Read the Joint Statement of the Heads of State & Government of Southeastern European Nations (Crete, 4 November 1997) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 97-01-27

From: Macedonian Press Agency <mpa@philippos.mpa.gr>

Macedonian Press Agency: News in Elot928 Greek Directory

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Θεσσαλονίκη, 27 Ιανουαρίου 1997


ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ

[Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

[Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ


ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

[Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [01] ΜΕ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΣΤΗΝ ΚΑΡΔΙΤΣΑ ΑΡΧΙΖΟΥΝ ΑΥΡΙΟ ΤΙΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΤΟΥΣ ΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ

  • [02] ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΜΕ Β.ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΚΑΙ Κ.ΛΑΛΙΩΤΗ

  • [03] Δ.ΡΕΠΠΑΣ: Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΘΑ ΛΑΒΕΙ ΟΛΑ ΤΑ ΠΡΟΛΗΠΤΙΚΑ ΜΕΤΡΑ ΩΣΤΕ ΝΑ ΜΗΝ ΕΠΑΝΑΛΗΦΘΟΥΝ ΟΙ ΑΓΡΟΤΙΚΕΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ

  • [04] ΓΙΑ ΤΑ ΕΘΝΙΚΑ ΜΑΣ ΘΕΜΑΤΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΕ ΤΟΝ Ν.ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟ Ο Θ.ΠΑΓΚΑΛΟΣ

  • [05] Γ. ΡΩΜΑΙΟΣ: ''ΕΙΝΑΙ ΚΑΙΡΟΣ ΝΑ ΥΠΑΡΞΟΥΝ ΑΜΕΣΑ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΙ ΕΛΕΓΧΟΥ ΚΑΙ ΕΠΙΒΟΛΗΣ ΚΥΡΩΣΕΩΝ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΚΑΙ ΤΗ ΔΙΑΚΙΝΗΣΗ ΝΑΡΚΩΤΙΚΩΝ''

  • [06] ΜΕ ΤΟ Γ.ΑΡΣΕΝΗ ΘΑ ΣΥΝΑΝΤΗΘΕΙ ΣΗΜΕΡΑ ΤΟ ΠΡΟΕΔΡΕΙΟ ΤΗΣ ΟΛΜΕ -ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ Η ΑΠΕΡΓΙΑ ΤΩΝ ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ

  • [07] ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΗ ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΒΡΑΪΛΑ ΤΗΣ ΡΟΥΜΑΝΙΑΣ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

  • [08] ΚΥΚΛΩΣΑΝ ΤΕΤΡΑΓΩΝΟ ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΟΥΣ ΟΥΡΕΣ ΦΙΛΟΜΟΥΣΩΝ ΓΙΑ ΤΙΣ ΣΥΝΑΥΛΙΕΣ ΤΗΣ Α.ΜΠΑΛΤΣΑ ΚΑΙ ΤΗΣ ΣΥΜΦΩΝΙΚΗΣ ΟΡΧΗΣΤΡΑΣ ΤΗΣ ΒΙΕΝΝΗΣ

  • [09] ΜΕ ΜΕΓΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΗΚΑΝ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΟΙ ΣΥΝΑΥΛΙΕΣ ΤΗΣ ΚΡΑΤΙΚΗΣ ΟΡΧΗΣΤΡΑΣ ΑΘΗΝΩΝ

  • [10] ΔΕΚΑΕΠΤΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΣΥΝΘΕΤΕΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΟΥΝ ΤΙΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΕΣ ΤΟΥΣ ΓΙΑ ΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΥΣΤΕΡΑ ΑΠΟ ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΟΥ ΟΠΠΕΘ '97


  • [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [11] ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΜΕΤΑΞΥ ΤΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ ΠΟΥ ΘΑ ΣΥΖΗΤΗΣΟΥΝ ΣΤΗ ΡΩΜΗ ΟΙ ΥΠΕΞ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ, ΒΡΕΤΑΝΙΑΣ, ΓΑΛΛΙΑΣ, ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ, ΙΣΠΑΝΙΑΣ, ΙΤΑΛΙΑΣ

  • [12] ΤΑ ΤΡΙΑ ΤΟΥΡΚΙΚΑ ΠΟΛΕΜΙΚΑ ΠΛΟΙΑ ΠΟΥ ΑΓΚΥΡΟΒΟΛΗΣΑΝ ΣΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΤΗΣ ΑΜΜΟΧΩΣΤΟΥ ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΤΑΙ ΑΥΡΙΟ Ο ΡΑΟΥΦ ΝΤΕΝΚΤΑΣ

  • [13] ΔΙΕΥΡΥΝΕΤΑΙ Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΕΛΛΑΔΑΣ-Ο.Δ. ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑΣ

  • [14] ΠΡΟΣΘΕΤΕΣ ΕΞΟΥΣΙΕΣ ΣΤΟΝ Σ.ΜΠΕΡΙΣΑ ΕΝΕΚΡΙΝΕ ΤΟ ΑΛΒΑΝΙΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ

  • [15] ΥΠΗΡΕΣΙΑΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΚΑΙ ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΟΝ ΜΑΪΟ ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑΣ Π.ΣΤΟΓΙΑΝΟΦ. ΑΚΑΡΠΕΣ ΟΙ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΕΙΣ ΜΕ ΤΙΣ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ

  • [16] ΣΚΟΠΙΑ:ΚΡΙΣΗ ΣΟΣΙΑΛΔΗΜΟΚΡΑΤΩΝ - ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΩΝ ΣΤΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

  • [17] ΠΑΛΛΑΪΚΟ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ ΕΧΕΙ Η ΛΙΤΑΝΕΙΑ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΣΑΒΒΑ ΣΤΟ ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ

  • [18] ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΜΕ ΤΗΝ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟΥ ΕΜΠΟΡΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΤΩΝ ΣΚΟΠΙΩΝ


  • ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

    [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [01] ΜΕ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΣΤΗΝ ΚΑΡΔΙΤΣΑ ΑΡΧΙΖΟΥΝ ΑΥΡΙΟ ΤΙΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΤΟΥΣ ΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ

    Με συλλαλητήριο στην Καρδίτσα οι αγρότες της Θεσσαλίας αρχίζουν αύριο το νέο γύρο των κινητοποιήσεων τους.

    Την Τετάρτη έχουν προγραμματίσει αποκλεισμό της σιδηροδρομικής γραμμής στο Συκούριο, καθώς και δημόσιων υπηρεσιών στη Λάρισα.

    Από την 1η Φεβρουαρίου οι αγρότες θα προχωρήσουν σε κατάληψη διοδίων επιτρέποντας την ελεύθερη διέλευση των οχημάτων. Εάν μέχρι της 4 Φεβρουαρίου δεν έχουν ικανοποιηθούν τα αιτήματα τους θα αποκλείσουν εκ νέου το εθνικό οδικό δίκτυο, όπως αποφάσισε χθες η πανθεσσαλική επιτροπή σε σύσκεψη με τη συμμετοχή εκπροσώπων αγροτών από όλη τη χώρα.

    [02] ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΜΕ Β.ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΚΑΙ Κ.ΛΑΛΙΩΤΗ

    Διαδοχικές συναντήσεις με τους υπουργούς Ανάπτυξης Βάσω Παπανδρέου και ΠΕΧΩΔΕ Κώστα Λαλιώτη είχε σήμερα στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, στο πλαίσιο αποκατάστασης των ενδοκυβερνητικών ισορροπιών μετά την κατάθεση της κ. Παπανδρέου στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής για την υπόθεση του καζίνο του Φλοίσβου.

    [03] Δ.ΡΕΠΠΑΣ: Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΘΑ ΛΑΒΕΙ ΟΛΑ ΤΑ ΠΡΟΛΗΠΤΙΚΑ ΜΕΤΡΑ ΩΣΤΕ ΝΑ ΜΗΝ ΕΠΑΝΑΛΗΦΘΟΥΝ ΟΙ ΑΓΡΟΤΙΚΕΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ

    "Η κυβέρνηση θα λάβει όλα τα προληπτικά μέτρα ώστε να μην επιτρέψει το φαινόμενο αυτό που συχνά παρατηρείται να επαναληφθεί", υπογράμμισε το μεσημέρι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Ρέππας ερωτηθείς για τις εξαγγελθείσες αγροτικές κινητοποιήσεις. Τόνισε δε ότι θα αντιμετωπιστεί κάθε προσπάθεια ώστε, όπως είπε, "η αυθαιρεσία και η αμφισβήτηση να μεταλλαχθεί σε εσωτερική νομιμότητα". Ο κ. Ρέππας χαρακτήρισε τις κινητοποιήσεις των αγροτών άκαιρες, αδικαιολόγητες και χωρίς αντικείμενο και περιεχόμενο.

    Στο θέμα παρενέβη και ο υπουργός Δικαιοσύνης Ευάγγελος Γιαννόπουλος ο οποίος δήλωσε: "η λεγόμενη κινητοποίηση είναι προσβολή της έννομης τάξης, βαρεία προσβολή και βαρεία αμφισβήτηση του κύρους του νόμου". "Αυτή η συμπεριφορά εκπορεύεται από το ΚΚΕ, έχοντας παράλληλα ενεργό σύμμαχο στελέχη της ΝΔ με την άδεια και κατ΄εντολή του προέδρου της" είπε ο κ. Γιαννόπουλος.

    [04] ΓΙΑ ΤΑ ΕΘΝΙΚΑ ΜΑΣ ΘΕΜΑΤΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΕ ΤΟΝ Ν.ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟ Ο Θ.ΠΑΓΚΑΛΟΣ

    Για την πορεία των εθνικών μας θεμάτων ενημέρωσε το μεσημέρι τον Πρόεδρο του Συνασπισμού Νίκο Κωνσταντόπουλο ο υπουργός Εξωτερικών Θεόδωρος Πάγκαλος. Ο κ. Jymstamt|poukor, εν΄όψει του ταξιδιού που θα πραγματοποιήσει στην Κύπρο, την Πέμπτη θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη και τους πρεσβευτές της Κύπρου, των ΗΠΑ, της Βρετανίας, της Ολλανδίας και της Ρωσίας.

    Ο Πρόεδρος του Συνασπισμού έκανε λόγο για έλλειψη στρατηγικής στα εθνικά μας θέματα και διαφορετικές απόψεις που διαπιστώνονται στο εσωτερικό της κυβέρνησης. Επισήμανε δε την εμμονή του Συνασπισμού σε προσπάθειες αποκλιμάκωσης της έντασης στο Κυπριακό και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις χωρίς να τίθενται σε κίνδυνο τα κυριαρχικά μας δικαιώματα. Τάχθηκε ακόμη υπέρ της ανάληψης ελληνικών πρωτοβουλιών οι οποίες να διευρύνουν τις δυνατότητες και τις προοπτικές και της στρατιωτικής απαγκίστρωσης και της αποκλιμάκωσης της έντασης στην Κύπρο.

    [05] Γ. ΡΩΜΑΙΟΣ: ''ΕΙΝΑΙ ΚΑΙΡΟΣ ΝΑ ΥΠΑΡΞΟΥΝ ΑΜΕΣΑ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΙ ΕΛΕΓΧΟΥ ΚΑΙ ΕΠΙΒΟΛΗΣ ΚΥΡΩΣΕΩΝ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΚΑΙ ΤΗ ΔΙΑΚΙΝΗΣΗ ΝΑΡΚΩΤΙΚΩΝ''

    ''Η χώρα μας επανειλημμένα, τόσο σε Συμβούλια Υπουργών στην Ευρώπη όσο και σε όλους τους διεθνείς οργανισμούς,έχει επισημάνει το ρόλο της Τουρκίας, στην παραγωγή και διακίνηση ηρωίνης προς την Ευρώπη''. Στη δήλωση αυτή προέβη ο υπουργός Δημόσιας Τάξης, Γιώργος Ρωμαίος, με αφορμή τη δήλωση του Βρετανού υφυπουργού Εσωτερικών, Τομ Σάκβιλ, αλλά και σειρά δημοσιευμάτων, σύμφωνα με τα οποία ''μέλη της Τουρκικής Κυβέρνησης'', αλλά και της ηγεσίας της τουρκικής αστυνομίας, ενέχονται σε λαθρεμπόριο ναρκωτικών ουσιών''.

    Ο κ. Ρωμαίος πρόσθεσε ότι, με μεγάλη καθυστέρηση τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το ένα μετά το άλλο, αντιλήφθηκαν επιτέλους, τη σοβαρότητα του προβλήματος.

    Επισήμανε μάλιστα πως είναι καιρός να υπάρξουν άμεσα μηχανισμοί ελέγχου και επιβολής κυρώσεων στη χώρα αυτή, σημειώνοντας πως η χώρα μας θα συνεχίσει τις προσπάθειές της, όχι μόνο στην ενημέρωση της Διεθνούς Κοινότητας, αλλά και στην εξάρθρωση των κυκλωμάτων που επιχειρούν να διακινήσουν ηρωίνη, μέσω της χώρας μας, στην Ευρώπη. Στον τομέα αυτό, η Ελλάδα έχει σημειώσει μεγάλες επιτυχίες, γεγονός που ανάγκασε τους Τούρκους εμπόρους ναρκωτικών, να αλλάξουν τα δρομολόγια μεταφοράς της ηρωίνης, βορειότερα της χώρας μας''.

    Αξιοσημείωτο είναι ότι σύμφωνα με τη στρατηγική έκθεση της EDU/EUROPOL, για το ρόλο των Τούρκων εμπόρων ναρκωτικών στη διακίνηση ηρωίνης στην Ευρωπαϊκή Ένωση, στη διαμόρφωση της οποίας υιοθετήθηκαν πλήρως οι απόψεις της ελληνικής αντιπροσωπείας, το 80-90% της ηρωίνης, που κατάσχεται στις χώρες της Ε.Ε., προέρχεται από τις χώρες παραγωγής της νοτιοδυτικής Ασίας, και το μεγαλύτερο μέρος αυτής, τόσο ως προς την εμπορία, όσο και την αναδιανομή στα κράτη-μέλη, γίνεται από τους Τούρκους εμπόρους.

    Επίσης σύμφωνα με στοιχεία της ίδιας έκθεσης, το 1995 πάνω από 1.100 Τούρκοι συνελήφθησαν στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ στο 70% της κατασχεθείσας ποσότητας ηρωίνης εμπλέκονται Τούρκοι υπήκοοι.

    Η Ελλάδα, με στόχο τη θωράκιση των συνόρων της, προς amtilet~pisg της εισόδου ναρκωτικών από τις γειτονικές χώρες και κυρίως από την Τουρκία, ίδρυσε πρόσφατα τέσσερα νέα τμήματα Δίωξης Ναρκωτικών, στις Σέρρες, την Καστοριά, την Ηγουμενίτσα και τα Ιωάννινα, τα οποία έχουν στελεχωθεί με το κατάλληλα εκπαιδευμένο προσωπικό και εφοδιαστεί με τον απαραίτητο υλικοτεχνικό εξοπλισμό, σε συνδυασμό με την ύπαρξη αντίστοιχων υπηρεσιών στην Ορεστιάδα, στην Αλεξανδρούπολη, την Κέρκυρα και τη Ρόδο, βελτιώθηκαν σημαντικά οι έλεγχοι που πραγματοποιούνται στα σύνορα της χώρας προς την Ανατολή και το Βορρά, για την προστασία της κοινωνίας από τη μάστιγα των ναρκωτικών.

    [06] ΜΕ ΤΟ Γ.ΑΡΣΕΝΗ ΘΑ ΣΥΝΑΝΤΗΘΕΙ ΣΗΜΕΡΑ ΤΟ ΠΡΟΕΔΡΕΙΟ ΤΗΣ ΟΛΜΕ -ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ Η ΑΠΕΡΓΙΑ ΤΩΝ ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ

    Με το προεδρείο της ΟΛΜΕ συναντάται και πάλι σήμερα ο υπουργός Παιδείας Γεράσιμος Αρσένης, ενώ οι καθηγητές Μέσης Εκπαίδευσης πραγματοποιούν από το πρωί νέα πενθήμερη απεργία.

    Τη μορφή και το χρόνο των κινητοποιήσεων τους οριστικοποιούν εντός της μέρας δάσκαλοι και νηπιαγωγοί. Ο πρόεδρος της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδας Τάσος Παπαχαραλάμπους δήλωσε ότι η συντριπτική πλειοψηφία των προέδρων των τοπικών επιτροπών των εκπαιδευτικών εισηγήθηκε τριήμερες επαναλαμβανόμενες απεργίες αρχής γενομένης από 3 Φεβρουαρίου.

    [07] ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΗ ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΒΡΑΪΛΑ ΤΗΣ ΡΟΥΜΑΝΙΑΣ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

    Επιχειρηματική αποστολή από το Εμπορικό, Βιομηχανικό και Αγροτικό Επιμελητήριο της Βραϊλα Ρουμανίας, προκειται να επισκεφθεί την Θεσσαλονίκη, με σκοπό να έλθει σε επαφή με επιχειρηματίες της πόλης αντιστοίχων ενδιαφερόντων.

    Σύμφωνα με ανακοινωση του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης (ΕΒΕΘ), τα μέλη της αποστολής από τη Βραϊλα επικεντρώνουν το ενδιαφέρον τους κυρίως σε ευρωπαϊκά προγράμματα, στην ίδρυση μικτών επιχειρήσεων στους τομείς εγγειοβελτιωτικών έργων, ιχθυοκαλλιέργειας, παραγωγής μεταλλικών κατασκευών και δομικών υλικών καθώς και βιομηχανικών κτιρίων.

    Παράλληλα, ενδιαφέρον εκδηλώθηκε για προγράμματα συνεργασίας στην εκτροφή και σφαγή βοοειδών και προβάτων, στην γεωργία και την αυτοματοποίηση της, τον εκσυγχρονισμο του μηχανολογικού εξοπλισμού, την αμπελουργία καθώς και στην οινοπαραγωγή.

    Οι συναντήσεις θα πραγματοποιηθούν την Πέμπτη 30 Ιανουαρίου στο Συνεδριακό Κέντρο του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης.

    [08] ΚΥΚΛΩΣΑΝ ΤΕΤΡΑΓΩΝΟ ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΟΥΣ ΟΥΡΕΣ ΦΙΛΟΜΟΥΣΩΝ ΓΙΑ ΤΙΣ ΣΥΝΑΥΛΙΕΣ ΤΗΣ Α.ΜΠΑΛΤΣΑ ΚΑΙ ΤΗΣ ΣΥΜΦΩΝΙΚΗΣ ΟΡΧΗΣΤΡΑΣ ΤΗΣ ΒΙΕΝΝΗΣ

    Τεράστιες ουρές που κύκλωναν ολόκληρο το τετράγωνο μπροστά στα εκδοτήρια της πλατείας Αριστοτέλους σχημάτισαν σήμερα από τις 9 το πρωί οι φιλόμουσοι που ^hekam να απολαύσουν την Αγνή Μπάλτσα αλλά και τη Συμφωνική Ορχήστρα της Ραδιοφωνίας της Βιέννης, που θα δώσουν συναυλίες στις 30 και 31 Ιανουαρίου αντίστοιχα, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας. Κάποιοι μάλιστα δεν δίστασαν να μπουν για δεύτερη φορά στην ουρά προκειμένου να προμηθευτούν και άλλα εισιτήρια για το ρεσιτάλ της Αγνής Μπάλτσα, καθώς έχει τεθεί ο αυστηρός περιορισμός των δύο εισιτηρίων κατ΄ άτομο. Μέχρι τις έντεκα είχαν πουληθεί πεντακόσια εισιτήρια για το ρεσιτάλ της Μπάλτσα από τα 700 που διατίθενται. Η υψηλή τιμή των εισιτηρίων (15.000 για την Μπάλτσα), δεν επηρέασε τους φιλόμουσους που δήλωναν ότι δεν έχουν συχνά την ευκαιρία να ακούνε τη διάσημη μεσόφωνο.

    "Περιμένω από τις εννέα και τέταρτο. Πήρα εισιτήρια και μπήκα για δεύτερη φορά στην ουρά γιατί θέλω άλλα δύο. Είναι λίγο ακριβά αλλά δεν έχουμε την ευκαιρία να ακούμε Μπάλτσα κάθε μέρα", είπε κάποια φιλόμουση κυρία στο Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων λίγο μετά τις 11, ενώ μία άλλη που περίμενε 45 λεπτά φαινόταν χαρούμενη που πλησίαζε η σειρά της για να πάρει εισιτήρια, έστω και για τον εξώστη.

    Μεγάλη ήταν και η ζήτηση για εισιτήρια της συναυλίας της Συμφωνικής Ορχήστρας της Ραδιοφωνίας τη Βιέννης, την οποία θα διευθύνει ο D.R.Davies, όπου υπήρχε ουρά, όχι τόσο μεγάλη όσο αυτή της Μπάλτσα, από κόσμο που περίμενε περισσότερο από μισή ώρα . Η τιμή των εισιτηρίων αυτής της συναυλίας είναι περισσότερο προσιτή (7.500 δραχμές), ενώ διατίθενται και 250 φοιτητικά προς 2.500.

    Τα εισιτήρια και για τις δύο συναυλίες διατίθενται μόνο από τα εκδοτήρια της πλατείας Αριστοτέλους και όπως ανακοινώθηκε χτες από τους αρμοδίους της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας για κάθε εκδήλωση θα διατίθενται από 700 εισιτήρια.

    Υπενθυμίζεται ότι στη συναυλία της Αγνής Μπάλτσα που θα δωθεί στη αίθουσα τελετών του ΑΠΘ θα ακουστούν εισαγωγές από όπερες των Rossini, Puccini, Bizet, Saint- Saens και Mascagni. Εξάλλου με τη συναυλία της Συμφωνικής Ορχήστρας της Ραδιοφωνίας της Βιέννης στις 31 Ιανουαρίου εγκαινιάζεται μία σειρά εκδηλώσεων αφιερωμένων στα 200 χρόνια από τη γέννηση του Αυστριακού συνθέτη Φράντς Σούμπερτ.

    [09] ΜΕ ΜΕΓΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΗΚΑΝ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΟΙ ΣΥΝΑΥΛΙΕΣ ΤΗΣ ΚΡΑΤΙΚΗΣ ΟΡΧΗΣΤΡΑΣ ΑΘΗΝΩΝ

    Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκαν στην κατάμεστη αίθουσα τελετών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης οι δύο συναυλίες της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών (ΚΟΑ) υπό τη διεύθυνση του γνωστού μαέστρου Βύρωνα Φιδετζή, με τις οποίες εγκαινιάστηκε η μουσική σκηνή του καλλιτεχνικού προγράμματος του Οργανισμού Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης.

    Την Παρασκευή το βράδυ, το φιλόμουσο κοινό της Θεσσαλονίκης είχε την ευκαιρία να "μυηθεί" στη "Βυζαντινή θυσία" του Πέτρου Πετρίδη, που γράφτηκε το 1935 για να αποδώσει την κατανυκτική και μυστικοπαθή αρμόσφαιρα της ιστορικής αυτής περιόδου. Τις εντυπώσεις κέρδισε και η επιβλητική μελοποίηση από τον Μανώλη Καλομοίρη των "Ελεύθερων Πολιορκημένων" του Διονύσιου Σολωμού και η συμφωνία "Της Λεβεντιάς" του ιδίου.

    Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον "υποδέχτηκαν" οι Θεσσαλονικείς την παγκόσμια πρώτη εκτέλεση του κύκλου ανατολίτικων τραγουδιών με τίτλο "Γιασεμιά και Μιναρέδες", σε στίχους ενός από τους σημαντικότερους εκπροσώπους της Εθνικής Σχολής, του Αιμίλιου Ριάδη.

    Τη μόνιμη σολίστ της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, σοπράνο Μάρθα Αράπη, συνόδεψε στη συναυλία -εκτός από την ορχήστρα- και η χορωδία "Svetoslav Obretenoff", που εμφανίζεται ως επίσημη κρατική συμμετοχή της Βουλγαρίας.

    Το υποβλητικό "Γερμανικό Ρέκβιεμ", το σημαντικότερο φωνητικό έργο του Γιοχάνες Μπραμς, που ο συνθέτης εμπνεύστηκε από τον θάνατο του φίλου και ευεργέτη του, Ρ.Σούμαν και της μητέρας του, μάγεψε τους Θεσσαλονικείς που καταχειροκρότησαν χτες το βράδυ την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών στην αίθουσα τελετών του πανεπιστημίου. Με ζωηρά χειροκροτήματα το κοινό εξέφρασε τον ενθουσιασμό του για τη δεξιοτεχνική εκτέλεση του ρέκβιεμ, που επικεντρώνεται περισσότερο στην πίστη για την Ανάσταση παρά στον φόβο για την ημέρα της Κρίσης.

    Ο κύκλος συναυλιών της ΚΟΑ θα κλείσει αύριο με τους "36 ελληνικούς χορούς" του Νίκου Σκαλκώτα, που θα παρουσιαστούν για πρώτη φορά συνολικά σε μια συναυλία.

    [10] ΔΕΚΑΕΠΤΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΣΥΝΘΕΤΕΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΟΥΝ ΤΙΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΕΣ ΤΟΥΣ ΓΙΑ ΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΥΣΤΕΡΑ ΑΠΟ ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΟΥ ΟΠΠΕΘ '97

    Δεκαεπτά συνθέτες κλασικής μουσικής από την Θεσσαλονίκη αλλά και την υπόλοιπη Ελλάδα θα παρουσιάσουν το Νοέμβριο τις δημιουργίες τους, οι οποίες θα έχουν ως κύριο θέμα τους την πόλη μας, ύστερα από πρόταση του ΟΠΠΕΘ '97, όπως δήλωσε στο ΜΠΕ ο υπεύθυνος του Οργανισμού για τα ελληνικά γκρουπ, Δημήτρης Ιωάννου.

    Οι παραγγελίες δόθηκαν στους συνθέτες Νικόλαο Αστρινίδη, Αναστάσιο Βασιλειάδη, Αλκη Μπαλτά, Χάρη Βρόντο, Περικλή Κούκο, Μιχάλη Τραυλό, Γιώργο Κουμεντάκη κ.α, από τον Μάρτιο του 1996, ώστε να έχουν διαθέσιμο χρόνο για να ολοκληρώσουν το έργο τους. Οι συνθέσεις τους είναι βασισμένες σε ποιήματα Θεσσαλονικέων όπως της Ζωής Καρέλλη, του Μιχάλη Ασλάνογλου, σε μετάφραση αρχαίας τραγωδίας καθώς και στα εκατό ερωτικά σονέτα του Pablo Neruda, "αφού η Θεσσαλονίκη θεωρείται η πιο ερωτική πόλη της Ελλάδας", όπως επεσήμανε ο κ. Δημήτρης Ιωάννου.

    Στις 3 Μαρτίου θα παρουσιαστεί το έργο του Μιχάλη Τραυλού, με τίτλο "The city", στην "Αίγλη", γιατί εναρμονίζεται με τα μουσικά δρώμενα του μήνα. Τα υπόλοιπα έργα θα παρουσιαστούν το Νοέμβριο του 1997. Επιπλέον τον Οκτώβριο θα πραγματοποιηθεί αφιέρωμα στο μουσικό πρόσωπο της Θεσσαλονίκης για μια εβδομάδα στο θέατρο "Αυλαία", με σολίστες της πόλης, οι οποίοι θα ερμηνεύσουν έργα ελληνικής και ευρωπαϊκής δημιουργίας.


    [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [11] ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΜΕΤΑΞΥ ΤΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ ΠΟΥ ΘΑ ΣΥΖΗΤΗΣΟΥΝ ΣΤΗ ΡΩΜΗ ΟΙ ΥΠΕΞ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ, ΒΡΕΤΑΝΙΑΣ, ΓΑΛΛΙΑΣ, ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ, ISPAMIAS, ΙΤΑΛΙΑΣ

    Η υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Τανσού Τσιλέρ μεταβαίνει σήμερα στη Ρώμη προκειμένου να συναντηθεί με τους ομολόγους της υπουργούς της Βρετανίας, Γαλλίας, Γερμανίας και Ισπανίας. Βασικός στόχος της τέταρτης κατά σειρά συνάντησης, είναι η ανάπτυξη των σχέσεων της Τουρκίας με την Ευρώπη προκειμένου να συμπεριληφθεί στον κατάλογο των χωρών που επιθυμούν πλήρη ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

    Η κ.Τσιλέρ θα επιδιώξει επίσης, την εκταμίευση προς την Αγκυρα των κοινοτικών κονδυλίων που έχει μπλοκάρει η Ελλαδα. Ακόμη μεταξύ των θεμάτων που θα συζητήσει η κ.Τσιλέρ στη Ρώμη θα είναι το κυπριακό και αναμένεται ότι θα πρσπαθήσει να πείσει τους υπουργούς Εξωτερικών για την ανάγκη να αποτραπεί η εγκατάσταση του ρωσικού αντιαεροπορικου πυραυλικού συστήματος S300 στην Κύπρο.

    Ωστόσο, όπως μετέδωσε το BBC, κατά τις συνομιλίες που θα έχει η κ.Τσιλέρ με τον Βρετανό υπουργό Εξωτερικών, την Τετάρτη, αναμένεται ότι ο κ.Ρίφκιντ να εντείνει τις πιέσεις προς την Τουρκία για μια διευθέτηση του κυπριακού. "Εχω διατηρήσει μια σταθερή επικοινωνία με την Τσιλέρ και προσβλέπω στη συνάντησή μας να συζητήσουμε και πάλι σε νέο πλαίσιο το πολύ σημαντικό ζήτημα της Τουρκίας με την Ευρώπη. Οπως και μια σειρά άλλα ζητήτημα στα οποία η Τουρκία έχει να συνεισφέρει πολλά", τόνισε σε δηλώσεις του ο κ.Ρίφκιντ.

    [12] ΤΑ ΤΡΙΑ ΤΟΥΡΚΙΚΑ ΠΟΛΕΜΙΚΑ ΠΛΟΙΑ ΠΟΥ ΑΓΚΥΡΟΒΟΛΗΣΑΝ ΣΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΤΗΣ ΑΜΜΟΧΩΣΤΟΥ ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΤΑΙ ΑΥΡΙΟ Ο ΡΑΟΥΦ ΝΤΕΝΚΤΑΣ

    Τα τρία τουρκικά πολεμικά πλοία που έχουν αγκυροβολήσει από το Σάββατο στο λιμάνι της Αμμοχώστου πρόκειται να επισκεφτεί αύριο ο ηγέτης των Τουρκοκυπρίων Ραούφ Ντενκτάς. Ο τουρκοκυπριακός τύπος δίνει μεγάλη έκταση στον κατάπλου των τουρκικών πολεμικών σκαφών στο λιμάνι της Αμμοχώστου ενώ ο Ραούφ Ντενκτάς εκφράζοντας την ικανοποίησή του για το γεγονός δήλωσε: "όσο πλέουν γύρω μας πλοία του τουρκικού στόλου είμαστε ήσυχοι".

    Ο "υπουργός Εξωτερικών" της κατεχόμενης Κύπρου Τανέρ Ετκίν με δηλώσεις του ισχυρίστηκε ότι τα σκάφη δεν κατέπλευσαν με στόχο να απειλήσουν για πόλεμο αλλά να καλέσουν στην ειρήνη και στον δρόμο της λογικής αυτούς που απειλούν με πόλεμο.

    [13] ΔΙΕΥΡΥΝΕΤΑΙ Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΕΛΛΑΔΑΣ-Ο.Δ. ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑΣ

    Η Ελλάδα και η Ο. Δ. Γιουγκοσλαβίας μονόγραψαν συμφωνία για την ενθάρρυνση και προστασία των μεταξύ τους επενδύσεων, ενώ αναμένεται ότι η οριστική συμφωνία θα υπογραφεί σύντομα από τους αρμόδιους υπουργούς των δύο χωρών. Αυτό ανακοίνωσε, με δηλώσεις του στην οικονομική εφημερίδα του Βελιγραδίου, "Πρίβρεντνι Πρέγκλεντ", ο εμπορικός σύμβουλος της Ελληνικής Πρεσβείας στο Βελιγράδι, Χρήστος Φαρμάκης.

    Ο κ. Φαρμάκης ανέφερε ότι οι δύο πλευρές ετοιμάζουν jai προσχέδιο για την αποφυγή της διπλής φορολόγησης. "Οι δύο αυτές συμφωνίες είναι πολύ σημαντικές για τη διμερή οικονομική συνεργασία, καθώς θα διευκολύνουν σε μεγάλο βαθμό τη διέλευση του κεφαλαίου και τις επαφές μεταξύ εταιρειών και επιχειρηματιών των δύο χωρών", επισήμανε ο κ. Φαρμάκης.

    Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία της Γιουγκοσλαβικής Στατιστικής Υπηρεσίας, η Ελλάδα, κατά τη διάρκεια του 1996 αποτέλεσε τον έκτο εταίρο της Γιουγκοσλαβίας στις εμπορικές της συναλλαγές. Το σύνολο των διμερών συναλλαγών έφθασε τα 234 εκατομμύρια δολάρια.

    Ο κ. Φαρμάκης εξέφρασε την άποψη ότι οι εμπορικές συναλλαγές μεταξύ των δύο χωρών μπορούν να σημειώσουν περαιτέρω άνοδο και μάλιστα σημαντική διότι υπάρχουν, όπως είπε, τόσο οι απαραίτητες ενδείξεις όσο και οι ανάλογες δυνατότητες.

    [14] ΠΡΟΣΘΕΤΕΣ ΕΞΟΥΣΙΕΣ ΣΤΟΝ Σ.ΜΠΕΡΙΣΑ ΕΝΕΚΡΙΝΕ ΤΟ ΑΛΒΑΝΙΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ

    Kλιμακώνεται η ένταση σε ολόκληρη την Αλβανία μετά την κατάρρευση των παρατραπεζών που λειτουργούσαν με το σύστημα της πυραμίδας καθώς το κύμα διαδήλωσεων και των βίαιων επεισοδίων που ακολούθησε τείνει να λάβει απρόβλεπτες διαστάσεις.

    Σε μια προσπάθεια ελέγχου της κατάστασης που οξύνεται συνεχώς, το αλβανικό κοινοβούλιο παρείχε στον Πρόεδρο Μπερίσα ενισχυμένες εξουσίες ενώ κήρυξε τη χώρα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Μερικές από τις έκτακτες προεδρικές εξουσίες που ενέκρινε η βουλή νομιμοποιούν μέτρα που ήδη έχει λαβει η κυβέρνηση όπως πχ η τοποθέτηση στρατιωτών για τη φύλαξη κυβερνητικών κτιρίων, τα οποία βρίσκονται στο στόχαστρο των διαδηλωτών. Επίσης, μεταβιβάζονται στον στρατό ίδιες αρμοδιότητες με την αστυνομία και είναι υπεύθυνος για την τήρηση της τάξης. Ωστόσο, όπως εκτιμάται, ο Μπερίσα, δεν θα χρησιμοποιήσει τις νέες του εξουσίες και δεν θα αφήσει στο στράτευμα την καταστολή των διαδηλώσεων γιατί αυτό θα όξυνε την ήδη τεταμένη κατάσταση.

    Παρά την έκκληση του Προέδρου Μπερίσα να σταματήσουν τα επεισόδια και τις υποσχέσεις του ότι η κυβέρνηση θα αποζημιώσει τους πολίτες που επένδυσαν τα χρήματά τους στις παρατράπεζες, εκατοντάδες πολίτες ξεχύνονται καθημερινά στους δρόμους απαιτώντας την επιστροφή των χρημάτων τους και την παραίτηση της κυβέρνησης την οποία κατηγορούν είτε γιατί επέτρεψε τη λειτουργία αυτών των σχημάτων είτε γιατί δεν παρενέβη πριν αυτά βγουν εκτός ελέγχου.

    Βίαια επεισόδια σημειώθηκαν και χθες στα Τίρανα. Η ειρηνική στην αρχή διαδήλωση, περισσότερων από 20 χιλιάδες ατόμων, κατέληξε σε συμπλοκή με την αστυνομία έξω από το Μέγαρο Πολιτισμού. Διαδηλώσεις και επεισόδια έγιναν και στο νότο της Αλβανίας όπου οργισμένοι πολίτες απέκλεισαν επί πολλές ώρες την εθνική οδό, κόβοντας κυριολεκτικά τη χωρα στα δύο.

    Στο πλευρό των διαδηλωτών τάσσονται και οι αρχηγοί της αλβανικής αντιπολίτευσης οι οποίοι κατηγορούν την κυβέρνηση για ανευθυνότητα και ανικανότητα στη diajub]qmgsg της χωρας και της καταλογίζουν ευθύνες για άμεση ανάμειξη στην υπόθεση των παρατραπεζών και για την πορεία που πήραν τα πράγματα στη χώρα.

    Σύσσωμη η αντιπολίτευση δηλώνει την υποστήριξή της στα αιτήματα των διαδηλωτών και προτείνει ως διέξοδο από τη σημερινή κρίση, την παραίτηση της κυβέρνησης, τον σχηματισμό νέας υπηρεσιακής από τεχνοκράτες που δεν θα ανήκουν στα πολιτικά κόμματα. Στόχος της νέας κυβέρνησης θα είναι η συνεργασία της με τις επιτροπές καταθετών και τους εκπροσώπους των εταιρειών για την επίλυση του προβλήματος και τέλος προετοιμασία του εδάφους για τη διεξαγωγή πρόωρων βουλευτικών εκλογών.

    Το θέμα των παρατραπεζών και της κρίσης που ξέσπασε στην Αλβανία απασχολει και τον βρετανικό τύπο. "Η κατάρα των πυραμίδων" ειναι ο χαρακτηριστικός τίτλος σχολίου της "Ιντιπέντεντ". Στο σχόλιο εκτιμάται ότι τελικά ενδέχεται να προκύψει και κάτι καλό από την κατάσταση αυτή στην Αλβανία. "Ισως υποχρεωθεί ο Μπερίσα νακάνει αυτό που αρνείται να κάνει από το Μάιο και από τότε που το κόμμα του κέρδισε την αμφίβολη νίκη στις εκλογές. Ισως τον υποχρεώσουν να δώσει μια νέα και πιο δίκαιη ευκαιρία στους ψηφοφόρους του", γράφει η "Ιντιπέντεντ".

    [15] ΥΠΗΡΕΣΙΑΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΚΑΙ ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΟΝ ΜΑΪΟ ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑΣ Π.ΣΤΟΓΙΑΝΟΦ. ΑΚΑΡΠΕΣ ΟΙ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΕΙΣ ΜΕ ΤΙΣ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ

    Το σχηματισμό υπηρεσιακής κυβέρνησης "της ομόνοιας και της αλλαγής", την οποία θα στηρίξουν οι βασικές πολιτικές δυνάμεις και οι δημοκρατικοί θεσμοί της Βουλγαρίας, προτείνει ο νέος Πρόεδρος της Βουλγαρίας, Πέταρ Στογιάνοφ, με μήνυμα προς το έθνος, σήμερα το βράδυ.

    Ο κ.Στογιάνοφ τοποθετεί στον Μάιο του 1997 τη διεξαγωγή των πρόωρων βουλευτικών εκλογών, οι οποίες όπως σημειώνει "θα αποκαταστήσουν την εμπιστοσύνη του βουλγαρικού λαού στους δημοκρατικούς θεσμούς και διαδικασίες, που αποτελούν εγγύηση για την ειρηνική μετάβαση προς μια κοινωνία της δημοκρατίας και της ελεύθερης αγοράς".

    Ο Βούλγαρος Πρόεδρος τονίζει την ανάγκη άμεσης πολιτικής και οικονομικής σταθεροποίησης της χώρας, στην οποία ο υπερπληθωρισμός είναι ήδη γεγονός, ως προϋπόθεση "επιβίωσης των Βουλγάρων πολιτών το χειμώνα" και παράλληλα ως αφετηρία για τις επείγουσες μεταρρυθμίσεις.

    Συνοψίζοντας τα αποτελέσματα των διαβουλεύσεών του με τα πολιτικά κόμματα που εκπροσωπούνται στη Βουλή, ο κ.Στογιάνοφ, σημειώνει πως απέβησαν άκαρπες. "Μέχρι στιγμής οι βασικές πολιτικές δυνάμεις εμμένουν στις αρχικές τους θέσεις: οι Ενωμένες Δημοκρατικές Δυνάμεις επιμένουν στην άμεση διεξαγωγή πρόωρων εκλογών, ενώ η Δημοκρατική Αριστερά ζητά το σχηματισμό νέας κυβέρνησης και την ψήφιση από τη Βουλή των νομικών διατάξεων για τη λειτουργία της Νομισματικής Επιτροπής.

    Ο κ.Στογιάνοφ απευθύνει έκκληση στους βουλευτές της αντιπολίτευσης να επιστρέψουν στη Βουλή, έτσι ώστε μέσα σε 10 ημέρες και με αδιάκοπη εργασία, το νομοθετικό όργανο της χώρας να ψηφίσει : - τροποποίηση του νόμου για την οργάνωση του κρατικού προϋπολογισμού, - πακέτο νόμων που θα δημιουργήσουν τις κατάλληλες προϋποθέσεις για τη λειτουργία της Νομισματικής Επιτροπής στη χώρα, - απόφαση που θα δώσει στη μελλοντική υπηρεσιακή κυβέρνηση το δικαίωμα να διεξάγει διαβουλεύσεις με τους διεθνούς οικονομικούς θεσμούς, - πρόγραμμα με μέτρα για την έξοδο από την κρίση, το οποίο θα εγγυηθεί τον περιορισμό του υπερπληθωρισμού, την εξασφάλιση έστω του ελάχιστου βιοτικού επιπέδου των Βουλγάρων πολιτών έως την άνοιξη, καθώς και ενεργή πραγματοποίηση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.

    Αυριο, στις 12.30 το μεσημέρι, ο Πρόεδρος της Βουλγαρίας, Π.Στογιάνοφ, καλεί τις ηγεσίες όλων των πολιτικών κομμάτων και τους ανεξάρτητους βουλευτές για να δώσουν απάντηση στις προτάσεις του, ενώ μια ώρα αργότερα καλεί σε συνάντηση τον εντολοδόχο πρωθυπουργό, Νικολάι Ντόμπρεφ.

    "Θα δώσω εντολή σχηματισμού κυβέρνησης με την σαφή επίγνωση ότι εάν τώρα χάσουμε την ευκαιρία για την επίτευξη πολιτικού συμβιβασμού, δεν θα υπάρξει έξοδος από την κρίση και οι άνθρωποι μάλλον δεν θα επιστρέψουν στα σπίτια τους", καταλήγει ο κ.Στογιάνοφ.

    [16] ΣΚΟΠΙΑ:ΚΡΙΣΗ ΣΟΣΙΑΛΔΗΜΟΚΡΑΤΩΝ - ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΩΝ ΣΤΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

    Ενταση ανάμεσα στους δυο από τους τρεις εταίρους του κυβερνητικού συνασπισμού στα Σκόπια σημειώνει σήμερα η εφημερίδα "Νόβα Μακεντόνια" των Σκοπίων.

    Σύμφωνα με την εφημερίδα η κρίση ξεκίνησε πρόσφατα όταν η Σοσιαλδημοκρατική Ενωση απέστειλε επιστολή στο Σοσιαλιστικό Κόμμα με την οποία ζητούσε τις απόψεις του κόμματος για τα ζητήματα της μακροοικονομικής πολιτικής, της οικονομικής και κοινωνικής σφαίρας, της εσωτερικής σταθερότητας του συναλλάγματος, του πληθωρισμού, τις διεθνικές σχέσεις και την αρχή των ίσων αποστάσεων.

    Στην επιστολή, οι Σοσιαλδημοκράτες χαρακτήριζαν τα θέματα αυτά προϋπόθεση για την εγκαθίδρυση μιας επιτυχούς συνεργασίας τόσο σε κυβερνητικό όσο και σε κοινοβουλευτικό επίπεδο αλλα στην απάντηση τους οι Σοσιαλιστές κατηγόρησαν την Σοσιαλδημοκρατική Ενωση για επέμβαση στα εσωτερικά τους τονίζοντας τις διαφορετικές προοπτικές που δίνουν τα δύο κόμματα στην πολιτική τους..

    Το Σοσιαλιστικό κόμμα επικρίνει τοςυ Σοσιαλδημοκράτες ότι η "ιδιωτικοποίηση σέρνεται, το νομικό συστημα δεν λειτουργεί, η οικονομία βουλιάζει, και "γκρίζες ζώνες" εχουν εμφανισθεί στην οικονομία.

    Η εφημερίδα εκφράζει την αμφοβολία της για το κατά πόσο, μετά από τέτοιες κατηγορίες, οι διαφορές ανάμεσα στα δύο κόμματα θα διευθετηθούν ή θα αυξηθούν.

    Η Σοσιαλδημοκρατική Ενωση στην οποία ανήκει ο πρωθυπουργος Μπράνκο Τσερβένκοφσκι διαθέτει οριακή πλειοψηφία στην από 120 μέλη αποτελούμενη βουλή αλλά εικάζεται ότι θα συνεχίσει να έχει την υποστήριξη ενός μέρους των αλβανικής καταγωγής βουλευτών, κυρίως αυτών που ανήκουν στο Κόμμα Δημοκρατικής Ευημερίας και sullet]woum στο κυβερνητικό συνασπισμό.

    Συνολικά στην βουλή συμμετέχουν 17 αλβανικής καταγωγής βουλευτές, η πλειοψηφία των οποίων στηρίζει την κυβέρνηση.

    Παράλληλα όμως στα Σκόπα εντείενται η φημολογία ότι το Φιλελευθερο Κόμμα, του οποίου προεδρεύει ο πρώην πρόεδρος της βουλής κ.Στόγιαν Αντοφ βρίσκεται πολύ κοντά σε συνεργασία με το εξωκοινοβουλευτικό Δημοκρατικό Κόμμα το οποίο δεν έχει εκλέξει βουλευτές καθώς είχε αποχωρήσει από το δευτερο γύρο των εκλογών του 1994.

    Ως πιθανότερος ηγέτης του συνασπισμού,ε άν τελικά ευδοκιμήσουν οι διεργασίες θα είναι ο πρέοδρος του Δημοκρατικού Κόμματος κ.Πέταρ Γκόσεφ καθώς ο κ.Αντοφ έχει δηλώσει ότι δνε επιθυμεί να ηγθεί ο ίδιος.

    Το Φιλελευθερο Κόμμα έχει 27 βουλευτές στη βουλή οι οποίοι όμως έχουν εκλεγεί με την σημαία του εκλογικού συνασπισμού "Ενωση για τη Μακεδονία" τον οποίο είχε δημιουργησει προεκλογικά με τους Σοσιαλιστες και τους Σοσιαλδημοκράτες

    [17] ΠΑΛΛΑΪΚΟ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ ΕΧΕΙ Η ΛΙΤΑΝΕΙΑ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΣΑΒΒΑ ΣΤΟ ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ

    Η αναγγελία του παλλαϊκού χαρακτήρα που θα ελάμβανε η πραγματοποίηση της σημερινής λιτανείας υπό τον Πατριάρχη των Σερβων Παύλο, στους κεντρικούς δρόμους του Βελιγραδίου, ανάγκασε τον ισχυρό αστυνομικό κλοιό που επί 180 συνεχείς ώρες εμπόδιζε τους φοιτητές να πραγματοποιήσουν πορεία στους δρόμους της πόλης, να διαλυθεί τις πρώτες πρωινές ώρες.

    Οι φοιτητές ξεχύθηκαν στους δρόμους και αμέσως μετά ενώθηκαν με τους υποστηρικτές της αντιπολίτευσης στη θρησκευτική πομπή της λιτανείας η οποία γίνεται στο ναό του Αγίου Σάββα με την ευκαιρία του εορτασμού του τιμώμενου Αγίου της Σερβικής Εκκλησίας.

    Μέχρι τώρα έξω από το ναό του Αγία Σάββα έχουν συγκεντρωθεί περισσότεροι από 300 χιλιάδες κάτοικοι της γιουγκοσλαβικής πρωτεύουσας ανάμεσα στους οποίους και οι ηγέτες του αντιπολιτευόμενου συνασπισμού "Ζάγιεντνο". Στους συγκεντρωμένους απευθύνθηκε ο Πατριάρχης Παύλος ο οποίος προσευχήθηκε για την επικράτηση της ειρήνης στη χώρα.

    Και ενώ σήμερα τα πάντα κυλούν ομαλά, δεν συνέβη το ίδιο και χθες το βράδυ, οταν αστυνομικοί επιτέθηκαν σε διαδηλωτές που είχαν συγκεντρωθεί σε διάφορα κεντρικά και περιφερειακά σημεία της πόλης την ώρα της μετάδοσης του κεντρικου δελτίου ειδήσεων της κρατικής τηλεόρασης. Από τις συμπλοκές τραυματίστηκαν, ευτυχώς ελαφρά, πέντε άτομα ανάμεσα στους οποίους και δύο δημοσιογράφοι. Οι τραυματίες μεταφέρθηκαν στο κεντρικό νοσοκομείο του Βελιγραδίου όπου τους παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες.

    Στο μεταξύ, ο αναπληρωτής υπουργος Εξωτερικών της Ρωσίας, Ιγκορ Ιβάνωφ, ο οποίος βρίσκεται από χθες στο Βελιγράδι πρόκειται να συναντηθεί σήμερα με τον Σερβο Πρόεδρο Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς και με τους ηγέτες του συνασπισμού "Ζάγιεντνο". Το βασικό θέμα των συνομιλιών του Ρώσου υπουργού θα είναι η πολιτική κρίση στη Σερβία. Το γιουγκοσλαβικό ειδησεογραφικό πρακτορείο ΒΕΤΑ μετέδωσε |ti ο Ιβάνωφ μεταφέρει μήνυμα στον Σερβο Πρόεδρο στο οποίο υπογραμμίζεται η ανάγκη για την εφαρμογή της έκθεσης Γκονζάλες για τις δημοτικές εκλογές ώστε να τερματιστεί η αντιπαράθεση κυβέρνησης και αντιπολίτευσης.

    Εξάλλου, ο εκ των ηγετών του "Ζάγιεντνο", Ζόραν Τζίντζιτς, αναμένεται να αναχωρήσει σήμερα για τη Βιέννη όπου θα πραγματοποιήσει διήμερη επίσκεψη, ύστερα από πρόσκληση της Ευρωπαϊκής Δημοκρατικής Ενωσης. Οπως ανακοινώθηκε, ο Τζίντζιτς κατά τη διάρκεια της παραμονής του θα συναντηθεί με τον αυστριακό υπουργό Εξωτερικών Β.Σύσελ.

    Σήμερα εξάλλου συνέρχεται σε σώμα το νέο δημοτικό συμβούλιο της πόλης Νις. Στο 70μελές συμβούλιο ο συνασπισμός "Ζάγιεντνο" έχει 41 έδρες, το Σοσιαλιστικό Κόμμα 28 και το Ριζοσπαστικό Κόμμα μία έδρα.

    [18] ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΜΕ ΤΗΝ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟΥ ΕΜΠΟΡΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΤΩΝ ΣΚΟΠΙΩΝ

    Κύμα αντιδράσεων έχει προκαλέσει στην ΠΓΔΜ η απόφαση του Οργανισμού Ιδιωτικοποιήσεων να σταματήσει τη διάθεση των μετοχών του μεγαλύτερου εμπορικού κέντρου των Σκοπίων μέσω του Χρηματιστηρίου Αξιών.

    Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας "Νόβα Μακεντόνια", η διακοπή της ιδιωτικοποίησης του εμπορικού κέντρου έχει προκαλέσει ανησυχία στον κύκλο των ιδιωτών, οι οποίοι ήδη έχουν επενδύσει σημαντικά κεφάλαια για την αγορά του 2,5% των μετοχών που άρχισαν να διατίθενται από το χρηματιστήριο πέρυσι στις 4 Ιουλίου.

    Το ζήτημα της ιδιωτικοποίησης του εμπορικού κέντρου απασχολεί έντονα και τους σημερινούς χρήστες των καταστημάτων του, καθώς με τη διακοπή της διαδικασίας χάνουν το δικαίωμα εξαγοράς της επαγγελματικής στέγης που χρησιμοποιούν. Την υπάρχουσα ένταση επιδεινώνει και η πρόθεση της σκοπιανής κυβέρνησης να προχωρήσει σε μεμονωμένη πώληση των καταστημάτων, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε έξωση των σημερινών χριστών.

    Υπενθυμίζεται ότι η ιδιωτικοποίηση του εμπορικού κέντρου των Σκοπίων, η αξία του οποίου ανέρχεται στα 191.864.829 εκατομμύρια γερμανικά μάρκα, θεωρήθηκε πως θα επιφέρει σημαντικό οικονομικό όφελος στον κρατικό προϋπολογισμό. Την αισιοδοξία αυτή της κυβέρνησης είχε επιβεβαιώσει και η Διεθνής Τράπεζα, πραγματογνώμονες της οποίας υποστήριξαν, μάλιστα, ότι το εμπορικό κέντρο, λόγω των σημαντικών του προδιαγραφών, θα μπορούσε σε οποιοδήποτε άλλο μέρος του κόσμου να πωληθεί εντός ενός 24ώρου.

    Όπως καταλήγει η εφημερίδα, η αρνητική έκβαση της πώλησης του μεγαλύτερου εμπορικού κέντρου της ΠΓΔΜ, μέσω της μετοχοποίησης του, αποδεικνύει πως η κυβέρνηση της χώρας πρέπει να επανεξετάσει με προσοχή τις δυνατότητες των εγχώριων επενδυτών, οι οποίοι φαίνεται πως δεν έχουν μεγάλες εμπειρίες με την αγορά μετοχών.


    Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/

    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute
    mpa2html v3.04 run on Monday, 27 January 1997 - 14:35:04