Find out about The HR-Net Group Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 96-12-19

From: Macedonian Press Agency <mpa@philippos.mpa.gr>

Macedonian Press Agency: News in Elot928 Greek Directory

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ

Θεσσαλονίκη 19 Δεκεμβρίου 1996


ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ

[Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

[Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

[Γ] ΕΙΔΙΚΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ (της Αλεξάνδρας Γούτα)


ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

[Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [01] ΣΤΟΧΟΣ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΣΤΟ ΧΑΛΑΝΔΡΙ

  • [02] ΕΠΙΣΗΜΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΣΤΗΝ ΑΙΓΥΠΤΟ

  • [03] Α.ΤΣΟΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ: Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΠΟΔΕΧΘΕΙ ΤΙΣ ΑΡΧΕΣ ΤΟΥ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΔΙΚΑΙΟΥ ΚΑΙ ΤΙΣ ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΚΑΙ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ

  • [04] Κ.ΛΑΛΙΩΤΗΣ: "ΔΕΝ ΘΕΛΟΥΜΕ ΝΑ ΗΤΤΗΘΟΥΝ ΚΑΙ ΝΑ ΥΠΟΤΑΧΘΟΥΝ ΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ"

  • [05] ΠΟΡΕΙΑ ΠΡΟΣ ΤΗ ΒΟΥΛΗ ΘΑ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΣΟΥΝ ΤΟ ΜΕΣΗΜΕΡΙ ΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ

  • [06] ΣΥΝΕΧΙΣΗ ΤΩΝ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΩΝ ΑΠΟΦΑΣΙΣΑΝ ΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ-ΑΔΙΕΞΟΔΟ ΣΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΤΖΟΥΜΑΚΑ ΚΑΙ ΠΑΣΧΑΛΙΔΗ

  • [07] 110 ΦΟΡΤΗΓΑ ΕΧΟΥΝ "ΜΠΛΟΚΑΡΙΣΘΕΙ" ΣΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΕΞΑΙΤΙΑΣ ΤΗΣ ΑΠΕΡΓΙΑΣ

  • [08] Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΘΑ ΕΓΚΑΙΝΙΑΣΕΙ ΑΥΡΙΟ ΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΧΑΡΙΛΑΟ ΤΡΙΚΟΥΠΗ

  • [09] Γ.ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ: Ο ΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟΣ ΘΑ ΜΕΙΩΘΕΙ ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ 1997 ΣΤΟ 4,5%

  • [10] ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΜΕΓΑΛΟΥ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ ΤΗΣ ΡΩΣΙΑΣ


  • [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [11] ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΘΗΚΕ Ο ΕΛΛΗΝΑΣ ΠΡΕΣΒΗΣ ΠΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣΑΝ ΟΜΗΡΟ ΑΝΤΑΡΤΕΣ ΣΤΗ ΛΙΜΑ ΤΟΥ ΠΕΡΟΥ

  • [12] Η Τ. ΛΟΪΖΙΔΟΥ ΑΦΙΕΡΩΣΕ ΤΗΝ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΤΗΣ ΣΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ

  • [13] Γ. ΚΑΣΟΥΛΙΔΗΣ: ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΝΟΜΙΚΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ Η ΠΡΟΣΦΥΓΗ ΤΗΣ Τ. ΛΟΪΖΙΔΟΥ ΣΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ, ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ

  • [14] ΣΕ ΕΠΙΤΥΧΗ ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΟΚΥΠΡΙΩΝ ΑΠΕΔΩΣΕ ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ Τ.ΛΟΙΖΙΔΟΥ Ο ΨΕΥΔΟΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΤΩΝ ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΩΝ Ν.ΕΡΟΓΛΟΥ

  • [15] Ζ. ΤΖΙΝΤΖΙΤΣ: ΝΑΙ ΣΕ ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ ΤΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ, ΑΛΛΑ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΔΗΜΟΥΣ ΤΗΣ ΣΕΡΒΙΑΣ


  • [Γ] ΕΙΔΙΚΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ (της Αλεξάνδρας Γούτα)

  • [16] ΔΥΟΜΙΣΙ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΑΤΟΜΑ ΜΑΘΑΙΝΟΥΝ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΣΤΙΣ ΧΩΡΕΣ ΤΗΣ ΠΡΩΗΝ ΣΟΒΙΕΤΙΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΟΥ "ΙΑΣΟΝΑ"


  • ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

    [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [01] ΣΤΟΧΟΣ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΣΤΟ ΧΑΛΑΝΔΡΙ

    Καταστράφηκε ολοκληρωτικά το υποκατάστημα της τράπεζας City Bank, από την έκρηξη ωρολογιακής βόμβας λίγο μετά τα μεσάνυχτα σε κεντρικό δρόμο του Χαλανδρίου.

    Ο εκρηκτικός μηχανισμός που αποτελείτο από επιτραπέζιο ρολόι και τουλάχιστον 3 κιλά δυναμίτιδας είχε τοποθετηθεί στο μηχάνημα αυτόματης ανάληψης χρημάτων.

    Από την ισχυρότατη έκρηξη προκλήθηκαν σοβαρές υλικές ζημιές στα γύρω καταστήματα και σε σταθμευμένα αυτοκίνητα.

    Σημειώνεται ότι η ίδια τράπεζα αποτέλεσε στόχο επίθεσης της 17ης Νοέμβρη στις 26 Ιανουαρίου του 1991, ενώ στο παρελθόν είχε γίνει στόχος και του Επαναστατικού Λαϊκού Αγώνα.

    Μέχρι στιγμής καμία οργάνωση δεν έχει αναλάβει την ευθύνη της βομβιστικής επίθεσης. Η αστυνομία εκτιμά ότι πίσω από το τυφλό τρομοκρατικό χτύπημα βρίσκεται η 17η Νοέμβρη.

    [02] ΕΠΙΣΗΜΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΣΤΗΝ ΑΙΓΥΠΤΟ

    Τετραήμερη επίσημη επίσκεψη στην Αίγυπτο πραγματοποιεί από αύριο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωστής Στεφανόπουλος. Η πρώτη ημέρα της επίσκεψης του, είναι αφιερωμένη στην ομογένεια.

    Αύριο το πρωί θα βρίσκεται συνοδευόμενος από τον υπουργό Εξωτερικών Θεόδωρο Πάγκαλο στην Αλεξάνδρεια, όπου θα επισκεφτεί το Μουσείο Ελληνο-Ρωμαικών Αρχαιοτήτων. Η επόμενη επίσκεψη του θα είναι στο Ελληνικό Πατριαρχείο και μετά στο Μουσείο Καβάφη.

    Αργότερα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα συναντηθεί με τον σεβασμιότατο μητροπολίτη κ.Διονύσιο και άλλους αρχιερείς.

    Ακολούθως στην Αλεξάνδρεια ο κ.Στεφανόπουλος θα συναντηθεί με την ομογένεια, θα παρακαθήσει σε πρόγευμα στην κατοικία του Έλληνα προξένου, θα επισκεφτεί το θέατρο Ιουλίας Σαλβάγλου, το φρούριο Qait Bay και τους κήπους El Montazaha. Το απόγευμα θα αναχωρήσει από την Αλεξάνδρεια για το Κάιρο, όπου θα διανυκτερεύσει.

    Το Σάββατο ο κ.Στεφανόπουλος θα συναντηθεί στις 12 το μεσημέρι στο προεδρικό μέγαρο στην Ηλιούπολη του Καϊρου με τον πρόεδρο Χόσνι Μουμπάρακ, αφού προηγουμένως επισκεφθεί τα μνημεία του Αγνώστου Στρατιώτου και του δολοφονηθέντος προέδρου Ανουάρ Σαντάτ και καταθέσει στεφάνια.

    Οι κύριοι Στεφανόπουλος και Μουμπάρακ θα συζητήσουν επί μια ώρα για τις σχέσεις των δύο χωρών, οι οποίες βελτιώνονται συνεχώς και στη συνέχεια θα παρατεθεί επίσημο γεύμα προς τιμήν του ΄Ελληνα Προέδρου.

    Συνάντηση με την ομογένεια θα έχει ο κ.Στεφανόπουλος και στην πρωτεύουσα της Αιγύπτου, όπου θα του παραθέσει δεξίωση ο Έλληνας πρέσβης κ.Βουδούρης.

    Στο Κάϊρο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα επισκεφτεί τις πυραμίδες και το Citadel Site. Το πρωί της Κυριακής ο κ.Στεφανόπουλος και η επίσημη ακολουθία, αφού επισκεφτούν στο Κάιρο την εκκλησία των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης και paqajokouh^soum τη Θεία Λειτουργία, θα ξεναγηθούν στο περίφημο Αιγυπτιακό Μουσείο.

    Την ίδια ημέρα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα πάει στο Sharm El Sheikh και ακολούθως, με ελικόπτερο θα επισκεφτεί το μοναστήρι της Αγίας Αικατερίνης.

    Επιστρέφοντας στην πόλη Sharm El Sheikh θα ξεναγηθεί από τον κυβερνήτη του Σινά. Το βράδυ της Κυριακής ο κ.Στεφανόπουλος θα παρακολουθήσει το θέαμα "Ήχος και Φως" στο Ναό Καρνάκ.

    Τη Δευτέρα το πρωί, θα επισκεφτεί στη Δυτική Όχθη του Νείλου, τους Κολοσσούς του Μέμνωνος και στην Ανατολική Όχθη το Μουσείο Λούξορ και τον Ναό Καμακ. Στην Αθήνα θα επιστρέψει το απόγευμα της ίδιας ημέρας.

    [03] Α.ΤΣΟΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ: Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΠΟΔΕΧΘΕΙ ΤΙΣ ΑΡΧΕΣ ΤΟΥ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΔΙΚΑΙΟΥ ΚΑΙ ΤΙΣ ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΚΑΙ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ

    Την πάγια θέση της Ελλάδας ότι η Τουρκία πρέπει να αποδεχτεί τις αρχές του διεθνούς δικαίου και να σεβαστεί τις διεθνείς συνθήκες και συμβάσεις που προσδιορίζουν όλα αυτά τα θέματα των διαφορών, που επικαλείται ότι έχει στο Αιγαίο, επανέλαβε ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Ακης Τσοχατζόπουλος, σχολιάζοντας την εκτίμηση που εξέφρασε ο Ολλανδός υπουργός Εξωτερικών Χανς Βαν Μίρλο σύμφωνα με την οποία "Ελλάδα και Τουρκία είναι έτοιμες να ξεκινήσουν διάλογο για την επίλυση των όποιων διαφορών τους".

    Ο Βαν Μίρλο, κατά τη διάρκεια της παρουσίασης των προτεραιοτήτων της Ολλανδικής Προεδρίας, που αρχίζει από 1ης Ιανουρίου 1997, που στις Βρυξέλλες και απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων εξέφρασε την εκτίμηση ότι "η Ελλάδα και η Τουρκία είναι έτοιμες να ξεκινήσουν διάλογο για την επίλυση των μεταξύ τους διαφορών". Στο συμπέρασμα αυτό κατέληξε, όπως είπε, από το καλό κλίμα που επικράτησε στο δείπνο που παρέθεσε στο Δουβλίνο το περασμένο Σάββατο η Ιρλανική Προεδρία με τη συμμετοχή της κ.Τσιλέρ. "Ένα κλίμα που για πρώτη φορά δείχνει άνοιγμα και της Ελλάδας και της Τουρκίας οι οποίες είναι έτοιμες να συζητήσουν μεταξύ τους", είπε.

    Χαρακτήρισε μάλιστα τις παρεμβάσεις κατά τη διάρκεια του δείπνου της κ.Τσιλέρ και του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών Γ.Παπανδρέου ως αρχή ελληνοτουρκικού διαλόγου. "Γνωρίσαμε κατά το παρελθόν όλη την ένταση στις σχέσεις Ελλάδας Τουρκίας και είδαμε στο Δουβλίνο ότι το κλίμα έχει βελτιωθεί και χαλαρώσει. Αξίζει λοιπόν τον κόπο να ενθαρρύνουμε αυτόν τον διάλογο που πρέπει τώρα να συνεχιστεί με κάθε ειλικρίνεια. Εμείς από την πλευρά μας θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να εντοπίσουμε όλα εκείνα τα στοιχεία και τους παράγοντες που προκαλούν την ένταση μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. Πάντως τόσο από ελληνικής όσο και από τουρκικής πλευράς, είναι έτοιμοι να αρχίσουν αυτόν τον διάλογο", κατέληξε ο κ. Βαν Μιρλο.

    Ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Ακης Τσοχατζόπουλος που συμμετείχε στο Συμβούλιο Υπουργών του ΝΑΤΟ σχολιάζοντας τις δηλώσεις του Βαν Μίρλο, είπε μεταξύ άλλων ότι ο ίδιος δεν γνωρίζει να υπάρχει κανένας διάλογος μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας απορρίπτοντας κατηγορηματικά τις εκτιμήσεις του Ολλανδού υπουργού. Υπογραμμίζοντας την πάγια θέση της Ελλάδας που θέλει την Τουρκία ma σεβαστεί και να αποδεχτεί τις αρχές του διεθνούς δικαίου και των διεθνών συμφωνιών, επισήμανε: "Για τους λόγους αυτούς δεν θα έδινα καμιά ιδιαίτερη σημασία στη δήλωση του Ολλανδού υπουργού που μου φαίνεται μάλλον ατυχής".

    Όσον αφορά τις δηλώσεις περί Κύπρου της Ολλανδικής Προεδρίας ο κ.Τσοχατζόπουλος τόνισε ότι το Συμβούλιο Κορυφής της Μαδρίτης τον Δεκέμβριο του 1995 δεσμεύτηκε με απόφασή του οι διαπραγματεύσεις για την ένταξη της Κύπρου στην Κοινότητα να αρχίσουν 6 μήνες μετά το τέλος της Διακυβερνητικής Διάσκεψης για την αναθεώρηση του Μάαστριχτ. "Μια δέσμευση που επιβεβαιώθηκε στο πρόσφατο συμβούλιο Κορυφής του Δουβλίνου", τόνισε.

    [04] Κ.ΛΑΛΙΩΤΗΣ: "ΔΕΝ ΘΕΛΟΥΜΕ ΝΑ ΗΤΤΗΘΟΥΝ ΚΑΙ ΝΑ ΥΠΟΤΑΧΘΟΥΝ ΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ"

    "Δεν θέλουμε να ηττηθούν και να υποταχθούν οι αγρότες, αλλά θέλουμε να ηττηθεί η ακραία μορφή πάλης του αποκλεισμού των δρόμων" δήλωσε ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Κώστας Λαλιώτης.

    Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Μιλτιάδης ΄Εβερτ σε γραπτή του δήλωση ζήτησε από τον Πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη να καλέσει τους αγρότες σε διάλογο με την ευκαιρία της σημερινής τους παρουσία στην Αθήνα.

    [05] ΠΟΡΕΙΑ ΠΡΟΣ ΤΗ ΒΟΥΛΗ ΘΑ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΣΟΥΝ ΤΟ ΜΕΣΗΜΕΡΙ ΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ

    Συλλαλητήριο θα πραγματοποιήσουν το μεσημέρι στην πλατεία Βάθης στην Αθήνα, οι αγρότες της Θεσσαλίας με τις οικογένειες τους.

    Μετά το συλλαλητήριο θα ακολουθήσει πορεία προς τη Βουλή από κοινού με τους οικοδόμους και τους συνταξιούχους, οι οποίοι διοργανώνουν συγκέντρωση συμπαράστασης το μεσημέρι στην πλατεία Κάνιγγος.

    Η κυβερνητική επιτροπή που συνεδρίασε εκτάκτως χθες βράδυ υπό την προεδρία του Πρωθυπουργού, επαναβεβαίωσε τη θέση ότι δεν νοείται διάλογος του κ.Σημίτη με τους αγρότες, αν προηγουμένως δεν λυθούν τα μπλόκα.

    Οι οδηγοί φορτηγών που είχαν αρχικά απειλήσει να παρεμποδίσουν την άφιξη των αγροτών στην Αθήνα, δεν θα πραγματοποιήσουν τελικά την απειλή τους, όπως διαβεβαίωσε ο πρόεδρος της ομοσπονδίας τους, Παναγιώτης Νικολάρας.

    Στη Μακεδονία και τη Θράκη οι κινητοποιήσεις των αγροτών οδηγούνται προς εκτόνωση. Στη Θεσσαλονίκη οι αγρότες απέσυραν τα μπλόκα από τα "Πράσινα Φανάρια" και από την αερογέφυρα της Θέρμης.

    [06] ΣΥΝΕΧΙΣΗ ΤΩΝ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΩΝ ΑΠΟΦΑΣΙΣΑΝ ΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ-ΑΔΙΕΞΟΔΟ ΣΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΤΖΟΥΜΑΚΑ ΚΑΙ ΠΑΣΧΑΛΙΔΗ

    Ακαρπη έληξε η συνάντηση του υπουργού Γεωργίας, Στέφανου Τζουμάκα, και του υφυπουργού στον πρωθυπουργό, Γιώργου Πασχαλίδη, με 16μελή αντιπροσωπεία των αγροτών που διαδήλωσαν σήμερα στην Αθήνα.

    Οι δύο υπουργοί επανέλαβαν τη θέση του κ. Σημίτη ότι ο pqyhupouqc|r θα δεχτεί αυθημερόν τους εκπροσώπους των αγροτών, για διάλογο πάνω στα προβλήματα τους, υπό την προυπόθεση ότι θα δώσουν στην κυκλοφορία τους οδικούς κόμβους που έχουν μπλοκάρει.

    Από την πλευρά τους οι εκπρόσωποι των αγροτών δήλωσαν ότι επιστρέφουν στα μπλόκα και θα συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους.

    [07] 110 ΦΟΡΤΗΓΑ ΕΧΟΥΝ "ΜΠΛΟΚΑΡΙΣΘΕΙ" ΣΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΕΞΑΙΤΙΑΣ ΤΗΣ ΑΠΕΡΓΙΑΣ

    Τρία οχηματαγωγά παρέμειναν και σήμερα "εγκλωβισμένα" στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης, εξαιτίας της πανελλαδικής απεργίας των ναυτεργατών. Πρόκειται για τα KING MINOS, ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗΣ και EL GRECO. Το "μπλοκάρισμα" του λιμανιού είχε συνέπεια το συνωστισμό 110 φορτηγών -τα οποία περίμεναν τα οχηματαγωγά- αλλά και τον ανάλογο εκνευρισμό των οδηγών τους.

    Επιπλέον, ακυρώθηκαν τα προγραμματισμένα, 15 δρομολόγια οχηματαγωγών από Πειραιά και Ηράκλειο Κρήτης. Κατά συνέπεια δεν φθάνουν στη Θεσσαλονίκη τα εμπορεύματα κυρίως από την Κρήτη, καθώς -σταδιακά- φορτηγά με εμπορεύματα από την Αθήνα καταφέρνουν να έρχονται και οδικώς.

    Εφόσον συνεχισθεί ο αποκλεισμός του λιμανιού και κατά τις προσεχείς ημέρες, αναμένεται να δημιουργηθούν σοβαρά προβλήματα στην τροφοδοσία της αγοράς της Θεσσαλονίκης. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του προέδρου της Κεντρικής Λαχαναγοράς Θεσσαλονίκης, Σωκράτη Αγραφιώτη, είναι σφόδρα ενδεχόμενο στις επόμενες ημέρες να παρατηρηθούν ελλείψεις σε προϊόντα με προέλευση την Κρήτη, και ιδιαίτερα στις μελιτζάνες, τα αγγουράκια, τις ντομάτες και τα κολοκυθάκια.

    Αντίθετα, δεν προβλέπεται να υπάρξει πρόβλημα στα εσπεριδοειδή, καθώς έρχονται στη Θεσσαλονίκη κυρίως από την Πελοπόννησο. Μάλιστα, υπάρχει υπερπροσφορά στα εσπεριδοειδή, καθώς στην αγορά της Θεσσαλονίκης δεν καταφέρνουν -εξαιτίας των μπλόκων των αγροτών- να φτάνουν οι πελάτες της από την επαρχία.

    [08] Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΘΑ ΕΓΚΑΙΝΙΑΣΕΙ ΑΥΡΙΟ ΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΧΑΡΙΛΑΟ ΤΡΙΚΟΥΠΗ

    Ο πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης, θα εγκαινιάσει αύριο το απόγευμα την έκθεση που διοργανώνει η Βουλή των Ελλήνων εις μνήμη του Χαρίλαου Τρικούπη, στο πλαίσιο της σειράς εκδηλώσεων που διοργανώνει με αφορμή τη συμπλήρωση 100 χρόνων από το θάνατο του μεγάλου Ελληνα πολιτικού.

    "Οι τιμητικές αυτές εκδηλώσεις που αποτελούν χρέος της Βουλής προς τον μεγάλο Ελληνα πολιτικό, θα δώσουν στους επισκέπτες την ευκαιρία να γνωρίσουν την πλούσια και πολύπλευρη προσφορά του, τόσο στη θεμελίωση του Κοινοβουλευτισμού στη χώρα μας, όσο και στη γενικότερη ανάπτυξη του ελληνικού κράτους", τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση της Βουλής.

    Τα εγκαίνια της έκθεσης, που τιτλοφορείται "Χαρίλαος Τρικούπης,100 χρόνια μνήμης, θα πραγματοποιηθούν στις 7μ.μ. Από τον Πρόεδρο της Βουλής, Απόστολο Κακλαμάνη, έχουν προσκληθεί η πολιτική ηγεσία, ανώτατοι δικαστικοί, πρυτάνεις, δημοσιογράφοι και άλλοι επίσημοι.

    Στα εκθέματα περιλαμβάνονται σπάνια αυθεντικά χειρόγραφα, έντυπα, πίνακες και άλλα ιστορικά αντικείμενα της εποχής που σφραγίσθηκε από την πολιτική παρουσία του Χαρίλαου Τρικούπη.

    [09] Γ.ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ: Ο ΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟΣ ΘΑ ΜΕΙΩΘΕΙ ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ 1997 ΣΤΟ 4,5%

    Αισιόδοξους τόνους για την πορεία της οικονομίας χρησιμοποίησε ο Γιάννος Παπαντωνίου κατά την ομιλία του για τον προυπολογισμό χθες στη Βουλή.

    Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, δήλωσε ότι ο πληθωρισμός θα μειωθεί στο τέλος του 1997 στο 4,5% και στο 3% στο τέλος του 1998.

    Ο κ.Παπαντωνίου πρόσθεσε ότι οι ρυθμοί ανάπτυξης που πέτυχε η κυβέρνηση είναι ταχύτεροι από αυτούς που προέβλεπε το πρόγραμμα σύγκλισης σημειώνοντας ότι υπάρχει ακόμη αρκετός δρόμος για να επιτευχθεί η δημοσιονομική εξυγίανση.

    Συνεχίζεται και σήμερα στην ολομέλεια της βουλής η συζήτηση του προϋπολογισμού, η οποία θα ολοκληρωθεί με ονομαστική ψηφοφορία τα μεσάνυχτα του Σαββάτου.

    [10] ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΜΕΓΑΛΟΥ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ ΤΗΣ ΡΩΣΙΑΣ

    Τη Θεσσαλονίκη και τη Χαλκιδική θα επισκεφθούν εντός των ημερών τριάντα υψηλόβαθμα στελέχη του μεγάλου ρωσικού ταξιδιωτικού οργανισμού VAO INTOURIST, που πρόσφατα υπέγραψε συμφωνία με την ελληνική εταιρεία Kinissi Tour Operator.

    Οι Ρώσοι τουριστικοί πράκτορες, οι οποίοι θα επισκεφθούν την Ελλάδα στο πλαίσιο του ετησίου "ταξιδιού κινήτρου" που διοργανώνει η ρωσική εταιρεία, θα συνδυάσουν την επίσκεψή τους στη Θεσσαλονίκη με τον εορτασμό της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης 1997 και των 850 χρόνων της Μόσχας και θα έχουν επαφές προκειμένου να συζητήσουν τις προοπτικές βελτίωσης της ποιότητας των υπηρεσιών στη Ρωσία..

    Σε δηλώσεις του ο Πρόεδρος της ρωσικής εταιρείας, (η οποία καλύπτει το 50% του τουρισμού στη Ρωσία και έχει κλείσει συμφωνίες με 800 ξένους εταίρους ανά τον κόσμο, από τη Λατινική Αμερική μέχρι τη Νοτιοανατολική Ασία και την Αφρική), τόνισε ότι η Ρωσία ενδιαφέρεται ιδιαίτερα για την Ελλάδα, την οποία χαρακτήρισε ως έναν πολύ ελκυστικό προορισμό για τους Ρώσους.

    Από την πλευρά της η Πρόεδρος της Kinissi Tour Operator, Ερωφίλη Παντελίδου, εκτιμά ότι η συνεργασία των δύο εταιρειών θα αποδώσει θετικά αποτελέσματα για την αύξηση των αφίξεων στη χώρα μας Ρώσων τουριστών, ενώ υπογραμμίζει ότι η σχέση των δύο τουριστικών ομίλων είναι αμφίδρομη.


    [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [11] ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΘΗΚΕ Ο ΕΛΛΗΝΑΣ ΠΡΕΣΒΗΣ ΠΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣΑΝ ΟΜΗΡΟ ΑΝΤΑΡΤΕΣ ΣΤΗ ΛΙΜΑ ΤΟΥ ΠΕΡΟΥ

    Μεσολαβητικό ρόλο ανάμεσα στους αντάρτες της οργάνωσης "Τουπακ -αμαρο" και την κυβέρνηση του Περού έχει αναλάβει ο Έλληνας πρεσβευτής στη Λίμα Αλκιβιάδης Καρόκης και άλλοι τέσσερις πρεσβευτές.

    Οι πέντε διπλωμάτες αφέθηκαν ελεύθεροι τις πρώτες πρωινές ώρες από τους ένοπλους που έχουν καταλάβει από χθες την κατοικία του Ιάπωνα πρεσβευτή κρατώντας ως ομήρους περίπου 500 άτομα.

    Οι αντάρτες ζητούν την απελευθέρωση των συντρόφων τους που κρατούνται στις φυλακές του Περού, την έναρξη απευθείας διαπραγματεύσεων με τον πρόεδρο της χώρας, καθώς και την άμεση παροχή ιατρικής βοήθειας σε τραυματισμένο σύντροφο τους.

    Η επιτροπή των πέντε μεσολαβητών είχε μια πρώτη συνάντηση με τον εκπρόσωπο της περουβιανής κυβέρνησης. Την άμεση απελευθέρωση των ομήρων ζήτησε ο Γ.Γ. του ΟΗΕ, ενώ την επίθεση των ανταρτών καταδίκασε και ο Οργανισμός Αμερικανικών Κρατών.

    [12] Η Τ. ΛΟΪΖΙΔΟΥ ΑΦΙΕΡΩΣΕ ΤΗΝ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΤΗΣ ΣΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ

    Σε όλους τους πρόσφυγες και ιδιαίτερα σε εκείνους της Κερύνειας, αφιέρωσε η Τιτίνα Λοϊζίδου την επιτυχία της στο Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

    Επιστρέφοτντας από το Στρασβούργο, όπου είχε μεταβεί για την ανακοίνωση της απόφασης, η κ. Λοϊζίδου, υπογράμμισε ότι "Η Κερύνεια για μένα και για όλους τους πρόσφυγες δεν είναι απλώς η περιουσία που μπορεί να έχει κανείς εκεί. Αποτελεί όλες τις εμπειρίες που μοιραστήκαμε, τις χαρές, τις λύπες, τον Πενταδάκτυλο".

    [13] Γ. ΚΑΣΟΥΛΙΔΗΣ: ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΝΟΜΙΚΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ Η ΠΡΟΣΦΥΓΗ ΤΗΣ Τ. ΛΟΪΖΙΔΟΥ ΣΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ, ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ

    Ως σημαντική νομική επιτυχία, χαρακτήρισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιαννάκης Κασουλίδης, την αποφαση του Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης, στην υπόθεση της Τιτίνας Λοϊζίδου, εναντίον της Τουρκίας.

    Σύμφωνα με την απόφαση αυτή, ειδικοί πρόκειται να μελετήσουν την υπόθεση, έτσι ώστε να συμβουλεύσουν την κυβέρνηση για τις νομικές και πολιτικές προεκτάσεις της. Ο κ. Κασουλίδης κατέστησε σαφές ότι πρόκεται για ατομική προσφυγή πολίτη της Κυπριακής Δημοκρατίας, τα αποτελέσματα της οποίας, "ικανοποιούν πλήρως την κυπριακή κυβέρνηση".

    Καταλήγοντας, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υπογράμμισε ότι "οι προεκτάσεις της απόφασης θα αποτελέσουν μέρος των επιχειρημάτων που θα χρησιμοποιήσει η κυπριακή κυβέρνηση κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων για την επίλυση του Κυπριακού".

    Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος Γλαύκος Κληριδης, ανέφερε πως η κυβέρνηση προτίθεται να αξιοποιήσει την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου και για αυτό η υπόθεση αυτή έχει ήδη αναταθεί στον Γενικό Εισαγγελέα Αλεκο Μαρκίδη.

    Προσθεσε δε ,ότι " είναι ένα θέμα που πρέπει να μελετηθεί και να εξεαστεί με πολύ μεγάλη προσοχή και για αυτο χρειαζόμαστε ειδικούς απο το εξωτερικό για να μας συμβουλεύσουν ποιός είναι ο κατάλληλος τρόπος χειρισμού του θέματος".

    [14] ΣΕ ΕΠΙΤΥΧΗ ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΟΚΥΠΡΙΩΝ ΑΠΕΔΩΣΕ ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ Τ.ΛΟΙΖΙΔΟΥ Ο ΨΕΥΔΟΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΤΩΝ ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΩΝ Ν.ΕΡΟΓΛΟΥ

    Σε επιτυχή προπαγάνδα των Ελληνοκυπρίων απέδωσε ο ψευδοπρωθυπουργός των κατεχομένων Ντερβίς Ερόγλου την απόφαση του Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης, για την υπόθεση της Τιτίνας Λοϊζίδου, εναντίον της Τουρκίας.

    Ο σημερινός τουρκοκυπριακός τύπος γράφει πως η ελληνική και η ελληνοκυπριακή προπαγάνδα έχει διεισδύσει μέχρι το Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, ενώ ο ψευδοπρωθυπουργός με θρασύτητα χαρακτήρισε την απόφαση ως "ασέβεια προς τα ανθρώπινα δικαιώματα και το Δίκαιο" και ισχυρίστηκε ότι η απόφαση δεν έχει νομικό έρεισμα, αλλά πολιτικό χαρακτήρα.

    Η εφημερίδα "Ορτάμ" αναφέρεται στην απόφαση για την Τιτίνα Λοϊζίδου με τίτλο "Νομική νίκη των ελληνοκυπρίων", ενώ η "Τζουμχουριέτ" στην πρώτη της σελίδα τονίζει "Καταδικάστηκε η Τουρκία από το Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων".

    [15] Ζ. ΤΖΙΝΤΖΙΤΣ: ΝΑΙ ΣΕ ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ ΤΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ, ΑΛΛΑ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΔΗΜΟΥΣ ΤΗΣ ΣΕΡΒΙΑΣ

    "Η αντιπολίτευση δεν δέχεται ως τρόπο επίλυσης της κρίσης το ενδεχόμενο της επανάληψης των εκλογών στις πόλεις, όπου επικράτησαν οι υποψήφιοί της", δήλωσε σε αποκλειστική συνέντευξή του στο Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο εκ των ηγετών του συνασπισμού "Ζάγιεντνο" και Πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος, Ζόραν Τζίντζιτς.

    Ο Τζίντζιτς εκτίμησε ότι "ο Σέρβος Πρόεδρος, Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, θα αναγκαστεί σχετικά γρήγορα να υποχωρήσει διότι δεν έχει άλλη επιλογή. Αναφερόμενος στην αντιπαράθεση μεταξύ αντιπολίτευσης και του Μιλόσεβιτς, ο Τζίντζιτς δήλωσε ότι αυτή αφορά μόνο την αναγνώριση του εκλογικού αποτελέσματος των δημοτικών εκλογών, αλλά αναπτύσσεται, όπως ανέφερε, και στην αντιπαράταξη των ξεπερασμένων ιδεολογιών και νοοτροπιών που εφαρμόζονται χρόνια τώρα από μια καθεστηκυΐα τάξη, η οποία οδήγησε τη Σερβία στη σημερινή οικτρή κατάσταση".

    Σε ερώτηση του ΜΠΕ για το αν ο συνασπισμός "Ζάγιεντνο" θα δεχόταν την επανάληψη των δημοτικών εκλογών για το δήμο του Βελιγραδίου, με την προϋπόθεση ότι αυτές θα διεξαχθούν υπό την εποπτεία των Διεθνών Οργανισμών, ο Τζίντζιτς απάντησε ότι ο συνασπισμός του "Ζάγιεντνο" επιθυμεί πρώτα από όλα την αναγνώριση των αποτελεσμάτων, τα οποία πέτυχε στις δημοτικές εκλογές της 17ης Νοεμβρίου. "Δεν έχουμε αντίρρηση, μετά την αναγνώριση αυτή, να επαναληφθούν οι εκλογές, αλλά δεν βλέπουμε το λόγο να επαναληφθούν οι εκλογές μόνο στους δήμους, όπου αρχικά επικράτησε ο συνασπισμός μας", δήλωσε ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος. "Αν πρόκειται να επαναληφθούν οι εκλογές αυτό πρέπει να γίνει και στους δήμους, όπου επικράτησαν οι Σοσιαλιστές. Εμείς κατέχουμε εκείνα τα νόμιμα στοιχεία, τα οποία πιστοποιούν τη νίκη της αντιπολίτευσης στους μεγάλους δήμους της χώρας και την οποία ακύρωσε ο Μιλόσεβιτς. σε επαναληπτικές εκλογές μόνον εκεί που είχε επικρατήσει η αντιπολίτευση εμείς δεν συμμετέχουμε", τόνισε κατηγορηματικά ο κ. Tf_mtfitr.

    Ερωτώμενος σχετικά για το αν θα δεχόταν την επανάληψη της εκλογικής διαδικασίας, εφόσον αυτή αφορά όλους τους δήμους της χώρας, ο Τζίντζιτς απάντησε πως αυτό είναι που επιθυμούν, με την προϋπόθεση όμως ότι η επανάληψη θα γίνει υπό τον έλεγχο των Διεθνών Οργανισμών και εφόσον υπάρξει ίση αντιμετώπιση όλων των πλευρών από τα ΜΜΕ.

    Ο κ. Τζίντζιτς, εξέφρασε την πεποίθησή πως η αντιπροσωπεία του ΟΑΣΕ που έφτασε στο Βελιγράδι θα εντοπίσει ότι στα περισσότερα μέρη σημειώθηκαν παρατυπίες από την πλευρά των κρατικών οργάνων και ότι το αποτέλεσμα των εκλογών πλαστογραφήθηκε. Οσον αφορά στην τύχη που θα έχει ένα τέτοιο πόρισμα, ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος τόνισε ότι αυτό θα εξαρτηθεί από τον Πρόεδρο Μιλόσεβιτς. "Μπορεί ο Μιλόσεβιτς να πράξει, όπως και στην περίπτωση της επιτροπής Μπατεντέρ και να πεί ότι πρόκειται για το πόρισμα ενός συμβουλευτικού οργάνου, συνεπώς δεχόμαστε τις υποδείξεις του και θα δούμε τι μπορεί να γίνει", είπε χαρακτηριστικά. "Στην περίπτωση αυτή θα επιδεινώσει ακόμη περισσότερο τη διεθνή απομόνωση, που ήδη υφίσταται, μετά την ενέργειά του να ακυρώσει το εκλογικό αποτέλεσμα των δημοτικών εκλογών", τόνισε ο Τζίντζιτς και πρόσθεσε ότι ο Μιλόσεβιτς, αφού πάρει το πόρισμα της επιτροπής μπορεί να προχωρήσει στην επανάληψη των εκλογών, στα μέρη εκείνα, όπου εντοπίστηκαν οι παρατυπίες. Στο σημείο αυτό ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος επανέλαβε ότι ο συνασπισμός "Ζάγιεντνο" σε καμμία περίπτωση δεν θα δεχτεί κάτι τέτοιο.

    "Πιστεύω ότι η ενέργεια του Μιλόσεβιτς να καλέσει τον ΟΑΣΕ, είναι δείγμα υποχώρησης από την πλευρά του. Αναγκάστηκε κάτω από την πίεση της Διεθνούς Κοινότητας να προβεί σε κάτι τέτοιο και αυτό ταυτόχρονα αποτελεί αποτέλεσμα της άρνησής του να βρει τη λύση στο πρόβλημα σε συνεργασία με εμάς. Επειδή δεν θέλησε να συνεργαστεί μαζί μας αναγκάστηκε να καλέσει τη Διεθνή Κοινότητα. Είναι λυπηρό για τη χώρα μας να μην μπορούμε από μόνοι μας να λύσουμε τα εσωτερικά μας προβλήματα ", υπογράμμισε ο Τζίντζιτς.

    Απαντώντας σε ερώτηση του ΜΠΕ για το πως βλέπει ο ίδιος να εξελίσσεται η αντιπαράθεση μεταξύ της αντιπολίτευσης και του Σέρβου Προέδρου, ο Τζίντζιτς εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι τελικά ο συνασπισμός του "Ζάγιεντνο" θα καταφέρει να κατακτήσει αυτό που του αναλογεί από τις δημοτικές εκλογές και ότι θα υπάρξει μια σχετικά καλύτερη αντιμετώπιση από τα ΜΜΕ. "Επειδή ο Μιλόσεβιτς είναι ιδιαίτερα επίμονος και δεν επιθυμεί να παραδοθεί, θα προσπαθήσει με διάφορα τεχνάσματα να μας παρουσιάσει στη διεθνή κοινή γνώμη ως εθνικιστές και στο εσωτερικό ως προδότες και με τον τρόπο αυτό θα επιδιώξει να λάβει την πλειοψηφία στις εκλογές στη Σερβία για το 1997. Πρόκειται για μια πολύ δύσκολη για μας τακτική, επειδή ο Μιλόσεβιτς διαθέτει τον πλήρη έλεγχο του κρατικού μηχανισμού", είπε χαρακτηριστικά ο Τζίντζιτς.

    Τέλος, ερωτηθείς για το πού ακριβώς-πέραν των δημοτικών εκλογών- εντοπίζεται η διαφωνία μεταξύ της αντιπολίτευσης και του Σέρβου Προέδρου ο Τζίντνζιτς τόνισε τα εξής: "κύρια επιδίωξη της αντιπολίτευσης είναι η προώθηση των πολιτικών, οικονομικών και κοινωνικών μεταρρυθμίσεων για την έξοδο της χώρας από τη σημερινή κρίση. Τις μεταρρυθμίσεις αυτές δεν μπορεί να τις προωθήσει ο Μιλόσεβιτς, διότι αποτελεί τον εκφραστή μιας ξεπερασμένης pokitij^r, η οποία έχει παρέλθει οριστικά. Πιστεύω ότι η αντιπολίτευση στη Σερβία ωρίμασε αρκετά και δεν είναι πλέον διατεθειμένη να περιορίσει την αντιπαράθεση σε ζητήματα πατριωτισμού ή μη πατριωτισμού, που θέτει ο Μιλόσεβιτς".

    "Εμείς ζητάμε από τον Μιλόσεβιτς να μας πει πώς μπορούμε να προωθήσουμε τον εκδημοκρατισμό στη χώρα, να μας απαντήσει για το πως θα βελτιωθεί το βιοτικό επίπεδο των πολιτών της. Για αυτά τα ερωτήματα ο Μιλόσεβιτς δεν έχει απαντήσεις. Εμείς θα συνεχίσουμε να προβάλλουμε τα ζωτικά αυτά για την ανάπτυξη της χώρας μας ζητήματα. Στα θέματα αυτά εντοπίζεται η φιλονικία μας με τον Μιλόσεβιτς", κατέληξε ο Ζόραν Τζίντζιτς.


    [Γ] ΕΙΔΙΚΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ (της Αλεξάνδρας Γούτα)

    [16] ΔΥΟΜΙΣΙ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΑΤΟΜΑ ΜΑΘΑΙΝΟΥΝ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΣΤΙΣ ΧΩΡΕΣ ΤΗΣ ΠΡΩΗΝ ΣΟΒΙΕΤΙΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΟΥ "ΙΑΣΟΝΑ"

    Δυόμισι χιλιάδες άνθρωποι στις χώρες της πρώην Σοβιετικής Ενωσης επωφελούνται από το ερευνητικό και εκπαιδευτικό πρόγραμμα "Ιάσων", προκειμένου να μάθουν ελληνικά. Μόνο στο πανεπιστήμιο του Ντουνιέσκ στην Ουκρανία, 600 άτομα παρακολουθούν με μεγάλο ενδιαφέρον και ενθουσιασμό τα μαθήματα εκμάθησης της αρχαίας, νέας ελληνικής και βυζαντινής γλώσσας και ιστορίας, ενώ οι αριθμοί αυξάνονται διαρκώς, δημιουργώντας ελπίδες για την αποκατάσταση των ελληνικών σπουδών στις χώρες της πρώην Σοβιετικής Ενωσης.

    "Ο πρώτος στόχος του προγράμματος, που χρηματοδοτείται από πόρους της Επιτροπής Ερευνών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, είναι η αποκατάσταση των ελληνικων σπουδών στις χώρες αυτές", είπε στο Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο επιστημονικός υπεύθυνος της διοργάνωσης, Ιωάννης Καζάζης, πρόεδρος του τμήματος φιλολογίας του ΑΠΘ και συμπλήρωσε: "Πριν το 1917 οι ελληνικές σπουδές είχαν πολύ σημαντική θέση στην Σοβιετική Ενωση. Μετα επικρατησε δυσπιστία απένταντι στα κλασικα γράμματα και έπαψε η διδασκαλία των ελληνικών, για να εμφανιστεί πάλι, αλλά αποδυναμωμένη γύρω στο 1930. Σήμερα, το έτος 1996 προσπαθούμε να ξαναφέρουμε τις ελληνικές σπουδές στο επίπεδο που ήταν παλιότερα".

    Το πρόγραμμα ξεκινάει από δώδεκα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα, όπου θα δημιουργηθούν πυρήνες σπουδών με τρεις διδάσκοντες, αλλά οι ελληνικές σπουδές δεν αποκλείεται να επεκταθούν, μετά τη λήξη του προγράμματος και στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, αφού το ενδιαφέρον των αρχών και του πληθυσμού των χωρών της πρώην Σοβιετικής Ενωσης είναι μεγάλο.

    "Ούτε εμείς οι ίδιοι περιμέναμε τόσο "ραγδαία" ανταπόκριση. Τα νούμερα πολλαπλασιάζονται συνεχώς και σκεφτείτε ότι το πρόγραμμα πολύ πρόσφατα περασε την προκαταρκτική του φάση. Προς το παρόν έχουμε ρίξει μόνο τα θεμέλια του προγράμματος και όμως η ανταπόκριση του πληθυσμού είναι πολύ μεγάλη", τόνισε ο κ.Καζάζης.

    Μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος, που θα διαρκέσει τρία χρόνια, η επαρκής γνώση της γλώσσας από τους συμμετέχοντες, θα πιστοποιηθεί με τη χορήγηση ενός πτυχίου, αναγνωρισμένου από το κράτος, με το οποίο ο κάτοχος θα μπορεί να διδάξει ελληνικά. Το πτυχίο αυτό προβλέπεται να είναι πολυδύναμο, δηλαδή να περιλαμβάνει περισσότερους από έναν τίτλους εξειδίκευσης, ώστε να diasvakisto}m τα επαγγελματικα συμφέροντα των αποφοίτων.

    Οι καθηγητές που αναλαμβάνουν την κατάρτιση των σπουδαστών μένουν μόνιμα στην πρώην Σοβιετική Ενωση και η επιλογή τους αποφασίστηκε από το ΑΠΘ, για πολλούς λόγους, σύμφωνα πάντα με τον κ.Καζάζη: "Αρχικά είχαμε αποφασίσει να στέλνουμε καθηγητές από την Ελλάδα, αλλά κάτι τέτοιο αποδείχτηκε πολύ δαπανηρό. Σκεφτήκαμε τότε να αξιοποιήσουμε τον ντόπιο πληθυσμό, που γνωρίζει άριστα και τη ρωσική γλωσσα. Επιπλέον οι ντόπιοι είχαν αρχίσει να αναπτύσσουν τη φιλοδοξία να γίνουν δάσκαλοι στα χώματά τους". Η φιλοδοξία αυτή ενισχύθηκε με τη δημιουργία κινήτρων, όπως υποτροφίες και ανταλλαγές καθηγητών μεταξύ των δύο χωρών.

    Για το 1997 η σύγκλητος του ΑΠΘ έχει εγκρίνει πρόσθετους πόρους για τη χρηματοδότηση του προγράμματος. Πάντως, ήδη έχουν σταλεί στα συμμετέχοντα πανεπιστήμια, βιβλία και ηλεκτρονικοί υπολογιστές, ενώ στη Μαριούπολη της Ουκρανίας διοργανώθηκε ένα συνέδριο για τις ελληνικές σπουδές, το οποίο ενθουσίασε το κοινό και αποτέλεσε, σύμφωνα με τους κατοίκους μεγάλο πολιτισμικό γεγονός για τη χώρα.

    Υπενθυμίζεται ότι ο "Ιάσων" θα εκπληρώσει τον σκοπό του στα επόμενα τρία χρόνια, οπότε τα νεόπλαστα τμήματα θα αυτονομηθούν και θα λειτουργήσουν ανεξάρτητα από το ΑΠΘ, διατηρώντας όμως πάντα επαφή.

    Μετά το τέλος του προγράμματος αναμένεται να ακολουθήσει συνέδριο, κατά τη διάρκεια του οποίου τα δώδεκα πανεπιστήμια θα ενωθούν σε μία Ομοσπονδία Ελληνικών Σπουδών, με συγκεκριμένες δράσεις πάνω στο ακαδημαϊκό αυτό αντικείμενο.


    Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/

    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute
    mpa2html v3.04 run on Thursday, 19 December 1996 - 14:16:39