Read The Treatment of the Armenians in the Ottoman Empire (Part 1) (by Viscount Bryce) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 97-03-05

From: Macedonian Press Agency <mpa@philippos.mpa.gr>

Macedonian Press Agency: News in Elot928 Greek Directory

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ

Θεσσαλονίκη 5 Μαρτίου 1997


ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ

[Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

[Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ


ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

[Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [01] ΣΤΑ ΤΙΡΑΝΑ ΘΑ ΜΕΤΑΒΕΙ ΠΙΘΑΝΟΤΑΤΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ Ο ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ Γ. ΚΡΑΝΙΔΙΩΤΗΣ

  • [02] Κ. ΣΗΜΙΤΗΣ: ΕΧΟΥΝ ΓΙΝΕΙ ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΕΙΟΝΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΕΛΠΙΖΩ Η ΕΞΕΛΙΞΗ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΟΜΑΛΗ

  • [03] Θ.ΠΑΓΚΑΛΟΣ: ΘΑ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ, ΘΑ ΒΟΗΘΗΣΟΥΜΕ ΤΟΝ ΑΛΒΑΝΙΚΟ ΛΑΟ, ΔΕΝ ΘΑ ΕΠΙΤΡΕΨΟΥΜΕ ΝΕΟ ΚΥΜΑ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ

  • [04] Θ.ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΣ: "ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΤΑΙ Η ΕΛΛΗΝΟΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗ ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΩΝ ΑΔΕΛΦΩΝ ΤΗΣ ΒΟΡΕΙΟΥ ΗΠΕΙΡΟΥ"

  • [05] Κ.ΣΗΜΙΤΗΣ: "Η κυβέρνηση επιδιώκει τη δημιουργία πραγματικών συνθηκών για την αύξηση των εισοδημάτων των εργαζομένων και των αγροτών".

  • [06] ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΟΥΣ ΓΙΑ ΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΕΚΛΕΓΟΥΝ ΣΗΜΕΡΑ ΟΙ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ ΤΗΣ Ν.Δ.

  • [07] ΜΕ ΔΙΑΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΑ ΤΟΥ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΣΥΝΑΝΤΗΘΗΚΕ Ο Α. ΚΑΚΛΑΜΑΝΗΣ

  • [08] ΤΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ "ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΤΩΝ ΟΜΟΓΕΝΩΝ" ΠΡΟΤΕΙΝΕ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΟΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ Θ. ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΣ


  • [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [09] Ο ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΗΣ ΤΟΥ ΜΠΕ ΜΕΤΑΔΙΔΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΡΩΪΝΕΣ ΣΥΓΚΡΟΥΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΟ ΚΛΙΜΑ ΠΟΥ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙ

  • [10] ΛΕΗΛΑΣΙΕΣ ΣΕ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΤΗ ΔΡΟΠΟΛΗ ΚΑΤΑΓΓΕΛΛΕΙ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΟΜΟΝΟΙΑΣ Γ.ΛΑΜΠΟΒΙΤΙΑΔΗΣ- ΗΡΕΜΗ Η ΝΥΧΤΑ ΣΤΙΣ ΓΕΩΡΓΟΥΣΑΤΕΣ ΚΑΙ ΣΤΑ ΒΡΥΣΕΡΑ

  • [11] ΤΡΑΥΜΑΤΙΕΣ ΚΑΙ ΣΥΓΚΡΟΥΣΕΙΣ ΣΤΟ ΔΕΛΒΙΝΟ ΚΑΙ ΣΤΟΥΣ ΑΓΙΟΥΣ ΣΑΡΑΝΤΑ

  • [12] ΕΝΤΕΙΝΟΝΤΑΙ ΟΙ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΕΣ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΤΟΝΩΣΗ ΤΗΣ ΚΡΙΣΗΣ -ΣΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΑ ΜΕΤΑΒΑΙΝΕΙ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΤΗΣ ΟΛΛΑΝΔΙΑΣ

  • [13] O ΜΠΕΡΙΣΑ ΔΙΕΤΑΞΕ ΤΟΝ ΣΤΡΑΤΟ ΝΑ ΕΠΙΤΕΘΕΙ ΣΤΟΥΣ ΑΓ.ΣΑΡΑΝΤΑ - ΟΙ ΠΡΩΤΕΣ ΜΑΧΕΣ - ΦΗΜΕΣ ΟΤΙ ΒΟΜΒΑΡΔΙΣΤΗΚΕ ΤΟ ΔΕΛΒΙΝΟ

  • [14] ΟΑΣΕ: ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΜΕ ΟΛΑ ΤΑ ΑΛΒΑΝΙΚΑ ΚΟΜΜΑΤΑ ΓΙΑ ΕΞΟΔΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ

  • [15] ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ: ΔΥΟ ΑΤΟΜΑ ΤΡΑΥΜΑΤΙΣΤΗΚΑΝ ΑΠΟ ΕΚΡΗΞΗ ΣΤΗΝ ΠΡΙΣΤΙΝΑ

  • [16] Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΚΥΡΙΑ ΟΔΟΣ ΔΙΑΚΙΝΗΣΗΣ ΤΗΣ ΗΡΩΪΝΗΣ, ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΕΚΘΕΣΗ ΤΟΥ ΣΤΕΗΤ ΝΤΗΠΑΡΤΜΕΝΤ

  • [17] ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΕΝΤΑΞΗΣ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΕ ΤΑΧΘΗΚΑΝ ΤΑ ΚΕΝΤΡΟΔΕΞΙΑ ΚΟΜΜΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ

  • [18] ΠΡΟΚΛΗΤΙΚΟΣ ΕΜΦΑΝΙΣΤΗΚΕ Ο ΙΝΑΛ ΜΠΑΤΟΥ-ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΕΙ ΓΙΑ ΕΠΟΙΚΙΣΜΟ ΤΩΝ ΒΑΡOΣΙΩΝ

  • [19] ΕΡΜΠΑΚΑΝ: ΤΕΧΝΗΤΗ Η ΚΡΙΣΗ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ

  • [20] ΕΝΤΟΣ ΤΟΥ ΠΡΩΤΟΥ ΕΞΑΜΗΝΟΥ ΤΟΥ 1997 ΟΛΟΚΛΗΡΩΝΕΤΑΙ ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΣΤΑΔΙΟ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗΣ ΣΤΗΝ ΠΓΔΜ


  • ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

    [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [01] ΣΤΑ ΤΙΡΑΝΑ ΘΑ ΜΕΤΑΒΕΙ ΠΙΘΑΝΟΤΑΤΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ Ο ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ Γ. ΚΡΑΝΙΔΙΩΤΗΣ

    Ελληνας αξιωματούχος ενδέχεται, σύμφωνα με πληροφορίες, να επισκεφθεί τα Τίρανα τις αμέσως επόμενες ημέρες. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες δεν αποκλείετι να είναι ο υφυπουργός Εξωτερικών, Γιάννος Κρανιδιώτης, ο οποίος πιθανότατα θα βρεθεί στην Αλβανία την προσεχή Παρασκευή, μαζί με τον προεδρεύοντα του Συμβουλίου Υπουργών της Ευρωπαικής Ενωσης, Ολλανδό υπουργό Εξωτερικών Χανς Βαν Μίρλο.

    Ο τελευταίος θα βρίσκεται αύριο στην Αθήνα όπου θα έχει επαφές με τον πρωθυπουργό, Κώστα Σημίτη, και αξιωματούχους του υπουργείου Εξωτερικών.

    Στο μεταξύ η εκρηκτική κατάσταση που επικρατεί στην Αλβανία, οι πρωτοβουλίες της Ελλάδας για εκτόνωση της κρίσης και την προστασία της ελληνικής μειονότητας ήταν στο επίκεντρο της δίωρης συνάντησης του πρωθυπουργού με τον υφυπουργό Εξωτερικών Γιάννο Κρανιδιώτη. Ο κ. Σημίτης ενημερώθηκε για τις κινήσεις που έκανε το ΥΠΕΞ σε διπλωματικό επίπεδο και τα αποτελέσματα που είχαν οι παρεμβάσεις του.

    Ο κ. Κρανιδιώτης δεν έκανε δηλώσεις, αλλά τόνισε πως η Ελλάδα θα στείλει ανθρωπιστική βοήθεια στη γειτονική χώρα μόνο εφόσον το ζητήσει η αλβανική κυβέρνηση. Στόχος της κυβέρνησης είναι να ενεργοποιήσει το διεθνές ενδιαφέρον ώστε η Ελλάδα να έχει βοήθεια στις κινήσεις που κάνει για την προστασία της ελληνικής μειονότητας στην Αλβανία.

    Ο κ. Σημίτης επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον Ιταλό ομόλογο του, Ρομάνο Πρόντι, και ο κ. Κρανιδιώτης με τον Επίτροπο Εξωτερικών Σχέσεων της Ε.Ε Χανς Βαν Ντε Μπρουκ.

    [02] Κ. ΣΗΜΙΤΗΣ: ΕΧΟΥΝ ΓΙΝΕΙ ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΕΙΟΝΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΕΛΠΙΖΩ Η ΕΞΕΛΙΞΗ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΟΜΑΛΗ

    "Έχουν γίνει όλες οι απαραίτητες ενέργειες για να προστατεύσουμε την ελληνική μειονότητα και ελπίζω ότι η εξέλιξη θα είναι ομαλή. Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα κινητοποιηθεί από σήμερα για να προωθήσει πολιτική λύση του προβλήματος και εν πάση περιπτώσει μια λύση η οποία θα οδηγήσει σε ρυθμίσεις που θα προστατέψουν ανθρώπινες ζωές".

    Τα παραπάνω δήλωσε σήμερα ο Πρωθυπουργός και Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Κώστας Σημίτης, ερωτηθείς εάν θα βρεθεί πολιτική λύση στην Αλβανία μετά την τηλεφωνικής επικοινωνία που είχε με τον κ. Lpeq_sa.

    Ο Πρωθυπουργός προσερχόμενος στην Πανελλήνια Συνδιάσκεψη Αγροτικών Στελεχών του ΠΑΣΟΚ τόνισε ότι το πρόβλημα της Αλβανίας είναι ένα πρόβλημα δημοκρατίας, ειρηνικής εξέλιξης της πολιτικής ζωής και ανθρωπίνων δικαιωμάτων αλλά δεν είναι ένα θέμα που αφορά ειδικά την Ελλάδα και δεν είναι σίγουρα ένα θέμα που έχει σχέση μόνο με την ελληνική μειονότητα.

    Ο κ. Σημίτης πρόσθεσε επίσης ότι ο κ. Μπερίσα τον διαβεβαίωσε ότι θα κάνει ότι είναι δυνατόν για να μην υπάρξει ένα κλίμα, το οποίο θα οδηγήσει σε αρνητικές επιπτώσεις για την ελληνική μειονότητα.

    [03] Θ.ΠΑΓΚΑΛΟΣ: ΘΑ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ, ΘΑ ΒΟΗΘΗΣΟΥΜΕ ΤΟΝ ΑΛΒΑΝΙΚΟ ΛΑΟ, ΔΕΝ ΘΑ ΕΠΙΤΡΕΨΟΥΜΕ ΝΕΟ ΚΥΜΑ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ

    "Eίχαμε προτείνει στους συνεταίρους μας της ΕΕ, να συνέλθει ένα συμβούλιο υπουργών με ειδικό θέμα την κατάσταση στην Αλβανία. Δυστυχώς δεν μας άκουσαν και δεν το αποφάσισαν. Ισως γιατί θέλουν να αποφασίζουν οι γνωστοί μεγάλοι που τα ξέρουν όλα. Η κατάσταση μας δικαίωσε. Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να μειωθούν τα δεινά του φίλου αλβανικού λαού, να διασφαλίσουμε την ηρεμία στη χώρα μας, να προστατευθούμε από ένα αλόγιστο προσφυγικό κύμα. Βεβαίως θα προστατεύσουμε την ελληνική κοινότητα που ζει στην Αλβανία. Αυτή είναι σε γενικές γραμμές η πολιτική μας".

    Αυτά δήλωσε ο Υπουργός Εξωτερικών Θεόδωρος Πάγκαλος στη Νέα Υόρκη λίγο πριν τη συνάντησή του με τον Αρχιεπίσκοπο Σπυρίδωνα, σύμφωνα με την εφημερίδα "Εθνικός Κήρυξ". Ο Υπουργός τόνισε οτι η Ελλάδα προτείνει ως διέξοδο, μια διαδικασία συνεννόησης μεταξύ όλων των παραγόντων που εκφράζουν τον αλβανικό λαό, για μια λύση έκτακτης ανάγκης που θα δώσει διέξοδο.

    Επίσης ο κ.Πάγκαλος υπογράμμισε την οικονομική βοήθεια που έδωσε η Ελλάδα στη γείτονα, προσφέροντας εργασία σε εκατοντάδες χιλιάδες πολιτών της και σημείωσε οτι "η αντοχή μας είναι μέχρι ενός ορισμένου σημείου" και δεν πρόκειται να επιτραπεί η είσοδος ενός νέου μαζικού κύματος προσφύγων, αλλά θα ελέγχονται τα σύνορα και θα προωθηθούν μορφές παροχής άμεσης βοήθειας.

    [04] Θ.ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΣ: "ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΤΑΙ Η ΕΛΛΗΝΟΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗ ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΩΝ ΑΔΕΛΦΩΝ ΤΗΣ ΒΟΡΕΙΟΥ ΗΠΕΙΡΟΥ"

    "Ο προβληματισμός στην ελληνοαμερικανική ομογένεια είναι μεγάλος για τις εξελίξεις στην Αλβανία και ιδιαίτερα για την ελληνική κοινότητα που ζει εκεί ",υπογράμμισε με έμφαση στη διάρκεια συνέντευξης τύπου , ο Πρόεδρος του Ελληνοαμερικανικού Εθνικού Συμβουλίου Θόδωρος Σπυρόπουλος, ο οποίος βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη συνοδευόμενος από αντιπροσωπεία επιχειρηματιών και εκπροσώπων των Ελληνοαμερικανικών Εμπορικών Επιμελητηρίων.

    Ο κ. Σπυρόπουλος σημείωσε πως "το ελληνοαμερικανικό λόμπι παρακολουθεί τα γεγονότα των τελευταίων εβδομάδων στην Αλβανία και ιδιαίτερα ό,τι αφορά τους αδελφούς μας στην Βόρειο Ηπειρο". Ο πρόεδρος του Ελληνοαμερικανικού Συμβουλίου αναφέρθηκε στο πρόσφατο συνέδριο της Πανηπειρωτικής ΗΠΑ-ΚΑΝΑΔΑ-ΑΥΣΤΡΑΛΙΑΣ, που πραγματοποιήθηκε στο Κλιαργουότερ της Φλόριντα,καθώς και στην epamabeba_ysg της πίστης και της θέλησης να προστατευθεί η ελληνική κοινότητα της Βορείου Ηπείρου, μέσα από τις παρεμβάσεις της αμερικανικής κυβέρνησης ,η οποία είναι ιδιαίτερα ευαίσθητη στα θέματα της προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

    [05] Κ.ΣΗΜΙΤΗΣ: "Η κυβέρνηση επιδιώκει τη δημιουργία πραγματικών συνθηκών για την αύξηση των εισοδημάτων των εργαζομένων και των αγροτών".

    "Η κυβέρνηση επιδιώκει τη δημιουργία πραγματικών και όχι επίπλαστων και εφήμερων συνθηκών για την αύξηση των εισοδημάτων των εργαζομένων και των αγροτών, την άμβλυνση των κοινωνικών ανισοτήτων και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής". Αυτά δήλωσε το πρωί ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, μιλώντας στην Πανελλήνια Διάσκεψη Αγροτικών Στελεχών του ΠΑΣΟΚ που πραγματοποιείται στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας.

    Αναφερόμενος στη στρατηγική της κυβέρνησης για τον αγροτικό τομέα ο κ. Σημίτης σημείωσε ότι αυτή αποβλέπει στη δημιουργία ανταγωνιστικής γεωργίας, σε μια βιώσιμη και πολυδύναμη ανάπτυξη όλων των αγροτικών περιφερειών της χώρας και στη δημιουργία πανελληνίου δικτύου κοινωνικής προστασίας για τον αγροτικό πληθυσμό.

    "Η στάση που επικεντρώνει την προσοχή της στο ιδιαίτερο πρόβλημα και στο ιδιαίτερο θέμα μιας κοινωνικής ομάδας, η στάση που ζει το δικό της πρόβλημα ως κυρίαρχο πρόβλημα της όλης κοινωνίας είναι μια στάση ιδιοτελής αλλά και αρνητική για το κοινωνικό σύνολο", είπε ο πρωθυπουργός και υπογράμμισε ότι κανείς δεν παραγνωρίζει ούτε υποτιμά τα προβλήματα και τις πιέσεις που δέχεται το αγροτικό εισόδημα.

    [06] ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΟΥΣ ΓΙΑ ΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΕΚΛΕΓΟΥΝ ΣΗΜΕΡΑ ΟΙ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ ΤΗΣ Ν.Δ.

    Αρχισε στις 9 το πρωί η ψηφοφορία στις οργανώσεις της Νέας Δημοκρατίας για την ανάδειξη των 1100 αντιπροσώπων που θα πάρουν μέρος στο 4ο συνέδριο του κόμματος.

    Στο νομό Θεσσαλονίκης θα ψηφίσουν περίπου 2500-3000 κομματικά στελέχη και θα εκλέξουν 74 αντιπροσώπους.

    Η ψηφοφορία θα λήξει στις 8 το βράδυ και τα αποτελέσματα αναμένεται να γίνουν γνωστά γύρω στις 10μ.μ.

    [07] ΜΕ ΔΙΑΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΑ ΤΟΥ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΣΥΝΑΝΤΗΘΗΚΕ Ο Α. ΚΑΚΛΑΜΑΝΗΣ

    Την ανησυχία που προκαλούν στη χώρα μας οι εξελίξεις στην Αλβανία και ιδιαίτερα σε ότι αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις περιουσίες της ελληνικής μειονότητας, υπογράμμισε ο Προέδρος της Βουλής των Ελλήνων, Απόστολος Κακλαμάνης υποδεχόμενος τη διακομματική αντιπροσωπεία της επιτροπής Γεωργίας του Κυπριακού Κοινοβουλίου.

    Ο κ. Κακλαμάνης ανέφερε ότι οι εξελίξεις αυτές ενδέχεται να αποτελέσουν την απαρχή για κλιμάκωση των γεγονότων σε όλη την περιοχή. "Εμείς προσπαθούμε να κλείνουμε μέτωπα για να sucjemtq~soule όλη μας την προσπάθεια στα ανατολικά μας σύνορα, όπου υπάρχει κίνδυνος για τη χώρα μας" ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Κακλαμάνης.

    Παράλληλα κατέστησε σαφές ότι ο ρόλος της Ελλάδας στην Βαλκανική είναι σταθεροποιητικός και έχει ως στόχο την εδραίωση της ειρήνης, ενώ επισήμανε ότι "αυτό που χρειάζεται τις μέρες αυτές είναι προσοχή, περίσκεψη, ψυχραιμία και όχι ανεύθυνες διακηρύξεις".

    Ο κ. Κακλαμάνης δεν παρέλειψε να επισημάνει την αρνητική προσφορά των ελληνικών ΜΜΕ στην κάλυψη των γεγονότων στην Αλβανία, στα οποία παρουσιάζονται στιγμιότυπα με Αλβανούς οπλοφόρους να κάνουν δηλώσεις στα ελληνικά και να εκλαμβάνονται ως Ελληνες Βορειοηπειρώτες, οι οποίες μεταδίδονται και από ξένα ραδιοτηλεοπτικά δίκτυα και προκαλούν τεράστια ζημια στον Ελληνισμό.

    Σχετικά με το Κυπριακό, ο κ. Κακλαμάνης τόνισε ότι ίσως είναι καιρός να τεθεί στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και το θέμα του καθεστώτος των βρετανικών βάσεων στην Κύπρο.

    Ο Πρόεδρος της επιτροπής Γεωργίας του Κυπριακού Κοινοβουλίου Χρήστος Μαυροκορδάτος εξήρε τους χειρισμούς της Ελλάδας για την κρίση στην Αλβανία, ενώ για το θέμα των βρετανικών βάσεων επισήμανε οτι η Κύπρος ζητά την πλήρη αποστρατικοποίηση του νησιού, στην οποία περιλαμβάνεται και η πτυχή αυτή.

    [08] ΤΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ "ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΤΩΝ ΟΜΟΓΕΝΩΝ" ΠΡΟΤΕΙΝΕ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΟΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ Θ. ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΣ

    "Η δημιουργία ομογενειακής τράπεζας με έδρα τη Θεσσαλονίκη είναι μία πρόταση του Εθνικού Ελληνοαμερικανικού Συμβουλίου, που εκφράζει την ανάγκη των απόδημων Ελλήνων να συνδέονται με την μητέρα-πατρίδα,μέσα από μία δική τους τράπεζα ,που θα ενώνει τους Ελληνες" τόνισε μεταξύ άλλων,στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ο Πρόεδρος του Ελληνοαμερικανικού Εθνικού Συμβουλίου Θόδωρος Σπυρόπουλος, o oποίος επισκέπτεται τη Θεσσαλονίκη, συνοδευόμενος από αντιπροσωπεία επιχειρηματιών και εκπροσώπων των ελληνοαμερικανικών εμπορικών επιμελητηρίων.

    Το πρώτο βήμα για την υλοποίηση του στόχου, που έχει χρονικό ορίζοντα το 2.000 είναι η δημιουργία ενός οικονομικού οργανισμού, ο οποίος σταδιακά θα μετεξελιχθεί σε τράπεζα του ομογενειακού ελληνισμού.Για το σκοπό αυτό, σημείωσε ο κ. Σπυρόπουλος,θα ζητηθεί η στήριξη της Τράπεζας της Ελλάδος,ενώ για τη Θεσσαλονίκη και τη Βόρεια Ελλάδα το ηγετικό στέλεχος της ελληνοαμερικανικής κοινότητας τόνισε ότι ,ως κέντρο του απόδημου ελληνισμού, αποτελεί το κέντρο προώθησης προϊόντων και ορμητήριο των επενδυτικών προγραμμάτων για τα Βαλκάνια και την Παρευξείνια Ζώνη.

    Η Τράπεζα των Απόδημων δεν θα έχει κερδοσκοπικό χαρακτήρα,θα έχει υποκαταστήματα παντού όπου υπάρχει ελληνισμός,θα είναι συνεταιριστικού χαρακτήρα, με μετοχές που θα δοθούν στην ομογένεια με κάθε διαφάνεια και θα ξεκινήσει,σύμφωνα με ορισμένες προτάσεις επιχειρηματιών, με αρχικό μετοχικό κεφάλαιο ύψους 400.000.000 δολλαρίων.


    [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [09] Ο ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΗΣ ΤΟΥ ΜΠΕ ΜΕΤΑΔΙΔΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΡΩΪΝΕΣ ΣΥΓΚΡΟΥΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΟ ΚΛΙΜΑ ΠΟΥ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙ

    Προσπάθεια βίαιης ανακατάληψης του Δέλβινου, σημειώθηκε σήμερα το πρωϊ, απο ένοπλους στρατιώτες ή αστυνομικούς της Αλβανίας, οι οποίοι προσπάθησαν να καταλάβουν την πόλη, που βρίσκεται στα χέρια των εξεγερμένων τις τελευταίες ημέρες.

    Η προσπάθεια αυτή εντάσσεται στο συνολικό πλαίσιο ανακατάληψης των πόλεων που έχουν εξεγερθεί, καθώς σήμερα "έπεσαν" χωρίς αντίσταση στα χέρια της κυβέρνησης, το Φίερι και η Λούσνια. Στο Δελβινο όμως οι στρατιώτες που ήρθαν αποκρούστηκαν. Κατά τη διάρκεια της μάχης, η οποία έγινε υπήρξαν τέσσερεις τραυματίες εκ των οποίων ο ένας στον πνεύμονα σοβαρά, οι οποίοι μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο στους Αγίους Σαράντα.

    Στο Δέλβινο, οι άνθρωποι δείχνουν αποφασισμένοι να συνεχίσουν μέχρι εσχάτων, έχουν καταλάβει το τοπικό στρατόπεδο και έχουν πάρει τα όπλα στα χέρια τους. Να σημειωθεί ότι φαίνεται στην περίπτωση αυτή οτι υπάρχει ένας κεντρικός καθοδηγητικός ή έστω συντονιστικός νους, ο οποίος διένειμε τα όπλα στους εξεγερμένους. Οπως ανέφεραν χαρακτηριστικά, "όταν λήξει όλη αυτή η ιστορία με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, δηλαδή με την πτώση της κυβέρνησης, τότε θα παραδώσουν τα όπλα πίσω", πράγμα το οποίο βέβαια δεν δείχνει ιδιαίτερα πιθανό.

    Στο Δελβινο υπάρχει στην κατοχή των εξεγερμένων τουλάχιστον ένα τανκ, ένα άλλο έχει καταστραφεί, ενώ ένα άρμα στην κατοχή των εξεγερμένων υπάρχει και στους Αγίους Σαράντα.

    Στους Αγίους Σαράντα δεν υπάρχει κίνηση μέσα στην πόλη, οι άνθρωποι οι οποίοι συμμετέχουν στην εξέγερση έχουν καταλάβει τις εισόδους, όπου έχουν στησει αυτοσχέδια μπλόκα, υπάρχει και ένα άρμα εκεί, ενώ νέα μπλόκα στήνονται κατά τη διαδρομή προς τους Αγίους Σαράντα, δηλαδή επεκτείνεται η εξέγερση.

    Στο Δέλβινο οι άνθρωποι οι οποίοι συμμετέχουν είναι όλων των ηλικιών, ενώ στους Αγίους Σαράντα κυριαρχούν περισσότερο οι νέοι άνθρωποι. Πάντως τα πράγματα είναι λίγο πιο δύσκολα από χθες, καθώς επέμεναν ότι από δω και πέρα για ασφάλεια θα πρέπει να έχουμε μαζί μας έναν Αλβανό κάθε φορά που μετακινούμαστε στο εσωτερικό της χώρας.

    Στο Δέλβινο υπήρξε και μια επέμβαση αεροπλάνων, δηλαδή αεροπλάνα έριξαν εκρηκτικές βόμβες στους λόφους γύρω απο την πόλη. Οι εξεγερμένοι προσπάθησαν να τα καταρρίψουν αλλά δεν τα κατάφεραν.

    Είναι χαρακτηριστικό οτι στους Αγίους Σαράντα δεν υπάρχουν τρόφιμα, ενώ στο Δέλβινο η διανομή γίνεται με συσσίτιο.

    Στο Αργυρόκαστρο επικρατεί απόλυτη ηρεμία, ενώ ο γενικός Πρόξενος Νίκος Κανέλλος περιοδεύει στα χωριά της ελληνικής μειονότητας, ενημερώνεται για την κατάσταση και ενημερώνει το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών.

    [10] ΛΕΗΛΑΣΙΕΣ ΣΕ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΤΗ ΔΡΟΠΟΛΗ ΚΑΤΑΓΓΕΛΛΕΙ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΟΜΟΝΟΙΑΣ Γ.ΛΑΜΠΟΒΙΤΙΑΔΗΣ- ΗΡΕΜΗ Η ΝΥΧΤΑ ΣΤΙΣ ΓΕΩΡΓΟΥΣΑΤΕΣ ΚΑΙ ΣΤΑ ΒΡΥΣΕΡΑ

    Λεηλατήθηκαν τα περισσότερα καταστήματα των Ελλήνων στη Δρόπολη, κατα τη διάρκεια της χθεσινής νύχτας, καταγγέλλει με δηλώσεις του στο Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο πρόεδρος της Ομόνοιας Γ.Λαμποβιτιάδης.

    "Οι επιδρομείς δεν άφησαν τίποτε όρθιο.Ρήμαξαν τα πάντα, έκλεψαν τα προϊόντα και όλη τη νύχτα πυροβολούσαν στον αέρα για εκφοβισμό των Ελλήνων.Ομως εμείς δεν θα παίξουμε το 'χαρτί" τους.Είμαστε ψύχραιμοι και αποφασισμένοι να προστατέψουμε τις περιουσίες και τις οικογένειές μας."

    Οπως είπε, η κατάσταση στην Αλβανία "είναι άσχημη" και σήμερα βρίσκονται περισσότεροι στρατιώτες και αστυνομικοί στους δρόμους.Το καθεστώς Μπερίσα προσπαθεί να με κάθε τρόπο να εμφανίσει την ελληνική μειονότητα ,ως ένα απο τους "παράγοντες υπονόμευσης" και να επιρρίψει την ευθύνη για την κατάσταση που επικρατεί στις μεγάλες πόλεις του νότου.Σ΄αυτήν την προσπάθεια εντάσσεται και η τακτική της αλβανικής τηλεόρασης, που ελέγχεται πλήρως απο το καθεστώς, η οποία χθές έδειξε εικόνα απο τους Αγίους Σαράντα και ομάδα "στασιαστών" στο λιμάνι της πόλης με τον υπότιτλο "προσοχή μιλάνε ελληνικά".Βέβαια, αργότερα η τηλεόραση "ζήτησε συγνώμη απο τους τηλεθεατές για το λάθος λόγω κακής πληροφορόρησης" αλλά η προσπάθεια να εμπλέξουν την ελληνική μειονότητα ήταν εμφανής. "Μάχη" στους Αγ.Σαράντα

    Πληροφορίες που προέρχονται απο αξιόπιστες πηγές της ελληνικής μειονότητας αναφέρουν ότι χθές το απόγευμα, σε απόσταση δέκα χιλιομέτρων απο την πόλη, δόθηκε η πρώτη "μάχη" των ενόπλων ομάδων με ομάδα ανδρών των μυστικών υπηρεσιών του Μπερίσα, που επεχείρησαν να εισβάλλουν στους Αγ.Σαράντα.

    Οι ίδιες πληροφορίες κάνουν λόγο για δύο νεκρούς και έναν τραυματία απο την πλευρά των ανδρών των μυστικών υπηρεσιών ,που οπισθοχώρησαν.

    Στούς Αγ.Σαράντα έχουν συγκεντρωθεί και πρώην αξιωματικοί του αλβανικού στρατού, που αποστρατεύθηκαν με εντολή του Μπερίσα και προσπαθούν να οργανώσουν τις ομάδες των ενόπλων πολιτών. Ηρεμία στις Γεωργουσάτες

    Στο μεταξύ, οπως μεταδίδει ο απεσταλμένος του Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων Χρ.Μάτης ήρεμα πέρασε η νύχτα στα δύο χωριά της ελληνικής μειονότητας Γεωργουσάτες και Βρυσερά, που προχθές το βράδυ λεηλατήθηκαν απο ορδές ενόπλων.Το χαρακτηριστικό είναι ότι τα δύο χωριά "προστάτευαν" στη διάρκεια της νύχτας δυνάμεις του στρατού και της αστυνομίας,για να μην επαναληφθούν οι λεηλασίες.Ωστόσο, οι κάτοικοι των χωριών είναι αναστατωμένοι και πολλοί απο αυτούς δεν κρύβουν την επιθυμία τους να εγκαταλείψουν τις εστίες τους και να έλθουν στην Ελλάδα.

    [11] ΤΡΑΥΜΑΤΙΕΣ ΚΑΙ ΣΥΓΚΡΟΥΣΕΙΣ ΣΤΟ ΔΕΛΒΙΝΟ ΚΑΙ ΣΤΟΥΣ ΑΓΙΟΥΣ ΣΑΡΑΝΤΑ

    Τέσσερεις τραυματίες εκ των οποίων ο ένας βαριά μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο των Αγίων Σαράντα. Σύμφωνα με πληροφορίες τραυματίστηκαν σήμερα το πρωϊ από ανταλλαγή πυρών με αστυνομικούς στην περιοχή του Δέλβινου, σε μία ένοπλη σύγκρουση που κράτησε περίπου μιάμισυ ώρα και κατέληξε με αποχώρηση των αστυνομικών.Ο βουλευτής του Κόμματος Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Θωμάς Μήτσιου και η Διοίκηση του νοσοκομείου ζήτησαν ιατροφαρμακευτικό υλικό: φάρμακα, οξυγόνο, πλάσμα, αίμα τα οποία ήδη εστάλησαν από την Κέρκυρα.

    Υπάρχει το ενδεχόμενο ανά πάσα στιγμή οι ένοπλες συγκρούσεις να γενικευθούν και να μετατραπούν σε μάχες με απρόβλεπτες συνέπειες, καθώς βαριά όπλα δεν έχει πλέον μόνο ο τακτικός στρατός αλλά και οι εξεγερμένοι πολίτες. Σύμφωνα με επιβεβαιωμένες πληροφορίες στα χέρια των πολιτών είναι 30 άρματα μάχης και αρκετά ρουκετοβόλα, πέρα από τα χιλιάδες Καλάζνικοφ. Εξω από τους Αγίους Σαράντα ένοπλοι διαδηλωτές κατέλαβαν το πρωϊ τανκ το οποίο προηγουμένως είχε ρίξει προειδοποιητική βολή στο λόφο πάνω από την πόλη, ενώ από το πρωϊ δύο πολεμικά αεροπλάνα πετούν πάνω από την περιοχή προκαλώντας τα αντιαεροπορικά(!) πυρά εκ μέρους των διαδηλωτών.

    Χθες, διαδηλωτές στους Αγιους Σαράντα πυροβόλησαν κατά δύο αυτοκινήτων με συμβατικές πινακίδες στα οποία επέβαιναν άνδρες των δυνάμεων ασφαλείας. Το ένα αυτοκίνητο κατάφερε να ξεφύγει, το άλλο όμως στο οποίο μεταφέρονταν και δύο πολίτες που είχαν συλληφθεί, ανεφλέγη, με αποτέλεσμα ο οδηγός του να απανθρακωθεί και ο άλλος μυστικός αστυνομικός να συλληφθεί. Σήμερα το μεσημέρι πέρασε από "λαϊκό δικαστήριο" στην κεντρική πλατεία και ομολόγησε οτι εκτελούσαν οδηγίες του αντιπροέδρου της κυβέρνησης και Υπουργού Εξωτερικών Τριτάν Σιέχου να παρακολουθήσουν τη δράση συγκεκριμένων προσώπων που κατονόμασε.

    [12] ΕΝΤΕΙΝΟΝΤΑΙ ΟΙ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΕΣ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΤΟΝΩΣΗ ΤΗΣ ΚΡΙΣΗΣ -ΣΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΑ ΜΕΤΑΒΑΙΝΕΙ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΤΗΣ ΟΛΛΑΝΔΙΑΣ

    Εντείνονται οι διπλωματικές προσπάθειες της διεθνούς κοινότητας για την επίλυση της κρίσης που συγκλονίζει την Αλβανία.

    Ο υπουργός Εξωτερικών της Ολλανδίας, Βαν Μίρλο, ως εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ενωσης μεταβαίνει σήμερα τα Τίρανα ενώ ο Οργανισμός για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) ακανοίνωσε ότι ανέθεσε στον πρώην καγκελάριο της Αυστρίας, Φρανς Βρανίτσκι, την αποστολή να μεταβεί στην Αλβανία για να εξετάσει τρόπους αποκατάστασης της τάξης και να προωθήσει τον πολιτικό διάλογο ανάμεσα στις αντίπαλες παρατάξεις.

    Τόσο η Ευρωπαϊκή Ενωση, όσο και οι ΗΠΑ και η Ρωσία ζήτησαν από την αλβανική κυβέρνηση να αρχίσει αμέσως διαπραγματεύσεις με όλες τις πολιτικές δυνάμεις της Αλβανίας προκειμένου να βρεθεί κάποια διέξοδος και να μην οδηγηθεί η χώρα σε εμφύλιο πόλεμο.

    Παρά τη δυσαρέσκεια που εξέφρασε η Δύση για την κήρυξη της Αλβανίας σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης ο Μπερίσα εμφανίζεται ανυποχώρητος και φέρεται αποφασισμένος να καταστείλει με κάθε δυνατό τρόπο την εξέγερση στο νότο της Αλβανίας. Ο Αλβανός Πρόεδρος χθες απέρριψε το αιτημα της αντιπολίτευσης για άρση του stqatiytijo} νόμου καθώς και την πρόταση για σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής ενότητας, η οποία θεωρείται από τις πολιτικές δυνάμεις ως μονόδρομος πλέον για την άμβλυνση της χαοτικής κατάστασης.

    Οπως μετέδωσε η κρατική τηλεόραση, το μόνο μέσο πληροφόρησης, λόγω της λογοκρισίας που επέβαλε το καθεστώς, χθες ο Σαλί Μπερίσα συναντήθηκε με αντιπροσωπεία του Σοσιαλιστικού Κόμματος. Οι σοσιαλιστές ζήτησαν την άρση του στρατιωτικού νόμου και τον σχηματισμό υπηρεσιακής οικουμενικής κυβέρνησης καθώς και την πραγματοποίηση συνάντησης όλων των πολιτικών δυνάμεων. Ο Μπερίσα απορρίπτοντας όλα τα αιτήματα επιτέθηκε κατά των σοσιαλιστών κατηγορώντας τους ως υποκινητές των εξεγέρσεων. "Αντί να προσέλθει στη συμφωνημένη συνάντηση της 1ης Μαρτίου το Σοσιαλιστικό Κόμμα καταπιάστηκε με την οργάνωση των γνωστών γεγονότων που ακολούθησαν", είπε παρά τις διαβεβαιώσεις της αντιπροσωπεία ότι η μη προσέλευση οφείλονταν σε παρανόηση και των δυο πλευρών.

    Δήλωσε αποφασισμένος να καταστείλει την εξέγερση στις πόλεις του νότου ενώ για την προτεινόμενη συναντηση ο Σαλί Μπερίσα είπε ότι μπορεί να γίνει εφόσον προηγουμένως οι σοσιαλιστές παραδώσουν τους ηγέτες ή τους αρχηγούς των εξεγέρσεων: "Σε εσάς και σε όσους σας συμβουλεύουν θέλω να τονίσω την αποφασιστικότητά μου να εφαρμόσω τους νόμους του κράτους", υπογράμμισε.

    Οσον αφορά το θέμα της άρσης του στρατιωτικού νόμου είπε οτι αρμόδια γι΄αυτό ειναι η βουλή ενώ τόνισε ότι δεν θα δεχθεί κυβέρνηση εθνικής ενότητας στην οποία θα συμμετέχουν και σοσιαλιστές.

    Στο μεταξύ, όπως μετέδωσε το BBC, ο υπουργός Εξωτερικών Τριτάν Σέχου διέψευσε τις πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες η ανάπτυξη των δυνάμεων του υπουργείου Eσωτερικών έγινε διότι η κυβέρνηση ετοιμάζει στρατιωτική επέμβαση στις πόλεις του νότου. Η διάψευση συνέπεσε με την επιβεβαίωση της πληροφορίας ότι ο Μπερίσα συγχώνευσε το υπουργείο Εσωτερικών με την πανίσχυρη μυστική αστυνομία Sik και αντικατέστησε τον αρχηγό των Ενόπλων Δυνάμεων με τον προσωπικό του σύμβουλο επί θεματων ασφαλείας.

    [13] O ΜΠΕΡΙΣΑ ΔΙΕΤΑΞΕ ΤΟΝ ΣΤΡΑΤΟ ΝΑ ΕΠΙΤΕΘΕΙ ΣΤΟΥΣ ΑΓ.ΣΑΡΑΝΤΑ - ΟΙ ΠΡΩΤΕΣ ΜΑΧΕΣ - ΦΗΜΕΣ ΟΤΙ ΒΟΜΒΑΡΔΙΣΤΗΚΕ ΤΟ ΔΕΛΒΙΝΟ

    Το καθεστώς Μπερίσα είναι πλέον αποφασισμένο να χτυπήσει "στο ψαχνό" για να καταπνίξει την αντίσταση των κατοίκων των μεγάλων πόλεων στη νότια περιοχή της χώρας.

    Ο στρατός ,σύμφωνα με αξιόπιστες πηγές, κινείται πρός τους Αγ.Σαράντα. Τεθωρακισμένα οχήματα,άρματα μάχης ,αλλά και μονάδες του πεζικού έχουν φθάσει σε απόσταση 15 χιλιομέτρων περίπου απο την πόλη, την ώρα που οι ένοπλοι πολίτες προσπαθούν να οργανωθούν.Στην οργάνωση των πολιτών συμβάλλουν πρώην αξιωματικοί του αλβανικού στρατού,που αποστρατεύθηκαν με απόφαση του Μπερίσα και οι οποίοι έφθασαν στους Αγ.Σαράντα για να βοηθήσουν τους εξεγερθέντες.

    Η πρώτη "μάχη" δόθηκε αργά το βράδυ χθές ,σε απόσταση 10 χιλιομέτρων έξω απο τους Αγ.Σαράντα, όταν μονάδες του στρατού αλλά και άνδρες των μυστικών υπηρεσιών προσπάθησαν να περάσουν το πρώτο μπλόκο που έχουν στήσει οι ένοπλοι πολίτες και να πλησιάσουν στην πόλη.Τους υποδέχθηκε καταιγισμός πυρός, όχι μόνον απο Καλάσνικοφ akk\ και απο βαρέα όπλα και πυροβόλα,που έχουν στην κατοχή τους οι κάτοικοι,ακόμη και απο άρμα μάχης.Οι κυβερνητικές δυνάμεις αναγκάστηκαν να υποχωρήσουν, αφού έχασαν δύο άνδρες, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές.

    Παράλληλα, τα κυβερνητικά στρατεύματα κινήθηκαν πρός το Δέλβινο και υπάρχουν συγκεχυμένες πλήροφορίες για θύματα απο την πλευρά των κατοίκων ,που δέχθηκαν τα πυρά των στρατιωτών.

    Αλλες πληροφορίες ωστόσο, αναφέρουν ότι ο Μπερίσα χρησιμοποιεί ένοπλες ομάδες Κοσσοβάρων , εναντίον των κατοίκων των νότιων περιοχών. Δυο Μιγκ πάνω απο τους Αγ.Σαράντα

    Σήμερα το πρωί δύο πολεμικά αεροσκάφη τύπου "Μιγκ" πέταξαν πάνω απο τους Αγ.Σαράντα, προφανώς σε μια προσπάθεια να επηρεάσει ψυχολογικά τους κατοίκους. Ομως οι τελευταίοι απάντησαν με ομαδικά πυρά και ,κυρίως με αντιαεροπορικά πυρά, πράγμα που έδειξε ότι οι ένοπλοι έχουν εφοδιαστεί με αντιαεροπορικά συστήματα απο τις αποθήκες πυρομαχικών.

    Πληροφορίες που προέρχονται απο την ελληνική μειονότητα και δεν έχουν επιβεβαιωθεί πλήρως, αναφέρουν ότι τα κυβερνητικά στρατεύματα χτύπησαν στη διάρκεια της νύχτας το Δέλβινο.Οι ίδιες ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες υπσοτηρίζουν ότι υπάρχουν θύματα μεταξύ των κατοίκων.

    [14] ΟΑΣΕ: ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΜΕ ΟΛΑ ΤΑ ΑΛΒΑΝΙΚΑ ΚΟΜΜΑΤΑ ΓΙΑ ΕΞΟΔΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ

    Η αποστολή του ΟΑΣΕ που θα μεταβεί σε δύο μέρες στην Αλβανία, θα εξετάσει τις ρεαλιστικές δυνατότητες άμεσης εξόδου της χώρας από την παρούσα οξεία κρίση και στη συνέχεια θα δημιουργήσει το πλαίσιο για ομαλές δημοκρατικές συνθήκες.

    Τη δήλωση αυτή έκανε σήμερα από το ραδιοφωνικό σταθμό της Βιέννης, ο πρώην καγγελλάριος της Αυστρίας, Φραντς Βρανίτσκι, (ο οποίος από χθες ορίστηκε επικεφαλής της αποστολής του ΟΑΣΕ για την Αλβανία), τονίζοντας ότι το παραπάνω θέμα θέλει να το συζητήσει με όλες τις υπεύθυνες πολιτικές δυνάμεις των Τιράνων, χωρίς να αποκλείεται καμία. Το τελευταίο, επισήμανε, είναι μια βασική προϋπόθεση που έθεσε ο ίδιος.

    Σε ερώτηση εάν μετά από όσα συνέβησαν στην Αλβανία, "μπορεί κανείς να νοιώθει ότι ξεγελάστηκε από τον Μπερίσα", ο κ. Βρανίτσκι, είπε: "Δεν θα μπορούσα να το πω έτσι, όπως εσείς το αναφέρετε, γιατί ο Μπερίσα μέχρι τώρα εθεωρείτο στην Ευρωπαϊκή Ένωση αξιόπιστος εταίρος και είχαμε όλοι μια καλή συνεργασία μαζί του. Βεβαίως - πρόσθεσε ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΑΣΕ - η κρίση ξεκίνησε με την υπόθεση των πυραμίδων, στην πορεία όμως φάνηκε ότι οι ταραχές έλαβαν ευρύτερες πολιτικές και κοινωνικές διαστάσεις".

    [15] ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ: ΔΥΟ ΑΤΟΜΑ ΤΡΑΥΜΑΤΙΣΤΗΚΑΝ ΑΠΟ ΕΚΡΗΞΗ ΣΤΗΝ ΠΡΙΣΤΙΝΑ

    Δύο άτομα τραυματίσθηκαν στην Πρίστινα σήμερα το μεσημέρι απο εκρηκτικό μηχανισμό ο οποίος είχε τοποθετηθεί σε απορριματοφόρους κάδους μπροστά στο κτίριο της Φιλοσοφικής Σχολής του πανεπιστημίου tgr πόλης.

    Από την έκρηξη προκλήθηκαν σοβαρές υλικές ζημιές στα διπλανά κτίρια. Στο σημείο της έκρηξης έχουν συγκεντρωθεί ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις, οι οποίες έχουν περικυκλωμένη την ευρύτερη περιοχή του κέντρου της Πρίστινας. Πάντως, οι πρώτες αναφορές κάνουν λόγο για τρομοκρατική ενέργεια.

    [16] Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΚΥΡΙΑ ΟΔΟΣ ΔΙΑΚΙΝΗΣΗΣ ΤΗΣ ΗΡΩΪΝΗΣ, ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΕΚΘΕΣΗ ΤΟΥ ΣΤΕΗΤ ΝΤΗΠΑΡΤΜΕΝΤ

    Τα στοιχεία της ετήσιας έκθεσης του Στέητ Ντηπάρτμεντ για τα ναρκωτικά και ειδικότερα το κεφάλαιο που αφορά την Τουρκία, προβάλλει η αγγλόφωνη εφημερίδα "Daily News", παρατηρώντας ότι στην έκθεση υπογραμμίζεται ότι η Τουρκία αποτελεί την κύρια οδό διακίνησης ναρκωτικών-ιδιαίτερα ηρωίνης- από χώρες της Ν.Δ Ασίας προς τις αγορές της Ευρώπης και σε μικρότερο βαθμό προς αυτές των ΗΠΑ.

    Το σκάνδαλο Σουσουρλούκ, έφερε στην επιφάνεια το γεγονός της διαφθοράς των Τούρκων αξιωματούχων, επισημαίνεται στην έκθεση, ενώ υπογραμμίζεται ότι η διαφθορά των Τούρκων αξιωματούχων και το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος κατέστησαν κύρια θέματα στην ημερήσια πολιτική διάταξη της Τουρκίας.

    Στην έκθεση αναφέρεται ότι έως και το 75% της ηρωίνης που κατάσχεται στην Ευρώπη έχει επεξεργασθεί στην Τουρκία ή έχει διακινηθεί μέσω αυτής και προστίθεται: "Η Τουρκία παραμένει σημαντικό κέντρο επεξεργασίας παρανόμων προϊόντων οπίου. Η υπηρεσία Δίωξης Ναρκωτικών των ΗΠΑ, υπολογίζει οτι 4-6 μετρικοί τόννοι ηρωίνης "φεύγουν" κάθε μήνα από την Τουρκία προς τη Δυτική Ευρώπη. Τουρκικές πηγές υποστηρίζουν ότι το λαθρεμπόριο ναρκωτικών μέσω Τουρκίας προς τη Δ. Ευρώπη κατέστη η κατ΄εξοχήν πηγή εισοδήματος για το ΡΚΚ".

    Επίσης γίνεται λόγος ότι στην Τουρκία γίνεται παρατεταμένο ξέπλυμα βρώμικου χρήματος που προέρχεται από εμπόριο ναρκωτικών και από άλλες πηγές που δεν σχετίζονται με αυτά. Στη δεύτερη περίπτωση το ξέπλυμα γίνεται μέσω καζίνο ή κατασκευαστικών εταιρειών. Και η εφημερίδα καταλήγει αναφέροντας ότι "η Τουρκία περιλαμβάνεται στη λίστα των χωρών "υψηλής προτεραιότητας" ως προς το ξέπλυμα του βρώμικου χρήματος".

    [17] ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΕΝΤΑΞΗΣ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΕ ΤΑΧΘΗΚΑΝ ΤΑ ΚΕΝΤΡΟΔΕΞΙΑ ΚΟΜΜΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ

    Ενα ακόμη πλήγμα δέχθηκε η Αγκυρα στα σχέδιά της για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Κατά τη χθεσινή έκτακτη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες, έξι ηγέτες κεντροδεξιών κομμάτων της Ευρώπης, μεταξύ των οποίων και ο Γερμανός καγκελάριος Χέλμουτ Κολ και πρωθυπουργοί της Ιταλίας και της Ισπανίας, αντιτάχθηκαν στη ένταξη της Τουρκίας στην Κοινότητα χαρακτηρίζοντας απαράδεκτο το αίτημα της.

    Στη σύνοδο συμφωνήθηκε ομόφωνα ότι η ένταξη δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί ενώ ο ηγέτης των Πορτογάλων συντηρητικών της αντιπολιτευσης στην ομιλία του επισήμανε ότι τα ανθρώπινα δικαιώματα δεν γίνονται σεβαστά στην Τουρκία.

    Ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου Ζαν Κ.Ντιουκερ, μιλώντας στο BBC είπε χαρακτηριστικά: "Συζητήσαμε για την Τουρκία και σκεφθήκαμε ότι η ΕΕ και η Τουρκία έχουν ανάγκη μιας ιδιαίτερης σχέσεως και που πρέπει να δώσουμε έναν ορισμό αυτής της ειδικής σχέσης. Αποψή μας είναι το οικονομικό πρωτόκολλο πρέπει να εφαρμοστεί και ότι η τελωνειακή ένωση πρέπει να τεθεί σε πλήρη ισχύ, αλλά δεν νομίζουμε ότι θα ήταν σωστή επιλογή ούτε για την Τουρκία ούτε για την ΕΕ η ένταξη της πρώτης στην τελευταία".

    Οσον αφορά τον χρονικό ορίζοντα αυτής της θέσης ανέφερε ότι παρά τις δυσκολίες που ενέχουν αυτές οι προβλέψεις οι Ευρωπαίοι Χριστιανοδημοκράτες ηγέτες "δεν διαβλέπουν περιθώρια εισδοχής της Τουρκίας στην ευρωπαϊκή οικογένεια στο τέλος του 20ου αλλά ούτε και στις αρχές του 21ου αιώνα".

    Στο ίδιο πνεύμα ήταν και οι δηλώσεις του Ιταλού πρωθυπουργού Ρομάνο Πρόντι. Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους ο κ.Πρόντι τόνισε ότι η σύνοδος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος εξέφρασε την κατηγορηματική της αντίθεση στην εισδοχή της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

    [18] ΠΡΟΚΛΗΤΙΚΟΣ ΕΜΦΑΝΙΣΤΗΚΕ Ο ΙΝΑΛ ΜΠΑΤΟΥ-ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΕΙ ΓΙΑ ΕΠΟΙΚΙΣΜΟ ΤΩΝ ΒΑΡOΣΙΩΝ

    Την προειδοποίηση της Τουρκίας ότι τα Βαρόσια θα εποικιστούν σε περίπτωση εγκατάστασης των ρωσικών πυραύλων S-300 στην Κύπρο, επανέλαβε σήμερα ο βοηθός Υφυπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Ινάλ Μπατού σε δηλώσεις του στο ραδιοφωνικό σταθμό του πρακτορείου "ΑΝΑΤΟΛΗ".

    Παράλληλα, κατέστησε σαφές ότι η Τουρκία υποστηρίζει πλήρως την απόφαση του κατοχικού καθεστώτος, ενώ υπενθύμισε ότι τα Βαρόσια μετά το 1974 κρατούνται άδεια "ως πράξη καλής θέλησης" και ευχήθηκε να μην παρεξηγηθεί η στάση αυτή.

    Αναφερόμενος στην ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση, ο κ. Μπατού υποστήριξε ότι οι ευρωπαϊκές χώρες "άρχισαν να αντιλαμβάνονται την άποψη της Τουρκίας" και επανέλαβε ότι τα κατεχόμενα θα ενταχθούν στην Τουρκία, αν οι Ελληνοκύπριοι γίνουν δεκτοί στην Ε.Ε ως Κυπριακή Δημοκρατία.

    [19] ΕΡΜΠΑΚΑΝ: ΤΕΧΝΗΤΗ Η ΚΡΙΣΗ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ

    Τεχνητή είναι η πολιτική κρίση στην Τουρκία, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό και ηγέτη του κόμματος της Ευημερίας, Νετζμεντίν Ερμπακάν. Ο πρωθυπουργός συναντήθηκε σήμερα με τον ηγέτη του κόμματος της Μητέρας Πατρίδας, Μεσούτ Γιλμάζ.

    Καθώς συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις μεταξύ της κυβέρνησης και του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας για τα μέτρα που θα ληφθούν σχετικά με τις αποφάσεις του Συμβουλίου, ο Ερμπακάν δηλώνει ότι "στόχος των επαφών με τους πολιτικούς αρχηγούς είναι η διαμόρφωση ήπιου κλίματος". Ο Γιλμλαζ πάντως, μετά τη συνάντηση που είχε σήμερα με τον πρωθυπουργό, υποστήριξε ότι "η βασική αιτία της κρίσης που υπάρχει είναι το γεγονός ότι το κόμμα της Ευημερίας δεν έχει αφομοιώσει το βασικό άρθρο του Συντάγματος περί δημοκρατικού λαϊκού κοινωνικού κράτους δικαίου".

    Ο Γιλμάζ είπε επίσης ότι ο Ερμπακάν δεν είναι σύμφωνος με ένα μεγάλο μέρος των αποφάσεων του Συμβουλίου. Απαντώντας σε ερώτηση για το αν αυτό σημαίνει ότι πρέπει να παραιτηθεί ο πρωθυπουργός, ο Γιλμάζ είπε ότι "αυτό που πρέπει να κάνει ο Ερμπακάν είναι να μην δώσει συνέχεια στη διαμάχη".

    Πάντως ο Ερμπακάν στις δηλώσεις, που έκανε και αυτός, μετά τη συνάντηση, εξέφρασε την ικανοποίησή του επειδή ο Γιλμάζ δήλωσε πως το κόμμα της Μητέρας Πατρίδας είναι αντίθετο με την επαναφορά του άρθρου 163 του ποινικού κώδικα. Μεταξύ των αποφάσεων του Συμβουλίου περιλαμβάνεται και η επαναφορά του άρθρου αυτού. Πρόκειται για διάταξη που ποινικοποιούσε τις δραστηριότητες για εγκαθίδρυση θεοκρατικού καθεστώτος, η οποία είχε καταργηθεί το 1990, την εποχή που στην εξουσία βρισκόταν το κόμμα της Μητέρας Πατρίδας.

    [20] ΕΝΤΟΣ ΤΟΥ ΠΡΩΤΟΥ ΕΞΑΜΗΝΟΥ ΤΟΥ 1997 ΟΛΟΚΛΗΡΩΝΕΤΑΙ ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΣΤΑΔΙΟ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗΣ ΣΤΗΝ ΠΓΔΜ

    Έως το τέλος του πρώτου εξαμήνου του 1997 αναμένεται να ολοκληρωθεί η ιδιωτικοποίηση όλων των δημοσίων επιχειρήσεων στην ΠΓΔΜ, οι οποίες συμπεριλήφθηκαν στο πρώτο στάδιο της διαδικασίας της ιδιωτικοποίησης.

    Σύμφωνα με δημοσίευμα του περιοδικού "PULS" των Σκοπίων, από τις 1.216 δημόσιες επιχειρήσεις, στις οποίες ξεκίνησε η ιδιωτικοποίηση, μέχρι το τέλος του 1996 πέρασαν στον ιδιωτικό τομέα 914.

    Από την ιδιωτικοποίηση των επιχειρήσεων αυτών ο Οργανισμός Ιδιωτικοποίησης της ΠΓΔΜ συγκέντρωσε 2,35 δις μάρκα, ενώ από τις επιχειρήσεις που θα ιδιωτικοποιηθούν φέτος αναμένεται να συγκεντρωθούν άλλα 734,5 εκατομμύρια μάρκα.

    Οι 914 ιδιωτικοποιημένες επιχειρήσεις απασχολούν 144.539 εργαζόμενους. Το μεγαλύτερο μέρος των επιχειρήσεων ιδιωτικοποιήθηκε με τη μέθοδο εξαγοράς μετοχών από τους εργαζομένους τους.

    Όσον αφορά τις δραστηριότητες των επιχειρήσεων που ιδιωτικοποιήθηκαν, οι 333 είναι βιομηχανίες, οι 293 εμπορικές επιχειρήσεις και οι 34 επιχειρήσεις εκτέλεσης μεταφορών.


    Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/

    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute
    mpa2html v3.04 run on Wednesday, 5 March 1997 - 12:52:45