδρο της Επιτροπής. Τα υπόλοιπα μέλη της αντιπροσωπείας θα είναι: ο κ. Ευγένιος Χαϊτίδης, α' αντιπρόεδρος, ο κ. Σταύρος Παναγιώτου, β' αντιπρόεδρος, ο κ. Πέτρος Κουναλάκης, γραμματέας και ο κ. Τάσος Ιντζές, μέλος. Το πρόγραμμα της επίσκεψης περιλαμβάνει τις εξής πόλεις: Σικάγο (15- 17 Μαρτίου), Λος Αντζελες (18 Μαρτίου), Σαν Φραντσίσκο (19 Μαρτίου), Βοστώνη (20-21Μαρτίου), Νέα Υόρκη (22-24 Μαρτίου), Oυάσιγκτον (24-25 Μαρτίου), Oττάβα (26 Μαρτίου), Τορόντο (27-29 Μαρτίου) και Μοντρεάλ (29-31 Μαρτίου).

    [03] ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ Η ΝΕΟΛΑΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΑΜΕΡΙΚΗΣ

    Καταχωρήθηκε: 21:26 Ώρα Ελλάδος

    Νέα Υόρκη,10 Μαρτίου 1997(ΜΠΕ)

    Η προσέλκυση των νέων κοντά στην κυπριακή ομοσπονδία Αμερικής, μαζί με την περαιτέρω δραστηριοποίηση της παροικίας στο Κυπριακό, την αγορά οικήματος - κοινοτικού κέντρου - που θα στεγάσει τις δραστηριότητες των σωματείων , ήταν τα βασικά θέματα που απασχόλησαν τις εργασίες του 26ου συνεδρίου της Κυπριακής Oμοσπονδίας Αμερικής, που διεξήχθησαν το Σαββατοκύριακο στη Νέα Υόρκη και ολοκληρώθηκαν με την εκλογή νέου διοικητικού συμβουλίου.

    Oι εργασίες της πρώτης ημέρας, πλην των αρχαιρεσιών, αφορούσαν συζήτηση επί του οικήματος και απολογισμούς άλλων επιτροπών, καθώς και συζήτηση επί του καταστατικού.Το βράδυ του Σαββάτου, οι σύνεδροι καλωσόρισαν επίσημα, στη διάρκεια δεξίωσης, το νέο πρέσβη της Κύπρου στις ΗΠΑ Ανδρο Νικολαϊδη και το νέο γενικό πρόξενο Παντελή Ηλιάδη.

    Το μεγαλύτερο μέρος των εργασιών της πρώτης ημέρας καλύφθηκε με απολογισμούς της δραστηριότητας των σωματείων των επιτροπών και των κυβερνητών και με ενημέρωση των συνέδρων για το Κυπριακό, από τον γενικό πρόξενο κ. Ηλιάδη, ο οποίος απάντησε σε πολλές ερωτήσεις."Oι προσπάθειές σας, τόνισε ο κ. Ηλιάδης θα πρέπει να είναι στραμμένες προς την κατεύθυνση εκείνων των κέντρων αποφάσεων, που είναι σε θέση να επηρεάσουν τα πράγματα, ώστε οι εξελίξεις να ανταποκρίνονται στα οράματα του Κυπριακού λαού, είπε. Το 1997, αναμένεται να είναι χρονιά σημαντικών εξελίξεων για το κυπριακό.Με τη συστράτευση όλων των δυνάμεών μας, με αγωνιστικότητα και πίστη, θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας για δίκαιη λύση του κυπριακού προβλήματος, για την προστασία της ανεξαρτησίας, της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Κύπρου".

    Για τις δραστηριότητες της ΚOΑ στα δύο χρόνια της θητείας του ως πρόεδρος, μίλησε ο κ.Π. Παπανικολάου. "Oι δραστηριότητες της Oμοσπονδίας μπορούν να ταξινομηθούν σ' αυτές που συνδέονται με το εθνικό θέμα, σ' αυτές που είχαν στόχο τη βοήθεια των σωματείων-μελών και τις φιλανθρωπικές.Για το εθνικό θέμα, που αποτελεί πρωταρχικό σκοπό της Oμοσπονδίας, οργανώσαμε πολλές εκδηλώσεις με Αμερικανούς βουλευτές και γερουσιαστές, πολυάριθμες συναντήσεις με μέλη του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών, του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας και τον ίδιο τον πρόεδρο Κλίντον. Συμβάλλαμε στην προώθηση νομοσχεδίων στο κογκρέσο, που έχουν σχέση με το πρόβλημα της Κύπρου και συνεργασθήκαμε με οργανισμούς εντός και εκτός των ΗΠΑ, για την προώθηση του προβλήματος.

    Για τη νεολαία προσπαθήσαμε,σημείωσε ο κ. Παπανικολάου, με διάφορα προγράμματα να τραβήξουμε κοντά μας τους νέους δεύτερης και τρίτης γενιάς. Oργανώθηκαν ειδικές βραδιές για τη νεολαία με δωρεά είσοδο, με μουσική και ψυχαγωγία για να περάσουν όπως αυτοί θα ήθελαν. Δώσαμε επίσης, βάρος στα χορευτικά συγκροτήματα των σωματείων και στις αθλητικές ομάδες, διότι η πείρα μας έχει διδάξει ότι για να έρθει κοντά η νεολαία πρέπει να της προσφέρεις εκείνο που η ίδια επιθυμεί να έχει. Μάθαμε ότι οι παραδοσιακοί κυπριακοί χοροί και ο αθλητισμός είναι δραστηριότητες που τραβούν τους νέους.

    Επιτυχημένη χαρακτήρισε τη δραστηριότητα της ΚOΑ και της επιτροπής "Δικαιοσύνη για την Κύπρο" ο πρόεδρος της επιτροπής Σάββας Τσίβικος. "Τα τελευταία δύο χρόνια μπορέσαμε να κάνουμε πράγματα που δεν επιτύχαμε ποτέ στο παρελθόν, ίσως γιατί έχουμε ωριμάσει σαν κοινότητα και σαν άτομα και μπορούμε να βλέπουμε τα πράγματα από διαφορετική σκοπιά, συγκεντρώνοντας εκεί που πρέπει τις προσπάθειές μας", είπε.

    O κ. Τσίβικος στάθηκε ιδιαίτερα στις τακτικές επαφές με Αμερικανούς πολιτικούς και στην προώθηση χρήσιμων για το κυπριακό νομοσχεδίων, μαζί και τις προσπάθειες να σταματήσει ο εξοπλισμός της Τουρκίας από τις ΗΠΑ. Εντόπισε παρ' όλα αυτά και τιςαδυναμίες του έργου της Oμοσπονδίας και άλλων οργανισμών που ασχολούνται με τα εθνικά θέματα. Oπως, η μη συνέχιση της προσπάθειας και ο ελλειπής συντονισμός.

    "Πολλές φορές είπε χαρακτηριστικά, ο καθένας μας δημιουργεί το δικό του πρόγραμμα και ξεχνούμε γιατί αγωνιζόμαστε". Και εισηγήθηκε καλύτερη επικοινωνία και συντονισμό από ουδέτερο σώμα, όπως την πρεσβεία και θεσμοποίηση "τριμηνιαίων συναντήσεων με συμμετοχή των μεγαλυτέρων φορέων που ασχολούνται με τα εθνικά θέματα, με σκοπό τον καθορισμό βραχυχρονίων και μακροχρονίων στόχων".

    [04] Κ.ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ:"ΝΕΑ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟ"

    Καταχωρήθηκε: 21:40 Ώρα Ελλάδος

    Βοστώνη,10 Μαρτίου 1997(ΜΠΕ)

    Την ανάγκη χάραξης μιάς νέας στρατηγικής του οικουμενικού Ελληνισμού, επισήμανε ο γενικός γραμματέας του ΠΑΣOΚ, βουλευτής Κώστας Σκανδαλίδης, μιλώντας στο Μαλιώτειο Πολιτιστικό Κέντρο της Βοστώνης. O κ. Σκανδαλίδης πραγματοποιεί πολυήμερη περιοδεία στις ΗΠΑ και στον Καναδά, για να συμμετάσχει στις εκδηλώσεις για την 50η επέτειο της ενσωμάτωσης της Δωδεκανήσου με τη μητέρα Ελλάδα. Το Σάββατο το βράδυ ο κ. Σκανδαλίδης παρέστη στη χοροεσπερίδα του Συλλόγου Δωδεκανησίων Βοστώνης, που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο των πανηγυρικών εκδηλώσεων της ενσωμάτησης.

    "Εχω έλθει πολλές φορές στην Αμερική. Και πρέπει να πω ότι κάθε φορά που έρχομαι, γνωρίζω και ένα ακόμα κομμάτι αυτού του μεγάλου έθνους. Του έθνους που έχει πολλή καρδιά και ψυχή".Αυτό υπογράμμισε μιλώντας στο Μαλιώτειο Πολιτιστικό Κέντρο του Ελληνικού Κολεγίου Βοστώνης, ο Κώστας Σκανδαλίδης.Η ομιλία του στην ανοιχτή ομογενειακή εκδήλωση που οργανώθηκε από την Oμοσπονδία ελληνοαμερικανικών σωματείων Νέας Αγγλίας, με βασικό θέμα "Η Ελλάδα στο σταυροδρόμι της Νέας Εποχής", αναφέρθηκε στα προβλήματα με την Τουρκία."Πιστεύω ότι το Αιγαίο και σήμερα μπορεί να γίνει θάλασσα ειρήνης, πολιτισμού και συνεργασίας και τόπος παγκόσμιας συνεννόησης, χώρος παγκόσμιας και ευρωπαϊκής κληρονομιάς. Σίγουρα τόπος ανάδειξης του πνεύματος μιας σύγχρονης Ευρωπαϊκής αναγέννησης. Αυτό είναι, χωρίς να παρεξηγηθώ το δικό μου όραμα".

    O πρώην Υπουργός έπλεξε επίσης το εγκώμιο των απόδημων Ελλήνων. "Εσείς ήρθατε εδώ σ' ένα άλλο τόπο, για πάρα πολλά χρόνια. Χτίσατε τις παροικίες σας, τα σπίτια σας, τις δουλειές σας, δεν ήρθατε να επιβληθείτε, να κατακτήσετε, ήρθατε να δώσετε ειρηνικά, μαζί μ' ένα λαό δημιουργικό και προοδευτικό, όπως ο αμερικανικός λαός.Δεν ήρθατε σαν αποικιοκράτες. Μόνο η ελληνική γλώσσα και η αραβική έχουν τη λέξη παροικία και όχι αποικία. Ετσι λοιπόν, τίποτα δεν μας χωρίζει από τον τουρκικό λαό. Θέλουμε να ζούμε ειρηνικά να αποκαταστήσουμε επικοινωνία και ανταλλαγές, να ακολουθήσουμε μια πολιτική αμοιβαίου συμφέροντος. Σε μια νέα διεθνή τάξη πραγμάτων, μπορούν η Ελλάδα και η Τουρκία να έχουν κοινά μακροπρόθεσμα συμφέροντα".

    Αναφερόμενος στις δυσλειτουργίες του ελληνικού κράτους, ο κ. Σκανδαλίδης είπε: "Πρέπει να φτιάξουμε ένα σύγχρονο κράτος, να χτυπήσουμε τη διαφθορά, για να μπορέσουμε να στήσουμε από την αρχή μια ουσιαστική αναπτυξιακή προσπάθεια. Αυτό το κράτος δεν το φτιάξαμε 180 χρόνια, από την απελευθέρωση. Είναι ώρα να το φτιάξουμε τώρα στη σύγχρονη εποχή"."Και πρέπει, πάνω απ' όλα, να δούμε ξανά τη στρατηγική του Oικουμενικού Ελληνισμού, των Ελλήνων της διασποράς", τόνισε, και πρόσθεσε, ότι το ΣΑΕ θ'αναλάβει την αντιγραφή του Παγκόσμιου Ελληνισμού σε πρώτη φάση.

    Τέλος, σε επί μέρους ερωτήσεις από το ακροατήριο, ο κ. Σκανδαλίδης είπε ότι η βουλή θα δώσει παράταση 6 μηνών, μέχρι το Σεπτέμβριο στους απόδημους για την απογραφή ακινήτων στην Ελλάδα και τη σχετική καταβολή του φόρου.

    [Β] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [05] ΚΗΔΕΥΕΤΑΙ ΑΥΡΙΟ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ Ο ΖΗΣΗΣ ΣΚΑΡΟΣ

    Καταχωρήθηκε: 17:47 Ώρα Ελλάδος

    ΑΘΗΝΑ, 10 Μαρτίου 1997 (ΜΠΕ)

    Κηδεύεται αύριο στις 2 μ.μ, στο Α' Νεκροταφείο Αθηνών, ο σημαντικός Ελληνας λογοτέχνης, Ζήσης Σκάρος (Αποστόλης Ζήσης), που πέθανε προχθές ξαφνικά.

    Ο Σκάρος γεννήθηκε το 1917 στο χωριό Κανάλια Καρδίτσας. Από τα μαθητικά του χρόνια εντάχθηκε στο Κομμουνιστικό Κίνημα. Στα 17 του έγινε μέλος της ΟΚΝΕ και αργότερα του ΚΚΕ. Στη διάρκεια της γερμανικής κατοχής συνελήφθη και έμεινε έγκλειστος στο στρατόπεδο του Χαϊδαρίου.

    Ο εκλιπών ασχολήθηκε με επιτυχία με όλα τα είδη του γραπτού λόγου. Ξεχωριστή θέση στη λογοτεχνική προσφορά του, έχει το τρίτομο έργο του "Οι ρίζες του ποταμού" που τιμήθηκε με κρατικό βραβείο. Αλλο ένα σημαντικό βιβλίο του Ζήση Σκάρου είναι και "Οι κλούβες", εμπνευσμένο απο την πάλη κατά του φασισμού.

    [06] ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΤΩΝ ΠΡΟΕΔΡΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ ΚΑΙ ΚΥΠΡΟΥ ΕΓΙΝΕ Η ΤΕΛΕΤΗ ΕΝΘΡΟΝΙΣΗΣ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ ΠΕΤΡΟΥ

    Καταχωρήθηκε: 16:46 Ώρα Ελλάδος

    ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ , 10 Μαρτίου (Μ.Π.Ε)

    Με ιδιαίτερη λαμπρότητα πραγματοποιήθηκε χθες στον ιερό ναό του Ευαγγελισμού στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου, η τελετή της ενθρόνισης του 117ου Πάπα και Πατριάρχη Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής Πέτρου, ο οποίος εξελέγη στις 21 Φεβρουαρίου στον πατριαρχικό θρόνο του Αγίου Μάρκου της δευτερόθρονης εκκλησίας των Αλεξανδρέων, μετά το θάνατο του μακαριστού Πατριάρχη Παρθενίου του Γ' ,στις 23 Ιουλίου 1996, στην Αμοργό.

    Τον Πατριάρχη προσφώνησε ο μητροπολίτης Χαρτούμ και παντός Σουδάν Διονύσιος και αμέσως μετά ο νέος προκαθήμενος εκφώνησε τον ενθρονιστήριο λόγο του. Στην τελετή της ενθρόνισης, εκτός των Προέδρων Ελλάδας και Κύπρου Κωνσταντίνου Στεφανόπουλου και Γλαύκου Κληρίδη, και εκπροσώπων όλων των Ορθόδοξων Εκκλησιών και όλων των θρησκευτικών δογμάτων, παραβρέθηκαν ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Γιώργος Ρωμαίος, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου, ο υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννος Κρανιδιώτης, πολυμελής αντιπροσωπεία βουλευτών από όλα τα κόμματα της ελληνικής Βουλής, με επικεφαλής τους δύο αντιπροέδρους της Παναγιώτη Κρητικό και Παναγιώτη Σγουρίδη, ο Δήμαρχος Αθηναίων Δημήτρης Αβραμόπουλος, οι υπουργοί Παιδείας και Υγείας της Κυπριακής Δημοκρατίας Κλαίρη Αγγελίδου και Μανώλης Χριστοφίδης, οι αρχηγοί των κυπριακών κομμάτων Δημήτρης Χριστόφιας και Βάσος Λυσσαρίδης, καθώς και ο υπουργός Δικαιοσύνης του Καμερούν, εκπρόσωπος του Προέδρου της χώρας του, Λώραν Έσο.

    [07] ΣΥΝΕΔΡΙΑΖΕΙ Η ΟΛΜΕ ΓΙΑ ΝΑ ΑΠΟΦΑΣΙΣΕΙ ΤΗ ΣΥΝΕΧΙΣΗ Η ΟΧΙ ΤΗΣ ΑΠΕΡΓΙΑΣ

    Καταχωρήθηκε: 16:46 Ώρα Ελλάδος

    ΑΘΗΝΑ , 10 Μαρτίου (Μ.Π.Ε.)

    Το διοικητικό συμβούλιο της ΟΛΜΕ συνεδριάζει απο το πρωί για να αποφασίσει τη συνέχιση ή όχι της απεργίας των καθηγητών για ένατη εβδομάδα.

    Σύμφωνα με πληροφορίες οι καθηγητές που πρόσκεινται στο ΠΑΣΟΚ θα προτείνουν για άλλη μια φορά την αναστολή των απεργιακών κινητοποιήσεων,αλλά η πρόταση θα απορριφθεί με οριακή πλειοψηφία απο τα άλλα μέλη του διοικητικού συμβουλίου.Επι της πρότασης της ΟΛΜΕ θα αποφασσιουν αύριο οι γενικές συνελεύσεις των καθηγητών μέσης εκπαίδευσης και την Τετάρτη οι πρόεδροι των τοπικών ενώσεων θα συνεδριάσουν για να πάρουν την τελική απόφαση.

    Την Τετάρτη όμως στο Μονομελές Πρωτοδικείο της Αθήνας, στο τμήμα εργατικών Διαφορών θα συζητηθούν και οι προσφυγές γονέων των μαθητών που ζητούν να κηρυχθεί παράνομη και καταχρηστική η απεργία των καθηγητών και να επιστρέψουν στα σχολεία.

    Οι καθηγητές έχουν προγραμματίσει συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω απο τα δικαστήρια της Αθήνας.

    [08] ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΧΤΥΠΑΕΙ ΑΠΟ ΣΗΜΕΡΑ Η ΚΑΡΔΙΑ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΝΕΟΛΑΙΑΣ

    Καταχωρήθηκε: 16:23 Ώρα Ελλάδος

    ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ, 10 Μαρτίου 1997 (ΜΠΕ)

    Στο επίκεντρο του νεολαιίστικου ευρωπαϊκού προβληματισμού βρίσκεται από σήμερα η Θεσσαλονίκη, με την επίσημη έναρξη των εργασιών της 24ης Διεθνούς Συνόδου του Ευρωκοινοβουλίου Νέων, που κηρύχθηκε το πρωί στην Παλιά Φιλοσοφική Σχολή του ΑΠΘ.

    Νέοι και νέες, περίπου 230 στον αριθμό από 22 χώρες της Ευρώπης συμπεριλαβανομένης και της Ελλάδας, συναπαντήθηκαν στην αίθουσα του Αριστοτελείου,

    από όπου ξεκίνησε ένας μαραθώνιος ανταλλαγής απόψεων και προβληματισμών, κατάθεσης προτάσεων και οραματισμών για το μέλλον της Ευρώπης και των νεαρών σήμερα πολιτών της, στην πόλη που φιλοξενεί για δεύτερη φορά το θεσμό στα δέκα χρόνια της λειτουργίας του.

    Την επίσημη έναρξη κήρυξε η πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Νέων κ. Bettina Carr-Allinson. Χαιρετισμούς απηύθηναν ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης και πρόεδρος του Οργανισμού Πολιτιστικής Πρωτεύουσας κ. Κωνσταντίνος Κοσμόπουλος. Σε μια σύντομη παρουσίαση του προγράμματος της Συνόδου προχώρησε ο πρόεδρος της Συνόδου κ. Κυριάκος Χατζάρας, ο οποίος μετέφερε και μήνυμα του προέδρου της Δημοκρατίας κ. Κωστή Στεφανόπουλου. Το μήνυμα του προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου μετέφερε από την πλευρά του ο Ελληνας Ευρωβουλευτής κ. Νίκος Παπακυριαζής, για να ακολουθήσει μια σύντομη παρουσίαση των 22 εθνικών αντιπροσωπειών.

    Oι επόμενες δύο ημέρες Τρίτη 11 και Τετάρτη 12 Μαρτίου, είναι αφιερωμένες στις συνεδριάσεις των δεκαπέντε επιτροπών, που θα επεξεργαστούν ισάριθμα επιμέρους ζητήματα. Ανάμεσα σ' αυτά, θέματα που αφορούν τον Ευρωπαίο πολίτη, τις εξωτερικές σχέσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης, την ασφάλεια και τη συνεργασία των ευρωπαϊκών λαών κ.α.

    Τα πορίσματα θα τεθούν υπό ψήφιση την Παρασκευή 14 και το Σάββατο 15 Μαρτίου, στη διάρκεια της γενικής συνέλευσης που θα επικυρώσει της τελικές θέσεις του Ε.Κ.Ν. Τα ψηφίσματα θα κατατεθούν, μετά το τέλος της, στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

    Στη διάρκεια της Συνόδου θα πραγματοποιηθούν παράλληλες εκδηλώσεις, όπως το "Ευρωκοντσέρτο" την Πέμπτη στις 9:30 στην αίθουσα τελετών του ΑΠΘ, ένα πάρτι στο "Μύλο" την Τετάρτη το βράδυ, καθώς και επισκέψεις των νέων σε εκδηλώσεις της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας. Οι σύνεδροι, που φιλοξενούνται από οικογένειες της πόλης, θα παραμείνουν στη Θεσσαλονίκη μέχρι την Κυριακή 16 Μαρτίου.

    Το ΕΚΝ ιδρύθηκε το 1987 στο Φοντενεμπλό της Γαλλίας, με στόχο να προωθήσει την ευρωπαϊκή διάσταση της εκπαίδευσης, δίνοντας στους νέους την ευκαιρία να έχουν μια πρώτη πολύ θετική κοινοβουλευτική εμπειρία. Η Ελληνική Εθνική Επιτροπή του ΕΚΝ που έχει έδρα τη Θεσσαλονίκη λειτουργεί από το 1992, υπό την αιγίδα του δήμου Θεσσαλονίκης και σε συνεργασία με το ΑΠΘ και το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας. Στη διοργάνωση της 24ης Συνόδου συμμετέχουν ο Οργανισμός Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης "Θεσσαλονίκη 1997" και ο δήμος.

    [Γ] ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

    [09] Α.ΦΟΥΡΑΣ: ΟΙ ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΕΣ ΕΔΩΣΑΝ ΠΟΝΤΟΥΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΛΥΜΠΙΑΔΑ ΤΟΥ 2004

    Καταχωρήθηκε: 16:23 Ώρα Ελλάδος

    ΑΘΗΝΑ, 10 Μαρτίου 1997 (Μ.Π.Ε)

    ''Οι πρωταθλητές έδωσαν πόντους στην Ελλάδα για να διεκδικήσει τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004. Θα τους δοθούν πριμ και κίνητρα'', είπε ο υφυπουργός Αθλητισμού Ανδρέας Φούρας, υποδεχόμενος στο αεροδρόμιο του Ελληνικού τους Ελληνες αθλητές που διακρίθηκαν στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Κλειστού Στίβου που πραγματοποιήθηκε στο Παρίσι.

    Σε κλίμα συγκίνησης και χαράς συγγενείς και φίλοι των δύο παγκόσμιων πρωταθλητών, του Χάρη Παπαδιά και της Κατερίνας Κόφφα, αλλά και των άλλων αθλητών που συντέλεσαν στη ικανοποιητική ελληνική εμφάνιση στο Παρίσι και στη μεγάλη επιτυχία, του Λάμπρου Παπακώστα, της Κατερίνας Θάνου, της Νίκης Ξάνθου και του Σπύρου Βασδέκη, υποδέχθηκαν το μεσημέρι τους πρωταθλητές μας στο αεροδρόμιο του Ελληνικού.

    [Δ] ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

    [Ε] ΑΛΒΑΝΙΑ

    [10] ΚΡΙΣΙΜΕΣ ΣΥΣΚΕΨΕΙΣ ΣΕ ΤΙΡΑΝΑ ΚΑΙ ΑΓΙΟΥΣ ΣΑΡΑΝΤΑ

    Καταχωρήθηκε: 18:32 Ώρα Ελλάδος

    ΑΓΙΟΙ ΣΑΡΑΝΤΑ, 10 Μαρτίου 1997 (ΜΠΕ)

    Δύο κρίσιμες συσκέψεις πραγματοποιούνται σήμερα το βράδυ, η μία στους Αγίους Σαράντα και η άλλη στα Τίρανα και απο το αποτέλεσμα τους θα κριθεί εάν η Αλβανία θα ξαναγυρίσει στους κανονικούς ρυθμούς ζωής ή αν θα οδηγηθεί σε εμφύλιο πόλεμο.

    Στους Αγίους Σαράντα συνεδριάζουν οι ηγέτες των εξεγερμένων απο διάφορες πόλεις της νότιας και κεντρικής Αλβανίας για να καθορίσουν την στάση τους απέναντι στη συμφωνία που ανακοινώθηκε χθες στα Τίρανα μεταξύ του προέδρου Μπερίσα και των πολιτικών κομμάτων και προβλέπει τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών μέχρι τον Ιούνιο.

    Στα Τίρανα ο πρόεδρος Μπερίσα έχει νέα συνάντηση με τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων σχετικά με το σχήμα της νέας κυβέρνησης, την τροποποίηση του εκλογικού νόμου και αλλαγές στην υπηρεσία ασφάλειας, την αστυνομία και τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης.

    Η χθεσινή συμφωνία Μπερίσα-πολιτικών κομμάτων δεν ικανοποίησε τους εξεγερμένους που δηλώνουν αποφασισμένοι να συνεχίσουν τον αγώνα τους μέχρι να παραιτηθεί ο πρόεδρος Μπερίσα και να προκηρύξει τίμιες και δημοκρατικές εκλογές υπό διεθνή επίβλεψη. "Μας έχει εξαπατήσει πολλές φορές στο παρελθόν", δηλώνουν στελέχη των εξεγερμένων αναφερόμενοι στον Μπερίσα.

    Οι εξεγερμένοι Αλβανοί, που τις τελευταίες ημέρες έχουν οργανωθεί σε ένα είδος αντάρτικου στρατού υπο τις διαταγές απόστρατων αξιωματικών και αξιωματικών που έχουν λιποτακτήσει και προσχώρησαν στην εξέγερση, προχώρησαν σήμερα σε νέα προέλαση καταλαμβάνοντας τις κωμοπόλεις Κουτσόβα, Βεράτη και Σκράπαρη.

    Πολύνεκρες συγκρούσεις έγιναν χθές στην Πρεμετή, όπου τουλάχιστον επτά άτομα σκοτώθηκαν. Οι εξεγερμένοι επιτέθηκαν κατά του αλβανικού στρατού, λεηλάτησαν το στρατόπεδο της πόλης και πυρπόλησαν τον αστυνομικό σταθμό.

    Ολα ξεκίνησαν όταν πράκτορες του Μπερίσα πυροβόλησαν και σκότωσαν τον λυκειάρχη της πόλης. Γεμάτοι οργή και αγανάκτηση οι εξεγερμένοι κινήθηκαν εναντίον των στρατιωτών. Ακολούθησε ανταλλαγή πυροβολισμών με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τουλάχιστον έξι άτομα. Τελικά ο στρατός εγκατέλειψε τις θέσεις του. Οι εξεγερμένοι μπήκαν στο στρατόπεδο το οποίο λεηλάτησαν και στη συνέχεια επιτέθηκαν στον αστυνομικό σταθμό.

    [11] ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΣΤΑ ΤΙΡΑΝΑ-ΑΝΕΝΔΟΤΟΙ ΟΙ ΕΞΕΓΕΡΜΕΝΟΙ

    Καταχωρήθηκε: 21:35 Ώρα Ελλάδος

    ΤΙΡΑΝΑ, 10 Μαρτίου 1997 (ΜΠΕ)

    Ο Αλβανός Πρόεδρος Σαλί Μπερίσα και τα κόμματα της αντιπολίτευσης έκαναν άλλο ένα βήμα προς τη κατεύθυνση της εξομάλυνσης της κατάστασης στη χώρα. Συμφώνησαν ως προς τη σύνθεση της νέας κυβέρνησης που θα έχει μεταβατικό χαρακτήρα και θα διεξάγει πρόωρες εκλογές. Ως σημαντική παραχώρηση του προέδρου θεωρείται η απόφαση να ανατεθεί το πανίσχυρο Υπουργείο Εσωτερικών στο Σοσιαλιστικό κόμμα. Στην κυβέρνηση εθνικής συμφιλίωσης αναμένεται να εκπροσωπηθεί με έναν Υπουργό και η ελληνική μειονότητα.

    Ομως, και η νέα αυτή συμφωνία δεν φαίνεται να ικανοποιεί τους εξεγερμένους ενοπλους στη νότια Αλβανία. Οι εξεγερμένοι επιμένουν στην παραίτηση του προέδρου Μπερίσα γιατί, οπως λένε, το παρελθόν έχει αποδείξει ότι ο Αλβανός πρόεδρος είναι αναξιόπιστο πρόσωπο και δεν τηρεί τις υποσχέσεις του.

    Το ηθικό των εξεγερμενων στο Νότο ενισχύθηκε μετά τη σημερινή πρώτη μεγάλη διαδήλωση εξαπατηθέντων απο τις παρατράπεζες στην πρωτεύουσα Τίρανα. Για πρώτη φορά σήμερα ακούστηκε και στην πρωτεύουσα το αίτημα για άμεση παραίτηση του προέδρου Μπερισα.

    Οι δυνάμεις των εξεγερμένων που ήδη έχουν οργανωθεί σε αντάρτικο προελαύνουν προς Βορρά και καταλαμβάνουν την μια πόλη μετά την άλλη. Από σήμερα στα χέρια των ενόπλων βρίσκεται και η μεγαλύτερη αεροπορική βάση της Αλβανίας στην περιοχή Κουτσοβα, εκατόν είκοσι χιλιόμετρα απο τα Τίρανα.

    Σοβαρές ανησυχίες μεταξύ των ενόπων προκάλεσε ισχυρότατη έκρηξη που σημειώθηκε σήμερα στις 5 το απόγευμα σε κεντρική υπογεια στρατιωτική αποθήκη πυρομαχικών, δύο χιλιόμετρα νότια του Αργυροκάστρου. Η δεκαπενταμελής επιτροπή συντονισμού στο Αργυρόκαστρο αποφάσισε να απαγορεύσει την κυκλοφορία πολιτών μετά τις 10 το βράδυ και στους δρόμους της πόλης αλλά και στα μπλόκα έξω απο αυτήν θα βρίσκονται μόνο οι ομάδες περιπολίας.

    Οι εξεγερμένοι εχουν σχεδόν περικυκλώσει την πόλη Φιερι που αποτελεί την τελευταία μεγάλη στρατιωτική εγκατάσταση του καθεστώτος Μπερίσα πριν απο τα Τίρανα. Πληροφορίες αναφέρουν ότι στο Φιερι έχουν μεταφερθεί εκατοντάδες αντρες της αστυνομίας και των μυστικών υπηρεσιών για να την υπερασπίσουν. Το καθεστώς Μπερίσα έπαψε πλέον να βασίζεται στο στρατό αφού πολλοί κληρωτοί οπλίτες αλλά και αξιωματικοί του στρατού αρνούνται να στρέψουν τα όπλα τους κατά των πολιτών.

    [12] ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ ΑΡΧΙΣΑΝ ΣΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΑ

    Καταχωρήθηκε: 17:47 Ώρα Ελλάδος

    ΤΙΡΑΝΑ , 10 Μαρτίου (Μ.Π.Ε.)

    Αρχισαν οι διαβουλεύσεις μεταξύ των πολιτικών κομμάτων και του Προέδρου Μπερίσα για το σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής ενότητας.Στις συναντήσεις και τις συζητήσεις που γίνονται συμμετέχει και το σοσιαλιστικό κόμμα.

    Οπως συμφωνήθηκε χθές, θα σχηματιστεί κυβέρνηση,στην οποία θα συμμετέχουν όλα τα κόμματα,που μοναδικό έργο θα έχει να βγάλει τη χώρα απο την κρίση και να διεξαγάγει τίμιες και αδιάβλητες βουλευτικές εκλογές μέχρι τον Ιούνιο.

    Ο Πρόεδρος Μπερίσα ενέδεωσε στις πιέσεις της αντιπολίτευσης,αλλά κυρίως στην πίεση των ευρωπαϊκών χωρών και των Ηνωμένων Πολιτειών,ενώ καταλυτικό ρόλο έπαιξε η αδυναμία του να ελέγξει το στρατό, που είτε δεν κινήθηκε είτε προσχώρησε στο πλευρό των εξεγερμένων κατοίκων του νότου.

    Οι εξελίξεις αυτές εγιναν δεκτές και με ενθουσιασμό, αλλά και με σκεπτικισμό απο τους κατοίκους των πόλεων που δεν ελέγχονται απο την κυβέρνηση.

    "Είναι η πρώτη νίκη" είπαν οι κάτοικοι του Αργυροκάστρου, που φαίνεται ότι έδωσαν το "τελειωτικό χτύπημα" στην αδιαλλαξία του Μπερίσα.Εξακολουθούν όμως να ζητούν την παραίτησή του απο το προεδρικό αξίωμα και τονίζουν ότι , δεν πρόκειται να παραδώσουν τον οπλισμό τους,αν δεν εφαρμοστούν οι αποφάσεις για κυβέρνηση εθνικής ενότητας."Πολλές φορές μας ξεγέλασε ο Μπερίσα" τονίζουν οι κάτοικοι ,που έμαθαν να είναι επιφυλακτικοί για τις προθέσεις του Αλβανού Προέδρου.

    Στο μεταξύ στην Αθήνα, η ελληνική κυβέρνηση χαρακτήρισε "θετικό βήμα" τις εξελίξεις στην γειτονική χώρα και ο κυβερνητικό εκπρόσωπος δήλωσε πώς είναι ένα βήμα για την εκτόνωση της κατάστασης.

    [ΣΤ] ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ

    [13] ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΟ "ΔΙΑΖΥΓΙΟ" Ι. ΚΟΣΤΟΦ-Α. ΝΤΟΓΚΑΝ

    Καταχωρήθηκε: 14:00 Ώρα Ελλάδος

    ΣΟΦΙΑ, 10 Μαρτίου 1997 (ΜΠΕ-του Μπ. Μπορισοφ)

    Αυτόνομα και χωρίς συνεργασία με την Ενωση Δημοκρατικών Δυνάμεων θα κατέβει στις πρόωρες βουλευτικές εκλογές το φιλοτουρκικό Κίνημα Δικαιωμάτων και Ελευθεριών του Αχμέτ Ντογκάν, όπως αποφάσισε η εθνική διάσκεψη του Κινήματος που συνήλθε το Σαββατοκύριακο.

    "Η Ενωση Δημοκρατικών Δυνάμεων είναι ανύπαρκτη χωρίς τη συμμετοχή μας", δήλωσε ο κ. Ντογκάν επισημαίνοντας ότι θα συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις με τον ηγέτη της Ενωσης, Ιβάν Κοστοφ, με σκοπό το ενδεχόμενο μετεκλογικής συνεργασίας.

    Οπως έγινε γνωστό το Κίνημα Δικαιωμάτων και Ελευθεριών συζητάει την πιθανότητα προεκλογικής συνεργασίας με το φιλελεύθερο σχήμα που ιδρύθηκε πρόσφατα κι έχει την εύνοια του πρώην προέδρου της Βουλγαρίας, Ζέλιου Ζέλεφ, καθώς και με άλλα εξωκοινοβουλευτικά κόμματα.

    Ο κ. Κοστοφ προειδοποίησε τον κ. Ντογκάν ότι μπορεί το κόμμα του να μην ξεπεράσει το φράγμα του 4% και κατά συνέπεια δεν θα μπει στη Βουλή. Σε συνέντευξη του που δημοσιεύεται στην εφημερίδα "24 Ωρες" ο ηγέτης της Ενωσης Δημοκρατικών Δυνάμεων υπογραμμίζει μεταξύ άλλων:"¨Το Κίνημα του κ. Ντογκάν απορρίπτει την αρχή της ίδιας μεταχείρισης που ακολουθεί η ΕΔΔ προς όλους τους συμμάχους της. Ενδεχόμενη απουσία εκπροσώπων του τουρκικού έθνους στη νέα Βουλή μπορεί να απειλήσει την κοινωνική γαλήνη στη Βουλγαρία, αλλά και τη γεωπολιτική σταθερότητα στα Βαλκάνια και τη Νοτιοανατολική Ευρώπη και να σταθεί εμπόδιο στην πορεία της χώρας προς την Ευρωπαική Ενωση και το ΝΑΤΟ".

    [14] ΒΟΥΛΓΑΡΟΡΩΣΙΚΕΣ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΓΩΓΟΥΣ ΦΥΣΙΚΟΥ ΑΕΡΙΟΥ

    Καταχωρήθηκε: 19:58 Ώρα Ελλάδος

    ΣΟΦΙΑ, 10 Μαρτίου 1997 (ΒΤΑ- ΜΠΕ)

    Την πρόθεση της Βουλγαρίας να σταματήσει τη διαδικασία παραχώρησης δικαιωμάτων του δημοσίου σχετικά με τους αγωγούς φυσικού αερίου, με το επιχείρημα ότι είναι νομικά ελλιπής, εξέφρασε ο αντιπρόεδρος της βουλγαρικής κυβέρνησης, Αλεξάντερ Μπόζκοφ, μετά την ολοκλήρωση των διαβουλεύσεων που είχε με ρωσική αντιπροσωπεία με επικεφαλής τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, Ολεγκ Λόμποφ, σήμερα στη Σόφια.

    Οι δυο πλευρές αποφάσισαν να επεξεργαστούν από κοινού σχέδιο-απόφασης για την μεταφορά ρωσικού φυσικού αερίου διά της βουλγαρικής επικράτειας και εξέφρασαν την μη ικανοποίησή τους από τη δραστηριότητα της πρώην κυβέρνησης Βίντενοφ σχετικά με τις διαδικασίες παραχώρησης δικαιωμάτων του βουλγαρικού δημοσίου για το θέμα αυτό.

    "Οι ειδικοί θα παρουσιάσουν τη θέση τους σχετικά με το θέμα εάν θα γίνει παραχώρηση των δικαιωμάτων του δημοσίου ή θα γίνει σύναψη διμερούς ή τριμερούς συμφωνίας", υπογράμμισε ο κ.Μπόζκοφ.

    Στις συνομιλίες συμμετείχαν και εκπρόσωποι της ρωσικής εταιρίας φυσικού αερίου, "Γκάζπρομ", οι οποίοι συμφώνησαν με τη βουλγαρική εταρία "Γλαβμπουλγκαρστρόι" να κατασκευάσουν από κοινού εγκαταστάσεις της "Γκάζπρομ" στη Βουλγαρία και στη Ρωσία.

    Οσον αφορά στον πυρηνικό σταθμό παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στο Κοζλοντούι, ο κ.Μπόζκοφ, ανακοίνωσε πως η Ρωσία θα αναλάβει τον εκσυγχρονισμό του 1ου, 2ου, 3ου και 4ου αντιδραστήρα, καθώς και την προμήθεια του Σταθμού με πυρηνικά καύσιμα,ενώ πρόσθεσε ότι για τους άλλους δυο αντιδραστήρες, ήδη υπάρχει συμφωνία- πλαίσιο με διεθνή κοινοπραξία.

    Από την πλευρά του ο αντιπρόεδρος της ρωσικής κυβέρνησης, Ολεγκ Λόμποφ, πρότεινε τη δημιουργία ζώνης ελευθέρου εμπορίου μεταξύ Βουλγαρίας και Ρωσίας με την προοπτική της συνεχούς διεύρυνσή της.

    Η ρωσική πλευρά εκδήλωσε ενδιαφέρον για την αύξηση της εισαγωγής βουλγαρικών φαρμακευτικών προϊόντων και εξέφρασε ετοιμότητα να επανεξετάσει το ισχύον καθεστώς δασμών που εφαρμόζεται προς τη Βουλγαρία.

    Κατά τον υφυπουργό Εμπορίου της Βουλγαρίας, Μίνκο Γκερτζίκοφ, το εμπορικό ισοζύγιο μεταξύ των δυο χωρών είναι αρνητικό και επείγει η ένταξη της Βουλγαρίας στο Κοινό Σύστημα Τελωνειακών Διευκολύνσεων, από το οποίο, όπως είπε, επωφελούνται όλα τα υπόλοιπα βαλκανικά κράτη.

    Ακόμη, η ρωσική πλευρά επιβεβαίωσε το ενδιαφέρον της στη διαδικασία ιδιωτικοποίησης των εργοστασίων παραγωγής γερανών και κλαρκ "Μπαλκάνκαρ Χόλντινγκ", του διυλιστηρίου "Νέφτοχιμ" στην πόλη Μπουργκάς, καθώς και των παραθαλάσσων θερετρων της Βουλγαρίας.

    Οι δυο πλευρές συμφώνησαν και στην ίδρυση μικτών επιχειρήσεων παραγωγής πολεμικού εξοπλισμού.

    Αύριο, στη Σόφια, πρόκειται να υπογραφεί πρωτόκολλο , που εκτός από τις κατευθύνσεις για την γρήγορη επίλυση των διμερών προβλημάτων, θα περιλαμβάνει και τα θέματα που θα εξετάσει τον προσεχή Ιούνιο η Διακυβερνητική Επιτροπή Εμπορικής- Οικονομικής και Επιστημονικής και Τεχνικής Συνεργασίας, όπως σημείωσε ο κ.Μπόζκοφ.

    [15] ΣΑΡΔΕΛΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΒΑΛΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΦΤΩΧΟΥΣ ΤΗΣ ΣΟΦΙΑΣ

    Καταχωρήθηκε: 19:58 Ώρα Ελλάδος

    ΣΟΦΙΑ, 10 Μαρτίου 1997 (ΜΠΕ)

    Τεσσεράμισι τόνους νωπές κατεψυγμένες σαρδέλες, απέστειλε ο δήμος της Καβάλας, με δήμαρχο τον Ελευθέριο Αναστασιάδη, ως ανθρωπιστική βοήθεια στους κατοίκους της Σόφιας.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση του δήμου της Σόφιας, αύριο, σε μερίδια των δυο κιλών, τα ψάρια θα διανεμηθούν στους φτωχότερους κατοίκους της πόλης.

    Εως τις 10 Μαΐου ο δήμος της Καβάλας θα στείλει στη Σόφια άλλους 50 τόνους σαρδέλας, ενώ η συνολική αξία της δωρεάς ανέρχεται σε 50.000 δολάρια, όπως σημείωσε ο εκπρόσωπος του δήμου της Σόφιας, Νικολάι Απόστολοφ.

    Ανθρωπιστική βοήθεια στον δοκιμαζόμενο από την οικονομική κρίση βουλγαρικό λαό απέστειλαν και οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ελλάδας.

    Είκοσι τόνους αλεύρι, ζάχαρη, φασόλια, άλλα τρόφιμα και είδη ενδυμάτων περιλαμβάνονται στην αποστολή που παραδόθηκε στον βουλγαρικό Πρακτορείο Διανομής της Βοήθειας από το Εξωτερικό, όπως δήλωσε στο Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο Έλληνας επιτετραμμένος στη Σόφια, Αθανάσιος Καλλιδόπουλος, ο οποίος υποδέχτηκε χθες την αποστολή στο αεροδρόμιο της Σόφιας.

    [16] ΒΟΥΛΓΑΡΟΙ ΕΚΛΕΨΑΝ ΛΕΩΦΟΡΕΙΟ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ ΜΕ ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΗ ΒΟΗΘΕΙΑ

    Καταχωρήθηκε: 14:00 Ώρα Ελλάδος

    ΣΟΦΙΑ, 10 Μαρτίου 1997 (ΜΠΕ-του Μπ. Μπορισοφ)

    Θύμα κλοπής έπεσε στη Βουλγαρία η αντιπροσωπεία από το Κιάτο που μετέφερε στη γειτονική χώρα ανθρωπιστική βοήθεια, καθώς άγνωστοι έκλεψαν το βράδυ του Σαββάτου το λεωφορείο που μαζί με τα φορτηγά συμμετείχε στην αποστολή.

    Οι βουλγαρικές εφημερίδες καυτηριάζουν με δυσμενή σχόλια την κλοπή από Βούλγαρους πολίτες του λεωφορείου στο οποίο επέβαιναν ο δήμαρχος του Κιάτου, Γιώργος Γιαννόπουλος, και αντιπροσωπεία φορέων της πόλης, που συνόδευαν αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Βάρνα (25 τόνοι τροφίμων, φαρμάκων και ειδών πρώτης ανάγκης).

    Οι μεγαλύτερες σε κυκλοφορία εφημερίδες φιλοξενούν την είδηση στην πρώτη σελίδα, εκφράζοντας έτσι την αγανάκτηση της κοινής γνώμης, γι αυτή την πράξη, και η εφημερίδα "Τρουντ" με ειρωνικό ύφος απευθύνεται στις βουλγαρικές αρχές σημειώνοντας πως θα πρέπει να προειδοποιούν τους δωρητές να ρίχνουν την ανθρωπιστική βοήθεια με αλεξίπτωτα στο έδαφος της Βουλγαρίας.

    [17] ΔΕΝ ΥΠΗΡΞΕ ΔΙΑΡΡΟΗ ΡΑΔΙΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΣΤΟ ΚΟΖΛΟΝΤΟΥΙ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗ ΤΟΥ ΣΤΑΘΜΟΥ-ΕΚΤΟΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ Ο Α' ΑΝΤΙΔΡΑΣΤΗΡΑΣ ΓΙΑ ΕΠΙΣΚΕΥΗ

    Καταχωρήθηκε: 14:00 Ώρα Ελλάδος

    ΣΟΦΙΑ, 10 Μαρτίου 1997 (ΜΠΕ-του Μπ. Μπορισοφ)

    Δεν υπάρχει θέμα διαρροής ραδιενέργειας στον πυρηνικό σταθμό του Κοζλοντούι δήλωσε αργά χτες το βράδυ ο διευθυντής του σταθμού, Κ. Νικολοφ, διαψεύδοντας ανακοίνωση τοπικής οικολογικής οργάνωσης, σύμφωνα με την οποία υπήρξε διαρροή ραδιενεργού ατμού από τον πρώτο αντιδραστήρα.

    Τα περί διαρροής διέψευσε με ανακοίνωση της και η αρμόδια Υπηρεσία Πολιτικής Αμυνας της Βουλγαρίας, ενώ ο κ. Νικολοφ τόνισε πως παρουσιάστηκε διαρροή ατμού στο δευτεροβάθμιο κύκλωμα ψύξης του αντιδραστήρα, όπου, όμως, δεν υπάρχει ραδιενέργεια, και εξήγησε ότι ο αντιδραστήρας τέθηκε εκτός λειτουργίας χτες το βράδυ, στο πλαίσιο του προγράμματος τακτικού ελέγχου και επισκευής.

    [18] ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ ΤΟΥ ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΤΗΣ ΡΩΣΙΑΣ

    Καταχωρήθηκε: 13:54 Ώρα Ελλάδος

    ΣΟΦΙΑ, 10 Μαρτίου 1997 (ΜΠΕ-του Μποικο Μπορισοφ)

    Οι καθυστερήσεις στην κατασκευή του πετρελαιαγωγού Μπουργκάς- Αλεξανδρούπολης και των αγωγών φυσικού αερίου απασχολούν τη μικτή βουλγαροσωσική επιτροπή εμπορικής, οικονομικής και επιστημονικής συνεργασίας που συνεδριάζει σήμερα στη Σόφια.

    Οι διαφορές μεταξύ Σόφιας και Μόσχας, σχετικά με την κατασκευή των παραπάνω έργων, μπορούν να επιλυθούν προς όφελος και των δύο χωρών δήλωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Ρωσίας, Ολεγκ Λομποφ, λίγο πριν την έναρξη των συνομιλιών με το Βούλγαρο ομόλογο του Αλεξάντερ Μποζκοφ. Η Ρωσία προτείνει να εξοφλήσει το χρέος της προς τη Βουλγαρία (ανέρχεται σε 50 εκατομμύρια δολάρια) με εξαγωγές εξοπλισμού, καυσίμων και υπηρεσιών προς το σταθμό παραγωγής πυρηνικής ενέργειας στο Κοζλοντούι, ενώ ρωσικές εταιρίες ενδιαφέρονται να πάρουν μέρος στην ιδιωτικοποίηση του διυλιστήρίου"Νεφτοχιμ", στο Μπουργκάς, και των εργοστασίων παραγωγής γερανών και κλαρκ "Μπαλκανκαρ".

    "Εσείς θα πάρετε την απόφαση, σύμφωνα με τα συμφέροντα σας, και η απάντηση μας θα είναι ανάλογη με την απόφαση σας", σχολίασε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Ρωσίας, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου για το μέλλον της συνεργασίας των δύο χωρών στον τομέα της πολεμικής βιομηχανίας, ενόψει της πρόθεσης της προσωρινής κυβέρνησης της Βουλγαρίας για ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ.

    Οι αρχές της Σόφιας ζητούν να μειωθούν οι δασμοί για τα βουλγαρικά προιόντα ώστε να μειωθεί το εις βάρος της Βουλγαρίας έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου μεταξύ των δύο χωρών (το 1996 οι εξαγωγές ρωσικών προιόντων ήταν 1,4 δισ. δολάρια και οι εξαγωγές βουλγαρικών προιόντων 423 εκατομμύρια δολάρια).

    Κατά την επίσκεψη του στη Σόφια ο κ. Λομποφ θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της Βουλγαρίας κ. Στογιάνοφ και τον πρωθυπουργό κ. Σοφιανσκι.

    [19] ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ "ΑΜΟΚΟ" ΣΤΗ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ

    Καταχωρήθηκε: 19:58 Ώρα Ελλάδος

    ΣΟΦΙΑ, 10 Μαρτίου 1997(ΒΤΑ- ΜΠΕ)

    Eπιστρέφει στη βουλγαρική αγορά ο αμερικανικός πετρελαϊκός όμιλος "ΑΜΟΚΟ", όπως γράφει η εφημερίδα "Ντεμοκράτσια" της Σόφιας.

    Πριν από μερικούς μήνες ο όμιλος είχε ανακοινώσει την απόσυρσή του από τη χώρα, επικαλούμενος αλλαγή της γενικής στρατηγικής του.

    Σύμφωνα με την ίδια εφημερίδα, ο "ΑΜΟΚΟ" εγκαινίασε στην πόλη Πλόβντιφ (Φιλιππούπολη) της Νότιας Βουλγαρίας, υπερπολυτελές εμπορικό συγκρότημα στο οποίο έχει επενδύσει ένα εκατομμύριο δολάρια.

    "Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι ακριβώς τώρα ο "ΑΜΟΚΟ" επιστρέφει και πάλι στη Βουλγαρία, μόλις έξι μήνες αφότου είχε ανακοινώσει πως αποσύρεται από την αγορά της", σχολιάζει η εφημερίδα "Ντεμοκράτσια".

    [20] Ο ΤΖΕΦΡΙ ΣΑΞ ΣΥΝΙΣΤΑ ΣΤΗ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ ΝΑ ΠΡΟΣΕΞΕΙ ΣΤΙΣ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΕΙΣ ΜΕ ΤΟ ΔΙΕΘΝΕΣ ΝΟΜΙΣΜΑΤΙΚΟ ΤΑΜΕΙΟ

    Καταχωρήθηκε: 19:58 Ώρα Ελλάδος

    ΣΟΦΙΑ, 10 Μαρτίου 1997 (ΜΠΕ- του Μπόικο Μπορίσοφ)

    Να προσέξει ιδιαίτερα τον τρόπο που θα διαχειριστεί τις διαπραγματεύσεις με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, "για να μην το μετανιώσει μετά από δυο- τρεις μήνες", συνέστησε στη Βουλγαρία ο Αμερικανός οικονομολόγος, Τζέφρι Σάξ, οικονομικός σύμβουλος του Προέδρου της Βουλγαρίας, Π.Στογιάνοφ, στο πλαίσιο της σημερινής του διάλεξης στο Αμερικανικό Πολιτιστικό Κέντρο στη Σόφια.

    "Μερικές ιδέες για την επίλυση των προβλημάτων που σχετίζονται με τη σταθεροποίηση του εθνικού νομίσματος, την κατάρρευση του τραπεζικού συστήματος και την εξυπηρέτηση του εξωτερικού χρέους, δεν συμπεριλαμβάνονται στις διαπραγματεύσεις της Σόφιας με τον ΔΝΤ", επισήμανε ο κ.Σαξ και συνέστησε στη βουλγαρική πλευρά "περισσότερη πρωτοβουλία".

    Τις ίδιες προτάσεις ο κ.Σαξ είχε αναπτύξει, μιλώντας χθες στο βουλγαρικό κρατικό ραδιόφωνο, κάνοντας τον πρεσβευτή της Ευρωπαϊκής Ενωσης στη Σόφια, Τόμας Ο' Σάλιβαν να χάσει την ψυχραιμία του.

    "Η λειτουργία Νομισματικού Συμβουλίου χωρίς υγειές οικονομικό σύστημα και σταθερά συναλλαγματικά αποθέματα, αποτελεί δολοφονία", υπογράμμισε ο Τζέφρι Σαξ στην εφημερίδα "Ντεμοκράτσια" της Σόφιας.

    Ο κ.Σαξ συναντήθηκε σήμερα με τον Πρόεδρο της Βουλγαρίας, Πέταρ Στογιάνοφ και τον ενημέρωσε για τις προτάσεις του σε σχέση με την οικονομική σταθεροποίηση στη Βουλγαρία, τη συνεργασία της χώρας με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, την Παγκόσμια Τράπεζα και τους άλλους διεθνούς οικονομικούς οργανισμούς με σκοπό την αντιμετώπιση της κρίσης στο τραπεζικό σύστημα και του πληθωρισμού.

    Αντίθετη άποψη από αυτή του κ.Σαξ εξέφρασε ένας άλλος σύμβουλος του Προέδρου Στογιάνοφ, ο οικονομολόγος Στιβ Χάνκε, ο οποίος σε συνέντευξή του στην εφημερίδα "Κοντινέντ" της Σόφιας, πρότεινε η έναρξη της λειτουργίας του Νομισματικού Συμβουλίου να γίνει το αργότερο, αμέσως μετά τις εκλογές της 19ης Απριλίου και προειδοποίησε πως "όσο μεγαλύτερη είναι η καθυστέρηση, τόσο μεγαλώνει ο κίνδυνος επιδείνωσης της κρίσης και μείωσης της εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση της χώρας".

    [Ζ] ΚΥΠΡΟΣ

    [21] ΑΡΧΙΖΟΥΝ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΟΙ ''ΕΚ ΤΟΥ ΣΥΝΕΓΓΥΣ'' ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ

    Καταχωρήθηκε: 14:11 Ώρα Ελλάδος

    ΛΕΥΚΩΣΙΑ, 10 Μαρτίου 1997 (Μ.Π.Ε)

    Αρχίζουν σήμερα στην Κύπρο οι ''εκ του σύνεγγυς'' συνομιλίες, όπως είχαν προγραμματισθεί σε συνάντηση του Αναπληρωτή Ειδικού Αντιπροσώπου του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο, Γκουστάβ Φεϋσέλ, με τον κατοχικό ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς, παρά τις πληροφορίες ότι αυτός ασθενούσε.

    Σε δηλώσεις του ο Ανώτερος Σύμβουλος του ΟΗΕ, Πίτερ Σμιτ, τόνισε ότι οι συνομιλίες θα αρχίσουν όπως είχε προγραμματισθεί, αλλά επισήμανε ότι τα Ηνωμένα Εθνη θα προσπαθήσουν να στρέψουν αλλού τα φώτα της δημοσιότητας απ'αυτές και να κρατήσουν πλήρη εχεμύθεια για τις συνομιλίες.

    Απαντώντας τέλος, σε σχετική ερώτηση ο κ.Σμιτ ανέφερε ότι η κατάσταση του Ραού Ντενκτάς βελτιώθηκε.

    [22] ΜΕ ΤΟΝ Κ.ΚΙΝΚΕΛ ΣΥΝΑΝΤΑΤΑΙ ΣΗΜΕΡΑ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ

    Καταχωρήθηκε: 12:25 Ώρα Ελλάδος

    ΛΕΥΚΩΣΙΑ 10 Μαρτίου 1997 (Μ.Π.Ε.-ΚΥΠΕ)

    Με τον Γερμανό ομόλογό του, Κλάους Κίνκελ, συναντάται σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου, Αλέκος Μιχαηλίδης, στο πλαίσιο της περιοδείας που πραγματοποεί σε έξι ευρωπαϊκές πρωτεύουσες.

    Ο κ.Μιχαηλίδης θα ολοκληρωσει την περιοδεία του με την επίσκεψή του στη Χάγη αύριο, όπου θα συναντηθεί με τον υπουργό Εξωτερικών της Ολλανδίας και Προεδρεύοντα του Συμβουλιου Υπουργών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, Χανς Βαν Μίρλο.

    Κατά τη διάρκεια της περιοδείας του, ο κ.Μιχαηλίδης είχε συναντήσεις με τον αναπληρωτή υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Γ.Παπανδρέου και τους υπουργούς Εξωτερικών της Βρετανίας, Μάλκομ Ρίφκιντ, της Ιταλίας, Λαμπέρτο Ντίνι και τον υπουργό Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Γαλλίας, Μισέλ Μπερνιέ, με τους οποίους και συζήτησε το κυπριακό και την πορεία ένταξης της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

    [23] ΑΝΤΙΚΑΤΟΧΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΕΛΛΗΝΟΚΥΠΡΙΩΝ ΣΤΟ ΛΟΝΔΙΝΟ

    Καταχωρήθηκε: 16:46 Ώρα Ελλάδος

    ΛΕΥΚΩΣΙΑ, 10 Μαρτίου 1997 (Μ.Π.Ε -ΚΥΠΕ)

    Ψήφισμα διαμαρτυρίας αναμένεται να επιδώσουν σήμερα στο Βρετανό πρωθυπουργό Τζον Μέητζορ οι 70 Ελληνοκύπριες που πραγματοποιούν το τριήμερο αυτό στη βρετανική πρωτεύουσα αντικατοχικές εκδηλώσεις διαμαρτυρίας για την καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Κύπρο.

    Οι γυναίκες συνέχισαν σήμερα τη διαμαρτυρία τους έξω από το κτίριο της Βουλής των Κοινοτήτων στο Λονδίνο, απ' όπου πρόκειται να μεταβούν στην πρωθυπουργική κατοικία και στη συνέχεια στην εκεί τουρκική Πρεσβεία.

    [Η] ΤΟΥΡΚΙΑ

    [24] ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΗ ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΑ ΘΑ ΣΤΕΙΛΕΙ Η ΤΟΥΡΚΙΑ

    Καταχωρήθηκε: 20:54 Ώρα Ελλάδος

    ΑΓΚΥΡΑ, 10 Μαρτίου 1997 (ΜΠΕ)

    Ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου εξωτερικών, Σερμέτ Ατατσανλί, δήλωσε ότι καταβάλλονται προσπάθειες για την αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας στην Αλβανία με τη μεσολάβηση της Ερυθράς Ημισελήνου.

    Ο Ατατσανλί διευκρίνισε ότι η βοήθεια προς την Αλβανία θα έχει την ίδια μορφή όπως και η ανθρωπιστική βοήθεια που στάλθηκε στη Βουλγαρία, δηλαδή θα διανεμηθεί μόνο στους μουσουλμάνους. Ο Ατατσανλί δεν διευκρίνισε το είδος και την ποσότητα της βοήθειας.

    Μιλώντας στην εβδομαδιαία συνέντευξη τύπου ο εκπρόσωπος τόνισε ότι η Τουρκία θέλει εξομάλυνση της κατάστασης στην Αλβανία και εξέφρασε την λύπη της Αγκυρας για τα συνεχιζόμενα επεισόδια στην Αλβανία.


    Τα πλήρη αρχεία των ειδήσεων του Μακεδονικού Πρακτορείου είναι διαθέσιμα στην σελίδα του ΜΠΕ στην διεύθυνση http://www.mpa.gr/ και στον κατοπτρισμό της στις ΗΠΑ στην διεύθυνση http://www.hri.org/MPA/


    Macedonian Press Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpegr2html v1.00 run on Monday, 10 March 1997 - 21:41:49 UTC