Browse through our Interesting Nodes of Greek Radio & Television Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 97-01-07

From: Macedonian Press Agency <mpa@philippos.mpa.gr>

Macedonian Press Agency: News in Elot928 Greek Directory

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Θεσσαλονίκη, 7 Ιανουαρίου 1997


ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ

[Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

[Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ


ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

[Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [01] ΣΥΣΚΕΨΗ ΓΙΑ ΤΑ ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ ΥΠΟ ΤΟΝ Κ.ΣΗΜΙΤΗ

  • [02] Α.ΤΣΟΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ: Η ΕΛΛΑΔΑ ΔΕΝ ΘΑ ΑΠΟΔΕΧΘΕΙ ΚΑΜΙΑ ΑΜΦΙΣΒΗΤΗΣΗ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΡΧΙΑΣ ΤΗΣ

  • [03] Δ.ΡΕΠΠΑΣ: ΕΠΙΘΕΤΙΚΕΣ ΟΙ ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ

  • [04] ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΟΡΟΥΣ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗΣ ΤΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ ΤΗΣ Ν.Δ. ΣΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΕΒΕΡΤ, ΒΑΡΒΙΤΣΙΩΤΗ ΚΑΙ ΣΟΥΦΛΙΑ

  • [05] Α. ΑΛΑΒΑΝΟΣ: "Η ΚΥΠΡΟΣ ΕΧΕΙ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΕΞΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΜΥΝΑΣ ΤΗΣ"

  • [06] ΑΡΧΙΖΟΥΝ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ OI EKΘΕΣΕΙΣ ΓΛΥΠΤΙΚΗΣ ΤΟΥ Μ.ERNST ΚΑΙ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ ΤΟΥ R.DOISNEAU

  • [07] ΟΓΔΟΝΤΑ ΕΝΑ ΧΑΡΑΚΤΙΚΑ ΤΟΥ ΓΚΕΟΡΓΚ ΜΠΑΖΕΛΙΤΣ ΘΑ ΕΚΤΙΘΕΝΤΑΙ ΑΠΟ ΑΥΡΙΟ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ


  • [B] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [08] Η ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΑΠΕΡΡΙΨΕ ΤΑ ΔΙΑΒΗΜΑΤΑ ΔΥΤΙΚΩΝ ΧΩΡΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΠΥΡΑΥΛΩΝ.

  • [09] Γ. ΚΑΣΟΥΛΙΔΗΣ: "Η ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΔΕΝ ΘΑ ΑΛΛΑΞΕΙ ΤΗ ΣΤΑΣΗ ΤΗΣ"

  • [10] ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΕΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΙΣ ΑΓΚΥΡΑΣ ΚΑΙ ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ ΠΡΟΣ ΣΤΗΝ ΜΟΣΧΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΩΛΗΣΗ ΠΥΡΑΥΛΩΝ S-300 ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ

  • [11] ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ ΡΩΣΙΚΩΝ ΠΥΡΑΥΛΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΣΥΖΗΤΗΣΑΝ Ο ΤΖ.ΚΟΡΝΜΠΛΟΥΜ ΚΑΙ Ο ΠΡΕΣΒΗΣ ΤΗΣ ΜΕΓΑΛΟΝΗΣΟΥ

  • [12] ΤΟΥΡΚΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΣΕ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΤΩΝ ΡΩΣΙΚΩΝ ΠΥΡΑΥΛΩΝ S-300 ΣΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΠΡΟΧΩΡΕΙ Η ΚΥΠΡΟΣ

  • [13] ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΛΟΓΟΣ ΝΑ ΤΕΡΜΑΤΙΣΤΕΙ Η ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΑΠΑΝΤΗΣΕ TO ΡΩΣΙΚΟ ΥΠΕΞ ΣΤΙΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΩΛΗΣΗ ΤΩΝ ΠΥΡΑΥΛΩΝ S-300

  • [14] TON N.NTOMΠΡΕΦ ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΙΑ ΤΟ ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΟΥ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑΣ

  • [15] ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΣΗΜΕΡΑ ΟΙ ΔΙΑΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΣΕΡΒΙΚΗΣ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗΣ ΣΤΟ ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ

  • [16] ΤΟ ΙΡΑΝ ΕΠΙΘΥΜΕΙ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΣΤΟΝ ΤΟΜΕΑ ΤΗΣ ΠΟΛΕΜΙΚΗΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ

  • [17] 50 ΧΡΟΝΙΑ ΠΡΟΣΦΟΡΑΣ ΣΤΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟ ΣΥΜΠΛΗΡΩΝΕΙ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ Η ΠΑΜΜΑΚΕΔΟΝΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΗΠΑ-ΚΑΝΑΔΑ


  • ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

    [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [01] ΣΥΣΚΕΨΗ ΓΙΑ ΤΑ ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ ΥΠΟ ΤΟΝ Κ.ΣΗΜΙΤΗ

    Σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη, υπό τον Πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη κατά την οποία θα καθοριστεί η πολιτική που θα ακολουθήσει η κυβέρνηση στα εθνικά θέματα.

    Στη σύσκεψη θα συμμετέχουν ο υπουργός και ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Θεόδωρος Πάγκαλος και Γιώργος Παπανδρέου, ο παραιτηθείς υφυπουργός Χρήστος Ροζάκης καθώς και ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ Γιάννος Κρανιδιώτης, ο οποίος, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, θα πάρει στις 15 του μηνός, τη θέση του κ.Ροζάκη.

    Τρία είναι τα θέματα που θα τεθούν επί τάπητος την Πέμπτη και θα αφορούν τη νέα στρατηγική της κυβέρνησης.

    Πρώτο θέμα, το κυπριακό και η τακτική που θα πρέπει να ακολουθήσει η κυβέρνηση από δω και πέρα, καθώς αναμένεται σε λίγο να εκδηλωθεί και η αμερικανική πρωτοβουλία.

    Ο Κώστας Σημίτης και οι επιτελείς του υπουργείου Εξωτερικών θα αποφασίσουν για τη στάση που θα κρατήσει η Ελλάδα τόσο για την προοπτική ενός διακοινοτικού διαλόγου μεταξύ ελληνοκυπρίων και τουρκοκυπρίων, όσο και του διαλόγου για την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαική Ενωση που θα ξεκινήσει το 1998, έξι μήνες μετά το τέλος της Διακυβερνητικής Διάσκεψης.

    Ενα δεύτερο μεγάλο εθνικό θέμα που θα συζητηθεί είναι οι ελληνοτουρκικές σχέσεις και η τακτική που θα πρέπει να ακολουθήσει η κυβέρνηση στις βλέψεις της Αγκυρας στο Αιγαίο.

    Επίσης, κατά τη σύσκεψη θα καθοριστεί το σχέδιο για τη νέα βαλκανική πολιτική ώστε η Ελλάδα να καταφέρει να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην περιοχή.

    [02] Α.ΤΣΟΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ: Η ΕΛΛΑΔΑ ΔΕΝ ΘΑ ΑΠΟΔΕΧΘΕΙ ΚΑΜΙΑ ΑΜΦΙΣΒΗΤΗΣΗ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΡΧΙΑΣ ΤΗΣ

    Ευρεία κυβερνητική σύσκεψη συγκαλεί την Πέμπτη ο Πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης μετά τις τουρκικές απειλές αλλά και τις αντιδράσεις των ΗΠΑ για την αγορά του ρωσικού αντιπυραυλικού συστήματος S300 από την Κύπρο.

    Σε συνέντευξη του σε αθηναϊκή εφημερίδα ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Ακης Τσοχατζόπουλος, δήλωσε ότι οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις καθιέρωσαν από το 1995 ως εθνικό συμφέρον την αλλαγή των συνόρων στο Αιγαίο και προετοιμάζονται στρατιωτικά προς αυτή την κατεύθυνση.

    Ο κ.Τσοχατζόπουλος επισημαίνει ότι η Ελλάδα δεν θα αποδεχθεί καμία αμφισβήτηση της κυριαρχίας της και προειδοποιεί την Αγκυρα ότι η απάντηση θα είναι άμεση και πολύ πιο αποτελεσματική από ότι η ίδια μπορεί να φανταστεί.

    Παράλληλα ο υπουργός καλεί τους ευρωπαίους εταίρους και τους συμμάχους μας στο ΝΑΤΟ να εντείνουν τις πιέσεις προς την Τουρκία εάν επιθυμούν να διασφαλιστεί η σταθερότητα στην περιοχή.

    Αμεση ήταν η απάντηση της Λευκωσίας και της Αθήνας στις τουρκικές απειλές αλλά και στις αντιδράσεις που προκάλεσε σε Ουάσιγκτον, Βόννη και Λονδίνο η αγορά από την Κύπρο ρωσικού πυραυλικού αντιαεροπορικού συστήματος.

    Η κυπριακή δημοκρατία διατηρεί το δικαίωμα να εξοπλίζεται όσο συνεχίζεται η κατοχή τόνισε ο πρόεδρος Γλαύκος Κληρίδης. Η Ελλάδα είναι δίπλα στην Κύπρο και εγγυάται την ελευθερία της δήλωσε στη Θεσσαλονίκη ο υπουργός Εθνικής Αμυνας.

    [03] Δ.ΡΕΠΠΑΣ: ΕΠΙΘΕΤΙΚΕΣ ΟΙ ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ

    Οι ενέργειες της Τουρκίας οδηγούν στο συμπέρασμα ότι η Αγκυρα επιδιώκει την ανατροπή της ισορροπίας στην περιοχή τόνισε σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Ρέππας σχολιάζοντας τις τουρκικές απειλές με αφορμή την αγορά από την Κυπριακή κυβέρνηση του ρωσικού αντιαεροπορικού πυραυλικού συστήματος S 300.

    Ο Υπουργός Τύπου χαρακτήρισε ως επιθετικές τις κινήσεις της Τουρκίας τον τελευταίο καιρό και επανέλαβε ότι οι θέσεις της Ελληνικής κυβέρνησης είναι γνωστές και διασφαλίζουν τα εθνικά μας συμφέροντα και τα κυριαρχικά μας δικαιώματα. Γνωστοποίησε δε ότι η κυβέρνηση δια της διπλωματικής οδού αλλά και με σχετικό υπόμνημα θα ενημερώσει τη διεθνή κοινότητα ότι η ελληνική και η κυπριακή κυβέρνηση λειτουργούν με τις επιλογές τους ως παράγοντες για την ειρήνη και την ασφάλεια στην περιοχή.

    Στην ερώτηση αν ο εξοπλισμός της Κύπρου με το πυραυλικό αντιαεροπορικό σύστημα μπορεί να περιπλέξει τις προσπάθειες εξεύρεσης λύσης στο Κυπριακό ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε ότι η κυπριακή κυβέρνηση έχει την αυτονομία των επιλογών της. "Η Κύπρος επέλεξε να ενισχύσει την άμυνά της λόγω των ιδιόμορφων συνθηκών που υπάρχουν στο νησί. Προετοιμάζεται αμυντικά για να αντιμετωπίσει τις καταστάσεις. Αυτοί που ενδιαφέρονται να εξευρεθεί λύση στο Κυπριακό θα πρεπει να ασκήσουν πίεση στην Τουρκία ώστε να αρχίσει η πλήρης αποστρατιωτικοποίηση του νησιού" πρόσθεσε ο κ. Ρέππας.

    Εντολή στους πρεσβευτές της Ελλάδας να ενημερώσουν τις δυτικές κυβερνήσεις για τις νέες προκλήσεις της Αγκυρας με αφορμή την εγκατάσταση του αντιεροπορικού συστήματος στην Κύπρο έχει δώσει ο υπουργός Εξωτερικών Θεόδωρος Πάγκαλος.

    Σε συνέντευξή του ο Υπουργός Εθνικής Αμυνας Ακης Τσοχατζόπουλος κατήγγειλε ότι από το 1995 η Αγκυρα επιδιώκει να αλλάξει τα σύνορα στο Αιγαίο και για το λόγο αυτό προετοιμάζεται στρατιωτικά. "Απειλές από δύναμη εισβολής και κατοχής στην Κύπρο εκ μέρους της Τουρκίας σηματοδοτούν για όλη τη διεθνή κοινότητα τον αποσταθεροποιητικό και επεκτατικό ρόλο της Τουρκίας στην περιοχή" τόνισε ο κ. Τσοχατζόπουλος. Απηύθυνε δε αυστηρή προειδοποίηση στην Αγκυρα ότι δεν θα γίνει δεκτή οποιαδήποτε αμφισβήτηση της ελληνικής κυριαρχίας.

    [04] ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΟΡΟΥΣ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗΣ ΤΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ ΤΗΣ Ν.Δ. ΣΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΕΒΕΡΤ, ΒΑΡΒΙΤΣΙΩΤΗ ΚΑΙ ΣΟΥΦΛΙΑ

    Για τους όρους διεξαγωγής του συνεδρίου της Νέας Δημοκρατίας συμφώνησαν σήμερα οι κύριοι Εβερτ, Βαρβιτσιώτης και Σουφλιάς που συναντήθηκαν το μεσημέρι.

    Ειδικότερα επιτεύχθηκε συμφωνία για την αποδοχή από την πλευρά του προέδρου της Ν.Δ. να εκλεγούν τα περιφερειακά μέλη του συνεδριου από τα επταμελή συμβούλια τοπικών επιτροπών και να αναλάβει ο Γεώργιος Ράλλης την προεδρία της οργανωτικής επιτροπής του συνεδρίου.

    Μετά τη συνάντηση οι κ. Εβερτ και Βαρβιτσιώτης δήλωσαν ικανοποιημένοι ενώ ο αντιπρόεδρος του κόμματος εκτίμησε ότι οι επίμονες προσπάθειές του για την εξεύρεση sumokij^r πολιτικής λύσης βρίσκονται σε πολύ καλό σημείο. "Το κλίμα της συζήτησης υπήρξε εποικοδομητικό και ελπίζω και εύχομαι ότι το ίδιο κλίμα θα επικρατήσει από όλες τις πλευρές στην κοινή συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομαδας και της Κεντρικής Επιτροπής" τόνισε ο κ. Βαρβιτσιώτης.

    Ο κ. Σουφλιάς, ο οποίος χαρακτήρισε τη σημερινή συνάντηση ως ενδιαφέρουσα και εποικοδομητική, επέμεινε στην εκλογή των συνέδρων από τη βάση αλλά τόνισε: "παρά τα λεγόμενα από Κασσάνδρες η Νέα Δημοκρατία θα κάνει συνέδριο και πιστεύω ότι αυτό το συνέδριο θα είναι αφετηρία αναγεννητικής και νικηφόρας πορείας της Ν.Δ.".

    [05] Α. ΑΛΑΒΑΝΟΣ: "Η ΚΥΠΡΟΣ ΕΧΕΙ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΕΞΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΜΥΝΑΣ ΤΗΣ"

    Την εξασφάλιση της εδαφικής ακεραιότητας της Κύπρου, μεσω της ενίσχυσης της άμυνας της, η οποία αποτελεί δικαίωμα κάθε κράτους, μέσα στο πλαίσιο της διεθνούς νομιμότητας, επισήμανε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΝ, Αλέκος Αλαβάνος, μιλώντας σε ραδιοσταθμό σχετικά με τις εξελίξεις στο Κυπριακό.

    "Αν θέταμε υπό συζήτηση αυτό το δικαίωμα της Κύπρου, τότε η μισή Κύπρος θα παρέμενε υπο κατοχή και η άλλη μισή θα εκφυλιζόταν σε ψευδοκράτος περιορισμένων δικαιωμάτων, όμηρο και υποτελές στην Τουρκία", ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Αλαβάνος.

    Παράλληλα, χαρακτήρισε προκλητική τη στάση των κυβερνήσεων των ΗΠΑ, της Γαλλίας και της Μ. Βρετανίας, σχετικά με την αγορά των ρωσικών πυραύλων S-300 από την Κύπρο. Πρόσθεσε δε, ότι αυτή η στάση "αποτελεί πολιτική ομπρέλα στα επικίνδυνα επιθετικά παιχνίδια της Τουρκίας".

    Καταλήγοντας, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΝ, έθεσε ως άμεση προτεραιότητα των μεγάλων δυνάμεων, εφόσον πραγματικά επιθυμούν την ειρήνη στην Κύπρο, την άσκηση πίεσης προς την Τουρκία προκειμένου να αποσύρει τα στρατεύματά της και να αποδεχθεί την αποστρατικοποίηση της νήσου.

    [06] ΑΡΧΙΖΟΥΝ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ OI EKΘΕΣΕΙΣ ΓΛΥΠΤΙΚΗΣ ΤΟΥ Μ.ERNST ΚΑΙ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ ΤΟΥ R.DOISNEAU

    Αρχίζει σήμερα στη Θεσσαλονίκη η έκθεση γλυπτικής του ευρηματικού σουρρεαλιστή Μax Ernst, η οποία θα φιλοξενηθεί στη δημοτική πινακοθήκη, στο πλαίσιο του Οργανισμού Πολιτιστικής Πρωτεύουσας.

    Εξήντα δύο αντιπροσωπευτικά έργα του καλλιτέχνη, με σαφείς επιρροές από την πρωτόγονη τέχνη, θα δώσουν στο κοινό την ευκαιρία να γνωρίσει τις ιδιαίτερες τεχνικές του Ερνστ και να έρθει σε επαφή με το έργο του, στο οποίο παραμένουν ορατά στοιχεία του κινήματος Dada.

    Ταυτόχρονα, οι επισκέπτες της έκθεσης θα δουν κολλάζ του καλλιτέχνη, αλλά και φωτογραφίες που αποτελούν ντοκουμέντα για τη ζωή του, καθώς πίσω από τον φακό βρίσκονται προσωπικοί του φίλοι.

    Τα εγκαίνια της έκθεσης θα γίνουν στις οκτώμισι το βράδυ στη δημοτική πινακοθήκη.

    Αρχίζει σήμερα και η αναδρομική έκθεση φωτογραφιών του R.Doisneau, που θα στεγαστεί το πολιτιστικό κέντρο tou δικηγορικού συλλόγου. Οι ανθρωποκεντρικές φωτογραφίες του, εντοπίζουν στοιχεία χιούμορ και αισιοδοξίας στην καθημερινή ζωή και απαθανατίζουν τις ενδιαφέρουσες στιγμές των ανθρώπινων σχέσεων, ανακαλύπτοντας σε αυτές τη διαχρονικότητα.

    Ο φωτογραφος γεννήθηκε το 1912 στη Γαλλία και μετά τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο δούλεψε ως ελεύθερος συνεργάτης πολλών γνωστών περιοδικών.

    [07] ΟΓΔΟΝΤΑ ΕΝΑ ΧΑΡΑΚΤΙΚΑ ΤΟΥ ΓΚΕΟΡΓΚ ΜΠΑΖΕΛΙΤΣ ΘΑ ΕΚΤΙΘΕΝΤΑΙ ΑΠΟ ΑΥΡΙΟ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

    Ογδόντα ένα χαρακτικά του χαρισματικού γερμανού ζωγράφου, Γκέοργκ Μπάζελιτς, θα εκτίθενται από αύριο έως και τις 26 Ιανουαρίου στη Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων που διοργανώνει ο Οργανισμός Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης.

    Ο Μπάζελιτς υπήρξε ένας από τους πρωταγωνιστές του νεο-εξπρεσιονιστικού κινήματος, αλλά η προοδευτικότητά του στην τέχνη και τις πεποιθήσεις, στάθηκε αφορμή για να τον χαρακτηρίσει το καθεστώς της Ανατολικής Γερμανίας, ως "διεθνιστή" και "αντιδραστικό". Ετσι, αναγκάστηκε να εγκατασταθεί στη Δύση.

    "Θέλω να φτιάξω αντι-εικόνες, αντι-σύμβολα": η φράση αυτή του καλλιτέχνη συμπυκνώνει σε λίγες λεξεις ολόκληρο το έργο του μετά το 1967, στο οποίο κυριαρχούν τα ανεστραμμένα πρόσωπα, ζώα ή αντικείμενα.

    Στις 22 Ιανουαρίου, το κοινό της Θεσσαλονίκης θα έχει την ευκαιρία να παρακολουθήσει τη συζήτηση του Μπάζελιτς, με τον γνωστό Θεσσαλονικιό ζωγράφο και συγγραφέα, Κώστα Λαχά.

    Ενα εντυπωσιακό γλυπτό που θα φιλοξενηθεί στο Παλιό Αρχαιολογικό Μουσείο (Γενί Τζαμί) και μια γλυπτική εγκατάσταση στο Γαλλικό Ινστιτούτο, θα αποτελέσουν τη συμμετοχή του γνωστού γλύπτη Σαρκίς, στο καλλιτεχνικό πρόγραμμα του ΟΠΠΕΘ '97. Ο γλύπτης, που αντλεί την έμπνευσή του από περιοχές όπου οι επιρροές δύσης και ανατολής συνδυάζονται, επισκέφτηκε για λιγες ημέρες τη Θεσσαλονίκη και ενθουσιάστηκε με την ιστορική φυσιογνωμία της πόλης.

    Ο ενθουσιασμός του αυτός αποτυπώθηκε στη γλυπτική εγκατάσταση, που έχει ως θέμα της τα παλιά μνημεία της πόλης, όπως αυτά διατηρούνται μέσα στα κτίρια της σύγχρονης αρχιτεκτονικής.


    [B] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [08] Η ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΑΠΕΡΡΙΨΕ ΤΑ ΔΙΑΒΗΜΑΤΑ ΔΥΤΙΚΩΝ ΧΩΡΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΠΥΡΑΥΛΩΝ.

    Απέρριψε τα διαβήματα των ΗΠΑ και της Βρεττανίας και άλλων χωρών για την αγορά των ρωσικών πυραύλων η κυπριακή κυβέρνηση μέσω του εκπροσώπου της Γ.Κασουλίδη. Ταυτόχρονα τις επέκρινε επειδή τόσα χρόνια δεν επέδειξαν αντίστοιχη ευαισθησία για τη συνεχιζόμενη κατοχή τμήματος της Κύπρου.

    Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επανέλαβε οτι πάγια θέση της κυβέρνησης είναι οτι "εναπόκειται σε εμάς τους ίδιους να αποφασίσουμε πώς θα οργανώσουμε καλύτερα την άμυνά lar, για να διασφαλίσουμε την ασφάλεια του κυπριακού ελληνισμού και πώς θεωρούμε εμείς ως πιό αποτελεσματική την αμυντική μας ικανότητα".

    Ιδιαίτερα μέτρα έχουν ληφθεί από την Εθνική Φρουρά της Κύπρου στην περιοχή όπου θα εγκατασταθεί το πυραυλικό σύστημα S-300.

    Ενώ θεωρείται βέβαιο οτι την Πέμπτη στην ευρεία κυβερνητική σύσκεψη για την εξωτερική πολιτική που θα γίνει στην Αθήνα υπό την προεδρία του Κ.Σημίτη, θα καθορισθεί και η ημερομηνία επίσκεψης του Γλαύκου Κληρίδη στην Ελλάδα.

    Εν τω μεταξύ έγινε γνωστό από διπλωματικούς κύκλους στη Μόσχα, οτι μέσα στο τρίτο δεκαήμερο του Ιανουαρίου θα επισκεφθεί την Κύπρο ο Ρώσος Υφυπουργός Εξωτερικών, υπεύθυνος για τα Βαλκάνια και την Κύπρο, Νικολάϊ Αφανασέφσκι. Η ρωσική διπλωματία, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, δίνει ιδιαίτερη σημασία στην επίσκεψη Αφανασέφσκι, επειδή επιδιώκει να περάσει το μήνυμα στα υπόλοιπα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας οτι οποιαδήποτε προσπάθεια ή πρωτοβουλία αναληφθεί στο Κυπριακό, θα πρέπει να έχει ως άξονα τη συλλογικότητα και τη συνεργασία όλων όσοι μπορούν να συμβάλουν σε πιθανή λύση. Θεωρείται βέβαιο οτι ο Ρώσος αξιωματούχος θα σφυγμομετρήσει κατά την επίσκεψή του στην Κύπρο, τις πιθανότητες υλοποίησης της ρωσικής πρότασης για άμεση συνάντηση των πέντε μονίμων μελών του Σ.Α. του ΟΗΕ και εκπροσώπου της ΕΕ για να συζητήσουν τα υφιστάμενα δεδομένα του Κυπριακού.

    [09] Γ. ΚΑΣΟΥΛΙΔΗΣ: "Η ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΔΕΝ ΘΑ ΑΛΛΑΞΕΙ ΤΗ ΣΤΑΣΗ ΤΗΣ"

    "Αυτοί που διαμαρτύρονται πρέπει να διαμαρτυρηθούν στην Τουρκία", υπογράμμισε ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος, σχολιάζοντας τις διεθνεις αντιδράσεις για την αγορά των ρωσικών πυραύλων S-300 από την Κυπριακή Δημοκρατία.

    Ο Αρχιεπίσκοπος επισήμανε ότι επιδίωξη της κυπριακής κυβέρνησης αλλά και της εκκλησίας είναι η αποκατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και για τις δύο κοινότητες, ενώ χαρακτήρισε ως υποχρέωση και καθήκον την προφύλαξη του κυπριακού λαού.

    "Οι μεγάλες δυνάμεις ας αποταθούν πρώτα στην Τουρκία για να αποσύρει τα στρατεύματα της, να αποκατασταθούν τα ανθρώπινα δικαιώματα και εμείς δεν χρειαζόμαστε όπλα", κατέληξε ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος.

    Η κυπριακή κυβέρνηση, θεωρεί οτι η ενίσχυση της άμυνας θα υποβοηθήσει τις ειρηνευτικές προσπάθειες και την πορεία επίλυσης του Κυπριακού, γιατί η αδιαλλαξία και η αλαζονία της τουρκικής πλευράς έγκειται στην στρατιωιτική της υπεροχή.

    Αυτό υπογράμμισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιαννάκης Κασουλίδης και διαβεβαίωσε ότι η τουρκοκυπριακή πλευρά δεν κινδυνεύει γιατί οι προθέσεις της κυβέρνησης είναι γνωστές καθώς και ότι η στάση της κυβέρνησης δεν πρόκειται να αλλάξει απο τους εξοπλισμούς.

    Αναφερόμενος στις αντιδράσεις της Τουρκίας, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, είπε ότι δεν συντρέχει κανένας λόγος για λήψη στρατιωτικών μέτρων, ενώ για την υπόδειξη tou Υφυπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κόρνμπλουμ για ακύρωση της συμφωνίας, ο κ. Κασουλίδης δήλωσε οτι δεν τίθεται θέμα ακύρωσης.

    [10] ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΕΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΙΣ ΑΓΚΥΡΑΣ ΚΑΙ ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ ΠΡΟΣ ΣΤΗΝ ΜΟΣΧΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΩΛΗΣΗ ΠΥΡΑΥΛΩΝ S-300 ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ

    "Εάν η προσπάθεια εξοπλισμού των Ελληνοκυπρίων έχει ώς στόχο τους Τουρκοκυπρίους τότε είναι υπερβολική. Αν πάλι έχει στόχο την Τουρκία είναι πολύ μικρή" αυτά δήλωσε χτες μεταξύ των άλλων ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών Ομερ Ακμπελ κατά τη διάρκεια ενημέρωσης ξένων δημοσιογράφων για το θέμα των ρωσικών πυραύλων S-300 που αγοράζει η Κυπριακή Δημοκρατία . Ο κ Ακμπέλ πρόσθεσε ότι "λαμβανομένων υπόψη αυτών των πραγματικοτήτων και των διαδραματισθέντων στο παρελθόν επιβάλλεται στην ελληνοκυπριακή πλευρά να παρακαθήσει στη τράπεζα των διαπραγματεύσεων με τους Τουρκοκυπρίους με σκοπό την εξεύρεση λύσης"

    Όπως δήλωσε ο κ Ακμπέλ η Τουρκία προέβη σε διάβημα διαμαρτυρίας προς τη Ρωσική Ομοσπονδία και στην Αγκυρα και στη Μόσχα, για το θέμα των αντιαεροπορικών πυραύλων S-300. "Οι προσπάθειες της Τουρκίας επικεντρώνονται στη Ρωσική Ομοσπονδία καθόσον πηγή εξοπλισμού είναι η Μόσχα. Παράλληλα όμως ενημερώνονται και όλες οι πλευρές για τον κίνδυνο από τον ελληνοκυπριακό εξοπλισμό" είπε ο κ Ακμπέλ.

    Εξάλλου ο Τούρκος υπουργός Αμυνας Τουρχάν Ταγιάν , σύμφωνα με δημοσίευμα της "Μιλλιέτ" δήλωσε ότι ο ελληνοκυπριακός τομέας με την αφορά των ρωσικών πυραυλικών συστημάτων μετέτρεψε υπέρ του τη οπλική ισορροπία στη περιοχή. "Οι Ελληνοκύπριοι προβαίνουν σε ένα μάταιο εξοπλισμό που ξεπερνά την ασφάλεια της περιοχής και προσλαμβάνει επικίνδυνες διαστάσεις. Η ηρεμία της Τουρκίας επί του προκειμένου δεν πρέπει να εκλαμβάνεται ώς ένδειξη αδυναμίας" αναφέρει στη δήλωσή του ο κ Ταγιάν

    Στο μεταξύ με σκληρή ανακοίνωση του Στέιτ Ντηπάρτμεντ αντέδρασαν οι ΗΠΑ στην υπογραφή της συμφωνίας για την αγορά των ρωσικών αμυντικών πυραύλων. Στην ανακοίνωση του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών η απόφαση της κυπριακής κυβέρνησης χαρακτηρίζεται "ως στοιχείο αποσταθεροποίησης στο νησί και γενικότερα στην περιοχή και αποτελεί βήμα προς λάθος κατεύθυνση". Παράλληλα αναφέρεται ότι η Κύπρος είναι ήδη μία από τις πιο εξοπλισμένες περιοχές στον κόσμο, ότι η Τουρκία διατηρεί μία πολύ μεγάλη στρατιωτική δύναμη στο νησί και οι δύο πλευρές είναι πολύ βαριά εξοπλισμένες

    Ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών Νίκολας Μπερνς δήλωσε ότι είναι απαράδεκτο, ενώ συνεχίζεται η αναζήτηση μόνιμης και δίκαιης λύσης για το Κυπριακό, η Ρωσία πουλά στην Κύπρο όπλα παραβιάζοντας τις αποφάσεις των Ηνωμένων Εθνών. Παράλληλα τόνισε ότι οι ΗΠΑ ότι παρατηρούν με ανησυχία τέτοιου είδους εξελίξεις που μπορεί να μετατραπούν σε έναν αγώνα εξοπλισμών.

    Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την ανακοίνωση του Στέιτ Ντηπάρτμεντ ο κ Μπερνς ανέφερε ότι οι ΗΠΑ εξέφρασαν tg δυσαρέσκειά τους μέσω του Αμερικανού πρέσβη στην Κύπρο σε συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο της Κύπρου Γλαύκο Κληρίδη το Σαββατοκύριακο. Σύμφωνα με πληροφορίες ο Γλαύκος Κληρίδης χαρακτήρισε χωρίς την αμερικανική διαμαρτυρία "άνευ νοήματος"

    Ο κ Μπέρνς απέφυγε να απαντήσει ευθέως σε ερώτηση δημοσιογράφου για το ποια είναι η θέση των ΗΠΑ αναφορικά με την πρόταση του Γλαύκου Κληρίδη για αποστρατικοποίηση της Κύπρου και γιατί δεν υπάρχει αμερικανική πίεση προς την Τουρκία για αποδοχή της πρότασης αυτής, λέγοντας ότι οι ΗΠΑ παραδοσιακά υποστηρίζουν τη μείωση των οπλικών συστημάτων από όλες τις πλευρές.

    [11] ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ ΡΩΣΙΚΩΝ ΠΥΡΑΥΛΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΣΥΖΗΤΗΣΑΝ Ο ΤΖ.ΚΟΡΝΜΠΛΟΥΜ ΚΑΙ Ο ΠΡΕΣΒΗΣ ΤΗΣ ΜΕΓΑΛΟΝΗΣΟΥ

    Συνάντηση με τον πρέσβη της Κύπρου Ανδρο Νικολαίδη είχε στην Ουάσιγκτον ο Αμερικανός υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για θέματα Ευρώπης και Καναδά Τζόν Κόρνμπλουμ, κατά την οποία θίχτηκε το θέμα της αγοράς του ρωσικού συστήματος αεράμυνας S-300 από τη Μεγαλόνησο.

    Στη διάρκεια της συζήτησης, ο κ.Νικολαίδης τόνισε τις θέσεις της κυπριακής κυβέρνησης, δίνοντας έμφαση "στον αμυντικό χαρακτήρα των πυραύλων και στο νόμιμο δικαίωμα της Μεγαλονήσου να υπερασπιστεί τον εαυτό της, με δεδομένη την παρουσία των τουρκικών στρατευμάτων κατοχής στο νησί".

    Αυριο το πρωί θα συναντηθούν εκπρόσωποι της ομογένειας με Αμερικανούς αξιωματούχους στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

    [12] ΤΟΥΡΚΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΣΕ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΤΩΝ ΡΩΣΙΚΩΝ ΠΥΡΑΥΛΩΝ S-300 ΣΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΠΡΟΧΩΡΕΙ Η ΚΥΠΡΟΣ

    Το δικό της σχέδιο πρόκειται να εφαρμόσει η Τουρκία στην Κύπρο με αφορμή την συμφωνία που υπέγραψε η Κυπριακή Δημοκρατία με τη Ρωσική Ομοσπονδία για την αγορά των πυραυλικών συστημάτων S-300. Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας "Χουρριέτ" το τουρκικό σχέδιο θα εφαρμοστεί σε τρία στάδια προκειμένου να αποκατασταθεί στο νησί η ισορροπία που διαταράσσεται με την αγορά των ρωσικών πυραύλων.

    Αρχικά θα ενισχυθεί η άμυνα στην κατεχόμενη Κύπρο με σύγχρονα τουρκικά όπλα ενώ θα αυξηθούν οι στρατιωτικές ασκήσεις που θα υποστηρίζονται από αέρος. Σε δεύτερο στάδιο θα εντοπιστούν οι χώρες που μπορεί να έχουν το δυναμικό να πουλήσουν όπλα στους Ελληνοκυπρίους και θα αρχίσει μία διπλωματική καμπάνια ώστε να εμποδιστούν οι πωλήσεις όπλων. Στο πλαίσιο αυτό στόχος θα είναι κυρίως χώρες της Ανατολικής Ευρώπης. Στο τρίτο στάδιο θα αρχίσει μία διπλωματική έφοδος προκειμένου να πειστεί η Ρωσία ότι οι πωλήσεις όπλων θα δημιουργήσουν προβλήματα στις σχέσεις της με την Τουρκία.

    [13] ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΛΟΓΟΣ ΝΑ ΤΕΡΜΑΤΙΣΤΕΙ Η ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΑΠΑΝΤΗΣΕ TO ΡΩΣΙΚΟ ΥΠΕΞ ΣΤΙΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΩΛΗΣΗ ΤΩΝ ΠΥΡΑΥΛΩΝ S-300

    Η στρατιωτική συνεργασία μεταξύ δύο κυρίαρχων κρατών είναι ένα δικαίωμα στο οποίο κανείς δεν μπορεί να εναντιωθεί και δεν υπάρχει επομένως λόγος να τερματιστεί η στρατιωτική συνεργασία της Ρωσίας με την Κύπρο. Αυτά αναφέρονται σε ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών σχετικά με τη συμφωνία πώλησης πυραύλων S-300 στην Κυπριακή Δημοκρατία.

    Ο εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Γενάντι Ταρασόφ σε ανακοίνωση που έκανε μετά την υπογραφή της συμφωνίας για την πώληση πυραύλων S-300 Κύπρο είπε ότι είναι άτοπο να χαρακτηρίζονται ως επιθετικά τα αμυντικά όπλα που πωλούνται και τόνισε ότι και άλλες χώρες έχουν κάνει προτάσεις για τέτοιου είδους συνεργασία στην Κύπρο. Ο κΤαρασόφ πρόσθεσε ακόμη ότι δεν υπάρχει αλλαγή στην πολιτική της Ρωσία για την εξεύρεση λύσεως για το Κυπριακό στην κατεύθυνση των αποφάσεων των Ηνωμένων Εθνών.

    [14] TON N.NTOMΠΡΕΦ ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΙΑ ΤΟ ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΟΥ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑΣ

    Ο 49χρονος υπουργός Εσωτερικών Νικολάι Ντόμπρεφ είναι ο πιθανότερος αντικαταστάτης του παραιτηθέντος πρωθυπουργού Ζαν Βίντενωφ, ύστερα από την ομόφωνη απόφαση του Εκτελεστικού Γραφείου του Ανώτατου Συμβουλίου του Σοσιαλιστικού Κόμματος Βουλγαρίας να υποστηρίξει την υποψηφιότητά του.

    Οπως δήλωσε ο νέος πρόεδρος του Σοσιαλιστικού Κόμματος, Γκεοργκι Παρβάνωφ, αμέσως μετά τη λήξη της συνεδρίασης, δεν θα γίνει έκτακτη σύνοδος του Ανωτάτου Συμβουλίου για το θέμα και το Εκτελεστικό Γραφείο αναλαμβάνει την ευθύνη να παρουσιάσει αύριο την υποψηφιότητα του Νικολάι Ντόμπρεφ στους συμμάχους των σοσιαλιστών στον κυβερνώντα συνασπισμό.

    Με την ενέργεια αυτή, το Εκτελεστικό Γραφείο ουσιαστικά απέφυγε τον σκόπελο που πιθανώς θα συναντουσε στο Ανώτατο Συμβούλιο καθώς η πλειοψηφία του αποτελείται από οπαδούς του Ζαν Βίντενωφ, οι οποίοι δεν θα συνηγορούσαν στην υποψηφιότητα του Ντόμπρεφ, εκτιμούν πολιτικοί σχολιαστές στη Σόφια. Ωστόσο κατά τις εφημερίδες "Τρουντ", "24 Ωρες" και "Στάνταρντ", το θέμα του νέου πρωθυπουργού δεν έχει οριστικά λυθεί αφού οι εταιροι του κυβερνητικού συνασπισμού επιμένουν στην υποψηφιότητα του προέδρου της βουλής, Μπλαγκοβέστ Σέντοφ.

    Ως υπουργός Εσωτερικών αρμόδιος για θέματα δημόσιας τάξης ο Νικολάι Ντόμπρεφ, με μια σειρά από δυναμικές επιχειρήσεις εναντίον του οργανωμένου εγκλήματος, του λαθρεμπορίου και της διαφθοράς, αναδείχθηκε ως "ο ισχυρός άνδρας" της κυβέρνησης Βίντενωφ. Ακόμη, στο έκτακτο συνέδριο του Σοσιαλιστικού Κόμματος, τα περασμένα Χριστούγεννα, ο Ντομπρεφ προκάλεσε αίσθηση στους συνέδρους και στην κοινή γνώμη της Βουλγαρίας με την κριτική που άσκησε κατά του Βίντενωφ τον οποίο κατηγόρησε για λάθη στην άσκηση της εκτελεστικής εξουσίας.

    Στο μεταξύ η αξιωματική αντιπολιτευση, η Ενωση Δημοκρατικών Δυνάμεων, διευρύνει τις εκδηλώσεις διαμαρτυρίας σε πολλές πόλεις της Βουλγαρίας με αίτημα τη diem]qceia πρόωρων βουλευτικών εκλογών για την ανάδειξη νέας κυβέρνησης η οποία θα φέρει σε πέρας τα σκληρά μεταρρυθμιστικά μέτρα που έχουν προγραμματιστεί για το 1997.

    Εξάλλου, ο πρόεδρος της ΕΔΔ Ιβαν Κοστοβ, έθεσε δημόσια θέμα "Βουλγαρικού Γουότεργκέιτ" κατηγορώντας τις μυστικές υπηρεσίες και τον Νικολάι Ντόμπρεφ προσωπικά για τις υποκλοπές των τηλεφώνων των κεντρικών γραφείων της αντιπολίτευσης που έγιναν, κατά τον Κόστοβ, το δεύτερο εξάμηνο του 1996.

    [15] ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΣΗΜΕΡΑ ΟΙ ΔΙΑΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΣΕΡΒΙΚΗΣ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗΣ ΣΤΟ ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ

    Περισσότεροι από 300 χιλιάδες κάτοικοι του Βελιγραδίου, στην πλειοψηφία τους οπαδοί της σερβικής αντιπολίτευσης και φοιτητές παρακολούθησαν χθες το βράδυ τη Θεία λειτουργία των Χριστουγέννων (κατά το παλαιό εορτολόγιο) στον Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Σάββα στην οποία χοροστάτησε ο Πατριάρχης της Σερβικής Εκκλησίας κ.Παύλος.

    Σε συγκινησιακή φόρτιση ο Σέρβος Πατριάρχης ανέγνωσε το χριστουγεννιάτικο μήνυμά του, καλώντας το σερβικό λαό "να συμβιώσει ειρηνικά και με αγάπη μακριά από το κακό που πλημμυρίζει τις ψυχές των ανθρώπων". Ο κ.Παύλος άναψε, κατά το έθιμο, ένα κλαδί λυγαριάς που συμβολίζει τη δύναμη και την πίστη του σερβικού λαού και τον ακολουθησαν οι συγκεντρωμενοι ανάβοντας χιλιάδες πυρσούς ενώ το σήμα της νίκης που σχημάτισαν οι συγκεντρωμένοι έδωσε πολιτική χροιά στη συγκέντρωση.

    Τους συγκεντρωμένους χαιρέτησαν οι ηγέτες του αντιπολιτευόμενου συνασπισμού "Ζάγιεντνο" Βουκ Ντράσκοβιτς, Ζόραν Τζίντζιτς και Βέσνα Πέσιτς. Μετά το τέλος της Θείας λειτουργίας, πολλοί από τους διαδηλωτές ξεχύθηκαν στους δρόμους του Βελιγραδίου φωνάζοντας αντικυβερνητικά συνθήματα με αποτέλεσμα να προκληθεί κυκλοφοριακή συμφόρηση.

    Οι συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας της αντιπολίτευσης και των φοιτητών συνεχίζονται σήμερα το απόγευμα. Ο συνασπισμός "Ζάγιεντνο" θα μοιράσει σήμερα στους οπαδούς του χιλιάδες φέιγ βολάν όπου αναγράφονται τα τηλέφωνα όλων των υπουργείων και των δημοσίων υπηρεσιών της Σερβίας και θα τους καλεί να μπλοκάρουν τα τηλέφωνα των κρατικών υπηρεσιών.

    Στο μεταξύ το ιατροδικαστικό πόρισμα που δόθηκε στη δημοσιότητα και μετέδωσαν τα σερβικά μέσα ενημέρωσης διαψεύδει δημοσίευμα της εφημερίδας "Πολίτικα Εξπρές" σύμφωνα με το οποίο ο θάνατος, πριν δυο εβδομάδες του Σέρβου διαδηλωτή Πρέντρακ Στάρτσεβιτς οφειλετο σε καρδιακό έμφραγμα. Το πόρισμα του ιατροδικαστή αναφέρει ότι ο θάνατος του οφείλεται σε ξυλοδαρμό ενώ στο σώμα του άτυχου Στάρτσεβιτς έφερε εκδορές από μεταλλικό αντικείμενο.

    Εξάλλου, ελάχιστες πληροφορίες υπάρχουν μέχρι στιγμής για την χθεσινοβραδυνή έκρηξη βόμβας στα γραφεία του κόμματος της "Γιουγκοσλαβικής Αριστεράς" πρόεδρος του οποιου είναι η σύζυγος του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, Μιριαννα Μάρκοβιτς. Απο την έκρηξη προκλήθηκαν μόνο ukij]r ζημιές.

    [16] ΤΟ ΙΡΑΝ ΕΠΙΘΥΜΕΙ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΣΤΟΝ ΤΟΜΕΑ ΤΗΣ ΠΟΛΕΜΙΚΗΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ

    Την επιθυμία της κυβέρνησής του να συνεργαστεί με την Τουρκία στον τομέα της πολεμικής βιομηχανίας εξέφρασε ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν Αλι Ακμπάρ Βελαγιατί.

    Σε συνέντευξη τύπου που έδωσε στην Κωνσταντινούπολη ο Ιρανός υπουργός μετά το πέρας της συνόδου των ισλαμικών χωρών γνωστής ως "D-8", στην οποία συμμετείχε, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο ιρανοτουρκικής συνεργασίας για την κατασκευή πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς. "Το Ιράν κατά τη διάρκεια του πολέμου στον Περσικό Κόλπο τη δεκαετία του ΄80 απέκτησε σημαντική τεχνογνωσία στην κατασκευή όπλων την οποία τώρα είναι διατεθειμένο να μοιραστεί με την Τουρκία", είπε χαρακτηριστικά ο Βελαγιατί.

    Το Ιράν ενδιαφέρεται να εκσυγχρονίσει τον στόλο των αμερικανικών μαχητικών αεροσκαφών του και να εξασφαλίσει ανταλλακτικά για τα οπλικά του συστήματα και ελπίζει στη βοήθεια από την Τουρκία. Από την πλευρά της η Αγκυρα μπορεί να επωφεληθεί από την τεχνογνωσία της Τεχεράνης στους πυραύλους εδάφους-εδάφους μεγάλου βεληνεκούς που απέκτησε το Ιράν μέσω κοινων προγραμμάτων με την Κίνα και την Β.Κορέα.

    Το ενδεχόμενο της ιρανοτουρκικής συνεργασίας είχε προαναγγείλει ως γνωστόν ο ισλαμιστής πρωθυπουργός Νετσμεντίν Ερμπακάν τον προηγούμενο μήνα, χωρίς ωστόσο να γίνουν ενέργειες προς την κατεύθυνση της υπογραφής μιας τέτοιας συμφωνίας μετά τις αντιδράσεις που προέβαλε το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών το οποίο προτιμά τη συνεργασία με το Ισραήλ.

    Στο μεταξύ, κοινοβουλευτική αντιπροσωπεία με επικεφαλής τον πρόεδρο της τουρκικής εθνοσυνέλευσης, Μουσταφά Καλεμλί πραγματοποιεί επίσκεψη στο Ισραήλ. Ο υπουργός Εξωτερικών Νταβίντ Λεβίτ κατά τη διάρκεια συνομιλιών που είχε με τους Τουρκους βουλευτές υπογράμμισε ότι το Ισραήλ αποδίδει μεγάλη σημασία στις σχέσεις του με την Τουρκία και "επιθυμεί έναν απευθείας και διεξοδικό διάλογο με τον δημοκρατικά εκλεγμένο πρωθυπουργό Νετσμεντίν Ερμπακάν".

    Η τουρκική αντιπροσωπεία αναμένεται να συναντηθεί με τον Πρόεδρο και τον πρωθυπουργό του Ισραήλ ενώ στις 8 Ιανουαρίου θα επισκεφθεί τη Λωρίδα της Γάζας ύστερα από πρόσκληση που τους απηύθυνε ο προεδρος του Εθνικού Συμβουλίου της παλαιστινιακής αρχής και θα επιδόσουν επιστολή του Νετσμεντίν Ερμπακάν στον Γιασέρ Αραφάτ.

    [17] 50 ΧΡΟΝΙΑ ΠΡΟΣΦΟΡΑΣ ΣΤΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟ ΣΥΜΠΛΗΡΩΝΕΙ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ Η ΠΑΜΜΑΚΕΔΟΝΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΗΠΑ-ΚΑΝΑΔΑ

    Με ποικίλες εκδηλώσεις, που θα συνεχιστούν καθ'όλη τη διάρκεια του 1997 σε διάφορες αμερικανικές και καναδικές πόλεις, αρχίζει την Κυριακή στη Νέα Υόρκη ο εορτασμός των 50 χρόνων ύπαρξης και δραστηριοποίησης της Παμμακεδονικής Ενωσης ΗΠΑ-Καναδά, η οποία ιδρύθηκε επίσημα στις 11 Ιανουαρίου του 1947.

    Η έναρξη των εκδηλώσεων περιλαμβάνει αγιασμό, κοπή της βασιλόπιτας και διαλέξεις για την ιστορία της οργάνωσης που θα πραγματοποιηθούν στη διάρκεια εκδήλωσης με θέμα "50 χρόνια της Παμμακεδονικής Ενωσης, 50 χρόνια στην υπηρεσία της Μακεδονίας και του Ελληνισμού" στο Κέντρο Μακεδονικών Σπουδών στη Νέα Υόρκη. Στη διάρκεια της εκδήλωσης οι πρώην Υπατοι Πρόεδροι της Ενωσης θα καταθέσουν τις προσωπικές τους εμπειρίες και θα συζητηθεί η δραστηριότητα της Παμμακεδονικής στο μέλλον.

    Επίσης, στις 8 Φεβρουαρίου, επέτειο της αναγνώρισης της οργάνωσης από την πολιτεία της Νέας Υόρκης ως νομικό πρόσωπο η Παμμακεδονική προετοιμάζει ειδικό εορταστικό πρόγραμμα.

    Υπενθυμίζεται ότι στις 19 Ιανουαρίου ο Πρόεδρος της Παμμακεδονικής, Ευάγγελος Μιχαλόπουλος, και αντιπροσωπεία της Ενωσης θα βρίσκονται στη Θεσσαλονίκη για να συναντηθούν με τις αντίστοιχες αντιπροσωπείες των Παμμακεδονικών Ευρώπης και Αυστραλίας με αντικείμενο τη διοργάνωση του 7ου Παγκοσμίου Συνεδρίου των Παμμακεδονικών Ενώσεων, που θα πραγματοποιηθεί στη Θεσσαλονίκη από 20 μέχρι 27 Ιουλίου.


    Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/

    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute
    mpa2html v3.04 run on Tuesday, 7 January 1997 - 13:33:39