Visit the Macedonia Homepage (by Nikolaos Martis) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 97-03-06

From: Macedonian Press Agency <mpa@philippos.mpa.gr>

Macedonian Press Agency: News in Elot928 Greek Directory

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ

Θεσσαλονίκη 6 Μαρτίου 1997


ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ

[Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

[Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

[Γ] ΕΙΔΙΚΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ (του Νίκου Χατζή)


ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

[Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [01] ΤΗΝ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΚΑΙ ΑΜΥΝΑΣ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΕ Ο ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ Γ. ΚΡΑΝΙΔΙΩΤΗΣ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΑ

  • [02] ΓΙΑ ΟΓΔΟΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΘΑ ΣΥΝΕΧΙΣΟΥΝ ΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ ΤΟΥΣ ΟΙ ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ

  • [03] ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΗΣ ΔΥΤΙΚΟΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

  • [04] ΣΥΓΧΙΣΗ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙ ΩΣ ΠΡΟΣ ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ ΣΤΗ ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

  • [05] ΣΕ ΚΑΛΟ ΚΛΙΜΑ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΗΚΕ Η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΕΒΕΡΤ-ΣΟΥΦΛΙΑ- ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ-ΠΟΛΥΔΩΡΑ

  • [06] ΧΑΡΙΛΑΟΣ ΦΛΩΡΑΚΗΣ: ΠΙΟ ΔΥΝΑΤΗ ΘΑ ΒΓΕΙ Η ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΔΟΚΙΜΑΣΙΕΣ

  • [07] ΑΡΓΟΣΒΗΝΕΙ ΑΠΟΚΟΜΜΕΝΟΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ Ο ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΣΑΛΕΝΤΟ, ΛΙΓΑ ΜΙΛΙΑ ΜΑΚΡΙΑ ΑΠΟ ΤΗ ΧΩΡΑ ΜΑΣ ΣΤΗΝ ΚΑΤΩ ΙΤΑΛΙΑ

  • [08] Η ΒΟΡΕΙΑ ΕΛΛΑΔΑ ΓΙΟΡΤΑΖΕΙ ΤΗΝ "ΤΡΑΝΗ ΑΠΟΚΡΙΑ" - ΑΠΟΚΟΡΥΦΩΜΑ ΤΟ ΚΑΡΝΑΒΑΛΙ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ


  • [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [09] ΑΝΤΑΡΤΙΚΟ ΟΡΓΑΝΩΝΟΥΝ ΟΙ ΚΑΤΟΙΚΟΙ ΤΟΥ ΔΕΛΒΙΝΟΥ

  • [10] ΤΕΛΕΙΩΝΟΥΝ ΤΑ ΤΡΟΦΙΜΑ ΣΤΙΣ ΕΞΕΓΕΡΜΕΝΕΣ ΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΑΛΒΑΝΙΑΣ

  • [11] ΣΕ ΘΕΣΕΙΣ ΜΑΧΗΣ ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΙ ΤΑ ΣΤΡΑΤΕΥΜΑΤΑ ΤΟΥ ΜΠΕΡΙΣΑ ΣΤΟΥΣ ΑΓ.ΣΑΡΑΝΤΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΑΥΛΩΝΑ - ΜΠΛΟΚΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΕΝΟΠΛΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ

  • [12] ΕΝΟΧΛΗΜΕΝΕΣ ΟΙ ΗΠΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΑΝΕΚΛΟΓΗ ΤΟΥ Σ.ΜΠΕΡΙΣΑ ΣΤΗΝ ΠΡΟΕΔΡΙΑ

  • [13] ΟΜΙΧΛΩΔΕΣ ΤΟΠΙΟ ΣΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΕΠΕΝΔΥΤΕΣ

  • [14] ΣΤΗΝ ΠΓΔΜ Ο ΧΑΒΙΕ ΣΟΛΑΝΑ ΣΤΑ ΤΕΛΗ ΜΑΡΤΙΟΥ

  • [15] ΣΤΑ ΣΚΟΠΙΑ ΤΟΝ ΑΠΡΙΛΙΟ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΜΥΝΑΣ ΤΗΣ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ

  • [16] ΕΚΚΛΗΣΗ ΤΗΣ ΔΑΣΚΑΛΑΣ ΕΛΕΝΗΣ ΦΩΚΑ ΝΑ ΕΠΙΚΡΑΤΗΣΕΙ ΤΟ ΔΙΚΑΙΟ ΣΤΑ ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΑ

  • [17] ΔΕΝ ΘΑ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΕΙ ΤΟ ΨΕΥΔΟΚΡΑΤΟΣ ΤΟΥ ΝΤΕΝΚΤΑΣ Η ΒΡΕΤΑΝΙΑ ΑΛΛΑ ΕΠΙΜΕΝΕΙ ΣΤΗΝ ΕΜΠΛΟΚΗ ΤΟΥΡΚΟΚΥΠΡΙΩΝ ΣΤΙΣ ΕΝΤΑΞΙΑΚΕΣ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΕΙΣ

  • [18] ΥΠΕΓΡΑΨΕ Ο ΕΡΜΠΑΚΑΝ ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ- ΑΠΟΚΛΙΜΑΚΩΘΗΚΕ Η ΕΝΤΑΣΗ

  • [19] ΣΥΖΗΤΕΙΤΑΙ ΣΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ Η ΥΠΟΘΕΣΗ ΜΠΡΟΥΝΕΡ


  • [Γ] ΕΙΔΙΚΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ (του Νίκου Χατζή)

  • [20] Η ΕΠΑΝΕΚΛΟΓΗ ΜΠΕΡΙΣΑ ΠΡΟΚΑΛΕΙ ΑΝΗΣΥΧΙΑ ΣΤΙΣ ΗΠΑ - ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΣΤΡΟΦΗΣ ΤΟΥ ΒΟΡΡΑ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΟΥ ΝΟΤΟΥ ΣΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΑ


  • ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

    [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [01] ΤΗΝ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΚΑΙ ΑΜΥΝΑΣ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΕ Ο ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ Γ. ΚΡΑΝΙΔΙΩΤΗΣ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΑ

    Η Ελλάδα θα επιδιώξει τη διαμόρφωση μιας ομάδας επαφής, σε διαρκή βάση, από πέντε κράτη-μέλη της Ευρωπαικής Ενωσης, η οποία θα παρακολουθεί από κοντά την κατάσταση στην Αλβανία. Η ομάδα επαφής θα αποτελείται από τις χώρες της τρόικας (Ιρλανδία-Ολλανδία- Λουξεμβούργο) καθώς και την Ελλάδα και την Ιταλία που είναι άμεσα ενδιαφερόμενες.

    Τα παραπάνω ανέφερε ο υφυπουργός Εξωτερικών, Γιάννος Κρανιδιώτης, ο οποίος ενημέρωσε το μεσημέρι την αρμόδια επιτροπή Εξωτερικών και Αμυνας της Βουλής για τις εξελίξεις στην Αλβανία. Η επιτροπή θα συνεδριάσει εκ νέου την ερχόμενη Τετάρτη 12 Μαρτίου, στην οποία θα παραστεί ο υπουργός Εξωτερικών, Θεόδωρος Πάγκαλος, και θα γίνει ευρεία συζήτηση.

    Ο κ. Κρανιδιώτης σημείωσε ακόμα πως συζητείται ελληνική πρόταση για χορήγηση οικονομικής βοήθειας προς τους πληγέντες της Αλβανίας μέσω της Ευρωπαικής Τράπεζας Επενδύσεων και με τη λειτουργία ειδικού ταμείου σταθερότητας.

    Ο υφυπουργός Εξωτερικών θα αναχωρήσει στις 8 το πρωί του Σαββάτου για τα Τίρανα και θα επιδιώξει, μεταξύ των άλλων, να συναντηθεί και με το φυλακισμένο ηγέτη του Σοσιαλιστικού Κόμματος Φάτος Νάνο.

    [02] ΓΙΑ ΟΓΔΟΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΘΑ ΣΥΝΕΧΙΣΟΥΝ ΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ ΤΟΥΣ ΟΙ ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ

    Την απόφαση για όγδοη εβδομάδα απεργίας επικύρωσαν με συντριπτική πλειοψηφία οι πρόεδροι των τοπικών ενώσεων των καθηγητών.

    Η κυβέρνηση οφείλει να σκύψει στα προβλήματά μας για να βρούμε λύσεις με αμοιβαίες υποχωρήσεις, δήλωσε ο γενικός γραμματέας της ΟΛΜΕ. Η Πανελλήνια ομοσπονδία γονέων κάνει έκκληση και στις δύο πλευρές να τα βρούνε και να αρχίσουν ξανά τα μαθήματα.

    [03] ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΗΣ ΔΥΤΙΚΟΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

    Τα νέα προβλήματα που δημιουργούνται απο τη διεύρυνση του ΝΑΤΟ και των ευρωπαϊκών θεσμών στα θέματα ασφάλειας, θα είναι τα ζητήματα στα οποία θα εστιάσουν την προσοχή τους οι 28 αντιπροσωπείες των χωρών-μελών ή συνδεδεμένων μελών της Δυτικοευρωπαϊκής Ενωσης στη Συνέλευση που θα γινει κατά τη διάρκεια Συμποσίου το οποίο θα πραγματοποιηθει΄στην Αθήνα από τις 11 έως και τις 13 Μαρτίου.

    Την έναρξη των εργασιών του Συμποσίου θα κηρύξουν ο Πρόεδρος της Συνέλευσης Liuis Maria de Piig και ο Πρόεδρος της Πολιτικής Επιτροπής της Συνέλευσης Jacques Bamel. Επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας στη Συνέλευση θα είναι ο βουλευτής Ντίνος Bqett|r.Τα συμπεράσματα του Συμποσίου και το ψήφισμα στο οποίο θα καταλήξει αναμένεται να επηρεάσουν τη διαμόρφωση των τελικών αποφάσεων της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ τον προσεχή Ιούλιο.

    [04] ΣΥΓΧΙΣΗ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙ ΩΣ ΠΡΟΣ ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ ΣΤΗ ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

    Διαφορετική εικόνα δίνουν τα επιτελεία των υποψηφίων αρχηγών της Νέας Δημοκρατίας σχετικά με τα αποτελέσματα των χτεσινών εκλογών στις οργανώσεις του κόμματος για την ανάδειξη των 1300 αντιπροσώπων που θα πάρουν μέρος στο 4ο συνέδριο και το κοινό χαρακτηριστικό είναι ότι οι τρεις από τους τέσσερις (Μ. Εβερτ, Γ. Σουφλιάς, Κ. Καραμανλής) υποστηρίζουν ότι τους ευνοούν τα αποτελέσματα.

    Ο βουλευτής συνεχάρη όλα τα στελέχη της Ν.Δ που εξελέγησαν σύνεδροι και έκανε την ακόλουθη δήλωση:"Η ψήφος τους επιβεβαίωσε την απαίτηση των πολιτών για αποτελεσματικότητα και ποιότητα. Αρνούμαι τις διαχωριστικές γραμμές και τις αντιπαραθέσεις αριθμών. Υποτιμούν τη νοημοσύνη των στελεχών, βλάπτουν την ενότητα της Νέας Δημοκρατάις, και πλήττουν καίρια την ήδη τραυματισμένη αξιοπιστία του δημόσιου βίου".

    Για τα αποτελέσματα στην Α' εκλογική περιφέρεια Θεσσαλονίκης (εκλέχθηκαν 47 σύνεδροι) μόνο το επιτελείο του Γ. Σουφλιά έδωσε αναλυτικά στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία το 32% των συνέδρων είναι υπέρ του κ. Σουφλιά, το 60% υπέρ του κ. Καραμανλή και το 8% υπέρ του κ. Εβερτ.

    Οι συνεργάτες του κ. Εβερτ δεν σχολίασαν τα αποτελέσματα, ενώ από το πολιτικό γραφείο του κ. Καραμανλή αρνήθηκαν να δώσουν στοιχεία παραπέμποντας στη σχετική δήλωση του βουλευτή. Υπογράμμισαν, ωστόσο, ότι είναι συντριπτικά υπέρ του κ. Καραμανλή.

    [05] ΣΕ ΚΑΛΟ ΚΛΙΜΑ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΗΚΕ Η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΕΒΕΡΤ-ΣΟΥΦΛΙΑ- ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ-ΠΟΛΥΔΩΡΑ

    Σε καλό κλίμα έγινε η συνάντηση των τεσσάρων υποψηφίων αρχηγών της Ν.Δ, Μιλτιάδη Εβερτ, Γιώργου Σουφλιά, Κώστα Καραμανλή, Βύρωνα Πολύδωρα, και ενδέχεται να πραγματοποιηθεί και δεύτερη την ερχόμενη Τετάρτη 12 Μαρτίου.

    Οι τέσσερις συμφώνησαν να γίνεται κάθε 2 χρόνια το συνέδριο του κόμματος, οι σύνεδροι να εκλέγονται από τη βάση και η θητεία του προέδρου να είναι 4 χρόνια.

    Μετά το τέλος της συνάντησης ο Γιώργος Σουφλιάς δήλωσε:"Ηταν μια πάρα πολύ καλή συνάντηση. Είμαι ικανοποιημένος γιατί για πάρα πολλά σημεία του καταστατικού μπορούμε να κάνουμε κοινή εισήγηση στο συνέδριο".

    Ο Κώστας Καραμανλής χαρακτήρισε τη συζήτηση "εποικοδομητική και δημιουργική γιατί μέσα απ αυτή μπορούμε να προχωρήσουμε στη βελτίωση των θεσμικών αρχών που έχουν μεγάλη σημασία" και συνέχισε λέγοντας:"Ακόμα μεγαλύτερη σημασία έχει η ευλαβική τήρησηβόλων αυτών που συμφωνούμε στο κόμμα. Το λέω αυτό γιατί δεν συνέβη στο παρελθόν κι αυτό τραυμάτισε την αξιοπιστία μας".

    [06] ΧΑΡΙΛΑΟΣ ΦΛΩΡΑΚΗΣ: ΠΙΟ ΔΥΝΑΤΗ ΘΑ ΒΓΕΙ Η ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΑΠΟ ΤΙΣ DOJILASIES

    Oi βασικές κατευθύνσεις για την ανάπτυξη των σχέσεων μεταξύ του Κομμουνιστικού Κόμματος της Ελλάδος και του Σοσιαλιστικού Κόμματος της Βουλγαρίας, ήταν αντικείμενο εκτενούς συζήτησης του επίτιμου προέδρου του ΚΚΕ, Χαρίλαο Φλωράκη και του πρώην ηγέτη του Βουλγαρικού Σοσιαλιστικού Κόμματος, Αλεξάντερ Λίλοφ, χθες βράδυ στη Σόφια.

    Σε αποκλειστικές τους δηλώσεις στο Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, οι κ.κ. Φλωράκης και Λίλοφ εξέφρασαν της κοινή εκτίμησή τους ότι η περαιτέρω διεύρυνση των παραδοσιακών σχέσεων συνεργασίας των δυο κομμάτων εντάσσεται στο πλαίσιο της φιλίας και της καλής γειτονίας μεταξύ Ελλάδας και Βουλγαρίας.

    Οι δυο άνδρες εξέφρασαν την κοινή τους ανησυχία για τα φαινόμενα αποσταθεροποίησης της περιοχής των Βαλκανίων και τόνισαν την πεποίθησή τους πως οι αριστερές δυνάμεις μπορούν και πρέπει να συνεισφέρουν για την ομαλοποίηση της κατάστασης στην ευρύτερη περιοχή.

    Απαντώντας στην ερώτηση εάν υπάρχει κρίση πολιτικής και αξιών στην Αριστερά, ο κ.Φλωράκης σημείωσε : "Δεν υπάρχει κρίση, αλλά μεταβατική περίοδος δοκιμασιών, από τις οποίες οι αριστερές δυνάμεις θα βγουν πιο ώριμες, με ανταποκρινόμενες στις προκλήσεις της εποχής ιδέες και οράματα".

    [07] ΑΡΓΟΣΒΗΝΕΙ ΑΠΟΚΟΜΜΕΝΟΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ Ο ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΣΑΛΕΝΤΟ, ΛΙΓΑ ΜΙΛΙΑ ΜΑΚΡΙΑ ΑΠΟ ΤΗ ΧΩΡΑ ΜΑΣ ΣΤΗΝ ΚΑΤΩ ΙΤΑΛΙΑ

    Λίγα μίλια χωρίζουν την Ελλάδα από τη Γκρέτσια Σαλέντινα, την Ελλάδα του Σαλέντο στην Απουλία της Νότιας Ιταλίας κι όμως ο ελληνισμός εκεί είναι ξεκομμένος χωρίς να μπορεί να ακούσει από το ραδιόφωνο και να δει στη τηλεόραση μια ελληνική εκπομπή. Και το χειρότερο χάνεται η γλώσσα, η μοναδική εκείνη αρχαία ελληνική που μόνον οι Ελληνες της Κάτω Ιταλίας ξέρουν να μιλούν χωρίς να μπορούν να τη γράψουν. Είναι τραγική η εξιστόριση της παρακμής αυτού του ελληνισμού εξαιτίας των ιστορικών συγκυριών. Μια κραυγή αγωνίας βγήκε σήμερα στη Θεσσαλονίκη, από τα χείλη του καθηγητή Ρόκκο Απρίλε, ελληνόφωνου από την Καλημέρα ένα χωριό της Απουλίας, στη διάρκεια της παρουσίασης του βιβλίου του με τίτλο "Η Ελλάδα του Σαλέντο".

    "Η Γκρέτσια Σαλεντίνα, η Ελλάδα του Σαλέντο, έχει μια μεγάλη ιστορία. Η ιστορία του Σαλέντο είναι η ιστορία της Ελλάδας. Στο δέκατο αιώνα μΧ σε όλη την Ευρώπη υπήρχαν μόνο βάρβαροι, τίποτε άλλο. Ο αυτοκράτορας Κάρολος ο Μεγάλος δεν ήξερε να διαβάζει. Στη Γκρέτσια Σαλεντίνα, στα χωριά τα δικά μας, γράφανε τα βιβλία της αρχαίας Ελλάδας. Υπάρχουν χειρόγραφα δικά μας σε όλες τις βιβλιοθήκες της Ευρώπης, στη Βενετία, στη Φλωρεντία, στη Ρώμη, στο Κίεβο, στη Ρωσία. Τα χειρόγραφα που γράφανε οι παπάδες οι καλόγεροι και είναι τώρα σε όλες τις βιβλιοθήκες της Ευρώπης, εμείς δεν τάχουμε. Σιγά σιγά χάσαμε τη γλώσσα μας, χάσαμε τον πολιτισμό, χάσαμε όλα τα ωραία πράγματα που για αιώνες διατηρήσαμε από πατέρα στα παιδιά και από τα παιδιά στα εγγόνια" τόνισε ο καθηγητής γεμάτος συγκίνηση.

    Η προφορική γλώσσα του ελληνισμού του Σαλέντο κατόρθωσε και diatgq^hgje όπως δεν έγινε σε κανέναν άλλο τόπο, ενώ στις πρώτες δεκαετίας αυτού του αιώνα κάποιος από την Καλημέρα είχε την προνοητικότητα να καταγράψει σε 14 τετράδια τα ανώνυμα τραγούδια αυτού του τόπου, τα οποία θα εκδοθούν τον Σεπτέμβριο στην Ελλάδα. Η ελληνική κυβέρνηση έστειλε πριν δυο χρόνια πέντε δασκάλους και μία καθηγήτρια στην περιοχή για να μάθουν τα παιδιά ελληνικά. "Ομως η γλώσσα που διδάσκουν είναι νέα ελληνικά και όχι τα αρχαία που είναι η δική μας γλώσσα. Ε, καλό είναι και αυτό , τουλάχιστον θα μπορούν να συνεννοούνται με τους Ελληνες της Ελλάδας" συνέχισε με κάποια πικρία ο καθηγητής.

    "Οι ελληνικές κυβερνήσεις αδιαφορούσαν πάντοτε για το πρόβλημα της Ελλάδας του Σαλέντο. Η αδιαφορία δεν σταματούσε ακόμη και όταν οι επιστήμονες, οι γλωσσολόγοι και οι ένθερμοι ελληνόφωνοι προσπαθούσαν να δεσμεύσουν τις ελληνικές κυβερνήσεις. Οι υποσχέσεις και τα λόγια περίσσευαν. Βουλευτές , υπουργοί, γραμματείς υπουργείων και άλλα στελέχη των εκάστοτε κυβερνήσεων όταν άκουσαν τη μουσική της Ελλάδας του Σαλέντο στις πολιτιστικές και φιλολογικές εκδηλώσεις των τεχνών της μικρής ελληνικής νησίδας της Κάτω Ιταλίας συγκινήθηκαν μέχρι δακρύων και υποσχέθηκαν λαγούς με πετραχήλια. Ομως ήταν μόνο λόγια!" γράφει ο Ρόκκο Απρίλε.

    Ο καθηγητής όμως δεν είναι απαισιόδοξος καθώς διερωτώμενος αν υπάρχουν δυνατότητες σωτηρίας λέει :"Εγώ νομίζω πως υπάρχουν και είμαι πάντοτε έτοιμος να παρουσιάσω στον ελληνικό λαό και στην ελληνική κυβέρνηση ένα σχέδιο σωτηρίας της Ελλάδας του Σαλέντο. Απαραίτητες όμως προϋποθέσεις είναι η καλή θέληση και η υψηλή αίσθηση καθήκοντος προς την Πατρίδα".

    Το βιβλίο του Ρόκκο Απρίλε παρουσίασε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ και πρώην υπουργός, Στέλιος Παπαθεμελής, ο οποίος έκανε λόγο για την ανικανότητα του εθνικού μητροπολιτικού κέντρου του ελληνισμού να καταλάβει τι σημαίνει "ο ελληνισμός εκτός ελλαδικού χώρου, τί σημαίνουν τα απέραντα πολιτισμικά σύνορά του, τί σημαίνει ένας ελληνισμός που σε πείσμα των αντιξοοτήτων της ιστορίας άντεξε, αντιστάθηκε και επέζησε ως αυτές τις μέρες ώστε ένα επιφανές τέκνο του ο καθηγητής Ρόκκο Απρίλε να συγκεντρώσει στα συγγράματα και τις έρευνές του τα πολύτιμα στοιχεία για τον ελληνισμό και να μπορεί να κρούει τον κώδωνα του κινδύνου". Το ελληνικό κράτος, συνέχισε ο κ Παπαθεμελής, δεν είναι κράτος χωρίς δυνατότητες είναι κράτος χωρίς προτεραιότητες. "Το ελληνικό κράτος δυστυχώς εξακολουθεί ακόμη και σήμερα να είναι κράτος χωρίς εθνικές προτεραιότητες. Δεν έχει κατανοήσει τί σημαίνει ο ελληνισμός των τεσσάρων σημείων του ορίζοντα, δεν έχει κατανοήσει τί σημαίνει ο ελληνισμός των προαιωνίων ριζών του οπουδήποτε , για να μπορεί να τον στηρίξει σε μερικά βασικά αιτήματα που αφορούν ιδίως τη διάσωση και την ανάδειξη της γλώσσας και των πολιτισμικών του θησαυρών" κατέληξε.

    [08] Η ΒΟΡΕΙΑ ΕΛΛΑΔΑ ΓΙΟΡΤΑΖΕΙ ΤΗΝ "ΤΡΑΝΗ ΑΠΟΚΡΙΑ" - ΑΠΟΚΟΡΥΦΩΜΑ ΤΟ ΚΑΡΝΑΒΑΛΙ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

    Η Βόρεια Ελλάδα γιορτάζει την "Τρανή Αποκριά" με πλούσιες εκδηλώσεις και έθιμα, οι ρίζες των οποίων χάνονται στα βάθη των αιώνων, με πιο γνωστά τα καρναβάλια της Νάουσας και της Ξάνθης. Ejdgk~seir και πατροπαράδοτα έθιμα όμως για τον εορτασμό της Αποκριάς συναντάμε σε πολλές ακόμη πόλεις της Βόρειας Ελλάδας όπως η Κοζάνη με τους "Φανούς", το Διδυμότειχο με το έθιμο του "Καλόγερου", η Θάσος με το καρναβάλι στην Παναγία, ο Πολύγυρος με την υπαίθρια ταβέρνα, που κερνά τον κόσμο λουκάνικα, πίτες και ελιές, η Καστοριά με τα "Ραγκουτσάρια" και ο Σοχός με τα "Καπλάκια".

    Αποκορύφωμα των εκδηλώσεων θα αποτελέσει φέτος το Καρναβάλι της Θεσσαλονίκης, που οργανώνει ο Οργανισμός Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης "Θεσσαλονίκη ΄97", και αναμένεται να συγκεντρώσει στην πόλη από σήμερα ως την Καθαρή Δευτέρα, 3.500 καρναβαλιστές από όλες αυτές τις περιοχές της Βόρειας Ελλάδας, αλλά και αρκετούς από τη Βενετία και άλλες περιοχές της Ιταλίας, με λαϊκές παραστάσεις καρναβαλιού από την Ιταλία και την Ελλάδα και γλέντι στην καρδιά της πόλης μέχρι πρωίας. Αποκριάτικοι θίασοι, μπουλούκια μεταμφιεσμένων και μασκοφόρων από την Ελλάδα και την Ιταλία θα ξεχυθούν στους δρόμους της πόλης, θα παρελάσουν, θα χορέψουν, θα τραγουδήσουν και θα απολαύσουν το παραδοσιακό φαγοπότι, ενώ σε διάφορα σημεία της πόλης, οι κάτοικοι θα μπορούν να δουν μοναδικές εκθέσεις ενδυμασιών και συμβόλων του καρναβαλιού.

    Αφετηρία της ξέφρενης λαϊκής γιορτής, που οργανώνεται για πρώτη φορά σε τέτοιο επίπεδο στην πόλη της Θεσσαλονίκης, είναι η πλατεία της Χ.Α.Ν.Θ. και η περιοχή μπροστά στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, όπου λίγο μετά τις 8 το βράδυ η Δόμνα Σαμίου θα τραγουδήσει τα γνωστά "Αποκριάτικα" από τις Κυκλάδες, τη Θεσσαλία, τη Μακεδονία, την Πελοπόννησο, την Ήπειρο και τη Μικρά Ασία. Στη διάρκεια της μουσικής εκδήλωσης οι καρναβαλιστές και οι μασκαράδες από όλους τους θιάσουν και τα μπουλούκια, που συμμετέχουν στο Καρναβάλι της Θεσσαλονίκης, θα αρχίσουν να μαζεύονται στην περιοχή.

    Εκεί είναι και η αφετηρία της μεγάλης παρέλασης 3.500 καρναβαλιστών, μήκους ενός χιλιομέτρου, που θα περάσει από την οδό Τσιμισκή, με μουσική, χρώματα, σαρπαντίνες και κομφετί και θα καταλήξει στην οδό Αριστοτέλους. Προπομπός της παρέλασης η Φιλαρμονική "Μελιτεύς". Θα ακολουθήσουν: Το Καρναβάλι της Βενετίας, οι Ξυλοπόδαροι του Μπέργαμο, το καρναβάλι της Νεάπολης, της Ξάνθης, οι Μαζορέτες της Καλαμαριάς, οι "Φανοί", ο "Ντελάλης" και η "Γκαμήλα" της Κοζάνης, οι "Γενίτσαροι" και οι "μπούλες" της Νάουσας, οι " Κωδωνοφόροι Πολεμιστές του ’η Θόδωρου" του Σοχού, οι "Καλόγεροι-Γέρος και Κορέλλα" της Σκύρου, ομάδες ηθοποιών, θεατρικά σχήματα και μπάντες.

    Η πομπή θα χωριστεί στην οδό Αριστοτέλους και ένα τμήμα της θα κατευθυνθεί στην πλατεία Αριστοτέλους, ενώ άλλο ένα στην πλατεία Δικαστηρίων, όπου ως το βράδυ και τα μεσάνυχτα θα ανάψουν οι "Φανοί" της Κοζάνης, οι οποίοι θα παραμείνου αναμένοι ως την Καθαρή Δευτέρα.

    Στόχος της διοργάνωσης, που θα διαρκέσει τέσσερις μέρες, είναι να καταδείξει ότι η Αποκριά δεν είναι μόνο γλέντι και ξέσπασμα, αλλά ενέχει βαθύτερους κοινωνικούς συμβολισμούς.


    [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [09] ΑΝΤΑΡΤΙΚΟ ΟΡΓΑΝΩΝΟΥΝ ΟΙ ΚΑΤΟΙΚΟΙ ΤΟΥ ΔΕΛΒΙΝΟΥ

    Σε οργανωμένο αντάρτικο αρχίζουν να περνούν πλέον οι κάτοικοι του Δέλβινου,15 χιλιόμετρα ανατολικά απο τους Αγίους Σαράντα στο εσωτερικό της Αλβανίας. Ηδη έχουν οργανώσει τις ομάδες τους καθώς όλοι οι κάτοικοι είναι οπλισμένοι και έχουν καταλάβει στρατηγικής σημασίας περιοχές στα γύρω βουνά.

    Οπως έχει ήδη μεταδώσει το Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ανατίναξαν σήμερα το πρωϊ τη γέφυρα σε οδό που οδηγεί απο το Αργυρόκαστρο στους Αγίους Σαράντα, μια γέφυρα η οποία εμποδίζει την προσέγγιση των στρατιωτικών αρμάτων απο το Αργυρόκαστρο προς την περιοχή του Δέλβινου. Να σημειωθεί επίσης οτι σε όλο το δρόμο, ο οποίος οδηγεί απο το Δέλβινο στους Αγίους Σαράντα, αλλά και από το Δέλβινο σε δρόμο που οδηγεί προς τη Μούζινα υπάρχουν οργανωμένες ομάδες ανταρτών που στήνουν μπλόκα.

    Υπάρχουν τουλάχιστον τέσσερα άρματα στην κατοχή των εξεγερμένων τα οποία τα χρησιμοποιούν. Ο αρχηγός των εξεγερμένων μετά απο απόφαση όλων των κατοίκων του Δελβινου είναι ένας αξιωματικός του στρατού, ο οποίος αυτομόλησε τις τελευταίες ημέρες. Είναι γνωστός μόνο ως Αρμπερ, ο οποίος καθοδηγεί όλη αυτή την αντίσταση. Φαίνεται αξιωματικός έμπειρος και έχει αναπτύξει τις δυνάμεις του με τέτοιο τρόπο ώστε να μπορούν να αποκρούσουν την επίθεση ενός οργανωμένου τμήματος. Αυτο που μένει να απαντηθεί είναι το κατα πόσο ένα οργανωμένο τμήμα μπορεί να τους διασπάσει και τι μπορεί να κάνει μια πόλη σαν το Δελβινο ανάμεσα στα βουνά χωρίς επικοινωνία με την υπόλοιπη Αλβανία.

    [10] ΤΕΛΕΙΩΝΟΥΝ ΤΑ ΤΡΟΦΙΜΑ ΣΤΙΣ ΕΞΕΓΕΡΜΕΝΕΣ ΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΑΛΒΑΝΙΑΣ

    Σοβαρό πρόβλημα ανεφοδιασμού σε τρόφιμα αλλα και ιατροφαρμακευτικό υλικό αντιμετωπίζουν πλέον οι πόλεις των Αγίων Σαράντα,της Αυλώνας, του Δέλβινου, που εξακολουθούν να μην ελέγχονται απο τις κυβερνητικές δυνάμεις.

    Η ανατίναξη της γέφυρας που συνδέει οδικά,το Αργυρόκαστρο με τους Αγίους Σαράντα και κατ΄επέκταση την Ελλάδα με την αλβανική ενδοχώρα, απο ομάδες ενόπλων, μπορεί να δημιουργεί προβλήματα στην ανάπτυξη των κυβερνητικών στρατευμάτων πρός τις πόλεις που έχουν εξεγερθεί,αλλά πρακτικά τις απέκοψαν απο την υπόλοιπη χώρα.Ετσι, μόνος δρόμος ανεφοδιασμού είναι πλέον το λιμάνι των Αγίων Σαράντα.

    Η κατάσταση στις πόλεις του νότου που ελέγχονται απο τις ένοπλες ομάδες των κατοίκων επιδεινώνεται ραγδαία,αφού άρχισαν να παρατηρούνται οι πρώτες ελλείψεις σε τρόφιμα και καύσιμα.Τη δυσχερή θέση των κατοίκων επιβαρύνει ακόμη περισσότερο και η αναμενόμενη -απο όλους- κίνηση του στρατού, η οποία όμως μπορεί ,σύμφωνα με τις ενδείξεις απο την αλβανική πρωτεύουσα, να μην γίνει ποτέ.Κι αυτό γιατί μεχρι τώρα συνεχίζεται η συνάντηση του Προέδρου Μπερίσα με τους εκπροσώπους των πολιτικών κομμάτων στα Τίρανα, σε μια προσπάθεια να εκτονωθεί η κρίση και ,ενδεχομένως να συμφωνηθεί η συγκρότηση κυβέρνησης εθνικής ενότητας.

    Ομως, ακόμη και αν συμφωνηθεί κάτι τέτοιο, είναι αμφίβολη η εκτόνωση, αφού οι ομάδες των ενόπλων δύσκολα θα παραδώσουν τον οπλισμό τους.Κάτοικοι των Αγίων Σαράντα δήλωναν ότι "δεν τους ενδιαφέρει ποιός είναι στην εξουσία, αλλα ποιός θα τους δώσει πίσω ta χρήματα που έχασαν στις παρατράπεζες".

    [11] ΣΕ ΘΕΣΕΙΣ ΜΑΧΗΣ ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΙ ΤΑ ΣΤΡΑΤΕΥΜΑΤΑ ΤΟΥ ΜΠΕΡΙΣΑ ΣΤΟΥΣ ΑΓ.ΣΑΡΑΝΤΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΑΥΛΩΝΑ - ΜΠΛΟΚΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΕΝΟΠΛΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ

    Σε θέσεις μάχης βρίσκονται πλέον ο στρατός του Μπερίσα και οι ένοπλοι κάτοικοι των Αγ,Σαράντα.Τα κυβερνητικά στρατεύματα έχουν δημιουργήσει κλοιό γύρω απο την πόλη,αλλά μέχρι τώρα αποφεύγουν να κάνουν οποιαδήποτε επιθετική κίνηση.Η νύχτα πέρασε ήρεμα σ΄ολόκληρη σχεδόν τη Βόρειο Ηπειρο,εκτός απο ορισμένες επιθέσεις και λεηλασίες ελληνικών καταστημάτων στην περιοχή της Δρόπολης.

    Οι ένοπλες ομάδες των κατοίκων των Αγίων Σαράντα έχουν δημιουργήσει μπλόκα σε ακτίνα 10 χιλιομέτρων γύρω απο την πόλη,σε μια προσπάθεια να ανακόψουν οποιαδήποτε προέλαση του στρατού.

    Σύμφωνα με πληροφορίες που προέρχονται απο την ελληνική μειονότητα, σποραδικοί μόνον πυροβολισμοί που ακούστηκαν στην περιοχή, διέκοψαν την ηρεμία της νύχτας που πέρασε.Ομως, τονίζουν ότι η ανατίναξη μιας γέφυρας σε οδό που οδηγεί απο το Αργυρόκαστρο στους Αγ.Σαράντα, δημιούργησε ένα κλίμα ανησυχίας στους κατοίκους της περιοχής.

    Στο Αργυρόκαστρο επικρατεί απόλυτη ηρεμία,αφού η πόλη ελέγχεται πλήρως απο την κυβέρνηση και τα στρατιωτικά οχήματα βρίσκονται στους δρόμους της πόλης.και απο κεί όμως δεν λείπουν οι επιθέσεις εναντίον των περιουσιών των Ελλήνων,που θεωρούν ότι παίζεται σε βάρος τους "βρόμικο παιγνίδι' απο την πλευρά του Μπερίσα, που θέλει να εμπλέξει τη μειονότητα στην καθαρά αλβανική υπόθεση. Σύσκεψη με τη συμμετοχή των πολιτικών κομμάτων

    Σε μια προσπάθεια εκτόνωσης της κρίσης, ο Σαλί Μπερίσα έχει συγκαλέσει στις 11 (τοπική ώρα) σύσκεψη με τη συμμετοχή όλων των πολιτικών κομμάτων.Εκτιμώντας την κατάσταση που διαμορφώνεται , ο υπεύθυνος δημοσίων σχέσεων του Σοσιαλιστικού κόμματος Πάβλι Ζέρι δήλωσε στο Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ,ότι διαφαίνεται μια πρόθεση εκ μέρους του Μπερίσα να μην προχωρήσει σε στρατιωτική επέμβαση στους Αγίους Σαράντα και στην Αυλώνα "για την καταστολή της εξέγερσης".

    "Ελπίζουμε πρόσθεσε, ότι μπορεί να υπάρξει πολτιική λύση.Τα μέχρι τώρα δεδομένα που έχουμε δείχνουν πάντως, ότι απομακρύνεται η πιθανότητα στρατιωτικής επέμβασης."

    Στο μεταξύ, ο Αλβανός πρόεδρος αρνήθηκε να δεχθεί την αντιπροσωπεία του ΟΑΣΕ, υπο τον πρώην καγκελάριο της Αυστρίας Βρανίτσκι, υποστηρίζοντας ότι " πρόκειται για μια εσωτερική υπόθεση της Αλαβνίας,που θα λυθεί σύντομα".

    Σήμερα, βρίσκεται στην Αθήνα ο προεδρεύων του ευρωπαϊκού συμβουλίου Ολλανδός υπουργός Εξωτερικών Βαν Μίερλο, που θα έχει συνομιλίες, κυρίως για το αλβανικό με τον πρωθυπουργό Κ.Σημίτη και αρμόδιους του υπουργείου Εξωτερικών.

    [12] ΕΝΟΧΛΗΜΕΝΕΣ ΟΙ ΗΠΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΑΝΕΚΛΟΓΗ ΤΟΥ Σ.ΜΠΕΡΙΣΑ ΣΤΗΝ ΠΡΟΕΔΡΙΑ

    Ανησυχούν οι ΗΠΑ για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στην Αλβανία ενώ φέρονται ενοχλημένες από την επανεκλογή του Σαλί Μπερίσα, μεσούσης της αναταραχής που επικρατεί στη χώρα.

    Ο εκπρόσωπος του Στέητ Ντιπάρτμεντ, Νίκολας Μπερνς, δήλωσε ότι οι ΗΠΑ ανησυχούν για τα όσα διαδραματίζονται στην Αλβανία και κάλεσε τον Μπερίσα να ακούσει τις υποδείξεις για την εκτονωση της κατάστασης "αν θέλει η Αλβανία να θεωρείται τμήμα της Ευρώπης".

    Σε έντονο ύφος ήταν και οι δηλώσεις του εκπροσώπου του Λευκού Οίκου, Μακέρρυ. "Η αμερικανική κυβέρνηση έχει εκφράσει τις ανησυχίες της για την κατάσταση στην Αλβανία και μας έχει ενοχλήσει η επανεκλογή του Σαλί Μπερίσα απο τη βουλή", τόνισε ο κ.Μακέρρυ και κάλεσε την αλβανική ηγεσία να σεβαστεί τα βασικά δικαιώματα των πολιτών, να αποφύγει τη βία και κάθε ενέργεια που μπορεί να προκαλέσει τον πληθυσμό, "ο οποίος δίκαια ανησυχεί για το μέλλον της δημοκρατίας στην Αλβανία".

    [13] ΟΜΙΧΛΩΔΕΣ ΤΟΠΙΟ ΣΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΕΠΕΝΔΥΤΕΣ

    Λεηλασίες καταστημάτων και αποθηκών φύλαξης εμπορευμάτων, καταστροφές μεταφορικών μέσων, παρατεταμένες διακοπές στην παροχή ηλεκτρικού ρεύματος με αποτέλεσμα την αλλοίωση ευπαθών προϊόντων, μείωση του τζίρου της εγχώριας αγοράς τουλάχιστον στο 50% , ακύρωση ιδιαίτερα μεγάλου όγκου συναλλαγών και φαινόμενα αχαλίνωτης κερδοσκοπίας συνθέτουν το ομιχλώδες τοπίο που έχει διαμορφωθεί στην αγορά της δοκιμαζόμενης Αλβανίας, σε βάρος των Ελλήνων επενδυτών.

    "Οσες επιχειρήσεις δεν έχουν αναστείλλει τη λειτουργία τους αντιμετωπίζουν καθημερινά συμπληγάδες, ενώ πολλοί επιχειρηματίες που αρχικά εγκατέλειψαν τη χώρα, επέστρεψαν στη συνέχεια μόνο και μόνο για να προστατέψουν τις περιουσίες τους", δήλωσε στο ΜΠΕ ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Φλώρινας κ. Νίκος Σιάμκουρης, για να προσθέσει ότι το Επιμελητήριο έχει γίνει ο αποδέκτης της αγωνίας των δεκάδων επιχειρηματιών του ακριτικού νομού, που επενδύουν στην Αλβανία.

    Σύμφωνα με τον κ. Σιάμκουρη, οι λεηλασίες και οι καταστροφές αποτελούν καθημερινό φαινόμενο. Οι επιχειρηματίες που δεν έχουν διακόψει τις δραστηριότητές τους βρίσκουν το καταναλωτικό κοινό απογυμνωμένο από την όποια αγοραστική δύναμη διέθετε, ενώ παράλληλα αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα στις συναλλαγές τους, λόγω της ανυπαρξίας φερέγγυου τραπεζικού στήματος και της ανεξέλεγκτης κερδοσκοπίας στη μαύρη αγορά. Η σοβαρότατη υποτίμηση μάλιστα του αλβανικού λεκ πλήττει ιδιαίτερα τις επιχειρήσεις που συναλλάσσονται στο εθνικό νόμισμα της Αλβανίας.

    Το αποτέλεσμα είναι τεράστιες ζημιές για τις επιχειρήσεις, τις οποίες με την ομαλοποίηση της κατάστασης θα καταγράψει το Επιμελητήριο, προκειμένου να υποστηρίξει το αίτημα για οικονομική στήριξη των επενδυτών που σήμερα πλήττονται από την κρίση στη γειτονική χώρα.

    [14] ΣΤΗΝ ΠΓΔΜ Ο ΧΑΒΙΕ ΣΟΛΑΝΑ ΣΤΑ ΤΕΛΗ ΜΑΡΤΙΟΥ

    Μονοήμερη επίσκεψη στην ΠΓΔΜ θα πραγματοποιήσει την τελευταία εβδομάδα του Μαρτίου ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Wabi] Σολάνα.

    Σύμφωνα με πληροφορίες του ειδησεογραφικού πρακτορείου "Μακ- Πρες", ο κ.Σολάνα θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο Κίρο Γκλιγκόρωφ, τον πρωθυπουργό Μπράνκο Τσρβενκόφσκι, τον υπουργό Εξωτερικών Λιούμπομιρ Φρτσκόφκι και τον υπουργό ’μυνας, Μπλάγκοϊ Χαντζίσκι.

    [15] ΣΤΑ ΣΚΟΠΙΑ ΤΟΝ ΑΠΡΙΛΙΟ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΜΥΝΑΣ ΤΗΣ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ

    Επίσημη επίσκεψη στα Σκόπια θα πραγματοποιήσει στις 8 Απριλίου ο υπουργός ’μυνας της Γερμανίας, Φόλκερ Ρίε, αποδεχόμενος πρόσκληση του σκοπιανού ομολόγου του, Μπλάγκοϊ Χαντζίσκι.

    Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης ο Γερμανός υπουργός θα επισκεφθεί εγκαταστάσεις των ενόπλων δυνάμεων της ΠΓΔΜ, καθώς επίσης και την Στρατιωτική Ακαδημία στα Σκόπια.

    [16] ΕΚΚΛΗΣΗ ΤΗΣ ΔΑΣΚΑΛΑΣ ΕΛΕΝΗΣ ΦΩΚΑ ΝΑ ΕΠΙΚΡΑΤΗΣΕΙ ΤΟ ΔΙΚΑΙΟ ΣΤΑ ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΑ

    Καμιά βελτίωση δεν έχει επέλθει στης συνθήκες διαβίωσης των εγκλωβισμένων στα κατεχόμενα δηλώνει η δασκάλα της Καρπασίας, Ελένη Φωκά, και απευθύνει έκκληση προς την κυπριακή κυβέρνηση και τη διεθνή κοινότητα να προβούν σε ενέργειες ώστε να επικρατήσει το δίκαιο.

    Το κατοχικό καθεστώς απαγορεύει στην Ελένη Φωκά να μετακινείται από τα κατεχόμενα στις ελεύθερες περιοχές και αντίστροφα και για 7 μήνες την κρατά όμηρο επειδή αρνείται να αποκτήσει τη λεγόμενη ταυτότητα.

    [17] ΔΕΝ ΘΑ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΕΙ ΤΟ ΨΕΥΔΟΚΡΑΤΟΣ ΤΟΥ ΝΤΕΝΚΤΑΣ Η ΒΡΕΤΑΝΙΑ ΑΛΛΑ ΕΠΙΜΕΝΕΙ ΣΤΗΝ ΕΜΠΛΟΚΗ ΤΟΥΡΚΟΚΥΠΡΙΩΝ ΣΤΙΣ ΕΝΤΑΞΙΑΚΕΣ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΕΙΣ

    Η Βρετανία επιμένει στην εμπλοκή των τουρκοκυπρίων στο θέμα των ενταξιακών διαπραγματεύσεων Ευρωπαικής Ενωσης-Κύπρου, αλλά δεν πρόκειται ούτε τώρα ούτε στο μέλλον να αναγνωρίσει το ψευδοκράτος του Ντενκτάς, σύμφωνα με όσα είπε ο βρετανός υπουργός Εξωτερικών, Μάλκολμ Ρίφκιντ, σε χτεσινοβραδινή του ομιλία.

    Αναφερόμενος στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις τόνισε ότι αυτές γίνονται με την κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας, αλλά θα πρέπει να ληφθούν υπόψη "όλες οι προσδοκίες και τα ενδιαφέροντα όλων των πολιτών της Κύπρου" και πρόσθεσε:"Αναγνωρ΄θιζουμε ότι η Κύπρος θα χρειαστεί βοήθεια για να επιτύχουμε τα αποτελέσματα που επιθυμούμε. Οι διαπραγματεύσεις δεν θα είναι σύντομες, ούτε θέμα ημερών ή εβδομάδων, αλλά θα διαρκέσουν μήνες".

    [18] ΥΠΕΓΡΑΨΕ Ο ΕΡΜΠΑΚΑΝ ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ- ΑΠΟΚΛΙΜΑΚΩΘΗΚΕ Η ΕΝΤΑΣΗ

    Ο ισλαμιστής πρωθυπουργός της Τουρκίας υπέγραψε τελικά χτες βράδυ το κείμενο της ανακοίνωσης των αποφάσεων του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας που πάρθηκαν στην μαραθώνια συνεδρίαση της περασμένης Παρασκευής , γεγονός που χαρακτηρίστηκε ως αποκλιμάκωση της κρίσης που είχε προκύψει από την άρνηση του κ Ερμπακάν να υπογράψει. Ο γενικός γραμματέας του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας στρατηγός Ιλχάν Κιλίτς μετά από συνάντηση που είχε χτες βράδυ με τον κ Ερμπακάν δήλωσε ότι ο πρωθυπουργός υπέγραψε το κείμενο χωρίς να γίνει καμία αλλαγή στο περιεχόμενο του. "Δεν μπορούσε αλλωστε να γίνει αλλαγή γιατί δεν είχαμε τέτοια αρμοδιότητα" τόνισε ο στρατηγός.

    Εντονη ήταν η κινητικότητα χτες στο χώρο των δύο κομμάτων του κυβερνητικού συνασπισμού. Ο κ Ερμπακάν κάλεσε σε σύσκεψη τα στελέχη του κόμματος του προκειμένου να συζητηθούν θέματα που αφορούν το σημερινό υπουργικό συμβούλιο. Πολύωρη σύσκεψη είχε και η ηγεσία του κόμματος Ορθού Δρόμου, η αρχηγός του οποίου Τανσού Τσιλλέρ δήλωσε ότι στο κόμμα υπάρχει ομοφωνία και ότι η κυβέρνηση θα συνεχίσει το έργο της για να βαδίσει η χώρα στη σταθερότητα.

    Νωρίτερα ο κ Ερμπακάν είχε συναντηθεί με τον ηγέτη του κόμματος Μητέρας Πατρίδας Μεσούτ Γιλμάζ, ο οποίος σε συνέντευξη τύπου μετά τη συνάντηση κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι αναζητά συμμάχους για τα λάθη που έχει διαπράξει. Ο κ Γιλμάζ θεώρησε ως βασική αιτία της κρίσης το Κόμμα Ευημερίας το οποίο όπως είπε δεν μπορεί να συνειδητοποιήσει ότι δεν μπορεί να αλλάξει το καθεστώς.

    Στο μεταξύ τα κόμματα της αντιπολίτευσης άρχισαν κιόλας να αναζητούν νέες κυβερνητικές φόρμουλες λόγω της κρίσης που προέκυψε από την αρχική άρνηση του Ερμπακάν να υπογράψει τις αποφάσεις του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας. Ο Μπουλέντ Ετζεβίτ μάλιστα έκανε λόγο για ένα κυβερνητικό συνασπισμό ευρείας βάσης, στον οποίο θα μετέχουν τα κόμματα της κεντροαριστεράς και της κεντροδεξιάς και του οποίου δεν θα ηγείται κανείς από τους Ετζεβίτ, Μπαϊκάλ, Γιλμάζ ή Τσιλλέρ αλλά ένας ουδέτερος πολιτικός από το Κόμμα Μητέρας Πατρίδας ή Ορθού Δρόμου. Βασικός στόχος μια τέτοιας κυβέρνησης θα e_mai η ψήφιση νέου εκλογικού νόμου καθώς και νόμων εναρμόνισης στο Σύνταγμα καθώς και η πραγματοποίηση απογραφής. Στο πλαίσιο αυτό ο κ Ετζεβίτ είχε συνάντηση και με τον αρχηγό του Κόμματος Μεγάλης Ενότητας Μουχσίν Γιαζιτζίογλου από τον οποίο εκτιμάται ότι ζήτησε υποστήριξη.

    [19] ΣΥΖΗΤΕΙΤΑΙ ΣΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ Η ΥΠΟΘΕΣΗ ΜΠΡΟΥΝΕΡ

    Στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, συζητείται την προσεχή Δευτέρα, η υπόθεση του διαβόητου Ναζί εγκληματία πολέμου Αλόϊς Μπρούνερ, που οργάνωσε το ολοκαύτωμα των 50.000 εβραίων της Θεσσαλονίκης και αναμένεται η έκδοση ψηφίσματος, με το οποίο θα καλείται η Συριακή κυβέρνηση, να προχωρήσει στην έκδοση του Μπρούνερ, ώστε αυτός να πληρώσει για τα εγκλήματά του.

    Η συζήτηση στο Ευρωκοινοβούλιο, γίνεται μετά την ερώτηση, την οποία κατέθεσε ο Ευρωβουλευτής κ. Νίκος Παπακυριαζής, με αφορμή το ηλεκτρονικό αφιέρωμα, που καταχώρησε για την "υπόθεση Μπρούνερ" στο INTERNET το Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

    Τον Μπρούνερ, καταζητεί η Ιντερπολ, τον επικήρυξε με το ποσό των 500.000 μάρκων η Γερμανική κυβέρνηση, ενώ καταδικάστηκε δις σε θάνατο από Γαλλικό δικαστήριο για τη δράση του και στο στρατόπεδο Ντρανσί του Παρισιού, όπου έστειλε στο θάνατο 25.000 Εβραίους της Γαλλίας, μεταξύ των οποίων και 200 παιδιά.


    [Γ] ΕΙΔΙΚΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ (του Νίκου Χατζή)

    [20] Η ΕΠΑΝΕΚΛΟΓΗ ΜΠΕΡΙΣΑ ΠΡΟΚΑΛΕΙ ΑΝΗΣΥΧΙΑ ΣΤΙΣ ΗΠΑ - ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΣΤΡΟΦΗΣ ΤΟΥ ΒΟΡΡΑ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΟΥ ΝΟΤΟΥ ΣΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΑ

    Η περίοδος χάριτος που η Ουάσινγτον -αλλά και οι λοιπές δυτικές κυβερνήσεις- έδειξαν στο καθεστώς Μπερίσα φαίνεται να πλησιάζει στο τέλος της, καθώς ο Λευκός Οίκος -για πρώτη φορά- εξέφρασε ανησυχίες για την επανεκλογή Μπερίσα στο προεδρικό αξίωμα, με την επισήμανση ότι ο Αλβανός πρόεδρος δε θα πρέπει να χρησιμοποιήσει την κατάσταση αναρχίας που επικρατεί στην γειτονική χώρα, ως μέσο σταθεροποίησης του ρόλου του στην αλβανική πολιτική ζωή.

    " Η αμερικανική κυβέρνηση διακατέχεται από πραγματική ανησυχία για την κατάσταση στην Αλβανία και αντιμετωπίζει με σκεπτικισμό την επανεκλογή Μπερίσα στο προεδρικό αξίωμα. Είμαστε προβληματισμένοι από την κοινωνική αναταραχή που επικρατεί και ζητάμε από όλα τα πολτικά κόμματα να "στρέψουν" τον ταραγμένο αλβανικό λαό -που δίκαια ανησυχεί για το μέλλον της δημοκρατίας- κατά των πράξεων βίας και υπέρ του σεβασμού των στοιχειωδών ανθρώπινων διακαιωμάτων," δήλωσε ο Μάικ ΜακΚαρι υπεύθυνος τύπου του Λευκού Οίκου.

    Παράλληλα, ο υπουργός ’μυνας των ΗΠΑ Ουίλιαμ Κοέν (από το αρχηγείο των ευρωπαϊκών δυνάμεων του ΝΑΤΟ στην Στουτκάρδι) επανέλαβε τις αμερικανικές ανησυχίες, ενώ ήταν καθησυχαστικός ως προς την απομάκρυνση των Αμερικανών πολιτών από την Αλβανία:" Είμαστε ανήσυχοι για όσα συμβαίνουν στην Αλβανία, παρακολουθούμε την κατάσταση στενά. Για την ώρα, δεν υπάρχουν στρατιωτικά σχέδια για την απομάκρυνση των 1.600 Αμερικανών πολιτών που ζουν στη amaveq|lemg χώρα. Αισιοδοξούμε ότι θα επιλύσουν τα προβλήματα τους μόνοι τους."

    Ο αμερικανός αξιωματούχος κατά τη διάρκεια των δηλώσεων του συνοδεύοταν από το διοικητή των νατοϊκών στρατιωτικών δυνάμεων στην Ευρώπη στρατηγό Τζ. Ζούλαν που δήλωσε: " Πλοία του αμερικανικού στόλου βρίσκονται στη περιοχή, η κατάσταση παρακολουθείται από κοντά, δεν υπάρχει λόγος ανάληψης στρατιωτικής δράσης. Βρισκόμαστε σε διαρκή επικοινωνία με την πρεσβεία μας στην Αλβανία".

    Στην θαλάσσια περιοχή μεταξύ Αλβανίας και Ιταλίας βρίσκονται τρία πλοία με δυνατότητα ανάληψης αμφίβιων αποστολών καθώς και ένα ελικοπτεροφόρο (USS Nassau), ενώ στην ευρύτερη περιοχή του Ιονίου πελάγους, βρίσκεται σε ετοιμότητα αμερικανικό αεροπλανοφόρο (USS Theodore Roosevelt).

    Σημειώνεται ότι ο Κοέν πραγματοποιεί το πρώτο του ταξίδι στην Ευρώπη ( από τότε που ανέλαβε την ηγεσία του αμερικανικού Πενταγώνου), ενώ η ομίχλη που επικρατούσε χθες στην Στουτκάρδι, παρέτεινε το χρόνο παραμονής του στη γερμανική πόλη κατά πέντε ώρες, αναγκάζοντας τον να ακυρώσει προγραμματισμένη επίσκεψη σε εκπαιδευτικό κέντρο των αμερικανικών στρατιωτικών δυνάμεων στα βόρεια της Βαυαρίας. Στο πλαίσιο της σημερινής επίσκεψης του στη Βοσνία ενημερώθηκε για τις δραστηριότητες των αμερικανικών δυνάμεων στην περιοχή -που ως γνωστό- αντιμετωπίζουν προβλήματα στη συνεργασία τους με τις τοπικές αστυνομικές αρχές. Παράλληλα, επανέλαβε τη δέσμευση του ότι η αμερικανική στρατιωτική παρουσία στη Βοσνία θα τερματιστεί τουν Ιούνιο του 1998, ενώ είχε συνάντηση 40 λεπτών με το Γερμανό καγκελάριο Κολ.

    ΣΤΑΣΙΜΕΣ ΟΙ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΕΣ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΕΣ

    Διπλωματικοί αναλυτές εκτιμούν ότι η συνεχιζόμενη κατάσταση αναρχίας στο εσωτερικό της Αλβανίας, λειτουργεί αρνητικά ως προς την καλλιέργεια των κατάλληλων προϋποθέσεων για την επιτυχία των ευρωπαϊκών διαμεσολαβητικών προσπαθειών. Είναι ενδεικτικό ότι το αλβανικό υπουργείο Εξωτερικών απέρριψε τη δαιμεσολαβητική πρωτοβουλία του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), με τη δικαιολογία ότι η χρονική στιγμή που εκδηλώθηκε το (ευρωπαϊκό ενδιαφέρον για την ανάληψη της σχειτκής πρωτοβουλίας) ήταν "ακατάλληλη." Είχε προηγηθεί δήλωση του Νίκολας Μπέρνς, εκπροσώπου τύπου του State Department που χαρακτήριζε ως "περιορισμένες" τις δυνατότητες διπλωματικών ελιγμών των ΗΠΑ, ώστε η κρίση να επιλυθεί ειρηνικά πριν υπάρξουν "επιπλοκές" στις γειτονικές χώρες. Ο Αμερικανός αξιωματούχος είχε αναφερθεί στη διαμεσολαβητική προσπάθεια του ΟΑΣΕ, εκφράζοντας αμφιβολίες για την τελική υλοποίηση της.

    Στο μεταξύ, απαισιόδοξη εκτίμηση για την πορεία της κατάστασης έκανε ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών Λαμπέρτο Ντίνι στιγματίζοντας την "ανικανότητα" της αλβανικής κυβέρνησης τα προλάβει την εκτροπή της κατάστασης, πριν εκδηλωθούν τα γεγονότα του Σαββατοκύριακου. Ο Ντίνι, προέβει στην παραπάνω εκτίμηση κατόπιν τηλεφωνικής του επικοινωνίας με τον Αλβανό υπουργό Εξωτερικών Τρίταν Σέχου, που χαρακτήρισε την κατάσταση στη χώρα του ως "εκτός ελέγχου" μετά την κατάληψη από το πλήθος των τριών αρμάτων μάχης.

    Διπλωματικοί κύκλοι εκτιμούν ότι στην εξέλιξη της κατάστασης, η κοινωνική αναρχία διαχωρίζει στα δύο την Αλβανία, ενώ σε πολιτικό επίπεδο, παίρνει το χαρακτήρα ανοικτής σύγκρουσης μεταξύ του Δημοκρατικού Κόμματος και των πρώην κομμουνιστών της αντιπολίτευσης.

    ΔΙΑΧΩΡΙΣΤΙΚΗ ΓΡΑΜΜΗ ΒΟΡΡΑ-ΝΟΤΟΥ

    Η κοινωνική έκρηξη που προκλήθηκε εξαιτίας των πυραμιδικών παραοικονομικών σχημάτων, έφερε στην επιφάνεια την πιο βίαιη μορφή της διαχωριστικής γραμμής μεταξύ του φτωχού βορρά και του πλούσιου νότου στη γειτονική χώρα.

    Οι ανομοιογενείς εθνικές ομάδες και η διαφοροποίηση στο οικονομικό επίπεδο, άρχισαν να διαφαίνονται κατά την περίοδο 1990- 1991, όταν δημιουργήθηκαν οι συνθήκες καλύτερης επικοινωνίας και συνεργασίας -μεταξύ των δύο περιοχών- που αργότερα μεγιστοποίησαν τις διαφορές. Είναι χαρακτηριστικό ότι αμέσως μετά την "κυριαρχία" του Μπερίσα στην πολιτική ζωή της Αλβανίας άρχισε η προώθηση στο κρατικό μηχανισμό συμπατριωτών του από την πόλη Τροπογια που βρίσκεται σε απόσταση 140 μιλίων βόρεια των Τιράνων (περιοχή των Γκέγκηδων).

    Όπως είναι γνωστό, η νότιες περιοχές της Αλβανίας ήταν το προπύργιο του σταλινικού καθεστώτος του Ενβέρ Χότζα, ενώ αποτελούν τις περιοχές που υπερισχύουν οι πρώην κομμουνιστές -σήμερα σοσιαλιστές- της αντιπολίτευσης. Ο αλβανικός νότος είναι η περιοχή των Τόσκηδων που ζουν μαζί με τους ελληνικούς πληθυσμούς. Πολλοί "νότιοι" αποκλείστηκαν από τις πολιτικές εξελίξεις στη μετασταλινική Αλβανία του Μπερίσα εκμεταλλεύτηκαν όμως, τη δυναμική των οικονομικών σχέσεων με την Ελλάδα και την Ιταλία τόσο στο εμπόριο, όσο και στην ανάπτυξη των παραοικονομικών σχέσεων που ακολούθησαν. Όπως ήταν φυσικό, οι ελληνικοί πληθυσμοί βρήκαν οικονομική διέξοδο στην Ελλάδα.

    Από την άλλη μεριά, ο αλβανικός βορράς δοκιμάστηκε από τις συνέπειες του εφαρμοζόμενου κατά της Σερβίας διεθνούς εμπάργκο από το 1993, ενώ η κύρια οικονομική δραστηριότητα ήταν -για χρόνια- η παράνομη ειξαγωγή καυσίμων προς το σερβικό έδαφος.

    Εξαιτίας της διαφοροποίησης στο οικονομικό επίπεδο, τα παραοικονομικά σχήματα των πυραμίδων άρχισαν να "αντλούν" κεφάλαια από το νότο από το 1991. Με την αυταπάτη που καλλιεργεί το όνειρο του εύκολου πλουτισμού, οι πληθυσμοί του νότου άρχισαν να εναποθέτουν τις οικονομίες τους, αλλά και τις ελπίδες τους για ένα καλύτερο αύριο στην παραοικονομία. Πολλοί ήταν εκείνοι που δε δίστασαν να πουλήσουν τις περιουσίες και τα σπίτια τους. " Όλοι όσοι έχασαν χρήματα υποφέρουν, αλλά όχι τόσο όσο αυτοί που έπαιξαν στο νότο," δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Ζεφ Μερντίτα δάσκαλος από την πόλη Σκόδρα που βρίσκεται στα βόρεια.

    Το βάσιμο του ισχυρισμού, αποδεικνύεται και από τις περιοχές που είχαν την έδρα τους οι παρατράπεζες, καθώς πέντε δραστηριοποιούνταν στην πόλη της Αυλώνας, δύο στη γειτονική Λούσνια και μία στην περιοχή των Τιράνων. Η ένοχη συμμαχία του καθεστώτος Μπερίσα με τα παραοικονομικά σχήματα πυροδότησε την κοινωνική έκρηξη και έφερε στο προσκήνιο τη διαχωριστική γραμμή βορρά-νότου. Τα λόγια ενός 21χρονου απεργού πείνας αποδίδουν τη λαϊκή οργή: " Ο πρόεδρος μας, έθεσε Αλβανό εναντίον Αλβανού, ήταν to χειρότερο που θα μπορούσε να κάνει."


    Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/

    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute
    mpa2html v3.04 run on Thursday, 6 March 1997 - 12:30:56