Browse through our Interesting Nodes on Greek Advertizing & Production Services Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 27 December 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 97-02-19

From: Macedonian Press Agency <mpa@philippos.mpa.gr>

Macedonian Press Agency: News in Elot928 Greek Directory

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ

Θεσσαλονίκη 19 Φεβρουαρίου 1997


ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ

[Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

[Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

[Γ] ΕΙΔΙΚΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ (του Νίκου Χατζή)


ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

[Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [01] ΚΟΚΚΙΝΕΣ ΤΗΛΕΦΩΝΙΚΕΣ ΓΡΑΜΜΕΣ ΘΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΝ ΜΕΤΑΞΥ ΑΘΗΝΑΣ - ΑΓΚΥΡΑΣ

  • [02] ΕΠΙΣΚΕΨΗ Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΣΤΗ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ

  • [03] ΥΠΕΡ ΤΗΣ ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΑΣ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ 29 ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΤΗΣ Ν.Δ.

  • [04] ΑΝΕΣΤΑΛΗ Η ΑΠΕΡΓΙΑ ΤΩΝ ΔΑΣΚΑΛΩΝ

  • [05] ΑΝΤΙΒΙΩΣΗ ΣΤΗ ΦΩΚΙΑ ΠΟΥ ΒΓΗΚΕ ΣΤΑ ΜΑΛΓΑΡΑ- ΚΙΝΔΥΝΕΥΕΙ ΑΠΟ ΤΟ ΣΤΡΕΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΑΠΟ ΤΟ ΤΡΑΥΜΑ ΕΠΙΣΗΜΑΙΝΟΥΝ ΟΙ ΑΡΜΟΔΙΟΙ

  • [06] ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΗΝ ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ ΤΑΜΕΙΑ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕ Ο Γ.ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ

  • [07] ΣΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΚΡΗΤΗΣ ΝΟΣΗΛΕΥΕΤΑΙ Η Γ.ΣΟΛΔΑΤΟΥ Η ΟΠΟΙΑ ΤΡΑΥΜΑΤΙΣΤΗΚΕ ΣΟΒΑΡΑ ΑΠΟ ΕΚΡΗΞΗ ΒΟΜΒΑΣ

  • [08] ΣΥΓΚΡΟΤΗΘΗΚΕ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΗΣ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΚΟΙΝΗΣ ΓΝΩΜΗΣ

  • [09] ΜΕ ΤΟΝ Α' ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟ ΤΟΥ ΙΡΑΝ ΣΥΝΑΝΤΗΘΗΚΕ Ο Α.ΚΑΚΛΑΜΑΝΗΣ

  • [10] Η ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΜΙΚΡΟΤΕΧΝΙΑ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΟΡΟΥΣ ΘΑ ΣΥΖΗΤΗΘΕΙ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

  • [11] ΖΕΙ Ο ΜΕΓΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ;


  • [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [12] ΤΕΤΑΜΕΝΗ ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΑ-ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΗΣ ΚΡΙΣΗΣ ΕΞΕΤΑΖΕΙ Ο Σ.ΜΠΕΡΙΣΑ

  • [13] ΤΟΥΡΚΟΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΣΕ ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ ΓΙΑ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΣΤΙΣ ΗΠΑ

  • [14] Η ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ ΕΠΙΛΕΓΕΙ ΤΟ ΝΑΤΟ- ΣΟΒΑΡΗ ΕΓΓΥΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ- ΛΕΕΙ Ο Π.ΣΤΟΓΙΑΝΟΦ

  • [15] ΑΣΤΕΙΑ Η ΓΛΩΣΣΙΚΗ ΔΙΑΜΑΧΗ ΣΟΦΙΑΣ-ΣΚΟΠΙΩΝ, ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΕΙ Ο ΥΠΗΡΕΣΙΑΚΟΣ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΤΗΣ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑΣ

  • [16] ΣΤΑ ΣΚΟΠΙΑ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΑ ΤΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΕΠΙΤΕΛΕΙΟΥ ΤΟΥ ΝΑΤΟ

  • [17] Ν.ΜΑΝΤΕΝ: "Η ΒΡΕΤΑΝΙΑ ΘΕΛΕΙ ΤΗ ΔΙΑΤΗΡΗΣΗ ΤΗΣ ΣΥΝΘΗΚΗΣ ΕΓΓΥΗΣΕΩΝ ΤΟΥ 1960 ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΠΙΘΥΜΕΙ ΑΛΛΑΓΗ"

  • [18] ΑΦΙΣΕΣ ΑΠΟ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΑΡΧΑΙΑΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΤΡΑΓΩΔΙΑΣ ΤΑΞΙΔΕΥΟΥΝ ΣΤΟ ΣΤΡΑΣΒΟΥΡΓΟ


  • [Γ] ΕΙΔΙΚΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ (του Νίκου Χατζή)

  • [19] ΣΤΟΝ “ΑΠΟΗΧΟ” ΤΗΣ ΠΡΟΣΦΑΤΗΣ ΣΕΝΑΡΙΟΛΟΓΙΑΣ, ΟΛΑ ΤΑ ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΑ ΠΑΡΑΜΕΝΟΥΝ ΑΝΟΙΧΤΑ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ


  • ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

    [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [01] ΚΟΚΚΙΝΕΣ ΤΗΛΕΦΩΝΙΚΕΣ ΓΡΑΜΜΕΣ ΘΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΝ ΜΕΤΑΞΥ ΑΘΗΝΑΣ - ΑΓΚΥΡΑΣ

    Την τοποθέτηση δύο κόκκινων τηλεφωνικών γραμμών που θα συνδέουν τα κεντρικά γραφεία του ΝΑΤΟ με τα υπουργεία Αμυνας Ελλάδας και Τουρκίας για περιπτώσεις κρίσεων στις σχέσεις των δύο χωρών, ανακοίνωσε χθες ο Γ.Γ. της συμμαχίας Χαβιέ Σολάνα, στη σύνοδο των 16 υπουργών Εξωτερικών στις Βρυξέλλες.

    Ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Ακης Τσοχατζόπουλος, χαρακτήρισε το μέτρο "μικρή ασπιρίνη, αδύναμης εμβέλειας", μπροστά στο πρόβλημα των ελληνοτουρκικών σχέσεων τονίζοντας ότι η όποια απόφαση πρέπει να ληφθεί σε πολιτικό επίπεδο.

    Ο κ.Τσοχατζόπουλος, κάλεσε τη Δύση να ασκήσει πίεση στην Τουρκία να αναγνωρίσει το Διεθνές Δίκαιο, αν ενδιαφέρεται πραγματικά για την ασφάλεια στην νοτιοανατολική Μεσόγειο.

    [02] ΕΠΙΣΚΕΨΗ Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΣΤΗ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ

    Τη Βουλγαρία θα επισκεφθεί την Παρασκευή ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Παπανδρέου, ο οποίος θα έχει επαφές με αξιωματούχους της κυβέρνησης, σχετικά με τις πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει η ελληνική κυβέρνηση για τα Βαλκάνια και την αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας στο δοκιμαζόμενο λαό της γειτονικής χώρας.

    Στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της Ευρωπαικής Ενωσης, που θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 24 Φεβρουαρίου στις Βρυξέλλες, η ελληνική κυβέρνηση θα θέσει και θα υποστηρίξει το αίτημα της Βουλγαρίας για ακόμα πιο άμεση βοήθεια από την πλευρά της Ε.Ε ώστε να αντιμετωπιστεί η οικονομική κρίση που μαστίζει τη χώρα, ενώ το ίδιο θα πράξει και για άλλες περιοχές της Βαλκανικής, όπου υπάρχουν έντονα προβλήματα.

    Στο πλαίσιο προετοιμασίας της επίσκεψης ο κ. Παπανδρέου συναντήθηκε σήμερα με δημάρχους αδελφοποιημένων πόλεων, Ελλάδας- Βουλγαρίας, και στη συνάντηση πήραν μέρος ο υφυπουργός Εσωτερικών, Λάμπρος Παπαδήμας, και ο πρέσβης της Βουλγαρίας στην Αθήνα. Αντικείμενο της συνάντησης ήταν ο καλύτερος συντονισμός και η δραστηριοποίηση όλων των αρμόδιων φορέων για την αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Βουλγαρία. Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών επισήμανε τον ιδιαίτερο ρόλο της αυτοδιοίκησης, πρώτου και δεύτερου βαθμού, για την ευαισθητοποίηση και ενεργοποίηση της κοινής γνώμης γύρω από τα τεράστια προβλήματα επιβίωσης που αντιμετωπίζει ο λαός της Βουλγαρίας.

    [03] ΥΠΕΡ ΤΗΣ ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΑΣ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ 29 ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΤΗΣ Ν.Δ.

    Υπέρ της υποψηφιότητας του Κώστα Καραμανλή, για την ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας, τάχθηκαν 29 βουλευτές που πήραν μέρος στο χτεσινοβραδινό δείπνο στο σπίτι του αντιπροέδρου του κόμματος Ιωάννη Βαρβιτσιώτη.

    Οι παραπάνω βουλευτές θα συναντηθούν εκ νέου το μεσημέρι και θα εκδώσουν σχετική ανακοίνωση με τις θέσεις τους.

    Ο κ. Καραμανλής δεν έκανε καμιά δήλωση ενώ συνεργάτες του tom_foum πως η πρόταση των 29 βουλευτών δείχνει την εκτίμηση στο πρόσωπο του.

    [04] ΑΝΕΣΤΑΛΗ Η ΑΠΕΡΓΙΑ ΤΩΝ ΔΑΣΚΑΛΩΝ

    Την αναστολή της απεργίας τους αποφάσισαν το μεσημέρι οι διδασκαλικοί σύλλογοι με 213 ψήφους υπέρ της αναστολής, 147 κατά και 29 λευκά ψηφοδέλτια.

    Στο μεταξύ πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο έξω από τη Βουλή διοργανώνει το απόγευμα η ΟΛΜΕ, την ώρα που σε προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση θα εξετάζονται ζητήματα παιδείας.

    Από το πρωί συνεδριάζουν οι πρόεδροι των τοπικών ενώσεων των καθηγητών οι οποίοι ζητούν διάλογο με την κυβέρνηση για όλα τα ζητήματα, οικονομικά και θεσμικά. Ηδη οι καθηγητές στις τοπικές τους ενώσεις έχουν ψηφίασει με συντριπτική πλειοψηφία υπέρ της παράτασης της απεργίας. Σύμφωνα με την ΟΛΜΕ από τις 84 ΕΛΜΕ που υπάρχουν σε όλη τη χώρα περισσότερες από 80 τάχθηκαν υπέρ της συνέχισης της κινητοποίησης.

    Οι μαθητές που συμπαρίστανται στους καθηγητές τους διοργανώνουν αύριο συλλαλητήριο στην Αθήνα.

    [05] ΑΝΤΙΒΙΩΣΗ ΣΤΗ ΦΩΚΙΑ ΠΟΥ ΒΓΗΚΕ ΣΤΑ ΜΑΛΓΑΡΑ- ΚΙΝΔΥΝΕΥΕΙ ΑΠΟ ΤΟ ΣΤΡΕΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΑΠΟ ΤΟ ΤΡΑΥΜΑ ΕΠΙΣΗΜΑΙΝΟΥΝ ΟΙ ΑΡΜΟΔΙΟΙ

    Αντιβίωση έδωσαν στη φώκια που βγήκε πληγωμένη προχτές στην παραλία των Μαλγάρων οι αρμόδιοι της κτηνιατρικής σχολής του ΑΠΘ και της Εταιρειας Μελέτης και Προστασίας της Μεσογειακής Φώκιας που έχουν αναλάβει τη μέριμνα για την υγεία του θηλαστικού.

    Οι βιολόγοι Πάνος Δενδρινός και Ευγενία Ανδρουκάκη που παρακολουθούν την φώκια επισημαίνουν ότι το θηλαστικό έχει ηρεμήσει και του παρέχεται αντιβίωση προς αποφυγή τυχόν μόλυνσης. Οπως επισημαίνουν οι αρμόδιοι θεωρητικά αναμένεται μέχρι σήμερα το βράδυ να επιστρέψει μόνη της στη θάλασσα. "Θα πρέπει να περιμένουμε να ρηλαξάρει και να φύγει μόνη της. Γι αυτό δεν πρέπει να την ενοχλεί κανείς εκτός από αυτούς που φροντίζουν για την υγεία της" τόνισε κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας με το Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο πρόεδρος της Εταιρείας Μελέτης και Προστασίας της Μεσογειακής Φώκιας, Βρασίδας Ζάβρας, ο οποίος επισήμανε ότι το θηλαστικό κινδυνεύει από το στρές και όχι από το τραύμα.

    Υπενθυμίζεται ότι η "φώκια η μοναχός" (monachus monachus όπως είναι το επιστημονικό της όνομα) που βγήκε στα Μάλγαρα έχει μήκος 2,30 μέτρα και φέρει τραύμα στο κεφάλι και το αριστερό μάτι που δεν εμπνέει ανησυχία. Πρόκειται για ένα μοναδικό είδος θηλαστικού που απειλείται με εξαφάνιση. Το 50% του είδους (περίπου 450-500 θηλαστικά) ζει στην Ελλάδα , ενώ λίγες υπάρχουν στα βόρεια παράλια της Αφρικής και στην Τουρκία.

    [06] ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΗΝ ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ ΤΑΜΕΙΑ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕ Ο Γ.ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ

    Αλλαγές στην επίμαχη τροπολογία που αφορά στα Ασφαλιστικά Ταμεία ανακοίνωσε αργά χθες βράδυ στη Βουλή, ο Υπουργός Εθνικής Oijomol_ar, Γιάννος Παπαντωνίου.

    Μεταξύ των τροποποιήσεων, προβλέπεται ότι τα διαθέσιμα κεφάλαια των ασφαλιστικών Ταμείων και των ΝΠΔΔ να κατατίθενται με δική τους προαίρεση στην Τράπεζα της Ελλάδος, εφόσον δεν έχουν επενδυθεί αλλού, ενώ θα συνιστούν ένα κοινό αμοιβαίο κεφάλαιο, το οποίο θα ανταγωνίζεται ισότιμα τα κεφάλαια της Αγοράς.

    Τη διαχείριση αυτού του αμοιβαίου κεφαλαίου θα έχει η Τράπεζα της Ελλάδος και όχι ο Υπουργός οικονομικών, όπως προέβλεπε η αρχική τροπολογία.

    Νωρίτερα ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Μιλτιάδης Εβερτ ζήτησε να αποσυρθεί η διάταξη, ενώ ο Πρόεδρος της Βουλής Απόστολος Κακλαμάνης, πρότεινε να συζητηθεί αργότερα. Τελικά η τροπολογία συζητήθηκε μετά τα μεσάνυχτα.

    Στις τροποποιήσεις είχε αντιδράσει ο Επίτιμος Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, ο οποίος μίλησε για κυβέρνηση που δεν σέβεται το Κοινοβούλιο.

    [07] ΣΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΚΡΗΤΗΣ ΝΟΣΗΛΕΥΕΤΑΙ Η Γ.ΣΟΛΔΑΤΟΥ Η ΟΠΟΙΑ ΤΡΑΥΜΑΤΙΣΤΗΚΕ ΣΟΒΑΡΑ ΑΠΟ ΕΚΡΗΞΗ ΒΟΜΒΑΣ

    Στη μονάδα εντατικής θεραπείας του πανεπιστημιακού νοσοκομείου Ηρακλείου Κρήτης νοσηλεύεται η 39χρονη Γεωργία Σολδάτου, σύζυγος του διοικητή ασφαλείας της πόλης.

    Η κ.Σολδάτου, υπέστη ακρωτηριασμό του αριστερού της ποδιού κατά τη χθεσινή ισχυρή έκρηξη αυτοσχέδιου μηχανισμού που είχε τοποθετηθεί στο αυτοκίνητο του συζύγου της.

    Οι έρευνες της ασφάλειας για τον εντοπισμό των δραστών, στρέφονται στον υπόκοσμο.

    [08] ΣΥΓΚΡΟΤΗΘΗΚΕ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΗΣ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΚΟΙΝΗΣ ΓΝΩΜΗΣ

    Επιστημονικό Συμβούλιο για την ενημέρωση της διεθνούς κοινής γνώμης συγκροτήθηκε στο Υπουργείο Τύπου και ΜΜΕ με απόφαση του Υπουργού Δημήτρη Ρέππα. Το Συμβούλιο που θα συνεδριάσει για πρώτη φορά αύριο το πρωϊ στο Ζάππειο, θα είναι ο επιστημονικός σύμβουλος της πολιτείας για τη διαμόρφωση της επικοινωνιακής πολιτικής και την επεξεργασία συγκεκριμένων μέτρων που θα βελτιώνουν την εικόνα της Ελλάδας στη διεθνή κοινή γνώμη.

    Πρόεδρος του Συμβουλίου ορίσθηκε ο Γενικός Γραμματέας ενημέρωσης Γιάννης Νικολάου και μέλη οι: Θάνος Βερέμης καθηγητής Διεθνών Σχέσεων Πανεπιστημίου Αθηνών, Πρόεδρος του ΕΛΙΑΜΕΠ, Στάθης Ευσταθιάδης δημοσιογράφος, Θαλής Κουτούπης επικοινωνιολόγος, Γιώργος Αυλωνίτης καθηγητής μάρκετιγκ Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, Κώστας Τσατσαρώνης δημοσιογράφος τέως πρόεδρος Ενωσης Ανταποκριτών Ξένου Τύπου, Λένα Λαμπροπούλου πρόεδρος ΣΕΔΕΑ, Κώστας Γουλιάμος καθηγητής επικοινωνίας Πανεπιστημίου Οττάβα Καναδά, Κώστας Αρβανιτόπουλος επίκουρος καθηγητής ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων Παντείου Πανεπιστημίου, Γιάννης Πετσίλας δημοσιογράφος διευθυντής διεύθυνσης Υπηρεσιών Εξωτερικού του Υπουργείου Τύπου και ΜΜΕ.

    [09] ΜΕ ΤΟΝ Α' ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟ ΤΟΥ ΙΡΑΝ ΣΥΝΑΝΤΗΘΗΚΕ Ο Α.ΚΑΚΛΑΜΑΝΗΣ

    Την επιθετική στάση της Τουρκίας σε βάρος της Ελλάδας και τον γενικότερο αποσταθεροποιητικό της ρόλο στην περιοχή επισήμανε για άλλη μια φορά ο πρόεδρος της Βουλής Απόστολος Κακλαμάνης, κατά τη συνάντηση που είχε με τον Α' αντιπρόεδρο του Ιράν Χασάν Χαμπίμπι, που πραγματοποιεί τριήμερη επίσημη επίσκεψη στη χώρα μας.

    Στη συνάντηση των δύο ανδρών έγινε ευρεία ανασκόπηση των σχέσεων των χωρών τους, ενώ συμφωνήθηκε η ενδυνάμωση της συνεργασίας των κοινοβουλίων με την ανταλλαγή επισκέψεων.

    Ο πρόεδρος της Βουλής ενημέρωσε τον κ.Χαμπίμπι για την ένταση των τουρκικών απειλών στο Αιγαίο, καθώς και για τη συνεχιζόμενη τουρκική κατοχή του 40% του εδάφους της Κυπριακής Δημοκρατίας, τονίζοντας ταυτόχρονα την ανάγκη σεβασμού των αρχών του Διεθνούς Δικαίου.

    Από την πλευρά του ο Ιρανός αξιωματούχος αφού αναφέρθηκε στις συμφωνίες που αναμένεται να υπογραφούν κατά την παραμονή του, τόνισε ότι θεωρεί την Ελλάδα ως σημαντικό φίλο που κατανοεί τα προβλήματα της χώρας του, αλλά και ως γέφυρα για την επικοινωνία με την Ευρώπη.

    Τόσο ο κ.Κακλαμάνης, όσο και ο κ.Χαμπίμπι υπογράμμισαν την κοινή ιστορική και πολιτική πορεία των δύο χωρών στον ευρύτερο χώρο της Μέσης Ανατολής.

    [10] Η ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΜΙΚΡΟΤΕΧΝΙΑ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΟΡΟΥΣ ΘΑ ΣΥΖΗΤΗΘΕΙ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

    Τα μικροαντικείμενα από σμάλτο, ελεφαντόδοντο, χρυσό, ασήμι και πολύτιμες πέτρες, που περιλαμβάνονται στις -αμύθητης αξίας- συλλογές των μονών του Αγίου Ορους, θα αποτελέσουν το θέμα της διάλεξης που θα πραγματοποιήσει το απόγευμα στο Βυζαντινό Μουσείο η αρχαιολόγος Κάτια Λοβέρδου-Τσιγαρίδα.

    Υπό τον τίτλο "Βυζαντινή μικροτεχνία", η κ.Τσιγαρίδα θα αναλύσει τα στοιχεία που αφορούν τα πολύτιμα αυτά -διακοσμητικά και άλλα- μικροαντικείμενα και θα "μυήσει" τους παραβρισκόμενους στις λεπτομέρειες που συνοδεύουν την κατασκευή και τη χρήση τους.

    "Ο Σύλλογος Φίλων του Βυζαντινού Πολιτισμού προγραμματίζει σειρά διαλέξεων που, παρόλο που δεν έχουν άμεση σχέση με την έκθεση κειμηλίων του Αγίου Ορους που θα πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του ΟΠΠΕΘ '97, σκοπεύουν να ενημερώσουν το κοινό για το υλικό που θα εκτεθεί στη Θεσσαλονίκη το καλοκαίρι. Προηγήθηκαν διαλέξεις καθηγητών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου για τη γλυπτική, τις μικρογραφίες των χειρογράφων και τις εικόνες των μονών της Χερσονήσου του Αθω. Σκοπός των διαλέξεων αυτών είναι -μεταξύ άλλων- να προετοιμάσουν το κοινό για να υποδεχτεί την έκθεση κειμηλίων του Αγίου Ορους", τόνισε, μιλώντας στο Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων η κ. Λοβέρδου-Τσιγαρίδα.

    [11] ΖΕΙ Ο ΜΕΓΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ;

    Ζει ο Μέγας Αλέξανδρος; Ζει και βασιλεύει στην Εδεσσα, όπου το αιώνιο ερώτημα, έρχεται να απαντήσει ο Δήμος της Εδεσσας, προχωρώντας στην κατασκευή του Πύργου του Μεγάλου Αλεξάνδρου.

    Σύμφωνα με τον Δήμαρχο Εδεσσας, Χρήστο Βοσνάκη, η ανάγκη για ma τιμήσουν με ένα τρόπο δυναμικό και πρωτότυπο τον Μ. Αλέξανδρο με ένα έργο τέχνης υπήρχε αρκετά χρόνια. "Θέλουμε να τιμήσουμε τον Μ.Αλέξανδρο με ένα έργο που να μεταδίδει στον επισκέπτη τους οραματισμούς. Να δημιουργεί ενδιαφέροντα και να δίνει διεξόδους στο πνεύμα", ανέφερεται σε χαιρετιστήριο μήνυμα του Δημαρχου Εδεσσας στο λεύκωμα που κυκλοφορεί.

    "Το έργο αυτό ανοίγει ένα διαπολιτιστικό διάλογο, βεβαιώνοντας την οικουμένη για την ιστορική συνέχεια και την συγγένεια της σύγχρονης Ελλάδας με την αρχαία Ελλάδα", καταλήγει ο κ. Βοσνάκης στο μήνυμά του.

    Η ιδέα για την ανέγερση του Πύργου του Μ. Αλεξανδρου ξεκίνησε πριν ενάμιση χρόνο περίπου όταν ο αρχιτέκτονας Ευθύμιος Βαρλάμης πρότεινε στο Δημοτικό Συμβούλιο της Εδεσσας, να προχωρήσουν σε μια κατασκευή ενός κτιρίου το οποίο θα έχει ως στόχο την προβολή του έργου του Μακεδόνα βασιλιά.

    "Τον καιρό εκείνο, το Δημοτικό Συμβούλιο, βρισκόταν σε μια περίοδο αναζήτησης ενός τρόπου, προκειμένου να αναδειχθεί και να γίνει γνωστή η ιστορία της Μακεδονίας και ιδιαίτερα του Μ.Αλεξάνδρου", ανέφερε χαρακτηριστικά στο Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο Νάκης Πασχαλίδης, Πρόεδρος της Δημοτικής Επιχείρησης Πολιτισμού και Τουρισμού του Δήμου Εδεσσας. Παράλληλα, διευκρίνισε ότι ο Πύργος του Μ.Αλεξανδρου θα απευθύνεται σε όλο τον κόσμο, που επιθυμεί να γνωρίσει περισσότερα στοιχεία για τον Μ.Αλεξανδρο, το έργο του και γενικότερα στοιχεία και πληροφοριες για αρχαία Ελλάδα.

    Ο κ. Πασχαλίδης, υπογράμμισε ότι οι υπεύθυνοι για τη δημιουργία του Πύργου, εστιάζουν την προσοχή τους σε τρεις συνιστώσες: στο αισθητικό αποτέλεσμα, το πληροφοριακό υλικό και στο αναπτυξιακό-παραγωγικό επίπεδο. Οσον αφορά το αισθητικό αποτέλεσμα, ο κ. Πασχαλίδης διευκρίνισε οτι το ύψος του Πύργου θα είναι περίπου στα 18 με 19 μέτρα, η έκταση του θα είναι 300 τ.μ, ενώ θα έχει τρεις ορόφους.

    Αναφερόμενος στο τρίτο επίπεδο το αναπτυξιακό -παραγωγικό ο κ. Πασχαλίδης ανέφερε ότι στόχος του Δήμου Εδεσσας είναι η δημιουργία και ανάπτυξη μιας προοπτικής, η οποία να έχει ως τελικό αποτέλεσμα την αύξηση του τουρισμού στην πόλη.

    "Το τρίτο επίπεδο, το αναπτυξιακό- παραγωγικό αφορά την πόλη της Εδεσσας. Δημιουργούμε προϊόντα, αν θα μπορούσαμε να ονομάσουμε τον Πύργο προϊόν, για να αναβαθμίσουμε την πόλη, να προσελκύσουμε επισκέπτες και να αυξήσουμε την τουριστική κίνηση", επισήμανε στο Μ.Π.Ε ο Πρόεδρος της Δημοτικής Επιχείρησης.

    Πρόκειται για ένα κτίριο, το οποίο θα ανεγερθεί στην τοποθεσία "Ψηλός Βράχος" της Εδεσσας, σε σημείο όπου κάποτε υπήρχε ένα εργοστάσιο και τώρα έχει κατεδαφιστεί. Οι απαραίτητες διαδικασίες έχουν δρομολογηθεί και η υλοποίηση του έργου αναμένεται να ξεκινήσει τον Μάρτιο.

    Η αρχιτεκτονική μελέτη, για την υλοποίηση του έργου περιλαμβάνει τη διαμόρφωση του περιβάλλοντος της περιοχής στον "Ψηλό Βράχο", που θα μετατρέψει αυτήν την εγκαταλελλειμμένη περιοχή σε ένα αξιοθέατο παγκόσμιας φήμης και ποιότητας. Παράλληλα με την αρχιτεκτονική μελέτη έπρεπε να σχεδιαστεί και να μελετηθεί το πρόγραμμα ανάπτυξης και λειτουργίας του όλου συγκροτήματος. Στο πρόγραμμα αυτό συμπεριλαμβάνεται ο σχεδιασμός και η παραγωγή diav|qym αντικειμένων καθημερινής χρήσης που μεταφέρουν και συνδέουν την σημερινή πραγματικότητα με την αρχαία ελληνική παράδοση και ιδιαίτερα της Αλεξανδρινής εποχής. Στη λειτουργία αυτής της αναπτυξιακής μονάδας προβλέπεται και η ίδρυση ενός κέντρου εκπαίδευσης και σχεδιασμού. Το κέντρο φιλοδοξεί να αγκαλιάσει όλες τις παραγωγικές μονάδες και να δώσει ερέθισμα στους νέους για καινούριες δραστηριότητες.

    Ο Πύργος του Μ. Αλεξάνδρου, φιλοδοξεί να φιλοξενήσει εικόνες, παραστάσεις με τον αρχιστρατηλάτη, βιβλιογραφία σχετική με την πορεία του και την κατάκτηση των περιοχών, καθώς επίσης και πληροφορίες για την ελληνική αρχιτεκτονική της περιόδου εκείνης. Οι περιβάλλοντες χώροι του Πύργου θα δημιουργηθούν έτσι ώστε να εμπλουτίζουν με ιστορικό τρόπο τον κόσμο του Μ.Αλέξανδρου, το πνεύμα και την ορμή του. Στη ξενάγηση του αρχιτεκτονικού χώρου υπάρχουν σταθμοί που θα αναφέρονται στα σημαντικά ιστορικά γεγονότα. Μεγάλες πήλινες πλάκες θα περιέχουν τα πιο ενδιαφέροντα ιστορικά κείμενα του Πλουταρχου και άλλων συγγραφέων. Ουσιαστικά πρόκειται για ένα πολιτισμικό χώρο.


    [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [12] ΤΕΤΑΜΕΝΗ ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΑ-ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΗΣ ΚΡΙΣΗΣ ΕΞΕΤΑΖΕΙ Ο Σ.ΜΠΕΡΙΣΑ

    Τη σύσταση κυβερνητικής επιτροπής η οποία θα εξετάσει τρόπους αντιμετώπισης της κρίσης που ακολούθησε μετά την κατάρρευση των επενδυτικων προγραμμάτων τύπου πυραμίδας, πρότεινε ο Πρόεδρος της Αλβανίας Σαλί Μπερίσα, κατά τη διάρκεια της χθεσινής του ομιλίας σε στελέχη του κυβερνώντος Δημοκρατικού Κομματος στη Λιουσνια.

    Ο κ.Μπερίσα εξέφρασε την επιθυμία να συνδράμει σε όσους έχουν χάσει τα χρήματά τους και τονισε ότι ήδη έχει δώσει εντολή στους αρμόδιους υπουργούς να μην απαιτήσουν την καταβολή φόρων για διάστημα δύο ετών από τους κατοίκους της περιοχης της Λιούσνια.

    Παρά το ότι η αστυνομία είχε λάβει αυστηρά μέτρα προστασίας προκειμένου να αποφευχθεί τυχόν αποδοκιμασία του Προέδρου, κατά την έξοδό του απο την αίθουσα εκατοντάδες αγανακτισμένων πολιτών προσπάθησαν να τον πλησιάσουν και να του μιλήσουν απευθείας φωνάζοντας αντικυβερνητικά συνθήματα και ζητώντας την καταβολή αποζημιώσεων για τα χρήματα που έχασαν.

    Τεταμένη όμως παραμένει η κατάσταση στην περιοχή της Αυλώνας όπου συνεχίζονται οι διαδηλώσεις διαμαρτυρίας και οι συνέπειες της κατάρρευσης των παρατραπεζών είναι ιδιαίτερα αισθητές καθώς, σύμφωνα με τον ραδιοφωνικό σταθμό των Τιράνων, υπάρχει έλλειψη τροφίμων και άλλων ειδών πρώτης ανάγκης. Οι κάτοικοι και οι φοιτητές του πανεπιστημίου της Αυλώνας φέρονται αποφασισμένοι να υλοποιήσουν την απόφασή τους και να ξεκινήσουν απεργία πείνας στις 20 Φεβρουαρίου αν η κυβέρνηση δεν ικανοποιήσει το αίτημά τους για επιστροφή των χρημάτων που έχασαν στις παρατράπεζες.

    Η κυβέρνηση σε μια προσπάθεια να κατευνάσει τα πνεύματα ανακοίνωσε χθες πρόσθετα μέτρα για τις οικογένειες που δεν διαθέτουν πόρους διαβίωσης ή έμειναν άστεγοι επειδή πούλησαν τα σπίτια τους προκειμένου να καταθέσουν το αντίτιμο στις παρατράπεζες. Ωστόσο ούτε αυτή η κίνηση ήταν αρκετή για να jahgsuw\sei τους κατοίκους της Αυλώνας και των γύρω περιοχών.

    Στο μεταξύ το κυβερνών Δημοκρατικό και όσα κόμματα εκπροσωπούνται στο αλβανικό κοινοβούλιο αρνήθηκαν να μετάσχουν στη συζήτηση στρογγυλής τράπεζας που διοργάνωσε το μέτωπο της αντιπολιτευσης "Φόρουμ για τη Δημοκρατία". Υπενθυμίζεται οτι σε αντίστοιχη στρογγυλη τραπεζα που διοργάνωσε το Δημοκρατικό Κόμμα είχε αρνηθεί τη συμμετοχή του το "Δημοκρατικο Φόρουμ".

    Στη χθεσινή συνάντηση έγινε έκκληση προς όλες τις προσωπικότητες της Αλβανίας ανά τον κόσμο να συμβάλλουν με κάθε δυνατό τρόπο "για τη σωτηρία της χώρας και του έθνους". Στη συζήτηση προτάθηκε επίσης η συγκλιση μιας παναλβανικής συνέλευσης όπου θα αναζητηθούν τρόποι για έξοδο απο την βαθιά κρίση που πλήττει την Αλβανία.

    Σε ναυάγιο εξάλλου φαίνεται πως οδηγείται η συνάντηση εκπροσώπων της ηγεσίας του Σοσιαλιστικού και Δημοκρατικού Κόμματος, οι οποίοι θα συζητούσαν τρόπους αντιμετώπισης του προβλήματος. Το Δημοκρατικό Κόμμα χαρακτήρισε απαράδεκτους τους όρους που έθεσαν οι σοσιαλιστές προκειμένου να συμμετάσχουν. Το Σοσιαλιστικό Κομμα ζήτησε να επιτραπεί η διεξαγωγή ειρηνικών διαδηλώσεων στα Τίρανα και σε άλλες πόλεις που δεν βρίσκονται σε κατάσταση πολιορκίας καθώς και την αποφυλάκιση στελεχών του κόμματος τα οποία κρατούνται με την κατηγορία της υποκίνησης βίαιων επεισοδίων. Οι σοσιαλιστές επιμενουν στην παραίτηση της κυβέρνησης Μέξι την οποία θεωρούν ως κύρια υπεύθυνη για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί και ζητούν τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης εμπειρογνωμόνων η οποία θα προετοιμάσει τη διεξαγωγή νέων εκλογών.

    Σύμφωνα επίσης με τον ραδιοφωνικό σταθμό των Τιράνων, χθες έληξε η κατάσταση επιφυλακής των Ενόπλων Δυνάμεων και με εντολή του Σαλί Μπερίσα οι στρατιωτικές μονάδες που κινητοποιήθηκαν για την αντιμετώπιση του κύματος βίας και καταστροφών που ξέσπασε τις τελευταίες εβδομάδες στην Αλβανία επέστρεψαν στις βάσεις τους.

    [13] ΤΟΥΡΚΟΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΣΕ ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ ΓΙΑ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΣΤΙΣ ΗΠΑ

    Δεκαήμερη επίσημη επίσκεψη στις ΗΠΑ ξεκίνησε από σήμερα ο τούρκος υπουργός επικρατείας κ. Αμπντουλα Γιουλ.

    Οπως γράφει σήμερα η τουρκική εφημερίδα Τσουμχουριέτ, στόχος της επίσκεψης του κ.Γκιουλ είναι να ζητήσει από αμερικανούς επιχειρηματίες και τραπεζίτες να επενδύσουν στην Τουρκία.

    Σε δηλώσεις του πριν την αναχώρηση του από την Κωνσταντινούπολη ο κ.Γκιουλ παραδέχθηκε ότι η χώρα του δεν είναι έτοιμη να δεχθεί ξένες επενδύσεις αλλά εμφανισθηκε αισιόδοξος ότι η Αγκυρα θα έχει προετοιμάσει τις ευκαιρείες για τις αμερικανικές επενδύσεις όταν η χώρα ανοίξει τις αγορές της και προωθήσει τις επενδυτικές δυνατότητες.

    Ο τούρκος υπουργός έχει προγραμματίσει κατα τη επίσκεψη τους να συναντηθεί με μέλη του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ, της πλειοψηφίας της γερουσίας και της βουλής χωρίς όμως να έχουν γίνει μέχρι στιγμής γνωστά τα ονόματα των συνομιλητών του.

    "Οι σχέσεις μας με τις ΗΠΑ δεν είναι μονοδιάστατες, είπε ο τούρκος υπουργός και προσέθεσε ότι η Αγκυρα επιθυμεί να ενισχύσει τους βαθείς πολιτικούς και οικονομικούς δεσμούς που έχει με την Ou\sicjtom.

    Ο κ.Γκιουλ ανήκει στο Κόμμα Ευημερίας του πρωθυπουργού Νετσμεντιν Ερμπακάν, ο οποίος του έχει αναθέσει μέρος των αρμοδιοτήτων της υπουργού εξωτερικών κυρίως σε ότι αφορά στις σχέσεις με τις ισλαμικές χώρες.

    [14] Η ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ ΕΠΙΛΕΓΕΙ ΤΟ ΝΑΤΟ- ΣΟΒΑΡΗ ΕΓΓΥΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ- ΛΕΕΙ Ο Π.ΣΤΟΓΙΑΝΟΦ

    Την πεποίθηση ότι η ένταξη της Βουλγαρίας στο ΝΑΤΟ δεν αποτελεί απλώς μια πολιτική πράξη, αλλά ότι θα εκσυγχρονίσει το στράτευμα και θα ανεβάσει το κύρος και την αξιοπρέπεια των Βουλγάρων στρατιωτών και αξιωματικών, εκφράζει στο διάγγελμά του προς τον βουλγαρικό λαό, ο Πρόεδρος της χώρας Πέταρ Στογιάνοφ.

    "Η Βουλγαρία επιλέγει το ΝΑΤΟ, τη μόνη σοβαρή εγγύηση για την ασφάλεια και ηρεμία, που τόσο πολύ έχει ανάγκη η χώρα μας", αναφέρεται χαρακτηριστικά στο διάγγελμα του Προέδρου της Βουλγαρίας.

    Ο κ. Στογιάνοφ, υπογραμμίζει ότι η απόφαση της βουλγαρικής κυβέρνησης για ένταξη στο ΝΑΤΟ, αποτελεί απάντηση στην επιθυμία του βουλγαρικού λαού.

    Συγκεκριμένα, ο Βούλγαρος Πρόεδρος αναφέρει ότι η χώρα του μπορει να απαντήσει θετικά στην ανεξάρτητη εξωτερική πολιτική, στις εγγυήσεις για την εθνική ασφάλεια, στην ειρήνη και σταθερότητα των Βαλκανίων, καθώς και στις ισότιμες και αμοιβαία ωφέλιμες σχέσεις με την Ρωσία.

    Ο κ. Στογιάνοφ, υποστηρίζει ότι το κόστος για την Βουλγαρία, δεν θα είναι μικρό, αλλά "το μόνο σίγουρο, είναι ότι το αντίτιμο θα είναι πολύ μεγαλύτερο αν η χώρα μείνει έξω απο τις ευρωατλαντικές δομές".

    [15] ΑΣΤΕΙΑ Η ΓΛΩΣΣΙΚΗ ΔΙΑΜΑΧΗ ΣΟΦΙΑΣ-ΣΚΟΠΙΩΝ, ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΕΙ Ο ΥΠΗΡΕΣΙΑΚΟΣ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΤΗΣ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑΣ

    Ως αστεία και τυπική, χαρακτήρισε τη γλωσσική διαμάχη μεταξύ Σόφιας και Σκοπίων, ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός της Βουλγαρίας, Στ. Σοφιάνσκι.

    Ο κ. Σοφιάνσκι υπογράμμισε ότι οι συνομιλίες των δύο χωρών θα συνεχιστούν, γιατί αντανακλούν συγκεκριμένα συμφέροντα, ενώ διευκρίνισε ότι σε αυτό το επίπεδο δεν μπορεί να αποτελεί εμπόδιο η γλωσσική διαμάχη.

    Καταλήγοντας, ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός της Βουλγαρίας υποστήριξε ότι αυτό το θέμα θα πρέπει να λυθεί από μια κυβέρνηση με μεγαλύτερη θητεία.

    [16] ΣΤΑ ΣΚΟΠΙΑ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΑ ΤΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΕΠΙΤΕΛΕΙΟΥ ΤΟΥ ΝΑΤΟ

    Αντιπροσωπεία του Γενικού Επιτελείου του ΝΑΤΟ, με επικεφαλής τον στρατηγό Άγγελο Αρένα, υπεύθυνο του τομέα Περιφερειακής Ασφάλειας της συμμαχίας, πραγματοποιεί από χθες ολιγοήμερη επίσκεψη στην ΠΓΔΜ.

    Ο αμερικανός στρατηγός συναντήθηκε με τον σκοπιανό υπουργό Άμυνας, Μπλάγκοϊ Χαντζίσκη, με τον οποίο εξέτασε τις δυνατότητες bekt_ysgr της εκπαίδευσης και της πολεμικής ετοιμότητας του στρατού της ΠΓΔΜ και τις δραστηριότητες της χώρας στα πλαίσια του προγράμματος "Σύμπραξη για την ειρήνη".

    Κατά τη διάρκεια της παραμονής στα Σκόπια, η αντιπροσωπεία του ΝΑΤΟ θα συναντηθεί επίσης με αξιωματικούς του Γενικού Επιτελείου Στρατού της ΠΓΔΜ.

    [17] Ν.ΜΑΝΤΕΝ: "Η ΒΡΕΤΑΝΙΑ ΘΕΛΕΙ ΤΗ ΔΙΑΤΗΡΗΣΗ ΤΗΣ ΣΥΝΘΗΚΗΣ ΕΓΓΥΗΣΕΩΝ ΤΟΥ 1960 ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΠΙΘΥΜΕΙ ΑΛΛΑΓΗ"

    Η Βρετανία θέλει τη διατήρηση της Συνθήκης Εγγυήσεων του 1960 και δεν επιθυμεί οποιαδήποτε αλλαγή, δήλωσε ο Υπατος Αρμοστής Ντέιβιντ Μάντεν μετά τη συνάντηση που είχε με τον Κύπριο πρόεδρο Γλαύκο Κληρίδη.

    Αναφερόμενος στις επαφές του ειδικού απεσταλμένου σερ Ντέϊβιντ Χάνεϊ, ο κ.Μάντεν είπε ότι στόχος των επαφών αυτών είναι να διατηρήσει ο διπλωμάτης επαφή με τους κυριότερους εταίρους της Βρετανίας και τους συμμάχους της.

    "Θεωρούμε το θέμα της ασφάλειας ως ένα σημαντικότατο μέρος της επίλυσης του κυπριακού. Είναι σίγουρα ένα από τα ουσιώδη θέματα τα οποία θα πρέπει να αντιμετωπιστούν" είπε ο κ.Μάντεν τονίζοντας πως στο θέμα της ασφάλειας υπάρχει συνεχής διάλογος.

    [18] ΑΦΙΣΕΣ ΑΠΟ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΑΡΧΑΙΑΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΤΡΑΓΩΔΙΑΣ ΤΑΞΙΔΕΥΟΥΝ ΣΤΟ ΣΤΡΑΣΒΟΥΡΓΟ

    Η αρχαία ελληνική τραγωδία, όπως αυτή αποτυπώνεται σε αφίσες από μεγάλες παραστάσεις έργων του Αισχύλου, του Ευρυπίδη και του Σοφοκλή, παρουσιάζεται αυτή την εβδομάδα στο Στρασβούργο από τον ευρωβουλευτή Αλέκο Αλαβάνο, σε συνεργασία με το Κέντρο Ερευνας Αρχαίου Ελληνικού Δράματος "Δεσμοί".

    Η έκθεση, που φιλοξενείται σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο, θα διαρκέσει μέχρι το τέλος των εργασιών της ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, δίνοντας στους ευρωπαίους εταίρους μας την ευκαιρία να πάρουν μια "γεύση" από το μεγαλείο που συνόδευε τις παραστάσεις των αρχαίων τραγωδιών.


    [Γ] ΕΙΔΙΚΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ (του Νίκου Χατζή)

    [19] ΣΤΟΝ “ΑΠΟΗΧΟ” ΤΗΣ ΠΡΟΣΦΑΤΗΣ ΣΕΝΑΡΙΟΛΟΓΙΑΣ, ΟΛΑ ΤΑ ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΑ ΠΑΡΑΜΕΝΟΥΝ ΑΝΟΙΧΤΑ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ

    Η περίοδος του εορτασμού της κορυφαίας γιορτής των μουσουλμάνων (Ραμαζάνι), σημαδεύτηκε από μια σειρά δηλώσεων, ενεργειών, αλλά και έντονης σεναριολογίας, που έφεραν στο προσκήνιο τη βαθύτατη ηθική και κοινωνική κρίση που περνά η Τουρκία, προκαλώντας έντονους προβληματισμούς για το μέλλον του κοσμικού της χαρακτήρα στο εσωτερικό, αλλά και για τη μελλοντική της “τοποθέτηση” στον αστερισμό της ευρωπαϊκής προοπτικής. ΤΟ 1ο ΣΕΝΑΡΙΟ

    Δύο από τα σενάρια που κυκλοφόρησαν εξακολουθούν να προβληματίζουν, καθώς προβλέπουν εμπλοκή των στρατιωτικών στην πορεία των πολιτικών και διπλωματικών εξελίξεων. Στο ένα σενάριο γίνεται -όπως είναι γνωστό- λόγος για βίαιη κατάληψη της εξουσίας από τους στρατηγούς της Άγκυρας, με βασικό επιχείρημα τη διαφύλαξη του κεμαλικού (κοσμικού) χαρακτήρα της Τουρκίας, που στιγματίζεται από την ηθική και οικονομική διαφθορά της κυβερνητικής συμμαχίας Ερμπακάν-Τσιλέρ.

    Οι στρατιωτικοί κύκλοι της Άγκυρας δε περιορίστηκαν μόνο στη δημοσιοποίηση της σεναριολογίας, αλλά “χρησιμοποίησαν” την αντι- ισλαμιστική (ελαφρών αριστερών πεποιθήσεων) εφημερίδα Τζουμχουριέτ για να εκφράσουν τις ανησυχίες τους: “Οι παραδοσιακές αξίες της πατρίδας μας έχουν ποδοπατηθεί,” δήλωσαν διοικητές στρατιωτικών μονάδων στην παραπάνω εφημερίδα. Παράλληλα, οι στρατιωτικοί στιγμάτισαν την “ανικανότητα” της δικαιοσύνης, αλλά και του κοινοβουλίου να υπερασπίσουν τον κοσμικό χαρακτήρα της πατρίδας τους.

    Με μια κίνηση που ερμηνεύτηκε από τους πολιτικούς αναλυτές στην Άγκυρα ως άμεση ένδειξη των στρατιωτικών προθέσεων 20 άρματα μάχης και 15 τεθωρακισμένα οχήματα έκαναν την εμφάνιση τους σε γειτονικό δήμο της Άγκυρας κατά τη διάρκεια αντι-ισραηλινής διαμαρτυρίας που είχε οργανωθεί από τους ισλαμιστές. Είναι γεγονός ότι σε μια προσπάθεια εξισορρόπησης των αντιδράσεων που προέρχονται από το τουρκικό Γενικό Επιτελείο, ο πρωθυπουργός Ερμπακάν αναγκάζεται να “συμφωνήσει” στην παραπέρα σύσφιξη των αμυντικών σχέσεων της χώρας του με το Ισραήλ, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες σχεδιάζεται η υπογραφή και νέας συμφωνίας αμυντικής συνεργασίας με το Τελ-Αβίβ.

    Από την άλλη πλευρά, σε μια προσπάθεια αντιστροφής του κλίματος της σεναριολογίας, ο πρόεδρος Ντεμιρέλ, τάχθηκε με δηλώσεις του υπέρ της κυβέρνησης και του κοινοβουλίου χαρακτηρίζοντας ως “απαράδεκτη” οπιαδήποτε προσπάθεια κατάλυσης της δημοκρατίας από τους στρατιωτικούς. Ο Τούρκος πρόεδρος δε δίστασε να προτείνει διάλυση του κοινοβουλίου και διενέργεια πρόωρων εκλογών εάν η κατάσταση το απαιτήσει.

    Σύμφωνα με τις απόψεις διπλωματικών αναλυτών, η πιθανή εκδήλωση πραξικοπήματος κατά τη χρονική περίοδο που διανύουμε “εξυπηρετεί” τα συμφέροντα της ασκούμενης από το State Department, enyteqij^r πολτικής καθώς εξασφαλίζει διαλακτικότερη τουρκική στάση στο θέμα της επέκτασης του ΝΑΤΟ προς την κεντροανατολική Ευρώπη, ενώ παράλληλα διασφαλίζει την παραμονή της Τουρκίας εντός της αμερικανικής σφαίρας επιρροής με την δεδομένη αρνητική στάση των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων που αρνούνται να δεχτούν νέα κράτη-μέλη όσο αυτά δεν έχουν δημοκρατική διακυβέρνηση. Ο ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ ΕΡΜΠΑΚΑΝ

    Ο Τούρκος πρωθυπουργός (κατά τη πάγια τακτική του) προσπάθησε να εκμεταλλευτεί την περίοδο του ραμαζανιού κάνοντας δηλώσεις υπέρ των δημοσίων υπαλλήλων, εξαγγέλοντας σχέδια για την κατασκευή μεγαλοπρεπούς τζαμιού σε κεντρική πλατεία της Κωνσταντινούπολης, αλλά και την κάλυψη των δαπανών για τη κατασκευή οδικού δρόμου στην ιερή πόλη των μουσουλμάνων (Μέκκα).

    Μετά όμως τα πρώτα συμπεράσματα για την αποφασιστική στάση που θα μπορούσαν να κρατήσουν οι στρατιωτικοί ο Έρμπακάν αναγκάστηκε προς το τέλος των εορταστικών εκδηλώσεων να ρίξει τους τόνους δηλώνοντας: “Η υϊοθέτηση του κοσμικού χαρακτήρα του κράτους αποτέλεσε καμπή στην ανατολή της Δημοκρατίας, καθώς κατέστησε δυνατή τη συμφιλίωση της θρησκευτικής ελευθερίας με μια πλουραλιστική και πολιτική δημοκρατία.”

    Σε πολιτικό επίπεδο, ήταν πλέον εμφανή τα σημάδια δυσαρέσκειας στο κόμμα του Ορθού Δρόμου της Τανσού Τσιλέρ, κυρίως από τις ακραίες επιλογές του πρωθυπουργού. Έτσι, κάτω από την ανάπτυξη πιέσεων για δημόσια επίδειξη κυβερνητικής συνοχής τόσο ο Ερμπακάν όσο και η Τσιλέρ εμφανίστηκαν μαζί στη τηλεόραση και τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων (κατά τη διάρκεια του παραδοσιακού γεύματος “Ιφταρ”) δίνοντας εγγυήσεις για τον “υγειή” χαρακτήρα της κυβερνητικής τους συνεργασίας και τονίζοντας ότι αυτή θα ήταν δυνατό να επεκταθεί -με την υπογραφή σχετικού πρωτοκόλλου- και πέραν του έτους 2000. Σημειώνεται ότι η σημερινή κυβερνητική συνεργασία ελέγχει 279 από τις 550 έδρες του τουρκικού κοινοβουλίου. ΤΟ 2ο ΣΕΝΑΡΙΟ

    Το δεύτερο σενάριο χαρακτηρίστηκε από διπλωματικούς αναλυτές ως “άμεσου ελληνικού ενδιαφέροντος,” καθώς κάνει λόγο για εκδήλωση “στημένου” πολεμικού επεισοδίου στο Αιγαίο ή την Κύπρο. Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες στις “ορέξεις” του τουρκικού Γενικού Επιτελείου συμπεριλαμβάνονται η Ρόδος και το Καστελλόριζο. Οι Τούρκοι στρατηγοί θεωρούν ότι η κατάληψη των δύο νησιών εξασφαλίζει το διαπραγματευτικό χαρτί για τη συζήτηση όλων των προβλημάτων στο Αιγαίο από μηδενική βάση.

    Παράλληλα, στο εσωτερικό το δεύτερο σενάριο λειτουργεί θετικά ως προς την ανύψωση του γοήτρου του τουρκικού στρατού, ενώ εξασφαλίζει τις απαραίτητες προϋποθέσεις “απορρόφησης” της κοινωνικο-οικονομικής και ηθικής έντασης που βιώνει ο τουρκικός λαός.

    Σύμφωνα με εκτιμήσεις διπλωματικών κύκλων, το γεγονός ότι παρόμοιοι φόβοι (ως προς την υλοποίηση του 2ου σεναρίου) εκφράστηκαν και από το διεθνή παράγοντα, δίνει σαφώς στην piham|tgta πραγματοποίησης του, διάσταση σαφέστατα μεγαλύτερη από αυτή των απλών προβλέψεων. Όπως είναι γνωστό για το ενδεχόμενο στημένης έντασης μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας δηλώσεις έκαναν ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Μάλκολμ Ρίφκιντ, που σαν υπέυθυνος της εξωτερικής πολιτικής εγγυήτριας δύναμεις για την Κύπρο θέλει να έχει πρωταγωγνιστικό ρόλο στην πορεία των εξελίξεων. Ο πρόεδρος Κλίντον σε έκθεση του είχε χαρακτηρίσει “ανησυχητική” την πορεία των πρόσφατων “πυραυλικών” εξελίξεων στην Κύπρο -όχι τυχαία. Στο ίδιο θέμα έχουν αναφερθεί με δηλώσεις τους οι υπουργοί Εξωτερικών και Άμυνας των ΗΠΑ, Μαντλίν Ολμπράιτ και Ουίλιαμ Κοέν, καθώς και ο υπαρχηγός της CIA Τζ. Τένετ.

    Στο σημείο αυτό, αξίζει να αναφερθεί ότι πέρα από τις αυξημένες ή μη πιθανότητες υλοποίησης των δύο σεναρίων μιλάμε για “σενάρια” που το ελάχιστο που μπορεί να επιδιώκει η γνωστοποίηση τους, είναι η χρησιμοποίηση τους ως όπλα διπλωματικής πίεσης. Η ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΑ

    Στην προσωπική της παρουσίαση (στην αρμόδια επιτροπή του Κογκρέσου) για τους στόχους της αμερικανικής πολιτικής στην διάρκεια της υπουργίας της, η Μαντλίν Ολμπράιτ, εξεδήλωσε την πεποίθηση της ότι η Τουρκία θα παραμείνει ένα κοσμικό κράτος στέλνοντας ξεκάθαρο μήνυμα προς τον πρωθυπουργό Ερμπακάν.

    Αναφερόμενη στο Κυπριακό χαρακτήρισε τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο “ως μοναδιική ευκαιρία” για την εξεύρεση λύσης στο πρόβλημα εν’ όψη μάλιστα των προσπαθειών κυπριακής ένταξης στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

    Πέρα όμως από το Κυπριακό, η αμερικανική διπλωματία παρακολουθεί στενά το σύνολο των τουρκικών προθέσεων και πρωτοβουλιών, ιδιαίτερα μετά τη στροφή Ερμπακάν προς τον ισλαμικό κόσμο και το Ιράν. Παράλληλα, οι Αμερικανοί διπλωμάτες εμφανίζονται ενοχλημένοι από τις απειλές Τσιλέρ για άσκηση βέτο στο θέμα της νατοϊκής διεύρυνσης προς την κεντροανατολική Ευρώπη, καθώς το ενδεχόμενο υλοποίησης της έρχεται σε ευθεία αντίθεση με τους επιδιωκόμενους στόχους του State Department.

    Αξίζει να σημειωθεί ότι το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών έχει συνδέσει το καθορισμό της τουρκικής στάσης απέναντι στη διεύρυνση του Βορειοατλαντικού Συμφώνου, με την πρόοδο που θα σημειωθεί ως προς την ολοκλήρωση της διαδικασίας ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ.

    Από την άλλη πλευρά, οι αξιωματούχοι της ΕΕ έχουν ξεκαθαρίσει στην Άγκυρα ότι το πλαίσιο συνεργασίας της με την ΕΕ θα είναι το Συμβούλιο Σύνδεσης που συνεδριάζει στις 30 Απριλίου. Ενδεικτική των ευρωπαϊκών προθέσεων είναι πρόσφατη δήλωση του Ολλανδού υπουργού Εξωτερικών Χανς Βαν Μιερλο ( που εκπροσωπώντας την ολλανδική προεδρία) τόνισε σε επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου: “ Είναι καιρός για μας στην Ευρώπη να μιλήσουμε καθαρά για την Τουρκία. Υπάρχει πρόβλημα με ένα μεγάλο μουσουλμανικό κράτος. Το θέλουμε στην Ευρώπη; Είναι μια ένα αναπάντητο ερώτημα.”

    Παρά το προσεγμένο φρασεολόγιο, η κατάσταση παρέμεινε ίδια κατά τη χθεσινή έκτακτη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών των κρατών- μελών του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλες. Παράλληλα, συνεχίζονται οι προετοιμασίες για την αυριανή συνεδρίαση του αμερικανοτουρκικού Epiweiqglatijo} Συμβουλίου, στις ΗΠΑ, με τη συμμετοχή επιχειρηματιών,στρατιωτικών και δημοσιογράφων, ενώ ο Τούρκος πρωθυπουργός Ερμπακάν έσπευσε να κάνει θετικές δηλώσεις ως προς τις προθέσεις του έναντι της Ελλάδας.


    Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/

    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute
    mpa2html v3.04 run on Wednesday, 19 February 1997 - 11:16:04